Posted on

Honung För Håret

Har blekning av håret efterlämnat dina hårstrån med kluvna toppar? Boka en tid för klippning. Kluvna toppar fortsätta klyvas längs med hårstrået och kan brytas av, så det är viktigt med regelbundna klippningar för att klippa bort skadade toppar.Finns det då några sätt att bleka håret naturligt? Nej, inte direkt. Om du är ute efter en platinablond hårfärg, måste du använda någon form av blekmedel för håret.

Hårblekning fungerar bäst på hår som inte tidigare behandlats kemiskt, och hår som är ljusbrunt eller ljusare i färgen. Om du någon gång har färgat ditt hår måste du berätta det för din frisör innan de applicerar hårfärgen. Varför? För att blekningen tar ifrån pigment från ditt naturliga hår, men kanske inte påverkar hårområden som tidigare färgats. Detta kan efterlämna massor av oönskade pigment i ditt hår. Skulle inte tro att det är vad du vill ha!
Hår som redan är hälsosamt och starkt reagerar bättre på hårblekning. För att se till att dina rötter är tillräckligt starka för att kunna bleka håret, prova Hair Formula Gummies for Women. Detta veganska hårtillskott är framtaget med en megados biotin, som främjar normal hårväxt.

Vilka oljor får håret att växa?
Pepparmyntolja kan bidra till att främja hårväxt genom att stimulera hårbottens cirkulation. Det ökar blodflödet och hjälper till att förse hårsäckarna med nödvändiga näringsämnen, och på så sätt får håret hjälp med att växa. Därför är pepparmyntolja den bästa oljan för hår som behöver hjälp för att växa.
Om du läser denna artikel är du troligtvis nyfiken på att bleka håret. Men undrar du hur och om blekning av håret kan skada det eller sönderbleka det? Det finns en risk (speciellt vid upprepade blekningar av hår) att hårets kutikula håller sig öppen och detta gäller även för sönderblekt hår. Läs allt om att bleka håret och hur du ska ta hand om ditt blonda hår, samt allmän hårskötsel efter behandlingen gjorts.Rå honung är ett annat populärt alternativ för att bleka håret naturligt. Prova det hemma genom att blanda 4-5 matskedar rå honung med 100 ml destillerat vatten, 1 matsked kanel och 1 matsked olivolja.

Att bleka håret skadar, det råder inga tvivel om det. Men du kan fortfarande arbeta för att reparera skadat hår och stärka ditt hår (och undvika de irriterande varma tonerna) genom att följa dessa tips:
När det gäller blekning av hår, är inte alla schampon och balsam skapade på samma sätt. Naturligt blonda vet redan att de behöver en violett ton i rengöringen i form av ett bra silverschampo och silverbalsam för att förhindra att deras hår blir allt för gult. Om du nyligen blekt ditt hår blont bör du se detta som en väckarklocka!Exponering för olika faktorer, mineraler i vattnet, produkter och värmeredskap kan leda till att ditt blekta hår börjar gå åt orange. Hårvårdsprodukter, exempelvis silverschampo, med violetta toner såsom Enriched Blonde™ Duo neutraliserar de varma tonerna så ditt hår kan bibehålla den kalla blonda tonen.

Ditt hårs skyddande kutikula är gjord av ett protein som kallas keratin. Blekning av hår skadar detta protein, vilket äventyrar hårets kutikula och efterlämnar håret sprött.Lita på oss, detta är ett jobb du INTE vill göra själv. Att bleka håret är en knepig process och det är svårt att få det rätt, även för erfarna frisörer. Om du inte gör det rätt, kan du förvänta dig en enorm skada på håret. I princip så pass att du kan behöva klippa av allt ditt hår på grund av att det gått av.

Med blekt blont hår kan det hända att ditt problem är ett direkt motsatt problem till oljiga rötter: torra toppar. Om dina toppar känns porösa mellan schamponeringarna, prova en tvätt med endast balsam. Det hjälper till att återställa en del fukt till dina torra hårstrån utan att beröva din hårbotten på dess naturliga fuktgivande oljor.
Om du ska börja bleka håret bör du planera att vänta sex till åtta veckor mellan hårblekningarna. Detta då det ger ditt hår tillräckligt med tid för att återhämta sig och hjälper till att undvika sönderblekt hår. Ha i åtanke att om ditt hår är mörkare än ljusbrunt, kommer det krävas mer än en blekning för att uppnå blont hår. Blek inte ditt hår två gånger efter varandra. Vänta i stället åtminstone en vecka innan du bleker ditt hår ytterligare. En erfaren frisör rekommenderas när du bokar in nästa tid för att bleka håret. Blekt blont hår behöver även mer fukt, så vi föreslår att du använder Enriched Blonde™ Silver Hair Mask under varannan tvätt. Denna växtbaserade silver hårinpackning återfuktar, ger näring och reparerar skadat hår samtidigt som det håller gula toner borta. Att bleka håret skadar alltid håret i en viss grad, men det betyder inte att det behöver bli fult så länge du följer upp med en ordentlig eftervård (mer om det senare).

Det är dags att slopa lock- och plattänger och istället välkomna värmefria stylingtekniker. YouTube är en fantastisk källa att leta på för att lära dig hur du kan locka håret utan värme eller styla det i snygga värmefria håruppsättningar! När du stylar ditt hår med värmeredskap ska du se till att använda ett högkvalitativt värmeskydd.
Om du har hår som är mörkare än ljusbrunt kan du fortfarande få blont hår. Processen kan dock kräva några försök innan du uppnår den där kalla, platinanyansen.Drömmer du om att bli blond? Även om vi älskar det blekta blonda håret, råder det inga tvivel om att det helt enkelt inte är bra för ditt hår. Om du fortfarande vill göra ett försök, läs först artikeln. Vi kommer berätta för dig hur blekning av hår fungerar, vanliga misstag du bör undvika, och hur du tar hand om ditt blekta blonda hår. Dessutom kommer vi berätta för dig vilket schampo som är bäst till blont hår för att hålla det hälsosamt och glänsande med en kall ton. En del bloggare som bloggar om naturlig skönhet hävdar att kamomillte kan bleka håret naturligt och ge dig fräscht blont hår. För att använda denna metod, behöver du 4,8 dl starkt kamomillte (använd 5 tepåsar för 4,8 dl kokat vatten) och juicen från 2-3 citroner. Blekt blont hår är bräckligare och du behöver därför vara extra försiktig när du reder ut det. Använd en bredtandad kam eller wet brush på blött hår och en hairbrush på torrt hår. Börja alltid vid topparna och arbeta dig varsamt upp mot rötterna.

Blekt blont hår är porösare, vilket innebär att det är mer benäget att skadas från värmestyling. Nu är det dags att omfamna din naturliga textur! Men det finns en fördel: blekt hår puffar upp hårstråna, så du kommer på ett naturligt sätt få lite mer volym att arbeta med.
Gör dina efterforskningar och hitta en frisör som specialiserar sig på att bleka håret innan du gör slag i saken. Gör sedan ett konsultationsbesök för att diskutera dina mål för håret och dess historia, innan du låter blekningen komma i närheten av ditt hår.

Få dina varor levererade automatiskt genom att prenumerera. Det är helt gratis och du får dessutom 10% rabatt på dina prenumerationsartiklar varje gång! Du kan kombinera ditt köp med både prenumerationsartiklar och produkter som inte ingår i prenumerationen. Rabattkoder gäller inte för prenumerationer.Tips: när du tvättar ditt hår ska du använda kallt eller ljummet vattnet. Varmt vatten kanske känns bra att duscha i, men det kommer bara torka ut ditt blonda hår ytterligare.

Är det bra att ha olivolja i håret?
Olivoljan är rik på vitamin A och E samt antioxidanter. Dessa ämnen bidrar till produktion av hårets naturliga byggsten, keratin. Olivolja används i hårinpackning för torrt hår då det förhindrar talgbildning – som i sin tur leder till friskare hårsäckar och sund hårväxt.
Om du fortfarande vill prova att bleka ditt hår efter att läst om riskerna och underhållet, så önskar vi dig all lycka i det! Genom att följa dessa tips på efterbehandling och att använda det bästa schampot för blont hår, kan du ställa in dig på att utforska om blondiner verkligen har roligare utan sönderblekt hår!En applicering av blekning innebär inte per automatik att du kommer få vitt, blekt blont hår. Beroende på din naturliga hårfärg kan du få gult, orange eller rött hår. Ytterligare en hårblekningsprocess kan krävas för att uppnå ett helt blont hår.

Med det sagt, kan det vara klokt att hoppa över några tvättar även om du använder det bästa schampot för blekt hår. Varför? För det tillåter dina naturliga oljor i hårbotten att göra det de ska – fukta ditt hår. Då behöver du inte heller styla ditt hår lika ofta, vilket definitivt är positivt för blekt hår.
För att stärka dina hårstrån kan du använda en proteininpackning, såsom Protein Repair™ Hair Mask. Denna förstärkande inpackning gör att du får protein tillbaka i ditt hår samt gör det starkare och mer elastiskt.De vanligaste blekningsmedlen är väteperoxid och ammoniak. En del varumärken marknadsför sig själva som ”peroxidfria” men låt dig inte luras. Dessa varumärken använder bara ett annan hårblekningsmedel, som är lika skadligt som väte.Om dina toppar redan är ljusa behöver de inte blekas på nytt. Punkt slut. Att applicera mer blekmedel på dina toppar ökar risken för att öppna upp hårets kutikula permanent. Och när det händer kan du vänta dig ett håret bryts av i stor grad. Om du bara vill bleka håret naturligt lite grann för att få en liten uppljusning av din naturliga hårfärg, kan du prova något av följande alternativ för att bleka håret naturligt: Paulina jobbar med den svenska marknaden. Hennes intresse för hårvård växte fram under tiden hon var tävlingssimmare. De otaliga timmarna i klorvattnet resulterade i torrt, matt och skadat hår. Hon finner inspiration genom att lyssna på andras hårvård-historier och säger aldrig nej till att prova nya hårvårdsprodukter.

Alla med blont hår måste ha ett bra leave-in balsam till hands. Vårt förslag? Split Fix™ Leave-in Conditioner. Den fungerar som en sköld, låser in fukt och skyddar ditt hår från dagliga miljöskador.
Att bleka ditt hår skadar det, så det är en bra idé att se till att ditt hår är i tipptopp-form innan det är dags för en frisörtid. Detta ger ditt hår de bästa förutsättningarna för att hålla sig hälsosamt. Använd en reparerande hårmask som Split Fix™ Hair Mask under de två veckorna innan din tid hos frisören.Så hur skadar blekning ditt hår? Det finns en risk (speciellt vid upprepade blekningar av håret) att hårstråets kutikula hålls öppen permanent. Hår med upphöjd kutikula förlorar snabbt fukt, vilket efterlämnar ett bräckligt hår som enkelt kan brytas av. Du har säkert hört skräckhistorierna om sönderblekt hår efter att någon bestämt sig för att bleka håret hemma. Det är faktiskt oftast vad som händer! Hej och tack först och främst för ett inspirerande inlägg! Håret blev fantastiskt! Jag vet att det var länge sedan du gjorde detta men minns du om du blev orange i färgen alls efter hemmakursavfärgningen..? Kram, Erika För att få bort de oönskade skiftningarna färgade jag hela håret med Mood 5 Askblond som neutraliserar både röda och orangea toner. På ett sätt kanske det var dumt att färga hela håret när jag ändå ville skapa en blond ombre, men jag tänkte att det var bäst att inte göra allt på en och samma gång och att det var bättre att köra på ett säkert kort för ett jämnt resultat.Hej Erika! Tack så mycket 🙂 Nej, hemmakuren bleker inte håret utan tar bort oönskade färgpigment (vilket gör att håret ser ljusare ut). Mitt röda hår blev t.ex. mycket mindre rött och fick en betydligt mer nedtonad färg – vilket underlättade den riktiga blekningen 🙂

Åh svår fråga! Jag vet inte om silvershampoo kan hjälpa? Annars skulle jag själv nog applicera blekning på topparna igen (om ditt hår inte är för slitet) och låta det verka tills de orangea pigmenten försvinner 🙂PRECIS vad jag är sugen på att göra. Säga hejdå till det röda och satsa på en ombre + lite löshår kanske. Dock rädd att mitt hår ska bli jätte slitet 🙁 Kände du att ditt blev slitet? 🙂

Kan kanel bleka hår?
Blek håret naturligt med rå honung Prova det hemma genom att blanda 4-5 matskedar rå honung med 100 ml destillerat vatten, 1 matsked kanel och 1 matsked olivolja. Låt blandningen stå 1 timme och applicera sedan i fuktat hår. Låt blandningen verka i ditt hår åtminstone ett par timmar.
Åh jag vet faktiskt inte. Jag hittade tipset på Youtube för färgat hår. Så om du också har färgat kanske det hjälper, det är verkligen en anti-färgbevarande-kur 😛 Tack söta du och Gott Nytt År! Kram

Jag är ingen hårexpert utan har bara experimenterat med mitt eget hår hemma, därför kan jag inte ge några personliga råd – annat än att det såklart alltid är bäst att gå till frisören. Frisören kan bedöma kvalitén på ditt hår, uppskatta hur lång tid det kommer ta m.m.
Oj vilken skillnad. Nu känns det bätter för mig. Sitter nu hemma med färgat svart hår och ska gå till mörkbrunt ist. Så nu har jag köpt loreals super blonde avfärdning. MEn kanske kan vara bra att köra ditt lilla schampoo innan. Så nervös att det inte ska hända något. Men nu gav du mig hopp nrä jag gås hur fint ditt hår blev 🙂 Hoppas till 1000 att min hår blir minst lika bra 🙂Hej! Tack för riktigt bra info om hemmafärgning! Det blev ett väldigt fint resultat. Undrar lite om du hade blött elr torrt hår när du gjorde hemmablekningen? Alltså den med bakpulver?

Hej Veronica! Ledsen för så sent svar, är tyvärr sååå efter med alla mejl och kommentarer! ? Men hur har det gått med blekningen? Blekning sliter ju alltid på håret, men som tur är finns det ju massor av bra hårinpackningar! Jag kan framförallt rekommendera inpackningar från Maria Nila, Grazette of Sweden (de i Crush-serien doftar dessutom helt fantastiskt) eller en inpackning från fantastiska Kérastase (om du kan lägga ut lite extra). Jag skulle i alla fall satsa på en hårinpackning för skadat hår. Att bara använda en bra hårinpackning en gång i veckan gör stor skillnad!Jag blekte hela håret med två förpackningar av Schwarzkopf Blonde L1++. Den blekningen är väldigt kraftig och bleker håret i upp till 7-9 nyanser. Det är den bästa blekningen jag provat och något jag använt flera gånger förut (sorry mitt hår!). Har inballat mig att den inte sliter på håret lika mycket som andra blekningar tack vare formulan med olje-booster. Men det är säkert bara önsketänkande.

Jag var fullt redo att eventuellt behöva färga det så att det skulle passa min hårfärg, men detta set var som gjort för mig och min nya ombre. Ibland har man tur!
Innan jag skulle börja med själva blekningen tänkte jag att det skulle vara bäst att få bort så mycket röda pigment i håret som möjligt. Jag googlade en massa på olika hemmablekningar och hittade tillslut ett fantastiskt recept med mjällshampoo, bakpulver och lime.

Hej lite förvirrad en kommen tar var det 1 dl schampo ,1-2 msk bakpulver,1/2 lime ,men sen var det 1 dl schampo ,1 tsk bakpulver,1/2 lime ,så min fråga är är det msk eller tsk så man inte gör fel,och super tack för tipset blev jätte snyggt.dodde
Först och främst, jag är ingen frisör. Men jag vet att det är möjligt att gå från rött hår till blond/ljusbrun ombre hår hemma själv. Du behöver bara ha lite tålamod, våga och ha i åtanke att allt sker på ”egen risk”.Hej ska bleka mitt hår igen ? kan aldrig bestämma vadd jag ska ha för färg. Nu är jag lila i luggen och mörkbrun i bak, hade blont för 2 månader sedan och då hade jag röd lugg och blev VERKLIGEN BLOND. Min frisör trodde inte att jag kunnat få det så blont haha. Men nu hittade jag dig och seder din hemma blekning och den ska jag testa idag, och i morgon bleker jag håret med l1++. Min fråga är om hemma blekningen sliter mycket på håret? Jag la till dig på Instagram och fotade mitt barr som det ser ut idag. Sen undrar jag om du har tips förr en bra inpackning?. Kram Veronica

Nu till det roligaste! För att skapa den snygga ombre-effekten använde jag mig av Feria Wild ombre No1. Jag fullkomligt älskar dessa DIY-paket från L’Oréal Paris och tycker att det är ett så enkelt sätt att få till looken hemma själv.
Hej! Jag funderar också på att beställa det dip-dye håret från Rapunzel! Vad tycker du om kvaliten och fungerar det bar att tvätta det och så? Tacksam för svar!

Jag gjorde min makeover hemma, delvis för att jag inte orkade vänta, delvis för att jag ville spara pengar men också för att jag kände att det inte skulle göra så mycket om mitt eget hår blev superslitet eller gick av. Jag använder nästan alltid löshår 🙂 måste prova din egna hemmablekning om jag ska bleka håret någon gång (känner jag mig själv rätt så blir det snart ;)), ser ut som att det tog väldigt bra! Hur pass mycket slet det på håret efter din hemmablekning? Hejhej, jag färgade mitt hår från mörkbrunt (naturliga hårfärgen) till rött, då blev det rödbrunt gjorde det ett par år men nu har jag tröttnat och har färgat håret ljusbrunt 3 gånger (med blond färg, inte hårblekning) och det blir ju självklart brunare men inte lika ljust som jag vill ha det. Jag såg din hemmablekning och blev lite sugen, kommer mitt hår bli ljusare om jag gör det eller hur kommer den bli?:)

Planerar att göra detta nu i veckan då jag tröttnat på att ta hand om mitt röda hår och att ha en så tydlig utväxt mellan mitt röda och mellanblonda. Men jag undrar om du körde två blonderingar med förpackningarna efter varandra eller om du hade i bägge förpackningarna på samma gång pga längden på ditt hår?
Hej fina du, jag undrar hur tjockt hår du har utan hårförlägnigen dåra. Och om du upplevde att ditt hår blev tunnare efter hemma blekningen samt blonderingen. Förresten, Vet du om man kan bleka håret direkt på mörkbrunt/rött hår och hur resultatet kan bli? Tacksam för svar 🙂Hej! Testade din hemma blekning precis nu och mitt hår var lika rött som ditt. Mitt hår blev inte alls något liknande din efter bild på hemmablekning. Min är fortfarande röd men mer röd orange. Dock såg jag att det rann väldigt mycke färg från håret såg precis ut som när man sköljer håret efter en färgning. Ska även testa samma blekning nu och hoppas på de bästa nu att det försvinner ännu mer. Har även köpt en ask färg som ska ta bort dom röda och gula tonerna. Funkar det verkligen så bra som de gjorde på dig med tanke på att första hemma grejen inte blev som jag hade hoppats på.

Vad använda honung till?
Det finns en mängd ”gamla” användningsområden för honung, se nedan: Som sötningsmedel i thé Honung med citron i varmt vatten (honungsvatten) vid förkylning. Till glasering vid grillning. Direkt på en ”honungsmacka” För att byta ut socker vid bakning.
Jag hade faktiskt denna fina bruna hårfärg i flera dagar innan jag fortsatte med steg 4 (kände mig lagom duktig som hade tålamod att vänta så länge). Hos en frisör hade jag dock säkert fått vänta i minst flera veckor mellan varje steg.Det är inte ovanligt med gula skiftningar i de blonda delarna men det blir mycket bättre om du använder silvershampoo eller en silvrig färginpackning en gång i veckan.

Eftersom jag inte visste om den riktiga blekningen skulle reagera på något speciellt sätt på min egna hemmakur lät jag håret vila över natten innan jag fortsatte med steg 2.Hej hej:) En sak undrar jag.. Efter att du gjort din hemmablekning.. kan man ta den igen? Eller vad blir det för färg då? Så dålig på det här med färger osv.. Kul att läsa om förvandlingen! Jag har fortfarande mina röda toppar, älskar det. Men mina toppar har blivit så slitet efter att jag haft blekning i det innan osv. Sedan så har jag nästan svart hår upptill. Men ju äldre jag blivit så blir utväxten ljusare av någon anledning 😉 Trivs jättebra i det mörka och passar mig bra, men orkar inte färga så ofta längre så jag ska till frisören nästa vecka och göra håret lite ljusare. Kommer antagligen bli slingor först och sedan att man lägger någon slags toning över det. Och ta bort dem röda topparna. Grinar varje gång jag ska borsta håret! Jag antar att mitt lugna förhållningssätt till extrema hårförvandlingar hemma har att göra med att jag är så van att använda löshår. Om håret blir slitet (vilket det blir) och du måste klippa dig men saknar din längd – sätt i löshår! Det är så enkelt och smidigt sätt att få ditt drömhår oavsett hårfärg.

Hej! Undrar hittade d3tta inlägg nu när jag försöker få mitt hår från mörkbrunt till ljusbrunt hemma, så undrar om du möjligtvis minns vilken färg du använde för att få den otroligt snygga bruna färgen?
Hej Lotta! Ja det var den jag använde! Den bleker inte speciellt mycket men mitt hår var mer ljusbrunt än brunt vilket troligen gjorde att resultatet blev så här ljust (har använt samma förpackning på mörkare brunt hår och då blev resultatet mer orange och bara lite ljusare). Här hjälpte såklart även löshåret med att få håret att se ännu ljusare ut också.Hej!! Waooow va snyggt håret blev!! Det var jättesnyggt som rött med! Jag har en brunröd färg och blev sugen på att testa detta…frågan e ju som vanligt bara om man vågar!? :S Vad heter klippet på Youtube?

Själv älskar jag att experimentera med mitt hår hemma själv och tänker alltid att ’det finns ju löshår’ och att jag alltid kan färga håret svart om det inte blir som jag tänkt mig.När jag berättat för frisörer att jag gått från rött hår till blond/ljusbrun ombre hemma själv brukar de bara stirra på mig. De tror mig inte förrän jag visar bilder. Men yes. Det går minsann att göra det ”omöjliga” och det behöver inte ta flera månader eller kosta flera tusenlappar.

Hej, hade du du färgat eller tonat håret rött? Har ju färgat mitt men det är 98%natirliga örter och sånt så jag vet inte om din hemmakur kanske funkar men det får vara värt ett försök!
Du får nämligen med en specialutformad borste som gör att appliceringen blir jämn och enkel. Ett tips är även att tupera håret lite där du vill att din ombre ska börja så blir övergången mellan färgerna ännu snyggare. Här är några före- och efterbilder på mitt röda hår till min ljusbruna/blonda ombre. Jag trivdes otroligt bra i den röda hårfärgen och tycker att den var bland den finaste ever. Men jag blev så less på att ta hand om håret och använda färgbomb varje gång jag duschade. Brunt och blont hår kommer jag dessutom alltid att trivas med och är något jag kan matcha till hela min garderob. Hej Klara! Jag hade en permanent röd hårfärg 🙂 Eftersom jag tyvärr inte är expert på detta (utan bara lärt mig av egna erfarenheter) skulle jag ändå rekommendera dig att gå tillbaka till din vanliga hårfärg på salong. Annars kan du ju alltid testa min hemmakur och se hur den fungerar och om du kan få bort så mycket som möjligt av dina röda pigment då.Hej! Tänkte bara kolla om moods askblond blir sådär mörk? vill själv ha ljusbrunt och har just nu ljusbrunt/gult eftersom jag blekte och färgade igår. Så funderar på denna askblonda men rädd att det blir för ljust, vill ha som på din bild =) Jag är nu brunett men funderar på att färga tillbaka till blond som är min naturliga hårfärg. Tycker du jag ska testa din hemmablekning och vilket märke rekommenderar du på hårfärg? Hej och tack för ditt inlägg! Det är superinspirerande och du blev verkligen kanonsnygg i håret! En fråga…jag vet att det var länge sedan nu men minns du om du blev något orange av hemmakurs-avfärgningen..?

Jag är nu svart hårig men jag var rödhårig innan och nu vill jag färga mitt hår till mörkblont till min naturliga hårfärg så jag undrar om jag ska göra på samma sätt som du gjorde eller hur ska jag göra för att inte håret ska se orange ut?

Hej! Hade du semi-permanent röd färg eller permanent? Sist jag färgade håret rött var ungefär 17 veckor sedan (på salong) och det har bara skiftat toner lite och jag har ingen aning om det var permanent eller semi-permanent. Jag vill ha tillbaka mitt vanliga grå-mörk-blonda hår. 🙂
Liv Lövendahl är journalist och har jobbat flera år som redaktör på olika magasin inom det lyxiga lifestylesegmentet. Med en passion för hållbarhet i kombination med lyx brinner hon särskilt för ekologisk skönhet och genomtänkt mode.Journalisten Agneta Elmegård är skönhetsredaktör på Aftonbladet och vurmar särskilt för hållbarhet och grön kemi. 2019 listades Agneta av den brittiska organisationen Diversified Communication UK, till en av de mest inflytelserika personerna i Skandinavien inom ”Green Beauty”. Agneta är utbildad i hållbarhetsstrategier vid Cambridge University i England.

OBS: Banan kan vara svårt att tvätta ur, så du kan tillsätta lite olivolja till receptet för att göra det smidigare och enklare att tvätta ur. Du kan också använda varmt vatten för att skölja.
Jordgubbar är rika på antioxidanter och mineraler, vilket ger dem förmågan att gradvis återställa försvagat hår. Citroner har å sin sida rensande krafter som resulterar i naturligt skinande hår. Tillsammans kan de två ingredienserna återfukta håret, ta bort mjäll och hjälpa dig med irritation.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Den tredje av våra hårinpackningar med honung kan också användas som en sminkborttagare, ögonkräm och behandling för att minska hängig hud du kan ha på armar och lår.

Vår andra hårinpackning med honung är en exceptionell återfuktare för hårsäckarna och skalpen. Den är rik på vitaminer och mineraler som ger ditt hår styrka, vitalitet och glans.
Yoghurt är rik på mjölksyra och perfekt tillsammans med honung som hårinpackning. De förebygger tillsammans håravfall och hjälper håret att återfå full styrka.Du ska också veta att honung är väldigt återfuktande och full av näring för håret. Den motverkar även stort håravfall och mjäll samtidigt som håret får glans.

Alla våra hårinpackningar med honung ger omedelbara resultat – ännu bättre än du skulle få i en skönhetssalong. Och eftersom de är både naturliga och budgetvänliga kan du använda dem så mycket du vill!
Honung innehåller ett enzym som kallas glukosoxidas vilket producerar väteperoxid. Väteperoxid fungerar som blekmedel när det appliceras på hår. Honungsorter som ger hög effekt är till exempel bladhonung/skogshonung och ljunghonung.Använd 1 msk honung. Om du har långt hår kan du öka mängden. Är honungen fast/hård (kristalliserad) kan du värma den försiktigt så smälter den. Massera in honungen torrt hår och låt verka i minst en timme. Använd gärna en badmössa. Skölj sedan ur håret med ljummet vatten. Shamponering behövs inte. Upprepa behandlingen vid minst tre tillfällen för bäst effekt. Spär du ut honungen med vatten skall du helst använda destillerat vatten därför att mineralerna i kranvatten/källvatten påverkar de blekande egenskaperna i honungen. Använd då 1 del honung och 6 delar vatten. Till exempel 1 msk honung och 6 msk vatten. Honung är bra att att tvätta håret med. Men förutom att håret blir gyllene, mjukt och lättkammat kan honung dessutom användas till att milt ljusa upp håret.Du kan även kombinera honung med kardemumma, citron eller kamomill som också har blekande effekt på hår. Använd 1 msk malen kardemumma, eller citronsaft, eller kamomillte + 1-5 msk honung beroende på hur långt hår du har. Använder du citron kan göra en återfuktande inpackning med honung och vegetabilisk olja efter behandlingen.Att tvätta ansiktet med honung är utmärkt med dess naturliga antibakteriella och läkande egenskaper. Honungen rengör huden utan att ta bort hudens naturliga oljor. Huden känns len och fräsch efter tvätt med honung.Man brukar säga att det man inte kan äta ska man inte ha på huden heller. Så visst känns det bättre med honung än en massa tveksamma kemikalier som är vanligt i hygienprodukternas plastförpackningar? Givetvis skall du bara använda svensk honung från din lokala biodlare och ingen billig, ultrafiltrerad importhonung med oklart ursprung.Spenat: Den gröda godingen är fylld med järn, betakaroten och C-vitamin, vilket dina hårsäckar älskar. Kan ersättas med broccoli, mangold eller grönkål.Sötpotatis: Potatisen innehåller betakaroten, som din kropp omvandlar till A-vitamin. A-vitamin gör att din hårbotten producerar olja och motverkar mjäll.

Valnötter: Ät en handfull valnötter dagligen eller tillsätt en skvätt valnötsolja i din mat. Nöten innehåller E-vitamin och omega-3 som gör ditt hår starkt och friskt.– När kroppen har brist på något syns det på utsidan. Det som drabbas först är ditt hår och dina naglar, säger My Erlandsson, frisör och ägare av salongen Peach Stockholm.

– Folk säger ofta att deras hår känns friskare på sommaren. Det är tack vare att man får i sig mer frukt och grönsaker och att man rör sig mer under sommaren.
Knepet är att äta nyttig och varierad kost med mycket protein, eftersom det är ämnet håret mestadels består av. Det är även viktigt att träna och se till att inte stressa.Linser och bönor: Är extra bra för typiskt skandinaviskt hår. Baljväxterna innehåller protein och liotin som gör håret starkare. Det innehåller även mycket järn som ger syre till hårbotten. Har du någonsin undrat varför ditt hår är torrt och livlöst, trots dyra hårinpackningar och hårprodukter? Det kan ha att göra med vad du väljer att stoppa i munnen. Lax: Denna fisk innehåller massvis med Omega-3 som gör ditt hår starkare. Se till att välja vildfångad lax och inte odlad. Andra fiskar ditt hår älskar är sill, makrill och sardiner.Blåbär: De blåa bären är inte bara fulla med antioxidanter, de är även fullproppade med C-vitamin, som främjar blodcirkulationen till hjässan och är bra för hårsäckarna.

Vad gör håret starkare?
Den viktigaste B-vitaminen för starkt hår är biotin, även kallat B7. Det har egenskaper som motverkar att håret faller av och blir tunt samtidigt som det hjälper både hud och naglar att behålla spänst och styrka. Biotin finns i en del mat, bland annat avokado, ägg och havregryn.
Användning av olja är ingenting nytt, då det har en historia som går flera hundra år tillbaka. Dock har kunskapen om oljor ökat. Vi har blivit mycket klokare på de olika effekterna oljor kan ha på många av livets aspekter. På grund av den fuktgivande och skyddande effekten olja kan ha på hår och hud, är det ytterst lämpligt för att mjukgöra och vårda hår och hårbotten.Lätta oljor såsom aprikoskärnolja kan förse tunt hår med glans och fukt utan att tynga ner det. Undvik dock att applicera på rötterna eftersom för mycket olja nära hårbotten kan få fint hår att se flottigt och volymlöst ut. Ett bra alternativ för att undvika en fet känsla är att använda en leave-in balsam istället för en hårolja. Min favorit är Split Fix™ Leave-in Conditioner.

Sedan rekommenderar vi våra Hair Rings, som är speciellt designade till att dra håret bakåt utan att bryta av det så som man gör med ett klassiskt hårband. Prova båda så kommer du bli glatt överraskad av resultaten!
Pepparmyntolja kan bidra till att främja hårväxt genom att stimulera hårbottens cirkulation. Det ökar blodflödet och hjälper till att förse hårsäckarna med nödvändiga näringsämnen, och på så sätt får håret hjälp med att växa. Därför är pepparmyntolja den bästa oljan för hår som behöver hjälp för att växa.Givetvis kan applicering av pepparmyntoljan direkt på hårbotten få håret att se oljigt ut, speciellt på fint eller tunt hår. Lösningen? Vår Grow Perfect™ Thickening Spray. Denna växtfrämjande produkt innehåller pepparmyntolja för att stimulera cirkulationen i hårbotten. Formeln ger även volym vid rötterna och skapar omgående intrycket av ett tjockare hår. Dessutom är denna produkt utmärkt till att lindra och fukta en torr och irriterad hårbotten, vilket kan vara en annan orsak till tunt hår.Om du har torrt eller skadat hår är arganolja en bra olja för håret. Denna marockanska olja är rik på fettsyror och vitamin E som förser torrt hår med välbehövlig fukt. Det är därför vi utsett den till den bästa håroljan för torrt eller skadat hår!Om du har fint eller rakt hår kan applicering av olja för nära dina rötter efterlämna håret med ett stripigt och livlöst utseende. Varför är det så? För din hårbotten producerar en naturlig olja som kallas sebum. Eftersom dina rötter är nära din hårbotten är de redan väl fuktade av sebum. Att därutöver tillföra oljor kommer bara att tynga ner ditt hår. Dessutom kan oljor täppa till porer och leda till akneutbrott eller till och med håravfall.En bra hårolja kan användas på flera sätt, beroende på vilken hårtyp och vilka behov man har. Det kan vara en bra idé att prova olika håroljor och fokusera särskilt på en som passar dina behov och din hårtyp, då det finns många olika sorter på marknaden. Några av de bästa för fint hår, medan andra oljor passar lockigt eller torrt hår bättre (mer om det senare). Dessvärre är det inte alltid denna naturliga process fungerar som den borde! Med dagens styling- och färgtekniker räcker det naturliga sebumet helt enkelt inte alltid till för att hålla håret fuktat. Det är här en olja för håret kommer in i bilden. En bra hårolja kompletterar ditt naturliga sebum, och förser ditt hår med det skydd och den fukt det behöver. Alla oljor är inte bra för håret. Om oljan är bra för ditt hår eller ej, beror på din hårtyp och de fördelar du är ute efter. Läs vidare för våra rekommendationer till den bästa håroljan!Har du provat en olja till håret? Om inte är det dags att börja. En bra hårolja är ett av de bästa sätten att få ett glänsande hår som ser hälsosamt ut. Men alla oljor är inte framtagna på samma sätt!En lätt bärarolja såsom jojobaolja och morotsolja är perfekt för att ge dina lockar extra glans. För extra glans gnuggar du bara in en ytterst liten mängd olja på torrt, stylat hår. Var försiktig så du inte tar för mycket! För mycket olja kan få håret att se fett och oljigt ut snarare än glänsande.

Är det bra att lägga honung i ansiktet?
Att tvätta ansiktet med honung är utmärkt med dess naturliga antibakteriella och läkande egenskaper. Honungen rengör huden utan att ta bort hudens naturliga oljor. Huden känns len och fräsch efter tvätt med honung. Man brukar säga att det man inte kan äta ska man inte ha på huden heller.
Dina hårsäckar kan naturligtvis inte odla ett hälsosamt, glansigt hår utan tillräcklig näring! Det är därför det är så viktigt att se till att du får alla nödvändiga näringsämnen för en hälsosam hårväxt. Vi rekommenderar intag av Hair Formula Gummies for Women eller Tablets, som är fullproppade med vitaminer och mineraler som är hälsosamma för håret, såsom biotin, selen, c-vitamin och zink. Dessutom är dessa tuggbara gummies sockerfria och smakar utsökt, så det är lätt att komma ihåg att ta dem varje dag!Att använda fel olja på håret kan också leda till otillfredsställande resultat. Om du till exempel använder en torr olja på torrt hår, kommer håret inte kännas mjukt och fuktat. Omvänt kommer ditt hår se flottigt och volymlöst ut om du använder en tung olja på fint hår. Se vår lista ovan för bästa oljan till håret!

Kokosnötolja är ett utmärkt val till lockar. Det beror på att kokosnötolja, till skillnad från många andra oljor för håret, har en liten molekylär storlek som enkelt absorberas av håret. Det förser lockigt hår med fukt utan att tynga ner det. Avokadoolja har en liknande effekt.
För att förhindra att håret bryts av är det viktigt att investera i särskilda redskap som förser ditt hår med lite extra omsorg. Först rekommenderar vi vår Wet Brush, som har mjuka silikontaggar som reder ut håret utan att bryta av hårstrån.Varför ska man då använda en olja till håret? Till skillnad från huden så har inte håret någon möjlighet att hålla sig fuktat på egen hand. Det är därför hårsäckarna producerar sebum, en naturlig olja som transporteras ner längs hårstrået och håller håret hälsosamt och fuktigt.

Kan man bleka håret med bakpulver?
Bakpulver – Är en av de mest vanliga (och effektiva) ingredienserna i hemmakurer för blekning. Lime – Syran i både lime och citronsaft är känt för sina blekande egenskaper. Jag använde lime eftersom jag hade det hemma, men även citron ska fungera super i denna hemmakur.
Läs vidare för att få reda på fördelarna med att använda en bra hårolja, och upptäck vilken olja som passar din hårtyp bäst. Dessutom kommer vi berätta hur man använder en olja till håret!

Är honung bra för håret?
Förutom att håret blir mjukt och honungsdoftande har honung antibakteriella egenskaper. Honung skyddar hårbottnen från infektioner och bakterier. Honung motverkar därför också mjäll och kliande hårbotten. Cachad
Kokosnötolja är även ett utmärkt val som en bra olja att förhindra kluvna toppar med. För att använda värmer man upp en liten mängd kokosnötolja i händerna och applicerar sedan på topparna. För bästa resultat ska du applicera kokosnötolja på ditt hår innan läggdags, och sedan styla håret i en skyddande frisyr för att förhindra att kluvna toppar bildas under natten.För att göra en egen hårskyddande spray kan du blanda 1 matsked av vardera olja du föredrar, såsom olivolja, kokosnötolja, solrosolja och sheasmör med cirka 1,5 dl vatten och spraya på håret när du behöver lite UV-skydd för håret.

Är det bra att ha ägg i håret?
Ägg: Ägg innehåller massvis med protein och är fulla med D-vitamin som är bra för hår och hud. Alternativt kan du äta fisk, kyckling eller fläsk.
Moisture Hero™ Hair Oil är en 100% naturlig, ultrafuktande hårolja formulerad med sex näringsrika oljor från solrosfrön, kokosnötter, jojobafrön, avokado, sötmandel och nyponfrön. Denna olja är perfekt för mycket torrt, grovt och lockigt hår, eftersom den effektivt minskar friss, återfuktar, ger näring, mjukgör och låser in fukt utan att skapa en fet känsla. Den kan användas på flera sätt i antingen torrt eller fuktigt hår beroende på dina behov.

På grund av oljans fuktgivande, mjukgörande och skyddande egenskaper för hud och speciellt för hår, har det blivit en nödvändig hårprodukt för många. Men alla oljor är inte lika bra för alla hårtyper.Kommer du prova en olja till håret nu när du känner till alla fördelar av att använda en olja till håret? Eller använder du redan en olja för håret? Vilken är i så fall din favorit till ditt hår? Meddela oss i kommentarsfältet nedan! När det kommer till olja kan det definitivt bli för mycket av det goda! Därför är det viktigt att börja med lite. Kom ihåg att du alltid kan använda mer efterhand! Vi rekommenderar att du börjar med att applicera hårolja i storlek av en ärta. Om ditt hår fortfarande känns torrt är det bara att applicera lite till. Den mångsidiga Split Fix™ Hair Oil kombinerar ekologisk solrosolja, arganolja, kokosnötolja och aprikoskärnolja för flera effekter, såsom en djupgående fuktgivande verkan, värmeskydd, och tillförsel av glans. Applicera på blött hår för att göra det lättare att reda ut håret och för att skydda mot värmestyling, eller applicera på torrt hår för skydd mot UV och föroreningar.

Essentiella oljor extraheras från olika växtdelar, inklusive blommor, träd, gräs, blad och rötter. De kan extraheras från blad, bär, kåda, kottar, ved, barr, jordstam, frukter och skal såväl som andra delar av växten. Observera att inte alla växter producerar essentiella oljor.
En bra olja till håret kan även hjälpa till att reda ut och skydda håret innan användning av värmeredskap. Applicera ett lätt lager olja på blött hår och arbeta dig varsamt igenom tovor med Wet Brush.

Det enda undantaget är om du använder en bra olja för hår som tagits fram specifikt för användning i hårbotten och rötterna, såsom vår Grow Perfect™ Thickening Spray, som innehåller växtfrämjande pepparmyntolja.

Om du använder an bra hårolja för att blåsa nytt liv i skadat hår, kan du även lägga till en proteinbehandling till din rutin. Varför då? För skadat hår behöver fukt och protein. Vi rekommenderar användning av vår Protein Repair™ Hair Mask, som nyttjar hydrolyserade vegetabiliska proteiner för att återuppbygga skadade områden på hårstrået. För bästa resultat används den en till tre gånger per månad.
Vegetabiliska oljor, även kända som fettoljor, basoljor eller bäraroljor, kommer ofta från nötter, frön, bär, blommor eller blad. Vegetabiliska oljor är fetare och oljigare än essentiella oljor och de förångas inte som essentiella oljor gör. Funktionen från oljor i fröer är att skydda fröerna medan de fortfarande är en del av växten.Om ditt mål är att håret ska växa, är det även superviktigt att komma ihåg att sköta om ditt hår för att förhindra att det bryts av. Det spelar trots allt ingen roll hur snabbt ditt hår växer om det ändå bara bryts av när du stylar det!Det var mycket att komma ihåg! Finns det ingen allt-i-ett olja? Jodå, vårt val som bästa hårolja i allmänhet är Split Fix™ Hair Oil eller Moisture Hero™ Hair Oil. Så vad är skillnaden på dessa två?

I själva verket används essentiella oljor som en del av växtens överlevnadsmekanism. Dess starka arom kan exempelvis signalera för pollinatorer att de har pollen redo att skördas, eller få rovdjur att hålla sig borta. Essentiella oljor är extremt koncentrerade och väldigt kraftfulla. Direkt applicering kan orsaka hudirritation och till och med bränna huden eller orsaka allergier. Så för optimal användning är det viktigt att spä ut oljan eller blanda den med en basolja och säkerställa att man inte använder för mycket.Det enklaste sättet är att använda en olja för håret som en fuktgivande behandling. Innan du går in i duschen applicerar du din favoritolja i håret, sätter upp håret med en Hair Ring. Värmen och ångan från duschen kommer öppna upp hårets yttersta lager och göra det möjligt för oljan att penetrera hårstrået djupt och verka fuktgivande. Efter fem minuter kan du tvätta ditt hår med schampo och balsam som vanligt.

Kan man tvätta håret med honung?
Honung är bra att att tvätta håret med. Men förutom att håret blir gyllene, mjukt och lättkammat kan honung dessutom användas till att milt ljusa upp håret. Honung innehåller ett enzym som kallas glukosoxidas vilket producerar väteperoxid. Väteperoxid fungerar som blekmedel när det appliceras på hår.
För att skydda håret mot UV-strålar och föroreningar applicera en liten mängd Sun Defense Hair Mist i torrt hår. Hemligheten ligger i ingrediensen, Phytessence™ French Oak Extract, en sammansättning som är rik på antioxidanter som fungerar som ett naturligt UV-filter, plus andra växtbaserade fuktgivande ingredienser.