Posted on

Hur Långa Ska Skateskidor Vara

När du beställer skidor från oss fyller du i både längd och vikt samt åk-ambitioner. Skistarts personal hjälper dig då att välja rätt skida och föreslår även ibland att du byter modell/märke. Detta för att det ska bli så bra som möjligt utifrån dina förutsättningar. Förutom att du kan utgå från en viss skida kan du också välja bland olika skidpaket, med skidor, pjäxor, bindningar och stavar. Du kan också välja till att få skidorna färdigvallade. Kan det bli enklare?

När du kör skate eller fristil har du normalt en annan typ av skida och pjäxor än när du åker klassisk längdåkning. Skateskidan ska vara kortare än längdskidan och ligger normalt på 5-15 cm längre än din egen längd. Ett tips är att det blir lättare att åka med ännu kortare skidor, speciellt när du tränar in skate-tekniken, men tänk på att du med en upptränad teknik får ett bättre glid med den rekommenderade längden.Förutom din längd är det även din vikt som avgör vilken skida du bör välja. Nedan går vi igenom hur långa skidorna ska vara beroende på åkstil och vilken nivå du ligger på. I slutet av guiden tittar vi närmare på viktens betydelse.

Hur långa längdskidor ska man ha om man är 160 cm?
Hur långa längdskidor ska man ha?Klassiskt155 cm175132,5160 cm185137,5165 cm190142,5170 cm195145 Cachad
Gäller ej produkter märkta ”Exkluderad vara”. Dras från rekommenderat pris och kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Gäller t.o.m. 3/7-2023.

Hur långa skidor ska man ha om man är 168?
Längd på alpinskidor Nu brukar man säga att en nybörjare ska välja skidor som når upp till någonstans mellan bröstkorgen och hakan. För en mer van skidåkare ska skidan nå upp till näsan, enligt tumregeln. Men det beror på vad du vill använda dem till. En kort skida är generellt lättare att svänga med än en längre.
För dig som är nybörjare är det generella rådet att skidan ska vara ca 20-35 cm längre än vad du är. Så är du 1,70 m lång ska dina skidor vara 1,90 – 205cm. Skidlängden har även med vikt att göra, i vissa fall måste man gå utanför rekommendationerna om man t.ex lite överviktig eller underviktig. Spannet avgörs av vikten och spannet är viktigare än längden på skidan.Förutom din längd är det även din vikt som avgör vilken skida du bör välja. Detta för att skidans spann måste vara anpassat till din vikt. Spannet är den del av skidan som inte rör underlaget när du står på skidorna. Väljer du en skida med för hårt spann går det inte att trycka ner skidan helt mot underlaget och väljer du ett för lätt spann slår fästvallan i spåret hela tiden. Rätt styvhet har du om skidans undersida rör underlaget när du lutar dig och lägger all vikt på ena skidan. Spannet avgörs av vikten och spannet är viktigare än längden på skidan.

Hur långa Skateskidor barn?
FÖR SKATESKIDOR Barn och juniorer bör ha 0 – 10cm längre än kroppslängden.
Turskidor är en längdåkningsskida som du använder i obanad terräng utanför de preparerade spåren. Turskidan är bredare än längdskidan och har även en midja, det vill säga den är smalare i mitten. Detta ger skidan högre stabilitet samt medför att det blir lättare att svänga. Längd på turskidor är lite avgörande av skidans bredd, hur mycket packning etc man ska gå med, normalt räknar man med 10-30cm över kroppslängd.

För de barn som är lite större redan åkt skidor några år så bör man ha lite längre skidor. Här skiljer det egentligen inte så mycket från skidor till vuxna. Klassiska skidor bör vara cirka 10-20 centimeter längre än barnets kroppslängd, och skateskidor ungefär lika långa som barnet.
Och har du fler frågor och funderingar om det här med längdutrustning för barn så är du självklart välkommen att höra av dig till oss. Vi försöker alltid att svara på de frågor som vi får.Personligen så tycker vi att det är smart att välja en vallningsfri skida till barn. Det ska vara enkelt och smidigt att komma ut och komma iväg i skidspåret och om man inte älskar att valla skidor så rekommenderar vi att inte köpa en vallningsbar skida som idag används mest av mer avancerade åkare och tävlingsåkare. Köp inte ett par skidor som barnet kan “växa i”. Detta är ett vanligt misstag som många föräldrar gör. Att man köper ett par för långa skidor som man tänker att barnet kan växa i för att de ska kunna användas under flera år. Eller att man får ärva utrustning som är för stor. För små barn är det som vi redan varit inne på lättare att börja med ett par kortare skidor som de enkelt kan hantera och manövrera. Välj gärna ett par skidor som är ungefär lika långa som barnets kroppslängd. Vi anser att det är bättre att skidorna är lite för korta, än för långa, då kan barnet hålla balansen bättre och lättare hantera skidorna och ta sig upp när de faller o.s.v.Barn fryser dessutom lättare än vad vi vuxna gör därför är det viktigt att klä de i varma kläder och i olika lager som värmer, andas och är väderskyddande. Det är viktigt att kläderna kan andas eftersom man blir varm när man åker skidor. Om man inte klär barnet rätt är risken stor att det blir både fuktigt och kallt mot kroppen. Det kommer sluta med att barnet börjar frysa och inte vill åka mer. Vi skulle också vilja rekommendera dig att kolla efter begagnad utrustning. Eftersom små barn växer fort och inte sliter så mycket på sin utrustning så är det perfekt att leta efter begagnad utrustning. Att köpa begagnad utrustning är bra både för plånboken och miljön. Om man köper begagnad utrustning behöver man kanske inte vara lika försiktig som man man har lagt massor med pengar på ny och fin utrustning. Det kan vara bra så att barnen kan åka och leka med skidorna bäst de vill utan att behöva tänka på var och hur de åker. Vi kommer inte att fördjupa oss mer i detta i denna guide. Men om du vill ta del av lite tankar och tips så kan du läsa vår guide för hur man ska klä sig rätt för längdskidåkning här (kommer inom kort!).

Vara noga med att pjäxor inte är för små eller för stora. Ett tips är att mäta foten och pjäxan. Alternativt kan man plocka ur innersulan och ställa barnets fot på för att se att det finns utrymme för tårna.
Du kan även läsa vår guide när det gäller vinterkläder för barn eller vår guide för att klä barnen så att de håller värmen. Vi har även skrivit om hur man håller små händer varma. Vi vill också tipsa dig om att ta del av den checklista som vi har använt när vi går igenom för att se att barnen har vad som behövs inför vintersäsongen.Små barn i åldern 2-5 som ska lära sig åka skidor behöver inte ha några avancerade skidor. Vi rekommenderar dig dock att undvika de allra enklaste modellerna av barnskidor. Skidor med en den bindningstyp som man spänner fast barnets vanliga kängor i.

När man ska köpa längdutrustning till sitt barn så är det lika som med annan utrustning. Valet måste anpassas efter barnets ålder och förutsättningar. Har du ett litet barn som ska prova på längdskidåkning för första gången så behöver utrustningen anpassas efter det. Men om ditt barn är lite äldre och redan har lärt sig att åka skidor så behövs en annan utrustning för att upplevelsen ska bli så bra och positiv som möjligt.
När ditt barn ska börja åka längdskidor är det viktigt att ha rätt utrustning (skidor, pjäxor och stavar) som sitter bra och är anpassade till barnets storlek. Rätt utrustning ger nämligen bättre förutsättningar för att skapa en positiv känsla och upplevelse av skidåkningen.När du valt dina skidor och pjäxor är det dags att hitta ett par stavar som passar. Stavarna är viktiga inom längdåkning eftersom de hela tiden används för att hålla balansen och ta sig framåt. Men till mindre barn rekommenderar vi att helt skippa stavarna till en början.

Det är då bra att tänka på att ett par långa skidor blir mycket svårare att hantera, speciellt för den som ska lära sig att åka skidor. Detta gör det svårare att lära sig att åka skidor. Dessutom blir spannet på skidan fel. Spannet är den upphöjda delen i mitten av skidan, där foten trycks ned för att få fäste. Ett för hårt spann resulterar i att barnet inte kommer att få något fäste i uppförsbackarna. Det är nästan bättre att välja ett par för korta skidor om ditt barn ska lära sig åka skidor.
Prolinksystemets är kanske det är mest allsidiga och fungerar med flest pjäxmodeller medan NNN är det populäraste systemet som flesta använder. Det viktiga är att man säkerställer att de bindningssystem man använder är kompatibelt med de pjäxor man har eller ska köpa.

Vi köpte själva sådana skidor till vårt äldsta barn men de har för att tala klarspråk varit riktigt dåliga. De lossnar hela tiden från foten vilket blir frustrerande både för barnet och föräldern. De försvårar dessutom inlärningen och ger en mycket sämre helhetsupplevelse. Så köp skidor med riktig bindning och pjäxor till ger en bättre känsla och gör det enklare att läsa sig att åka.
Hur långa längdskidor ska man ha? Vilken sorts belag, bindningar o.sv. ska man välja? Att välja längdskidor är idag en riktig djungel och man ställs ofta inför många val.Vi har under åren köpt det mesta av barnens skidutrustning begagnad via bl.a. blocket, tradera men också mycket via marketplace och köp- och säljgrupper på facebook. Vi har exempelvis köpt mycket från gruppen ”Längdskidor Köp och Sälj” både till barnen och till oss vuxna.Våra barn har nästan inte använt stavar före efter 5 års ålder. De har haft stavar men ofta slutar det med att vi vuxna har fått åka och hålla i stavarna och barnen åkt utan.

Ett par för stora pjäxor gör att det blir klumpiga, att barnets balans blir sämre och att det blir svårt att åka. För små pjäxor resulterar ofta i att barnet snabbt börjar frysa om fötterna.Det finns flera olika bindningssystemen att välja mellan. Men de vanligaste är NNN, Prolink, Turnamic och SNS. Om du inte redan har ett par pjäxor och ska välja så skulle vi rekommendera dig att välja mellan NNN, Prolink eller Turnamic . Vi skulle däremot inte rekommendera SNS om du inte redan har en pjäxa som fungerar med dessa bindningar.

När det gäller att välja rätt pjäxor till barn så skulle vi säga att det viktigaste är att hitta en pjäxa i rätt storlek som sitter skönt på barnets fot. Barn har olika form på sina fötter och därför är det viktigt att prova pjäxorna så att de sitter bra och bekvämt på foten och lämna lite utrymme för tårna.
Om du vill prova på och se om det här längdskidor är någonting för ditt barn. Eller om du endast ska utrustning under exempelvis en sportlovsvecka så skulle vi rekommendera dig att låna eller hyra utrustning istället för att köpa. Kanske har du fritidsbanken på nära håll? På Fritidsbanken kan du låna sport- och friluftsutrustning gratis i 14 dagar. Ett fantastiskt koncept som vi verkligen tycker förtjänar all uppmärksamhet som de kan få!

Hur långa stavar ska man ha till Skateskidor?
För skate bör de vanligen nå ungefär upp till din näsa eller dina öron. Om du tar din kroppslängd i centimeter och multiplicerar den med 0,89 får du en mer exakt stavlängd som passar för skate. För längdåkning i klassisk stil bör de nå ungefär till dina axlar.
Men till mindre barn (0-4 år) skulle vi faktiskt rekommendera att inte köpa stavar. Stavarna blir ytterligare en sak att hålla reda på och vår upplevelse är att de mest är i vägen. Att åka utan stavar är dessutom bra för inlärningen då det bidrar till att barnet tränar upp sin teknik och balans.

När utrustningen är införskaffad är det dags att bege sig ut i skidspåret. Läs gärna vår guide för hur du lär sitt barn att åka längdskidor. I den guiden delar vi med oss av våra bästa tips för hur du lär ditt barn att åka längdskidor.
Hur långa ett par längdstavar bör vara är individuellt, men det vissa tumregler att utgå från som gör valet enklare. Undvik för långa eller alltför korta stavar eftersom det påverkar tekniken negativt. För nybörjaren och mindre barn bör stavarna nå precis till armhålan, om stavarna börjar bli kortare än detta mått är det dags att skifta till ett par längre. För de lite äldre barnen är en bra tumregel att stavarna når upp till barnets axel. Skatestavar ska vara längre en klassiska stavar.

Oavsett vilka val man sedan gör så är det viktigaste valet att välja längdskidor som är anpassade efter barnets storlek, d.v.s. längd och vikt. Utrustning som inte är anpassat efter barnets storlek resulterar ofta i att upplevelsen blir negativ och att barnet inte vill åka längdskidor igen.
En annan viktig aspekt på ett par bra längdpjäxor för små barn är att de ska vara varma. Små barn fryser ofta lätt, och att frysa om fötterna gör att det varken blir lätt eller roligt att åka skidor. Till våra barn har vi testat lite olika modeller. Den som har varit bäst när de varit små har varit Alpina T5 JR. En bekväm pjäxa som har Thinsulate isolering och håller barnets fötter varma. Även vår minsting som är väldigt frusen av sig har kunnat använda dessa. Det är en relativt vanlig modell som också är enkel att hitta begagnad.

För att undvika att barnet börjar frysa om händerna skulle vi också rekommendera dig till att välja stavar med korkhandtag som isolerar mot kylan. Vår upplevelse är nämligen att billigare stavar med handtag av plast gör att barnet lätt börjar frysa om händerna.Någonting man kanske inte tänker på när man ska åka längdskidor med barn är hur man klär sig. Men faktum är att det är minst lika viktigt som att ha rätt utrustning i övrigt. Genom att klä sig på rätt sätt slipper man frysa eller bli sådär obehagligt svettigt varm.

Vallningsfria skidor med fiskfjäll är ofta lite billigare men de har också sämre åkegenskaper (sämre glid och fäste) än skinskidor . Faktum är att skinskidor har utvecklats mycket senaste åren och idag används av alla typer av åkare, även av de som tävlar.
Vi är specialister inom alpint/längd och erbjuder ett brett sortiment av kända varumärken. Allt från nybörjare till proffs. Hos oss kan du handla online eller i butiken i Göteborg. Vi har även en skiduthyrning i Västra Frölunda samt en av Sveriges modernaste anläggning för avancerad vallning, slip och bootfitting.Skinskidor eller vallningsfria skidor som man också kan säga har blivit det nya inom längdåkning. Det betyder alltså att du inte behöver valla skidorna med fäste. Vi ser att dom flesta åkare, nybörjare som elitmotionär tycker att detta fungerar väldigt bra. Idag är skinskidorna så pass bra så att du kan absolut välja det som ett alternativ till ett vasalopp. När du köper skinskidor idag så köper du alltid till en flyttbar bindning för att kunna justera tyngdpunkten för optimalt glid och fäste.

Hur ska du då tänka när du står inför ett beslut om att köpa längdskidor? För det första är det väldigt bra för oss att veta vad du har för ambitioner med din skidåkning. Ska du ut på tur med matsäck på ryggen? Eller ska du åka ditt första vasalopp? Eller är du elitåkare? Vi har ett stort utbud av längdskidor för alla typer utav åkare.
Det är skillnad på stavar och stavar. En dyrare stav är både styvare och lättare än en stav som är lite billigare. Mängden Carbon (Kolfiber) avgör oftast vilken nivå det är på staven. Är du nybörjare ska du inte kolla på dom dyraste stavarna, för dom tenderar till att vara mycket skörare. För klassisk åkning ser vi gärna att du väljer en stav som är ca 30cm kortare än dig själv, och till Skate 20cm kortare.

Skillnaden på en dyr skida och en lite billigare skida är att den dyrare skidan är lättare, har bättre konstruktioner och belag som ger dig egenskaper och möjligheter till snabbare glid och bättre fäste. Det fina med längdskidor är också att alla skidåkare oavsett nivå kan utnyttja en toppskidas alla goda egenskaper.Letar du efter den perfekta längden på längdskidor? Vill du ha en köpguide för att välja rätt längdskidor? Då har du kommit till rätt ställe! Vi på Udens Sport erbjuder ett brett utbud av längdskidor för alla typer av åkare. Oavsett om du är nybörjare eller elitåkare har vi rätt utrustning för dig.

Klassiska skidor och skinskidor/vallningsfria bör du välja någonstans mellan 20-30cm längre än dig själv (vuxen). Barn och juniorer kan lägga sig någonstans mellan 5-20cm längre än sig själva. MEN det vi går på allra mest är vikten. Väger du lite mer ska du välja en styvare skida för att inte trycka igenom den. Längden är en bra tumregel att hålla sig till.
Vi på Udens Sport ser inga som helst konstigheter i att köpa längdskidor hos oss på webben, via mail eller telefon. Så länge vi får den information vi behöver om just dig som längdåkare, så tar våra längdexperter saken i egna händer och ser till att du får rätt utrustning utplockad till dig. Beställer du längdskidor på vår hemsida. ringer vi alltid upp dig och stämmer av innan det packas och skickas. När du ska köpa längdskidor är det viktigt att tänka på vad du vill uppnå med din skidåkning. Vill du ut på tur eller delta i ditt första Vasalopp? Vi hjälper dig att hitta rätt utrustning genom att ta hänsyn till dina ambitioner och behov. Skateskidor för vuxna bör vara 5-10cm längre än dig själv. Till barn och juniorer siktar vi på 0-10cm längre skida. Samma sak som på klassiska skidor så är det vikten på dig som avgör vilken skida du ska välja.En pjäxa ska sitta som en löparsko, dvs åtsittande men ändå lite plats fram (tårna ska inte ta emot skon). Det finns varianter som är vadderade och varianter utan vaddering. Det finns pjäxor med och utan vaddering. Om du motionerar lugnt i längdspåret kan en vadderad pjäxa vara att föredra så att du inte blir kall i fötterna. Om du däremot tävlar eller tränar intensivt, så är det bättre att välja en pjäxa utan vaddering, annars lär du bli alldeles för varm. Om du aldrig har stått på ett par skidor tidigare, eller endast har provat ett fåtal gånger, då kan du räkna dig som nybörjare. När du ska hitta ett par längdskidor som passar dig så är det bra att utgå från spannet. Alltså den del av skidan precis under foten som inte har någon kontakt med underlaget när du lägger jämn vikt på båda skidorna. När man är nybörjare bör man titta efter skidor som har ett mjukare spann. Detta kommer göra det enklare att få fäste och skidorna blir lättare att hantera. Om du åker väldigt mycket längdskidor, kanske har Vasaloppet som årlig tradition och har koll på vad du förväntar dig av din utrustning så är du en avancerad åkare. Du kan med fördel välja ett hårt spann på skidan med tanke på din förmåga. Sedan kan det vara värt att lägga tid på vallning om du har tänkt att tävla i långlopp. Vilken typ av valla beror på skidan, åknivån och underlaget. Om du har åkt en del längdskidor, en klassisk motionär som gärna tar sig en tur i spåret när snön har fallit, skulle vi kalla dig en medelåkare. Eftersom du är en mer erfaren åkare så kan du med fördel välja en längdskida med ett något hårdare spann. Det kommer ge dig mer i åkningen och ett bättre glid när du stakar. Ha i åtanke att det krävs god teknik för att ta sig an ett hårdare spann. Det finns olika typer av längdskidåkning och innan du börjar leta i det stora sortimentet av skidor så bör du veta vilken typ du ska åka och vad det krävs för typ.När det kommer till skate så bör du välja åtsittande pjäxor som sitter tätt emot hela foten. En sådan pjäxa har även oftast mer stöd för ankeln eftersom det är en annan typ av åkning.

Kan man åka skate med Skinskidor?
De båda teknikerna är väldigt olika och behöver därför olika utrustning. Det är alltså inte möjligt att använda samma utrustning för klassisk åkning och skate, med undantag för en viss typ av pjäxor som kan användas för båda stilarna.
När du väljer stavar så bör du även då tänka på din längd, passande stavar ska vara i höjd med skuldran (83% av din kropp) utifrån din egen kroppslängd. Kom ihåg att mät till stavens topp, inte remmen. Lätta och styva stavar är ett utmärkt val som kommer ge dig både kraft och stöd i din åkning.Den vanligaste och mest traditionella typen av längdskidåkning. När man pratar om skidor för klassisk åkning så brukar man säga att de är de mest mångsidiga och varierande typen av skidor och passar bäst för färdiga spår. Det finns både vallningsbara och vallningsfria varianter inom klassisk längdskidåkning..

När du ska kolla på ett par nya längdskidor så är det några frågor du bör ställa dig. Vad är syftet med din åkning? Vad har du för erfarenhet och nivå? Du bör ha koll på din längd och vikt i valet om en ny skida, även pjäxor och stavar är avgörande tillbehör för att du ska få ut det mesta av din åkning.
Skin-skidor, som är en typ av vallningsfria skidor, är en växande favorit hos många klassiska åkare. Det finns alltså en fästzon mitt på skidan där man sätter ett så kallat skin. Det är som en stighud som är infräst i belaget. Detta skin gör att skidan fäster i snön och ger ett fint grepp utan att du behöver någon typ av annan valla. Skateskidorna har gett skidåkare runt om i världen möjlighet att dansa i skidspåren, med en helt annan fart och teknik än tidigare. Det bästa av allt är att man inte behöver fästvalla! Visste du att för korta klassiska skidor kan användas som skateskidor? Den största skillnaden mellan skateskidor och klassiska skidor är att skateskidorna är kortare och har ett mjukare spann. Därför går de klassiska skidorna som barnen växt ur alldeles utmärkt att använda som skateskidor nästa år.

Pjäxor för träning och tävling har andra egenskaper än pjäxor som används för nöje. För träning och tävling är det bra att ha en pjäxa med god andningsförmåga och som är vattentät, så att svetten förs ut ur pjäxan och snö inte tränger in och gör pjäxorna tunga.

Lika viktigt som att skidlängden anpassas efter skidåkaren, är att stavarna passar användaren. För korta stavar gör flera tekniker svårare att utföra, och du förlorar mycket kraft. Är de för långa blir de svåra att använda och få maximal effekt av.När du ska välja pjäxor finns det några viktigt skillnader mellan klassiska pjäxor och de för skateskidor. Eftersom man på skateskidor inte använder ett fast spår måste skatepjäxorna vara mer stabila än klassiska pjäxor, med hårdare sula och stöd för anklarna.

För barn rekommenderas samma längd på skidorna som på barnet. Om barnet är nybörjare rekommenderar vi att hellre gå ner i längd än upp, eftersom det ger bättre kontroll över skidorna. Det är viktigt att betona att man ska växa ur, och inte in i, skidorna.{{#sizesOutOfStock}} Slutsåld {{/sizesOutOfStock}} {{#sizeOptionOneInStock}} {{sizeOptionOneInStockValue}} {{/sizeOptionOneInStock}} {{^sizeOptionOneInStock}} Välj storlek {{/sizeOptionOneInStock}}

Nypreppade skidspår och bra glid är en bra utgångspunkt för fina upplevelser på längdskidor. Med skinskidor från Atomic slipper du valla, har alltid färdiga skidor för en tur i spåret och behöver heller inte valla längs vägen.För nöjesåk är det framför allt komfort som är viktigt. Det är också bra om pjäxorna har foder som håller dig varm, och god andningsförmåga som transporterar svett bort från dina fötter.

Med MOVE har Rottefella gjort det möjligt att flytta bindningen utan att du behöver ta av dig skidorna. Läs om vilken MOVE-bindning som passar dig bäst.
Att valla skidor är ett hantverk som bör utföras av personer som är skickliga på det. Vi har en verkstad i alla varuhus med utbildad personal som utför jobbet åt dig.Du kan se spannet som en hoppbräda som skjuter dig framåt i spåret. Spannet är inte lika viktigt för skateskidor som för klassiska skidor, men om du väljer skidor med för lågt spann kommer du att använda onödigt mycket energi och skidan kommer inte nå sin fulla potential. Längden är mindre viktigt än spannet både för skateskidor och klassiska skidor. Det är dock till stor fördel att hålla sig inom den rekommenderade längden. För nybörjare rekommenderas att skidans längd är lik kroppslängden, och upp till 15 cm längre, beroende på färdighetsnivå och preferenser.Precis som för vuxna ska skatestavarna vara längre än till klassiska skidor.Den rekommenderade maxlängden för barn är i höjd med deras haka. Precis som för skidorna kan du överväga kortare stavar, om de längre stavarna skulle vara svåra att kontrollera för mindre erfarna skidåkare. Det viktigaste att tänka på när du väljer skateskidor är att de ska vara anpassade efter din längd och vikt. Det är viktigt för att kunna mäta spannet, och längden på skidorna. Alla skidor har ett generellt spannvärde som anger vilken vikt skidorna är beräknade för. Det är dock viktigt att mäta spannet på skidan manuellt, för att få ett mer exakt värde. Det gör vi antingen i våra butiker, eller genom att du anger din längd och vikt när du beställer skidorna på xxl.se. För att få en bra skidupplevelse, är det viktigt att utrustningen samarbetar. Därför är det viktigt att skidorna har rätt spann och längd för dig. Om de inte stämmer kan du inte få ut mesta möjliga av skidorna. Många förknippar klassiska skidor med längdskidåkning. Trots det har fler och fler fått upp ögonen för skating.Börja med att ta reda på när du ska använda skidorna eller vad det är för teknik och åkstil du har. Åker du klassisk stil i preparerade längdskidspår eller åker du skate (fristil)?

Vad är skillnad på Skateskidor och klassiska?
Skateskidor har en enda glidzon som sträcker sig hela vägen över skidans längd, från spetsen och bakåt. De är kortare än klassiska skidor och du bör ta hänsyn till din vikt när du väljer ett par. De är mer vridstyva vilket gör att åkaren kan få mer tryck på skidans kant.
Vi förstår att det kan vara svårt att veta hur långa längdskidor du ska ha. Och vanligaste misstaget många gör är att utgå från sin egen längd. Men det är så mycket mer som spelar in för att hitta den perfekta längden på skidor för just dig.Åker du ofta eller bra i preparerade skidspår ska du välja en längd på skidorna som passar för klassisk stil. I klassisk stil har man längre skidor än vid skate.

Hur långa skidor ska man ha om man är 165?
Tabell för längdskidor (längd)Din längd (cm)Klassik stilSkate (fristil)165190 cm175 cm170195 cm180 cm175200 cm185 cm180205 cm190 cm Cachad
För att hitta en bra längd på längdskidor ska du ta hänsyn till tre olika saker som är din egna kroppslängd, vilken åkstil du har och hur mycket du väger.Vilket spann du har är betydande i val av längd och är beroende på din vikt. Har du ett för mjukt eller för hårt spann till din vikt kan det gör att du får dåligt glid och fäste i skidspåret. Även din vikt spelar roll för längden på skidorna. Vilket gör att du kan få gå upp eller ner i längden på skidor. Är du 160cm och väger 70kg ska du ha skidor som är 195cm istället för 185cm. Mer om viktens betydelse kommer längre ner i inlägget. Tabellen visar på ett ungefär vilken längd du ska men du måste också ta hänsyn till din vikt, vilket göra att du ibland får ta en längre skida än vad tabellen visar.

Skidor för klassisk stil är längre än skidor för skate. För klassisk stil lägger du på 20-30cm på din längd och för skate lägger du på 5-10cm. Det är ett snabbt och enkelt sätt att räkna ut längden på.
Åker du däremot skate eller om det är syftet med köpet av längdskidor ska du välja ett par kortare skidor än till klassisk stil. Ett par kortare skidor gör de enklare att hantera när du åker skate. När det gäller skidor för skate lägger du till 5-10cm på din egen längd.Du måste även ta hänsyn till din vikt när du väljer längd på skidor. Vikten har betydelse för spannet under skidorna som håller dig uppe på. Med rätt vikt får du även bättre glid och fäste i spåret. Det kan innebär att du ibland måste ta en längre skida beroende på vikt. På barn behöver du inte lägga till lika många centimeter på deras egna längd som för vuxna. Åker ditt barn klassisk stil lägger du till 5-20cm på deras längd. Ska de däremot ha ett par skidor för skate lägger du till 0-10cm på deras längd. Det är flera saker du ska ta hänsyn till vid val av längd på skidor. Det är inte bara din egen kroppslängd du ska gå efter utan även vikt och åkstil spelar stor roll i val av längd.Spannet är den delen på skidan som sitter under foten. Det är spänsten i skidan som kan vara både hård men också mjuk. Det är den delen på skidan som håller dig uppe. Står du på plan mark kommer de inte nå i marken.

I slutändan handlar det om vad du gillar. Du kanske gillar mjuka skidor för att de är lättare att hantera eller du kanske vill ha ett par styvare och hårdare skidor för du vill ha bättre glid och prestanda i åkningen.
Men du måste även ta hänsyn till din vikt. Vilket gör att du kan behöva gå upp i storlek på skidor. Är du 170cm och väger 80kg är en längd på 180cm i skate inte tillräckligt utan du får gå upp till 190cm skidor istället.

Vad ska jag ha för längd på skidor?
För klassisk längdskidåkning ska skidan vara ca 20 cm längre än vad du är. Om du mestadels åker skate adderar du ca 10-15 cm på din kroppslängd för att få fram rätt längd på skidan. För dig som tävlar finns specifika regler för hur lång skidan får vara.
Kortare och mjuka skidor är lättare att hantera men ger sämre glid, längre och styvare skidor ger bättre glid men kan vara svårare att hantera om du är nybörjare.Exempel: (170(din längd)+20=190cm eller 170+30=200cm). Är du 170cm kan du välja skidor som är mellan 190-200cm långa. Här får du även räkna in din vikt, är du 170cm och väger 80kg är en längd på 200cm ett bra val för dig istället för skidor på 190cm.

Vad händer om man har för korta skidor?
Eftersom kortare skidor är lättare att svänga med går de inte lika fort. Erfaren – Skidåkare som är vana att stå i backen kan välja en skida som går från golvet upp till nästippen. En lite längre skida innebär större svängar, vilket gör att åken kommer gå lite snabbare.
När det kommer till rätt längd för skateskidor brukar vi i regel rekommendera en lite kortare skida än den klassiska längdskidan. Skidan bör därför vara mellan 0 – 10 cm längre än din kroppslängd.Det du bör tänka på i valet av längdskida är att välja en skärpa som är anpassad efter din åkstil och vikt. Om skärpan är för hård kommer du inte kunna trycka ned skidans fästzon vilket resulterar i att du inte får kontakt med snön. Du kommer då uppleva att du glider bakåt. Om skärpan däremot är för svag kommer du få för bra kontakt med snön, vilket innebär att glidet blir väldigt dåligt.

Skateskidan är helt enkelt en form av längdskida som är speciellt framtagen för att ge ett extra långt glid och begränsat grepp. Toppen på skateskidan är dessutom något nedtagen för att få ner skidans vikt. Kanterna är dessutom skarpare än de på den klassiska skidan, samtidigt som skärpan är hårdare. På så sätt blir det enklare att skjuta skidorna bort från kroppen.
Till skillnad från både skateskidan och den klassiska längdskidan har turskidan en bredare och mer robust konstruktion. För att få bättre kontroll vid nedförsåkning är midjan dessutom något insvängd med en mjuk kärna.

När du sedan vill testa dina skidor är du varmt välkommen att göra det hos oss i Stöten. Vi erbjuder Sveriges bästa skidåkning, oavsett vilken skidstil som du föredrar!Vi har i en tidigare artikel berättat om hur du hittar den perfekta längden på slalomskidorna. Nu har det äntligen blivit dags att berätta hur du ska tänka för att hitta rätt längd till skateskidorna, längdskidorna och turskidorna. Men innan vi går in på det så tänkte vi börja med att berätta vad som faktiskt är skillnaden på dessa tre skidtyper: Innan du investerar i ett par sprillans nya längdskidor måste du bestämma vilken typ av åkning du kommer ägna dig åt. Beroende på skidans ändamål behövs nämligen olika skidor med olika längd. I den här artikeln berättar vi därför hur du hittar rätt längd till skateskidor, längdskidor och turskidor! En turskida är nämligen speciellt framtagen för att vara stabil och ge bärighet utanför de preparerade spåren. Bärigheten gör dessutom att de är ett fördelaktigt val om du ska bära tungt eller dra en pulka efter dig. Tänk dock på att extra vikt påverkar skidans skärpa, det vill säga glid och fäste. Det kan därför vara en fördel att välja en lite mjukare skida så att den inte blir för bakhal.Om du däremot är lite lättare kan du med fördel välja en skida som är något kortare, och om du är något tyngre kan du välja en skida som är lite längre.

Hur långa längdskidor ska man ha om man är 170?
För dig som är nybörjare är det generella rådet att skidan ska vara ca 20-35 cm längre än vad du är. Så är du 1,70 m lång ska dina skidor vara 1,90 – 205cm. Skidlängden har även med vikt att göra, i vissa fall måste man gå utanför rekommendationerna om man t. Cachad
Den klassiska längdskidan är avsedd för den traditionella längdskidåkningen med preparerade spår. Skidan har en lätt och smal design som hjälper dig att komma upp i hög fart snabbt. En klassisk längdskida är den vanligaste skidan i längdskidåkningslopp.

För att hitta helt rätt längd på skateskidorna, längdskidorna eller turskidorna rekommenderar vi alltid att du ber om professionell hjälp. Det kan du exempelvis göra hos oss i vår skidshop!

Om du däremot inte är något fan av den klassiska längdskidåkningen, utan föredrar skate/fristilsåkningen så är det skateskidor du ska satsa på. Skateskidan har nämligen lite andra egenskaper som är anpassade för den skridskoliknande åkstilen.
1. Jag är 179 cm och kör med Fischers 187 cm. Eftersom jag dels har förhållandevis korta ben och nån gång ibland åker skidorientering på smala spår vill jag inte ha längre skidor än så.Man får på tävling inte åka på kortare än kroppslängd minus 10 cm. Detta är dock nästan alltid för kort om man inte har specialskidor (hårda, tex nordic cruising).

Är 175 cm och åker med 187- 190cm beroende på märke. Frugan är 161 och kör på 175 cm. Tycker rent allmänt att det blir lite mer stabil åkning med lite längre skidor. Om jag skulle åka med olika längd på skidorna så skulle jag förmodligen ha lite kortare i lösa förhållanden.
2. Det har alltid sagts att längre skateskidor glider bättre men om det verkligen är sant vet jag inte. Rimligen borde en längre tryckzon vara en fördel på kalla förhållanden och med en längre skida borde man kunna få en något längre tryckzon än på en kortare. Men om det verkligen är så finns det nog andra än mig som är bättre lämpade att svara på.

Beror på vad man menar med kallskidor. Jag menar -10 och kallare, då är det trögt före och längre skidor kanske inte är optimalt. Menar man -2 till -10 är det ju en annan sak.
Att spannet passar dig kan vara viktigare än längden (både på skate och klassiskt). Få behöver köra med längre än 190. Jag körde själv med ca180 när jag körde med hund.

Prylnisse eller inte. Det är rätt OK att kunna köra både klassiskt och skejt. Tycker att båda stilarna är lika OK att köra. Tyvärr finns det alldeles för få ställen att köra skejt på. Fast å andra sidan en sån här kanonvinter kan du ju ta skejtskidorna och ge dig ut och åka nästan var som helst. Det är lite sämre en ”normalvinter”.
Kolla med säljaren vad han väger. Har han ungefär samma vikt som du så kommer skidorna att funka för dig. Själv väger jag 80 kg och är 175 cm lång. Fick tag på ett par begagnade skidor som var 182 cm långa. Vikten stämde med säljarens. Fick för mig att de var för mjuka för mig så jag gick och köpte ett par nya i längd 187 cm anpassade efter min vikt och åksätt. Märker faktiskt ingen större skillnad. Bägge paren funkar för mig. Jag har tänkt köpa ett par skateskidor men vet inte redigt vilken längd jag ska ha. Har hittat ett par begangnade för en bra peng. Det är ett par 181 cm salomon skate och jag själv är 187 och väger ca 75kg. är dom för korta för min längd? och hur stor del av vikten spelar in med tanke på spannet? Obs har aldrig åkt på skate skidor förut. Jag tror inte du får tävla på kortare än din längd minus 10cm. Detta gäller nog inte skidorientering (?) eller hundtävlingar där många kör på extremt korta skidor.Vilken längd ska barnen ha på sina skidor då? Till mindre barn som är i full gång med att lära sig att åka och går i skidskola rekommenderas det att skidorna är ca 20 cm kortare än barnets längd. När barnet sedan blivit bättre och blivit säkrare på benen räcker det med en skida som är ca 10 cm kortare än barnet.

Det är inte enbart längden som avgör vilken typ av skida du ska åka på. Som vi varit inne på spelar din erfarenhet, åkstil, tyngd och ambitionsnivå också in. Vill du få experthjälp och kanske till och med provåka ett par skidor är du välkommen att besöka Idre Fjälls sportbutik Mountain Sports när du är hos oss.
Längre skidor är svårare att hantera och kräver mer erfarenhet. Tillhör du de mer avancerade åkarna som åker mycket offpist och mer kraftfullt kan skidorna vara lika långa som du själv, alternativt upp mot ca 10 cm längre. Men med det sagt fungerar även en kortare skida utmärkt.Först och främst – är du nybörjare eller van skidåkare? Om du är hyfsat ny i backen är det bättre att välja en kortare skida då den generellt är lättare att åka på. För nybörjaren, som enbart ska åka i pisten, rekommenderar man att skidan är ca 0–10 cm kortare än en själv, vilket är ungefär mellan hakan och näsan.

Även när det gäller valet av längdskidor utgår vi från vår kroppslängd och åkvana. För klassisk längdskidåkning ska skidan vara ca 20 cm längre än vad du är. Om du mestadels åker skate adderar du ca 10-15 cm på din kroppslängd för att få fram rätt längd på skidan. För dig som tävlar finns specifika regler för hur lång skidan får vara.
När du beställer skidor från oss fyller du i både längd och vikt samt åk-ambitioner. Skistarts personal hjälper dig då att välja rätt skida och föreslår även ibland att du byter modell/märke. Detta för att det ska bli så bra som möjligt utifrån dina förutsättningar. Förutom att du kan utgå från en viss skida kan du också välja bland olika skidpaket, med skidor, pjäxor, bindningar och stavar. Du kan också välja till att få skidorna färdigvallade. Vi har dessutom en nöjd kund-garanti, vilket innebär öppet köp eller bytesrätt i 90 dagar. Kan det bli enklare?Förutom att dessa två längdskidor är helt olika konstruerade så har du även olika typer av pjäxor. Skatepjäxan är styvare i sulan och går högre upp på vristen för att du ska få ett bättre stöd för fot och vrist när du skatar på skidorna. Det finns också kombipjäxor som är något mjukare i sulan, dock inte som de klassiska pjäxorna. Men för att få en trevlig åkupplevelse rekommenderar vi starkt att du tar dig en titt på våra skateskidor.När du åker klassiskt har du en skida med spann, det vill säga en bit av skidan nuddar inte spåret när du står på dom rätt upp och ner. Det är här som du lägger på din fästvalla för att få fart i frånskjutet. När du skatar ligger hela skidan emot snön och ska glida sidledes utan motstånd i varje frånskjut. Skateskidan är plattare och hårdare än klassiska skidan och vallas endast med glidvalla.

Oavsett vilken sport du håller på med behövs ett eller flera tillbehör för att transportera din utrustning, hjälpa dig prestera bättre, göra det roligare, göra det enklare eller skydda dig.
Vill du veta mer om vad just du ska välja och vad som kan passa dig? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig. Köp dina kläder för längdåkning, löpning, trailrunning, orientering hos oss.Ger du dig ut i skidspåret så behöver du kläder som står emot snö och vind. Vi har många fina set att välja mellan här. För längdåkaren som vill ha tighta, tunna tränings- och tävlingskläder till dig som tar det lite lugnare spåret och vill ha bekväma och lite varmare skidkläder. Ett tips från oss är att satsa lite extra på dina kläder för längdåkning. De håller mycket bra kvalitet och kan med fördel användas till löpning och annan träning under vår och höst. Känner du att du är frusen är tipset att hellre klä dig i många tunna lager än få varma plagg. Då blir funktionen i kläderna mycket bättre.Det är absolut viktigt att då din skinskida rätt utplockad till dig efter dina egenskaper och värden. Det är viktigt för en vanlig klassisk vallaskida men desto viktigare för en skinskida. Ska du köpa en skinskida så gör det från en skidspecialist så blir det rät
t. Du får du det spann som behövs för att hålla skinhuden över snön men ändå så att du kan trampa ner för att få fästet. Vi säljer många skinskidor varje säsong och har stenkoll på hur de fungerar och anpassas för alla skidåkare och typer. Prata gärna med oss om du har fler frågor kring skinskidor.Vilket varumärke du väljer är mycket upp till din smak och erfarenhet, de varumärken vi säljer har alla modeller i olika nivåer som passar för alla olika skidåakre och olika typer av skidor. Över säsongen kan det varierar lite i utbudet av spann och längder och då kan det vara smart att ha alla dörrar öppna och sätta vikten av guldpar framför vikten av varumärke – håll dina dörrar öppna säger vi 😃.

Köper du bra kläder så ska du också tänka på att ta hand om dem ordentligt för att öka livslängd och behålla funktion. Titta gärna på våra klädvårdsprodukter. Där finns allt du behöver.
Skidbindnigar ingår inte när du handlar skidor för sig. I våra skidpaket ingår bindningar och pjäxor till ett fördelaktigt pris. Vi monterar alltid bindningen gratis åt dig men du kan välja att montera den själv. I våra skidpaket och på vissa av våra skidmodeller kan du välja mellan bindningar, det är då val som vi rekommenderar eller som du måste ha till den modellen. Läs mer om valet av längdbindning på köpguiden för bindningar.Alla behöver väl ett par bra skor för olika former av löpning. Vi har skor för dig som springer på asfalt, på stig, i skogen, i terrängen, på vintern, kör swimrun eller orientering. Oavsett vad dina mål är så har vi skorna som hjälper dig nå ända fram.

När du handlar längdskidor online så måste du svara på ett par frågor om din kroppsvikt och kroppslängd samt på hur van du är med längdskidåkning. När vi har samlat in dina uppgifter så kan vi hittar ett par skidor som ger dig rätt fäste och glid. Vi har sålt längdskidor på distans i över 30 år och vet precis vad vi ska leta efter i dina svar – vi är längdspecialister både online och i butik.Sortimentet är stort och det kan vara svårt att veta vad som passar dig bäst. Hör gärna av dig till våra specialister så hjälper vi dig rätt. Köp skor online från oss och få rätt service och snabb leverans.

Ett par stavar behöver alla skidåkare och rullskidåkare. Hos oss hittar du lagom styva och lätta stavar som passar de allra flesta motionsåkare, men vi har även stavar för den allra mest kräsne elitåkaren. Nästan oavsett vad du ska göra och i princip i alla väderlekar är basen i dina träningskläder riktigt bra underkläder och underställ. De hjälper kroppen transportera bort fukt så att du får en skön känsla mot kroppen. Bra kläder närmast kroppen håller dig torr och sval på sommaren och varm och bekväm på vintern. Samma sak gäller med strumpor, mössor och handskar. Beroende på temperatur kan det också vara lämpligt med ett mellanlager. Skinskidor, eller “vallningsfria längdskidor” som de tidigare lite felaktigt kallades för hittar du idag hos de flesta stora skidmärkena. Modellerna är många och utvecklingen har kommit långt och idag kan vi bara rekommendera dessa till alla. Skinskidor är längdskidor som kommer med en skinhud på skidans fästzon som då alltså ger dig ett bra fäste i din längdåkning. Du behöver alltså inte fästvalla dina skinskidor vlket sparar dig mycket tid och besvär. Skinskidor är ett bra val för dig som snabbt och enkelt vill komma ut i skidspåren för träning, tävling eller bara för att ha kul. Idag är skinskidor så bra och finns inom alla nivåer och för alla typer av skidåkare att vi tycker att alla borde ha ett par hemma. Ska du åka Vasaloppet så kan du välja en skinskida för det äventyret också, det är det många som gör. En skinskida går i princip alltid ok och bra i spåren, ibland kommer du vinna med en skinskida men i vissa fören och förhållanden kan det gå lite tyngre. Samtidigt är det så att en klassisk vallningsbar längdskid “alltid” har bättre förutsättningar att glida bättre men då ska du ha koll på vallningsbiten men även om du har det kan du gå bet mot en skinskida.Hos Pölder Sport har vi ett komplett utbud av utrustning som du kan tänkas behöva i samband med din längdskidåkning, orientering, löpning, fritid mm. Vi försöker hela tiden hitta de där prylarna som gör din träning lite bättre och kanske lite smidigare. Några produker är ett måste som exempelvis kompass för orientering, hjälm för rullskidåkning, våtdräkter för swimrun eller en takbox när du åker på skidsemester.Alla våra skidspecialister har erfarenheten och kunskapen som krävs för att hitta rätt längdskida till dig och efter dina referenser. Tillsammans med vår mätutrustning och tack vare ett mycket stort lager av längdskidor från de stora varumärken och ett stort urval av längder och spann så har vi alltid stora möjligheter att ta fram exakt rätt längdskida till dig och dina önskemål.Hos oss på Pölder Sport hittar du ett enormt utbud av kläder för dig som idrottar och tränar utomhus. För att du ska få ut så mycket av din träning som möjligt utan att behöva tänka på väder och vind krävs bra träningskläder. Då kan du hålla fokus på din prestation och få en bra känsla och upplevelse. När du ska köpa kläder online av oss kan du känna dig trygg i att produkterna håller vad de lovar.