Nu har det häbt igen! Jag blev ”baksugen” och hade ingen jäst hemma. Jag kör inte bil och har lång väg till närmaste affär. Min fråg: går jäst att frysa? Finns det någon som har erfarenhet av detta och att det inte påverkar brödet.Tack på förhand.
Kan man använda jäst som börjat mögla?
Jäst med mögel på En gnutta mögel i ena kanten behöver inte vara slutet. Skär bort det mögliga, sedan kan jästen användas som vanligt.
Vi har funnits på Internet sedan 1999 och är mötesplatsen på internet för matlagnings- och vinintresserade. Du som besökare är välkommen att ta del av de inlägg, artiklar och recept som finns här.Idag bakade dottern och tog fram jästen från frysen och då upptäckte jag att den inte alls blir geggig om man inte skär i den som jag brukar göra för att den ska tina fortare.
Googlade på ”frysa jäst”. Det jag hittar är en ganska enhällig stämma som säger att jäst inte går frysa då jästcellerna fryser sönder/sprängs och jästeffekten går förlorad. Som sagt, prova torrjäst – den håller länge i kyl!!!
När det gäller tecken på bortskämd jäst beror det på sorten. Aktiv torr och omedelbar jäst kommer i pulverform, så om vatten har kommit in i förpackningen och det finns några våta klumpar eller mögeltillväxt, kasta den. Gör samma sak om pulvret (vanligtvis ljusbeige) blir grått eller mörkbrunt.När du öppnat behållaren måste jästen lagras i kall temperatur. Det betyder att den ska sitta antingen i kylen, där den kan hålla i upp till 4 månader, eller i frysen, där den kan behålla kvaliteten i ungefär ett halvår.
Färsk jäst har mycket kortare hållbarhet. Det varar vanligtvis cirka 2 till 3 veckor från förpackningsdatumet, så du köper det normalt strax innan du behöver det. Detta bör givetvis förvaras i kylen.
Jäst blir dålig om den förvaras för länge eller under olämpliga förhållanden. Men även om du tar väl hand om den, blir det förr eller senare “trött” och slutar göra sitt jobb i bakverk, alltså att jäsa. Det senare händer oftast med färsk jäst, som inte har så lång hållbarhet.En oöppnad behållare med aktiv torrjäst för förvaras på en sval och torr plats. Skafferiet är ett perfekt val, men kylen eller till och med frysen är också okej. Under sådana förhållanden bör torrjäst hålla i ungefär två år.
Älskar du att baka? Om du älskar att göra bakade godsaker från grunden, använder du förmodligen ofta jäst. Färsk jäst gör de mjukaste, fluffigaste bakverk men gammal jäst kan däremot vara förödande.Om aktiv torrjäst har ändrat färg eller om det finns våta klumpar, kasta det. Missfärgningar eller mikrobiell tillväxt på färsk jäst är ett säkert tecken på förstörelse. Du vet att jästen är aktiverad om den skummar upp till ungefär 1.2 dl. Om det inte finns något skum eller skum på toppen är den inte tillräckligt potent för att användas. Om det bara finns lite, ge blandningen ett par minuter till att reagera, särskilt om den inte står på en varm plats. Om din jäst har passerat datumet föreslår jag att du testar den för att se till att den fortfarande är aktiv. Annars riskerar du att få ett platt och kompakt bröd.Förvara oöppnad torrjäst på ett svalt och torrt ställe, t.ex. i ett skåp i köket. Kylskåpet och frysen är också bra alternativ, men inte nödvändigtvis nödvändiga.Ja, så länge den aktiveras på rätt sätt och inte är ett år eller mer över bäste före datum. Torrjäst som har gått ut i mer än ett år skulle förmodligen inte aktiveras ändå.
Se också till att den är ordentligt förpackad. Annars kommer den att torka ut redan efter ett par dagar efter att du öppnat förpackningen för första gången.
Till skillnad från torrjäst håller färskjäst inte mycket längre efter bäst före datumet. Visst, du kan få ett par dagar, ibland kanske en vecka, men det är allt. Självklart kan din färska jäst lika gärna bli inaktiv ännu tidigare.
Om din färska jäst ser ut och luktar gott och inte är äldre än ett par dagar efter bäst före datumet är det troligt att den kan användas. Se dock till att jäsa den innan du lägger in alla dina ingredienser. Torrjäst har en hållbarhetstid på 1-2 år, vilket framgår av bäst-före-datumet på etiketten. Och den håller sig ofta i ytterligare 1-3 månader än vad bäst före datumet antyder. Se till att din torrjäst har rumstemperatur innan du använder den. Om du tar den från kylskåpet eller frysen, låt jästen ligga på köksbänken i minst en halvtimme innan du använder dem.
Kan man använda en månad gammal jäst?
Min erfarenhet är att jästen inte blir gammal bara för att datumet går ut och den torkar. Så länge den inte är möglig så går den utmärkt att använda. Cachad
Om du vet att du inte kommer att kunna använda resten av paketet är det en bra lösning att frysa in färsk jäst. Eller så kan du baka det du tänkte baka och frysa in det i stället. Om du köper torrjäst i en behållare (i stället för små paket), kyl den efter öppnandet och använd den inom fyra månader. Eller frys in i upp till ett halvår. I många recept som använder torr jäst är steget för jäsning inbyggt. Ibland ber receptet dig att förutom socker och vätska även tillsätta ett par matskedar mjöl för att hjälpa till att aktivera jästen. Det är ganska vanligt och fungerar bra.
Innan du använder jästen ska du låta den ligga minst 30 minuter på köksbänken innan du använder den. På så sätt når den rumstemperatur och kan aktiveras igen.
Sexmånadersperioden är bara ett allmänt och ganska säkert förslag. Om jästen ligger i frysen längre är chansen stor att det fortfarande fungerar bra. Återigen, testa den för att vara säker.Naturligtvis är detta inga fasta regler – ibland kan din jäst behålla sin styrka längre. Om du har otur eller inte följer rätt förvaringsrutiner kan det hända att jästen blir dålig tidigare.
Kontrollen av jästens effektivitet (eller jästprovning) är ganska likartad för både torrjäst och färskjäst. Du behöver bara lite varmt vatten och socker för att göra det.
Men om du använder torrjäst regelbundet är det förmodligen bättre att välja en stor behållare i stället för dussintals paket. Om du gör det, kom ihåg att:
Vad kan man göra med överbliven jäst?
Men du köpte faktiskt inte jästen i onödan. Och inte behöver du bidra till matsvinnet heller. För den färska jästen går alldeles utmärkt att frysa in och plocka fram när det finns mer tid till bak. Jästen kan eventuellt bli lite kladdig när du tinar upp den, men den fungerar precis som vanligt.
Färsk jäst är en levande organism som förblir aktiv (och därför potent) i ungefär 2-3 veckor efter tillverkningen, vilket framgår av bäst-före-datumet på etiketten.
Jästen bör användas inom 6 månader efter frysningen. Det kan hjälpa om du märker påsen med frysdatumet så att du vet vad du arbetar med när du tar fram den.Ekologisk jäst behöver längre jästid för att uppnå samma resultat som KronJäst för Matbröd. Vi rekommenderar inte Ekologisk jäst till söta deagar. Vi rekommenderar att man förlänger respektive jästid ca 30 minuter vid bakning av osötat bröd/ matbröd och minst 60 minuter vid bakning av söta degar (mer än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl).Surdegen är i vilande fas och gasproduktionen är på en låg nivå. När produkten sedan kommer i kontakt med mjöl, vatten och värme startar processen igen. Vår surdeg är inte anpassad för att använda som surdegsgrund utan är tänkt att användas vid bakning, tillsammans med jäst.
Du hittar KronJäst Surdeg på Mathem och i välsorterade Ica-, Coop- och CityGross-butiker. Skulle KronJäst Surdeg inte finnas eller vara slut i din butik, kontakta kategoriansvarig i din butik så hjälper de säkert gärna till. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på enskilda butikers sortiment.
Vår webbplats placerar cookies (informationskapslar) på din enhet om du har godkänt det i webbläsarens inställningar. Cookies används för förbättring av webbplatsen, analys och intressebaserad reklam.
Genom att ha den i konstant kylförvaring och en hög renlighet vid paketeringen ”sover” mikroorganismerna då det finns väldigt lite tillgänglig näring. När produkten sedan kommer i kontakt med mjöl, vatten och värme startar processen igen. Vår surdeg är inte anpassad för att använda som surdegsgrund utan är tänkt att användas vid bakning, tillsammans med jäst.
Våra produkter har olika jäststammar med olika egenskaper. Vår Jäst för Matbröd har optimal jäskraft i degar för matbröd då den lätt tar upp maltos ur mjölet. Den fungerar däremot inte lika bra i en deg med mycket fett och socker. Vår Jäst för Söta Degar har optimal jäskraft i söta degar och är inte lika snabb på att använda maltos. Vår Ekologiska Jäst är producerad på ekologiska råvaror som är KRAV-märkta och har optimal jäskraft i degar för matbröd. Läs mer här.Jäst är rik på framför allt B-vitaminer. Nedan ges generella riktvärden enligt branschorganisationen COFALEC för näringsinnehållet i bagerijäst (torr).
Vi rekommenderar att du tillsätter lite jäst för att uppnå bästa möjliga bakresultat. Det kan absolut fungera utan, men jästen gör så att du får lika bra bakresultat varje gång och att brödet garanterat jäser som det ska, det gäller både för vår surdeg och om du har satt en egen surdeg. Surdeg innehåller massor av jäst som kommer naturligt från mjölet, men jäststammen i surdeg är inte densamma som i den jäst du bakar med från KronJäst (Saccharomyces cerevisiae) och har därmed inte samma jäskraft.– Hårt sockrad sylt och marmelad kan man äta om man skär bort möglet med stor marginal, men när det gäller andra produkter ska man slänga hela burken även om det bara möglat på locket, säger Christina Lantz. Lite majonnäs längst ner i burken. Sillen som blev över i somras. En halvklämd tub kaviar som gömt sig bakom en burk tacosås från senaste fredagsmyset. Är de fortfarande okej att äta? Även om bäst föredatum står utsatt är det inte till någon hjälp då det bara gäller oöppnade produkter – öppnade produkter håller kortare. På några produkter står det hur länge en öppnad produkt kan förvaras i kylskåp, men det är långt ifrån alla som har den informationen. Christina Lantz säger att det i konserverade produkter i stort sett inte kan bildas farliga bakterier som vi blir sjuka av.– Den mesta maten kan man lukta och smaka på för att avgöra om den är okej, om man inte tillhör en riskgrupp, som till exempel gravida eller de som har nedsatt immunförsvar – för dem gäller särskilda regler, säger hon.
Mögel ska man däremot inte äta, eftersom det finns cancerframkallande varianter, och får man i sig mycket mögel ökar risken för att man får i sig en av dem.
Alla halvfulla burkar som gömmer sig längst in i kylskåpet – hur säkra är de att äta? Vi reder ut hur länge öppnade burkar kan bo i kylen innan de blir dåliga.
Test De bästa kylskåpen håller maten precis lagom kall medan de sämsta riskerar att försämra matens hållbarhet. I testet ingår nu även flera integrerade modeller för dig som vill ha ett snyggt och enhetligt kök.Var försiktig med smörgåspålägg som skinka, korv samt rökt och gravad lax. Tillhör man någon riskgrupp (personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre) bör man bara äta nyförpackade produkter på grund av risk för bakterien listeria.
– När man öppnar förpackningen bryter man den slutna miljön som finns i konserven. Dels tillförs syre, och dels utsätts maten för miljön runt omkring. På sommaren till exempel finns det mycket sporer i luften, som kan trilla ner i maten och bilda mögel, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Med bloggen My kitchen stories är Camilla Hamid störst och mest populär bland alla bakbloggare i Sverige. Här tipsar hon om hur du kalljäser degen och bakar doftande frallor lagom till frukosten dagen efter.
– Ja. Jag brukar göra bake-off ibland och då fryser jag in bullarna precis innan de har börjat jäsa. Om de hinner börja jäsa innan de åker i frysen så förstörs jästen. Så det är lite knepigt, det är inget jag skulle rekommendera en nybörjare att göra. Men vanlig kylskåpstemperatur är ingen fara.
– Det tar tid och behöver ta tid för att det ska bli gott, men det finns några knep att ta till som till exempel att kalljäsa degen. Där behöver du inte lägga så mycket tid på själva görandet och sedan sköter den sig själv i kylen när man själv ligger och sover och så har man nybakat på morgonen.
– Det är verkligen inte svårt att baka bröd. Det är billigare, godare och speciellt om du bakar kalljäst så är det noll ansträngning. Och nu när allt är så dyrt, allt du behöver är mjöl, vatten (jag bakar oftast med vatten det blir så kripsig yta och segt inkråm, väldigt trevligt.
– Jag gillar att blanda i torkad frukt som tranbär, det gäller att blötlägga dem först annars suger de åt sig av brödet och blir torra och trillar bort.
– Jag ska precis börja på min nästa bok. Jag får inte säga någonting men det blir min femte bok. Jag släpper en om året. Jag har kul, det är det viktigaste.
– Alltså det där är den största lögnen någonsin. När jag bakar bullar är det rumstempererat som gäller, även mjölken. Då behövs inte lika mycket mjöl och bullarna blir saftigare. Om du smälter smöret behövs det mer mjöl och bullarna blir torrare.– Den främsta fördelen är att det inte behövs några specialredskap. Jag är prylnörd när det kommer till köksredskap men jag gillar inte när man måste ha ett redskap. Här klarar du dig med en träslev och en bunke.Om bröden inte är färdigjästa på morgonen kan du låta dem stå framme medan ugnen blir varm. Men om du är osäker, baka dem hellre lite för tidigt, annars har de ingen kraft kvar att lyfta i ugnen.Vi använder sällan fett. Smör och olja kan ge lite saftighet, men ett något tyngre inkråm. Margarin använder vi inte. Jag gillar att hålla det enkelt. Mjöl, vatten och salt i princip. Alla har sin ideologi och sitt sätt att baka. Jag tycker det är viktigt att inte säga att något är rätt eller fel, apropå de hätska debatterna om bland annat jäst och askorbinsyra. Lycka till med bakningen! :)Hej Nancy! Jag är ingen expert på bikarbonat-bakning, jag skulle inte tro att det har någon betydelse att kalljäsa eftersom bikarbonat ju inte jäser degen på det viset. Vetemjöl special låter som en bra idé om du vill ha luftiga bröd. Det är bara att prova sig fram! Hej, det kanske är en dum fråga, men jag förstod inte, hur länge skulle man jäsa i rumstemperatur innan man har brödet i kylen i ca 14-20 tim? Om Jag skulle vilja baka ett bröd med bara surdeg 🙂 Mvh Matilda * Är det viktigt att luftfuktigheten är hög? När jag jäser mina bröd på balkongen får de oftast en lite torr hinna. Är det pga för låg luftfuktighet tror du? Kan det hjälpa att sikta lite mjöl över eller bidrar det bara till ännu torrare ”hinna”?
Vad händer om jästen är för gammal?
Jäst är en färskvara med begränsad hållbarhet. Vi kan bara garantera kvaliteten fram till jästens bäst-före-datum men den blir inte farlig att använda om datumet gått ut. Den kan däremot jäsa sämre/långsammare än vad du kanske är van vid.
Körde förbi en skylt med julmarknad och massor av parkerade bilar i helgen och ser att det står ”Lilla Böslid” på en skylt och utbrister ” men det är ju där Sara bakar är, min favoritblogg”!!! Informerade sen mitt resesällskap att ”Sara är inte där och säljer, hon är nog hemma och bakar”.
Kyljäsningen gör vi inte bara för att hoppa över det här med nattarbete, utan för att det faktiskt blir mycket godare. Bröd som får jäsa länge utvecklar mer smak och får en behaglig syra. Om man har så kallt som vi i kylen går det att jäsa vissa bröd i ytterligare 1–2 dygn utan problem. Dessutom är det mycket lättare att snitta snyggt i bröd som är kalla.Det behöver inte vara så hög luftfuktighet under kalljäsningen. Man kan täcka över stickvagnarna med en kåpa för att förhindra uttorkning, motsvarande hemma kan vara att sikta över lite mjöl och lägga på en kökshandduk. Man bör se till att brödet kallnat innan man lägger på kåpan, annars kan det jäsa iväg. Bröd alstrar en del värme under jäsningen.
På senare tid har jag fått en del frågor om kyljäsning, bland annat från Sara i en kommentar här på bloggen, så nu tänkte jag svara ordentligt på frågan.
Hej Lotten! Vi matar surdegen vid samma tid varje dag, häller ut allting utom bottenskrapet i hinken och matar på med kallt vatten och mjöl. Försök att göra på samma sätt varje dag, anteckna temperatur på vattnet, mjölet och hur varmt det är i lokalen. Tillslut hittar du säkert rätt recept för att få surdegen klar i lagom tid till trågningen. Det kan spela viss roll hur vädret och luftfuktigheten är, på vintern är surdegarna mindre aktiva. Lycka till!Tänk på att inte använda för mycket jäst om du ska kyljäsa. Vi använder ingen eller mycket lite jäst, aldrig mer än 30 g oavsett hur stor degen är. När jag bakade hemma brukade jag ha 10–20 g i degarna beroende på hur bråttom jag hade och hur pigg surdegen var. Jag nattjäste en del bröd i källaren också där det var 12–16° varmt, och då fick jag dra ner ytterligare på jästen. På Solhaga kyljäser vi allt vårt bröd över natten, ungefär 16–20 timmar i cirka 4°C. Så här såg det ut när vi bakat färdigt inför lördagens julmarknad på Lilla Böslid i helgen. Tolv fullsmockade kvadratmeter kylrum. Det blir flera hundra bröd, mer än så får vi helt enkelt inte plats med. Men det räckte ändå precis både till butiken här och till marknaden som tur var. Journalist från Göteborg som började blogga 2009, med drömmar om ett bageri i ett förfallet uthus i halländska Slöinge. I februari 2011 öppnade Solhaga Stenugnsbageri utan att jag visste det minsta om vad jag gav mig in på. Den här bloggen handlar om min resa från amatör till entreprenör. Om recept, renoveringen av vårt hus från 1900, en älskad trädgård, livet i och runt bageriet.Så här går det till när vi bakar. När vi har blandat degen får den vila i en inoljad plastlåda. 60–90 minuter i första omgången beroende på om det är jäst eller inte i degen (vi har ca 25° varmt i bageriet, så det kan ta längre tid hemma). Sedan viker vi degen. Det viktiga är att den har kommit igång ordentligt innan man gör detta. Sedan får degen vila ytterligare 60 minuter innan vi tar upp den på bakbordet och formar till bröd. (Här skulle du som hemmabagare också kunna sätta in lådan med hela degen i kylen för nattjäsning, och i stället dela i lagom bitar till baguetter eller frallor morgonen därpå.)
Hej Lars-Åke, tack så mycket! Om du provar att jäsa ditt bröd i kyl så kommer du att märka att det blir en viss skillnad. Ju längre tid ett bröd får jäsa och ju långsammare processen går, desto mer smak och näring utvecklas. Lycka till!
* Hur ställer de flesta sig till fett i bröden? De av dina bröd som jag bakat har inte haft något fett alls. Borde det inte bidra till att bröden blir ännu saftigare och håller längre med lite fett i, eller finns det någon annan anledning till att ni inte använder så mycket fett i bröden?
När vi sätter in bröden i kylen är de i princip färdigjästa. Poängen är att den sista jäsningen går väldigt långsamt. I en hemmakyl är det oftast inte lika kallt, särskilt inte högt upp i kylen, jäs därför inte helt färdigt. Det viktiga är jäsningen har kommit igång när du sätter in bröden. Hur lång tid detta tar beror bland annat på mängden jäst, surdeg, rummets och degens temperatur, jag skulle gissa på någon timme. Vi jäser bröden upp och ner på träbrickor i plywood, som vi mjölar ordentligt. Lossar dem med en målarspackel morgonen därpå och vänder upp dem för att sedan sätta in dem i ugnen. Så länge de inte är överjästa är det ingen risk att de pöser ihop, man behöver inte vara så försiktig med degbitarna som man kanske kunde tro. Åter igen, tack Sara! Tack för att du delar med dig av dina kunskaper, det är mycket uppskattat. Jag gillar din blogg, du skriver och delar med dig om intressanta brödrecept, tekniker och en del annat. Det enda om man frå klaga på något är väl att man själv ibland får lite prestations ångest när man ser hur duktiga ni är hela tiden :=), men det är ju inte erat fel :=)
Prova dig fram så hittar du den bästa balansen mellan jäst, surdeg, tid och temperatur. Det kan variera lite med årstiderna också, på sommaren är det mycket högre aktivitet i degarna tack vare värme och luftfuktighet. Det är just detta som är det svåra och roliga med bakning – att det är känslan som avgör hur bra det blir. Mitt bästa tips är att baka samma bröd om och om igen tills du hittar rätt.
Ingen fara här heller men du behöver lösa upp det torra i lite ljummet vatten. Annars blir det klumpar i degen. Tillsätt gärna lite honung i vattnet så får jästen lite extra mat.Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.
Om du har mindre jäst än det står i receptet kan du baka ändå. En bröddeg på en liter kan klara sig på så lite som 25 gram jäst. Hemligheten är att låta den första jäsningen ta tid, upp till tre timmar.Om jästen har fått en vit hinna längst ut är det ingen fara. Den ljusa hinnan är ett tunt lager jäst som börjat torka till. Så länge inte det torra lagret är tjockt och hårt kan du använda jästen precis som vanligt.
Hur länge kan man använda färsk jäst?
Om den färska jästen har blivit lufttätt inpackad, är jästens hållbarhet upp till ett halvår utan att kvaliteten går förlorad. Om den förvaras i frysen ännu längre, finns det en risk att den förlorar sin jästkraft. Cachad
Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-outMen så kommer det annat i vägen och jästpaketet blir liggande där i kylskåpsdörren som ett dåligt samvete. Men du köpte faktiskt inte jästen i onödan. Och inte behöver du bidra till matsvinnet heller. För den färska jästen går alldeles utmärkt att frysa in och plocka fram när det finns mer tid till bak.
Vi är med från inspiration till installation av vitvaror och hushållsprodukter för hemmets alla rum; från dammsugare och rakapparater till tvättmaskiner och kompletta kökslösningar. Med lång erfarenhet, kunskap och Nordens största sortiment ger vi våra kunder råd till ett bättre hem.
Ifall färsk jäst nu helst inte bör frysas kan du istället prova att frysa deg som redan har jäst, t.ex. kanelbullar som är utbakade och färdigrullade, men ogräddade. Perfekt att slänga in i ugnen och grädda efter behov. Eftersom bullarna redan har fått jäsa så klarar de sig bättre i frysen. Samma regel gäller dock att degen inte får ligga allt för många månader i frysen – då riskerar du att få något platta bullar.Deg som inte innehåller jäst kan förvaras lång tid i frysen. Smördeg, mördeg, cookiedeg och liknande kakdeg funkar alldeles utmärkt att frysa och ta fram för gräddning efter behov. Ett smart knep är att frysa kakdegen som en rulle för att enkelt kunna skära upp önskat antal skivor och grädda direkt. Rulla ut degen till en lång korv och linda plastfolie omkring, lägg sedan rullen direkt i frysen. Rullen tar inte så mycket plats och du slipper styckfrysa varje kaka för sig. Det kan dock slita på dina knivar att skära i frysen kakdeg så använd en kniv du inte är jätterädd om för att skära upp skivorna.
Vad är det för skillnad på blå och röd jäst?
Röd eller blå jäst Jästen med röd text är för söta degar som bulldeg och matbröd där det ingår en del socker, sirap eller honung. Jästen med blå text är för matbröd som inte innehåller mer socker, sirap eller honung än att det ”äts upp” av jästen.
Det korta svaret är “det beror på”. Färsk jäst är en levande organism som egentligen inte mår så bra av att frysas. Det beror på att vattnet i jästcellerna expanderar vid infrysning, vilket kan få cellerna att sprängas. Därför avråder kronjäst på sin hemsida från att frysa in färsk jäst och istället köpa torrjäst om man vill ha längre hållbarhet.När jag bakar så upplever jag ofta att det bara går åt ett halvt paket färsk jäst. Den resterande klumpen läggs i kylen och glöms bort – ända tills jag hittar en torr och totalt oanvändbar jästklump flera veckor senare. Så jag har ofta undrat om man kan frysa färsk jäst för längre hållbarhet? Här kommer äntligen svaret!Dock finns det gott om experimentella hemmabagare som har testat att frysa färsk jäst – och de rapporterar om att det visst funkar; i alla fall om jästen inte har legat så länge i frysen. Så summan av kardemumman är att du kan frysa jäst, åtminstone ett tag, men att det inte är att rekommendera för bästa bakresultat. Du kan också frysa jäst deg utan att baka ut den först. Då gäller det bara att ta ut degen från frysen kvällen före den ska gräddas. En långsam tining över natten ger nämligen jästen chansen att få degen att resa sig igen. Du hittar en bra guide på hur du fryser och tinar jäst deg här. Viss deg som t.ex. pizzabottnar, kan med fördel frysas in direkt efter gräddning. Degen klarar nämligen utmärkt att gräddas två gånger, så när det är matdags tar du bara fram de färdiggräddade bottnarna från frysen, lägger på önskad pizzafyllning och sedan in i ugnen för att smälta osten. Du kan såklart också frysa in pizzabottnarna som outbakade (men färdigjästa) degbullar, men då måste du ta fram och tina dem i god tid innan du kavlar ut bottnarna. Med färdiggräddade bottnar sparar du tid, vilket kan vara guld värt ifall man har ett gäng hungriga barn därhemma. Legenden säger att ätbar honung hittades i Egyptens pyramider och gravar, men det rör sig troligtvis bara om spår av honung i kärl. Läs diskussionen hos wikipedia. Hur det än är, så länge är det väl ingen vits att spara honung längre än för vinterhalvårets konsumtion, om nu honungen inte är så himla guda-god att man vill begrava sig med den. Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år, från tappdatum, i oöppnad förpackning. Men sannolikt håller den sig mycket längre om den försvaras på rätt sätt. Ibland märks honung med bäst-före datum men det betyder alltså “bäst” före. Honungen blir inte oätbar efter bäst-före datumet.Honung kan med tiden mörkna, tappa smak, skikta sig eller jäsa, men den är alltid ätbar. Smakar inte honungen längre gott kan den användas till matlagning och bakning. Honung kan också bäst-före märkas t.ex. “Bäst före: Öppnad burk 12 månader” eller “Bäst före, oftast bra efter: Datum”.
Förvaras honung för varmt kan den skikta sig eller jäsa. Förvaras honung kallt, i t.ex. kylskåp blir konsistensen hårdare. Honung går bra att frysa, det görs då främst med nyslungad/färsk honung eller kakhonung, under sommarhalvåret då honung skördas i Norden. När den frysta honungen tinas så blir den flytande igen, så länge den var flytande vid infrysning.
Långtidsförvara alltid honung med tätslutande lock, mörkt och svalt, ej över 15°C. Undvik direkt solljus. Ett mörkt och svalt skafferi, kylskåp eller källare passar bra till långtidsförvaring av honung. Glasburk är att föredra före plast eller metall under mycket långa förvaringstider. Yrkesbiodlare långtidsförvarar honung i kylrum, då i metall eller plastkärl om den inte redan är tappad på honungsburk, men biodlare omsätter oftast sin honungsskörd inom något år. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In porttitor lectus quis mattis aliquet. Cras in nibh et eros porttitor facilisis. Nunc egestas eget leo vel dapibus. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Suspendisse potenti. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Nunc rutrum dui ipsum, ac tincidunt felis pharetra sed. Aenean viverra sagittis interdum. Sugen på att baka bröd men jästen i ditt kylskåp har passerat bäst före-datumet? Misströsta inte. Jästen går att återuppliva enkelt och användas precis som vanligt.Jäst är en encellig svamp som består av vatten, protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och B-vitaminer. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer, som är avgörande för jäsning av bröd. Färsk jäst har ett bäst före datum på förpackningen som man ska ta med en nypa salt. För även om färsk jäst blir ”gammal” går den att använda, och det upp till ett halvår efter att den gått ut. Här är 5 husmorsknep som hjälper dig rädda död jäst och andra baktips. Jästens tillväxt påverkas av tillgången på näring och syre, samt vilken temperatur jästkulturen har. Sänker man temperaturen avtar aktiviteten, vilket är anledningen till att färdig jäst förvaras i kyla. När temperaturen höjs på nytt, när jästen löses i degspadet, aktiveras cellerna igen. Vid 50 graders värme dör jästen.Ja. Lägg den i blöt innan du använder den. Har jästen torkat finns risk att det blir klumpar i degen varför det är bra att lösa upp den innan du blandar i mjöl och övriga ingredienser. Löser den inte upp sig helt när du blötlagt den kan man sila bort de sista hårda bitarna. Jästeffekten kan också bättre om man tillsätter lite honung.
Enligt bruksanvisning på förpackningen. Det svåra är att ha rätt temperatur på vattnet man blandar torrjästen med. Tänk att det ska vara precis så varmt att du kan ha handen i vattnet utan att bränna dig. Blir det för varmt riskerar man att ”bränna” jäseffekten i torrjäst.
Hur ser man om jäst är gammal?
Om jästen har fått en vit hinna längst ut är det ingen fara. Den ljusa hinnan är ett tunt lager jäst som börjat torka till. Så länge inte det torra lagret är tjockt och hårt kan du använda jästen precis som vanligt. Har den passerat bäst före-datum kan det innebära att jästkraften är lite sämre.
Ja. Färsk jäst som torkat kan användes långt efter bäst före-datumet passerats men ju äldre den blir desto sämre blir jästeffekten. Förläng därför jästiden när du bakar med lite daterad jäst. I ett surdegsbröd som redan har lång jästid fungerar ju den utmärkt t ex. √ Men, det är du som avgör om jästen är brukbar eller inte. Lukta, känn och smaka på den. Har den möglat ska den naturligtvis inte användas.
Tips: Använd vår Foodsaver App för att ha koll på när du fryste in din jäst och när det är dags att tina upp och använda den igen. Tack vare de praktiska färskkoderna kan du med bara några klick undvika att maten går till spillo och appen påminner dig automatiskt när det är dags att använda de infrysta matvarorna.
Det är lätt att öppna och stänga SafeLoc-fryspåsen tack vare de integrerade SafeLoc-förslutningarna och den praktiska fliken vid öppningen. På så sätt kan du när som helst portionsvis ta ut vad du behöver av den frysta jästen.
När vi fryser in jäst, är det viktigt att vi förpackar den rätt. Jästen måste förpackas riktigt lufttätt, för att den inte ska förlora sin jästkraft, dvs jäsningsförmåga. Därför är det bäst att förvara den i en SafeLoc-fryspåse med dubbelförslutning från Toppits. Då blir det hur enkelt som helst att frysa in jästen. Så här gör du:
Kanelbullar, saffransbullar eller hembakat bröd: Med jäst bakar du fantastiska bakverk. Erfarna bagare håller med om en sak: För recept med jäst är det för många degar bättre att använda färsk jäst i stället för torrjäst. Men, ofta behöver du inte hela jästpaketet för receptet. Det gör inget – färsk jäst kan nämligen enkelt frysas in och tinas upp i en Toppits SafeLoc-fryspåse med dubbelförslutning. Jästens värdefulla egenskaper bibehålls även i frysens kalla temperaturer – förutsatt att du tar hänsyn till ett par saker. Vi visar dig våra viktigaste tips och tricks vid infrysning av jäst.
Innan de övermogna bananerna slängs i papperskorgen räddar vi dem och stoppar dem i frysen. Mogna bananer är perfekta för glass, smoothies och muffins. Sluta släng, var svinnsmart – det är vårt motto!
Blev det färsk jäst över från senaste bakningen? Inga problem. Det är lätt att frysa in och tina upp jästen, så att du kan använda den nästa gång du ska baka. Vi visar dig hur du gör.
Om den färska jästen har blivit lufttätt inpackad, är jästens hållbarhet upp till ett halvår utan att kvaliteten går förlorad. Om den förvaras i frysen ännu längre, finns det en risk att den förlorar sin jästkraft. Har din jäst legat i frysen i mer än sex månader eller vill du vara helt på den säkra sidan att du kan göra en perfekt jästdeg med den? Med ett enkelt test, kollar du om din jäst fortfarande är användbar. Fyll ett glas med ljummet vatten, lös upp en tesked socker i det och lägg i en liten bit av jästen. Om jästen inom cirka två till tre minuter flyter upp till ytan är den fortfarande färsk. Om den stannar kvar på botten av glaset är den inte längre användbar.
Hur länge håller sig färsk jäst i kylen?
Färsk jäst har ett bäst före datum på förpackningen som man ska ta med en nypa salt. För även om färsk jäst blir ”gammal” går den att använda, och det upp till ett halvår efter att den gått ut.
Vid upptiningen kan jästens konsistens förändras och bli flytande. Var inte orolig för det. Det påverkar inte degens luftighet och inte heller hur den reser sig. Det bästa är om du vid upptiningen lägger jästbiten i en liten behållare som t.ex. en kopp eller en liten skål och låter den stå i kylen över natten.Vill du helt spontant baka något gott? Det är inte heller några problem. Om det är bråttom, kan du ta jästen direkt från frysen, lägga den i den uppvärmda degvätskan och genast börja arbeta ihop degen.
Kan man frysa in färsk jäst?
Färsk jäst är en levande organism som egentligen inte mår så bra av att frysas. Det beror på att vattnet i jästcellerna expanderar vid infrysning, vilket kan få cellerna att sprängas. Därför avråder kronjäst på sin hemsida från att frysa in färsk jäst och istället köpa torrjäst om man vill ha längre hållbarhet.
Innan du diagnostiserar dig själv som glutenintolerant – prova att baka ditt eget bröd och testa kalljäst bröd och kanske även surdegsbröd. Det är bröd som jäser ca 12 timmar och det är en helt annan sak.Jästiden beror på temperaturen i rummet du jäser brödet i. Är det varmt går det fortare och är det svalt och dragigt kan det ta betydligt längre tid. Lägg en bakhandduk ovanpå bunken för att skydda degen mot drag och uttorkning.Problemet med köpebröd är att man där med hjälp av olika kemikalier stressat på jäsningen till så korta tider som ca 15 minuter. Det gör att mjölet i brödet blir riktigt hårdsmält och det är många som inte tål det särskilt bra och kanske misstar detta för glutenintolerans.
Degvätskan är den vätska man har i sin deg. I bulldeg är det oftast smält smör och mjölk och i många matbröd är det olja och vatten eller kanske bara vatten eller mjölk.
Om degvätskan blir kallare än 37°C gör inte så mycket men jästiden förlängs så man kan behöva lägga på en hel del tid på jäsningen. Se därför alltid till att du har lite tidsmarginal när du bakar.När du bakar med jäst är det viktigaste att man inte dödar jästsvamparna och det undviker man genom att inte värma degvätskan till mer än 37°C för vid 40°C dör jästsvamparna och ditt bröd kommer bli platt och kompakt.
Vad du inte ska göra är att mäta upp mjölet genom att gräva med decilitermått i mjölpåsen. Då blir mjölet packat och du kommer ta alldeles för mycket mjöl vilket leder till hårt kompakt bröd som inte heller jäser särskilt bra.I affären finns både färsk jäst i kyldisken och torrjäst i bakhyllan. Faktiskt finns numera även fler sorter som jäser brödet snabbare men det är inget jag brukar använda. Bröd mår bra av att jäsa längre tid. Det blir en annan kemi i brödet som är snällare mot magen om man inte stressar jästiderna.
Det vanligaste felet är att man inte rör om i degvätskan när man värmer på den så att det blir för varmt i botten utan att man märker det och sedan när man häller över degvätskan över jästen så dör den.
Det är stor skillnad på bröd som jäst kort tid och bröd som jäst lång tid. Inte bara i smak utan framförallt blir det annan kemi i brödet som är mycket snällare mot magen. Jag brukar ha som skiljelinje ca 1-3 msk socker, sirap eller honung per 50 g jäst. Är det mer än 3 msk så tar jag röda jästen och är det mindre än 1 msk tar jag den blåa. Är det mellan 1-3 msk så tar jag vilket som. Recept på semletårta. Perfekt att servera till många personer! Godare eftersom mandelmassan blir jämnare fördelad. Enkelt recept med bilder steg för steg.
När är jäst för gammal?
Jäst är en färskvara med begränsad hållbarhet. Vi kan bara garantera kvaliteten fram till jästens bäst-före-datum men den blir inte farlig att använda om datumet gått ut. Den kan däremot jäsa sämre/långsammare än vad du kanske är van vid.
Baka goda och vackra saffranslängder och saffransflätor med mitt recept som tydligt visar med bilder steg för steg hur man gör. Gott, mjukt och saftigt saffransbröd.
Oftast så avses färsk jäst i recepten men man kan oftast ta torrjäst istället men då måste man följa de instruktioner som gäller torrjästen (som står på torrjästförpackningen) med att blanda torrjästen med mjölet och värma degvätskan till ca 40°C istället för 37°C för vanlig jäst.
Jäst för söta degar (förpackning med röd text) kan användas om det är mer än 1 msk socker eller sirap i degen då man använder 50 g jäst. Annars kan man använda den jästen för matbröd (förpackning med blå text).Hej! Har din bok och följer den ibland. Men något som förbrylla mig är hur vidare jäst och egenmalt mjöl är en bra kombo. Fytinsyran behöver ju brytas ner genom lång jäsning med surdeg vilket den inte får med kommersiell jäst. Jag bakar 95% med surdeg men pannkakor och vissa bröd använder jag hellre jäst till.
Receptet till det här brödet är här hämtat från min bakbok Fullkorn. Det är ett bröd bakat med den gamla kultursorten emmervete. Emmer tillsammans med mjölk som degvätska blir otroligt gott. Jag hade dock utgången grädde i kylen så jag blandade grädde och vatten istället för mjölk – det fungerade fint det med.Hej Ragna, det måste blivit något fel om degen är så fast, för så ska den inte vara – kan du mätt fel? Alternativt hade du ett väldigt torrt mjöl som sög upp mycket vätska. Däremot saknas det tyvärr i receptet när man tillsätter kornen. Dessa viker jag inte i sista vikningen före degen jäser. Man kan även blanda ner kornen direkt med mjölet, men det blir bättre om du gör det i ett senare skede.När jag bakar med färsk jäst använder jag väldigt lite jäst. Genom att använda mindre jäst jäser degen saktare och slutresultatet kommer bli mer smakrikt. Dessutom tycker jag det smakar mindre jäst när man inte använder så mycket.
Hei Christine. Provade en ny sida i Fullkorn boken, s56. Surdeg m HelaKorn. Kansje något att missförstå der, degen ble så fast att den går inte att stretcha som andra. Tog 600gr vatten inklusive blöta korn. Där står inte något om, med el utan korn i vikten av vatten. Det står bara 600gr inkl blötnings vattnet. Hoppas den jäser endå.. Mvh Ragna Bjørgemoen
Jag dubblade den satsen för att få två bröd. Dock är det lite i överkant – fick nästan inte plats i två 1,5 liter brödformar. Så om du bill dubbla hade jag tagit en 1,5 liters form och en 2 liters form.Men wow, vad glad du gör mig! Vill du till och med ha en till! Oj, oj vad detta värmer! Tack! Jag hade gärna gjort en bok till. Det var dock rejält mycket arbete med den – den slängdes inte ihop på ett kick direkt ;-). Men det var samtidigt väldigt kul, och jag skulle gärna göra en till.Hej Christine! Tänkte baka emmerbrödet och undrar om du har samma mängd mjöl och mjölk (600 g emmer & 520 g mjölk) som i receptet för ett bröd & fyra bullar i din bok?