De flesta av Sveriges hundar, 8 av 10, får också en ”topping” av hemlagat eller matrester. Cirka 75 % av energin som ges till hundarna kommer från helfoder och cirka 25 % från det hemlagade. Det går att ge upp till 25 % hemlagat utan att det blir fel sammansättning i den totala kosten. Ökar man ytterligare, uppemot 50 %, måste man göra den hemlagade delen fullvärdig med tillsatser av vitaminer och mineraler.
Hur länge man ska ge sin hund valpfoder beror på vilken hundras det är. Vissa mindre hundraser är fullvuxna redan efter ett år medan det för stora raser tar upp till två år! Uppfödaren eller andra som kan hundrasen har svaret.
På foderförpackningen brukar det finnas en tydlig utfodringstabell som ger en vägledning till hur mycket valpen ska äta. Man brukar utgå från vilken uppskattad vikt hunden kommer få som vuxen och så står det en dosering månad för månad. Ofta kan man få råd från sin uppfödare om ett lämpligt valpfoder som passar till sin ras. De flesta uppfödare rekommenderar ett torrfoder och vissa rekommenderar ett färskfoder. Vill man testa ett annat valpfoder kan man jämföra den innehållsinformation som finns. Om man väljer färskfoder till sin valp ska man ge den ca 5% – 10% av valpens kroppsvikt fördelat på 2 gånger per dag. När valpen har vuxit färdigt ska den ha ca 2% av sin kroppsvikt så efter några månader får man dra ner på mängden foder. När hunden har vuxit klart förändras behovet av näringsämnen och då bör man sluta med valpfoder. De flesta hundar, cirka 95%, äter torrfoder i någon utsträckning. Hela 87% av de kommersiella foder som säljs är torrfoder. Cirka 10% är burkmat och i resten på cirka 3% hittar vi till exempel färskfoder. På denna sida kan du läsa mer om vilka ingredienser vårt valpfoder innehåller, samt näringsinnehållet. I den här artikeln kan du även hitta vår foderrekommendation för valpar.
För valpar, växande hundar och dräktiga eller digivande tikar rekommenderar vi vårt valpfoder som har utformats speciellt för valpens tillväxt och utveckling. Det skiljer sig från vuxenfodret på det sätt genom att valpfodret har:
högre nivåer av en specifik omega-3-fettsyra som kallas Docosahexaensyra (DHA). DHA är ett krav för en sund utveckling av valpens hjärna, näthinna och nervsystem.Det finns flera anledningar att byta från valpfoder till vuxenfoder när hunden vuxit färdigt. Valpfoder innehåller högre nivåer av protein och fett. Då en vuxen hund inte har samma behov av fett och protein finns det en risk att hunden istället blir överviktig på grund av överskottet. Hundens behov av mineraler förändras också då hunden inte längre växer – när skelettet och lederna har vuxit färdigt har hunden inte längre ett högre behov av kalcium. För att hålla hundens mineralnivåer i rätt balans bör du byta från valpfoder till vuxenfoder när hunden har slutat växa. Det är värt att notera att muskeltillväxt kan fortsätta att ske i vuxen ålder, och ett komplett och balanserat vuxenfoder möter de proteinbehov en vuxen hund har för att kunna bygga muskler.petgood erbjuder för närvarande två insektsbaserade helfoder för hundar – en variant för vuxna hundar och en som utvecklats för valpens och den dräktiga/digivande tikens näringsbehov. Här förklarar vi mer i detalj vad som utmärker dessa foder, och när det är dags att byta till vuxenfoder för din valp.
Hur viktigt är det med valpfoder?
Varför ska man ge särskilt valpfoder? Skillnaden mellan ett vuxenfoder och valpfoder är att valpfoder innehåller mer näringsämnen än ett vuxenfoder. Valpar som växer behöver mer energi i fodret och en anpassad mängd av vitaminer och mineraler. En valp ska till exempel inte få i sig för mycket kalcium.
Vi rekommenderar att du byter från valpfoder till vuxenfoder när din valp har vuxit färdigt. För de flesta hundar inträffar det runt ett års ålder. Små raser kan byta något tidigare, och stora raser kan byta något senare. Kom ihåg att göra en gradvis övergång, som vid alla foderbyten.Ibland är det nödvändigt att byta foder. Blir valpen dålig i magen eller får dålig matlust över tid kan det vara dags att leta efter alternativ. Det kanske även är dags att gå över till vuxenfoder. Det är vanligt att valpar har känslig mage, framför allt vid flytt eller upplevs kräsna eftersom konkurrensen om maten ofta försvinner efter flytten till sitt nya hem.
Ibland kan det vara bra att komplettera valpens torrfoder, exempelvis om den äter dåligt. Riktigt bra hundmat att komplettera med är exempelvis en väl sammansatt blötmat på burk.
Precis som hos människor behöver hundens tänder tas omhand. MERA har därför hundkex som hjälper att rengöra tänderna och som är sköna att tugga på för valpar som byter tänder. Därutöver är det toppen om du redan från början kan vänja din hund vid att borsta tänderna. Gör det till en lek och en positiv upplevelse! Belöna med hundgodis när ni är klara. Då har du alla chanser att lägga grunden för en god tandhälsa!Har du en valp av en större ras bör du byta till ett Junior-foder. Har du använt essential Junior 1 byter du till Junior 2, har du använt pure sensitive Puppy byter du till pure sensitive Junior, då är huvudingredienserna densamma men den är anpassad för en valp som växer en längre tid. Det varierar från ras till ras hur länge du ska ge detta foder då det styrs på hur länge din hund växer.
Hur långt kan man gå med en 7 månaders valp?
En halvtimmes promenad om dagen är det normala rådet. Men du måste också ta hänsyn till hur snabbt din valp växer och dess kroppsbyggnad.
Hur vet man då om maten passar eller ej? Att din valp ser fram emot sina måltider och äter med god aptit är ett gott tecken. Och precis som med bebisar skvallrar avföringen om hur magen mår – det ska vara en fast korv och i lagom mängd. Om avföringen stinker ovanligt illa eller om hunden bajsar orimligt stora mängder är det ett tecken på att allt kanske inte står rätt till. En hund som mår bra är också frisk och pigg, är i god kondition och har fin päls.
Börja exempelvis med att servera 3/4 av det gamla fodret och 1/4 av det nya i några dagar. Om hunden bajsar och beter sig som vanligt kan du därefter långsamt öka mängden av det nya fodret och minska på det gamla.Ibland kan man tro att vägen till en hunds hjärta går via magen. Men hundfoder är inte bara viktigt för att du och din hund skall få en bra relation, utan förstås också för att din hund ska kunna leva och må bra.Är du ny som hundägare kan det vara förvirrande och ibland påfrestande att inte veta vad som är vanligt och inte för en valp. Följ gärna hundcoachen Fredrik Steen på facebook eller instagram för dagliga tips i hundägandet. Han erbjuder även online-föreläsningar under pandemin där du har möjlighet att ställa dina egna frågor och få svar på olika hundrelaterade ämnen.En mycket viktig del i ekvationen är valpens matvanor. Valpens kropp växer fort och behöver därför en näringsrik och näringsriktig kost. Ofta skickar uppfödaren med ett foder för den första tiden, förbered gärna så maten finns hemma innan din valp hämtas. Fungerar denna kost bra bör du inte byta foder – en flytt kan vara tillräckligt omvälvande för en valp. Att börja experimentera med kosten precis efter att valpen flyttat hem till er kan göra den lite stressad och ett snabbt foderbyte resulterar dessutom ofta i att valpen blir dålig i magen.
Det viktigaste är att det nya fodret du väljer är anpassat för hundens näringsbehov. Valpar och unghundar ska ha ett extra näringsrikt foder. På MERA Petfood har vi extra skonsamma valp och juniorfoder i serien pure sensitive. Dessa foder har ett skräddarsytt energiinnehåll för växande hundar med högkvalitativa proteinkällor.
Nyfödda valpar är extra känsliga och sköra. De är beroende av bra näring för att överleva och få en hälsosam tillväxt. Utöver tikens mjölk kan det vara bra, och i vissa fall nödvändigt, med ett extra kosttillskott i form av valpmjölk. MERA Care valpmjölk är helt fritt från färg- och konserveringsämnen och innehåller colostrum, som är ett annat namn för råmjölk. Colostrum motsvarar den första mjölk som valpen får i sig från tiken och som är så oerhört viktig för valpens immunförsvar.
Till en vuxen hund väljer du ett foder utifrån hur mycket hunden motioneras och aktiveras, om den är känslig mot något och hur hög ämnesomsättning den verkar ha. Ta gärna hjälp av oss på Mera Petfood om du är osäker vad du ska välja, du kan börja med att läsa vår guide Byta hundfoder.
Ni har nu båda mycket att stå i den första tiden – ni ska lära känna varandra, förstå varandras signaler och skapa en långsiktigt hållbar och givande relation. Valpen ska dessutom bygga upp en hel kropp och lära sig använda den.Blötmat/våtfoder kan öka smakligheten om det i perioder är svårt att få valpen att äta sin mat. Vi rekommenderar skonsamma, lättsmälta alternativ med få ingredienser, t.ex. MERA pure sensitive våtfoder.
En storvuxen ras behöver senast vid 6 månader byta till Junior Kalkon & ris eller Junior 2, beroende på vilken mat som använts under de första månaderna.
Idag finns även möjligheten att lära sig mer genom Hundägarcertifiering som utformats med de främsta experterna inom hund och tar även upp lagar och regler som gäller för hundägare.
När du bestämt dig för att byta foder är det viktigt att göra det långsamt och stegvis. Börja med att minska mängden av det gamla fodret något och komplettera med det nya fodret.
En tumregel är att en valp ska äta valpfoder till dess att den slutat växa på höjden. För småväxta raser innebär detta i regel att valpar och unghundar ska äta valpfoder i ungefär ett år, medan större raser har en tillväxtfas på upp till två år. Är du osäker vad som gäller för din hundras kan du i första hand prata med uppfödaren om vad som är mest lämpligt, men du kan även rådfråga oss.
Det kan vara frestande att ge valpen matrester och det kan fungera bra som komplement till den vanliga maten, men det är vissa saker du behöver ha koll på. Välkokt ris, potatis, kött och rivna morötter är ofta uppskattade och är matvaror som de flesta hundar kan äta. Men generellt tål hundar kryddning mycket dåligt, så håll dig gärna till rena råvaror.
MERA’s foder innehåller inga konstgjorda färgämnen, konserveringsmedel eller smakförstärkare. Dessutom är det klimatneutralt producerat i en av Europas modernaste fabriker.
Att en valp skulle växa för fort av ett valpfoder är bara båg. Det är generna som styr hur fort en valp växer. Och uppfödarna kan inte hålla på med genmanipulation så vitt jag vet, för att ändra på dessa tillväxtgener.
Jag vet som sagt inte heller hur jag ska göra. Det lät ju som hon på djuraffären visste vad hon pratade om. Antagligen blir det att han får äta valpfoder till han är 7-8 månader och sedan börja blanda ut med vuxen. Känner precis som dig, vill ju inte förstora min valp. Min valp har lätt att gå upp i vikt och jag bytade till vuxenfoder nu vid 6 månader. Har jämfört de olika fodernas innehåll och det var mest protein och fettet som skiljde i %. Bytade foder över två veckors tid. Jag har haft samma dilemma. Jag vart rekommenderad att börja ge min valp vuxenfoder nu vid 5 månaders ålder. När jag sedan gick till djuraffären tyckte dom absolut inte att jag skulle göra det. Dom tyckte att Atlas skulle äta valpfodret till 8-10 månader, då kroppen växer och de behöver de ”ingredienser” valpfoder innehåller.Hon sa även att lite äldre människor kunde påstå att valpen växer för fort om man ger dom valpmat för länge (då man förr tydligen trodde det) men att det nu är bevisat att det inte blir så. De på djuraffären går dessutom på kurser och håller sig uppdaterade om det.
Eftersom att vi tänker börja med Standart foder så funderar vi på deras Extra foder, som både är tillför aktiva vuxna hundar och valpar. Då blir kanske inte övergången så står tills dess att det ”enbart” blir normal förpackningen? Det blir som en gyllenemedelväg? Eller så är vi helt ute och cyklar…Fodertillverkarna rekommenderar på sina påsar att man ger valpfoder fram till 10-12 månader för små och mellanstora rader och 18-24 månader för de riktigt stora raserna. Men så länge måste man inte ge valpfoder.
Valpfoder innehåller mycket fett för valpar är oftast väldigt aktiva och rör på sig mycket. Förbrukar mycket energi helt enkelt. Om de inte får tillräckligt med fett till sin energiförbrukning så omvandlas proteinerna i foder till energi istället för att gå till bl a musklernas uppbyggnad. Där får man helt enkelt ha lite koll och har man en valp som inte förbrukar så mycket energi så blir de lätt knubbiga.
Jag kan tillägga att jag jobbar med foder på dagarna och hjälper hundägare tillrätta i djungeln av foder. Jag är ingen expert men kan en hel del om de fodermärken som vi har.Min kennel rekommenderade att man redan vid 4månders ålder gick över till vuxen foder av den anledning att det är så mycket kalcium i valpfoder att dom nästan får som styltor i benen, Men djuraffären rekomenderade Inte det utan sa bestämmt att man skulle vänta till 7-8målder med hänvisning till att hela magen kunde förstöras för att valpar har så känslig mage… Vem har rätt? Blev ju lite förvirrad eftersom jag litar väldigt mycket på min kennels omdöme.. Men jag vill ju såklart inte förstöra min lille valp. Mitt råd är att liksom vid många andra tillfällen försöka ge sig hän åt så lite gedigen källforskning och ha ett kritiskt sinnelag. Forskning och information är ofta färgad av olika åsikter, därför är det bra att lyssna på många, läsa mycket och leta rätt på motargument både för det man själv tror på och för det man misstror ! ……..bara att det här med foder är en djungel och det finns många begåvade (och obegåvade) åsikter. Tänk igenom ALLA råd, även de från veterinärer och handel.Jag brukar rekommendera att valpar får valpfoder under de första 6 månader men gärna längre om dom inte lägger på hullet av det. Sen kan man alltid använda 50 % valp och 50% vuxenfoder efter det. Det finns inget hinder att man blandar. Det kan man göra med alla foder. Tex vuxen och light, light och senior o s v. Man måste inte hålla sig strikt till en variant. Hundar är olika. Valpar lika så. Veterinärer får viss utbildning. Specialutbildningar finns men min åsikt är att mycket av det de lär sig är färgat av sponsrande foderbolag som själv utför forskning. Vilket även gäller för de kurser de som säljer foder får gå. Detta hindrar dock inte att gedigen kunskap finns…. En valp växer som mest fram till 6-7 månader oavsett ras. Under den tiden utvecklas benstommen som fortast och det är viktigt att valpen kropp får de byggstenar som behövs för att utvecklas optimalt. Ett valpfoder är gjort för att ge dessa byggstenar i tllräcklig mängd. -Om man så vill kan man ge samma hund ett valpfoder med mer protein och fett. Man brukar säga att hunden snabbt vänjer sig att äta den mindre mängden, och inte känner sig hungrig. Det är inte avgörande för hundens tillväxthastighet om man ger ett valpfoder eller ett vuxenfoder. Det är inte heller så att en hög halt protein i fodret medför en högre risk för att hunden växer för fort och därför skulle drabbas av sjukdomar. Det som däremot kan vara avgörande för hunden hälsa är hur mycket hunden äter, dvs hur mycket energi den får i sig. Det är oerhört viktigt att hålla hunden slank under uppväxten. Ge inte heller extra vitaminer och mineraler till ett helfoder – helfoder innehåller all näring en hund behöver. Överdosering kan ge allvarliga konsekvenser.
2. Har man istället en valp som inte har så stor aptit, kan man med fördel ge ett valpfoder med mycket protein och fett. Hunden får då i sig alla näringsämnen trots att den inte äter en så stor mängd.3. Hundägare som har svårt att låta bli att ge valpen en extra stor portion eller extra tilltugg, kan det vara en fördel att ge valpen ett vuxenfoder eller ett valpfoder med lite protein och fett. Ska jag då ge hunden valp- eller vuxenfoder? Som djurägare ska man vara medveten om att det inte finns regler för exakt vad ett valpfoder ska innehålla näringsmässigt, så när vi pratar om valpfoder så varierar näringen mellan tillverkare, även om de alla följer NRC eller AAFCO’s normer. NRC rekommenderar 23% protein vid 4-14v ålder, sen 18% protein till och med vuxen ålder. Fett rekommenderas en giva på 8-9% under hela valpperioden. Observera att det inte gör något om man ökar dessa siffror, det som kan hända är att valpen lättare blir för tjock på ett foder som innehåller mer fett och protein, det är lättare att överutfodra om man har en hungrig hund som äter hur mycket som helst. Det är vanligt att proteinhalten i valpfoder varierar mellan 25-35%, och att fetthalten är ca 10-25%. Utöver detta ger svenskarna sina hundar 25% matrester som är mer fettrika än torrfodren (som är det som är den huvudsakliga maten). Så generellt sett ger vi våra hundar långt över det de behöver när det gäller protein och fett. Det ligger i vårt eget intresse att se till att valpen får en lugn och jämn tillväxttakt för att på så sätt lägga en god grund för ett förhoppningsvis långt och hållbart liv.En valp behöver upp till 3 månaders ålder mer än dubbelt så mycket energi som en vuxen hund med samma vikt. Därefter minskar behovet av mat (energi) per kilo kroppsvikt successivt tills hunden når vuxen ålder. Då det gäller de småvuxna raserna har de ett ökat behov upp till ungefär ett års ålder, medan de stora raserna måste få extra mat för att de växer ända upp till två års ålder. Valpar ska under en kort period bygga upp hela sin kropp med skelett, muskler, olika organ och vävnader. Riktigt stora raser ökar sin vikt med mer än 100 gånger under det första året. De stora raserna växer dessutom ytterligare under det andra levnadsåret, medan de mindre raserna nu har vuxit klart.
Med tanke på den enorma tillväxt som sker hos en valp, är det mycket viktigt att valpen får en väl sammansatt kost. Med det menas dels att det finns tillräckligt, men inte för mycket av näringsämnena i fodret, men också att de råvaror som ges ska vara av god kvalitet. Då det gäller näringsnivåerna, finns olika normer som gäller hundar. Exempel på två näringsnormer som ofta används är NRC’s (National Research Council, 2006) och AAFCO’s (Association of American Feed Control Officials, 2008). De allra flesta helfoder för hundar uppfyller dessa normer. Foderföretagen garanterar att fodret till och med sista hållbarhetsdatum innehåller de näringsämnen man deklarerat.Viktigt om man ska ge ett sk vuxenfoder är att det verkligen står att det kan ges till alla livsstadier alternativt till alla hundar. Det finns nämligen vuxenfoder som bara kan ges till vuxna hundar, och där räcker näringen ej för valpar. En liten brasklapp vill jag ändå ge för att ge valpar så kallat vuxenfoder. Även om tillverkarna säger att deras foder innehåller tillräckligt med näring för valpar, så var det hela 33% av alla vuxenfoder som vid mina analyser av 50 kommersiella vuxenfoder (visserligen år 1999 men jag undrar hur mycket som hänt sen dess) som inte räckte för valpar. Så personligen ger jag alltid valpfoder till valpar, de är ju gjorda särskilt till det livsstadiet. Vuxenfoder kan vara bra för valpar, men hur vet man om man köpt ett tillräckligt bra vuxenfoder till sin valp eller inte, det framgår ju inte förrän man analyserar fodret.Två gånger i veckan skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressant läsning om allt som har med hundägandet att göra. Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen så missar du inte nästa utskick!
We and our partners use cookies to Store and/or access information on a device. We and our partners use data for Personalised ads and content, ad and content measurement, audience insights and product development. An example of data being processed may be a unique identifier stored in a cookie. Some of our partners may process your data as a part of their legitimate business interest without asking for consent. To view the purposes they believe they have legitimate interest for, or to object to this data processing use the vendor list link below. The consent submitted will only be used for data processing originating from this website. If you would like to change your settings or withdraw consent at any time, the link to do so is in our privacy policy accessible from our home page..Det finns ingen anledning till oro om din valp skulle hoppa över en måltid då och då. Det kan helt enkelt vara så att han eller hon fortfarande är mätt från den senaste måltiden. Om detta inträffar ofta kan det vara värt att minska mängden foder per måltid något.
Så fort hunden är fullvuxen är det dags att växla över till ett foder för vuxna hundar. Se gärna våra tips på bra hundfoder för inspiration om du känner dig osäker på vilket du ska välja. Men hur länge ska valpen äta valpfoder?
Vid 6-12 månader kan antalet måltider ofta minskas på nytt till två per dag. Mindre hundraser kan ofta gå över till ett vuxenfoder redan vid 10-12 månader medan äldre hundar ibland kan fortsätta äta valpfodret under ytterligare några månader.När det kommer till hur mycket en valp ska äta per dag, varierar detta förstås en hel del mellan olika hundraser och individer. Generellt sett brukar man dock låta fodergiven baseras på hundens kroppsform. Om din valp börjar lägga på sig väl mycket hull kan du skära ner något på mängden foder, och vice versa om valpen med fördel skulle kunna gå upp i vikt.I denna artikel kommer vi att gå på djupet och berätta ingående om utfodring av valpar. För tips på bra foder kan du spana in vår guide till det bästa valpfodret i olika prisklasser.Vid 12 månaders ålder brukar man generellt sett gå över till ett vuxenfoder. I samma veva kan det också vara värt att minska antalet måltider till två om dagen, om inte detta redan har gjorts.
Hur ofta ska en 6 månaders valp äta?
Från 4–6 månader: 2–3 måltider om dagen. Äldre än 6 månader: 2 måltider om dagen (beroende på ras) Cachad
Du bör därför hålla koll på din valps matvanor och tillväxt, och om du har några frågor om valpens foderkonsumtion bör du vända dig till din uppfödare eller veterinär.Avslutningsvis är det värt att understryka att valpar växer upp väldigt snabbt. Innan du vet ordet av det kommer valpen behöva växla över till ett vuxenfoder. Med det sagt bör du låta denna övergång till ett nytt hundfoder komma först när det är dags för detta! Din lilla valp växer hela 20 gånger snabbare än en vuxen hund och behöver därför också äta fler kalorier sett till dess kroppsvikt. Då valpens mage är liten behöver maten dock fördelas över flera måltider. Så hur länge ska en valp äta 3 gånger om dagen? Anledningen till att man går över till ett ”vanligt” hundfoder vid en viss tidpunkt är att valpfodret skiljer sig åt från det foder som vuxna hundar äter. Valpfoder är nämligen mer kaloririkt och har en annan sammansättning av näringsämnen. Det är optimerat för valpar som växer.
När du sedan börjar ge din hund foder två gånger om dagen, är det viktigt att tänka på att fodermängden ska vara densamma som då han eller hon åt tre gånger om dagen. Det betyder att mängden mat vid respektive måltid ökar.
För att underlätta fodergivningen kan du med fördel ta hjälp av nedanstående utfodringstabell för valpar. Notera dock att den är generell och kan behöva anpassas något beroende på din valps ras och andra förutsättningar.Innan du skalar ner till två måltider om dagen kan det dock vara värt att konsultera din uppfödare eller veterinär. Vissa hundraser bör nämligen fortsätta äta tre gånger om dagen även efter sex månaders ålder. Inte minst mindre hundraser kan ofta gynnas av att fortsätta med detta matschema då deras magar är väldigt små.
Vi har förhoppningsvis lyckats besvara frågan ”Hur länge ska en valp äta 3 gånger om dagen?” på ett lättbegripligt sätt i denna artikel. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla valpar är olika, och dessutom förändras även deras näringsbehov i samband med att de blir äldre.
En mindre hundras som väger upp till ca 13-14 kg är ofta fullvuxen redan vid 10-12 månaders ålder. Medelstora hundar växer istället klart vid en ålder kring 12-16 månader. Större hundraser kan ta upp till 24 månader (två år) på sig att växa klart.Så fort din valp börjar äta fast föda bör antalet måltider vara fyra om dagen. Valpens dagliga foderintag ska fördelas jämnt över måltiderna. Från och med fyra månaders ålder kan man gå ner till att ge valpen mat tre gånger om dagen. Vid sex månader kan antalet måltider per dag minskas till två.
Värt att notera är också att mängden hundgodis spelar in. Precis som vi människor kan valpen bli mindre hungrig om den ges mycket godis. Av denna anledning bör du inte vara alltför frikostig med träningsgodis när ni koppeltränar eller liknande.
Mindre hundar kan vanligtvis börja äta torrfoder vid 12-13 veckors ålder utan att fodret har blötts upp. Motsvarande siffra för hundar av större storlek är 9-10 veckor.Hund24 är ett registrerat varumärke. Denna webbplats drivs av Contentsmedjan AB, ett bolag baserat i Hestra i Gislaveds kommun. Vi deltar i flertalet affiliateprogram och erhåller provision på köp som görs via annonslänkar på sajten. En valp ska äta tre gånger per dag fram till 6 månaders ålder. Därefter kan fodergiven med fördel minskas till två måltider om dagen. Fram till 12 veckors ålder kan det dock vara fördelaktigt att ge valpen mat hela fyra gånger varje dag. Valpar som är blott 6-12 veckor gamla växer väldigt snabbt och bör därför äta en kost som ger dem all den näring som krävs för detta. Om du skulle ge din valp ett vuxenfoder skulle den gå miste om viktiga näringsämnen. I denna ålder är fyra måltider per dag ofta lämpligt.We use cookies to personalize content and ads, to provide social media features and to analyze our traffic. See our cookie policy(Opens In a New Tab) You can use cookie settings to change your preferences.
Ett fel har intr\u00e4ffat vid inl\u00e4sning av faktura\/leverans i shipment-jobbet. Kontrollera ordern och se till att den \u00e4r korrekt fakturerad och betald. Nedan visas information som f\u00f6rs\u00f6kte l\u00e4sas in. Vid tveksamheter kontakta systemadministrat\u00f6r f\u00f6r vidare information.
När ska man gå över från valpfoder?
När ska man byta foder till sin hund? När hunden uppnått sin fulla mankhöjd och vikt räknas den som vuxen rent fysiskt och då är det dags att byta från valpfoder till vuxenfoder. Övergången måste göras långsamt för att inte störa hundens matsmältningsapparat.
Det enklaste s\u00e4ttet att l\u00f6sa problemet \u00e4r att s\u00e4tta upp en ny prenumeration p\u00e5 sajten. Nedan hittar du en l\u00e4nk till produkten. Du f\u00e5r g\u00e4rna kontakta oss om du har n\u00e5gra fr\u00e5gor.VetZoo \u00e4r Sveriges ledande butik p\u00e5 n\u00e4tet f\u00f6r djur\u00e4gare, med \u00f6ver 300 000 n\u00f6jda kunder. H\u00e4r hittar du ett fantastiskt sortiment av torrfoder till din hund. Dessutom har vi ett brett sortiment av allt fr\u00e5n hundfoder och kattfoder till kattsand och tillbeh\u00f6r. Vi levererar produkterna hem till dig inom 1-4 vardagar (plus 1-2 dagar om du har lantbrevb\u00e4rare), s\u00e5 nu slipper du b\u00e4ra p\u00e5 tunga foders\u00e4ckar. Vi har \u00e4ven veterin\u00e4rfoder f\u00f6r hund och veterin\u00e4rfoder till katt. Du beh\u00f6ver inte vara hemma f\u00f6r att ta emot ditt paket.
Vi använder Klarna för alla våra betalningar. Du kan välja själv om du vill betala med Faktura, Kort eller Direktbetalning. Klarna erbjuder också möjlighet till avbetalning.
Detta beror p\u00e5 att Klarna inte kunde hantera betalning f\u00f6r ordern. Orsaken kan t.ex. vara att du valt att betala din prenumeration med ett kreditkort som inte l\u00e4ngre \u00e4r giltigt, eller att betalalternativet du valt p\u00e5 annat s\u00e4tt inte l\u00e4ngre godk\u00e4nns.Hej! Vanligen rekommenderas valpfoder tills dess att hunden är ca 12 månader gammal. Det bästa brukar vara att titta på förpackningen på det valpfoder som man har, det brukar anges hur länge man ska ge. Doggy professional är ett valpfoder som kan ges både till valpar, unghundar, dräktiga tikar och hårt arbetande hundar, så det bör vara lagom att byta vid ca 12 månaders ålder om inte er hund är väldigt aktiv. Med vänlig hälsning
Hur länge kan en 6 månaders valp vara själv?
6 månader: 6 timmar. Mer än 6 månader: Högst 6 – 8 timmar.
VetZoo är Sveriges ledande butik på nätet för djurägare. Hos oss finns ett stort sortiment av kvalitetsprodukter. Vid beställning har du möjlighet till kostnadsfri veterinärrådgivning.Ett fel har intr\u00e4ffat vid skapande av digital rabattkod. Kontrollera ordern. Om felet beror p\u00e5 betalningsinl\u00f6saren kan du uppdatera ordern att inte dra beloppet vid leverans. G\u00f6r sedan inl\u00f6sen manuellt.
Vi levererar inom 1-4 vardagar till hela Sverige (plus 1-2 dagar om du har lantbrevbärare). Du kan alltid välja om du vill få dina varor hemlevererade till din dörr eller hämta på ditt närmsta Postnord ombud. Handlar du för över 599 kr bjuder vi på frakten och du behöver inte vara hemma för att ta emot ditt paket.Låt skålen stå framme i 15–20 minuter och ta sedan bort den, även om det fortfarande finns foder kvar. Det hjälper hunden att lära sig att den måste äta när du bestämmer. Utfodra också valpen efter att du själv har ätit eller vid en helt annan tid för att visa hur hierarkin i hushållet ser ut. Se till att det alltid finns gott om vatten tillgängligt och byt det regelbundet.
Är det bra att ge valpen valpfoder?
En tumregel är att en valp ska äta valpfoder till dess att den slutat växa på höjden. För småväxta raser innebär detta i regel att valpar och unghundar ska äta valpfoder i ungefär ett år, medan större raser har en tillväxtfas på upp till två år.
Under de första åren genomgår valpen många förändringar. Genom att känna till de viktigaste stadierna kan du lättare förbereda dig och känna dig säker på att du ger din valp bästa möjliga start.Det bästa sättet att utfodra en valp är att skapa en rutin och hålla sig till den. Utfodra den alltid vid samma tid, på samma plats och med samma skål så att den förstår exakt när och var måltiderna sker. Den behöver inte en varierad kost på samma sätt som människor, så håll dig till samma foder varje gång.
Hundar kan i allmänhet ha känsliga matsmältningssystem som inte reagerar så bra på att överbelastas av för mycket eller helt ny mat. När du matar valpen är det bättre att dela upp dagsbehovet på mindre och tätare måltider, så att matsmältningen inte belastas för mycket. Här är en enkel vägledning:
Att ge valpen smakbitar eller rester kan leda till dåligt beteende eftersom det strider mot utfodringsrutinen. Av samma skäl bör du undvika att ge den foder som belöning för ofta (till exempel när den har lärt sig något). Ge den inte godis för att locka den att äta sitt riktiga foder. Det blir för förvirrande för valpen och kan sluta med att den inte äter.
När du har ställt ned matskålen luktar valpen på fodret och nosar på det för att testa dess temperatur. När den har börjat äta bör du hålla ett öga på att allt går säkert till, men lämna din hund i fred medan den äter eftersom du annars kan framkalla ett beskyddande och aggressivt beteende.
Den mängd som valpen får vid varje måltid varierar beroende på rasen och storlekskategorin: mycket småvuxen, småvuxen, medelstor, storvuxen eller mycket storvuxen. Använd tillverkarens anvisningar på valpfodret som riktlinje och fråga din veterinär om råd om du är osäker.
No matter the breed or coat length of your puppy, grooming is a very important part of ownership. Caring for their nails and coat and making sure they have good hygiene is key to their overall health and wellbeing Ett sortiment med formler som bidrar till att bygga upp valpens naturliga försvar, främjar en hälsosam tillväxt och gynnar utvecklingen av matsmältningssystemet. När du byter till ett annat foder, till exempel när hunden övergår från valp- till vuxenstadiet, bör du göra det gradvis under någon vecka. Blanda det gamla och nya fodret och öka gradvis andelen nytt foder.Eftersom valpar genomgår så snabba tillväxtfaser behöver de mat med högre energitäthet än en vuxen hund. Valpar kan däremot inte reglera sitt matintag, så det är viktigt att ha kontroll över portionerna och förhindra viktuppgång. Det här är särskilt viktigt för storvuxna hundraser, eftersom de kan växa för snabbt om de får för mycket foder. Detta kan i sin tur leda till problem med skelettet.
Är det farligt för valpar att äta Vuxenfoder?
Valpar växer mycket snabbt och behöver därför särskilt valpfoder med extra energi, protein, kalcium och fosfor. Att byta till ett vuxenfoder alltför tidigt kan resultera i missbildningar i skelett och leder. Hur vet du när det är dags att byta till vuxenfoder? Du måste vänta tills din hund är fysiskt mogen.
Oroa dig inte för mycket om din valp inte äter upp allt foder du ger den vid måltiderna. Aptiten varierar naturligt och genom regelbundna måltider kan valpen äta sig mätt nästa gång.I varje steg i valpens fysiska utveckling kommer fodret den får att påverka hur stark, frisk och lycklig den kommer att bli som vuxen. Det kan kännas komplicerat att veta exakt var, när och hur du ska mata valpen, men här är några enkla råd som hjälper er att få en så bra start som möjligt.
Hundar behöver ett foder som är anpassat för det livsstadium de befinner sig i. För valpar rekommenderas ett foder som är speciellt utvecklat för just valpar och växande hundar då valpens behov skiljer sig från den vuxna hundens. Den ska på kort tid bygga upp hela kroppen – skelett, muskler, organ, vävnader – och det är därför viktigt att den får en väl sammansatt kost.
När du ska sluta ge din valp valpfoder och byta till ett vuxenfoder i stället beror lite på vilken hundras du har. Bytet från valpfoder till vuxenfoder bör ske när hunden uppnått sin fulla vuxenvikt. Dvärghundar och små och medelstora raser har växt färdigt runt 8–12 månaders ålder. För stora raser tar det något längre tid att växa färdigt, ungefär 12–15 månader och för riktigt stora raser kan det dröja upp till 18–24 månader innan de nått sin fulla kroppsvikt.
Den första tiden efter flytten från uppfödaren och hem till sitt permanenta hem bör valpen äta samma foder som den fick hos uppfödaren. Att lämna sin mamma och sin ursprungliga trygghet är en tillräckligt stor omställning. Om du byter foder i samband med flytten är risken stor att den sammanlagda stressen orsakar störningar i valpens mag- och tarmkanal.
Valpar ska inte hållas för högt i hull då överbelastningen som det innebär riskerar att skada det omogna skelettet. Övervikt har också en tendens att följa med hunden in i vuxen ålder. Du ska inte kunna se valpens revben, men du ska med lätthet kunna känna dem.Valpar har vanligtvis sin största tillväxtkurva upp till 3–6 månader och det största energibehovet per kroppsvikt upp till 50 procent av sin vuxna vikt. Samtidigt har en valp inte lika stor magsäck som en vuxen hund och dess matsmältning är inte helt färdigutvecklad. Så när det gäller hur ofta valpen ska äta, kan du med fördel fördela valpens dagsgiva över ett flertal mindre måltider under dagen, ungefär 4–5 tillfällen. Då får valpen i sig tillräckligt med energi utan att få problem med magen. Du kan gärna också blöta upp maten så att den blir lättare att både tugga och smälta. Runt 8 månader kan du minska ner till 2 givor per dag. Vi är ett anrikt företag från Vårgårda som har tillverkat hund- och kattfoder sedan 1903. Vi gillar att göra saker på ett naturligt och enkelt sätt! Vi tillverkar vår hund- och kattmat från premiumingredienser av hög kvalitet helt utan tillsatser! Storvuxna raser växer på ett lite annorlunda sätt och löper större risk att drabbas av utvecklingsrubbningar i skelettet om de utfodras med ett foder som är för kraftigt avseende energiinnehåll och kalcium- och fosfornivåer. Därför finns specialanpassade foder för just stora raser.När man byter foder till en hund är det viktigt att inte byta över till det nya fodret direkt utan låter foderbytet ske långsamt. Börja ge lite av det nya fodret tillsammans med det gamla och öka sedan mängden av det nya fodret tills hunden utfodras fullt ut med det nya fodret. Ja, detta är några av de många saker som du behöver tänka på som ny hundägare. En växande hundvalp ska ha ett foder som är anpassat för dess fas i livet, ett bra valpfoder helt enkelt. Då kan du vara säker på att den får i sig allt den behöver, i rätt mängd. Valpfoder har rätt nivåer av protein, fett och energi samt en balanserad kvot av kalcium och fosfor. Med ett bra valpfoder kan du lita på att hunden får i sig allt den behöver och i rätt mängd så att den kan växa upp till en frisk individ.
Hur mycket foder valpen ska äta bestäms av dess nuvarande vikt, hur mycket den ska väga som vuxen och aktivitetsnivå. Titta gärna på utfodringstabellen som brukar finnas på de flesta foderpåsar. Den fungerar som en bra guide för hur mycket foder din valp behöver äta varje dag.Bozita Robur är ett svenskt, glutenfritt superpremiumfoder för prestation och en välfungerande mage. Alla hundar som äter Bozita Robur står starka inför de mest krävande ansträngningar.Bozita är ett svenskt kvalitetsfoder för aktiva hundar. I sortimentet finns både torrfoder och våtfoder för hundar i alla åldrar och storlekar. Du hittar även vete-/spannmålsfria foder och foder speciellt framtagna för hundar med känslig hud eller mage.När ska man byta foder till sin hund? När hunden uppnått sin fulla mankhöjd och vikt räknas den som vuxen rent fysiskt och då är det dags att byta från valpfoder till vuxenfoder. Övergången måste göras långsamt för att inte störa hundens matsmältningsapparat.Dvärg-, små och medelstora hundar såsom chihuahua och springer spaniel når full mankhöjd och vuxenvikt någonstans runt 8–12 månaders ålder. Stora raser som labrador retriever och golden retriever når vuxen storlek något senare, ungefär vid 12–15 månaders ålder. De riktigt stora raserna – grand danois, newfoundlandhund med flera – som ska växa betydligt mer behöver 18–24 månader på sig för att nå full mankhöjd och vuxenvikt.Hundar har inget större behov av en varierad kost och om din hund är pigg och frisk finns det oftast ingen större anledning att byta foder. Om du vill ge den nya smak- och konsistensupplevelser kan du ersätta delar av torrfodret med våtfoder i olika smaker. Våtfoder är dessutom en bra källa till vätska och kan med fördel användas när du behöver tillföra extra vätska, till exempel i samband med hårda arbetspass eller varma temperaturer.
Bytet från valpfoder till vuxenfoder bör ske när hunden är vuxen. En hund räknas som vuxen (fysiskt, inte mentalt) när den nått full mankhöjd och vikt. När det inträffar beror på vilken ras den är. Det skiljer många månader mellan när en riktigt liten hund och en riktigt stor hund når vuxen storlek.
För att undvika problem med magen, exempelvis diarré, måste övergången från valpfoder till vuxenfoder ske gradvis så att hundens matsmältningsapparat hinner vänja sig vid det nya fodret. Byt därför ut delar av valpfodret mot vuxenfoder under en period på 14–28 dagar. Öka andelen vuxenfoder varannan dag tills du slutligen ger enbart vuxenfoder.
Under den tiden måste dess kropp och hjärna utvecklas otroligt snabbt, och massor av högkvalitativt valpfoder hjälper den att ta sig dit. Valpen behöver det definitivt, eftersom en frisk och energisk valp kan bränna upp till dubbelt så många kalorier som en vuxen hund!
Att mata din valp är också en viktig del av att ta hand om dess hälsa och lycka. När den väl är gammal nog att äta fast föda – vanligtvis när den är sex till åtta veckor gammal – är det dags att introducera en diet speciellt framtagen för att möta dess behov.Få veckovis, aktuell rådgivning om din valp direkt till din inkorg. Vårt expertteam av interna veterinärer, beteendevetare och rådgivare är här för att hjälpa dig att bli den bästa valpägaren!
Om du förvarar maten i kylen så kom ihåg att ta ut den någon timme före måltiden. Det går bra att använda mikron en kort stund för att värma upp våtfodret, men se till att maten håller rumstemperatur och aldrig blir het.
Våtfoder blir gammalt snabbt om det lämnas ute, men torrfoder för valpar kommer att hålla under hela dagen utan att bli dåligt. De flesta valpar gillar att knapra på sitt torrfoder, men om din valp föredrar att fodret är fuktad, eller om det finns en medicinsk anledning att undvika hård mat, ska du hälla lite vatten i valpfodret i några minuter före servering. Eftersom krispigt torrfoder också hjälper till att ta bort plack, kanske du vill lägga till en godbit som är bra för tänderna till din hunds diet om den föredrar att få sitt torrfoder uppblött. Kom bara ihåg att räkna in dessa godsaker i valpens dagliga kaloriintag.När din valp växer sig större kommer även dess aptit att växa. För att ge valpen den extra energin den behöver för att växa ordentligt och bygga upp muskelmassa måste du öka mängden mat.
När når valpen sin Vuxenvikt?
När valpen är åtta till tio månader Vid den här tiden börjar tillväxten hos småvuxna rashundar avta och hunden har nått sin vuxenvikt, medan storvuxna raser fortsätter att växa i stadig takt.
Se upp för de där söta valpögonen – din valp vet precis hur den ska få det den vill ha, speciellt när det handlar om att tigga mat! Om din valp ska upprätthålla en hälsosam och balanserad kost så gör ditt bästa för att ignorera dess vädjanden om matrester och godbitar.Den korrekta mängden beror på dess ålder, storlek och eventuella råd från veterinären. Försök att börja med en matsked foder cirka fem gånger om dagen medan din valp fortfarande får mat från mamman.
Hur länge ska hund äta Juniorfoder?
Små och medelstora hundar som pomeranian och pudel bör äta valpfoder i 8-12 månader och stora hundar som labrador och golden retriever i 12-15 månader. Lista över de vanligaste hundraserna och när det kan vara lämpligt att byta från valpfoder eller juniorfoder till vuxenfoder. Cachad
Att väga valpen regelbundet hjälper dig att se till att den väger rätt för sin ålder, storlek och ras. Om du är osäker på hur, kan du göra detta hemma eller be en veterinär visa dig eller göra det åt dig under en kontroll.
Din valps mage är mycket känslig och kan lätt bli upprörd om du plötsligt byter valpfoder, oavsett om det är mellan våtfoder och torrfoder, till ett annat märke eller från valp- till vuxenfoder.
Om du precis har tagit hem valpen är det en bra idé att mata den precis som uppfödaren eller valpens tidigare familj gjorde, såvida det inte finns ett uppenbart problem med detta.
Oavsett hur entusiastiska de är över att äta upp maten i skålen är det bättre för yngre valpar att äta lite och ofta, eftersom detta inte kommer att överväldiga deras utvecklande matsmältning.
Om du måste byta maten så ta gott om tid för att magen ska kunna anpassa sig. Blanda lite av den nya maten i den gamla, tillsätt gradvis mer och mer under loppet av 7–10 dagar tills din valp bara äter av den nya maten.
Din valp verkar liten nu, men den kommer att växa upp på kort tid! På bara 12 månader (upp till 24 månader för större raser) kommer den att bli helt vuxen.Detta kommer att hjälpa till att undvika att de äter maten för fort eller försöker försvara sin måltid. Om du har andra hundar i huset ska du mata dem samtidigt, men åtskilda, för att undvika slagsmål och att de äter mat från varandra!
Läs alltid utfodringsanvisningarna på foderförpackningen noggrant – de bör ge dig en bra utgångspunkt. Den exakta mängden du bör mata din valp kan variera beroende på dess ålder, ras, eventuella medicinska tillstånd och hur energisk den är. Mer lekfulla valpar förbränner mer energi så de behöver mer mat som bränsle! Använd vårt kroppsskicksverktyg för att mäta din valp och se till att den växer ordentligt och inte är under- eller överviktig.
Beroende på dess ras kan en 6 månader gammal valp kräva upp till två gånger det dagliga kaloriintaget, jämfört med en 2 månader gammal valp! Som en tumregel ska du öka portionsstorlekarna gradvis under de första 12 månaderna, varefter de flesta valpar kan gå över till vuxenfoder. Du bör alltid kontrollera med en veterinär innan du ökar eller minskar måltidsstorlekar, eftersom valpar skiljer sig åt vad gäller kaloribehov beroende på storlek. Större raser kan gå över till vuxenfoder senare, vid cirka 18 till 24 månader.Väldigt ofta kommer en valp att äta med ögonen i stället för med magen! Ge den små mängder men ofta av valpmat för att få rätt balans mellan vad den behöver och för att undvika att mata den för mycket.
När ska man byta från valpfoder till Vuxenfoder?
Vi rekommenderar att du byter från valpfoder till vuxenfoder när din valp har vuxit färdigt. För de flesta hundar inträffar det runt ett års ålder. Små raser kan byta något tidigare, och stora raser kan byta något senare. Kom ihåg att göra en gradvis övergång, som vid alla foderbyten.
Specialgjord valpmat är den idealiska kosten för den nyaste familjemedlemmen. Detta beror på att kosten är komplett och balanserad, vilket innebär att den innehåller allt som din valp behöver för att hjälpa den växa upp hälsosamt. Det finns inget behov av extra kosttillskott eller rester av det vi äter – i själva verket kan dessa göra mer skada än nytta, oavsett hur mycket de där hundvalpsögonen verkar sukta efter det!Om du ibland ger efter bör godsakerna aldrig stå för mer än 10% av din hunds totala diet, annars riskerar du att minska värdet av ett balanserat hundfoder.