Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails.
Tack för din registrering! Du kommer nu att ta emot våra utskick till mailadressen du angav. Du kan avbryta din kostnadsfria prenumeration när som helst om du inte önskar fler e-postmeddelanden.
Får man lyfta klubban i innebandy?
Förenklade regler 5-manna Det är inte tillåtet att: Lyfta, slå eller sparka på motståndarens klubba. Som utespelare får du inte hoppa upp från planen och stoppa bollen. Nicka bollen eller ta den med handen.
Vid inslag ska bollen placeras 1,5 meter (6-spelare) eller 0,5 meter (3-spelare) in i banan längs med långsidan eller på krysset i hörnet som är närmast den plats där bollen lämnade planen på kortsidan.
Motståndarna ska omedelbart och utan uppmaning från domarna inta ett avstånd på 3 meter (6-spelare) eller 2 meter (3-spelare) från bollen, klubban inräknad. Om icke felande lag väljer att spela bollen medan felande lag försöker inta korrekt avstånd ska ingen åtgärd vidtas.Straffslag kan avvaktas tills att den omedelbara målsituationen är över om domarna bedömer att icke felande lag gynnas av att spela ut sekvensen. Om det blir mål under ett avvaktande straffslag faller straffslaget. Avvaktande straffslag ska verkställas även vid period och matchslut. Seriespelet i innebandy är en utav våra största verksamheter med serier i en mängd olika klasser och spelformer. Reglerna utgår från de regler som förbundsserierna spelar efter men med vissa anpassningar till Korpen. Ett personligt straff ska endast påverka spelaren och därför får den utvisade spelaren ersättas på spelplanen när den personliga utvisningen mäts. Spelaren får endast lämna bänken vid första avblåsning efter att utvisningen upphört. Domarna ska stanna spelet för att underlätta för spelaren att kliva in och tillbaka till byteszonen eller för att återuppta sin plats på plan.Om motståndarna gör mål under en 2 minuters utvisning ska utvisningen avbrytas om laget är i numerärt underläget. Ingen utvisning ska avbrytas om även motståndarlaget har utvisade spelare och är färre spelare på planen eller om båda lagen är lika många spelare på planen. Inga utvisningar ska avbrytas om det bli mål på straffslag.
Ett personligt straff utdöms alltid 5 minuter tillsammans med ett 2 minuter lagstraff. Ett personligt straff börjar alltid mätas efter att lagstraffet upphört och ska inte avbrytas vid mål. Spelaren som visas ut på personligt straff har alltså totalt 7 minuter utvisning. Om en spelare som sitter av ett personligt straff ådrar sig ytterligare ett lagstraff, ska det personliga straffet pausas till dess att det nya lagstraffet upphör. 2 minuter lagstraff i samband med personligt straff följer samma direktiv vid mål som 2 minuter utvisning och faller om motståndarna gör mål och laget är i numerärt underläge.Vid matchstraff 3 ska lagkapten uppge spelarens namn och personnummer. Om det är lagkaptenen som begår förseelsen är det gemensamt ansvar från laget att uppge lagkaptenens namn och personnummer. Om laget inte kan eller vill uppge spelarens namn och personnummer har domaren rätt att avbryta matchen och laget förlorar på walkover. Laget blir även avstängt från vidare spel till dess att spelarens namn och personnummer kommer fram, även vid anmälan för grov förseelse innan eller efter match. Utförligare beskrivning finns i Korpen Göteborgs tävlingsbestämmelser.
Endast två lagstraff kan mätas samtidigt per lag. Ett tredje lagstraff börjar alltså mätas när en av utvisningarna som börjat mätas är klar. Utvisningarna ska mätas i den ordning de utdöms. Om flera spelare utvisas vid samma tidpunkt ska i första hand kortast straff mätas först och i andra hand i den ordning de utdöms.
Om domarna inte kan avgöra vilken spelare som begick förseelsen eller när en förseelse begås av ett helt lag, till exempel när ett lag oavsiktligt spelar med för många spelare, ska lagkaptenen peka ut spelaren. Om lagkaptenen själv är utvisad eller vägrar göra detta kan domarna visa ut valfri spelare från laget.Spelaren som utför in-/frislaget får inte röra bollen igen förrän den vidrört en annan spelare eller en annan spelares utrustning. Spelaren får inte sparka igång bollen vid in/frislag.
Vilken storlek på innebandyklubba barn?
Längd på innebandyklubba för barn, junior och senior Vi har valt att ge vägledning i ålder endast för tillgängliga barn- och juniorklubbor, dvs ENZŌ JR i längderna 75, 82 samt 87 cm samt UL+RA i längden 92 cm.
När bollen tar i taket eller föremål ovanför planen ska bollen placeras 1,5 meter (6-spelare) eller 0,5 meter (3-spelare) in i banan på den plats längs med långsidan som är närmast den plats där bollen lämnade planen, eller på krysset om den tar i taket bakom mållinjens betänkta förlängning.Spelaren får spela bollen obegränsat antal gånger och ska hela tiden föra straffslaget mot mål. Med att föra straffslaget mot mål menas att spelaren eller bollen hela tiden ska röra sig från mittlinjen och mot mål. Bollen får dras bakåt om fötterna är på väg framåt. Spelaren får kliva bakåt så länge bollen är på väg framåt. Både spelaren och bollen får inte stanna samtidigt.If you need help solving this exception, you can have a look at the TYPO3 Documentation. There you can find solutions provided by the TYPO3 community. Once you have found a solution to the problem, help others by contributing to the documentation page.
Hur mäter man en klubba?
Längden på klubban är väldigt individuellt men en tumregel när det gäller längd kan vara ungefär 10 centimeter ovanför naveln. Ett sätt att mäta upp rätt längd på din klubba är att hålla klubban mellan fötterna, diagonalt med kroppen och då ska den ungefär vara en knytnäve ovanför navel.
Det finns många olika typer av skaft och det handlar mest om vad du tycker är behagligt att spela med. Det som skiljer är oftast material, vikt, grepp och utformning. Här måste man bara känna sig fram om vad man tycker känns bäst i handen. Nybörjare och juniorspelare bör välja skaft som gör det lättare att lära sig spelet. Mjukt skaft ger dig bättre kontroll och bollkänsla. Det är också lättare att få ”snärt” i skottet med hjälp av ett mjukt skaft. För att kunna skjuta hårt gäller det att spänna klubban ner i golvet före man träffar bollen. Detta ger dig en katapult effekt som ökar kraft och hastighet. Det krävs dock lite teknik men med rätt val av klubba utifrån dina färdigheter så blir det inga problem att lära sig.
{{#sizesOutOfStock}} Slutsåld {{/sizesOutOfStock}} {{#sizeOptionOneInStock}} {{sizeOptionOneInStockValue}} {{/sizeOptionOneInStock}} {{^sizeOptionOneInStock}} Välj storlek {{/sizeOptionOneInStock}}För att starta med en innebandy behövs det träningskläder, inomhusskor och en innebandyklubba, för juniorer under 15 år så är det också obligatoriskt med innebandyglasögon under träning och match.
Vilken är världens lättaste innebandyklubba?
Fatpipes nya innebandyklubba Raw Concept väger enbart 177 gram och gör den enligt tillverkaren till världens lättaste klubba. Namnet Raw Concept beskriver klubban bra då allt onödigt skalats bort på samma sätt som det görs inom cykel, topptursskidor eller racingbilar.
Det är inte svårt att förstå att innebandy har blivit en sådan populär sport som det har blivit. För gammal som ung är det en fin träningsform som kräver lite utrustning. De flesta skolor runt om i landet har innebandy på gymnastiken och det erbjuds ofta på olika arbeten att spela med i korpserien.Böj inte bladet utan att du värmt det först. Gör du det riskerar du att det blir en spricka i bladet, alla innebandyblad är gjorda av plast. Bladet får inte vara vasst och böjen får inte vara mer än 30mm då du spelar aktivt.Innebandy handlar mycket om spelstil och smak. Det du bör tänka på är vilken nivå du är på, och vilken spelstil du har. Det som skiljer sig i bladen är bl.a olika radie under bladet, skålstorlek och hårdheten. Till spelfördelaren/passningspelaren borde valet vara ett blad som har liten skål och böj, detta vill göra att du inte får så mycket skruv på bollen och passningen blir mer precis. En spelare som skjuter mycket bör välja ett hårt blad med djupare skål, då detta ökar hastigheten och ger mer spinn på bollen. I likhet med skaft fungerar blad på samma sätt. Mjukare blad ger dig bättre bollkontrol och bollkänsla medan hårt blad ger dig mer fart på bollen. Är du då nybörjare eller juniorspelare bör du alltså välja ett mjukt blad.Sverige var ett av de länder som etablerade innebandy som organiserad idrott först. 1981 var året då den första organisationen skapades. Sverige, Finland och Schweiz skapade (IFF) International Floorball Federation 1986 och fick norskt stöd 1992. Det första officiella Europamästerskapet hölls i 1994 i Finland. Sverige var det första landet att få arrangera VM och det var i 1996. Finalen spelades i globen och ca. 15.000 personer såg Sverige slå Finland med 5-0.
Alla innebandyskaft ska vara märkta med flex, det vill säga hur mycket kraft som måste till för att få svikt (”snärt” i skottet) med klubban. Det styvaste skaftet som görs har en flex på 23mm och utöver det stiger skalan och desto ”mjukare” blir klubban. Alla skaft besiktigas och får märket godkänt om de klarar testen. Vilken klubba som passar dig bäst beror på vilken nivå du spelar på. Det är lättare att spela med en kombination av mjukt skaft och mjukt blad då det hjälper dig med kontroll och bollkänsla.
Innebandy är en lagsport som spelas på en plan som är runt 20×40 meter. Planen är omringad av en sarg som skall vara 50 cm hög med rundade hörn. Det placeras 2 mål på vadera sida av planen. Laguppställningen är en målvakt med 5 utespelare. Det kan vara upptill 20 spelare i en trupp. Du kan växla på alla spelare under matchen. Ordinarie tid är 3 x 20 minuter, men detta kan reduceras till 2 x 15 minuter. Spelat går ut på att med hjälp av klubban (och laget förstås) att göra flest mål i motståndarens mål. Det finns relativt stränga regler i innebandy och det är inte tillåtet att lyfta klubban högre än höften eller stoppa bollen med armarna eller huvudet. Straffet om du gör något ej tillåtet ger det andra laget frislag eller så blir du utvisad.Val av skaft beror på vilken spelstil, position i laget och vilket skott som föredras och hur ofta man skjuter. Utvecklingen går framåt och idag finns flera olika varianter för att maximera din potential att prestera till max. Bow-skaft, Curve-skaft, Tipcurve-skaft är alla exempel på svängda skaft vars syfte är att ge mer kraft och effekt i skottögonblicket.
Att välja rätt flex är viktigt för att få ut så mycket som möjligt av ditt spel. Utgå från vem du är på planen och hur din spelstil ser ut, hårda skott och passningar eller teknik och bollkontroll? Väljs ett för hårt skaft och inte har tid, kraft eller teknik att i skottmomentet flexa klubban i tillräckligt hög grad så ger ett för hårt skaft ingen bra effekt.För att generalisera något bör en spelare som passar mer än skjuter välja ett mjukt blad med mindre skålning för att få mer kontroll och balans. Medan en målskytt bör ha ett hårdare blad med mer skålning för att öka hastigheten på skotten. En nybörjare bör hellre välja ett mjukare blad med mindre skålning då detta ses som mer lätthanterligt.Nike släpper sin första innebandyklubba någonsin tillsammans med ZONEFLOORBALL. Samarbetet är unikt och kombinerar stort fokus på jämställdhet med kvalitativ produktdesign. Kalle Brännberg som driver innebandymärket ZONEFLOORBALL sedan ett antal år tillbaka, innan dess även innebandyspelare på hög nivå, berättar mer! Flexen på en klubba talar om hur mycket skaftet böjer sig vid ett visst tryck på en viss punkt, med andra ord vilken styvhet det är på klubbans skaft. Ju lägre siffra desto styvare skaft. Hur hårt eller mjukt skaft som väljs påverkar klubbans svikt vid slagskott med mera. Klubbans flex mäts i mm genom en specialanpassad maskin som ger ett visst tryck. Så många mm som skaftet sviktar vid trycket, så många mm flex har klubban. När bladet ska böjas är det viktigt att värma det först för att minska risken för sprickor. Värm bladet i varmt eller kokande vatten, böj därefter bladet och låt det kallna i kallt vatten upp till fem minuter. Bladet får maximalt vara 30 mm böjt för aktiva spelare.En innebandyklubbas blad är nästan alltid böjt antingen åt höger eller vänster, bladets hook. Bladet är olika mycket böjt beroende på spelare och spelstil. Om spelaren håller klubban på höger sida väljs höger fattning och spelarens hook är då höger. Ganska självklart blir det då vänster hook om spelaren håller klubban vänster om sig.Att ha en lagom lång klubba är viktigt för tekniken och spelet, speciellt för barn. Många föräldrar väljer en längre klubba till barnen för att ha att växa i. Det är fel och kommer hämma barnets spel och utvecklingsmöjligheter på plan. För vuxna spelare är det mer individuellt och ofta finns mer erfarenhet och önskemål utifrån känsla, standardmåtten för innebandyklubbor till vuxen är 100 cm för herr och 96 cm för dam.
Hur vet man om man är Left eller Right innebandy?
För att kunna avgöra om du är en spelare som spelar left eller right kan du fatta en klubba med båda händerna. Är då den nedre handen närmst bladet vänster hand är du en spelare som spelar left. Är den nedre handen höger hand spelar du alltså right.
Köp innebandyklubba online eller i någon av våra butiker. För ytterliga råd och hjälp med att hitta rätt innebandyklubba till barnen eller till dig själv är ni varmt välkommen in i någon av våra butiker. Här har vi erfarenhet, kunskap och ett stort utbud av allt från innebandyklubbor, innebandybollar och klubbfodral till innebandyglasögon, innebandymål och sportkläder.Att innebandyklubban ska gå ungefär till naveln, eller något över, när den hålls rakt framför är en bra utgångspunkt för att mäta klubbans längd. Önskas klubbans längd i centimeter kan mäts längden från golvet upp till en bit över naveln. Ta därefter bort cirka 15 centimeter då man när man mäter en innebandyklubbas längd inte räknar med bladet som i genomsnitt är ungefär 15 cm högt.
Skalan för klubbskaftets flex ligger på mellan 23-36 mm där 36 mm är den mjukaste flexen, ofta mest lämplig för barn, och 23 mm den mest styva som rekommenderas för en starkare och ofta tyngre spelare. Ett mjukare skaft ger ofta bättre teknik, bollbehandling och skott där klubban inte flexar lika mycket. Ett hårdare skaft ger hårdare skott där klubban flexar mycket, till exempel vid slagskott.
Att spela innebandy är både roligt och riktigt bra träning, för både stora och små. Men vad behövs egentligen när en ska börja spela innebandy? Vi guidar dig till vad som behövs för den bästa starten på innebandyplanen.
Men även när det kommer till klubbans längd spelar din position och spelstil in. För försvarare vill man kunna täcka en större del av planen, skära passningar och nå längre är en något längre klubba att rekommendera även om bollen blir något svårare att kontrollera. För en målgörare och forward är kontakten mellan klubba och boll ofta avgörande och en kortare klubba som gör det lättare at föra bollen rekommenderas.
De raka och traditionella skaften, som fortfarande är de mest populära, säkerställer en trygg bollbehandling samt enklare passningsteknik. För ytterligare utveckling i spelet kan det vara värt att testa ett nytt skaft. Visst känns det ovant i början men med träning och mer vana kan det ge god utvecklingspotential i tekniken och spelet med ett nytt skaft.Att veta hur lång innebandyklubba du eller ditt barn ska ha är inte helt lätt. Med en för kort klubba ökar skaderisken i rygg och överkropp då rörelsemönstret blir onaturligt för att kunna spela. Med en för lång klubba försämras dina möjligheter till effektiva skott och bra teknik. En för lång klubba har dessutom ofta hårdare flex vilket gör det svårare att skjuta.
Innebandy är en träningsform som är rolig, jobbig och bidrar till mycket gemenskap. Att förstå varför denna lagsport blivit så populär är enkelt. Desto svårare är det att hitta rätt innebandyklubba. Här har vi listat de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja rätt innebandyklubba.
Bland ett stort urval innebandyblad är det svårt att välja vilket just jag ska spela med. Beroende på hur mycket skålning bladet har är det anpassat för olika positioner på plan samt olika spelstil.När det kommer till mycket sportutrustning är det skillnad på dyra och billiga alternativ. Det gäller även när det kommer till valet av innebandyklubba. En dyr klubba är ofta lättare, ger mer känsla och balans och har tekniska detaljer som kan vara viktigt på en högre nivå. En billig innebandyklubba fungerar för enklare spel och som innebandyklubba till barn. De är ofta lite tyngre och innehåller mer material vilket gör att prestandan försämras men hållbarheten ökar.
Precis som i andra sportsgrenar kan en förseelse taxeras till att vara både så avsiktlig och tillräckligt hård för att det ska medföra en utvisning till den felande spelaren. Härefter får spelaren gå ut på utbytesbänken och laget får inte sätta in varken han/henne eller en ny spelare innan utvisningen har löpt ut. Det kan både tilldelas 2-minuters utvisningar och 5-minuters utvisningar i innebandy allt efter hur våldsam/hänsynslös förseelsen är.Oavsett hur många utvisningar ett lag får ska ett lag alltid ha minimum 4 spelare på planen. Med andra ord betyder det att i det fall laget får 3 utvisningar i samma tidsrum får laget den sista straffen avverkad när den första löper ut.
Inslag: Ska göras från punkten, där bollen lämnade sargen. Ska vara 1,5 meter från sargen eller tätare på – dock aldrig bakom mållinjernas tänkta förlängningar. Det lag som inte rörde bollen sist innan den lämnade planen tar inslaget, och motståndaren ska stå minst 3 meter från bollen (inklusive klubban). Bollen ska slås till – det är inte tillåtet att dribbla med den. Det är domarens beslut om det är okej att sätta igång spelet även om bollen inte ligger helt stilla och/eller är placerad på den helt exakta punkt där den lämnade sargen. Ett inslag får gärna gå direkt i mål.
En innebandyboll är gjord av plast, och den kännetecknar sig genom att ha hål (26 hål), vilket gör, att den rullar bättre på halvgolvet, att luftmotståndet är minimalt och spelet därmed blir mer tempofyllt. Bollen är oftast helt vit, men den fås också i många olika färger, häribland orange, som ses på bilden. Bollen är 72 mm i diameter och väger 23 gram.
Vilken klubba ska man chippa med?
Många elever vill bestämt chippa med en sandwedge eller en pitching wedge. Använd istället en järnsjua, järnåtta eller järnnia beroende på avståndet till hålet och läget. Fokusera på bollträffen – är inte bollträffen konstant är det svårt att få en känsla för om du ska slå hårdare eller lösare.
SportMember kan användas av tränare, klubbanställda, kassör, spelare och föräldrar till att kommunicera och effektivisera mötestider, hallbokningar, avgiftsbetalningar och mycket mera. Med SportMember finns också möjligheten att få en gratis hemsida till klubben som synkroniserar alla upplysningar direkt från systemet till sidan.I varje ände är ett mål placerat i ett målfält på 4 x 5 meter, som markerar hur långt målvakten får gå ut och röra bollen med händerna. Inne i detta står målvakten i ett så kallat målvaktsfält på 1 x 2,5 m, som endast får beträdas av målvakten. Beträds det av en markspelare i förbindelse med en målchans medför det frislag till det försvarande laget.
Själva målet liknar ett ishockeymål och det är också rektangulärt och framskjutet från den bakre sargen med 2,85 meter, vilket gör det möjligt att spela bakom målet. Målets standardstorlek kan ses på illustrationen till höger.
Tekning: Vid starten av ny period och efter mål görs en så kallad tekning från mitten av planen, där en spelare från varje lag kämpar om bollinnehavet genom att sticka ut klubban och erövra bollen. Varje lag ska vara på egen planhalva. Om spelet avbryts utan att det kan dömas inslag, frislag eller straffslag, görs tekningen på närmaste punkt från var spelet stoppades (t. ex. om målet flyttas, en spelare skadas, om sargen går isär mm). En tekning får gärna gå direkt i mål.
Sporten kan idag spelas i hela landet och sporten är just nu Sveriges största inomhussport. Just nu finns det 940 klubbar/föreningar med sammanlagt mer än 126 000 licensierade spelare. En innebandyplans dimensioner är fullständigt identisk med en handbollsplan – 40 x 20 meter. Det vill säga, att det som utgångspunkt kan spelas i alla landets inomhushallar. I innebandy skiljer sig banan dock genom att vara omgiven av en 50 cm hög sarg hela vägen runt. Sargen har rundade hörn och det ger möjlighet att utnyttja sargen som spelstation som man känner igen från inomhusfotboll. Bladet kan komma i en massa olika typer, former och vikter beroende på producentens design. Det är därför upp till var spelare vilken klubba man föredrar. När det gäller bladets flex kommer ett mjukt blad säkerställa en bättre känsla med bollen vilket är bra för den duktiga passningsspelaren. Ett hårt blad säkrar däremot mer fart i skottet till den skjutglada spelaren som förmodligen föredrar lägre flex.
I innebandy spelar man med väntande utvisningar. Dessa uppstår när det icke-felande laget bevarar kontroll över bollen efter förseelsen uppstår så man därmed får möjlighet att fortsätta sitt anfall. När bollkontrollen förloras utförs utvisningen.
En 10-minuters personlig straff medför automatiskt en 2-minuters utvisning till laget. När den löper ut får en annan spelare från bänken bytas in, då straffen endast gäller den involverade. Det personliga straffet kan inte avbrytas i fall motståndarlaget gör mål.2-minuters utvisning ges i förbindelse med de redan nämnda förseelserna om dessa av domarna värderas att vara tillräckligt hårda till att kunna medföra en utvisning.
I innebandy talar man om flex som är stavens styvhetsgrad – en måttenhet för hur många millimeter klubban belastas och därmed hur mycket skaftet bänder sig när man skjuter bollen. Den styvaste klubban som produceras har en flex på 23 mm, medan den mest böjliga/mjuka klubban har en flex på 36 mm. Normalt startar barnspelare med en hög flex, medan seniorspelare har en mycket låg flex av den logiska orsak, att en låg flex bidrar till att skapa större kraft i skottet så bollen uppnår en högre fart.
Om motståndarlaget får bollen i nätet i en situation med fler spelare på planen ska en 2-minuters utvisning avbrytas. Detta gäller inte vid 5-minuters utvisningar. Det gäller inte heller i förbindelse med situationer som medför straffslagshändelser och efterföljande mål.En innebandyklubba är kännetecknad genom att vara mindre än en ishockeyklubba, men den består ändå av ett skaft och ett blad. Skaftets material är oftast producerat i kolfiber, glasfiber eller komposit, som är en blandning av material. Är man högerhänt, bör bladet böjas till höger, då det är den sida man oftast skjuter med och omvänt. För att få ett bättre grepp om klubban med båda händerna använder man ett klubbgrepp i form av tejp på den översta delen av skaftet
Frislag: Döms vid förseelser om det icke-felande lag uppnår en fördel av det. I så fall används fördelsregeln och spelet fortsätter. Förseelser kan dömas på allt från:
5-minuters utvisning ges för våldsamma/farliga slag med klubban, blockering av motspelares kropp med klubba, kast av klubba eller annan utrustning i försök att nå bollen, våldsamt angrepp på motståndare eller en tackling av en motspelare mot sargen eller målet.
Straffslag ska alltid slås från mitten av planen som i ishockey, där man springer ned till målvakten och gör en skottvariant – dock ska bollen hela tiden röras framåt och skytten får röra bollen så många gånger som möjligt. Alla spelare undantaget den skjutande och målvakten ska placeras i utbytesbåset under straffen. Målvakten ska stå på mållinjen vid straffslagets start men får gärna röra sig ut i fältet därefter. Rör målvakten vid bollen är bollen dömd död och får inte röras av skytten. Om laget, som begick straffslaget, fick en 2-minuters utvisning i förbindelse med straffslagshändelsen ska utvisningen inte avbrytas i fall mål görs på det efterföljande straffslaget.
En boll ska ha passerat mållinjen för att räknas som ett godkänt mål. Den behöver därmed inte nödvändigtvis röra själva nätet, så länge domarna värderar, att den har varit över linjen.
Hur mäter man golfklubba?
Den färdiga klubbans längd mäts från hälen på bladet till greppänden i tum. Den färdiga klubbans längd har inverkan på slagens längd. Den ska dock i första hand anpassas till spelarens uppställning och längd. Det viktigaste måttet är från handled till golv för att ge en uppfattning om vad som kan vara att rekommendera.
En godkänd innebandyklubba får i dagsläget maximalt mäta upp till 114 cm, skaft och blad inräknat. De flesta innebandyklubbor finns med olika längd och flex. Korta innebandyklubbor har i regel högre flex medan längre innebandyklubbor har lägre flex. Läs mer om flex på flexguiden.
Innebandyklubbans längd anges i regel både med och utan blad. Det vanligaste är att längden på enbart skaftet anges och den totala längden är då cirka 10 cm till. Skaftets längd inkluderar också den delen som går ned i bladet vilket normalt är 3-4 cm.Vill du komma i kontakt med oss? Kontakta oss genom att fylla i formuläret på vår kundservice eller chatta med oss. Vår målsättning är att svara inom ett dygn.
Hur vet man vilken innebandyklubba man ska ha?
En riktlinje för hur lång din innebandyklubba bör vara är din navel. Klubban ska sluta någon/några centimeter ovan naveln. Även här är det viktigt att tänka över din spelarroll. Back behöver kunna täcka av stora ytor och skära passningar vilket är lättare med en lång innebandyklubba.
Ett bra referensmått är att innebandyklubbans hela längd inklusive blad slutar som längst 10 cm ovanför naveln. Agnes på bilden är 13 år och 165 cm lång. Hon spelar med en 92 cm innebandyklubba vilket också motsvarar rekommendationen i nedanstående tabell. Fyll i din e-post nedan och du är först att ta del av de senaste nyheterna, produktlanseringar och exklusiva erbjudanden från oss på DEEMONZ. Du får dessutom 10% på ditt första köp. Vilken längd du ska välja är en smaksak och kan bero på vilken spelstil du har. En del innebandyspelare gillar kortare innebandyklubba då den ger mer kontroll och kan hålla bollen närmare kroppen. Andra gillar längre då den ger mer räckvidd och ger mer hävstång till skottet.
DEEMONZ rekommenderar val av längd på innebandyklubba till barn, juniorer, dam- och herrseniorer enligt nedanstående tabell. Längd och ålder på spelare är en rekommendation och ålder är baserad på offentliga tillväxtkurvor för barn, oavsett kön, för att ge dig en fingervisning inom vilken ram du ska välja innebandyklubba. Vi har valt att ge vägledning i ålder endast för tillgängliga barn- och juniorklubbor, dvs ENZŌ JR i längderna 75, 82 samt 87 cm samt UL+RA i längden 92 cm. Tabellen anger också vilka serier som i nuläget finns tillgängliga för köp.
Att spela med skålat eller rakt blad är något som många återkommer till och funderar – men en som ser många fördelar med ett ordentligt hookat blad är Storvretas nya sniper Valdemar Ahlroth
Begreppet flex syftar på hårdheten och styvheten i klubbskaftet och detta spelar roll för hur mycket klubban sviktar vid t.ex. ett slagskott. Flexen på en innebandyklubba är ett mått för hur mycket denna sviktar vid ett visst tryck. Vilken flex en klubba har är olika beroende på hur fibrerna i materialet på skaftet ligger. Fibrerna kan ligga snett, rakt eller glest vilket ger olika spänningar och hårdheter. Flex mäts i milimeter med hjälp av en testmaskin där klubban utsätts för ett visst tryck. Sviktar klubban 26 mm så får den flexen 26. Skalan mäts från den hårdaste flexen på 23 upp till den mjukaste flexen på 36. Herrar brukar välja en flex mellan 23-31 och damer burkar använda sig av en flex mellan 27-31. För juniorer passar en flex mellan 26-31 och barn 31-36.
De senaste årens utveckling av skaftet har lett till många spännande nyheter som bl.a. Bow, Curve, Kickzone och S-Bow. Dessa innovationer är framtagna för att höja prestationsnivån hos klubban och skapa nya förutsättningar och möjligheter till framförallt bättre skott och teknik.Det finns massor av olika innebandyblad på marknaden idag. Några är skålande och skapade för målskyttar medan andra är mindre skålande och tänkta för playmakers. Det är lätt att byta blad på en innebandyklubba så våga testa nya. Bladets egenskaper påverkar klubbans egenskaper väldigt mycket. Innebandyblad kommer i olika hårdheter. Vanligaste benämningarna är soft, medium och hard. Ett mjukare blad ger mer kontroll på bollen och upplevs som lättare att passa och ta emot passningar med. Ett hårt blad upplever många ger ett hårdare skott.
Low-kickpoint gör att skaftet flexar längre ner på klubban – och gör att pucken lämnar bladet så snabbt som möjligt. Perfekt om du håller dig i- och runt mål och vill ha en snabbare release. Med en lowkick klubba får du inte lika kraftfulla skott som med en klubba som har sin kickpoint i mitten eller upptill men eftersom flexen ligger så lågt kan energin i skaftet svara snabbare och få iväg pucken rekyl-snabbt innan motståndaren ens hunnit blinka.
Bladet på en hockeyklubba är en viktig del av spelandet och bestämmer vilken typ av skott du lägger. Om bladet är något böjt är det perfekt för att lobba- och skjuta högt dock förlorar du lite kraft i skotten.