Posted on

Husky Valp Adoption

En ensam siberian husky får ofta dålig aptit. Detsamma gäller en siberian husky som inte får arbeta. Matvägran är nog ett av de vanligaste problemen för nyblivna siberian husky-ägare. Viktigt att tänka på är att inte börja skämma bort hunden för att den ska äta. Den lär sig blixtsnabbt att den får godare mat om den väntar, och problemet kommer att bli värre. Ha tålamod. Hunden äter när den blir tillräckligt hungrig.

Vilken är den billigaste hunden att köpa?
Den billigaste rasen att ta hand om varje år är dävrgpinscher, som i genomsnitt endast kommer att kosta dig 7 633 kronor per år. Det är många tusenlappar mindre än genomsnittet för alla raser. Som det hörs på namnet är dvärgpinscher en mindre hundras, vilket gör att den äter relativt lite.
Genom sin förmåga att knyta vänskapliga familjeband är siberian huskyn vänlig även mot främlingar. Om du vill ha den starka trofastheten hos en enmanshund, köp inte en siberian!

Kan man ha en husky i lägenhet?
Bostad. En siberian husky kan bo i en lägenhet tillsammans med människor, likaväl som den kan bo i hundgård med hundar. Det viktigaste för siberian huskyn är att den har sällskap. Den är en utpräglad flockhund och har svårt att vara helt ensam.
Siberian huskyn är ofta en duktig spårhund. De gillar att jobba med nosen, speciellt ute i skog och mark. I vilt- och personspår får hunden arbeta med hjärnan och blir ofta trött och belåten efteråt!.

För att bevara rasen siberian husky har vi våra svenska drag- och utställningsmeriteringar. De visar vilka hundar som håller en bra kvalitet. Men även hundar som inte tävlar eller ställs ut kan vara bra siberian huskys. När du ska skaffa en siberian husky, titta på valparnas föräldrar. Är de flitiga draghundar och ser ut som rasstandarden» beskriver, är oddsen höga för att du får den grund som du förväntar dig.
Det finns praktiska anordningar så du kan fästa din hund i cykeln på ett säkert sätt. Hunden springer då framför och drar cykeln. Du kan även fästa hunden i ett brett bälte som du har kring höften. Om du har en hund som har svårt att springa framför cykeln, eller är lite olydig, kan du låta den dra en kätting eller annat praktiskt föremål medan den springer jämte cykeln. Det är praktiskt då du har halsband och koppel som du håller hunden i, medan den drar med sele.

Inom tävlings- och brukslydnad är Siberian Husky tämligen ovanlig. Den tycker ofta att det är tråkigt att göra samma saker om och om igen. Det går att träna och tävla lydnad, men kräver mycket motivationsarbete. Om du lyckas motivera din hund kan den bli precis lika bra som alla andra, kanske till och med bättre!
Det finns numera sparkcyklar och andra hjulfordon anpassade till hundkörning. När du kör dessa, springer hunden framför dig. Vilket fordon du använder beror på hur många hundar du vill köra. Fler hundar kräver fler hjul, kan man säga, och det är först och främst för att kunna bromsa ordentligt som du behöver rejälare fordon till fler hundar.

Det är framför en släde som vår Siberian Husky hittar sitt rätta element. Du kan köra släde med två hundar eller mer. Hundarna springer i par, två och två efter varandra, och är kopplade till släden med lina. Någon mil är inga problem för en normalt tränad siberian husky, men med ambitiös och omfattande träning kan de klara lopp på över hundra mil. Det är enbart i slädkörning som du kan meritera din siberian husky och ta ett polarhundchampionat.Om du har läst så här långt och trots denna information ärligt känner att du kvalificerar dig som siberian-ägare, då är du säkert fast besluten att skaffa dig denna ras. I så fall är du hjärtligt välkommen i gänget. Anslut dig till alla dem som med värdig självbelåtenhet vet att de äger den vackraste, den smartaste och den mest fulländade hundrasen i hela världen, siberian huskyn!

En siberian husky kan bo i en lägenhet tillsammans med människor, likaväl som den kan bo i hundgård med hundar. Det viktigaste för siberian huskyn är att den har sällskap. Den är en utpräglad flockhund och har svårt att vara helt ensam. Lämnar du den, kommer den att göra allt för att protestera eller rymma. Siberian huskyn mår bra om den hela tiden har mänskligt sällskap, men bäst om den får sällskap av en eller flera andra hundar. Om du har din siberian husky utomhus, tänk på att följa Jordbruksverkets regler.
Siberians är flocklevande djur och behöver ständigt sällskap av andra hundar eller av människor. Om du arbetar heltid eller bara har plats för en hund, köp inte en siberian!Siberian huskyn är ingen vakthund, även om folk som är ovetande om dess natur kan bli skrämda av dess utseende. Om du vill ha en hund med aggressiva vaktinstinkter, köp inte en siberian! Det är en myt att Siberian huskyn måste motionera flera timmar om dagen för att bli tillfreds. De allra flesta huskies anpassar sig efter de rutiner vi har. Därmed inte sagt att de kan sitta i en lägenhet hela dagarna. Siberian huskyn behöver röra på sig och arbeta för att må bra! Promenader tröttar inte ut en siberian husky. Tänk på deras ursprung! De är tillverkade för att förbruka minimalt med energi när de rör sig. En timmes ordentlig motion, tre till fyra gånger i veckan, bör du ha som minimum om du vill ha en hund som trivs. Siberian huskyns snabbhet och smidighet gör den till en duktig agilityhund. Utmaningen ligger i att bibehålla kontrollen över hunden när den är lös på banan. Andra hundar bits eller skäller när föraren visar dåligt. Siberian huskyn sticker iväg på springrunda. Se till att du tränar i inhägnad till du är säker på att din hund stannar hos dig.Förutom skidåkning där hunden drar enbart dig, se ”linkörning”, kan du även låta hunden dra på en pulka när ni är ute och skidar. Med pulkan får hunden lite extra vikt att dra på. Skidåkning med pulka finns även som tävlingsgren och kallas då Nordisk stil. Det är främst de andra polara raserna som tävlar i den grenen.

Att klövja en hund innebär att man låter den bära på väskor. Det är ett praktiskt sätt att låta hunden jobba lite extra på promenader eller vandring. Det är viktigt att ha ordentliga, väl anpassade väskor och en lagom tung last.

En siberian husky är först och främst en drag- och en friluftshund. Den är smidig i naturen, snabb och uthållig. Siberian huskyn blir inte trött av vanliga promenader utan kräver mer ansträngande motion. Att använda dens dragvilja är ett bra sätt att tillfredsställa behovet. Inom lydnad, agility och andra liknande hundsporter kan den vara mer svårtränad och kräver oftast en mycket tålmodig förare. Här följer några exempel på aktiviteter du kan sysselsätta dig och din hund med.
Med ett brett bälte kring höften kan du lätt fästa hundens koppel vid din kropp så dina armar blir fria. Använd sele på hunden och låt den springa före dig! Du kan antingen jogga efter hunden eller åka längdskidor.Den största av alla de nackdelar som går att hitta hos en siberian husky är nog dess enorma längtan efter att få S-P-R-I-N-G-A. Men valpens första rusning över en väg kan var som helst bli den sista. För sitt eget bästa bör en siberian husky hållas kopplad och ständigt vara under kontroll. Om du hör till dem som tycker det är grymt att ha en hund vid koja eller i hundgård, köp inte en siberian! Siberian huskyn har en stark jaktinstinkt som blommar ut fullt först när den börjar bli könsmogen. När hundarna springer i hundspann bygger en stor del av draglusten på jaktinstinkt. När du tänker på att siberian huskyn kan springa flera dygn i sträck baserat på denna instinkt, kan du börja förstå hur omfattande instinkt det egentligen är. Detta, tillsammans med hundens egen säkerhet, är anledningen till att en siberian husky alltid måste vara kopplad. Det kan också vara klokt att tänka igenom situationen en extra gång innan du skaffar kaniner, möss, råttor, katter och annat smått. En siberian husky, som får lite tid på sig, kan bryta sig in i samtliga slags burar för att få sig en munsbit. Siberian Husky används fortfarande som slädhund och i slädtävlingar i flera delar av världen, men används också allmänt som familjehund. Som familjehund är den vänlig och social, men den är inte alltid lätt att komma överens med. Det är en ras som till stor del drivs av instinkt och kan därför vara svår att träna. Det är därför en hund som lämpar sig bäst för erfarna hundägare. Det är också en mycket aktiv ras som behöver mycket motion – varje dag, flera gånger om dagen. Om de inte får tillräckligt med motion kan de bli rastlösa, vilket kan leda till ångest och att hunden blir destruktiv eller till och med aggressiv. En Siberian Husky som trivs och mår bra är dock inte aggressiv av naturen, även om den kan vara lite reserverad mot främlingar.

Siberian Husky är en medelstor hund som på många sätt liknar en varg. Det är en otroligt stilig hund som ser väldigt ”vild” ut. Den har en tjock, tät päls, spetsiga öron, spetsig näsa och vackra klarblå ögon. Pälsen finns i flera färger, till exempel svart eller vit med mörka markeringar.
Siberian husky är en oerhört vacker och vargliknande slädhundsras med tätt inpå outtömliga energinivåer och en stark personlighet. Om du och din familj har god erfarenhet av hundar, bor stort, är aktiva, älskar att vara utomhus i naturen, och har mycket tid att lägga på er framtida familjemedlem så kan en siberian husky vara rätt val för er! Här på Djurportal.se finns både valpar och vuxna siberian huskies, och längre när på den här sidan kan du lära dig mer om den här spännande rasen.

Siberian Husky är en ras som är uppfödd för att överleva även de hårdaste och mest omänskliga förhållandena i Sibirien. Det är därför en hund som är mycket tålig. Vissa menar att huskies kan vara kräsna när det kommer till mat, men oavsett är det är viktigt att man ger dem näringsrik föda som främst innehåller animaliska proteiner. Huskies kan nämligen vara benägna att bli feta om de blir överfodrade, får fel sorts mat eller inte får tillräckligt med motion. Det är alltså viktigt att hålla koll på vad din husky får i sig, och trots att vissa menar att huskies är kräsna, menar andra att de äter i allt man ger dem. Det är också en ras som är skapad för att arbeta varje dag, så om den inte får flera långa promenader eller löprundor varje dag kan den lätt bli överviktig, mer skadebenägen och allmänt olycklig. Pälsen kräver måttlig skötsel och bör helst borstas ett par gånger i veckan – kanske lite mer under perioder då den fäller, vilket den gör en hel del!
Siberian Husky är en hundras som ursprungligen kommer från nordöstra Sibirien i Ryssland, där den används som slädhund. Rasen är släkt med samojeden och alaskan malamute. DNA-analyser har visat att Siberian Husky är en av de äldsta hundraserna i världen. Siberian Husky har nämligen funnits i Ryssland i flera tusen år! Här användes den, och används fortfarande idag, som slädhund för tschuktjerna, ett paleoasiatiskt folk som lever runt den tschuktjiska halvön i Ryssland. Rasen används också på Grönland som slädhund. Namnet ”husky” kommer från förkortningen ”eski” och syftar på ”eskimåer”, vilket tidigare var ett godkänt samlingsnamn för vissa arktiska samhällsgrupper. Numera är ”inuit” beteckningen man använder som samlingsnamn för dessa grupper, men namnet på den här rasen har ändå kvarstått. Första gången man hörde talas om rasen i västvärlden var 1909, då den användes i en hundspannstävling i staden Nome i Alaska, USA. Här fick rasen stor uppmärksamhet för sin snabbhet och importerades snart till andra delar av världen för att användas som slädhund för att ta sig fram i områden med mycket snö.Rasen trivs vanligtvis bra med andra hundar om den har uppfostrats tillsammans med dem. Den kan som sagt vara lite reserverad mot främlingar, men är sällan aggressiv. Hunden har en stark jaktinstinkt och jagar därför vanligtvis allt som rör sig. Detta innebär allt från katter och andra husdjur till fåglar, hjortar osv. Det är en ras som trivs bra i kyla. Den gräver därför hål för att ligga i för att svalka sig om det är mycket varmt ute.

Detta alternativ gör det möjligt att skapa ett anpassat vitt underlag. För att göra detta låses ett annat designområde upp där det vita underlaget kan definieras. Vita bilder och text som placeras i det andra designområdet definierar var ett vitt underlag kommer att tryckas, medan svarta bilder och text definierar var inget vitt underlag kommer att tryckas.Detta alternativ trycker endast vitt bläck under alla bilder och text, genom att blockera det mesta ljuset från att passera genom dessa delar av fönsterdekalen. Detta innebär att du delvis kan se igenom fönsterdekalen, förutom i de områden där text och bilder har lagts till.

A classic, all around paper with a natural feel and an uncoated matte finish; our Standard Matte stands the test of time. Elegant and understated, colors print softer and more subtle.
Skapa ditt eget vykort som är värt en semester! Alla vyer som du har sett, alla monument som du har förälskat dig i kan läggas till på ditt vykort med vårt personliga verktyg.Tryckta områden med vitt bläck som underlag är ogenomskinliga, vilket innebär att du inte kan se igenom dessa områden av ansiktsskyddet. Bärare kan se igenom designen om det inte finns någon vit underliggande färg under färgen. Det vita underlaget lyser upp det färgade bläcket ovanför det, vilket ger mer levande färger. Detta alternativ trycker endast vitt bläck under alla bilder och text, genom att blockera det mesta ljuset från att passera genom dessa delar av golvdekalen. Detta innebär att du delvis kan se igenom golvdekalen, förutom i de områden där text och bilder har lagts till. Detta alternativ trycker endast vitt bläck under alla bilder och text, genom att blockera det mesta ljuset från att passera genom dessa delar av väggdekalen. Detta innebär att du delvis kan se igenom väggdekalen, förutom i de områden där text och bilder har lagts till.Our most versatile and economical paper, Standard Semi-Gloss produces crisp, vibrant images with exceptional color and detail—a solid choice for all your printing needs.

Detta alternativ gör det möjligt att skapa en anpassad vit bläckbas. För att göra detta låses ett andra konstruktionsområde upp där den vita undergrunden kan definieras. Bilder och text som placeras i detta andra designområde definierar var vitbläckigt underlag skrivs ut, medan svarta bilder och svart text definierar var inget vitbläckigt underlag skrivs ut. Eftersom synligheten är viktig för ansiktsskydd, kommer konstruktioner där det vita underlaget täcker de områden som kunderna förväntar sig att kunna se igenom att avvisas.

Det här alternativet trycker ut vitt under alla områden i motivet utom det förinställda området runt ögonen, där inget vitt bläck trycks. Du kommer inte att kunna se genom konst och text som skrivs ut på andra ställen på ansiktsskyddet. Du måste ha tillstånd för att få hyra ut 3 eller fler hundar per år. Det gäller till exempel om du hyr ut drag­hundar eller vakthundar. Du ska exempelvis ha tillstånd om du låter andra, till exempel turister, köra eller hyra ett av dina hundspann. Du måste uppge ditt namn, din adress och ditt registreringsnummer till den som lämnar ut produkterna, eftersom du ska få med dig ett handelsdokument i original. I dokumentet ska utlämnaren intyga att det är så kallat kategori 3‑material som är avsett som foder. Du ska spara dokumentet i minst 2 år.Om det behövs får du binda upp en hund tillfälligt, eller hålla fast den på annat sätt, under tiden som du sköter om den. Det kan handla om att sköta pälsen, klippa klorna, sköta mun och tänder eller bada hunden, eller under den tid som behövs för att rengöra hundens förvarings­utrymme. Det är dock viktigt att sättet hunden är bunden eller fasthållen på är bra ur djurskydds­synpunkt.

Var kan man köpa en husky?
9 Underbara blandras valpar. 12 500 kr. Östergötland.5 Hane – Alaskan Husky Valpar. 6 000 kr. Västerbotten.2 Tik – Alaskan Husky Valpar. 6 000 kr. Kronoberg.
Djurägare får avliva sina djur själva, men det finns regler för hur djur ska avlivas. Det vanligaste är att låta en veterinär avliva hunden med en överdos av narkosmedel.Det finns inga krav på inomhus­temperatur. Utrymmena inomhus måste dock vara väl ventilerade och temperaturen anpassad så att hundarna kan hålla värmen eller svalka sig efter sina behov.

Hundar bör rastas var 6:e timme dagtid. Tidsintervallet får vara längre på natten. Det är viktigt att ta hänsyn till olika hundars behov, till exempel rasta valpar och äldre hundar oftare. Det finns inte någon maxgräns, men det verkar vara för djur som för människor, att behovet att tömma blåsan är mindre nattetid.
Elhalsband och stackelhalsband får inte användas på hundar. Elhalsband är ett halsband som ger hunden elstötar. Stackelhalsband är ett halsband med taggar.

Om du med uppsåt eller av grov oaktsamhet utsätter djur för lidande kan du dömas till böter eller fängelse för djurplågeri enligt brottsbalken. Om brottet anses grovt kan straffet bli fängelse i lägst 6 månader och högst 4 år. Om du har brutit mot djurskydds­lagstiftningen, på ett allvarligt sätt eller upprepade gånger, eller om du har dömts för djurplågeri, kan länsstyrelsen förbjuda dig att ha hand om djur, så kallat djurförbud.Mellan den 1 mars och den 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur. Under övrig tid av året ska du se till att hundar inte driver eller förföljer vilt när de inte deltar i jakt.

Du får inte använda hundar i avel om de inte kan föröka sig naturligt. Du får inte heller använda en tik i avel om tiken inte kan föda på ett naturligt sätt. Risken är att anlag för svåra förlossningar förs vidare till nästa generation.Om du arrangerar en offentlig hundtävling kan det behöva vara med en veterinär på tävlingen. Veterinären ska ha kunskap om hundar och om tävlingsformen. Alla tävlingar som annonserats eller som man ska anmäla sig till är offentliga. Bruksprov och utställningar är också tävlingar.

Det finns inget krav på kök, men anläggningen ska ha utrymme för foderlagring och hantering om utfordring ingår i verksamheten. Hundarna måste dessutom ha tillgång till dricksvatten.

Kvalitetsbedömning som vallanlagsprov, polarhundsprov, vattenprov, spårprov (eftersök, id-spår) och arbetsprov (sennenhundar) samt utställningar räknas som tävlingar men där behöver det inte vara en tävlingsveterinär. Andra tävlingar där det inte behöver vara med en tävlingsveterinär:

Vilken är den dyraste hunden?
Renrasiga Löwchens betraktas som en mycket ovanlig ras i dag. Det gör den till den dyraste rasen av dem alla. En Löwchen kan kosta upp emot 10 000 dollar eller 90 000 kronor.
Du kan undvika att sjukdomar sprids genom att låta en veterinär ta prover på avelsdjuren först. Använd bara djuren i avel om proven visar att de är helt friska.Om du vill utfodra din hund med biprodukter som du hämtar från till exempel ett slakteri eller styckningsanläggning ska du registrera dig hos Jordbruksverket. Registreringen kostar inget och gäller tills du själv säger upp den. Det kan hända att veterinären måste ta till kejsarsnitt, men det får inte ske för ofta. Därför får du inte fortsätta att para en tik om den har förlösts med kejsarsnitt 2 gånger. Om veterinären upptäcker att det första kejsarsnittet berodde på anatomiska defekter hos tiken så får den inte användas i avel fler gånger. Du kan välja att kremera din hund. Det finns godkända kremerings­­anläggningar för sällskapsdjur runt om i landet. Din veterinär­klinik kan ofta hjälpa dig med transporten. Om du väljer separat kremering kan du få tillbaka askan. Askan kan du sedan begrava eller sprida.Om du väljer att ansöka via blankett ska du skicka den till länsveterinären på länsstyrelsen. Länsveterinären skickar ansökan vidare till Jordbruksverket för beslut.

Du måste söka tillstånd oavsett om du har verksamheten i ditt hem eller på annan plats. Lokalerna ska godkännas av länsstyrelsen. Om du byter lokaler måste du alltså söka ett nytt tillstånd.

Ett tillstånd ges till en person (fysisk eller juridisk). Det kan vara flera personer som behöver tillstånd på samma fastighet eller anläggning, om de driver olika tillståndspliktiga verksamheter. Det gäller till exempel om flera uppfödare har en gemensam anläggning, men skilda ekonomier.
Valpar ska vara tillsammans med tiken i en trygg och lugn miljö. Det utrymme som tiken och valparna minst ska ha kan du se under rubriken Boxar och rum för hundar. Du får inte skilja hundvalparna från tiken, annat än tillfälligt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, och inte förrän de är 8 veckor.Det är inte tillåtet att använda osynliga elstängsel som ger hunden en stöt när den passerar det. Synliga elstängsel som ger hunden en stöt när den kommer emot det får bara användas om utrymmet utomhus som hägnas in av elstängslet är minst 20 gånger minimimåtten för utomhusutrymme för hundar. Hunden ska kunna nå den del av stängslet som är strömförande när den står på marken och det får inte finnas någon risk för att hunden ska fastna i det.

Hur länge kan man lämna en valp som är 3 månader?
Här har du några vanliga tidsgränser för hundar i olika åldrar: Valpar: en timme per månads ålder (dvs. en tre månader gammal valp kan vänta tre timmar tills det är dags att kissa) Vuxna hundar ett år och äldre: upp till åtta timmar, men vänta inte längre än sex timmar.
Hunden ska ha fri tillgång till dricksvatten. Om du har hunden utomhus vid minusgrader ska du vara säker på att den kan dricka tillräckligt mycket vatten. Då ska du ge hunden vatten minst 2 gånger per dag.

Måste en husky dra?
Den har en starkt utpräglad flockinstinkt och trivs som allra bäst om den får leva tillsammans med andra hundar. En husky är framavlad för att dra släde över stora avstånd och under många timmar – den är en riktig långdistanslöpare som kräver en hel del motion för att må bra.
Du kan söka tillståndet både som fysisk person (privatperson eller enskild firma) och som juridisk person (exempelvis ett företag, ett kooperativ eller en förening).Du får inte använda utrustning eller hjälpmedel som kan skada hunden eller orsaka annat lidande. Du är skyldig att låta tävlings­veterinären besiktiga hunden före tävlingen om det krävs veterinär­besiktning. Du måste också följa veterinärens anvisningar för hur hunden ska användas på tävlingsområdet eller i tävlingen. Det är ett brott mot djurskyddslagen att inte ha tillstånd när reglerna kräver att du ska ha det. Den som saknar tillstånd riskerar åtal och kan dömas till böter eller fängelse. Tävlingsveterinären fyller i ett faktura­underlag från Jordbruksverket i 3 exemplar och lämnar ett exemplar till dig som är tävlingsansvarig, behåller ett exemplar själv och skickar ett exemplar till Jordbruksverket. Därefter skickar Jordbruksverket en faktura till dig som är tävlingsansvarig. Det är den fakturan som du ska betala. Du ska inte betala kontant på tävlingen. Veterinären får sin lön och rese­ersättning från Jordbruksverket.

Det finns inga särskilda regler. Om hunden är svårt sjuk eller skadad så måste en veterinär undersöka den och den ska få lugn och ro i ett närbeläget, lagom uppvärmt utrymme.
Du börjar med att se hur många kvadratmeter du minst måste ha för den största hunden enligt andra kolumnen i tabellen för par- eller grupphållning, vilket är 3,5.Det är länsstyrelserna som kontrollerar att djurskyddslagstiftningen i Sverige följs. Upptäcker de att du inte har följt reglerna kan de kräva att du rättar till bristerna. Kravet kan kombineras med att du får betala vite om du inte rättar till bristerna.

En hundkoja ska vara isolerad och väl ventilerad. Den ska skydda mot blåst, direkt solsken, regn, snö, kyla och fukt. Vid behov ska det finnas vindfång eller vindsluss inne i eller utanför kojan så att vinden inte kan blåsa rakt in i den.
För att få tillstånd för semin­verksamhet måste verksamheten övervakas av en ansvarig veterinär. Den ansvariga veterinären ska ha gått en särskild utbildning som är godkänd av Jordbruksverket.I tabellen här nedanför ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara räknat i kvadratmeter för 2 eller flera hundar, beroende på hur många och hur stora hundar som är där. Ytan gäller även för tik med valpar upp till 3 veckors ålder. Utrymmet får gärna vara större men inte mindre än måtten i tabellen. En valpningslåda får räknas in i den tillgängliga arean för tiken och valparna.

Du bör kontakta din kommuns miljö- och hälsoskyddsförvaltning eller motsvarande för att få svar på vad som gäller i just ditt fall. Kommunen har rätt att reglera var en del verksamheter får etableras om det ligger i tätbebyggt område.
Det ska finnas tillräckligt med personal för att driva din verksamhet och ta hand om djuren. Du måste också ha rätt kompetens, antingen genom utbildning eller motsvarande erfarenhet.Du behöver inte ha tillstånd för att få ha tikar hos en fodervärd, eftersom du inte hyr ut tikarna. Fodervärds­­tikar räknas däremot in i ditt sammanlagda antal hundar.Om du vill utfodra din hund med så kallat färskfoder, som är ett obearbetat foder, så finns det flera olika sorter att köpa i butik. Eftersom dessa produkter måste komma från godkända fodertillverkare behöver du inte vara registrerad hos Jordbruksverket för att ta emot och använda det fodret.Generellt sett behöver inte fastighetsägare söka tillstånd för att hyra ut till en verksamhet som ska ha tillstånd. Om du till exempel hyr ut ett hus till någon som har 10 hundar är det oftast djurägaren som ska ha tillstånd. Men om du hyr ut ett stall till någon som ska ha ett hundpensionat kan länsstyrelsen dock bedöma att både fastighetsägare och djurhållaren behöver tillstånd.

Djur som används vid träning och tävling vid vallning ska vara friska och lämpliga för att vallas. De ska till exempel inte vara högdräktiga eller för unga. De får heller inte överansträngas vid vallning. Om det är varmt måste man vara särskilt försiktig så att djuren inte överansträngs. SKK har en policy för vallningsträning som du ska följa. De vallade djuren ska besiktigas av tävlingsveterinär vid tävling.
Du får begrava din hund på egen eller annan lämplig mark utan föregående kremering, om du följer kommunens anvisningar. Om du får göra det eller inte kan bero på

Detta innebär bland annat att företag som utför tjänster inom hund­skötsel inte längre behöver söka dispens hos Jordbruksverket för att binda upp hundar tillfälligt under arbetet vid till exempel bad, trimning eller kloklippning.
Vill du i stället ta med en tik utomlands för att inseminera den där? Då ställs det inga särskilda krav på själva inseminationen. Tiken måste dock följa reglerna som finns för att fåOm hundarna sitter en och en, eller om enbart hundar som är vana vid varandra hålls tillsammans, behöver det inte finnas personal på natten. Brandsäkerheten på ett hundpensionat ska säkra att hundarna kan räddas om det börjar brinna.

Du får inte heller göra ingrepp som förändrar utseendet på din hund. Svans- och öronkupering är inte tillåtet om det inte är nödvändigt av veterinär­medicinska skäl. En hund som har fått öronen kuperade utomlands får inte komma till Sverige förrän öronen läkt ordentligt och de inte längre behöver tejpas eller ha öronställning. I Sverige är det förbjudet att tejpa öronen eller ha dem i ställningar efter en kupering eftersom hunden har ont och då det innebär ett lidande för hunden. Det är inte heller lagligt att tejpa, binda eller på annat sätt tvinga upp eller ner öronen på en hund om det innebär ett lidande.Kraven på kompetens innebär att du ska ha goda kunskaper inom de områden som berör just din verksamhet. För att få tillstånd för hundhållning kan du behöva ha kunskap inom dessa områden:

Du får bara använda munkorg på din hund tillfälligt. Det måste i så fall finnas ett särskilt behov av att använda munkorgen och du måste ha hunden under uppsikt hela tiden. Om det behövs ska den kunna sänka sin kroppstemperatur genom att hässja. Med hässja menas att hunden andas med öppen mun med en snabb andningsfrekvens på 200–400 andetag per minut. Hundar gör det för att svalka av kroppen eftersom de inte kan svettas.
Hundar som står under långvarig och väl kontrollerad behandling av vissa sjukdomar får tränas för och delta i tävlingar under vissa förutsättningar. Du behöver inte längre söka dispens hos Jordbruksverket för att tävla med en sådan hund. Det räcker att du skickar en ansökan om dispens till Svenska Kennelklubben (SKK). Tecken på att valpar är redo att lämna sin mamma, eller hennes ersättare, är att tiken inte längre erbjuder valparna möjligheten att dia och valparna inte heller vill dia längre. Valparna bör inte gnälla när tiken inte är hos dem. Under de sista veckorna före separationen från tiken bör du även, om det är möjligt, hålla valparna tillsammans med andra vuxna hundar. Du får inte påverka din hunds prestations­förmåga eller temperament vid träning eller tävling genom att ge den läkemedel, läkemedels­substanser eller andra ämnen. Du får inte heller påverka hundens prestations­förmåga eller temperament genom till exempel akupunktur eller ultraljud.Då gäller samma regler som för övriga kommersiella transporter för djur. Här ingår även så kallad hundrastnings­verksamheter som hämtar hundarna med ett fordon.Om du behöver en tävlings­veterinär ska du först kontakta en legitimerad veterinär som kan tävlings­formen och djurslaget. Därefter ansöker du hos länsstyrelsen om att få anställa veterinären. Du kan skicka in din ansökan i e‑tjänst eller använda en blankett.

I tabellen här nedanför ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara räknat i kvadrat­­meter för en ensam hund. Utrymmet får gärna vara större men inte mindre än måtten i tabellen.
I tabellen här nedanför ser du hur stor rastgården eller utomhus­utrymmet minst ska vara räknat i kvadrat­meter för en ensam hund. Utrymmet får gärna vara större, men inte mindre än måtten i tabellen.Inseminationer eller spermasamling i Sverige får endast utföras av en veterinär som har gått en utbildning för semin med hund och katt. Utbildningen ska vara godkänd av Jordbruksverket.

Om en hund blir allvarligt skadad eller är svårt sjuk och inte längre kan leva ett bra liv bör den avlivas. Den som avlivar hunden ska kunna hantera djur på ett bra sätt och behärska den aktuella avlivnings­metoden. Det är viktigt att djur som avlivas inte behöver lida.
Det är bara tillåtet att operera djur om det är nödvändigt av veterinär­medicinska skäl. Det innebär till exempel att det inte är tillåtet att operera bort stämbanden på en hund för att den ska sluta skälla.Det är ditt ansvar som hundägare att uppfylla hundens grundläggande behov. Hundar är flockdjur och behöver träffa både människor och andra djur för att må bra. De behöver aktiveras varje dag både fysiskt och mentalt.

Här nedanför kan du läsa mer om för vilka tävlingar du ska anlita en tävlingsveterinär. Tävlings­veterinären behöver delta olika mycket beroende på vilken slags tävling det är.
Du får inte träna eller tävla med din hund på ett sådant sätt att den utsätts för lidande. Du som tränar eller tävlar med hunden är ansvarig för att prestations­kraven är anpassade till hundens fysiska och psykiska förmåga.Du som driver en anläggning där det finns avelsmaterial ska registrera anläggningen i vår e‑tjänst. De anläggningar som ska vara registrerade är anläggningar för insamling, produktion, bearbetning eller lagring. Som avelsmaterial räknas ägg, embryo och sperma.

Hur mycket sover en husky?
En vuxen hund behöver normalt sova 12–18 timmar per dygn. En unghund på 6–9 månader behöver ofta sova någonstans mellan 16 och 20 timmar och en valp kan nästan sova hur mycket som helst.
Du börjar med att se hur många kvadratmeter du minst måste ha för den största hunden enligt andra kolumnen i tabellen för par- eller grupphållning, vilket är 16.I tabellen här nedanför ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara räknat i kvadratmeter för 1 tik med valpar som är äldre än 3 veckor men högst 12 veckor gamla, beroende på hur många valparna är och hur stor tiken är. Utrymmet får gärna vara större men inte mindre än måtten i tabellen. Om du ska lämna din hund ensam ska du vänja den gradvis vid det. Du ska ta särskild hänsyn till om hunden är ung eller om den visar tecken på oro och obehag när den blir lämnad ensam. Det är viktigt att du sköter om hundens päls så det inte blir tovor. Du ska också sköta hundens tänder så den inte får tandsten eller får ont i munnen. Du måste även klippa klorna så de inte blir för långa. Hundar i rastgårdar, på bostadstomter eller i andra utrymmen utomhus måste ha platser som kan ge både sol och skugga och även skydd mot regn och blåst. Det ska finnas en hundkoja eller ett annat utrymme inomhus. Det ska också finnas en liggplats som är upphöjd från marken. Det är viktigt för hundar som är i en rastgård att miljön är stimulerande för dem. Alla hundar behöver daglig motion och ska vara utomhus varje dag. Du bör rasta din hund minst var 6:e timme dagtid. Valpar och äldre hundar bör du rasta oftare.Hundar som är överdrivet rädda eller omotiverat aggressiva får du inte använda i avel. Anledningen är att djur inte mår bra av sådana beteenden, och det finns risk att beteendet förs över till avkomman.

Tänk på att vissa sjukdomar kan spridas i samband med insemination och parning med utländska hundar, om hundarna kommer från länder där dessa sjukdomar är vanliga. Det gäller till exempel sjukdomen brucellos.
Id-märkning med mikrochip eller tatuering är ett undantag från förbudet att göra operativa ingrepp om det inte är nödvändigt av veterinär­medicinska skäl. Det är bara veterinärer eller annan utbildad personal som får id-märka hundar.

Rum och andra utrymmen för hundar ska vara anpassade efter hur många hundar som finns där. Alla hundar ska ha tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats där de kan ligga i naturlig ställning. Tänk också på att hundar tycker om att ”bädda”, så ge dem möjlighet att göra det. Tikar med valpar ska ha en lugn plats för sig och sina valpar.

Hur länge kan en siberian husky vara ensam?
En siberian husky älskar och behöver sällskap och bör inte lämnas ensam längre perioder eftersom den då kan bli väldigt destruktiv. Den kommer överens med andra väluppfostrade hundar, men är en ivrig och effektiv jägare och därför krävs noggrann uppfostran och träning innan kontakt med andra djur i hushållet.
För att din hund ska må bra behöver du känna till hundens grundläggande behov och de regler som finns för att ha hand om hundar. Du kan även behöva söka tillstånd från länsstyrelsen om du exempelvis vill starta en verksamhet med hundar eller ha många hundar. Här kan du också läsa om vad som gäller för olika typer av tävlingar med hundar.Det är antalet kullar per år som avgör om en uppfödare måste söka tillstånd. Den som föder upp 3 eller fler kullar måste ha tillstånd. Även kullar från en tik som är ute på foder räknas in. Tiken räknas även in i fodervärdens djurhållning. Fodervärden måste söka tillstånd för hållande av 10 eller fler vuxna hundar. Du måste ha tillstånd för att få hålla 10 eller fler hundar som är äldre än 12 månader. Det gäller till exempel om du har egna hundar eller fodervärd­shundar. Varje dag ska du ge din hund foder som garanterar att den får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller om den är för mager. Om flera hundar får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra.

I tabellen här nedanför ser du hur stor rastgården eller utomhus­utrymmet minst ska vara räknat i kvadrat­meter för 2 eller flera hundar, beroende på hur många och hur stora hundarna är. Utrymmet får gärna vara större, men inte mindre än måtten i tabellen.
Det är förbjudet att ha andra rovdjur än hundar, katter, grävlingar och tama illrar som sällskapsdjur. Därför får du inte heller hålla eller sälja korsningar, så kallade hybrider, mellan tamhund och vilda hunddjur som till exempel varg eller dingo. Hybrider som är förbjudna är 1:a till och med 4:e generationen efter korsning mellan vilda arter och tamhund.Det är också tillåtet att skjuta en hund om man har ett vapen med en vapenlicens för att få avliva djur. Hundvalpar som är yngre än 14 dagar får avlivas genom ett hårt slag mot huvudet. Slaget ska utföras med sådan kraft och precision att det medför omedelbar medvets­löshet och död. De metoder som är tillåtna för att avliva djur finns i våra föreskrifter om avlivning.Om du arrangerar tävlingar bör du försöka ansöka om tävlingsveterinär halvårsvis till de tävlingar som du planerar att genomföra första (1 januari–30 juni) respektive andra (1 juli–31 december) halvan av året. På så sätt minskar administrationen för alla och det blir enklare för dig att få tag i en tävlingsveterinär om du är ute i god tid. Om samma veterinär ska delta vid flera tävlingar så räcker det med ett anställnings­bevis för samtliga av tävlingarna.

Det är du som ansvarar för vad din hund gör när den är på allmän plats. Du måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något blir du ersättnings­skyldig.
Alla tävlingsveterinärer kostar lika mycket. Veterinären debiterar för minst 30 minuter och därutöver för varje påbörjad 15‑minuters­period. Veterinären debiterar för all tid som går åt till tävlingen, resa till och från tävlings­­platsen samt förberedande och uppföljande administrativt arbete.Inomhusmiljön där hundar är ska ha en temperatur och luftfuktighet som är lämplig för dem. Det ska finnas insläpp av dagsljus och belysning som inte irriterar hundarna. Men precis som vi behöver de en god sömn för att må bra och hålla sig friska. Det sägs att en vanlig anledning till stress hos hundar är just brist på sömn. Därför är det så viktigt att hunden har sin egen vrå där den kan känna sig trygg och få vila och sova utan att bli störd. Något som inte alltid är så lätt att åstadkomma om man har oregelbundna arbetstider. Kanske jobbar ni skift eller om familjens små människor gärna vill gulla med sin kompis när den sover som sötast, eller det finns tonåringar i hushållet som dundrar hem mitt i natten eller har vänt på dygnet.Pälsen är särskilt lättskött; man behöver bara borsta och kamma igenom den två till tre gånger i veckan och dagligen när hunden fäller. Det är en ren ras med liten eller ingen hundlukt.

Hur mycket kostar en husky hund?
Pris: 17 000 kr.
Siberian husky är normalt en frisk och stabil ras, men kan likt många raser drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.Siberian husky användes av tjuktjerna vid Kolymafloden i Sibirien under 1800-talet. Rasens lugna temperament kan eventuellt bero på tjuktjernas fina behandling av hunden. Eftersom hundslädar var det huvudsakliga transportmedlet var siberian husky otroligt viktiga för invånarna. De första siberian husky kom till Alaska i början av 1900-talet, samtidigt som hundspannstävlingar blev populära, och de snabba hundarna förvånade och inspirerade amerikanska hundspannsförare. I USA döptes rasen om till siberian husky ungefär vid den tiden.

Vilken är den populäraste hunden?
Labrador retrievern håller ställningarna som den mest populära hundrasen, när Svenska Kennelklubben, SKK, sammanfattar registreringssiffrorna för 2022. Kees de Jong, SKK. SKK registrerade 3.314 labrador retriever förra året, en nedgång med drygt 19 procent från 4.116 under 2021.
Siberian husky behöver en betydande mängd motion, men detta bör ske i ett säkert, inhägnat område eller i koppel eftersom rasen älskar att springa fritt och inte alltid kommer på inkallning. En inhägnad trädgård är ett måste och eftersom hunden kan hoppa överallt är höjden på inhägnaden också viktig. En siberian husky behöver minst två timmars motion per dag och möjlighet att springa fritt.Siberian husky är en medelstor hund vars proportioner tyder på en balans av styrka, fart och uthållighet. Den har en dubbel, medellång päls, upprättstående öron och yvig svans. Pälsen finns i alla färger och teckningar, inklusive vit, och i vackra mönster. En fullvuxen siberian husky är 53–60 cm (hane) respektive 51–56 cm (tik) i mankhöjd och väger 20–27 kg (hane) respektive 16–23 kg (tik). Rasen är känd för sitt goda humör och dess kärlek till människor gör att den inte är en naturlig vakthund. En siberian husky älskar och behöver sällskap och bör inte lämnas ensam längre perioder eftersom den då kan bli väldigt destruktiv. Den kommer överens med andra väluppfostrade hundar, men är en ivrig och effektiv jägare och därför krävs noggrann uppfostran och träning innan kontakt med andra djur i hushållet. Rasen skäller inte ofta, men ylar gärna – ofta bara av ren glädje! Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

Vi har också en husky, en omplaceringshund på 3 och ett halvt år. Han drar ibland men inte så ofta, han är ärligt talat inte så intresserad av det. Han har aldrig dragit förr så det är nog därför. Däremot gillar han att leka och tänka. Han pratar ganska mycket skäller väll bara om det ringer på dörren eller vi leker. Hur go som helst. Han är nog mer sällskapshund skulle jag kunna tänka mig, ganska lat t.o.m.
ElsaLi, våra killar är väldigt pratiga av sig, skäller väldigt sällan men de ylar gääääärna om tillfälle bjuds Vi har bekanta med många huskys och då blir det gärna körsång när vi hälsar på. Annars så pratar de rätt mycket, många underliga ljud som de kommunicerar med.Jag och min sambo har två renrasiga Siberian (hanhundar) den ena tog vi som valp och han är snart 2 år den andra tog vi som omplaceringshund och han är snart 4. De är båda riktiga mysproppar med glimten i ögat När det gäller drag så hobbydrar vi litegrann när andan faller på med dem, det gillar de skarpt. Det finns lite lösa planer på att delta i vindelälvsdraget mest för kul, men det blir nog inte i år iallafall. Siberian var inte det jag trodde att jag skulle skaffa när vi skaffade hund, men jag ångrar det inte en sekund de passar oss fantastiskt på alla vis. Och så håller de oss på allerten hela tiden!

Siberian huskyn har en utpräglad flockinstinkt och den vill ha ständigt sällskap av människor eller andra hundar. Om du arbetar långa dagar eller bara har möjlighet att ha en hund så bör du inte köpa en siberian husky.
Siberian huskyn är känd för att ha dålig aptit, i synnerhet de hundar som lever som ensamhundar i familjer och de som inte får tillräcklig aktivering. Det är viktigt att inte börja skämma bort hunden genom att ersätta det ordinarie fodret med godbitar, det kommer enbart att göra situationen värre.Varje hund är unik och utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund.

Siberian husky är en frisk ras utan särskilda hälsoproblem. Anledningen till detta antas vara att aveln inriktats på funktion. Vid funktionsinriktad avel vill man pröva en tilltänkt avelshunds arbetsegenskaper innan den används i avel, varför dessa hundar ofta är något äldre när de får sin första valpkull. Det innebär en ökad chans att detektera ärftliga sjukdomar hos individen och därmed inte använda den som avelshund. Även det hårda arbetet som slädhund i sig har gjort att hundar med ärftliga defekter i större utsträckning inte presterat tillräckligt bra och därmed inte gått vidare som avelshundar.
Frekvensen höftleds- och armbågsledsdysplasi är ytterst låg i rasen. Ett fåtal siberian huskys med ögonsjukdomar har uppmärksammats vid ögonlysning varför ögonlysning rekommenderas hos avelshundar.