Posted on

Hyra Lägenhet I Lissabon

\n\t\tDet är ditt ansvar som resenär att följa myndigheternas råd, tillämpa personliga hygienåtgärder och att tillämpa social- och fysisk distansering under din vistelse. Agoda uppmuntrar dig att ägna dig åt ett säkert resande på ett ansvarsfullt sätt och att vara vaksam på förändrade förhållanden.\n\t3. Agoda Prisgaranti gäller inte för bokningar som erbjuder lojalitetspoäng för en tredje part (till exempel PointsMAX) eller för opublicerade priser, såsom:

Kan man bada i havet i Lissabon?
Stränder nära Lissabon Lockar ett bad i havet? I centrala Lissabon finns ingen badstrand, men bara 30 minuter bort väntar kusten med mjuka sandstränder. Både orterna Estoril och Cascais är trevliga utflyktsmål med gulliga stadskärnor och små stränder här och var. Du tar dig enkelt till båda med tåg eller buss.
4. Agoda har rätten att bestämma giltighet för varje begäran, inklusive men inte begränsat till, att avgöra om det är samma hotell, rumstyp, datum, och att det uppfyller alla regler, villkor, och bearbetningkrav för begäran.

\n\t\tAgoda låter boenden på egen hand försäkra för potentiella gäster att boendet har vissa bekvämligheter på plats, har gjort vissa åtgärder och/eller ansträngningar (sammantaget ”bekvämligheter”), inklusive men inte begränsat till bekvämligheter som främjar en renare eller mer hygienisk miljö på deras ägor. De boenden som självdeklarerar vissa bekvämligheter relaterade till renlighet eller hygien kan också välja att visa upp ett Hygiene Plus-märke.\n\t
\n\t\tVarken Hygiene Plus-märket eller någon annan information relaterad till bekvämligheter som visas på Agoda är någon garanti från Agoda att ett boende är riskfritt eller att risken har kontrollerats till en viss nivå. På dess eget initiativ har varje boende helt enkelt på egen hand försäkrat för potentiella gäster att boendet har vissa bekvämligheter på plats, i enlighet med vad som listats på dess Agoda-boendesida. Agoda verifierar eller certifierar inte sådana egenförsäkringar. \n\t

Var i Portugal bor svenskar?
Silverkusten och Madeira Vi kan Portugal och Sverige. Portugalagent har egen mäklarlicens sedan 2015 och drivs av svenskar som bor i Portugal.
Hygiene Plus is not a guarantee from Agoda that any accommodation is risk-free. We rely on properties to affirm their own safety measures and amenities. As a traveler it is your responsibility to follow government advice, enforce personal hygiene measures, and apply social and physical distancing during your stay. Agoda encourages safe travel always and vigilance to changing conditions.

To help our travelers make informed and safe travel decisions, Agoda has initiated Hygiene Plus. Our partners listed under this campaign are committed to providing a clean environment to guests and staff by enhancing safety and hygiene measures. These partners have confirmed their compliance with specific safety and hygiene measures and can update their list at any time – providing you with up-to-date information to help you make the most informed choice.
Agoda erbjuder följande ” Agoda Prisgaranti ”. Om du har reserverat ett hotellrum genom Agoda och sedan visar oss att du kan boka samma rum och samma datum för ett lägre pris, kommer vi matcha priset eller ge ett lägre pris.

Är det dyrt att äga lägenhet i Spanien?
När du köper en bostad i Spanien tillkommer en del kostnader utöver själva köpeskillingen. Generellt bör du räkna med ett tillägg till köpeskillingen om ca 10-13 %. Vid köp av nyproducerade bostadsfastigheter tillkommer en mervärdesskatt om 10 % av köpeskillingen. Dessutom tillkommer en stämpelskatt om 1,5 %.
Kolla hur stor efterfrågan det är på semesterboenden i Spanien med vår graf. Det kan vara svårt att hitta ett semesterboende Spanien i Augusti, då det är månaden med flest bokningar. Lågsäsongen är iSeptember, då endast 32 % av semesterboendena är bokade.Flamenco, fotboll, mat, vin, sol och bad. Associationerna till landet med flest soltimmar i Europa \u00e4r m\u00e5nga. I Spanien hittar du historiskt intressanta platser med imponerande arkitektur, och en solkust som erbjuder all avkoppling du dr\u00f6mt om. Du kan v\u00e4lja mellan att bo i en mysig stuga p\u00e5 landet, i en strandl\u00e4genhet eller i ett hus med pool uppe i bergen. Juli och Augusti är vanligtvis de varmaste månaderna Spanien med temperaturer omkring 34 °C. Januari och Februari Spanien är de kallaste, med i genomsnitt 4 °C. Ta reda på vad som är specialiteterna på restaurangen du befinner dig. Kanske finns en lokal oxsvansrätt du måste smaka, eller är du måhända i paellans hemstad? Våga prova något nytt.

I nordv\u00e4stra Spanien, i staden Segovia, tornar det ber\u00f6mda slottet Alcazar upp sig. Byggnaden, som har formen av f\u00f6ren p\u00e5 en b\u00e5t, har agerat b\u00e5de f\u00e4ngelse, kungabostad och palats genom historien. Idag kan du bes\u00f6ka Alcazar, i regionen Kastilien och Le\u00f3n, f\u00f6r att g\u00e5 p\u00e5 museum och ta del av olika fotoutst\u00e4llningar.
Ta reda p\u00e5 vad som \u00e4r specialiteterna p\u00e5 restaurangen du befinner dig. Kanske finns en lokal oxsvansr\u00e4tt du m\u00e5ste smaka, eller \u00e4r du m\u00e5h\u00e4nda i paellans hemstad? V\u00e5ga prova n\u00e5got nytt.P\u00e5 berget Sabikas topp, i nordv\u00e4stligaste Sierra Nevada i Granada, finner du det minst sagt majest\u00e4tiska borgomr\u00e5det Alhambra. Platsen \u00e4r ett kulturminnesm\u00e4rke och skapades i olika omg\u00e5ngar under tv\u00e5 och ett halvt sekel med b\u00f6rjan p\u00e5 1200-talet.I huvudstaden Madrid har du chansen att njuta av konst n\u00e4r den \u00e4r som b\u00e4st. P\u00e5 Pradomuseet kan du n\u00e4mligen utforska en av v\u00e4rldens fr\u00e4msta konstsamlingar med \u00f6ver 2000 verk. H\u00e4r hittar du allt fr\u00e5n spanskt och italienskt m\u00e5leri samt tavlor av Francisco de Goya och Rembrandt.

Bilbao \u00e4r en fascinerande stad i Baskien i norra Spanien. H\u00e4r m\u00f6ter du b\u00e5de gammalt och nytt; du kan ta del av spektakul\u00e4r konst p\u00e5 Guggenheimmuseet, besk\u00e5da stadens arkitektur eller ta en fika p\u00e5 det \u00e4ldsta torget, Plaza Nueva. I Bilbao hittar du \u00e4ven Spaniens st\u00f6rsta saluhall med mat fr\u00e5n v\u00e4rldens alla h\u00f6rn.

Barcelona är en modern, men också historiskt intressant stad som har varit ett populärt resmål i decennier. Staden ligger i regionen Katalonien och utmärker sig genom sin kritvita strand belägen mitt i stadens centrum. I Barcelona finns mycket att se, såsom Parc de la Ciutadella, en häpnadsväckande park med en egen triumfbåge; samt katedralen Sagrada Familias vackra arkitektur. Här kan du – på 400 trappstegs höjd över marken – ta in den hisnande utsikten över staden.
F\u00f6r lata dagar p\u00e5 stranden, god mat och en genuin spansk atmosf\u00e4r \u00e4r M\u00e1laga en riktig fulltr\u00e4ff. Utforska dess centrum sp\u00e4ckat av h\u00f6gklassiga restauranger, bra shopping och blanka marmorgator \u2013 med badstranden bara 5 minuter bort.S\u00e4ttet att \u00e4ta p\u00e5 i Spanien skiljer sig fr\u00e5n vad vi enligt tradition \u00e4r vana vid i Norden. Portionerna \u00e4r ofta sm\u00e5, s\u00e5 kallade tapas, och skickas runt bordet s\u00e5 att alla f\u00e5r smaka. Man \u00e4ter b\u00e5de lunch och middag relativt sent. M\u00e5ltiden f\u00e5r ta tid och efter\u00e5t sitter man g\u00e4rna kvar i flera timmar och pratar, samt dricker vin. Ett gemytligt s\u00e4tt att l\u00e4ra k\u00e4nna nya v\u00e4nner p\u00e5.

Flamenco, fotboll, mat, vin, sol och bad. Associationerna till landet med flest soltimmar i Europa är många. I Spanien hittar du historiskt intressanta platser med imponerande arkitektur, och en solkust som erbjuder all avkoppling du drömt om. Du kan välja mellan att bo i en mysig stuga på landet, i en strandlägenhet eller i ett hus med pool uppe i bergen.
Ovanstående graf visar genomsnittspriserna på semesterboenden de kommande 6 månaderna Spanien. Semesterboenden är dyrare i Augusti. Med genomsnittpriser på 1 603 kr per natt så är Januari den billigaste månaden.

Vad kostar det att hyra hus i Portugal?
Ett hus för fyra personer, under den sista veckan i juli, i Faro kostar ungefär 20 000 – 30 000 kronor att hyra. Men det finns såklart både billigare och dyrare alternativ.
På berget Sabikas topp, i nordvästligaste Sierra Nevada i Granada, finner du det minst sagt majestätiska borgområdet Alhambra. Platsen är ett kulturminnesmärke och skapades i olika omgångar under två och ett halvt sekel med början på 1200-talet.

Vad kostar det att hyra lägenhet i Lissabon?
Hyrespriserna för lägenheter i Lissabon är i allmänhet lägre jämfört med andra stora städer i Europa, till exempel börjar hyran för ett rum i en delad lägenhet på 250 euro. Men om du vill bo själv kan en lägenhet med två sovrum kosta i genomsnitt 600 euro per månad i de områden som nämnts ovan.
I nordvästra Spanien, i staden Segovia, tornar det berömda slottet Alcazar upp sig. Byggnaden, som har formen av fören på en båt, har agerat både fängelse, kungabostad och palats genom historien. Idag kan du besöka Alcazar, i regionen Kastilien och León, för att gå på museum och ta del av olika fotoutställningar.För lata dagar på stranden, god mat och en genuin spansk atmosfär är Málaga en riktig fullträff. Utforska dess centrum späckat av högklassiga restauranger, bra shopping och blanka marmorgator – med badstranden bara 5 minuter bort.

Vad kostar en liten lägenhet i Portugal?
Vad kostar en lägenhet i Portugal? En tvårumslägenhet i en medelstor portugisisk stad har ett inköpspris på cirka 1,5 miljoner kronor, medan en lägenhet med tre rum i regel kostar cirka 2,1 miljoner kronor. Läget är den faktor som påverkar inköpspriset i störst utsträckning.
Sättet att äta på i Spanien skiljer sig från vad vi enligt tradition är vana vid i Norden. Portionerna är ofta små, så kallade tapas, och skickas runt bordet så att alla får smaka. Man äter både lunch och middag relativt sent. Måltiden får ta tid och efteråt sitter man gärna kvar i flera timmar och pratar, samt dricker vin. Ett gemytligt sätt att lära känna nya vänner på.I andalusiska C\u00f3rdoba st\u00e5r apelsintr\u00e4den i l\u00e5nga rader utmed v\u00e4garna. H\u00e4r kan du tillbringa timmar \u00e5t att flanera, eller \u00e5t att l\u00e4sa en god bok i n\u00e5gon av stadens lummiga parker. Du kan ocks\u00e5 g\u00e5 p\u00e5 shoppingrunda p\u00e5 den moderna g\u00e5gatan, eller bes\u00f6ka en av de sm\u00e5 marknaderna d\u00e4r bland annat lokala designers s\u00e4ljer sina skapelser. Smaka g\u00e4rna p\u00e5 den ber\u00f6mda kalla tomatsoppan, Salmorejo, som svalkar en varm sommardag. Ta ocks\u00e5 chansen att titta p\u00e5 den vackra mosk\u00e9n.

Málaga är även känt för sina strandrestauranger, chiringuitos, där du serveras fisk och skaldjur av bästa kvalitet. I Málaga hamn äter du fantastiskt god glass, tittar på charmerande stora och små båtar, samt kan själv åka på en tur ut till havs.
Klimatet i Spanien varierar kraftigt \u00f6ver landet. I inlandet kan somrarna bli extremt varma, med temperaturer p\u00e5 \u00f6ver 40 plusgrader i skuggan, medan det om vintrarna ibland g\u00e5r ner under nollstrecket. S\u00f6dra delen av landet har ett klassiskt medelhavsklimat, och v\u00e4stkusten \u00e4r k\u00e4nd f\u00f6r att ha flest soltimmar i Europa. Barcelona \u00e4r en modern, men ocks\u00e5 historiskt intressant stad som har varit ett popul\u00e4rt resm\u00e5l i decennier. Staden ligger i regionen Katalonien och utm\u00e4rker sig genom sin kritvita strand bel\u00e4gen mitt i stadens centrum. I Barcelona finns mycket att se, s\u00e5som Parc de la Ciutadella, en h\u00e4pnadsv\u00e4ckande park med en egen triumfb\u00e5ge; samt katedralen Sagrada Familias vackra arkitektur. H\u00e4r kan du \u2013 p\u00e5 400 trappstegs h\u00f6jd \u00f6ver marken \u2013 ta in den hisnande utsikten \u00f6ver staden. Själva palatset visar prov på en arkitektur i islamisk stil och innefattar bland annat ”Lejongården”, ”De två systrarnas sal” och ”Konungarnas sal”. Utsmyckningarna som klär väggar och tak i Alhambra är så detaljrika att du blir trollbunden, och en rundvandring kan ta flera timmar.I huvudstaden Madrid har du chansen att njuta av konst när den är som bäst. På Pradomuseet kan du nämligen utforska en av världens främsta konstsamlingar med över 2000 verk. Här hittar du allt från spanskt och italienskt måleri samt tavlor av Francisco de Goya och Rembrandt. M\u00e1laga \u00e4r \u00e4ven k\u00e4nt f\u00f6r sina strandrestauranger, chiringuitos, d\u00e4r du serveras fisk och skaldjur av b\u00e4sta kvalitet. I M\u00e1laga hamn \u00e4ter du fantastiskt god glass, tittar p\u00e5 charmerande stora och sm\u00e5 b\u00e5tar, samt kan sj\u00e4lv \u00e5ka p\u00e5 en tur ut till havs. I andalusiska Córdoba står apelsinträden i långa rader utmed vägarna. Här kan du tillbringa timmar åt att flanera, eller åt att läsa en god bok i någon av stadens lummiga parker. Du kan också gå på shoppingrunda på den moderna gågatan, eller besöka en av de små marknaderna där bland annat lokala designers säljer sina skapelser. Smaka gärna på den berömda kalla tomatsoppan, Salmorejo, som svalkar en varm sommardag. Ta också chansen att titta på den vackra moskén.

Var är bäst att bo i Lissabon?
Om du vill bo så nära som möjligt till Lissabons största sevärdheter, ska du välja att bo i Baixa som är stadens centrum. I Baixa har du de bästa möjligheterna för shopping, en mängd olika restauranger och kaféer. Du bor i närheten av Barrio Alto. Det är stadsdelen som du ska besöka om du är ute efter ett vilt nattliv.
Klimatet i Spanien varierar kraftigt över landet. I inlandet kan somrarna bli extremt varma, med temperaturer på över 40 plusgrader i skuggan, medan det om vintrarna ibland går ner under nollstrecket. Södra delen av landet har ett klassiskt medelhavsklimat, och västkusten är känd för att ha flest soltimmar i Europa.

Bilbao är en fascinerande stad i Baskien i norra Spanien. Här möter du både gammalt och nytt; du kan ta del av spektakulär konst på Guggenheimmuseet, beskåda stadens arkitektur eller ta en fika på det äldsta torget, Plaza Nueva. I Bilbao hittar du även Spaniens största saluhall med mat från världens alla hörn.Sj\u00e4lva palatset visar prov p\u00e5 en arkitektur i islamisk stil och innefattar bland annat \”Lejong\u00e5rden\”, \”De tv\u00e5 systrarnas sal\” och \”Konungarnas sal\”. Utsmyckningarna som kl\u00e4r v\u00e4ggar och tak i Alhambra \u00e4r s\u00e5 detaljrika att du blir trollbunden, och en rundvandring kan ta flera timmar. Bairro Alto \u00e4r ett mysigt omr\u00e5de med sina smala gr\u00e4nder, d\u00e4r varje nytt h\u00f6rn du rundar bjuder p\u00e5 caf\u00e9er, barer och restauranger. F\u00f6r att k\u00e4nna dig som en riktig Lissabonbo b\u00f6r du starta dagen med den lokala specialiteten Pastel de Nata till ditt kaffe! Receptet till de om\u00e5ttligt popul\u00e4ra sm\u00e5 bakverken utvecklades av munkarna i Mosteiro dos Jer\u00f3nimos. Museet, även förkortat MNAA, grundades 1884 och räknas som ett av landets viktigaste museum. Här visas Portugals rika konsttradition upp, med mästare som Nuno Gonçalves, och en bättre introduktion till landets rika kulturarv finns knappast.Vill du få en dos av kultur och konst under din vistelse i Lissabon finns det mycket att se. Förutom den imponerande gatukonsten, som mosaikkonsten du finner i Alfama och graffitin i Bairro Altos smala gränder, har Lissabon även ett par renommerade museer. På Museu Calouste Gulbenkian visas en blandning av modern och antik konst från flera regioner i världen upp, från egyptisk över islamsk till modern portugisisk. Museu Nacional do Azulejo vidgas den för Portugal speciella traditionen ’azulejos’ – konstverk gjorda av kakelplattor.

Lissabon är en av Europas billigaste huvudstäder, så här kan du verkligen passa på att äta gott för en billig peng. Läget vid Atlanten gör givetvis havets läckerheter till en specialitet och något du inte får missa. Om du hyr en semesterlägenhet är ett hett tips att besöka någon av stadens alla marknader, så som den stora saluhallen Ribeira Nova. Härifrån kan du köpa med dig lokala och färska specialiteter för tillagning i den mysiga bostad. I hamnen finner du även en stor street foodmarknad, Time Out Market, där tanken med de 24 olika restaurangerna och barerna, är att samla det bästa av stadens gastronomi under ett tak.
S\u00e3o Jorge tornar \u00f6ver Lissabon majest\u00e4tiskt bel\u00e4get p\u00e5 en kulle. Fr\u00e5n f\u00e4stningen, som \u00e4r fr\u00e5n 1000-talet, bjuds du p\u00e5 en makal\u00f6s utsikt \u00f6ver stadens historiska delar.São Jorge tornar över Lissabon majestätiskt beläget på en kulle. Från fästningen, som är från 1000-talet, bjuds du på en makalös utsikt över stadens historiska delar.Grafen visar vad som redan bokats veckovis i Lissabon under de kommande 6 månaderna. Det är svårare att finna boende i April när det är 64% av semesterboendena är uthyrda. Det är enklare att hitta ett semesterboende i Oktober, då endast 26 % av boendena är bokade.Alfama, som är Lissabons äldsta stadsdel, ligger på en av stadens många kullar. Kvarterets krokiga gator flankeras av brokiga byggnader och leder in på små torg, där Lissabonborna tar sig en pingo – espresso med lite varm mjölk. I området finns flera historiska byggnader av intresse, så som Stadsslottet och kyrkan Santa Engracia.

Mosteiro dos Jer\u00f3nimos, eller Hieronymusklostret som det ocks\u00e5 kallas, ligger vid floden Tajos atlantmynning och \u00e4r uppr\u00e4ttad i den rikt utsmyckade manuelinska arkitekturstilen. Byggnaden finansierades av de skatter Vasco de Gamas f\u00f6rde hem till Portugal och den ber\u00f6mda uppt\u00e4cktsresanden ligger \u00e4ven begravd i klostret.
Ungefär 30 minuters färd från Lissabon reser sig den den sagolika staden Sintra på en samling kantiga klippor. I den pittoreska staden, som ligger vid nationalparken Parque Natural de Sintra-Cascais, blir du gång på gång hänförd av förtjusande slott och fästningsverk i en svårtillgänglig miljö.

Mosteiro dos Jerónimos, eller Hieronymusklostret som det också kallas, ligger vid floden Tajos atlantmynning och är upprättad i den rikt utsmyckade manuelinska arkitekturstilen. Byggnaden finansierades av de skatter Vasco de Gamas förde hem till Portugal och den berömda upptäcktsresanden ligger även begravd i klostret.

Alldeles i n\u00e4rheten av Mosteiro dos Jer\u00f3nimos ligger det bef\u00e4sta tornet Torre de Bel\u00e9m. Likt Mosteiro dos Jer\u00f3nimos r\u00e4knas tornet till v\u00e4rldsarvet och \u00e4r \u00e4ven det byggt i den sengotiska manuelinska stilen. Det vita landm\u00e4rket \u00e4r vackert bel\u00e4get, omgivet an en park, p\u00e5 en udde i Atlanten.
Bairro Alto är ett mysigt område med sina smala gränder, där varje nytt hörn du rundar bjuder på caféer, barer och restauranger. För att känna dig som en riktig Lissabonbo bör du starta dagen med den lokala specialiteten Pastel de Nata till ditt kaffe! Receptet till de omåttligt populära små bakverken utvecklades av munkarna i Mosteiro dos Jerónimos.

Portugals vackra huvudstad lockar till sig många semesterfirare. Här kan du både avnjuta det härliga strandlivet, utforska stadens gemytliga gamla stadsdelar, testa de kulinariska läckerheterna, men också få en rejäl dos kultur. När du strosar runt bland Lissabons små gränder omgivna av historiska byggnader är det som en resa tillbaka i tiden. Att hyra en semesterlägenhet eller en stuga för din vistelse är ett utmärkt sätt att semestra på. Ta till vara på friheten och lev mitt bland lokalbefolkningen i Lissabon!
Ungef\u00e4r 30 minuters f\u00e4rd fr\u00e5n Lissabon reser sig den den sagolika staden Sintra p\u00e5 en samling kantiga klippor. I den pittoreska staden, som ligger vid nationalparken Parque Natural de Sintra-Cascais, blir du g\u00e5ng p\u00e5 g\u00e5ng h\u00e4nf\u00f6rd av f\u00f6rtjusande slott och f\u00e4stningsverk i en sv\u00e5rtillg\u00e4nglig milj\u00f6.Museet, \u00e4ven f\u00f6rkortat MNAA, grundades 1884 och r\u00e4knas som ett av landets viktigaste museum. H\u00e4r visas Portugals rika konsttradition upp, med m\u00e4stare som Nuno Gon\u00e7alves, och en b\u00e4ttre introduktion till landets rika kulturarv finns knappast.

Alldeles i närheten av Mosteiro dos Jerónimos ligger det befästa tornet Torre de Belém. Likt Mosteiro dos Jerónimos räknas tornet till världsarvet och är även det byggt i den sengotiska manuelinska stilen. Det vita landmärket är vackert beläget, omgivet an en park, på en udde i Atlanten.Alfama, som \u00e4r Lissabons \u00e4ldsta stadsdel, ligger p\u00e5 en av stadens m\u00e5nga kullar. Kvarterets krokiga gator flankeras av brokiga byggnader och leder in p\u00e5 sm\u00e5 torg, d\u00e4r Lissabonborna tar sig en pingo – espresso med lite varm mj\u00f6lk. I omr\u00e5det finns flera historiska byggnader av intresse, s\u00e5 som Stadsslottet och kyrkan Santa Engracia.

Denna graf visar väderprognosen för hela året i Lissabon. I Augusti uppnås medeltemperaturer på 27° Å andra sidan kan temperaturen vara lägre än 10° i Januari. Glöm inte paraplyet i April – det är årets regnigaste månad!
Denna graf visar genomsnittspriser på semesterboenden de kommande 6 månaderna Lissabon Den dyraste månaden att resa till Lissabon är Juli. Priserna faller till ett genomsnittspris på 1 556 kr per natt i Februari.Portugals vackra huvudstad lockar till sig m\u00e5nga semesterfirare. H\u00e4r kan du b\u00e5de avnjuta det h\u00e4rliga strandlivet, utforska stadens gemytliga gamla stadsdelar, testa de kulinariska l\u00e4ckerheterna, men ocks\u00e5 f\u00e5 en rej\u00e4l dos kultur. N\u00e4r du strosar runt bland Lissabons sm\u00e5 gr\u00e4nder omgivna av historiska byggnader \u00e4r det som en resa tillbaka i tiden. Att hyra en semesterl\u00e4genhet eller en stuga f\u00f6r din vistelse \u00e4r ett utm\u00e4rkt s\u00e4tt att semestra p\u00e5. Ta till vara p\u00e5 friheten och lev mitt bland lokalbefolkningen i Lissabon!

Lissabon \u00e4r en av Europas billigaste huvudst\u00e4der, s\u00e5 h\u00e4r kan du verkligen passa p\u00e5 att \u00e4ta gott f\u00f6r en billig peng. L\u00e4get vid Atlanten g\u00f6r givetvis havets l\u00e4ckerheter till en specialitet och n\u00e5got du inte f\u00e5r missa. Om du hyr en semesterl\u00e4genhet \u00e4r ett hett tips att bes\u00f6ka n\u00e5gon av stadens alla marknader, s\u00e5 som den stora saluhallen Ribeira Nova. H\u00e4rifr\u00e5n kan du k\u00f6pa med dig lokala och f\u00e4rska specialiteter f\u00f6r tillagning i den mysiga bostad. I hamnen finner du \u00e4ven en stor street foodmarknad, Time Out Market, d\u00e4r tanken med de 24 olika restaurangerna och barerna, \u00e4r att samla det b\u00e4sta av stadens gastronomi under ett tak.
Vill du f\u00e5 en dos av kultur och konst under din vistelse i Lissabon finns det mycket att se. F\u00f6rutom den imponerande gatukonsten, som mosaikkonsten du finner i Alfama och graffitin i Bairro Altos smala gr\u00e4nder, har Lissabon \u00e4ven ett par renommerade museer. P\u00e5 Museu Calouste Gulbenkian visas en blandning av modern och antik konst fr\u00e5n flera regioner i v\u00e4rlden upp, fr\u00e5n egyptisk \u00f6ver islamsk till modern portugisisk. Museu Nacional do Azulejo vidgas den f\u00f6r Portugal speciella traditionen ’azulejos’ – konstverk gjorda av kakelplattor.Att köpa en bostad i Spanien skiljer sig från att köpa en bostad i Sverige. Vi på SkandiaMäklarna kan erbjuda dig all den erfarenhet som behövs för att du ska känna dig bekväm och trygg i din bostadsaffär. Vi hjälper dig att hitta din drömbostad, samt vägleder dig i de ekonomiska och juridiska frågor som kan uppstå.När det gäller begagnade bostäder tillkommer en överföringsskatt om 8-10 % beroende på region och köpeskillingens storlek. Dock utgår ingen stämpelskatt.Vi kan Portugal och Sverige. Portugalagent har egen mäklarlicens sedan 2015 och drivs av svenskar som bor i Portugal. Dessutom har vi nära samarbete mer flera portugisiska fastighetsmäklare. Med Portugalagent får du professionell hjälp på svenska med alla frågor som rör förvärv av hus och lägenheter på Silverkusten och Madeira. Lagos är en historisk stad som är präglad av närheten till havet och som är full av liv året om med restauranger, golfbanor, marina och fina stränder. Läget gör Lagos till den perfekta utgångspunkten för att utforska de västra delarna av Algarve och centralt i trevliga Lagos hittar du Fastighetsbyråns mäklare. I sin djupdykning har Imovirtual bland annat tittat på genomsnittet för bland annat bostadshyra, mängden skolor, brottslighet, läkare, vackra stränder och mängden regn per år. Utifrån den data de samlat har varje ort fått ett betyg.I topp hamnade Funchal, en stad i den portugisiska ögruppen Madeira. Hög snitttemperatur och lite regn var två avgörande faktorer som gav staden en topplacering. På andra plats hamnade Coimbra, en anrik universitetsstad i landets norra delar. Universitetet är ett av de äldsta i Europa och lockar studenter från hela världen.

En av de svåraste frågorna inför ett bostadsköp utomlands är att hitta rätt plats att köpa på. Enligt mäklare är det ofta så att spekulanter köper bostad någon helt annanstans än där de faktiskt planerade från början. Orsaken är att när spekulanterna väl besökt olika områden på plats har de identifierat saker som fått dem att ändra sig.
Var i Portugal är bäst att bo? Den frågan ställde sig den portugisiska bostadssajten Imovirtual och tog fram en topplista utifrån en stor mängd parametrar.Albufeira är en av huvudorterna i centrala Algarve som lever året runt med restauranger, golfbanor och välkända stränder. Våra mäklare i Albufeira/Vilamoura sätter ett stort värde i att du ska kännna dig väl omhändertagen och ha en trygg bostadsaffär tilsammans med oss.

Tavira, den vackra staden i Algarve, fylld med spännande historia redan från romarnas tid. Genuint portugisisk med pittoreska torg och kullerstensgator och har allt du behöver för ett bekymmersfritt boende. Våra engagerade mäklare vill alltid ge dig den bästa möjliga upplevelsen på din väg mot drömbostaden i Tavira. Vi är på din sida – hela vägen.

I Algarve, som är väldigt populärt både bland portugiser och folk som flyttar till Portugal, kan det därför vara lite svårare att hitta ett permanent boende att hyra månadsvis eller årsvis. Ett tips kan vara att leta utanför de mest turisttäta områdena, då blir det ofta lite lättare.
Ett semesterhus kan man hyra via uthyrningssajter som Airbnb och Vrbo. Man kan även hyra semesterhus via resebyråer och hotell-sajter. Du hittar mer information och tips på vår sida.De populäraste orterna för boende i Algarve är orterna Albufeira, Lagos, Faro, Portimao och Tavira. Du hittar mer information om härliga semesterorter i Algarve under rubriken Resmål. Tidigt en helgmorgon öppnar du fönstret och en varm medelhavsvind letar sig in mellan gardinerna. Bara ett stenkast från din trädgård möter vackra klippor det livliga blåa havet. Lite längre in mot land vaknar en av Algarves många mysiga städer upp. Lugnet, naturen och det goda livet – det är några av sakerna som har lockat svenskar till Algarvekusten under decennier. Via Airbnb och Vrbo kan man enkelt söka efter områden där man vill bo, när man vill checka in och hur stort man vill bo. Sen kan man välja och vraka mellan husen och lägenheterna som hyrs ut på Algarvekusten. Algarvekusten är populär, både bland uthyrare och de som letar efter semesterboende, så urvalet är ofta stort. Man kan hitta allt från mindre lägenheter till stora villor med pool, trädgård och andra bekvämligheter. Hyr ett hus för bara ett par dagar eller för hela sommarhalvåret.Under många år har skattereglerna varit förmånliga i Portugal för svenska pensionärer – därför har många valt att flytta dit när man avslutat sitt arbetsliv.

Kostnaden för ett hus i Algarve skiljer sig åt mellan högsäsong, lågsäsong, område och hur stort huset är. Ett hus för fyra personer, under den sista veckan i juli, i Faro kostar ungefär 20 000 – 30 000 kronor att hyra. Men det finns såklart både billigare och dyrare alternativ.Kom ihåg att läsa recensionerna som andra gäster har lämnat på boendet. Att hyra boende av en privatperson kan kännas lite ovant, men om recensionerna är positiva indikerar ofta det att uthyraren är seriös. Både Airbnb och Vrbo arbetar dessutom med verifierade värdar – den stämpeln ger en extra trygghet när man bokar sitt boende. Om man vill stanna i Algarve lite längre, både för semestern eller mer permanent, kan att hyra ett hus vara ett fantastiskt val. Algarve bjuder på många soltimmar året runt, fantastisk natur, många vackra städer och byar att upptäcka, en spännande matkultur och många oförglömliga upplevelser. Ett par bra hemsidor att börja leta på, om man helt saknar kontaktnät i Portugal, kan vara sajterna olx.pt och custojusto.pt – man kan kalla dem Portugals version av Blocket. Här finns både bostader som hyrs ut och som säljs.Från och med 2022 har dock skattereglerna för pensionärer boende i Portugal skärpts, och de som har privat tjänstepension från Sverige måste betala svensk skatt – även om man är skriven i Portugal. Man kan hyra via privatpersoner med hjälp av tjänster som Airbnb, Vrbo eller annonser via Facebook och andra sociala medier. Det finns även andra aktörer som har specialiserat sig på att förmedla semesterbostäder mellan privatpersoner. Om man är ute efter ett mer permanent boende ser bostadsmarknaden lite annorlunda ut i Portugal jämfört med i Sverige. I regel finns det inga hyresvärdar, utan man hyr hus, lägenheter och bostäder direkt av ägaren.Många hotellåterförsäljare har upptäckt att hus är ett populärt semesterboende. Via sajter som booking.com, Hotels.com ,TUI och andra resebyråer och hotellåterförsäljare kan man söka efter sommarhus i Algarve. Husen erbjuder ofta eget kök och trädgård där man helt får ro om sig själv under semestern.Att hyra ett hus på Algarvekusten kan vara ett bra val både för semestern med familjen och om man ska stanna lite längre i Portugal. Om man hyr ett hus kommer man lite närmare det vardagliga livet i Algarve jämfört med om man spenderar sina semesterveckor på hotell. Man har även möjlighet att komma ifrån de mest turisttäta områdena och hitta Algarves genuina charm.

Det finns flera olika former av aktörer som hyr ut semesterhus på Algarvekusten. Om man vill hyra ett semesterhus kan man hyra av privatpersoner, via uthyrningssajter, via traditionella resebyråer eller hotellsajter.

Behöver du också en hyrbil i Lissabon? Du kan jämföra priser på hyra bil i Portugal hos biluthyrning.nu och autoportugal.se. De jämför alla stora och små bolag i Portugal som t.ex. Budget, Keddy By Europcar, Buchbinder, Citer, Thrifty, National, Hertz, Localiza, Sixt, addCar, Firefly, InterRent, Europcar, Enterprise, Dollar, Alamo, Goldcar, Payless Car Rental, Green Motion och Avis mfl.
Praktiska rese råd som hjälper dig att välja den bästa tiden för en semester. Bokning, recensioner och råd om hotell, semesteranläggningar, Semesterbostäder, paketresor, och mycket mer! Som pensionär finns mycket som lockar i Portugal. Det finns många fördelar med att spendera pensionen där – inte minst klimatet och den vänliga atmosfären. Om du väljer att bo i Portugal hela eller delar av året beror förstås på din livssituation. Har du slutat arbeta kanske du väljer det förstnämnda. Och det behöver inte vara så komplicerat, läs mer här om att flytta till Portugal. Vill du inte ta steget fullt ut kanske du väljer att fly den nordiska kylan på vinterhalvåret för Portugals varma vindar. Då har du fördelen att du faktiskt kan hyra ut ditt boende i Portugal i andra hand under den del av året då du inte är där. Något som förstås kan vara ett sätt att finansiera ditt boende i värmen.Portugisiskan är Portugals officiella språk och det som talas av gemene man. Men många kan förstås engelska. Om du befinner dig i en turisttät ort eller i en storstad som Lissabon brukar engelska gå bra att använda. I Portugal finns det också franska influenser och det portugisiska språket har dessutom vissa likheter med spanskan. Alltså kan både franska och spanska vara användbara språk. Vill du komma in på arbetsmarknaden är det däremot ett stort plus om du kan portugisiska.

Är det billigare att leva i Spanien än Sverige?
Levnadskostnader i Spanien är: 1.40 gånger lägre än i Stockholm.
Skattetekniska fördelar kan vara ytterligare ett skäl att bosätta sig i Portugal. Detta är ofta fallet för personer som gått i pension eller sålt ett företag. Genom nuvarande regler finns nämligen möjlighet att omfattas av en särskild skattestatus, som gör att du blir mycket lågt beskattad. Vi kan sätta dig i kontakt med specialister på skatt i Portugal. Kort om PortugalAtt bo i Portugal är att få mycket av livets goda. Klimatet, människorna, stränderna, maten – här finns mycket att njuta av. Oavsett om du väljer att bo i Portugal året runt eller delar av året kommer du inte bli besviken.

Portugal är känt som en stor sjöfartsnation och landet har en stolt historia – bland annat var Vasco da Gama förste europé att segla till Indien 1497. I dag är det dock turismen som står för den största sysselsättningen i landet. Redan på 1960-talet började chartersällskapen komma. Det var mestadels Algarvekusten som lockade, särskilt golfare. Även idag hör Algarvekusten till de mest populära områdena i Portugal, med orter som Albufeira, Vilamoura, Sagres, Lagos och Tavira. Men även huvudstaden Lissabon med omnejd är populär.I Portugal kan du leva något billigare än du kan i Sverige. Generellt kan man säga att prisnivån ligger på cirka 75 procent av den svenska prisnivån. Men det beror förstås på vilka priser vi pratar om. En del saker är klart billigare, medan andra är dyrare. Vill du upptäcka det portugisiska köket kan du gå ut och äta till en mycket lägre kostnad än i Sverige. Att köpa bil, till exempel, kostar mycket mer än i Sverige. Helt gratis är det däremot att njuta av det sköna klimatet och den härliga atmosfären!

I Portugal finns det mesta man kan önska sig. Det är ett vänligt land, med låg kriminalitet och en avslappnad livsstil som lockar människor att båda turista i och flytta till landet. För att inte tala om den portugisiska mat- och dryckeskulturen! I Portugal finns också gott om saker att göra: från bad och surfing utmed Portugals vackra stränder till golf och ett rikt kulturliv. Oavsett vilken typ av miljö du söker för ditt boende, finns garanterat något för dig: milsvid utsikt över Atlanten, en pittoresk liten by, strandnära, tio meter från fairway eller myllrande atmosfär mitt i city.
I Portugal bor färre svenskar än i Spanien. De senaste åren har dock antalet inflyttade från Sverige ökat. De som kommer från Sverige bosätter sig framförallt i två områden i Portugal. Många väljer Algarve, på sydkusten, som erbjuder riktigt bra golf. Även från andra delar av Skandinavien och Europa flyttar människor till Portugal, till exempel från Storbritannien, Frankrike, Holland och Belgien. Till stor del handlar det om den generation som vill bo i Portugal som pensionärer hela eller delar av året.Många som bor i Portugal menar att landet har det perfekta klimatet – varmt och behagligt året runt. Ibland brukar man säga att landet har tre årstider: vår, sommar och höst men ingen vinter. Med sitt medelhavsklimat är Portugal ett av Europas varmaste länder, men tack vare sitt läge utmed Atlanten så är det lite svalare än till exempel i Turkiet. Högsta temperatur är det i juli till september. På populära Algarvekusten, längst i söder, är det generellt lite varmare än i Lissabon. Inåt landet kan de också bli väldigt varmt periodvis.

Ola! Nyrenoverade och fullt utrustade, i en traditionell bostadsområde, är esta soliga 2-rumslägenhet bara några minuter med buss / tåg till centrala Lissabon. Absolut perfekt läge om du tänker utforska Lissabon och omger längre än några dagar gratis parkeringsplatser gör esta perfekt om du vill hyra en bil för att utforska mer av området Lissabon och resten av Portugal, med de stora motorvägs nav allt inom räckhåll.
Nått över 400 000 personer i veckan med nyheter om Portugal, skrivna på engelska, nederländska, tyska, franska, svenska, spanska, italienska, ryska, rumänska, turkiska och kinesiska.We appreciate that not everyone can afford to pay for our services but if you are able to, we ask you to support The Portugal News by making a contribution – no matter how small.

”Städerna konkurrerar om talanger, medan talangerna konkurrerar om bostäder”, säger Djordy Seelmann, vd för HousingAnywhere. ”Detta kräver att intressenter som kommuner, universitet, fastighetsutvecklare och teknikleverantörer samarbetar för att hitta kortsiktiga och långsiktiga lösningar på den bostadskris som oroar Europa. Vi måste prioritera samskapande och samarbete, eftersom globala talanger skjuter upp eller till och med avbryter sina internationella utbildnings- och karriärplaner eftersom de inte kan hitta en lämplig bostad”, tillade han.
Undersökningen visar att 11 av 22 europeiska städer har sett priserna på hyreslägenheter stiga med tvåsiffriga belopp och Lissabon var den elfte staden där priserna steg mest under denna period (+10,59 %).Hyrespriserna fortsätter att stiga i flera europeiska städer – i vissa städer med mer än 10 procent. I Lissabon kostade en möblerad T1-lägenhet i genomsnitt 1 240 euro per månad mellan oktober och december 2021. Men i Paris kostar det ännu mer: 1 964 euro per månad. Och i Berlin steg hyrespriserna med 40 procent på bara ett år, enligt uppgifter från HousingAnywhere International Rent Index.

Längst ner i tabellen ligger staden Turin i Italien, där det är möjligt att hyra en lägenhet för 846 euro i månaden, tillsammans med Valencia (Spanien), där hyrorna ligger på 856 euro i månaden.

Att komma till Sintra är som att kliva in i vilken Disney-film som helst. Staden ligger tre mil från Lissabon och är klassat som ett världsarv. Sintra klättrar på höjden och karaktäriseras av färgglada hus som får vem som helst att vilja utbrista ”jag flyttar in!”.
Vill du fly undan centrala Lissabon över dagen, eller längtar till stranden? Det finns många alternativ! Besök ett sagolikt slott, bada i havet eller ta dig på nya äventyr längst kusten.

Den mest populära stranden nära Lissabon är Praia de Carcavelos, mycket tack vare de bra kommunikationerna dit. Efter tjugo minuter med tåg väntar en lång, gyllene sandstrand. Hit åker både turister och lokalbor, så var beredd på lite trängsel!
Tätt följt av Pena är det majestätiska slottet Quinta da Regaleira. Den utsmyckade fasaden, de gotiska tornen och mystiska, underjordiska gångar gör slottet till ett av Sydeuropas mest häftiga. Strosa runt på ägorna, och vad du än gör – missa inte The Initiation Well. Brunnen byggdes ursprungligen för ceremoniella ändamål och liknar mer ett underjordiskt torn, kantade med trappor. Förutom att det är otroligt häftigt att gå ned för spiraltrappan ned till brunnens botten sägs det också vara en ingång till en underjordisk labyrint.

En längre utflykt är den från Lissabon till Algarve. Cirka tre timmar med tåg bort ligger Algarve med sin kända kust. En av Algarvekustens mest kända turistorter är Albufeira, som med sin historia som gammal fiskeby är en riktigt mysig stad med kullerstensgator och vitkalkade hus. I Algarve hittar du även några av Europas bästa surfstränder.
Sintras mest kända sevärdhet är slottet Pena Palace, som med sina färggranna torn och prunkande park är en fröjd för ögat. Penapalatset stod klart i mitten av 1800-talet och var en gång i tiden ett kungligt palats. Slottet ligger högt upp på ett berg – hoppa in i en taxi, ta bussen eller utmana resesällskapet med en rejäl promenad. Lockar ett bad i havet? I centrala Lissabon finns ingen badstrand, men bara 30 minuter bort väntar kusten med mjuka sandstränder. Både orterna Estoril och Cascais är trevliga utflyktsmål med gulliga stadskärnor och små stränder här och var. Du tar dig enkelt till båda med tåg eller buss. En lång och skön sandstrand hittar du i Costa da Caparica, ungefär tjugo minuter från centrala Lissabon med bil. Det ser ut som att du har varit inloggad här tidigare. Klicka på knappen nedan för att fortsätta vara inloggad så du kan komma åt dina bokningar och mycket mer!

Did you know that your Internet Explorer is out of date? To get the best possible experience using our website we recommend that you upgrade to a newer version or other web browser. A list of the most popular web browsers and links to where you can download them can be found here, at Browse Happy.
De tidigare hyresavtalen gav stora fördelar för hyresgästen vilka nu kommer att försvinna då hyresvärdarna nu ges möjligheten att fritt förhandla avtalens längd och tid för uppsägning. Det är troligt att en ny marknadspraxis kommer att etableras med tiden vilken med stor sannolikhet kommer att innebära en större balans mellan avtalsparterna.

Vad kostar det att hyra lägenhet i Spanien?
Hur mycket kostar det att hyra en semesterbostad Spanien? Genomsnittspriset per natt för semesterbostäder Spanien är 287 kr.
Det totala utbudet av hyresbostäder för långtidskontrakt har generellt de senaste åren minskat då efterfrågan ökat och ytterst få bostäder kommer ut på marknaden. Detta har även påverkat hyresnivåerna på bostäder. I Portugal finns inga kommunalt ägda bostadsbolag med hyresbostäder och ej heller bostadsrätter. Utan vill man hyra en bostad i Portugal för en längre tid är det en ägarbostad man hyr via mäklare.

Man kan också teckna tidsbegränsade hyreskontrakt på kortare tid. Detta är mycket populärt på Algarves och i Lissabon. Korttidshyra finner ni lättast via airbnb eller på hemsidor som endast sysslar med semesteruthyrning sk ”holiday letting”. Vi mäklare handlägger ej semesterkontrakt.
PortugalMäklarna har tillgång till samtliga bostäder för uthyrning i Estoril och Cascais området. Du kan hyra en stor fin villa med pool, golfboende eller liten lägenhet. De flesta bostäder hyrs ut möblerade. För att hyra en bostad för långtidskontrakt i Portugal anlitar du en mäklare. Tänk på att marknaden är mycket dynamisk och de bostäder som kommer in för uthyrning oftast blir uthyrda samma dag. Det går heller inte att ”förboka” en bostad utan man får se på det aktuella utbudet på marknaden när ni kommer ner och från det datum ni då önskar hyra. Långtidskontrakt finner du lättast i Estoril och Cascais området som ligger nära storstaden Lissabon.I slutet av 2012 antogs en ny hyreslagstiftning som enkelt kan sammanfattas som en långt gången liberalisering. Lagen ger stort utrymme för hyresvärd och hyresgäst att fritt överenskomma om hyresavtalets förutsättningar. Tidigare praxis med 5-årsavtal används därför inte längre och avtalsperioden bestäms fritt emellan parterna liksom den uppsägningstid som skall gälla. En grundregel som gäller vad beträffar uppsägningstid är dock att ett nytecknat hyresavtal inte kan sägas upp av hyresgästen under den första tredjedelen av avtalets giltighetstid, dvs om överenskommen avtalstid är tre år kan avtalet således inte sägas upp från hyresgästens sida under det första året, även om så skulle avtalas mellan parterna.

TRANSLATION. I’m spendig march and april in Lisbon to work on my second novel. And this blog of course. Where should I rent an apartment, and through what website? What is not to miss in Lisbon and Portugal? Is anyone up for showing me around town?Jag tänkte tillbringa mars-april i Lissabon. När jag och Sandra var där en sväng i våras så visste jag det i samma stund som vi klev av tåget: här vill jag bo en liten stund någon gång. Huvudsyftet med resan är att, förutom att ha det göttigt, jobba med min andra roman och fortsätta driva den här bloggen.

In English: Hi. My name is Flora and I’m 22 years old. This is a blog about writing, illustration, vegetarian cooking, photography, high waisted jeans and feminism. But mostly it’s a blog about my life in Stockholm, Sweden. I work as a blogger, author, freelance writer and illustrator and this blog has over 500 000 page views a month. You can se my work here: florawistrom.se and contact me here: [email protected]Jag heter Flora och är 22 år gammal. Det här är en blogg om skrivande, illustration, vegomatlagning, fotografi, tighta jeans och feminism. När jag skapar något så hamnar det med största sannolikhet på den här bloggen, som har över en halv miljon sidvisningar i månaden. I höst kom min debutroman Stanna ut hos Bonnier Carlsen.

Det finns flera sajter på nätet där du hittar information om allt som händer i Lissabon. EventBrite, Meetup eller InterNations Lisbon anordnar eller tipsar alla om träffar för dig som jobbar eller är ny i staden. Du hittar allt från ”coaching breakfast” till ”train your brain” men även grupper för dig som vill träffas på café eller bar. Är du intresserad av ett specifikt ämne som hälsa, entreprenörskap, arkitektur eller kanske den portugisiska folkmusiken fado finns det grupper för det också.Minimilönen för 2021 har fastställts till cirka 750 euro. Som utländsk tjänar du vanligtvis mer, med i genomsnitt cirka 1 620 euro per månad. Det här kan verka mindre än vad du är van vid, men glöm inte att levnadskostnaderna kommer vara lägre än hemma så du kommer kunna leva gott och väl på denna lön. Om du ska bo och arbeta i Lissabon kanske du överväger att lära dig portugisiska. Även om det kan vara frestande att kommunicera på engelska är det värdefullt att lära dig det lokala språket, och det kan vara användbart när du reser i Portugal på dina lediga dagar eller när du vill träffa lokalbefolkningen. Dessutom är den engelska nivån i landet inte lika hög som i andra områden i Europa. De bästa språkskolorna i Lissabon är: Portuguese Connection, Center of Languages, Lusa Language School, och Speak. Det finns flera fördelar med att anmäla dig till en språkkurs, ofta är det ett suveränt sätt att få en bättre bild av landets kultur i ett internationellt samhälle, och det är ett perfekt tillfälle att träffa människor och lära känna ditt nya land! Här har du några grundläggande ord att börja med: Primärvård tillhandahålls av Serviçio Nacional de Saude (SNS), som är skattefinansierad och organiserad av Department of Health. SNS säkerställer att alla invånare i Portugal har tillgång till hälso- och sjukvård, vilket föreskrivs i konstitutionen. Skulle du behöva besöka en läkare betalar du som vuxen vanligtvis bara en liten självrisk, detta gäller inte för barn och kroniskt sjuka människor. Om du arbetar i Portugal bör din arbetsgivare automatiskt registrera dig och ordna med betalningar till det sociala trygghetssystemet i det land som du kan få sjukförsäkring i. Detta innebär att du får ett personnummer för socialförsäkring (NISS) från Socialförsäkringskontoret (Segurança Social). Läkare använder NISS för att ordinera medicinering, kontrollera din medicinska historia och hantera din sjukledighet, samt mamma- och pappaledighet. När du är registrerad måste du gå till ”Centro de Saúde” (en öppenvårdsklinik) med ditt pass och NISS och registrera dig. De kommer sedan att skicka ditt sjukvårdskort (cartão do utente), som du alltid ska ha med dig då det ger dig rabatterad vård. För vissa yrkesgrupper finns det också ytterligare sociala försäkringar. Det är även möjligt att få en privat försäkring mot en viss avgift i Portugal, som i andra länder i Europa.Hitta ett jobb utomlands med Workwide. Det är lättare än du tror och tusentals svenskar har redan gjort det sedan 2014. Sök i den största databasen med svenska utlandsjobb och registrera dig för att prata med vårt hjälpsamma rekryteringsteam.Att bo och jobba i Lissabon kommer bli en rolig och givande upplevelse. En stor fördel är det milda och varma klimatet som lockar många utlänningar att testa på ett nytt liv i staden. När arbetsdagen är över kan du till exempel njuta av de ljumma temperaturerna på ett café med vänner eller ta ett dopp i havet. Men viktigast av allt, en vistelse utomlands i Lissabon kommer att gynna dina framtida karriärmöjligheter! Starta ditt äventyr i den portugisiska huvudstaden genom att ansöka om ett jobb via Workwide idag!

Om du gillar att besöka loppmarknader ska du åka till Feira da Ladra. Där finns lite av allt möjligt, från strumpor och vintagekläder till begagnade böcker. Besök även Mercado de Alvalade Norte, en daglig marknad där du kan köpa mat direkt från de lokala producenterna, särskilt färsk fisk och nybakat bröd. Fotboll är den nationella sporten i Portugal, så ett besök på Luz Stadium, hem till Benfica Football Club och hem för legendariska fotbollsspelare, är ett måste. Stadion har också ett museum där du kan lära dig mer om klubben och Eusebio, Portugals kändaste fotbollsspelare.
Som anställd har du samma rättigheter som en portugisisk medborgare när det gäller betalnings- och arbetsvillkor. Den maximala lagliga arbetsveckan i Portugal är 40 timmar och du har rätt till minst 22 lediga dagar per år. Dessutom finns det 12 obligatoriska helgdagar och två valfria helgdagar i Portugal. Uppsägningstiden för ett anställningsavtal beror på hur länge du har arbetat i företaget:Vill du ta del av Lissabons historia ska du ta dig till andra sidan av centrum, Alfama. Här finns området som överlevde jordbävningen 1775 och som därför är stadens äldsta område. Ta en promenad genom gränderna och de smala gatorna och besök Castelo de São Jorge, på toppen av kullen med utsikt över Baixa-distriktet och floden Tagus. Tornen, trädgårdarna och utsiktspunkterna kommer ta dig tillbaka till medeltiden. Eftersom Portugal är en del av Europeiska unionen är det inte svårt för EU-medborgare att flytta hit. Det finns dock några riktlinjer som du måste följa enligt portugisisk invandringspolitik. Om du vill arbeta i Portugal som EU-medborgare måste du ansöka om ett skatteregistreringsnummer som heter NIF (Número de Identificação Fiscal). Du kan göra detta på flera olika platser: Dokumentkraven för ett NIF-nummer är små. Du behöver bara uppvisa ett giltigt fotolegitimation, bevis på din adress (t.ex. elräkning) och ett anställningsavtal. Ditt NIF-nummer är nödvändigt för olika saker, som att öppna ett bankkonto, kunna betala räkningar och skatt, köpa en bil eller ansöka om körkort, osv. Efter detta behöver du ett CRUE-certifikat (Certificate of Residency) som du får i stadshuset (Câmara Municipal). För att få det måste du ta med ditt pass och ditt anställningsavtal med ditt NIF-nummer.

Är Portugal billigare än Sverige?
I Portugal kan du leva något billigare än du kan i Sverige. Generellt kan man säga att prisnivån ligger på cirka 75 procent av den svenska prisnivån. Men det beror förstås på vilka priser vi pratar om. En del saker är klart billigare, medan andra är dyrare.
Arbetsplatsen i Portugal är traditionellt mer hierarkisk än i Skandinavien eller Centraleuropa, och personliga möten värderas mer än konferenssamtal och e-post konversationer. Om du arbetar för ett internationellt företag kommer du inte att märka detta på samma sätt, men en portugisisk arbetskultur värderar fortfarande att du är artig, vänlig och behandlar kollegor med respekt. Klädkoden är också lite mer elegant om du arbetar på ett kontor. Håll dig reserverad och formell när du träffar arbetskamrater för första gången, ett hårt handslag med ögonkontakt är lämpligt vid ett första möte, och när du är mer bekant med kollegorna blir hälsningarna mer informella. Långa lunchraster är en del av den typiska arbetsdagen i Portugal. Men det är viktigt att skilja mellan sociala möten och affärssituationer, eftersom portugiser i ett socialt sammanhang inte är vana att diskutera affärsfrågor om inte värden tar upp ämnet. När det gäller deadlines har många antagit en mer eller mindre avslappnad attityd. Även om punktlighet inte verkar ha så stor betydelse i ett socialt sammanhang, verkar portugiserna förvänta sig att människor ska vara punktliga på jobbet.