Posted on

Inredning 80 Tal

Blanda krom och pastell med klara färger, naiva former och en vild mönstermix för att fixa den sköna uppdaterade 80-tals känslan. Våga ha roligt och även om du inte vill gå hela vägen så liva upp ditt hem med en färgklick till poster. Eller spana in tips nummer 8 på hur du kan skapa din egen matta enkelt och billigt!

80-talet osade av optimism, framtidstro och lekfullhet och världen inspirerandes av Art Decon precis som idag. Formerna finns där, överdrivna eller i en minimalistisk tolkning.
– För den lite mer nördiga 80-talsstilen kan du ha några synliga, höga, vita strumpor, ett par geeky, stora glasögon och till exempel jeans med hög midja.Accessoarerna på 80-talet fick gärna vara stora och i överflöd. Ett smart drag som också stått emot tidens trendtand är att använda underkläderna som en del av outfiten, förklarar Hege.

Oavsett om du är geeky eller sassy, eller bara vill vara casual cool, kan du hitta en look med 80-talskläder som passar dig. Det säger i alla fall Carlings stylist Hege Golf om det hela!
– Under 80-talet fanns det också mycket metallic och paljetter. Så om du är som kråkan och gillar allt som glittrar, så är ju det helt perfekt, avslutar Hege.

– Vita jeans och syratvättade jeans var stort! Stora axlar, vita jeans, underkläder och massor av oversizeaccessoarer, där har du en 80-talsinspirerad outfit direkt, tipsar stylisten.
– Den är väldigt voluminöst, men använder du en oversized topp tillsammans med en minikjol som sitter åt, får du den kontrasten som var väldigt vanlig då, säger Hege och fortsätter:Det finns en uppsjö av bra stilreferenser och inspirationskällor när det kommer till 80-talskläder. En kort sökning efter musikvideor på YouTube, eller en titt på nyare serier som Stranger Things, kan räcka för att få dig att plocka fram dina cykelshorts och höga tennisstrumpor igen. Hege har flera förslag på hur man sätter ihop en lyckad outfit, som också passar in i dagens modebild.

Vilka artister var populära på 80-talet?
80s artistera-ha. 2 330 217 lyssnare. … Vill du inte se annonser? Uppgradera nu.Cyndi Lauper. 2 078 958 lyssnare. … Wham! 2 061 713 lyssnare. … Eurythmics. 2 020 950 lyssnare. … Hall & Oates. 1 406 041 lyssnare. … Vill du inte se annonser? Uppgradera nu.Erasure. 992 380 lyssnare.
– Vi ser oversizekavajen överallt nu, den är väldigt 80-tal, speciellt med ett par jeans. Denimjackor och skinnjackor är också ofta oversized, och i kombination med skinny jeans eller leggings är det väldigt trendigt.Om du ska köpa ett nytt plagg som verkligen träffar 80-talsstylingen och samtidigt satsar på ett ett plagg som kan leva genom andra stilar och trender är utsagon tydlig – läder! – Läder är väldigt coolt. Oavsett om det är en skinnjacka eller något i vinyl. Du kan också ha en läderkjol eller läderbyxor. Skinn är i alla fall väldigt 80-tal och kan göras aktuellt i dagens trendbild med små finesser, säger Hege. – De skinny jeansen hade sin debut vid den här tiden. Framför allt modeller med mycket stretch i form av jeggings. Så finns ju de med hög midja, men med lite mer vidd i låren, mom jeans. De låga midjorna var på något sätt inte på tapeten förrän på 90-talet, men jeansen var ofta lite håliga, även på 80-talet.

De senaste åren har 90- och 2000-talen fått stor uppmärksamhet i modebranschen, men ett decennium vi också hämtat mycket inspiration från är 80-talet! Många stilikoner gjorde sin stora debut under detta decennium och det finns flera stilinslag vi förmodligen aldrig kommer att tröttna på. Hege Golf är stylist på Carlings och har arbetat i modebranschen i ett antal år. Hon berättar mer om 80-talskläderna vi ser i dagens modebild och hur du kan implementera dem i en garderob á la 2020-talet.
80-talet förde med sig många olika vibbar och där Madonna satsade på ett sassy förhållningssätt till stilen, fanns det även de som satsade på en mer vardaglig eller geeky look.– Underkläder är också något som användes mycket i outfits på 80-talet. Madonna hade till exempel de här korsettopparna. Du kan liksom använda bh:n som topp!

Hur dukade man på 80-talet?
80-tals festen är en favorit när det gäller temafester och av en mycket god anledning. Vad är bättre än stort hår, ännu större hår och neon? Nä inte mycket! Så spela Madonna på högsta volym för att komma in i stämningen och duka upp med en riktig 80-tals dukning.
Om du letar efter musikaliska hjältar eller skådespelare som hade sin storhetstid på 80-talet är det svårt att undvika de stora modellerna. Det har vi sett från andra decennier, men det som kanske är viktigast för att det ska bli ett riktigt 80-tal är kontrasterna.

Det är ingen hemlighet att vi på Carlings är särskilt förtjusta i jeans och denim, så var det även under 80-talet. Jeans kombinerade i en dubbel kreation med en matchande jacka eller skjorta, eller ensam med både små och stora överdelar – jeansen är och var viktigt även på 80-talet!
– En grafisk t-shirt i ljusa färger och pasteller nedstoppad i high waist jeans är superinne. Vita jeans med snygga ballerinaskor eller tennisskor och crewneck, lite som Lady Di-stil, är riktigt ballt. Här kan du även välja att ha en kavaj utanpå och vita strumpor som sticker upp.

– Det tidstypiska är att använda en body eller något annat underklädesliknande med high waist jeans. Du kan till exempel också ha ett par ballerinaskor, eller högklackat och en oversizekavaj. Du kan även pimpa upp det med ett brett skärp i midjan.
Vill du få svar på en fråga du sitter och grubblar över så är du varmt välkommen att slå en signal eller maila oss, vi svarar alltid. All kontaktinformation hittar du längst ner på sidan i högra hörnet. 80-tals festen är en favorit när det gäller temafester och av en mycket god anledning. Vad är bättre än stort hår, ännu större hår och neon? Nä inte mycket! Så spela Madonna på högsta volym för att komma in i stämningen och duka upp med en riktig 80-tals dukning. Vi gör det enkelt med våra tallrikar, muggar, girlanger, snacksskålar, assietter och servetter, allt i neon och härligt 80-talstema. Som pricken över i:t dekorera med våra supersnygga boombox ballonger. Sen är det bara att styla till hockeyfrillan och välkomna gästerna. Under höstvisningarna såg hårsmyckena ut att vara hämtade från kungajuvelerna. Trenden med antika hårsmycken håller alltså även i sig i år. Dolce Gabbana, Tommy Hilfinger och Alexander Macqueen var några dem som satsade på storslagna smycken.Ingen har väl missat att det har rått 20-tals feber runt om i världen, trodde du att den var över så trodde du fel. I New York visade Marc Jacobs upp 20-tals inspirerade frisyrer och ingen trodde nog att fler hade följt samma linje. Senare har vi sett trenden hos bland annat Salvatore Ferragamo och Stella McCartney.

I höst får hästsvansen kliva åt sidan, nu är knuten hetare än någonsin och framförallt den strama ballerinaknuten. Dior, Oscar de la Renta och Loewe visade upp olika varianter på den klassiska frisyren. Vill du ta ut svängarna kan du göra som Dior och satsa på två små knutar bak i nacken.Stora busiga lockar eller naturligt vågigt, på höstvisningarna dominerade det lockiga håret. Louis Vuitton och Isabel Marant satsade på stora och fluffiga lockar medan Roberto Cavalli satsade på en mer naturlig look med busiga vågor. Ledordet är lockigt och ostylat.

Hösten stora hårtrend är volym. Ju större desto bättre, tänk 80-tal och hårsprej. Jeremy Scott, Isabel Marant, Louis Vuitton var några som lät modellerna gå på catwalken i höga och voluminösa frisyrer.
I höst är det dags att plocka fram krustången igen. Det krusade håret gjorde comeback på Gucci, Vanessa Seward och Manish Aroras höstvisning. Sätt upp det i en tofs eller matcha med en snygg scarf.Frukter kom att bli ett vanligt inslag på textilier som t. ex gardiner eller sängkläder. Ett exempel på det är Ikeas tyg Randig banan som tillverkades och sålde oerhört bra under 1980-talet. Man kunde inte leva utan färgen bubbelgumrosa och den syntes på såväl kläder som inredning. Telefoner fick nya uttryck, som exempelvis i form av en sko eller ett par läppar och spegelväggen var ett måste i var mans hem.

Lavalampan gjorde återigen entré i tonåringens rum och väggarna fylldes med affischer på pojkband som var populära just då. Glasvaser i alla möjliga former och färger var mycket inne och i dem skulle man helst ha en plastblomma, gebera, i olika färger. Sänghimmel och stjärnor som lyste när det var mörkt som man klistrade upp i taket var en vanlig syn i tonåringens rum. I tidningen mama kan man läsa om 25 inredningsdetaljer som man fullkomligt älskade under det här årtiondet.1990-talet var inget undantag då det gällde färgexplosion men borta var pastellerna och hade ersatts av kobolt, terracotta, gult, rött och ockra. På väggarna svampmålade man med starka färger och inredningen var också färgrik. Det var även högsta mode med mönstrade bårder och valv. Tulpaner var vanliga i inredningen och Ulrica Hydman Valien vaser, glas och koppar med tulpanmotiv var omåttligt populära.

1980-talet bjöd på en riktig färgexplosion och pasteller var heta under det här årtiondet. Mycket av inredningen har kommit att benämnas kitsch och det var en lekfull tid med mycket framtidstro.
Man torkade sina buketter och det var inte ovanligt att man hade ett vitrinskåp varpå man sparade alla blommor ovanpå. Det vanligaste var att man torkade rosor med hårspray och hade som inredningsdetalj i sitt 90-tals hem. En annan vanlig syn i 90-tals hemmet var flaskor med färgad sand i och det var bland det mest trendiga man kunde ha. Man ringde gärna från en hamburgertelefon, i alla fall om man skulle vara inne och ha det nyaste. Något annat som även var trendigt var att spara sina vinflaskor och ha de som dekoration i hemmet, något som känns väldigt avlägset i dag.Några måsten under 80-talet var den puffiga skinnsoffan i ljus nyans, pasteller och konst i form av fåglar, martiniglas och solfjädrar – allt väldigt färgglatt såklart. Folk införskaffade stålmöbler som aldrig förr och det var en självklarhet att ha ett glasbord eller ett plastbord föreställande marmor i olika nyanser, lila och rosa var inte ovanligt. Det är starka färger, lekfulla former och ett himla ifrågasättande av den samtida möbelkulturen. Det är också då postmodernismen (sökandet efter något nytt efter modernismen) exploderar. I Sverige är det även årtiondet då furutrenden mattas av och dör ut. Det är drag i 1980-talet. Det märktes inte minst på årets Formex mässa i januari, där 1980-talet var i fokus. Så flotta vi var på 1980-talet. Helst skulle serveringsvagnen vara i mässing och glas. Nu har de fått en revival och du kan få betala allt mellan 1 500 och 6 000 för dem på auktion.Poem/Poäng i skinn. Poem kom 1977 och kostade 479 kr, men utvecklades lite under och fick ett nytt namn Poäng. Just Poemfåtöljerna från 1980-talet är eftertraktade. En Poem ligger ute för dryga 23 000 kr på en internationell sajt idag. Hos Bukowskis var utropet 3 000 kr för två år sedan. 1980-talet? Det är snart 40 år sedan det inleddes. Därmed är det retro och börjar bli värt en del pengar. Här är guiden som visar vilka 1980-talsprylar du ska spara på eller sälja! Frågar du en 60-åring skulle hen förmodligen säga att 1980-talet är hopplöst fult, medan 30-åringen tycker det är hög vill-ha-faktor på 1980-talssaker.

Vad åt man för snacks på 80-talet?
16 godissorter vi kommer ihåg från 80-talet16 godissorter från 80-talet:Godishus. Det hände inte ofta. … Plockgodis från kiosken. Vi gick till kiosken och fyllde påsen (som tyvärr var i rimlig storlek). … Krokodiltårar. Krokodiltårar åkte självklart ner. … Tuggummi så som Jenka. … Pushpop. … Tomteklubba. … Nickel.
Under 1980-talet kom många möbler med ”spejsade” former. De såg inte ut så som vi var vana vid. Formgivarna experimenterade. Just denna stol hade ett utrop på 3 000 kr nyligen.Vår älskade höjdhoppsstjärna Patrik Sjöberg (kolla hockeyfrillan) som vann VM 1987 i Rom, är riktig hipp att hemma på väggen. Speciellt när han är porträtterad av Rolling Stones gubben Ron Wood, år 1988. Utropet på denna akvarell var 5 000 kr, den klubbades för 14 000 kr hos Stockholms auktionsverks online för två år sedan.

Smurfarna från 1970/80-tal är samlarobjekt. Brukar värderas till 3 000 kr och mer, beroende på samlingens storlek. Har du Smurfen Peyo från 1979/80, som följde med tidningen Fix & Foxi kan du klappa händerna av lycka, den är nämligen värd mycket mer än de andra. Även Starwars figurer är heta på andrahandsmarknaden.
1. Lyx och flärd. Efter det radikala 1970-talet där man inredde med furu. Lyx- och flärd trenden var golvskulpturer, serveringsvagnar i mässing och barglobar. Vi inspirerades av Dallas.Den ljusa nordiska trenden innebar konjaksfärgat skinn och rena former. Här en fåtölj från Dux. En riktig bubblare! Den här typen av fåtölj ska du absolut inte slänga och ser du liknande på loppisar ska du ta dig en extra titt.

En hund, leopard eller tiger i naturlig storlek stod i många borgerliga hem under 1980-talet, det var Dallaskänsla. I mitten av 1990-talet åkte de snabbt in i förråden. Nu är de högvilt hos hipsters som gärna betalar några tusen för dem. Brukar gå för mellan 2 000 – 6 000 kr.
Starka kontrasterande färger och mönster var det även i porslinet. Här servisen Katrin, typisk 1980-talare. I benporslin från Gustavsberg. 10 koppar med fat. Utropspris 1 500 kr.En riktig 1980-talare, döpt efter sin formgivare Anna Ehrner. Stod och står i många svenska hem och offentliga lokaler. Tillverkades hos Ateljé Lyktan i Åhus. Finns i både mässing, aluminium och trä. Canvas eller skinnskärm. Du kan hitta den billigt på loppis och auktioner idag. Finns både som golvlampa och bordslampa. I utlandet är prislappen mellan 4 000 och 8 000 kr. Det är med andra en bubblare! Hugg den!

Vad ska man ha på sig på 80 Talsfest?
Du kan också ganska enkelt fixa en 80-talsklädsel av det du hittar hemma. Med ett par tights, en stor kavaj eller en jeansjacka – båda självklart med uppvikta ärmar, tubsockor i pumps, mintgrön ögonskugga, tupperat hår och massvis med plastsmycken hamnar du direkt i 80-talet!
Memphis-gruppen var en antidesignrörelse som gjorde stor succé på möbelmässan i Milano 1981. Ledare var italienaren Ettore Sottsass. Möblerna och föremålen hade postmodernistiska mönster och väldigt starka färger som blandades hur som helst. Rosa och lila var Memphisgruppens favvofärger. Deras design fick verkligen esteter att sätta i halsen. Gruppen levde dock inte mer än i åtta år, men då hade de redan satt ett stort avtryck i 1980-talets design och möbler. Här ett par ljusstakar som kan vara från Memphisgruppen, de är i vart fall Memphis-inspirerade. Utrop 1 500 kr.

Under 1980-talet utvecklades mobilen. De första var stora och klumpiga. Så den stationära telefonen var fortfarande den viktigaste. Men även den fick nya former. Plötsligt hade vi genomskinliga telefoner, banantelefoner, skotelefoner, med mera. Här en telefon på piedestal, Dallasstil! Har du en samling 80-talslurar kvar ska du gå igenom dem. De går redan idag för över 1 000 kr, och värdet kommer inte att minska.
Därför ökar nu värdet på dem. Postmodernistiska möbler i glada kulörer ökar i pris, de första Mac-datorerna är eftertraktade, och samlarna vill ha fler Turtles och Smurfar.Golvlampan Gustav för ateljé Lyktan har en hög nostalgifaktor. Den stod ofta vid en stor maffig pastellig skinnsoffa. Om du är ute efter en så skynda fynda. Du kan fortfarande hitta den för runt 2 000 spänn, ibland 800 kr. Men den börjar också gå för 7 000 – 8 000 kr.

1980-tal? Tänker du svampmålade väggar i ljus gult eller blått med bårder längst upp? Och pastelliga superstora skinnsoffor med bord i glas och mässing? 1980-talets inredning och design är faktiskt mycket mer än så.
Många karlars dröm under 1980-talet, men inte kvinnornas. Många män har fått ge upp sin barglobar när de flyttat ihop med tjejen. Idag är de dock kult och går för runt 4 000 kr.I januari 1984 introducerades den första Macintoshen. Snacka om att den är stor jämfört med dagens tunna Mac. Den hade ett minne på 128 K. Idag har den ett samlarvärde och utropet brukar ligga på några tusen kronor. Prototyperna brukar gå för hundratusentals kronor.

På 80-talet hade vi en fallenhet för det som idag kan kännas som lite konstiga blandningar, och konserver var ibland att föredra framför färskvaror. Vi blandade frukt och jordnötter i maten och bjöd gärna på konserverad frukt till efterrätt.
80-talsfesten bjuder kanske inte på de största kulinariska läckerheterna – men det är kul med tidsenlig mat som med smak och lukt lockar fram nostalgiska minnen hos gästerna.Nyårsfesten är årets kanske festligaste fest – och dessutom en ganska lång sådan eftersom ingen gäst går hem innan tolvslaget! Då är det viktigt att festen är rolig hela vägen fram till tolv, det får […]Botanisera i garderoben, en del saker från 80-talet har fått en ”revival”, en oversized tröja finns kanske där? Kolla garderoberna i föräldrahemmet – kanske finns något kvar. Second-handaffärerna kan också vara ett alternativ. Du kan också ganska enkelt fixa en 80-talsklädsel av det du hittar hemma. Med ett par tights, en stor kavaj eller en jeansjacka – båda självklart med uppvikta ärmar, tubsockor i pumps, mintgrön ögonskugga, tupperat hår och massvis med plastsmycken hamnar du direkt i 80-talet! Killarna tupperar också håret, och något midjekort blir självklart 80-tal, stoppa in byxorna i tubsockor och leta fram ett par loafers med tofs så är 80-talsfestens klädsel fixad!

En 80-tals fest måste ju också så klart fyllas med nostalgi! Här finns ett riktigt kul, färdigt 80-talsquiz som garanterat tar er tillbaka till 80-talet. I quizet finns 51 frågor varav hälften innehåller musik och musikfrågor, svarsformulär, facit och en spellista med 80-talets största hits och one hit wonders – allt färdigt att använda. Frågorna handlar om stora händelser och tidstypiska fenomen och dessutom ska deltagarna försöka känna igen filmcitaten från årtiondets stora filmer. 80-tals frågesporten kan med fördel dela upp så att man tar några frågor åt gången – då går nostalgin som en röd tråd genom kvällen.
Visst är det kul att ställa till med fest, men några gånger i livet känns det mer påkallat än annars. Att fira att man blir vuxen vid 18 brukar vara stort för de flesta, därefter […]Några tidsenliga förrätter att bjuda på kan t.ex vara räkcocktail, urgröpt avokado med räkfyllning eller krustader med fyllning av skinka och pepparrotsvisp. Till varmrätt har vi ju härliga 80-talsklassiker som Flygande Jakob – kyckling, annans, jordnötter och ketchupsås! Kassler med burkananas eller en fläskgryta med curry och banan är andra populär rätter från 80-talet. På festen när det begav sig var rostbiff med potatissallad populär bjudmat, liksom smörgåstårta. En plankstek eller en fläskfilé black & white med bearnaisesås och vinsås serveras så klart med hasselbackspotatis!

Hur inredde man på 80-talet?
Hemmen inreddes med pastellfärgade fluffiga soffor, stålrörsmöbler och spegelväggar. Tonårsrummen fylldes med pojkbandsplanscher, torkade rosor och lavalampor. Kolla in – vilken inredning känner du igen från 80-talet? Midjekort kavaj, benvärmare och färglada pumps var hett mode på 80-talet.
Inget skapar stämning som musik och på en 80-talsfest spelas naturligtvis de största låtarna från årtiondet. Michael Jacksons “Billie Jean”, Whitney Houstons “I Wanna Dance With Somebody” Madonnas “Like A Prayer” och Van Halens “Jump” sätter fart på dansgolvet! Gör en egen 80-talsblandning, precis som man på 80-talet gjorde blandband genom att spela in från Tracks utan att få med Kaj Kindvalls snack i introt.Byxor och jeans var pösiga upptill och tighta vid ankeln. Även skipants med resår under foten och var inne liksom halvlånga knickers. Toppen kunde vara sönderklippt, eller så satte man ett linne av nät över tröjan – lager på lager var inne. Toppen skulle gärna halka ner från ena axeln. Kråsskjortan hör också till 80-talsmodet.

Vad är typiskt för 80-talet?
Den typiske 80-talisten beskrivs som militant, politiskt korrekt, bortskämd och individualistisk. – Allt ska problematiseras, det ska gnällas och argumenteras, vilket gör den här generationen ganska tråkig, säger framtidsforskaren Peter Majanen, vd på Quattroporte.
Den första halvan av 80-talet präglas av ökad spänning i det Kalla kriget efter det att Sovjetunionen invaderat Afghanistan och lågkonjunktur råder efter oljekrisen 1979. Från 1985 då den mer reformvänlige Michail Gorbatjov väljs till ordförande i Sovjetunionens kommunistparti, präglas den andra halvan av decenniet av politisk avspänning mellan stormakterna. Reformerna i Sovjetunionen leder till kommunistregimernas fall i flera östeuropeiska stater 1989, året då Berlinmuren rivs. Ekonomiskt svänger konjunkturerna i västvärlden uppåt, medan många länder i Östeuropa och Sydamerika genomgår ekonomiska kriser. Vi hör för första gången talas om HIV och AIDS. Syntpop och hårdrock är två stora musikströmningar.Kavajerna var antingen långa och over-sized med stora axelvaddar eller midjekorta, både på killar och tjejer. Kavajen matchade man gärna med tights och tubsockor i pumps. Man kunde också stoppa in byxorna i tubsockorna, för killarna gärna med loafers till. Topparna skulle var over-sized, att sätta extra axelvaddar i bh:n var helt rätt.firafest.se ägs och drivs av förlaget Mirago Media AB som grundades 1999. Vill du kontakta firafest.se så gör du det enklast genom skicka mail till info (a) miragomedia.com 80-talssefterrätten serveras helst i glas, så blir det lite sådär extra festligt… Clementinklyftor eller blandad konserverad frukt med vispgrädde är fin-fina 80-talsefterätter. Friterad banan eller en bananasplit var och är också helt rätt på 80-talsfesten, och glöm inte heller klassikern konserverade päronhalvor med after-eight i ugn som serveras med glass eller vispgrädde! Till sommarfest och midsommarfirande vill man så klart vara ute – och hoppas att vädergudarna är välvilliga! Vad passar då bättre som festlek och aktivitet än ett riktigt somrigt mingelquiz?! Ett mingelquiz är uppbyggt som […]

Det var på 80-talet som träning och hälsa slog igenom och färgglada träningskläder blev också vardagsklädsel. Att gå omkring i träningsoverall var helt rätt och benvärmare och pannband var fina accessoarer i 80-talsmodet.80-talet är ett riktigt kul tema för en fest – särskilt om man var med när det begav sig… En temafest efter årtionde är alltid kul – och relativt enkelt att ordna. Med musik och mat från 80-talet och gästerna i tidsenlig klädsel är temat klart. Här har vi listat några måsten för 80-talsfesten – 80-tals klädsel, 80-tals mat – och naturligtvis finns de ultimata 80-tals quizet fullt med nostalgi att ladda hem!Under 80-talet kom den elektriska skrivmaskinen, videokameran, datorn, Walkman och inte minst, bakmaskinen, som var årets julklapp 1988. Pacman och Donkey Kong var fantastiskt roliga TV-spel. Ville vi ha mer underhållning gick vi till videobutiken och hyrde en VHS-film och Moviebox. På TV tittade vi på Dallas, Dynastin och Maktkamp på Falcon Crest och den första svenska såpan Varuhuset. När Ingmar Stenmark åkte slalom stannade Sverige och man fick till och med lämna lektionssalen för att heja på vår tystlåtne hjälte. Cia Berg presenterade nya musikvideos i en topplista i programmet Bagen. Rubiks kub var årtiondets leksak och 1987 fick Sverige sin tredje TV kanal.Det lekfulla 80-talet har gjort storstilad comeback i inredningen – men i en uppdaterad och något mer stilren tappning. Här tipsar vi om 7 sätt att inreda enligt trenden hemma.

Blockmönstrade mattor eller mattor med andra geometriska mönster har gjort comeback. Vill du skapa riktiga 80-talsvibbar? Då är det pastellfärger du ska satsa på.Att 80-talet letat sig tillbaka i inredningen har nog inte gått många förbi. Medan vattensängar, volanggardiner och murrig Dallas-interiör får stanna kvar i det glamourösa årtiondet, välkomnar vi istället det lekfulla 80-talet – men i något mer stilren tappning – där pastellfärgade inredningsdetaljer och varma kulörer samsas med stora växter, geometriska mönster och soffbord i glas.Hade du också en spegelvägg i hallen på 80-talet? Istället för de stora fyrkantiga speglarna som då prydde väggen satsar vi nu hellre på flera små, eller speglar i lekfulla former.

Vilka färger var populära på 80-talet?
80-talet färger, mönster och kvalité kläder var antingen neon- eller pastellfärgade. De mest populäraste färgerna var chockrosa, neongul, mintgrön, turkos och aprikos.
Starka färger, överdrivna former och lekfulla mönster har blivit synonyma med det Art Deco-inspirerade årtiondet. Nu inreder vi åter igen med lekfulla detaljer – gärna i form av ljuslyktor, vaser och lampor.Småblommigt är tillbaka! Men istället för att förvandla hela sängen till en blomsteräng satsar vi nu på en eller några få blommiga kuddar i sängen, soffan eller fåtöljen. Den pastellfärgade porslinsvasen är en inredningsdetalj som prydde många hem på 80-talet. Pastelltrenden är minst sagt tillbaka – och just nu finns en uppsjö av pastellfärgade detaljer att välja bland. Från ljusstakar och tallrikar till vaser i olika nyanser och storlekar. Ju större desto bättre! Så löd i alla fall devisen när det kom till växter på 80-talet. Storsäljare var bland annat olika slags palmer och Filodendron. Idag har stora växter åter igen en självklar plats i inredningen.Glas som material präglade generellt en stor del av vår inredning under 80-talet, och det oavsett om det var som ren dekoration i form av vaser och skulpturer, som bordsskiva, fönsterglas i ett vitrinskåp eller som spegelglas på våra väggar, garderobsdörrar eller på några andra ytor som kunde förstora och förlänga rummet. Ettore Sottsass sex speglar i serien Dionisio, ritad för Glas Italia, är alla exempel på Memphisgruppens och 80-talets fascination för starka färger, geometriska former och just speglar. Vågat, edgy och utan strikta regler. Ett tidstypiskt soffbord är Alanda från B&B Italia, ritat av arkitekten och formgivaren Paolo Piva. Med sina uppochnervända pyramidformade ben och glasskivan är bordet en klassiker som togs upp i produktion igen efter Pivas död 2017. En möbel som definitivt också platsar i samma kategori är Bruno Mathssons snurrfåtölj Mi 459 Minister från 1986. En stol som inger pondus, både i sig själv och för den som sitter i den. Möbeln blev den sista att lämna Mathssons välfyllda skissblock, två år senare avlider han efter en lång sjukdomstid. Från flera varumärken kommer även mattor som öppet flörtar med eran, som Tacchinis Rituala Rug med sina geometriska former eller Color Carpet 05 från danska HAY i pastellfärgade färgblock. Och det finns mycket mer att hitta som präglats av ett stilmässigt både vilset och formstarkt decennium. En tid fylld av färg, form och material i en ambivalent med ocensurerad tid. En tid fylld av designglädje. Möbler med skinnklädsel blir viktiga under 80-talet, inte minst bland fåtöljer och 1982 kommer Spider Chair från DUX. Och visst andas den av 80-tal, kanske lite extra när den kläs i vitt skinn, men samtidigt är designen så tidlös att den kan placeras i så gott som alla sammanhang. Och just det berättigar den väl till epitetet ”modern klassiker”.Ett helt annat uttryck av 80-talet har sittmöbeln Plumy. Ritad av Annie Hiéronimus 1980 för franska Ligne Roset och troligtvis en drömmöbel för varje dåtida flickas tonårsrum, inte minst den bubbelgumsrosa varianten. Som ett mycket lyxigt alternativ till saccosäcken som annars hade en given plats i många hem vid den här tiden. En period då mjukt säckiga sittmöbler älskades lika mycket som sina mer stramt formgivna följeslagare från samma generation. Efter ett antal år i träda nylanserades serien Plumy 2016 och finns även som soffa.

Det är inte osannolikt att Jonas Bohlins stol Concrete är den första möbel vi associerar med svensk 80-talsdesign i kombination med global succé. Stolen var en del av Bohlins examensarbete från Konstfack 1981 och var, precis som namnet antyder, gjord i betong. Idag produceras Concrete av Källemo och materialvalen har blivit betydligt lättare och mer hanterbara.
Här finns mjuka pasteller, skrikiga neontoner och starka blockfärger. Pudrigt rosa, skrikigt limegrönt och kraftigt koboltblått gick liksom hand i hand, eller i alla fall sida vid sida, genom 80-talet. På samma sätt kunde en småblommig Laura Ashley-tapet utan större motsättningar bo granne med en djärvt formgiven möbel i Memphisanda.80-talet – älskat, hatat och kanske århundradets mest spretiga decennium. Om du frågar tio personer vilken stil de associerar med 80-talet så är det inte omöjligt att du får tio olika svar.

Det är som att det under detta årtionde pågår en ny folkrörelse där inredning på allvar blivit var mans, och kvinnas, intresse. Det är plötsligt en självklarhet att vi inte bara väljer inredning som är praktisk och funktionell, den ska också, på samma sätt som dina kläder, tala om vem du är och spegla din personlighet. Dessutom gör det ständigt ökande utbudet av möbler och detaljer för hemmet att det finns mycket att välja bland, något som gör det möjligt att styla om hemmet oftare och mer genomgående än tidigare.Sofa With Arms är ett litet arkitektoniskt konstverk. Stolen ritades 1982 av japanska Shiro Kuramata för Cappellini. Här finns både de kromade metallrören och de lite mjukare geometriska formerna som förenar tidsepoken på ett utmärkt sätt. Ja, 80-talet är ett stundtals högljutt årtionde, det är discoglam med spegelväggar, exotiska porslinsdjur och glasbord infattade i kromade stålramar. Kitschigt och smaklöst tycker några medan andra omfamnar och välkomnar det som så markant skiljer sig från 70-talets furumöbler och massivt tunga bokhyllor i mörka träslag. Men måste 80-talsdesign vara äkta? Det vill säga måste den komma från just den perioden? Inte alls. Årtiondets palett av uttryck fortsätter att inspirera även dagens formgivare. Från Dusty Deco kom 2020 DD Arco Armchair, en härligt lekfull fåtölj i Memphisgruppens anda.Älskar du 80-talet så finns det alla möjligheter att leva ut det till fullo, annars går det lika fint att plocka russinen ur kakan och placera din favorit i en helt annan kontext.

Vad var modernt på 80-talet?
– 80-talet var väldigt oversized. Axlar och hår var oversized, bälten och smycken var stora. Allt var liksom stort, säger Hege. Om du letar efter musikaliska hjältar eller skådespelare som hade sin storhetstid på 80-talet är det svårt att undvika de stora modellerna.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få 8% rabatt på ditt första köp, inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Och parallellt med att A-ha spelas på radion och Dirty Dancing på filmduken blir många designklassiker till på ritborden, varav några kanske till och med är mer älskade idag än när de först visades för världen.
I Metafora Coffee Table hittar vi inte bara glaset utan också en annan 80-talsfavorit, marmorn. Den utgör de fyra unika benen i form av en kub, en sfär, en cylinder och en pyramid som kan placeras fritt efter tycke och smak under bordsskivan. Bordet ritades för Martinelli Luce av det äkta paret Lella och Massimo Vignelli som arbetade tillsammans i över 50 år och står bakom en stor formskatt från många olika områden.

Kränkning av svenskt territorium. En rysk kärnvapenbestyckad u-båt, U137, har gått på grund i Gåsefjärden i Karlskrona skärgård. Oktober 1981. Efter den kränkningen följde år av misstänkta ubåtskränkningar och ubåtsjakt i svensk skärgård. Foto: KAI REHN
28 februari 1986 mördades Sveriges statsminister, Olof Palme. Dagarna efter mordet samlas tusentals chockade svenskar vid mordplatsen på Sveavägen i Stockholm. Foto: BÖRJE THURESSON

Den 23 mars 1980 röstar svenskarna om avveckling av kärnkraften. De olika förslagen kallades för linje 1, linje 2 och linje 3. Här ses loggan för linje 3 som innebar avveckling inom 10 år. Linje 2 ”successiv avveckling” vann. Foto: AFTONBLADET
Den 26 april 1986 inträffar en allvarlig reaktorolycka i kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev, i dåvarande Sovjetunionen. Ett moln med radioaktiva partiklar sprids över stora delar av Europa. Foto: SCANPIX SWEDENBara ett par månader senare exploderar en reaktor vid Kärnkraftverket i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen. Ett moln med radioaktiva partiklar sprids över Europa.

Mats Wilander, (1964), tennis. Världsetta 1988. Tre titlar i Franska Öppna, tre titlar i Australienska Öppna, en US Open-titel. 33 singeltitlar. Tre Davis Cup-titlar.
Linnea Braun, svensk designer, och en modell visar upp 1985 års hetaste mode: vitt, kroppsnära, vida byxben, korta kjolar. Och förstås; axelvaddar. Ännu har inte pudelpermanenten slagit igenom. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMThomas Wassberg, (1956), längdskidor. Ett OS-guld 1980, två OS-guld 1984, ett OS-guld 1988. Tre VM-guld. Bragdguldet 1980, som han vägrade ta emot. Accepterade priset 2013.Under slutet av 80-talet började AIDS-skräcken sprida sig i Sverige. Modeskaparen Sighsten Herrgård berättade öppet att han var döende i sjukdomen. Här begravs han i Gustav Vasa kyrka. Barbro ”Lill-Babs” Svensson med döttrarna Kristin Kaspersen och Malin Berghagen vid kistan den 7 december 1989. Foto: URBAN ANDERSSOAgneta Andersson (1961), kanot. Två guld och ett silver i OS 1984. Ett silver, två brons VM 1981, ett silver och ett brons VM 1982, ett brons i VM 1983 och 1985.Foto: Göran Strandberg

Diego Maradona, (1960), Argentina, fotboll. Världsmästare 1986, VM-silver 1990. Vinnare av Uefacupen 1989, italiensk mästare med Napoli två gånger. Foto: Carlo Fumagalli/AP
Carl Lewis, (1961), USA, friidrott. Fyra OS-guld 1984, två OS-guld 1988, två OS-guld 1992, ett OS-guld 1996. Åtta VM-guld. Tre gånger innehavare av världsrekordet på 100 meter.Sverige vinner VM bordtennis 1989. Bordtennislandslaget bestod av Jan-Ove Waldner, Mikael Appelgren ”Äpplet”, Erik Lindh och Peter Karlsson. Foto: BILDBYRÅN

Vi hällde i oss pulvret som poppade, sprakade och hade sig i munnen. Sedan försvann det och vi hörde att det blivit förbjudet. Över huvudtaget var det mycket prat om godis som förbjudits.Minns ni pinnarna av apelsin-choklad mot en solnedgång på asken? Bjöds gärna på hos farmor och farfar. Spåren efter Alwayschokladen är så gott som utraderade på nätet. Allt vi hittat som besvis för dess existens är några rader på Marabous sida och en bild från en chokladkaka. Har ni bilder på asken? Maila.

Att en banankola kostade 1 krona var ett skimrande mysterium. Snacka om pang för pengarna! Finns fortfarande kvar, smaken av dessa kastar oss genast tillbaka till kiosken.Vid festliga tillfällen kom den fram. Till fredagsunderhållningen på tv kom den fram. I gillestugan kom den fram. Vi pratar givetvis om Twist-påsen. Fråga som vi aldrig förstod: Varför fanns fransk nougat (den räfflade pralinen med vitt gegg inne) i både Twist-påsen och Aladdin-asken? Macintosh 128K, som kom 1984, var den första i Macintoshserien och hade ett nypris på cirka 2 500 dollar, det vill säga en fjärdedel av LISA:s pris. Med den ville Apple lansera datorernas version av Volkswagen, folkdatorn. Macintoshdatorn skulle med det lättarbetade grafiska gränssnittet och det förhållandevis låga priset vara både tekniskt och ekonomiskt tillgängligt för så många som möjligt. IBM lanserade sin första PC 1981 för att möta konkurrensen från Apple och deras framgångsdator Apple II. Modellen hette 5150 och blev en omedelbar succé – i slutet av 1983 hade företaget sålt 750 000 datorer. Då köptes PC:n främst av företag – det skulle dröja drygt ett decennium innan den gjorde sitt intåg i hemmen på allvar.Idén med ett grafiskt gränssnitt och en datormus introducerades första gången av den amerikanske uppfinnaren, forskaren och visionären Douglas Engelbart vid en presentation under en datorkonferens i San Fransisco i december 1968. Under 1980-talet blev datorerna allt vanligare i hemmen. Den första PC:n lanserades i USA 1981 och med Macintoshdatorn 1984 blev det grafiska gränssnittet tillgängligt på ett helt annat sätt än tidigare. Det var inte bara PC-systemet i sig som hade betydelse för datorutvecklingen. IBM:s PC levererades med operativsystemet DOS (Disk Operating System) som utvecklades av Microsoft.Under just det dystopiskt laddade årtalet 1984 lanserade företaget Apple sin första Macintoshdator och med den blev det grafiska gränssnittet och datormusen tillgänglig för massmarknaden. Datorn tog med detta ett gigantiskt kliv till att bli en teknik för vanliga människor och kunde därmed möjligen bli mindre hotfull.

Genom George Orwells roman 1984 från 1949 hade boktitelns årtal blivit synonymt med dystopiska visioner om ett framtida repressivt övervakningssamhälle. Under 1970- och 1980-talen hade de allt mer omfattande datorsystemen och databaserna bidragit till att öka farhågorna om att det var dit samhället var på väg. Datorerna användes i stor utsträckning för att administrera och kontrollera samhälle, företag och medborgare. Fortfarande var datorerna inte särskilt användarvänliga och de användes huvudsakligen av personer med specialkompetens inom organisationer med stora ekonomiska resurser.
Den första Appledatorn som använde grafiskt gränssnitt var modellen Apple LISA som kom 1983 och hade ett nypris på cirka 10 000 dollar. Det gjorde att den var för dyr att köpa för de allra flesta privatpersoner. Istället blev det NASA som blev den största kunden av denna dåligt säljande dator.

Hur hade man håret på 80-talet?
Stora busiga lockar eller naturligt vågigt, på höstvisningarna dominerade det lockiga håret. Louis Vuitton och Isabel Marant satsade på stora och fluffiga lockar medan Roberto Cavalli satsade på en mer naturlig look med busiga vågor. Ledordet är lockigt och ostylat.
Macintosh 128K har en inbyggd monokrom, svart/vit bildskärm av katodstråletyp. Datorn har även en inbyggd diskettenhet för 3,5-tumsdisketter. Processorn är en Motorola MC68000 med en klockfrekvens på 7,8336 MHz. RAM-minnet är, som namnet anger, 128 kB. Den första Macintoshdatorn hade ingen hårddisk. Programvarorna MacPaint och MacWrite kom med datorn. Operativsystemet System (sedermera Mac OS), som byggde på operativsystemet till LISA och i förlängningen Altodatorn, blev en stor framgång som sedan har tjänat som förebild för exempelvis Microsofts operativsystem Windows, vars första version släpptes till PC-datorer 1985.Konceptet med en datormus presenterades inför publik för första gången 1968 av den amerikanske forskaren Douglas Engelbart. Engelbarts patent gick ut 1987, men då hade datormusen utvecklats på ett sätt som inte inkräktade på hans patent – vilket gjorde det närmast omöjligt att tjäna pengar på ett förnyat patent. Engelbart blev aldrig rik på sin skapelse.

Med digitizern kunde man med god precision göra förflyttningar i alla riktningar. Lans skapelse blev en kommersiellt gångbar produkt, som masstillverkades på licens av företaget Houston Instruments.År 1981, lanserades den kulförsedda musen som tillbehör till datorn Xerox Star, för övrigt den första kommersiella datorn med grafiskt gränssnitt och ikoner. Den blev senare förebild till Macintoshdatorn, som innebar datormusens breda genombrott när den kom 1984.

Han ledde ett forskarteam vid Stanforduniversitetet utanför San Fransisco, som arbetade med människa/dator-interaktion. Flera av medarbetarna började med tiden arbeta på företaget Xerox forskningsanläggning Xerox PARC, som invigdes 1970. Där utvecklade de en dator som kallades för Alto och som innehöll en rad av de idéer som de arbetat med vid Stanford. Datorn stod färdig 1974 men var dock inte en kommersiell produkt. Den användes mest internt av företaget samt på ett antal universitet. Xerox hade bestämt att inte satsa kommersiellt på datorer och efter ett besök på företaget kunde Apples VD och grundare Steve Jobs köpa rätten att använda och kommersialisera idén med det grafiska gränssnittet.

I en epokgörande reklamfilm för den nya datorn påpekade Apple att 1984 med deras dator inte skulle bli som ”1984”, med en tydlig hänvisning till Orwells roman.

I Sverige nämns Håkan Lans ibland som datormusens uppfinnare. I början av 1970-talet uppfann han ett pekdon som var kopplat till en platta med ett rutnät av koppartråd. Tanken var att man skulle använda denna så kallade digitizer vid digitalisering av seismiska mätningar, men snart insåg Lans att den passade bra även för andra användningsområden.

Tekniska är en del av de 55 aktörer på Royal Djurgården. Här samarbetar vi för att du ska få den bästa upplevelsen på vår gemensamma plats – Skandinaviens främsta attraktion.
Tillsammans arbetar vi mot ett gemensamt övergripande mål, att få fler unga att intressera sig för naturvetenskap och teknik. Som samarbetspartner till Tekniska museet förenar du affärsnytta med samhällsengagemang.Osborne 1 räknas som världens första bärbara dator – den väger 10 kilo! Den amerikanske entreprenören Adam Osborne arbetade först som skribent och gav 1975 ut en mycket populär bok om datorn som hobby. Han konstruerade Osborne 1 tillsammans med Lee Felsenstein och hade som målsättning att den skulle rymmas under en flygplansstol. I mars 1981 lanserades den, men fick ingen lysande kritik. Den kallades till exempel ”Kiseldalens fula ankunge”. Osborne 1 hade dock ett slagkraftigt pris och förhoppningen att den skulle bli en folkdator slog snabbt in. Succén var dock kortvarig. Redan i slutet av 1983 gick Osborne Computer Corp. i konkurs.Musen som han presenterade var ett ganska enkelt hembygge med två hjul som styrde markören på datorskärmen, ett för Y-axeln och ett för X-axeln. Engelbarts kollega Bill English utvecklade 1972 den kulstyrda musen när han börjat arbeta på företaget Xerox. Denna mus blev inte tillgänglig på marknaden förrän 1981 och ingick då som tillbehör till datorn Xerox Star.

Osborne 1 såldes i början av 1980-talet i Sverige av företaget Multitech som i en annonskampanj skrev ”En perfekt allrounddator för dig som ofta befinner dig på resa. Den är liten och lätt, den väger bara 10 kg, ryms under flygplansfåtöljen eller nästan var som helst. Bekvämare kan det inte vara”.
Enligt en överenskommelse fick Microsoft rätten att själva distribuera DOS. Senare utvecklade företaget operativsystemet Windows som idag levereras med i stort sett alla PC. IBM 5150:s prestanda var blygsamma med dagens mått. Processorn var en Intel 8088 med klockfrekvensen 4,77 MHz. Internminnet, eller det så kallade RAM-minnet, var på 16 kB. Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en uppskattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prenumeration.

Vad uppfanns på 1980-talet?
Under 1980-talet blev datorerna allt vanligare i hemmen. Den första PC:n lanserades i USA 1981 och med Macintoshdatorn 1984 blev det grafiska gränssnittet tillgängligt på ett helt annat sätt än tidigare.
Vår nyhetsapp är riktigt bra för dig som uppskattar våra nyheter. Den är gratis att ladda ned och finns givetvis till både iPhone och Android. Med appen får du en snabb och bra upplevelse där du får möjlighet att själv styra över vilka nyheter som ska skickas som pushnotiser direkt till din telefon.Familjedelning ingår i din prenumeration. Det innebär att du kan dela med dig av din prenumeration till resten av din familj. Med ett eget konto kan man anpassa innehållet precis som man själv vill, genom att följa olika ämnen och skribenter samt prenumerera på olika nyhetsbrev.

Det allra bästa med denna tendens är flexibiliteten. Detaljer i metall, från mindre föremål till rejäla möbler, gifter sig väl med våra existerande paletter. Bland nedtonade neutrala färgval med beige och brunt i fokus livar metaller upp utan att ta över. Börja med en silvrig detalj, exempelvis ljusstake eller bricka, för att långsamt vänja dig vid uttrycket, känslan och hur materialet passar i just ditt hem.Två-i-ett inredning summerar denna trend på bästa tänkbara sätt, inte minst inom förvaringssegmentet. Idag finns det många lösningar, framförallt i den specialritade och skräddarsydda kategorin, redo att skapas utifrån dina behov. Nu föredrar vi komprimerad förvaring, helst platsbyggd, men inte väggfast för att säkerställa att rummet i fråga fortsatt upplevs luftigt och rymligt.

Om vi behöver köpa nya möbler premierar vi skandinaviska producenter med ett transparent hållbarhetsgrepp. Men allra helst grottar vi ner oss bland auktionshusen, loppisarna och second hand-butikerna för att förlänga livslängden på unika guldkorn. Ett tips är att regelbundet förkovra sig bland det digitala utbudet. Numera har flera fysiska butiker en kompletterande online-plattform eller Instagram-shop.
Ingen trendspaning utan att kika närmare på säsongens vassaste färgpalett. 2023 års stora trendfärg dyker inte bara upp bland heminredningen utan är även en återkommande humörhöjare bland modenyheterna. Färgen på allas läppar är rött. Här ser vi inte en uppsjö av olika nyanser, utan det är en stark, poppig röd som leder vägen.Preloved och återbruk är två tydliga nyckelord för både mode och design 2023, vilket även färgar årets inredningstrender. Vi är mitt i ett märkbart skifte, där dagens medvetna konsument ställer högre krav rörande produktion, material och kvalitet. Nu satsar fler varumärken på lokal produktion, gärna med närproducerade materialval.