Gunilla Bergström skrev böckerna om Bill och Bolla till sin son Pål på slutet av 70-talet för att försöka förklara och muntra upp den svåra situation familjen befann sig i.
”Mest känd för att vara okänd”. Så presenterade sig Gunilla Bergström när hon sommarpratade i Sveriges radio 1998. Till skillnad från andra barnboksskapare som Astrid Lindgren, Jan Lööf och Sven Nordqvist är hon betydligt mindre känd än sin världsberömda skapelse: Alfons Åberg.Nu har hennes liv sammanfattats av den renommerade biografiförfattaren Klas Gustafson. Från barndomen i Göteborg till journalistuppdragen i Stockholm, in i rollen som mamma till ett barn med autism, om den stora kärleken till hennes siste make Mame Dukereh och sorgen när han dog, inspirationen från den ryske författaren Anton Tjechov, och så klart: relationen till den fiktiva pojken i obestämd ålder, som bor i ett höghus tillsammans med sin pappa.
– Absolut är det så, och det är det nog av väldigt privata skäl eftersom jag mådde bra av att göra dem. Från att ha varit så tungt med olika rapporter och läkarbesök, och sen plötsligt: men det här går ju att skoja om! När man kan skoja om en sak har man vunnit en liten seger, tycker jag.
Trots succén med Alfons är det böckerna om syskonparet Bill och Bolla, som bygger på den egna familjesituationen med dottern Boel som vid tretton års ålder fick diagnosen lindrig hjärnskada med autistiska tendenser, som varit de viktigaste för Gunilla Bergström själv.
– Men han är så försoffad med sin stora tröja. Han är inte någon sådan där bodybuilder som moderna pappor ska vara, som springer i motionsspåret, säger Gunilla Bergström.
Gunilla Bergström – hon som ritat och skrivit böckerna om Alfons Åberg – har sammanfattat sitt liv i biografin Bakom Alfons, skriven av författaren Klas Gustafson. Den handlar bland annat om rollen som förälder till ett barn med funktionsvariation och relationen till den fiktiva pojken hon levt med i snart 50 år.I Alfons hem har den ständigt närvarande, följsamma och piprökande pappan visat en väg mot en ny typ av föräldraskap, som ansågs kontroversiellt när den första boken, God natt Alfons Åberg, kom ut 1972.
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.
– Jag kan nog vara till lags i vissa sammanhang, men inte när det gäller det som jag producerar, då är det stenhårt, så är det, säger Gunilla Bergström.Böckerna om Alfons fortsätter att vara populära. Under 2010-talet har Gunilla Bergströms böcker lånats ut i snitt 750 000 gånger per år på svenska bibliotek, trots att Alfons Åberg börjar närma sig 50 år.
Vem är Milla i Alfons?
Det här är Milla. Hon är Viktors kusin och är Alfons kompis och hon kan göra en massa skoj … … roliga miner, bygga koja, leka cirkus.
– Egentligen har jag nog inte haft så mycket relation till Alfons som karaktär, utan det är berättelsen som är det viktiga. Jag tycker att det har varit roligt att hoppa mellan hans olika åldrar, när han är lite mer vuxen och har knepigare frågor för sig eller när han är lite barnsligare.Jag insåg snabbt att över tre miljoner människor satt bänkade varje vecka på 80-talet och såg filmatiseringen. Att böckerna har sålt i över sju miljoner exemplar och översatts på trettio språk. Att den vanligaste frågan som föräldrar ställde var om Alfons mamma och det som ifrågasättes var saften i glaset efter tandborstningen. Att hon alltid svarade att mamman kanske diskade, låg på sjukhus, var deprimerad eller bara satt i rummet bredvid. Att saften nu är utbytt, eftersom det enbart blev saft för att bryta av det blåa på uppslaget med gult. Det handlade aldrig om glasets innehåll.
Ju oftare sonen sprang fram till just den lådan med Alfons på biblioteket, ju äldre han blev och vi kunde läsa de mer avancerade böckerna, ju mer började jag intressera mig för denna bokskatt och kvinnan bakom dem. Jag insåg att jag visste det mesta om denne pojke med den stickade noppriga tröjan, men inget om Gunilla Bergström. Modern till alla dessa böcker.När jag var liten ville jag bli författare – eller journalist – eller skådespelare. Jag ville använda ordet i skrift och i tal och göra skillnad. Det vill jag fortfarande. Jag heter Mia och är en av skribenterna på den här bloggen, vilket jag är väldigt glad för. Att skriva är lite av mitt liv, eller kanske än mer den jag är? Jag vet inte… Idag är jag mamma till en pojke som är född i Ungern. Han var tre år när jag och min man hämtade honom och han lärde sig språket genom oss och genom barnböcker. Långa förmiddagar tillbringade vi på biblioteket och bara läste böcker och han återberättade på sitt eget språk på kvällarna. Idag älskar han både högläsning och att få styra den saga som jag nu har berättat för honom i fyra år. Sagan om Spökis-Mökis, Flicka-Plicka och Pojken-Peter. Nej, det kommer aldrig att bli en bok om dem, men kanske om andra. Vi får se… Visa alla inlägg av Mia Axinge
Har Alfons Åberg autism?
Alfons Åberg Boel har autism och rimmen berättar om hennes liv när hon var 3-4 år. Läs e-boken här: Vanliga frågor.
En av de böcker vi hade med till Ungern när vi adopterade vår son, då tre och ett halvt år, var ”God natt, Alfons”. Jag hade valt länge. Fram och tillbaka. Han kunde förstå mer avancerade historier, men kunde ingen svenska. Jag öppnade boken och sökte i texten. Den var full med substantiv, substantiv som jag sedan kunde kombinera med prepositioner och efter det ord som ”törstig”, ”kissnödig” och ”rädd”. Bilder till allt. Dessutom var ju handlingen fokuserad på att sova och somna…Efter en tid tillsammans tog jag fram boken och lade dem tillsammans med de som vi hade fått på ungerska, Bogyo y Babosa. Han fastnade direkt för Alfons. Han pekade, lärde sig nya ord varje kväll, övade på att kombinera dem. Skrattade varje gång Alfons pappa låg och sov på golvet, som om han en dag inte skulle göra det. Älskade att peka på månen utanför fönstret och i boken. Gick med boken under armen när han fått på sin pyjamas och sa ”Alfons läsa nu”.
Var bor Alfons Åberg?
Vad heter staden Alfons bor i? Inte i någon speciell stad. Du bestämmer själv var han bor!
Att hon inte ville ta bort pipan från pappan, eftersom ”du väl kan prata med ditt barn om att man på 70-talet rökte och varför man inte gör det längre. Du pratar väl med dina barn när du läser för dem? Berättar för dem hur historien utvecklas?” Nej, att censurera barnböcker för att hemlighålla människans historia var inte för Gunilla Bergström. Dessutom var hennes uppfattning att pappan var den intressanta karaktären i boken, för att han är klar. Vuxen. Har gjort sina val. Alfons har ännu inte blivit den han ska bli.
Som Gunilla Bergström. Hon sa när hon medverkade i Söndagsintervjun på Sveriges radio att hon inte haft möjlighet att reflektera över sina framgångar. Hon formulerade sig som att det är för trångt mellan allt det som är bra i livet och det som är mindre bra. För hon har haft ett liv kantat med sorger, som vi alla. Där av att hon själv inte såg Alfons som sin största bedrift i sitt författarskap. Det är Bill och Bolla. Varför, det kan du lyssna till i intervjun. Det är ju så mycket bättre att få höra det från henne själv. Jo, gör det nu – inga ”jag ska bara”…
Så idag var jag tvungen att tala om för min son att hon som har skrivit om Alfons Åberg är död. Hans svar var direkt: ”Då kan hon inte svara på alla frågor längre.” För efter att jag började att intressera mig för författarinnan bakom Alfons började jag även berätta för honom om författarna bakom böckerna vi läser. Att de är skrivna av någon. Någon med fantasi, med kreativitet, med en längtan att berätta en historia. Men även en person som i sig är värd att berätta om.Den grävande journalisten, som blev känd för sin granskning av Palmegruppen och mötet med den pensionerade Pippi Långstrump, är nu tillbaka. Denna gång har han siktet inställt på att hitta Alfons Åberg, som verkar ha bytt identitet och gjort en klassresa.Mållgan är Alfons hemlige vän. Så hemlig att bara Alfons kan se honom! Mållgan kommer så fort Alfons vill. Men ibland blir pappa väldigt trött på Mållgan.
Vad säger Alfons Åbergs pappa?
Alfons pappa strävar inte efter perfektion Här är ett axplock! “Han lämnar ungen ifred. Han är ingen ängslig förälder som jämt ska fram och pilla. Barn ska inte pillas med, ska inte ständigt styras, granskas, ’modelleras’.
Om serien: Alfons Åberg är en vanlig kille som bor med sin pappa i någon förort – var som helst i världen. Han är inte stor. Han är inte stark. Men han är modigare än du tror! Svensk serie med Jonas Karlsson, baserad på Gunilla Bergströms klassiska barnböcker.
Alfons är 5 år, och han är jättebra på att knyta. Nu behöver inte pappa jämt och ständigt böja sig ner och knyta Alfons ishockeyrör eller skor. Slut med trassel och knutar, eller….?
Alfons fyller år och ska ha ett eget kalas! Faster Fiffi tycker det ska bli roligt att ordna en riktig jättefest… men Alfons vill inte riktigt ha samma fest som faster Fiffi. Alfons och Stor-kusinerna är hemma hos farmor. De retar Alfons: ”Du är för liten. Du får inte vara med” Det är möjligt att Alfons är liten, han är fem år. Men kanske han förstår mer än de tror? Inne i boken kom dock denna illustration att förändras mellan upplagorna. Boken fick kritik från tandläkare för att Alfons tilläts dricka saft efter det att han borstat tänderna. Bergström bytte då ut saften mot vatten och fläcken blev vit, vilket inte ger samma visuella effekt. Om du vill läsa mer om hur det visuella i Alfons-böckerna har mottagits i världen tas ämnet upp i en avhandling av Annika Gunnarsson från 2012 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..På KB samlar vi allt som ges ut i Sverige Öppnas i nytt fönster., på svenska och för spridning i Sverige. Som om inte det vore nog försöker vi också samla in sådant som ges ut i övriga världen som har svensk anknytning, till exempel översättningar av svenska verk till andra språk. Samlingen kallas Suecana Öppnas i nytt fönster. – ”svenskt” på latin – och innehåller litteratur men också film, musik och spel.I många översättningar har Alfons Åberg fått behålla sitt namn, ibland med mindre anpassningar av stavningen som ”Alphonse” eller ”Oberg”. Men många översättare har givit honom ett helt annat namn, och då gärna med allitteration. Som tyskans Willi Wiberg, engelskans Alfie Atkins och finskans Mikko Mallikka.Under juni, juli och augusti har KB särskilda öppettider, och det kan ta längre tid för dig att få hjälp. Vissa veckor är en del funktioner och samlingar stängda. Begränsad service i sommar. Alfons Åberg är ständigt aktuell, numera för flera generationer av barn både i Sverige och utlandet. Barn som är välkomna att ta del av KB:s samlingar när de blir myndiga Öppnas i nytt fönster.. För dessa och kommande generationer bevarar KB Alfons Åberg i alla möjliga skepnader. Förutom de tryckta böckerna i olika upplagor och på olika språk finns historierna om Alfons bevarade i både tv- och radiosändningar, liksom i video- och cd-utgåvor och som datorspel. Material som är sökbart i Svensk mediedatabas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. men som det krävs särskild behörighet att ta del av. Vi får ibland gåvor till biblioteket Öppnas i nytt fönster. som hjälper oss att komplettera våra samlingar. 2019 fick KB en gåva av Alfons skapare Gunilla Bergström. Den innehöll ett exemplar vardera av de svenska upplagorna av hennes böcker under perioden 1971–2012 och dessutom merparten av de utländska språkutgåvorna. Det innebär att vi har Alfons Åberg-böcker på 35 språk i en särskild boksamling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (flera översättningar ingår även i Suecanasamlingen).Och liksom många populära barnboksfigurer förekommer Alfons givetvis på trycksaker som postrar och vykort, som pliktlevereras till KB:s bildsamling Öppnas i nytt fönster.. Även dessa bevaras för framtida generationer och framtida forskning. Och de fortsätter att komma så länge Alfons Åbergs popularitet består… i minst 50 år till!
God natt Alfons Åberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.är den Alfons-bok som tryckts i flest exemplar, på flest språk och fått störst spridning i världen. Den finns till och med på latin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Gunilla Bergström är både författare och illustratör till böckerna och det hon berättar i bild är minst lika viktigt som det som berättas i text. När Alfons spiller den gula saften och den rinner över det blå lakanet ger det en kontrastverkan som får blicken att dras till den gula fläcken.
Det var gänget som jag ofta lunchade tillsammans med som gav mig den träffande avskedsgåvan och jag förstod direkt piken. De hade alltför många gånger fått höra mitt ”jag ska bara…” när de stod redo och väntade vid dörren för att gå ut och äta.
Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Allt om arbetsmiljö nyhetsbrev och att Allt om Arbetsmiljö har rätt att spara min epostadress. Läs Allt om arbetsmiljö personuppgiftspolicy här.Jag har ingen illusion om att jag är ensam ”jag ska bara” -re. Vi finns troligen på de flesta arbetsplatser. Vi som måste göra lite till och lite till, som inte tycker att fem minuter egentligen är fem minuter utan ett ögonblick. Vi som låter våra kollegor stå en stund och vänta som om inte de hade något bättre för sig. Som om de där extra sekunderna skulle vara så avgörande för ens arbetsuppgifter att de inte går att undvara, sekunder som för övrigt väldigt lätt blir till minuter.
Jag är inget stort fan av nyårslöften och alla möjligheter till förändring som tydligen ett nytt år ska ge upphov till, men kanske vore det ändå en bra idé för mig och alla andra ”jag ska bara” -re att minska på våra Alfons Åberg-syndrom. Så nu under 2013 ska vi gå hem i tid, ta vår lunch tillsammans med alla andra, inte jäkta iväg på möten och komma inspringande med andan i halsen med ett ursäktande…”Jag skulle bara…”
Jag hade också tidigare fått hör något i stil med, ”kom nu Alfons” så jag var förberedd. Kanske hade de en förhoppning att jag skulle bryta min ovana på min nästa arbetsplats. Inte för någon annans skull utan för mig egen, för att minska på mitt jäktande. Om jag ska rannsaka mig själv så har det väl inte riktigt blivit så.Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.
I boken är det morgon och pappa Åberg tjatar på Alfons att han ska bli klar med frukost, påklädning och tandborstning så att de kan ge sig av till jobb och dagis. Varje gång svara Alfons ”Jag ska bara…” för att han bara måste göra något annat innan han kan göra det där som pappa ber om. Till slut står dock ändå Alfons påklädd och klar vid ytterdörren och väntar på pappa. Men då är det så klart pappa som ropar från köket ”Jag ska bara läsa klart tidningen först” Till slut kommer de i alla fall iväg.
Alfons Åberg har under hösten firat 40 år som barnboksfigur och har hunnit med att roa generationer av barn. Troligen kommer böckerna finnas i många julklappssäckar även i år, men förhoppningsvis utan att sätta allt för djupa sår. Men nu har jag bestämt mig att bryta mönstret.
Magic & Prints i Göteborg är licenstagare hos Bok-Makaren AB, Alfons Åberg. “Vi producerar hela kedjan i Sverige. Använder miljöcertifierade material och tryckeri. Det är vi stolta över.” Magic & Prints Alfons-posters och Alfons-produkter hittas i barnbutiker och webbutiker runt om i hela Sverige och i flera andra länder. De finns även på Alfons Åberg Kulturhus i Göteborg, ett hus fyllt med olika aktiviteter som har med kultur, barn och deras utveckling att göra!
Baserat på hur du använder hemsidan för FAVI.se så anpassar vi innehållet för att visa dig de bästa produkterna för ett vackert hem. Genom att klicka på knappen `Jag godkänner` så går du med på att dina cookies lagras i din webbläsare. Tack vare detta kommer du att kunna använda FAVI till fullo. Mer detaljer kan hittas under cookie policy.Bokus har sålt böcker online sedan 1997. I utbudet på över 10 miljoner böcker hittar du både fysiska och digitala böcker till låga priser. Läs hur du vill – på papper, på skärm eller streama i Bokus Play – abonnemanget för ljudböcker och e-böcker. Vi klimatkompenserar alla kundfrakter genom Vi-skogen.“Jag ska bara…”. Jag vet inte hur många gånger dessa ord faktiskt yttrades av mig i min barndom, men desto mer minns jag min egen mamma säga dem till mig med barnsligt tillgjord röst. ”Jag ska bara Alfons Åberg”, så sa hon hela tiden till mig när jag var liten. Hon sa det så ofta och liksom ihop med namnet i ett svep utan kommatecken, ”jag ska bara Alfons Åberg”, att frasen fick eget liv och reste sig över sitt ursprung. Nog lästes det kopiösa mängder Alfons Åberg om och om igen i det Pertowska hushållet, men ”jag ska bara” lösgjorde sig från böckerna och landade i vårt vardagsliv, blev en del av vår kultur och jargong.Vår grävredaktion är beroende av dina tips för att kunna granska. Som källa skyddar vi dig alltid. Alla tipsare garanteras källskydd. Det innebär att du har rätt att vara anonym, och att dina uppgifter är skyddade enligt lag.När min systerdotter föddes förstod jag någonting fundamentalt om konceptet tid, och det är att människan av ren nödvändighet måste vara omedveten om tidens gång. Vi kan inte känna åldrandet i kroppen medvetet för det pågår hela tiden och det skulle göra oss totalt lamslagna att aktivt tänka på det. Ungefär som att vi måste glömma att vi alla en dag kommer att dö. Men att se Mila födas och växa upp gjorde att tiden förkroppsligades i henne. Varje dag någonting nytt i hennes lilla ansikte eller en ny rörelse i hennes motorik. Jag vet nu hur två år kan se ut. Hittills har vi läst böcker i stil med ”Knacka på!” och otaliga pekböcker om Bamse och Babblarna. Men snart är det dags för tunna böcker med hårda pärmar om Lilla syster Kanin, Metteborg och Alfons Åberg.
Det är outsägligt sorgligt att Gunilla Bergström avlidit. I snart 50 år har Alfons Åberg gett barn en figur att spegla sig i och kommer så fortsätta i 50 år till om det vill sig väl. Böckerna har klarat tidens tand utan en skråma. Jag ser fram emot den dag då Mila börjar säga ”jag ska bara”. Det är inget mindre än en kvalitetsstämpel.
ETC nyhetsmagasin. Nog lästes det kopiösa mängder Alfons Åberg om och om igen i det Pertowska hushållet, men ”jag ska bara” lösgjorde sig från böckerna och landade i vårt vardagsliv, blev en del av vår kultur och jargong.Det är vad som händer när böcker blir till litteratur. Det blir större än bara texten eller innehållet mellan pärmarna. Det blir till kultur, det nästlar sig in i människors tanke- och idévärldar. Det blir en del av livet. I förra veckan gick Alfons Åbergs skapare Gunilla Bergström bort. En enorm förlust för hela världen, böckerna om Alfons Åberg har getts ut på över 30 olika språk. Både när och fjärran har barn kunnat ta del av saker som barn ofta känner men kanske inte alltid själva kan uttrycka; ensamhet, sorg, att inte kunna somna. Det låter banalt när man säger det sådär, men med handen på hjärtat är det inte många vuxna som kan hantera sådana saker heller. I bästa fall lär man sig leva med det helt enkelt.
Barnkultur kan aldrig landa i ett mellanläge, antingen upphöjs det som det renaste och viktigaste vi har (se åsikten: ”Astrid Lindgren borde få nobelpriset i litteratur”) eller så anses det inte särskilt viktigt alls (se: det faktum att en barnboksförfattare aldrig fått nobelpriset i litteratur). Nog måste det finnas en gyllene tredje väg för denna kulturform, som fostrar och formar själva tiden på sätt och vis. När jag ser på Mila så ser jag tiden röra sig i henne. Det mest urmänskliga, det som gör att människan är någonting annat än de andra djuren. Vi kan placera oss själva i tiden och i rummet. Vi är självmedvetna. Det är inte för intet barndomen anses vara en så formativ period i människans liv. Vi präglas av tidens gång och den är aldrig så tydlig som när vi är barn. Därför behöver barnkulturen behandlas varsamt och med respekt för dess skapare. Inte för att vara dramatisk, men framtiden vilar på deras axlar. Harmoniska barn torde bli harmoniska vuxna.
Här på ETC.se hittar du Dagens ETC, dagstidningen som är röd, grön och oberoende. Men även ETC nyhetsmagasin, Kloka Hem samt alla ETC-företagen. Det här är ett projekt som i snart 50 år försökt göra världen lite bättre. Genom journalistik. Men också genom grön el, klimatsmarta hyreshus och framtidens odling. Välkommen!
Vem är Alfons mamma?
Alfons mamma var en pionjär. Gunilla Bergström 1942-2021. Alfons Åbergs ”mamma” Gunilla Bergström är död.
Jag tror att varenda kotte som har haft eller läst för barn från 1970-talet och framåt kan citera en Gunilla Bergström. Vi har ju fått god hjälp med betoningen av skådespelaren Björn Gustafson, som läst in böckerna och filmatiseringarna; ”Ska bara, ska bara, jag blir galen på ungar som ska bara” eller ”Du rör väl inte sågen?”. Och Bergström har satt folk i arbete. Det var genom hennes böcker som Björn Gustavsson lämnade Alfreds arbetarskjorta och gick över till den bruna pappa-koftan och bli ett med böckerna. För att inte tala om Georg Riedel som elegant växlade från Pippi till Alfons. Alla kan väl baktakts-trudelutten som är signatur till filmerna. Det är nåt bitterljuvt med att tralla på låten, nåt vi alla känner till i dessa tider när allt är uppsplittrat i tusen kanaler.
Vad är Alfons mamma?
Den handlar bland annat om rollen som förälder till ett barn med funktionsvariation och relationen till den fiktiva pojken hon levt med i snart 50 år. ”Mest känd för att vara okänd”. Så presenterade sig Gunilla Bergström när hon sommarpratade i Sveriges radio 1998.
Men man får inte glömma bort böckerna om Bill och Bolla, som författaren själv skattade högst och som vi i dag skulle kalla autofiktiva. Gunilla Bergström fick en autistisk dotter som heter Boel, och i böckerna möter vi henne och storebror, ”han så klok och hon en stolla”. ”När man kan börja skoja om det svåra har man fått näsan över vattnet” sa Bergström i Söndagsintervjun för två år sedan.
Hur många är är Alfons?
1972 gavs den första boken om Alfons Åberg ut. Vi gratulerar en evigt ung 50-åring som ”ska bara” på 35 olika språk.
Alfons Åbergs pappa, med sina fel och brister, var en roande källa till identifikation om man, oavsett kön, var tvungen att hanka sig fram ensam barn och hushåll. Där fanns ingen åtråvärd idyll där barnen hoppsade omkring i fröjd och gamman. I Gunilla Bergströms collage-miljöer syntes bara det allra viktigaste. Det som förde berättelsen framåt eller markerade scenbyte. Resten fick fantasin fylla på.
IN MEMORIAM. Herregud, Gunilla Bergström! Hennes betydelse kan man ju rakt inte överskatta. Det är väl bara några få författare efter Astrid Lindgren som blivit så folkkära, ja älskade, under sin livstid. Här och fjärran. Böckerna är faktiskt översatta till ett 30-tal språk. Hur många sålda ex går inte att räkna.
Så på många sätt var Gunilla Bergström en pionjär, även om hon inte alltid var det med avsikt. Lennart Hellsing sa: ”All pedagogisk konst är dålig konst – och all god konst är pedagogisk”. Och ju mindre avsikt och nyttighet man kunde ana med Bergströms böcker desto bättre var de. Bergström började skriva om en ensam pappa medan de flesta papporna var frånvarande föräldrar. Inte för att hon hade en agenda. Utan för att hon tyckte det var roligt. Den lusten går inte att ta miste på. Läggdags och lekdags. Födelsedag och fotboll. Genom böckerna om Alfons Åberg har vuxna och barn fått spegla sig i en massa olika vardagssituationer. Som att inte vilja sova (”Godnatt, Alfons Åberg”) eller vilja leka med en förälder som hellre läser tidningen (”Aja baja Alfons Åberg). Eller vara rädd för spöken. För i Bergströms värld finns också känslorna rädd, brydd, ledsen och dum. I en av de mest sönderlästa böckerna på barnboksbibblan, ”Alfons och odjuret”, drämmer Alfons Åberg en knytnäve rakt i nyllet på lill-killen och drabbas sedan av ohyggliga samvetskval som övergår i en skenande fantasi om ett monster under sängen. Ve och fasa. Lillkillen kanske är död! Alfons ville ju bara att han skulle leva och må bra. Vilket lillkillen naturligtvis gör, till sist.Ditt hem är det ställe där du startar och avslutar varje ny dag och Room99 har ett brett utbud av heminredningsprodukter till de olika rummen som gör ditt hem till en lycklig plats att vara på. Du förtjänar att bo i ett hem som speglar din personliga stil och ger dig den perfekta atmosfären att leva i. Ta del av vårt utbud av posters och unika inredningsdetaljer som gör ditt hem lika speciellt som du.Grafisk poster med Alfons Åberg tillsammans med det välkända citatet ”Jag ska bara…”. Baserad på originalillustration av Gunilla Bergström. Tryckt på miljövänligt 200 g, matt papper, hos miljöcertifierat svenskt tryckeri.
Vad hände med Alfons Åberg?
Alfons upplever stora och hemska saker, han har ingen kompis, han har slagit en som är mindre än han och alla tror att han är en tjuv. Stora känslor om rätt och fel men allt löser sig på ganska lugnt Alfons-manér. Man hinner tänka och känna själv. En riktig berg-och-dalbana för liten och stor.
“Alfons är en vanlig kille som bor med sin pappa i en förort – var som helst i världen. Han tycker om att spela fotboll, bygga koja och leka med sina vänner. Han är glad och busig men kan också bli ilsken, svartsjuk och spökrädd – precis som alla andra.” Gunilla Bergström.
Vem säger jag ska bara?
”Alfons! Kom nu, klockan är mycket”, ropar pappa från köket. ”Vi måste gå till dagis!” ”Ja, jag kommer”, säger Alfons, ”jag ska bara…” Cachad
Väljer du att använda en förtryckt retursedel kostar det 99 kr för paket du hämtat hos ombud och 499 kr för skrymmande gods / möbler du tagit emot med hemleverans.
Alfons Åberg-poster med kanske Alfons mest kända uttryck Jag ska bara… från boken Raska på, Alfons Åberg av Gunilla Bergström. Jättefin poster att hänga upp i barnrummet! Designad och tryckt… Läs mer
Returkostnaden står du som kund för. Du kan välja att returnera på egen hand (det måste dock skickas som företagspaket) eller med vår förtryckta retursedel.
Du får alltid fri frakt på ordrar som överstiger 799 kr inom Sverige! Undantag är möbler och skrymmande gods som kräver hemleverans, detta kostar från 149 kr och uppåt. Författaren Gunilla Bergström får årets ”Hederskram till Bosse Östlins minne”. Via priset Hederskramen vill Glada Hudik-teaterns Supporterklubb uppmärksamma den som gjort betydande insatser för att personer med intellektuell funktionsvariation ska kunna leva ett rikt, utvecklande och respekterat liv. I år är det 50 år sedan den första boken Alfons Åberg gavs ut. Det firar vi med en maffig jubileumsutgåva med Gunillas Bergströms bästa Alfonsberättelser – utvalda av författaren själv.I år firar vi 50 år med Alfons Åberg, Gunilla Bergströms älskade barnboksfigur. Alfons är ingen superhjälte eller söt sagofigur, han är bara vanlig som vi. Och kanske är det just därför som han blivit vår kompis.
Gunilla Bergström, en av våra mest älskade bilderboksskapare, gick bort den 23 augusti och sörjs av hela barnbokssverige. Här har vi samlat några röster och reaktioner på hennes bortgång.Astrid Lindgren, Antologi , Cina Friedner, Linn Gottfridsson, Emi Gunér, Anne-Marie Körling, Katja Tydén, Per Gustavsson, Emma AdBåge, Cecilia Heikkilä, Gunilla Bergström, Hanna Granlund, Ingrid Vang Nyman, Ingrid Flygare, Loka Kanarp, Emma Ganslandt, Gabrielle Frödén
Handla inredning och möbler online på peaceofhome.se. Hos oss hittar du inte bara de kända varumärkena utan även personlig och unik kvalitetsinredning som får dig att sticka ut från mängden. Hitta din stil hos oss! Du får alltid fri frakt över 799 kr och öppet köp!
Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.
Dokumentärfilmaren Jimmy Olsson vill få kontakt med Alfons Åberg, som nu har blivit vuxen. Han får upp ett spår efter att ha pratat med Alfons’ barndomsvän Milla och lyckas till slut få en pratstund med Alfons.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.