Posted on

Kålrotslåda Med Potatis

Det finns många recept på kålrotslåda. De flesta innehåller inte potatis men jag som inte tycker om den skarpa smaken på enbart kålrot, blandar gärna i lite potatis i mina lådor.

Den här kålrotslådan äts i samband med julfirandet i finland. Själv tycker jag att den egentligen skulle kunna ätas året runt för den smakar lite som svenskarnas rotmos. Varför inte ta och prova något annorlunda varje år till ditt julbord. På så sätt berikar du dig själv med smakupplevelser. Jag tänker nog ta och googla lite på andra länders julmat och se vad de har att erbjuda mig. För något år sedan hade jag en intensiv period av GI vänlig mat. Fantastiskt vad bra jag mådde. Jag kommer under den här avdelningen att lägga upp de recept som tillkom under den tiden. Vi har funnits på Internet sedan 1999 och är mötesplatsen på internet för matlagnings- och vinintresserade. Du som besökare är välkommen att ta del av de inlägg, artiklar och recept som finns här.Lösfryst, ätfärdig, alspånsrökt skinka. Strimlad (ca 60x5x5mm). Serveras kall eller varm i sallader, såser eller grytor. Bra varmhållningsegenskaper. 4,69kg CO₂e/kg. Tillverkad i Sverige. Nyckelhålsmärkt, Kött från Sverige.Atria är ett av norra Europas ledande matföretag med välkända varumärken som Lithells, Sibylla, Pastejköket, Lönneberga, Ridderheims och TZAY. Atria Sweden ägs av den finska livsmedelskoncernen Atria Abp.

Allergia ges ut av Astma- och Allergiförbundet, en intresseorganisation för personer med allergi. Förbundet arbetar för en bättre miljö, bättre vård, ökad kunskap och förändrade attityder samt stöder forskning. Medlemmar i förbundet får tidningen, övriga kan prenumerera.
Skala och riv löken. Skala och skär potatisen och kålrot i tärningar. Koka kålrotstärningarna nästan mjuka i grönsaksbuljongen. Lägg i potatisen och koka tills allt är mjukt. Häll av buljongen och tillsätt mjölkersättningen. Oka upp sakta och rör om. Mosa med potatisstöt. Det kan få vara lite bitar av kålrot. Tillsätt den rivna löken, sirap, kryddor och margarin. Smaka av med salt. Rör ut majsmjölet i lite mjölkersättning och blanda ner i moset. Fördela moset i en ugnssäker stor form eller två mindre. Strö på ströbröd. Det blir också fin yta om man penslar på lite smält margarin före gräddning. Grädda i 175 grader, 30 minuter för små formar och 45 minuter för stor.

Jag skulle vilja påstå att det julbord vi äter i min familj till jul är rätt klassiskt. Vi börjar med sill, ägg och potatis samt kalla tillbehör som pastej, julskinka, lax, farmors sillsallad och olika julkorvar.
2. Ta bort silen och slå av spadet – spara förslagsvis och gör en soppa. Mosa kålroten och rör i en smörklick. Skeda ut kålrotsmoset i en gratängform och strö över ströbröd. Ställ in i 250°C i vanlig ugn i 10-15 minuter för att ge den färg – se till så den inte bränns.Kul att du nämner det. Jag har hört att det finns två varianter som cirkulerar där ute, varav en är söt. Min mamma berättade nyligen att de alltid bjöd på den söta varianten när hon var gift med min finska pappa. När min faster vid ett tillfälle bjöd på denna som jag har recept på, som inte är söt, tyckte hon den var godast. Det är bakgrunden till att vi nu kör med den :)Landleys kök reserverar sig för eventuella felaktigheter. Verkar något konstigt i ett recept eller en text, hör gärna av dig via tillhörande kommentarsfält.

Vad gör man då om man inte har något skinkspad? Tar köttbuljong så klart! Det går alldeles utmärkt att byta mot det om man inte har något skinkspad. Är man vegetarian byter man naturligtvis till grönsaksbuljong. Den som är glutenintolerant använder glutenfritt ströbröd. Med andra ord kan det här goda tillbehöret till julbordet varieras för att passa alla.
*För veganskt/vegetariskt recept, byt smöret mot mjölkfritt smör eller olja. Byt köttbuljongen mot Bella ekologisk grönsaksbuljong i pulverform och se till att ströbrödet bakats utan smör och ägg. Ströbrödet kan även uteslutas.

När de kalla rätterna är avklarade hugger vi in på de varma rätterna; köttbullar, prinskorv och Janssons Frestelse. Vi har även min svärmors goda rödkålssallad med apelsin, min hemmagjorda rödbetssallad och mitt varma rödkål samt olika typer av ”lådor”. I familjen har vi rötter både från Småland och Finland, vilket också några av dessa rätter härstammar från.

Jag heter Madeleine och ligger bakom Landleys kök som idag är en av Sveriges största matbloggar. Här bjuder jag på goda recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket. Med bloggen hoppas jag kunna hjälpa dig att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.
Du borde klara dig på en gammal hederlig gratängform eller en pajform. När kålroten är kokt och mosad är det enklast att avgöra vilken form man ska ta baserat på hur mycket det blir. Lagret med kålrot ska bli cirka 3-5 cm tjockt. Min mamma brukar göra kålrotslådan i en folieform med papplock.

Sötad potatislåda är vanligt förekommande på det finska julbordet. Den består av sött potatismos som gräddats i ugn. Potatislådan äts ofta tillsammans med julskinkan, köttbullar och köttgryta.Här kommer recept på tre klassiker från mästerkocken Michael Björklund, Potatislåda, Kålrotslåda och Morotslåda. Passa på och testa någon av dessa delikatesser. Alla passar perfekt på julbordet.