Posted on

Klass 1 Parkering

Nyköpings centrala delar är indelade i två parkeringszoner: röd zon (inre stadskärna) och grön zon (yttre stadskärna). Zonerna gäller för de flesta parkeringar i stan som är kommunens. Tänk på att det bara är tillåtet att parkera på skyltade parkeringsplatser inom zonerna.

En trasig parkeringsautomat innebär inte att det är gratis att parkera. De parkeringsanvisningar som uppges gäller ändå. Uppsök i stället en annan parkeringsautomat i närheten med samma betaltaxa som där du parkerat. Du kan också använda dig av parkeringsapparna Easy Park eller Parkster , läs mer om betalningsalternativ.Vi behandlar uppgifterna för att kunna ge dig återkoppling utifrån vad du fyllt i formuläret. Den rättsliga grunden för behandlingen är uppgift av allmänt intresse. Mer information om hur vi hanterar dina personuppgifter, dina rättigheter och kontaktuppgifter till dataskyddsombud och personuppgiftsansvarig finns att läsa på nykoping.se/personuppgifter.

De olika tjänsterna erbjuder pappersfaktura. Det kan medföra en fakturaavgift. Om du vill slippa fakturaavgift kan du registrera ett betalkort eller välja att få faktura via e-post. Detta gör du via leverantörens app eller webbplats. Mer information om de olika alternativen finns på deras respektive hemsida.
[email protected] | Växel 0155-24 80 00 | Fax 0155-26 75 40 | Postadress Nyköpings kommun, 611 83 Nyköping | Besöksadress Stadshuset, Stora Torget | Organisationsnummer 212000-2940På Spelhagsvägen vid småbåtshamnen, på västra hamnsidan, finns en husbilsparkering med plats för upp till 10 husbilar på parkeringen och elstolpar för 8 användare.

För dig som inte har möjlighet att betala parkering via app kan istället SMS-parkera via Easypark eller Parkster. Information om hur du går tillväga finns angivet på en skylt intill laddplatserna.

Nyköpings kommun tillhandahåller två stycken parkeringsplatser med tillhörande laddstation. De finns på parkeringen intill Culturum vid Hospitalsgatan 11. Här kan du som kör en laddhybrid/plug-in-hybridbil parkera och ladda ditt fordon i högst 4 timmar i följd mot avgift (12kr/tim).

Vad ingår i klass 1?
SJ 1 klassFri tillgång till kaffe, te och fika i vagnen.Extra benutrymme och breda säten.Tillgång till SJ Lounge.Frukost serveras vid din plats.Möjlighet att förbeställa mat som serveras vid din plats.Platsbokning.Wi-Fi.
Här hittar du information om Nyköpings parkeringsplatser, till exempel var man hittar parkeringsplatser, vad som gäller för kantstensparkering, vad det kostar att parkera och hur du ansöker om parkeringstillstånd.

Vad betyder klass 1 på parkeringen?
Vad betyder parkering klass 1? Klass 1 parkering betyder att det endast är tillåtet att parkera ”vanliga” personbilar på parkeringsplatsen. Husbilar är däremot inte tillåtet att parkera där. Cachad
Kommunen gör det möjligt att köpa månadsbiljett på några av de kommunala parkeringsplatserna. Månadsbiljett köps i parkeringsautomaten på parkeringen. På automaten finns information om det finns månadsbiljett eller inte. Du kan även använda dig av betalfunktionen som Easy Park och Parkster erbjuder.Sommarens badbuss åker till några av de populäraste badställena i området som Strandstuviken och Jogersö. Nytt för i år är att Stendörren ingår i turlistan.

Din webbläsare är lite i äldsta laget, du får gärna surfa runt här med den, men du skulle få en bättre upplevelse med en modern webbläsare. Klicka här för att titta på alternativ.
Vid parkeringen väster om Busstationen kan man parkera i 72 timmar. Parkeringen heter Teatern. Du ser på skyltarna vilken del av parkeringen som är långtidsparkering. Avgiften är 6 kr i timmen, max 72 timmar.Upphandlingen av Östra Infarten är nu klar och Kommunstyrelsen beslutade på mötet den 20 mars att ge Tekniska divisionen medel och uppdrag att genomföra byggnationen.

Vad är en personbil klass 2?
Personbil klass II är permanent försedd med ett karosseri som är inrättat som bostadsutrymme och utrustat med åtminstone: fast monterade sittplatser, fast monterade sovplatser som kan utgöras av sittplatser som kan omvandlas till sovplatser, fast monterad utrustning för matlagning och lagring och.
En parkeringsplats kan inte reserveras, parkering sker alltid i mån av plats. Tillfälliga inskränkningar kan ske, exempelvis i samband med rengöring eller underhåll.Förberedande arbeten inför Nyköpings resecentrum pågår under våren 2023 vid stationsområdet. Ledningar ska flyttas från Brunnsgatan en bit västerut. För att göra det måste vi samtidigt ta ner träd som står i vägen för arbetet.

Vad är klass 1 lastbil?
För klass 1 är måtten beräknade för en fullastad 24-meterslastbil med släp, det vill säga att de är dimensionerade för till exempel så kallat ”Norrlandsekipage” och även morgondagens 74-tonnare. Klass 2 är den vanligaste klassen här i Götaland, och den är dimensionerad för den typ av lastbilsekipage som finns här idag.
Kommunstyrelsen beslutade på tisdagen om att en ny gång- och cykelväg ska byggas och att hållplatser ska byggas om i Isaksdal. Samtidig beslutades att Trafikverkets hållplatser i Nävekvarn IP, Nya Svalsta och Jönåker ska utvecklas och tillgänglighetsanpassas.

Europan är en internationell stadsbyggnads- och arkitekturtävling för professionella team under 40 år. I årets tävlingsomgång deltar Nyköpings kommun tillsammans med Explore Skavsta och Region Sörmland.
Om du inte har en smartphone och möjlighet att ladda ner appar kan du i stället SMS-parkera via EasyPark eller Parkster genom att följa instruktionerna som finns angivet på skylten på sidan av respektive parkeringsautomat.

Märket anger att ett område med parkeringsförbud börjar när infarten till ett område skyltas med detta vägmärke. Det råder därmed parkeringsförbud för hela området, förutom de platser där vägmärken om tillåten parkering finns.

Att ställa sin husbil på platsen kostar 6 kr/h dygnet runt eller 100 kr/dygn. Du får parkera i upp till 2 dygn i följd. Du betalar via någon av apparna från EasyPark och Parkster. Vid betalning, använd områdeskod 15515.

Det finns också privata parkeringar, exempelvis Åhléns, parkeringsgaraget under gallerian på Bagaregatan och takparkeringen på Brunnsgatan (bredvid gallerian Nyckeln) som inte berörs av zonerna.
Generellt får du parkera upp till 24 timmar i sträck utanför den gröna zonen. Det gäller vardagar, förutom dag före söndag och helgdag, om inte skyltning visar något annat.Det finns några särskilda parkeringar för MC och EU-moped. De är avgiftfria. Fem fordon får plats på samma utrymme som en vanlig parkering. Parkeringstiden är begränsad och du ska följa de anvisningar som finns på skyltarna.Det är parkeringsavgift för motorcyklar och moped klass 1 (EU-moped och mopedbil). Det infördes i april 2022 för att villkoren ska bli mer likvärdiga för alla motorfordon, eftersom de konkurrerar om samma utrymme.

Tilläggstavlan som sitter under övrig parkeringsinformation hänvisar till ansvarig markägare som äger och övervakar parkeringen. Där ser du om det är kommunen eller en privat ägare.
Finns endast vägmärket ”Parkering” och inga tilläggstavlor får du parkera i högst 24 timmar. 24 timmarsregeln gäller måndag till fredag. På lördagar, söndagar, helgdagar och dag före helgdagar får du parkera under obegränsad tid.Parkerar du på en dag då tidsbegränsningen inte gäller börjar dina 24 timmar räknas nästkommande vardag. Exempel: Parkerar du kl. 15.00 på en söndag måste du hämta bilen senast 24.00 på måndag kväll. Tältning förbjuden? Här ställs vi inför ett moraliskt dilemma. Platsen är superfin och min husbil är ju faktiskt inte ett tält – då borde jag väl kunna stå här? Och att ha tält på bilen är ju inte samma sak som att sätta upp det på marken – då funkar det väl? Eller? Tyvärr är många av skyltarna ute i vårt land gamla och utsatta på en tid då tält var det främsta övernattningsalternativet. Det går såklart att argumentera för att kunna parkera – men handen på hjärtat, känns det helt rätt? Att hålla koll på reglerna är inte bara av vikt för att slippa böter. De finns där av en anledning – oftast för att skydda djur och natur. Med hänsyn till det bör du därför följa dem, men också för att om det blir allmänt känt att bilcampare inte följer de regler som gäller, kommer fler och fler platser få hårdare regler (detta har redan skett på de populäraste områdena). Så för att vi alla ska ha möjlighet att fricampa även i framtiden – se till att göra rätt för dig.

Vad betyder klass 2 parkering?
Svar: Ja, du får parkera din bil på denna plats. Skylten betyder parkering för personbil. Din lastbil har en totalvikt som inte överstiger 3,5 ton. Det innebär att den är en så kallad lätt lastbil, eller personbil klass 2, vilket är ett begrepp som infördes 2006.
Tips på fricampingplatser kan du få med hjälp av appen park4night. Finns för både iPhone och Android. Platserna i appen är dock tillagda av privatpersoner och det är inte garanterat att du faktiskt får stå på de platser som finns utmärkta. Därför kan det vara klokt att slänga ett öga på kartan innan så att de inte ligger i ett naturreservat.

Olika namn på olika typer av uppställningsplatser. Var gränsen går mellan dem är något diffus men generellt är de traditionella campingarna större med anlagda vägar och inte sällan även stugbyar. Här finns också ofta möjligheten att koppla in dig på elnätet. På grund av faciliteterna är dessa oftast dyrare. En naturcamping kan å andra sidan vara ett litet undangömt naturområde där du får stå för en mindre summa (som inte sällan swishas till ett angett nummer), med enklare faciliteter som tex utedass. Men en naturcamping kan också vara större, likt en mer traditionell camping. En ställplats å andra sidan är mer som en enkel parkeringsplats som är anpassad för husbilar där det också är okej att ställa ut campingutrustning som markis, stolar etc. Kostar oftast en summa.
Tömning av gråvatten och latrin bör därför göras på särskilda stationer. Gråvatten töms lättast rätt ner i en öppen brunn och latrinen i en latrinsink där du både kan tömma och göra rent den. Om du bor på en camping finns detta i regel där, men om du fricampar kan det vara svårare att hitta dem. Du kan alltid fråga på en camping om du kan få betala för att tömma tanken, men annars är tipset att kolla efter rastplatser där det är okej att tömma. Du hittar dem via denna karta. Använd endast de stationer som erbjuder latrintömning (dvs inte i toaletterna då de kan vara kopplade till en tank och inte vattennätet. dessutom är det inte så fräscht om det skvätter. Det kan också bli stopp om du tömmer mycket på en gång. Vissa menar att om du har kemikalier i tanken kan detta skada avloppsvattnet, men jag har ingen källa på det).Läs på ordentligt och respektera reglerna. De finns där av en anledning, tex för att skydda känsliga djur – eller för att inte locka dit djur som dras till tex matrester. Kör du förbi en skylt, stanna och läs den. Personligen föredrar jag den enklare typen av camping, men även de större har sin charm. Ibland kan det vara skönt att stå en natt där du har tillgång till en varm dusch, toalett, tvättmaskin och kanske rent av butik och restaurang. Om du har barn kan de hitta gott om lekkamrater och du och din partner kan hinna få en liten stund för er själva. Passa på att tvätta, duscha, och tömma gråvatten och latrin innan du beger dig vidare. Det är trafikförordningen som hanterar alla trafikregler om hur du får köra och var du får parkera. När det kommer till parkering får du som sagt parkera jämte vägen förutsatt att marken inte tar skada eller så länge vi inte utgör en fara eller riskerar att hindra eller störa andra.

Att fricampa innebär att du parkerar fritt någonstans i naturen. En magisk upplevelse som inte kostar en krona – men tänk på att värna om naturen och städa upp efter dig, så fricamping förblir tillåtet även i framtiden.´
Inom tätbebyggt område, på rastplatser och skyltade parkeringsplatser är det generellt 24 timmars parkering som är tillåtet (förutsatt att inga skyltar påvisar något annat) – du får med andra ord lov att övernatta en natt på ett ställe med bilen. På lördagar, söndagar och helgdagar får du stanna till nästa vardag. Utanför tätbebyggt område finns inte samma tidsbegränsning. Har du tänkt övernatta är det dock klokt att hålla sig till samma regler som för tält, vilket enligt allemansrätten är ”något enstaka dygn eller två”. Detta med hänsyn till naturen eftersom regeln bla finns pga det slitage som blir på marken runt lägret och hur vår närvaro påverkar på djurlivet.

De senaste åren har vanlife-trenden bara ökat och ökat. 2021 har spåtts bli taktältets år av outdoorpodden Husky och till följd av pandemin har allt fler bytt utlandssemestern mot svemestern vilket har fått allt fler att få upp ögonen för vår egen hemmaplan. Att färdas med bil är ett enkelt sätt att ta sig direkt dit man vill och samtidigt upptäcka de där riktigt fina smultronställena på vägen. Att sova över i bilen får oss att komma än närmre naturen, hålla nere kostnaderna – och i dessa tider även hålla avstånd. Men vad är det egentligen som gäller? Var kan man stå och hur länge? Här försöker jag råda lite klarhet på ämnet.
Det kan också finnas möjlighet att tömma i småbåtshamnar, i anslutning till reningsverk och på vissa mackar. I appen Park4night finns också några tips på var du kan hitta stationer.

Anledningen till tältförbud är sällan själva tygstycket utan att vi vistas på en och samma plats under längre tid. Vi kanske behöver göra våra behov någonstans, vi trampar runt, lagar mat och samtalar om kvällen. Allt detta är saker som påverkar naturen och de djur som lever i den – även om vi stannar inne i fordonet. Skräp och matrester kan locka till sig fåglar eller rovdjur men lukten av människa kan också kännas hotfull och skrämma bort de djur som lever där. Så oavsett om det inte står förbud mot övernattning i just din boendetyp – respektera regeln och sov någon anannstans. Oftast är det i skyddad natur som dessa regler finns och de finns där av en anledning.
I områden med skyddad natur (så som tex naturreservat och nationalparker, men också fågel- och strandskyddsområden) gäller inte allemansrätten. Istället råder särskilda regler vilket beror på att olika områden är skyddade av olika anledningar. Du behöver med andra ord själv ta reda på vad som gäller.När du kör in i ett naturreservat passerar du nästan alltid en informationstavla om området och vilka regler som gäller. Stanna och läs den! Finns det ingen karta kan du gå in på länstyrelsens hemsida och klicka dig fram till rätt reservat/park. I vissa är det fritt fram att parkera och övernatta, medan det i andra är helt förbjudet. Tänk på att eventuella parkeringsplatser ofta ligger i reservatet/parken vilket innebär att regler om övernattning gäller även där.

I Sverige finns det också hundratals rastplatser som du kan parkera och övernatta på. Här kan finnas toalett, bord med sittplatser soptunnor, möjlighet till latrintömning mm – eller ingenting. Det ser olika ut från plats till plats. På samma sätt är vissa natursköna, andra inte. Rastplatserna är främst till för att långtrafikanter ska kunna stanna och vila. Därav får du stå max 24 timmar på dessa platser.
Att stå avskilt ute i naturen eller på anvisad inhängnad plats med bekvämligheter som dusch och tvättmaskin är en smaksak och bara för att man gillar det ena behöver det inte utesluta det andra. I mina ögon finns det fördelar med alla campingvarianter.

Vad är skillnad på klass 1 och 2?
Definitionen av moped klass II beror på hur fort den går att köra och vilken effekt dess motor har. Går den fortare än 25 km/timmen eller har en högre motoreffekt än 1 kW är den att anse som en moped klass I.
Om du har vattentank kommer du då och då behöva tömma ut det så kallade gråvattnet, dvs slasktanken som också sitter i bilen. Har du toalett, så hör den ihop med en latrintank som också kommer behöva tömmas. Gör inte detta i naturen! Diskmedel och medel för toaletten kan vara skadligt för naturen och rester kan locka djur till platser de inte hör hemma. Dessutom är det oerhört ofräscht. Lämna naturen i det skick du själv vill möta den.

Om angivelsen sträcker sig över midnatt gäller tidsperioden efter midnatt påföljande dag. Anges visst datum eller en viss veckodag gäller regleringen denna dag oavsett om dagen är en vardag, söndag eller helgdag.Trafikreglerna för moped klass II är desamma som för cykel. Du ska därför köra din tvåhjuliga moped klass II på cykelbana, såvida inte cykelbanan har en tilläggstavla under vägmärket för påbjuden cykelbana där det står ”ej moped”.

Körkortskrav: Körkort, traktorkort, eller förarbevis för moped klass II. Om du har fyllt 15 år före den 1 oktober 2009 krävs ingen särskild behörighet.

Moped klass II är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul, som är konstruerat för en hastighet av högst 25 km/timmen och vars effekt inte överskrider 1 kilowatt.
Definitionen av moped klass II beror på hur fort den går att köra och vilken effekt dess motor har. Går den fortare än 25 km/timmen eller har en högre motoreffekt än 1 kW är den att anse som en moped klass I. För en mer detaljerad beskrivning för moped klass I och II, se lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner på Riksdagens webbplats.Från 1 januari 2016 tillåts en ny typ av moped klass II. Den ska ha trampor och en hjälpmotor med en högsta effekt på 1 000 watt. Motorn får endast ge ett krafttillskott upp till och med 25 km i timmen. Det räcker med cykelhjälm för att få köra just den här mopedtypen. Den här typen av moped är inte en cykel även om den kan se ut som en – Läs mer på sidan Cykel med elassistans eller moped.Passagerare som inte har fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm. Du behöver inte använda hjälm i tre- eller fyrhjulig moped med karosseri om du istället använder bilbälte.Du måste ha skyddshjälm när du kör moped. Det finns vissa undantag, till exempel den som färdas med en tvåhjulig moped klass II som är konstruerad för att drivas med en tramp- och vevanordning och där motorn inte ger något krafttillskott vid hastigheter över 25 kilometer i timmen ska använda cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd. Det är tillräckligt att använda cykelhjälm när du kör en sådan moped.Parkeringslapp från automaten måste finnas i varje fordon om man ska stå en timme fritt, såvida det inte är en automatisk automat där du knappar in regnummer direkt i maskinen.

Får lätt lastbil parkera på klass 1?
Får jag parkera på denna plats? Svar: Tilläggstavlorna säger att parkering är tillåten för fordon som är registrerade som 1: Buss, oavsett totalvikt, (vägmärke T8 Symboltavla med symbol S5) och 2: Tung lastbil, alltså lastbil med totalvikt över 3,5 ton, (vägmärke T8 Symboltavla med symbol S1).
Vellinge.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats. Om du vill ha mer information om vår användning av cookies, inklusive hur du kan blockera eller radera dem, läs mer här cookies på vellinge.se.I kommunen finns avgiftsbelagda parkeringsplatser under perioden 1 maj till 30 september då vi har många badgäster. För Skanör hamns norra parkering gäller perioden 15 maj till 15 september, klockan 08.00-20.00.

Vilka får parkera på klass 2?
Moped klass 2 har samma regelverk som cykel och ska inte parkeras på MC-plats. Har du en tvåhjulig moped klass 2 eller cykel får du parkera den på gång- eller cykelbana. Du får dock aldrig parkera så att den står trafikfarligt eller hindrar annan trafik.
Inom Vellinge kommun finns både tidsbegränsade och avgiftsbelagda parkeringsplatser. Kontrollera vilka regler som gäller innan du parkerar ditt fordon.Husvagn, släpvagn och hästtransport räknas som fordon och får parkeras på vanliga p-platser enligt samma regler som ovan. Du betalar alltså separata avgifter för dragfordonet och släpfordonet.

Krav på parkeringsskiva ( P-skiva) finns på vissa tidsbegränsade parkeringsplatser i Vellinge, Höllviken och Skanör centrum. Du kan använda den P-skiva du redan har, eller hämta en ny på biblioteken eller i kommunhuset. Vid parkering av motorcykel eller moped klass I behöver p-skiva dock inte användas, gäller ej inom vägföreningsområden, dock så gäller den reglering som finns på platsen.
Om du har en bit till tågstationen eller busshållplatsen men ändå vill åka kollektivt kan du enkelt ställa bilen på någon av de många pendlarparkeringar som finns i kommunen. I filen pendlarparkeringar hittar du kartor till samtliga pendlarparkeringar i kommunen.För att söka information på webben behövs inget användarkonto. Vill du använda appen på telefonen behöver du däremot registrera ett konto kostnadsfritt för att kunna söka information. Om du även vill använda appen för att betala din parkering behöver du registrera en betalmetod, kort eller Swish. För att få parkera till boendetaxan med motorcykel måste du först ha ett giltigt boendeparkeringstillstånd, därefter väljer du månadsbetalning eller dygnsavgift. Moped klass 2 har samma regelverk som cykel och ska inte parkeras på MC-plats. Har du en tvåhjulig moped klass 2 eller cykel får du parkera den på gång- eller cykelbana. Du får dock aldrig parkera så att den står trafikfarligt eller hindrar annan trafik.Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda.I Stockholms stad ska parkering med tvåhjulig motorcykel utan sidvagn och tvåhjulig moped klass 1 utan sidvagn, ske på ordinarie parkeringsplatser eller på parkeringsplatser reserverade för motorcykel. Det är tillåtet att parkera flera tvåhjuliga fordon i samma ruta så länge de står inom markerad parkeringsruta. Du betalar för en biljett som du tar med dig för att kunna redovisa vid eventuell kontroll. En biljett per parkeringsruta. Något som saknas är bra skyltar om att vissa platser enbart är till för elbilar som laddas. Det är alltför vanligt att de få platser som finns är blockerade av fossilbilar.TSFS 2016:22 Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om bilar och släpvagnar som dras av bilar och som tas i bruk den 1 juli 2010 eller senare.

Vad betyder klass 1 skylt?
Personbil klass I omfattar bilar som är försedda med högst 8 sittplatser utöver förarplatsen. Personbil klass II omfattar personbil med ett karosseri som är inrett som bostadsutrymme. Husbil innefattas i denna beteckning (vissa äldre husbilar kan vara klassade som lastbil enligt tidigare regler). Cachad
En personbil klass II kallas ofta för husbil men en husbil kan också vara en lastbil. Om husbilen är registrerad som lastbil, finns det andra krav på förarens behörighet, fordonets utrustning samt skatter och avgifter.Personbilar delas in i klass I och klass II. Beroende på tid på året och väglag finns det regler på vilka däck en personbil ska ha. Läs mer om regler för vinterdäck.

B-behörighet som förvärvats före den 1 juli 1996 ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3,5 ton om behörigheten inte har varit återkallad efter detta datum.
Körkortskrav: En personbil klass II som har en totalvikt under 3,5 ton kan köras med behörighet B. Den som har en utökad B-behörighet (kod 96) får köra en fordonskombination som väger 4 250 kg. Personbilens vikt dock inte överstiga 3,5 ton.Och så har vi dom tunga lastbilarna över 3,5 ton som står över natten på allmänna gator där det är tillåtet att stå för bilar under 3,5 ton, och vad jag har sätt inte får böter av någon anledning ?!

Ok Puggento kan det vara så att det är ”bussiga klubben” bland p-vakterna som råder i Stockholm stad vad det gäller fordon över 3,5 ton. Då kan dom kanske vara lite bussiga mot oss som vanliga personbilar också när vi står fel, men icke!Du får aldrig parkera på buss- eller spårvagnshållplatser eftersom det råder parkeringsförbud närmare än 20 meter före och 5 meter efter själva hållplatsmärket. I regel får du däremot stanna för att låta en passagerare kliva av eller på motorcykeln – men inte för att lasta av eller på gods – förutsatt att det kan ske säkert och utan att du hindrar den trafik som hållplatsen är avsedd för.

För att veta om du får parkera på en viss plats så måste du både kunna de allmänna parkeringsreglerna samt ta hänsyn till eventuella parkeringsskyltar med platsspecifika parkeringsregler.
– När du har parkerat måste du säkerställa att motorcykeln inte kan användas av någon obehörig. Det är förbjudet att lämna nyckeln kvar i tändningslåset utan uppsikt över motorcykeln.Reglerna om datumparkering är till för att underlätta för snöröjning, sandning och gatusopning, som oftast sker nattetid. Vanligtvis är datumparkeringen tidsbegränsad, den gäller alltså oftast endast en del av dygnet. Om vägens rådande hastighetsbegränsning är högre än 50 km/h (alltså minst 60 km/h) så ska du också placera ut en varningstriangel. Det är endast tre- och fyrhjuliga motorcyklar samt motorcyklar med sidovagn måste vara utrustade med en varningstriangel. Vid nödstopp – exempelvis vid motorhaveri, punktering eller efter en olycka – på en plats där stopp- eller parkeringsförbud råder så måste du även tända motorcykelns varningsblinkers (om din motorcykel är utrustad med det).På platser där det råder parkeringsförbud får du aldrig parkera och endast stanna för att låta en passagerare kliva av eller på motorcykeln eller för att lasta av eller på gods. Det är även tillåtet att stanna om det krävs för att undvika fara eller om trafikförhållandena kräver det.

Får man sova i bilen på en parkering?
Inom tätbebyggt område, på rastplatser och skyltade parkeringsplatser är det generellt 24 timmars parkering som är tillåtet (förutsatt att inga skyltar påvisar något annat) – du får med andra ord lov att övernatta en natt på ett ställe med bilen.
Om datumparkeringen inte är begränsad till några specifika tider så måste du komma ihåg att flytta din motorcykel innan midnatt för att inte riskera böter. Om datumparkeringen däremot endast gäller nattetid och du parkerar din motorcykel på dagen eller kvällen, men planerar att låta den stå över natten, så måste du tänka på att parkera så att du står rätt nästa dygn.Om du parkerar efter en parkeringsskylt som informerar om att parkering är tillåten så har du följt de platsspecifika parkeringsreglerna på gatan. Men om du parkerar motorcykeln så att den endast står 5 meter från en korsning så har du däremot inte följt de allmänna parkeringsreglerna, det är nämligen alltid förbjudet att parkera eller stanna närmare än 10 meter från en korsning.

– När du backar ut från en parkeringsruta så har du väjningsplikt mot alla andra trafikanter. Om du orsakar en olycka när du backar så är du i regel alltid den som ensam får bära ansvaret för olyckan.

Anger förbud mot att parkera fordon på dagar med jämnt datum på den sida av vägen som har jämna adressnummer och på dagar med udda datum på den sida av vägen som har udda adressnummer.- Du måste ibland betala parkeringsavgift när du parkerar i en parkeringsruta för mc. Då måste du betala öven om det redan står en motorcykel i parkeringsrutan med en giltig biljett.

– P-skiva ersätter på många platser parkeringsbiljett. Ställ in den närmast följande hel- eller halvtimmen efter din ankomsttid. Om du parkerar innan en eventuell tidsbegränsning börjar ska du ställa in tiden då tidsbegränsningen börjar.

Utöver de allmänna parkeringsreglerna kan det dessutom förekomma platsspecifika parkeringsregler på parkeringsskyltar som antingen tillåter, förbjuder eller reglerar parkering.
Om du stannar eller parkerar med motorcykel eller moped längs vägens yttersta kant behöver du dock inte tända parkeringsljuset. Tänk på att även vägrenen räknas till vägen.Om du stannar av någon annan anledning räknas det som att du har parkerat. Det är alltså inte tillåtet att stanna på en plats där parkeringsförbud råder för att svara i telefon eller utföra ett snabbt ärende.

Om du parkerar eller stannar på en väg i gryning, skymning eller mörker så måste du tända motorcykelns parkeringsljus, även om du bara ska parkera eller stanna en kort stund.
I regel får du bara parkera på höger sida i färdriktningen. Men om gatan är enkelriktad eller om det finns spårvagnsspår i höger körfält så får du även parkera på vänster sida. På en parkeringsplats där endast ett visst fordonsslag (exempelvis buss) eller en viss trafikantgrupp (exempelvis rörelsehindrade) får parkera får andra fordon inte parkera eller stanna annat än för av- eller påstigning. En tilläggstavla kan begränsa parkeringsförbudet till vissa tider, exempelvis 0-6. När detta är fallet så är det tillåtet att parkera på båda sidorna av vägen under övrig tid (så länge det är tillåtet att parkera där).Om det exempelvis ligger ett stort hinder på körbanan eller om det är kö så får du alltså stanna även om det råder parkerings- eller stoppförbud på platsen.

Under parkeringsskyltar kan det även sitta tilläggstavlor som anger en avvikelse från huvudvägmärket. Under ett vägmärke som förbjuder parkering kan det alltså sitta en tilläggstavla som tillåter parkering under en viss period. På samma sätt kan det under ett vägmärke som tillåter parkering också sitta en tilläggstavla som förbjuder parkering under en viss period.
Observera att det på vissa buss- och spårvagnshållplatser även råder stoppförbud (då får du alltså inte ens stanna för att låta en passagerare kliva av eller på motorcykeln). Om det är fallet så är hållplatsen markerad med en gul heldragen linje på trottoarens kantsten, och eventuellt även en gul sicksacklinje på vägen.Motorcykel och moped klass 1 (EU-moped) måste du parkera enligt samma regler som en bil. Du får alltså inte parkera en motorcykel eller moped klass 1 på exempelvis gång- eller cykelbanor.- På parkeringsplatser i anslutning till symbolen Rörelsehindrade får du bara parkera om du har ett speciellt tillstånd. Utan ett tillstånd får du endast stanna på en sådan plats för att låta en passagerare kliva av eller på motorcykeln.Tilläggstavlor används ofta i samband med olika typer av vägmärken, väldigt ofta sitter de under just parkeringsskyltar. De kan exempelvis informera om vilka tider eller vilka fordon som parkeringsskylten gäller, eller i vilken riktning skylten gäller.

Med en egen sovvagnskupé i 1 klass reser du med högsta komfort. Dusch och toalett finns i kupén och frukost ingår, antingen ombord eller på din destination. Du får:
På våra nattåg finns flera 2 klass alternativ, från plats i sittvagn för den som vill resa riktigt billigt till egen sovvagnskupé för den som vill ha det extra bekvämt. Det ingår alltid: