Posted on

Köpcentrum I Helsingborg

– Det ska bli fantastiskt roligt att snart få bjuda in våra kunder till ett helt nytt varuhus med ännu fler heminredningsprodukter i 60 rum och kök. Men det är också viktigt för mig att det befintliga IKEA känns fräscht och är värt ett besök ända till sista dagen, säger Peter Åström, Varuhuschef IKEA Helsingborg.​Onsdagen den 1 september 2010 slår IKEA upp dörrarna till det nya varuhuset på Väla. Det blir världens nyaste IKEA varuhus med plats för mer inspiration och fler heminredningslösningar i en ljus och luftig miljö. Personalbehovet har ökat och inför öppningen har ca 50 nya tjänster tillsatts.

Vad kan man köpa på Väla?
Hitta bland 200 butiker247 Padel.Anette’s Fisk & Karibiska läckerheter. Autogruppen.Bastard Burgers. Best of Basic. Birgers Gatukök. Blommor från oss Väla. Blommor från oss Väla, Ute, entré 5. Brothers. … Direkten. Däckskiftarna.Elcykelpunkten. Euromaster Drive-thru.Friluftsvaror FD Sarek.G&Co.H&M Home. Haralds Grill. Hälsokraft.
Det finns ett stort heminredningsintresse i Helsingborgsregionen. Med det större varuhuset kommer det finnas möjlighet att visa upp hela sortimentet på ett ännu mer inspirerande sätt. Det kommer också att bli en bättre helhetsupplevelse för kunderna genom att det finns mer plats på varuhusets alla ytor, från rumsmiljöer och tag-själv lager till restaurang och parkering.Det nya IKEA varuhuset blir 36 000 kvadratmeter stort och byggs på pelare med parkeringsplatser på bottenplan. Varuhusytan blir dubbelt så stor, det gamla varuhusets är på 15000 kvadratmeter. Sortimentet ökas med omkring 3000 produkter till 9200 och allt kommer att finnas under ett tak, varuutlämningen på Berga stängs. Totalt blir det 600 parkeringsplatser under varuhuset och totalt på Väla köpcentrum blir det mer än 5000 parkeringsplatser. Restaurangen kommer att öka från 120 till 550 sittplatser och blir en av Helsingborgs största. Antal kassor ökar till 36, varav 24 är självskanningskassor.

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.
Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Hit kan du komma för att hitta en ny outfit eller bara kika för att få lite inspiration. Vår hjälpsamma och kunniga säljare erbjuder personlig shopping utan kostnad. Väla har utsetts till Sveriges bästa köpcentrum.Vår butik i Helsingborg är placerad i köpcentret Väla. Här hittar du varumärken som Mos Mosh, Marta du Chateau, Black Colour, Blond Hour, Freequent, Barbour International, Branting som har gett oss möjlighet att lära känna många nya kunder, vilket vi älskar. Det verkar dessutom som att våra kunder gillar oss tillbaka. 2018 blev vi utsedda till ”Årets nykomling” på Väla och 2021 blev vi Månadens butik.

Av Nordic Counsel of Shopping Centres har Väla utsetts till Årets bästa köpcentrum år 2010, 2012 och 2013. Andra utmärkelser som Väla har mottagit är Sveriges bästa köpcentrum 2012 och 2018, Tillgänglighetspris 2013, Svenskarnas favoritcentrum 2016 och Nöjdast hyresgäster 2008-2020.
Väla är en av Sveriges mest omtyckta och välbesökta shoppingdestinationer, ständigt prisbelönad för utbud och trivsel, service och tillgänglighet. Varje år välkomnar vi 12 miljoner kunder och besökare. Här samsas 200 butiker, restauranger och kaféer – från trendiga lokala småbutiker till stora internationella butikskedjor. Från elektronik och livsmedel till mode, skönhet och sport. Restaurangtorget på Väla frestar med tio olika kök, över 1000 sittplatser i två våningar och uteservering.

Väla bjuder på shopping i världsklass. Här hittar du både internationella kedjor och lokala trendbutiker – med allt från mode och skönhet till sport och heminredning.Som huvudregel gäller att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning. Det står i Riksbankslagen (5 kapitlet, 1 § andra stycket). Men när det gäller förhållanden mellan enskilda eller mellan näringsidkare och konsumenter, alltså civilrättsliga förhållanden, så råder det avtalsfrihet. I offentligrättsliga förhållanden, som alltså rör förhållanden mellan staten och den enskilde, är rätten att avtala bort kontanter som betalningsmedel begränsad. Som exempel så kan inte regionerna (f d landstingen) vägra att ta emot kontant betalning av sina patienter.

Vilka affärer tar inte emot kontanter?
I många fall råder avtalsfrihet om kontanter. Eftersom det i många fall råder avtalsfrihet så kan butiker, restauranger, bussar och gym bestämma att man som kund till exempel bara kan betala med kort. Eller för den delen att butiken eller restaurangen inte accepterar mynt som betalning eller vissa valörer på sedlar.
Ja. När du får vård i regionens regi (tidigare kallat landstinget) har du rätt att betala med kontanter. Det är avgjort i en dom från Högsta Förvaltningsrätten. Rättsförhållandet mellan regionen, i egenskap av vårdgivare, och en vårdtagare är av ”offentligrättslig karaktär”. Eftersom det är så måste regionen, ge vårdtagaren möjlighet att betala med kontanter.Det bör finnas ett synligt anslag i lokalen om att man bara accepterar kortbetalning så att du som kund kan välja att handla eller äta där eller någon annanstans. När du som kund går in i butiken eller ombord på bussen så anses du acceptera de aktuella betalningsvillkoren. Du kan alltså inte kräva att alltid få betala med kontanter.

Nej. Enligt, Kronofogdemyndighetens egen information följer att du antingen ska betala via bankgiro och angivet OCR-nummer eller att du kan betala med kort (kortet måste då ha chip och pin-kod) i Kronofogdemyndighetens receptioner.
Huvudregeln att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning kan alltså avtalas bort. Den här avtalsfriheten gäller också mellan banker och deras kunder. Ett sådant avtal kan vara skriftligt eller muntligt. Det behöver alltså inte vara fråga om ett regelrätt skriftligt avtal utan det räcker med att kunden informeras om att banken inte tar emot kontanter.OBS! Använd inte webbformuläret om din fråga innehåller känsliga personuppgifter om någons sjukdom, hälsa, olycksfall, etniska ursprung, religion eller politiska åsikter. Sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel och det innebär att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning, som huvudregel. Men regeln gäller inte utan undantag.Konsumenternas.se ger dig som konsument oberoende och kostnadsfri fakta och vägledning i bank-, försäkrings- och pensionsfrågor. Webbplatsen är ett samarbete mellan Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå. Vi är stiftelser som har Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationer i våra styrelser. Läs mer om oss.Något gick fel när formulärets skulle skickas. Kontollera att du inte har överskridit teckenbegränsningen, 2000 tecken. Försök igen om en stund.Använd inte webbformuläret om din fråga innehåller känsliga personuppgifter om någons sjukdom, olycksfall, hälsa, etniska ursprung, religion eller politiska åsikter. Vi kan behöva spara vissa personuppgifter för att hantera ditt ärende. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter här. 

Nej. Ett museum kan avtala bort det. De har inte skyldighet att ta emot betalning i kontanter eftersom ett besök inte är att betrakta som ”av offentligrättslig karaktär”.
Nej. Principen i Riksbankslagen är att alla är skyldiga att ta emot betalning i kontanter. Men det går att avtala bort skyldigheten i många verksamheter, som till exempel i butiker.Telefon 0200-22 58 00, vardagar mellan 9.00 och 12.00. (Från  utlandet: +46 8 22 58 00). Postadress: Box 24215, 104 51 Stockholm. Här hittar du Presskontakter. 

Hur många butiker har Väla i Helsingborg?
Sveriges bästa shopping – 200 butiker – Väla köpcentrum. Cachad
Eftersom det i många fall råder avtalsfrihet så kan butiker, restauranger, bussar och gym bestämma att man som kund till exempel bara kan betala med kort. Eller för den delen att butiken eller restaurangen inte accepterar mynt som betalning eller vissa valörer på sedlar.

– Handelsområdena har lite samma förutsättningar som e-handeln, bekväma med lite billigare priser, de borde drabbas hårdast när e-handeln ökat. Men sådana tendenser har vi inte sett i siffrorna än så länge, säger Michael Cronholm.
Förra året ökade den totala omsättningen för Sveriges köpcentrum med 3,9 procent, i löpande priser, enligt HUI:s och NCSC:s färska rapport Svenska Köpcentrum 2022. Regioncentrum såg de största ökningarna förra året.Yteffektiviteten i köpcentrumen ökade förra året jämfört med pandemins första år, men nådde inte upp till nivån 2019. Snittet låg på 35 000 kronor per kvadratmeter mot 38 000 kronor 2019.

För handelsområdena har det gått bättre – där har yteffektiviteten ökat sedan före pandemin. Och den totala omsättningen ökade med 8,1 procent förra året, i löpande priser.
– Med tanke på att det var de här köpcentrumen som drabbades hårdast av pandemin 2020 är det inte konstigt att de också ökade mest förra året. Totalt sett är de inte tillbaka på 2019 års nivå men mycket tyder på att de kommer att vara det för 2022. Vi ser att den fysiska handeln tar tillbaka marknadsandelar från e-handeln, säger Michael Cronholm, senior konsult på HUI. Bostadsområdescentrumen, som ökade mycket 2020, gick bra även förra året och fortsätter gynnas av att många numera jobbar hemifrån någon eller några dagar i veckan. Väla centrum är ett stort köpcentrum, omsättningsmässigt det fjärde största i Sverige. Det är beläget i utkanten av Ödåkra, cirka 7 till 8 km nordost om Helsingborgs centrum, vid norra motorvägsinfarten nära korsningen mellan E4 och E6/E20. Väla centrum öppnade den 13 mars 1974 och var vid den tidpunkten Nordens största sammanbundna köpcentrum. De största butikerna vid öppnandet var Obs! och Wessels. Efter att Ikea etablerat sig i anknytning till centrumet 1988, växte hela området successivt. Under 1990-talet expanderade området västerut i och med att storbutiker byggdes invid Väla Norra industriområde, för att sedan växa ännu mer nu åt nordost (Väla volym) med stormarknads-, teknik- och leksakskedjor. År 1997 renoverades själva köpcentrumet och växte till att innefatta 85 butiker. År 2001 invigdes 10 000 m² ny butiksareal och antalet butiker växte till 106 på en yta av 47 000 m²; ankarbutikerna B&W samt Obs! togs i samband med detta bort för att ge plats åt mindre butiker.I det omkringliggande området finns drygt 20 storbutiker eller mellanstora butiker, samt flera snabbmatsrestauranger. Hela området har en butiksyta på totalt 88 300 m² och omsätter över 3 miljarder kronor per år. Ägarna av Väla centrum, Skandia Fastigheter, samt Ikea expanderar på området. Ikea byggde ett nytt varuhus och köpcentrumet ska utökas till att innefatta ytterligare 41 000 m². Det nya Ikea-varuhuset öppnade i september 2010. Resterande tillbyggnad var klar i början av 2012. Efter tillbyggnaden kommer köpcentrumet att bestå av över 180 butiker och uppskattningsvis omsätta över 3 miljarder kronor.Till Väla kan man ta sig med Skånetrafikens stads- och regionbussar. Linje 22 har Väla Centrum som slutdestination och går från Helsingborg C och tillbaka. Linje 24 går också till Väla Centrum fast från Humlegården via Gustavslund, Adolfberg, Filbornaskolan Östra och Vasatorp Trädgård och passerar alltså inte Helsingborgs Centrum.

Du surfar med en föråldrad webbläsare och utsätter din dator för säkerhetshål och begränsad funktionalitet. Vi rekommenderar att du uppdaterar till senaste versionen av Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, eller annan modern webbläsare.
Ditt meddelande har blivit skickat till Glitter Väla Köpcentrum. Hädanefter sker all kommunikation mellan dig och Glitter Väla Köpcentrum genom e-post. Vi på Öppettider.nu har ingen insyn i er konversation.Glitter är en modesmyckesaffär som grundades i Söderköping 1977 då tobakshandlaren Sven-Axel Svensson började importera smycken och sälja i sin lokala handel. De har över 250 butiker i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Polen.

Vill du synas på Glitter Väla Köpcentrum i Helsingborg? Registrera ditt Öppettider Marketplace-konto på sekunder och syns för hundratusentals potentiella kunder.

Vill du aktivera platstjänster för Öppettider finns en enkel guide hos Google om hur du delar din plats. Om inte – så går det jättebra att söka med stadnamnet.Väla är en av Sveriges mest välbesökta shoppingdestinationer, prisbelönad för utbud och trivsel, service och tillgänglighet. Varje år välkomnar vi 12 miljoner kunder och besökare.Sedan en tid tillbaka erbjuder Väla besökarna en möjlighet till medmänskliga samtal en gång i veckan. Varje torsdag mellan kl. 11.00-13.00 finns det möjlighet att prata med en medmänniska vid den samtalsbänk som finns utplacerad i köpcentret.När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

Väla har fått ännu ett kvitto på sin status som Sveriges bästa köpcentrum. Enligt företaget Evimetrix branschledande undersökning Svenskarnas favoritcentrum har Väla Sveriges nöjdaste köpcentrumkunder. Totalt ingår 201 svenska köpcentrum och gallerior i undersökningen, där sammanlagt 6 580 konsumenter har delat ut över 36 000 omdömen.
Den här hösten är intensiv på Väla, med många nya butiker och koncept som öppnar på handelsplatsen. De kommande veckorna innehåller en rad nya etableringar, av koncept som Lakritsfabriken, Brothers, Hemtex, Lyle & Scott och Thansen. Totalt är det 13 nya aktörer som tar plats på Väla.

När byggdes Väla Centrum?
13 mars 1974Väla Centrum / Öppnade Med ungefär 200 butiker och elva miljoner årliga besökare är Väla Centrum, utanför Helsingborg, ett av Sveriges största shoppingcentrum. Skanska har en lång historia med Väla Centrum. När det öppnade den 13 mars 1974 var det vi som stod bakom bygget.
För tredje valet i följd bjuder Väla in till politiska samtal och möten mellan medborgare och lokala politiker. Från måndagen den 29 augusti till valdagen den 11 september har Välas besökare möjlighet att möta merparten av de partier som är representerade i riksdagen. När Marknadsföreningen i Helsingborgsregionen höll sin årliga näringslivsgala MiH Guld, utsågs Väla till Årets marknadsförare. Väla får priset för att ha skapat ett varumärke som är etablerat långt utanför regionen samt för sin förmåga att genomföra event som både engagerar och stärker relationen till besökarna. Sedan slutet av förra året finns VR-studion i nya lokaler på Väla. Här storsatsar man nu med en rad nya upplevelser och attraktioner för att både möta den växande efterfrågan på VR-aktiviteter och trenden att köpcentrum även erbjuder aktiviteter av olika slag vid sidan av den traditionella handeln.Väla laddar upp med massor av busiga aktiviteter under nästa veckas höstlov. Under veckan kan besökare få uppleva allt ifrån skräckinjagande VR-äventyr till ansiktsmålning, halloweenpyssel, spökjakt och kreativt legobyggande.

Den norrländska streetfoodkedjan Bastard Burgers, med inspiration från New York, öppnar i höst ytterligare två restauranger i Helsingborg; en på Väla och en i Helsingborg city. Därmed stärker Bastard Burgers sin position i regionen, och med totalt 70 restauranger i Sverige börjar kedjan bli en av de riktigt stora aktörerna på den svenska fast food-marknaden.När NCSC Sweden Awards hölls i Stockholm igår utsågs Väla till Sveriges bästa shoppingcenter, i hård konkurrens med flera av andra ledande svenska köpcentrum. Det här var fjärde gången som Väla fick det prestigefyllda priset, och centrumchefen Niklas Blonér sätter extra stort värde på just denna utmärkelsen.Det schweiziska chokladmärket Lindt öppnar den 10 augusti sin premiumbutik vid entré två på Väla. Här kommer de att erbjuda 300 olika chokladprodukter ur sitt exklusiva sortiment, och Lindt ser Väla som en viktig pusselbit för att bygga varumärket starkare på både den svenska och den danska marknaden.

Den 27 maj är det dags för Väla Pink Party, med artister som Marcus & Martinus, Newkid och Elov & Beny. Biljetterna har hämtats ut i snabb takt och om tempot håller i sig kommer de totalt 15 000 biljetterna vara slut i god tid innan partyt startar.
Företaget SAFE Asset Group säkerhetscertifierar handelsplatser världen över. För andra året i följd genomförde de nyligen sin internationella certifiering SHORE på Väla, och på nytt blev betyget ”Outstanding”. Totalt sett fick Väla ett indexresultat på 87%, vilket är en ökning jämfört med föregående års certifiering.

I samband med Black Friday är det premiär för en lite annorlunda butiksetablering på Väla. Det är Christina Freij som öppnar en Direkten vid entré 3, där hon med ett utbud av bland annat spel och specialkonfektyr siktar på att bli ett komplement till övriga butiker på Väla. Direkten är en av flera butiker som öppnat eller öppnar på Väla under november.
Pando – ett nytt, lekfullt och kreativt butikskoncept som utvecklats av Panduro – öppnar fredagen den 18 februari på Väla. Målet är att skapa ett aktivitetshus vid sidan av den traditionella handeln av lek- och hobbysaker. Panduro räknar med att etableringen blir ett viktigt skyltfönster för det nya konceptet.Helgen den 26–27 mars är det Smakfest på Väla. Då fylls hela köpcentret av spännande smak- och matupplevelser från både Skåne och övriga världen. Här kommer du kunna ta del såväl lokala som internationella delikatesser vid sidan av gästspel av stjärnkockar som Leif Mannerström och Sebastian Gibrand.

Vilka butiker finns på Väla Centrum?
24rental.se.3Butiken.A. Akademibokhandeln. Albrekts Guld. American Spin Cream. … B. Bastard Burgers. Ben & Jerry’s Väla. Bengtsons Ost. … C. Café Schiller. Caffè Nero. Carlings. … D. D.O. Design Only. Deichmann. Din Sko. … E. Ecco. Elcykelpunkten. Elgiganten Megastore. … F. Filip sko & nyckelservice. Flying Tiger Copenhagen. Folktandvården Skåne. Cachad
En av många traditioner under den här tiden på året är att uppmärksamma de bästa butikerna och prestationerna på Väla. I samband med luciafirandet utsågs årets butiker på Väla och vinnare i den prestigefyllda kategorin Årets butik blev Elgiganten Megastore. Samtidigt tog möbelkedjan Ilva hem priset som Årets nykomling.Torsdagen den 26 maj öppnar den danska möbel- och inredningskedjan ILVA sin nya butik på Väla. Kedjan är inne i ett expansivt skede på den svenska marknaden, och det här blir den fjärde etableringen i södra Sverige vid sidan av butikerna i Malmö, Kristianstad och Halmstad.För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.Under perioden 30 maj till den 3 juli – samma tid som H22 City Expo pågår i Helsingborg – bjuder Väla in till ett helt eget universum: Planeten Väla. Planeten Väla är Välas enskilt största satsning under året och under de 35 dagarna bjuder köpcentret på rikligt med utomjordiska upplevelser i en unik mix av underhållning, vetenskap och fantasi.

Vilket är det största köpcentret i Sverige?
När det kommer till Sveriges största köpcentrum gick Täby centrum om Mall of Scandinavia förra året. – Mall of Scandinavia ligger i ett område där många jobbar medan Täby centrum ligger bättre i anslutning till bostadsområden.
Väla, som ägs av Skandia Fastigheter, är en av Sveriges mest omtyckta och välbesökta shoppingdestinationer, ständigt prisbelönad för utbud och trivsel, service och tillgänglighet. Varje år välkomnar vi 10 miljoner kunder och besökare. Här samsas 200 butiker, restauranger och kaféer – från trendiga lokala småbutiker till stora internationella butikskedjor. Från elektronik och livsmedel till mode, skönhet och sport. Allt detta finns strax utanför Helsingborg, alldeles intill E4 och E6. Du parkerar gratis på våra 6 000 parkeringsplatser.Under helgen den 25–26 mars bjuder Väla in till fest i matens och de goda smakernas tecken. Evenemanget Smakfest tar besökarna på en matresa som sträcker sig över hela världen, men som också lyfter fram den lokala och närproducerade maten. I två dagar fylls Väla av utställare och butiker som brinner för god mat och delikatesser.

Hämta ett sommarhäfte hos Väla Infocenter och ta del av över 102 exklusiva rabatter du inte hittar någon annanstans. Häftet kostar ingenting och gäller till och med den 31 augusti. Vi har endast ett begränsat antal – först till kvarn gäller.
Du vet väl om att vi har en hundparkering på Väla? Utanför entré 2 finns två hundburar där din hund får en trygg viloplats under tiden du besöker oss. Burarna har dessutom air condition, vilket är perfekt under varma sommardagar. Hundparkeringen är gratis.Efter sommaren öppnar en verksamhet på Väla som räddar liv – nämligen Unilabs mammografi. Unilab erbjuder en hälsoundersökning med mammografi till alla kvinnor mellan 40-74 år. Kallelsen till undersökningen skickas automatiskt och undersökningen är kostnadsfri. Läs mer om verksamheten på deras hemsida.

Under sommaren är det rosa som gäller. Från topp till tå. Förgyll strandhäng, poolparty, grillkvällar, utflykter som solsemester med säsongens trendigaste färg, i allt från puderrosa till knalligt och djupt cerise.Vill du bidra till denna shoppingguide om Helsingborg och dess affärer i eller utanför centrum? Var vänlig och lämna en kommentar nedanför med ditt tips!

JAG BLIR GALEN SNART.KÖPTE EN DYR MOBIL PÅ TELIABUTIKEN MARNADSV.VÄLA CENYRUM IGÅR.TEL.KÖ DIT ÄR 30 MIN.mOBILEN VI KÖPTE ÄR TRASIG…SKALL HEM T.DALARNA SNART.KAN NI HJÄLPA MIG ATT BE TELIABUTIKEN RINGA UPP MIG T.070-23 24 715/MARIE-LOUISE AXELSSON

Väla är Helsingborgs största köpcentrum. Väla ligger 6 kilometer nordost om Helsingborg och är närmare 50, 000 kvm stort med över 100 butiker, som Benetton, Bik Bok, Boomerang, Brothers, Carlings, Dressman, Gina Tricot, H & M och Indiska.
Besök framför allt Kullagatan för ett trendigt urval av märken i affärerna som kantar stadens kommersiella pulsåder. Den ”gamla stenstaden” (Stora Torget) är också en bra utgångspunkt för shopping.Hos oss hittar du shoppingguider till städer runtom i Sverige och världen. Vi skriver guider till var man bäst handlar online, publicerar presenttips till både henne och honom i samband med högtider, skärskådar de senaste trenderna inom mode, ger information om pris och release-datum för nya prylar, beundrar vacker design och fina möbler och fastställer var man kan köpa saker och ting billigast, etc.

Under hela byggtiden har köpcentret varit öppet och butikerna har drivit sin verksamhet som vanligt. För oss har det varit en stor utmaning då vi hela tiden har haft besökarnas säkerhet i fokus. För att försäkra oss om att inga olyckor skulle ske har vi haft en person som arbetet med säkerhetsfrågan på heltid. Vi har även haft en tät dialog med centrumledningen som kontinuerligt har informerat butikspersonalen om vad som händer.

– Jag har aldrig tidigare upplevt ett så fantastiskt samarbete. Projektet hade aldrig varit möjligt utan det samarbete och den flexibilitet som genomsyrade hela projektet från början till slut. Dessutom har vi fått en produkt av hög kvalitet till en kostnad långt under budget. Vi är fullkomligt nöjda!

Har Väla Juicy Couture?
Vi erbjuder dig det senaste inom mode och strävar alltid efter att ge dig den bästa shoppingupplevelsen. Vi har allt från kläder och skor till väskor och smycken med varumärken som Marc Jacobs, MICHAEL – Michael Kors, Tory Burch, Love Moschino, See By Chloé, By Malene Birger, Juicy Couture och UGG.
I början av 2010 fick vi i uppdrag av fastighetsbolaget Diligentia att bygga om och till shoppingcentrumet. Projektet omfattade 36 000 kvadratmeter. Våren 2011 stod etapp ett klar och vid årsskiftet 2011/2012 var vi även färdiga med etapp två.Idag har Väla centrum ungefär 200 moderna butiker och ett restaurangtorg med 13 olika kök. Det gamla centrumet och det nya binds samman via Stora torget. Här är takhöjden 22 meter och en 500 kvadratmeter stor glaskupol bidrar till ett ljusinsläpp utöver det vanliga. Etapp två omfattade en mer genuin tillbyggnad på 10 000 kvadratmeter med utrymme för nya butiker. Etappen innefattade även en så kallad ”high risk structure”. Det handlade om bjälkar som hade över 30 meter i spännvidd och som därför krävde extra utredningar och beräkningar. Med ungefär 200 butiker och elva miljoner årliga besökare är Väla Centrum, utanför Helsingborg, ett av Sveriges största shoppingcentrum. Skanska har en lång historia med Väla Centrum. När det öppnade den 13 mars 1974 var det vi som stod bakom bygget. Etapp ett omfattade en källare, ett restaurangtorg samt ett fyrtiotal nya butiker. Källaren var en komplicerad tillbyggnad. Vi var tvungna att bygga kring en befintlig gård och under grundläggningen av det befintliga centrumet. Källaren skulle användas till butiker, personalutrymmen, installationer och toaletter. För att optimera och samordna transporter till och från, men även inom arbetsplatsen, utsåg vi en logistikgrupp som arbetade med frågan. På så att kunde vi få ett effektivare logistikarbete med sparade pengar och sparad tid, men framför allt med ökad säkerhet, som resultat.Vår beställare Diligentia har installerat effektiva ventilationsaggregat samt ledbelysning i centrumet. På så sätt blir Väla Centrum energieffektivt. Diligientia har dessutom investerat i en taktäckning av Noxite på vissa ytor. Noxite bidrar till en minskad mängd luftföroreningar.

När källaren var färdig fortsatte vi arbetet på entréplan. Här byggdes en ny del av centrumet med ett restaurangtorg för nio restauranger samt nya butiker. Dessa restauranger har därefter utökats till tretton stycken i dagsläget. Arbetet med etapp ett var färdigt våren 2011 och då kunde restaurangerna och de då omkring fyrtio nya butikerna flytta in.
Vi har under hela projektet haft en tät dialog och ett nära samarbete med vår beställare Diligentia. Vi har kontinuerligt informerat om hur tidsplanen följs, eventuella förändringar och andra tidspåverkande faktorer. Kunden är mycket nöjd med samarbetet. Niklas Blonér, centrumchef Diligentia säger:

Vem äger Väla Centrum?
Väla centrumÄgareSkandia FastigheterVåningsyta95 000 m² (BTA)Antal butiker220Besökare/år8 miljonerUppförande
Under arbetet med Väla Centrum har vi arbetat utifrån Skanskas egen miljömärkning Grön arbetsplats. Grön arbetsplats innebär att miljöambitionen är högre än Skanskas standardkrav och att arbetsplatsen uppfyller en rad kriterier. Bland annat har vi använt energieffektiv belysning, haft höga krav på fordon och återanvänt eller återvunnit en stor del av avfallet.Vi kunde, trots en tajt tidplan, överlämna de nya butikerna till beställaren lagom till årsskiftet 2011/2012. Butikerna överlämnades ganska råa för att handlarna själva skulle kunna utforma det interiöra utifrån sina önskade behov.

Kan man betala med kontanter på Väla?
Som en självklar service till våra kunder, tar vi emot kontanter som betalning för våra varor & tjänster.
SöDER gallerian ligger mitt på Mäster Palms plats i centrala Helsingborg, en 5 minuters promenad från Helsingborg C. Du tar dig enkelt hit med cykel, bil, tåg, buss eller en skön promenad.