Posted on

Korv Utan Nitrit

Midsommar står runt hörnet och en storfavorit under högtiden är sillen. Inför firandet genomförde TT:s konsumentpanel den klassiska skärgårdssillen för att testa vilken som är den bästa. I testet hamnade Lidls egna Nautica Skärgårdssill i toppen med en stark andraplats.- Det är väldigt glädjande att vårt sortiment återigen uppmärksammas. Det är ytterligare ett bevis på att bra mat inte behöver kosta skjortan, något som fler och fler konsumenter nu upptäcker. Enebacken Varmkorv passar i alla årstider och är en populär vara bland våra kunder. Vi vill också passa på att gratulera ICA till den delade förstaplatsen, säger Peter Kebrič, tf Kommersiell Direktör på Lidl Sverige.

Vilken korv är bäst?
Enebacken varmkorv från Lidl inkasserar 4 av 5 getingar i Expressens stora test av varmkorv och vinner bäst i test, genom en delad förstaplats. ”Varm korv så som vi vill ha den” var omdömet från en av testarna. Enebacken Varmkorv bäst i test i Expressens stora korvtest.
I testet, som utfördes blint, fick testpanelen bedöma varmkorvarnas doft, smak och konsistens. Bland annat beskrivs vinnarkorven från Lidl som ”balanserad, alldeles lagom rökig och fri från oklara bismaker” och ”tillräckligt spänstig och lagom hård konsistens”.Den 6 juni är det Sveriges nationaldag. För de flesta svenska högtider står maten i centrum och förknippas med specifika maträtter. Påsken har äggen. Midsommar förknippas med sill och julen med skinka. Men nationaldagen är inte förknippad med någon speciell måltid – det är något som Lidl Sverige vill bidra till att ändra på.

Lidl Sveriges köttsortiment fortsätter att skörda framgångar. Tidigare i år dekorerades Svea Lantkött Hamburgare Original med en silvermedalj i Aftonbladet. Den här gången är det varmkorven från Lidl Sveriges eget varumärke Enebacken som kniper en delad förstaplats när nio olika varmkorvar ställdes mot varandra i Expressens stora varmkorvtest.
Lidl Sveriges bokslut för förra verksamhetsåret, 1 mars 2022 – 28 februari 2023, är nu klara. Nettoomsättningen ökade med 2,5 miljarder kronor, från 14,2 miljarder kronor till 16,7 miljarder. Vilket är en ökning på nästan 18 procent (jämfört med 7 procent ökning föregående år).Nyligen introducerade Lidl Sverige ”Matriket”, där livsmedelskedjan samlar mat som odlats, producerats och fötts upp i Sverige. Alla Matrikets produkter uppfyller kraven för att märkas med ”Från Sverige”. Introduktionen av Matriket har varit framgångsrik. När Lidl jämför försäljning mellan maj 2022 och maj 2023 har värdet av försäljningen av svensk mat ökat med över 20 procent i Lidls 205 butiker runt om i landet.Midsommar närmar sig och då väntar såväl dans och lekar som festlig mat. Inför högtiden har paneler hos Aftonbladet och Bäst i Test provsmakat olika sorters köttbullar, gravad lax och senapssill för att utse de bästa i varje kategori. I testen utsågs Lidls egna Delikatessköttbullar från Matriket, Nautica gravad lax och Nautica senapssill till testens första- eller andra pristagare i respektive test.

Lidl Sveriges första butiker slog upp dörrarna i september 2003 och sen dess har vi utmanat marknaden. Idag har vi vuxit till en dagligvarukedja att räkna med, med 204 butiker i Sverige från Trelleborg i söder till Boden i norr. Sammanlagt arbetar drygt 5000 personer på Lidl Sverige. Vårt huvudkontor ligger i Barkarbystaden i Järfälla kommun och vi har tre centrallager belägna i Halmstad, Rosersberg och Örebro. Lidl har fyra fastighetskontor som är placerade i Stockholm, Göteborg, Örebro och Malmö. – Studierna visar att det finns en koppling mellan x och y, men bara för att det finns en koppling behöver inte x orsaka y. Men man kan misstänka att vissa tillsatser som industrin väljer att ha i charkvaror är mindre hälsosamma på lång sikt, säger nutritionisten Anki Sundin. – Man ska inte basera sin kost på korv. Man ska variera sin kost så att man får sina näringsämnen från olika källor. Men vill man äta korv någon gång i veckan är det sannolikt inget man behöver oroa sig över.

Vad är Dennis korv gjort av?
Innehållsförteckning. Svenskt gris- och nötkött (34%)*, vatten, potatismjöl*, potatisfiber, lök, kryddor, salt, druvsocker, bindväv från gris*, fett från gris*, örtkryddor, kryddextrakt, blodprotein från gris och nöt, vegetabilisk buljong, antioxidationsmedel E326:E300, konserveringsmedel E261:E250, rökaROM.
Används för att bevara köttprodukter. Hämmar tillväxt av clostridium botulinum-bakterien och ger köttet den önskade rosa färgen. Det behövs betydligt mer natriumnitrit för att få färg än för att hämma bakterietillväxten. E-nummer E250.– Det är inte i närheten av stora riskfaktorer, så som rökning, som ger en tredubblad ökning av risken för cancer i bukspottskörteln, eller övervikt, som ökar risken med 40– 50 procent.

Är korv bra eller dåligt?
I februari kom en sammanställning av flera studier, gjorda mellan 1993 och 2011, som visade att risken för cancer i bukspottskörteln ökade ju mer korv och andra charkvaror av nöt, gris och lamm man åt. Risken ökade med 19 procent för varje 50 gram mer per dag som vi äter. 50 gram motsvarar ungefär en varm korv.
Kollagen kommer från hovar, hud och liknande från djuren. Används för att få upp proteinhalten på korvens näringsdeklaration men är inte fullvärdigt protein. Eftersom kollagen inte räknas som en tillsats, utan som en råvara, har det inget E-nummer.Obehandlad och rå korv med kort hållbarhet, som måste tillagas innan du äter den. Det har varit svårt att hitta färskkorv i Sverige, eftersom den korta hållbarheten gör den svårsåld, men bara under det senaste året har det blivit lättare att få tag på. Salsiccia, chorizo och råkorv hör till denna grupp.

– Vatten tillsätts i korven för att tillverkarna inte ska behöva använda så mycket kött, som ju är dyrt. Nitritsalterna ger då livsmedelstillverkarna mycket: en angenäm färg, bättre hållbarhet och bättre konsistens, som om det är mer kött i korven än vad det är.
C-vitamin och antioxidant. Tillsätts som antioxidationsmedel och för att bibehålla färgen. E-nummer E300 till E385. E300–E304 och E315–E216 är ämnen som kemiskt sett är ”släkt” med askorbinsyra.Nitrit tillsätts av flera anledningar. Dels för att minska risken för tillväxt av clostridium botulinum-bakterien, som kan orsaka förlamning och i värsta fall leda till döden, dels för att ge köttet en aptitlig, rödaktig färg.

Köttet blandas med fett och vatten för att få en bra konsistens som inte skär sig. I industrikorv tillsätts också ofta potatismjöl och emulgeringsmedel. Därefter värmebehandlas korven genom rökning och/eller sjudning. De flesta svenska korvar tillhör denna kategori, bland annat falukorven. Korven torkas långsamt för att uppnå en lång hållbarhet. Den vanligaste typen är alla olika sorters salami, men även isterband är lätt torkat. Cabanossi och salchichón är andra exempel. Hållbarheten blir lång, eftersom dåliga bakterier inte trivs när vattenhalten är låg och miljön syrlig, trots att köttet egentligen är rått. I februari kom en sammanställning av flera studier, gjorda mellan 1993 och 2011, som visade att risken för cancer i bukspottskörteln ökade ju mer korv och andra charkvaror av nöt, gris och lamm man åt.– Den mängd nitrit som behövs för att förhindra tillväxt av bakterien är betydligt mindre än vad som behövs för att ge färg, men färgen är en kosmetisk effekt som är lockande för livsmedelsindustrin, säger Anki Sundin.

Vad är skinnet på falukorv gjort av?
💚 Visste du att vår falukorvs skinn är. gjort av cellulosa, vilket gör att det kan komposteras.
Susanna Larsson rekommenderar att man håller nere korvätandet, just för att korv och andra charkvaror är kopplat till så många olika sjukdomar. Anki Sundin är inne på samma linje:

Finns det något svenskare än falukorv? Korv är riktig vardagsmat för oss och står i någon form på de flestas middagsbord varje vecka. Men den senaste tiden har det kommit flera larm som varnar för att korv och andra charkuterivaror inte är så hälsosamma.Den här uppdelningen i torkad, färsk och värmebehandlad har ”korvexperten” Kristofer Franzén gjort. Han är känd korvbloggare och kom förra året ut med boken Korv. Den godaste korven stoppar du själv.

Problemet är att ingen vet vad det är som är hälsovådligt. Via djurförsök vet forskningen att nitrit, som tillsätts i de flesta charkvaror, är farligt i stora doser. Men om det är just nitritet i charkvarorna som orsakar sjukdomarna är inte klarlagt.
Risken ökade med 19 procent för varje 50 gram mer per dag som vi äter. 50 gram motsvarar ungefär en varm korv. En ganska marginell ökning, säger Susanna Larsson, epidemiolog på Karolinska institutet. Risken ökar med 9 respektive 15 procent för varje 30 gram mer av charkvaror som vi äter per dag. Dessutom visar två helt nya studier att risken för diabetes ökar med 51 procent för varje 50 gram mer per dag, och risken för stroke med 8 procent för varje 20 gram mer per dag som vi äter av korv och andra charkvaror. Nitrit används också som konserveringsmedel, vilket gör att livsmedelsproducenterna kan tillsätta mer vatten utan att försämra hållbarheten. Dessutom ger nitrit bättre konsistens på korv med högt vatteninnehåll.

Cancer i bukspottskörteln är inte så vanligt, men enligt två studier publicerade för några år sedan ökar även risken för tjocktarmscancer och magsäckscancer, som är vanligare cancerformer.

På Nyborgs gård har de arbetat med raps i över 30 år är idag med i Svensk Sigill. De testar konstant nya rapsorter och har provat det mesta, både vårraps och höstraps. Vårrapsen har sällan visat några fördelar på mälarjordar vilket gjort att de fokuserat

Allt sedan mejerihantverket återupptogs på Löfsta Herrgård 2005 har ambitionen varit att ysta och lagra ko- och getostar i världsklass. Genom det unika naturbete av örter som djuren äter, särskiljer de sig i karaktär från all annan ost både i Sverige och internationellt.Förutom vårt lufttorkade sortiment gör vi också mjölksyrad färskkorv, som bara innehåller högkvalitativa kryddor, mjölksyrakultur & kött från gårdsgris (vår Merguez innehåller fårkött från närbelägna gårdar). Vår Korv med Parmesan vann guld i SM i Mathantverk 2015, Fänkålskorven vann samma pris 2016 och vi är Ä-märkta via Äkta Vara.

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.
Just mylla är det lite dåligt om i Stockholms förorter, men däremot finns här gott om influenser från olika kulturer, som avspeglar sig i våra korvar. Grisarna däremot, lever ett synnerligen gott liv i det uppländska landskapet.Jon Randow har sin kockbakgrund i flera av dåtidens bästa Stockholmskök (Den Gyldene Freden, Greitz, Wedholms Kött etc), och har sedan gått i charkuterilära, först hos Eldrimner och sedan vidare utbildning på Herrmansdorfer Landwerkstätten, söder om München.

Vad kan man äta istället för korv?
Mitt tips är därför att börja från andra hållet: Gör en ordentlig sallad som grund, med exempelvis vitkål, broccoli, blomkål, färsk spenat och lite av varje. Att grilla grönsaker är dessutom väldigt gott det med. Vill du sedan även komplettera med matvete, quinoa, bulgur eller liknande så går det också jättebra.
Vad händer om man kombinerar en gammal överambitiös kock med fantastiska grisar? Jo, det blir Korvhantverk Stockholm. Charkuterier i mästarklass, hantverksmässigt tillverkat, med rejäla smaker och härlig köttighet. Dessutom helt utan nitrit och andra e-nummer.

Historien om Korvhantverk Stockholm är historien om kocken som bestämde sig för att göra högkvalitativ hantverksmässig färskkorv, på ett helt nytt sätt, utan nitrit och e-nummer. Detta utvecklade sig senare till att också omfatta kallrökta lufttorkade korvar och helköttsprodukter med samma fina egenskaper.
Från Säby Gård på Ingarö, i Stockholms skärgård, kommer en kallpressad rapsolja gjord på egenodlad raps. Gården drivs av paret Mikael och Åsa och rapsen som används växer på böljande, gula fält runt om på Ingarö och Värmdölandet.Det finns en tillverkare i Danmark som producerar både pålägg och även bacon nitritfritt och heter Hanegal A/S.Har själv varit i Danmark nyligen och köpt både korvar,bacon och leverpastej som förövrigt smakade alldeles utmärkt utan dessa tillsatser.Hanegals produkter säljs i hela Danmark på alla de större affärerna som tex Kvickly och Fötex. Margareta: Jag jobbar i en liten charktillverkningslokal som tillhör en ICA butik här i Halmstad. Vi skickar det mesta vi tillverkar till den egna butiken och en del saker även till 2 ICA butiker i Varberg. Vi tillverkar allt från prinskorv och falukorv till leverpastej, saltkött, medwurst och ärtsoppa. Ang potatisstärkelse så innehåller den mesta korven potatismjöl eftersom den har en bindande effekt. Nitrit hjälper som sagt till med färgen men anses också ha en konserverande effekt. Ingen av effekterna är speciellt viktig för mig…inte så viktig iallafall att jag är beredd att få cancer för dem.

Dock blir det inte mindre farligt för att man lägger till ändelsen -salt. Har personligen gjort korv utan nitrit och den blev jättego även om färgen inte var nåt att hurra för (grå).

Hur vet man om korv är rå?
Det finns råa – inte tillagade/upphettade korvar att köpa också. I de fallen står det angivet på förpackningen att den ska tillagas innan man äter den.
Är nitrit och nitritsalt två olika saker? Eller är det nitritsalt man menar när man talar om nitrit? Vilken funktion har det i korvtillverkning som inte kan lösas med vanligt salt?

Jag tillverkar korv 2 dagar i veckan…anser att det är omöjligt att göra korv som smakar gott och ser god ut..utan nitritSALT..som det faktiskt handlar om
Sökte på nätet och såg att det faktiskt fanns producenter av krav-korv. Men man får passa sig för numera lär det vara godkänt att märka produkter med ”tillverkad av kravgodkänt kött” och liknande även om produkten innehåller skit (ex nitrit) i övrigt.Det är nitrit man menar när man säger nitritsalt…det är alltid uppbundet till någon annan atom eller dyl med jonbindning. Alla oorganiska ämnen som binds så kallas salter.

Främst i kallrökta korvar så får bakterierna fritt flöde och kan härja fritt utan nitritsalt. En kallrökt korv har ofta en bra temperatur för bakterier att frodas i en rök. Sj\u00e4lvklart \u00e4r Korvhantverks isterband fria fr\u00e5n nitrit och andra e-nummer, och inneh\u00e5ller bara k\u00f6tt, bovete & kryddor.  I Korvhantverks prinskorv finns det bara k\u00f6tt (fr\u00e5n fritt b\u00f6kande grisar), vatten & kryddor – inga potatisflingor eller andra utdrygningsmedel – BGG, dvs Bara Goa Grejer, helt enkelt. Korvarna \u00e4r r\u00f6kta med alsp\u00e5n, vilket ger dem en naturlig r\u00f6ksmak. K\u00f6tthalt 87%. \u00c4ntligen kan man hitta f\u00e4rsk nitritfri, ekologisk \”salukorv\” i Sverige! (Falukorv med F m\u00e5ste inneh\u00e5lla nitrit – allts\u00e5 fick vi hitta ett eget namn.) Dessa värdeord leder oss i allt vi gör, och har bl a lett till 6 SM-guld i Mathantverk för våra färskkorvar, våra lufttorkade korvar och våra helköttsprodukter.I Korvhantverks wienerkorv finns det bara k\u00f6tt (fr\u00e5n fritt b\u00f6kande grisar), vatten & kryddor \u2013 inga potatisflingor eller andra utdrygningsmedel \u2013 bara goa grejer, helt enkelt. 

Vad är Naturskinn på korv?
Korvskinn. Vid korvtillverkning används naturskinn som är rentvättade djurtarmar, oftast från gris och lamm. Fjälster är ett annat namn på naturskinn.
Hur v\u00e5gar vi ge oss p\u00e5 den kanske mest klassiska av tyska korvar? Jo, n\u00e4r v\u00e5r egen metzgemeister Oli \u00e4r b\u00f6rdig fr\u00e5n Th\u00fcringen, d\u00e5 vet vi hur en riktig Bratwurst ska smaka. Sedan har vi sj\u00e4lvklart gjort receptet e-nummer- och nitritfritt och k\u00f6ttet \u00e4r fr\u00e5n svenska g\u00e5rdar, men det \u00e4r ju som alltid. 

Vilken är den nyttigaste korven?
För korv behöver inte vara superonyttigt. Paulún tipsar bland annat om lammkorv, som smakar mycket men har lägre fetthalt. Eller kravmärkt korv som ofta har en bättre fettkvalitet. – Och om du har tur så har just din butik jättelyxiga färska korvar, säger han.
Dags f\u00f6r Korvhantverks tolkning av en efterfr\u00e5gad europeisk klassiker! Med dynamiska smaker och ett bra bett kan det vara en av Korvhantverks godaste korvar n\u00e5gonsin, och som alltid \u00e4r den gjord utan e- nummer & nitrit, p\u00e5 svensk KRAV-gris som f\u00e5tt b\u00f6ka & beta fritt. Gott f\u00f6r b\u00e5de samvete & smakl\u00f6kar! Organic Sweden är plattformen för alla aktörer på ekomarknaden som vill samverka för ökad försäljning och export av ekologiska och KRAV-märkta livsmedel. Vi arbetar för att öka kunskapen och engagemanget för ekologisk produktion och konsumtion.

I Korvhantverks salukorv finns det bara k\u00f6tt (fr\u00e5n fritt b\u00f6kande grisar), vatten & kryddor – inga potatisflingor eller andra utdrygningsmedel – BGG, dvs Bara Goa Grejer, helt enkelt. Korvarna \u00e4r r\u00f6kta med alsp\u00e5n, vilket ger dem en naturlig r\u00f6ksmak. K\u00f6tthalt 87%. 
Dags f\u00f6r v\u00e4rldens f\u00f6rsta ekologiska glutenfria isterband! Dessutom \u00e4r det b\u00e5de mellansyrat, smakrikt och saftigt, och gjort p\u00e5 grisk\u00f6tt fr\u00e5n svenska djur som f\u00e5tt b\u00f6ka fritt. Vår produktion har hämtat inspiration från mattraditioner i hela världen, allt från milda varmkorvar till kryddiga grillkorvar och chiliheta färskkorvar. Vi leder utvecklingen mot nya fräscha smaker och spännande variationer. Så varför inte upptäcka dina nya korvfavoriter? Vår, sommar, höst eller vinter. Korv passar alla årstider och tillfällen. Oavsett vilken korv du väljer att grilla, koka, steka är en sak säker: En korv från Scan innehåller alltid svenskt kött. Det pratas ofta om From Nose to Tail som betyder att ta tillvara på hela djuret och med korv är det verkligen så. Utan korv hade det blivit betydligt mer svinn men vid korvproduktion tas hela djuret tillvara. Detta är inget nytt då det förr i tiden var viktigt att ta tillvara på allt kött efter slakt på sin egen gård. Korvsmeten får gärna ha minst 20% fetthalt. Råvaran är naturligtvis av högsta betydelse. Och korvar från Scan innehåller alltid 100% svenskt kött. I Sverige är det vanligast att använda griskött eller blandfärs i korv. Men naturligtvis finns rena supergoda nötkorvar och såklart lammkorv typ merguez.I alla kök över hela världen spelar korven en viktig roll. Just därför finns det en så stor variation, så många varianter och så många smaker. Och självklart har vi på Scan plockat in några delar av världen i vårt eget sortiment för krydd- och grillkorvar.

I Sverige är rökning en väldigt vanlig metod för att göra korv. I andra länder som exempelvis Spanien så tillsätts ofta rökt paprikapulver istället för att röka hela korven. Kallrökning och varmrökning är de två metoder som används. Att röka en grovmalen färskkorv som har fått lufttorkats i några timmar för att slutligen hamna på grillen är en ren njutning. Falukorv och wienerkorv är båda rökta korvar men smaken skiljer sig helt åt beroende på vilket trä och rökmetod som används samt hur länge den rökts. En jalapeno-cheddar sausage är kanske raka motsatsen till en falukorv men båda är otroligt goda på var sitt sätt.
Kanske har du aldrig hört talas om en emulsionskorv, men med allra största sannolikhet har du ätit en eller flera. Falukorv, grillkorv och wienerkorv är några exempel. Köttet mals fint och blandas med vätska till en len smet. Vanligt är att använda vatten, mjölk eller grädde. Strukturen på korven är slät i jämfört med färskkorvar. Efter stoppning så värmebehandlas den. Emulsionskorvar är klara att ätas som de är och behöver egentligen bara värmas tillskillnad mot färskkorvar som måste stekas igenom.

Här hittar du allt från recept på nyttig och glutenfri mat för hela familjen till inspiration inom naturlig skönhet, hälsa och träning. Jag som skriver heter Cecilia Folkesson, är utbildad kostrådgivare och mamma till 3 småkillar. Brinner för ekologiskt, naturlig mat, barfotalöpning och resor.
Du kan använda Gruvkorven precis som du använder vanlig falukorv. Stekt, ugnsbakad eller i panna – som detta recept. Ett bättre alternativ till barnen! Anledningen att denna korv heter “Gruvkorv” och inte falukorv är att denna typ av korv endast får heta Falukorv om den innehåller nitrit, vilket man aldrig hittar hittar i Gröna gårdars produkter. För korv behöver inte vara superonyttigt. Paulún tipsar bland annat om lammkorv, som smakar mycket men har lägre fetthalt. Eller kravmärkt korv som ofta har en bättre fettkvalitet.Korv och bacon faller under kategorin processat kött och pekas i flertalet studier ut som hälsofarligt. Det sägs öka risken för exempelvis tarmcancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Korv är något som många köttätare uppskattar. Tyvärr pekas det ofta ut som direkt hälsovådligt på grund av den höga fetthalten och bristen på näringsämnen.Våra kunder är privatpersoner, butiker och storkök. Det är våra gamla recept som ger vår chark sin speciella smak. Fina råvaror, bra recept och kunnig personal har genom åren gett våra goda korvar flera utmärkelser.

En KRAV-märkt skinnfri grillkorv utan tillsatser och ingredienser som nitrit, potatismjöl och socker! Dessutom helt utan e-nummer. Tillverkad i Sörmland med kärlek och omsorg på kött från svenska ekologiska grisar och kor.
Ingredienser: Nötkött* (47 %), griskött** (35 %), vatten, koksalt, lökpulver**, vitpeppar**, paprika**, muskotnöt**. Stoppad i fårtarm & alflisrökt. Köttmängd: 82%. *KRAV-certifierad råvara **EU-ekologisk råvara

Passar till: Att stekas på låg värme och serveras med valfria tillbehör. Gör gärna några små hål i skinnet vid tillagning för att undvika att den spricker eller klipp ändarna som dekoration. Korven är ätklar.
Låt dina middagar ta form tillsammans med ekologiskt kött präglat av Västsveriges ängar, skog och hav. Den klokaste vägen till ett godare liv för dig, djuren och naturen.

Alflisrökt, traditionell prinskorv gjord på en väl avvägd kombination av nötkött från våra västsvenska gräsbetesdjur och ekologiskt griskött från Ragnarssons gård i Tvååker utanför Halland. Det gedigna hantverket är signerat MälarChark som kryddat korven med muskot, paprika och lök och är förstås helt utan e-nummer, nitrit och konstgjorda smakförstärkare. Denna goda prinskorv är ett måste på varje påsk-, midsommar- eller julbord!
I dag lanseras Mälarscharks Ä-märkta produkter: klassikerna wienerkorv och skinnfri grillkorv. Korvarna är varmrökta och röks på traditionellt vis med alflis. En klassisk teknik som ger en fin röksmak, vacker färg och som dessutom är konserverande.Konsumentföreningen Äkta vara jobbar för ärligare mat och för att underlätta för konsumenter att göra medvetna val. Vi jobbar också för mat utan tillsatser, bland annat med märkningen Ä-märket.

Det sörmländska företaget Mälarchark lanserar nu en serie Ä-märkta korvar utan nitrit. Gjorda på svenskt KRAV-märkt kött från svenska gårdar och helt fria från e-ämnen. Inga tillsatser – bara korv!
Innan du lägger korven på grillen är det bra att först se till att de är rumstempererade. Fryst kött måste tina innan det tillagas. Ett sätt att göra det på är att, kvällen innan tillagning, ta ut korvarna ur frysen och lägga in dem i kylskåpet.

Vi är ett stolt familjeföretag med en lång tradition av att göra grillkorv utan tillsatser. Vi har till och med vunnit priser för våra korvar – och inte bara en gång. Vi har faktiskt vunnit förstapris de senaste fem gångerna Chark-SM har hållits. Anledningen till att juryn alltid anser att vi gör de bästa korvarna är att vi gör korv utan socker, laktos, gluten soja eller andra ingredienser som inte ska vara i en riktigt bra sorts korv. Korvarna innehåller bara fläsk, nötkött, vatten och fett. Att äta en korv från Lindvalls Chark är att njuta från första tuggan.
Nu har vi gjort korv i nästan hundra år och vi är väldigt tacksamma att våra korvar är så pass populära som de är. Den främsta orsaken till vår framgång är att vi hela tiden följer korvarnas mode och tendenser. Vi lyssnar verkligen på våra konsumenter och anpassar våra produkter till önskemål och åsikter. I våra fabriker har vi 115 stycken välutbildade medarbetare som är väldigt skickliga och engagerade. Det vi gör är ett lagarbete och vi har ett verkligt kollegialt team. Varje vecka gör vi två miljoner korvar i en fabrik som mäter fem tusen kvadratmeter. Dessutom kan du som kund spår ursprunget på allt innehåll i korvarna.Det sista att tänka på är att inte göra hål på korvskinnet för att spara allt det saftiga inne i korven. Sedan är det bara att grilla på lagom temperatur och njuta av maten med goda tillbehör.När du ska grilla korven så ska du börja med att göra rent grillgallret med en grillborste. Ta bort alla gamla matrester, smuts och kol från gallret. Om dessa rester tar eld har du svårare att kontrollera värmen och korven kan bli bränd.Prinskorv kallades från början siskonkorv som kommer från franskan och betyder ”liten korv”. Siskonkorv kunde syfta på både kött- och fläskkorv. Särskilt i Finland avses en smal fläskkorv. Recept på ”siskonkorv” finns i Gustafva Björklunds Kokbok från 1847. Enligt Språkkonsulterna blev ”siskonkorv” i svensk folkmun ”syskonkorv”. Ordet syskonkorv förekom särskilt i äldre tider och syftade på att korvarna såldes i längder med flera sammanhängande korvar. Första gången korvtypen kallades prinskorv lär vara i C. E. Hagdahls kokbok Kokkonsten som vetenskap och konst med särskildt afseende på helsolärans och ekonomiens fordringar från 1878. Prinskorv är en liten korv (5-7 centimeter) som bland annat är populär på julbordet i Sverige. Prinskorv serveras oftast stekt och ofta med senap som tillbehör. Prinskorv säljs med konstskinn eller fjälster (naturtarm).Prinskorv var fram till 2002 namnskyddad i Sverige, och skulle innehålla minst 45 procent kött. Den särskilda svenska regleringen togs därefter bort, och endast EU-gemensamma regler för korvars sammansättning tillämpas sedan 2003.

Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.– Vi väljer att göra en Ä-märkt och ekologisk korv för att vi ser en ökande efterfrågan från konsumenterna att äta mat utan onödiga tillsatser, säger Mälarcharks VD Andreas Gisselfeldt.

ÖPPET BREV TILL SYSTEMBOLAGET. I december blir det obligatoriskt med ingredienser på vin. Äkta vara undrar om Systembolaget kommer göra det lätt för konsumenten att ta del av informationen.
Korvarna är tillverkade i Sörmland av kött från svenska ekologiska grisar och kor. De är fria från tillsatser och innehåller varken potatismjöl eller socker. Korvarna är goda att steka, grilla eller koka.Får chips ge sken av att innehålla en råvara, när den i själva verket är smaksatta med annat? Äkta vara har tillsammans med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm anmält ett antal chipsprodukter till livsmedelskontrollen. Här är det klagomål som vi idag skickat till ansvariga kommuner.

Veteranens ekologiska sås får full pott, medan flera kedjors egna varumärken hamnar i botten. Under den nya vinjetten ”Äkta vara kollar” har vi tittat närmare på innehållet i 12 olika tacosåser.
Kommittén som tar fram de nya nordiska näringsrekommendationerna struntar i sina egna experters slutsatser. I en artikel i Svenska Dagbladet får de nu kritik från flera håll.Först ut bland de Ä-märkta produkterna är klassikerna wienerkorv och skinnfri grillkorv. Korvarna är varmrökta och röks
på traditionellt vis med alflis. En klassisk teknik som ger en fin röksmak, vacker färg och dessutom är konserverande. Du har alltid kunnat handla nitritfria varor i butiken, bara du har sagt till i förväg. Nu är det premiär i butiken för korvar utan nitrit som standard – nämligen falukorv, frukostkorv, wienerkorv och prinskorv. Till samma pris som ”de vanliga”. Och som vanligt är de 100 procent ekologiska och minst lika goda. Hösten 2018 kom Mats-Eric med sin sjunde bok: Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin. Intresset kring detta blev snabbt så stort att han skapade bloggsidan chateauvadå.se och i augusti 2020 kommer med den fristående uppföljaren Nyfiken på naturvin.Mats-Eric Nilsson är nyhetsjournalisten som hösten 2007 slog igenom som fackboksförfattare med Den hemlige kocken. Hans bästsäljande böcker har placerat de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och påverkat såväl konsumenter som producenter. Sedan 2008 är han en flitigt anlitad föreläsare i Sverige, Norge och Finland. Korvhantverk Stockholm är mycket stolta att presentera Sveriges första färska KRAV-märkta (nitritfria) varmrökta korvar, wienerkorv, prinskorv & ”salukorv” (vår egen falukorv). Inga e-nummer, ingen nitrit, inga konstiga tillsatser, inget onödigt vatten, inget skorpmjöl etc. KRAV-märkt & hantverksmässigt i Sollentuna, Stockholm.

Korvhantverks KRAV-märkta nitritfria färskkorvar kännetecknas av hög köttighet, och kombinationen med de högkvalitativa kryddorna gör att smaken blir något alldeles särskilt.
Våra charkprodukter produceras alltid utan E-nummer. Det gynnar vår egen och hela vår moder jords framtida hälsa och då skapas också näringsrika produkter med en naturligt god och rik smak. Därför produceras våra charkprodukter alltid utan E-nummer. Det gynnar vår egen och hela vår moder jords framtida hälsa och då skapas också näringsrika produkter med en naturligt god och rik smak. Det högkvalitativa köttet från djur som ger oss möjlighet att skapa dessa unika produkter, kommer från KRAV-gårdar som garanterar husdjuren god omsorg, näringsrik ekologisk mat och möjlighet till ett stort utlopp för sina naturliga behov. Det vilda köttet och renen kommer från svenska skogar och fjäll.Melins säljer ekologiskt kött sedan 1987. Vi har svenskt KRAV-märkt lamm, fläsk/gris och nöt liksom KRAV-märkta charkprodukter utan tillsatt nitrit. Dessutom har vi KRAV-märkta getostar och ekolgiskt vin i vårt sortiment.Traditionell wienerkorv av gris och nöt som växt upp på en KRAV-certifierad gård där djuren får vara utomhus så länge som möjligt och inte transporteras längre än nödvändigt. Utan nitrit och andra tillsatser.

Det högkvalitativa köttet från djur som ger oss möjlighet att skapa dessa unika produkter, kommer från KRAV-gårdar som garanterar husdjuren god omsorg, näringsrik ekologisk mat och möjlighet till ett stort utlopp för sina naturliga behov.
All vår godaste chark och ost i en och samma låda. Prisbelönt brie tar plats bredvid smakrika chili- och vitlöksölkorvar, lufttorkad fänkålssalami, hemkokt marmelad och andra läckerheter. Allt du behöver till vintermyset!En rejäl låda för veckans alla dagar. Innehåller barnvänliga smaker som nötfärs, kyckling och korvar med hög kötthalt. Allt från svenska ekogårdar. Passar dig som vill göra vardagen enklare med riktigt bra råvaror.

En mindre låda för dig som inte äter stora mängder kött på vardagarna men vill att köttet du äter ska vara riktigt bra. En fin blandning av svenskt ekologiskt kött, eldost och korv med hög kötthalt för en godare vardag.Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Varför skär man prinskorv?
Prinskorvar har en given plats på årets julbordet. Snabbt, enkelt och fint att snitta prinskorven innan den stekt. Då ser de så mycket mer festliga ut.
Pionens knoppar och kaprifolens doft. Det är för märkvärdigt för att kunna förklaras, och ingen kommer någonsin att kunna bygga en modell som beskriver vad jag känner, eller en algoritm som genererar något liknande. Det finns ingen vetenskap som ens kan komma i närheten av att beskriva ljuset, dofterna, växtkraften, atmosfären och det komplexa samspelet mellan växterna, bakterierna, svamparna, djuren, fåglarna, insekterna, fukten och jorden som tillsammans skapar allt detta.Den 31 juli deltar jag också också i Tuva och täppa, ett arrangemang i Fjärdhundraland där du kan åka runt och besöka plantskolor, odlare och privatträdgårdar för att handla växter eller bara inspireras av andras odlingar. Jag tänkte att jag kan visa upp min begynnande skogsträdgårdsinspirerade fruktlund. Kan ni inte lära er något av mig så kan jag nog lära mig något av er. Igår kväll grävde jag och min kompis Daniel en stor grop och planterade jag ett japanskt pepparträd i fruktlunden, så det är inte bara rena fruktträd som ska finnas där. Idag ska jag plantera ett kinesiskt pepparträd om jag bara orkar gräva en stor grop i den här värmen. Det är 31 grader här nu klockan 15.

Nu när det blivit augusti så har Svartbäckens trädgård öppet igen på söndagarna och de gjorde reklam för svart hallon på Instagram igår, så det måste jag nog åka och köpa en planta av på söndag. Jag är så lättlurad.Att se att gästerna tycker om maten och att de trivs när de hänger här på gården gör mig naturligtvis glad. Det blev bra samtal under visningarna av fruktlunden. De nyplanterade pepparträden Zanthoxylum piperitum respektive simulans, vars blad luktar så intressant av citrus, kryddor och lite sopor, drog kanske mest uppmärksamhet. G, som brukar handla av mig, tog reda på att den knäppa Narrbusken, Decaisnea fargesii, kallas Blue sausage fruit på engelska och det var ju lämpligt, även om jag inte planerar att lägga in blå korvar i produktionen. Blå är ju en ovanlig färg på ätbara saker och skickar inte direkt signaler om smaskens till hjärnan.Det var ganska många som stannade länge och bara satt och tog det lugnt, och jag fick en känsla av att gästerna tyckte om platsen och uppskattade stillheten. Jag märkte att det gjorde mig glad att folk verkade trivas. Väldigt många kom också fram och sa att de tyckte att maten var fantastiskt god – det grillade, tillbehören och Rönnabakelsen.

Idag har Rikard och jag tillverkat förträfflig Frankfurter och enastående prinskorv som vi röker i natt och ångar i morgon. Men det finns mängder av andra korvar, från stark merguez till mild citron/kummin/mejram-korv, och styckdetaljer att lägga på grillen, från filé till karré, från flank till flap, och skivade lufttorkade delikatesser som ytterlår och gårdens salami. Lägg beställningen redan nu så ses vi på lördag!
Den här helgen kör jag ingen leveransrunda. I stället inviger vi Franzéns Charkuteriers kafé lite försiktigt. Jag och Rikard håller magasinet öppet och grillarna varma mellan 11 och 16 på lördag och söndag. Så här skrev jag nyss på Fjärdhundralands hemsida: Förutom kaffe, te, alkoholfri öl och vår fläderblomssaft så serverar vi enklare rätter från grillen baserade på köttet från de KRAV-certifierade grisar som vi har styckat, vår handgjorda korv och våra charkuterier, som alla är fria från nitrit och andra onödiga tillsatser, tillsammans med delikata tillbehör till stor del tillagade av lokala råvaror. Kom hit och slå er ner och njut av livet en stund i stillhet. (Tyvärr så har vi inte hunnit bygga ett utedass ännu, så där kan ni inte meditera den här helgen.)Helgens kaféverksamhet och trädgårdsjippot i söndags var lyckat. Det är ganska arbetsintensivt med kaféet, men den här gången fick vi hjälp av Albin. Det kanske inte kortsiktigt är så lönsamt heller, men det finns ett stort värde i att gästerna får prova hur korvarna smakar när de är väl tillagade och med goda tillbehör. En del nya besökare verkar bli förvånade över hur god korven är, och många köper med sig något hem från gårdsbutiken. Jag tror att ganska många av de nya gästerna är boende från omgivningarna som faktiskt inte kände till min verksamhet innan. Och så är det väldigt trevligt att småprata med gästerna, både gamla bekanta från leveransrundorna och de nya, att svara på frågor och berätta om verksamheten och gården.

I förrgår lade jag ett nättak över hönsutegården, för att skydda kycklingarna från attacker från skator och andra hot ovanifrån, och sedan lät jag mina tolv tre veckor gamla lärjungar flytta ut från vardagsrummet till hönshuset. De har inte riktigt vant sig än och är lite blyga för utomhuset.
Vi har också mycket kallrökt sidfläsk i bit, det vill säga bacon, flera frysta korvar, en del färska styckdetaljer och massor av frysta styckdetaljer. Bland de färska styckdetaljerna finns skivor av färskt sidfläsk som ju är så gott att grilla – jag kallar det grillfläsk på beställningsformuläret. Det finns också fortfarande en plats ledig på korvkursen på söndag! Se så, beställ och ge mig en trevlig leveranslördag!I juli är det ett par jippon i Fjärdhundraland som jag ska vara med på och där jag har lovat att ha just en enklare servering. Det första är Loppisrundan den 2-3 juli och det andra är Tuva och täppa den 31 juli. Kanske får jag göra en temporär parkering på åkern där jag bara odlar maskrosor i år. Jag vill också tipsa om Väsens cykelturné i Uppland 16-24 juli. Jag tänker försöka gå på konserten på den Gamla bion i Örsundsbro den 17 juli.

Den här helgen (lördag den 2 juli) blir det ingen leveransrunda. I stället får ni komma till mig och handla i gårdsbutiken och fika och äta korv! Rikard och jag styckar färdigt en gris i morgon så därefter finns det också färskt kött i butiken.
Det finns en stund nu på kvällarna, strax efter solnedgången, då jag måste hejda mig. Jag stannar upp och andas för att påminna mig om var jag är. Dofterna, ljuset och färgerna är så överväldigande att jag har svårt att förstå att de är verkliga. Det är över på tio minuter, eller tjugo. Det spelar ingen roll så länge som jag är där. Det är förgängligt men det gör ingenting. Jag kan nöja mig. Det finns ingenting att lägga till eller dra ifrån. Det är en stund då allt kan hända, men inget behöver hända. Det är en stund då jag kan glömma det som var, en stund då jag inte bryr mig om det som ska bli. Det finns en frid i det man inte kan förstå.

I början av veckan tog jag semester, därav det sena veckobrevet. Jag och Ulrica åkte ner till Kinda och Ydre kommuner i Östergötland. Ulricas familj har klockargården i Torpa och min släkt har ett myller av kopplingar till båda kommunerna genom århundradena. Till exempel så var min anfader Hemming Samuelsson nio generationer tillbaka gästgivare på Kisa krog (nu Kisa Wärdshus) då Karl den XI tittade förbi och utsåg den till Smålands bästa restaurang 1692, och det var en annan anfader, Lars Magnus Holmberger, som lät bygga den nuvarande prästgården i Torpa 1799. Vi åt frukost på mitt värdshus och den var fortfarande god.
På söndag den 31 juli försiggår även evenemanget Tuva och täppa i Fjärdhundraland. Då är min blivande fruktlund öppen och jag tillgänglig för att berätta om fruktträden och bärbuskarna som jag började plantera förra sommaren, och öppen för förslag och era lärdomar och tips.Det är den första juni idag och jag har suttit och skissat lite på en plan för sommaren. Det kommer in så få beställningar till leveransrundorna nu, och Julia påminde mig om att jag bad henne förra sommaren att säga till mig i år att dra ner på leveranserna åtminstone under juli och halva augusti. Så jag tror att jag börjar köra varannan vecka från och med nu. Då blir det så att jag kör en hel runda lördagen den 11 juni, om det kommer in några beställningar, och sedan en specialrunda torsdagen den 23 juni, dagen innan midsommarafton för er som vill ha något gott att äta till den helgen. Om jag följer det schemat så blir det sedan leverans den 9 och den 23 juli och den 6 augusti.Den här veckan styckas det två stora fina grisar från Mats Lundqvist i Altuna, så det finns underbara styckdetaljer att lägga vantarna på till helgen. Jag kommer bara köra leveranser av beställningar till Uppsala och Glädjens trafikplats i Upplands Väsby nu på lördag den 4 juni, eftersom de utlovar trafikkaos i Stockholm på grund av Stockholm Marathon och den pågående klimatkonferensen. Men det går alldeles utmärkt att komma hit till gården och shoppa i gårdsbutiken, och beundra tulpanerna i stället för självspäkarna och kostymnissarna. Lägg en beställning på hemsidan och kom och hämta dina reserverade varor när du vill i helgen eller på måndag. Det ska bli soligt här säger de.För varje år bl
ir jag alltmer varse hur lite vi vet. Jag rodnar över hur naiv jag en gång var i min tro på att det vetenskapliga rationella tänkandet skulle omfatta allt större delar av universum tills vi förstod nästan allt. När jag låg på sjukhus förra året så drabbades jag av insikten om hur oerhört lite vi vet ens om hur våra egna kroppar fungerar. Läkarvetenskapen vet marginellt mer än vem som helst av oss. Att vi då i stället väljer att tro på lite vad som helst som sanningar kanske kan förklaras av hur svårt det är att leva i kunskapen om hur lite vi i själva verket vet. Hur lite vi vet om det som var, om det som är och om det som ska bli.

Vad är det för skinn på prinskorv?
Prinskorv säljs med konstskinn eller fjälster (naturtarm).
Det finns mängder av fruktämnen nu på det ena av persikoträden och lite mindre på det andra. Båda har drabbats av krussjuka som tycks nästan oundviklig på persikoträd. Men det verkar inte vara en ödesdiger sjukdom. Jag ska behandla träden med svavel, men det tycks i hög grad handla om att vårda träden så att de håller sig tillräckligt starka för att kunna hantera angreppet själva. Så jag pysslar om dem. Margit och Huldra, de två körsbärsträden, har drabbats av bladlöss och det bekämpar jag med såpvatten och limringar. De har också en del fruktämnen redan efter ett år. Plommonträden och päronträden ser ut att må toppen och växer bra, men de kommer nog inte att ge någon frukt i år. Bärhäggmisplarna, blåbärstrynena och narrbusken ser ut att ha etablerat sig bra och de första bären på den ena blåbärstrybusken har redan blivit blå. Det är så roligt att gå runt i trädgården och upptäcka nya saker varje dag! (Ja, jag tvättar mig innan jag går in i charken.)

Vi hade premiär i vårt korvkafé i helgen. Det var mycket lyckat, tycker jag. Det kom lagom många kunder – både nya och en del av er – som verkade tycka mycket om maten och stillheten på gården. Nästa gång vi har öppet blir sista helgen i Juli, den 30 och 31 mellan 11 och 16.

Förutom allt som tillverkades igår har vi naturligtvis en massa styckdetaljer och en del lufttorkat, och mer korv förstås. Så det är bara att hoppa in på beställningssidan och klicka dig lycklig. Den som lägger den finaste beställningen den här veckan vinner en bukett av mina tulpaner!
Just nu står Julia och Rikard och styckar två grisar från Mats Lundqvist, som kommer att ge stora fina styckdetaljer från hela grisen. Jag kommer strax att gå ut i charken och förpacka och etikettera gårdens salami och lufttorkade isterband – den svenska salamin. I övrigt finns det många sorters korv och skivat lufttorkat att välja bland. Kika in på beställningsformuläret så får du se.Helgerna däremellan funderar jag på att ha ett enkelt kafé med kort meny här på gården. Kanske börjar jag med det redan den 18 juni och sedan den 25 juni på midsommardagen, med Resorb på menyn? Kanske blir det mackor med carnitas på hembakat bröd och en bärbakelse med min självpåhittade sockerkaka i botten. Kanske blir det korvgrillning också? Det ska i varje fall bara vara egna grejer på menyn, förutom kaffe och te och eventuell utomgårdsdricka. Det hela får växa fram dynamiskt när vi prövar oss fram. Det kan nog bli väldigt trevligt. Idag tillverkar vi falukorv, pepparotskorv, carnitas och frijoles refritos. Falukorven har ni förhoppningsvis provat tidigare, men pepparotskorven hittade Julia och Rikard på när jag var borta i Estland och fick massage. Jag tycker att den blev himla bra och balanserad, så nu får vi se vad ni tycker. Kycklingarna gillar mig nu. När jag sträcker ned handen – eller skajliften, som de kallar den – i lådan så hoppar de upp i handflatan och på armen. I morse var de en stund fem stycken på en gång som satt där på min hand och underarm. Efter frukost lät jag dem komma ut i en bur i solen, i gräset, i vinden för första gången. De älskade det, och pickade ivrigt i sig av gräsen. Men jag lät dem bara vara där en stund, för jag har läst på om hur temperaturkänsliga de är den första tiden och jag oroar mig för att de ska dö. De är så söta. När jag satte mig ned på huk så samlades de runt och under mig. Sedan ville de inte hoppa ned i kartongen igen.Igår var vi flitiga i charken! Det gjordes massor av leverpastej, salsiccia med rostade fänkålsfrön och vitt vin, Nürnberger Rostbratwürstchen och en alldeles ny korv, av typen boudin blanc, smaksatt med gräslök, libbsticka och grönpeppar. Först senare idag vet jag hur den smakar, men jag brukar bli nöjd med mina nypåhitt. Blir jag inte det så skyller jag på Rikard som föreslog grönpepparn. Dessutom har det gjorts fläskbuljong, även den med libbsticka från plantan som jag fick av Gabriela förra året, och den blev mycket god. Så vi anstränger oss för att ni ska vilja beställa! Och inte höjer vi priserna trots inflationen, så i själva verket ligger våra priser lägre nu, i jämförelse med allt annat som har gått upp i pris.