Posted on

Kryssning Till Gotland

Fartygen som går i Destination Gotlands trafik heter alltid traditionsenligt M/S Gotland och M/S Visby och trafikerar Gotland till och från Nynäshamn eller Oskarshamn. Nu arbetar vi för att utveckla världens första vätgasdrivna passagerarfärja – Gotland Horizon.Vår ambition är att erbjuda de mest moderna trafiksystemen till sjöss. Vår fartygsflotta ska utnyttja den senaste och mest effektiva tekniken för att minska verksamhetens miljö- & klimatpåverkan och samtidigt uppfylla våra åtagande och vårt samhällsansvar.

Hytter. Det finns fler hyttkategorier ombord men på denna resa kan du välja på insida standard som ligger på däck 5, 6 eller 7, utsida standard på däck 6 eller Comfort på däck 9. Komfortabla hytter med separata sängar, dusch och wc.Upptäck dina favoriter på egen hand på resmålen eller följ med på spännande utflykter som förbokas inann avresan. Bornholm med sitt alldeles speciella ljus, sägs vara Danmark i ett nötskal och är trots sin litenhet en utmärkt kombination av kultur, natur och historia. Gotland bjuder nästan på en kontinental känsla och är tillräckligt liten för att vi ska hinna uppleva massor på bara en dag: raukar, långa stränder, blommande vägrenar och medeltida gränder i Visby.Resan tillbaka till Stockholm spenderas kanske bäst på panoramadäck med milsvid utsikt över glittrande hav och grönskande öar. En smaklig brunch dukas upp i restaurangen och samtal kring våra fina minnen från resan delas mellan borden. När vi angör Stadsgården har du hela kappsäcken full av soliga upplevelser.När morgonen gryr skymtar Visbys stolta siluett i fören. Efter en stadig frukost beger vi oss iland världsarvstaden Visby. Här finns ett spännande urval av utflykter. Ett besök i medeltiden, guidad tur i en panoramabusstur med stopp på historiska platser. Samt andra favoriter som Fårö eller de majestätiska raukarna på östra Gotland. Vi stannar kvar i Visby ända till kl.18.00 så det finns gott om tid att strosa i gränderna, sola, bada, gå på strövtåg och hitta egna smultronställen. På kvällen väntar en härlig skaldjursbuffé.

Efter en lång sovmorgon och en välsmakande frukost når vi vårt första mål – danska Bornholm. Här väntar en dag av makalösa stränder och pittoreska små byar med korsvirkeshus och trånga gränder. Framförallt får vi uppleva det alldeles speciella ljuset. Bornholm har de senaste åren vunnit renommé som gastronomiskt mecka. Passa på att testa öns egna specialiteter, som rökt sill, kvalitetsostar, lakrits och choklad. Vi lägger till i hamnen i den charmiga huvudorten Rønne, på promenadavstånd från centrum och badstränder. För att uppleva mer av ön med flest soltimmar i Danmark kan du boka någon av våra utflykter och bocka av Bornholms största sevärdheter. Till middag serveras en danskinspirerad buffé i dagens tema till ära.
Välkomna ombord på M/S Cinderella för en unik långkryssning till danska Bornholm med sina makalösa stränder och pittoreska byar och till den medeltida hansestaden Visby. Under resan finns tid för egna strövtåg eller guidade utflykter som du bokar innan avresan. Vi har fyra ljuvliga dagar framför oss att njuta av denna sommardröm med kritvita stränder och enastående natur. Framförallt har vi tre kvällar i skärgården ombord på vårt fulladdade kryssningsfartyg med olika aktiviteter, spa, mat och naturligtvis en vidunderlig havsutsikt från första parkett.Boende: Fartyg: M/S Viking Cinderella. Fartyget byggdes 1989 och är ett kryssningsfartyg som även tar ombord personbilar med plats för 2560 passagerare. Cinderella har fyra olika restauranger där det serveras allt från sallader till á la carte. Ombord njuter du av mat, dryck, dans, shower, spa, shopping på taxfree-butikerna och självklart en fantastisk utsikt.

På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.
Vår kryssning till Bornholm och Visby börjar på bästa tänkbara sätt med en helkväll i världens vackraste skärgård! På Cinderella finns en uppsjö av saker att göra från akter till för. I restaurangen serveras Kocklandslagets storslagna buffé. När skymningen faller kan du slå dig ner i Étage och njuta av kvällsunderhållningen.Viking Line erbjuder flera guidade utflykter i land, i mån av plats. Bokning och betalning av dessa bör ske innan avresa, då de kan bli fullbokade. Förfrågan görs hos PRO Medlemsresor senast 1 månad före avresa.

Vad kostar färjan till Visby?
”Priset för en vuxen varierar mellan 95-591 kronor. Priset beror på ett antal faktorer, så som vilken plats man bokar, vilken veckodag, när på dygnet och hur stor efterfrågan är på biljetter just då. Den som är folkbokförd på Gotland reser till Gotlandspris.
2006–2007 transporterade Viking Line cirka 5,7 miljoner passagerare och 91 300 fraktenheter. Samma verksamhetsår uppgick omsättningen till 436 miljoner euro och antalet anställda till cirka 2 900. Marknadsandelarna på linjen Åbo–Stockholm var 52,1 procent, Helsingfors–Stockholm 46,6 procent och Helsingfors–Tallinn 19,1 procent.Fartyg ägda av de samverkande rederierna Rederi AB Vikinglinjken, Rederi AB Solstad, Ålandsfärjan AB, SF Line AB, Viking Line AB/Viking Line Abp, Rederi AB Slite och de fartyg från Rederi AB Sally som seglat för Viking Line. Fartyg som fortfarande används är markerade med grönt.

Viking Line Abp är en åländsk rederikoncern med trafik på Östersjön. Viking Lines huvudkontor finns i Mariehamn. Det svenska kontoret finns i Danvik Center, som ligger i Danviken i Nacka. I Stockholm går färjorna från Stadsgårdshamnen, i Helsingfors från Skatudden och i Tallinn från Reisisadam. Rederi Ab Ålandsfärjan bytte namn till SF Line 1970 och Rederi Ab Solstad slogs ihop med moderbolaget Rederi Ab Sally 1977. Efter att Rederi Ab Sally blivit uppköpt av ägarbolagen till Silja Line 1987 uteslöts det rederiet ur Viking Line. 1993 gick Rederi AB Slite i konkurs på grund av likviditetskris i samband med deras nybygge M/S Europa, vilket lämnade SF Line som ensamägare av Viking Line. SF Line bytte 1995 namn till Viking Line och är sedan samma år noterat på börsen i Helsingfors. Det fullständiga bolagsnamnet är Viking Line Abp. Viking Lines historia började 1959 då Rederi Ab Vikinglinjen, ett dotterbolag till det åländska Rederi Ab Sally, började trafikera Sverige–Finland (Gräddö – Mariehamn – Galtby, Korpo) med bilfärjan S/S Viking, ett ångfartyg som tidigare gick under namnet S/S Dinard och hade köpts i Storbritannien. Samtidigt hade det gotländska rederiet Rederi AB Slite börjat trafikera Sverige–Åland. Ett par år senare tillkom ännu en konkurrent, Rederi Ab Ålandsfärjan, som bildats av en utbrytargrupp från Rederi Ab Vikinglinjen. De tre rederierna insåg att konkurrensen skulle bli förödande för alla parter och 1966 bildade de det gemensamma marknadsföringsbolaget Viking Line. I samband med detta bytte Rederi Ab Vikinglinjen namn till Rederi Ab Solstad medan fartygen för alla tre rederierna målades röda.

Denna resa var en 10-poängare. Trevliga guider på utflykterna, Gotland till Fårö var suverän. Kunnig ,behagligt sätt att framföra utflyktens olika besöksmål. Båtfärden var stort behaglig resa med god mat och framför allt suverän underhållning. Artisterna gjorde allt för att vi skulle trivas. Personalen på båten var duktiga och proffsiga och med de små olika detaljerna satte piff på upplevelserna ( god service). Vår chaufför Morgan tog hand om oss och värnade om att vi skulle trivas, samt framförde körningen fenomenalt.Kryssning till östersjöns öar Bornholm och Gotland. Kritvita stränder och historiska städer med tillfälle för spännande utflykter erbjuds. Ombord äter vi frukost och middag på Viking Cinderella. Så varför inte tillbringa några lugna timmar genom att leta efter fossiler längs kusten? Du kan till och med snubbla över några dolda vikingskatter. Fossila jaktresor kan bokas hos Gotlandssmycken, en butik i Visby. Den ena Nynashamn ligger 60 km söder om Stockholm, på väg 73. Här kan du välja mellan tre höghastighetsavgångar varje dag. Det finns också en färjeterminal i Oskarshamn i södra Sverige fast med lite mindre frekventa avgångar.Satt i loungen och frös. Det var varmare i restaurangen. Smidig påfart och avfart. Saknade saffranspannkaka o salmbärssylt i caféet. Monitorn kunde gärna visa någon liten film om Gotland mellan all reklam.

Vilken hamn går Viking Line ifrån?
Hamnen i Stockholm, Stadsgården.
Den 16 april anlöper det första fartyget Visby hamn för säsongen. Sedan är högsäsongen igång fram till slutet av september, med i det närmaste dagliga anlöp vid kryssningskajen. Därefter följer ett antal anlöp i oktober och ytterligare några fler under december.

Ser man istället till vilka dagar där flest kryssningsgäster väntas vara på ön samtidigt är den 26 maj den mest intensiva. Då väntas 7 915 gäster finnas på ön när fartyget Msc Poesia lägger till klockan 08 och Gabriella samt Ambience lägger till samtidigt klockan 09.
Vi vaknar ombord på Cinderella och får njuta av Stockholms underbara skärgård på vår väg mot Stockholm efter en oförglömlig kryssning. Väl i hamn väntar vår buss på att få ta er trötta men nöjda resenärer hem till era hemorter igen. Även på hemresan stannar vi på Dinners i Arboga för en bit mat eller en fika.Det kan finnas villkor eller begränsningar för dessa rättigheter. Det är därför inte säkert att du t.ex. har rätt till dataportabilitet i enskilda fall – detta beror på de faktiska omständigheterna i samband med behandlingen. Den ständiga närvaron av havet har satt sin prägel på ön med karga hedar och knotiga tallar som trotsigt kämpar mot naturens påfrestningar. På 1800-talet bodde här över tusen personer, idag endast 500. Både gotlänningarna och turisterna älskar Fårö som varje år har flera tusen besökare. Idag blandas moderna sommarhus med gamla kalkstensgårdar och långsträckta stenmurar som avgränsar lammens beteshagar. Vi tar oss vidare längs Visbys kullerstensgator i spåren av de köpmän som en gång befolkade staden. Vid glassbaren, som bjuder på en av stadens vackraste utsikter, stannar vi till för att njuta av den goda ekologiska Guteglassen. Glassen är lokalt producerad med naturliga råvaror som salmbär, granskott och saffran. Slutligen tar vi oss ner till gamla Hansahamnen Almedalen, där turen avslutas. Den som vill promenerar tillbaka till kryssningskajen, men det går också bra att ta bussen tillbaka från Östercentrum.

Turen startar kl 10.00 och tar ca 3 timmar. Busstransfer till Östercentrum, därefter promenad i Visby. Bekväma skor rekommenderas. Pris: 265:-/vuxen, 210:-/barn 3–16 år. I priset ingår buss, guidning (på svenska) samt provsmakning. Endast förköp. Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa, vid senare bokning ring 0550-83346.
Följ ån några hundra meter ned till utloppet i Östersjön, vandra naturstigen på berget ovanför grottan eller njut av grönskan i bruksparken. I de historiska kalkstenladorna inryms idag ett café och en liten butik med gotländska smaker och hantverk.Efter en kort introduktionsfilm följer en guidad promenad ned i grottans svala värld. Här följer en halvtimmes berättelse i grottans säregna salar. Väl tillbaka ute i dagsljuset finns tid att upptäcka omgivningarna.

Turen startar kl 10.00 och tar ca 3 timmar. Bekväma skor och en kofta/jacka för grottbesöket rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. Pris: 595:-/pers inkl buss och guide Endast förköp, utflykter bokas senast 14 dagar före avresa.
Efter påstigning i hemorten påbörjar vi resan mot Stockholm och vår härliga kryssning. Vi stannar för lunch eller en fika efter vägen på Dinners i Arboga. Väl ombord väntar en en härlig kryssning norr ut genom Stockholms fantastiska skärgård! Njut av en tredagars härlig kryssning och frossa rejält i fantastisk mat, taxfreefynd och soft underhållning.

Efter vårt besök i bryggeriet går vi en kort sträcka till Korsbetningen. Här vilar de som stred och dog under slaget utanför Visby år 1361 då Valdemar Atterdag erövrade Gotland och brutalt intog Visby. Strax intill finns också lämningar efter Solbergaklostret, från 1246, det enda nunnekloster bildats på ön. Vår vandring fortsätter därefter mot ringmuren och en av de många portar som leder in i staden.

Turen fortsätter genom Visbys kullerstensgator, på vägen passerar vi Almedalen och ett flertal gränder med namn som påminner om Visbys historiska invånare. När turen sedan avslutats någonstans de centrala delarna finns möjlighet att fortsätta upptäcka Visby på egen hand.
Namnet Fårö har faktiskt inte det minsta med får att göra även om fårskötsel än i dag är viktigt här. Gamla skrifter vittnar om namnet Faroyna som troligen består av orden farväg eller farvatten, och ö. Fårö fascinerar och är fullspäckat med upplevelser. Hoppas du får samma känsla som många andra – En gång Fårö, alltid Fårö! Efter en spännande dag vänder vi åter mot Visby och tillbaka till kryssningskajen.På vägen åter till Visby stannar vi vid naturreservatet Galgberget. Utsikten härifrån ut över havet och in över den muromgärdade staden har en mörk historia. Namnet Galgberget härstammar nämligen från tiden när platsen användes som avrättningsplats och här syns ännu resterna av galgen i form av tre stenpelare. Trots sitt förflutna är platsen idag känd som ett naturskönt friluftsområde.

Vilka kryssningsfartyg kommer till Visby?
Hela listan över årets kryssningsanlöpAnlöp Visby kryssningskaj 2023 (Bokningar till och med 9 januari)April. 16: AidaMar. 19: AidaMar. … Maj. 3: AidaDiva. 6: AidaMar. … Juni. 2: AidaDiva. 4: Renaissance. … Juli. 1: Ocean Odyssey. 2: Island Princess. … 17: Sea Cloud Spirit. 18: Silja Europa. 20: Marina. … September. 1: Clio. … Oktober. 7: AidaDiva.
Du har alltid möjlighet att avbeställa nyhetsbrev eller annan kommunikation skickad via e-post/sms genom att använda avanmälningslänken direkt i utskicket. Dessutom kan du utnyttja dina rättigheter genom att skicka ett mejl till: [email protected], en historisk sevärdhet av hög klass och samtidigt en idyllisk småstad med pittoreska gränder. Visby är en självklar punkt på att-göra-listan, både som en sevärdhet i sig själv men också som kuliss till det myllrande folklivet. Visby är en typisk hansestad med ringmur, ett välbevarat gatunät och bebyggelse från medeltiden och framåt, med på världsarvslistan sedan 1995.

Hur åker Cinderella till Visby?
Busstransfer. Busstransport t/r från Visby (avstånd ca 5 km). Turen startar kl 10.30 från Cinderellas hamnplats och åker tillbaka till Visby/Cinderellas hamnplats kl 16.00. Om du vill kliva av i Visby centrum/Inre hamnen på tillbakavägen kan du göra det, och sedan promenera tillbaka ca 1,5 km.
I allmänhet kommer personuppgifter som rör allmänna förfrågningar från icke-registrerade kunder raderas efter fem år, om det inte finns särskilda skäl för att bevara informationen under en längre period.

Via porten vandrar vi därefter in i det medeltida Visby för fler fascinerande kulturskatter. Vi styr stegen mot Sankta Maria kyrkan, numera Visbys domkyrka, uppförd under 1200-talet av tyska handelsmän. Vi promenerar vidare över Stora Torget som kantas av uteserveringar med ett rikt folkliv. På torgets södra sida tronar den mäktiga S:ta Karins kyrkoruin från mitten av 1250-talet, idag flitigt använd för olika event.
Res genom historien tillsammans med en lokal guide och få inblick i Gotlands märkliga berggrund. Från hamnen går turen norrut längs kusten till naturreservatet Lummelundagrottan.

Den underjordiska strömmen som övergår i en å med flera små vattenfall har drivit kvarnhjul och sågar under flera hundra år. Lummelunds bruk skapades när vattenkraften även användes till att bearbeta järnmalm och idag återstår en unik industrihistorisk miljö.Grottan, Gotlands mest besökta sevärdhet fascinerar alla åldrar. Den del av Grottan vi idag får besöka upptäcktes för mer än 70 år sedan av tre äventyrliga ungdomar från Visby som under nyfikna expeditioner utforskade grottgångarna. 1959 öppnades Grottan upp för allmänheten och sedan dess har besökare guidats genom det betydelsefulla kalkberget. Personuppgifterna lämnar du själv i samband med beställning av resa på hemsidan eller via telefon, vid beställning av broschyr eller nyhetsbrev, eller vid besök hos oss. Beroende på var ditt resmål är beläget och vilka samarbetspartners som används kan dina personuppgifter komma att behandlas utanför EU och EES. Även om slutmålet för en resa är inom EU/EES kan t ex transportbolag och hotell vara baserade utanför EU/EES. Endast den information som behövs för genomförande av resan och andra tjänster lämnas till samarbetspartners.

Genom att lämna dina personuppgifter till oss samtycker du till att vi behandlar personuppgifter utanför EU och EES och är medveten om att lagstiftning för skydd av personuppgifter kan vara lägre än inom EU och EES. Dina personuppgifter behandlas av vår personal samt av våra samarbetspartners för systemtjänster och administrativa tjänster med vilka vi har avtal om skydd av personuppgifter, personuppgiftsbiträdesavtal. Behandling av dina personuppgifter kan även komma att ske för att vi skall kunna uppfylla förpliktelser enligt lagar, förordningar och för att hantera frågor och klagomål.Utöver ovan angivna ändamål samtycker du till att dina personuppgifter kan komma att användas för ändamålen nedan samt utgöra underlag för våra marknads- och kundanalyser, riskhantering och statistik för att kunna ge dig ett bättre reseerbjudande och bättre service.

Vi kan även komma att behandla önskemål om specialkost eller särskild information från dig om ditt hälsotillstånd inför resan relevant för att kunna fullgöra resan.
Personuppgiftsansvarig är Högbergs Bussresor AB. Skyddet av dina personuppgifter är viktigt för oss. Skyddet är även lagreglerat i Dataskyddsförordningen (GDPR, General Data Protection Regulation) som gäller från 25 maj 2018. Nedan kan du läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du vill kontakta oss gör du det på Högbergs Bussresor AB, Kyrkängsvägen 9, 755 91 UPPSALA, telefon 018-102500, eller e-post [email protected]. Dina personuppgifter kommer att behandlas för att vi skall kunna fullgöra våra åtaganden i beställda resor och tilläggsprodukter samt hålla dig informerad om aktuella resor och liknande. Genom att lämna uppgifter om ditt hälsotillstånd samtycker du till att vi behandlar denna personuppgift i syfte att tillhandahålla den resa, tjänst eller produkt som du beställt. Uppgifter om hälsotillstånd används aldrig för statistik, marknadsanalyser eller marknadsföring.

Vi lagrar personuppgifter så länge det är nödvändigt för att uppfylla ändamålen ovan. Normalt lagrar vi dina personuppgifter i 2 år från det att din senaste resa genomförts eller från det att du haft kontakt med oss i övrigt. När du anmält dig till att få nyhetsbrev och erbjudanden från oss sparar vi dina uppgifter tills vidare. Du kan när som helst enkelt via länk i nyhetsbrev eller genom att kontakta oss på adress enligt ovan avanmäla dig och få alla dina uppgifter borttagna.Dina personuppgifter kan även komma att behandlas inom resebranschen, t ex av flygbolag, bussbolag, hotell och lokala samarbetspartners på resmålet. Endast nödvändig information lämnas vid varje sådant tillfälle.

Detta innebär att du också kan begära rättning eller radering av dina personuppgifter. En sådan begäran görs skriftligen till oss. Dina uppgifter kommer då att vara korrigerade eller raderade inom en månads tid. Om du har en aktuell resa som inte är genomförd eller avslutad, eller har en pågående reklamation eller liknande kommer uppgifterna raderas inom en månad efter detta slutförts.
Du kan med ditt lösenord och e-post logga in på Min Sida och se personuppgifter vi lagrar om dig och dina resor. Du kan där även rätta och uppdatera uppgifter. Du kan även kontakta oss med begäran om att få tillgång till den registrerade information som vi har om dig, vilket vi kommer att lämna inom en månad.Vi kan, om du inte skriftligen har motsatt dig direkt marknadsföring, även komma att använda dina personuppgifter för att tillhandahålla olika erbjudanden om tjänster och/eller produkter från oss. Du kan när som helst avregistrera dig från marknadsföring t ex genom länk i nyhetsbrev.

Pass är obligatoriskt på denna resa. Alla resenärer måste ha ett giltigt pass eller nationellt ID-kort och ange nummer för dessa, sam födelseort, vid bokning eller senast 14 dagar innan avresa.

Vilka båtar går till Gotland?
Fartygen som går i Destination Gotlands trafik heter alltid traditionsenligt M/S Gotland och M/S Visby och trafikerar Gotland till och från Nynäshamn eller Oskarshamn. Nu arbetar vi för att utveckla världens första vätgasdrivna passagerarfärja – Gotland Horizon.
Följ med på en härlig heldagsutflykt till mytomspunna Fårö, ett av Gotlands mest kända besöksmål. Dagen bjuder på säregen natur med vindpinad tallskog, myrar, ståtliga raukar och långa sandstränder.

När går Viking Line till Helsingfors?
Tidtabell – daglig avgång 30/6–5/8StockholmHelsingfors16.30►10.1010.00◄17.15
Bekväma dubbeldäckare som kör utan tak vid fint väder. Audio guide finns på svenska, engelska och tyska. Den svenska guidningen läses av Babben Larsson. Gratis wifi ombord. Avgångar varannan timme från busshållplats 1 (Hamnplan) och 2 (Visby färjeterminal).Res hundra miljoner år tillbaka i tiden! Dagen bjuder både på vackra kustvyer, svala grottgångar och en promenad genom Visby. Andas frisk luft vid havet och fascineras under besöket i droppstensgrottan. Vi njuter av natursköna omgivningar och en lättare lunch vid Lummelundagrottan. Efter besök i Domkyrkan fortsätter vi till fots längs med charmiga gränder ner mot Almedalen där bussen hämtar upp för vidare transfer tillbaka till fartyget. Vill du passa på att njuta lite mer av Visby kan du istället välja att promenera tillbaka. Följ med på en tur och lär dig mer om ett genuint hantverk med gamla traditioner. Besök två inspirerande och nytänkande företag som med känsla blickar framåt med hållbarhet i fokus. Provsmaka dryck och fördjupa dig i ullproduktion som sparar på miljön.Turen startar kl 10.00 och tar ca 6 timmar (varav ca 3 timmars bussresa). Bekväma skor rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. Den som efter avslutad tur önskar kliva av i centrum kan istället ta någon av transferbussarna tillbaka till kryssningskajen kostnadsfritt alternativt promenera.Pris: 260:-/vuxen, 210:-/barn 3–16 år. I priset ingår buss, guidning (på svenska) samt provsmakning. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.

Är Viking Line svenskt eller finskt?
Viking Line Abp är en åländsk rederikoncern med trafik på Östersjön. Viking Lines huvudkontor finns i Mariehamn. Det svenska kontoret finns i Danvik Center, som ligger i Danviken i Nacka. I Stockholm går färjorna från Stadsgårdshamnen, i Helsingfors från Skatudden och i Tallinn från Reisisadam.
Pris: 400:-/pers inkl busstransfer och inträde till Kneippbyns sommar- och vattenland, gratis för barn mellan 0–2 år utan egen sittplats på bussen. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa.I Visby stannar vi vid Dalmansporten och fortsätter till fots in i den medeltida stadsdelen. Från Klinten har man magnifik utsikt över staden och Domkyrkan. Vi går nedför trappan och passerar Sankta Maria Domkyrka som byggdes av tyska köpmän i början av 1200-talet. Vi promenerar genom gränder och kullerstensgator, passerar Stora torget och avslutar turen vid den medeltida hamnen, numera Almedalen, en vacker park med en fantastik vy över Visbys medeltida stad.Efter att ha upplevt den gotländska kustremsan och platser från vikingatiden förflyttar vi oss några år framåt i tiden till ringmuren och den medeltida Hansastaden Visby. Bussen stannar vid Österport för vidare promenad längs med ringmuren till Dalmansporten. Via porten tar vi oss vidare in i innerstaden och stannar vid Klinten för en magnifik utsikt över staden och Domkyrkan. Turen avslutas i Almedalen där man kan välja promenera vidare i Visby på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller om du väljer att åka med transfersbussen. Gotland är en ö av kontraster och visar många förändringar i natur och arkitekturer. Överallt varvas historiska platser med unika naturupplevelser. Besök några väl bevarade platser ur Gotlands historia och se mer av den karga kalkstenskust som format ön genom väder och vind och som gett Gotland dess unika natur.

Nästa stopp bjuder på ännu ett genuint hantverk. Gotlands Strumpfabrik är så mycket mer än bara strumpor. Här tillverkas även vackra koftor, tröjor, sockor, mössor, sulor och benvärmare av alla de slag. Med hjälp av mekanik och flinka fingrar har de bevisat att det går att tillverka kläder och strumpor i Sverige än i dag – med ull som garanterar sund djurhållning. Vi ser hur tillverkningen går till och får chansen att fynda med oss värmande presenter till de där hemma (eller till den egna garderoben för all del).
Turen startar från hamnen och med buss kör vi norr ut till Boge Bränneri. Det lilla genuina bryggeriet är relativt nystartat och här bryggs kryddat brännvin med inspiration från gamla recept hämtade från äldre svensk brännvinslitteratur. Drycken bryggs i handknackade kopparpannor och som på gammalt vis tappas varje flaska för hand.Den medeltida Hansastaden Visby är en av de bäst bevarade i hela Europa. Följ med på en spännande tidsresa genom stadens gränder och smaka på öns goda ekologiska glass.

Vi fortsätter turen och stannar till vid Gotlands bäst bevarade skeppsättningar från bronsåldern. Gotland är Sveriges fyndrikaste landskap när det gäller föremål från bronsåldern och runt om längs med kusterna finns flertalet bronsåldersgravar såsom stenrösen och skeppsättningar.
Vi traskar vidare längs Visbys kullerstensgator i spåren av de köpmän som en gång befolkade staden. Vid glassbaren som bjuder på en av stadens vackraste utsikter stannar vi till för att njuta av den goda ekologiska Guteglassen. Glassen är lokalt producerad med naturliga råvaror som salmbär, granskott och saffran. Slutligen tar vi oss ner till gamla Hansahamnen Almedalen, där turen avslutas.Turen startar kl 10.00 och tar ca 4 timmar. Bekväma skor och en kofta/jacka för grottbesöket rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. Pris: 770:-/vuxen, 695:-/barn 3–16 år. I priset ingår i buss, guidning (på svenska) och lunch. Endast förköp. Utflykter bokas senast 5 dagar före avresa. Drömmer du om sommarsemester på Gotland? Gör slag i saken med en kryssning till Visby och Gotland – njut av god mat, nöjen och glittriga vyer på vägen. Du får en hel dag i Visby och kan bocka av några av öns största sevärdheter.Genom att lämna uppgifter om ditt hälsotillstånd samtycker du till att vi behandlar denna personuppgift i syfte att tillhandahålla den resa, annan tjänst och/eller produkt som du beställt. Uppgifter om hälsotillstånd används aldrig för statistik, marknadsanalyser eller marknadsföring.Lummelundagrottan är Gotlands mest besökta sevärdhet och en av öns många naturreservat. Grottan upptäcktes för med än 70 år sedan av tre äventyrliga ungdomar från Visby som under nyfikna expeditioner fascinerades av grottan. 1959 öppnades grottan upp för allmänheten och sedan dess har besökare guidats ned i den spännande urgröpningen i kalkberget.

När kommer Cinderella till Ystad?
Avgång från Stockholm kl 15.30, ankomst Ystad kl 11.30. Avgång från Ystad kl 18.00, ankomst till Visby kl 09.30. Avgång från Visby kl 18.00, ankomst till Mariehamn kl 07.10. Cachad
Från hamnen går turen norrut till det vackra lilla fiskeläget i Nyhamn. Här, precis vid havet, har de genuina fiskebodarna legat sen urminnes tider. Det finns fiskelägen så gott som i varje socken på ön och de flesta är mycket välbevarade och en viktig del av Gotlands kulturarv.Här finns något för alla – hisnande vattenrutschkanor, åkattraktioner, Villa Villekulla, flera restauranger med god mat och sköna havsvyer. Med andra ord, allt som behövs för en skojig heldag med familjen.

I Lummelunda utforskar vi de vackra omgivningarna runt grottan och gör oss redo för en halvtimmes tur in i berget. Här möts vi av fossiler och droppstensformationer bildade för flera miljoner år sedan. Trots kylan, fuktigheten och det kala berget så kan man inte låta bli att fascineras av den välbevarade grottan. Väl tillbaka ute i ljuset efter grottäventyret avnjuter vi en lättare lunch innan vi vänder tillbaka in mot Visby.
Under visningen i bränneriet får du lära dig grunderna i destillation och får veta mer om brännvinets historia. Efter visningen avslutas besöket med provsmakning av några av de drycker som görs i bränneriet.

Vi kör genom det säregna landskapet och gör ett första stopp vid Fårö kyrka från 1100-talet. Här på kyrkogården vilar mästerregissören Ingmar Bergman, som bodde på Fårö i över 40 år. Många av hans filmer spelades in på ön med naturen som kuliss. Fårös speciella ljus och karga landskap har lockat konstnärer och artister i århundraden.Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. För den som önskar kliva av i centrum finns möjlighet att promenera alternativt kostnadsfri transferbuss tillbaka till fartyget.

Kan man bada på Cinderella?
Cinderella. Cinderella Archipelago Spa & Wellness erbjuder jacuzzi, ångbastu, kallvak (”isdopp”), pool, bastu samt relaxrum med dryck samt smått och gott till försäljning.
Med buss åker vi längs med kusten söderut till pittoreska Gnisvärd fiskeläge som en gång i tiden var en av Gotlands största fiskehamnar. Idag finns här ett flertal fiskebodar bevarade samt ett litet vackert kapell. Från hamnen ser du den långa härliga Toftastranden som är en av Gotlands mest kända sandstränder, välbesökt av både lokalbor och turister.Först tar vi bussen till Östercentrum och promenerar längs ringmuren till Dalmansporten, ett av de högsta tornen i ringmuren. Härifrån tar vi klivet in i medeltida Visby och stadsdelen Klinten, där vi stannar för att njuta av en strålande utsikt över staden (och kanske posta ett och annat Instagraminlägg). Via en lång trappa kommer vi fram till vackra Sankta Maria domkyrka och Botaniska trädgården – en oas med färgglada blomster och exotiska träd.

Vi stannar och avnjuter en vällagad lunch innan vi fortsätter på små slingriga vägar genom naturreservat och raukområden, förbi lambgift och fiskebodar där guiden tar med dig till flera unika smultronställen runt om på den lilla ön. Efter en stund närmar vi oss Langhammars och Digerhuvuds naturreservat med sina imponerande raukfält. De ståtliga kalkstenformationerna har stått här sen urminnes tider och är utan tvekan de mest fotograferade på hela Gotland. Här får du möjlighet att gå runt bland de vackra naturliga skulpturerna som ändrar utseende från vilket håll du än tittar. Personuppgifterna lämnar du själv i samband med beställning av resa, beställning av broschyr eller nyhetsbrev, via telefon via beställning hos våra återförsäljare eller vid besök hos oss. Härliga sommardagar i skärgården och på solskensön Gotland! Vi bor 2 nätter ombord på Cinderella och har en hel dag i Visbys charmiga omgivningar. Välj gärna till någon av de fina utflykterna. Bokas i god tid då de snabbt blir fullbokade.

Turen startar kl 10.00 och tar ca 3 timmar. Busstur, kortare sträckor till fots kan förekomma. Bekväma skor rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut.
Den ständiga närvaron av havet har satt sin prägel på ön med karga hedar och knotiga tallar som trotsigt kämpar mot naturens påfrestningar. På 1800-talet bodde här över 1 000 personer, idag endast 500. Både gotlänningarna och turisterna älskar Fårö som varje år har flera tusen besökare. Idag blandas moderna sommarhus med gamla kalkstensgårdar och långsträckta stenmurar som avgränsar lammens beteshagar.

Hur tar man sig billigast till Gotland?
Sverige till GotlandFärja från Nynäshamn till Visby. Avgår 5 gånger per dag. 3 tim 15 min. Få pris.Färja från Oskarshamn till Visby. Avgår 3 gånger per dag. 3 tim. Få pris.Färja från Västervik till Visby. 9 avgångar per vecka. 2 tim 30 min. Få pris.För mer information, besök vår sida om Färjor från Sverige till Gotland.
Vi vänder tillbaka mot Visby och gör ett stopp vid naturreservatet Galgberget som är ett naturskönt friluftsområde. Här har du en vida utsikt över havet och längs med kusten där du i söder ser Visby innerstad med Domkyrkan.

Därefter går vi en kort sträcka till Korsbetningen. Här vilar de som stred och dog under slaget utanför Visby år 1361 då Valdemar Atterdag erövrade Gotland och brutalt intog Visby. Strax intill finns också lämningar efter Solbergaklostret, från 1246, det enda nunnekloster bildats på ön. Vår vandring fortsätter därefter mot ringmuren och en av de många portar som leder in i staden.
Fri avbokning fram till 30 dagar före avresa. Vid avbokning 30-14 dagar före debiteras 500:- per person. Vid avbokning 13-4 dagar före debiteras 50% av resans pris. Vid 3 dagar eller mindre kvar debiteras 100%.Vi äter frukost och kl 09.30 lägger vi till vid Cinderellas hamnplats. Härifrån går transferbussar direkt till Öster-port inne i Visby. Vill du utforska Gotland mer så förboka gärna någon av Viking Lines utflykter. Fartyget ligger kvar ända till 18.00 ( ombord senast 17.00). Åter på Cinderella bor vi i samma hytter som på hitresan. I kväll serveras en välsmakande skaldjursbuffé, det finns även kötträtter att välja på. Efter middagen kan du sippa på något svalkande från baren, besöka taxfreen, njuta av underhållningen ombord. Helt enkelt ha en trevlig kväll.

Personuppgiftsansvarig är Lind Tour AB org 556772-1070. Skyddet av dina personuppgifter är viktigt för oss. Skyddet är även lagreglerat i Personuppgiftslagen som ersätts av Dataskyddsförordningen (GDPR, General Data Protection Regulation) den 25 maj 2018. Nedan kan du läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du vill kontakta oss gör du det på:
Turen fortsätter genom Visbys kullerstensgator, på vägen passerar vi Almedalen och ett flertal gränder med namn som påminner om Visbys historiska invånare.En välsmakande brunch serveras idag istället för frukost. Kanske ett besök i taxfree butiken och några timmar på soldäck lockar idag? Kl 14.00 når vi Stockholm. Hemresan med middagsstopp under kvällen och strax efter midnatt är vi åter i Umeå.

Under dagen stannar vi för bussfika och lunchstopp. Mot eftermiddagen når vi Stockholm och Stadsgårdskajen där vi bordar Viking Cinderella. Väl ombord installerar vi oss i våra högt belägna hytter. Vi träffs därefter till middag i bufférestaurangen, allt medans vi långsamt glider fram i en av världens absolut vackraste skärgårdar. Sedan är kvällen fri att utforska fartyget och dess nöjesutbud.
Gotlands bäst bevarade skeppssättningar från bronsåldern. Vi vänder tillbaka mot Visby och gör ett stopp vid naturreservatet Galgberget som är ett naturskönt friluftsområde. Här har du en vida utsikt över havet och längs med kusten där du i söder ser Visby innerstad med Domkyrkan.

Vi promenerar vidare över Stora Torget som kantas av uteserveringar med ett rikt folkliv. På torgets södra sida tronar den mäktiga S:ta Karins kyrkoruin från mitten av 1250-talet, idag flitigt använd för olika event.
Via porten vandrar vi därefter in i det medeltida Visby för fler fascinerande kulturskatter. Vi styr stegen mot Sankta Maria kyrkan, numera Visbys domkyrka, uppförd under 1200-talet av tyska handelsmän.Vi börjar turen med ett besök på Barlingbo Bryggeri. I den del av byggnaden som idag inhyser restaurang berättar personal från bryggeriet om konsten att brygga öl och om bryggeriverksamheten. Därefter följer provsmakning med några av säsongens utvalda sorter.Vi lagrar personuppgifter så länge det är nödvändigt för att uppfylla ändamålen ovan. Normalt lagrar vi dina personuppgifter i 4 år från det att din senaste resa genomförts eller från det att du haft kontakt med oss i övrigt.

Turen startar kl 10.00 och tar ca 3 timmar. Bekväma skor och en kofta/jacka för grottbesöket rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut.
Turen startar kl 10.00 och tar ca 3 timmar. Busstransfer till Östercentrum, därefter guidad promenad och provning i Visby. Bekväma skor rekommenderas. Åter till hamnen med transferbussarna eller promenad.

Från Österport promenerar vi längs med ringmuren och vidare in i innerstaden med besök i Domkyrkan. Vi fortsätter till fots längs med charmiga gränder ner mot Almedalen där bussen hämtar upp för vidare transfer tillbaka till fartyget. Vill du passa på att njuta lite mer av Visby kan du istället välja att promenera tillbaka.
Beroende på var ditt resmål är beläget och vilka samarbetspartners som används kan dina personuppgifter komma att behandlas utanför EU och EES. Även om slutmålet för en resa är inom EU / EES kan t ex transportbolag och hotell vara baserade utanför EU / EES. Endast den information som behövs för genomförande av resan och andra tjänster lämnas till samarbetspartners.

Toalett finns på terminalens nedre och övre plan, även för rörelsehindrade. Vid kajen efter bilincheckningen finns toalett, handikapptoalett och dusch.
Läs mer om hur du tar dig till Stadsgården med lokaltrafiken. Reser du med SL är närmaste hållplats Londonviadukten. Du kan enkelt och smidigt köpa din biljett var du än befinner dig, bland annat via SL:s app eller direkt på bussen med ditt betalkort. Mer information, reseplanerare och priser hittar du på sl.se.Långtids- och korttidsparkering finns i parkeringshus vid terminalbyggnaden. Öppet kl 6–21 alla dagar. Endast sporadisk tillsyn förekommer, lämna därför inga värdesaker i bilen. Parkeringshuset är låst nattetid. Du kan betala med kort eller Betala P-appen (som ger rabatterat pris). Antalet platser är begränsat.

Förvaringsboxarna finns i två storlekar och kan endast betalas med kort. Det finns två varianter av förvaringsboxar, en som man låser med nyckel och en som man låser med kod.
För bästa pris rekommenderar vi att ni åker med de taxibilar som står i det särskilda taxiområdet, omedelbart utanför terminalens entrédörrar. På skylten på taxins bakre sidoruta ska högsta pris visas för en 10 km resa som tar 15 minuter.I närområdet finns även andra parkeringsalternativ som t ex Stigbergsgaraget, läs mer och få prisuppgifter på telefonnummer 08-772 96 00 eller stockholmparkering.se under rubriken besöksparkering.

Vill du bekanta dig med staden på en rundtur kan du stiga på en sightseeingbuss direkt i hamnen. Bussen går flera gånger per dag med första avgång kl 10.30. Du kan köpa biljett när du bokar din resa, på båten eller ombord på bussen. Läs mer om våra sightseeing-alternativ.

Läs mer om incheckning för passagerare med eller utan bilar och fordon. Samtliga terminaler och bilincheckningar är kontantfria, endast kortbetalning accepteras.
För aktuell trafiksituation se trafiken.nu. Ombyggnaden av Slussen pågår, vilket kan påverka de som reser till/från Vikingterminalen. Läs mer om Slussenprojektet. Under tiden för ombyggnation av Slussen kan störningar förekomma. Läs mer om hur du tar dig fram.M/S Emelie erbjuder en snabb och enkel båttransfer med vackra vyer mellan Stockholm city, Djurgården, Kajplatsen Masthamnen vid Vikingterminalen samt Hammarby Sjöstad. Läs mer

Säkerhetskontroller förekommer i samband med ombordstigning. Kom ihåg att det är förbjudet att ta med mat och dryck ombord! Mer information om reglerna
I Sverige går gränsen för rattonykterhet vid 0,2 promille. Alla förare som stoppas av polisen i trafiken får göra en nykterhetskontroll. Rattfylleri kan leda till en utredning som resulterar i att du kan förlora rätten att köra bil i Sverige under viss tid.Bussar avgår i anslutning till fartygens ankomst- och avgångstider. Resan tar ca 15 min och är avgiftsbelagd. Stockholms tågstation Centralstationen ligger i direkt anslutning till Cityterminalen. Läs mer

Med buss kör vi först längs kusten söderut till det pittoreska fiskeläget Gnisvärd i Tofta. En gång i tiden var detta en av Gotlands största fiskehamnar. Här finns ett flertal bevarade fiskebodar och ett litet vackert kapell, idag populärt för bröllopsceremonier. Från hamnen syns den vidsträckta Tofta Strand, en av Gotlands mest kända finkorniga sandstränder. Före kvällsunderhållningen i Club Étage passar kryssningsvärdarna på att berätta mer om just din eller dina sommardestinationer. Och så klart är dansgolvet öppet! Snurra runt med klass eller testa nya steg som aldrig någonsin skådats tidigare. Jill Johnson, Myra Granberg och Lasse Berghagen på samma scen – i kväll är allt möjligt. Slå dig ner i Étage och digga loss när våra artister framför guldkorn ur den svenska popskatten. En medryckande show för hela familjen!Följ med på guidad promenad i Visbys medeltida gränder kombinerat med ett besök på Barlingbo Bryggeri. Detta bryggeri med hantverksmässig tradition startade 2013 i Barlingbo och flyttade till nuvarande lokaler i Visby 2017. Här bryggs allt från alkoholfri öl, ale och IPA till små serier av klosteröl.Ta med egen cykel ombord på Cinderella utan extra kostnad (boka plats för den samtidigt som du bokar resan) eller hyr cykel till specialpris enkelt i Visby.

Busstransport t/r från Visby (avstånd ca 5 km). Turen startar kl 10.30 från Cinderellas hamnplats och åker tillbaka till Visby/Cinderellas hamnplats kl 16.00.
Ladda ner kartor med tips på fina cykelturer, både korta och lite längre. En fin favorit är att cykla strandpromenaden till Snäckviken. Tips! Från Skeppsbron 2 avgår även Visbytåget som är perfekt för sightseeing. Biljetter köps på plats.Bussturen startar kl 10.00 och tar ca 3,5 timmar. Kortare sträckor till fots kan förekomma. Bekväma skor rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. Gotland är en ö av kontraster och uppvisar rik variation i både natur och arkitekturer. I alla väderstreck varvas historiska platser med unika naturupplevelser, arkeologiska fyndplatser omgärdas av en karg kalkstenskust. Besök några väl bevarade platser ur Gotlands rika historia och avsluta sedan med en vandring genom Visby. Vi trampar vidare på Visbys kullerstensgator, längs spåren av köpmän som en gång befolkade staden och stannar vid glassbaren som är belägen vid en av de vackraste utsikterna i Visby. Här smakar vi lokalt producerad ekologisk glass med naturliga råvaror, samtidigt som vi njuter av utsikten över staden.