Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på [email protected] minivariant av kungsgranen som passar perfekt att sätta i en kruka (säljs separat). Det är en perfekt liten gran när man inte har plats för en större gran men ändå vill ha doften och känslan av en riktig gran.
På Plantagen finns allt som behövs för ett växande liv. Hos oss kan du hitta inneväxter, uteväxter, möbler, redskap och inspiration till nästa projekt. Med 128 butiker runt om i Sverige, Norge och Finland och en e-handel som alltid har öppet hjälper vi dig att komma närmare naturens positiva kraft. Välkommen till Nordens härligaste växthus.
Du får 2% bonus på alla dina köp, såväl online som i butik. Du tar del av exklusiva förmåner, massa inspiration från vårt trädgårdsprogram Odlingsbänken och på din födelsedag säger vi grattis till dig med en rosbukett.När du har valt din julgran kommer nästa utmaning i att få hem den. Om du ska köra med granen en längre sträcka på biltaket, bör du vira in den i plast för att skydda den mot vinden.
För att julgranen ska stå så länge som möjligt utan att börja barra, bör den fällas tidigast i mitten av november. Det är ett dåligt tecken om barren lossnar lätt när du drar fingrarna genom grenarna. Välj i stället en gran med barr som sitter ordentligt.
Julgranen tar upp vatten mellan barken och stammen och upptagningsförmågan försvagas om stammen spetsas. Det är därför bra om du säkerställer att granen kommer rymmas i julgransfoten innan du köper den. Ta med dig julgransfoten eller ett måttband när du ska handla din gran!
Våra julgranar huggs ner 5–7 dagar innan de levereras till butikerna. På det sättet får granen stå ett par dagar innan det paketeras, så att det tål transporten bättre, samtidigt som du får en frisk och färsk julgran av hög kvalitét.
En äkta julgran bidrar med massor av julstämning. Hemmet fylls av grandoft och det är en fin tradition att lyfta in och klä granen tillsammans med familjen. Samtidigt ökar konstgranar i popularitet. Om du står i valet och kvalet mellan konstgran och äkta gran i jul, kan du läsa mer om konstgranar i vår guide om konstgranar. I den här artikeln får du våra bästa tips för att få din äkta julgran att hålla sig vacker och frisk hela julen.
Länge har det varit svensk tradition att ta in granen kvällen innan julafton. Men de senare åren har allt fler valt att plocka in och klä granen långt tidigare. Kanske är det inte så dumt? Forskning visar nämligen att vi blir lyckligare av att få julen på plats tidigare. Oavsett om du vill julpynta tidigare än under uppväxten eller om du vill hålla fast vid traditionen så ska du alltid göra på ditt sätt med gott samvete. Det finns inga rätt och fel!Utomhus kan du placera krukor med små barrträd i grupp, flera likadana tillsammans, eller variera med olika höjd och storlek. Eftersom barren har olika nyanser grönt, blir det väldigt vackert och mycket levande. Gör arrangemang med växter, kottar, stenar, mossa, ljusslingor och kanske röda äpplen – färska till fåglarna. Att hänga upp talgbollar i träden kan också vara ett fint pynt som småfåglarna gillar.
Ställ krukan ljust, svalt men frostfritt. Tänk på att barrväxten kan behöva vänja sig vid kallare temperatur gradvis om du flyttar ut den från varm inomhustemperatur.
Ge dina julträd en ljus plats inomhus, det vill säga inte alldeles för långt in i rummet. Skona dem från direkt elementvärme, där det är varmt och där luften blir mycket torr. Om växten står så, bör du duscha den ofta eller fukta luften på annat sätt.För många är en ”vanlig” julgran en rödgran för andra är en ”riktig” julgran en kungsgran. Oavsett vilken gransort du väljer så sköter du dem på samma sätt. Här följer några enkla råd för hur du tar hand om din julgran på bästa sätt så den står längre och barrar mindre.
De flesta små barrväxter övervintrra sällan väl ute i rabatten, med undantag för södra Sverige dä det kan fungera i gynnsamma lägen. Men du kan njuta av dem i kruka och försöka skydda dem från den strängaste kylan. Oftast håller de sig ändå fina på trappan fram till våren.
En stor ädelcypress eller sockertoppsgran står i stram givakt på trappen och hälsar välkommen. Ljusslingor kan lysa upp och krukan kan du svepa in i t ex säckväv med rött band eller grovt snöre om ”magen, om du saknar så stor ytterkruka, det blir juligt och fint.Håll jorden lätt fuktig, växterna får på inga villkor torka. Det är då det kan börja drösa av barr. En kungsgran i kruka vill gärna ha 2-4 dl vatten per dag när den står inomhus i vår torra luft. Ett annat tips är att lägga en fukthållande disktrasa eller annat material i botten av ytterkrukan och håll den blöt som en fin reserv. Vattnet får dock inte stiga upp till innerkrukan. Täck gärna jorden med mossa, det är vackert och den håller jorden fuktig. Ingen näring behövs nu.
Hur länge håller sig en kungsgran?
De flesta julgranar kan stå sig upp till fem veckor eller mer – förutsatt att man sköter den rätt. Läs gärna mer om hur du bäst tar hand om din julgran under våra skötselråd.
De julträd du har utomhus får du hålla ett öga på. Om det blir mycket sträng kyla, kan du hjälpa dem att klara sig genom att isolera krukan. Ställ den på några klossar så att den kommer upp från iskall betong och svep säckväv eller bubbelplast om den och ställ den gärna frostfritt om du kan. Dekorera den med ljusslingor och pynt, så blir julsätmningen på topp! Ju kallare det är desto mindre vatten förbrukarna växterna, så vattna försiktigt.På vår gård 1 mil söder om Halmstad odlar vi högkvalitativ Kungsgran och traditionell Rödgran direkt i kruka, vilket gör att de levereras som vackra, harmoniska och levande träd med fullt utvecklade rotsystem, en gran som kan njutas av år efter år. Granen är en naturlig produkt som under hela sin växtperiod konsumerar och omvandlar koldioxid. Alla våra granar produceras med en minimal påverkan på miljön. Vid beställning av våra livs levande granar kan du välja mellan Kungsgran och Rödgran. Du kan även välja till belysning och dekorationer. Vi har två olika belysningar, en svart för utomhusbruk och en vit för inomhusbruk. Båda belysningarna är batteridrivna. Vi har tre olika dekorationer att välja mellan, en guldfärgad i metall, en av trä i ”shabby chic” stil och den tredje trädekoration målad i färgerna rött och vitt. Odlingen av granar direkt i kruka sker under 3-5 år. Om skötselinstruktionerna följs är sannolikheten mycket stor att granen kan återanvändas vid nästa års julfirande eller planteras ut i trädgården. Vid Stena (fd Pilkington) strax innan norra avfarten till Trönninge sväng vänster in på Stjernarpsvägen. Kör 5 km tills ni ser en skylt ”Brunskog”. Sväng höger och kör ytterligare 200 meter.Granen är levande och fortsätter att växa i krukan och kan med rätt skötsel vara en fin dekoration i flera år. Den kan också, med fördel, planteras ut i trädgården, eller i en större kruka för placering på balkong, altan, veranda eller trappa. Vill du veta mer om våra granar och beställa några som julgåva tveka inte att kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan, eller ring oss på mobil: 0733-340 331. Vid Stena (fd Pilkington) strax efter norra avfarten till Trönninge sväng höger in på Stjernarpsvägen, Kör 5 km tills ni ser en skylt ”Brunskog”. Sväng höger och kör ytterligare 200 meterPå Hallandsgran använder vi endast högkvalitativa plantor för att få ett så bra resultat som möjligt. Granens vackra form skapas under tillväxtperioden genom ”nypning” vilket innebär att vi tar bort skotten för hand.
Odlingen av granarna sker på familjeföretaget Brunskog Gård söder om Halmstad. Vi använder endast högkvalitativa plantor för att få ett så bra resultat som möjligt. För att utvecklas till en välmående gran tas regelbundna provtagningar varefter granen ges de näringsämnen den behöver. Granens form skapas under tillväxtperioden genom ”nypning” vilket innebär att vi tar bort skotten för hand.Hallandsgran planteras och sköts genom familjeföretaget Brunskog Gård söder om Halmstad. På gården är vi väldigt måna om att alla våra granar produceras med en minimal påverkan på miljön.
Hur länge håller en gran i kruka?
Det räcker säkert att vattna ett par gånger i veckan om den inte ser väldigt torr ut. Hur länge de håller är svårt att säga, men vanligtvis några veckor inomhus. Ett uppvärmt förråd låter som en bra placering efter nyår.
Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha bygghemmas nyhetsbrev och godkänner att bygghemma behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt bygghemmas integritetspolicy.Något som uppmärksammats och väckt ett stort intresse hos våra följare under kampanjens gång är gran i kruka, även kallad rumsgran. För att underlätta sökandet så har så vi har satt ihop en lista på några företag som säljer gran i kruka.
Kan man plantera en gran i kruka?
Om du hade plantan i en kruka så ska krukan tas bort innan plantering. Fyll upp med jord som du packar lätt, men var noggrann med att den inte får jord upp på stammen eftersom detta kan orsaka att plantan ruttnar. Gran accepterar de flesta typer av jordar, men föredrar en sur jord som är väldränerad.
Att hyra en julgran i kruka som man lämnar tillbaka efter jul, är fortfarande ovanligt i Sverige. Vi har hittat ett företag som erbjuder uthyrning av julgranar: Blekingeplantan. I länder som Holland, Storbritannien och USA är det däremot betydligt vanligare och vi hoppas det kommer bli vanligare i Sverige snart!Kom ihåg att ta hand om din gran i kruka! Vattna den regelbundet för att använda den år efter år alternativt om du har tillgång till en trädgård kan du plantera ut den till våren.
Hur länge håller en kungsgran?
Hur länge står sig en julgran om man sköter den rätt? De flesta julgranar kan stå sig upp till fem veckor eller mer – förutsatt att man sköter den rätt.
Om du inaktiverar denna cookie kan vi inte spara dina inställningar. Detta innebär att varje gång du besöker denna webbplats måste du aktivera eller inaktivera cookies igen.Denna webbplats använder cookies så att vi kan ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.
Kan man plantera en kungsgran?
Kan jag plantera kungsgran i kruka? Ja, gärna! Plantera i en större kruka men allra helst utomhus i din trädgård. Cachad
Många av oss tycker att det är mysigt med traditioner kring julfirandet. Samtidigt är julen en av de högtider som känns svår för många att fira på ett hållbart sätt. Med kampanjen Grann som en gran vill vi hjälpa till att uppmärksamma de miljö- och klimatproblem som finns med julgranar men även ge dig massor av tips och inspiration för hur du kan fira en mer hållbar jul!
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.
Barrväxter trivs i väldränerad och mullrik jord. Vid plantering i kruka passar Plantagens Premiumjord eller U-jord. Välj en kruka som är en till två storlekar större. Vattna upp barrväxten ordentligt innan krukan avlägsnas och placeras i sin nya. Vattna sedan måttligt. Barrväxter vill inte torka upp. Planteras barrväxten i kruka på hösten kan den under vår planteras ut i trädgården. För utplantering gräv en grop med djup på 50 cm och bredd på 60 cm, alternativt ett hål som är 20 cm djupare och bredare än växtens jordklump. Fyll sedan gropen med en blandning av bra planteringsjord och barkmylla. Blanda även ned lite av den befintliga jorden. Se till att plantan är noga genomvattnad innan plantering. Viktigt är att rotklumpens övre del hamnar i marknivå. Plantera alltså inte barrväxten djupare än där rotklump möter stam. Vattna rikligt första tiden och sedan vid behov. Gödsla efter två till 3 veckor. Placera i sol-halvskugga.Ska kungsgranen stå i kruka bör den efter inköp planteras om i en större. Ju större kruka desto mer jord och fukt får den och din barrväxt kommer inte att torka ut för snabbt. Blanda även i långtidsverkande gödsel. Vattna igenom krukan ordentligt så att jorden och växtens rotsystem binder ihop sig. Därefter vattna och spraya med vatten vid behov, låt granen aldrig torka upp. Vid plantering i kruka utomhus använd då en frostsäker och vinterisolerad kruka eller plasta in krukan med bubbelplast vintertid. På våren går det att plantera ut kungsgranen i trädgården. Glöm inte att gödsla. Barrväxter vill inte torka upp och första säsongen efter plantering är vattningen A och O. När dansen är slut, godiset uppätet och allt i granen är väl förpackat till nästa år är det viktigt att komma ihåg att återvinna granen. Därför ska man lämna granen på en återvinningsstation där den flisas upp till sk grönflis. Granskogarna är viktiga för miljön eftersom träd binder stora mängder koldioxid. Den svenska skogen kan binda 150 miljoner nya ton koldioxid per år, vilket är mer än vårt totala koldioxidutsläpp. Vi binder alltså mer än vad vi släpper ut.
Utöver regelrätt odling av julgran det finns också många bönder som tar granar i lagom storlek från sin egen skog och säljer, och på vissa ställen finns tom ”självplock” där du själv får gå ut och hugga dig en egen gran.
Kan man ha en gran inomhus?
Så här får du julgranen på plats Det bästa för granen är om det inte blir för stor temperaturskillnad för snabbt. Snitta om granen med en yxa eller såg och ställ den i vatten, gärna redan när den står utomhus. Väl inomhus placerar du granen i en stadig julgransfot som säkerställer att den alltid står i vatten.
Granen är Sveriges vanligaste träd. Det är faktiskt så att vartannat träd i Sverige är en gran. Granen är tålig och finns i hela landet. Den växer alldeles rakt och kan bli ungefär 40 meter hög, vilket också innebär att det är det högsta trädet i vårt land. Granen trivs i näringsrik, fuktig mark och kräver inte lika mycket sol som tallen. Granens rötter är ytliga och det gör trädet känsligare för storm och torka. Men om granen står pall för väder och vind och inte avverkas kan den bli så gammal som 250-350 år.
Julgranen är ett härligt ställe att bo i tycker många småkryp. De flesta av dem är så små att du inte kan se dem, men faktum är att det finns ungefär 50 olika arter som gärna liftar med granen hem till dig. I en nyhuggen julgran kan det bo upp till 10 000 olika småkryp. Insekter i granen kan vara av en sort som livnär sig av granens barr, knoppar, skott eller bark. Det kan också vara småkryp som lever på andra småkryp, tex parasiter som letar efter värddjur eller spindlar som lämpligt byte. Sen finns det så klart små djur som bara råkade vara i granen när den höggs ned. Men var inte orolig- småkrypen stannar i granen där de trivs bäst!Det är inte tillåtet att hugga en gran i skogen utan lov från markägaren. Gör man det kan man dömas för stöld eller snatteri. Man får inte heller lov att bryta kvistar från levande buskar och träd. När det gäller mossor och lavar är reglerna inte lika tydliga. Enligt allemansrätten är det tillåtet att göra det under försiktiga former. För en lav eller mossa kan det ta 50 år att växa tillbaka igen. Om många personer plockar från ett och samma berg har man både ”stört och förstört”, vilket inte är tillåtet enligt allemansrätten. Det har hänt att den som skövlat skogar på fönsterlav dömts för stöld.
Traditionen med julgranskulor från den lilla tyska staden Lauscha i Thüringen, där de tillverkade dekorationer i form av tennfigurer, glaspärlor mm som komplement till de ätbara dekorationerna. Dessa blev så populära att tyskarna började producera julgranskulor av glas och sen spreds den traditionen över hela världen.
Trots att vi anser julgranen vara bland det mest svenska som finns i våra hem, är den som tradition ganska ny. Den första svenska julgranen vi känner till, ska ha funnits på Stora Sundby i Södermanland, hos familjen Wrede-Sparre år 1741. Julgranen kom ursprungligen från Tyskland, där julgranar funnits sedan slutet av 1600-talet. Julgranen blev vanlig i svenska hem under senare delen av 1800-talet. De tidigaste julgranarna var ofta små och ställdes på bord eller hängdes i taket. När man började pynta granen var det ofta med ljus och ätliga saker som äpplen, nötter och kakor.Julgransodling hör inte som man kan tro till skogsbruket, utan till jordbruket. Julgranar odlas nämligen oftast på föredetta åkermark och sköts som en jordbruksgröda. Granarna planteras som små plantor i rader. Sedan gäller det att hålla undan andra växter och ogräs så att granen får kraft att växa fritt. Granarna behöver också gödning och klippning då och då för att de ska få fin form. En ”vanlig” julgran brukar bli färdig på 4-6 år, medan en kungsgran tar ca 8-12 på sig innan den är lagom stor.Vi har inte särskilt många stora julgransodlare i Sverige. En av de största är Gunnars Granar i Degeberga som varje år planterar 60-90.000 julgransplantor på ca 150 ha i Skåne.Många kommuner hämtar också granar vid särskilda insamlingsplatser för att de ska gå till energiåtervinning. Sök på din kommuns webbplats eller på återvinningscentraler i din kommun.
I Sverige produceras mest vanlig gran, ”rödgran” (Picea abies) som julgran. Andra granar som odlas är blågran (Picea pungens var. glauca) och serbisk gran (Picea omorika). I sydligaste Sverige kan man också odla nordmannsgran (Abies nordmanniana) som också kallas kungsgran. Det som skiljer vanlig gran från ädelgranen (Kungsgran tex) är att de sistnämnda mjukare och plattare barr som inte trillar av lika lätt.
När julen är slut är det dags att kasta ut julgranen. Följer man traditionen görs detta på Tjugondag Knut, alltså 20 dagar efter julafton. Då brukar vi också ha julgransplundring med dans runt granen och godisätande.Julens absolut populäraste träd är så klart julgranen! Ungefär 3 miljoner av Sveriges 4,5 miljoner hushåll brukar nämligen köpa sig en julgran. Omkring 2,8 miljoner av dessa julgranar har sitt ursprung i Sverige och de resterande ca 400 000 importeras, främst från Danmark. 80 % av alla julgranar är vanliga granar, dvs rödgran.– Det första du bör tänka på när det gäller julgranen när du tar in den i bostaden är att om den är alldeles nyhuggen så reagerar krukväxterna starkare på etylenet från granen än om granen är huggen för någon eller några veckor sedan. Men man vill ju ha en så färsk gran som möjligt. En högre rumstemperatur gör också att effekten av etylengas blir större än i ett svalt utrymme med god ventilation, säger Åsa Wallin på Blomsterfrämjandet.Vill du ha en sådan här fin gran i kruka inomhus, så går det såklart också, även om dem trivs bäst utomhus. Men just att dem är planterade i kruka, har rötterna kvar och jord runt dem, gör det lättare att hålla en jämn fuktighet. Det är bara att stoppa ner fingret i jorden och känna om jorden är fuktig. Ska du ha den inomhus krävs det att du vänjer den vid värmen. Ställ den gärna några dagar på en plats som är något varmare än utomhus, exempelvis i garaget eller i trapphuset. Det gör att granen sakta och lättare anpassar sig till vårt varma och torra inomhusklimat.
Det var när jag passerade förbi en stor gård vi bor en bit ifrån för några år sedan som jag insåg att de hade dragit igång en granodling. Där stod granar i prydliga rader, både den traditionella rödgranen, och kungsgranar. Jag blev lite nyfiken när jag såg att inte en enda av alla dessa hundratals granar var planterade rakt ner i marken, utan var och en stod i en kruka.
På min blogg delar jag med mig av just det. Här får du handfasta tips och råd, om stort och smått, en stor dos av inspiration och givetvis delar jag även med mig när jag misslyckas emellanåt. Så häng med mig på bloggen, eller på Instagram så bjuder jag dig på massor av inspiration och tips på hur du får en levande och trivsam utomhusmiljö!Till jul och advent vill vi verkligen ha en gran eller två. Denna växt som är en stark symbol för tiden vi har framför oss. Något som jag har fått upp ögonen för på senare år är alla dessa granar man nu kan köpa som fortfarande står kvar i kruka. Det gör att den lättare kan skötas, och sparas!
Så ja, jag är helt såld på det här med granar i kruka. Jag ser bara fördelar rakt igenom! Tänk vad kul att se om det går att övervintra de här granarna till nästa år. Jag ska absolut ge det ett försök!
Jag har verkligen en passion för att få uteplatser och uterum att bli grönskande, mysiga oaser! Att inreda ute är något som ligger mig varmt om hjärtat och att få dem att leva året om.Det underlättar ju så mycket. Dels när man som jag vill ha dem utomhus, då kan man ju bara plantera ner dem i en stor rejäl ytterkruka och dem står stabilt på direkten. Sedan är ju fördelen att dem lever vidare. Med rätt skötsel kan jag få dessa att överleva till nästa år, genom att gräva ner dem i trädgården. Till nästa jul är det bara att gräva upp dem igen. Bra för både miljön och plånboken tänker jag!
Ljuset och våren gör sig långsamt påmind och redan nu kan du få en grön oas som ger vårkänslor genom att uppdatera och fräscha upp dina krukväxter. Plantera om, använd rätt jord och gödning och vattna dina krukväxter för en långvarig grönska. Hur tar Rebecca sticklingar på sina krukväxter och vilken gödning föredrar Hanna? …
Se i tabellen vad månadsbeloppen blir vid olika kreditbelopp och delbetalningsplaner. Du väljer betalningsalternativ vid första betalning månaden efter köpet.Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda BAUHAUS webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera t
ill en webbläsare som kan hantera JavaScript.
Jättefin liten julgran i kruka, perfekt för den som inte vill eller kan ha en stor gran men ändå vill skapa lite stämning. Det välutvecklade rotsystemet gör att granen håller länge och du får verkligen valuta för pengarna. Tänk på att granar är törstiga, så glöm inte att vattna regelbundet.
Granen är en hejdare på att klara sig själv med det klimat som bjuds, men om det kommer längre perioder av torka så kan det ändå vara fördelaktigt att vattna din granplantering då. Yngre granar kan behöva hjälp med skuggning under den tidiga våren för att inte granens barr ska torka ut av solen, medan de äldre och större varianterna istället kan hjälpas av marktäckning av löv. Under hösten, innan vintern kommit så är det även bra att vattna på din granplantering – eftersom jorden gärna ska vara fuktig när vintern kommer.Som trädgårdsväxt betraktat så anses gran vara ganska lättodlad och man kan välja och vraka bland många olika sorter, allt från klassisk granform till krypande. Därtill finns den även i olika färgsättningar, och du kan hitta granar i nyanser av både blått, gult och grönt.
Granen som funnits hos oss i Sverige i närmare 5000 år är ett av de viktigaste och vanligaste träden vi har här i Norden. Inte bara för dess användningsområde som byggnads- och konstruktionsvirke utan även som dekorationsväxt, julträd och parkträd.Granvirke används dessutom för en hel del andra ändamål, där vi räknar in allt från golv, möbler och båtbyggeri som för att framställa delar till olika musikinstrument. Förutom alla produktionsrelaterade ändamål är granen samtidigt också omtyckt av många djur, och lockar ofta till sig såväl ekorrar som fåglar. Kottarna bjuder på frön som många djur och fåglar gärna mumsar i sig under höst och vinter – så för dig som tycker om att få lite djurbesök i trädgården är det ett bra träd att plantera.
Att odla gran för privat bruk handlar till stor del om att odla upp julgranar eller någon enstaka gran i trädgården. Ur kommersiell synpunkt så finns det större julgransodlingar, eftersom det finns en stor marknad för detta – men givetvis kan man driva upp enstaka granar i trädgården också, antingen från frö eller med hjälp av små plantor. De granar som främst används som julgranar brukar kallas för rödgran, och tillhör samma art.
Granen ger ved som kan användas för flera olika ändamål. För dig som har använt dig av gran som brasvirke så vet du att den ger ifrån sig ett härligt knastrande ljud där inne i brasan, som många förknippar med juletider. Därtill så utgör grantimmer hela 55 % av all råvara vi har i våra svenska sågverk, och det är allra främst inom byggnad och konstruktion som vi använder oss av detta trädvirke. Virket, som har en låg vattenabsorbering, fungerar perfekt för ytterpanel eller andra utomhusbyggnationer – till skillnad mot exempelvis furu som gärna absorberar vatten och därför inte alls gör sig lämpligt utomhus.Alla som någonsin har tagit en promenad i en tät granskog vet också att detta magnifika och mustiga träd ger en alldeles särskild känsla av lugn och harmoni, och en riktigt välvuxen granskog kan ibland kännas som en parallell mytologisk värld – i vilken man kan vänta sig att möta såväl tomtar och troll som feer och andra skogsväsen. För bästa förutsättningar så vill granen gärna stå i sol till halvskugga, och gärna i västerläge. Mörkare platser fungerar fortfarande att plantera på, men då behöver man också ha tålamod – eftersom granen då växer långsammare, och den brukar heller inte bli riktigt lika tät. För att få dem riktigt perfekta formklipps kungsgranen med jämna mellanrum. Just kungsgranens form blir alltid näst intill perfekt och den växer alltid jämt.200-250 cm – är lite större och maffigare. Passar riktigt bra till stora vardagsrum – och hjälper till att skapa rätt julatmosfär. De flesta med 240 cm i takhöjd köper denna.
Gamla webbldsare har deligt stöd för ny teknik och det ger inte webbsidan en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner någon annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock av webbläsare som är moderna och fungerar bättre.
Kungsgranen barrar knappt alls och är mycket tålig. Den har också täta grenar och mjuka lite längre platta barr som kan bli 2-4 cm långa. Knopparna är utan kåda och kottarna har en vass spets, upp till 18 centimeter långa. Den doftar inte så mycket och en del som är allergiska mot rödgran tål ändå kungsgranen. Den sägs även vara snällare mot övriga inomhusväxter. Kungsgranen är inte lika känslig för uttorkning som vanlig julgran då den kan samla vatten i stammen. Har du tur kan den klara sig ända till påsk.Kungsgranen är den art av julgran som sägs framkalla minst allergi och anses vara den säkraste ur allergisynpunkt. Dock är det högst individuellt huruvida man reagerar på granen eller inte och inget vi kan garantera. För många hjälper att börja med ekologisk julgran.
Total höjd cirka 80-110 cm inkl kruka. Krukhöjd 25 cm. Kungsgranen levereras i kruka (10 liter). Kruka diametern ca 28 cm. Kan återplanteras. Kungsgranen kallas för ”Disneygran” eller julgranarnas Rolls-Royce och är mycket tålig. Barrar knappt alls. Formen är oftast helt perfekt. Allergivänlig.
Total höjd cirka 80-110 cm inkl kruka. Krukhöjd 25 cm. Kungsgranen levereras i kruka (10 liter). Kruka diametern ca 28 cm. Kan återplanteras. Perfekt om du har ont om plats och vill slippa foten. Julgranen står rakt från början.Vi har en ”Nöjd-kund-policy” som innebär att du kan känna dig trygg att vi alltid levererar det som du har beställt förutsatt att det finns i lager. Om det skulle vara slut hör vi av oss och erbjuder dig ett erbjudande om motsvarande vara. 250-300 cm – är perfekt om du har högre i tak än normalhöjd (240 cm). Fyller upp och skapar underbar julstämning antingen i vardagsrummet eller vid receptionen i ett företag. Granskottste är inte dumt alls. Något beskt men det känns hälsosamt och är ju så enkelt att göra. Och alla som har gjort lumpen har troligtvis druckit grante. Ja, granskott används gärna till att göra sirap. Plocka en burk med lock full med skott, häll på råsocker, skaka runt lite då och då och till slut kommer du att ha en sirap med underbar smak. Man kan mata på med mer skott och socker när innehållet sjunker ihop. Testa får du se. Gott! Till och med på glass. Barrträdens kåda kan stimulera och/eller irritera våra njurar, så om du redan har överbelastade njurar eller om du är gravid – undvik att äta gran då. Åtminstone inte varje dag.Vi har odlat granar sedan 1974 och är ett riktigt familjeföretag. Vi har därför stor kännedom om julgranar. Inköp sker från olika odlingar runt om i hela Europa.Du skruvar och skruvar och just när du tror att den är rak ropar någon att den är ”helt sned”. Det finns förklaringar på varför en del sliter sitt hår och aldrig får granen att stå rak. Och egentligen är det enkelt; julgransfötter skiljer sig åt och är anpassade för olika granar. Tyvärr kan man kan inte beställa en exakt längd på julgranen. Vi rekommenderar alltid våra kunder att ta en gran i det högre spannet då det är lättare att anpassa än om granen är för kort. Vi kan enbart garantera att granen är inom det längdspann som du har beställt. Inte på millimetern eftersom granar är naturliga ting. En vanligt odlad julgran det vill säga en icke-ekologisk kan innehålla upp till 54 olika bekämpningsmedel som är tillåtna. Något som påverkar miljön, jorden och det som växer nära negativt.Rödgranen (Picea abies) är den vanligaste julgranen. Den står för 80% av de miljontals julgranar i omlopp i Sverige under juletider. Rödgranen har ett klassiskt utseende och en stark grandoft.Äntligen finns det stabila och bra julgransfötter för den allra minsta julgranen, minigranen. Glöm omkullvälta vaser och krukor. Stand Mini är en julgransfot i svart eller röd matt metall, som är anpassad för granar upp till 120 centimeter. Denna julgransfot har tre platta skruvar som fastsättningsfunktion, vilket gör det lätt att få granen stabil och i rätt vinkel. Kika här.Ja, förr i tiden använde folk grankåda som tuggummi. Det går bra så länge du inte har plomber i tänderna. Till tuggummi behövs gammal stelnad kåda. Den är mjölig först, men den mjuknar och blir mera lik tuggummi när du tuggat en stund. Efter några timmars tuggande blir kådan mjölig igen och då är det bara att börja på en ny kådbit.
R
ödgran är den sorts julgran som doftar mest gran. Kungsgran och silvergran har inte mycket doft alls. Blågran har en karaktäristisk doft som en del tycker doftar för skarpt.
När julen är över och granen har plundrats kan det vara smart att smörja skruvarna i foten så kärvar de inte nästa år, såvida de är av metall och du inte har en smart vajerfot. En trend är att gömma julgransfoten i en korg. Tänk på att om du ställer ner granen så som den är, utan julgransfot, och ska stabilisera upp den med hjälp av stenar och jord bör korgen vara plastad på insidan så att du kan vattna ditt träd. Man kan också ta en blomkruka utan hål i botten. Mossa eller stenar på toppen av korgen som dekoration och att fylla upp med är vanligt. Enklast är dock att ha en julgransfot direkt i korgen. Och då finns den smarta korgen Smart som är anpassad exakt till vissa julgransfötter. Man kan kassera julgranen på julgransåtervinningar som placeras runtom i Sverige varje säsong. Du kan hitta mer information om var på din kommuns hemsida. Om du inte har möjlighet att själv återvinna din julgran gör vi gladeligen det åt dig! Vi erbjuder granhämtning som du själv lägger till i kassan när du beställer julgran från oss. Tack för att du tänker på miljön du också.
Hur lång tid tar det för en kungsgran att växa upp?
En ”vanlig” julgran brukar bli färdig på 4-6 år, medan en kungsgran tar ca 8-12 på sig innan den är lagom stor. I Sverige produceras mest vanlig gran, ”rödgran” (Picea abies) som julgran. Andra granar som odlas är blågran (Picea pungens var.
Du kan alltid logga in på ditt konto för att se vilken dag vi levererar och hämtar din julgran. Vi skickar även ut ett mail och SMS kvällen innan samt ännu ett sms samma dag när vi är på väg där du kan spåra din leverans/hämtning. Viktigt att din gran står utanför din dörr så att vi enkelt kan plocka upp den.Vi erbjuder endast beställning och leverans av julgran direkt hem till dörren i dagsläget. Däremot kan man även köpa våra julgranar direkt på våra försäljningsplatser. Följ oss gärna på Instagram och Facebook för att hålla koll på var vi kommer stå denna säsong! Eller kika här. (Sortera på granförsäljning).
Förutom minigranen är vår allra minsta julgran som vi erbjuder 100-150 cm. Denna gran rekommenderar vi för dig som har ont om plats. 150-200 cm är vår bästsäljande julgran. Den passar i de flesta vardagsrum med plats för både paket och dans runt trädet. 200-250 cm är något större och maffigare. Passar för stora vardagsrum för att skapa rätt julatmosfär. Har man en högre tak än normalhöjd (240 cm) så är 250-300 cm perfekt. 350-uppåt för de allra största platserna, oftast väljs den längden för utomhusbruk.
Det är besvärligt för de doftöverkänsliga runt jul med granar och hyacinter. Doftöverkänslighet är inte detsamma som allergi, men terpener som julgranen börjar utsöndra, är något som doftöverkänsliga ofta reagerar på. Att någon gransort skulle kunna vara bättre än andra för de överkänsliga finns det inga vetenskapliga bevis för, men kungsgran brukar vara det mest skonsamma. Eller tall.Ja, det går bra och du kan kontakta oss så hjälper vi dig. Granhämtning kostar 350 kr i efterhand. Beställer du samtidigt som du beställer din julgran kostar det 250 kr och då får du även en Granpåse på köpet.
Vilka växter tycker inte om gran?
Följande växter är mycket känsliga för granen och dess etylen: Begonia, browallia, fuchsia, hibiskus, kalanchoe, (våreld, höstglöd) karpaterklocka, kornettblomma, pelargon, rumskaks, solanum, ödesträd.
När julgranen levereras gör vi alltid ett nytt snitt för att öppna granens ledgångar. Granen kommer då att vara väldigt törstig och kan dricka flera liter vatten bara första dygnet. En kungsgran kan ibland dricka upp till 5 liter vattnet precis i början… Ha koll på att det alltid finns vatten i julgransfoten!
Den julgran som barrar minst är kungsgranen (Abies nordmanniana). Kungsgranen barrar knappt alls. Den är inte lika känslig för uttorkning och är därför mycket tåligare då den kan lagra vatten i stammen. När kungsgranen blir för gammal (om man sköter den rätt) så faller inte barren av utan barren gulnar istället. Det är dock viktigt att man följer våra skötselråd för bästa hållbarhet på sin kungsgran.Det viktigaste är att julgranen har ett färskt snitt innan man tar in den. Vi gör alltid ett färskt snitt för att öppna ledgångarna så att granen kan börja dricka.När du ska inhandla en julgransfot är det bra att jämföra vikten för att se om den är stabil, hur stor vattenmängd som ryms, samt maxdiametern så att du vet att din stam faktiskt ryms. Rätt julgransfot till rätt julgran. Det vanligaste misstaget! Bäst är givetvis att köpa en fot som klarar av alla sorters julgranar.
Julgranen har endast en mycket tidsbegränsad förmåga att ta upp vatten direkt i stamsnittet. Eftersom granen behöver rikligt med vatten dör den efter en tid. Särskilt om den inte får vatten löpande i början. En julgran får aldrig stå utan vatten.
Det stjäls enormt mycket julgranar i Sverige. Enligt LRF:s beräkningar är var femte julgran stulen vilket innebär att cirka 600 000 granar är stulna varje år. Många går bara ut i skogen och hugger en gran. Vilket inte är okej, men allt som är förbjudet är spännande. Fast många gånger är man inte medveten om att man faktiskt gör fel.
Vi levererar julgranen mellan 8-22, dock varierar valbara tidsspann beroende på vilken stad du bor i och detta ser du i kassan när du lägger din beställning.
Då granar är levande ting och odlas utomhus kan man dessvärre inte garantera att alla julgranar är helt fria från smuts och lera. Det händer ytterst sällan att granen är smutsig och lerig. Är det en vinter med plusgrader och regn är risken något större. Man kan enkelt ta varmvatten och skölja bort eventuell lera och smuts från granen.Vi säljer inte julgranar i våra granbutiker. Våra granbutiker fungerar som showrooms där man kan komma in och kolla på vårt gransortiment. Här kan du se vilken storlek och sort som faller dig i smaken. Vår personal är utbildade granexperter som hjälper dig besvara alla dina frågor om gransorter och skötselråd med mera. Vi säljer även våra egna julgransfötter och andra jultillbehör designade av vår främsta granexpert och grundare Anna Benson (by Benson). Vi har även events i våra granbutiker. Luciatåg och kanske även tomten dyker upp. Pepparkakor, glögg och även lussebullar serveras vid speciella tillfällen. Pysselhörna för barnen att göra smällkarameller finns det i utvalda butiker. Välkomna att dofta på vår ljuvliga granskog i butiksmiljö! Följ oss gärna på Instagram och Facebook för att veta var vi finns denna säsong.
Julgranen har sitt ursprung i Tyskland och Schweiz. Ingen vet helt säkert men den mest återberättade historien handlar om en tysk kyrkoreformatorn Martin Luther i början på 1600-talet gick igenom skogen och såg stjärnorna lysa genom trädgrenarna. Han tyckte det var så vackert och att skenet påminde honom om Jesus. Så när han kom hem till sina barn den kvällen lyfte han in en gran i huset och pyntade den med levande ljus. Och han var i så fall, vad man vet, den första att ha en julgran inomhus.
Du får en påminnelse per e-post och SMS dagen innan vi levererar din julgran samt ett SMS samma dag där du kan spåra din leverans med hjälp av en spårningslänk.
Om du inte är nöjd kan du alltid höra av dig till oss så ska vi försöka hjälpa till. Kom ihåg att då julgranen är en färskvara får du inte ha haft granen mer än 24 timmar för att kunna reklamera. Om granen barrar i efterhand är det dessvärre ingenting vi kan ansvara för, men hör av dig till oss så hjälper vi dig så bäst vi kan eller läs mer om våra granskötseltips här.
Nej, man behöver inte tänka på något särskilt om man har julgranen ståendes utomhus. När granen står utomhus är den kvar i vintervila och håller sig betydligt bättre än inomhus. Man behöver inte vattna en gran som står utomhus.Det bästa är att låta julgranen “mellanlanda” i en farstu, på balkongen eller i porten. Eller i ett garage om det är temperaturskillnad från ute. Detta för att granen inte ska få en chock när det kommer inomhus till värmen.
Vi erbjuder även granhämtning. Det kan du lägga till i kassan. Du väljer själv utifrån valbara datum i din stad då du önskar att vi hämtar din julgran.
Du behöver inte vara hemma när vi levererar din julgran – är du inte hemma lämnar vi granen utanför din dörr (förutsatt vi har fått ev. portkod)! Och du får då också ett sms med en bild på din leverans.
En vanlig julgran, börjar utsöndra sura ämnen som terpener när den kommer in i värmen och kan bli känsligt för såväl växter som allergiker. Granen vaknar nämligen till liv av värmen efter att ha varit i vintervila ute i kylan. Inne i värmen påbörjas syreproduktionen igen, vilket man känner på lukten. Granen vill börja växa. Känsliga växter i samma rum kan ta skada av gransyran. Dessutom suger granen åt sig luftfuktigheten i rummet, varpå andra växter kan behöva vattnas oftare. Antingen kan man ställa växterna lite längre bort i rummet, ta ut dem ur rummet, alternativt välja en kungsgran, vilken delvis skonar såväl allergiker som andra växter. Men framförallt välj en ekologisk julgran!
Varje år ska den fram. Du letar i dina gömmor. Kanske var det länge sedan du köpte den? Har du rätt julgransfot för rätt julgran? Kanske hade du en helt annan julgran för några år sedan. Välj rätt julgransfot för rätt julgran! Kungsgransfötter passar givetvis till alla gransorter.Ja, det finns granöl! Det var vikingarna som började brygga öl smaksatt med granskott men även soldater under Karl den tolftes tid visste att granskott hade en förebyggande effekt på hälsan. Och det var mycket populärt fram till slutet av 1800-talet. Många upptäcktsresande, som Kapten Krok använde gran att smaksätta öl med under sina långa resor eftersom det hindrade skörbjugg och illamående. Och 2014 kom det en svensk öl smaksatt med granskott – Spruce Ale. En ljus ale i belgisk saisonstil. Det är ett samarbete mellan ett bryggeri i Eskilstuna och granodlare. Granskotten handplockas i maj och fryses snabbt in innan de blandas med andra ingredienser för att skapa en perfekt balans. När de är frysta blandas de med Pilsner Sauer- och Carapils malt och kokas sedan med Cascade humle. Hela blandningen fermenteras därefter med Saison Jäst och eftersom ale är ofiltrerad kan den vara lite grumlig. Resultatet är en unik nordisk smak på ölet med anor i en gammal tradition. Den representerar ”Svenska smaker” på Systembolaget och finns i deras fasta sortiment. Men kom ihåg att alkohol inte ska överkonsumeras. Inte heller granöl.Alla våra julgranar körs till närmaste återvinningscentral eller energiverk där de omvandlas till till energi och fjärrvärme. Vi har även diverse samarbeten med bland annat fiskeförbund som vi förser med våra granar efter jul för att bidra till en skyddad uppväxtmiljö åt våra stadsnära fiskar genom så kallade risvasar som granarna bildar. Ja! Har du en kungsgran är det extra viktigt att du har en fot som är anpassad för just den julgranen. Dels för att överhuvudtaget få ner den eftersom rotändan brukar vara ganska grov och omöjlig att rymmas i en enklare julgransfot (oftast anpassad för rödgranar). Vi har även granförsäljning på olika platser runt om i Sverige där vi säljer våra julgranar. Vi har dessutom Granbutiker där man kan komma och titta, dofta och se vilken julgran man skulle föredra. Vi erbjuder även allt från pepparkakor till julkulor och julgransfötter. Våra granexperter finns på plats för att besvara dina frågor. Följ oss gärna på Instagram och Facebook för att hålla koll på var vi är denna säsong! Eller kika här. (Sortera på granförsäljning).Du kan använda granbarren som krydda. Granbarr är också gott i kombination med färska bär. Prova att trä färska bär på en liten grankvist med barr längst ut, sikta lite florsocker över bären. Håll kvisten i den lilla barrvippan du sparat längst ut på kvisten och dra i dig bären. Då får du bärsmaken och granlukten. En mycket god kombo!
De flesta av våra julgranar som vi säljer är ekologiska och certifierade enligt EU:s förordning för ekologisk produktion. Man ser det på märkningen vid varje produkt och när du köper en ekologisk produkt ska du få information om det.
Det går bra att plantera julgranen på rot (krukgran) var du än önskar. Granar står såväl i skugga som i direkt solljus. Du bör vattna den cirka en gång i veckan. Detta kommer du märka av och det är svårt att råda exakt.
Alla (om man inte är född granexpert) har nog haft denna julgransfot i sitt hem om man någon gång har haft en julgran. Den säljs på många ställen, men börjar äntligen försvinna mer och mer. Julgransfoten masstillverkas oftast i Kina och består av grön plast med utfällbara röda ben i metall, det finns även de i 100 procent plast. Den är i stort sett alltid konformad vilket är förödande för julgranen eftersom julgranen ska ha en platt snittyta och inte spetsas eller skalas för bästa tänkbara hållbarhet. Smålandsgran står för kvalitet och tyvärr kan vi inte rekommendera denna julgransfot till någon. Den orsakar också många reklamationsärenden där granen barrar helt i onödan, och inte får plats eller får tillräckligt med vatten. Något vi inte tar ansvar för. Snälla, välj en bra julgransfot! De flesta julgranar kan stå sig upp till fem veckor eller mer – förutsatt att man sköter den rätt. Läs gärna mer om hur du bäst tar hand om din julgran under våra skötselråd. Du kan enkelt logga in på ditt konto och ändra tid och leveransdatum på både leverans av din julgran samt granhämtning. När du har ändrat leveransdatum klickar du helt enkelt på “spara” så får du ett e-postmeddelande som bekräftar din nya tid. Logga in här.Ja, det går jättebra att beställa julgran till företaget! Du väljer helt enkelt att handla från “Företag” i kassan. Vi levererar kontorstider mellan 8-16.
Du får inte hugga julgranen hur du vill om det inte är din egen mark. Men om du har markägarens tillstånd går det bra. En gran som har huggits ner utan lov kan leda till att du döms för stöld eller snatteri. I Skogsstyrelsen register kan du se vem som äger ett visst skogsområde. Även om du vill bryta kvistar från levande buskar och träd måste du fråga markägaren om lov.Kungsgran i kruka passar dig som vill slippa tänka på julgransfoten och som har ont om plats. Självklart är den Svenskodlad och av högsta kvalitet, precis som våra andra granar.
Vi har även rödgran i kruka till försäljning, som du kan enkelt beställa med hemleverans. Vill du byta kruka så kan du förslagsvis byta till en kruka från Ikea.Kungsgran i kruka har oftast en alldeles perfekt form och den barrar knappt alls. Den är även allergivänlig. Den är vid leverans 75-120 cm hög (inklusive kruka). Den levereras i en kruka (10L) som har 28 cm i diameter.
Hur sköter man en gran i kruka?
Alla julträden är lättskötta Om växten står så, bör du duscha den ofta eller fukta luften på annat sätt. Håll jorden lätt fuktig, växterna får på inga villkor torka. Det är då det kan börja drösa av barr. En kungsgran i kruka vill gärna ha 2-4 dl vatten per dag när den står inomhus i vår torra luft. Cachad
Det bästa med en Kungsgran i kruka är att du slipper tänka på att behöva vattna lika ofta som en större gran i julgransfot. Perfekt för dig som exempelvis reser bort under större delar av julen. Sköter du om den och ger den kärlek kan den återplanteras många gånger om efter jul. Hållbart, prisvärt och kul!
Kungsgran i kruka passar dig som vill slippa tänka på julgransfoten och som har ont om plats. Självklart är den Svenskodlad och av högsta kvalitet, precis som våra andra granar. Den går att återplantera och är vid leverans 75-120 cm hög (inklusive kruka). Låt din julgran gradvis vänja sig vid värme inomhus genom att låta den stå någon dag i garaget eller farstun. Det bästa för granen är att inte vara för snabb med att ställa in den i värmen. Såga av en liten bit av stammen precis innan du sätter din julgran i vatten. Tänk på att göra den nya snittytan så jämn som möjligt. Det här kan du göra redan innan du tar in den, till exempel när den står i garaget i väntan på att komma inomhus. Använd en stadig julgransfot, det finns flera modeller. Och se till att den alltid har vatten.
En av våra mest älskade julblommor är julstjärnan, och visst är den fin som den är i sin kruka. Men vi vill inspirera till att använda den på fler sätt, även som snittblomma. Ta fram saxen och klipp till!
Visste du att det kan ta tolv år för granen att växa till sig innan den kommer hem till dig? Det krävs tid och omsorg från det att den färdas som litet granfrö från Georgien, till att den lilla plantan sätts ut på ett fält och får växa sig rak, frodig och hög.
Hur ofta ska man vattna en kungsgran?
Vattna din julgran! Den lilla mängd vatten som ryms i julgransfoten tar fort slut, så fyll på ofta, särskilt i början. Rödgran och kungsgran kan dricka flera liter de första dygnen inomhus. Gör det till en daglig rutin att titta till vattnet i julgransfoten.
Traditionen att klä och smycka granar kommer söderifrån och redan i mitten av 1600-talet lär man ha gjort så i det tyska furstendömet Pfalz. I Sverige blev det vanligt med julgran i hemmen för bara ca 100 år sedan. I mer välbärgade hem hade man anammat den nya trenden ca 50 år tidigare. Från allra första början var julgranens uppgift att hålla onda makter borta, nu får den oss att känna riktig julstämning och barnens ögon att glittra.Vattna din julgran! Den lilla mängd vatten som ryms i julgransfoten tar fort slut, så fyll på ofta, särskilt i början. Rödgran och kungsgran kan dricka flera liter de första dygnen inomhus. Gör det till en daglig rutin att titta till vattnet i julgransfoten.