Posted on

Kupefläkt Saab 9 3

Någon som har koll på ungefär hur mycket el i watt lr amper en kupefläkt drar, tänker pga uträkning vid diesel värmare. Vore också intressant att veta vad just volvos diesel värmare isig drar i watt lr amper vid maxtiden på 50min. Om någon har koll på detta!Om du läser första inlägget så var frågan vad den drar under drift på 50 minuter. 5-8 A i 50 min är alltså 4,17 – 6,67 Ah i batterikapacitet. Förstår inte din liknelse med 8,8 l bensin?

Måste fläkten fungera vid besiktning?
Nej, har inget med trafiksäkerheten att göra.
Utöver kupéfläkten går ju även en liten bränslepump och en cirkulationspump till kylvattnet. Fläkten går inte på fullt blås i kupén dock så 5-8 A för hela systemet är nog en bra gissning.

Tack för din registrering! Du kommer nu att ta emot våra utskick till mailadressen du angav. Du kan avbryta din kostnadsfria prenumeration när som helst om du inte önskar fler e-postmeddelanden.
Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails. {{^isHidden}}{{/isHidden}} {{#hasVariants}}{{name}}{{/hasVariants}} {{^hasVariants}}{{nameWithConcatAttributeValues}}{{/hasVariants}} {{^isHidden}}{{/isHidden}} Handlar du hos Street Performance så höjer du prestandan på din bil. Vi tillhandahåller rätt delar för ditt chassi, bromssystem, motordelar & säkerhetsutrustning. Med en personlig kundtjänst och mångårig erfarenhet får du rätt del för ditt behov utan att din plånboken blir tom!

Vad är en Kupefläkt?
Kupéfläkten ser till att tillräcklig och rätt mängd omgivningsluft flödar genom värmeväxlar- och förångarmodulen som sitter bakom instrumentpanelen, vanligen i HVAC- modulen (värme/ventilation/luftkonditionering), mellan kupén och motorrummet. Fläkten sprider luften inne i fordonets kupé.
Den 2 december 2013 rullade den första Saab-bilen på två och ett halvt år av linan, nu tillverkad av bolaget NEVS. Det var en Saab 9-3 Aero Sedan med en 220 hästkrafters 2,0-liters turbomotor.

2006 års modell medförde introduktionen av den turboladdade (twin scroll turbo) 2,8-litersmotorn till Saab 9-3 samt den hett efterlängtade kombin SportCombi förkortat SC.
Saab 9-3 ersattes 2002, med modellår 2003 av en helt ny 9-3. Saab övergav till en vissas besvikelse den gamla idén om combi coupén till förmån för en sedankaross som man kallade SportSedan förkortat SS. Bilen mottogs med positiv kritik för sina goda köregenskaper. Nya motoralternativ tillkom, både med och utan turbo, ett resultat av GM:s önskan att bland annat reducera antalet grundmotorer deras olika bilmärken använder. Därför finns Saab 9-3 med två ”globala” bensinmotorer, en fyrcylindrig rak motor och en sexcylindrig V-motor. Dessa motorer kallas globalt Ecotec samt HFV6 (High Feature V6) och är samutvecklade av General Motors Powertrain i USA, Tyskland och Sverige med hjälp från Lotus Engineering och Ricardo i Detroit, USA. Monteringen av dessa motorer för 9-3 sker inte i Sverige utan i Opels motorfabrik i Kaiserslautern respektive Holdens motorfabrik i Port Melbourne, Australien, med delar levererade från flera länder. General Motors Powertrain i Södertälje hade ansvaret för att anpassa motorerna för överladdning, det vill säga kompressorladdning med bland annat turbo som Saab använder. Den minsta bensinmotorn med 1,8 l volym utan turbo var hämtad direkt från Opel, och såldes i en billigare instegsmodell. Dieselmotorerna kommer från Fiat.Under våren 2007 fick även Saab 9-3 BioPower-motorer i sitt program. Noteras bör även 1.8t som har en 2-liters motor och där 1.8 skall indikera att det är en lågeffektsturbo inte att det är en mindre cylindervolym. Vidare fick 2007 års modell en uppdaterad instrumentpanel, med nya mätare och helt ny ljudanläggning, luftkonditionering med mera.

Vart sitter Kupefläkt Saab 9-3?
Styrmodulen sitter skruvad mot mittkonsollen i bilen för kylning, man ska nog helst inte köra det löst, i alla fall inte några längre stunder.
1999 släpptes en ännu kraftfullare variant än toppmodellen 9-3 2.0T (200 hk) kallad 9-3 Viggen, namngiven efter stridsflygplanet Saab 37 Viggen. Motorn i Viggen hämtades från 9-5 Aero,den var på 2,3 liter och lämnade 225 hk. År 2000 ökades bilens motorstyrka till 230 hk. Övriga förändringar av Viggen mot Aero (som lanserades 2000) var bland annat bättre koppling, hårdare stötdämpare, andra fjädrar och diverse utseendemässiga förändringar, till exempel bakre spoiler. Modellen fanns i sex färger: Lightning-blå, Monte Carlo-gul, stålgrå, silver, svart och laserröd. Sammanlagt tillverkades 9-3 Viggen i 4 600 exemplar. De fanns mellan 1999 och 2002, men 2001–2002 tillverkades Viggen enligt specifikation för USA-marknaden. Vissa av dessa bilar stannade kvar i Sverige.Modellen lanserades 1998 som en efterföljare till den åldrande modellen Saab 900. År 2002 lanserades en ny förbättrad version, baserad på General Motors Epsilon-plattform. År 2006 lanserade Saab en 9-3 med etanoldrift, Saab BioPower, som marknadsfördes i TV med en reklamfilm innehållande låten Release Me av Oh Laura.

Saab 9-3 var planerad att finnas även som elbil fr.o.m. 2014. Detta kom dock aldrig att uppfyllas. Den sista Saab 9-3 tillverkades 2014 och lämnade aldrig fabriken. Det var en Saab 9-3 Aero Turbo4 och den finns just nu i Danmark efter att den blivit såld för 465 000 kronor 2019.

Vilken Saab 9-3 ska man köpa?
Stolarna i min gamla 9-3 Aero håller högre klass och är mycket snyggare men det är väl enda punken där den bilen slår den nyare. Ja så är ju träpanelen i den gamla snyggare än all plast också. 2.8t v6 kan man ju stryka direkt. 2.0T dvs Aero är väl den bästa, helst 2004->.
År 2008 genomgick modellen en yttre förändring med uppdaterat utseende samt 4-hjulsdrift (XWD) som tillval. Under de nästföljande åren lanserades ytterligare även en modell, Saab 9-3X. År 2013 lanserades ännu en generationen av bilen, producerad av de nya Saab-ägarna Nevs. De sista exemplaren av denna generation färdigställdes 2015. En eldriven version av Saab 9-3 var planerad och skulle enligt tillverkaren börja säljas i Kina under 2017. Den 5 december 2017 i fabriken i Tianjin rullade Nevs (fd. Saab) också ut de första exemplaren av nya eldrivna 9-3 EV.

Hur mycket el drar en Kupefläkt?
Drar 1.5 Ah och ca 0.3 l /h, vid utetemp ca 5 grader.
Den 23 februari 2011 på ”Independence Day” presenterades Saab 9-3 Griffin. Den ersatte nuvarande Saab 9-3 designlinjerna Linear och Vector på SportSedan, SportCombi, Cabriolet och 9-3X. Dessa ”griffinbilar” kom i två utföranden, standard och Aero.

Hur mycket drar en Saab 9-3 Aero?
9-3 Aero SS 2005 manuell. 0,72 l/mil blandad ”snäll” körning. 9-3 ss aero -03 med bsr steg 3 som enligt pappret ska leverera 270hk. Ligger man i 80-90 med farthållaren så drar den ca 0,60 och blandad körning så är det ca 0,8.
Denna modell blev också med vissa små förändringar tillverkad vid samma fabrik under namnet Cadillac BLS. Det var en lite lyxigare bil än 9-3, men i grunden var modellerna helt identiska. Anledningen till att BLS började tillverkas i Trollhättan var att GM ville utnyttja kapaciteten bättre i den svenska fabriken och att man ville få igång försäljningen av bilmärket Cadillac i Europa.

Saab 9-3 var en så kallad ”ansiktslyftning” av Saab 900. Vid ”ansiktslyftet” valde man också att döpa om bilen till 9-3 efter det nya namnsystem man införde i och med introduktionen av den större Saab 9-5. Namnbytet sågs också nödvändigt eftersom Saab inte ville att bilen skulle förknippas lika mycket med 900:an den ersatte som under 90-talet kantades med många problemModellåret 2004 kom en cabriolet. Dessutom erbjöds en enklare variant för SportSedan och SportCombi: 1.8i. En motor direkt från lagerhyllorna hos Opel, 1796cc och 122 hk (Z18XE).