Posted on

La Cage Aux Folle

QX Förlag AB är, sedan 1995, regnbågs-communityts egen röst med månadstidningen QX och nyhetstidningen qx.se som bevakar det samhälle vi lever i och den kultur och de människor vi bryr oss om. Qruiser.com är den digitala mötesplatsen och i QX Shop finns en mängd identitetsstärkande varor. Vi arrangerar i samarbete med andra aktörer regelbundet event där QX Gaygala utgör kronan på verket.Det finns inga tillgängliga specialerbjudanden för tillfället, men vi har fortfarande bra biljettpriser för La Cage Aux Folles på Regent’s Park Open Air Theatre.”The best of times are now” with this glorious musical revival of Jerry Herman and Harvey Fierstein’s show-stopping classic, La Cage aux Folles. Georges, Albin and their son Jean-Michel re-discover the true meaning of family, and of putting yourself last so that the ones you love can come first.

Se La Cage Aux Folles i London! Om ni söker rabatterade teaterbiljetter, ta en titt nedan för våra senaste erbjudanden till La Cage Aux Folles på Regent’s Park Open Air Theatre och spara upp till 70%.
Much revived, most recently in a 2010 production transferred to Broadway from London’s Menier Chocolate Factory, La Cage Aux Folles remains one of the all time biggest hits, adding new dimension to the boulevard comedy. After twenty y”La Cage aux Folles förändrade inte samhället, den vidgade inte förståelsen för HBTQ-frågorna. De som var anti-HBTQ ändrade sig inte för att de såg föreställningen. Men den påverkade den generella bilden av HBTQ-människor, den synliggjorde något okänt som man var rädd för.”

Husets fasta ensemble var kluven. För att få vara med i La Cage aux Folles behövde man göra audition tillsammans med artister som kom utifrån, och det var ovanligt. Några var motvilliga att vara med, rädda för att deras rolltolkning skulle göra att folk på stan trodde att de var homosexuella. Andra ville gärna vara med i föreställningen, men ansågs inte passa och blev besvikna och sysslolösa.Att Malmö Stadsteater beslutade sig för att sätta upp föreställningen var troligen inte ett HBTQIA+-politiskt ställningstagande, det hade säkert mycket att göra med att de förstod att musikalen skulle komma att sätta Malmö på kartan. Men även om ordet homosexuell eller HBTQ aldrig nämndes, så valde huset ändå att ta ställning i föreställningsprogrammet. Det interna gnisslet förbyttes i fascination och beundran och så småningom hjärtlig vänskap och sammanhållning. Ronny Nordberg upplevde hur alla blev involverade i budskapet ”Vi är alla olika”. Mikael Schultz minns teatern som ett öppet rum med högt i tak för många uttryck. ”Individens möjligheter sattes högt och hur öppen man var med att man tillhörde HBTQ-familjen var inget någon brydde sig särskilt mycket om.”

Mikael ser La Cage aux Folles som ett konstnärligt moment där det omvälvande är att den förändrade synen på vad som är normalt och icke-normalt. Publikens engagemang för föreställningen ledde till en större – medveten eller omedveten – acceptans.Kraven var skyhöga och budskapet tydligt: Det här skulle bli en seriös dramakomedi och musikal i världsklass, inte någon medelmåttig buskis. Det förväntades 100% engagemang för att förmedla äkta känslor, kärlek och skönhet in i minsta detalj.

”De pratade om att det inte spelar någon roll vem du är och så ville de att vi skulle få upp ögonen för att det finns andra familjekonstellationer än mamma-pappa-barn.” minns Ronny Nordberg.1985 slog den ner som en bomb – La Cage aux Folles, en av teaterns största succéer genom tiderna. Men också en uppsättning som gjorde att många fick upp ögonen för regnbågsfamiljen. Vi har träffat sju av de tolv ‘Cagellerna’ som berättar om en mycket speciell tid.

Det blev en enorm succé: 152 slutsålda föreställningar med stående ovationer varje kväll. 235 000 besökare vallfärdade från hela Sverige. 15 000 personer stod på väntelistan och ville desperat köpa en biljett till “Kagefolien”.
Det professionella och seriösa sätt historien berättades på gjorde att publiken tog handlingen på allvar och kände djup sympati med karaktärerna. ”Det var så genuint att de inte kunde värja sig. Inte alla kan ge uttryck för sin tolerans eller acceptans för HBTQ-personer. Men de var på Malmö Stadsteater och de bär på ett minne som har etsat sig fast för livet. Föreställningen nådde rakt in i ryggmärgen på publiken.” säger Hugo Tham.

“Det viktiga var kvalitén i det konstnärliga arbetet, inte hur någon var eller valde att leva. Som artist är man upptagen med det man ska leverera på scen, man har inte tid att fokusera på andra och annat.” berättar Lena Fredlund de Mendoza.
Några av Cagellerna fick ogenerösa, bittra och homofobiska kommentarer. Deras loge var längst ned i källaren vilket de tog som ett tecken på att ”de sketna bakgrundsdansarna skulle sättas på plats”.Han berättar om kollegor som jobbade bakom kulisserna och som genom föreställningen och den gemenskap som uppstod fick mod att komma ut. ”De som tidigare inte vågat tala om vilka de var för att de var oroliga att deras kollegor inte skulle gilla det, kom fram och sa: Jag tillhör också er.”Hugo Tham minns hur stämningen i huset förändrades. ”Efter genrepet insåg de flesta att detta var något helt annat. Det var en helvetes succé. Efter det kom ingen mer åt oss, vi blev värdefulla för hela huset. Jublet i salongen smittade av sig i hela huset och hela vägen in i kantinen.”

När föreställningen spelades tänkte Mikael Schultz inte på vad den kunde betyda på djupet för publiken, men nu i efterhand ser han den samhälleliga betydelsen. ”Jag vill höja de skånska damerna som bar föreställningens framgång, som slogs och grät i biljettkassan, som var vidsynta och inte visade några fördomar. De tog till sig föreställningen, de ifrågasatte den inte.”
Det var ingen radikal teater som utmanade publiken. Men en föreställning som gick in i publikens medvetande och fick dom att se det homosexuella paret som människor precis som alla andra.”Den positiva stämningen spred sig i huset. Richard Balestrino tog sig tid att inkludera alla yrkesgrupper i gemenskapen. Den höga ambition som sattes på ensemblen, sattes också på övriga yrkesgrupper. Därmed synliggjordes och bekräftades alla kollegor som arbetade med uppsättningen.

Säsongen 1985/86 valde vårt operahus, som då gick under namnet Malmö Stadsteater, att satsa allt på Europa-premiären av en ny storslagen Broadwaymusikal. Med La Cage aux Folles skulle Storan för första gången intas av en regnbågsfamilj med två män som har en vuxen son och driver en klubb, där ingen säkert kan säga vem som är man och vem som är kvinna.

Arbetet med att skapa föreställningen blev början på en stormvind av nya arbetssätt och visioner. Det konstnärliga teamet och inte minst Broadway-koreografen Richard Balestrino skapade från första stund en enastående positiv och stark gemenskap i ensemblen.
Inom teaterns väggar upplevde Cagellerna att HBTQIA+-familjen, särskilt männen, kunde vara relativt öppna. För Christer Jönsson var teatern en frizon där man inte behövde följa normen. Visserligen tog kollegor sig friheten att friskt skämta och tramsa kring män som var öppet gay, men det ansågs inte konstigt.Det som Cagellerna särskilt bär med i sina hjärtan är det enastående varma mottagande La Cage aux Folles fick av publiken. Det var fullkomlig hysteri efter biljetter och kväll efter kväll fick ensemblen uppleva publikens kärlek och stående ovationer.Och den förståelse som förmedlades på Stora scenen handlade för första gången om ett kärlekspar bestående av två män som står upp för sin kärlek och rätten att vara sig själv, medan de konservativa och homofoba svärföräldrarna skildras som konstiga och osympatiska.Nya kontaktytor över avdelningsgränserna uppstod och fler och fler kände stolthet över föreställningen. ”Man kunde höra scenteknikerna nynna på låtarna – riktiga karlakarlar som plötsligt visade en sån yrkesstolthet.” minns Hugo Tham. Mikael Schulz minns att en del fick så starka upplevelser att de inte kunde sluta gråta. Han tror att det kanske var personer som förstod något om sig själva. Även om de flesta 1985 visste att HBTQIA+-personer fanns, så var de sällan synliga eller levde öppet. Alla på teatern var inte överlyckliga när La Cage aux Folles skulle sättas upp. Produktionen slukade enorma resurser i pengar, scentid och personal och alla andra produktioner fick stryka på foten.I repetitionsarbetet inför La Cage aux Folles var homosexuell kärlek eller HBTQIA+-personers situation inte något som tematiserades. Tvärtom tyckte det konstnärliga teamet att föreställningen inte handlar om homosexualitet eller transvestiter utan om kärlek mellan människor som just denna gång råkar vara två män. Alla ville uppleva Jan Malmsjös, Carl-Åke Erikssons och Gaby Stenbergs fantastiska rollprestationer. Men också se ‘Cagellerna’, de tio manliga och två kvinnliga musikalartisterna och dansarna som spelade dragartister på Zazas klubb. Visserligen trodde kritikerna att det här var en trend som snart skulle ebba ut, men samtidigt tickade pengarna iväg, invanda arbetsrutiner förändrades och män sågs träna i högklackat dagarna i ända.Dagligen under repetitionerna betonade koreografen från New York: ”You have to have the guts to show who you are. This is a performance about love. Love is everywhere, love is for everyone. It’s all about guts, glitter and love!” Ledord som Ingela Santesson, swing och understudy till alla tolv Cagelle-rollerna, skulle komma att ta med sig vid varje entré på scen.

Paul Glaser tror att föreställningen öppnade massor av dörrar. ”Om man anade eller trodde att någon var bög så var denne fortfarande lite konstig, inte någon man skulle bjuda på middag. Den ambivalens publiken kände över homosexuella byttes under föreställningen till att aktörerna blev till ‘våra bögar som vi tycker om’.
Även om allt fler hade börjat tro på föreställningen, var ingen förberedd på den otroliga succé som utbröt vid genrepet och det obrutna segertåg som skulle följa under det kommande året.När Cagellernas repetitioner drog igång hördes grums i korridorerna. Ronny Nordberg upplevde att det fanns två läger i huset, på alla avdelningar och i alla yrkeskategorier. Ett som var för öppenhet och acceptans och ett annat som tänkte ”vad ska de här och göra?”.

Teaterchefen Claes Sylwander bad i sin inledande text publiken att öppna ögonen och ”föra fram den känsla, den förståelse för relationer, det uttryck för kärlek och mänskliga känslor, som musicalen innehåller.”Det finns en separat Stretta-webbplats för landet Tyskland. Om din beställning ska levereras till detta land kan du byta så att leveranstider och fraktvillkor visas korrekt. Din varukorg och ditt kundkonto förblir oförändrade.

Vocal selections from the popular Broadway musical comedy La Cage Aux Folles arranged for piano and vocal with guitar chord boxes. Includes The Best Of Times, I Am What I Am and With You On My Arm . Music and lyrics by Jerry Herman, arranged by Patrick Holland.
Fredag 19 januari kan alla nyfikna följa med bakom kulisserna på GöteborgsOperan via Instagram. Alex Falk, som fått både kritiker och publik att jubla över tolkningen av den extravaganta butlern Jacob i musikalen La Cage aux Folles, bjuder på en fotoresa under en arbetskväll på Operan. Med start klockan 16.00. På @göteborgsoperan eller #lcafLa Cage aux Folles utspelar sig i glamorösa Saint Tropez. Musikalen är fylld av gränslös kärlek, värme och humor och storslagna shownummer (Vår bästa tid är nu, Jag är den jag är) men är också en gripande berättelse om ständigt aktuella ämnen som fördomar, att stå upp för sig själv och för allas rätt att vara den man är.

Det är fjäderboa och högklackat som gäller när GöteborgsOperans stora scen förvandlas till nattklubben La Cage aux Folles. Mikael Samuelson, känd för svenska folket som Fantomen på Operan, gör rollen som dragshowartisten Zaza. Hans make, nattklubbsägaren och konferencieren Georges, görs av folkkäre Hans Josefsson.
För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.Mikael Samuelson, känd som Fantomen på Operan, kommer tillbaka till musikalscenen som dragshowartisten Albin/Za Za i GöteborgOperans uppsättning av La Cage aux Folles. Hans make Georges, görs av folkkäre Hans Josefsson. Biljettsläpp måndag 4 mars kl 12.00, premiär 7 september 2013.

I centrum för handlingen står dragshowartisten Albin (Zaza) och dennes make nattklubbsägaren Georges. När Georges son, som de har uppfostrat tillsammans, vill gifta sig med dottern till en ultrakonservativ politiker, sätts familjebanden på spel.
Vilka konstnärliga team och solister kommer till GöteborgsOperan nästa säsong? Vilka operor och konserter kan vi se fram emot? Vilket tema har nästa danssäsong och vilka koreografer kommer att skapa dansverk för GöteborgsOperans Danskompani? Hur görs La Cage Aux Folles? Vad görs av Unga för Unga? Måndag 18 mars kl 13.00. Presentation av spelåret 2013/2014 på GöteborgsOperan Stora scenen.

När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.
GöteborgsOperan är ett av världens mest moderna operahus. Huset vid Göta älvs kaj stod klart 1994. Med sin breda repertoarmix av opera, modern dans och musikal erbjuder GöteborgsOperan något för alla besökare. Välkommen till vårt spännande hus!

Nästa säsongs stora musikal på GöteborgsOperan blir La Cage aux Folles. Uppsättningen görs i ett samarbete med Oscarsteatern där musikalen spelas just nu. Regissör blir Bo Hermansson som står bakom flera av våra mest omtyckta tv-serier och stora musikalsuccéer.
Ensemble ”Les cagelles”: Louise Hafström, Magnus Lundgren, David Joseph, Emil Schillén, Mike Gamble, David Seil, Robert Sillberg, Sivert Hauge, Jacob Walleberg, Fredrik Ström, Isac Hellman, Johan Forsberg

Please note that the auditorium and stage are completely uncovered and shows in the main theatre repertoire may be cancelled or abandoned because of the weather (this excludes films and one-off live music and comedy shows which are never cancelled because of the weather). Tickets are non-refundable in the event of cancellation because of the weather but may be exchanged. Otherwise, please be aware that all ticket purchases are nonexchangeable and non-refundable unless a show is cancelled for non-weather related reasons.LondonMusikaler.se är ett svenskt företag som hjälper musikal- och teaterintresserade människor att enkelt få information om och boka biljetter till Londons främsta Musikal- och Teaterföreställningar.

Det är fjäderboa och glitter som gäller när Oscarsteaterns scen förvandlas till nattklubben La Cage aux Folles i musikalen med samma namn! Där ser vi dragshowartisten Albin – på scen divan Zaza (Loa Falkman) – och hans make Georges (Sven Nordin) som klubbens ägare. De har tillsammans uppfostrat Georges son men familjebandet sätts på prov när han tar hem sin nya fästmö samt hennes sedesamma mor och ultrakonservativa politiker till far för att träffa hans minst sagt udda föräldrar. Familjen gör allt för att dölja sin läggning och extravaganta livsstil men med en drama queen som Albin med i leken kan man aldrig gå säker…
Den flerfaldigt prisbelönade musikalkomedin La Cage aux Folles har erövrat land efter land och gjort stor succé inte minst på Broadway och West End. Många har även tagit del av denna hjärtevärmande historia genom filmen Birdcage (1986) med Robin Williams och Gene Hackman i huvudrollerna. Den färgstarka föreställningen lyckas kombinera storslagna shownummer till medryckande musik (bl a ”Vår bästa tid är nu”) med en rörande historia om kärlek, fördomar och om att stå upp för sig själv. Med värme och humor skapar regissören Peter Dalle en oförglömligt rolig och glamourös kväll på Oscarsteatern! På scen ser vi även Suzanne Reuter som restaurangägaren Jacqueline och som parets butler ser vi komikern Per Andersson.