Posted on

Lägga Skiffer I Betong

Natursten blir bara vackrare med åren men kostar överlag lite mer än betongsten. Betongsten är ett billigare alternativ och förespråkas ofta på standardytor som exempelvis garageuppfarter eller uppställningsytor. Betongen byts ofta efter ca 15 år medan naturstenen ligger kvar och bara blir vackrare med åren.Det finns körbar marksten i olika storlekar, från små tumlade markstenar som Grändsten 21x14x5,5 cm till riktigt stora plattor som Funkis 60x60x6 cm (det finns ännu större plattor som beställningsvaror för den som önskar). Vill man ha en yta med struktur i den körbara betongen kan man välja Plateau. Idag finns det ett enormt utbud av olika sorters marksten, dekorsten samt murar. Sten finns i nästan alla regnbågens färger, från gatstens storlek till stora plattor som mäter 90×90 cm. På samma vis som trädgårdsarkitekter väljer växter passande hus och väderstreck, väljer de stensort, färg och storlek passande arkitekturen och tomtens beskaffenhet till just ditt hus. Det sköljs sedan bort med vanlig vattenslang. Vill man skydda ytan finns det impregneringsmedel som Nano Surfapore att köpa både till natursten och betong. Tålig natursten och hårdfog klarar normal högtryckstvätt.Använder man sig av en anläggare brukar man beräkna att arbetet kostar någonstans mellan 2‐4 gånger mer än vad själva materialet kostar. Detta varierar mycket beroende på att förutsättningarna i marken/tomten kan vara olika. Faktorer som påverkar är tomtens beskaffenhet, underlag, tillgänglighet för maskiner, stensort, hur stor ytan är och hur mycket förarbete som krävs.

Dekorsten kan vara krossad som Diabas- eller granitkross eller tumlad som marmor. Eller så har stenen slipats av tidens tand i havet som Sjöstenen. Det finns också många färger att välja mellan, från mörkt till ljust. Din egen smak bestämmer vad du tycker blir finast!
Använd inte högtryckstvätt på betong eller känslig natursten. Detta förstör stenen och gör att den lättare drar till sig smuts i framtiden. Är området utsatt för smuts, fett eller alger kan det rengöras med alg- och mossrengöringsmedel som Tercol.

Undvik misstaget att försöka lägga stenen utan fog eller med så liten fog som möjligt. Det kommer ogräs i alla fall men det blir så gott som omöjligt att ta bort. Dessutom kommer stenen inte att låsas lika bra (Mark AMA säger 3 mm).Hur djupt man behöver gräva beror på var i landet man bor och på befintligt underliggande material. För att få ett bra underlag rekommenderar vi att man först fyller på med bärlager 25‐40 cm därefter lägger ett ca 5 cm tjockt lager av stenflis 2-5 mm överst.

Troligtvis är det kalkutfällningar, vilka kommer från den osläckta kalken i cementen som finns i markstenen och har sugits upp med hjälp av kapillärkraften från underlaget. Oftast försvinner dessa efter cirka ett år och syns främst på färgad marksten.

Har du redan lagt din sten med en lös fog finns det ett medel som går att hälla direkt i fogen, Romex Fogförstärkare. Den gör att den lösa sanden eller stenmjölsfogen blir mer fixerad och hård vilket försvårar för myror och ogräs.
Vilka stenar som är godkända att köra på varierar, beroende på material och storlek. Oftast brukar det anges vilken trafik som gäller för respektive sten. Generellt kan man säga att 3-5 cm tjocklek är för gångytor. 5-7 cm används för personbilstrafik och 7-10 cm till industriplaner och tung trafik.

Fiberduken fyller två olika funktioner. Dels som avskiljare mellan olika material och dels för att stoppa ogräs. När man lägger marksten eller murar lägger man en fiberduk längst ner under bärlagret för att skilja materialen åt, en extraåtgärd för att undvika sättningar på sikt.Använd istället en ogräshämmande fog, Danfast fastfog eller ännu bättre Romex hårdfog. Det lönar sig i längden att investera i en lite dyrare fog. Bekämpningsmedel är dyrt och det finns inget tråkigare än att rensa ogräs i plattfogar?!

Vad kostar en stensättare i timmen?
I allmänhet kan en stensättare ta ut en timtaxa på mellan 400-700 kronor plus moms per timme, men timpriset kan vara högre eller lägre beroende på faktorer som tidigare erfarenhet och utbildning.
Det finns medel att köpa som tar bort kalkutfällningar om man inte kan vänta. Det är alltså inget fel, utan en naturlig process i betongen. Att välja stenflis under markstenen istället för stenmjöl hjälper.Natursten är oftast vackrare och används därför på premiumytor som altaner, gångar och runt pooler. Exempel på vackra stenar med struktur i ytan är skiffer och sandsten. Riktigt hård natursten är granit som även finns körbar. Kalkstenen kan både borstas och tumlas vilket ger ytterligare ett annat uttryck. Med andra ord finns det mycket att välja mellan.

På dekorytor, som exempelvis rabatter, är det stenens storlek som bestämmer hur tjock lager man behöver lägga för att fiberduken ska täckas. Ska ytorna beträdas lägg minst 6 cm tjockt. Då kan man utan problem räfsa gruset.
Radon är en luktlös, radioaktiv och hälsovådlig gas som bland annat finns i marken. Den finns nästan överallt; i marken, luften och vatten. Den är osynlig och luktfri och är en hälsofara.När man ska göra om ett tak, behöver man bestämma vilket material och utseende man vill ha. Det är alltid viktigt att väga för- och nackdelar mellan de olika möjligheteterna.

Många som väljer gröna tak (sedum) gör det av estetiska skäl eller på grund av miljömässiga värderingar. Taket isolerar det både mot värme och kyla, syresätter stadsmiljön och kan verka energibesparande.
Uppskatta kostnaden för stenläggning genom att ta hänsyn till materialkostnad per kvadratmeter och arbetskostnad per timme. Kostnaden för stenläggning kan även påverkas av markförhållandena, behov av dränering, design och mönster, tillbehör, med mera. Läs mer i artikeln om stenläggning runt huset och på uppfarten.

Måste man lägga markduk när man lägger plattor?
Du ska inte lägga fiberduk under en plattsättning – varken en stensatt uteplats, uppfart, gång eller liknande. Stenarna ligger nämligen inte stabilt, när det är en fiberduk under dem. De kommer att glida runt, och beläggningen kommer snabbt vara förstörd och du får göra om den.
Pris för stenläggning kan variera beroende på faktorer som materialval, omfattning av projektet och arbetskraftskostnader. Generellt sett kan priset variera från cirka 500 kronor till över 1 500 kronor per kvadratmeter.Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.

Tiden det tar att utföra stenläggning beror på flera faktorer, inklusive storleken på området som ska stensättas, typen av stenmaterial du väljer, markförhållandena, designen och mönstret för stenläggningen samt antalet personer som arbetar på projektet samtidigt.
När du planerar att lägga sten kan det vara en god idé att be om offert från flera entreprenörer eller hantverkare för att jämföra priser och få en bättre uppfattning om kostnaderna. Det är också viktigt att komma ihåg att det kan finnas ytterligare kostnader för förberedande arbete, såsom att gräva och förbereda underlaget för stenläggningen.Att välja rätt material och installationsteknik för ditt stenläggningsprojekt är viktigt för att säkerställa att resultatet blir hållbart och estetiskt tilltalande. Här är några tips:

Torrinstallation innebär att stenarna läggs utan användning av cement eller andra bindemedel. Stenarna placeras på en sand- eller grusbas och packas sedan tätt tillsammans för att bilda en stabil yta.
En grov uppskattning kan dock vara mellan 200-500 kr/m2 för materialkostnaden beroende på vilken sten du väljer, och 400-700 kr per timme för en stensättare, inklusive moms.

I allmänhet kan en stensättare ta ut en timtaxa på mellan 400-700 kronor plus moms per timme, men timpriset kan vara högre eller lägre beroende på faktorer som tidigare erfarenhet och utbildning.
Vill du ha en sten som är mer hållbar och robust ska du hellre välja granit, basalt eller skiffer. Tillsammans med betongsten passar dessa stentyper bra i kallt klimat med snö, frost och regn.

Om du inte är säker på vilket material eller installationsteknik som är bäst för ditt projekt, fråga en professionell stenläggare eller säljare om råd.
Att välja rätt entreprenör för stenläggning är en viktig del av att säkerställa att ditt projekt blir framgångsrikt och att du blir nöjd med resultatet. Här är några steg du kan följa för att hitta rätt entreprenör: Om uppfarten kräver extra arbete, såsom markförberedelse eller om det finns behov av extra tillbehör, kan kostnaden öka. Det är alltid bäst att be om en offert från en professionell stenläggare som kan ge en mer detaljerad uppskattning baserad på din specifika situation och önskemål. Våtinstallation betyder att stenarna installeras med hjälp av cement eller annat bindemedel. Stenarna placeras på en förberedd bas och cement appliceras sedan mellan stenarna för att skapa en stark och hållbar yta. En professionell stenläggare kan hjälpa dig att välja rätt installationsteknik och se till att arbetet utförs på rätt sätt.Genom att följa dessa steg och ta dig tid för att hitta en yrkeserfaren och kvalificerad entreprenör, kan du öka dina chanser till ett framgångsrikt stenläggningsprojekt. På Dorunner kan du se referensprojekt, läsa omdömen från tidigare kunder, kontrollera kvalifikationer och få offert från flera företag på en och samma plattform.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Tänk på hur du kommer att använda området som stenläggs. För hög trafik som en uppfart eller gångväg kan tjockare betongsten eller marksten vara ett mer lämpligt val på grund av dess höga hållbarhet och att en tjock sten tål högre belastning. Vissa stenmaterial är ömtåligare än andra och andra material kräver extra underhåll. En enkel stenläggning på en liten yta kan ta så lite som en dag eller två medan större projekt med mer komplicerade mönster och större ytor kan ta flera veckor att slutföra. Det är bäst att diskutera tidsramen för ditt specifika projekt med en professionell stenläggare för att få en mer exakt uppskattning. Ett klassiskt trästaket? Eller kanske ett staket av metall? Oavsett anledning så kan ett staket, stängsel eller grind ibland krävas. I detta inlägg går vi in djupare på skillnaderna mellan de olika varianterna. Våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning runt huset, på uteplatsen eller uppfarten. Kalksten är porös sten som kan vara ömtålig och känslig för syror och andra kemikalier. Den kan också repas och nötas bort med tiden. Travertin är lika ömtålig och kan dessutom spricka och skadas lättare än andra typer av sten. Det samma gäller för marmor, som dessutom repas lätt. Sandsten är en mjuk sten som kan vara ömtålig och känslig för nötning och erosion.

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför stenläggningen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
Vilken stil och design vill du ha för din stenläggning? Välj ett material som passar din önskade stil, till exempel natursten för en rustik eller traditionell look, eller betongsten för en modernare stil. Kanske vill du att stenarna läggs i något särskilt mönster? Det är också viktigt att stenläggningen harmoniserar med stilen på ditt hem och eventuell landskaps- eller trädgårdsdesign.Mapei har ett separat system för läggning av skiffer och klinker utomhus där produkterna testats för de svenska förhållandena i många år. På grund av de stora temperaturskillnaderna mellan sommar och vinter, är det viktigt att använda produkter som har testats för det nordiska klimatet.

Vad kostar det att lägga skiffer?
När du ska beräkna kostnaden och göra en budget för det projekt som du planerar att använda skifferplattorna till kan du räkna med att själva skiffern kostar mellan cirka 300 och 2000 kronor per kvadratmeter. Cachad
För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.

Vilken fog till skiffer?
Fogning. När hela ytan har lagts så fogas den med lämplig fogmassa – det vill säga en fogmassa speciellt för natursten. För Oregelbunden ljus Oppdalsskiffer är det vanligast att använda en cementfärgad fogmassa. Om du vill markera själva mönstret kan du välja en mörkare fog.
Forskning har alltid varit viktigt för Mapei och 12% av den totala arbetsstyrkan och 5% av omsättningen investeras i R&D; en stor vikt läggs vid att utveckla ekologiskt bärbara och miljövänliga produkter som möter LEED kraven, hela 70% av R&D investeras i detta.När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

Vilken är minsta taklutningen för skiffertak? 18grader är den minsta lutningen som rekommenderas , men då krävs det att skiffertaket spikas på träläkt och har mer överlapp

Hur lång tid tar det att lägga skiffer?
Såklart spelar storleken på både taket och skifferstenen stor roll hur lång tid det tar. Men vid en nyläggning på en standard villa tar det vanligtvis under en månad. Hur länge har ni jobbat med skiffer?
Kan man laga ett skiffertak? Ja! Det går att återställa trasiga skifferplattor men det krävs specialverktyg och kunskap. Vi stöter på många ”lagningar” med synlig genomförning som ej är tillfredsställande tätt. Lagning med skruv och klockspik är inte korrekt.

Hur lång är livslängden på mitt skiffertak? Vi har arbetat på tak som har legat sen 1890 utan några större skador. Är det lagt fackmannamässigt håller det i hundra år.
Hur mycket kostar ett skiffertak? Svårt att svara på. Beroende på storlek på taket, höjden på huset, storleken och sort på skifferplattorna avgör vilket pris som lämnas.Hur länge har ni jobbat med skiffer? Vi har jobbat hela våra yrkesliv med Skiffertak. Andra generationen skifferläggare som tidigt fick lära sig yrket redan i yngre ålder. Vi har tillsammmans jobbat över 25 år med skiffertak.Kan man tvätta sitt skiffertak utan att lägga om det? Ja! Det är fördelaktigt att hålla sitt skiffertak mossfritt , då mossan binder fukt och kan få stenen att spricka. En annan fördel är att det är lättare att få en överblick om någon skifferplatta har en spricka.Hur utnyttjar jag rotavdraget? Rotavdraget ger dig rätt till avdrag på 30% av arbetskostnaden, upp till 50 000 kr. Rotavdraget gäller per person och år. Det innebär att två personer som tillsammans äger en bostad kan slå ihop sina rotavdrag och således dra av upp till 100 000 kr av arbetskostnaden för ett större renoveringsprojekt.Hur lång tid tar det att lägga ett skiffertak? Såklart spelar storleken på både taket och skifferstenen stor roll hur lång tid det tar. Men vid en nyläggning på en standard villa tar det vanligtvis under en månad.

Hur underhåller jag mitt skiffertak? Det behöver aldrig gå sönder en skifferplatta på ert tak. Men vi rekomenderar att man ser över sitt tak efter varje vinter ifall snö och is har gjort påverkan. Det gäller egentligen alla sorters tak!Hur vet man när det är dags att byta sitt skiffertak? När Nedfallande hela skifferplattor börja släppa från skiffertaket är det ett tydligt tecken på att spiken har börjat rosta sönder.

Hos Grythyttevikens Skiffertak finner ni andra generationens skifferexperter. Släkten har arbetat med skiffertak och skifferfasader sedan år 1990. Vi är ett litet företag som specialiserar oss på skiffer som beklädnad på tak och fasad.
Vilken underlagspapp har man under ett skiffertak? YEP 2500 används med fördel när man spikar skiffertak. Den tjockare tjärpappen sluter om kring spikhålen och ger en extra säkerhet ifall en skifferplatta får en spricka.Som vi har nämnt tidigare i artikeln är skiffer en bergart som är rik på lera. Bergarten består av finkorniga sedimentära bergarter, vilket gör att skiffer är lätt att klyva till tunna plattor. Det gör också att skifferplattor går att använda till mycket, allt från fasad- och taktäckning till mosaik på väggar, golvplattor och stegstenar i trädgården.Skifferplattor är ett behagligt material att ha på en uteplats då stenen värms upp av solen och bibehåller värmen ett bra tag efter att solens strålar har försvunnit. Många väljer att installera golvvärme under skifferplattorna för att kunna använda det inglasade eller isolerade uterummet tidigare på våren och längre in på hösten.

Hur bryter man skiffer?
En vinkelslip med ett diamantblad skär enkelt igenom skiffer. Det är en dammig och högljudd process. Det blidas också en skarp kant, som bryter med den naturliga ytan. Skiffern kan också «brinna», vilket skapar en vit kant som förstör den naturliga strukturen.
En hantverkare tar mellan 800 kronor och 1100 kronor i timmen. Det går inte att lämna vare sig en exakt eller uppskattad prisuppgift eftersom kostnaden helt beror på vilken typ av projekt det är. Både arbets- och materialmässigt skiljer det sig mycket mellan att lägga skifferplattor som ett hall- eller köksgolv inomhus eller som en uteplats eller golv i ett uterum. Behöver du gjuta platta för att exempelvis bygga uterummet eller uteplatsen tillkommer det även kostnader för betong och förberedande markarbete.Som alla andra renodlade naturmaterial ser skiffern olika ut beroende på var stenen är bruten. Variationerna i utseendet gäller allt från lyster till struktur. De flesta förknippar troligen skiffer med en relativt mörkgrå nyans, men stenen förekommer även i andra färgställningar.Svaret på ovanstående fråga är att det beror helt på vilken typ av projekt du planerar. Ska du lägga ett golv inomhus, utan att göra några ingrepp i husets bärande struktur, så behöver du inte ansöka om bygglov. Gör du ingrepp i den bärande strukturen, till exempel flyttar eller tar bort en bärande vägg eller flyttar ett avlopp, måste du ansöka om bygglov och även ta hjälp av en arkitekt som ritar de ritningar som du måste bifoga i bygglovsansökan.

Skiffer är en natursten som har en inneboende hållbarhet som gör att den har en hög motståndskraft mot brott, flisor, repor och sprickor. Tar du hand om ditt skiffergolv, eller skifferplattor som du har lagt ut i din trädgård, så kommer det hålla och fortsätta se bra ut i årtionden.
Skifferplattor är svårare att hantera än exempelvis klinker, så om du inte har den kunskap som krävs är det ett klokt drag att anlita en hantverkare för att göra jobbet. De kostar lite mer men ett felaktigt lagt golv kan kosta betydligt mer att rätta till i efterhand.Lägger du ett skiffergolv inomhus är det viktigt att du håller skifferplattorna rena från bruk och fogmassa. Behöver du rengöra plattorna under tiden du lägger golvet gör du det med rent vatten och en svamp. Det är givetvis svårt, för att inte säga omöjligt, att uppge en exakt summa för hur mycket det kostar att lägga skifferplattor. Priset beror på om du ska lägga skifferplattorna i en trädgårdsgång, på en uteplats, runt poolen eller i ett kök inomhus. Dessutom påverkas priset av vilken typ av skiffer du vill ha, stenplattornas färgsättning och hur de är skurna. Våttorka golvet en gång i veckan och använda rengöringsmedel som är avsedda för stengolv när du gör det. Skiffergolv är lite känsligare än andra golv för fläckar, särskilt från sura ämnen, så använd ett milt rengöringsmedel, till exempel naturlig grönsåpa, som inte skadar plattorna.

För att underlätta för dig när du ska lägga ett nytt tak eller lägga om ett befintligt med lertegel har vi satt ihop en lista som du kan använda som utgångspunkt.
Vill du veta mer om skifferplattor? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om att lägga gångar och uteplatser med tegelpannor, hur du underhåller skifferplattor, vad du måste tänka på när du lägger skifferplattor, hur mycket det kostar och mycket mer. Vet du på vilka golv du kan lägga skifferplattor och vilka byggnadstekniska regler du behöver ta hänsyn till? Följ våra råd och undvik de vanligaste misstagen!Ska du bygga ett uterum, en uteplats, byta fasad på huset eller liknande behöver du med största sannolikhet ansöka om bygglov. Det kan dock finnas undantag från bygglovsplikten för en- och tvåbostadshus, så gör ett klokt och strategiskt drag och kontakta en bygglovshandläggare på byggnadsnämnden i den kommun som du bor i. När det gäller bygglov är det bättre att ta det säkra före det osäkra och hellre fråga en gång för mycket än för lite.

När du ska beräkna kostnaden och göra en budget för det projekt som du planerar att använda skifferplattorna till kan du räkna med att själva skiffern kostar mellan cirka 300 och 2000 kronor per kvadratmeter. Till det måste du även räkna på arbetskostnaden för hantverkarna som utför arbetet och övrigt material som markduk, stenkross till dränering, sättsand, betong, flytspackel, golvvärme etcetera.
Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här! Ska du byta skifferplattor? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt. Plattor som har en regelbunden form, till exempel rektangulära eller kvadratiska, ger ett stilrent uttryck med ett jämnt mönster. Väljer du istället skifferplattor som är oregelbundet skurna går det att skapa ett golv eller en trädgårdsgång med ett helt unikt mönster. Oregelbundet skuren skiffer ger mer utrymme för kreativitet vid läggningen. Det går också att kombinera skifferplattor med regelbundet och oregelbundet format och till exempel lägga en ram av oregelbundna plattor runt en yta av regelbundna plattor. Det går självklart att göra tvärtom om det passar bättre. En kant av regelbundna eller oregelbundna skifferplattor närmast väggarna på en inglasad altan ger en intressant effekt.

Plattor av skiffer är ett utmärkt val till marksten utomhus. För att de ska gå att lägga på ett löst underlag eller en gjuten platta måste skifferplattorna ha en tjocklek på cirka 30 millimeter. Ska du lägga skiffer utomhus själv kan du utgå från nedanstående lista:
Det första du ska göra när du har bestämt dig för att lägga skifferplattor, oavsett om det är inom- eller utomhus, är att bestämma vilken typ av skiffer du vill ha. Skiffer delar i huvudsak in två kategorier: kvartsskiffer och lerskiffer.

Skulle någon platta få en så våldsam stöt att den spricker eller flisar sig naturligt, är det möjligt att ersätta plattan. Köp några extra skifferplattor när du lägger golvet och spara dessa som ersättningsplattor. Då får du bästa möjliga färg- och mönstermatchning i golvet. Köper du en ny platta kommer varken färg eller struktur bli densamma som i det befintliga golvet.
Skifferplattor är ett populärt material att lägga utomhus runt exempelvis poolen, som en trädgårdsgång runt rabatterna eller som golv på en inglasad altan eller uteplats. Materialet är slitstarkt, vilket också gör att det är möjligt att få tag i återvunnen skiffer på begagnatmarknaden. Skifferns livfulla nyanser ger levande trädgårdsytor och vackra golv med greppvänlig ytstruktur. Det sistnämnda är inte minst viktigt när skifferplattorna läggs runt en pool.

Är skiffer dyrt?
Skiffer är ett dyrare byggmaterial jämfört med flertalet andra typer av takbeklädnad. Det finns emellertid takskiffer i en rad olika prisklasser.
För att du ska kunna bilda dig en uppfattning om hur mycket just ditt projekt kommer att kosta behöver du göra en ordentlig research på liknande projekt och på så sätt få fram ungefärliga kostnader för de olika delarna. När du har gjort det kan du sätta upp en budget och begära in offerter från tre konkurrerande aktörer. Tre kostnadsförslag räcker för att du ska kunna avgöra om det pris du har fått från respektive företag är marknadsmässigt.För att den skyddande förseglingen av golvet ska hålla så länge som möjligt är det centralt att du håller golvet rent. Har du skiffergolv i entréhallen ska du dammsuga det ofta eftersom grus sliter ner förseglingen snabbare. Ett skiffergolv går även utmärkt sopa eller torrmoppa regelbundet för att hålla det fritt från lös smuts. Skiffer har en rad egenskaper som både är till materialets fördel och nackdel. Dessvärre har skiffer fått ett oförtjänt dåligt rykte att vara skört och inte alls fungera som golvmaterial men inget kan vara mer fel. Skifferplattor är ett hållbart och inte minst miljövänligt material eftersom det kan gå att hitta på andrahandsmarknaden. Skifferns lite oregelbundna yta ger vackra skiftningar i materialet och lämpar sig till både golv och väggar. Stora oregelbundna skifferplattor blir vackra stegplattor i en trädgård eller på en stensingelgång. Förutsättningarna för ett enkelt underhåll skapas redan när skiffergolvet läggs. Plattorna tätas först med en genomträngande förseglare som sluter de små porerna i stenen. Därefter lägger du eller golvläggaren på en andra barriärförsegling som bildar en skyddande yta. Beroende på var golvet ligger, hur mycket det används och hur mycket möbler som står placerade på golvytan, kan förseglingen av skifferstenen behövas göra om en gång om året eller vartannat år. Det är extra viktigt att försegla skifferplattorna regelbundet om de ligger som golv i ett badrum, kök eller annat våtutrymme.Skiffer är ett naturmaterial som skandinaverna har använt som taktäckningsmaterial sedan 1300-talet och svenskarna sedan 1700-talet. Det är fortfarande ett uppskattat taktäckningsmaterial men ännu vanligare är att det som golvbeläggning inomhus eller på uteplatser eller som gång i en trädgård. Det blir också allt vanligare med skifferplattor som fasad på hus.

Kan man lägga fog över fog?
Hej! Ja visst kan du foga om! När du fogar om bör du skrapa ur fogen lika mycket som fogen är bred, dock aldrig mindre än 2-3 mm.
Fogarna mellan skifferplattorna är också sårbara. Varje rörelse som golvet utsätts för kan orsaka sprickor i fogmassan. Det gör att fogarna kan vara känsliga för fukt, och i värsta fall mögel, om golvet ligger i ett badrum eller kök. Därför är det viktigt att du kontrollerar fogarna regelbundet eller låter en skifferkunnig hantverkare göra det. Det går att ta bort och ersätta en fog där fogmassan har blivit skadad för att förlänga golvets livslängd.Även om ytbehandlingen på ett skiffergolv måste göras om regelbundet kan du själv bidra till att förlänga intervallen genom att våttorka golvet med naturlig såpa, till exempel Grumme grönsåpa. Det är viktigt att såpan inte innehåller några kemikalier eftersom dessa förstör stenen. Genom att regelbundet våttorka skiffergolvet med såpa tillför du stenen den balanserade porfyllnad som är nödvändig för att stenen ska få ett ytskydd.Skifferplattor är inte det billigaste materialet som finns att tillgå, men det är inte heller det dyraste. Även om du tycker att den initiala kostnaden för att köpa marksten eller plattor i skiffer är hög, särskilt om du köper skiffer av hög kvalitet, bör du tänka på att materialet kommer att hålla länge. Sannolikheten är att skifferplattorna kommer att hålla i decennier framöver.Baserat på genomförda projekt där beställaren av uppdraget använt Byggstart för att hitta entreprenör, kan vi se att det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger på omkring 2.000 kr per kvadratmeter takyta. Det här priset täcker både material och arbetstimmar. Det förekommer även projekt där kostnaden ligger nere på 1.600 kr kvadratmetern, men det finns samtidigt betydligt mer kostsamma projekt som hamnar på upp emot 3.200 kr per kvadratmeter takyta. Det finns alltså ett stort prisspann när det kommer till projekt där man lägger skiffertak.

Hos oss på Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverksfirmor på ett och samma ställe. Detta för att det ska vara enklare för dig att jämföra och i slutänden välja rätt firma för uppdraget. Vi kontrollerar referenser, kreditvärdighet och tillstånd för alla företag som ansluts till tjänsten, och vi fortsätter vår kvalitetsbevakning löpande därefter. Det är bara de hantverkare och entreprenörer som fortsätter att hålla god kvalitet och konkurrenskraftiga priser över tid, som får fortsätta vara en del av nätverket. Det är gratis att lägga ut uppdrag och du matchas då med entreprenörer som kvalificerar sig väl för ditt projekt. Dessa kommer på platsbesök och lämnar sedan anbud till dig – helt utan förpliktelser.

Många av de husägare som funderar över vilken sorts skifferprodukt de ska använda, väljer att rådfråga en entreprenör eller skifferleverantör. Dessa kan ofta ge bra information och tipsa om vilken typ av skiffer som lämpar sig bäst för ett specifikt projekt.
När man ska lägga nytt tak kan man välja mellan totalentreprenad och delad entreprenad. Totalentreprenad innebär att man som byggherre endast skriver kontrakt med en part. Den här firman står då i sin tur som ansvarig för att ta in ytterligare arbetskraft på de områden där man inte själva har kompetens eller kapacitet, tillsammans med anskaffningen av allt material. Vid delad entreprenad är det istället du som byggherre som kontrakterar entreprenörer inom respektive fackområde. Utifrån de projekt som genomförs med hjälp av Byggstart kan vi se att merparten av alla husägare väljer totalentreprenad.

Skiffer är ett dyrare byggmaterial jämfört med flertalet andra typer av takbeklädnad. Det finns emellertid takskiffer i en rad olika prisklasser. Nedan hittar du en översikt av de faktorer som påverkar priset på olika typer av skiffertak:
Skifferplattor är bland de dyraste varianterna av takbeläggning. Samtidigt är det få av alternativen, om något, som håller lika länge. Skiffer är också ett material som kan innebära ett stort ansiktslyft för huset. Utöver detta är det en praktisk produkt som både verkar isolerande och är vattentät. Vid totalentreprenad kommer du som husägare alltså få ett komplett anbud där alla utgifter som är kopplade till projektet täcks. Det enda undantaget är de eventuella utgifter som kan uppstå i samband med att man upptäcker skador på huset under arbetets gång. När det gäller takarbeten betyder detta oftast någon typ av rötskada. Stöter man på en rötskada tillkommer alla kostnader för att åtgärda problemet, i tillägg till det ursprungliga priset. Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

På den svenska marknaden finns det idag många olika typer av skiffer, som bryts i flera olika länder. De varierar både i färg, struktur och pris. Nedan finns några av de vanligaste ursprungsländerna för skiffer som lämpar sig för takbeklädnad i svenska förhållanden:
I det fall du redan har skiffer på taket, och plattorna är i ett sådant skicka att de kan återanvändas, kommer materialkostnaderna att bli betydligt lägre. I gengäld kommer man att behöva lägga på en del kostnader i form av ytterligare arbetstid för takläggaren. Det är en tidskrävande uppgift att ta ner takskiffer på ett sådan sätt att de kan användas på nytt.Det är viktigt att understryka att det inte alltid lönar sig att gå den billigaste vägen. På lite sikt är det i regel klokt att prioritera kvalitet. Alltså bör valet falla på den lösning och de produkter som håller högst kvalitet och samtidigt ryms inom budgetramarna. Om man från början har valt att investera i ett så pass exklusivt och kostsamt projekt som att lägga skiffertak, så bör man rimligen lägga tillräckliga medel på arbetskraft och material för att säkerställa ett resultat av hög kvalitet. Detta innebär exempelvis att man byter undertak och takrännor samtidigt.

I den här artikeln kan du läsa om de priser som du kan förvänta dig när du ska få ett skiffertak lagt på huset. Vi tittar även närmare på de parametrar som påverkar priset negativt i samband med den här typen av projekt, samt vad du kan göra för att hålla kostnaderna nere.

Takskiffer är ofta betydligt dyrare att lägga jämfört med andra typer av takbeläggning. Likväl kan det vara en investering som lönar sig. Skiffer är ett så slitstarkt material att det inte sällan kan hålla i hundratals år. Dessutom innebär ett skiffertak ett stort visuellt lyft för ett hus. Ett skiffertak genererar inte sällan en värdeökning som gott och väl täcker kostnaden för själva takbytet.
Ska du lägga skiffertak? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta! Det är viktigt att påpeka att priserna ovan gäller för skiffertak som läggs med nya skifferplattor. Många som lägger skiffertak väljer att använda befintligt material, i samband med att man restaurerar äldre fastigheter. Eftersom skifferplattor är nästintill omöjliga att slita ut kommer ett skiffertak att ha en livslängd som är avsevärt längre än både undertak och takrännor. Av den anledningen är det nödvändigt att plocka ner plattorna omkring vart 50:e år, för att lägga nytt undertak. Under tiden behöver man hitta en bra plats att förvara takbeläggningen på. Att återanvända gammal skiffer är en tidskrävande process, men det lönar sig i längden. Man slipper ju den största utgiften som annars kommer med att lägga skiffertak, nämligen själva takskiffern. Hej! Jag har precis köpt en lägenhet och jag tycker att fogen på golvet i badrummet är jättefult och smutsig på vissa ställen. Det finns dessutom små hål i fogen vid dörren. Kan man foga om på lite olika ställen? Med vänlig hälsning Mia

Hos Kakelspecialisten hittar du kakel, klinker, mosaik, marmor och badrumsinredning. Vi är vårt företagsnamn – kakelspecialister och vi ger dig råd och tips inför din badrumsrenovering. Besök vår 2800 kvm stora butik i Årsta eller köp våra produkter online.6. Efterfukta fogarna ett par gånger under torkprocessen. Låt betongen brinna klart under byggplast så torkningen inte går för fort, det kan orsaka sprickbildning.En nyhet på marknaden är dränerande hårdunderlag som kompletteras med dränerande hårdfog. Kan vara bra för större ytor där man önskar bättre avrinning. Nackdelen med betong är att vattnet inte kan rinna igenom. Läs mer på flisbyab.se. Fogen heter Romex.7. Tvätta bort oönskade betonghinnor från stenen med syratvätt. Finns på byggvaruhus – samma sort som man använder vid klinkersättning. Andas inte in och efterskölj direkt med vatten. Var varsam i det här momentet eftersom viss sten kan missfärgas och fogytan kan lösas upp. Testa på en provbit.

1. Schakta ur 20 cm för bärlager plus sammanlagt 7–11 cm för två lager av grov- respektive finbetong. Plus ytterligare lite för själva naturstenen som sedan utgör ytan för trädgårdsgången – naturstensplattorna kan vara olika tjocka, räkna med den tjockaste.

Fogarna mellan naturstenplattorna utgörs här också av betong och ger inte ogräset en chans, till skillnad från fogsand som med tiden kan erodera. Ofta sprids matjord från intillliggande rabatter och letar sig ned i fogarna och vips kommer också ogräs. Alla som haft stenläggning i sin trädgård vet att det finns två problem som man alltid får dras med: sättningar, beroende på lokala geologiska förhållanden i kombination med klimat, samt ogräs. Däremot ska man inte förledas tro att betongbädd i sig är ett universalskydd. Även om betong är ett solitt material påverkas även det av sättningar och kan spricka om grunden efterhand undermineras. Det krävs alltså även här ett lager packad kross under som bärlager.

Vad fogar man skiffer med?
Fogning. När hela ytan har lagts så fogas den med lämplig fogmassa – det vill säga en fogmassa speciellt för natursten.
4. Gjut ett grovbetonglager på 5–8 cm. Gör gärna sprickfogar på cirka 3 mm var tredje meter som tar upp framtida sättningar. Enklast är att bara trycka ned en masonitskiva på högkant tvärs över gången medan betongen fortfarande är mjuk. Armera gärna. Tack vara gediget underarbete ligger dock plattor och fogar intakta sedan 8 år tillbaka – utan sprickor och ogräs. Plattorna ligger i betongbädd och mycket mer stabil grund kan man inte få. 5. När grovbetongen hårdnat gjuter du ett lager finbetong på 2–3 cm som du sedan lägger plattorna i. Naturstenplattorna kan vara olika tjocka, tryck ned dem olika mycket så att ytan blir jämn. Låt betongen tryckas upp lite i skarvarna. Jämna av eller fyll i med murslev. Det kan vara snyggt att runda fogarna lite. Se till att inte spilla betong i onödan på stenytan. Betong efterlämnar en grå hinna som kan vara svår att få bort. Ta bort det du kan redan nu med trasa och våt pensel.

Betongplattor finns i regel flera storlekar. Det vanligaste måtten är 50 x 50 och 40 x 40 centimeter, men det finns både större och mindre plattor. Tjockleken bör inte vara mindre än 5 centimeter. Med undantag om du ska anlägga betongplattorna där du parkerar bilen. Då bör du öka tjockleken till 6 centimeter.
Schakta ur till lämpligt djup. Gräv med en lutning på minst 1-2 cm per meter för bättre vattenavrinning. Normalt arbetar du bäst med spetsig spade, men du kan behöva korp och spett. Täck den schaktade ytan med fiberduk som går upp över kanterna.

Det roligaste momentet vid plattläggning är förstås själva läggningsarbetet, när man platta för platta kan se ytan växa fram. Men för att glädjen av den upplevelsen ska bestå är det mycket viktigt att lägga stor omsorg vid underarbetet.En av de verkligt stora njutningarna med en trädgård är väl lagda betongplattor på uteplatsen eller trädgårdsgången. Väl lagda betongplattor kan ge den ytan.Betongplattorna finns med utseenden i den klassiska släta ytan och i ett flertal olika utseenden på strukturerade ytor. Förr fanns det i princip bara grå plattor och plattor med olika typer av stenbeläggningar. Idag ser utbudet för utseendet helt annorlunda ut även om den grå kulören dominerar i flera olika nyanser, från ljust grå till antracitgråa och svarta plattor.

Här hittar du hundratals trädgårdstips om allt ifrån planering av tomt till beskärning och trädgårdsskötsel, som hjälper dig att vårda din trädgård. Ta del av praktiska steg-för-steg projekt för altaner och staket och mycket mer. Oavsett vilka trädgårdsplaner du har så är chansen stor att du hittar det du söker.
På stora ytor ger emellertid genomgående fogar oftast ett ”långrandigt”, lite trist intryck. Både med hänsyn till detta och för hållbarhetens skull bör grundregeln vara att du förskjuter raderna en halv platta. Det är också den tekniken som används i läggningsexemplet du kan följa här nedan.

Slarvar du det minsta med de olika moment som ingår, blir inte resultatet av läggningen som du önskade, nämligen att den inte ska sätta sig utan behålla sin stabilitet i många år. Väljer du att använda större plattor kan du lägga dem med genomgående fogar. Med den tekniken får du ytan att se längre ut än vad den i verkligheten är.
Betongplattor finns även i halvplattor, vilket gör att du vid fogförskjutningar slipper att dela materialet. Det finns många olika typer och utseenden på plattor att välja mellan och urvalet kan variera. Även om priset för olika typer av plattor varierar något är valet nästan alltid en smakfråga.Ytbelagda betongplattor ger nästan alltid ett välbehövligt liv åt läggningsytan. Ytskiktets singel eller krossmaterial gör också beläggningen mera halksäker.

Hur man lägger skiffer?
Det är viktigt att skiffern ligger stabilt och plant när du hugger den. Använd kulhammare direkt mot stenen. Vid huggning av skiffer är det kulhammarens vikt och hastighet som är viktig. Slå inte med våldsam kraft rakt ner, utan i en vinkel, och med en liten knyck som om du spelar tennis eller kastar med ett fiskespö.
Spänn upp trådar som markerar läggningsytan och helst även den nivå på vilken plattorna ska ligga. Obs! Kontrollera om det finns rör eller elledningar i marken innan du börjar gräva.Du ska därför gräva med en lutning på minst 1-2 cm per meter för att få en bra vattenavrinning. Anlägger du en altan med plattor som ligger ansluten till huset ska du gräva så att det luta ut ifrån huset. Är marken tjälskjutande kan man behöva göra en urschaktning till 50 centimeter eller mer och fylla ut med sådant genomsläppligt material som grov makadam eller singel och avjämna med grus. Speciellt om du ska lägga markplattor till en garageuppfart. Kross av blandad vit marmor och svart diabas, nästan vit rhensingel, rödtonad singel och sjösten i mörkare och ljusare bruna nyanser, skiffermönstrad struktur och utseende, plattor av färgad betong och melerade plattor i olika kulörer och utseenden. Se bara upp så att ytkulören och strukturen passar till husfasaden och andra närbelägna ytor.Den stora fördelen med betongplattor framför många naturmaterial är att de håller fasta mått och alltså kan läggas med tätare fogar. Detta är särskilt viktigt när man lägger en altan som ska möbleras. Där bör alla ojämnheter, som orsakar vickande stolar och bord, bannlysas.

Ju mindre formatet är desto lättare är det givetvis att handskas med materialet, men det kan å andra sidan vara betydligt svårare att lägga så att ytan blir snygg.Den kvadratiska formen är vanligast, därnäst kommer den rektangulära. Andra former, bland annat trianglar, stav, genombrutna plattor och stenliknande med bågformiga kanter förekommer också. En del av dessa kan läggas i mer eller mindre fantasifulla mönster.Hur djupt just du behöver schakta är omöjligt att säga, eftersom det har med markförhållandet på platsen att göra. Har du inte egen erfarenhet kan du kontakta byggnadsnämnden. Där vet man vad som generellt gäller för trakten.