Posted on

Lagotto Till Salu

Köpahund är Sveriges bästa annonsplats för hundar! På Köpahund vill vi att du som söker en ny familjemedlem och du som är uppfödare ska hitta varandra.Svenska Kennelklubben är hundägarnas riksorganisation och företräder alla hundar och hundägare i Sverige. Med våra 300 000 medlemmar är vi en av landets största intresseorganisationer. Vi sprider information, utbildar och väcker debatt – och visar på den stora glädjen och nyttan med hund!

Vad roligt att du är intresserad av våra hundar. Vi jobbar för att våra hundar ska få sin andra chans och ett kärleksfullt hem. Vill du ge våra hundar ett hem? Tänk på att skriva din intresseanmälan så utförligt som möjligt. Detta för att vi ska kunna ge rätt förutsättningar för våra hundar men också för er skull. Att rätt hund kommer till rätt hem. Hundarna kommer alltid i första hand för oss vilket gör att det tyvärr kan ta en tid för oss att svara på din intresseanmälan men vi svarar så fort som möjligt.
Den tränar gärna lydnad, spårning, apport eller agility. En utpräglad arbetshund som kräver en hel del aktivitet, gärna långpromenader i skogen där den får nosa omkring fritt! Några egenskaper som vi tycker beskriver rasen bra är intelligent, livlig och familjekär! Lagotto romagnolo har ett ovanligt starkt fokus, vilket gör den till en duktig spårare. Den har stor arbetsvilja, vänligt temperament och går ofta bra ihop med andra djur. Rasen är kärleksfull mot sin ägare, älskar sin familj högt och trivs bra i sällskap med barn. Men det är viktigt att understryka att det inte finns några helt allergifria hundraser. Om du är allergisk är det viktigt att du testar dig fram för att hitta en hund som passar just dig.Lagotton finns i flera olika färger – vit, smutsvit, orange, brunskimmel och brun (enfärgad eller fläckig). Den känns igen på sin grova, krulliga päls och kräver en rejäl dos pälsvård.Lagotton är också en lekfull hund som gärna apporterar, simmar och springer fritt i naturen. Den behöver ordentligt med stimulans, fysiskt såväl som mentalt. Nosarbete i skogen är en bra aktivitet, eller varför inte agility?

En lagotton kostar i genomsnitt mellan 16 000-25 000 kronor. Priset beror helt på hundens stamtavla, uppfödare, ålder och träning. Du kan läsa mer om rasen och hitta uppfödare hos svenska lagotto romagnoloklubben.
Är du nyfiken på tryffelhunden lagotto romagnolo? Hundrasen känns igen på sitt livliga temperament, sin lockiga päls och utmärkta spårningsförmåga. Här kommer en artikel dedikerad till den populära lagotton!Ja, lagotto romagnolo är en allergivänliga hund, men det kan såklart variera beroende på hund och allergiker. Lagotton har en lockig päls som fäller mycket lite, vilket gör att vissa allergiker kan tolerera den bättre än andra raser. Idag används lagotton för att spåra tryfflar, men den är också en riktigt bra sällskapshund. Rasen är aktiv, har utmärkt vittringsförmåga och lätt för att lära sig nya saker. Även om lagotto romagnolo ursprungligen uppföddes som jakthundar är deras instinkter idag så dämpade att de inte lämpar sig som vakt- eller jakthundar. De älskar apportlekar. De används fortfarande på många platser i Italien för att hitta tryffel.

Hur gammal kan en lagotto bli?
15 till 17 årLagotto romagnolo / Livslängd
Lagotto Romagnolo kan mycket lätt gå från att vara en förstklassig simmare till en förstklassig lekkamrat. De är utmärkta följeslagare för personer som gillar att jogga eller cykla. Den här rasen älskar att spela boll och jagar frisbees med stor entusiasm. Lagotto Romagnolos är snälla mot barn och välkomnar främlingar. De älskar sina familjer till döds och passar in i de flesta. Den här hunden är mycket sällskaplig och lojal och skäller bara när den känner att den behöver varna sin ägare för något. De behöver inte mycket motion och föredrar ofta att leka med sin ägare eller andra hundar i stället, men de behöver motioneras i minst 30 minuter per dag och bör få leka mer än så.Lagotto Romagnolos är extremt intelligenta hundar som är lätta att träna. De föddes upp som jakthundar, är oerhört skickliga simmare, och de är rakt igenom utmärkta husdjur eftersom de är vänliga mot barn, vuxna och andra djur. Är du och din familj aktiva och ser fram emot att ha en hund att leka med? Lagotto romagnolo kan vara det perfekta valet för er, och här på Djurportal.se kan man hitta både valpar och vuxna lagotto romagnolos till salu. Längre ner på den här sidan kan man även lära sig mer om denna härliga hundras.

När du hittar en Lagotto Romagnolo till salu kan du förvänta dig att få en medelstor hund som väger upp till 16 kg som vuxen. Den genomsnittliga höjden för en hanhund är cirka 32-37 cm, medan tikar är något kortare i genomsnitt 29-33 cm. Dessa pälsiga små varelser finns i tre olika färger – bruna, vita och fläckiga. De har ett enda lager päls, som inte är särskilt tjockt men ändå ganska varmt!
De mandelformade ögonen matchar vanligtvis färgen på pälsen, och brunt eller svart är det vanligaste för rasen. Deras öron är halvt nedhängande (inte riktigt som andra hundraser) och faller ner över ögonen när de är avslappnade. När en alert Lagotto Romagnola känner sig hotad lyfter den sina öron rakt upp i en spets för att få dem att se större ut. De kan lätt anpassa sig till både varma och kalla väderförhållanden. Deras päls är mycket tålig, men den trasslar lätt ihop sig när den är våt – det tar därför mycket tid varje dag att borsta deras päls, vilket är viktigt att ta hänsyn till när man hittar denna ras till salu.

När du letar efter en Lagotto Romagnolo till salu finns det många saker du bör tänka på innan du köper en. Eftersom de är så bra simmare bör du aldrig lämna din hund obevakad i närheten av vatten, eftersom de ofta hoppar i direkt och kan vara svåra att kalla in. Dessutom äter de oftast allting, vilket gör att de kräver mycket uppmärksamhet från sin ägare. Lagotto Romagnolo är den enda så kallade vattenhunden i världen vars päls inte stöter bort vatten, utan absorberar upp till 30 % av sin egen vikt i vatten, vilket gör den nästan helt vattentät! Det gör dem till utmärkta simmare och gör att de kan arbeta i timmar utan att bli trötta. Innan du köper en Lagotto Romagnolo bör du fundera över din livsstil och om du vill investera i ett sådant djur. Om du gillar att spendera mycket tid utomhus med att simma, jogga och spela boll, kommer Lagotto Romagnolo att vara ett bra tillskott till din familj. Det viktigaste när du tittar på den här rasen till salu är att se till att de är friska och inte alltför överviktiga – de ska se mest muskulösa ut och prata gärna med uppfödaren om valet av foder för den.
Basenji kan inte skälla men är inte stum och när den blir glad utbringar den ett joddlande läte. Detta ska inte förväxlas med en morrning. Den är att betrakta som en livlig ras men som gärna kelar och ligger nära sin ägare. Den är intelligent, självständig men ändå tillgiven och alert. Rasen har ett medfött mycket stort viltintresse. Man skall träna mycket inkallning redan i unga år och alltid se till att man är på behörigt avstånd från biltrafik och andra faror innan man släpper sin hund. Gentemot främlingar kan den vara reserverad.

Basenjin är troligen en av världens äldsta hundraser. I pyramiderna finns avbildningar av en mindre, spetsliknande hund med en klocka runt halsen. Denna klocka anses vara ett bevis för att det verkligen är en basenji, eftersom det är den enda hundras som inte kan skälla. I centrala Afrika kan man hitta klockförsedda basenji än i dag och här används klockorna för att jägarna ska höra var hunden är under jakten. Rasen upptäcktes i slutet av 1800-talet i Kongo och försök gjordes att ta den till England, men inte förrän 1936 överlevde den i västvärlden.
Basenji är en jakthund och de jagar mycket med synen. Men den har också en mycket bra spårförmåga. Den är en mycket duktig jägare och kan med lätthet döda sitt byte. Detta får man inte glömma som ägare. Dagens basenji är i första hand en sällskapshund, men i de inre delarna av Afrika används rasen än i dag som jakthund, i första hand för att driva vilt in i fällor. Numera kan man tävla i lure coursing, en simulerad harjakt, vilket snabbt blivit populärt.

Basenji är en medelstor hund av spetstyp, 40–43 cm i mankhöjd och vikt är 9,5–11 kg. Pälsen är kort och silkeslen och finns i flera färgvarianter, svart och vit, röd och vit, trefärgad och brindle och vit. Den ska ha vita tassar, vit svansspets och vitt bröst. Röd och vit är den vanligaste färgen.
En basenji har en mycket kort, lättskött päls. Man sköter den med lätthet själv och det tar nästan ingen tid alls in anspråk. Rasen är renlig av sig och kan putsa sig som en katt. Den luktar inte hund.

Svenska Kennelklubben är hundägarnas riksorganisation och företräder alla hundar, hundägare och hundälskare i Sverige. Med cirka 300 000 medlemmar är vi en av landets största intresseorganisationer. Vi sprider information, utbildar och väcker debatt – och visar på den stora glädjen och nyttan med hund! Den ägare som förstått innebörden av konsekvent, fast men vänligt ledarskap, kommer att lyckas mycket bra med sin hund. Kroppsspråk och röstläge är de två viktigaste ingredienserna vid fostran. Hård uppfostran fungerar mycket dåligt på en basenji. Den har en väldigt stark flockkänsla och älskar närhet. För den sakens skull så är den inte en knähund. Tikarna löper i regel bara en gång om året, och nästan alla valpar föds under november–januari. Det är en frisk ras som blir 12-15 år gammal. Några rasbundna sjukdomar finns som ”basenjiretinopati” (sjuklig förändring av hundens näthinna) och fanconis syndrom (njurarna fungerar inte normalt). För den senare finns i dag en DNA-markörtest. Rasklubben arbetar aktivt med hälsofrågorna.Valpar till salu eller billiga valpar som säljes ser man dagligen annonser på, i tidningar och på nätet. Alla valpar är små och gulliga men den tiden är kort, snart är det en vuxen hund man har. Ett bra exempel på detta är rottweiler valpar, små söta som alla andra valpar, men som vuxen hund är detta något helt annat och kräver en bra hundförare om detta köp av valp ska bli bra. Besök olika rasklubbar för att hitta valpar som säljes. Billiga valpar till salu kan man köpa om de inte är rasrena. Little Heartdrop född Sörgården 2007 e Heartbeat u Vinette ue Pomme Royal Lansiär Immer. Vinnare av Breeders Trophy 2013. Här 4:a på 7 års finalen Breeders 2014 med Stina Lillje Enormt duktigt av er och som Anna skrev så var Amigo den första Lagotton som klarat inträdesproven till vårdhundskolan och på Svenska pedagoghundinstitutet hade de aldrig sett en coolare lagotto. Underbart betyg för lagottorasen och otroligt stolta uppfödare!

Hur mycket kostar en lagotto?
En lagotton kostar i genomsnitt mellan 16 000-25 000 kronor. Priset beror helt på hundens stamtavla, uppfödare, ålder och träning. Du kan läsa mer om rasen och hitta uppfödare hos svenska lagotto romagnoloklubben.
Detta gamla foto dök upp och väckte många tankar. Detta är våra allra första hundar som vi på 80-talet startade vårt hundliv med och som visade sig ha blivit ett livlångt intresse och livsstil. Man kan ju fundera över vad vi skulle gjort av vårt liv om vi inte mer eller mindre av en slump blev hundägare första gången och det visade sig att det passade oss perfekt och är en livsstil som passar oss utmärkt och har skänkt och gör fortfarande oss så mycket glädje och livskvalite. Till vänster på bilden är GIT som här är nästan 14 år gammal och i mitten sitter HELLA ca 1,5 år och valpen är vår första Golden TUVA här ungefär ett halvår gammal. Här är lite nya bilder på valparna och deras olika sovställningar. De är nu 13 dagar och fortfarande äter och sover de det mesta av tiden. De växer så det knakar och mår alldeles förträfligt. De närmaste dagarna kommer de att öppna ögonen och resa sig på benen och då blir det lite mer fart i valplådan.

Stort GRATTIS till Rusagårdens AMIGO och hans duktiga ägare och förare Anna Hansson som har tagit sin examen och Amigo är nu licensierad pedagogisk tjänstehund.
Idag firar vi bästa dreamteamet KITTY (Rusagårdens Ljuva Krysmynta) och hennes eminenta förare Britt-Marie som idag tog sitt 3:e cert och blev därmed Rallylydnadsmästare och CHAMPION !!! Ni är bäst när det gäller

GRATTIS till en fantastisk bedrift säger vi till Chili (Rusagårdens Hot Chili) och husse Rolf som efter lång utbildning har blivit godkända som hundekipage i Missing People, mycket viktiga samhällsuppgifter som väntar er nu. LYCKA TILL!
Idag var det Kitty (Rusagårdens Ljuva Krysmynta) och Max (Gleska by the Way) som visade framfötterna på lydnadsbanan. Tillsammans med sina förare Britt-Marie och Johnny klarade de uppflyttningspoäng i Lydnad Startklass trots otrolig värme och kvavt på banan.På söndagen var det Nose Work tävling som gällde med samma hund och förare och där klarade han 3 sök med full poängpott och det 4:e söket missades för att föraren läste sin hund fel (ja ja det är sånt som händer, nya friska tag som gäller och mer träning!)

Är lagotto romagnolo allergivänlig?
Allergivänlig? Lagotto har ett rykte om att vara särskilt allergivänlig, och marknadsförs ibland som en ras lämplig för personer med allergi. Det finns tyvärr inga vetenskapliga belägg för att allergiker skulle tåla lagotto bättre än andra hundraser. Cachad
Alla uppfödare och valpar här på Köpahund.se uppfyller SKKs krav men det kan ändå finnas skäl att välja sin uppfödare med omsorg. Om du och din uppfödare har en bra relation kan uppfödaren vara ett stort stöd för dig under den första tiden. När du har frågor kring utfodring, utrustning eller valpens beteende är det naturligt att ringa uppfödaren som vet vad valpar av just din ras behöver. Många uppfödare arrangerar också valp- eller kennelträffar som är ett gyllene tillfälle för dig att träffa andra hundägare med samma ras som du.I menyn till vänster hittar du mer information om vilka krav som SKK ställer på sina uppfödare och vad det innebär för dig som valpköpare. Du får även hjälp att hitta uppfödare som kanske inte har någon valpkull ute på Köpahund.se just nu.Svenska Kennelklubben, SKK har drygt 14 000 aktiva hunduppfödare och det finns således många uppfödare att välja mellan när du ska köpa valp, framför allt om du fastnat för en vanlig ras.

Man kan också dra isär tovorna till en del med sina fingrar som när man river tyg. Tänk på att alltid vara lätt på handen men upprepa det du gör med verktygen flera, flera gånger på samma ställe.
Torka hunden (krama) med en torkduk som drar åt sig extra mycket vatten,finns flera bra märken ute i handeln eller på hundutställningar. Använder du handduk, krama, gnugga inte!Låt hunden ruska sig, torka igen! Föna den med hårtork, om du vill, men låt bara värmen torka hunden så krullar pälsen ihop sig hur fint som helst. Mina hundar som har tjocka pälsar fryser ofta väldigt om de ska ligga blöta och självtorka. De gillaratt få lite varm blås på sig då..

En del lagotto får tjockare päls med åldern, men även tunnare. Det mesta handlar om arvsanlag. Pröva att klippa ned din hund kort och se om det blir bättre när pälsen växer ut. Lycka till👍🏻

Valpar mellan 8-16 veckor har enormt lätt för att lära, men protesterar gärna vilt och högljutt mot allt de tycker verkar nytt och annorlunda. Det är då man måste vara lugn och visa att det här måste vi göra, du kan lita på mig. Vinn en gång och ni har vunnit för alltid. Vänta ut din skrikande och sprattlande valp, men ge inte upp. Belöna vrje litet steg mot medgörlighet. Vad belöningen ska vara avgör du som ägare.
Det är lätt nu när den nya familjemedlemman har kommit att man bara vill låta valpen ha det fritt och mysigt. Och visst ska ni ge den ett par veckor att lära känna er som familj, men ganska snart behöver man börja med hantering så att valpen förstår att det ingår i det dagliga livet. Allt handlar om tillvänjning!Hejsan Det låter som du ska köpa Andis skär 5FC och låta din hund klippas blöt. Det kommer att bli perfekt. Läs om WetClipping på Karins Hundvårds sida. Lycka till.

Hur ofta ska en lagotto klippas?
Lagotton måste klippas var 6 -10 vecka för att kunna må bra. Det finns hundar i vår ras som ställts ut under många år och aldrig behövt klippas ned med maskin eller klippas helt kort, därför att deras ägare lägger någon stund i veckan på att gå igenom hunden päls.
Alla hundar har ett fett i hårsäckarna som smörjer och gör pälsen skön, en tovig lagotto gör allt för att få ut denna olja på sin toviga lufttäta päls och gnuggar sig på allt som kan riva, snö, skare, sidan av vardagsrumssoffan eller matte och husses säng, trappen eller buskar. Hjälp din hund till ett skönt hundliv, se till att den inte blir ett tovpaket.

Som aktiv uppfödare av rasen sedan 17 år och hundfrisör till yrket sedan 48 år tillbaka, numer främst av lagotto, vill jag skriva några rader om hur vår ras ska hanteras pälsmässigt. ”lagottoskäret” gör de lagottoägare som köpt det besvikna. Det finns ingen möjlighet att få det skäret att klippa igenom en tovig lagottopäls. Har du ebställt det till din hund, skicka tillbaka det och byt det mot ett skär nr FC4 eller FC 5 så kommer du att lycka med klippningen av din hund. FC på skären står för Fine Cut och då har skären en jämn kant. Om de heter F (fine) är det ojämn överkant och de tar mer i tovor men man måste ha en viss försiktighet vid benkanter, ljumskar mm. Lycka till!

Glöm inte att hantera era valpar när ni haft dem i några veckor. Det är oerhört viktigt att ni lär era hundar att stå på ett bord. Att ni får borsta mustascher, ta bort ögonklet, titta i tassar, göra rent under svansen.
6FC – 4,8 mm och 5FC – 6,4mm är bra till kropp och ben på en tämligen tovig hund. Grovklipp och borsta igenom, putsa. Går bra att kombinera på olika delar av kroppen.Det största ansvaret på hur kommande lagottoägare kommer att kunna sköta sina hundars pälsar ligger på oss uppfödare. Vi måste upplysa de nya lagottoägarna om att hundarna ska kunna hanteras på bord och få pälsvård hemma varje vecka.Kan man som uppfödare inte själv hjälpa sina valpköpare med pälsvården, tycker jag man ske ge dem tips var de kan få hjälp av någon klippkunnig person i närheten av sin hemort. Det finns en klipplista på rasklubbens hemsida. Är hunden helt igentovad är det oftast bäst att gå till en hundsalong där de är vana att befria igentovade hundar från vinterkappan.

Vart kan man köpa lagotto?
Jag som driver Galottens heter Pernilla, och är uppfödare av hundrasen lagotto romagnolo. Min kennel präglas av arbetet att förvalta rasen och dess kulturarv. Redan från början av min uppfödning bestämde jag mig för att min uppfödning skulle stå på tre ben: exteriör, hälsa och mentalitet.
Tyvärr kostar det att hålla hunden i god pälsvård om du inte lärt dig själv. Den kostnaden bör man ta med i beräkningen när man skaffar sig en hund.För en lagotto ligger pälsvården runt 5000:-/år om man inte kan frisera sin hund själv. Men då får den en total genomgång med bad, fölning klor och tassar mm.10FC – 1,5 mm, kan användas i tassar, insida öron men ska alltid användas sparsamt då många hundar i rasen får klåda då de klipps för kort på buken, runt könsdelarna med flera ställen.

Vilken hund har högst IQ?
Border collien är den smartaste hunden Border collie föds upp för att valla får och har därför en skyddande natur, hög energinivå och en stor önskan att arbeta för människor. Enligt hundpsykologen Stanley Coren är border collien den smartaste hunden.
Det står i rasstandarden att gammal ull ska avlägsnas kontinuerligt, hur gör man det utan att använda något verktyg? Trolleri, trollera!!! Idag har vi också en hel del olika pälskvaliteter och det avgör också hur lätt- respektive svårskött din hunds päls kommer att bli. Och hur pälsen blir kommer av vad hunden har med sig i arv från föräldradjur och släktingar!Om man har en riktigt tovig hund som man vill klippa ned kan det ibland vara lättare att klippa den blöt direkt efter bad för att komma igenom pälsen lättare och komma under tovorna. Om man då klipper ned hunden med till exempel skär 7 FC (3,4 mm kvar) blir det nästan dubbelt så mycket kvar då hunden blivit av med pälsen och torkat. Det beror på att den blöta pälsen blir lättare att sträcka i blött tillstånd och då blir det så klart mer kvar när det torkat.

Vilken hund luktar minst?
En basenji har en mycket kort, lättskött päls. Man sköter den med lätthet själv och det tar nästan ingen tid alls in anspråk. Rasen är renlig av sig och kan putsa sig som en katt. Den luktar inte hund.
Vänj dem vid att ni får plocka med tassar och klippa klor. Lär dem gärna att ni får klippa lite här och där på pälsen ( ni kan nästan klippa i luften) bara de vänjer sig vid ljudet av sax och att kunna stå kvar. Framför allt, lär dem att det är OK att behöva stå kvar under skötseln. Så fort det fungerar en liten stund, belöna med lugn röst och gott godis, ( ev. tub med smaksatt mjukost, men belöna med måtta).

Hejsan, jag har en lagotto på 6 år och allt är bra med henne men jag upplever att hennes päls har blivit tunnare…Är det något som kan vara fel på henne fysiskt eller blir det så när de blir äldre?
Man drar skäret flera gånger om och om igen på samma ställe. Då börjar ullen flyga runt och tovorna öppnas. Man drar alltid tovskräret i hårets växtriktning och om hunden är totalt tovig måste kan först klippa bort det mesta av tovan för att sedan tova flera gånger i pälsen.

Hej. har alltid använt skär 7, vilket har funkat super. Nu var det dags för ett nytt skär, o fick veta i butiken att 5,8 skulle funka – funkade inte alls. osäker med FC, är 7 o 7 FC lika bra?

Skäret ska användas som en kam med den vassa sidan utåt. Man för tovskäret lugnt och sakta genom pälsen liggandes intill kroppen. Har man det för rakt ut så luggar det hunden rejält. Det får inte slita och göra ont på hunden då gör man fel!
Huvudet klipps oftast för hand men kan ibland behöva rakas ned, speciellt under öron och under hakan.FC står för Fine Cut och är ett jämnt skär med taggarna. Lite olika märkning beroende på märke.Har hunden vad jag kallar enfetvaddspäls; – En mjuk päls utan den sträva strukturen i varje lock, kommer den förmodligen aldrig att kunna ha speciellt lång päls innan det blir en lufttät matta på hunden. Denna pälstyp mår allra bäst av att som längst hållas runt 2 cm, då går den att hantera.Det står i rasstandarden att rasen ska ge skall/larma vid besökare. Men sen ska den ge sig. Absolut inte vakta och vara otrygg med människor. Mina hundar älskar människor och hundar. Det man gör är att man schamponerar hunden och tar mycket balsam och sedan sköljer ur pälsen. Kramar ur hunden och vrider ur så mycket vatten som möjligt ur pälsen, tar upp den på klippbordet och klipper av den blöta pälsen med maskinen och man prövar först med det längsta skäret man skulle vilja ha. Om det inte fungerar går man ned en storlek på skäret. Så om jag börjar med att pröva med skär nr 4F ( spar 9,6 mm) så går jag vidare och prövar med skär nr 5F (som sparar 6,4 mm). En stor fördel med denna metod är att skären till maskinen inte blir varma då hunden är blöt, som de gärna blir då man klipper i torr päls. 4FC – 9,6 mm och 3FC – 12mm och används på tunnpälsade och tovfria hundar som går lätt att klippa ned eller vid WetClipping, även skär 31/4 som sparar 13 mm kan ibland fungera.Mina egna hundar kommer och sätter upp framtassarna på klippbordet när jag ropar på dem. De vet att de överlever, och får någon form av belöning när det är över.En lagotto tovar alltid i ljumskar, armhålor, vid könsorganen, under öron och i skägg och mustascher. Det är för att det är elastisk hud på dessa ställen och värmen gör att det blir fuktigt och pälsens fibrer griper tag i varandra om man inte håller efter där. Det blir som när man tovar av ull och såpa! Är hunden totaltovig, klipp bort tovorna och börja på ny kula med skötseln.I mitt arbete som hundfrisör möter jag en hel del lagotto som tror att de ska mista livet när de hamnar på ett bord, och dessa hundar tycker jag mest synd om.

Finns det tovor, kardborrar mm? Gå igenom pälsen med fingrarna. Dela på tovor bakom öron, i ljumskar, armhålor, precis som när du river ett tyg, utifrån och in, då frigörs ullen i botten. Ta fram tovskäret, som ska användas som en kam och ligga helt i pälsen med vassa sidan utåt så man använder den. Det ska inte göra ont! Då gör du fel. Lagotton tovar mest på de ställen där huden är elastisk, i ljumskar, armhålor, runt pungen och under öronen. Det är för att där blir det fuktigt och varm och hårstråna gnids mot varandra, precis som när man tovar med ull.Jag ska köpa en trimmer för att klippa min lagotto själv. Vilket nr på skär skulle du rekommendera. Jag tror hon har en fetvaddspäls som du beskriver den, eftersom pålsen är mjuk och inte sträv.

Tovskäret ska användas med förstånd, inte för ofta, och gärna tillsammans med den stora pudelkardan. Speciellt bra fungerar tovskäret till att reda ut öron, tassar, skägg och mustascher. Allt handlar om tillvänjning så ta några minuter varje dag och vänj hunden vid tovskäret. Om man går igenom sin hund en gång per månad, men tar öron och skägg ca en gång per vecka så kan man hålla sin lagotto i fin päls.
Om du vill använda en Flexikarda eller gles kam, var noga med att du kommer ända ned i botten på pälsen, annars blir tovigheten värre med ett halvdant jobb. När du går igenom hela pälsen, klipp, tova ut och känn att hela hunden är fri från gammal ull och tovor. Stoppa den i badet och schamponera försiktigt överallt. Glöm inte inne i tassar, mellan tår och trampdynor, där ligger alltid smågrus och annat som gör att det bildas klumpar inne mellan tår och trampdynor. Skägg, mustascher och öronlappar måste också schamponeras in, håll huvudet nedåt och spola rent snabbt.Har du köpt en hund med tunn sträv päls och lösa lockar ,lär den inte tova speciellt mycket men är svårare att handklippa då i stort sett varje klipp med saxen syns.

Vad kostar en lagotto valp 2023?
En lagotto romagnolo kostar oftast någonstans mellan 17000-27000 kronor.
Dagens hundschampon är så bra så du kan utan tvekan bada din hund var 5-8 vecka. De allra flesta schampon ska spädas ut med vatten för att bli hanterbara, en del så mycket som 2-8 gånger. Du får ändå samma goda effekt på renlighet. Blanda gärna ut schampot i en sprayflaska så är det lätt att få ut det jämnt över hunden.

Det gäller att vänja hunden tidigt vid behandling och att vara trygg på bordet. Man måste bygga en relation med hunden och få den att känna sig trygg. Hunden ska kunna hanteras av alla!
Jag klippte ca 10-15 lagotto per vecka på min hundsalong och blir ständigt påmind om hur många stackars lagotto som går omkring som stora tovpaket. Varje vecka kommer det hundar med pälsar där man inte har kontakt med hundens hud någonstans! Hela pälsen är som en hoptovad fårpäls, ofta utan att ägarna har förstått det. Dessa tovpälsar ska man inte ge sig på att tova ut då det är omöjligt och näst intill tortyr för hunden. När dessa stackars hundar har befriats från sitt tjocka täcke av tovig och smutsig päls kan man på hela fällens baksida se hur pälsfibrerna har gripit tag i varandra och ser ut som en ulltovad fäll. Man kan inte med all sin handstyrka dra isär detta paket av tovig päls. Här får man som ägare ta sitt ansvar och börja om från början med att sköta sin hund.Man kan även klippa sin hund med ett längre skär mothårs om man vill, men då ska man ha till exempel skär nr 4FC eller 5FC för att få ett bra resultat. Att köra mothårs kräver lite träning men resultatet brukar bli jämnt och fint.

Det finns hundar i vår ras som ställts ut under många år och aldrig behövt klippas ned med maskin eller klippas helt kort, därför att deras ägare lägger någon stund i veckan på att gå igenom hunden päls.
Klipp hunden till en längd som du känner att du kan sköta. Kan vara allt från 1 – 4 cm, du väljer. Gå igenom hunden med fingrar, tovskär eller pudelkarda varje månad, men lägg en stunds enklare pälsgenomgång varje vecka! Känn efter tovor, avlägsna småsaker som fastnat i pälsen, kolla tovir och smuts runt könsdelarna och analöppningen. Man kan med fördel även använda tovskäret i badet när hunden har schamapo eller ännu bättre balsam i pälsen, och liksom kamma igenom hunden med tovskäret för att sedan skölja ur pälsen. Om din valp är renrasig så följer det med en stamtavla utfärdad från Svenska kennelklubben (SKK) med valpköpet. Där står valpens och hans släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödarens namn och adress, valpens vaccinationer stämplas också här. Detta registreringsbevis/stamtavla är ett måste om din valp är renrasig!

Här söker du enkelt bland alla annonser som ligger upplagda på hemsidan. Du kan söka antingen på ett sökord eller fylla i fler kriterier som blir grunden för din sökning. Senare kommer du få upp en resultatsida med alla annonser som matchade din sökning, där klickar du på den annons du är intresserad av att läsa mer om. Just nu finns det 0 säljesannonser på hemsidan – kom tillbaka snart för fler!

Hur smart är en lagotto?
Det är en smart och signalkänslig hund, som har lätt för att läsa av både människors och andra djurs kroppsspråk och signaler. Många ägare beskriver sin lagotto som särdeles envis och att den gärna drar i kopplet, vilket är karaktäristiska drag hos arbetande hundar.
Om din valp endast har ett registreringsbevis från Statens Jordbruksverket så betyder det att den finns i deras register (vilket det är lag på) men den har inget som talar om att den är renrasig och därmed räknas den som blandras och du kan inte därför ex försäkra den som renrasig valp.

Faktum är att det är så pass svårt att navigera bland hundens intelligenser att Yale University, USA, 2013 inrättade ett nytt forskningscenter, Canine Cognition Center, för att undersöka olika intelligenser hos hundar och hur vi kan mäta dem.Stanley Cores lista är dock inte hela sanningen. Det finns exempelvis flera forskare som tror att afghanhunden, i motsats till vad den här listan visar, är en relativt intelligent hund. Ja tack, jag vill gärna få mejl från Illustrerad Vetenskap (som ges ut av Bonnier Publications International AS), med artiklar, erbjudanden, tävlingar, m.m. Läs mer. Jag kan avregistrera mig när som helst via länken i mejlet. Läs personuppgiftspolicyn här. Hundpsykologen Stanley Coren, som har skrivit boken The Intelligence of Dogs, har utifrån djupintervjuer med 199 hundtränare skapat en lista som rankar hundar efter hur lydiga de är.

Stanley Coren delade in hundarna i sex grupper beroende på hur många gånger ett kommando måste upprepas innan det var inlärt och hur ofta hunden lyder när kommandot ges.

Rasen är relativt sen i sin mognad, och kan under uppväxten med sin stora företagsamhet bjuda ägaren på en riktig utmaning. Man bör, enligt vedertagen praxis, inte lämna hundar ensamma mer än fyra timmar om dagen. Ett råd som i synnerhet gäller en så uppfinningsrik och driftig hund som lagotton.
Lagotton är inte bara krullig och gullig, utan även tämligen fordrande. Fastän den inte är jämförbar med de mest krävande raserna, måste man beakta att lagotton är en utpräglad arbetshund med tillhörande aktivitets- och motionsbehov. Den är lättlärd med stor motivation att utföra arbetsuppgifter, vare sig dessa är beordrade av ägaren eller påhittade av hunden själv. Det är en smart och signalkänslig hund, som har lätt för att läsa av både människors och andra djurs kroppsspråk och signaler. Många ägare beskriver sin lagotto som särdeles envis och att den gärna drar i kopplet, vilket är karaktäristiska drag hos arbetande hundar.Klubbens uppfödare har sammanställt ett dokument som sammanfattar vad man som valpköpare bör tänka på och var man kan hitta lite mer information om dessa frågor. Valpköpardokumentet och frågor (för utskrift) till uppfödare som man vill ställa kan underlätta att samla på sig relevant information inför beslutet

Lagotto romagnolo är en arbetshund i grund och botten och älskar att aktivera sig. Den vill gärna vara till lags och är en väldigt mysig och social sällskapshund.
De sjukdomar som förekommer mest inom rasen är HD (höftledsdysplasi) samt ögon- och öronsjukdomar. För att förebygga HD måste alla avelshundar testas för detta innan parning.Lagotto romagnolo varierar i många olika färger, men får aldrig vara svart. Den får däremot vara smutsvit, orange eller olika nyanser av brun. Den får även vara fläckiga i dessa färger.Som arbetshund i grund och botten vill lagotton gärna ha en uppgift att slutföra. Det är alltså en hund med mycket energi och driv. Den uppskattar många dagliga promenader, men även spring och lek. Lagotton är normalt en väldigt frisk hund som med en väldigt lång medellivslängd. Den blir ofta någonstans mellan 15-17 år vilket är en av de längsta livslängderna som förekommer hos hundar idag. Lagotto romagnolo avlas för tryffeljakt i Italien än idag och är mycket eftertraktade för sin förmåga att spåra den dyra delikatess. Detta är också den enda ras som avlas speciellt för just detta syfte.

Hur ofta klipper man en lagotto?
Lagotton måste klippas var 6 -10 vecka för att kunna må bra. Det finns hundar i vår ras som ställts ut under många år och aldrig behövt klippas ned med maskin eller klippas helt kort, därför att deras ägare lägger någon stund i veckan på att gå igenom hunden päls.
En annan stor skillnad är också att pälsen aldrig får bilda snören när den växer sig lång hos lagotton. Det får den dock göra på den spanska vattenhunden.

Köp allra helst din lagotto från en erfaren lagotto uppfödare med många år på nacken. På så sätt bör det finnas mycket dokumenterat om uppfödaren. Du kan exempelvis se tidigare kullar och kanske fråga tidigare köpare om deras erfarenhet.
Lagotto valpar är fantastiskt söta, men behöver precis som alla andra hundvalpar konsekvent uppfostran. Den behöver vänja sig vid olika miljöer och människor redan i tidig ålder för att inte bli osäker och rädd när den växer upp.På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!Den karaktäristiska pälsen är krullig med mycket täta lockar och en kraftig underull. Underullen syns ofta igenom vilket ger hela pälsen ett ulligt intryck. Pälsen ska alltid vara vattenavvisande.Med en lång historia som tryffelhund är detta lagottons huvudsakliga arbetsuppgift. Tack vare rasens höga intelligens, sociala förmåga och vilja att arbeta är de dock också populära som assistanshundar i olika former.

Lagotto romagnolo är i grund och botten en arbetshund med hög arbetsmoral. Precis som andra arbetshundar är lagotton full av energi och behöver mycket stimulans både fysiskt och mentalt.Lagotto romagnolo är social och vill gärna göra allting tillsammans med dig. Att leka apport eller söklekar är därför väldigt uppskattat. Söklekar där de får leta efter ett nedgrävt föremål är en stor favorit! På så sätt får de även utlopp för sina spår- och grävinstinkter som ligger djupt inrotade i rasen.

Vid behov, eller ungefär en gång i månaden, bör du gå igenom hela pälsen ordentligt. Kamma igenom, och se till att pälsen är fri från tovor och lösa hår. Bada sedan hunden ordentligt.Något som också präglar lagotton tydligt är deras kärlek till att gräva, inte bara när de är i jakt på tryffel. De har därför mer än gärna en sandlåda eller något liknande område i trädgården där de kan leka och gräva fritt. Glöm inte bort att gå igenom pälsen under tassar och i öronen efter. Pälsen under tassarna är väldigt tjock och brukar samla på sig grus och annat skräp. Det är därför viktigt att hålla rent här genom klipp och bad för att undvika hygienproblem. Alla öronrelaterade sjukdomar kopplas ofta till hårväxten i öronen. Det är därför otroligt viktigt att hålla hörselgången på din lagotto fri från smuts och hår.

Under 1800-talet började sumpmarkerna att torka ut och rasen höll på att bli lämnad utan arbete. Som tur var började man ta vara på lagottons utmärkta förmåga att spåra på annat sätt istället, nämligen i tryffeljakt.
På senare år har lagotto romagnolo vuxit sig väldigt populär även utanför Italien och år 2021 fanns det nästan 6000 registrerade hundar av rasen i Sverige.

Vad är en jaktlabrador? Labradorer härstammar från Newfoundland där de bland annat användes för att hjälpa fiskare att hämta upp nät och linor ur vattnet.Lagotto är en hund som blir väldigt fäst vid sina ägare. Den är mycket social och kärleksfull mot sina nära och kära och är med rätt uppfostran en väldigt lydig och helt fantastisk sällskapshund.Den vattenavvisande krulliga pälsen med kraftig underull skyddade hunden mot det kalla vattnet under jakt. Dessutom har lagotton apporterande instinkter samt en naturlig dragning till vatten vilket gjorde den till en helt perfekt apporterande fågelhund.

Att sköta om sin lagotto romagnolo är med vana och lite rutin inte särskilt svårt. Det som behöver mest uppmärksamhet är lagottons päls. Även aktivering av hunden, både fysiskt och mentalt, kräver lite xtra omtanke.
Lagotton är mycket kärleksfull och social mot sin familj, men är mer tillbaka dragen mot främlingar och behöver lära känna dem först innan de öppnar upp. De har också en tendens att varna för främlingar genom skall utan att för den delen vara en särskilt skällig hund.Tänk på att alltid vara noggrann vid köpet av en hundvalp. Köp aldrig första bästa hund du kommer över av önskad ras utan att gjort din research först. Är du av naturen en aktiv människa är lagotton ett helt perfekt val för dig eftersom aktiveringen av hunden inte blir ett extra moment att klara av utan snarare en rolig och social stund. Golden retriever – En kär familjehund Golden retriever är en av de populäraste sällskapshundarna i hela världen. Enligt Svenska Kennelklubben finns det nästan 16000 registreradeAtt adoptera en lite äldre lagotto som inte har någon tidigare erfarenhet av barn kan därför vara lite av en utmaning när det kommer till familjer med barn.

Så länge man är medveten om att lagotton kräver lite extra uppfostran och rutin kan lagotton alltså även vara ett bra val för dig som aldrig har haft hund innan.
Många tror att lagotto romagnolo inte fäller vilket är fel. Däremot fastnar det fällda håret kvar i pälsen och lossar inte och lägger sig på golv och möbler runtom i hushållet såsom hos många andra raser.

Lagotton ska helst ha en jämnlång päls runt hela kroppen, men har ofta längre hår på huvudet som bildar en charmig frisyr. Pälsen på huvudet består av lite lösare lockar vilket ger frisyren en extra fluffig volym.
Lagotton är en väldigt smart och arbetsvillighund med mycket kärlek att ge. Det är dock också en hund med mycket egen vilja som behöver konsekvent uppfostran och relativt mycket motion för att vara lugn och lydig hemma.Detta gör att man måste ta bort de lösa håren med jämna mellanrum för att pälsen inte ska tova eller mattas ihop. Ju mer kortklippt päls, desto lättare är pälsen att ta hand om.Följ med på en resa genom historien när vi utforskar förhållandet mellan varg och hund. Upptäck hur hundar avlades och utvecklades till de djur som vi känner till idag.Lagotto är en mellanstor hund med gott om krullig päls. Den har ett rustikt utseende och ska ha ett nästintill kvadratiskt intryck i kroppsform och byggnad.

En väl aktiverad lagotto är nöjd, glad och väl uppförd hund hemma medan en understimulerad lagotto romagnolo kan ge utlopp för sitt missnöje saker runtomkring i hushållet. Det är därför viktigt att den får tillräckligt med stimulans på båda det fysiska och mentala planet.De är mycket intelligenta hundar och vill gärna vara sin ägare till lags. De är därför väldigt bra som sällskapshundar, även hos familjer med barn förutsatt att de socialiserats med barn i tidig ålder.

Den spanska vattenhunden är dock ofta mer robust med en bredare bröstkorg. Den har också en längre kropp än lagotton som istället är lika hög som den är lång.
Lagotto romagnolo har funnits i många hundra år och finns omnämnd i skrift redan 1630. Den avlades fram för att användas i fågeljakt i de träskiga våtmarkerna i norra Italien.Den är även känd för att vara bra med barn och andra husdjur vilket gör lagotton väldigt populär även hos barnfamiljer. Viktigt att tänka på är dock att lagotto romagnolo behöver socialiseras med barn och andra djur redan i tidig ålder. Den behöver alltså uppfostras med barn och djur runtomkring för att växa in i denna typ av miljö.