Posted on

Larm Till Lägenhet

Vårt larmsystem har rökdetektorer, så skulle någon detektor känna av rök så slås våra kameror på så att larmbolaget fort kan se om det är någon brand exempelvis. Kamerorna går såklart även på vid ett eventuellt inbrott.

Vad kostar hemlarm utan abonnemang?
Färdiga paket för hemlarm utan abonnemang finns i många prisklasser, oftast ligger de på 1500-7000 kronor men du kan också hitta både billigare och dyrare varianter. Har du behov av att anlita en installatör går det på ungefär 2000 kronor.
Innan införskaffning av ett hemlarm bör du kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som krävs i ett bostadsskydd för att hemförsäkringen ska gälla vid inbrott. Larmsystemet behöver ofta vara kompletterat med bra lås och övrigt skydd för bland annat väggar, dörrar och fönster. Kolla även upp om försäkringsbolaget eller larmbolaget täcker självrisken och om det fullständiga bostadsskyddet med hemlarm minskar hemförsäkringens kostnad.

Öppningsdetektorer består antingen av magnetkontakter eller lufttrycksdetektorer och utgör ett så kallat skalskydd för bostaden. De upptäcker direkt när en dörr eller ett fönster öppnas och är det optimala skyddet under tiden som någon är hemma, exempelvis under natten eller om man har husdjur. Det beror på. I mitt fall så valde jag abonnemang för jag ville ta del av en service där larmbolagets egna ”larmcentral” ringer mig så fort ett larm går i huset för att se att allt är okej. Men också att det ingår fria utryckningar där det skickas väktare och kontaktas lokala larmcentralen vid behov. Men om det hänger på priset så skulle jag säga, bättre ett billigt larm än inget larm. Det finns många fördelar med att skaffa ett hemlarm till din villa. Vi har pratat med Johnny Andersson från Göteborg som nyligen har installera hemlarm.Färdiga paket för hemlarm utan abonnemang finns i många prisklasser, oftast ligger de på 1500-7000 kronor men du kan också hitta både billigare och dyrare varianter. Har du behov av att anlita en installatör går det på ungefär 2000 kronor. Jag hyr mitt hemlarm. Det känns tryggt och bekvämt att veta att allt är ”up to date” men också att jag har friheten att lägga till eller ta bort enheter utefter behov. Ta reda på vad ett larmsystem kostar för just ditt hem genom att hämta prisförslag från flera leverantörer, jämför de olika alternativen kring totalkostnad och vad du får för pengarna på längre sikt. Priset beror på om du hyr, betalar av utrustningen eller köper den direkt och vilka komponenter som används samt antalet.Med ett hemlarm utan abonnemang vilar hela ansvaret på dig. Till att börja med anlitar du antingen en installatör eller installerar hemlarmet själv, sedan står du för service och även agerande vid larm då det saknas anknytning till en larmcentral. Du äger enheterna istället för att hyra dem som man får göra hos vissa leverantörer med abonnemang. Detta alternativ har också en lägre månadskostnad och är billigare i längden.

För att minimera risken för inbrott eller för att snabbt bli varnad innan en eventuell brand exempelvis (för de larmsystem som har rökdetektor). Men framför allt för den ökade tryggheten.Det tjuter högt, kamerorna är på så larmbolaget kan se vad som händer, väktare skickas och om de misstänker något brott så kontaktas lokala larmcentralen.

Rörelsedetektorer fungerar på olika sätt, en variant känner av den infraröda strålningen från kroppar medan en annan mäter hur högfrekvent ljud studsar i rummet. Det finns även de som är husdjursanpassade, där man kan justera detektorn till att inte reagera på deras kroppsvärme eller inom bestämda ytor.
Ett hemlarm består av en centralenhet med flertalet olika detektorer och de mest väsentliga komponenterna för inbrottslarmet är rörelse- samt öppningsdetektorer. Det går också att komplettera dessa huvuddelar med ljudande sirener, glaskross- samt vibrationsdetektorer.

Enligt brottsförebyggande rådet skedde över 15 000 bostadsinbrott i Sverige 2021. Med ett hemlarm kan du öka säkerheten i hemmet och Hus.se har utsett årets bästa.
För att tillämpa kameror och göra larmsystemet till ett övervakningssystem behöver man fundera på vilken typ av kameraövervakning som ska användas och se till att den följer lagen. Ska övervakningen ske hela tiden, när du själv önskar eller när en detektor aktiveras? Enligt datainspektionen får du kamerabevaka din bostad och tomt men se till att upptagningsområdet inte går utanför tomtgränsen. Det är inte tillåtet att filma någon annans tomt eller en plats där allmänheten har tillträde, exempelvis en trottoar.Ett smidigt larmpaket med alla tillbehör som behövs för att skapa en trygg lägenhet. De smarta sensorerna skickar omedelbart ett larm till din telefon om något händer och du kan på ett effektivt sätt verifiera vad som hänt via övervakningskameran. Behöver du säkra fler områden är systemet mycket lätt att bygga ut, du kan ansluta upp till hela 72 enheter! Paketet är heltäckande och inkluderar kameraövervakning inomhus, skalskydd för två dörrar (exempelvis ytterdörr och balkongdörr), en smart rörelsesensor och en kraftfull siren. I paketet medföljer en kraftfull centralenhet som ger stabil uppkoppling mot alla enheter, även i betonghus, och kommunicerar via WiFi, RF och Z-wave* (*kräver extra tillbehör). Appen är central i larmet och från den kan du styra alla funktioner och kolla på övervakningskameran efter egna önskemål. Hela systemet är trådlöst och batteridrivet (övervakningskamera och siren behöver ström) och dessutom konfigurerat och klart så det går riktigt snabbt att komma igång.

Kan man använda Alert alarm utan abonnemang?
Kontakt med larmcentral Med ett hemlarm med abonnemang är tanken att du inte ska behöva konfrontera en inkräktare och därmed riskera dig och din säkerhet. Därför får du som kund tillgång till fria väktarutryckningar till skillnad från många hemlarm utan abonnemang.
Att installera ett larm från Home8 är så smidigt det kan bli. Paketen är färdigparade så att alla enheter redan känner till varandra. Vill du lägga till fler skannar du bara en QR-kod i telefonen och några sekunder senare är även den enheten ansluten till systemet. Den fysiska installationen är också genomtänkt med små och diskreta produkter som enkelt fästs upp med dubbelhäftande tejp. De flesta larmprodukterna, förutom kameror och siren, är dessutom batteridrivna vilket gör dem mycket flexibla. Dessutom är batteritiden optimerad för att räcka i flera år, exempelvis klarar rörelsesensorn upp till hela fem år innan det är dags för batteribyte.Dock ska man ha klart för sig att ett larm hemma inte är en 100-procentig garanti mot inbrott, men man vet att det har en avskräckande effekt. Dessutom blir kostnaderna som ett inbrott innebär lägre då försäkringsbolagen ofta ger dig en lägre premie om du har hemmalarm.

– Det är svårt att säga vad ökningen under förra året kan bero på. Det kan svänga fram och tillbaka. Det första halvåret 2016 såg vi en minskning igen, säger Johanna Olseryd, utredare på Brottsförebyggande rådet.
Efterfrågan på hemlarm till lägenheter växer. Men vilken ska man välja och vad får man för pengarna? Testfakta har jämfört sju larm från olika företag som ni får ta del av här.Traditionellt sett har hemlarm mestadel sålts till husägare men enligt flera leverantörer växer nu efterfrågan även bland lägenhetsinnehavare. Kanske kan det ha att göra med förra årets brottsstatistik, under 2015 ökande antalet anmälda lägenhetsinbrott med fyra procent jämfört med året innan, medan villainbrotten låg kvar på samma nivå.

Uppkoppling mot larmcentral var ett krav då ett larm utan åtgärd inte är särskilt verkningsfullt. Utöver det har man tittat på möjligheter att bygga ut larmen med andra typer av komponenter, hur avtalen är utformade samt kostnader. Man har också vägt in nivån på leverantörernas support och kundtjänst utifrån egna erfarenheter och efterforskningar på nätet.
En pågående trend är att bygga ut larmtjänsterna med smarta hem-tjänster som fjärrstyrda eluttag, kameror med högre upplösning samt fjärrstyrda lås. På det området har Verisure kommit längst.– Mörkret i kombination med att många reser bort i samband med jul och nyår kan förklara varför lägenhetstjuvarna är lite mer aktiva då, säger Johanna.

I alla larmanläggningar ingår brandlarm som är uppkopplade mot en larmcentral som erbjuder väktarutryckningar. Däremot är det bara Verisure, Securitas och Sector Alarm som erbjuder inre kontroll i grundpaketet, det vill säga att väktarna går in i lägenheten vid larm.
Ett lägenhetslarm består i princip av samma komponenter som ett villalarm men anläggningen är ofta mindre till sin omfattning eftersom en lägenhet inte har samma behov av skalskydd, alltså det skydd som täcker dörrar och fönster. Då det inte är direkt gratis att installera ett larm har Testfakta gjort en jämförelse mellan de största svenska leverantörerna på sju olika larm. Läs och välj sedan vilket som passar dig bäst! * Kostnaden inkluderar både larmtjänst på 125 kronor (betalas årsvis) och avbetalning på larmet på 249 kronor. Larmet går att lösa ut för 11 996 kronor.

Vad kostar ett larm i månaden?
Normala priser hos de största larmbolagen ligger omkring 300–600 kr/månad. Från omkring 450 kr/månad och upp beroende på larmets pris och längden på avbetalningsperioden. Larmcentralskoppling: 100–250 kr/månad. Larmkostnad: Allt från 5000 till 25 000 kr.
Den som skiljer sig är Gardio. som i stället för rörelsedetektorer uteslutande använder kameror för att upptäcka rörelse i bostaden. Även Verisure sticker ut på en punkt. Deras larm saknar siren och har i en slags högtalartelefon som kopplas upp mot larmcentralens operatör när larm utlöses.Väljer du ett hemlarm utan abonnemang blir det billigare i längden, men ingen larmcentral kommer att agera på larmet. Många larmsystem kan dock ge dig och grannar eller andra närstående en notifiering om larmet löser ut.Att skaffa larm handlar om så mycket mer än att göra det svårare för tjuven. Med ett modernt larmsystem kan du se vad som händer i lägenheten via mobilen – dygnet runt, året om. Dessutom kan du koppla brandlarmen direkt till larmcentral och styra eluttagen via larm-appen.Det blir allt vanligare att rörelsedetektorer kombineras med kameror eller att kamerorna i sig registrerar rörelser och utlöser larmet. Du kan få kameror i HD-kvalitet som även registrerar IR-ljus och därmed kan ”se i mörkret”.

Är det vanligt med inbrott i lägenhet?
Bostadsinbrotten minskade med 1 559 anmälda brott (−12 %), till 10 975 brott, jämfört med 2021. Inbrotten i villor och i radhus minskade med 593 brott (−9 %), till 5 939 brott, och inbrotten i lägenheter minskade med 966 brott (−16 %), till 5 036 brott.
Integritetsskydd \u00e4r viktigt f\u00f6r oss p\u00e5 Larm.se. Som anv\u00e4ndare ska du k\u00e4nna dig trygg med att den information du uppger inte blir anv\u00e4nd till n\u00e5got annat \u00e4n det du har samtyckt till, samt att den lagras p\u00e5 ett s\u00e4kert s\u00e4tt.Att installera kameror öppnar även för andra möjligheter. Du kan via dem kontrollera om barnen har kommit hem och om husdjuren mår bra. Eller vem som står på trappen och har ringt på. Kamerorna hjälper också larmcentralen att bedöma vad som händer i huset om larmet går. Om larmet inte har gått kan dock larmcentralen inte få tillgång till kamerorna.

De flesta larmbolag erbjuder ett grundpaket för lägenhetslarm. Därutöver finns mängder av tillbehör, så att du kan skräddarsy ett larmsystem efter dina behov.

Det \u00e4r inte till\u00e5tet att utan grund utge sig f\u00f6r att ha n\u00e5gon anknytning till Larm.se eller v\u00e5ra samarbetspartner, varken ut\u00e5t i allm\u00e4nhet eller i direktkontakt med enskilda akt\u00f6rer. Alla leverant\u00f6rer som samarbetar med Larm.se har signerat skriftliga avtal.N\u00e4r du fyller i formul\u00e4ret p\u00e5 Larm.se informerar du f\u00f6retagen om dina behov. D\u00e4refter f\u00e5r du ta emot erbjudanden fr\u00e5n upp till tre larmbolag.

Genom att anv\u00e4nda dig av tj\u00e4nsten samtycker du till att de utvalda leverant\u00f6rerna kan kontakta dig via e-post, telefon eller sms, med erbjudanden och goda r\u00e5d som \u00e4r relevanta f\u00f6r din f\u00f6rfr\u00e5gan. V\u00e5ra samarbetspartner har samtyckt till att inte anv\u00e4nda personuppgifterna till n\u00e5got annat \u00e4n ovan n\u00e4mnda \u00e4ndam\u00e5l.
Nettbureau hanterar namn- och kontaktuppgifter som adress, e-post och telefonnummer. Dina personuppgifter lagras endast s\u00e5 l\u00e4nge som det \u00e4r relevant, med en maximal tidsgr\u00e4ns p\u00e5 fem \u00e5r. Normalt raderas personuppgifterna inom sex m\u00e5nader.

Larm.se samarbetar med de flesta stora larmbolag. När du fyller i formuläret väljer vi ut de tre som bäst kan tillgodose ditt behov där du bor. Berätta för dem vad du behöver och jämför deras erbjudanden. Välj sedan det larmbolag som har den bästa lösningen för dig.
Det finns mängder av larmsystem på marknaden och det kan vara svårt att skaffa sig en överblick. Därför har Larm.se samlat larmbolag som leverar larm till enskilda lägenheter i flerbostadshus.Fyll i formuläret nu för att få specialerbjudanden på larm anpassat efter just din lägenhet. Det är gratis och du förbinder dig inte till något köp. Du kan alltså tacka nej till de erbjudanden du får om du inte skulle vara nöjd.

Anv\u00e4ndning av Larm.se sker p\u00e5 egen risk. Avtal som ing\u00e5tts med leverant\u00f6rer \u00e4r irrelevanta f\u00f6r Larm.se. Larm.se har inget ansvar f\u00f6r genomf\u00f6rande och kvalitet p\u00e5 arbetet, likas\u00e5 inte f\u00f6r avtalens laglighet eller relevans f\u00f6r \u00e4ndam\u00e5let. Larm.se har heller inget ansvar f\u00f6r f\u00f6rseningar eller eventuella f\u00f6rluster som uppst\u00e5r f\u00f6r anv\u00e4ndaren som en f\u00f6ljd av avtalet med en leverant\u00f6r, eller fel beg\u00e5ngna av denne.
Larm.se jobbar enbart med företag som är godkända av polis och certifierade av Svensk brand- och säkerhetscertifiering (SBSC), samt uppfyller Svenska Stöldskyddsföreningens (SSF) krav på installatörer och larmcentraler.

En stor majoritet av de hemlarm som säljs idag är kopplade till en larmcentral. Om larmet går kan operatörerna omedelbart sätta igång med en åtgärd. Ser det ut att handla om ett inbrott skickar man väktare och meddelar polisen. Finns tecken på brand skickar man brandkår.

Personuppgifterna du uppger \u00e4r det minimum som kr\u00e4vs f\u00f6r att larmbolagen ska kunna ge dig relevanta och konkreta erbjudanden, baserat p\u00e5 dina behov. De anv\u00e4nds inte till n\u00e5got annat \u00e4n att ge dig dessa erbjudanden, samt till det administrativa arbete som \u00e4r knutet till detta.
När du fyller i formuläret blir du kontaktad av upp till tre larmbolag som erbjuder larm passande för just din lägenhet. Tillsammans kommer ni fram till en skräddarsydd lösning för dig. Berätta hur du bor och vilka funktioner du vill ha, så kommer ni enkelt fram till hur ditt hemlarm ska utformas.

Är det värt att ha larm i lägenhet?
LARM I LÄGENHETEN FÖREBYGGER INBROTT Statistiken visar att lägenheter drabbas av inbrott nästan lika ofta som villor. Att känna sig trygg med grannar tätt inpå är alltså ingenting som inbrottstjuven verkar bry sig om. I ett större trapphus är det omöjligt att som granne att ha uppsikt över vad som händer dygnet runt. Cachad
Hos vissa larmbolag är det obligatoriskt att deras installatörer sätter upp larmen. Andra får du installera själv. Kostnaden för att installera larmet varierar. Ibland är det gratis, men då brukar abonnemanget vara dyrare.Går brandlarmet i din bostad meddelas larmcentralen via det uppkopplade lägenhetslarmet. På så sätt kan operatörerna direkt agera och sätta in rätt åtgärd.​

Vid alla typer av larm meddelas du och de personer du har valt ut via mobilen. Dessutom vid brandlarm meddelas även larmcentralen och fria väktarutryckningar ingår.
*Här börjar din prisförfrågan. För att räkna ut pris behöver du svara på ett antal frågor, som ger dig ett uppskattat pris. För att bättre förstå dina behov och anpassa säkerhetslösningen till just din bostad och dess planlösning, kompletterar vi även med ett samtal.Oavsett om det gäller brand eller inbrott så aktiveras ditt hemlarms siren. Och skulle det vara rökutveckling i din lägenhet kommer även att rökdetektorns siren att aktiveras. Därutöver meddelas både du och de personer som du har valt ut genom ett meddelande i Alert Alarms kostnadsfria app. Av meddelandet framgår det vad som har hänt och på vilken plats det rör sig om.​

Det kan vara svårt att veta vad som gäller vid larm i hyresrätt när man behöver lämna bostaden i samma skick som man fick den. Alert Alarms lägenhetslarm kräver knappt att du ändrar någonting alls. Faktum är att larmets trådlösa komponenter gör att du inte behöver lämna några särkilt synliga skador dagen du ska flytta. Förutom detta får du ett hemlarm till en väldigt låg kostnad. Det kommer till stor del av att du monterar det själv. Redan tre dagar efter att du gjort en beställning levereras ditt lägenhetslarm till dig. Och eftersom du själv direkt kan sköta installationen behöver din hyresrätt inte vara utan inbrottsskydd längre än nödvändigt.​
Förutom att skydda din egen bostad, har du som bostadsrättsägare ett ansvar till dina grannar. De kan också komma att drabbas om din lägenhet skulle få brand- eller vattenskador, vilket kan bli en dyr historia för er båda. Därför är inbrottslarm med uppkopplat brandlarm extra viktigt i bostadsrätter. För det ger skydd med direkt åtgärd från larmcentralen som kan larma brandkåren som släcker elden innan den hinner sprida sig.​Genom att klicka på knappen accepterar du att dina uppgifter delas med och inom koncernen för Verisure Sverige AB, samt vår integritets- och webbplatspolicy.

Som boende i hyresrätt kan du heller inte alltid påverka hur låsen på dörrar och fönster ser ut. Därför är det extra viktigt med ett lägenhetslarm som är uppkopplat till larmcentral. Med Alert Alarms lägenhetslarm kontaktas larmcentralen direkt om någon olovligen skulle ta sig in. Även vid rökutveckling går larmet till larmcentralen. De i sin tur kontaktar brandkåren som kan släcka branden innan dina ägodelar hinner kommer till skada.​
Andra risker för dig med bostadsrätt är hur lätta portkoder är för inbrottstjuvar att komma över. När de väl är inne i huset får de ofta jobba ostört och då inte minst dagtid under vardagarna när de flesta är på jobbet. Med ett inbrottsskydd kan du ligga steget före och få inbrottstjuven att välja bort din lägenhet.Till att börja med sker de flesta inbrott i lägenheter genom ytterdörren. Att satsa på en säkerhetsdörr förefaller alltså vara en god idé. En kåpa över låsvredet på insidan är också ett bra skydd. När Folksam nyligen gjorde en undersökning kring lägenhetsinbrott såg de att allt fler intrång sedan 2012 sker genom att tjuven manövrerar låset med hjälp av ett verktyg som förs in genom brevlådan i dörren.– Det är även viktigt att vara uppmärksam på konstiga företeelser i området, kanske en vänlig fråga till okända personer om de behöver hjälp med något. Notera registreringsnummer eller färg och bilmodell. I förekommande fall vill givetvis vi poliser ha vetskap om det förekommer så kallad rekning för brott, säger Albin Näverberg.

Vårt förslag är att ni väljer ett system som har magnet/vibrationsdetektorer vid varje fönster och dörrar som någon kan ta sig in igenom (fler om ni bor på bottenvåning).
– På senare år har vi också märkt att en allt vanligare ingångsväg för inkräktare är via fönster eller altandörr. Det gäller också lägenheter på första våningen, där balkongdörren är en svag punkt, säger Lotta Mauritzson på SSF Stöldskyddsföreningen. I Järfälla utanför Stockholm har antalet lägenhetsinbrott ökat dramatiskt under det senaste halvåret. Det är främst i något äldre hus, där lås och dörrar är av äldre typ, berättar Albin Näverberg som är samordnande brottsförebyggare på Stockholmspolisen. Medan många småhusägare redan har installerat hemlarm är det en ovanligare åtgärd bland lägenhetsinnehavare. Och även om de experter vi har pratat med inte lyfter det överst på listan över skydd, är det ett bra komplement. Håkan Franzén sätter det som nummer tre, efter Grannsamverkan och godkända lås.Kameror – välj gärna kameradetektorer eller övervakningskameror som är kopplade till larmcentralen så de kan vidta rätt åtgärd. Om ni också själva vill kunna titta in och se hur familjen mår se till att ha med det som ett krav på listan (inte alla kameror som stödjer denna funktion).

Vilket larm ska jag välja?
Verisure hemlarm är bäst i test 2022 enligt PC för Alla. I januari 2022 testade PC för Alla sju kompletta larmsystem som du kan styra med mobilen. Testet uppdaterades sedan i december inför 2023. Verisure hemlarm blev utsett till bäst i test med 5/5 i betyg. ”Det här är Sveriges bästa hemlarm just nu”.
Det är tråkiga nyheter av flera skäl. Dels tenderar kriminella som arbetar på det här organiserade sättet vara mer ”professionella” vilket minskar chansen att polisen får fast dem. De agerar helt enkelt för bra på själva brottsplatsen för att åka fast. Att de rör sig över hela landet försvårar naturligtvis ytterligare.Även om uppgången i antalet lägenhetsinbrott de senaste åren är låg, ökningen ligger på cirka fyra procent, är det en klar indikation på att intresset för lägenheter hos kriminella ökar. Medan ett larm i småhus behöver ett starkt skalskydd, det vill säga ett skydd som täcker fönster och altandörrar, är det behovet av naturliga skäl begränsat när det gäller lägenheter. I synnerhet lägenheter som ligger ovanför markplan. Smartahem – inte nödvändigt men bekvämt. Nästan alla larm som säljs idag har någon form av stöd för integration mot smarta hem. De gör att du t.ex. kan få lampor och annat igångsatt när du kommer hem och låser upp. Eller att lamporna tänds vid utlöst larm. Tyvärr är de flesta av lägenhetslarmens smarta hem stöd låst i sitt eget ekosystem och har inget stöd för Google Home, Alexa eller Apple HomeKit.

På Larmkollen skall du kunna lära dig mer om larm, säkerhet och smarta hem. Genom att läsa jämförelser, tester, intervjuer, produktguider samt använda vår offerttjänst.
Antalet bostadsinbrott har ökat varje år mellan 2010 till 2018 då vi äntligen såg ett trendbrott. Andelen lägenhetsinbrott har under perioden också ökat kraftigt, i många fall kraftigare än för fristående hus. Många som bor i villa och radhus har de senaste 10 åren valt att köpa hemlarm medan de är först de senaste året som intresset för lägenhetslarm har ökat.Det är inte svårt att skydda sin lägenhet mot inbrott. Ett uppkopplat hemlarm är en stark rekommendation och fungerar också som ett effektivt brandlarm. Men det är många övriga delar som behöver ses över och kanske åtgärdas. Viktigast är nog att verkligen ta sig tid och sitta ner för att göra en strukturerad genomgång av vad du och din familj kan göra för att skapa ett säkrare hem och en tryggare vardag.

Ingen går säker för inbrott. De sker i såväl småhus som lägenheter i flerfamiljshus. 2018 såg en kraftig minskning av inbrott, ned 24% för inbrott i alla bostadstyper jämfört med 2017. För lägenhet var siffran ned från 8786 inbrott 2017 till 7098 anmälda inbrott 2018. Ett tydligt trendbrott då inbrott i lägenhet har sakta men stabilt ökat nästan varje år sedan 2009. (Källa bra.se)Hur gör man då för att skydda sin lägenhet från inbrott? I princip är det ingen skillnad mot hur husägare agerar och tänker för att skapa högre säkerhet. Men eftersom en lägenhet i ett flerbostadshus ser lite annorlunda ut finns naturligtvis en del skillnader.

Hur mycket el drar ett hemlarm?
Hur mycket ström förbrukar larmsystemet? Centralenheten förbrukar ungefär 9,2 W (Watt). En TV drar i jämförelse ca 50-70 W (Watt), dvs ungefär 5 gånger mer än centralenheten. Resterande komponenter i larmsystem går på batteri.
Brandvarnare – se till att ni har tillräckligt många brandvarnare, minst 1 st per 55 kvm och våning. Brandvarnaren skall vara kopplad till larmcentralen.Larmkollens offerttjänst är helt kostnadsfri och förbinder ej till köp. Ni får snabba offerter och fri rådgivning att sätta samman ett bra larm för er lägenhet.

Även om en bild av inkräktaren inte alls är någon garanti för att inbrottet ska klaras upp, underlättar det förstås för polisen om de väljer att göra en brottsutredning.Vår rekommendation är främst att ha ett lägenhetslarm med koppling till larmcentral, de innebär en återkommande månadskostnad/årskostnad. Ett larm i en lägenhet utan koppling till larmcentral kommer inte göra speciellt stor nytta. Om ni bestämt inte vill ha några löpande kostnader och vill komma billigt undan är de bättre att köpa en eller flera övervakningskameror än att köpa ett billigt larm. Även om vår åsikt är att en övervakningskamera som du själv övervakar aldrig kan ersätta ett uppkopplat larmsystem.

Vattenlarm – vattenskador är ett alltför vanligt och dyrt problem i flerfamiljshus. Många hemlarm för lägenheter väljer att ha med detta som standard, om inte så välj gärna det som tillval.

Folksams Erik Arvidsson bekräftar hennes bild. Där har man sett en markant ökning av inbrott via just balkong- och altandörrar för lägenheter i bottenplanet, jämfört med hur det såg ut 2012.
Vatten – Under 2018 blev det 12 544 försäkringsärenden i lägenheter relaterade till vattenskador till ett värde av 316 361 017 kr. (Källa: Svensk Försäkring)Det finns ingen grupp som är mer eller mindre utsatt för inbrott. Tjuvarna bryr sig varken om ålder eller geografi. Däremot ser Folksam att personer äldre än 65 år löper en större risk att bli utsatt för inbrott där förövarna lurat eller hotat för att ta sig in.Det klassiska knepet att få lägenheten att se befolkad ut trots att du är på semester eller bara på jobbet, ska inte underskattas. Idag finns bra teknik som kan slå av och på belysning på ett sätt som gör att det är svårt att se att det sker per automatik, till skillnad från tiden då man var hänvisad till timer-strömbrytare som slog av och på belysningen vid samma tidpunkter varje dygn.När vi pratar om larm till lägenhet så är det ibland lätt att tro att de skulle vara speciella system jämfört med villalarm, så är det inte. Det är i grund och botten samma system men ni behöver inte lika många komponenter och bör göra lite andra val. Belysning är för övrigt en bra åtgärd även på utsidan av lägenheten. I varje fall om den ligger i bottenplanet, eller på första våningen. Då kan en rörelsestyrd strålkastare avskräcka eventuella inkräktare som försöker ta sig in genom exempelvis balkong- eller altandörr. Rabatterna som du får via Larmkollen är exklusiva för Larmkollens användare. För att få tillgång till rabatterna så behöver du fylla i kontaktformuläret på nästa sida. Du får fri rådgivning och personlig offert baserat på just dina behov.

Att bo i en lägenhet betyder att visa hänsyn mot sina grannar och där kan ett lägenhetslarm som är kopplat till en larmcentral göra stor skillnad om ni väljer rätt.
Smartalås – inte nödvändigt men bekvämt. Yale Doorman eller ID Lock 150 är de två vanligaste låsen som säljs i Sverige idag. De gör att du kan låsa upp och larma av i ett moment. Du slipper dela ut nycklar till främmande personer då de kan få tillfälliga digitala nycklar. Alternativt komplettera med en låsassistent så som Glue Lock.Övervakningskameror gör också generellt större nytta i en lägenhet ur ett brottsutredningsperspektiv. I en villa är antalet möjliga ingångsvägar ofta så stort att det är svårt att placera kameran på ett sätt som ger goda chanser att fånga en inkräktare på bild. I en lägenhet är det enklare, eftersom de flesta lägenhetsinbrott sker via ytterdörren. I lägenheter i markplan behövs förvisso också en kamera riktad mot eventuell altan- eller balkongdörr.

Det rör sig enligt polisen inte sällan om utländska ligor, vilket innebär att stöldgodset försvinner utomlands. Det i sin tur minskar förstås chansen att den som blivit bestulen får tillbaka sina saker.
Lotta Mauritzson på SSF understryker att Grannsamverkan, som främst används i villa- och radhusområden, också fungerar mycket bra i områden med flerfamiljshus.

Man ska vara medveten om att ett hemlarm – oavsett vilken utformning eller vilken leverantör man väljer – inte är en garanti för att slippa inbrott. Det minskar dock risken – dramatiskt. En tjuv väljer i en större utsträckning bostäder som saknar larm. Kan du genom att sätta upp exempelvis skyltar avskräcka så har du väldigt mycket vunnet. Samtidigt så vet du också att ett hemlarm kopplat till en larmcentral ger dig tid att agera om en tjuv ändå försöker ta sig in i ditt hem. Det ger både trygghet och säkerhet.
Verisure är ett alternativ för dig som vill ha ett något dyrare larm. Men med möjlighet att koppla upp emot en egen larmcentral, vilken också är Sveriges största larmcentral. Verisure har en egen teknik och produktutveckling, något de är ganska ensamma om i Sverige. Deras produkter håller en hög standard. Deras produkter är godkända av SBSC. Du ansluter lätt Verisures larm till deras egen larmcentral, via bredband samt GSM. Larmcentralen reagerar snabbt på brand och inbrott och dylikt och påkallar snabbt väktare, brandkår eller polis.Hemlarm från Alert alarm skyddar din bostad från inbrott, brand samt från vattenskador. Det rekommenderas av Folksam. Då det bygger på en avancerad teknik är det lätt att hantera för hela din familj. Det är också uppkopplat mot Securitas larmcentral. Vilket gör att det går snabbt och enkelt vid en eventuell utryckning.

Verisure är testvinnare i dom flesta tester som gjorts dom senaste åren, men det beror lite på vad man är ute efter, vill man äga sitt larm, behöver man uppkoppling mot larmcentral osv.Utgå från dina egna behov och hur den fastighet som ska skyddas ser ut. Man ska emellertid heller inte underskatta betydelsen av var man bor i Sverige. Vissa städer – och vissa områden – drabbas hårdare av inbrott än andra. Där kan du med fördel se över hur det ser ut i just den stad du bor i.TV3 hade för något år sedan en intressant programserie – Stoppa Tjuven – där man vände på perspektivet. Man intervjuade tidigare kriminella i syfte att dessa – genom sina ord – skulle kunna hjälpa privatpersoner att undvika att hamna i prekära situationer. En del av serien handlade just om inbrott och där en tidigare inbrottstjuv fick delge sina bästa tips kring hur man kan skydda sitt hem på bästa sätt. Det villalarm – kopplat till larmcentral – vi ovan tittade på var hans bästa tips.Ur både ett säkerhetsperspektiv och ett försäkringsperspektiv så är en professionell installation att föredra. Som sagt, det kostar heller inte så mycket pengar. Larmet ansluts till en certifierad larmcentral och där bestämmer du som kund om du ska skicka ut en väktare direkt eller om du behöver godkänna innan en väktare skickas ut. Vid utlöst larm notifieras samtliga inlagda användare i systemet. Användarna administreras enkelt via hemlarmets app. Du kan lägga till obegränsat med användare och välja om de ska kunna använda systemet eller bara få meddelanden. För att kunna få ett meddelande måste man ha ett användarkonto som är gratis att lägga upp samt appen installerad. Med hjälp av SMS-backupsystemet kan du även lägga in larmmottagare som får meddelanden skickade till sig via SMS. Detta kräver inget användarkonto eller installation av app men dock ett Sikkerthjem SMS-kort till din huvudenhet (smartbox) som i dagsläget kostar 359 kr och ger fria sms under 12 månader (ingår med Sikkerthjem rabattkod). Med denna SMS-funktion är det enkelt att sätta upp ett grannsamverkan-nätverk där fler kan hjälpa till att hålla ditt hem under uppsikt utan att behöva ha tillgång till larmets app.

Vilket hemlarm är bäst och billigast?
Verisure hemlarm är bäst i test 2022 enligt PC för Alla. I januari 2022 testade PC för Alla sju kompletta larmsystem som du kan styra med mobilen. Testet uppdaterades sedan i december inför 2023. Verisure hemlarm blev utsett till bäst i test med 5/5 i betyg. ”Det här är Sveriges bästa hemlarm just nu”.
Safelands smarta hemlarm är ett snyggt och smart larm och troligtvis något för den redan inbitne larmfantasten. Även om det fungerar utmärkt även för förstagångsköparen ifråga.

Förutom de komponenter som kommer med i Sikkerthjem S6evo villapaket, kan du utöka ditt larmsystem med ytterligare ett tiotal tillbehör. Bland dessa finner du bla. övervakningskameror både för inomhus- och utomhusbruk, sirener, vattensensor, smartplug, smartbulb, rökvarnare, vibrationssensor mm. Av ovan nämnda tillbehör är övervakningskameror och röksensorer det som vi känner står högst upp på listan över rekommenderade tillägg till ditt villapaket för att få systemet så heltäckande som möjligt. Att kunna tända eller släcka en lampa är en bra funktionalitet men inte lika viktigt för din säkerhet som en uppkopplad brandvarnare.
Sammanfattningsvis så är Securitas Home ett professionellt och prisvärt larmsystem med övervakning från Securitas eget larmsystem. Fler smarta system och en uppdaterad mjukvara gör det mer intressant än någonsin tidigare.Hur ska man egentligen tänka i samband med att man står inför att köpa ett larm till hemmet? En bra grundtanke är att utgå från sig själv och bostadens utformning. Hur pass mycket skydd behöver du, hur mycket av värde finns i bostaden och hur ligger den till rent geografiskt?Det är även med appen som du installerar systemet första gången du packar upp det ur kartongen. Installationen är bland det smidigaste och enklaste på marknaden och hela installationsprocessen sker via wifi med några få knapptryckningar i appen och tar inte mer än ca fem minuter.

En viktig detalj att vara medveten om är att kostnaden för ett hemlarm eller villalarm kan ställas mot en lite lägre och rabatterad premie för hemförsäkringen. De flesta försäkringsbolag erbjuder rabatt om man väljer att installera ett hemlarm. Se över detta innan du tecknar ett avtal och kolla vilka larm som ditt försäkringsbolag godkänner.Just nu har Verisure ett erbjudande på uppkoppling av Arlo Pro 3-kameror till ditt Verisure-larmsystem. Erbjudandet startar i februari. Du kan läsa mer om erbjudandet hos Verisure.

Men det saknar flera funktioner som de flesta traditionella hemövervakningslarm erbjuder. Larmet är självövervakat och har avtal med Nokas eller securitas. Kunden väljer också själv ifall det skall skickas dit en väktare.
Om du inte kan installera ditt larm själv så tillkommer en installationskostnad som ofta ingår eller är kraftigt rabatterad vid larmtjänster med abonnemang.

Vad kostar larm till lägenhet?
Verisure kostar från 499 kronor för villa och 329 kronor för lägenhet. Sedan varierar startpriset beroende på vilka tillval som man gör.
Det senare kan förklaras av om din villa ligger undanskymd och där du inte har någon speciell närhet till dina grannar. Då kan behovet av ett bättre hemlarm vara större. Detsamma om du bor i en villa med flertalet balkonger och alternativa ingångar – eller om du har ett hus med flera våningar. Det finns ett större behov av ett bättre, mer gediget larm i sådana fall än om det exempelvis handlar om en sommarstuga – som du kanske inte förvarar någonting av värde i.

Årskostnaden ligger på 1566 kronor/år för inkoppling till väktartjänst. En av de allra bästa fördelarna med Svenska alarm är att efter de första 6 åren är larmet avbetalat och kunden i sin tur betalar enbart 1566 kr /år för att få tillgång till väktartjänst.
Då larmföretagen har olika betalningsmodeller för sina larm och tjänster så är det inte så lätt att räkna ut exakt hur mycket ett larm kommer att kosta dig i längden beroende på vilken funktionalitet du är i behov av. Ett hemlarm har oftast en startkostnad samt en installationskostnad utöver det är det bra att ta reda på om du äger ditt larm efter köpet eller om du bara hyr dess komponenter. Ofta sjunker månadskostnaden allt eftersom du betalar av hårdvaran, detta skiljer sig dock från företag till företag så man gör klokt i att kolla upp detta innan man slutligen väljer leverantör.Utöver de vanliga funktionerna för att styra larmet såsom av/på och hemmaläge, så hittar du också en kontrollpanel för dina smartplugs och smartbulbs, vilka även går att schemalägga. Utöver styrningen av dessa tillbehör kan du också ställa in när ditt larm automatiskt ska sättas på och stängas av via appens smartcontrol-funktion. Du har även möjlighet att styra ditt larm med hjälp av Apples assistent Siri och ställer enkelt in detta under en av appens menyval.Sammanfattningsvis kan man säga att Sector alarm har ett mycket gott rykte, speciellt kundtjänsten som har öppet dygnet runt. Det är ett väletablerat företag med tusentals nöjda kunder i hela landet. Sector alarm är ett av de 3 största larmföretagen i Sverige och erbjuder fria utryckningar och prisgaranti.Gällande installation av ett hemlarm så finns det två stycken saker att ställa mot varandra. Den ena är att det inte så avancerat att göra det själv. Det andra är att en professionell installation inte kostar så mycket pengar. Det gör att rådet är att välja det senare alternativet. Att råka ut för ett inbrott är aldrig trevligt, förutom de materiella värdena som går förlorade så är det främst känslan av otrygghet som påverkar oss mest när någon olovligen har tagit sig in i vårt hem. Ett hemlarm kan vara ett steg på vägen för att minska risken för inbrott då det verkar både avskräckande och garanterat får tjuven stressad när sirenen börjar tjuta vid ett intrång. Värt att påpeka är att ett larmsystem aldrig är någon garanti för att undvika inbrott. Ett alternativ för rörelsedetektorer. Krossas ett glas så går direkt ett larm. Detta minskar den risk för fellarm som kommer med de mer traditionella rörelsedetektorerna.Den här lösningen fungerar allra bäst om den är tydligt markerad. Det vill säga: sätter man som villaägare upp skyltar som visar att det finns kameror så är det avskräckande för potentiella inkräktare. Rent praktiskt så fungerar en kameradetektor på samma sätt som en rörelsedetektor som har en inbyggd kamera. En stor fördel är att man i efterhand kan identifiera en tjuv, detta genom att kolla på inspelningen. Viktigt är naturligtvis att påpeka följande: du kommer inte att övervakas i hemmet – det är endast vid larm som kameran börjar spela in. Din vardag påverkas inte. Sikkerthjem har utvecklat en väldigt intuitiv och lättanvänd app som ger dig tillgång till hela systemets funktioner, där de viktigaste nås direkt från startskärmen. Via appens startsida får du också en bra överblick över systemets status samt en händelselista där du ser eventuella larm, på och av-aktiveringar av larmet mm. Några fördelar med Gardio hemlarm är att det är en enkel installation, HD live-kamera, en enkel men funktionell app, låga startkostnader och inga långa inlåsningar i avtal. En bemannad larmcentral är tillgänglig 24/7 365 dagar om året, oavsett om du sover eller är bortrest. De kan utifrån informationen från ditt hemlarm sätta in rätt åtgärd, väktare, polis eller brandman, vid ett eventuellt larm. Då kamerorna är trådbundna är installationen något krånglig om man inte redan har el framtaget till den plats man tänkt placera kamerorna på. Vi hoppas att det inom kort även kommer finnas trådlösa kameror i Sikkerthjems utbud med motsvarande funktionalitet.En smart och enkel lösning som blivit väldigt populär. Video-ringklockor ger dig direkt svar om vem som ringer och dessa kan även – vid behov – spela in och därmed också fungera som en extra kamera.

Är hemlarm värt pengarna?
Larm kopplat till en larmcentral som även varnar för brand och vattenskador räddar liv och minskar skador på hemmet. Så även om larmet inte skyddar mot inbrott så kan det ur den aspekten vara väl värt pengarna att skaffa larm.
Alert alarm de erbjuder olika slags ”grundpaket” som man kan välja på. Utöver det så går det att komplettera varje paket med extra detektorer och så vidare.

Diskussionen är långt ifrån ny. Allt sedan George Orwell skrev boken 1984 om ett dystopiskt, totalitärt samhälle där staten kontrollerade allting och där medborgarnas varje steg övervakades så har man i samhällsdebatten pekat på farorna som finns. Kritiker till ökad övervakning menar att det kränker den egna integriteten och att fria människor också ska få vara fria. Detta medan den andra sidan använder det vanliga argumentet i from av att den som inte har någonting att dölja också, utan tvekan, kan sköta sin vardag fullt övervakad och där varje mail, varje telefonsamtal och varje liten företeelse registreras och lagras.En viktig faktor är att det ingår fria utryckningar. Det finns med andra ord aldrig någon ide att stänga av larmet av rädsla för dyra falsklarm. Just nu kan du välja emellan 3 nya uppdaterade och moderna övervakningskameror hos Sector alarm.Med i produktutbudet så finns det även en ringklocka med tvåvägskommunikations standard. På det viset kan man se vem som står utanför dörren innan man öppnar den och det ger en ökad känsla utav trygghet.Safeland är ett modernt larm från ett svenskt start-up varumärke som säljer det moderna larmet från Ajax systems. Larmet har på kort tid blivit väldigt populärt ute i Europa och är högkvalitativt alternativ till storbolagens hyrtjänster.

Idag tycker vi att ett modernt hemlarm ska man som användare kunna monitorera via sin smartphone. Vi har därför valt att jämföra system som har denna funktionalitet tillgänglig som standard. Jämförelsen bygger på baspaketen men hänsyn har även tagits till systemens möjligheter till utbyggnad.
Letar du efter ett smidigt och lättanvänt hemlarm med bra utbyggnadsmöjligheter till ett överkomligt pris, så är Sikkerthjem S6evo ett mycket bra val. Dess enkla installation, solida kvalitetsintryck, smidiga funktionalitet och stora utbud av tillbehör gör Sikkerthjem S6evo till ett av de ledande larmsystemen inom kategorin larm utan abonnemang till larmcentral. Att samtliga sensorer som levereras med larmsystemet använder vanliga AA-batterier är även det ett stort plus då kostnaden för specialbatterier i längden blir en onödig extra utgift. Ska vi komma med några förslag till förbättringar så skulle vi gärna se att villapaketet innehöll någon rörelsesensor extra samt en eller två rökvarnare för att systemet ska kännas komplett och komma till sin fulla rätt i en normalstor villa.Utöver ovan nämnda funktionalitet så fungerar även SMS-backupsystemet som ett alternativ till din bredbandsuppkoppling och gör det möjligt för larmsystemet att fortsätta fungera även om din bredbandsuppkoppling skulle gå ner.

Sikkerthjem S6evo kommer med en inbyggd funktion, Anti-jamming, som avger ett larm om någon skulle försöka störa ut hemlarmet med hjälp av en störsändare. Då en störsändare enkelt går att köpas online, så har detta blivit ett allt mer vanligt tillvägagångssätt för inbrottstjuven då så gott som samtliga larm på marknaden i dag kommunicerar med någon typ av radiosignaler mellan systemets enheter. Att denna funktion kommer med som standard i Sikkerthjems villalarm är ett stort plus.
Svenska alarm de är bra på att belöna sina trogna kunder med ett fördelaktigt pris. För 289 kr i månaden under 6 års tid har du betalat av hemlarmet. Det är även möjligt att koppla hemlarmet till en larmcentral för 1566 kr per år.

Ett hemlarm utan abonnemang kan innebära flera saker. Antingen har man ett helt friköpt larm där man endast betalar en engångsavgift för larmet. Eller så kan ett hemlarm utan abonnemang innebära att man har köpt ett larm som man hyr. Det vill säga att istället för en engångsavgift så betalar man en mindre avgift varje månad, men man har inget abonnemang till någon larmcentral. Tänk även på att larmsystemen uppdateras kontinuerligt och det kan vara bra att ta höjd för framtida funktioner som kan komma att lanseras i och med införandet av nya system. Då kan det vara smidigt att endast ha hyrt sin utrustning så att man enkelt kan uppgradera utan att behöva köpa helt ny hårdvara.
Sectors HD inomhuskamera börjar spela in så fort den upptäcker rörelse eller oönskade besökare och du får en push-notis direkt i din mobil så att du enkelt kan se vad som pågår i Sector Alarm Appen. Larmcentralen övervakar inte kameran utan det är bara du som kan se videoinspelningen via en säker och privat anslutning.Ett hemlarm består av olika sensorer och en centralenhet. Centralenheten är själva hjärnan i larmet och den ansluts till internet via villans internetanslutning. Vissa larm använder trådbunden uppkoppling medan andra använder sig av wifi. Viktigt att påpeka är följande: de flesta larm går även via mobilnätet. Går internetanslutningen ner – eller lägger av – så går larmet över till mobilnätet istället. Om du väljer Garda Alarm kan du avbetala på 1-78 månader och får som lägst en kostnad på 299 kr per månad. För 699 kr per år kopplas larmet till den smarta hem-appen och Lövestads larmcentral också. Företaget marknadsför och säljer ett nytt avancerat och trådlöst larmsystem där både GSM och WIFI och IP-modul ingår från start. Sammanfattningsvis kan man säga att Verisure håller en mycket hög standard, den har fått bland de högsta av betyg i vissa undersökningar och man får mycket för pengarna. Dock är larmsystemet lite dyrare, så letar du efter ett billigare alternativ finns det absolut. Men vill du satsa på ett bra och säkert alternativ kan Verisure rekommenderas.Sikkerthjem erbjuder ett antal olika kameratyper till sitt hemlarm. Samtliga kameror har full HD-upplösning och stöd för Night vision som ger dig möjligheten att se även i mörker. Konfigurationen av kamerorna är mycket enkel och du får snabbt upp dina kameror i appen. Där kan du smidigt välja vilken kamera du vill koppla upp dig mot för att få tillgång till kamerans livestream. Samtliga kameror har stöd för microSD-lagring och även tvåvägskommunikation. Samtliga kameror har även stöd för rörelsebaserad inspelning vilket innebär att kameran börjar spela in så fort något rör sig framför den. Till protokollet – innan vi tittar närmare på sensorer – ska även nämnas att ett eventuellt strömavbrott inte spelar någon roll. Larmen har batteri som, i nödfall, slås på och som håller i minst 24 timmar. Längre än så pågår sällan ett strömavbrott, eller hur? Det kan vara klurigt att veta vilket larm du skall satsa på till din egen bostad. I denna sammanställning har vi listat sammanfattningsvis om de allra största och vanligaste larmoperatörerna i Sverige idag. Det går att läsa om deras viktigaste egenskaper och priser, tillhörande objekt med mera.Sammanfattningsvis kan man säga att Garda alarm erbjuder ett spännande larmsystem från Visonic med installation och vettiga priser på tillbehör. Företaget har funnits sedan 2012 och har snabbt växt och fått många nöjda kunder.

Securitas larm ansluts över IP internet genom din bredbandsanslutning. Som tidigare nämnts så använder sig Securitas av alarm.com plattformen, vilken är en populär och väl beprövad plattform med över 6 miljoner system kopplade till sig(!).Larmsystemen idag har dock blivit smartare och smartare med både integrerade låsfunktioner, övervakningskameror, integrerade brandlarm, vattenläckage-varnare, stöd för husdjur etc. Larmen är överlag mer uppkopplade än tidigare och erbjuder helt nya möjligheter för användaren att övervaka och styra sitt hem.