Posted on

Lättade Restriktioner 1 Juli

Smittspridningen fortsätter att minska, såväl nationellt som i vår region. Nya lättade restriktioner trädde i kraft den 1 juli, efter att Folkhälsomyndigheten bedömt att anpassningen av smittskyddsåtgärder kan fortsätta som planerat.– Från och med 1 juli kan vi alltså fortsätta anpassa rekommendationerna efter smittoläget. När det gäller privata umgänget ska man vara försiktig och gärna ses utomhus, men begränsningen om att bara ses i den närmsta kretsen tas bort.

– Men jag vill påminna om att ska vi fortsätta åt rätt håll krävs att vi fortsätter att vaccinera oss. Det är för att dig själv, dina närstående och för att livet ska kunna återgå till det normala för oss alla, sa hon.
Den plan som regeringen har lagt fram för att återöppna Sverige ska fortsätta som tänkt. Nästa steg inleds i dag, 1 juli, och då börjar återöppnandet med slopade och lättade restriktioner.

– Trots att Sverige befinner sig i ett svårt politiskt läge, kan och kommer regeringen att kunna fatta beslut om pandemin. Det har varit en lång och svår tid för världen under den här pandemin, och vi har upplevt en, två och tre vågor. Men tack vare att vaccinationerna går framåt, ser vi ett förbättrat läge, sa socialminister Lena Hallengren (S).
– Samtidigt vill jag påminna om att pandemin inte är över. Vi måste fortsätta hjälpas åt och följa de rekommendationer som fortfarande gäller, sa socialminister Lena Hallengren.

Han sa att vaccinationstakten är en bidragande faktor till att öppningen kan genomföras som planerat. Och kultur- och demokratiminister Amanda Lind uppmanade alla att fortsätta vaccinera sig enligt planen:
– Så här långt följer vi planen som vi presenterade tidigare. Ambitionen är att vi kan hålla oss efter det, steg 3 den 15 juli och steg 4 och 5 i höst, sa socialminister Lena Hallengren.Covid-19 klassas inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Däremot är sjukdomen fortfarande anmälningspliktig, vilket innebär att konstaterade fall fortfarande ska anmälas av sjukvården till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

– Vi uppmanar alla att ses utomhus så mycket som möjligt och att undvika trängsel och större fester. Alla bör fortsätta att hålla avstånd i offentliga miljöer, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Antalet smittade personer och vårdade för covid-19 har minskat kraftigt, samtidigt som antalet personer som vaccinerat sig fortsätter att stiga. Folkhälsomyndigheten sammantagna bedömning är därför att det från och med den 1 juli är möjligt med ytterligare anpassningar av restriktionerna i enlighet med det förslag för nivå 2 som tidigare presenterats.Folkhälsomyndigheten (Fohm) är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för en bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.Samtidigt försvinner regleringen av öppettider för serveringsställen. Från och med den 1 juli slopas också begränsningen på storlek på sällskap på uteserveringar. Inomhus ökas den maximala storleken på sällskap till åtta personer. Sällskap ska sitta ner och kunna hålla avstånd såväl inomhus som utomhus.

Smittspridningen fortsätter att minska liksom antalet vårdade för covid-19. Folkhälsomyndigheten bedömer därför att föreslagna anpassningar av smittskyddsåtgärder för nivå 2 nu kan genomföras. Till dess att fler hunnit vaccinera sig är det mycket viktigt att noga följa de allmänna råden.

Rådet om att bara umgås i en mindre krets anpassas nu. Istället blir rådet att vidta smittskyddsåtgärder om man träffar personer utanför denna krets. Det gör man exempelvis genom att träffas utomhus i mindre grupper och att undvika att vara nära varandra längre tid i små utrymmen. Råden om att handla ensam och att undvika att träffa nya kontakter vid resor tas bort, liksom råden till idrotts- och kulturföreningar. De allmänna råden om att hålla avstånd och att undvika trängsel finns kvar.Individer bör även i fortsättningen stanna hemma och testa sig vid symtom på covid-19, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt, hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel. Alla verksamheter i Sverige ska fortsatt vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.

Smittspridningen av Covid 19 fortsätter att minska samtidigt som antalet personer som vaccinerat sig fortsätter att stiga. Från och med idag, torsdag den 1 juli, kommer ett antal restriktioner lyftas med beslut från regeringen. Var och en av oss har fortfarande ett eget ansvar att följa de nuvarande restriktionerna. Det gäller också dig som har blivit vaccinerad, eftersom du fortfarande kan smitta andra.
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar. Restauranggäster inomhus får nu sitta max åtta personer per sällskap, tidigare var det fyra. Bestämmelser gällande sittande servering och att hålla avstånd kvarstår. – Det känns fantastiskt, det går åt rätt håll. Pandemin håller på att lägga sig men det är fortfarande inte slut. Men för restaurangbranschen är det underbart, säger Jonas Fredsvik, krögare från Fagersta.För restaurangbranschen innebär det att de reglerande öppettiderna till klockan 22.30 försvinner. Sällskap på uteserveringar kommer inte längre behöva anpassa sig efter de begränsningsregler som funnits innnan.

Även flera av de restriktioner som drabbat serveringsställen kommer att slopas den 1 juli. Det handlar om att begränsningar i öppettider försvinner och att besöksantalet per sällskap höjs till åtta personer inomhus och helt tas bort utomhus. Det kommer dock fortfarande finnas krav på sittande förtäring och minst en meters avstånd mellan sällskapen.
− Företagarna har i över ett års tid lyft problematiken med att företag som anordnar mässor har träffats oproportionerligt hårt av regeringens restriktioner. De har i princip haft ett näringsförbud sedan våren 2020, säger Pontus Lindström.− Även om dagens besked från regeringen innebär stora lättnader för många företag och verksamheter ska man komma ihåg att många restriktioner som begränsar näringsfriheten ligger kvar, trots den höga vaccinationstakten och låga smittspridningen. Handelsplatser måste fortfarande begränsa antalet kunder i butiken, där skedde inga lättnader under dagens pressträff, säger Pontus Lindström.

Regeringen föreslår även att om anordnaren delar upp den lokal, det område eller utrymme, där den allmänna sammankomsten eller offentliga tillställningen hålls, i sektioner, så att deltagare från olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra under eller i direkt anslutning till sammankomsten eller tillställningen, gäller de deltagarbegränsningar som nämns ovan för varje separat sektion.

Regeringen föreslår även att det maximala deltagarantalet för privata sammankomster ska höjas till 50 personer. Vidare föreslås att mässor från och med den 1 juli inte längre ska regleras som offentliga tillställningar i begränsningsförordningen och därmed inte omfattas av deltagartaken. Företag som anordnar mässor kommer därmed behandlas enligt samma regelverk som marknader och stadigvarande tivolinöjen, med bestämmelser om smittskyddsåtgärder likt det som gäller för handelsplatser.
Regeringen föreslår att antalet deltagare som samtidigt får besöka en allmän sammankomst eller offentlig tillställning från och med den 1 juli ska höjas från 8 till 50 personer inomhus, från 50 till 300 personer inomhus med anvisade sittplatser, från 100 till 600 personer utomhus och från 500 till 3 000 personer utomhus med anvisade sittplatser. Maxantalet inomhus ska beräknas så att varje deltagare ska kunna disponera tio kvadratmeter av den tillgängliga ytan. Motsvarande siffra för sammankomster och tillställningar utomhus ska vara fem kvadratmeter.

Riksbanken fortsätter att höja styrräntan. Enligt Företagarna bör riksdag och regering sänka arbetsgivaravgifterna för att mildra kostnadstrycket på företagen.

På måndagen höll socialminister Lena Hallengren och kultur- och idrottsminister Amanda Lind en pressträff om lättnader i pandemirestriktionerna tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson. Regeringen går vidare med steg 2 i planen för avveckling av restriktionerna.
Genom att dela upp en lokal, område eller utrymme i tillräckligt stora sektioner så att deltagare kan hålla smittsäkert avstånd kan arrangörer ha fler deltagare. Då gäller deltagartaken för varje sektion. Varje sektion behöver ha separata in- och utgångar och ha tillgång till egna toaletter och eventuella serveringsställen.− För den stora mängd företag vars verksamhet faller under regelverket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kommer förändringen vara ett viktigt steg för att kunna återstarta verksamheten efter en lång tid av näringsförbud, säger Pontus Lindström.

Mässor, som är offentliga tillställningar, ska regleras särskilt på liknande sätt som regeringen tidigare valt att hantera reglerna för marknader och stadigvarande tivolinöjen.
Datum för när Sverige kan gå in i nästa nivå – nivå ett, är ännu inte satt. I nivå ett planeras bland annat slopande av deltagarantalet för privata sammankomster i hyrda lokaler och restriktioner för serveringsställen, butiker och de flesta andra verksamheter.På alvdalen.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder nödvändiga kakor.

This website is primarily written in the swedish language. To translate the website into a language of your choosing, please use an alternative web tool. Älvdalen municipality does not take responsibility for the accuracy of the translation or other functionality of the tools listed.

Lättnaderna innebär bland annat att antalet tillåtna deltagare på privata sammankomster i hyrda lokaler höjs till max 50 och restriktionerna för serveringsställens öppettider slopas.
Sverige går nu in i fas två enligt Folkhälsomyndighetens plan för återöppnandet av landet. De nationella coronarestriktionerna lättas därmed från den 1 juli.1 juli lättade regeringen på flera coronarestriktioner. Några av lättnaderna kom som ett positivt besked för många krögare i landet men det har också inneburit en del svårigheter.

Begränsningar för storleken på sällskap på uteserveringar slopades och maxantalet för sällskap inomhus utökades. Även regleringen av öppettider för serveringsställen försvann. Men trots möjligheten till fler gäster har vissa restauranger det fortfarande svårt. En av de nya utmaningarna krögare ställs inför är att hitta ny personal.Alla artiklar gratis fram till 15 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Den 1 juli sker den andra nationella lättnaden av coronarestriktionerna, med bland annat höjda deltagartak och slopade begränsningar i öppettider för barer och restauranger. Samtidigt kommer en del regler fortsatt att begränsa svenskarnas liv.Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Punkten efter Dagens Nyheter har funnits med allt sedan det första numret 23 december 1864. Grundaren Rudolf Wall lär ha satt dit den med tanken att Dagens Nyheter inte bara är ett namn. Det är också en avslutad mening, ett konstaterande av vad som hänt. Därför sätter vi punkt även i vår tid.
Folkhälsomyndigheten poängterar dock att individer även i fortsättningen bör stanna hemma och testa sig vid symtom, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt, hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel. Verksamheter ska fortsatt vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19 och det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.Antalet smittade personer och de som vårdas för covid-19 har minskat kraftigt i Sverige. Samtidigt har antalet personer som vaccinerat sig fortsatt att stiga. Folkhälsomyndigheten meddelade under måndagen att deras sammantagna bedömning är att det från och med den 1 juli är möjligt med lätta ytterligare på de restriktioner som nu finns.

– Vi uppmanar alla att ses utomhus så mycket som möjligt och att undvika trängsel och större fester. Alla bör fortsätta att hålla avstånd i offentliga miljöer, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Nyheter Fritt fram att umgås med folk utanför din närmsta krets och att ordna inomhusevenemang för 50 personer. Det är några av de nya restriktionerna som gäller från i dag.På krogar och restauranger gäller från och med i dag, den 1 juli, fria öppettider samt åtta gäster vid varje bord; begränsningen för storleken på sällskap på uteserveringar slopas. A Svensk Live har idag, tillsammans med andra organisationer som representerar publika evenemang, haft ett möte med Kulturminister Amanda Lind. Ministern ville höra våra synpunkter om en eventuell restriktion av besökarantal. Ministern uppger att man är beredd att fatta beslut direkt om Folkhälsomyndigheten kommer med en sådan begäran. Vid dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven tillsammans med representater från regeringen och Folkhälsomyndigheten om sin plan framåt gällande avveckling av restriktioner.Svensk Live har haft stor inverkan på beslutet om det stöd som nu delats ut och att det har gått till arrangörer som är beroende av biljettförsäljning. En betydande del av stödet har kommit Svensk Lives medlemmar tillgodo. Att stödfördelningen ändå kan te sig aningen märklig när man tittar på vem som fått vad är något vi behöver utvärdera. Dock måste vi konstatera att om vi inte varit inne och påverkat så hade fördelningen av stöd gått i huvudsak till dem som redan erhåller stora bidrag från Kulturrådet. Nu har Kulturrådet för första gången fått en djupare inblick i var den stora delen av den fria livemusiken finns och vad som presteras. Begränsningen på max åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska bli mer flexibel i ett nytt förslag, som kultur- och idrottsminister Amanda Lind presenterade för vid en pressträff på onsdagsmorgonen Vid pressträffen deltog också socialminister Lena Hallengren, Karin Tegmark Wisell (GD, Folkhälsomyndigheten) och Olivia Wigzell (GD, Socialstyrelsen). Från 12 januari gäller bl a:Det blir inga lättade pandemirestriktioner. Under onsdagen meddelade regeringen att de rådande restriktionerna i stället förlängs till den 3 maj. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tror att lättnaderna verkligen kan bli av då. För att komma tillrätta med den trängsel som visat sig råda på nattklubbar har regeringen i dag beslutat att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer åter ska förbjudas. Vi på Svensk Live fortsätter vårt arbete med att pusha på för att regeringen ska komma med besked om hur stödpaketet till kultur på 500 miljoner ska fördelas.

Sommaren är vanligtvis högsäsong för livemusikevenemang och en stor del av branschens omsättning kommer från denna period. Covid-19-epidemin och förbudet mot publika evenemang har förändrat detta i grunden. Under perioden 1 juni – 31 augusti 2020 beräknas arrangörer och turnéproducenter anslutna till Svensk Live flytta eller ställa in drygt 3 000 evenemang.
Den första bidragsomgången går till kompensation för inställda och framflyttade evenemang under perioden juni – september med sista ansökningsdatum mellan 27 – 29 oktober, beroende på verksamhetsområde.

Länsstyrelsen i Skåne har beslutat att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar fortsatt ska ha ett tak på 50 personer med anledning av ökad smittspridning i regionen i s m Covid-19-pandemin.
Stödet avser evenemang som har planerats äga rum under perioden juni – december 2021, men som inte kan genomföras eller i väsentlig utsträckning måste begränsas till följd av pandemin. Maxbeloppet är 17,5 miljoner kronor upp till 70 procent av de kostnader som inte täcks av intäkter eller andra stöd. Vid en presskonferens under torsdagen berättade kultur- och idrottsminister Amanda Lind att regeringen nu arbetar med mer ändamålsenliga och varierade regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. I ett första skede rekommenderar Svensk Live arrangörerna att utan dröjsmål boka om/ställa in de evenemang som överstiger 500 deltagare och som går av stapeln före 1 april 2020 och att löpande fatta beslut om att boka om/ställa in evenemang därefter.Det finns 150 miljoner att söka. Stöd ges med högst 75 procent av intäktsbortfallet upp till en miljon kronor och högst 50 procent över en miljon. Maxbeloppet som kan delas ut till en aktör är tio miljoner kronor.Nu ökar äntligen graden av precision även om en del frågetecken fortfarande behöver rätas ut. På det hela taget är vi nöjda med att det finns olika steg och framförallt för att det finns en kurs, en riktning.Vi motsätter oss också tanken på två meters avstånd mellan varje person vid ett evenemang och föreslår istället att ett eventuellt avståndskrav ska gälla mellan sällskap.”I svensk rätt finns inte någon generell regel om fullgörelsehinder som force majeure också benämns. Utgångpunkten är att det är parternas avtal som avgör vad som ska gälla. Och force majeurebestämmelser ska enligt domstolspraxis tolkas snävt. Vid pressträffen redogjorde kulturministern också för hur den tidigare beslutade miljarden för 2021 ska fördelas. Statens kulturråd får 550 miljoner att fördela dels till arrangörer för att kompensera för intäktsbortfall och dels till särskilda insatser inom det fria kulturlivet. 150 miljoner avsätts för arrangörer. I takt med att sittspridningen ökar och därigenom också belastningen på sjukvården meddelade statsminister Magdalena Andersson att regeringen skärper restriktionerna. Hur länge restriktionerna kommer gälla är osäkert, men uppskattningsvis i fyra veckor.Detta är en rekommendation som ni kan hänvisa till och som är accepterad i branschen. Om biljettköparna trots det inte går med på att biljetten gäller vid ett senare tillfälle är det förstås fritt för arrangören att inte följa denna rekommendation.

40 miljoner kronor avsätts till regional kulturverksamhet och kultursamverkansmodellen. 20 miljoner fördelas av Svenska Filminstitutet till filmstöd. 60 miljoner kronor går till allmänna samlingslokaler. 30 miljoner kronor går till vissa offentligt stödda kulturinstitutioner, till museer och scenkonst.
Det blir ännu en halv miljard i extrastöd till kultursektorn. Hittills har stödet omfattat perioden t o m september och det nya pengarna ska gälla perioden fram t o m februari 2021. Den exakta fördelningen är inte klar men en del av stödet kan komma att gå till inställda och uppskjutna evenemang.

Vem som fördelar pengarna är i nuläget inte klart, men enligt kulturministern kan det bli aktuellt att Kulturrådet och Konstnärsnämnden tar tag i uppgiften.
Tidigare har regeringen flaggat för att lättnader i bestämmelserna om antalet deltagare vid offentliga evenemang skulle kunna göras runt 1 oktober. Då skulle också en förändring i ordningslagen kunna göras, så att kaféer, barer och restauranger inte tvingas minska antalet gäster när liveuppträdanden sker.Steg 4 planeras genomföras under september och då tas deltagarbegränsningarna vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar bort. För att planen ska kunna genomföras krävs att smittspridningen och trycket på sjukvården hålls nere och att vaccinationsgraden fortsätter att öka.Stödet liknar tidigare omställningsstöd, men beräknas på annat sätt och det krävs att företaget har blivit hårdare drabbat av Covid-19-pandemin än vid tidigare stöd. E
rsättning utgår med upp till 100 procent av de fasta kostnaderna och maxbeloppet är 150 miljoner kronor för perioden. ”Coronapass” – I mitten av juni kommer regeringen med information om ifall det kommer vara möjligt att använda vaccinationsintyg vid större evenemang som annars inte skulle kunnat genomföras. Vidare betonar vi vikten av att fördelningen av stödmedel görs efter fastställda kriterier som accepteras av branschen. Merparten av de arrangörer som kan komma ifråga för stöd har normalt inget eller mycket litet offentligt stöd och det är därför nödvändigt att den som ska fördela medlen, troligtvis Kulturrådet, fattar beslut på goda företagsekonomiska grunder utifrån gedigen branschkunskap.

Senare under dagen uppgav Folkhälsomyndigheten vid en presskonferens att man diskuterar frågan om restriktioner av besökarantal vid publika evenemang med regeringen och att ett beslut kan fattas under dagen, men att olika juridiska frågetecken måste redas ut först.
Principerna för stöd presenteras i ett brev till Kulturdepartement, där Svensk Live också understryker att stödmedlen måste betalas ut löpande och skyndsamt, eftersom många arrangörer annars drabbas av likviditetsproblem.Svensk Live har kontaktat regeringen för att få till en tillfällig lagändring avseende återköp av biljetter vid framflyttade evenemang med syfte att köpt biljett ska gälla till det senare datumet. Konsumentverkets beslut är nu vägledande om inte regeringen ändrar detta i enlighet med vad vi vill.Ändringarna gäller från och med den 1 november. Vid presskonferensen betonade man att gränsen kan komma att justeras både uppåt och nedåt, beroende på hur reglerna efterlevs och hur pandemin utvecklas.För livemusikarrangörerna är detta goda nyheter, eftersom det innebär att de tidigare maxtaken som inte tog hänsyn till arrangemangens förutsättningar ersätts med ett mycket rimligare regelverk. Därmed underlättas planerna för återöppning

Idag har Svensk Lives styrelse skickat sitt remissvar på betänkandet ”Ändringar i det tillfälliga förbudet mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar”.
Under dagen kommer Folkhälsomyndigheten också att lämna in en hemställan om att Covid-19 inte längre ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Beslut tas av Riksdagen efter att regeringen lämnat förslag på lagändring om att avskaffa covid-19-lagen, lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen samt omklassificering av Covid-19.

Regeringarna i våra skandinaviska grannländer Norge och Danmark har i veckan bestämt när större kultur- och idrottsevenemang som förbjudits på grund av Covid 19 tidigast kan tillåtas igen.
Svensk Live har nu tagit fram de principer som vi anser ska ligga till grund för stöd till arrangörer som drabbas av det statliga beslutet att göra publikbegränsningar av evenemang med över 500 personer.

Idag publicerar vi även ett öppet brev till regeringen. Våra krav är ett förlängt krisstöd för kulturen och att regeringen börjar tänka ut hur publika evenemang ska kunna börja öppnas på ett säkert och hållbart sätt – och att det görs tillsammans med oss.
Vi har vidare bearbetat ministrar och kulturutskott med flera och har goda förhoppningar om att det blir ett förlängt stöd i och med att kulturdepartementet ser ett förlängt stöd som en prioritera fråga. Men som det alltid är med denna typen av frågor; man vet inte förrän det finns svart på vitt.Svensk Live har idag uppmanat Kulturdepartementet att planerade evenemang som skulle genomförts efter 31 maj 2020 och som ställts in eller flyttats p g a Covid-19-epidemin samt förbudet mot publika evenemang, ska ges möjlighet till stöd på motsvarande sätt som evenemang med tidigare genomförandedatum.

För ytterligare information, kontakta Svensk Lives verksamhetsledare Joppe Pihlgren (070-876 61 60), styrelseordförande Andréa Wiktorsson (070-344 80 12) eller vice styrelseordförande Per Alexanderson (070-299 53 73).
Vid dagens pressträff med näringsminister Ibrahim Baylan och statsepidemiolog Anders Tegnell meddelades att steg 3 i regeringens plan för lättnader av restriktioner genomförs den 15 juli.

Den norska regeringen vill göra det möjligt för festivalerna att planera för att öppna i sommar. Därför satsar kulturdepartementet 350 miljoner kr direkt riktade till landets festivaler.Svensk Live uppmanar regeringen att ta till sig Centerpartiets förslag om att lyfta ut regleringen som begränsar antalet deltagare vid ett evenemang ur ordningslagen för att istället skapa en ny lag som utgår från möjligheterna att undvika trängsel. I en debattartikel i Dagens Nyheter framför partiet att avgörande för om verksamheter ska tillåtas borde vara hur smittsäker den kan göras, inte under vilken lag den sorteras in.

Regeringen planerar för digitala vaccinationspass, som efter genomförd vaccination snabbt och enkelt ska kunna uppvisas vid utlandsresor och evenemang.
Steg 4 innebär att deltagarbegränsningarna och avståndskrav vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort. Detta gäller gäller både inne och utomhus.-Det är bra och något vi i Svensk Live efterfrågat, kommenterar Joppe Pihlgren. Vi har givetvis full respekt för att Sverige är mitt i en pandemi, men det får inte hindra att man förbereder för en återgång till det normala. Vid dagens pressträff med statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell meddelades att regeringen inför nya restriktioner för att minska smittspridningen av Covid-19. Restriktionerna införs 23 december och effekten utvärderas löpande. Det som återstår så länge som nuvarande lag gäller är att vädja till biljettköparen om att behålla biljetten och kanske uppmuntra dem att göra så genom att t ex ge dem något extra. Det också viktigt att bestämma en rimlig tidsgräns om hur länge biljetterna kan återlösas. Om konsumenten inte har löst in sin biljett innan det datum som man satt gäller biljetten till det nya datumet, vilket ju bidrar till att man vet sin likviditet och försäljning till den framflyttade konserten.Vad gäller då om parternas avtal inte innehåller någon skrivning om fullgörelsehinder? Ja, det finns en regel i köplagen som endast gäller sådana köp som regleras i den lagen som ju inte omfattar konsumenter. Istället blir det sannolikt avtalslagens regler om jämkning av avtal som efter avtalsslutet blivit oskäliga (AvtL §36) som kommer att tillämpas. Vid en sådan jämkning ska parternas intressen vägas mot varandra i ljuset av den försvårande omständigheten. Men som sagt det finns inte någon regel som direkt kan tillämpas på den situation som nu uppkommit som en följd av förbudet att anordna allmän sammankomst eller offentlig tillställning för 500 eller fler personer.

Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund presenterade idag utökade krisstöd. Det gäller bl a förlängning av korttidspermittering och omställningsstöd.Arbetet med att ta fram en biljettpolicy har gjorts av: Anders Larsson (United Stage), Micke Lindevall (Debaser), Thomas Sebelius (Blixten & Co), Anna Sjölund (Live Nation), Bozo Rasic (FKP Scorpio). Det finns dock en risk att kulturevenemang för 500 åskådare inte kommer att tillåtas, eftersom Folkhälsomyndigheten i ett första förslag till villkor för att evenemangen ska få genomföras föreslår att det ska finnas alla sittplatser ska vara ”befintliga” och att bara en av tio sittplatser på evenemangsplatsen får utnyttjas. Står myndighet och regering fast vid den hållningen betyder det att konserter och teater för 500 personer bara kan arrangeras på arenor för minst 5 000 personer. Vidare meddelades det också att omställnings- och omsättningsstöden förlängs över januari 2022 samt att regeringen avsatt 120 miljoner till kulturområdet som kommer beslutas om i en ändringsbudget under januari 2022. Det tidigare aviserade beskedet om att deltagarbegränsningarna och avståndskrav vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort 29 september bekräftades också. Evenemangsstödet uppgår till 90 procent av kostnader som är direkt nödvändiga för evenemanget. Maxbeloppet är 22,5 miljoner kronor. Om företaget ingår i en koncern gäller maxbeloppet för hela koncernen. Imorgon 9 februari kl. 12.00 – 12.45 håller Kulturrådet ett webbinarie om krisstöd till särskilda behov där de går igenom stödet och svarar på frågor. Klicka HÄR för att delta. Samtidigt redovisas nu hur den ”återstartsmiljard” som presenterades i höstas ska användas under 2021, vilket framkom vid en pressträff med kulturminister Amanda Lind under fredagen.Vid en pressträff idag med statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg och FHMs generalsekreterare Karin Tegmark Wisell informerades det om att evenemangsstödet förlängs till 31 mars 2022. I vanliga fall ska konsumenter kunna återlösa biljetter om t ex datum för arrangemanget ändras. I den krisartade situation som råder rekommenderar vi dock arrangörer att biljetter inte återlöses utan istället gäller för senarelagda datum. Kanske kan vi nu också se fram emot att det öppnas upp för lite större publik än 50 personer fr o m den 1 oktober. Ett första steg för att öppna upp på ett smittsäkert sätt.

Det är angeläget att arrangörernas överlevnad betonas; utan arrangörer inga jobb för artister, stora och små leverantörer och andra som ingår i det s k kretsloppet kring ett arrangemang.
Igår presenterade Moderaterna ett så kallat utskottsinitiativ i finansutskottet som går ut på att inrätta ett garantistöd som ska täcka kostnader för inställda återkommande kultur- och idrottsevenemang fr o m första juni 2021. Stödet föreslås vara på 3,5 miljarder kr.

För arrangörer finns 650 miljoner kronor att söka via Kulturrådet. Stödet ska lindra den akuta ekonomiska krisen och säkra en bredd av kulturuttryck i hela landet. När Kulturrådet öppnar upp ansökan kommer vi att skicka ut mer information.
Arbetet i grupperna har utgått från många samtal och diskussioner med olika typer av medlemmar runt om i landet. Mitt i alla jävligheter så måste man konstatera att samarbetet har fungerat fantastiskt bra.

Planen i 5 steg grundar sig i och förutsätter en fortsatt minskad smittspridning, minskad belastningen på sjukvården och ökad vaccinationsgrad i befolkningen.Med hänvisning till beslutet från regeringen att tills vidare stoppa publika evenemang med fler än 500 personer påverkas nu många av Svensk Lives medlemmar.

Svensk Live har igår kväll skickat in en begäran till Kulturdepartementet om stöd för arrangemang över 500 personer eftersom regeringen har fattat beslut om att dessa inte får genomföras:
Regeringen har i kväll meddelat att de följer Folkhälsomyndighetens hemställan om att begränsa antalet besökare på allmänna sammankomster till maximalt 500 personer. När de säger 500 personer så inkluderar de alla som medverkar på sammankomsten, alltså inte bara publik utan t ex också artister och annan personal. Regeringen har alltså fattat ett beslut som är ett förbud och som träder i kraft i morgon torsdag den 12 mars. Beslutet har ingen bortre tidsgräns utan gäller tillsvidare och ska kontinuerligt omprövas. Frågan om kompensation för de ekonomiska avbräck som detta innebär för arrangörer har kommit upp och det sägs finns beredskap för detta.Svensk Live anser att regeringen är alldeles för otydlig och utan strategi för hur publika evenemang ska kunna öppnas igen. Kan man hålla andra näringar öppna med hjälp av ansvarsfull strategi så måste man kunna tänka på liknande sätt när det gäller evenemang. Att göra en lockdown mot vår näring och inte ha någon plan för ett öppnande förrän risken för smittspridning är över är ansvarslöst. Skulle regeringen agerat så mot traditionell tillverkningsindustri?Nu är det sista veckan att ansökan att söka krisstöd från Kulturrådet. Ansökan gäller krisstöd till särskilda behov i kulturlivet och har som syfte att lindra kulturområdets akuta ekonomiska kris med anledning av coronaviruset.