Posted on

Lekfulla Fotbollsövningar Barn

Denna lek kan lekas som en stafett och deltagarna delas då upp i två lag. Deltagarna ska med hjälp av huvudet driva bollen fram till en markering, exempelvis en kon och runda denna och sedan tillbaka och lämna över bollen till sin lagmedlemmen som står först i ledet.

Att spela fotboll är något som uppskattas av många barn. Ett tips är att blanda vanlig fotboll med lekar för att få lite variation och så blir det ju även mer lek. Lekar med fotboll är ett bra sätt att öva på bollkontroll, få motion och bli bättre på samarbeta.
Dela in barnen i två lag. Ställ upp lagen på sidan av planen på led. Ledaren står i mitten av planen och ropar en siffra mellan 1 och hur många som finns i varje lag. Ropar ledaren ut till exempel 3, springer de 3 första personerna från varje lag ut på planen och spelar mot varandra. Gör ett lag mål eller om bollen rullar utanför sidlinjerna går spelarna tillbaka till ledet och ställer sig sist och ledaren ropar ut en ny siffra.Markera ut ett område där alla deltagare får röra sig fritt med var sin fotboll. En av deltagarna startar utan boll och ska försöka sno bollen från någon av de andra deltagarna. Blir man av med bollen ska man i sin tur försöka sno bollen av någon annan. Lägg ut en kon eller om det finns något i omgivningen som deltagarna ska träffa. Sedan får alla deltagare var sin boll och ska försöka vara först med att träffa markeringen. Detta med så få tillslag som möjligt. Man får max 10 tillslag på sig så tänk på detta när du markerar ut. När alla slagit alla sina tillslag eller träffat markeringen. Läggs en ny markering ut. Detta går också att göra till en tävling och då kan man dokumentera antalet tillslag, lägst antal tillslag vinner. {{#sizesOutOfStock}} Slutsåld {{/sizesOutOfStock}} {{#sizeOptionOneInStock}} {{sizeOptionOneInStockValue}} {{/sizeOptionOneInStock}} {{^sizeOptionOneInStock}} Välj storlek {{/sizeOptionOneInStock}}Visst är det svårt att hitta inspiration till nya fotbollsövningar? Här kommer en en bra och lekfull uppvärmning för barn där grundkonceptet är en klassisk teknikscirkel som du säkert har koll på.

I den här lekfulla uppvärmningar för barn får barnen och ungdomarna träna på teknik, trixa, koordination med och utan boll, inkast, kontrollera bollen med fötter och händer och glöm inte att lägga till ett poängsystem som inspirerar och peppar spelarna till att vara noga med övningarna och tävla mot varandra.
Den här övningen är perfekt som uppvärmning och kan byggas på väldigt mycket – det är det bara fantasin som sätter stopp. Och jag lovar dig, det kommer att bjudas på en del skratt och en bra stämning på under träningspasset. Energin som man gör av med på en fotbollsmatch (eller träning) kommer från maten vi äter. Det finns tre näringsämnen i maten som ger energi; kolhydrater, protein och fett. Det vi äter innehåller dessutom mängder av vitaminer och mineraler som inte ger någon energi, men har andra viktiga funktioner i kroppen. Kolhydrater finns i t ex. bröd, pasta, ris, potatis och müsli och är kroppens favoritbränsle när vi tränar med hög intensitet. Protein som är det ämne som musklerna byggs upp av hittar vi bl. a. i kött, fisk, ägg, mjölk och ost. I smör, grädde, nötter och avokado finns fett. Fett är det ämne som ger mest energi och är därför viktigt för fotbollsspelare eftersom de har stort energibehov. Ungefär 2-4 timmar före träning/match är det lagom att äta en större lagad måltid. Denna ska innehålla alla näringsämnen men vara kolhydratbaserad (utgå från potatis, ris eller pasta) och inte innehålla så mycket fibrer eller fett eftersom det kan störa magen. Syftet med denna måltid är att toppa lagret av kolhydrater (glykogenet) och förhindra att hunger uppstår. Det är också viktigt att dricka ordentligt i samband med denna måltid så att vätskedepåerna ska bli välfyllda.

Protein hittar man i animalisk mat som kött, ägg, fisk, kyckling, mjölk och ost, men också i bönor och linser. Protein är oerhört viktigt för fotbollsspelare eftersom det är det ämne som reparerar och bygger upp musklerna. Ungefär 10-15 % av fotbollsspelarens totala matintag bör utgöras av protein.Kroppen består till 50-60 % av vatten. I princip kan man säga att vattnet behövs för det mesta som sker i kroppen, och en ständig tillförsel krävs. Normalt är vätskebehovet per dag 2-3 liter och detta tillgodoses genom mat och dryck. Till det normala behovet av vätska tillkommer vätskebehovet vid fotbollsspel som ska täcka svettförluster på 1-1,2 liter per timme. Totalt kan en fotbollsspelare ha ett vätskebehov på 4-5 liter en dag då det är match. Fett finns i mejeri- och mjölkprodukter, men också i nötter, avokado, vegetabiliska oljor och frön. Det är en viktig energikälla för fotbollsspelaren då det bidrar med mycket energi. Fett tillför också fettlösliga vitaminer och bygger upp kroppens alla celler. Fett bör utgöra 25-35 % av det totala matintaget. Till skillnad från kolhydrater är inte fett som energikälla begränsande för prestationen. Flera kilo finns lagrat som potentiell energi i kroppens fettdepåer. Mindre bra fettkällor som bör begränsas i fotbollsspelarens kosthållning är kakor, chips och snabbmat som pommes frites, pizza och hamburgare. Efter match/träning är det viktigt att äta återhämtningsmål för snabbt lagra in ny energi (i form av kolhydrater) i musklerna och att påbörja uppbyggnaden av musklerna. Återhämtningsmålet ska ätas inom ca 20 minuter efter träningens/matchens slut och bör bestå av snabba kolhydrater och protein. Bra exempel på snabba kolhydrater är: banan, russin, ljust bröd, nyponsoppa och sportdryck. Komplettera med en bra proteinkälla som t ex. någon mjölkprodukt. En drickjoghurt är ett bra alternativ.

Är spelaren hungrig när träningen eller matchen närmar sig kan man äta ett mellanmål 1,5-2 timmar före, t ex. banan, smörgås med pålägg eller en tallrik yoghurt.
Att vara fotbollsspelare är fysiskt krävande. Under en match löper en fotbollsspelare ungefär en mil. En stor del av tiden förflyttar sig spelaren med låg intensitet, men under en hel match ingår det också mängder av högintensiva moment som sprint, hopp och tacklingar. Lägger man samman detta innebär det att en spelare gör av med mycket energi.

Vätskeintaget bör vara regelbundet under dagen, och under träning/match för att möjligaste mån balansera vätskeförlusterna. Drick vatten mellan måltiderna, och i samband med måltider kan man dricka t ex mjölk, måltidsdryck eller juice. Det är bättre att under längre tid dricka mindre mängder men oftare. Direkt före träning eller match kan man med fördel dricka 2-3 dl vatten 30 minuter innan och 2-3 dl vatten före start. Under träning eller match är det bra att dricka 2-2,5 dl var 15:e minut. Äter man tillräckligt mycket mat och varierat får man i sig den energi och de vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Det finns idag inga vetenskapliga belägg för att kosttillskott är någon fördel vid idrottsutövning för friska personer. Dessutom finns risk att få i sig förbjudna ämnen, vilket resulterar i positivt utslag i ett dopingtest. Kolhydrater är det samlade begreppet för en stor grupp ämnen som kommer från växtriket. Det finns gott om kolhydrater i pasta, ris, potatis, bröd, frukt, gröt, flingor, mjöl och socker. Kolhydrater bör utgöra 50-65 % av fotbollsspelarens totala matintag. Kroppen kan lagra kolhydrater i form av glykogen i musklerna. Detta lager används sedan som energi under träningar och matcher. I benmuskulaturen kan glykogenlagren efter en match eller högintensiv träning vara i stort sett tömda. Inleder man fotbollsaktiviteten med halvfulla glykogenlager kommer förmågan att jobba högintensivt försämras.En vanlig dag bör en fotbollsspelare äta 3 huvudmåltider: frukost, lunch och middag. och dessutom 1-2 mellanmål samt ett återhämtningsmål efter träningen/matchen. Vitaminer och mineraler har en rad livsviktiga funktioner i kroppen, bl. a för immunförsvaret, blodbildnigen och uppbyggnaden av ett starkt skelett. Vissa vitaminer fungerar också som antioxidanter. Antioxidanter skyddar kroppen mot ämnen som kan orsaka skada i kroppen. Hur mycket mat man som fotbollsspelare behöver äta, alltså hur mycket energi man behöver, beror på hur gammal man är (om man fortfarande växer behöver man mer energi), om man är kille eller tjej (killar behöver mer energi än tjejer eftersom de naturligt har mer muskelmassa), och på hur hårt och ofta man tränar (ju hårdare och oftare, desto mer energi). Under ett matchdygn brukar man räkna på att en manlig fotbollsspelare på elitnivå behöver ca 4000 kilokalorier och kvinnliga fotbollsspelare ca 3000 kilokalorier. – Dock är det väldigt viktigt, inte minst för att förebygga idrottsskador, att träna på de rörelser som sker i fotboll i en maximalt explosiv aktion: maxlöpning i kombination med in-bromsning och riktningsändring – att kunna sprinta rakt fram utan att behöva bromsa eller ändra riktning sker i princip aldrig i fotboll, tillägger han. Många fascinerades av Kylian Mbappés utväxling i framför allt åttondelsfinalen mot Argentina. Den unge fransmannen galopperade vid ett par tillfällen förbi flera motståndare med boll under kontroll, vilket resulterade i mål och bidrog starkt till att hans lag gick vidare.

– För äldre spelare som förstår betydelsen av övningarna kan du bygga in mer isolerade moment av fysisk karaktär. Exempelvis att accelerera med gummiband som en lagkamrat håller i, fånga och kasta en medicinboll, samt landa och hoppa. Beslutet är fattat. Agerandet inleds. Nu är det upp till kroppens fysiska förmåga. Jimmy Högberg, SvFF:s tränarutbildare i fotbollsfys, ger tips på hur spelare kan vässa sin explosivitet. Han får ofta frågan av ungdomstränare om hur man kan förbättra explosi­viteten. Jimmy Högberg brukar ge rådet att hellre ”göra lite och ofta, än mycket och sällan”.– För yngre barn, upp till cirka 12 år, är kullövningar bra. Där byggs leken in och ger ett motiverande klimat. Barnen kommer samtidigt som de övar på att accelerera att träna på att göra riktningsförändringar, samt start och stopp. Samtliga dessa delar är fotbollsmoment som man bör öva på, säger Jimmy Högberg och fortsätter:

Hur fysisk träning för barn och ungdomar skall bedrivas är en komplex fråga eftersom det finns för få ingående och specifika forskningsrapporter kring ämnet. Det bedrivs forskning inom området, men det är svårt att dra några säkra slutsatser beträffande gränser mellan de positiva effekterna och eventuellt negativa effekter (överbelastning), av träning på barn och ungdomar. Våra råd och riktlinjer finns redovisade i kursmaterialet för SvFF:s tränarutbildning.”I barnidrotten leker vi och låter barnen lära sig olika idrotter och därigenom utveckla sina fysiska grundfärdigheter. Barnets allsidiga utveckling är normgivande för verksamheten. Forskning visar att en allsidig träning som utmanar motoriken i unga år har en positiv inverkan på idrottsprestationerna senare i livet. Tränings- och tävlingsfrekvens ska hållas på en rimlig nivå i unga år.”

Hur utvecklar man 9 10 åringar på fotboll?
Träningsupplägg: Allsidig träning ”träna kroppens ABC” Utveckla en allsidig rörelserepertoar i form av springa, hoppa, balansera, rulla, kasta, gripa, hänga, klättra, åla och krypa. Använd er fantasi för att förändra/utveckla uppvärmningen så att alla momenten ovan återkommer med jämna mellanrum.
Sammanfattningsvis, kan SvFF inte nog betona att barn och ungdomar i första hand bör lägga sin träningstid på koordinativ träning och utveckling av de fysiska grundkvaliteterna genom t.ex. lekar, fotbollsspel och andra variationsrika aktiviteter. All träning bör vara individanpassad när det gäller belastning och vara omväxlande.

Det innebär att SvFF tycker att barn och unga bör lägga större delen av sin tid på att träna allsidigt och aktiveras i olika idrotter som utvecklar barnets fysiska grundkvaliteter (koordination, rörlighet, uthållighet, styrka och snabbhet). SvFF tycker att det är mycket viktigt att barn och ungdomar har en omväxlande träning. Barn och ungdomar bör undvika ensidiga belastningar, eftersom det är mycket troligt att detta kan leda till framtida skador. Med ensidiga belastningar/träning syftar vi på övningar där man upprepar samma rörelser om och om igen t.ex. ett fotbollsskott. Fotboll är ett intermittent (oregelbundet) arbete och kan därför räknas som en omväxlande aktivitet, men bör kompletteras med ytterligare aktiviteter/idrotter för att skapa en god fysisk grund, att kunna bygga vidare på efter puberteten.
Det finns två begrepp som är viktiga när det gäller fysisk träning för barn, nämligen den kronologiska åldern och den biologiska åldern. Den kronologiska åldern är det antal år som gått sedan födseln, medan den biologiska åldern anger barnets fysiska mognadsålder. I en grupp spelare med samma kronologiska ålder kan fysiken, prestationsförmågan och inlärningsförmågan variera kraftigt mellan spelarna. Som tränare är det viktigt att förstå att en av de viktigaste orsakerna till detta är skillnader i den biologiska åldern. I en ”vanlig grupp” tioåringar kan den biologiska åldern variera mellan 8-12 år, vilket tränare måste ha förståelse för och kunna anpassa sin träning efter. Den fysiska träningen måste anpassas till individen.I början av varje spelares karriär är inte det viktigaste att förstå hur sporten fungerar. Utan att förstå hur sin kropp fungerar och hur man hanterar den. Att lära sig arbeta med olika kroppsdelar, både för sig själv och i relation till bollen. Det här utförs på bästa sätt via att leka och lära samtidigt. Här har vi samlat olika övningar för att lära sig hantera kropp och boll för åldrar mellan fyra och tio år. Alla med fokus på att leka och lära. Även om fotboll spelas med fötterna innebär det inte att det är det enda dina spelare behöver lära sig kontrollera. Att arbeta mot att dina spelare har kontroll över hela kroppen kommer hjälpa dem i framtiden, både på och utanför fotbollsplanen.

Med de yngre barnen 2-3 \u00e5r l\u00e4r vi k\u00e4nna bollen genom att blanda olika lekfulla boll\u00f6vningar, b\u00e5de genom att rulla, studsa, kasta och passa bollen i olika roliga \u00f6vningar.
*För våra kurser gällande barn mellan 1 till 4 års ålder, behöver barnet ha fyllt den angivna åldern kursen anger eller fylla år under kursens gång. För våra kurser från 5 år går det bra att barnet uppnår den aktuella åldern under året. Barn upp till 4 år deltar alltid tillsammans med ombytt och aktiv vuxen. Från 4 års ålder är det valfritt om den vuxne deltar aktivt tillsammans med barnet eller väntar utanför salen.Har ditt barn glömt kvar något i lokalen? Kontakta oss via mejl eller telefon så hör vi med ledaren om denne fått med sig det du glömt. Du kan även kontakta skolan/hallen direkt för att kunna hämta dina kvarglömda saker.Om ditt barn behöver särskilt stöd under kursens gång deltar du som förälder tillsammans med ditt barn. Hos oss är alla barn välkomna och vi sätter alltid barnets behov i centrum. Du som förälder är en viktig del av detta. Prata gärna med vår kundtjänst så att en bra plan kan upprättas för dig och ditt barns deltagande.För att få ett prova på pass för 150 kronor behöver du anmäla dig till hela kursen. Vill du sedan inte fortsätta hör du av dig innan ditt andra pass för en avbokning. Då hjälper vi dig med en återbetalning av allt utom 150 kronor och eventuella administrationskostnader, eller så justerar vi beloppet på din faktura.Nej, du behöver inte anmäla frånvaro av ditt barn hos oss. Kursen fortlöper enligt konceptet oavsett hur många barn som kommer till träningen. Är det sjukdomstider i förskola/skola och många är sjuka är det ändå alltid aktivitet för de som är friska. Vi ställer aldrig in träningen baserat på hur många friska barn eller sjuka barn det är i gruppen.

Hur ofta ska barn träna fotboll?
Antalet fotbollsträningar per vecka är därför oftast få vilket ger barn tid till att även utöva andra idrotter och att idrotta själva eller med kompisar genom till exempel spontanfotboll. I barnfotbollen räknas inte tabeller i de serier, cuper och sammandrag som spelas.
Fakturan skickas ut löpande under tiden anmälan är öppen, den skickas via e-post och man får en sms-notis när den landat i inkorgen. Vid kursstarten ska du kunna finna din faktura på ”Mina sidor”.

Avbeställningsskyddet måste ha tecknats före kursstart för att det ska vara giltigt. Ditt barn får inte ha en känd skada eller sjukdom sedan tidigare. För att använda dig av avbeställningsskyddet mailar du in alla uppgifter (inkl. läkarintyget) till [email protected]
Du kan även maila [email protected] så hjälper vi dig. Ingen annan form av avbokning är giltig. Sker ingen avbokning och terminen fortlöper så får du betala hela terminsavgiften oavsett om barnet medverkat eller ej. Detta står i de villkor du godkänner vid din anmälan.Om inget annat avtalats får kund ej filma eller fotografera under Fotbollskul. Vänligen respektera detta då inte alla föräldrar och barn vill vara med på bild. Einar Sports har rätt att dokumentera verksamheten genom fotografering samt filmning. Skulle kund ej önska att en deltagare filmas eller fotograferas måste detta meddelas till Einar Sports.

Hur gammal måste man vara för att döma 9 manna fotboll?
Det innebär att spelformerna är likvärdiga i hela landet och att 9 mot 9 spelas av 13- och 14-åringar. Spelformerna beskrivs i sin helhet av Svenska Fotbollsförbundet och omfattar det som händer på planen.
Utöver talang är ålder en viktig faktor om du siktar på en fotbollskarriär. En professionell karriär varar i cirka 10 år. Helst börjar en fotbollsspelares karriär i mycket ung ålder. Efter en viss ålder är det nästan omöjligt att få kontrakt av en professionell klubb. De lokala klubbarna behöver identifiera särskilt duktiga spelare mycket tidigt i sin utvecklingsprocess så att de kan ges särskilt stöd och anpassas till ett visst sätt att spela och tänka.

Ju mer attraktionskraft en spelare har och ju mer intäkter ett lag kan generera på grund av dennes berömmelse, desto mer pengar kan de betala spelaren. En stor del av en spelares attraktionskraft är marknaden där de spelar. Läs om fotbollsklubbarna som drar störst publik här!Vad betyder det egentligen att vara ett fotbollsproffs? I grund och botten är en professionell fotbollsspelare någon som spelar fotboll för sitt uppehälle. Med andra ord, du är ett proffs när du får betalt för dina färdigheter som fotbollsspelare. Du måste spela för en viss klubb eller ett visst lag för att klassas som en professionell fotbollsspelare. Att du spelar bra och regelbundet för ditt lokala lag gör dig alltså inte till ett proffs. Du är bara ett proffs om du tjänar pengar på det du gör.

Många barn och unga jagar efter drömmen. En dröm som inte bara består av att spela sporten du älskar, utan som också kommer med den glamorösa livsstil som en fotbollskarriär utlovar – åtminstone för manliga spelare. Pengar, glitter och ära är ett oemotståndligt lockelse för alla spelare som har vad som krävs för att bli proffs – men också för alla de som inte har det. Det är en liten minoritet som tar sig in i en karriär inom professionell fotboll. Men klubbarna vill ge alla barn chansen, och erbjuder därför fotboll för barn Stockholm.
De stora klubbarna rekryterar unga spelare redan i tidiga tonåren och förbereder dem för deras framtid som proffs – det är den normala processen att producera framtida toppfotbollsspelare. Det finns till exempel många som som erbjuder fotboll Göteborg barn, för de unga spelare som vill satsa på en fotbollskarriär.

Vad ska man göra för att bli fotbollsproffs?
Hur blir man en professionell fotbollsspelare? Om du följer några avgörande steg kommer dina chanser att öka. Att spela för en klubb eller gå på en fotbollsakademi och bli upptäckt där är det säkraste sättet att bli en professionell fotbollsspelare.
Men det finns andra fördelar med att börja ung: Om spelare börjar sin professionella utveckling i unga år, skaffar de sig den nödvändiga förståelsen för sporten innan de blir professionella. Det är denna förståelse för hur fotbollsvärlden fungerar som hjälper 17-åriga spelare att ta sig till toppen. Om de är tillräckligt bra har de en tidig möjlighet att spela med erfarna spelare. Om du saknar den erfarenheten och du redan är över 23 år, måste du kämpa ännu hårdare för att ta dig fram till att bli en professionell fotbollsspelare.Fotbollsövningar – gör dessa för att bli bättre på plan ”Den som förlorar sitt hjärta till fotbollen bör inte bli förvånad över att det trampas sönder.” – Torsten Gütschow Vi är inte lika fatalistiska, men den före detta DDR-anfallaren Torsten Gütschow har rätt om en sak: fotboll kan vara en mycket slitsam och intensiv sport. […]
Europa och Storbritannien har alltid haft större fotbollsfans än länder som USA. Så det är inte förvånande att de högst betalda spelarna i Europa kan tjäna 10 gånger så mycket som toppinkomsttagarna i USA.
I december 2021 hände däremot något historiskt inom det svenska landslaget. Svenska fotbollsförbundet tecknade ett nytt avtal som ger landslagsspelarna i både herr- och damlandslaget samma lön. Lika lön för lika arbete låter kanske självklart men det här är första gången i historien som alla spelare omfattas av ett gemensamt löneavtal. Detta gäller däremot inte ute i klubbarna.

Konkurrens kräver att du bevisar att du är bättre än andra. Det måste finnas något du har som en annan spelare inte har. Bara att vilja börja en karriär som professionell fotbollsspelare när man inte har kompetensen kommer att göra det svårt att konkurrera med de som redan har uppnått mycket.
Sannolikheten att bli proffs är inte stor, men ingenting är omöjligt. Med talang, flit och engagemang kan du göra det. Du behöver egentligen bara massa tur för att förverkliga din dröm! Chansen att hamna på en framtida lista över Sveriges bästa fotbollsspelare finns fortfarande. Massor av människor i Sverige spelar fotboll utanför den professionella fotbollen. Mest bara för skojs skull. Däremot finns det många bland dem som drömmer om att få ett proffskontrakt med en proffsklubb. För några av dem är detta en reell möjlighet. Men av alla de ungdomar som idoliserar spelare i de stora ligorna eller deras favoritklubbar, blir bara en liten minoritet professionella fotbollsspelare själva. Hur blir man en professionell fotbollsspelare? Om du följer några avgörande steg kommer dina chanser att öka. Att spela för en klubb eller gå på en fotbollsakademi och bli upptäckt där är det säkraste sättet att bli en professionell fotbollsspelare. Talangscouter går inte längre genom lokala parker eller står på skolgårdar i jakt på ett barn med en speciell talang. Talangscouter är medvetna om att fotbollsakademier och etablerade lägre divisionsklubbar är det mest effektiva sättet att hitta bra spelare. Du vet att dessa lag är filtret på den lägsta nivån av spelare med bra färdigheter.Tyvärr är det inte bara dina färdigheter som avgör vad din lön som professionell fotbollsspelare blir – ditt kön är också en viktig faktor (som i nästan alla andra professionella sporter). Kvinnliga spelare tjänar betydligt mindre än sina manliga motsvarigheter. En undersökning från 2018 visade att 88 procent av professionella kvinnliga fotbollsspelare världen över tjänade mindre än 200 000kr per år. Dålig lön har tvingat många talangfulla spelare att ge upp sin karriär.

Klubbarna satsar mer på unga proffs än på äldre spelare. Värdet av unga spelare på marknaden är högre än för äldre. Yngre spelare har helt enkelt en längre tid i sin professionella karriär än äldre spelare.
Det krävs mycket dedikation och tålamod för att nå toppen. Det skulle vara ett mirakel och kräva mycket hårt arbete om du börjar spela fotboll vid 20 års ålder och ändå vill bli stor. Visst kan du spela fotboll bara för skojs skull, men om du vill bli proffs du måste gå vidare genom utvecklingsstadierna för att komma till toppen. Vanligtvis kan du inte bara dyka upp och komma in bland de professionella.

Vad behöver du veta om fotboll, dess regler, positioner och taktik? Vart fjärde år blir 1 miljon svenskar fotbollsexperter under en sommar. Vid grillen i trädgården hemma granskas landslagets laguppställning och publikvisningen på puben visar sig vara en mötesplats för landets största taktiska tänkare. Naturligtvis har de som låter sig ryckas med av känslor och […]
Som med alla professionella sporter kommer en okänd spelare aldrig att tjäna så mycket pengar som en rutinerad fotbollsspelare. En som gång på gång bevisat sina färdigheter på planen genom åren. Kända spelare med stora fans vinner inte bara matcher, de fyller platserna i stadion, får folk att köpa varor och titta på TV.

Summan av kardemumman här är att om du funderar på att bli en professionell fotbollsspelare bör du helst börja tidigt. Med tanke på konkurrensnivån inom sporten gör aspirerande spelare sig själva en tjänst genom att börja sin professionella utveckling i tonåren. Även om det egentligen inte finns någon bestämd tid när det är för sent att spela på den högsta nivån, har du inte mycket tid på dig innan ditt spel börjar sakta ner när du har passerat mitten av 20-årsåldern.
Oavsett ålder råder det extrem konkurrens i fotbollsvärlden. Fotboll är den populäraste sporten i världen, så konkurrensen på högsta nivå är extremt hög. Spelare från nästan alla länder i världen ger allt för att spela för de bästa fotbollsklubbarna.Om du har en passion för fotboll har du utan tvekan drömt om att bli en professionell spelare. Kanske är drömmen i framtiden att bli omnämnd som en av de bästa svenska fotbollsspelarna genom tiderna, eller till och med de bästa fotbollsspelarna i världen!

Men detta betyder inte att äldre spelare inte har någon chans alls. Här kan du läsa om hur du ska göra för att bli ett fotbollsproffs. De som börjar tidigt har förstås större chans att bli professionell fotbollsspelare än de som kommer ganska sent. Men även om man inte spelar på högsta nivå professionellt så finns det fortfarande klubbar och lag man kan spela för, även om de spelar i en lägre liga. Kanske kan du fortfarande förverkliga din dröm!
Fotboll för 6-7 åringar spelas 3 mot 3. Det innebär att varje spelare får ha bollen ofta och därmed får chansen att till exempel dribbla, bryta och skjuta många gånger. När det är möjligt spelas matcher med sarg eller nät. Det gör att bollen nästan hela tiden är kvar på planen och att matcherna blir intensiva och roliga.Futsal är en snabbt växande idrott i Sverige. Futsal för vuxna spelas med 5 spelare på planen och med ett regelverk som skiljer sig en del från fotbollen. Stora skillnader i futsal jämfört med fotboll är förutom spelytan och antalet spelare bland annat att offside inte tillämpas och att det är specialla regler kring hur mycket målvakten får delta i spelet med fötterna på egen planhalva.

I ungdomsfotbollen är det vanligt att skillnaderna i motiv till att spela fotboll successivt blir mer olika för olika spelare. En del vill bara spela med kompisarna för att det är kul och andra vill satsa för att bli så bra som möjligt. Motiven för en individ till att spela fotboll kan ändras över tid.
Inom svensk idrott brukar man skilja på barn- (tom 12 år) och ungdomsidrott (from 13 år). Det finns därför några skillnader mellan hur
barn- och ungdomsfotbollen är organiserad men totalt sett påminner de om varandra. Förändringar i hur man tränar och spelar fotboll sker istället successivt genom både barn- och ungdomsfotbollen.

Fotboll för 8-9 åringar spelas 5 mot 5. Jämfört med spelformen 3 mot 3 så blir spelplanen och målen något större. I spelformen 5 mot 5 introduceras målvakter vilket gör att det blir svårare att göra mål.
Ungdomsfotbollen är en ålder då till exempel skolan och andra idrotter också tar allt mer tid. Fotbollen strävar efter att ge alla som vill möjlighet att vara med utifrån de förutsättningar och ambitionsnivåer som varje individ har. Många spelare vill övergå mot en fotboll som blir allt mer lik fotboll för vuxna, vilket bland annat innebär att man börjar räkna tabeller och utser slutsegrare i cuper.Spelformen 11 mot 11 är väldigt lik 9 mot 9 spelet. Skillnaderna är antalet spelare, spelytan och målens storlek. Att ytorna blir större gör att kraven på spelarnas fysiska egenskaper ökar då löpningarna blir längre och det även öppnar upp för längre passningar genom till exempel spelvändningar.

I barnfotbollen räknas inte tabeller i de serier, cuper och sammandrag som spelas. Det ger spelare och ledare bättre förutsättningar till att fokusera på glädje, ansträngning och lärande vid fotbollsmatcher där den långsiktiga utvecklingen är viktigare än det kortsiktiga resultatet.

Andra spelare vill istället fortsätta att spela i mer lättsamma former – vilket är möjligt även när man spelar i ett lag som tävlar i en serie. Det kan även finnas möjlighet att träna utan att spela matcher – med ett lag eller i de föreningar som erbjuder Fotboll Fitness. Läs mer om det via länken nedan:
I spelformen 7 mot 7 blir spelarna ofta allt mer medvetna om vad som händer omkring dom. Det innebär att lagspelet utvecklas genom bland annat ett mer utvecklat passningsspel och att målvaktens roll när laget har bollen blir allt viktigare.Inom SvFF ryms förutom fotboll även idrotterna futsal och beach soccer. Futsal spelas i sporthall medan beach soccer spelas med sand som underlag. Fullständiga spelregler för futsal och beachsoccer finns på SvFF:s flik för domare.

Beach soccer spelas 5 mot 5. Att underlaget är sand gör att spelets karaktär blir väldigt annorlunda jämfört med fotboll. Det är svårt att bedriva ett passningsspel efter marken och bollen är därför ofta i luften vilket ställer spelarna inför helt annorlunda utmaningar.
Under barnfotbollens åldrar är det viktigt att barn får prova många olika idrotter och att träningen är allsidig – alltså att man tränar på olika sätt. Antalet fotbollsträningar per vecka är därför oftast få vilket ger barn tid till att även utöva andra idrotter och att idrotta själva eller med kompisar genom till exempel spontanfotboll.

Hur ska man träna fotboll?
Högintensiv intervallträning på upp till 90% av maxpulsen. Bollövningar i högt tempo som liknar spelmoment, ger bra kombination av kondition och koordination. Variera övningarna och kör även med fler än en boll. Olika variationer av spel i smålag, fysiskt ansträngande i kombination med bollkontroll.
Min Fotboll, appen för svensk bredd-, barn- och ungdomsfotboll. Ladda ner appen till din mobil eller läsplatta och följ dina favoritlag. Dela matchen, dela upplevelsen!

Att spela med offside innebär stora förändringarna i både anfalls- och försvarsspelet. I försvarsspelet måste laget i ännu större utsträckning samarbeta – bland annat genom att hålla en gemensam offsidelinje och hålla korta avstånd mellan lagdelarna. I anfallsspelet ställs också högre krav på samarbetet mellan spelarna då till exempel passningar och löpningar bakom motståndarnas backlinje måste vara mer precisa och synkas mellan bollhållare och medspelare.Fotboll för 10-12 åringar spelas 7 mot 7. I den här spelformen sker ganska stora förändringar jämfört med tidigare spelformer. Bland annat introduceras inkast, straffsparkar och direkta frisparkar.

Hur tränar man barn i fotboll?
SvFF tycker att det är mycket viktigt att barn och ungdomar har en omväxlande träning. Barn och ungdomar bör undvika ensidiga belastningar, eftersom det är mycket troligt att detta kan leda till framtida skador. Med ensidiga belastningar/träning syftar vi på övningar där man upprepar samma rörelser om och om igen t.
I svensk fotboll används gemensamma spelformer och spelregler. Det innebär att alla spelare får en liknande fotbollsutbildning – oavsett var i landet man bor. Spelformerna bestämdes efter många års undersökningar och tester där målsättningen var att ge så bra förutsättningar som möjligt för glädje och utveckling baserat på spelarnas mognad i olika åldrar.

Spelreglerna i 11 mot 11 är samma för ungdomar som för vuxna förutom att speltiden för 15-åringar är 2×40 minuter medan man från 16 år och äldre spelar 2×45 minuter.
Futsal för barn och ungdomar spelas ofta med anpassade regler och spelformer. Däremot finns det ännu inte ett gemensamt reglerverk för barn- och ungdomsfutsal som gäller i hela Sverige. Istället anpassas reglerna av de föreningar och distrikt som arrangerar matcher. Att ta fram gemensamma spelformer för barn- och ungdomsfutsal har hög prioritet för SvFF inför framtiden.

Hur får man snabba fötter i fotboll?
FotarbeteSnabba sidhopp.Hoppa och rotera höften så att fötternas vinkel ändras.Hoppa på ena foten upp och ner på stället. … Stå med extra brett mellan fötterna och hoppa isär och ihop med benen. … Stå på ett ben, hoppa från sida till sida.Stå på ett ben, hoppa framåt och bakåt.Stå på ett ben, hoppa med rotation.
IA Jobb är en jobbsökartjänst för dig som är intresserad av de kommersiella aspekterna av idrotten. Här hittar du en mängd olika jobb som alla har med idrotten att göra.

Hur mycket ska en 7 åring träna?
Alla mellan 6 och 17 år bör vara fysiskt aktiva minst 60 minuter varje dag. Aktiviteten ska främst vara av konditionshöjande karaktär, men muskel- och skelettstärkande aktiviteter bör ingå tre gånger i veckan.
Sweden Sport Academy startade 2003 med att arrangera sommarläger. Idag har verksamheten växt kraftigt till att innefatta flera olika typer av träningsaktiviteter för barn och ungdomar och årligen medverkar tiotusentals deltagare på våra olika idrottsaktiviteter runt om i hela landet. Terminsaktiviteterna och lägren leds av våra ca 1000 idrottsledare och verksamheten administreras av vårt kontor med 14 heltidsanställda samt våra och regionansvariga.

Spelare A och B skjuter på liggande boll varannan gång. Ställer sig sedan sist i respektive led. Målvakten jobbar i sidled. ŀ Skotten ska komma lagom tätt. Målvakten ska lagom ha hunnit förflyttat sigVÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan 3 ÖVERGRIPANDE MÅL Att ge tips på långsiktigt

Fotbollslekar Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Barn har ett naturligt behov av lek och rörelse i unga år men även en begränsad förmåga till att inse vikten av och konsekvenserna
LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN En står i mitten av salen (förslagsvis tränaren första gångerna). Övriga ställer upp bakom ena baseline. Alla har varsin boll, som ska dribblas hela tiden. Basketspelaren

1(15) SPECIELLT FÖR ÅLDERN 7-9 ÅR Barn har ett naturligt behov av lek och rörelse i unga år och följaktligen ska vi lägga fokus på detta. Samtidigt ska vi ju utbilda dem till duktiga fotbollsspelare. Men
AVDELNING Pitemodellen Spelarutbildningsplan ETT SAERKANSPROJEKT FRÅN FOTBOLLSKLUBBARNA I PITEÅ 1 AVDELNING INLEDNING Att ha en spelarutbildningsplan innebär att ledare i föreningen har en samsyn om hur

EGEN TRÄNING MED TEKNIKKULA CHC J18 ELIT SÄSONGEN 2011/2012 GRUNDPROGRAM Varje träning med teknikkula startar med grundprogrammet och de fyra nedanstående övningarna. Efter att man kört igenom de övningarna5 YTA 1, 3, 5 SPEL” Samma spel kan genomföras i respektive yta varje träning YTA 5 3v3 SMÅ MÅL (YTA 5) 6 spelare, bollar, yta 15×12 m, 2 färger västar, 2 st små mål. OBS! Gör mål av konor om ni inte har små mål. Fritt spel med två st små mål. Tre utespelare i varje lag. – Hur kan jag göra mål? (skjuta) – Hur kan jag komma till skottläge? (genom att springa med bollen mot mål) – Hur kan jag ta mig förbi en motståndare? (genom att finta, dribbla, riktningsförändra och tempoväxla) VARIATION TILL YTA 3 & 5 1v1 6 spelare, bollar, yta 15×12 m, 6 st små mål. OBS! Gör mål av konor om ni inte har små mål. 3 planer, 2 spelare och 1 boll på varje plan. Fritt spel 1 mot 1 på varje plan. Byt motståndare efter viss tid. – Hur kan jag göra mål? (skjuta) – Hur kan jag komma till skottläge? (genom att springa med bollen mot mål) – Hur kan jag ta mig förbi en motståndare? (genom att finta, dribbla, riktningsförändra och tempoväxla) Ena laget Andra laget Mål Ena laget Andra laget Mål 4

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Grundläggande förståelse för SvFF spelarutbildningsplan genom teori och praktikDrivning Instruktion Generell vid drivning (för att erhålla god drivningskvalitet): titta upp så ofta du kan mellan tillslagen på bollen, för att se vad du ska göra träna på att driva med båda fötternaRESPEKT i FOTBOLL Fotboll för pojkar och flickor 8-9 år INNEHÅLLSFÖRTECKNING Spelarutbildningsplan SvFF 2 Spelarutbildningsplan SvFF Nivå 1 3 Spelarutbildningsplan ÖFF Nivå 1 4 Träning 1, Driva 5 TräningNIVÅ 1 Fotbollsglädje 6 9 år Fysisk utveckling Inleds med en liten växtspurt, därefter en lugn period Ingen fysisk skillnad mellan flickor och pojkar Stort rörelsebehov och stora muskelgrupper är mer utveckladeFotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst – för att lära sigAnfallsspel – – driva, riktningsförändra, vända, perception, koordination – kan du göra om det står en spelare framför dig? – Vilka delar av foten kan du använda för att driva och vända? – Yta: 15-20 15-20 Lekar och övningar för Fotbollsskolan Kareby IS Bollövningar Mål Dribbla en boll mellan koner och skjut på mål. Fråga gärna om någon spelare vill stå i mål. Man kan utöka denna övning med att när man dribblat 10 YTA 6 SKOTT OCH MÅLVAKTSSPEL” Välj 1 av de 4 övningarna för skott & målvaktsspel per träning 1. SKOTT PÅ MÅL 6 spelare, bollar, yta 15×12 m, ett 5-manna mål. 1 spelare är målvakt och de andra ställer upp på ett led med varsin boll. Den första spelaren driver fram mot en kona, gör en riktningsförändring och skjuter mot mål. Sedan gör nästa spelare i ledet likadant. När man har skjutit hämtar man sin boll och ställer sig sist i ledet. Det bör inte vara mer än 5 utespelare i övningen för att undvika för lång kötid. Byt målvakt efter viss tid. 1. Hur många mål kan utespelarna göra på en minut? Ta tiden och försök sedan göra flera mål nästa minut. Målvakten försöker släppa in så få mål som möjligt på en minut. 2. Tävla utespelare mot målvakt. Utespelare får 1 poäng för varje mål och målvakten 1 poäng för varje skott som inte blir mål. – Hur kan jag få bra skott? (titta på bollen i skottögonblicket, träffa mitt på bollen med spänd vrist) – Hur kan målvakten rädda bollen? (fånga den eller slå ut den mot sidan av målet, kasta sig om bollen kommer på sidan, skopan om bollen kommer mitt på) Mål MV Målvakt MV 2. SKOTTMATCH 6 spelare, bollar, yta 15×12 m, konor. Gör 2 st mål av konor. 3 spelare och en boll vid varje konmål. En spelare har boll, en är målvakt och en står bakom målet. Spelaren med boll skjuter mot målvakten som försöker rädda. Spelaren bakom mål stoppar bollen om den går i mål eller utanför. Övningen vänder sedan och spelaren bakom mål skjuter då istället. Byt målvakt efter viss tid. 1. Skott bara med vänster fot eller skott bara med höger fot. 2. Variera avståndet mellan utespelare och målvakt samt målets storlek. 3. Tävla utespelare mot målvakt. Utespelare får 1 poäng för varje mål och målvakten 1 poäng för varje skott som inte blir mål. – Hur kan jag få bra skott? (titta på bollen i skottögonblicket, träffa mitt på bollen med spänd vrist) – Hur kan målvakten rädda bollen? (fånga den eller slå ut den mot sidan av målet, kasta sig om bollen kommer på sidan, skopan om bollen kommer mitt på) Spelare utan boll MV Målvakt MV MV 9INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta spelarutbildningsplan SvFF 2 Fakta spelarutbildningsplan SvFF Nivå 3 3 Fakta spelarutbildningsplan SmFF Nivå 3 4 Träning 1, Speldjup 5 Träning 2, Spelbredd 8 Träning 3, Överlappning 3 Att vara ledare och förälder För att barnen som börjar med fotboll ska tycka att det är roligt är följande viktigt att tänka på för dig som förälder och ledare: Ø Var positiv och glad i all din kommunikation. Ø Ge tips men kritisera inte. Ø Ge mycket beröm. Fotboll för pojkar och flickor 6-7 år Ø Den viktigaste uppgiften är att stimulera barnen så mycket att de vill komma tillbaka till nästa träning. Träningens upplägg Ø Dela planen i flera ytor på 15×12 m enligt skiss. Använd konor för att markera ytorna. Ø Det är lagom med 6 spelare och 1-2 föräldrar i varje yta. Anpassa antalet ytor efter antalet spelare. Ø Låt spelarna byta yta efter. Spelarna i yta 1 går till yta 2 som går till yta 3 o.s.v. Ø Varannan yta är ett smålagsspel och varannan yta en lekfull övning. Ø Börja eller avsluta eventuellt träningen med en gemensam lek med alla spelare. Ø En ansvarig ledare ansvarar för att ytorna ställs ut, att materialet tas fram och att det finns föräldrar i varje yta. Under träningen sköter ansvarig ledare byten av ytor och stöttar de föräldrar som behöver hjälp i sina ytor. Ø På nästkommande sidor finns förslag på spel och lekar till de olika ytorna. Välj en av övningarna per yta och träning. 12 m 15 m YTA 1 Spel 2v2 + målvakter 5-manna mål YTA 6 Lek Skott & målvakt YTA 2 Lek dribbla, driva YTA 5 Spel 3v3 små mål YTA 3 Spel 3v3 flera mål YTA 4 Lek Koordination 2 1 Driva, utmana, finta och dribbla nå1/10 2/10 1 2 3 4 5 6 Teckenförklaring. 1. Springa utan boll 2. Passning eller skott (bollens förflyttning) 3. Driva med boll 4. Boll 5. Spelare 6. Koner ÖvningarnasExpressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15×25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka KNATTESKOLA ROTEBRO IS FF En knatteskola att vara stolt över. En knatteskola där vi lägger grunden för barnens fotbollsintresse och framtida utveckling. En knatteskola genomsyrad av vår förenings värderingsgrund. De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad såBollkull Yta: 20-25×20-25 meter. 12-15 spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. 2 eller 3 spelare har västar synliga i handen för att visa att de jagar. Bland övriga spelare finns 2 ellerTräningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarnaGrodhopp Övningar Fotbollsskolan 2013 (Skapad av Gabriel) Jag har fått förfrågan om att lägga ut alla övningar med beskrivning och mål. Beskrivningen skall vara ett hjälpmedel för de föräldrar som ansvarar

Fotbollsskola Charlo Nivå 1 Skott och avslut på mål Uppvärmning övning 1 5-10 min VAD? Lek – Driva boll, bollkontroll VARFÖR? Uppvärmning och för att få en känsla för var vristen sitter HUR? Se markerad
4 YTA 1, 3, 5 SPEL” Samma spel kan genomföras i respektive yta varje träning YTA 1 2v2 + MÅLVAKTER 6 spelare, bollar, yta 15×12 m, 2 färger västar, 2 st 5-manna mål. Fritt spel. Två utespelare och en målvakt i varje lag. – Hur kan jag göra mål? (skjuta) – Hur kan jag komma till skottläge? (genom att springa med bollen mot mål) – Hur kan jag ta mig förbi en motståndare? (genom att finta, dribbla, riktningsförändra och tempoväxla) YTA 3 3v3 MOT FLERA MÅL (YTA 3) 6 spelare, bollar, yta 15×12 m, 2 färger västar, 4 st små mål. OBS! Gör mål av konor om ni saknar små mål. Fritt spel. Tre utespelare i varje lag. Lagen gör mål i två mål var. – Hur kan jag göra mål? (skjuta) – Hur kan jag komma till skottläge? (genom att springa med bollen mot mål) – Hur kan jag ta mig förbi en motståndare? (genom att finta, dribbla, riktningsförändra och tempoväxla) MV MV Ena laget
Andra laget Mål MV Målvakt Ena laget Andra laget Mål 3

12 RIKTLINJER ÖSTERGÖTLANDS FOTBOLLFÖRBUND NIVÅ 1, 6-9 ÅR 6-7 ÅR 8 ÅR 9 ÅR Serier Inget seriespel Nivå 1, P8 Nivå 1, P9 Nivå 1, F8 Nivå 1, F9 Serieform Träningsmatcher Sammandrag Sammandrag Spelform 3-manna 5-manna 5-manna Speltid 4×12 2×12 2×12 Bollstorlek Antal spelare i matchtrupp Speltid per spelare/match Minst 24 min (1/2 matchen) Minst 12 min (1/2 matchen) Minst 12 min (1/2 matchen) Fotbollssäsong maj-sep maj-sep maj-sep Träningar/vecka fotboll Cuper/läger fotboll Avslutningsaktivitet sista träningen 1 st endagsläger på hemmaplan 1 st endagscup Futsalsäsong feb-april jan-april jan-april Träningar/vecka futsal Cuper/läger futsal 1 st endagsläger på hemmaplan 1 st endagscup Utbildning ledare S.U.P. Fotbollsglädje S.U.P. Leda laget i träning nivå 1-2 S.U.P. Leda laget i match nivå 1-2 Utbildning spelare Föreningsträdet Kul träffar Föreningsträdet Kul träffar Övriga aktiviteter Landslagets Fotbollsskola Landslagets Fotbollsskola Landslagets Fotbollsskola Över 1000 föreningar arrangerar varje år Landslagets Fotbollsskola för över barn i Sverige. Anmäl din förening, ditt barn eller ta reda på mera via länken: Fördjupad teori och flera övningar från Svenska Fotbollförbundet finns på: fogis.se/spelarutbildning Mer information om jobbet med spelarutbildningsplanen i Östergötland finns på: Kontakta din lokala SISU-konsulent för den teoretiska spelarutbildningen
Tema Passning Måndag 10.00-11.45 ÄLDRE PF05-04, P06 Passning (rak) medtagning (2 tillslag) a) Passa till varandra, mottagning b) Pass med höger fot, medtagning vänster fot c) Pass med vänster fot, medtagningPlay Football Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination av färdighetsträning Rekomenderad ålder: Från 6 år – 11år Parkull med boll Vad: Driva, samarbete/kommunikation Hur: Utsatt yta

Så spelar vi 7 mot 7 2017 Uppdaterad: 170127 1 Bra förutsättningar Jämna matcher Roligt och bra spel Många fotbollsaktioner Alla får vara med 7 mot 7-fotboll spelas i ådern 10-12 år. 10- och 11-åringarÅsa IF:s Innebandyskola Mål: Genom lek och glädje stimulera barnen att vilja gå till innebandyn. Av gemenskapen med lagkamrater känna en social trygghet både på och utanför planen. Förkunskaper: Det krävs Page 1 of 7 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Landslagets fotbollskola 10-12 år – Dag 2 Förmiddag Anfallsspel – Komma till avslut och göra mål 6 övningar. Nivåer: 2 Förmiddagens träningspass Övningar Utespelare Teckenförklaringar – Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). – Försvarande spelare/motståndare M – Målvakt – Småmål – Koner – Madrass – Skott/Avslut L – Ledare – RörelseFotbollsskolan mottagning.indd 1 07-06-05 16.16.51 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst – för att lära

INNEHÅLLSFÖRTECKNING av stationer/övningar 3 Träning 1 (FM dag 1) 4 Träning 2 (EM dag 1) 7 Träning 3 (FM dag 2) 10 Träning 4 (EM dag 2) 13 Träning 5 (FM dag 3) 16 Träning 6 (EM dag 3) 19 Träning 7 (FM
Page 1 of 7 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Landslagets fotbollskola 10-12 år – Dag 3 Eftermiddag Anfallsspel – Speluppbyggnad 6 övningar. Nivåer: 2 Eftermiddagen tränar ni väggspel,

Fotbollsövningar: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år Övning: Bollkontroll Stor grupp. Beroende på gruppens storlek går det att använda sig av olika stora ytor. Mindre ytor ökar också svårighetsgraden för spelarna.
Tränarfortbildning 2 av 4 Sigtuna IF FK Internt 17/5 – Tränare Matchen som utbildningstillfälle SYFTE – MÅLBILD Att ge fördjupad kunskap i hur vi i Sigtuna IF FK tänker kring matchen som utbildningstillfälle?

Hur får man bättre bollkontroll i fotboll?
FÖRBÄTTRA DITT DRIV MED BOLLEN OCH BOLLKONTROLL Det handlar om hastighet, gör så många repetitioner du kan så snabbt som möjligt och håll alltid ett tydligt spår av bollen. Känn en komfortabel kontroll över bollen med fötterna. Driv bollen, byt sida och riktning: vänster, höger, bak och fram.
Sommarprogram för Årsta F03 Här kommer lite inspiration för vad man kan träna på under sommaren. Ingenting är obligatoriskt men vill ni träna finns dessa program som inspiration. Sommaren är en perfekt

SÅ SPELAR VI 5 MOT 5-FOTBOLL I STOCKHOLM FLICKOR OCH POJKAR 8-9 ÅR Bakgrund Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1 januariSå spelar vi 3 mot 3 6-7 år 2017 1 Möjlighet för många planer Alla får vara med Roligt med många bollkontakter Hög aktivitet 3 mot 3 lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt

Vad ska man äta för att bli bra på fotboll?
Protein. Protein hittar man i animalisk mat som kött, ägg, fisk, kyckling, mjölk och ost, men också i bönor och linser. Protein är oerhört viktigt för fotbollsspelare eftersom det är det ämne som reparerar och bygger upp musklerna. Ungefär 10-15 % av fotbollsspelarens totala matintag bör utgöras av protein.
Fotbollsskolan fintdribbling.indd 1 07-06-05 16.16.18 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst – för att