Posted on

Lenovo Moto Z 32gb

Under testet av Moto Z har jag provat både Hasselblad-kameran och projektorn. De ansluts liksom resten av tillbehören med starka magneter på baksidan av telefonen. Vissa tar kraft från telefonens batteri medan andra har ett eget batteri, inte minst då batteripacken som man kan ansluta så klart. På baksidan petar kameralinsen ut så tillbehören är anpassade för det, med en urgröpning för att rymma kameralinsen och kameran som sticker ut är betydligt större än själva kameralinsen, kanske för att Lenovo i kommande modell ska kunna byta ut kameran utan att för den skull byta ut formatet på Moto Mods.

Man kunde tro att Lenovo kompromissat om inte med prestanda och batteri så i alla fall med kameran, men så tycks alltså inte vara fallet. Moto Z är en riktigt bra telefon, trots att den är så tunn. Som telefon kan man till och med säga att det är lite synd att den är så tunn.
Bilderna från kameran blir bra i dagsljus så väl som i mer utmanande miljöer. Ibland kan vi dock lida av lite brus när ljuset inte riktigt räcker till.Vilka tillbehör är värda att köpa? Ett av problemen med de tillbehör jag testat är att de gör telefonen väldigt klumpig, så klumpig att man knappast vill använda den som telefon. Tillbehören, framförallt kameran är visserligen väldigt bra, men samtidigt inte alls lika bra som en riktig kompaktkamera i samma format. Jag tror många av tillbehören blir en form av gimmick, något man använder ett tag, men som sedan blir liggande. De är bra, men det blir liksom varken hackat eller malet. Vi använder en mobiltelefon för att den kombinerar så många användbara funktioner i en enhet, men med tillbehör får vi det sämsta (du måste bära dem med dig) från tiden med separat mp3-spelare, kamera etc.

Nu tar vi dock och fokuserar på telefonen i sig, för det är den och inget annat som inkluderas i prislappen på 6500 kronor. Tillbehören köper du till för i kamerans och projektorns fall 3000 kronor.
Telefonen är framför allt väldigt tunn, vilket så klart är viktigt eftersom det är tänkt att du ska hänga på tillbehör som kommer göra telefonen betydligt tjockare. Om telefonen i sig varit tjock hade det helt enkelt blivit väldigt mycket att hålla i på en gång.Trots det känns det som man är ganska begränsad eftersom Moto Mods bara passar till Moto Z och därmed är bunden till dess design och yttermått för överskådlig framtid. Just satsningen med Moto Mods är ambitiös, men man kan fråga sig hur stort genomslag satsningen får med begränsningarna att det inte är trådlöst utan måste anslutas fysiskt och sedan då att det bara funkar till Moto Z-familjen.

Det för oss i alla fall in på kameran som inte behöver skämmas för sina bilder. Den klarar inte mörker lika bra som de bästa och tidvis har den lite problem med den automatiska vitbalansen. Bra bilder över lag dock. Utöver autoläget finns panorama, slowmotionvideo och manuellt läge där du för stillbilder manuellt kan ställa fokus, iso , vitbalans och slutartid.
Det var tunna mobiler som fick Motorola att nå stora framgångar i början av 2000-talet med den vikbara Razr-modellen och dess många efterföljare. Sedan dess har mycket hänt och efter ett par dippar har Moto tagit plats under Lenovos paraply med en profil som kan sammanfattas ren Android med finslipade funktioner.

När jag startar telefonen och gör inställningar för första gången så hejdas jag av ett erbjudande Lenovo och Google satt ihop. Den som köper en Moto Z får gratis uppladdning av bilder till Googles fototjänst i originalstorlek, men efter lite efterforskning kommer jag fram till att erbjudandet är meningslöst. Moto Z fotograferar bara i 13 megapixel och Google erbjuder redan gratis uppladdning av bilder upp till 16 megapixel oavsett vilken telefon du använder. Erbjudandet är främst tänkt för systermodellen Moto Z Force Droid med 21 megapixel, men den säljs bara i USA.
Framför allt har Moto den senaste tiden visat sig vara fenomenala på att göra riktigt prisvärda billigare telefoner, så ur den synvinkeln är Moto Z en udda fågel. Men den är samtidigt något som man tydligt lägger mycket kraft bakom. Det är omöjligt att när man tittar på Moto Z bortse från de tillbehör som gör den så speciell, men det finns också en risk att telefonen i sig hamnar i skuggan av de Moto Mods som tillför allt från riktig projektor till Hasselblad-kamera, extrabatteri, högtalare och flera andra tillägg.

Man välkomnar en hel del av de tillägg som Lenovo gjort i mjukvaran. Framförallt handlar det om varsamma utvecklingar av det som redan finns i Android och man lägger sig därmed väldigt nära Android i sin grundform. Genom gester och röststyrning adderas olika sätt att styra telefonen och jag kan till exempel vifta med handen över telefonen för att få skärmen att tändas och visa klocka och aviseringar. Särskilt uppskattar jag möjligheten att trycka på en notis i låsskärmen så en liten del av skärmen lyses upp och visar bara den aviseringen isolerat. Bra för att spara batteritid och slippa lysa upp hela skärmen när det är något man vill kolla. För det vill man ju ganska ofta.
LG G5: Den främsta konkurrenten när det gäller modulära telefoner som kan utrustas med nya funktioner är LG G5 till vilken du kan ansluta till exempel kameragrepp, extra batteri och bättre ljud i botten på telefonen, men även andra tillbehör trådlöst.Om det är något som Lenovo kompromissat med så tycker jag att det är ergonomin. Telefonen är väldigt tunn, men även med skarpa kanter på baksidan, förmodligen för att den ska passa kompromisslöst mot de olika tillbehören. För en mänsklig hand är den vassa kanten däremot inte alls bekväm, vilket Lenovo förstått och därför skickar med ett rundat skal man kan fästa bak på telefonen. Då får du rundade kanter och en tjockare mobil. Det raderar alltså ut fördelen om man nu vill ha en tunn mobil. Varför inte använda den där extra millimeterna till att bygga in mer batteri och få ergonomi på köpet? Just tunnheten är kanske anledningen till att Moto Z saknar vanligt hörlursuttag, så det följer med en adapter från 3,5-millimeter till usb-c.

Med ett så tunt format kan man givetvis räkna med att Lenovo prioriterat måtten framför funktion, men det är förvånansvärt få kompromisser. Batteritiden gör oss inte besvikna och skärmen levererar den med med bra färger och upplösning, men även med funktionerna jag redan nämnt, att du kan tända den i begränsat monokromt läge bara genom att vifta med handen ovanför telefonen.
Samtidigt känner jag igen mycket av det här från Motorola Moto X med flera år på nacken. Det har helt enkelt inte hänt så mycket och styrkorna är inte lika unika som de en gång var. Alla funktioner är heller inte lika användbara. Att vicka i sidled med telefonen startar kameran och att hacka med telefonen i luften aktiverar lampan men det här är funktioner som jag snarare råkar aktivera av misstag än har verklig nytta av.

Ett integrerat grafikkort i Qualcomm Snapdragon 820 med en klockfrekvens på upp till 624 MHz. Under 2016 en grafikkrets i prestandaklassen för Android-baserade smartphones och surfplattor.

En del nyare spel kan spelas med de här grafikkorten, men bara om de är mindre krävande. De har ändå tillräcklig kapacitet för kontorsbruk och film (möjligen högupplöst). Är grafikkretsen dessutom integrerad kan batteritiden vara utmärkt.Motorola Moto Z Play är en snabb och kvalitativ smartphone, som har givits många smarta funktioner vilket kommer underlätta i din vardag. Telefonen har blanda annat fått ta del av en Super AMOLED-skärm på hela 5,5 tum, skärmen är perfekt för spel, filmer och andra appar. Detta tillsammans med en åttakärnig processor samt 3 GB RAM, gör att du kan vara säker på en snabb mobilupplevelse. Ska till sist även nämna att Moto Z Play har en 16 MP-kamera med autofokus samt kan spela in filmer i 2160p i 30 fps, allt för att du ska kunna fånga dina ögonblick i hög upplösning.

Med en 16 MP kamera och inbyggd autofokus, kan Moto Z Play ge dig kristallklara bilder utan krångel. Kameran har dessutom en mycket snabb laser-autofokus, så att du aldrig missar en fotochans oavsett om det är dag eller natt. På framsidan har telefonen en 5 MP-kamera med vidvinkellins, för att alla ska komma med i bilden. Och tack vare en extra blixt syns alla bilden, även i svagt ljus.
Moto Z Play rymmer en vacker 5,5″ Super AMOLED-skärm inuti en tunn metallram. Bilder, filmer och spel visas ljusa och vackra, med levande färger och detaljer. Bilden kompletteras perfekt av en snygg och elegant design.

Spela spel, strömma video och multitaska utan att missa något. Den snabba 2,0 GHz åttakärniga processorn, tillsammans med 3 GB blixtsnabbt RAM-minne gör att telefonen kan hantera alla tuffare appar och program.Många gånger kan det vara jobbigt att hitta ett lämpligt ställe att ladda när batteriet i din telefon håller på att ta slut, detta har Lenovo valt att motverka med Moto Z Play. Moto Z Play ger dig upp till 50 timmars batteritid, så att du kan fortsätta använda din telefon längre med bara en enda laddning. Kameran tar bra bilder i ljusa miljöer. Bilderna som fångas erbjuder stort dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Även i ljusa miljöer lider den dock av att den är alldeles för långsam. Det tar för lång tid att fokusera och ta en bild för att kameran ska vara praktisk i många situationer. Den fungerar utmärkt mot stillastående motiv men den är hopplös om det exempelvis är ett springande barn som försöker fångas. Då är Moto Z:s inbyggda kamera betydligt bättre. Telefonens SIM-kortläsare sitter på ovansidan. Ett inkluderat SIM-kortverktyg behövs för att öppna hållaren. Det är vi vana vid men irriterande nog är hålet för SIM-kortverktyget mindre än vanligt. Det gör det svårt att använda ett traditionellt SIM-kortverktyg eller ett gem för att trycka ut hållaren.

På telefonens framsida sitter en 5,5 tum AMOLED-skärm. Ovanför skärmen finns en fem megapixel videosamtalskamera som kan få assistans av en frontmonterad lampa. Hörluren mellan kameran och lampan agerar även som telefonens enda högtalare. Under skärmen finns Lenovos ”Moto”-varumärke samt telefonens fingeravtrycksläsare. Läsaren är snabb och pålitlig men är, trots sin position, inte en hemknapp. All navigation av Moto Z sker på telefonens skärm medan fingeravtrycksläsaren används för att låsa upp telefonen men även för att låsa den. Ett långt tryck på läsaren när telefonen är på kan användas för att stänga av skärmen.
Lenovo Moto Z har ett batteri som mäter 2 600 mAh. Batteriet är inte litet men hade helt klart behövt vara större. Telefonens batteritid är nämligen inte alls bra. Även normala användare riskerar att nå noll procent innan dagens slut och vid hård användning tog vi oss igenom hela batteriet efter bara runt två tredjedelar av dagen. Om du har planer på att skaffa Moto Z bör du därför förbereda dig på att ladda din telefon mer än en gång om dagen eller köpa det extra batteribakstycke som säljs för Moto Z. Det ger telefonen ytterligare 2 200 mAh och bör ta alla användare genom även riktigt långa dagar.

Runt skärmen sitter en väl tilltagen ram. Det betyder att Moto Z visserligen är en väldigt tunn telefon men att den inte är särskilt liten. Den är visserligen mindre än Apple iPhone 7 Plus men den är betydligt större än exempelvis Samsung Galaxy S7 Edge.

Jag har precis köpt en begagnad Moto Z och tycker att den klarar sig väldigt bra, trots att modellen inte är direkt ny längre. Jag tycker det är märkligt att volymknapparna samt power-knappen ser likadana ut och sitter direkt bredvid varandra. Det kommer ta ett tag innan jag vänjer mig vid det… Fingeravtrycksläsaren fungerar kanon men som gammal iPhone-användare förväxlar jag den hela tiden med en hemknapp. Säkert också bara en vanesak. Mjukvarumässigt älskar jag att Lenovo till stor del valt att använda Googles egna appar. I min gamla Sony Xperia Z3+ hade jag dubbla appar för nästan allt som mail, kalender m.m. Telefonens sidor är gjorda av metall. Det är också knapparna på telefonens högra sida. Här finns en på/av-knapp och två volymknappar. De tre knapparna sitter nära varandra och har samma storlek. Det gör det svårt att alltid trycka på rätt knapp. Vi hade önskat att på/av-knappen var placerad lite längre ner på telefonens sida så att knapparna vore lite enklare att skilja från varandra. Vi är i alla fall glada att knapparna ger god fysisk återkoppling så att det är enkelt att känna när de trycks in. Lenovo Moto Z har en 5,5 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 440 x 2 560. Skärmen använder så kallad PenTile-teknik men erbjuder ändå en knivskarp bild. Skärmen är dock inte lika ljusstark som många konkurrenter. I våra tester kunde skärmen knappt nå 400 nits som sin högsta ljusstyrka. Det är långt under de 550–600 nits som många konkurrenter kan nå. Det betyder att Moto Z kan vara lite svårare att se utomhus än många konkurrenter. Med det sagt gillar vi skärmens färgåtergivning, djupa svärta och imponerande prestanda vid höga betraktningsvinklar.Lenovo Moto Z fångar video i 4K UHD-upplösning. Videon som kameran spelar in är av mycket hög kvalitet och med optisk bildstabilisering är videon dessutom mer stabil än vissa konkurrenters video.Kameran på telefonens baksida sticker ut en hel del, runt två millimeter. När ett bakstycke fästs på baksidan blir den utstickande kameran inte riktigt lika stor. Kameran har i alla fall en 13 megapixelsensor och kan få assistans av två LED-lampor som sitter under kameran.

Lenovo Moto Z har en 13 megapixelkamera som fångar bilder med ett bländarvärde på f/1,8 med optisk bildstabilisering. I ljusa miljöer presterar kameran bra men Lenovos HDR-läge ligger långt bakom konkurrenternas. I ett flertal bilder har vi sett samma återkommande problem. Övergången mellan ljusa och mörka delar av samma bild är oexakt. Det betyder att mörka delar av bilden får ett sken runt sig som gör det uppenbart att HDR har använts i bilden. I jämförelse erbjuder så gott som alla konkurrenter på marknaden naturliga övergångar och minst lika stort dynamiskt omfång som Moto Z.
På telefonens undersida finns en USB Typ C-port men ingen 3,5 mm hörlursport. Moto Z har nämligen ingen. Om du vill använda ett par hörlurar ombeds du därför använda en inkluderad adapter som kopplas in till telefonens USB Typ C-port. Det betyder dock att du inte kan ladda telefonen och lyssna på musik med adaptern samtidigt.

Det är zoom som får kameratillbehöret att bokstavligt talat sticka ut. Hasselblads tillbehör låter användare ta bilder som ingen annan smartphone kan ta. Med 10 gånger optisk zoom kan vi komma otroligt nära vårt motiv. Med en prislapp på 3 000 kronor, när denna recensionen publiceras, tycker vi dock att tillbehörets pris är svårt att motivera.Slutligen finns det ett flertal så kallade gester som kan användas med Moto Z. En gest låter användare exempelvis aktivera telefonens kamera, oberoende på om skärmen är påslagen eller inte. Snurra på telefonen två gånger så öppnas kameran och gör det igen och telefonen byter till videosamtalskameran. Hugg telefonen två gånger i luften och ficklampan tänds eller släcks och lägg telefonen med skärmen neråt på ett bord och den sätts i Stör ej-läge. Alla gester går givetvis att stänga av men de är praktiska att ha.Lenovo Moto Z använder Android 6.0.1 och har Lenovos små anpassningar ovanpå. Anpassningarna är så få och så små att mjukvaran från Google inte är långt i från oförändrad. Det betyder att vana Android-användare kan känna sig som hemma med Moto Z. Operativsystemet är rappt, enkelt att använda och fullt av praktiska funktioner. I jämförelse med många andra tillverkares mjukvara har Motorola lyckats erbjuda en mjukvaruupplevelse som är enklare och snabbare än många konkurrenters.Moto Z har alltså en unik modulär design. Det finns bakstycken av olika slag: en projektor, ett extrabatteri, en högtalare samt en kamera från Hasselblad. Vi har testat kameran. Den fästs magnetiskt på baksidan av telefonen och aktiveras cirka fem sekunder senare. Den erbjuder ett ordentligt grepp, en slutare med autofokusläge, manuell zoomkontroll, en riktig blixt, ett 10x zoomobjektiv och en inbyggd kamerasensor. Tillbehöret ger alltså telefonen en unik kamera som ingen annan konkurrent på marknaden har.

Det finns inte mycket att klaga på när det gäller mjukvara i Lenovo Moto Z. Telefonen fungerar bra, har inga irriterande förinstallerade appar, ingen reklam och inga underliga inbyggda funktioner. Den erbjuder kort sagt en av Android-branschens bästa mjukvaruupplevelse.
Lenovo Moto Z är både extremt tunn och väldigt lätt. Det blir direkt uppenbart så fort telefonen hålls i handen för första gången. Den har inte den mest ergonomiska designen på marknaden men den känns smått futuristisk tack vare sin otroliga tunnhet. Telefonens baksida täcks av ett metalliknande material som inger en känsla av kvalitet. Materialet är en stor fingeravtrycksmagnet och är dessutom väldigt svårt att hålla rent. Lenovo inkluderar ett extra plastbakstycke som kan monteras på telefonens baksida. Bakstycket gör telefonen lite tjockare än den hade varit annars men det gör den också lättare att hålla i handen. Vi skulle påstå att det nästan är ett krav att använda bakstycket för att Moto Z ska vara praktisk att använda över huvud taget.Innan Lenovo köpte Motorola hyllade vi företaget för deras rena och stabila mjukvara. Sedan det kinesiska företaget har tagit över har förändringarna i mjukvaran fortsatt vara återhållsamma. Det betyder att Moto Z nu har en av marknadens absolut bästa mjukvara.Moto Z:s tunna design är en av dess mest unika egenskap. Telefonens modulära design står dock högst upp på listan. Längst ner på telefonens baksida finns kontakter för så kallade Moto Mods. Speciella tillbehör kan placeras på telefonens baksida som ger den fler intressanta funktioner. Det finns till exempel ett extrabatteri, bakstycken med olika material och färger, en picoprojektor, en kamera med optisk zoom och en högtalare. Alla tillbehör fästs magnetiskt och aktiveras automatiskt så fort de fösts på baksidan. Den modulära designen gör Moto Z unik på marknaden. LG G5 är den enda egentliga konkurrenten men eftersom G5 kräver att telefonens batteri plockas ut varje gång ett nytt tillbehör ska kopplas in, har Moto Z en mycket mer praktisk design. Lenovo Moto Z är en otroligt tunn smartphone. Dess hårda design gör den dock opraktisk att använda utan det inkluderade bakstycket, som då ändå gör telefonen lite tjockare. Moto Z:s tunna design är kort sagt imponerande men den har ett flertal stora nackdelar. Telefonen är inte helt fri från anpassningar. De anpassningar som finns är dock få och till stor del användbara. En förinstallerad app som kallas Moto ger användare exempelvis möjlighet att anpassa Googles röstsök/assistent med ett eget röstkommando. Röstkommandot som exempelvis kan vara ”OK, Moto Z” är aktiverat oberoende på vilken app som är öppen eller om telefonens skärm ens är påslagen eller inte.Även i mörka miljöer har kameran problem. Kamerans lägsta bländarvärde är nämligen f/3,5. Tack vare mycket effektiv optisk bildstabilisering kan den ändå ta acceptabla bilder i mörka miljöer. Moto Z:s huvudkamera är dock bättre även där.

Lenovo Moto Z har en högtalare monterad på framsidan av telefonen. Högtalaren är alltså riktad i rätt riktning för att skicka ljudet rakt mot användarens öron. Till skillnad från vissa äldre Moto-modeller nöjer sig Moto Z dock med en högtalare istället för två. Det betyder att Moto Z inte riktigt kan konkurrera med telefoner så som Nexus 6P när det gäller ljudvolym. Moto Z nådde 76 dB i samma test som Nexus 6P nådde 80 dB. Det betyder att det går att höra en tydlig skillnad mellan de två modellerna och att Nexus 6P är bättre för dig som ofta använder högtalartelefon eller lyssnar på musik med högtalaren i högljudda miljöer. När det gäller ljudkvalitet är det dock inte så stor skillnad mellan de två modellerna. Moto Z erbjuder relativt bra täckning bland alla frekvenser och har ett särskilt detaljrikt mellanregister.
Lenovo Moto Z är en imponerande smartphone tack vare sin annorlunda och tunna design. Dess tunna design tvingar dock ett flertal tråkiga kompromisser. Moto Z saknar hörlursport och dess batteritid är kort. Lenovo erbjuder visserligen hög prestanda och riktigt bra mjukvara i sitt senaste flaggskepp men för många är nog telefonens kompromisser för stora för många att vara acceptabla. Skulle du klara dig bra med Moto Z:s kompromisser får du i alla fall en bra telefon som skapar intresse.En annan Lenovo-unik funktion är telefonens så kallade ”Batterivänliga aviseringar”. Telefonen har två sensorer placerade på sin framsida som kan känna av en hand som hålls ovanför skärmen. Det gör det möjligt att bara svep handen ovanför telefonen för att visa den nuvarande tiden och de senaste notiserna.

Lenovo Moto Z imponerar i mörka miljöer. Kameran prioriterar att ta ljusa och tydliga bilder. Kameran lyckas med sin målsättning genom att höja ISO-talet och använda sin optiska bildstabilisering. Kamerans val av ett högt ISO-tal gör dock att bilder tagna i mörka miljöer nästan alltid har problem med stora mängder brus. När det gäller detaljrikedom i mörka miljöer har kameran mycket att erbjuda men bilder är alltså ofta fulla av brus. I kontrast fångar Samsung Galaxy S7 Edge minst lika detaljrika bilder men det görs med hård brusreducering som ger betydligt mjukare bilder som resultat.
Moto Z har en riktigt bra kamera som kan fånga högupplösta bilder och bra bilder i mörka miljöer. Lenovo har dock mycket att jobba med när det gäller kamerans HDR-läge och kamerans autofokus är inte så snabb och pålitlig som många konkurrenter.Moto Z:s autofokus är inte heller lika pålitlig och snabb som många konkurrenter. Vid ett flertal tillfällen tog vi testbilder med kameran som vi i efterhand upptäckte inte alls var i fokus. Problemet uppkommer inte ofta och vi har sett det i alla miljöer men vi har
sett det även i väl belysta miljöer. När problemet dyker upp kan det också förvandla en riktigt bra bild till en väldigt dålig bild.