Posted on

Lie Nielsen Hyvel

hoppas du blev nått klokare, det finns ett par andra fabrikat som gör bra hyvlar typ Veritas och Record. Men lie nielsen o stanley verkar vara vanligast i bambu världen.det verkar som de vanligaste hyvlarna är stanleys 9 1/2 eller 60 1/2. 60 1/2 har en lägre vinkel vilket kräver att stålet är lite vassare så det inte fläker fiberna. Jag är inte säker på om båda hyvlarna görs med ställbar spånöppning. Det tycker jag nästan är ett måste.

2. lie nielsen hyvel. Tycker det är onödigt att köpa hock stål till stanleyn, de är så pass dyra att det är bättre o lägga till lite extra o köpa lie nielsen hyvel, då får du en helt ny upplevelse. lätt värt d!Men det är ingen större anledning att köpa en ny hyvel när det finn så mycket begagnat. Kolla på tradera om du vill ha stanley och på ebay om du vill ha lie nilsen. Nu är bra tider att köpa amerikanska hyvlar när dollarn är så låg.

Anledningen till att man ofta vill byta stål till sin stanley är att man vill ha ett stål av tjockare gods och bättre kvalite. Vilket gör att stålet håller skärpan längre och hyvlingen blir behagligare. Det är oxå lättare att bryna upp ett stål av bättre kvalite och få det riktigt vasst. Ofta köper man stål av gjorda av H.O.C.K, Amerikanskt stål som jag tycker är jätte bra. Men ganska dyra, kan kosta lika mycket som hyveln, dvs ett par hundralappar.viktigt att komma ihåg är att man måste ha bra utsrustning för att bryna stålen, annars spelar det ingen roll hur bra el dyr hyveln är. Jag går från tormeken till 4000 sen 8000 japanska vatten brynen, passar mig oftast. Fick ett paket häromdagen med däri tre Klingspor Sandflex slipblock – närmast ett slags stora slipsuddisar, som är helt fantastiska för att ta bort missfärgningar och (begynnande) rost från mina verktyg av stål! Så småningom tänkte jag också tillverka en hållare som kan stickas ned i valfritt bänkspännarhål, men under tiden duger det förstås fint med den klassiska runda foten för att kunna flytta runt dit där den bäst behövs för ögonblicket …Mer borrverktyg gavs dessutom i sagda försändelse, i form av en Millers Falls #2-01 gräddvisphandborr. Inte direkt något samlarobjekt, detta, ity tillverkade nå’n gång på 1970-talet, med ånyo fully funktionsduglig, sedan damm och smuts torkats bort, och lagren smorts upp.Från dem har jag genom åren köpt ett och annat, inklusive en stötlåda vars glidbädd är försedd med teflontejp för minskat motstånd. Nu hade den gamla teflontejpen gått sönder på ett par ställen, och behövde bytas, så jag skickade efter en rulle sådan från dem, och därtill en uppsättning bits för skruvskallar med Robertson-spår – en fyrkantig spårvariant som är uppfunnen och alltjämt ganska vanlig i just Kanada. De skruvar som håller glidbädden på plats i stötlådan har just Robertson-spår, så för att kunna ta loss den för att underlätta avlägsnandet av gamla tejpklisterrester kom dessa till pass!Så vitt jag kan se finns dock bägge dessa att köpa från Classic Hand Tools i England just nu, såväl simshyveln som 4-1/2:an – de verkar ha varit de första att få leveranser från Lie-Nielsen igen?!

Som tidigare nämnt har jag varit med bilen till i Sverige ett par veckor, och således bland andra trevligheter haft goda möjligeter att shoppa loss utran att behöva bekymra mig om vidare fraktmöjligheter. Det har således varit läge att besöka några favoritlangare, t.ex. Ottosson Färgmakeri AB i Genarp, där jag tjackade upp mig på en hel gottepåse full av olika linoljeprodukter, så som rå linolja, lasyrolja, linoljefärg, standolja, oljefernissa m.m. m.m., liksom därtill ett antal tomma färgburkar för egna blandningar.
Men hur går ni tillväga för att beställa från amerikanska handlare som inte levererar till Sverige? Har ni någon postförmedlare eller liknande? Kan ni rekommendera någon tjänst i så fall?

#16: Väl bekomme! Ett nöje i hög utsträckning på min sida (jag fick ju prata verktyg, ju!), och roligt därtill att höra att det var till hjälp och nytta!
Då blir mitt liv mycket lättare just nu, och så har jag den information jag behöver om jag senare ska inhandla något från en försäljare som inte skickar internationellt. Jag ska räkna lite på alternativet att beställa från CHT också, men det ser ut som det blir dyrare/närapå går på ett ut just nu enligt min överslagsräkning – och då känns det trevligare att köpa direkt från tillverkaren.En annan butik att besöka var förstås Rubank Verktygs AB i Farsta, där jag köpte ytteerligare en mejselhammare från Crucible Tool – jag har redan en, men är så glad i den att jag vill ha ytterligare (minst) en till i reserv …

Ett gott exempel på detta slags verktyg är den gamla hederliga borrsvängen! Det finns förvisso nytillverkade, som inte är alltför dåliga, men de kommer inte i närheten av det som massproducerades på den tiden borrsvängar användes i alla möjliga yrken.Fick i går ett palet från Baptist vari bland andra trevliga ting låg tre askar Abranet sliprondeller i olika kornstorlek från finska Mirka. De är förstås i första hand tänkta för rondellslipmaskin, vilket är något jag inte äger (!), men fungerar även förnämligt såväl löst i handen som kring en slipkloss. Det faktum att basen är ett nät gör att de inte kleggar igen/tar slut på långa vägar lika fort som vanligt slippapper, så även om de är relativt dyra i inköp tör de i längden bli billigare. Och så slipar de bättre, också!

Fick häromdagen leverans av en riktig designklassiker – en Luxo L-1 skrivbordslampa (inte minst känd som förebild för Pixars Luxo Sr och Luxo Jr) att ha som detaljbelysningskälla på hyvelbänken! 💡
I samma paket låg också en verklig klassiker, nämligen en täljkniv från Frosts i Mora, i varianten med blad av kolstål snarare än rostfritt, för enklare vässning och vassare egg.För all tydlighets skull: meningen med ovanstående beräkningar var givetvis inte att på minsta vis dra tvivel över din kalkylförmåga, utan bara ett uttryck för att jag blev nyfiken på hur stor/liten skillnaden skulle kunna tänkas vara, inte minst givet att det finns några (jag lovar: bara några) verktyg från Lie-Nielsen som står ganska högt på min shoppinglista, t.ex. deras fiolbyggarhyvel liksom den mellanstora simshyveln. För att inte tala om hur jag väntar på/hoppas att de skall återuppta produktionen av deras # 3 putshyvel — jag har en # 4 i brons, som jag tycker mycket om, men finner vara en aning större än vad som i mina ögon vore optimalt.

Man skall också vara medveten om att de öppnar alla ankommande försändelser, och inspekterar grejorna så att man inte försöker köpa t.ex. vapen eller annat förbjudet. Det gör inte jag (om man nu inte skall klassa diverse eggverktyg som vapen, men det skall man väl inte); de har dock så här långt alltid varit noggranna och försiktiga, och packat in allting grundligt igen.
Det kan förstås synas vara mycket rulle för bara två stämjärn, men (till allas stora och ohöljda förvåning) hyser jag långt gångna planer på att köpa ytterligare två eller tre ur samma serie … 😇Jag blev förstås nyfiken på det där med prisbilden, och gjorde ett snabbt överslag, även jag. Om man räknar med (går)dagens officiella växelkurser (som alltid är snäppet gynnsammare än vad man får av banken/kreditkortsbolaget/PayPal, men nå’nstans skall ju även dessa finna sin förtjänst) kostar de bägge hyvlarna direkt från Lie-Nielsen $575 ≈ 4965:-, medan den billigaste frakten från dem (med UPS) går lös på ytterligare $103,46 ≈ 895:-, summa summarum 5860:-.Classic Hand Tools tar £582 för de bägge hyvlarna, men det är inklusive brittisk moms, som de snällt nog drar av för exportbeställningar, så det pris man som bosatt utanför Storbritannien får betala är £485 ≈ 5740:-. Det går inte att i förväg få reda på vad frakten kostar från dem — de kör med varianten att sedan beställningen inkommit ta reda på exakt fraktpris, och sedan per e-brev kolla om man finner det vara rimligt nog att man önskar fullfölja, men baserat på tidigare beställningar från dem skulle jag gissa på kanske £30 eller så i frakt ≈ 355:-, totalt alltså 6095:-, dvs. 235 svenska pistoler dyrare än från Lie-Nielsen.

Här kan man för övrigt snacka om förstklassig kundvård: passaren jag köpte hade alltså ett fel på gångjärnet, som gjorde att den gick för trögt i vissa lägen och för lätt i andra. När jag kontaktade LAP om detta skickade de direkt en ny passare – och nu alltså också ett nytt gångjärn, så att jag kunde fixa den felaktiga! Utan knorr och helt utan extra kostnad för mig.… vilket också var fallet med de bägge bänkspännare från samma tillverkare som jag också slog till på. Jag tror inte att jag kommer varken ha sönder eller slarva bort de två jag redan hade, men ändå. I dag finns de att köpa. I morgon … vem vet?! 🤔

… liksom en komplett uppsättning färgprovstickor – givet att jag för det msta kommer behöva köpa Ottossons färger på nätet kommer denna vara till stor hjälp med att välja rätt kulör.
Det är förvisso möjligt att det blir billigare diekt från Lie-Nielsen, även med MyUS som mellanhand – CHT är jättetrevliga och väldigt bra att ha att görea med, men deras priser är relativt höga, och numera åker man ju på tull och moms även från dem. Nota bene, de drar av den brittiska momsen för beställningar från EU, så det hjälper ju en del!Oj! Jag vet inte hur jag hade lyckats intala mig själv att Lie-Nielsen inte skickar utanför USA. Mycket riktigt är deras policy som du säger att de skickar internationellt, och den är inte förändrad pga Corona heller. Inte vad jag kan se åtminstone.Fick, apropå MyUS, ett paket den vägen häromdagen, men ursprunglig avsändare Lost Art Press/Crucible Tool, vari låg två lösa hammarskaft med tillhörande kilar, passande till firmans i fråga mejselhammare. Inte så att jag räknar med att slå av eller slita ut befintliga skaft i brådrasket, men för alla eventualiters skull. OK, att själv tillverka ett hammarskaft är inte precis i nivå med kärnfysik vad gäller svårtighetsgrad, men när jag ändå hade ett paket på gång från dem …Apropå liten till sist en riktig sötnos: en ”Little Billy”-hyvel från Bill Carter i Leicester i England. Helt handgjord, med kropp och kil i buxbom, och blott 39 mm lång …

Har letat mer än en gång efter lämplig märkpenna när man skall dra en linje på trä, metall, etc. och i dag på Jula `sprang jag på´ en märkpenna med lösa 2,8mm grafitstift samt färgade dito (röd och gul). Pennan med namn Lyra Germany (art.nr. 4494202) förvaras i ett praktiskt koger med clips och vässare.Från Classic Hand Tools har jag så införskaffat ett ex. av Lie-Nielsens lilla grundkloss – av bild 2 framgår hur pass mycket mindre den är, jämfört med storebrorsan – när de nu äntligen har börjat få lite leveranser igen av just Lie-Nielsen-redskap. Och så till sist något jag inte köpte, utan hittade, när jag hjälpte min mamma att röja lite på den inglasade balkongen, nämligen en redigt gammal (gissningsvis andra halvan av 1800-talet) putshyvel! Jag misstänker att den en gång i världen hört till min morfars samlingar av gamla ting och prylar, men hur det vara må med den saken hade mamma inga invändningar mot att jag tog den med mig. Vi får väl se om jag lyckas få liv i den igen … 🤔 Just nu är det en stor simshyvel och en nummer 4 1/2 putshyvel från Lie-Nielsen som jag har tänkt att köpa, då de finns i lager på deras egen webbplats. Jag har gett upp att vänta på att de ska bli tillgängliga i europeiska webbshoppar.

Hittills har jag, som den minnesgode iakttagaren kan tänkas ha noterat, mest köpt nytillverkade verktyg, men vissa grejor tillverkas inte längre, och om det görs så är de inte lika bra som det som framställdes förr i världen.
De har vad jag förstår väldigt bra avtal med de olika post- och kurirfirmorna, och man kan själv välja med vem och hur de skall skicka vidare. Jag har genomgående kört med DHL Express – inte det allra billigaste, men snabba som tusan (två à tre dygn dörr till dörr) och väldigt smidiga och snabba med tullklareringen. Beroende på vikt har det kostat mellan 35 och 65 dollar, med ett snittpris nå’nstans kring 42 dollar eller så. Inte att förglömma, heller, är att många av de mindre verktygsmakare och -nasare som själva säljer direkt till Europa sällan kan få lika billiga frakter som en så stor firma som den här, då de inte kommer upp i rabatterade volymer, så jag är inte säker på att det egentligen blir så mycket dyrare. Häromdagen kom så ett paket ifrån staterna hem till herr Banjomans tjäll, med däri en Stanley #923 i passabelt skick. En del förnickling bortsliten, och ganska mycket ytrost därtill, men fullt funktionsduglig och inte värre därann än att några timmar med en tub Autosol och några tygtrasor fick bukt med rosten … I all fall: jag använder mig mycket riktigt av en post- och paketförmedlare i USAmerikat – en som heter MyUS närmare bestämt – och har så här långt varit mycket nöjd.

… samt en vinkelskiva, med vars hjälp man kan ställa in en smygvinkel alternativt läsa av ett mått man tagit med smygvinkelns hjälp. Framsidan ger vinklar från 0° till 30°, medan baksidan är graderad från 31° till 55°.
Av Millers Falls tillverkning var även det tredje objektet i paketet, men betydligt äldre, ity tillverkat före 1910, nämligen en såkallad sigarrspånhyvel. Skicket är inte fantastiskt – som ofta lär skola vara fallet har en pantskalle varit på sulan med en fil – men den fungerar som den är, och lägger jag ner lite jobb på att vässa stålet borde den blir fullt användbar.

Hittade hit genom efter att ha sökt på något av alla de läckra verktyg som har presenterats här (minns inte ens vad, har spenderat veckor med att plöja alla verktygstrådar), och har nu bestämt mig för att göra några inköp själv.
Deras bastjänst är gratis – man betalar bara frakten – men för nå’nstans kring 10 dollar i månaden kan man teckna sig för en premiumtjänst, med möjlighet att t.ex. be dem slå samman flera mindre försändelser till en gemensam vidarebefordran, och därigenom spara på frakten. Det har jag inte brytt mig om, eftersom jag sällan har haft mer än ett paket i taget via dem.I dag var det en riktig paketdag! Först ut ett från Classic Hand Tools i England, med grejor beställda i förra veckan, och då närmare bestämt två handstuckna raspar från franska Auriou …

Av och till har de haft lättare förseningar i sin egen hantering på grund av corona-relaterade personalproblem, men inget katastrofalt; för det mesta går det ett dygn mellan det att paketet anländer hos dem och de skickar det vidare (om det inte kommer en helg emellan förstås) men vid ett par tillfällen har det tagit tre eller fyra dygn för dem att avhandla ett paket åt mig.
Rubank verktyg ab är ett ställe jag också handlar av. Bland annat köptes min Pegas figursåg där. Jag har bara 10 minuters bilfärd till dom. Behövs det något är det lätt att tas sig dit. Dom är väldigt bra att ha och göra med. Kan rekommendera det företaget på det varmaste!… och från Rubanks Verktyg AB fick jag häromdagen två extra stål samt ett djupstopp till den lilla grundklossen; således kom också det etui till pass som jag köpte häromåret, och som är avsett just för dessa tillbehörGivet hur handtag och tånge sitter samman, och hur nära bladet därför kommer handtagsskoningen, lämpar de sig blott måttligt att förvaras hängande, så för att ordentligt skydda deras lika smala som supervassa blad och eggar (vilka är poängen med just putsstämjärn) var jag angelägen om att hitta en passande rulle att förvara dem i.

Väljer man sedan ett av de snabbare (och därmed lite dyrare) fraktalternativen från Lie-Nielsen går det hela nog som du sade +/- noll. Tull och (svensk) moms blir förstås desamma, oavsett om paketet kommer från USA eller från England.
Fick i dag ett paket med en verktygsrulle från Blue Spruce Toolworks, närmare bestämt deras största (på höjden), och alltså avsedd för extra långa verktyg – i mitt fall de putsstämjärn av samma fabrikat som jag fick hem härförleden.

Det blir naturligtvis dyrare, eftersom man får betala porto två gånger, en gång inom USA och en gång för skuttet över Pölen, och man kommer inte heller undan tull och moms och allt sån’t där – men det måste man ju betala i vilket fall som helst. I teorin skall MyUS, om priset för det du köpt inte framgår av följebrev/faktura, kontakta dig för att be dig förelägga bevis för vad du betalat, så att tulldeklarationen blir riktig. I praktiken har det ännu aldrig hänt mig – i stället gissar/höftar de glatt, i bland till min fördel, i bland till min nackdel. Det verka jämna ut sig i längden, om man säger som så.
Den senaste veckan har nyförvärven fortsatt strömma in. Först ut var några grejor från Woodpecker, i form av tillbehör till det borrstativ från dem jag redan hade …

Och sepofantabletter – äntligen, äntligen, äntligen något jag beställde redan i mars: två stycken putsstämjärn, ett 3/4″ och ett 1-1/2″, från Blue Spruce Toolworks!!! 🍾🥳Fick ännu ett litet paket häromda’n, denna gång från Lee Valley i Kanada, som ju bland annat själva tillverkar och saluför verktyg under märkesnamnet Veritas.

Fick dag från Classic Hand Tools ytterligare ett tillbehör till mina grundklossar, i form av en adapter som tillåter en att använda hyvelstålen som hör till den lilla även i den stora, vilket kan vara praktiskt om man vill ha stödet av den störres bredare fotavtryck, men kunna komma åt även där originalstålet till den stora skulle vara just för stort.
… något som väl egentligen bara kan klassas som ”verktyg” om man tolkar kategorin i fråga extra brett, nämligen två av deras nya halvliters ölkrus i stengods! 🍻😄