Posted on

Linja Auto Tornio Ylitornio

Den 6 juni är det Sveriges nationaldag. För de flesta svenska högtider står maten i centrum och förknippas med specifika maträtter. Påsken har äggen. Midsommar förknippas med sill och julen med skinka. Men nationaldagen är inte förknippad med någon speciell måltid – det är något som Lidl Sverige vill bidra till att ändra på.Lidl Sveriges första butiker slog upp dörrarna i september 2003 och sen dess har vi utmanat marknaden. Idag har vi vuxit till en dagligvarukedja att räkna med, med 204 butiker i Sverige från Trelleborg i söder till Boden i norr. Sammanlagt arbetar drygt 5000 personer på Lidl Sverige. Vårt huvudkontor ligger i Barkarbystaden i Järfälla kommun och vi har tre centrallager belägna i Halmstad, Rosersberg och Örebro. Lidl har fyra fastighetskontor som är placerade i Stockholm, Göteborg, Örebro och Malmö.

Nyligen introducerade Lidl Sverige ”Matriket”, där livsmedelskedjan samlar mat som odlats, producerats och fötts upp i Sverige. Alla Matrikets produkter uppfyller kraven för att märkas med ”Från Sverige”. Introduktionen av Matriket har varit framgångsrik. När Lidl jämför försäljning mellan maj 2022 och maj 2023 har värdet av försäljningen av svensk mat ökat med över 20 procent i Lidls 205 butiker runt om i landet.
Midsommar står runt hörnet och en storfavorit under högtiden är sillen. Inför firandet genomförde TT:s konsumentpanel den klassiska skärgårdssillen för att testa vilken som är den bästa. I testet hamnade Lidls egna Nautica Skärgårdssill i toppen med en stark andraplats.Lidl Sveriges bokslut för förra verksamhetsåret, 1 mars 2022 – 28 februari 2023, är nu klara. Nettoomsättningen ökade med 2,5 miljarder kronor, från 14,2 miljarder kronor till 16,7 miljarder. Vilket är en ökning på nästan 18 procent (jämfört med 7 procent ökning föregående år).Midsommar närmar sig och då väntar såväl dans och lekar som festlig mat. Inför högtiden har paneler hos Aftonbladet och Bäst i Test provsmakat olika sorters köttbullar, gravad lax och senapssill för att utse de bästa i varje kategori. I testen utsågs Lidls egna Delikatessköttbullar från Matriket, Nautica gravad lax och Nautica senapssill till testens första- eller andra pristagare i respektive test.

För att kunna ladda din elbil på kommunens parkeringar behöver du ett laddabonnemang. Läs mer om elbilar, laddinfrastruktur och hur du skaffar ladd-abonnemang och betalar för elen du förbrukar, på Mers hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Enligt Likställighetsprincipen i Kommunallagen får inte kommuner särbehandla vissa fordonstyper. Detta innebär att alla därför ska betala parkeringsavgift oavsett om parkerar en elbil eller en bil som använder andra drivmedel.

Vad kostar det att ladda bilen på Circle K?
Priser på våra Circle K laddareTyp av laddareEffektEngångsbetalningSnabbladdare50 kW6,49 kr/kWhUltrasnabbladdare150-300 kW6,99 kr/kWh
När du parkerar en elbil på en avgiftsbelagd parkering betalar du både parkeringsavgift (för användandet av parkeringsplatsen) och elen du laddar. Dessa avgifter betalas separat.För att kunna ladda din elbil på kommunens parkeringar behöver du ett laddabonnemang. Ägare av laddstolpar i Sundsvalls kommun är Sundsvalls energi Länk till annan webbplats..

Hur mycket kostar det att ladda bilen på Mcdonalds?
McDonald’s snabbladdare är ett samarbete med Fortum Charge and Drive. Att snabbladda kostar 2,50 kronor i minuten. – Vi har ingen intäkt från laddningen. Det är Fortum Charge and Drive som har hela den affären.
Operatören Mer ansvarar för drift, service, laddabonemang och administration av de publika laddstationerna i Sundsvallsområdet. Läs mer på Mer´s hemsida om hur du betalar för laddning och villka laddstationer som ingår i deras laddnätverk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Observera att det endast är tillåtet att parkera fordon som laddas på laddplatserna. Om du parkerar på dessa platser utan att ladda riskerar du att få en kontrollavgift/parkeringsanmärkning.

Är det gratis att ladda elbil på IKEA?
Parkeringsavgifter: Gratis, gratis el! Info källa: Här kan IKEAs kunder ladda kostnadsfritt under varuhusets öppettider kl. 10-20 (se ikea.se för avvikelser kring öppettider).
Vi använder kakor, cookies, för att ge dig en förbättrad upplevelse, sammanställa statistik och för att viss nödvändig funktionalitet ska fungera på webbplatsen.

Får man böter om man står på laddplats?
Observera att det endast är tillåtet att parkera fordon som laddas på laddplatserna. Om du parkerar på dessa platser utan att ladda riskerar du att få en kontrollavgift/parkeringsanmärkning.
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.

Operatören Mer ansvarar för drift, service och administration av de publika laddstationerna i Sundsvallsområdet. Läs mer på Mer´s hemsida om vad det innebär att Sundsvall Energis laddstationer ingår i deras laddnätverk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En central fråga för den kommersiella aktör som sätter upp en laddstolpe rör betalning. Magnus Johansson är ordförande för ideella organisationen Elbil Sverige, som verkar för fler elfordon i Sverige.

– Potentialen är stor. Alldeles för få hotell har laddare. För 10–15 år sedan frågade man ”finns det internet”, i dag frågar man ”går det att ladda bilen”. Som elbilsförare är man ganska benägen att välja ett hotell där man kan låta bilen stå och ladda över natten.Antalet elfordon ökar snabbt i Sverige, liksom antalet laddstationer. Men mycket återstår att göra. Inte minst gäller det hotell, säger Patrik Lindergren, vd för Norrköpingsbaserade Chargestorm, som sedan 2009 har levererat laddlösningar.

Är det gratis att ladda elbil på Lidl?
På laddstationerna från ABB finns tre olika uttag för laddning med likström eller växelström och det är gratis att ladda sin bil. Med likströmsladdare kan Lidls elbilskunder ladda fullt på 20-30 minuter, med god marginal för en veckohandling i butiken.
– Säljer du en korv med bröd, går det inte ihop sig att erbjuda gratis laddning. Men kan du sälja middag till en hel familj, eller en hotellövernattning, då kan det vara en bra idé.Behovet av kompetent personal i hotell- och restaurangbranschen är stort. För att möta det utökas nu utbildningen Hotel & Restaurant Manager med en helt ny utbildning i Norrtälje och SkellefteåHos oss läser du landets mest uppdaterade nyheter och snackisar inom besöksnäringen. Besöksliv i sin tryckta form är ett affärsmagasin för ägare och ledare inom besöksnäringen. Tidningen ges ut av Visita.De laddare som utnyttjas mest ligger samtliga längs västkusten, där förklaringen troligtvis är att många norrmän på semester passar på att ladda. I Norge är varannan ny bil som säljs en elbil. Även Sverige ligger långt framme, internationellt sett, säger Henrik Nerell.

Vad kostar det att ladda bilen på en laddstation?
Det kostar från ca 2,50 kr per kWh att ladda på en 22kW-laddare laddstation. En elbil drar ungefär 2 kWh per mil, så det kostar alltså ungefär 5 kr per mil att ladda på en publik station. Vid supersnabbladdning är priset ca 6 kr per kWh.
– Vi har ingen intäkt från laddningen. Det är Fortum Charge and Drive som har hela den affären. För vår del innebär det förhoppningsvis att fler stannar till för att äta hos oss, säger miljöchefen Henrik Nerell.

– De andra McDonald’s-länderna kontaktar oss för att höra om våra erfarenheter. På sikt kommer eldrift att bli det vanligaste bland personbilar. Det är bra att vi kan ha ett mindre miljöovänligt resande.

– Det är omöjligt att svara på generellt. Man får titta på vad man har för flöde. När jag åkt runt nu på semestern har det varit fullt på vissa platser. Det är värt att tänka på att antalet elbilar kommer att öka. Installerar man en eller två laddplatser i dag så ska man också passa på att förbereda för fler platser.
Vid slutet av 2017 beräknas 44 000 elfordon vara i bruk i Sverige. En av de kedjor som har satsat aktivt på att erbjuda laddning är McDonald’s Sverige. Företaget har i dagsläget 21 restauranger med snabbladdare, och ytterligare cirka tio restauranger med semisnabb eller långsam laddning. Under året installeras ytterligare fem snabbladdare och på sikt är målet att alla drive-in-restauranger ska erbjuda laddning. McDonald’s snabbladdare är ett samarbete med Fortum Charge and Drive. Att snabbladda kostar 2,50 kronor i minuten.

Evconnect är det företaget i branschen som startade sin verksamhet först på marknaden. Därmed har vi lång erfarenhet av vilken lösning som passar bäst till fordon och fastighetens förutsättningar.Vi bjuder på en förvaringsväska vid köp av laddkabel. Lägg till laddkabel och väska i varukorgen och ange sedan rabattkoden gratisväska i kassan för gratis kabelväska på köpet.

Får man stå på en laddplats utan att ladda?
En laddplats innebär att platsen är reserverad för elfordon och att anordningar för extern laddning måste finnas vid platsen. Även när laddning inte pågår är det tillåtet att parkera ett elfordon på platsen. Det är inte möjligt att införa en laddplats utan att det samtidigt finns anordningar för laddning.
Val av laddlösning bör bestämmas utifrån ditt behov och dina förutsättningar. Ring oss på 08-48 00 14 60, skicka ett mail till [email protected] eller chatta med oss för fri rådgivning.Så här står det om skylt T24 på Transporstyrelsens hemsida: Tavlan anger en plats för extern laddning av elektricitet för fordons framdrivning. Tavlan används under märke E19, parkering, och anger att endast fordon med möjlighet till extern laddning av elektricitet för fordonets framdrivning får parkera. En del kakor är nödvändiga och krävs för att denna sida ska fungera. Vi har också anlytiska kakor som låter oss lära oss mer om användningen och tillåter oss förbättra upplevelsen ytterligare. Det är många som undrar om det är okej att du som inte har en elbil parkerar på en avgiftsbelagd plats med laddstolpe. Det korta svaret är ja – så länge platsen inte är särskilt skyltad för endast elfordon eller laddhybrid går det bra!Skylten som du behöver hålla utkik efter är den som visas nedan. Om den finns vid laddplatsen får du endast parkera där med elfordon eller laddhybrid. Finns det däremot ingen sådan skylt kan du ställa dig på parkeringsplatser med laddstolpe, oavsett vilken typ av bil du har.

Vi har idag ett stort nätverk av snabbladdare längs med de störst trafikerade vägarna i Sverige. Vår ambition är att vara elbilisternas förstahandsval längs vägarna och bli Sveriges största destination för snabbladdning och ultrasnabbladdning.