Posted on

Malin Ewerlöf Intervaller

Innan du genomför intervaller är det viktigt att värma upp och förbereda kroppen på att den ska anstränga sig. Så lägg till ca 10 minuters uppvärmning och 5-10 minuters nedvarvning. Ju mer vältränad man blir desto kortare vila kan man ha mellan intervallerna. Testa dig fram.

Om du gör intervallerna tillsammans med någon är det perfekt att använda någon form av rundslinga eller röra sig fram och tillbaka längs en sträcka. Även om ni håller olika hastighet så kan ni träna tillsammans.
Starta en timer. Minut 1 gör du 1 burpee, minut 2 gör du 2 burpees, minut 3 blir det 3 burpees osv tills du fyller hela minuten med burpees och inte hinner få någon vila emellan. Kul utmaning att göra tillsammans med familjen eller vänner. I början får man mycket vila, sen inte så mycket. Garanterat mycket flås!Jobba hårt 20 sekunder, vila 10 sekunder. Upprepa 8 gånger. Det blir totalt 4 minuter så gör gärna 2-3 tabataomgångar. Kan även göras med tex burpees eller upphopp eller liknande övningar som omväxling. Att ha en bra kondition och en relativt stor muskelmassa är en av de viktigaste ”friskfaktorerna” för vår kropp. Rekommendationerna kring fysisk aktivitet säger att vi bör sträva mot att få ihop 30 svettiga minuter om dagen eller 150 svettiga minuter per vecka, det vill säga konditionsträning där vi får upp pulsen och hjärtat får jobba. Man får dela upp sina minuter i princip hur man vill, det viktiga är att komma upp lite i puls så att man blir varm och svettig. Många som vi träffar upplever att det är svårt att få till den mängden konditionsträning och vi tänkte därför ge några tips på hur du kan göra. Nu när våren äntligen är på ingång, och det med besked! Om man inte har problem med pollenallergi är det en fantastisk tid att passa på att träna utomhus. I det här inlägget tipsar vi om olika typer av intervaller. Intervallträning är ett utmärkt sätt att utmana och förbättra sin kondition på.

Får man bättre kondition av intervaller?
Högintensiv intervallträning förbättrar konditionen och minskar risken för kroniska sjukdomar lika bra eller bättre än tidsödande uthållighetsträning. Nya forskningsrön visar att träningspass under tio minuter ger effekt.
Allt när det gäller maraton är långt. Långt lopp vill ha lång träning. Långa är också förberedelserna. Med mindre än två veckor kvar till maratonloppet börjar förberedelserna och formtoppningen.Nu under vintern när det är kallt, snöigt och halt kan det vara svårt att få till ett riktigt bra backträningspass. Vi tipsar om tre roliga och riktigt tuffa backpass som du kan köra på löpband. Här tipsar vi om en intervallstege som är perfekt för dig som vill bli snabbare på sträckor från 5 till 10 km. Det bästa med passet? Att intervallerna blir kortare och kortare vilket är mentalt skönt! Mustafa Mohamed tipsar om ett riktigt tufft pass för dig som tränar inför ett maraton och vill träna på att ta energi samtidigt. Så plocka fram din koffeingel och knyt på dig löparskorna.Långa intervaller är en träning som man kan köra året runt. Tack vare att tempot är högt får man maximal effekt på den så kallade centrala kapaciteten – hjärta och lungor.Tränar du för maraton eller halvmaraton? Då är det här passet superintressant. Manne Forssberg körde passet och tog rygg på superstarka Erik Wickström.

Hur fort ska man springa ett långpass? I början är svaret hur långsamt som helst, eller inte fortare än att du kan fullfölja den distans eller det tidsomfång som du hade planerat.Hur fort ska jag springa mina intervaller? Hur långa ska de vara? Kan jag springa intervaller varje dag? De här frågorna och många fler får du svar på i den här artikeln som är först ut av 8 artiklar i ett samarbete mellan Marathon.se och Runacademy.

Kan man köra intervaller varje dag?
Intervaller är mer krävande för kroppen än en lätt joggingrunda. Därför är det viktigt att låta kroppen återhämta sig ordentligt efter passet. Är du nybörjare ska du inte springa varje dag så därför får du gärna vila helt dagen efter du sprungit dina jogg-intervaller.
Siktar du på att springa Lidingöloppet den 24 september? Då ska du kolla in våra populära träningsprogram som tar dig till din bästa form inför 15 eller 30 kuperade kilometer ute på Lidingö i höst!

Är det snart dags för ett halvmaraton? Undrar du hur du ska träna veckorna innan loppet? Här får du bästa tipsen inför ditt lopp plus ett bra träningsupplägg sista veckan innan loppet.
Är du sugen på ett riktigt tufft pass som effektivt förbättrar din kondition? Kör norska superintervaller – de sägs vara en av framgångsfaktorerna bakom de norska längdskidåkarna.Det är många som har svårt att köra intervaller själv. Det blir lätt att man håller ett långsammare tempo än om man kör tillsammans med andra i grupp. Det är därför Runacademy löpargrupper är så bra, då får man ett intervallpass en gång i veckan. För dig som inte kan medverka fysisk på någon av deras 95 orter finns de även en löpargrupp online där du blir peppad av deras coacher genom en ljudfil. Under vecka 11 kommer man dessutom kunna prova-på ett pass tillsammans med Runacademy, läs mer och anmäl dig till prova-på-passen här: Provträna med Runacademy!

Superjunioren Jonathan Grahn har i år tagit ett stort kliv rätt in i senioreliten. Här tipsar han om ett roligt pass som han har kört mycket inför denna säsong. Testa Jonathans intervallstege!
Investera i dig själv och boka in en löparhelg med en av Sveriges bästa löpare; Malin Ewerlöf den 6-8 maj. Helgen blir fullmatad med träningspass, tips, inspiration, glädje, god mat och dryck, SPA-bad och njutning. Upplägget passar både dig som vill komma igång med löpningen och dig som springer regelbundet.För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.

Med en hisnande utsikt över Stockholms inlopp och med en fantastisk vy över de sista skärgårdsöarna i farleden in till huvudstaden, tronar Högberga Gård. Konferensanläggningen är centralt belägen på Lidingö och byggdes av konstmecenaten Klas Fåhraeus år 1911. Idag erbjuds extravaganta möten i form av konferens, bröllop, weekends och fester. I september år 2010 öppnade man Sveriges första toscanska vinfabrik och under våren 2016 slog man upp dörrarna till Högberga Havs-SPA. Högberga Gård är ett Svanenmärkt hotell.
När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.Hur ska jag lägga upp min träning inför höstens Lidingölopp? Hur ”överlever” jag Karins backe och hur blir jag av med gubbvaden? Vi bad er ställa frågorna till Lidingölabbets expert och löpcoach Malin Ewerlöf och nu svarar Malin!

I detta första avsnitt av ”Lidingölabbet Svarar” ger månfaldige landslagslöparen och Lidingöloppsvinnaren sina svar på de frågor vi fått inskickade från er! Tre av frågorna besvaras i klippet nedan och resten i skriftlig form nedanför klippet!
Landslagsmeriterande löparna Malin Ewerlöf Krepp och Lisa Blommé har ett uppdrag ihop. De vill hjälpa löpare, både tjejer och killar, att springa under 40 minuter på milen.Tack för allt bra jobb du gör! Maratonpodden är såå bra, du är superbra på att intervjua, att verkligen framhäva intervjuobjektet. Har hittat din podd med Malin Ewerlöv också ? Peppande och tar till mig budskapet om att man får kalla sig löpare även fast man inte gör några beundrandsvärda tider. Inspirerande video! Har ångest för Göteborgssvarvet men detta var precis vad jag behövde se. Trodde att jag skulle springa 18 km lätt som en plätt vid det här laget ? Ska absolut ut imorgon och testa själv ??‍♀️ Jag heter Petra Månström och är journalist och löpcoach. Du behöver inte springa jättefort, lyfta tungt eller prestera på något sätt för att läsa min blogg. Den vänder sig nämligen till helt vanliga människor som kämpar med att få vardagen att gå ihop. Ibland hinner vi träna, ibland prioriterar vi annat. Men vi är alla livsnjutare som tränar för att leva – inte tvärtom. Varmt välkommen hit!Är du intresserad av ett samarbete? Anlita mig som löpcoach, föreläsare eller moderator? Eller kanske är du intresserad av ett reportage om tränings- och hälsorelaterade saker? Jag hjälper dig gärna.

Vad är 30 30 intervaller?
Intervallpasset består alltså av 30/30 x 10 intervaller i två set, då du under 30 sekunder försöker hålla ett så högt tempo du kan, utan att tappa löptekniken!
Ni, kära gäster, har hjälpt oss att skapa goda och vackra ringar på vattnet. Genom att välja ”Skip cleaning av hotellrummet” har vi tillsammans samlat in 10 tkr till Race For The Baltic. Applåder!

Vilka intervaller är bäst?
Det kommer sig av att man just i Norge jämförde ett antal olika metoder för konditionsträning och kom fram till att det upplägg som gav bäst effekt var långa intervaller; 90–95% av maxpuls i fyra minuter följt av tre minuter “aktiv vila” (ca 70% av maxpuls), som upprepades i fyra omgångar.
Investera i dig själv och boka in en Löparhelg med en av Sveriges bästa löpare; Malin Ewerlöf den 7-8 maj. Helgen blir fullmatad med träningstips, inspiration, glädje, god mat och dryck, SPA-bad och njutning. Upplägget passar både dig som vill komma igång med löpningen och dig som springer regelbundet.

Kommunikationskurs – Kommunikation genom skådespelarteknik. Välkommen att vässa dina kommunikationsverktyg tillsammans med skådespelaren Sara Sommerfeld; Åtta exklusiva platser; måndagen den 15 maj.
Välkommen till Vårsalong – Öppna Ateljéer, den 14-16 april. Hos oss möter ni Lidingö-konstnärerna Leif Ahrle, Marie von Kraemer och Jonas Torstensson som ställer ut sin fantastiska konst under rubriken ”Tillbaka”. Detta och mycket mycket mer…Varmt välkommen till minimässa och provsmakning av bröllopsmenyn, fredagen den 10 mars 2023. Inbjudan gäller alla brudpar som har bröllop inbokat hos oss under 2023 – men det finns även ett antal platser till er som går i bröllopstankar men ännu inte bokat.Våra berömda Vigelandkatter är tillbaka efter ett års varsam renovering. Detta firas med att Högberga Vänner bjuder in till en härlig föreläsning med Osloguiden och Vigelandskännaren Richard Klingspor. Lördagen den 21 februari kl 14-16.

Klara, färdiga, VÅR! Friskt, fruktigt och fräscht. Syrat, blommigt och färskt. Välkommen till en weekend där mat och dryck får både gäster och smaklökarna att dansa.
Vår julklapp ska göra en skillnad! Tack Giving People för ert oerhört viktiga arbete för att inget barn i Sverige ska leva i utanförskap eller fattigdom. Självklart vill vi stödja er på vägen mot er vackra vision.

Den 3 september kör vi i gång med våra populära morgonyoga-pass igen. Efter klassen väntar en lång, härlig söndagsfrukost i herrgården eller på terrassen.
Ny aktivitet! Varmt välkomna till en ölprovning utöver det vanliga tillsammans med Jan-Erik “Janko” Svensson, Sveriges ledande ölexpert och moderatorn Peter Axelsson, mångårig programledare på SVT.

Har Katarina Ewerlöf barn?
Trots framgångarna har skådespelaren Katarina Ewerlöf fått kämpa med självförtroendet. Här berättar hon om scenskräcken, kärleken till sambon Nils och sorgen över att inte ha fått barn.
Har du löptränat ett tag men känner inte att du utvecklas? Kanske brukar det bli samma runda varje gång och i ungefär samma fart? Precis så var det för mig när jag anmälde mig till Stockholm Marathon i höstas. Men nu vill jag komma ut ur min trygga komfortzon och bli snabbare. För att få experthjälp vände jag mig till medeldistansstjärnan Malin Ewerlöf Krepp.Själv känner Malin direkt vilken som är hennes fart för dagen. Intervallträning är jobbig och ibland vill man ge upp. Då är det viktigt att fokusera på sin löpteknik i stället för att låta de negativa tankarna ta över, tipsar Malin.

När jag upplever ansträngningen som maximal räknar Magnus ner till 0 från 10 och därefter stannas bandet. Då är jag helt slut och det känns som att jag inte har mer kvar att ge, men enligt Magnus ligger min maxpuls förmodligen runt tio slag högre. Få kommer upp i sin maxpuls vid första testtillfället – det brukar oftast krävas 2-3 gånger innan man lär sig att ta ut sig själv maximalt.
För att få reda på min maxpuls har jag tagit hjälp av Magnus Hagström på Polar. Testet sker på löpband och inleds med åtta minuters gånguppvärmning. Därefter ökas farten successivt varje minut och bandets lutning ökas var 30:e sekund. Med jämna mellanrum får jag uppskatta ansträngningsgraden på en skala från 1-10.Inför sitt första maratonlopp plockade Malin fram gamla träningsprogram som hon ändrade lite på. Bland annat körde hon 6×800 m på tiden 2,35. Mellan intervallseten vilade hon 30 sekunder varannan gång och tre minuter varannan gång. – Ju längre lopp desto längre tid måste du klara att konstant hålla en högre fart. Maratonlöparen har nytta av att träna längre intervaller, men för att man inte ska tröttna är det bara bra att variera sig, fortsätter Malin. – Det vanligaste amatörfelet är att man går ut för hårt, ger järnet och kroknar snabbt. Det beror på att man inte känner sin kropp och sin kapacitet tillräckligt väl.

För att maximera sin träning behöver man utmana sig själv. Petra Månström har testat sin maxpuls och tagit hjälp av Malin Ewerlöf Krepp. Allt för att förbättra formen inför maraton.
För att kunna träna så effektivt som möjligt är det bra att känna till sin vilopuls och sin maxpuls. Då kan man räkna ut vid vilken puls man ska ligga vid det aktuella passet.Efter drygt tio minuters joggande uppvärmning kör vi de första 300 metrarna, Malin springer bredvid mig och hojtar och peppar oavbrutet: Bara sekunder kvar nu, håll i nu ända fram. När alla tre seten är avklarade ligger jag utmattad på golvet, betydligt mindre stöddig än innan. Tack vare Malins peppning lyckades jag krama ut det sista ur benen och jag är förbluffad över att så korta intervaller kan göra en så slut. – Intervaller, pass där man varvar snabb löpning med vila eller lugnare löpning, är nyckeln till att bli en snabbare löpare, säger Malin som i dag bland annat arbetar som personlig tränare i löpning och löpteknik.Vi har stämt träff i Sätrahallen för ett intervallträningspass på inomhusbana. Intervallerna är 300, 200 och 100 meter och görs i tre set, med kortare vila mellan varje intervall och lite längre vila mellan varje set. Att träna i intervaller sätter disciplinen på prov. Malins bästa tips är att hitta en kompis att springa med, gärna någon som är lite bättre än du själv. Utomhus eller inomhus är en smakfråga, men löpband kan vara effektivt för den som tränar ensam då det är enklare att hålla koll på farten då.

Malin Ewerlöf är en av Sveriges mest meriterade löpare. Hon har ett 20-tal SM-medaljer, ett EM-silver och ett flertal segrar på Lidingöloppet. Hon hade dessutom det svenska rekordet på 800 m under 17 års tid och på 1500 m i 16 år. Den 13 april kommer hon vara en av föreläsarna på Runacademys löparkonvent i Stockholm den 13 april. I föreläsningen kommer hon ge sina bästa tips för att får till träningen i vardagen. Hur man tar sig igenom en motivationsdipp och hur man kan vända en besvikelse i löpningen till något positivt. I dag får ni i våran blogg lära känna Malin lite bättre och hon ger er sina bästa tips.
Förutom Malin kommer även på löparkonventet i Stockholm en av Sveriges främsta forskare inom fysiologi, Mikael Mattson att föreläsa. Hans föreläsning kommer handla om myter och sanningar kring kost och träning. Runacademys grundare Petra Kindlund är också en av föreläsarna. Av henne kommer du lära dig hur du optimerar din träning och hur du genomför ditt lopp på bästa sätt.Förutom i Stockholm kommer Runacademy anordna löparkonvent i även Göteborg den 6 april och Malmö den 13 april. En dag vigd åt löpning med massor av spännande föreläsningar, träningspass och workshops! För att få tillgång till Löparpodden med Malin Ewerlöf måste du köpa innehållet. Priset är 149 kr och du får tillgång till innehållet i 90 dagar. Du kan enkelt slutföra ditt köp genom att ange dina kortuppgifter nedan. Här kommer Malin hjälpa till med löptekniktips, intervaller, distanspass och en massa mer kring löpning. Lyssna medans du utför övningarna med denna podd. Varje lopp är öppet under tio dagar och du väljer själv när du vill starta. Du kan boka in dig såväl under helger som på vardagar, morgon eller kväll. Skulle du behöva ändra starttid är inte det heller något problem. Detta kan du nämligen enkelt göra själv via ditt bekräftelsemejl fram till en timme före start. Med andra ord är flexibiliteten stor. Anslut dig till Malin Ewerlöfs team och spring/jogga/ta dig runt eller heja på i tävlingsloppet ”Stockholms Bästa” den 4 maj mellan klockan 15:00-16:00 i Ulriksdal, Stockholm. Träffa Malin och värm upp inför loppet tillsammans. Loppet är cirka 8 km långt. ”Ett fantastiskt arrangemang, med ett suveränt axplock av Sthlm, jag har verkligen njutit av nya platser. En suverän trigger för mig att hålla igång även under vintern.” Malin kommer springa ett av loppen och samma dag stå för pepp och uppvärmning. När du bidrar till Malin Ewerlöfs insamling får du en anmälningslänk till samma lopp. Ange kampanjkoden ”WWF” i samband med loppanmälan så skänker Stockholms Bästa 25 kronor till WWFs arbete.

För att hjälpa Östersjön och vår svenska natur, går Malin Ewerlöf samman med andra kända profiler i WWF Sveriges insamlingsevent Run for Nature som arrangeras tillsammans med Stockholms Bästa.

”Otroligt bra arrangemang och mycket bra banor. Roligt att få springa på ställen man kanske inte varit på tidigare, härligt att få se olika platser i Stockholm, variationen var perfekt!”
Malin Ewerlöf har under 17 respektive 16 års tid haft de svenska rekorden på 800 meter (1.59,44) och 1 500 meter (4.05,49). I dag är hon elitmotionär och jobbar framförallt som PT för motionärer inom löpning. Malin springer fyra dagar i veckan och styrketränar en hel del för att undvika skador. Hon spelar tennis mot Kajsa Bergqvist en gång i veckan, åker gärna längdskidor om det finns snö, simmar och cyklar när tillfälle ges.

Alla kan inte ha som mål att bli världsmästare i löpning. Däremot är det viktigt för alla att ha en bra kondition för att orka med en allt tuffare vardag.

Passen går att sprida ut på kort eller längre tid. Det bestämmer vi tillsammans när vi kör igång. Här får du även en kontinuerlig kontakt med mig där du får återkoppling och chans till att bolla dina känslor och tankar kring din träning på vägen.Passen innehåller löpteknikövningar samt intervallträning. Jag anpassar passen till din träningsbakgrund och kapacitet. Tanken är att ge dig ny inspiration, nytt tänk och kunskap att träna rätt så att du kan fortsätta utveckla din löpning från din nuvarande nivå.

Dessa 12 pass är också helt flexibla och kan spridas ut hur du vill men tanken är främst att försöka få en kontinuitet i din träning med mig mot ett specifikt mål.
Eftersom jag själv sprungit i hela mitt liv och tävlat sedan 7-års ålder är löpning för mig en självklarhet och ett måste för att jag ska fungera i min vardag.Passet innehåller löpteknikövningar samt intervallträning. Jag anpassar passet till din träningsbakgrund och kapacitet. Tanken är att ge dig ny inspiration, nytt tänk och kunskap att träna rätt så att du kan fortsätta utveckla din löpning från din nuvarande nivå.

Oavsett om du behöver hjälp att sätta igång och bygga upp en icke existerande kondition eller om du vill förbättra en redan bra kondition tror jag att jag med hjälp av min över 30-åriga erfarenhet av löpträning kan ge dig precis vad du behöver. Med ett träningsupplägg, som alltid är individuellt och där långsiktighet är ett nyckelord, kan jag hjälpa dig att nå dina mål och nå bättre resultat än du någonsin vågat hoppats på.
Helgen bjöd på fina svenska lopp internationellt. Petter Engdahl 3:a i Marathon du Mont-Blanc och Ida Nilsson 7:a i sitt första 100-miles lopp Western States Endurance Run. Kommentarer från löparna hittar du på sajten #trailrunningsweden #traillöpning #trailrunning #westernstates #marathondumontblanc

F\u00f6r att kunna erbjuda en s\u00e5 bra upplevelse som m\u00f6jligt anv\u00e4nder vi och v\u00e5ra partners cookies och liknande tekniker som inneb\u00e4r att vi lagrar och f\u00e5r tillg\u00e5ng till viss information p\u00e5 din enhet. Vi behandlar ocks\u00e5 personuppgifter s\u00e5som IP-adresser. Vi och v\u00e5ra partners anv\u00e4nder samtycke eller ber\u00e4ttigat intresse som laglig grund f\u00f6r behandlingen av dina personuppgifter. Genom att klicka p\u00e5 \”inst\u00e4llningar\” kan du v\u00e4lja vad du vill godk\u00e4nna eller inte. Du kan n\u00e4rsomhelst \u00e4ndra dina inst\u00e4llningar eller \u00e5terkalla ditt samtycke genom att klicka p\u00e5 \”Cookie-inst\u00e4llningar\” p\u00e5 denna webbsida.
Trailrunning Sweden Trailtour och Bocksten TrailRun får finbesök av David Nilsson i helgen. Läs uppsnacket på sajten. Foto: BG Nilesjö, Magasin Spring #trailrunningsweden #trstrailtour #bockstentrailrunTommi Vuolevi har några fina rundor. En börjar på ”promenaden”, nära slutet av skogsmilen. Cirka 5 km extra. Ligger högre än skogsmilen, så sällan blött där. Annars kan du köra Huddingeleden mot Kvarnsjön o runda den, ganska fint. Kan visa vid tillfälle.

Vilka är de bästa intervallerna?
Här kommer våra TRE favoritupplägg för intervaller:1-minutersintervaller. Jobba hårt 1 minut, vila 45 sekunder -1 minut. Upprepa 10 gånger.Tabataintervaller. (finns gratisappar att ladda ner). Jobba hårt 20 sekunder, vila 10 sekunder. … 4-minutersintervaller. Jobba hårt 4 minuter, vila ca 2 minuter. Upprepa 4 gånger.
Håll i träningen i sommar. Den 26 juni startar träningsprogrammet mot @paradisetsthlm . 12 veckor kostnadsfritt träningsprogram med syftet att du ska nå målet den 16 september🔥. #trailrunningsweden #paradisetsthlm #uswe #träningsprogram #sommarträningEtt tips, nu när vi har snö i stora delar av landet är att genomföra passet som ett snöpulspass, jobba effektivt i 30 sekunder och 30 sekunder vila, du får upp puls och löpstyrka, utan att behöva jobba lika effektivt med farten. Louise Jernberg vann SM-guld i trail nyligen, i augusti springer hon Renens stig⭐️ Intervjun hittar du på sajten #idrefjällmaraton #blioslagbar #salming #uswe #idrefjäll #enervit #dacia #trailrunningsweden 📸 @sundsvalltrail L\u00e4ge f\u00f6r kortare intervaller, f\u00f6r att f\u00e5 upp farten eller ett bra pass att starta upp din intervalltr\u00e4ning. Veckans pass \u00e4r 30 sekunder intervall f\u00f6ljt av 30 sekunder vila (st\u00e5 eller l\u00e4tt r\u00f6relse) 10 st. som vi k\u00f6r i tv\u00e5 set. 30 sekunder \u00e4r s\u00e5 pass kort tid att du orkar h\u00e5lla ett h\u00f6gt tempo genom hela intervallen. Den korta vilan g\u00f6r \u00e4nd\u00e5 att det blir r\u00e4tt jobbigt p\u00e5 slutet, s\u00e5 du f\u00e5r \u00e4ven tr\u00e4na din uth\u00e5llighet. Efter 10 intervaller tar du lite l\u00e4ngre vila, 2 minuter g\u00e5\/l\u00e4tt jogg vila, f\u00f6r att ge kroppen m\u00f6jlighet att g\u00e5 ner riktigt i puls. Den l\u00e4ngre vilan g\u00f6r att du kan starta n\u00e4sta set lite piggare igen och orka h\u00e5lla ett\u00a0 h\u00f6gt tempo (h\u00f6g puls) genom alla intervaller.Ett tips, nu n\u00e4r vi har sn\u00f6 i stora delar av landet \u00e4r att genomf\u00f6ra passet som ett sn\u00f6pulspass, jobba effektivt i 30 sekunder och 30 sekunder vila, du f\u00e5r upp puls och l\u00f6pstyrka, utan att beh\u00f6va jobba lika effektivt med farten.

Vem har gjort Tomten är far till alla barn?
Efter sin medverkan i klassiker som Sunes jul, Fiendens fiende och Tomten är far till alla barnen har vi framför allt sett Peter Haber i Beck-filmerna. I dag driver han ett filmproduktionsbolag tillsammans med sin sambo, skådespelaren Lena T. Hansson.
Avsluta med 10 minuter lugn nedjogg. Tänk även på att stretcha ut vader och baksida lår, som brukar känna av när man ökat upp tempot i snabba intervaller, eller pulsat med höga knälyft i snö..Idag startar #träningsprogrammet . Häng med på 12 veckors träning med målsättningen att ha kul hela banan den 16 september. #paradisetsthlm #trailrunningsweden #uswe #enervit

B\u00f6rja passet med 10-15 minuter lugn l\u00f6pning, samt l\u00f6pskolning som h\u00f6ga kn\u00e4n, f\u00f6r att f\u00e5 ig\u00e5ng sp\u00e4nsten i l\u00f6pmusklerna och ett b\u00e4ttre kn\u00e4lyft n\u00e4r du ska springa fort p\u00e5 intervallerna. Intervallpasset best\u00e5r allts\u00e5 av 30\/30 x 10 intervaller i tv\u00e5 set, d\u00e5 du under 30 sekunder f\u00f6rs\u00f6ker h\u00e5lla ett s\u00e5 h\u00f6gt tempo du kan, utan att tappa l\u00f6ptekniken! Vila i 30 sekunder genom att st\u00e5 eller helst r\u00f6ra dig l\u00e4tt p\u00e5 st\u00e4llet, innan du \u00e5terigen \u00f6kar upp till h\u00f6g fart i 30 sekunder, upprepa 10 ggr vila sedan 2 minuter genom l\u00e4tt jogg innan n\u00e4sta set p\u00e5 10 x 30\/30. Det blir totalt 10 minuter effektiv intervalltid. Du har f\u00e5tt ett bra effektivt intervallpass som tr\u00e4nar upp din fart och snabbuth\u00e5llighet.Det är varmt nu, men låt inte träningen bli lidande för det! På sajten hittar du våra bästa tips för att fixa värmen och träna bra i sommar #trailrunningsweden #sommar #traillöpning

Hur många intervaller ska man köra?
20-30 intervaller är i regel det man orkar som mest. Kort intervall kallar man vanligtvis de intervaller som sträcker sig mellan 30-90 sekunder. Här har man omkring 90-95% av max som mål. Den här typen av intervaller är vanlig bland fotbollsspelare och friidrottssprinters och är perfekt att köra på löparbana.
I Träningsprogrammet har vi den här veckan kommit fram till ett specialpass signerat Johanna Gelfgren, som vann Renens stig ifjol. Du hittar det på sajten #idrefjällmaraton #blioslagbar #idrefjäll #idre #salming #uswe #enervit #dacia #trailrunningsweden

I helgen avgörs SM på 33 km och 80 km vid Eco Trail i Stockholm. Vi har kollat läget med några av favoriterna, du hittar uppsnacket på sajten #trailrunningsweden #smtrail #traillöpning
Johanna Gelfgren ger oss Veckans Pass – progressiv löpning i tre block. Du hittar det på sajten #trailrunningsweden #veckanspass #idrefjällmaraton #traillöpning

Vässningen är här! Vi går in i en ny fas i träningsprogrammet, med lite hårdare pass. Allt för att ha riktigt kul på fjället den 26 augusti! Du hittar hela programmet på sajten #idrefjällmaraton #salming #idrefjäll #enervit #uswe #dacia #trailrunningsweden #blioslagbar
Den här vyn kommer deltagarna i Trailrunning Swedens nystartade löpargrupp möta hösten 2023. Så frågan i ämnet geografi lyder – var i landet befinner vi oss?🇸🇪🤔 #trslöpargrupper #trailrunningswedenLäge för kortare intervaller, för att få upp farten eller ett bra pass att starta upp din intervallträning. Veckans pass är 30 sekunder intervall följt av 30 sekunder vila (stå eller lätt rörelse) 10 st. som vi kör i två set. 30 sekunder är så pass kort tid att du orkar hålla ett högt tempo genom hela intervallen. Den korta vilan gör ändå att det blir rätt jobbigt på slutet, så du får även träna din uthållighet. Efter 10 intervaller tar du lite längre vila, 2 minuter gå/lätt jogg vila, för att ge kroppen möjlighet att gå ner riktigt i puls. Den längre vilan gör att du kan starta nästa set lite piggare igen och orka hålla ett högt tempo (hög puls) genom alla intervaller.

Börja passet med 10-15 minuter lugn löpning, samt löpskolning som höga knän, för att få igång spänsten i löpmusklerna och ett bättre knälyft när du ska springa fort på intervallerna. Intervallpasset består alltså av 30/30 x 10 intervaller i två set, då du under 30 sekunder försöker hålla ett så högt tempo du kan, utan att tappa löptekniken! Vila i 30 sekunder genom att stå eller helst röra dig lätt på stället, innan du återigen ökar upp till hög fart i 30 sekunder, upprepa 10 ggr vila sedan 2 minuter genom lätt jogg innan nästa set på 10 x 30/30. Det blir totalt 10 minuter effektiv intervalltid. Du har fått ett bra effektivt intervallpass som tränar upp din fart och snabbuthållighet.
Avsluta med 10 minuter lugn nedjogg. T\u00e4nk \u00e4ven p\u00e5 att stretcha ut vader och baksida l\u00e5r, som brukar k\u00e4nna av n\u00e4r man \u00f6kat upp tempot i snabba intervaller, eller pulsat med h\u00f6ga kn\u00e4lyft i sn\u00f6..

Metoden utvecklades i Sverige på 30-talet av den svenske löpcoachen Gösta Holmér. Metoden går ut på att man när man är ute och joggar eller cyklar tar sikte på ett mål några hundra meter längre fram, kanske ett träd eller en lyktstolpe. Målet är att sedan sprinta/cykla fram snabbast möjligast. Därefter upprepas processen några gånger. Poängen med detta är att träningen blir varierad och att man inte styrs av klockan, utan mer av hur det känns och hur terrängen ser ut. För vissa kommer detta att passa bättre än till exempel HIIT, och man kommer trots att det inte är lika jobbigt som t.ex. HIIT få bättre effekt än “vanlig” konditionsträning i konstant, ganska lågt, tempo.
Dock är det så att det enda riktigt bra sättet att ta reda på sin maxpuls är att göra ett maxpulstest, helst i ett lab men det går att göra själv också. Till exempel så ger formeln 208 – (0,7 x ålder) för undertecknad resultatet 172,3 slag i minuten, men ett maxpulstest genomfört i ett lab visar att den är 199 slag i minuten. (Notera också att maxpuls inte är något man kan träna upp, den är medfödd och minskar med ungefär ett slag per år.)

Vad gör Malin Ewerlöf idag?
Malin Ewerlöf har under 17 respektive 16 års tid haft de svenska rekorden på 800 meter (1.59,44) och 1 500 meter (4.05,49). I dag är hon elitmotionär och jobbar framförallt som PT för motionärer inom löpning. Malin springer fyra dagar i veckan och styrketränar en hel del för att undvika skador.
Ett enkelt, klassiskt (men lite väl generellt) sätt att räkna ut sin maxpuls är att ta 220 minus sin ålder. Om man alltså är 43 år så skulle maxpulsen bli 220-43 = 177 slag i minuten.Sammanfattningsvis så är intervallträning i allmänhet och HIIT i synnerhet mycket effektiva typer av konditionsträning. På kort tid kan man förbättra sin kondition väldigt mycket och man får även flera andra positiva hälsovinster. Intervallträning passar de flesta, men om man är otränad eller nybörjare bör man – som inom många andra områden – starta lite lugnt och öka intensitetsnivåerna gradvis.

Dels tränar intervallträning bara kondition, och att ha bra kondition är bara en del av att ha en frisk, stark och välfungerande kropp. Jag har tidigare skrivit en artikel om vad det innebär att ha en vältränad och fungerande kropp, och den hittar du här. Den mycket korta sammanfattningen av den artikeln är att man bör träna fem områden; styrka, kondition, explosivitet, balans och rörlighet.
Det har visat sig att intervallträning är en mycket effektiv form av konditionsträning då man får stor utdelning på kort tid och av korta träningspass. Det har gjorts många vetenskapliga studier av olika kvalitet på detta sedan man insåg att intervallträning verkade vara effektivt (vilket man började förstå redan på 50-talet). När man slår samman resultaten av dessa studier så står det klart att intervallträning verkligen fungerar – och inte bara på konditionen! Man har också sett att intervallträning främjar viktnedgång och minskar aptiten och att dessutom både blodtryck och blodfetter sänks. Det lyckas “vanlig” konditionsträning inte lika bra med.När man idag läser om intervallträning, och särskilt HIIT, så skulle man kunna tro att det är all träning man behöver. Fyra minuter, tre gånger i veckan, sedan är man klar. Men är det verkligen så? Nej, tyvärr inte, och självklart inte.Dels tränar intervaller inte uthållighet (för t.ex. långlopp) särskilt bra. För att kroppen ska fungera bra under långlopp (t.ex. för löpning eller cykel) måste man också träna specifikt för detta. En viktig anledning till detta är att kroppen behöver träna på att använda fett som bränsle, vilket den måste under längre perioder av ansträngning (två timmar eller mer), särskilt om man inte kan tillföra tillräckligt med kolhydrater. En annan viktig anledning är att kroppen måste vänja sig vid långvarig ansträngning så att t.ex. ligament och leder anpassar sig till detta, och vad gäller t.ex. cykel så att kroppen vänjer sig vid att sitta i ungefär samma position i flera timmar.

Redan ordet “intervall” säger något om vad det handlar om – man delar in träningen i delar, där varannan del är väldigt intensiv och varannan del är lättare. Så fungerar all intervallträning, men där slutar också likheterna. Man kan köra längre intervallpass där de jobbiga delarna förvisso är ansträngande, men inte nära maxansträngning och de lugnare delarna är relativt långa. Eller så kan man köra väldigt korta pass där de jobbiga delarna är korta och så ansträngande som de över huvud taget kan vara och lugnare delarna är korta. Alla kombinationer där emellan finns också, bara varannan intervall innebär hög ansträngning och varannan intervall är lättare.
Intervallträning har blivit ett populärt sätt att träna sin kondition på. Det är kanske inte så konstigt när det numera är allmänt känt att man kan få mycket bra effekt på sin kondition genom intervallträning på kort tid och med korta träningspass. Denna artikel är skriven till dig som är intresserad av att få veta lite mer om intervallträning och vad man ska känna till innan man börjar med denna typ av träning. Även om man nu kan kombinera ansträngning med vila på många olika sätt i intervallträning finns det några upplägg som har visat sig mer effektiva än andra. En något bättre formel (också lite svårare att använda) är 208 – (0,7 x ålder). Om man tar exemplet med 43-åringen skulle maxpulsen då bli 208 – (0,7 x 43) = 178 slag/minut (i detta exempel blir resultaten väldigt lika varandra, om man i stället är 60 år gammal blir skillnaden mellan metoderna 6 slag i minuten).

Intervaller är en tuff typ av träning och det känns kanske naturligt att det inte passar alla. Självklart är det så att det inte passar dig som inte gillar att ta ut dig, för det kommer man alltid att göra om man tränar intervaller. Man ska också vara försiktig med intervaller, och särskilt HIIT om man är otränad. Hård intervallträning ökar skaderisken eftersom belastningen på våra leder, ligament och muskler ökar vid högre ansträngningsnivåer. Därför är det viktigt att man gradvis trappar upp ansträngningen om man är nybörjare och/eller otränad. Träna inte heller intervaller dagligen – tre till fyra gånger i veckan är lagom om man är i bra form. Precis som med all träning – kör inte intervallträning om du är sjuk!
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.Vill du komma i gång och träna? Eller är du en erfaren löpare och vill ha tips på hur du förbättrar din löpteknik? Eller veta vad du ska äta och dricka – och när – på Stockholm Marathon på lördag?Punkten efter Dagens Nyheter har funnits med allt sedan det första numret 23 december 1864. Grundaren Rudolf Wall lär ha satt dit den med tanken att Dagens Nyheter inte bara är ett namn. Det är också en avslutad mening, ett konstaterande av vad som hänt. Därför sätter vi punkt även i vår tid.

Alla artiklar gratis fram till 15 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
Men hon fick sin revansch när det var dags att sprinta genom att gå från höga knän till travhästövningen och sedan löpning. Då kallade Malin henne för kanonkulan. BOOM liksom.Det finns i princip hur många sätt som helst att lägga upp både styrka och konditionsintervaller. Under förra årets #Levförfan träning fick deltagarna göra styrkan på olika sätt varje vecka. I år är alla uppbyggda på samma sätt, jag ville förenkla och sänka trösklar till träningen. Det är olika fokus och övningar varje vecka men intervallerna är uppbyggda som nummer ett nedan.

Nu är den perfekta tiden att lägga lite extra krut på teknikträning inför nästa säsong! Mycket glädjande kan jag nu äntligen släppa nyheten att den 17/11 är det premiär för Ewerlöf & Månströms första löparworkshop med fokus på löpteknik!För det här är en fantastisk träningsform som är lika rolig och effektiv som den är enkel att utöva. Gillar du också löpning, men känner att du skulle behöva finslipa ditt löpsteg? Att låta ett proffs ta en titt på din löpteknik och komma med råd och tips är en smart investering för att både utvecklas som löpare, men också förebygga skador.✔️Ansvarig tränare och den som leder samtliga praktiska moment är Malin Ewerlöf, en av Sveriges absolut främsta friidrottare med mångårig erfarenhet av såväl elitlöpning som coachning av motionärerLinkedIn och tredje parter använder nödvändiga och icke-nödvändiga cookies för att tillhandahålla, säkra, analysera och förbättra våra tjänster och för att visa dig relevanta annonser (inklusive yrkes- och jobbannonser) på och utanför LinkedIn. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett unikt tillfälle som du inte vill missa! Perfekt uppladdning och inspirations- och motivationsboost inför nästa säsong! Vi ses väl på Bosön den 17/11..? Välj Acceptera för att godkänna eller Avvisa för att neka icke-nödvändiga cookies för den här användningen. Du kan ändra dina val när som helst i inställningarna. ✔️Vi håller till på Bosön, en unik anläggning med såväl fullt utrustat gym som fräscha kurslokaler och en helt fantastisk inomhuslöparbana – perfekt när det är kallt och ruggigt ute!

En gemensam lunchjogg eller springa ett roligt lopp tillsammans. Allt fler arbetsplatser satsar på löpning som en del av friskvården och det förvånar mig inte.– Många som har skadat sig vilar och tänker att de inte kan springa när de har skadat sig. Och du kanske inte kan springa, men vad kan du göra istället? Kom iväg och simma eller styrketräna för att bygga upp strukturer och styrka runt området där du har ont. Har man väl skadat sig går det alltid att tänka om, det är väldigt sällan du behöver vila helt och hållet. Men det är så klart viktigt att lyssna på kroppen och försöka identifiera vilken typ av smärta det är, särskilt om det gör ont på ett sätt som det inte har gjort tidigare. Ju snabbare du stoppar och inte tränar på fel sätt, desto mindre blir skadan. När man börjar träna kommer man alltid att kännas lite i kroppen. Det gäller att vara lite klok och försöka lära sig vad som är vad när det gäller smärta.

Har Malin Ewerlöf några barn?
Malin Ewerlöf om skilsmässan från Jan Krepp Men fokus har också legat på de tre döttrarna. Malin och exmaken Jan Krepp har Ida, 19, Emma, 17, och Johanna, 15, ihop.
– Tänk på att stegra försiktigt och inte gasa igång och köra för mycket i början. Se på träningen som något långsiktigt som ska byggas upp successivt så att du inte bara går från noll och springer på. Det också bra att variera träningen, så träna styrka, cykla eller något annat som inte sliter lika mycket. En varierad träning är alltid bättre.

– Oftast märker jag att många lägger ribban lite för högt. Eller så har de haft ett längre uppehåll från löpningen. Då är det lätt att man kör ett långt pass direkt vilket ofta resulterar i att det känns blytungt och tråkigt. Men det bästa tipset för att snabbt komma över tröskeln och vilja fortsätta är att varva löpning med snabba promenader, och satsa på intervaller. Det är bättre att springa lite bättre när man väl springer och sen gå några minuter emellan. Släpp på prestigen att du inte får gå. Istället känner man nästan att man hade orkat lite till när rundan är slut. Då får du en skönare känsla och en mer positiv upplevelse av träningen.– Planering och målsättning är viktigt. Ofta behöver man något mer än att bara komma igång och springa lite då och då. Sätt upp en plan och ett mål, det kan vara ett datum eller lopp till exempel. Säg till dig själv att nu måste jag ge mig själv chansen att träna tre dagar i veckan. Skriv upp varje träningstillfälle i kalendern och beta av dem en efter en. Se till att ha någon typ av mål på längre sikt än två veckor framåt och sätt upp en plan för vad och hur du ska träna. Då går du inte bara på känslan när solen står som högst utan du tar dig ut även när det är dåligt väder.

– I början är det viktigt att få in kontinuitet i träningen, till exempel genom att ha tre dagar i veckan som målsättning. Det behöver inte vara långa pass, försök hellre komma ut oftare. Tänk också på att vara lite försiktig. Då blir rundan roligare, det blir lättare att komma över tröskeln och så längtar du efter att komma ut i spåret igen.
Därpå var det dags för intervaller i kuperad terräng i elljusspåret i Lill-Jansskogen. Malin informerade mig om att det fanns en ”maskinbacke” eller ”mördarbacke” en bit in i spåret. Upplägget för intervallerna var 3 x 90-60-30-15 sekunder med lika långa gåvila emellan. Jag är en asfaltslöpare men jag kan säga att det gick över förväntan, till och med riktigt bra och Malin berömde mig. Den så kallade ”maskinbacken” eller ”mördarbacken” tog jag utan några problem, visst var den jobbig, riktigt jobbig men jag sprang på bra hela vägen med instruktioner från Malin. En sak är säker, jag kommer att förlägga fler av mina löprundor framöver i kuperad terräng.Efter löppasset samtala vi bland annat om kost samtidigt som vi promenerade mot parkeringen. Sedan tog jag en lättare löpning tillbaka till hotellet. Och insåg på hotellrummet att jag hade blivit riktigt skitig. På grund av regnet och löpningen i skogen var hela baksidan av mig täckt av jord och lera. Och skorna såg jag knappt färgerna på. Det blev till att skölja av alla träningskläderna och rengöra skorna så gott det gick.

Löppassen med Malin har varit bestämda sedan ett tag tillbaka. Jag har bara längtat och väntat, vad annars kan man göra? Det har verkligen varit något speciellt att se fram emot. Sedan har jag inte velat skylta med det. Det är väldigt få som har vetat om vem jag skulle blir coachad av under min vistelse i Stockholm. Det har varit bättre så och istället berätta om det i efter hand.

Det kändes verkligen efteråt att Malin hade kört hårt med mig. Det var exakt det som jag var ute efter. Kroppen är till för att användas och vill man som mig bli så bra som det bara går då finns det inga genvägar, bara hårt arbete.

Dagen efter, på fredagen var det dags för andra löppasset med Malin. Jag vaknade tidigt, så jag tog en halvtimmas promenad innan hotellfrukosten. Alltid skönt att väcka kroppen till liv. Chillade en stund på hotellrummet innan jag satte på mig löparskorna och sprang mot Lill-Jansskogen igen. Stockholm bjöd på riktigt fint väder med tanke på vädret dagen innan. Stod och tittade efter Malins bil, men plötsligt dyker Malin upp på cykel. Hon säger, ”Idag får du ha mig sidan om på cykel”.Efter intervallerna blev det lättare löpning och sedan promenad, och jag och Malin fortsatte samtala och jag ställde fler nyfikna frågor. Innan vi skiljdes åt betonade Malin hur grym jag är och vilken resa jag gjort, dessutom på så kort tid. Att höra det från någon så erfaren som henne var mäktigt. Det gjorde min dag och något jag kommer leva gott på länge. Sedan tog jag en lätt löpning tillbaka till hotellet, där det blev lite småstressigt för att hinna checka ut till klockan tolv, men jag lyckades med god marginal. Flög upp till Stockholm torsdag på morgonen för att göra första löppasset med Malin redan samma dag på eftermiddagen. Jag bodde mitt i smeten på Scandic Park vid Humlegården. Det ligger bara ett stenkast från Stockholm Stadion och Lill-Jansskogen, där löppassen med Malin skulle ske. Vi inledde med uppvärmning samtidigt som Malin ställde frågor till mig om bland annat min resa och mina mål. Vädret i huvudstaden visade inte sig från sin bästa sida. Ihållande regn nästan hela passet, men regn bekommer mig ingenting och Malin hade samma inställning.