Posted on

Maskrosmarmelad Utan Syltsocker

Vi ser inte maskrosor som ogräs utan som små söta blommor som lyser upp gräsmattan. Men också som en härlig ingrediens i saft och marmelad. När du har plockat maskrosorna, se då till att skaka av småkrypen! Receptet kommer från kokboken Sommarens söta.

Hast bär & konfektyr är ett småskaligt mathantverksföretag i Bygdeå som drivs av Daniel Hast och Johannes Edholm. Där produceras och förädlas olika bärprodukter av självplockade bär i Västerbotten. Utöver bärförädling produceras även olika godsaker såsom kolasås och annan konfektyr.
Ingredienser: syltsocker (socker, geleringsmedel (pektin), surhetsreglerande medel (citronstyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat)). apelsin, citron, maskroskronblad, vatten.Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.Maskrosmarmelad – samla små solsken på burk och ät till ost. Tänk vilken lyx att få bre den här goda marmeladen på frukostmackan. Recept ur Rullrån och tankebrus av My Feldt. Jag tycker att detta är mycket lätt att göra eftersom det har få ingredienser. Jag minskar sockret med en dl och använder hälften syltsocker och hälften råsocker. Morötter är söta , man behöver inte ha så mycket socker för att laga det. Nahid Detta var det första marmelad receptet jag gjorde för 1 år sen ca. Sen dess har jag gjort massa olika marmelad o sylt, inte köpt vare sig marmelad o sylt sen dess ;).Hemgjord morotsmarmelad där sötman från morätterna kommer till sin rätta med ett rivigt sting av färsk ingefära och frisk citron. Lyxigt tillbehör till ostbrickan, gott på scones eller skorpor.

En del skriver att det är för mycket socker, detta är ej sant, då sockret också har en konserverande verkan eller snarare att sockret gör så att marmeladens hållbarhet ökar markant. Marmelad o sylt behöver socker.
Och apropå ingenting. Det är nu vårbrodden är som mest aromatisk, det blyga grässtrå som alla sett men få känner till och nästan ingen smakat. Det är mig ett mysterium att den aldrig nämns i samband med brännvinskryddning. Stick ner några strån i en kvarting, och till midsommar har ni har en svensk zubrowka som definitivt inte skäms för sig vid en jämförelse med originalet. Jag har skrivit om vårbrodd tidigare, till exempel här. Snaps på vårbrodd är som gjord för matjesill, väl värt att testa.

Det är uppenbart för alla och envar att försommaren står i sin prydno. Maskrosorna exploderade nyss på gräsmattor och ängar och är snart borta. Någon mer maskroschock kommer inte i år, nu kommer maskrosorna att blomma och fröa av sig mer lågintensivt under hela sommaren. För mig är det just när maskrosorna blommar, i mitten av maj, som sommaren har sin allra finaste stund. Göken gal, näktergalarna svirrar, ängarna vaknar, ramslöken står i blom! Det finns så mycket att se, och så mycket att se fram emot, och det som hunnit försvinna går att leva med – handen på hjärtat, saknar ni snödropparna just nu, även om de gjorde er så glada i vintras?Apropå maskrosor så skrev jag en liten text till vår lokaltidning Corren för oherrans många år sedan. Den var inte så glättig som ämnet maskrosor annars skulle kunna antyda. Jag kallade den ”Sommarens föråkare”, och menade att maskrosen var en riktig party pooper. Snabbt går den där gula gräsmattesolen över i en grå fröboll, som minner oss om att allt som blommar en gång blommar över och försvinner, och det till och med innan sommarens själva klang-och-jubel-föreställning (midsommar) ägt rum. ”Aldrig får man vara riktigt glad”, är de där dunbollarnas innebörd, men jag kanske bara var på taskigt humör när jag skrev texten, för jag tror inte att någon enda höll med mig. Nå, rasande stolt var jag i alla fall över att få läsa mitt namn i en riktig tidning – de där insändarna i skoltidningen räknas inte.

Minns ni Bisse? Han hette egentligen Bertil Wahlin. En mild man med vitt pipskägg och yvigt hår, som spelade in inte mindre än 12 324 avsnitt av Mitt i Naturen, när han inte skrev böcker eller svarade på naturfrågor i samtliga förekommande tidskrifter. Han var den ultimata bisittaren i TV (i alla fall för sin tid); djupt kunnig om allt som förekom och inträffade i naturen, nyfiken, ödmjuk och försiktig nog att inte pracka på andra sitt vetande. Därför lyssnade man. Därför lyssnade jag. Kanske var han en av mina första idoler.
Jag tvättade fönster idag, och insåg varför jag tycker så mycket om det. Eller, jag tycker egentligen inte så mycket om det, men väl resultatet av det. Det har egentligen inte med ljuset att göra. Solljuset kan vara en riktig plåga, speciellt om våren. Det stänger jag hellre ute. Men om kvällen, när skymningen och halvdunklet kommer, vill jag släppa in skuggan. Den blå, kristallklara skuggan. Tomrummet där ljuset nyss fanns. Som blir som vackrast med nytvättade fönster.Apropå näktergalar förresten. Jag har nog aldrig hört så många näktergalar sjunga som i år. De sitter lite här och var och svirrar och glunkar, just nu som intensivast. Men jag har nog bara sett ett fåtal, trots sin sång är de notoriskt blyga och grå av sig, som om de skämdes för att de har fågelvärldens mäktigaste pipa, en befjädrad Maria Callas som smugit in i en skrubb för att ta ton.

Fast egentligen är det där fyrlökssaltet lite oegentligt. Det är bara tre sorters lök i: ramslök och gräslök från min täppa, och kajp (skogslök) från hemligt ställe. Det fjärde är löktrav, som ju botaniskt inte är ens är en avlägsen gummikusin till en äkta lök utan blott en trav. Men det handlar ändå om en hederslök. Dess vetenskapliga släktnamn är Alliaria, en medveten blinkning åt lökarnas släktnamn, Allium; löktraven osar verkligen vitlök, och förtjänar sin plats i mitt salt, så trav den är.
Jag tycker inte att det gör något att det följer med lite grönt när maskrosorna ska rensas; i recept brukar stå att endast det gula i blommorna får tas med. Men det handlar ändå om en marmelad, med bitter smak från citrusskal, så det bittra/beska som tillkommer från gröna blad (holkfjällen?) ger snarare en mer vuxen smak åt marmeladen, föreställer jag mig. Hur som helst blev det gott, jag ångrar mig inte. Och vad smakar maskrosor? Sol! Honung! Värme!För att komma hem skulle jag ha tagit åt höger, men av någon anledning blev det inte så. Istället körde vi vidare rakt fram, och jag svor säkert till lite. Hemrusningen efter jobbtid i Linköping är inte att leka med, alla går efter samma klocka och det kan tjocka till ordentligt på vägarna, och eftersom jag missade min avstickare var jag nu på väg huvudstupa rakt in i en seg massa av bilar i båda riktningarna. Inget drömläge för att kunna slå runt lite snabbt. Barnen där bak tittade lite omkring sig och undrade väl varför vi inte åkte raka vägen hem – kanske vi skulle åka och köpa glass?

Peter är Taffels vittne från förskingringen. Den glömda del av Sverige där man är nära till allt som växer och föds upp men ändå inte kan få tag på livsnödvändiga råvaror som griskind och anklever trots bön, hot eller mutor.
Nere i köket står just nu två burkar maskrosmarmelad och svalnar. I vinter ska den påminna mig om maskrosens storhetstid, då försommaren stod i sin prydno, då allt låg framför oss och inget tycktes omöjligt. Den klistrigt söta massan blir sommarens eko. Men mitt löksalt kommer också att påminna om sommaren, det som jag varje morgon strör på frukostomeletten, och på en hel del annat. Saltet är späckat med fyra sorters lök, och nu förstår ni att den där rubriken till inlägget födde sig själv, även om lök förstås heter cipolla på italienska, inte onione som är ett bedrägligt påhitt.Att lära sig konsten att bena ur en kyckling helt och hållet är något av det finaste man kan ge sig själv. Det är egentligen inte ens en konst, även om det kan kännas så första gången man ska till att göra det. När handlagen väl sitter går det på några minuter. Det handlar inte ens om att skära speciellt mycket i fågeln, i alla fall inte för att få loss skrovet. Jag går inte igenom hur det görs, det klarar Jaques Pépin av mycket bättre. Det är mer eller mindre hans teknik jag följer, även om jag inte gör det lika obehindrat. Dessutom är hans köksfranskengelska bättre. Se filmen, och ni förstår.

Edit: Jag lägger till receptet på maskrosmarmeladen. Det är inte jag som hittat på det, utan jag såg det i Facebookgruppen Vilda ätliga växter i Sverige.Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Bäst blir rabarbermarmeladen med fina späda rabarber – de behövs dessutom ej skalas. Grövre rabarber går också bra men skala då stammen om den är grov.Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas.
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar. Förvaras marmeladen i kylen så håller den rätt bra ändå.Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg. Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig. Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin – förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.Du kan även koka vanlig rabarbermarmelad eller smaksätta med kanel, mynta, lakrits, kardemumma, ingefära, jordgubbar, citron, portvin, aperol eller nektarin.

#4. Du får gå en runda ut till skogen där kan man hitta rätt mycket också. Här har vi nästan problem, mer gult än grönt här ute (på min gård, mest grönt och jord, då jag plockat bort alla)Det är ”½ dl blommor till 5 dl oliv eller rapsolja”. Men du nu får jag be om ursäkt jag är lite för trött, men vid smärta ska den inte ätas utan smörjas in om det är musklerna!

Hittade faktiskt recept i gammal läkarbok också. Man ska även koka te på blomman och smörja in på eksem om man har problem. Har aldrig testat eller träffat på någon som testat, så berätta gärna hur det gick.I sommar blir det till att plocka maskrosor och använda den där vätskan på mina eksem så får jag se om det hjälper Gamla huskurer brukar ofta fungera bättre än läkarnas receptbelagda hopkok.

Man kan även koka upp vatten och slå över blommorna om man så önskas och låta dra i någon minut och hälla av, därefter kan man lösa upp lite socker så får man en söt dryck med en bismak som påminner av honung.
#41 Absolut, skölja bör man och de kokas ju även när man gör honung. Men vid trafikerade vägrenar och i andra tätt trafikerade områden så undvik att plocka tycker jag.Hej. Efterlyser ett recept på Maskrosvin. Satte ett sådant gott vin för många år sedan på en 12 litershink med maskrosor,hett vatten socker och citroner. Är det någon här som har detta receptet,så skulle jag bli mycket glad..kan inte mängderna… Mitt Maskrosvin blev iallafall så fint och det såg ut som champagne i färgen och smakade fantastiskt. receptet hittade jag i tidningen Allt om mat,tidningen som lånades ut och sedan dess är receptet borta. Har sökt efter det men inte lyckats få tag i just det. / AstridBirgitta Pålroten användes förr genom att man rostade den, malde och drack istället för kaffe, vilket man idag inte gör. Man kan även köpa i hälsokostaffärer torkade och malda eller rivna rötter och koka till te, ska stimulera lever och galla. Jag var helt inställd på att aldrig mer äta honung (en produkt som jag givetvis gladeligen avstår ifrån för binas skull). Men nu behöver jag inte avstå för det är ju gott i alla fall😉

Plockade just 102 blommor🥵var faktiskt nästan svårt att hitta! Hittade dock hundra och hundratals med vita, runda. ”Önskeblommor”.😃Åkte på mina inlines upp och ner för kullar, vid en järnväg och klättrade över ett gallerstaket. Åkte på jordvägar och hit och dit. Iallafall, 102! Gör maskroshonung senare, nu ska jag vila.😴Puttar upp den här förträffliga artikeln som är aktuellare än någonsin nu. Dags att skörda honungen till nästa vinter och kanske passa på att göra något annat gott av maskrosor också?🙂

Maskrosor kanske inte är en höjdare om man har en stor gräsmatta och får gå runt och dra upp dem med maskrosjärn. Men de är så mycket mer. Maskrosen är Mars månadsväxt.
Kanske är en dum fråga men är det farligt ifall det är kiss eller avgaser på blommorna? Avgaser går ju såklart att undvika men det går ju inte att veta om något djur har kissat på blommorna? 🤐Tack för tipsen! Hade inte tänkt på det där med tidningspappret, det ska jag komma ihåg. Ska försöka ta mig ut och plocka nästa vecka när jag har några lediga dagar! 🙂Kan ju ge råd om att INTE använda rårörsocker till maskroshonungen den blir bara vattnig och inte sådär tjock och kletig. Testat några gånger, det vill sig inte. Antagligen för rårörsocker har större kristaller?Eftersom gallan och levern hänger ihop så påverkas de båda av maskrosens renande effekter. Dock kan det vara bra att komplettera med olivolja så ”stenarna” mjukar upp sig, och inte gör så ont om de vill komma ut.

#14 Jaha då är det alltså för invärtes bruk. Skall köra hårt på det och höra av mig om det funkar ! Får se när jag lyckas hitta maskrosor som inte blivit nerkissat av hundar och avgasat av bilar
#37 Jag tänker att man ju åtminstone bör skölja det man äter från markplan i vilket fall. Och om en värmer upp dem, som i den stekta rätten du föreslog, så bör ju eventuella bakterier dö. 🙂Gällande avgaser så påverkas ju växterna såklart av dem (partiklar, svaveldioxid, försurning etc) – men jag vet inte om det egentligen är så mycket värre gentemot luften vi inandas (vilket vi ju ofrånkomligen gör)?

#13. Den egenskapen man är ute efter dör inte vid en kort uppkokning, så kokar man upp så klarar dessa ämnen sig, men man ska inte koka dem i flera minuter. Detta är för att man vill döda vissa bakterier och naturliga jässvampar från dem, har man otur om man inte kokar upp dem så kan det börja jäsa redan under mindre än ett dygn och då är den värdelös och måste kastas.
Välkommen till min vrå i världen, Sverige, trädgården och huset. Här delar jag med mig av tips om hållbart och giftfritt levende, trädgård, all sorts pyssel och inspiration till kortmakeri.OdlingsGuiden.se är en plats för alla som är intresserade av trädgårdsarbete och allt som rör hus & hem, med fokus på odling av olika saker. Vi ger besökarna tips och inspiration när de själva ska odla allt från kryddor & örter, blommor, växter, grönsaker och allt som bär frukt. På vår hemsida får du tips hur du odlar i pallkrage, kruka, med eller utan fröer eller om du planterar färdiga plantor. Vi vill täcka allt.

Passa på att plocka så mycket maskrosblommor och blomknoppar som möjligt på våren. Spara i påsar och frys in. Maskrosor är extremt näringsrika och denna växt är väldigt underskattad i köket.
Plocka maskrosblommorna. Plocka gärna de outslagna blomknopparna samtidigt. Dessa kan du steka i smör, salt, och honung. De smakar som en blandning av brysselkål och sparris.Häll på burkar. Vänd burkarna med jämna mellanrum under tiden marmeladen stelnar. På detta sättet blir citrusskalen jämt fördelade och sjunker inte till botten av burken.