Posted on

Matschema 9 Månader

Om du har prövat att ge pyttesmå smakprover så kan du långsamt öka mängden. De första veckorna räcker det med några teskedar. Om du inte har börjat med smakprover tidigare bör du göra det när barnet är sex månader. Börja med små mängder, så att barnet får vänja sig gradvis. De första dagarna räcker det med någon tesked, sedan kan mängden långsamt ökas.Kontrollera att maten inte är för varm och mata barnet med en liten sked eller låt barnet själv plocka i sig små, små mjuka bitar mat. De flesta barn har svårt att få in maten ordentligt i munnen och svälja den. Att maten kommer ut igen beror oftast inte på att barnet inte tycker om den, utan på att det inte vet hur det ska göra och är ovan vid konsistensen. Vanlig mat är inte heller lika söt som bröstmjölk eller ersättning, och de nya smakerna kan ta ett tag att vänja sig vid.

Du kan också ge kokt, mosad eller mixad kyckling, ägg, fisk, köttfärs, bönor, linser och tofu. Kött, bönor och tofu innehåller mycket järn som barnet behöver. Det går inte att säga exakt hur mycket mat små barn behöver. En del barn vill alltid ha mer medan andra knappt vill smaka på maten. Som förälder kan båda varianterna vara frustrerande. I de allra flesta fall ser barnet själv till att det får tillräckligt med mat genom att visa när det är hungrigt. Ibland kan det vara lättare att få barnet att äta om man äter tillsammans med barnet. Äter barnet lite mat men får mycket bröstmjölk eller ersättning räcker den näringen långt. Och kom ihåg – om barnet växer och utvecklas som det ska behöver du inte vara orolig! Om man har ett barn som vill äta mycket kan det vara svårt att veta när man ska sätta stopp. Är barnet fortfarande hungrigt kan det vara bättre att fylla på med bröstmjölk eller ersättning än att öka mängden mat för fort. Samma sak gäller välling och gröt – öka mängden långsamt.

Fortsätt att amma eller ge modersmjölksersättning som vanligt under den här perioden. Eftersom bröstmjölk och ersättning innehåller så mycket näring behöver du inte vara orolig om barnet vill gå långsamt fram.

Mos av banan, äpple och päron får du enkelt genom att försiktigt skrapa på frukten med en sked. Tänk på att barnet behöver vänja sig långsamt även vid välling och gröt. De första veckorna är det lagom med några teskedar välling eller gröt, öka sedan mängden efter hand.
Även om du själv har celiaki eller är allergisk, eller om barnet har eksem, är det bra att introducera alla livsmedelsgrupper under barnets första levnadsår – även mat med gluten, fisk, ägg och jordnötter.

Små barn är känsliga för bakterier och virus som kan orsaka magsjuka, därför är det extra viktigt att tänka på hygienen när du lagar mat till ditt barn.

Att lära sig äta vanlig mat är en gradvis process som man brukar börja med vid 6 månader. I början handlar det mest om att barnet ska vänja sig vid nya konsistenser, fler smaker, att äta från sked och att lära sig tuggrörelser. Här berättar vi allt du behöver veta om att introducera barnmat från 6 månaders ålder. Låt barnet långsamt vänja sig vid mat som innehåller gluten, som bröd, smörgåsrån, pasta och bulgur. Gluten finns i vete, korn och råg – läs på förpackningen. Däremot finns det bara lite gluten i havre. Att långsamt öka mängden mat med gluten kan minska risken för att barnet ska få celiaki (glutenintolerans). Du kan mosa en bit kokt potatis eller lite ris med en gaffel och tillsätta bröstmjölk eller ersättning så att det blir ett löst mos. På samma sätt kan du laga mos av rotfrukter och grönsaker. Eller låt barnet själv plocka i sig små, små mjuka bitar av mat.

Det finns inga ”regler” för vad man ska börja med och det går bra att pröva olika livsmedel samtidigt. Det viktiga är att maten har mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen.

En del barn accepterar snabbt, medan andra är mer skeptiska och behöver prova ny mat många gånger. Du kan hjälpa barnet på traven genom att själv smaka på den och visa barnet att du tycker om den. Men om barnet visar ovilja mot maten är det bättre att vänta några dagar och sedan prova igen.
Det spelar inte så stor roll vid vilken tidpunkt på dagen du ger smakportionen. En del tycker att det är enklast att ge den vid lunchtid, medan andra tycker att middagstid eller mitt emellan passar bättre. Det viktigaste är att erbjuda smakportionen när barnet inte är för hungrigt, för mätt eller för trött. Man får pröva sig fram till vad som fungerar bäst.

Hur stor portion 9 månader?
När barnet är ungefär sex månader är det dags att börja ge vanlig mat. Det är bra att börja med väldigt små portioner, en eller några teskedar. Barnet behöver träna på att äta för att vänja sig vid olika smaker och för att lära sig att tugga. Cachad
Hur mycket ska bebisen äta när hen är 8-10 månader? Hur ser en vanlig dag ut när det gäller mat? Här bjuder vi på ett ”matschema” för bebisar som är 8-10 månader, bra mat och det du behöver veta om bebisens utveckling kopplat till mat.För vissa tar det tid att komma igång med maten, så stressa inte. Det kan vara lättare sagt än gjort! Här finns tips på hur du följer bebisens intresse för mat – och tar det lite lugnt själv.Många som är 8-10 månader gillar att äta själva. Det brukar märkas att bebisen själv sträcker sig och försöker ta tag i maten. För vissa bebisar underlättar det att maten ligger tydligt uppdelad på tallriken (då finns en bra tallrik här!). Och här hittar du tips för att behålla lugnet mitt i allt kladd.

Vid 8-10 månader gillar många bebisar att få utforska mat och konsistenser på egen hand (japp, det blir kladdigt!). Servera mjuka bitar eller små bitar som gör att din bebis får öva på pincettgreppet. Många gillar att du delar upp maten tydligt (använd den här tallriken!). Fortsätt att upprepa och testa nya smaker – i den här åldern är bebisar ofta nyfika!Om det lockar att laga eget men fantasin tryter så kan våra recept på barnmat inspirera. Du kan också titta på barnmatsburkarna i butiken och samla idéer från dem. Den största utmaningen brukar vara att skapa rätt konsistens så att barnet klarar att äta maten utan att sätta i halsen.När du serverar maten kan du försöka separera de olika ingredienserna på tallriken så att det ser mer aptitligt ut; fisken för sig, potatismoset för sig och moroten för sig. Då kan barnen utforska varje smak för sig.Att laga egen barnmat behöver inte alls vara komplicerat eller svårt. Utgå ifrån att du själv skulle vilja äta den så blir det oftast lättare att smaksätta. Små barn bör till exempel undvika salt, honung och spenat, men sedan är det bara lusten, kreativiteten och tiden som sätter gränserna. Utgå gärna från de rätter som ändå ska lagas till den övriga familjen så blir det både enklare, mer tidsbesparande och roligare för minstingen vid bordet som ser att hon får samma mat som övriga familjen.

Även om variationerna är stora är de flesta barn medfött skeptiska till ny mat. Det är inbyggt i oss för att minska risken för att bli förgiftade. Tydligast är det när barnet är två-tre år. Då kan vissa föräldrar uppleva att barnet inte äter något, inte ens det som tidigare gått hem. Det finns studier som visar att det är mindre troligt att barnet kommer att smaka om man tjatar på det att prova. Det bästa sättet för att få barnet att prova är istället att om och om igen servera det den nya maten. Matvägran kan vara tecken på många saker. En ny tand kanske är på väg upp och då gör det ont att tugga. En förkylning med täppt näsa eller ont i hasen kan vara en annan förklaring liksom matvägran som ett sätt att visa mamma och pappa vem som bestämmer, ett slags tidigt trots alltså. De flesta barn har kortare eller längre perioder av kinkighet när det gäller maten, men pågår det under lång tid kan det vara en god idé att försöka ta reda på varför. Det kan exempelvis vara tecken på någon matöverkänslighet eller att barnet serveras konsistenser som det inte, med sin motorik i dagsläget, klarar av att hantera. Det bästa sättet för att se om barnet får i sig tillräckligt är de regelbundna vägningarna på Barnavårdscentralen. Internet Explorer får inte de senaste funktionerna eller designuppdateringarna. Vi rekommenderar därför att du byter till Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox för att ta del av samtliga funktioner och den senaste designen.

Att äta kan verka enkelt men det kräver stor motorisk utveckling och träning. Att sitta upp, föra maten med handen mot munnen, få in den i munnen utan att spilla, tugga och svälja är inget som går av sig självt. Först när barnet blivit så stadigt i kroppen att det kan sitta i en barnstol har det de fysiska förutsättningarna att faktiskt klara av att äta en måltid från sked. När barnet är runt ett halvår börjar käkarna bli mer stabila och läppar, käke och tunga lär sig att arbeta för att hantera mer fast föda. Den stora motoriska utvecklingen pågår till barnet är i tvåårsåldern och därefter sker endast förfining av rörelserna. När barnet är runt två kan det slicka sig om munnen och kanske dricka själv ur ett glas.
Här finns inga rätt eller fel. Tid, ork, lust och prioriteringar är bara några av de faktorer som bestämmer om ni vill köpa färdig mat på burk, laga egen barnmat eller mixa.Är han nöjd efter en halv burk så är det lagomt för honom. Min son är ett matvrak och ville tidigt ha hela burkar. Lite men ofta kanske passar honom bäst?

Järn är ett viktigt näringsämne som små barn har svårt att få tillräckligt av. Eftersom de växer så fort behöver de nästan lika mycket järn som en vuxen man. Men små barn kan ju inte äta lika mycket som en vuxen och därför behöver de mat som har berikats med järn.
Barn under två år behöver lite fetare mat än vuxna, eftersom de växer så fort. Till hemlagad mat är det lagom med en tesked flytande margarin eller olja, gärna rapsolja, per portion, om det inte redan ingår fett i maträtten. Färdig barnmat innehåller redan lagom mycket fett, så där behövs inget extra.

Barnet känner själv hur mycket mat det behöver. Vid en del måltider kommer barnet att äta lite mindre mat, men kompenserar det naturligt genom att äta mer vid ett annat mål. Utslaget på en längre tid får barn oftast i sig tillräckligt mycket mat. Så länge barnet växer och utvecklas normalt behöver du därför inte oroa dig.
Låt potatis, pasta, ris, bröd, bulgur eller liknande vara basen i måltiden tillsammans med rotfrukter och grönsaker. Kött, fisk, kyckling, ägg, bönor, linser eller tofu gör måltiden komplett. Avsluta gärna med lite frukt eller bär. I frukt och bär finns vitaminer, bland annat C-vitamin, som hjälper barnet att ta upp det järn som finns i maten.

I den här åldern behöver maten bara grovhackas med kniv eller rivas med hjälp av ett rivjärn eller matberedare. Man kan också ge lite större bitar som barnet självt kan hålla i handen.Successivt så kommer du märka att ditt barn blir mer och mer intresserad av mat. Då kan du gå från smakportioner till små måltider istället. I den här artikeln guidar vi dig!

Bröstmjölk, modersmjölksersättning, gröt, välling, gärna i mugg, eller smörgås är bra frukost, mellanmål och kvällsmål. Servera gärna tillsammans med lite frukt, bär eller grönsaker.
Små barn orkar inte äta så stora mängder mat och behöver därför äta oftare än vuxna. Genom regelbundna måltider får barnet lättare i sig den mängd mat som behövs. En bra måltidsrytm kan vara frukost, lunch och middag och däremellan några mellanmål.När barnet vill ha större smakportioner ökar man successivt mängderna till små måltider. Bröstmjölk eller modersmjölksersättning innehåller fortfarande mycket av den näring barnet behöver, därför är det ingen brådska att gå över till vanlig mat vid alla måltider. Låt barnets intresse för maten få styra takten! Så småningom, när barnet är tio till tolv månader behöver det två huvudmål om dagen och några mellanmål däremellan. Enago är ett litet svenskt företag som gör mjölkfri gröt och välling baserad på havre. Våra produkter tillverkas i Bjuv i Skåne och svenska åkrar förser oss med ingredienser. Enago startades 2002 och blev först i världen med att tillverka mjölkfri välling. Idag äts våra produkter både av komjölksallergiker, veganer och familjer som väljer klimatsmart. Ett bra val för miljön, med mycket näring, energi och god smak. Om man vill använda gröt eller välling är en smaksak – näringen och innehållet är i princip detsamma. Skillnaden är endast konsistensen, ibland vill man äta en riktig måltid med sked och ibland är det nappflaskan som lockar.Hemlagad gröt och välling innehåller inte så mycket järn. Det cirkulerar en del recept på hemlagad välling gjord på vanlig komjölk eller havremjölk. Eftersom komjölk och havremjölk inte bidrar med järn så gäller det att tänka sig för. Många recept ger också mer protein än vad som är bra för små barn. Om man vill göra egen gröt är det viktigt att tänka till ordentligt samt att man berikar den på egen hand. Man kan exempelvis blanda ner palttunnbröd i den hemlagade gröten. Om barnet inte äter mjölkprodukter behöver man även vara extra uppmärksam på barnets kalciumintag. En portion gröt eller välling från Enago tillgodoser cirka en tredjedel av det rekommenderade dagsbehovet av järn och kalcium för småbarn.En fördel med välling är att den innehåller mycket näring som barnet på ett enkelt sätt får i sig. Välling är ett väl sammansatt livsmedel som man kan äta hela livet om man vill. En nackdel är att barn kan föredra det säkra kortet välling framför annan mat. För att barnet ska lära sig andra, grövre konsistenser och få aptit på annan mat så är rekommendationen max tre mål välling eller gröt per dygn. Det är viktigt att betrakta välling som mat, inte som gos, tröst, sömnmedel eller något annat.För små barn är det bra med berikad gröt eller välling. De innehåller mycket vitaminer och mineraler, bland annat järn och kalcium som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd via maten. Livsmedelsverkets rekommendation är därför att berikad gröt och välling bör vara en del av barnets kost upp till två års ålder.

Skulle vara intressant att se vad/hur era 9 månaders äter på dagarna. Så om ni har lust får ni gärna skriva det! Min snart 9 månaders har nämligen börjat eller ja gjort länge ratat flaskan lite grann, på eftermiddagen brukar hon få ersättning en gång men inte så intressant längre så funderar på 2 lagade mål om dagen… Annars får hon ersättning på morgonen, gröt på fm, vanlig lagad mat lunch, ersättning & sen välling när hon ska sova.
Hmm, tror det var typ: Frukost: gröt/smörgås tex Mellis: frukt Lunch: lagad mat Mellis: frukt/smörgås Kvällsmat: lagad mat Kvällsmål: liten portion grötKl 6 ( nästan varje dag) ersättning Ca kl 9 när han vaknar för dagen, gröt Mellanmål; frukt eller smörgås eller nyponsoppa Lunch; gårdagens middags rester Mellanmål; samma som förra Middag; lagad mat Kvällen; ersättning En typisk dag. Sen äter han ibland ersättning istället för lagad mat. Allt beror på dagsformen

Från tidigast fyra månaders ålder kan du låta barnet få smaka lite av din mat om hen är intresserad. Du kan ge barnet motsvarande ungefär ett kryddmått med en liten sked eller på fingret.
Pasta, ris och bröd med fullkorn innehåller mycket mer vitaminer och mineraler än vita sorter av dessa livsmedel. Därför är det bra om barnet lär sig att tycka om produkter med fullkorn redan från början.Barn behöver få D-droppar tills de är två år. En del barn behöver det ännu längre. Fortsätt att ge D-droppar även när barnet börjat äta vanlig mat. Upp till barnet är två år behövs också lite extra fett i maten, till exempel rapsolja.

Hur mycket ska en 9 månaders väga?
9 månaders bebis, längd och viktPojke 9 månaderVikt9,5 kgFlicka 9 månaderLängd71 cmVikt8,8 kg
Du kan ge barnet så kallad lakto-ovo-vegetarisk mat, som är vegetarisk mat där även mjölkprodukter och ägg ingår. Du behöver se till att barnet får andra livsmedel som är rika på proteiner och järn om du utesluter kött och fisk. Du kan till exempel ge bönor, linser, ärtor och sojaprodukter. Färdig barnvälling och barngröt är berikad med bland annat järn och är bra näringskälla om barnet äter vegetarisk mat. Livsmedelsverket har råd om vegetarisk mat för barn.Barnets mat kan serveras som puré, mos, eller i mjuka bitar. När barnet är ungefär sex månader går det bra att ge mjuk och plockvänlig mat i små bitar. Du kan till exempel ge små bitar med kokt potatis eller någon grönsak som barnet kan försöka äta själv.

Vad är det för skillnad på välling och gröt?
Ska jag välja gröt eller välling – vad är skillnaden? Om man vill använda gröt eller välling är en smaksak – näringen och innehållet är i princip detsamma. Skillnaden är endast konsistensen, ibland vill man äta en riktig måltid med sked och ibland är det nappflaskan som lockar.
Barn under ett år ska inte äta vissa livsmedel. Det gäller till exempel spenat och honung. Barnet behöver inte så mycket salt. Du kan i stället smaksätta maten med andra kryddor såsom basilika och vitlök.Att känna och smaka är naturligt för ett litet barn och det är utvecklande att träna på att äta själv. Barnet kan till exempel få små bitar mat att själv plocka med. Barnet behöver också träna på att slicka. Därför är det bra att låta bli att torka rent runt barnets mun alltför ofta. Du kan börja med mjölk som smakportioner från det att barnet är sex månader. Du kan också börja ta i mjölk i barnets mat, till exempel för att göra sås. Men du bör vänta med större mängder mjölk, fil och yoghurt tills barnet är cirka ett år gammalt. Barn som får stora mängder mjölk äter ofta mindre av annan mat som de behöver för att bland annat få i sig tillräckligt med järn. Du kan ge livsmedel som är naturligt söta som bär eller frukt om du vill ge barnet något sött. Du kan ha bär eller frukt i naturell yoghurt i stället för att ge smaksatt yoghurt.Vatten är den bästa drycken och barnet kan få vatten till måltiderna. Du kan börja ge mjölk i maten från när barnet är sex månader. När barnet närmar sig ett år kan hen börja dricka mjölk och äta mjölkprodukter, som fil och yoghurt. Du bör inte ge dryck som smakar sött, eftersom barnet då vänjer sig vid att känna den smaken.

Hur mycket mat ska en 9 månaders bebis äta?
Matsedel 8-12 månader Det är individuellt hur mycket och hur ofta ett barn vill äta, men att servera 5-6 måltider inklusive mellanmål brukar vara lagom. Cachad
Barn kan få smaka vanlig mat när de är ungefär ett halvår. Du kan låta barnet pröva olika livsmedel i vilken ordning du vill. Med tiden blir portionerna allt större. Barn som är runt 1 år brukar kunna äta vanlig mat helt och hållet.Ge helst inte barnet sötade livsmedel under det första året. Mycket söta livsmedel ökar risken för att barnet ska få hål i tänderna och att de när de blir äldre fortsätter att äta sockerrik mat och då kan få övervikt eller fetma. Livsmedel som innehåller mycket tillsatt socker är kräm, läsk, saft, godis, glass, kex, kakor, smaksatt fil och yoghurt, sötade drycker och frukostflingor.

Barnet behöver inte dricka något annat till maten i samband med att barnet får vanlig mat, om du ger bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Barnet får i sig tillräckligt med vätska genom bröstmjölken.
Mat kan innehålla skadliga ämnen, till exempel mineraler och tungmetaller, i varierande mängd. Både vuxna och barn bör därför äta varierat, äta olika sorters mat och variera mellan olika märken. Äter du alltid samma produkt och just den råkar ha hög halt av något ämne kan du riskera att få i dig så höga mängder att det kan vara skadligt på lång sikt. Kontakta BVC för att få mer information och råd för barnet.Den vanligaste allergin hos små barn är allergi mot proteiner i ägg och mjölk. Denna allergi växer vanligtvis bort och många barn som tidigare varit allergiska kan tåla ägg och mjölk när de är runt 4 år.

Barngröt och välling som du köper färdig eller som pulver, innehåller bland annat extra järn. För barn under ett år är det bra med berikad pulvergröt, eftersom den ger mer vitaminer och mineraler än hemlagad gröt. Pulvergröt är bland annat rik på järn, som små barn kan ha svårt att få tillräckligt av. Samtidigt kan det vara bra om barnet ibland får hemlagad gröt, för att vänja sig vid smaken och konsistensen.
Det är bra om barnet får vara med och äta tillsammans med andra. Barn kan tidigt vara med och umgås kring mat. Barn behöver se andra äta för att lära sig och inspireras. Små barn behöver stöd när de sitter, till exempel genom att sitta i en barnstol.Från sex månader behöver barnet få börja med vanlig mat för att få i sig tillräckligt med näring och energi. Bröstmjölk och bröstmjölksersättning är fortfarande den huvudsakliga maten, men barn behöver även bland annat järn som de har svårt att få tillräckligt av om de inte äter vanlig mat. Att barnet reagerar behöver inte betyda att hen är allergisk mot något. Små barn kan bli röda eller få utslag runt munnen, bli röda i stjärten eller få besvär med magen utan att det beror på att de är allergiska eller överkänsliga. När barnet är ungefär sex månader är det dags att börja ge vanlig mat. Det är bra att börja med väldigt små portioner, en eller några teskedar. Barnet behöver träna på att äta för att vänja sig vid olika smaker och för att lära sig att tugga.Gluten finns i sädesslagen vete, korn och råg. Det är bra att låta barnet vänja sig långsamt vid mat som innehåller gluten. Börja medan barnet fortfarande får bröstmjölk eller modersmjölkersättning. Gluten finns i till exempel gröt, välling och bröd.Du kan börja ge vatten till måltiden när barnet äter lite större portioner och inte längre får bröstmjölk eller ersättning. Barnet ska inte dricka sötade drycker.

Det är bra att ge den vanliga maten i anslutning till att du ger bröstmjölk eller ersättning. Rekommendationen från svenska myndigheter är att ge bröstmjölk under barnets första år eller längre om du själv och barnet vill. I slutet av första året har de flesta barn börjat äta vanlig mat vid varje måltid.
Regelbundna måltider på fasta tider gör det lättare för barn att få i sig tillräckligt med energi och näring. Det beror på att barn behöver en viss mängd men inte kan äta så mycket på en gång. Det gör också att barnet känner igen rutinerna vilket ger trygghet. Barnet behöver fibrer från bland annat grönsaker och frukt. Med tiden behöver barnet även få andra mer fiberrika livsmedel. Från ungefär åtta månaders ålder kan barn till exempel dricka fullkornsvälling. När barn börjar äta vanlig mat är det vanligt att avföringen ändras i en övergångsperiod, den kan bli hårdare eller lösare. En del barn får mer besvär med magen än andra. Kontakta BVC eller en barnläkare om barnet får diarré eller blir förstoppad. Läs om diarré hos barn.

Det är bra att så länge det är möjligt undvika sötsaker och snacks till små barn. Det är bland annat för att barn annars lär sig känna igen den söta smaken och föredrar den. Ge istället frukt eller bär i den konsistens som barnet tycker om.
Barn som äter varierad mat behöver inga kosttillskott förutom D-droppar. Små barn kan få för mycket av vissa näringsämnen exempelvis vitaminer om de får extra tillskott, vilket kan vara skadligt. Ge därför inte andra tillskott än D-droppar till barn utan att rådgöra med BVC först.Proteinet gluten finns i till exempel gröt, välling, pasta och bröd. Mat som innehåller gluten behöver först ges som smakportioner, det gäller även välling, så att barnet får vänja sig långsamt. Om du ger bröstmjölk eller ersättning är det bra att fortsätta göra det medan du börjar ge smakportioner som innehåller gluten.

Ett litet barn behöver äta mat ofta och på regelbundna tider. Börja med att ge lite mat, en eller några teskedar i så kallade smakportioner. Öka sedan mängden allteftersom.
Låt gärna barnet försöka äta själv tidigt, även om det blir kladd och det mesta hamnar utanför. Det är bra att ge mjuk och plockvänlig mat i små bitar. Du kan till exempel skära bitar av kokt potatis eller någon grönsak som barnet kan försöka äta själv.Små barn har ett stort energibehov men äter inte så stora portioner. Därför behöver du de första två åren ta i lite extra fett i hemlagad mat. Det är lagom att ta i en tesked fett per portion, två till tre gånger per dag. Det kan vara flytande margarin eller olja, till exempel rapsolja. Den extra mängden fett ska uppgå till max 1 matsked om dagen. Det bästa för små barns magar är kokt mat. Du kan till exempel börja med potatis , grönsaker, palsternacka, majs, morot, blomkål, kött, linser, kyckling, ägg eller fisk, och barngröt. Du kan också ge färsk frukt, till exempel mos av banan, äpple eller päron. Gröt och välling är bra mat till frukost och mellanmål till små barn. Servera gärna gröten utan mjölk till en början. Välling kan du börja ge i små smakportioner från sex månader.Bröstmjölk eller bröstmjölksersättning ger barnet tillräckligt med näring de första sex månaderna. Det är bra att fortsätta att ge bröstmjölk hela första året eller längre. Bröstmjölk är den bästa maten för så små barn då den bland annat minskar risken för infektioner och övervikt. Det går också bra att ge bröstmjölksersättning om du inte kan eller vill ge barnet enbart bröstmjölk.Tran och D-vitamindroppar täcker lätt behovet av D-vitamin. D vitamin skapas även i solen vid solstrålning, men inte på vintern. Från fyra veckors ålder kan barnet få tran eller D-vitamindroppar, säger von Krogh.

När börjar barn lyssna till sitt namn?
Många barn börjar lära sig att känna igen sitt eget namn när de är mellan fyra och åtta månader gamla. Du vet om din bebis kan sitt namn om hon eller han vänder sig mot dig när du uttalar namnet högt. Men se till a
tt ditt barn lyssnar till namnet och inte bara till ditt speciella tonfall.
I denna ålder är det viktigt att införa bra rutiner vid matbordet. De flesta barn kan nu följa familjens måltidsrytm – om familjen äter fyra måltider dagligen: Frukost, lunch, middag och kvällsmat. Det är smart att hålla sig till någorlunda fasta tider. De flesta barn behöver minst fyra måltider per dag, flera om dom äter lite, för att täcka behovet av energi och näringsämnen.– Fram till två års ålder har barnet ett relativt högt järnbehov och riskerar att utveckla järnbrist om järnintaget från kosten är för lågt. Modersmjölk innehåller järn som tas bra upp av barnets kropp, men inte tillräckligt för att täcka behovet efter sex månaders ålder, när barnets medfödda järnlager är använt. Modersmjölkersättning och tillskottsblandningar innehåller lätt tillgängligt berikningsjärn. Bra järnkällor annars är järnberikad industriframkallad gröt, grovt bröd och gröt av grovt mjöl, kött, fisk, bönor och linser, säger von Krogh.

Hur ska en 9 månaders bebis äta?
Bröstmjölk/tillskottsnäring/gröt/ välling. *Från ca 8-10 mån ålder kan grövre konsistenser och små bitar av mjuk plockvänlig mat börja introduceras. Vid denna ålder kan även det andra lagade huvudmålet av mat börja introduceras. Bröstmjölk/välling/gröt** + frukt/bär + ev. Cachad
– Pipmugg med vatten är bra till måltiden, men ge inte juice eller mjölkersättning tidigt i måltiden; då vill barnet lätt bara dricka sig mätt och tappar intresset för mat, säger von Krogh.En mamma och ett barn föll överbord från Polenfärjan Stena Spirit när den befann sig på öppen vatten. Båda personerna hittades efter en omfattande räddningsinsats.

Mamman och barnet som föll från Polenfärjan på torsdagseftermiddagen har omkommit, bekräftar polsk polis för den polska tv-kanalen Tvn24. Nu efterlyser polisen vittnen efter torsdagens olycka.
Järn och D-vitamin är de två näringsämnen som det lätt kan bli lite av i kosten hos svenska barn. Det är viktigt att komma ihåg tillräckligt med järn – antingen mat med naturligt innehåll av järn eller järnberikad gröt. Leverpastej, grovt bröd, gröna grönsaker (till exempel spenat och broccoli) är bra källor till järn.

När barnet är nio månader börjar de ofta sitta själva och då blir matningen lite lättare – även om det också kan bli mycket kladd. Men det får man tåla!! Det är viktigt att barnet lär sig att äta själv och det kan också göra måltiden trevligare för barnet. När de klarar att äta själv upplever de dessutom en bemästringskänsla som är väldigt viktig för barnets utveckling.
– Om barnet inte har utvecklat någon allergi finns det ingen orsak till att undvika vissa matvaror, då detta inte förebygger allergi. Det kan leda till en snävare och bristfällig kosthållning. Det är bara vid påvisad allergi som maten ska tas ur kosthållningen. Till exempel mjölk, ägg, fisk och nötter säger von Krogh.Pernilla Wahlgren gjorde en storslagen debut som programledare i Allsång på Skansen. Föräldrarna Hans Wahlgren och Christina Schollin kuppade in ett oväntat budskap mitt under livesändningen.

När lär sig barn att vinka?
10 månader Barnet kan vid den här tiden vinka eller klappa händerna.
– Under denna period erbjuds barnet fortfarande många olika matvaror, så att det vänjer sig vid olika smak och konsistenser. Låt barnet smaka på sur och bitter mat, till exempel en liten sked naturell yoghurt, kokt broccoli, en skiva grapefrukt, lite tomat osv. Detta kommer hjälpa till att förhindra kräsenhet och ätproblem senare. Kom ihåg att vi är födda till att tycka om söt och fet mat, men sur och bitter mat behöver vi lära oss att tycka om. Barn som tidigt vänjer sig att tycka om frukt och grönsaker kan dessutom troligen lättare undvika övervikt och fetma senare, säger Lise von Krogh.Hela Sverige gungade när Pernilla Wahlgren kickade igång årets sommar på Allsång på Skansen. En som inte kunde få nog av programledaren var fästmannen Christian Bauer som hyllade Wahlgren till skyarna.

– Det är toppen om barnet kan få bröstmjölk under hela första levnadsåret och gärna längre om mamma och barn trivs med det. Om det finns behov av annan mjölk än bröstmjölk så ska modersmjölksersättning användas både som drickmjölk och i gröt fram tills barnet är 12 månader gammalt, säger näringsbiolog Lise von Krogh på bramat.no.
Kokad mat är lättare att äta än stekt mat och se till att maten är genomkokt. Barn är som vuxna – de tycker om att få maten serverad på ett trevligt sätt. Det bästa är att ångkoka grönsakerna, då bevaras smaken och näringsämnena bäst. – Kom ihåg att amningen inte bara är mat; för barn som är större är mammas bröst fortfarande trygghet och mys, och det känslomässiga bandet mellan mor och barn bör därför upprätthållas så länge de har glädje av det. Så häng inte upp dig på en viss ålder, utan lyssna på dina egna och barnets behov och önskningar. Tycker du amningen är mer tung plikt än mys och gos, är det kanske dags att överväga om du ska fortsätta, säger amningshjälpen Vibeke Stöbakk Myren till Mammasidan.se. Nu bör man börja införa mat som kräver lite mer tuggande, och bröd blir allt viktigare i barnets kosthållning. Det är också väldigt fint i processen med att lära barnen att äta själv. Om inte skorpan är för hård kan man prova att behålla lite skorpa, om om du lägger smörgåsen dubbelt är det lättare att äta själv – och mindre kladd. Använd mellangrovt eller grovt bröd med mjukt smör. Barnet kan gott äta samma bröd som dom vuxna, det är inte nödvändigt att köpa eget barnbröd. – Låt barnen öva sig på att äta själv och gör måltiden till en trevlig och lustbetonad arena. Tärningar av grovbröd med pålägg som leverpastej, mjukost, ost, skinka och messmör är skoj att äta själv. Råkost av morot och kålrot i en liten hög på en bricka på bordet är spännande att både känna på och äta. Middagsmat i små tärningar kan barnet också stoppa i munnen själv. Gröna ärtor är en hit och små buketter av broccoli och blomkål och mjuka bitar av morot lämpar sig bra, säger Lise von Krogh. Det rekommenderas fortfarande att amma, eller ge ersättning, fram tills barnet är ett år eller mer. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar amning fram tills barnet är två år, medan de flesta svenska kvinnor ofta slutar när barnet är runt ett år och mamma går tillbaks till jobbet. Men det finns absolut inget som förhindrar att man ammar fram till två år (eller längre) – det är upp till mamma.I de flesta fall rekommenderas en långsam avvänjning, så det kan vara smart att trappa ner och gradvis förbereda barnet på att det är slut med bröstet. Men bröstmjölk är fortfarande något av det bästa barnet kan få.

Det gifta paret tillika tv-duon Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström har blivit med hus – utomlands! Det avslöjar Brita i sin podcast Ofult hemma.
När banet närmar sig ett år kan det äta mycket av detsamma som föräldrarna – bara maten inte är för stark. Och tillsätt inte salt. Små barn ska inte ha salt mat – inte heller tillsatt socker. Maten bidrar helt naturligt med tillräckligt salt och socker. Allt eftersom barnet blir större tycker de om mer smak. Och många barn tycker om sås. Undvik pås-sås och annan pås-mat, som ofta innehåller mycket salt. Gör hellre din egen mat – och vänta med att salta tills barnet fått sin portion.Många hoppborgar har fortfarande allvarliga säkerhetsbrister, enligt en granskning från Konsumentverket. Flera allvarliga olyckor har inträffat de senaste tio åren.När barnet är nio månader är de troligtvis vant vid flera olika matvaror, både gröt, mosade grönsaker, kött, fisk, mosad frukt och bär och pyttesmå brödbitar. Nu kan man gradvis införa flera matvaror och grövre konsistens på maten, gärna små bitar.

Funderar du på var du kan svalka dig i sommarvärmen i Västerås? Från centrala stränder till skärgårdsparadis, här har vi samlat tio av de bästa badplatserna i och runt staden – perfekta för alla åldrar.
28 bidrag blir till 30 och semifinalen görs om till en femte deltävling där ytterligare finalister röstas fram. Det är det nya tävlingsupplägget för Melodifestivalen 2024.

Man kan också låta barnet själv plocka i sig små, små mjuka bitar av mat. Du kan också ge kokt, mosad eller mixad kyckling, fisk, köttfärs, bönor, linser och tofu. Kött, bönor och tofu innehåller mycket järn som barnet behöver. Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att ge barnet fisk, ägg, mjölk och nötter tills det var ett år, men nyare forskning visar att det inte är så. Mos av banan, äpple och päron får du enkelt genom att försiktigt skrapa på frukten med en sked. Fortsätt att ge små mängder av mat som innehåller gluten, som bröd, smörgåsrån, pasta eller bulgur.
Säg att C äter var tredje timme, då förstår jag inte hur jag ska få in allt det där? Gröt 08, ersättning/mellis 11, burkmat 14, blir det då burkmat igen 17 och sen gröt 19 när han ska sova?Majskrokar, smörgåsrån, russin med mera kan tyckas praktiskt att ta till för att hålla barnet sysselsatt i vagnen eller som tröst. Men det är ingen bra idé – att ständigt ha något i munnen är inte bra för barnets tänder eller för matlusten.

HUR GÖR NI? Hur ser ert barns matvanor ut vid 7-9 månader? Berätta!!! (Berätta gärna matschema, tips på mellanmål/ frukostmackor/ vilket bröd osv osv – tänk er info for dummies så blir ingen gladare än jag, haha.)

Vad kan man göra med 9 månaders bebis?
Här följer några tips på vad som kan vara roligt i den här åldern:Svara på barnets ljud och joller.Läs, peka och titta i böcker tillsammans med barnet. … Rulla en boll mellan er. … Berätta om det ni ser när ni är ute och går och hur det låter: ”Titta där kommer en hund. … Prata och sjung gärna.
Jag lyssnade på Tvillingbpodden igår när jag var ute och gick och där pratade Jessica som jag träffade i veckan om det här med att gå över från ersättning till mat för de små och att hon tyckte det var svårt. Jag håller med, det känns som en stressande djungel det där med mat och man undrar hur tusan man ska räkna ut hur OFTA och hur MYCKET ett barn bör äta när det är si och så gammalt. Jag har bestämt mig för att han får äta när han vill och de dagarna han kniper igen munnen tar vi bort maten direkt och kör ersättning – ingen stress. Mat ska vara kul! Men att förstår hur mycket han bör äta för att bli mätt eller hur ofta tycker jag är svårt. Många tycker det är svårt.Vänta med att ge mjölk som dryck och större mängder fil eller yoghurt tills barnet har fyllt ett år. Mjölk innehåller i och för sig många viktiga vitaminer och mineraler, men bara lite järn. Om barnet får mycket mjölk eller mjölkprodukter är det risk att barnet inte orkar äta tillräckligt av annan mat, som är mer järnrik.

Hello soliga söndag! Verkar vara minus 10 grader ute så idag kanske vi kan ta oss ut och över bron tillsammans hela lilla familjen för att köpa ull-underställ till Charles. Charles som för övrigt börjat krypa igenom soffbordet, haha. Livsfarligt men med vaktande så är det rätt kul.
Barnet känner själv hur mycket mat det behöver. Vid en del måltider kommer barnet att äta lite mindre mat, men kompenserar det naturligt genom att äta mer vid ett annat mål. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. För barn under ett år är det bra med berikad pulvergröt, eftersom den ger mer vitaminer och mineraler än hemlagad gröt. Sammanlagt bör välling- och grötmålen inte bli fler än tre per dag. Barnet behöver också vänja sig vid annan mat och att träna på att tugga mat med grövre konsistens.– Frukost i form av gröt eller macka och gärna bär/frukt eller smoothie och den kan man göra själv med LITE yoghurt om man vill eller mosa frukt/bär till mos eller köpa klämmis.

– Middag kan vara gröt för tillfället men redan när barnet är 10-12 månader ska det vara mat/burkmat 2 gånger om dagen så detta bör väl vara burkmat då också sen för C

Hur mycket väger en 9 månaders bebis?
9 månaders bebis, längd och viktPojke 9 månaderVikt9,5 kgFlicka 9 månaderLängd71 cmVikt8,8 kg
När barnet vill ha större smakportioner ökar man successivt mängderna till små måltider. Bröstmjölk eller modersmjölksersättning innehåller fortfarande mycket av den näring barnet behöver. Därför är det ingen brådska att gå över till vanlig mat vid alla måltider. Låt barnets intresse för maten få styra takten. Så småningom, när barnet är tio till tolv månader, behöver det två huvudmål om dagen och några mellanmål däremellan. I den här åldern behöver maten bara grovhackas med kniv eller rivas med hjälp av ett rivjärn eller matberedare. Man kan också ge lite större bitar som barnet självt kan hålla i handen. Bröstmjölk, modersmjölksersättning, gröt, välling, gärna i mugg, eller smörgås är bra frukost, mellanmål och kvällsmål. Servera gärna tillsammans med lite frukt, bär eller grönsaker.

För mig, som inte lagar någon mat själv till Charles utan köper ekologisk burkmat istället så undrar jag ju om det är en hel burk som ersätter ett helt ersättningmål. Eller en halv burk och lite fruktmos? En portion gröt eller 1,5? (Diskussionen om att laga mat istället behöver vi inte ta idag för Charles har rynkat på näsan varje gång jag testat ge honom något jag själv gjort och jag är inte i närheten av så duktig på varken mat eller framförallt ekologisk mat så det blir bra mat så för mig känns burkmat tryggast att ge just nu.) Och Charles har alltid ätit var tredje timme, fortsätter man med det? Om man ska ge macka i små bitar – HUR små bitar ska det vara? Vad ska man ha på?Om man vill göra en egen smoothie istället för klämmis, får man ha i yorhurt då eller ska man vänta tills dess att de är 1 år? Har för mig att jag läst att vissa ger kesella? Om man ska testar ge plockmat så han kan äta själv med det här ”BLW” – hur stora ska bitarna vara då och VAD ska det vara? Så många frågor… Kyckling med söt smak av basilika, tomat och sötpotatis. Servera i puréform eller som plockmat. Kanske lite fruktmos eller bröstmjölk/ersättning till efterrätt? Det är inte lätt att vara förälder så jag hoppas att nedanstående matscheman/menyer ska underlätta något i vardagen, det gjorde det verkligen för mig. Jag har utgått från ”klassikern” sex mål om dagen, 2 huvudmål, frukost och 3 mellanmål, men självklart kan ni äta mer eller mindre utefter era behov.

Något att undvika på kvällen, både för barn och vuxna, är ost. Vissa ämnen i osten kan göra att kroppen ”vaknar till liv” och gör det svårare att komma till ro.
Nu börjar det bli riktigt kul med mat till bebisen. Vid den här åldern gav vi samma saker som vi åt med undantag för de livsmedel som inte rekommenderas före ett års ålder. Vissa recept anpassade vi lite så det inte blev för starkt men ofta var det mer uppskattat med smakrik mat som var rejält kryddad.

I den här åldern har många barn börjat få smakportioner. Maten ska inte konkurrera med amning eller ersättning utan vara en introduktion så barnet vänjer sig vid nya smaker och konsistenser. Läs mer om matintroduktion för bebis.

Vi introducerade vatten samtidigt som vi började ge mat. Vi hade alltid en flaska med vatten stående och ganska snart tog barnet själv upp flaskan och drack. Utöver vatten erbjöd jag bröstmjölk under den tiden jag ammade men när vi slutade med det har vi endast gett vatten till alla måltider.
Matschema för barn & bebisar mellan 6 till 12 månader: Hur mycket ska ett barn egentligen äta? Och när ska barnet äta? Och varför äter inte barnet när det uppenbarligen är hungrigt? Och den värsta frågan av alla: VAD BLIR DET FÖR MAT?

Hur mycket förstår en 9 månaders bebis?
På det här stadiet kan barnet blir mer beroende. Det har börjat förstå att ni är två olika människor och det har stort behov av att vara nära dig. Lyssna på barnets jollrande. Det har redan lärt sig språkets rytm och melodi.
De första månaderna när mat är något nytt är det viktiga inte hur mycket mat utan att det är kul att prova och upptäcka nya smaker och konsistenser. Det kan tvärt om vara viktigt att inte överdriva med maten utan ta det i en takt så barnets mage hänger med och fungerar som den ska.

Plocka fram en tärning ur frysen, idag väljer jag sötpotatis + broccoli. Till efterrätt blir en sötare fruktpuré och lite bröstmjölk/ersättning om barnet fortfarande är hungrigt.
Är du osäker på om ditt barn får i sig tillräckligt av den mat du erbjuder så ge alltid bröstmjölk/ersättning som komplement. Är ditt barn hungrigt kommer det med stor sannolikhet inte tacka nej.

Börja gärna dagen med egengjord gröt i kombination med en god frukt-eller bärpuré, ex. plommonpuré. Denna barngröt är både glutenfri, järnberikad och vegetarisk.
Vi slutade amma när dottern var drygt 9 månader, då hade vi fasat ut amningen långsamt och mot slutet var hon inte intresserad av bröstet alls. Vi hade också noga koll på hennes vikt och att hon faktiskt åt ordentligt av den mat vi erbjöd.Att ge din bebis vatten är jättebra för att vänja barnet vid andra vätskor än bröstmjölk/ersättning. Det är sällan ett barn ”dricker sig mätt” på vatten men är du orolig så prata alltid med BVC.