Nettsiden du vil besøke er for øyeblikket ikke tilgjengelig. Dette kan komme av at siden er under utvikling, vedlikehold utføres eller at siden av en anledning er stengt.
Webbplatsen du vill besöka är för tillfället inte tillgänglig. Detta kan bero på att sidan är under utveckling, att underhåll görs eller att sidan av annan anledning är stängd.
The website you want to visit is currently not available. This may be due to that the website is being developed, that maintenance is underway or that the website is closed due to some other reason.
Ange din epostadress nedan så får du varje kväll eller fredag eftermiddag ett epostmeddelande med alla annonser som lagts in under dagen. Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du själv vill.Genom att samarbeta med sailguide.com når du enkelt de flesta av Nordens segelbåtsintresserade människor. Du annonserar effektivt eftersom du når en väldefinierad kundgrupp, seglare! Direkt till babord om nedgångstrappan finns framåtvänt L-format pentry med spis med ugn och dubbla diskhoar. Till styrbord finns toalett. För om toaletten finns navigationsbord. Akterut om pentry finns gång till akterruffen som består av två kojer (en på varje sida). Akterruffen har även separat ingång utifrån akter om sittbrunnen. Salongen består av U formad soffa till babord och längsgående soffa till styrbord. Förpiken, som är avskild med dörr har två fullängdskojer Maxi 34 presenterades hösten 1991 i samband med att Nimbus tog över Maxi. Tillverkningen upphörde runt 1998. Jag vet inte hur mångar exemplar som tillverkades. Maxi 34 är en uppfräschad variant av Maxi 33. Skrovet är i grunden samma, med den skillnaden att Maxi 34 fått en infälld badplattform i akterspegeln och därigenom blivit 30cm längre (samma skrov som Maxi 1000). Under de första åren var alla fronter och skott i inredningen i vitt laminat med lister i teak. 1994 byttes teaklisterna ut mot körsbär. I mitten på 1990-talet byttes den vita inredningen ut mot mer klassisk teakinredning. Maxi 34 är en motorseglarvariant av Maxi 1000. Maxi 34 och Maxi 1000 är byggda utifrån samma skrov, men Maxi 34 har 0,4m kortare mast, kortare, mer utsträckt och tyngre köl (vingköl). Dessutom har Maxi 34 vindruta, starkare motor och något framflyttad sittbrunn för att få plats med separat nedgång till akterruffen. Maxi 34 har rattstyrning. Till skillnad från Maxi 33 är teak i sittbrunnen inte standard.
Maringuiden grundades 1996 och har länge varit sveriges största marina portal. I högsäsong visas varje vecka cirka 650.000 sidvisningar på sajten för ca 55.000 unika besökare.
Mycket kompetens på ett och samma företag! Mycket trevlig och duktig personal, en stor eloge till Tobias Bernström, som hjälpte oss köpa en mycket fin segelbåt!
För att lyckas är det ofta våra vi får gå utanför landets gränser. Våra båtförmedlare samarbetar därför med mäklare i hela Europa, och listar våra objekt på flera av världens ledande portaler.Navark har vid samtliga tillfällen varit både personliga och engagerade, till det ytterst kompetenta. Vi har dom att tacka för ett tryggt och glädjefyllt båtliv!
Och från 2022 är vi, via vårt dotterbolag Fjord Boats, även återförsäljare i Sverige för välkända och populära Dufour Yachts med segelbåtar från 32 till 61 fot.Sedan 2020 är vi agenter i Skandinavien för Allures Yachting & Garcia Yachts – de troligen mest optimala och säkra långdistans-seglarna som går att få.
Därtill fick Albin Alpha en smartare disposition i inredningen än Cumulus. Det blev tre avdelningar i Alphan: en stor akterkabin, salong och förpik, att jämföra med två i Cumulus. Maximal höjd på toan skapades genom att den flyttades akterut och placerades babord om nedgångstrappan mitt emot pentryt.
På 1970-talet hjälpte Conny Zetterberg en god vän att färdigställa en Comfort 34. De seglade båten en del tillsammans och Conny minns den som en habil seglare. Som en konsekvens av den breda skrovformen släppte rodret om båten pressades för hårt.Innan första frågan formulerats påpekar båtbesiktigaren Conny Zetterberg att det är stor skillnad mellan den Arvika-byggda Comfort 34 och inkarnationen från Stenungsund döpt till Sweden Yachts C 34. Fördelen med järnkölen, som bara sticker 1,55 meter, är att Omega 34-ägarna kan smita in i betydligt fler grunda naturhamnar än andra seglare med djupare kölar. Nackdelen är större avdrift på kryss, och ökad risk för lovgirighet. En kort köl ger även lägre vikt än en djup köl, vilket också bidrar till att det blir tuffare för 34:an att stå emot friska vindar. – För att upptäcka en dålig reparation eller en befintlig skada efter en grundstötning ska du granska båten på land. Det kan finnas sprickor mellan kölficka och skrov. Känn på rodret. Roderaxeln kan ha fått en smäll. Kontrollera även röstjärnen på däcket, säger Conny Zetterberg. Mesta möjliga utrymme för pengarna är en passande omskrivning för Mamba 33. Här går det att stuva in allt som en stor familj vill ha med sig på semestern utan att snubbla över saker. Den inombordare som satt i Mamba 33:orna från början var en Yanmar-diesel, oftast på 18 hk. Många exemplar har kvar originalmotorn, och det behöver inte vara någon nackdel. De håller länge förutsatt att de servas löpande. I Carolina sitter originalmotorn kvar och Schermans har inte haft några problem. Detsamma gäller dieselvärmaren, som tickar och går utan bekymmer:
– Vinscharna sitter bra till. Storskotet sitter så bra som det går – i den här sittbrunnen. Seglar man själv går det fint att använda spinnakervinscharna till genuan, det är rejäla, treväxlade vinschar, säger C 34-ägaren Johan Öberg.Najad 343 är en populär modell som vi byggde i ett trettiotal exemplar per år i början av 1980-talet, när jag själv arbetade på Najadvarvet. 343:an är en härlig cruisingbåt som gärna vill ha lite hårdare vind, mycket trygg och stabil, med hög hållfasthet och en enkel standardrigg utan konstigheter. En gång råkade jag av misstag ta bort all stöttning runt en Najad 343, men båten stod kvar bara på främsta kölspetsen helt utan pallning, så jag tycker den är väldigt välbalanserad och stadig.På Maxi 999 kan byggkvaliteten diskuteras, eftersom skrovet byggdes upp i sprutat enkellaminat, med billig ortopolyester och huggna glasfibermattor. Rationellt och billigt, men med följden att det blev ett laminat med mer plast än glas. Och det var, och är, inte att anse som god kvalitet.
Det snygga teakdäcket har alltså en baksida, eller ska man säga en undersida. När nåten, eller pluggarna över skruvarna, i däcket efter ett antal år släpper så tränger regn- och havsvatten in under teaken, ner i plasten och in i sandwichkonstruktionen.
– Vi ville göra en ersättare till Rasmus, för vi kände att dess tid i stort sett var över, förklarar Christoph Rassy för Praktiskt Båtägande. HR 38:an, med dess design med halvlång köl, låg överbyggnad och relativt höga fribord, vilket blev möjligt med den blå randen, hade redan blivit en succé och då tänkte vi att vi gör en liknande, fast runt 35 fot lång.Upp på däck måste man då och då under segling. På C 34 saknas nymodigheter som neddragna fall och trimfunktioner. Men med väl tilltagna vinschar på masten är det inga problem att hissa storseglet.– Det är viktigt att kolla dörren till förpiken, att den går att stänga. Och det ska kontrolleras när båten är riggad, annars kanske det inte går att upptäcka om masten inte belastar rufftaket, säger Bekking och tillägger att liknande problem med teakdäck och mastfundament även finns på HR 38 och HR 312.I sin konstruktion är Omega 34 uppbyggd i sprutat enkellaminat med skotten och kojerna som uppstyvning. Kölen är nedbyggd utan balkar. Tåligheten mot grundstötning uppges ändå vara bra genom att kölen är bred och långsträckt, uppger vår systertidning Båtnytt.
Nedgångstrappans fyra steg är ganska branta, men väl nere slås man av att Najad 343 är väldigt rymlig för att vara en 34-fotare från 1980-talet. Alla de sju personer som har kojplatser ombord får ledigt plats runt det uppfällbara salongsbordet, som omges av en L-soffa om babord och en rak soffa på styrbordssidan. Båda omvandlas när ryggstödet fälls upp till fina fullängdskojer med sängkläder som snabbt kan rullas ut och iordningställas för god sömn.
När Maxi 999 sjösattes var partialrigg redan trend och den har enkla svepta spridare. Masten står på rufftaket, dels för att spara pengar, dels för att få en tät genomföring.
– Sedan kan man ha synpunkter på alla båtar från 70-talet som har 75 procent av segelytan i genuan och 25 i storen. Hur kul är det att segla en sådan båt? Det kräver dessutom styrka. Nu gäller inte detta specifikt Sweden Yachts C34, säger Conny, som i övrigt inte har några negativa omdömen om båtmodellen.
Mamban kan fortfarande hävda sig bra som familjebåt. Volymen kommer sig av ett skrov som är både högt och brett med bibehållen bredd långt fram. Samtidigt är båten proportionerligt byggd, vilket gör att den känns modern i stilen trots att det är en 1980-talskonstruktion.
– Den kryssar hyfsat bra och man kan släppa rodret utan att den svänger direkt, men bästa bogarna är nog halvvind och slör. Fast det är tungt att skota focken, så det behövs lite kraft i armarna, säger Bosse Bergström, som tillsammans med frun Bibbi Björnerot äger en HR 352 från 1985.
Resultatet blev en bred och tung båt med halvlång köl, vilket innebär att kölen tar slut en bit framför rodret, som är fristående från kölen men har stöd av en skeg. Hallberg-Rassy 352 är omtyckt för sin komfortabla inredning med genomgång under däck till akterruffen, en kraftig motor, behagliga seglingsegenskaper och fina linjer. Den är inte det givna förstahandsvalet om man vill segla om alla andra båtar i skärgården, men kanske om man vill segla långt och samtidigt ha det tryggt och säkert. – Albin Alpha är optimal för förstagångsköpare som prioriterar segling med bra boendeutrymmen. Om en spekulant väljer ett exemplar i fint skick får hon eller han mycket segelbåt för pengarna, säger Conny Zetterberg. – Hon är riktigt snabb för att vara en familjeseglare. Men när det blåser över åtta meter per sekund märks det att hon är överriggad. Då är det bättre att reva, konstaterar Stefan Lindström, som äger en Albin Alpha tillsammans med frun Katharina. Sprayhooden bytte han ut mot en lägre variant för några år sedan. Den förra var lite för hög, vilket gjorde att när storseglet skotades hårt tryckte bommen mot sprayhoodbågen vilket nötte på tyget. Någon durkyta för fötterna inne i förpiken finns inte, utan bakkanterna av dynorna är placerade intill ingången till huvudskottet. Avskildheten mellan ingången till salongen och förpiken består av en skjutdörr. Ett stort plus för viktfördelningen ombord är att vattentanken är installerad under V-kojen.– Akterkojen går under sittbrunnen och är den bästa sovplatsen. Den är bred och nästan 1,90 meter lång. Här inne får två vuxna och ett litet barn plats, konstaterar Katharina Lindström.
Toaletten är stor nog och har avlopp förberett för att också kunna få en dusch installerad, men det känns lite onödigt då det redan finns duschmöjlighet uppe i sittbrunnen.
Salong à la 1980-tal innebär basinrede i plast, överskåp i massivt trä, rejäla hörnstolpar, böjlimmade kantlister, ruffsidor i tunt teakfaner, takmattor i vinyl och durkar i nåtad teak. Maststöttan hamnade mitt i salongsbordet.Utrymmet mellan ratt och sarg är inte det bredaste. Å andra sidan är den trånga passagen priset att betala om rorsman ska ha en sportslig chans att nå ratten från sargen. – Man ska inte jämföra de här bägge båtarna över huvud taget egentligen, tycker jag. Det är två skilda världar, där nästan alla Comfort 34 var självbyggda, så där vill jag inte ens kommentera kvalitet och så vidare. Alltså, plastmässigt var Comfort 34:orna otroligt välbyggda. Men sedan har jag sett riktiga skräckexempel bland färdigställda båtar. Conny Zetterberg har stött på de flesta av Mambamodellerna under sina år som besiktningsman. Han anser att Mambabåtarna är typiska för 1980-talet då de flesta byggdes, med undantag för Mamba 36 som har en modernare design.– Du ska sträva efter ett exemplar med ett utbytt elsystem med kablar som är professionellt dragna och buntade. Du bör vara extra noga med att kika på rodret, menar Conny. Det kan ha kommit in vatten i rodret via hjärtstocken, vilket kan leda till att rodret spricker när det blir kallt ute.
Conny tror att det beror på att det längsgående pentryt är mycket tyngre än inredningen med soffor eller kojer på motsatta sidan i ruffen. På de mindre modellerna blir obalansen extra tydlig.
Att seglingsegenskaperna står i centrum syns tydligt ombord. Den långa storskot-skenan är inte i vägen för fötterna, utan är placerad föröver i brunnen. Storskotsvinscharna på sargkanterna hindrar inte besättningen, som kan sitta bra där under segling. Genuans långskeppsledade skotskenor på skarndäcken löper långt akteröver för att man ska kunna skota gynnsamt. Och så kan rorsman välja att använda rullgenua eller den självslående focken.Mastkonstruktionen, med mastfoten på rufftaket, har också svagheter. Mastfundamentet på vissa 352:or har spruckit efter hård segling till havs. En svårstängd förpiksdörr kan skvallra om detta.
Så här 35 år senare ser inte Magnus och Johan någon anledning att omvärdera det omdömet. Tvärtom anser de att det är en fin seglingskänsla i båten. Att den går stadigt och är väl balanserad. På kryss tar båten bra höjd utan att tappa nämnvärt i fart.Som potentiell köpare ska du kontrollera alla vattenslangar och genomföringar ombord, menar han. Har båten passerat 20-årsstrecket har slangarna blivit stenhårda om de inte är bytta. Genomfö-ringarna kan läcka.
Till 2001 modifierades båten igen. Och nu rejält. Aktern blev bredare, förskeppet smalare, stäven rakare, ratt blev standard och namnet ändrades till Maxi 1050. Det blev en toppbåt – kanske Pelle P:s absolut bästa – men tyvärr dyr.
– Se upp med teakdäcket! är det första Bekking utbrister när båttypen förs på tal. Nästan alla 352:or som jag besiktigat har vatteninträngning under teakdäcket in i sandwichkonstruktionen. Detta är alarmerande!Familjen Scherman i Kramfors äger en Mamba 33 och seglade från början med den medföljande genuan. Men nu har man monterat skotskena för självslående försegel, en “glider” med stående lattor. Det har även blivit ett peke för att få bra driv med gennaker.Fyra trappsteg ner i Alphans ruff är utrymmena välutnyttjade. Och svängrummet duger utmärkt för en familj, om de yngre barnen inte är fler än två. Ståhöjden i salongen är hyfsade 1,80 meter.
Toaletten är placerad i gången mellan salongen och förpiken. Eftersom skrovet både är brett och har ganska höga fribord är det förhållandevis gott om plats. Mitt emot toaletten ryms två garderober. Förpiken har stuvhyllor och en stor däckslucka som ger ett fint ljusinsläpp.Till sist måste motorn förstås hållas efter med service och vanlig skötsel. Avgaskrökarnas undersida är ett utsatt ställe som ofta rostar sönder, och avgaskrökarna behöver därför bytas ett antal gånger under varje motors livstid. Kolla också utgående propelleraxellager, så att det inte är för stort glapp där.Med den genomgående tvivelaktiga kvaliteten på Sweden Yachts C34:ans teakdäck anser Conny Zetterberg att priset för en båt i normalskick bör ligga i spannet 250 000 –300 000 kronor. Ett välskött objekt, löpande uppdaterat, kan motivera ett högre pris.
När Hallberg-Rassy presenterade modellen 1978 beskrevs den som “Båten med framtid”, något som man nu med facit i hand kan intyga stämde, då den byggdes ända fram till 1991. Den blev, med mer än 800 tillverkade båtar, en av varvets populäraste modeller. Båten står fortfarande högt – både på mångas önskelista och i pris på marknaden.
– Isomat var på sin tid en populär aluminiummast vars delar svetsades ihop. Om det förekommer sprickor i svetsningen är det mycket svårt att svetsa om. Då kan man behöva byta mast, säger Conny.En Omega 34 i godkänt skick har numera ett marknadsvärde på omkring 200 000– 250 000 kronor. De fräschaste och mest uppdaterade exemplaren med nyare motor har ett värde på omkring 300 000 till 350 000 kronor.
– Annars är det bra sjöbåtar, underbara att segla, sjövärdiga båtar om de är oskadade. Ska man segla långt, till exempel till Karibien, så är det fantastiska båtar. Konceptet är helt okej. Det är åldern helt enkelt man får tänka på och eventuella grundstötningar de haft under åren.
Med den höga partialriggen, som sticker upp 15,50 meter över vattenlinjen, kommer seglen åt de bästa vindarna däruppe. Och med självslående fock slipper rorsman eller gasten skota och vinscha i slagen.
Akter om den 1,65 meters järnkölen finns en rak axel. Alphans skrov är sprutat enkellaminat och däcket är uppbyggt i sandwichkonstruktion med divinycell som distansmaterial. Precis som andra Norlinmodeller har Albin Alpha tillräckligt med deplacement för modellen.
Många fritidsbåtar med originalmotorer fram till tidigt 1990-tal lever på övertid. Be att få se kvitton på service, utbytta motordelar och arbetskostnader.Mambafamiljen är stor med fem olika modeller plus ett antal varianter. Men trots att Mamba finns i många olika utföranden har båtarna mycket gemensamt. Exempelvis är samtliga båtar, från minstingen Mamba 29 till storasyster Mamba 35, byggda av BK Marin i Forshaga.
Både pentry och navigationsplats har även varsitt fönster i skrovsidan. Längre förut följer salongen med motstående soffor, varav den om babord är L-formad. Fortsatt förut finns toalett med dusch och skrovfönster på babordssidan samt garderob och ännu ett fönster om styrbord, innan man kommer fram till förpiken, stor nog att rymma två fullängdskojer och förvaringshyllor med luckor – men inga ljusinsläpp i skrovsidorna.
Stabilitet och styrka kan beskriva det mesta i 352:ans konstruktion. Skrovet är gjort i sprutat enkellaminat med stringers och skotten är plastade på båda sidor. Även riggen och det mesta annat är stabilt, en del närmast överdimensionerat och därmed väldigt starkt. Men det är inte klumpigt, utan andas fortfarande stil.– Om originalmotorn i Alphan inte är utbytt eller om någon större motorrenovering inte har genomförts bör du pruta om säljarens annonspris inte skulle vara anpassat efter det, säger Conny Zetterberg.
I båtens andra ände bor två personer bekvämt i den rymliga förpiken, som har dubbla garderober med gott om plats för hela semesterpackningen. Dubbelkojen är dock i spetsigaste laget och det är oundvikligt att man sparkar en del på varandra när två vuxna sover tillsammans där framme.
För att komma åt den renoverade Yanmar-motorn får man lyfta bort trappans lådmodul. I motorrummet gäller det att ha smidiga fingrar för att komma åt att byta reservdelar.Basinredet ordnar stadga och bottenstyrkan ska komma från massiva tvärbalkar och genom att kölen sitter bultad i ett urtag i botten. Trots det kan botten spricka bakom kölen. Vatten i basinrede och bottenstockar förekommer också. Lika dåligt, och snålt, var det att använda rör till roderaxeln. Maxi 999:or ska ha ny roderaxel, annars väntar haveri.
Något som Conny har lagt märke till är att de exemplar som har längsgående pent-ry ligger snett i vattnet. Det visar sig extra tydligt i samband med lyft.
– De är mörka invändigt. Det är som att gå ner i en källare med mörkt trä överallt. Lamporna måste vara tända även mitt på dagen för att det ska bli något ljus, säger Conny och konstaterar att det var så båtar skulle se ut på den tiden. (Han älskade själv sin mörka teakinredning.) Även seglingsmässigt tycker Conny att Mamba beter sig ungefär som andra 1980-talsbåtar som byggdes efter IOR-regeln och är breda på mitten och tunnare i aktern. – Omega 34 är lättseglad. Tack vare att modellen är utrustad med en 7/8-delsrigg är det mindre försegel att hantera ombord. På grund av att kölen sticker 1,55 meter kan rorsman smita in i de flesta naturhamnar, säger han. Efter ett besök ombord på en HR 352 står det klart att det allra bästa med modellen kanske just är de invändiga utrymmena. Det är rymligt och samtidigt trivsamt. Några Alphaägare menar därtill att röst-järnsinfästningarna är för klena och bör förstärkas. Stefan har däremot inte haft några problem med röstjärnen. – Många ansåg att min lösning var både ‘osjömannamässig’ och väldigt okonventionell. Och ‘så kunde man inte ha det’, sades det. Men folket ville ha det, säger Jens som konstaterar att lejonparten av de drygt 300 C34:or som tillverkades var i detta utförande.
Kartbord var ett måste när Maxi 999 lanserades även om det innebar att stolen blev liten och bordet kort. Låga kantlister ansågs räcka för att hålla sjökort och bestick på plats när båten kränger. Durkarna må vara lite slitna, men ytskiktet kan räcka för slipning och lackning.
– Men har du en så pass gammal båt så har den sannolikt varit på grund ett antal gånger. Det som händer med inplastade kölar är att glasfiberlaminatet spricker och det tränger in vatten mellan plasten och själva kölen, vilket orsakar delaminering. Sådan delaminering är farlig för båten, eftersom hållfastheten för hela kölen minskar.Fall och trimlinor är dock inte dragna till sittbrunnen, utan justeras uppe på däck med hjälp av vinschar och knapar nära mastfoten. Det fungerar visserligen fint, men är inte lika tryggt och säkert som det skulle vara att ha hela paketet draget till sittbrunnen.– Jag förstår inte hur det går till. De här värmarna ska ju gå sönder, men den här går felfritt år efter år, säger Göran som kommer att fortsätta sin rutin att köra igång värmaren två till tre gånger varje vinter. Kanske är det precis vad som behövs?Det förhöjda akterdäcket på Najad 343 ger ett lite annorlunda utseende, och innebär också att sittbrunnen blir extra högt belägen. Här uppe sitter man tryggt och säkert i alla väder, i skydd av den typiska vindrutan och de höga sargerna:
– Kombinationen fungerar väldigt bra för oss. Det är bekvämt med självslående försegel på kryssen, men i lättvind driver det aningen bättre med en genua. Gennaker på peke tycker jag själv blev ett stort lyft. Vi seglar ofta med den. Det blir rolig segling utan att vara krångligt.
Omega 34 är i grunden en välbyggd båt med fina seglingsegenskaper. Modellen ligger i en prisklass som många har råd med. Därtill är det en utmärkt segelbåt för en liten familj som börjat med segling. Det säger båtbesiktningsmannen Conny Zetterberg.Med tiden fick Sweden Yachts i Stenungsund ett relativt gott rykte när det gäller finish och kvalitet. C 34, som var varvets förs-ta båt, lever inte riktigt upp till samma höga standard som senare års produktion, konstaterar Conny. De flesta begagnade Omega 34 i finare skick behövde inte annonseras ut. Istället var det ofta båtgrannarna som slog till. Så var det fram till för några år sedan. Även om prislapparna på Omega – precis som på många andra begagnatbåtar – är betydligt lägre numera är modellen fortfarande en efterfrågad snabbseglare – i alla fall de som är i gott skick. – Visst är det lite mer jobb med en begagnad båt än en ny, men glöm inte bort de välbyggda 1980-talsbåtarna. Den som hittar rätt exemplar får en stor, förhållandevis välbyggd och mycket prisvärd båt.– Från 1989 fick Albin Alpha två extra öppningsbara fönster på varje sida i överbyggnaden. Tryckvatten och trädurk i salongen blev standard. Året därpå utrustades Albin Alpha med en infälld badplattform i akterspegeln.
Omedelbart om babord vid nedgångstrappan hittar vi ett funktionellt pentry med tvålågig spis med ugn och dubbla hoar. Pentryt sträcker sig vidare med arbetsbänk och avställningsytor genom passagen till akterkabinen. En lucka i bänken döljer den väl tilltagna kylboxen,
Men Conny Zetterberg vill ändå hissa en varningsflagga för att skicken varierar oerhört mycket mellan olika exemplar på begagnatmarknaden. Och 34:or byggda på varvet på Orust håller generellt högre kvalitet än de byggda i Örnsköldsvik. Självbyggen håller också sämre kvalitet.Pentryt i 999 har djupa utdragslådor under diskbänken, dubbla diskhoar, överskåp för förvaring av torrskaffning och ugn. Ugn utan gnisttändning och stång. Laminat på bänken, tunn isolering på kylfacket, överfalsade diskhoar och smala kranar var normalt förr. Layouten i Maxi 999 var den bästa som gick att få 1985. Salongen sköts framåt för att dels få in toaletten vid nedgången, dels få en akterkabin med ståhöjd och dörr. Det leder till att man sitter högt och trångt runt bordet. Kojerna i förpiken är rejält smala föröver. Bästa sovutrymmet är akterkojen. Skrovet är uppbyggt i sprutat enkellaminat medan däcket är ett sandwichlaminat med balsaträ som distansmaterial. Balsa i kombination med teakdäck, som blev standard när Sweden Yachts övertog tillverkningen av Comfort 34, bör beaktas av den hugade C 34-spekulanten.– I lättvind är båten för tung och har för liten segelyta, men i gengäld tål den mycket vind. Med två rev i storen och halvt inrullad genua i 12–15 sekundmeters vind seglar vi minst lika fort som många moderna båtar. Att rulla in genuan mindre än till hälften fungerar däremot inte så bra, förklarar han vidare, och poängterar att sittbrunnen håller sig mycket torr i de flesta väder.
På det stora hela anser Conny att Mambabåtarna ligger i en prisklass där de börjar bli riktigt prisvärda. Han tycker att det är lite konstigt att nya båtspekulanter inte visar mer intresse för de här båtarna utan oftare väljer nyproducerat. På nära håll har han sett hur kvaliteten i nybyggda båtar inte ökar utan snarare blir allt sämre. Många nya båtar går över huvud taget inte att laga efter en grundstötning, de blir helt förstörda.
Hur seglar då långkölade HR 352? Tester genom åren säger att den seglar väl, är lugn, styv och balanserad men topptung och har rätt mycket avdrift. Det är inte havets snabbaste 35-fotare och inte den som går högst i vind. Men den seglar för den skull inte dåligt.När Sweden Boats, sedermera Sweden Yachts, produktion kom i gång 1977 var båtens namn bytt till C 34. Utöver namnbytet fick C 34 nytt roder, ny överbyggnad och två helt nya inredningsalternativ.Just det sistnämnda – det trasiga propelleraxelröret – kan tyvärr förekomma alltför ofta i Omega 34. Om det problemet är en realitet behöver man anlita ett varv som får byta röret och plasta om det på skrovbotten.
Det finns många 80-talsbåtar som fortfarande har bra vind i seglen och är köpvärda. Vi tipsar om några av dem här nedan. Foto: Thomas G Hyrén/Martin Leisborn/Joakim Hermansson/Lars Ericsson/Johan Cooke
Visst har de sina brister, men med ålderns rätt. Men med rätt kunskaper kring båtarnas fördelar och nackdelar kan man plocka russinen ur kakan bland klassiska 80-talsbåtar. Här får du bra tips på vägen mot ett bra köp av några klassiska modeller.
Motorn är placerad under sittbrunnen och man kommer åt den från babordssidan, med en öppning stor nog att krypa in i motorrummet, och från framsidan om man tar bort nedgångstrappan.
Trots att båtens förhöjda akterdäck ger en extra rymlig akterkabin, så saknar den riktig ståhöjd. En generös dubbelkoj på styrbordssidan, med en fin enkelkoj mittemot, ger emellertid tre besättningsmedlemmar möjlighet att sova bekvämt. Stuvfacket under styrbords sittbrunnsbänk rymmer såväl installationer som förtöjningstampar, fendrar och en hel fullängdslevang. Sittbrunnen är tillräckligt smal för att man vid kraftig krängning ska kunna ta spjärn med fötterna mot bänken mittemot, en funktion som saknas på många moderna båtar med alltför breda sittbrunnar. Dubbelkojen under sittbrunnen och en stor förpik gör att föräldrar och barn kan ha var sin rymlig sovkoj utan att salongen behöver bäddas. Men även i salongen finns två fullstora kojer om det skulle behövas.
Segelplanet är tidstypiskt, högt och smalt, med en genua som nästan är dubbelt så stor som storseglet. Det finns dock exempel på C 34:or som monterat självslående fock. Enligt Johan är vinscharna väl tilltagna, vilket gör hemtagandet mindre krävande än man kan tro. Båten är förhållandeis styv och tål rätt hårda vindar innan det behöver revas.
Järnkölen på Najad 343 är inplastad och ligger ingjuten i skrovet, så den måste lagas ordentligt om man smäller på och skadar plastskiktet. Rostfria 15 millimeters dubbar för mantågsstöttorna sitter ingjutna i relingen, och ett av de vanligaste felen på båten är att när man bänder, trycker och drar i stöttorna så kan en bula bildas på utsidan av skrovet. Då måste man ta loss fotlisten av teak, gjuta fast dubben igen och sedan göra en gelcoatlagning ovanför den röda randen på skrovets utsida. Den reparationen är både krånglig och dyr att göra, men nödvändig. I nederkant av vindrutan kan hörnen få korrosionsskador i skarvarna, där det då läcker in vatten. Mamba 33 brukar beskrivas som en trygg familjeseglare. Däcket med stora och plana ytor stämmer väl in på den beskrivningen. Här står man stadigt. Ytor finns det även i sittbrunnen, som har fin längd på sittbrunnsbänkarna och ett stort och härligt utrymme under den väl tilltagna sprayhooden. Bekväma sarger ger rorsman fri sikt även om många personer vistas i sittbrunnen och på däck. Najad 343 är byggd i handupplagt enkellaminat i skrove
t, medan däcket är en sandwichkonstruktion med Divinycell som distansmaterial. Som på alla andra båtar med skruvade teakdäck kan man också få problem med vatteninträngning.
Utmärkt seglare. Bra byggkvalitet. Men elsystemet och rodret kan vara modellens akilleshäl. Det är båtbesiktningsmannen Conny Zetterbergs första omdöme om Albin Alpha.Maxi 999 har ganska tung gång, ligger i vattnet, rör sig makligt, men överrumplar inte rorsman, utan styr i byar. Att den är tung att hålla hindrar inte att den ändå känns trygg och trevlig att segla. Överbalansen syftar till kontakt och kontroll. Baksidan är stora påkänningar på roderaxeln som kan böjas av trycket – och knäckas.
– För inte så länge sedan granskade jag tre Omega 34:or. I den besiktningsrundan var alla tre vanskötta. Den ena hade dåligt utförda elinstallationer, och den andra hade defekt bottenkonstruktion. Den tredje hade läckage i propelleraxelröret, säger Conny.
När Maxi 999 lanserades 1985 rådde goda tider i båtbranschen. Maxi ledde ligan med en stadig ström av nya, rymliga och snygga båtar ritade av Pelle Petterson. Framgångarna för Maxi höll i sig ända till 1990, då riskkapitalister fick verksamheten att kapsejsa.
Kökssektionen innehåller en tvålågig gasolspis med ugn, dubbel diskho, kastrullskåp och separat kyl och frys. Men den stora salongen finns på bekostnad av att pentryt blir litet. Pentryt känns inklämt intill nedgångstrappan om babord. Framför allt märks det på att avställningsytorna är få.
Totalt har omkring 700 olika Mambabåtar byggts. 29:an och 31:an är störst sett till antalet byggda båtar, medan 33:an och 35:an är nyast. I mitten av 1980-talet gjorde 33:an entré med stor invändig volym, träinredning och ett L-format, framåtvänt pentry.Motorinstallationen under nedgångstrappan innebär att man enkelt når oljefilter, bränslepump och impeller. Ljudisolering med matta utan stänkskydd och osurrade batterier i motorrummet följer ofta med 80-talsbåtar.
Under Stenungsund-eran gick C 34 att beställa i två olika inredningsutföranden: Cruising och Cruising/racing. Den förstnämnda, med dubbelkoj i aktern, längsgående pentry och U-soffa i salongen, toalett framför huvudskottet och förpik, var ett verk av Jens Östmanns penna.
Året därpå ryckte bröderna Lars och Hans Wiklund in. De hade fart på sitt Nimbusvarv, men kände för Maxi och Pelle P, och köpte rättigheterna. Deras första drag blev att förse 999 med badbrygga, rutramar i aluminium, vita skott och gröna dynor invändigt. Samtidigt ändrades namnet till Maxi 1000.
Inne rymmer Omegan hela sex fullängdskojer. Två i förpiken, två i salongen och två i akterkojen. Aktersalongen är avskild men inte stängbar. Och aktersalongens passage kan upplevas som för snäv för stela personer.Salongen rymmer ett stort klaffbord med plats för sex personer. Utefter sofforna finns överskåp med skjutluckor. Den genomgående masten går inte igenom bordet, utan reser sig intill väggen föröver. Ljusinsläppet i salongen kommer främst från fyra ventiler som döljer sig bakom vita gardiner.