Posted on

Mercruiser 4 3 Mpi Förbrukning

Om du har fler frågor kring denna installation så är du välkommen att ringa oss på Diesel Power för rådgivning. Vi har till exempel ett brett sortiment av alla tillbehör som ofta behövs vid en installation av en ny motor.Vikt c. 1,8 ton, längd 7,05 m, bredd 2,55 m, 4 kojplatser, planande båt från 10-talet. Tidigare satt det en Mercruiser 4.3 MPI ECT (220hk/4400 rpm) 4-cylindrig motor med Mercruiser Alpha drev. Toppfarten med den gamla motorn var 34 knop med en förbrukning på c 2,2 liter/distans efter 74 timmars drift. De nya ägarna ville genast byta till en dieselmotor. Ny motor är en Hyundai SeasAll D170S (170 hk/3800 rpm)

En daycruiser på sju meter är det bästa flytetyget för den som vill uppleva sommaren i skärgården och här är en guide till 2000-talets hetaste modeller. De är fortfarande fräscha, men kostar småpengar idag jämfört med nypriset.
När solen lyser är en daycruiser världens bästa uppfinning. Den tar dig, familjen och vännerna ut till favoritön snabbt och bekvämt. Vill du dra en wakeboard i aktersvallet, går det utmärkt tack vare den kraftiga motorn. Vill du stanna över natten går det också bra, ruffen rymmer minst två- tre personer. I tidigare tester har vi enbart klagat på den trånga förarplatsen. Det finns däremot olika åsikter om hur praktisk stegen upp till fördäck är. Istället för en stege vid vindrutan, får du gå in i ruffen och fälla ned en trappa som leder upp till fördäck. Vägen är säker men bökig – speciellt om du är ensam och ska lägga till. I övrigt är det här en smart sol- och badbåt med en förvånansvärt stor ruff. Här inne är det högre i tak än på konkurrenterna. I sittbrunnen ryms sju personer, samt ett litet pentry. Ruffen och köket gör F68 DC duglig för några övernattningar. En lucka i durken rymmer ett enormt stuvutrymme, något som ärkerivalen från Yamarin saknar.Här har vi samlat våra åtta favoriter från det förra årtioendet. På tio år har priserna hunnit falla till rimliga nivåer. Ofta får du en för halva nypriset, trots att vi snackar om båtar som fortfarande känns moderna och i vissa fall fortfarande nytillverkas.

Andrahandsvärdet är gott och lär stå sig, vilket gör 23 DC till ett tryggt köp. Priserna börjar på 300 000 kronor för tidiga modeller av denna svenska klassiker.
År 2008, det sista året, kostade Askeladden Z7 över 700 000 kronor, långt mer än konkurrenterna. Idag får du detta marina rymdskepp för under halva priset.Som alla jänkarbåtar är Stingray bäst när solen skiner. Lägg dig i sofforna eller på den stora solbädden på motorrummet. Eller dra en wakeboard eller badring bakom båten, det är lätt att ta sig ombord igen via den stora badbryggan. Med full gas till V8:an på 260 hästar är toppfarten 45 knop och den kan du hålla i de flesta väder. Det stegade FasTrac-skrovet går utmärkt i sjön och med pondus. Finnmasters snygga, knappt sju meter långa daycruiser kom år 2009 och fick lovord av båtpressen – men trots det uteblev försäljningen. Kanske blev Yamarins mer välkända 68 DC en för svår konkurrent, trots att Finnmaster satt sitt pris 100 000 kronor lägre.

Stingray betyder rocka, men med rätt motor är det här en raket. En 5 liters V8 från Volvo Penta eller Mercruiser ger drygt 45 knop på topp och en tyst gång i 25 knop, då drar den stora motorn blott en liter per sjömil. Båtens enda nackdel är det bökiga kapellet. Kolla också upp om båten är CE-märkt. Om inte, bör priset justeras – nedåt.
Sist men inte minst är det värt att fundera på om inombordare eller utombordare passar dig bäst. Nästan alla modernare daycruisers har utombordare, som ger mer utrymme i sittbrunnen. En utombordare är också lätt att byta ut – men framförallt lätt att stjäla. En DC med inombordare är därför ett val som garanterar god nattsömn. Dessutom har Ryds 23, Uttern D68, Aquador 23 DC och de amerikanska modellerna med inombordare betydligt bättre badbryggor än snurrebåtarna.Stingray har funnits på den svenska marknaden i många år och förklaringen är att deras 235 CR passar nordiska förhållanden. Det är lätt ta sig upp till fördäck via den breda trappan. Fördäcket är platt och lätt att gå på. Förtöjer du mot en sandstrand, går du iland via den smarta badstegen som fälls ut ur i ankarboxen.

I ett blott sju meter långt skrov har Aquador lyckats klämma in hela tre kojplatser, riktig toalett, ett pentry och en suverän aktersoffa. Det gör 23:an till den bästa modellen i den här samlingen för dig som vill semestra några nätter till sjöss.D68 fick skrovet från storsäljande walkarounden S64. Inget fel i det – skrovet är lättdrivet och toppar 40 knop med den 4,3 liters Mercruiser bensinmotor som sitter i 99 gånger av 100. Några exemplar bestyckades med Mercruisers alldeles för svaga diesel på 116 hästkrafter, som tvingar föraren att ständigt ligga på toppvarv.

På en punkt slår dock Ryds 23 DC motståndarna ur brädet: sjöegenskaperna. Det 23 grader djupa, luftsmorda skrovet går mjukt med perfekt balans. Det kommer från amerikanska Four Winns 235 men fick ett steg av John HV Lindblom, som därmed skapade ett av de mest lättkörda skroven på marknaden. Trimplan är onödiga, planingströskeln minimal. Med standardmotorn, en V6:a på 220 hästar, är toppfarten 40 knop och marschfarten drygt 30. Det andra motoralternativet är Volvo Pentas dyrare och bullrigare diesel på 190 hästar.
Bland modellerna på nästa sidor finns nordiska modeller från kända tillverkare som Yamarin, Ryds och Uttern. Där finns också amerikanska Glastron och Regal. De amerikanska båtarna är betydligt billigare på andrahandsmarknaden, trots att de ofta är av nyare årgång. Beror det på att jänkarbåtarna är sämre byggda? Nix, inte alls. Tvärtom känns de många gånger betydligt mer ombonade i sittbrunn och ruff. Nordiska, kända modeller har helt enkelt bättre andrahandsvärde än jänkarbåtar.D68 var den sista daycruisern som togs fram på gamla Uttern-fabriken i Norrlångträsk. Då hade familjen Sandström redan sålt bolaget till amerikanska Marine Power, som dock gav de gamla ägarna i uppdrag att utveckla den nya modellen.

Andra finesser är tamparna, som likt en dammsugarsladd rullas in på en vinda. Askeladden lade en del krut på att få till en bra vindruta som skyddade de åkande mot vinden. Resultatet var så lyckat att nya Askeladden-modellerna än idag har samma lutning och höjd på rutan. I sittbrunnen ryms sju-åtta åkande i ett bekvämt möblemang, och att plana upp är inga problem med standardmotorn, en Mercruiser på 5 liter och 260 hästkrafter. Eftersom det är en inombordare finns ingen anledning att rädas motortjuvar.
Succén beror på att Yamarin med 76 DC snuddat vid att skapa den ultimata daycruisern. Det strömlinjeformade utseendet skvallrar om ett av Nordens bästa skrov någonsin. På sin tid var det här en värsting. Toppfarten med standardmotorn på 300 hästar (i början Yamahas tvåtakts HPDI) var 50 knop. När denna förbjöds av miljöskäl såldes 76 DC med Yamahas största fyrtaktare på 250 hästar och toppfart på 45 knop. Yamarin 76 DC går prickfritt i sjön, stadigt som ett tåg även i toppfart.

Uttern D68 föddes 2002 men ser yngre ut. Med sin stora sittbrunn, smidiga gång runt motorn ut till badbryggan och rejäla trappa upp till fördäck, hade modellen lösningar och utrymmen som de flesta amerikanska och nordiska dc-båtar skulle få först fem år senare.Aquador 23 DC har höga fribord och därför ryms en stickkoj under durken. Höjden gör att båten känns större än de andra modellerna. Sittbrunnen är djup, och i U-soffan sitter sex-sju personer skyddat. På babordssidan ligger det lilla pentryt, som duger att koka en enklare måltid på. Under däck ryms en V-koj, en stickkoj för barn och dessutom en avskiljd toalett med spolmugg. Aquadors blå kuddar och blanklackade träpaneler ger ett ombonat intryck.

Hur fort går en båt med 4 hk motor?
Med en 4 hk kan komma upp i planing vid fullgas och gör då cirka 10 knop.
Bakpå hänger ofta Yamahas 250 hästars fyrtaktare som ger en toppfart på hisnande 46 knop. Men även en 150-hästare är en vanlig motor, som räcker till respektabla 38 knop på topp. Skrovet är kul att köra och har ett grymt grepp i kurvorna.

Sjöegenskaperna är goda om än inte sportiga. Toppfarten varierar från dryga 30 knop till över 40 beroende på motorvalet, under huven kan du hitta allt från Mercruisers bensinmotorer till Volvo Pentas dieslar.Uttern D68 sålde bra i några år, tills nyare modeller med utombordare tog över marknaden. Idag får du ett begagnat exemplar från 250 000 kronor. Viss förvirring råder när det gäller modellbeteckningen. År 2009 kom en ny version av D68, som egentligen var den mindre utombordarmodellen D66 bestyckad med inombordare.

Inredningen bjuder på en rejäl aktersoffa och djup, trygg sittbrunn. Till skillnad från de senaste modellerna i klassen har 76 DC ett riktigt pentry i sittbrunnen. Bra för den som faktiskt vill leva campingliv i skärgården. Båtens enda blotta är den väl trånga ruffen. I övrigt är Yamarins mästerverk en båt som står sig mot moderna konkurrenter.
Askeladdens mest avancerade båt någonsin hette Z7 och var kulmen på varvets satsningar innan kraschen år 2008. Köper du en Z7 får du teknik som än idag saknas på nya daycruisers. Den smartaste finessen är suffletten, som ersätter ett vanligt kapell. Den vilar under en lucka i aktern och fälls med ett kraftigt ryck upp över hela sittbrunnen. Manövern går på en minut och är en befrielse för den som är van att brottas med nordiska kapell eller amerikanska lapptäcken.

Ryds klassiska 23 DC kom 2004 och var då 100 000- 300 000 billigare är de norska och finska konkurrenterna. Inredningen är rymlig med en U-soffa som sväljer sex personer och en ruff för två. Med ett hyggligt pentry går det att laga mat ombord. Skrovet är vacuumgjutet och styvt, Ryds hävdar att det är 60 procent starkare än motsvarande handplastade. Jämfört med konkurrenterna ligger dock design och utförande på en lägre nivå, här är gott om naken vit plast och ont om trä och textilier. Några detaljer är mindre lyckade, värst är motorluckan som först går att öppna efter att en del av inredningen monterats bort.
Yamarins mest framgångsrika modell någonsin tillverkades i nästan 1 000 exemplar, från 2006 till 2013 då den bytte namn till 79 DC som fortfarande säljs.Ibland kan jänkebåtens misstänkt låga prislapp bero på att just det exemplaret importerats privat från USA och därmed saknar CE-märkning. Denna formalitet har inget med kvaliteten att göra – båten är ju godkänd enligt US Coast guards stränga säkerhetsregler. Däremot kan avsaknaden av CE-skylt göra det svårt för dig att sälja den till en båthandlare, den dagen du vill byta båt.Regals lyxiga daycruiser är en orgie i bekväma soffor, vinyl, V8-muller och snygga former. Den här überamerikanska sol- och badbåten har plats för tio i sittbrunnen, en stor badbrygga som man lätt kommer ut via en gång om sidan av motorrummet och en ruff som rymmer minst två personer. Vi tar fram varje motors fulla potential med den främsta tekniken. Hos oss får du mer effekt och körglädje i din motor och ofta även möjlighet till lägre förbrukning. Vår tjänst är trygg och säker med 60 dagars full returrätt. Kontakta oss på [email protected] för att få information om vi kan optimera din motor och hur mycket extra effekt det kan ge. Vi kan optimera de flesta vattenskoter- och båtmotorer, både inom- och utombordare, men det finns vissa modeller vi tyvärr inte kommer åt. I vissa fall kommer vi be dig ta en bild på motorstyrenheten och skicka in till oss så vi kan vara säkra på att det är en modell vi kommer åt.Vi installerar inga trimboxar eller chiptrim utan jobbar endast med modern motorprogrammering, med samma metod som motortillverkare använder för att uppnå olika effektnivåer i en grundmotor.

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats, vilket du accepterar genom att fortsätta att använda webbplatsen.
Vi är Sveriges största kedja för motoroptimering och finns från Umeå i norr till Ystad i söder. Vi har optimerat fordon sedan 2007 och har erfarenheten och kunskapen från 10.000-tals optimerad fordon bakom oss. Det gör att ni kan känna er trygga och säkra på att vi levererar en bra produkt. Vi är även ett rekommenderat företag 7 år i rad av våra kunder på Reco.se. Läs mer om oss »

Vi är så säkra att du kommer bli nöjd att vi utlovar en 60 dagars nöjd kund-garanti. Skulle du inte bli nöjd återställer vi ditt fordon till original igen och betalar tillbaka pengarna. Detta har vi gjort sedan start och trots 10-tusentals optimerade fordon sedan 2007 kan vi räkna återställningarna på ena handens fingrar.

Har du ingen OptiOne-optimeringsplats i närheten kan du med fördel skicka din motors motorstyrenhet till oss så optimerar vi den och skickar tillbaka. När du fått tillbaka den behöver du bara installera den igen, ut och kör och njut av din båts nya prestanda.

Vi kommer att kontrollera detta manuellt och återkomma med besked ifall vi kan optimera din bil. Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi snarast möjligt. Du kan även lägga till dig på vår bevakningslista, då får du meddelande så snart din bil finns i vår databas.Ange din epostadress nedan så får du varje kväll eller fredag eftermiddag ett epostmeddelande med alla annonser som lagts in under dagen. Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du själv vill.

Längd 9.30m, bredd 3,0 m, djup 1,07 m, 6 kojplatser, planande båt från 90-talet. Vikt ca 5 ton med fulla bränsle- och vattentank (3,8 ton tom enligt Bayliner).
Det var en mycket lätt installation då motorn passade direkt på gamla motorfästena och bränsleförbrukningen har minskat med nästan hälften! Är grymt nöjd med båten – den går nu väldigt tyst i marchfart och man behöver inte höja rösten när man ska prata på flyen eller när man kör inne. Ska köpa auto trim till båten och testa och se om jag kan få upp den lite snabbare i planing.Båten är utrustad flödesmätare från Garmin kopplad via NMEA-2000 till Garmins sjökortsplotter. Tidigare satt det en Mercruiser 7.4l MPI Bravo (330 hk / 4400 rpm) bensin V8 motor med förgasare och Bravo 2 drev, med ca 500 motortimmar. Vid farten 6-7 knop förbrukade motorn 12-15 l/h – Marchfart 22-23knop förbrukade den 3 – 3,5 liter/nm beroende på väder. Toppfart ca 27knop vid 4400rpm och en förbrukning över 4 liter/nm. Ny motor är en Hyundai SeasAll S250S (250 hk / 3800 rpm)

Det är egentligen helt oväsentligt vad din motoe/båt gör i snitt. Allt beror på, precis som en bil, körsätt och fart. Det som skilljer mellan båt och bil är att planande båtar går snålare när de kommit upp i plan. Om du kör strax under planingsfart kommer du säkert få förbrukningssiffror upp till tre liter/Nm medans du i planingsfart bör ligga på 0,6-0,8 l/Nm.
Nja, TS är helt ute och cyklar i sitt första inlägg, så denna orimligt höga förbrukning kan inte tas till intäkt för några jämförelser. En rimlig skillnad mellan 5000 och 6000 varv givet liknade båt är inte 250 % utan 10 – 20 %.Do you want to advertise in the branchregistry or via web ads/banners? Or would you like to discuss a collaboration with Sweden’s largest marine portal?

Hur mycket drar en Mercury?
Du bör klara dig på 0,6-07 l/nm vid 18-20 kn, när båten planat ut ordentligt. Om båten toppar 25 kn och motorn i övrigt går bra så kan dålig service inte svara för hela skillnaden. Om du räknat rätt så drar motorn ca 3 gånger det normala.
Nej det är inte rimligt. Som jämförelse drog vår 5.2 m HT-båt ca 0,8 l/nm med en 55 hk 2-takt. Toppfart 26 kn. Du bör klara dig på 0,6-07 l/nm vid 18-20 kn, när båten planat ut ordentligt. Om båten toppar 25 kn och motorn i övrigt går bra så kan dålig service inte svara för hela skillnaden. Om du räknat rätt så drar motorn ca 3 gånger det normala. Den kan knappast göra detta och samtidigt gå bra.

Maringuiden was founded in 1996 and has long been Sweden’s largest marine portal. In the high season, approximately 650,000 page views are displayed each week on the site for approximately 80,000 unique visitors.
Motorn är en Mercury 50 hk från 1999 och är en fyrtaktare. Motorn varvar 6000 rpm vid full gas och båten har en toppfart på ca 25 knop. Båten väger 525 kg utan motor om jag inte har missuppfattat specifikationen.I första exempel under visas båtens modell och motor, toppfart, förbrukningen i den farten per timme, kostnaden i kr per timme, den mest ekonomiska farten (marschfart), förbrukningen per timme samt kostnaden per timme.

Välkommen till Bottenviken.se! Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende, kryssningar, se & göra, båtliv och service i Bottenvikens skärgård. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du hundratals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken. Ansvarig utgivare: Alf-Arne Harjo [email protected] +46 (0)70-621 39 81

Är Mercury en bra motor?
Sedan 1939 har Mercury konstruerat och tillverkat marinmotorer som är bland de bästa i världen när det gäller prestanda och tillförlitlighet. Det finns en Mercury för alla dina behov, från 600 hk V12-motor till den minsta fyrtaktaren på 2,5 hk.
Men vad kostar det att åka båt och hur mycket bränsle drar de olika båtmotorerna? Den första tabellen nedan visar olika båtmodellers bränsleförbrukning och vad det kostar med olika båtar. Bensinpriset är satt till 20,26 kr per liter (Maj 2023 priser).Av brukskostnaderna på en motorbåt utgör bränslet den största delen. En båt drar ungefär fyra gånger så mycket som en bil, på samma sträcka. Till exempel, en fyra hk utombordsmotor förbrukar ungefär två liter bensin i timmen. Två stora bensindrivna inombordsmotorer kan förbrukningen stiga med 150 liter i timmen!

Hur mycket drar en 90 hk båtmotor?
Jag hade en 90hk V4 på min Lami 570 ac förut. Då var förbrukningen ca 1,6l /nm. Bytte motor hösten 05 till en ny tohatsu 90hk tldi. Nu e förbrukningen ca 0,7l/nm.
Jag fick upp den i 26,2 Knop enl GPS men nu är båten upptagen pga av ras i växelhuset ( Krökte proppelleraxel på ett grund och oljan runit ut) och det var mkt påväxt på skrovet tror inte den vart tvättad förra åretDet är det som är kruxet, Longblocket är nytt sen förra säsongen men tidigare ägare har enbart flyttat över allt gammalt, Jag har enbart justerat tändning och enl gamla kvitton jag hittat blev det nya tänddelar Säsongen 2018

Om din motor fungerar korrekt i övrigt hade jag sett till så den är rätt justerad. Kommer ta rätt många år att köra ikapp förbrukningsbesparingen kontra priset att byta.

Jag skall ta bort förgasaren så fort Drevet är lagat och sända upp det till en firma i Stockholm och han skall tydligen vara riktigt vass på dessa Förgasare, Är den orörd och är X antal år kan iaf inte en genomgång vara onödigt
Visst har ni rätt, Men som Kalle säger 4 liter distansen är mkt det är ju ingen Muskelbåt och jag ligger på ca 21-22 Knop och båten skall väga 2600 men efter 30 år så finns nog lite vatten i skrovet så man får nog lägga på ett par 100 kgHar nu hittat felet och bjuder på detta😂 Skulle ta kompressions prov och fick se att tändkabel till 7an cylinder inte satt på. Kom nu upp i 29,5 knop och flödesmätaren var mkt snällare mot mig Jag tuffar runt i en väldigt likartad båt Formula 26 PC med 7.4l mpi motor, bravo 3. Som inläggen innan nämner så ska det rätt justerat inte vara nämnvärd skillnad i förbrukning mot förgasare. Motorn är frisk och ligger på runt 2.3-2.7 l/nm i marschfart 25-27 knop beroende på vind, vågor och last. Fullastad med packning och 8 pers ligger den nog runt 3/nm. Sen drar denna tunga gamla båt ungefär lika mkt upp till fullgas 4400 rpm, 32 knop olastad. Egentligen helt enligt spec med bränsleflöden angivna av mercruiser själva. Skulle nog tro att detta borde vara ganska nära de värden du borde få om motorn går riktigt. Fick skräp i railen som helt satte igen spridare #6. När den gick på 7 burkar tappar den runt 50 hästar och beter sig som att den gör det samtidigt som förbrukningen gick upp till runt 3.5 l/nm. Låter som om det var många fel som samverkade här. Själv fördrar jag förgasarmotor, då det är enklare att felsöka och sköta själv, skillnaden i förbrukning är verkligen marginell. En bra grej är att köra motorn på lite alkylatbensin, det sista innan vintersömnen, då slipper man avlagringar i bränslesystemet. Ordentligt vattenavskiljande bränslefilter, då Rochester du har verkligen inte gillar skräp i soppan, annars är det den bästa och mest ekonomiska förgasaren på en standardbåt. Lär dig höra när sekundärportarna öppnar, strax innan har du din sweetspot!

Vilken båtmotor drar minst?
Räknar vi ut genomsnittsförbrukningen vid våra givna farter mellan 15 knop upp till toppvarv så blir Yamaha F80 snålast på 0,72 l/nm, sedan kommer Suzuki DF80 på 0,73 l/nm, Mercury F80 på 0,76 l/nm och sist Honda BF80 som drar 0,77 l/nm.
Hej igen…den drar ca 2L/distansen men då kör jag sakta 7-10 knop, jag vet att det inte är idealfart men vem har bråttom. Ska köpa snipa bara jag får denna Utter 690 såld.

Planande båtar drar minst (per sjömil räknat) vid den punkt där varvtalet är minsta möjliga, samtidigt som skrovet har så lite vattenkontakt som möjligt. I ditt fall skulle jag tippa på ca 19-23 knop om båten är mellan 5 och 6 meter långt.
Hej, är det någon som har koll på bränsleförbrukningen på 2-taktsmotorer. Jag har en V4 utombordare på 90hk från -93 och jag tycker den drar mycket. Jag har hört att man ska multiplicera antalet hk med 0,4 för att få ungefärlig förbrukning per timma i maxfart. Det stämmer hyfsat på min lilla 4hk. Alltså 4hk x 0,4= 1,6L/tim… I vilken hastighet har ni erfarit att en båt med planande skrov drar minst, precis när båten lägger sig bör det väl vara. Med andra ord runt 12-15 knop.

Ja, 7-10 knop är ju ingen idealisk fart om man vill snålköra… Tvärtom. Mycket vatten att knuffa undan blir det. Skulle tippa att den drar nästan som mest runt det fartregistret!
Kan rekommendera ett propellerbyte däremot om du fortfarande har standardprop på din båt, jag provade ett flertal propar och fastnade tillslut för en Thunderbolt från propellertrim.På min senaste båt en Dc 21fot med V8 5.0L 230hp Alpha1 drev med 19” alupropp allt från 1986 🙂 så kopplade jag in Garmins GFS10 flödesmätare till GPS 520 och fick då L/nm och även L/h

Håller du dig inom rek varvintervallet vid maxfart? Rätt propellerval? Jag har 19tums propp alu och ligger korrekt. Ditt medel är naturligtvis blandad körning. Jag rekommenderar någon form av bränsleflödesmätare så du hittar optimalt snålläge. Och det är viktigt att båtbotten är fri från den allra minsta beväxtning, hela tiden.
Tittade i katalogen på din båt. Tycker det verkar rimligt med din genomsnittförbrukning. Men återigen skaffa ngn mätare för förbrukningen, så kör man snålare. Tanka landbensin? Billigare!Jag ser förbrukningen i realtid. Kan konstatera att fartområdet 7-20 knop är ajabaja, drar för mkt… antingen håller jag max 6 kn och då drar den ca 1,1-1,2 l/nm. Eller så ska den upp i marschfart, ca 21-26 knop. då kan jag ligga på 1,4l/nm med 2 pers. Ensam och medvind, samt solen i ryggen, och en vårdag, ja då 1,35l/nm. Max fart ca 36kn kanske 1,7? Kommer faktiskt inte ihåg. Brukar räkna med 1,5 om jag ska längre sträckor..Har under sommaren mätt bränsleförbrukning på min Ryds 23WA med en Mercruiser 4.3MPI 220hp. Har totalt kört ca 3 tankar och mätt distans (på gps) och mängden bränsle vid tankning. Varje gång blir det ca 1.6L/Nm vilket jag tycker låter mycket. Någon som har liknande båt med denna motorn och som vet vad era båtar drar? Kör mestadels omkring 22-27knop, maxar endast någon enstaka gång (ca 35knop) så borde inte göra så mycket på snittförbrukningen.

Hur mycket bränsle drar en motorbåt?
Av brukskostnaderna på en motorbåt utgör bränslet den största delen. En båt drar ungefär fyra gånger så mycket som en bil, på samma sträcka. Till exempel, en fyra hk utombordsmotor förbrukar ungefär två liter bensin i timmen. Två stora bensindrivna inombordsmotorer kan förbrukningen stiga med 150 liter i timmen!
Båtmiljö.se och Havstulpanvarningen drivs av Svenska Båtunionen, av en världens största båtlivsorganisationer som organiserar 23 båtförbund och två direktanslutna båtklubbar, över 900 båtklubbar med drygt 180.000 medlemmar. Svenska Båtunionen driver även Europas största båttidning, tidningen Båtliv.Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och kan inte stängas av i våra system. De är vanligtvis bara inställda som svar på åtgärder som du gjort som utgör en begäran om tjänster, till exempel inställning av dina personliga preferenser, inloggning eller fyllning av formulär. Du kan ställa in din webbläsare för att blockera eller varna dig om dessa cookies, men vissa delar av webbplatsen fungerar inte då. Dessa cookies lagrar inte någon personligt identifierbar information.

Hur mycket drar en Mercruiser?
Min Ryds 23 DC med en Mercruiser 4.3 MPI drar 1,4-1,5 l/nm i marschfart ca 23-24 knop. Förbrukar ca 4-500 liter bensin på en säsong.
Om du kör din gamla 70 hk 2-taktare på full gas i 25 timmar kommer du hälla ut 300 liter oförbränd bensin rakt ut i vattnet. Om du istället byter ut den mot en nyare 2-taktare eller 4-taktare minskar bränslespillet till cirka 15 liter. Det är en skillnad på 285 liter!De nyare tvåtaktarna har direktinsprutning. Det innebär att förbränningen blir mycket mer effektiv än hos den traditionella tvåtaktaren. Insprutningen och smörjningen är elektroniskt styrda för att minimera åtgången av bränsle och olja. Konstruktionen av motorn är mer förfinad än hos den traditionella tvåtaktaren och blir då också dyrare. Om man jämför en direktinsprutad tvåtaktsmotor med en fyrtaktsmotor är effekten i förhållande till vikten bättre hos tvåtaktsmotorn.

Nästan var femte utombordsmotor är en tvåtaktare med förgasare. Gamla 2-taktsmotorer har dålig förbränning och en stor del av bränslet går rakt genom motorn och ut med avgaserna utan att förbrännas. Förlusten uppskattas till 20-30 % av bränsleförbrukningen, för varje liter bensin går hela 2-3 dl rakt ut utan att förbrännas.Småbåtar rör sig ofta i grunda vatten under den period när de flesta fiskarterna förökar sig. Flera studier har visat att halterna gift i avgasvattnet efter en gammal 2-taktare är tillräckligt höga för att påverka alger, bakterier, fiskar och kräftdjur negativt, bland annat dör fiskäggen och fiskyngel får missbildningar.

Ett annat alternativ är att istället för vanlig bensin köra sin gamla 2-taktare på alkylatbensin. Det har visat sig att utsläppen av de skadliga ämnena till luft och vatten minskar med 80-90 %. Idag är skattesubventionerad alkylatbensin dyrare än vanlig bensin men det beror på att den är komplicerad att tillverka och att den tas fram i små volymer. Innan man använder alkylatbensin i nyare båtmotorer bör man först ha ett godkännande från båtmotortillverkaren.
Fyrtaktsmotorn kan vara aningen effektivare än de moderna tvåtaktsmotorerna med direktinsprutning. Fördelarna med en fyrtaktare är att den har lägre bränsleförbrukning, renare avgaser samt en lägre bullernivå jämfört med äldre tvåtaktare. Själva smörjsystemet är slutet, vilket innebär att oljan inte följer med avgaserna ut i vatten och luft.

Hur mycket bränsle drar en Snipa?
Utmärkt ekonomi tack vare lågt pris och liten förbrukning. Vid fem knop drar en 8hk motor 2dl per sjömil.
Enligt en rapport från Europeiska båtbranschen kan man spara mycket bränsle och på så vis också miljön genom att byta sin gamla 2-taktare med förgasare till en nyare 2-taktare med direktinsprutning eller en 4-taktare. Här kan du se skillnaderna i utsläpp av oförbränd bensin om du kör på full gas i 25 timmar med olika motorer.2-taktare med förgasning kräver att bensinen blandas med olja. I de avgaser som kommer ut från tvåtaktsmotorn utgör tvåtaktsoljan en stor del. Det beror på att oljan inte förbränns i samma grad som bensinen. Det bästa för miljön är att välja en biologiskt nedbrytbar tvåtaktsolja oavsett om man blandar själv eller motorn gör det. De oljorna bryts ner snabbare än vanlig olja och ger mindre utsläpp av farliga ämnen. Eftersom förbränningen är så pass låg bör man inte använda mer olja än nödvändigt.Jag har en Maxum 2400 scr som är ca 7,5 M. Motorn är en Mercruiser 5,7 Vortec. Körde tur och retur Kungsbacka-Läsö, mätte då upp förbrukningen till exakt 1,8 liter/distans. Blandad körning.

Vi har en DC på 26 fot med diesel och den drar väl ca 1.1-1.2 per distans i marschfart (23-24 knop) i gynnsam sjö/vind. Går vi ner och myser runt 6 knop så ligger vi nog kring 0.8 vilket jag tycker är bra i en båt som med tank och lite packning väger över 3 ton. Inte sällan brukar man få höra att soppa ändå är den minsta kostnaden med båten och att det inte spelar någon roll.
Jag är taksam för alla som har svarat. Som jag skrev innan detta är helt nytt för mig. Jag vill skaffa en båt och vill lära mig allt. Min fru är med på det också men jag vill inte skrämma henne sen så att hon blir chockad när vi ska ta vår första båttur.GBG – Marstrand är väl ca 20-25 sjömil x 2 liter/nm = soppa för 1000 kr enkel resa kanske för en båt med törstig V8. Och kanske 500 kr enkel resa för en båt med utombordare.

Jag tror på psykologi och är av omvänd uppfattning. Eftersom båtägandet generellt är ett kostsamt nöje så vill jag åtminstone känna att motorn är så snål som det bara går när man nyttjar kalaset. Så slipper man åtminstone tänka så mycket på förbrukningen.

Hur mycket drar en båt per mil?
Även Busters största båtmodeller, som Buster XXL och Magnum, kan uppnå en bränsleekonomi på cirka 1 liter per sjömil vid marschfarter på 20 till 30 knop. Precis som för de mindre båtmodellerna är bränsleförbrukningen 1,5 till 2 gånger högre vid toppfart.
Om du hittar en bil med V8 som tar 0,2 l/mil då köper jag den gärna. Du kanske kan räkna 0,2 l/hästkrafttimma både för bil och båt. En resa på en timma med användning av 200 hkr skulle då elda upp 40 liter. Hur långt kommer man då? Det beror på båten. Med en bil kommer man inte så långt, polisen kommer att hejda framfarten.Jag har kört fort i skärgården i 15 år i olika motorbåtar – fart var viktigt, sen skaffade vi större motorbåt och kände att bränslekostnaden blev väl hög när vi gasade och började köra sakta och insåg tjusningen med det.. För ett år sedan bytte vi mot alla odds till en segelbåt.. Ett byte som vi borde gjort för många år sedan – helt magisktHar du inte bråttom och kan tänka dig en snipa eller en segelbåt så kommer du ner till 0,5/ nm eller liknande. Nu skrev du DC 7-8 meter – det är inte samma mindset som en snipa eller en segelbåt – det fattar jag oxå. Vill sätta lite perspektiv på det.

Hur mycket bensin drar en 70 hk utombordare?
Om du kör din gamla 70 hk 2-taktare på full gas i 25 timmar kommer du hälla ut 300 liter oförbränd bensin rakt ut i vattnet. Om du istället byter ut den mot en nyare 2-taktare eller 4-taktare minskar bränslespillet till cirka 15 liter. Det är en skillnad på 285 liter!
Skall dui köra 200-400 nm/ år då kommer troligen en diesel att bli dyrare även om bränslekostnaden är lägre iom att servicekostnaderna ofta blir högre. Detta om du kör planande båt.

Man kan omöjligt svara på din fråga. För att vi ska hjälpa dig behövs mera information om båten. Sen beror det på hur man gasar, drar såklart mindre vid 5 knop respektive 30 knop.En daycruiser med sb V8 i den storleksklassen (6-8m ca 1500-2000kg) som går i sin effektivaste planande hastighet drar rimligtvis 8-10liter/10km. Högst generaliserat! Som en förstabåt kan jag tycka att du gott kan titta på en populär DC med V8 – håll koll på begagnatmarknaden så du lär dig vilka som säljs fort – köp en av dessa. Då kan du enkelt om du antingen känner att båt livet inte var något för dig sälja, eller om ni känner WOW detta är fantastiskt och vill ha något annat lätt sälja och köpa det ni känner att ni har behov av. Som första båt hade jag med facit i hand köpt något som är populärt så jag kan sälja den och börjat känna efter – vad gillar jag vad saknar jag – ofta vill man ha annat när man väl är ute än vad man trodde från början. Hur är det med andra motoralternativ,fimns det båtar som passsr bättre mig som tänkte kanske njuta av en svensksommar lite oftare då. Med mina beräkningar skulle jag då spendera 40 000 på bränsle under 4 veckor semesternDet är lite moment 22 i ditt fall. Visst kan det vara en tanke att köpa en billigare DC med bensinare för att känna om båtlivet är för er. Å andra sidan kanske ni av samma anledning gör att ni blir lite avtända pga förbrukningen.

Mitt mål är att åka i GBG eller runt GBG mest på sommaren. Kamske gå och fiska ibland men tanken var mest för en lyx semester hemma med min fru och mina barn.
Som Kane skriver 1.5-2 liter/nm är en rimlig uppskattning. Min Ryds 23 DC med en Mercruiser 4.3 MPI drar 1,4-1,5 l/nm i marschfart ca 23-24 knop. Förbrukar ca 4-500 liter bensin på en säsong.Det låter som att ni skall överväga diesel om sträckorna du nämner kommer avverkas på löpande band. En diesel har också oftast en väsentligt längre livstid än dito bensinare. När båten är i rörelse bör trimningen långsamt ökas tills motorljudet börjar förändras och hastigheten ökar. Samtidigt kan du dra av på gasen. När trimnivån överskrids kommer motorljudet att öka och båten börjar sakta ner, även om varvtalet på motorn ökar. Detta är ett tecken på att utombordaren har kommit för högt upp och att propellern är ur vattnet. – De mest ekonomiska hastigheterna skapar också en behaglig fartkänsla och glädje i båtlivet, även om man främst tänker på bränsleeffektivitet, säger Finnberg.Den genomsnittliga båtägaren använder vanligtvis sin båt 30 till 40 timmar om året. I sin mest effektiva marschfart förbrukar Buxter Lx cirka 8 liter per timme, detta motsvarar cirka 200 liter bränsle per år. Men det är också bra att komma ihåg att en betydande del av tiden körs båten med mycket låga hastigheter som till exempel in och ut ur hamnen, under fiske och navigering på grunda vatten, och då är bränsleförbrukningen bara 1 till 2 liter per timme.