Posted on

Milou Tintin Ras

Sealyhamterriers är lugna och kärleksfulla hundar. De är mindre studsiga och livliga än andra terriers, men kan fortfarande jaga runt som galningar i trädgården. De kommer vara väldigt nära familjen, men ganska svåra att träna. Massvis med positiv förstärkning och konsekventa regler är det bästa för att få respekt från sin sealyhamterrier.Dessa kavata, bestämda och tuffa små hundar är otroligt hängivna sin familj, och är alltid redo för ett äventyr. Sealyham är en av de lugnaste terrierraserna, men är fortfarande en aktiv och nyfiken hund som älskar promenader och chansen att utforska. De kommer bra överens med respektfulla barn och andra hundar om de får växa upp med dem, men kan vara reserverade mot främlingar. De avlades för att jaga i flock och tycker om andra hundar. Sealyhamterriern är väldigt gosig och tycker om att vara runt familjen, helst med en tupplur på soffan, och de kommer följa efter dig var du än går. De kan därför drabbas av separationsångest om de lämnas ensamma för länge, men det går att vänja dem.Många ägare beskriver dem som små clowner som älskar att leka och underhålla. Sealyhamterrier är bra vakthundar och kommer skälla när någon är vid dörren, om de inte sover vill säga. De älskar att sova och kommer oftast hittas i soffan eller på sängen – en riktig soffpotatis i terriervärlden.

Sealyhamterriers kan drabbas av linsluxation (lös lins i ögat vilket kan leda till blindhet), glaukom, grå starr, progressiv retinal atrofi (nedbrytning av näthinnan som kan leda till blindhet), medfödd dövhet, allergier, diskbråck, höftdysplasi och patellaluxation (knäledsurvridning).
Sealyhamterriern härstammar från Wales i Storbritannien, men rasens exakta ursprung är ett mysterium. Kapten John Edwards från Sealyham dokumenterade den första individen under 1800-talet, och arbetade i 40 år för att etablera rasen vi känner idag. De avlades för att jaga skadedjur i hus och på gårdar. De var otroligt bra på att gå ner efter räv och grävling, men kunde också jaga uttrar. Rasens popularitet har minskat, och de klassas nu som ganska ovanliga.

Jaktinstinkten är fortfarande närvarande, men mindre än hos de flesta andra terriers. De kan bo tillsammans med katter och fåglar om de vant sig från en tidig ålder. De är envisa och lär sig långsammare än andra raser, men kan absolut lära sig och tycker om att göra dig glad. Lek- och belöningsbaserad träning är bäst eftersom de snabbt blir uttråkade och kommer ta över om du inte är konsekvent och bestämd. Sealyhamterriers behöver ganska mycket motion, men en lång promenad om dagen bör räcka för att trötta denna lilla hund. De tycker om äventyr och nya dofter, men kommer oftast tillbaka när du ropar. Om de dock hittar ett kaninhål kommer de utan tvekan försöka gräva sig ner så fort som möjligt, så det är bäst att motionera dem på ett säkert område eller i koppel.
Den sträva pälsen måste borstas 2 – 3 gånger i veckan, kanske något oftare om de blir smutsiga, eftersom smuts syns väldigt tydligt på den vita pälsen. De måste också klippas ungefär var tredje månad. Sealyhamterriers tenderar att lägga på sig mycket vikt, vilket kan orsaka ryggproblem, så se till att hålla koll på vad de äter. Knäledsproblem är också vanligare hos denna ras.Gullan Mellqvist, 70 år, Sandviken:– Han heter Totti och namnet är efter en italiensk fotbollsspelare. Hans husse är fotbollsfantast. Totti är en blandning mellan border colli och golden retriever.

Vad heter Tintins hund på franska?
Centrala figurer i översättningSpråkTintinMilouEstniskaTintinMilouFinskaTinttiMilouFranskaTintinMilouFäröiskaTintinMilou
Tomas Rosén, 47 år, Skutskär:– Nisse. Den hette så när vi fick han, blandras: nakenhund, pudel, papillon, tibetansk spaniel och cavalier. Blandraser brukar ha konstiga namn som Börje eller Berit.– Jag ville ha en liten hund så jag kan ha honom med. Han brukar sitta i min ryggsäck. Att han fick heta Milou har ingenting med Tintin att göra. Milou är vit och det betyder snöig på franska, berättar hon.

Sten-Ove Käll, 69 år, Gävle.– Emma och Daisy (till vänster). Det var barnbarnen som hittade på namnen, och det var även de som styrde att det blev lagotto.
Förra året registrerades 50 497 nya rashundar i Sverige enligt Svenska Kennelklubben – en minskning med 5 procent. Det påverkar dock inte absoluta toppen av listan där labrador retrievern ligger kvar som ohotad etta med 2 275 nyregistreringar.– Vi skulle ta hand om en bekants hund ett år för hon var utomlands. Det gick fint, sedan skulle hon iväg ett år till och sedan dess har Platon blivit kvar hos oss. Hon hade döpt honom till Platon och jag tycker det passar bra. Han är lite av en tänkare utom när han är ute. Då är han bara hund, berättar husse.Kristiina Hampinen, 40 år, Tierp:– Han är en schäfer och heter Wilmer. Han hette Wilbur från början när jag tog honom som omplaceringshund. Jag har haft honom i sju och ett halvt år.Lars Högberg, 74 år, Gävle.– Det är en japansk spets. Vår förra hund var av samma ras. Han heter Mollgan, det var kenneln som döpte honom. Jag tycker det är ett bra namn.

Arbetarbladet är en dagstidning som getts ut sedan år 1902. Vi bevakar Gästrikland och Norduppland och är ledande morgontidning i flera kommuner. Vi finns som papperstidning, e-tidning, sajt, app, i nyhetsbrev och sociala medier. Arbetarbladet ingår i Bonnier News Local AB om är Sveriges ledande lokala mediekoncern och omfattar mer än 40 varumärken som levererar lokala nyheter genom dagstidningar, nyhetssajter, appar och gratistidningar. Bonnier News Local AB ingår i Bonnier News AB.
Ann Falk, 45 år, Gävle.– Allan är en blandras mellan newfoundlandhund och landseer. Jag har haft honom sedan han var valp. Uppfödaren hade döpt honom till Allan. Efter Allan Ladd.

En viktig sak är ju att välja den ras man vill ha. En minst lika viktig detalj är vad den bästa vännen ska heta. Molly, Bella, Wilma och Ludde är de vanligaste nyregistrerade namnen i nämnd ordning.
Milou är en lojal hund som alltid följer sin husse på hans äventyr, även om Milou själv inte är särskilt intresserad av dem. En typisk kommentar från Milou i början av albumen är att han varnar Tintin för kommande farligheter eller oroligt konstaterar att de håller på att bli insyltade i något. Ofta måste Milou hjälpa sin husse, typiskt när Tintin blivit tillfångatagen, men andra gånger ställer han till det för Tintin i sin jakt på mat eller genom att själv bli tillfångatagen. Milou glöms ibland bort även av Tintin; ett exempel är i Månen tur och retur (del 1) där han traskar omkring i raketbyggnadshallen iförd en (alldeles för stor) skyddsdräkt vilken skulle ha tagits av redan i reaktorhallen.Som redan sagts ovan, får Milou en mer tillbakadragen ställning i äventyren, han undanträngs av framför allt kapten Haddock. Trots att han syns mindre får han ett annat fokus på sig; ett exempel är Plan 714 till Sydney, där Milou blir beskjuten, sörjd och saknad, för att sedan dyka upp och bidra till att Tintin, Haddock och de andra kan befria sig själva. I Tintin hos gerillan har Milou en betydande nyckelroll för äventyrets fortsatta handling, detta som provsmakare av gerillasoldaternas mat.Milou är i den tecknade serien skapad av belgaren Hergé reportern Tintins helvita hund. Milou har identifierats som en vit foxterrier; rasen var populär på 1920- och 1930-talen när Hergé skapade Tintin och flera illustrationer i Hergés arkiv visade att Hergé inspirerades av olika terriertyper när han skapade Milou.

Hur gammal är Tintin i serien?
– Men när Hergé fick frågan av vuxna sade han att Tintin var 14 när äventyren började, sedan åldrades han ett år per decennium. Då skulle han ha varit 18-19 på 70-talet.
Milou har i de tidigare äventyren en mer framträdande roll, men efter kapten Haddock gjorde sin entré i serien får Milou en alltmer tillbakadragen roll i berättelserna.

En Jack russell terrier är, med tanke på hur liten den är, en mycket tuff och karismatiskt hund som tar plats i de flesta sammanhang. En typisk Jack russel har gott humör och jaktegenskaper som gör att den även kommer till sin rätt vid agilityträning. Den har tjock päls som är vattenavvisande. Det första exemplaret av rasen sägs ha varit framavlad av en pastor som behövde en tuffare hund som komplement till de snabba men lite veka foxhounds han använde vid rävjakten.
Du kan läsa mer fler artiklar om hundar här i vår blogg. Du kan bland annat läsa om populära hundnamn, 5 gulliga blandraser, små hundraser som passar barnfamiljer eller stora hundraser som passar barnfamiljer, hur hundar visar kärlek och mycket mer.En airedaleterrier är en smart och självständig hund med ett elegant utseende. Den är betydligt större än de flesta andra terrierraser. Den kallas därför ibland “kungen av terrier”. Det handlar dock inte bara om att den är stor utan det här är en hund med en naturlig värdighet. Airedaleterriern behöver mycket stimulans men kan bli bra på det mesta som du tränar den att utföra. Rasen kräver relativt avancerad pälsvård men är frisk och den har inte problem med rasburna sjukdomar.Det finns över 40 terrierraser runt om i världen. Vissa är väldigt sällsynta och andra hör till de populäraste hundraserna i världen. Vi har valt att titta närmare på nio olika terrierraser som är populära i Sverige och/eller extra intressanta i och med sin historia eller sina egenskaper.

Det här är en korsning av flera andra terrierraser. Det är en mycket liten men uppmärksamhetskrävande och alert hundras som uppskattar olika typer av upptåg. Yorkshireterriern är i första hand en sällskaps- och utställningshund som fungerar fint i stadsmiljö och som är lätt att ta med i till exempel bilen. En rastypisk yorkshireterrier har långt hår som bör borstas igenom varje dag. Om man inte tar tag i det tidigt kan en yorkshireterrier lägga sig till med ovanan att skälla för mycket. Hos den svenska rasklubben för yorkshireterrier kan du lära dig mer om rasen.West highland white terrier är en liten hund med skotsk härkomst. Den användes ursprungligen till jakt på bland annat fåglar och kaniner. En trygg och harmonisk west highland white terrier har ett suveränt humör och är vänlig mot de flesta. Energinivån är hög de blir ofta mycket duktiga på lydnad. Rasen kan drabbas av hudproblem och pälsen bör trimmas flera gånger om året. En “Westie” behöver en hel del motion, får den det kan den bli riktigt gammal, som många andra små hundar.

Vad har Malou för hund?
Hundcoachen Fredrik Steen gästar Malou och hennes Cavapoo-valp Juni och ger nyttiga tips för hur man uppfostrar en valp.
En stor majoritet av alla terrier är brittiska raser framavlade för jakt från början. Inte minst jakt på grytlevande vilt som kaniner, rävar och grävlingar. Det handlade inte i första hand om jakt på djur som sedan åts utan en terriers viktigaste uppgift var att hålla efter skadedjur på gods ute på landsbygden. Många hundar av typen terrier hölls för att de var bra på att ta råttor, som annars kunde bli ett stort gissel.Fram till omkring 1835 förekom det att terrierhundar användes vid hundkamper i Storbritannien och många har fortfarande en påtaglig tuffhet i sig. Att de är härdiga och tåla smärta bra är uppmärksammat. Är du ute efter en liten tuffing som kommer att försvara dig om det behövs så finns det flera terrierraser som är utmärkta val.

Vad heter Milou på engelska?
Milou på andra språkSpråkNamnEngelskaSnowyEsperantoMiluoFarsiمیلو (Milu)FrisiskaBonne
Bedlingtonterriern var från början en mycket tuff och arbetsvillig hund som avlades fram av gruvarbetare. Senare har man korsat in whippet och idag är bedlingtonterriern en lika vänlig som modig och självständig hund. Utseendemässigt liknar den ingen annan terrier och man kan se att den har en del vinthund i sig. Rasen har rykte om sig att vara lite komplicerad då det handlar om energiska och egensinniga hundar, samtidigt som de ser så väna och oskyldiga ut att man inte förväntar sig den skärpa som hunden faktiskt besitter.Bostonterriern är en amerikansk ras som är relativt behändig i storleken. I sitt hemland är det en av de mest populära hundraserna. Många gillar dess utseende med den tillplattade nosen och de korta benen. En Bostonterrier är en glad hund som kommer väl överens med barn. Långt tillbaka i tiden förekom dock bostonterriers i hundkamper så det är, som så ofta när det gäller terrierraser, en tuffing i ett litet format vi talar om här.Den här rasen togs fram för den mycket specifika uppgiften att ge sig efter rävar som gömt sig i sitt gryt. Idag är den strävhåriga foxterriern vanligast som familjehund. Den är intelligent och uppfinningsrik och har naturlig pondus. Om den inte uppfostras på ett konsekvent sätt kan en strävhårig foxterrier bli lite väl självständig och få svårt att ta sin ägare på allvar alla gånger. Många som har en strävhårig foxterrier kan intyga att det är en rolig hund att skratta med och åt.Utseendemässigt är den skotska terriern en av de mest säregna hundraserna som finns. Den är mycket atletisk och kompakt med långt hår och ett mycket avlångt huvud. Rasen avlades fram i Aberdeen i östra Skottland och dess huvudsakliga syfte var att minska beståndet av grävlingar. För att klara den ganska extrema uppgiften behövde man en självständig, anpassningsbar och tuff liten hud. De egenskaperna är framträdande än idag hos den skotska terriern. Skottefederationen är namnet på den mycket aktiva rasklubben.

Terrier är med få undantag små till medelstora hundar med strävhårig päls och ett speciellt temperament. Uttrycket “envis som en terrier” säger mycket om hur dessa hundar möter sin omgivning. Även om det kan låta jobbigt med en utpräglat envis hund så ska det sägas att detta karaktärsdrag är en del av charmen med terrierhundar. Det är inte så ofta det tar sig riktigt jobbiga uttryck för dig som hundägare. Förutom att de kan vara envisa har terrier ofta ganska hög energinivå. Att en terrier inte ger upp så lätt när den väl bestämt sig för något beror på att de alltså har använts för en typ av jakt där hunden beger sig ner i gryt och andra hålor. En terrier tycker mycket om att ha en uppgift och de är därför förhållandevis enkla att träna och har lätt att lära sig nya saker.Precis som när det gäller andra hundar bör man ha ett liv som gör att man kan tillmötesgå behoven hos den ras man väljer. Här är det svårt att generalisera eftersom det finns terrierraser i många storlekar och som är framavlade i helt olika syften. Man kan ändå säga att terrierhundar är skapta för friluftsliv. Det faktum att de ofta är små och alltså har korta ben innebär dessutom att de får bra motion snabbare än en större hund. De flesta terrierhundar är egensinniga och det är viktigt att stävja problematiska beteenden tidigt, på ett kärleksfullt och konsekvent sätt.

Vilken terrier är lugnast?
Sealyham är en av de lugnaste terrierraserna, men är fortfarande en aktiv och nyfiken hund som älskar promenader och chansen att utforska. De kommer bra överens med respektfulla barn och andra hundar om de får växa upp med dem, men kan vara reserverade mot främlingar.
Bullterriern har ett mycket speciellt utseende som många faller för. Observera att en bullterrier delar en del genetik med pitbulls, men att det är fråga om två olika raser. En bullterrier är i grund och botten en charmig familjehund som hänger med på det mesta. De är mycket mångsidiga och en bullterrier kan till exempel blir väldigt bra på både agility och viltspår. Bullterrier är kända för att utveckla så väl integritet som en stor personlighet. De kan vara något svåruppfostrade men är också ovanligt roliga att ha att göra med. Svenska bullterrierklubben har mer information om rasen om du blev intresserad av beskrivningen.Beroende på hur mycket besvär hunden har krävs ibland operativa ingrepp, veterinär kan bl.a. öppna upp nosborrarna och korta av mjuka gommen kirurgiskt. Ibland blir hunden relativt symptomfri efter ingrepp men tyvärr lever många trubbnosar sina liv med mer eller mindre symptom. Man vill helst utföra kirurgiska ingrepp innan det blir kroniska förträngningar i luftvägarna, vilka brukar komma och förvärras över tid. Mag-tarmsymptom som illamående, kräkningar och gaser är vanliga, och kan orsakas av att hunden sväljer luft eller på grund av reflux på grund av ökat tryck på magmunnen när andningen är påverkad. När vi avlat fram trubbiga nosar på våra hundar har vi inte bara ändrat deras utseende, utan också påverkat utformningen och utrymmet i mun, svalg och luftvägar. Det har även påverkat ögonens placering, de har fått hudveck över nosen och det kan även förekomma anatomiska problem på resten av kroppen. Alla trubbnosar utvecklar inte luftvägsproblem men ju kortare nos desto större risk.

Om hunden är samarbetsvillig kan man även bedöma främre delen av munhålan och i viss mån mjuka gommen. För att utvärdera luftvägarna vidare behöver hunden sövas för endoskopi och om veterinär misstänker påverkan på ryggraden utförs röntgenundersökning och en klinisk neurologisk undersökning. Ibland kan man behöva gå vidare med skiktröntgen för bedömning av noshålan och svalget. Ibland utförs även funktionstester där hunden motioneras och sedan bedöms på nytt.
Många trubbnosiga hundar är bland de mest populära raserna och ofta har de en fantastisk mentalitet, men tyvärr lider många av dem av andningsproblem. Här kan du läsa mer om symptom, diagnos och behandling av trubbnossyndrom (BOAS) hos hund!Brachycephalic Obstruction Airway Syndrome (BOAS) utgörs av en uppsättning specifika förändringar och varje enskilt djur kan ha en, flera eller alla avvikelser. När skallens skelett förkortats blir det mindre utrymme i käken för tänder och mjukvävnader. Mjukdelarna har inte förminskats i samma utsträckning som skelettet och hunden har lika många tänder i munnen som hundar med lång nos.

Vad heter stora hund på latin?
Stora hunden (Canis Major på latin) är en stjärnbild på den södra stjärnhimlen.
Lämna aldrig din hund i bilen på sommaren, gå promenader morgon och kväll och om ditt djur har besvär av värmen, låt den ha det svalt inomhus. Det finns också kyldynor/västar. Här kan du läsa mer om värmeslag: Värmeslag hos hund.

Om kroppen inte kan syresätta sig orkar inte hunden aktivera sig och kan bli lugn, trött och mindre villig eller oförmögen att klara av normal rörelse och motion.Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Köp en valp som inte har väldigt kort nos. Be din veterinär bedöma hur just din hund ser ut och om ni behöver gå vidare med undersökningar och åtgärder. Ju tidigare man åtgärdar avvikelser, desto mindre sekundära problem och kroniska förändringar uppstår.
Hundar med BOAS kan få svårt att sova eftersom luftvägarna blir trängre när de slappnar av. Ibland hittar hunden andra sovställningar, den kan t.ex. sitta och sova, andas med öppen mun eller hålla leksaker/ben i munnen för att hålla luftvägarna lite mer öppna.Symptom hos trubbnosiga hundraser ses framför allt hos fransk och engelsk bulldog, mops, boston terrier, shih tzu och pekingese, men även andra mer eller mindre vanliga raser har symptom.

Se till att din hund inte blir överviktig, fettet lägger sig runt luftvägarna och bidrar till ökat tryck på luftstrupen. Här kan du läsa om hur du bedömer hull på din hund: Övervikt hos hund
Borsta tänderna och kontrollera så att det inte uppstår inflammation i tandköttet eller lösa tänder. Här kan du läsa mer om hur du borstar tänderna på din hund samt varför det är så viktigt: Borsta tänderna på din hund och katt.

Om du upplever att din hund har problem att andas bör du kontakta en fysisk veterinär akut. Om din hund har trånga nosborrar, andningsmissljud som exempelvis snarkningar/snorklingar, antingen i vila, vid aktivitet eller både och, är det bra med en bedömning av veterinär.

Hunden kan andas med öppen mun, sträckt hals och ibland med bukandning där den tar i med magen för att andas. Den kan hässja för att öka syremängden och för att svalka sig. Om det är mycket svårt att få luft kan det se ut som om hunden ler, den hässjar med uppdragna mungipor och är mycket stressad av att inte kunna få luft.

Ögoninflammation/infektion och skador på hornhinnan, då ögonens position gör dem mer utsatta för väder, vind och föremål men även då det är vanligt med viss nedsatt funktion i ögats eget skyddsystem så som tårvätska och blinkreflexer. Ibland kan pälsen på hudvecket vid nosen ligga och skava mot ögat och orsaka att hunden får kroniskt rinnande ögon.
Hos friska hundar är andningen helt tyst. Hundar med BOAS kan ha flera olika ljud från luftvägarna när de andas t.ex. snarkningar, snorklingar från nos/svalg eller väsande/pipande ljud, även i vila. Sköt om eventuella hudveck i ansiktet och vid svansroten dagligen, det kan räcka med koksaltlösning men finns även hudprodukter att använda beroende på hur det ser ut och hur mycket problem hunden har. I allvarliga fall kan man behöva operera bort hudveck t ex vid nosen för att få bukt med problemen. Känslighet för värme ökar eftersom det kan vara svårt att svalka kroppen genom hässjning, vilket nästan är det enda sättet en hund kan reglera kroppstemperaturen på då den inte kan svettas annat än via tassarna.

Hooch var partner till en polis (Tom Hanks) i filmen Turner and Hooch. Hooch var en Dogue de Bordeaux och hans riktiga namn var Beasley. Beasley hade en egen “stunt-hund” som hoppade in I vissa scener.
Beethoven är en Sankt Bernhardshund som spelar en av huvudrollerna i filmerna med samma namn som hunden. I filmen får han sitt namn eftersom han sjunger med när en av döttrarna i familjen spelar en bit av Ludwig van Beethoven’s femte symfoni på piano. Beethoven är en vänlig och hjälpsam hund som alltid ställer upp för sin familj. Döp din hund efter någon av de filmkändisar som finns i hundvärlden. Hundar har fått både huvudroller och biroller i många filmer och tv-serier. Här listar vi några kända hundar från filmer genom tiderna. Serieoriginalet är 40 centimeter på höjden och 60 centimeter på bredden, utfört i svart tusch och med kompletterande färgläggning i ljusblått. Uppslaget, som ursprungligen publicerades i tidningsbilagan ”Le Petit Vingtième”, beskriver på sina totalt 14 serierutor hur Tintin och Milou färdas i ett borduriskt flygplan och blir nedskjutna av syldaviskt luftvärn. Hergés serieoriginal var det mest värdefulla objektet i en auktion där 132 delar ur belgaren Jean-Arnold Schoofs samling totalt auktionerades bort för 2,7 miljoner euro.Det första albumet som Hergé gjorde egen research för var Blå lotus som utspelar sig i Kina under det dåvarande kriget mellan Kina och Japan och är en direkt fortsättning på Faraos cigarrer (ett album Hergé senare tecknade om, dock utan att ändra storyn). Det albumet kritiserade starkt Europas inblandning i Kina och hjälpte till att krossa många myter om det kinesiska folket (även om albumet innehåller stereotypa skildringar av japaner). Här frångås också eventuell rasism och istället målas dåtidens fördomar mot icke-européer upp. Under arbetet med albumet hade Hergé stor hjälp av en kinesisk student, Tchang Tchong-Yen, som bland annat hjälpte till med alla kinesiska skyltar som syns i albumet. Tchang fick plats i albumet och även flera album efter Blå Lotus. I Blå Lotus får vi också veta hur Tintins störste ärkefiende Rastapopoulos inte är någon vän till Tintin som framgått av Faraos cigarrer.

Tintins äventyr har under årens lopp kommit att bli en av de mest lästa av europeiska tecknade serier. Parallellt med befästa rollen som ”serieklassiker” har även Hergés serieoriginal kommit att få ökat kommersiellt värde.
Hergé bestämde att ingen annan skulle få fortsätta att rita Tintin efter att han hade dött. Det är därför albumet Tintin och alfabetskonsten aldrig blev färdigställt.

Kapten Archibald Haddock är Tintins bäste vän. Han börjar som en nedbruten och alkoholiserad sjökapten i Krabban med guldklorna (1941), men växer successivt in i rollen som detta seriealbums egentliga centralgestalt. Haddocks råa mänskliga sidor kontrasterar mot Tintins idealistiskt optimistiska sätt. Haddocks outtömliga förråd av invektiv – då något eller någon går honom emot – utnyttjas på ett måleriskt vis. Haddock gillar whisky – företrädesvis den skotska Loch Lomond – bor sedan äventyret Rackham den Rödes skatt på slottet Moulinsart, vilket en gång tillhörde hans anfader Francois Haddoque.
Tintin nämner att han pratade med ”tvillingdetektiverna” Dupond i den svenska utgåvan av ljudboken Enhörningens Hemlighet. De har dock olika efternamn, så mycket talar för att de inte är släkt. Den enda skillnaden i utseendet finns i mustaschen, där Dupond har en mer D-formad sådan än Dupont. De tidigare albumen (särskilt Tintin i Kongo) har av vissa kritiserats som rasistiska och kolonialistiska på grund av närmast karikatyrmässiga skildringar även av icke-européer. Hergé har senare förklarat att det berodde på att hans research då kom från andra- eller tredjehandsuppgifter om de länder som Tintin reste till. Dupondtarna (detektiverna Dupond och Dupont, för tydlighets skull ofta uttalat som [dypõ ’de] respektive [dypõ ’te]), står för mycket av seriens slapstick-humor. Deras inkompetens innebär bland annat att de ofta försöker gripa fel person – inte sällan Tintin. De ser ut som tvillingar, men det har aldrig framgått i serien om de verkligen är det. Hergé har inte heller uttalat om de är släkt eller ej.

Hur många heter Milou i Sverige?
Hur många heter Milou i Sverige? I Sverige finns det 242 kvinnor som har Milou som förnamn varav 162 kvinnor har Milou som tilltalsnamn. I Sverige finns det 42 män som har Milou som förnamn varav 18 män har Milou som tilltalsnamn.
Av de övriga figurerna i serien är det kapten Haddock, Dupondtarna, Bianca Castafiore, professor Kalkyl samt hunden Milou som är mest centrala och återkommande.Vid Hergés död 1983 höll han på med ett tjugofjärde album, Tintin och alfabetskonsten. Efter hans död ville hans medhjälpare Bob de Moor slutföra albumet men Hergés fru sa nej. Det finns även ett filmalbum, som Hergé inte var inblandad i, Tintin och hajsjön, samt två franska/flamländska album baserade på de två spelfilmer som gjordes i början av 1960-talet; Tintin i piraternas våld och Tintin och de blå apelsinerna. Dessa album består av foton från filmerna med berättande text. Oktober 2015 såldes i Paris ett originaluppslag ur Kung Ottokars spira från 1939 på auktion. Det slutliga auktionspriset blev 1 563 000 euro, vilket var dubbelt så mycket som förväntat. Auktionsfirman Sotheby’s meddelade att slutsumman motsvarade världsrekord i sitt slag (för ett uppslag av Hergés hand). Tintin i Sovjet är också det enda albumet som aldrig gavs ut i färgupplaga. Fram till 1940 tecknades alla albumen i svart-vitt; därefter tecknades seriesidorna om i färg, med fler rutor per sida och totalt mindre antal sidor.

Berättelserna spänner över många olika genrer: mustiga sjörövarhistorier, fantasy, politisk thriller, mysterier och science fiction. De tidiga albumen innehåller mycket action och slapstick-humor, medan de senare även blandar in mer sofistikerad humor och politiska kommentarer.
Med tiden tog Hergé längre och längre tid på sig för varje album. Mellan de två sista albumen gick det nio år. Under efterkrigstiden (1946–1989) följetongpublicerades serien på den franskspråkiga marknaden i serietidningen Tintin.Efter Nazitysklands förlust och Belgiens befriande, häktades Hergé anklagad för att ha konspirerat med nazisterna. Detta berodde på att den tidning som Hergé hade jobbat för hade ansetts som tyskvänlig. Detta öde drabbade många framstående personer i jakten på hämnd på alla som konspirerat med ockupationsmakten. Hergé förklarades dock oskyldig och kunde fortsätta sitt arbete. Den whiskydrickande skäggige, men rättrådige, kapten Haddock dyker först upp i albumet Krabban med guldklorna, som hjälplös och alkoholiserad kapten på fartyget Karaboudjan, som helt och hållet styrs av den elake styrman Allan. Tintins äventyr har totalt sålts i över 200 miljoner albumexemplar på mer än 50 språk. Sverige är ett av de länder där serien haft störst framgångar, och serien har återutgivits ett antal gånger på svenska.De första äventyren med Tintin trycktes i veckotidningen Tjugofemman 1948-1955. 1968-1978 publicerades en översättning gjord av Karin och Allan B. Janzon. Till 75-årsjubileet den 10 januari 2004 startade Bonnier Carlsen en nyutgivning av samtliga album på svenska, med en nyöversättning av Björn Wahlberg, som slutfördes 2005.

Tintin (vars namn betyder ungefär ”ingenting alls” på franska) baserades till stor del på en av Hergés tidigare figurer, nämligen scouten Totor – lämmelpatrullens oförskräckte ledare. Totors äventyr publicerades mellan 1926 och 1929 i den belgiska månadstidningen Le Boy-scout Belge (’Den belgiske pojkscouten’). Hergé, som var anställd på Le XXème Siécle med huvudansvar för ”Le Petit Vingtième”, fick i uppdrag att göra en uppbygglig men äventyrlig serie där Belgien framställdes i nationalistisk positiv dager. Hergés lösning blev att skicka huvudpersonen till olika platser runt om i världen, varför yrket som reporter var idealiskt. Trots att Tintin nästan alltid är ute på uppdrag som journalist förekommer det bara vid ett tillfälle att han skriver en artikel (i Tintin i Sovjet).Som kuriosa kan nämnas att kapten Haddock i den äldsta svenska översättningen inte dricker whisky, utan ”kalasmust”, och slottet Moulinsart heter ”Hökeborg”.

Serien publiceras första gången 1929 som en följetong i den belgiska tidningen Le XXème Siècles barnbilaga. Senare samma år kom den första historien – Tintin aux pays des Soviets (svenska: Tintin i Sovjet) ut i albumform. Åren 1946–1989 publicerades serien på den franskspråkiga marknaden i serietidningen Tintin. Tintins äventyr är en av de mest kända och spridda europeiska tecknade serierna, och seriens popularitet lade grunden för seriealbumets framgång som distributionsform. Över 200 miljoner album har sålts på 50 olika språk. Serieproduktionen avbröts 1983, vid Hergés död.Bianca Castafiore är operasångerska men fungerar snarast som kapten Haddocks största antagonist, något Bianca själv dock är omedveten om. Den stora operadivan verkar inte störa Tintin nämnvärt, och professor Kalkyl är till och med lite förtjust i henne.

Tintinalbumen i färg är på 62 sidor, en standard som infördes då Den mystiska stjärnan blev album (det första som blev färgalbum från början) och pappersransoneringen under andra världskriget krävde det. Vid några tillfällen var dock handlingen så vittomfattande att handlingen krävde mer utrymme. Vid dessa tillfällen valde Hergé att publicera berättelsen i två album. Dessa dubbeläventyr är:
Som en hyllning eller som parodi förekommer emellanåt Tintin och hans vänner i andra seriealbum. Dupontarna dyker upp i Asterix i Belgien, kapten Haddock och Milou hos Iznogoud. I Asterix drar i fält sidan 21 finns en frivillig belgisk legionär hos den romerska legionen. Denne legionär har en hårtofs misstänkt lik Tintins.Tintins äventyr samlades redan från början som seriealbum, och seriens ökande popularitet bidrog också till att etablera albumformatet som ett kommersiellt serieformat inom främst europeisk serieutgivning. Efter andra världskriget startades tidningen Tintin (1946–), med Tintins äventyr och andra serier i samma stil. Både tidningen och Hergés serie kom under efterkrigstiden att starkt bidra till Belgiens renommé som ”serieland”.

Trots sitt yrke som sjökapten verkar han inte ha några problem med att vistas längre perioder på land. Tvärtom verkar det vara en livsstil som han under seriens gång kommer att föredra allt mer, och framför allt verkar han uppskatta ett stillsamt liv på Moulinsart. En tänkbar orsak till detta nämns i albumet Det hemliga vapnet, där han berättar för Tintin att han inte orkar med fler äventyr för att han börjar känna sig gammal.
Under andra världskriget ockuperades Belgien av Tyskland och Hergé ställdes under viss censur. I Det sönderslagna örat från 1938 framstod ett fientligt flygplan (under ett krig mellan två påhittade sydamerikanska stater) mycket lik en tysk Messerschmitt, vilket föranledde tyska protester. Hergé ändrade därför delvis stil under kriget, och producerade då det mest sålda Tintin-albumbet genom tiderna, uppföljaren till Enhörningens hemlighet – Rackham den Rödes skatt. Det är också i detta album den kraftigt lomhörde professor Kalkyl dyker upp första gången. Albumet avslutas med att Tintin, kapten Haddock och Kalkyl finner den skatt de letat efter genom två album, men inte där man letat utan i slottet Moulinsarts källare. De övertar därefter också detta slott.

Seriens rena men uttrycksfulla teckningsstil, ”den klara linjen” (ligne claire), har fått många efterföljare, liksom dess äventyrsromantiska intriger och den noggranna research som Hergé lade ner inför de senare albumen.
Förutom dessa finns det många andra viktiga figurer i serierna. Hergé lyckas också ofta återanvända figurer i flera album, varigenom läsaren kan följa figurens utveckling.Milou är Tintins hund som lika ofta räddar Tintin som att han blir räddad av Tintin. Milou är förtjust i whisky och passar på att dricka detta när helst han kan. Milou är en vit strävhårig foxterrier, vilket framgår i flera intervjuer med Hergé.

Tintins äventyr (franska: Les Aventures de Tintin) är en tecknad serie som omfattar tjugofyra seriealbum författade och tecknade av den belgiske serieskaparen Georges Remi, alias Hergé (initialerna G R i omvänd ordning och uttalat på franska). Hjälten, Tintin, är en ung, orädd resande reporter som ständigt råkar ut för halsbrytande äventyr, ofta åtföljd av sin trogna hund Milou, den färgstarke kapten Haddock, de klantiga detektiverna Dupond och Dupont och den egensinnige professor Kalkyl.

Vilka hundar är Trubbnosar?
Alla trubbnosar utvecklar inte luftvägsproblem men ju kortare nos desto större risk. Symptom hos trubbnosiga hundraser ses framför allt hos fransk och engelsk bulldog, mops, boston terrier, shih tzu och pekingese, men även andra mer eller mindre vanliga raser har symptom.
Det första äventyret, Tintin i Sovjet, publicerades som följetong med början 10 januari 1929 i ”Le Petit Vingtième”, en barnbilaga till den belgiska tidningen Le XXème Siècle och gavs ut som album senare samma år. I Frankrike följetongpublicerades serien, fram till 1940-talets slut, parallellt i serietidningen Cœurs Vaillants.Professor Karl Kalkyl (i original ”Professeur Tryphon Tournesol”, på engelska ”Cuthbert Calculus”) skapar, liksom Dupondtarna, många komiska situationer genom sin lomhördhet, eller snarare sin bristande insikt om denna, vilket ofta resulterar i konstiga missuppfattningar. Han är emellertid en begåvad vetenskapsman och bidrar med flera uppfinningar. I tidiga album är uppfinningarna ofta lite stolliga; senare får vetenskapsmannen Kalkyl en allt mer seriös prägel, utan att förlora sin komiska funktion.

Nestor är en betjänt, trogen sin arbetsgivare och till sin arbetsplats slottet Moulinsart. Nestors första framträdande är i seriealbumet ”Enhörningens helmighet” där han träffar på Tintin och Haddock. Nestor är ärligheten själv, men har en stor svaghet, nämligen att han dricker whiskey i smyg.
Omar Ben Salaad är en affärsman som bor i Marocko. Han är den rikaste och mest respekterade mannen i staden och äger ett stort palats med tjänare, hästar, bilar och stora marker samt ett välbekant modellskepp. Rackham Den Röde är en fruktad pirat som Haddocks förfader riddar Haddoque hamnar i dispyt med som resultera i att Rackham bordar Haddoques skepp och övermannar hans män. Kapten Haddock är en råbarkad sjöman, fast trots sin tuffa stil har han ett mycket gott hjärta och står alltid på sin vän Tintins sida. Haddock nyttjar gärna och väldigt ofta sina klassiska ”snälla” svordomar, såsom ”anfäkta och anamma”, ”bomber och granater” samt ”huggormars avföda”. Något kaptenen också gärna nyttjar är givetvis alkoholhaltiga drycker, rom och whiskey är ett par av hans favoriter.

Tintin är en ung reporter som ständigt råkar ut för spännande äventyr och till sin hjälp/stjälp har han kapten Haddock, Dupond och Dupont och sist och minst sin hund och trogne hjälpreda Milou.

Dupondtarna är poliserna som alltför ofta hamnar i klistret på grund av deras utomordentliga klantighet. Dupondtarna framställs och ser ut som tvillingar, men Hergë har dock aldrig uttalat sig om de verkligen är det.
En äldre gentleman som är kleptoman med en mani att katalogisera sina stölder. Kärt barn har många namn och denna herre har tre. I svenska förlagan ”Enhörningens hemlighet” heter han Aristarkos Filokrates och i filmen går han under namnen Aristedes Silk (engelska) och Aristides Filosell (svenska).

Tintins trogne följeslagare och hund som många gånger räddar honom från farliga situationer. Trots att han ser ut som en foxterrier är det än idag inte bekräftat att Milou skulle vara det. Oavsett hundras kan Tintin alltid lita på sin trofaste hund.
Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.Le Mystère du diamant bleu | Monsieur Boullock a disparu | Tidningen Tintin | Tintin och alfakonsten | Tintin och Hajsjön | Tintin i Nya världen | Tintiniana/Tintinism

Tintin | Milou | kapten Haddock | Dupondtarna | professor Kalkyl | Bianca Castafiore | Irma | herr Wagner | Nestor | Serafim Svensson | Tchang | Abdallah | emir Muhammed Ben Kalish Ezab | Senhor Oliveira da Figueira | Szut | kapten Chester | Ridgewell | Rastapopoulos | Allan | Doktor Müller | Bröderna Fogel | Dawson | Pablo | överste Jorgen | överste Sponsz | general Alcazar | general Tapioca | Ivan Sackarin | slaktare Sanzot | professor Cantonneau | maharadjan av Gopal Milou (fr. Milou, även kallad Terry i vissa svenska översättningar, bl.a. i Kamratposten) är reportern Tintins helvita foxterrier. Milou är en lojal hund som alltid följer sin ägare på hans äventyr, men som ibland ställer till det för Tintin i sin jakt på mat eller sprit, eller genom att bli tillfångatagen. Hejsan! Jag heter Louvisa och jag har en kompis som heter Astrid men hon är inte här! Vi två har iallafall gjort en tintin blogg tilsammans och nu tycker vi att ni ska få veta lite om tintin karaktärerna!Det blev ytterligare en höjning när Riksbanken presenterade det nya räntebeskedet. Riksbankschef Erik Thedéen gästar Nyhetsmorgon och berättar om ekonomins framtid, dalande svenska kronan och räntehöjningarna. I måndags fick han utmärkelsen ”Lisebergsapplåden” som man får om man gjort Sverige lite gladare, nästa vecka startar hans sommarturné med succéshowen ”Grand finale”, i höst är han med i musikalen av filmen Änglagård – och om fyra dagar fyller han 75 år – det tar aldrig stopp för sommargästen Tommy Körberg. Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.Tomas Bolme säger: Jag tror att han hade dålig relation med sin far eftersom han söker sig till Haddok som fadersgestalt. Han har nog fått ta ansvar i unga år.

Tomas Bolme säger: Det var väldigt roligt att spela in alla skivorna. Gänget var väldigt trevligt, vi spelade alltid in på söndagar så det blev mycket kaffe och bullar.
Hanna säger: Hergé dämpade väl sin rasism något i just Bianca Castafiores juveler, genom att låta Kapten Haddock vara snäll mot zigenarna… Hur tror du samhällsbilden skulle se ut om Tintin skrevs idag? Tomas Bolme säger: Tror inte att jag är den rätte mannen att svar på det… men prata med Peter Jihde på tv-sporten, det är väl det närmaste en Tin Tin frissa jag har sett. SingleStar säger: Varför får inte Kapten Haddock en egen serie som Obelix och Joakim von Anka har fått? Trots allt så är Kapten Haddock den som är skönast i hela serien, har det bästa ordförrådet och dessutom dricker han den mycket utsökta whiskyn Loch Lomond.

Vilken sorts hund är Milou?
Milou har identifierats som en vit foxterrier; rasen var populär på 1920- och 1930-talen när Hergé skapade Tintin och flera illustrationer i Hergés arkiv visade att Hergé inspirerades av olika terriertyper när han skapade Milou.
Tomas Bolme säger: Tintin i Sovjet är ju ganska grym, så vi har valt att inte göra den. Soldater med röd stjärna springer runt och sparkar ihjäl spädbarn. Alldeles för grymt, tycker jag.Tomas Bolme säger: Jag har ju inte riktigt den rösten privat. jag har lagt upp den något. Men det är intressant att komma till lågstadier och prata med Tintins röst. Dave säger: ”Tintin in the Land of the Soviets” finns ju, om jag inte har lyckats lura i mig själv detta. Skulle det vara ett framtida projekt att föra in på band/cd månntro? Tomas Bolme säger: Månen tur och retur. Klart att det är häftigt att åka till Sydamerika men månen är ju alltid vassast. Det är trots allt bara Tintin och två amerikaner som ar varit där.Tomas Bolme säger: Jag är ingen specialist på varken årtal eller antal. Nästan alla som gillar tintin kan det där bättre än jag. Jag tror att jag har spelat in två filmer under 80-talet, tror jag.

Vad betyder namnet Milou?
Milou betyder ”Trevlig” på tjeckiska, ”Äpple” på grekiska och ”Älg” på mandarinkinesiska. För övrigt är det namnet på Tintins hund i serierna om Tintin av den belgiske serietecknaren Hergé. Tintins hund är en hanhund och han är döpt efter Hergés första flickvän som hette Marie-Louise men gick under smeknamnet Milou.
DOG NEWS – Sveriges största hundblogg med nyheter om hund, upptill 210 000 besökare i månaden och över 10 000 artiklar i arkivet! Hundnyheter 7 dagar i veckan från när och fjärran. Vi har över 60 års erfarenhet av hund och skriver om det mesta som rör hund och är störst på hundnyheter, motsvarande finns inte på svenska på internet.Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. All material on this website, is protected by Swedish and international copyright law.Ännu lite av en slump var det att jag tog just den här tiken. Jag bodde i lägenhet i Stockholm och längtade intensivt efter en hund men hade för mig att jag måste ha en liten ras. Så kom Stina tillbaka till min mamma efter att ha varit såld till en familj som snabbt upptäckte att de var allergiska och eftersom jag naturligtvis helst ville ha en beardis så hämtade jag henne. Stina var betydligt bättre än sin mamma men ingen stjärna. Däremot hade hon ett alldeles underbart temperament. Hon var med mig jämt, vi tog tunnelbanan i rusningstid varenda dag och hon blev uppskattad kontorshund på mitt jobb där hon vänligt tog emot alla gäster. Vi gick spårkurs på Vällingby Brukshundsklubb och Stina genomförde också ett godkänt karaktärsprov. Stina parades med Ch Potterdale Cassius, Braids Oscar Wilde, Ch Farmarens Zinzano Zam och Ch Farmarens Leprechaun.

I mars 1971 föddes vår familjs första bearded collie – Bifrosts Bianca. Hon blev början på min mammas, och senare min, bearded collie-avel. Här finns varje generation, från Bianca fram till idag, i en rakt nedstigande tiklinje.
Kitty påminner mig mycket om sin mor Kiara som jag tack och lov fick lov att låna för en kull valpar! Kitty blev snabbt svensk utställningschampion och har också ett godkänt anlagsprov i viltspår. Hon fick sin första valpkull 2021 då hon parades med Ch Old Smuggler’s Subzero Hero, en plan jag haft sedan innan hon föddes.

Inga föddes i en fin kull, förutom hon själv blev tre syskon champions i Sverige och flera gjorde även godkända karaktärsprov och tävlade i lydnad. Hennes enda syster blev stamtik på kennel Old Highland’s. Inga var en hund som gjorde allting rätt. Hon var nästan för lätt att ha – tuggade inte på något, drog aldrig i ett koppel. Hon var mycket vacker men tyckte att utställning var ganska tråkigt. Briljerade gjorde hon däremot i fårhagen. Den proffstränare vi gick hos i USA frågade i många år efter Inga, som var en av de bästa beardisar hon någonsin sett. Min fina Inga blev över 16 år gammal. Hon parades med fyra hanar – Ch Arlin My Cousin Vinnie, Ch Nonesuch Irish Trace Morgan, Ch Trollflöjtens Nobel Prize och Ch Nonesuch New Sensation. Jag behöll Ch Old Smuggler ’s Imagination och Ch Old Smuggler’s Firecracker som båda finns kvar i våra stamtavlor idag. En annan Inga-dotter – Ch Arlin Fantasy of Old Smuggler – blev stamtik på kennel XTC i USA. Inga gjorde ett godkänt vallanlagsprov och CGC (Canine Good Citizen) vilket är ett test i vardagslydnad med lite inblanding av enklare mentaltester.
Charmiga Tintin är utställd ett par gånger med ck och har ett godkänt vallanlagsprov. Hon har också känd mental status då hon genomfört BPH med skott och har fått SBC:s allroundplakett i brons. Tintin har haft två valpkullar, först inseminerad med fryst sperma från Ch Spindrift Bend It Like Beckham (USA) och den andra med Ch Beastly’s Tweed Kettle. Tintin är samma påhittiga filur som sin mor och mycket trevlig att ha omkring sig. Hon har gått en kurs i nosework, något som vi mest haft roligt med hemma. Tintin har flyttat och stortrivs hos sin familj där hon får all uppmärksamhet.Mamma behöll valp ur fel kull, tyckte jag och hade nog en poäng i det. Men så här i efterhand är jag ju glad att det blev som det blev. Nilla var en brun tik som jag inte har mycket minnen av eftersom jag hade flyttat hemifrån vid det här laget. Hon var mycket rar, ganska tunn men med fina proportioner. Hon fick valpar med Trollflöjtens Moonlight Menuette, kullbrodern S BCH Trollflöjtens Magic Mandoline och Ch Twice Blackbobby.

Jag är så tacksam att jag bestämde mig för att ta den där sista kullen på Mia – kullen som gav mig Lucy. Lucy blev champion på nolltid men var aldrig lika vacker som sina förmödrar. Däremot är hon rasande trevlig och en stor personlighet. Lucy fick valpar efter att vi flyttat tillbaka till Sverige och parades med Ch Rivermeadow’s Wild Card, Ch Alistair’s Jolly Good Fellow samt Ch Goonie’s Highlander Lad. Hon är mamma till ett par champions, samt ett par som utmärkt sig inom lydnad, bruks och agility och naturligtvis till min egen Tintin – Old Smuggler’s Tickled Pink VA. Lucy själv har ett godkänt vallanlagstest (HIC) och bor idag hos mina goda vänner i Chicago där hon nyligen firade sin 16:de födelsedag.I Tintins andra kull behöll vi Mymlan. Hon är utställd med CK, har avlagt ett BPH med skott, godkänt vallanlagsprov och ett godkänt anlagsprov i viltspår. Hon är en väldigt lätt hund att ha, mycket följsam, lugn och vänlig. Mymlan har haft två valpkullar en med Old Smuggler’s Big Top Clown med bara en enda valp, och en med Ch Moonfellow Free Spirit.

Syrran Steffi ägs av Jessica. Hon är utställd med excellent, har ett godkänt vallanlagsprov och ett godkänt anlagsprov i viltspår. Steffi har haft en valpkull med Ch Vallklanens Old Ben Lomond och en med Farmarens New Investment.Kulan, som hon kallades, var inte lika fin som sin mamma. Hon gjorde inte mycket väsen av sig och jag har inte så tydliga minnen av henne. Men jag vet att det var diskussioner om vem hon skulle paras med och att vi en dag körde genom stan och fick se en kraftig, vacker bearded collie som var ute och gick på gatan. Tvärbromsning, ut ur bilen – ”hallå, vem är det där?” Familjen hade just tagit över hunden som var en omplacering vid namn Hillgrove Eager Boy – ”Tasseman”. En riktig snygging, maskulin och mycket trevlig. Med honom fick Kulan en fin kull med bl a Ch Trollflöjtens Charlie Mingus och Ch Trollflöjtens Mahalia Jackson. Kulan parades också med Braids Felix och Trollflöjtens Paddington. Mia såldes till en uppfödare i USA som fick problem med sin hälsa efter bara några månader. Hon ringde mig och sa ”den här hunden är för bra för bli sällskapshund här hemma, jag tycker du ska ta tillbaka henne”. Det gjorde jag och är mycket tacksam för det! Mia var en underbar tik, kanske den som kommit närmast sin mormor när det gäller att vara ”hela paketet”. Hon var superstabil, trygg och alltid vänlig och dessutom mycket fin att se på. Tyvärr var jag av olika orsaker inte förmögen att riktigt förvalta henne som avelstik. Det var en tid när det hände lite för mycket annat i mitt liv. Mia parades med Ch Classical Truly Irresistable, Ch Trollflöjtens Nobel Prize och Ch Old Smuggler’s CaRob XS Baggage och jag behöll bara en valp ur den sista kullen. Vid sekelskiftet 1900 började den tidigare så effektiva grythunden, som var expert på att jaga ut rävar, bli oerhört populär som sällskaps- och utställningshund, och passerade den släthåriga i popularitet.

I dag är standarden god och det arbetas seriöst och hängivet över hela världen på att förbättra standarden. Vi fick vänta ända till 1979 innan några entusiaster bildade vår nuvarande Svenska Strävhåriga Foxterrierklubb.”
Sträv- och släthårig foxterrier delas upp i två rasvarianter, men är egentligen två hårlagsvarianter av samma ras. Den strävhåriga är äldst och härstammar från de strävhåriga jaktterrierna i gruvdistrikten i Dunham, i Wales och Derbyshire. De har nämnts i skrift och avporträtterats sedan 1600-talet.Foxterriern är dessutom den äldsta terrierrasen och som sådan är den frisk, stark och poppis. Även om dess popularitet minskat sedan storhetstiden på 1940-talet, verkar inte dess ställning i Sverige avta nämnvärt. I SKK:s senaste registerstatistik hade de till och med ökat med 75 %.