Posted on

Mycket Pormaskar I Ansiktet

Redo för semester? Se då till att packa smart! Det finns inte längre en ursäkt till varför man fyllt halva väskan med sina ”must haves” – ta med dig ett resekit istället. Gör dig redo för semester med ett resekit som tar liten plats i väskan men som gör stor nytta för din hud. Här listar vi ett urval som blir perfekta på resan.

Varför har jag så mycket pormaskar?
Porer är små öppningar i hudens yta där hårsäckar och svettkörtlar mynnar ut. Huden utsätts dagligen för påfrestningar, smuts, dammpartiklar och luftföroreningar som lägger sig ovanpå huden och täpper till porerna. Inuti porerna samlas dessutom talg, fett och döda hudceller. Det är dessa som vi kallar för pormaskar. Cachad
Dr. Schrammek’s Green Peel är en kliniskt beprövad metod som idag finns i över 60 länder. Behandlingen är baserad på en speciell blandning av örter och naturliga ingredienser som verkar på huden för att stimulera cellförnyelsen och främja kollagenproduktionen. Resultatet? En slätare, jämnare och ungdomligare hud. Detta är en behandling som passar alla oavsett vad du vill jobba på. Behandlingen skräddarsys till dig och din hudtyp. Som du kommer se nedan så kan behandlingen behandla hudtillstånd som förstorade porer, akne, rosacea och mycket mer.

Sommaren står för dörren och hos oss hittar du produkterna som får dig att stråla hela sommaren lång. Ta del av våra bästa sommartips nedan för att ge dig själv en bra start på de varma månaderna!
Rosacea är en hudåkomma som kan vara besvärlig och påverka självförtroendet. Det är en av våra vanligaste hudsjukdomar. Men oroa dig inte, det finns sätt att hantera och behandla Rosacea för att få lindring och förbättring av din hud, och vi vet hur! Kom ihåg att behandling av rosacea kan vara en process som kräver tålamod och konsistens. Var vänlig mot din hud och ge den den vård den behöver. Med rätt strategi och engagemang kan du hantera rosacea och återfå en lugn och balanserad hud.Sommartider brukar innebära en hel del tid på beachen. Därför fokuserar vi i detta inlägg på bra produkter som håller för bad och lek samtidigt som du får en återfuktad hy som håller UV-strålarna i schack.

Samtidigt ökar mängden av en speciell bakterie som också spelar roll för att du får akne. Akneutslagen bildas när talgkörtelns nedre del blir inflammerad.

Akne beror inte på att huden är smutsig. Därför hjälper det inte att tvätta sig extra mycket. Det räcker att tvätta en eller två gånger om dagen. Du kan använda en mild tvål eller ansiktstvätt för fet och finnig hy, gärna utan parfym.En del andra hudsjukdomar och infektioner i huden kan ge symtom som liknar akne. Du kan få remiss till en hudläkare om läkaren på vårdcentralen är osäker.

Dina arvsanlag har en viss betydelse för om du får akne. Risken för att du får mycket akne är större om din ena genetiska förälder hade svår akne i tonåren.Den typ av akne som oftast kommer i tonåren kallas akne vulgaris, som betyder vanlig akne. Den ser ut som små gula eller röda upphöjda utslag som ofta ömmar. Oftast sitter den i ansiktet, men ibland också på bröstet och ryggen. Den läker för det mesta utan att lämna ärr. Kläm inte på aknen, eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen bli värre. Du ska inte heller själv sticka eller skära i en böld. Då ökar risken att få ärr. En del forskning har visat att du kan få mer akne om du äter mycket söta saker. Samma sak gäller i vissa fall för mjölkprodukter. Men det finns annan forskning som visar att det inte spelar någon roll. Kontakta en vårdcentral, skolhälsovården eller en ungdomsmottagning om du har mycket akne, stora ömmande knölar eller om du får ärr av aknen. Detsamma gäller om du tycker att det är jobbigt att din akne syns och att det får dig att må dåligt. Personer i alla åldrar kan få akne, men det är vanligast i tonåren. Det är hormonförändringarna i puberteten som gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna. För de allra flesta försvinner aknen efter puberteten.För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Var tredje tonåring mellan 12 och 17 år har så mycket akne att de kan ha nytta av någon typ av behandling. En liten grupp har en mycket besvärlig akne som försämrar livskvaliteten mycket. Akne är utslag som beror på inflammerade talgkörtlar. Akne kallas också finnar. Ofta kommer akne i ansiktet, på bröstet och på ryggen där du har flest talgkörtlar. Akne är vanligt och beror inte på dålig hygien. Det går att bli av med akne, även om det kan ta lite tid. Akne läker nästan alltid utan att du får några ärr. Men ibland blir det ärr som inte går bort. Du kan få behandling för dina ärr när utslagen är helt borta och du har slutat att få nya. Många tycker att aknen blir bättre under en solig sommar. Solen minskar inflammationen i huden. Aknen kan därför tillfälligt bli bättre om du solar försiktigt utan att bränna dig. Men att sola länge och så mycket att du svettas eller att använda feta solkrämer kan göra att du får akne.I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och du får mer könshormoner. De gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna som sitter under huden. Talg är en sorts fett som tillsammans med hudrester gör att talgkörtelns öppning täpps till och du får en pormask.

En del får akne först i vuxen ålder. Andra har kvar sin akne ända upp i 50-årsåldern. Sådan akne kallas för akne tarda. Det kan vara svårt att skilja vuxenakne från en hudsjukdom som heter rosacea.
Ärr på ljus hud syns ofta som små rödlila märken medan ärr på mörk hy syns som små mörkbruna märken. Ärren kan bli kvar under en längre tid om du solar. Det innebär att det tar längre tid för ärren att bli hudfärgade om du solar. Smink orsakar inte akne men kan göra huden mer irriterad. Därför kan det vara bra att vara försiktig med smink. Undvik att använda smink som innehåller oljor eller annat fett. Du kan inte hindra att akne bildas eftersom både hormoner, hudtyp och ärftlighet har betydelse. Men det finns en del du kan göra själv för att minska besvären, även om det brukar ta lite tid. Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården. Du kan använda en fettfri gel om huden blir torr. På apotek finns en receptfri milt bakteriedödande kräm som innehåller propylenglykol. Krämen är bra för torr hud.

En mer besvärlig form av akne visar sig som stora och ömmande knölar som kan ligga djupare i huden. Utslagen kan svullna och göra ont. Det är vanligt att det blir ärr när aknen har läkt. Kontakta en läkare eftersom du behöver tablettbehandling. Det minskar risken att få ärr.
Talg innehåller ett mörkt pigment, melanin, som oxiderar och blir svart när den utsätts för luft – det är därför öppna pormaskar har ett mörkt utseende. Alltså är det inte smuts! Om man klämmer på en pormask så kommer talget ut och kan likna en liten mask. Därav namnet. Om man klämmer en pormask felaktigt kan det dels bildas en inflammation, men huden kan också få skador.Man delar upp pormasken i två olika sorter där den ”öppna pormasken” har kommit i kontakt med syre, vilket har lett till att den oxiderat. Medan den stängda komedonen syns som en vit upphöjning på huden. När utgången blir täppt kan inte talget komma ut och det blidas en propp. När talget i poren reagerar med syret sker då en så kallad oxidation av talget och melaninet i talget blir svart (detta kallas då öppen komedon). En svart pormask är inte smuts, utan oxiderat talg i porens öppning. Klämmer man runt öppningen kan talget som kommer ut se ut som en liten mask, därav namnet. En talgpropp längre ner i huden, en vit pormask, är täckt av översta hudlagret (sluten komedon). Dessa förväxlas lätt med milier, små knottror i huden som består av keratin.

3. Välj en gelbaserad rengöring – Om en person har fet hud och vill minska utseendet på sina porer, bör de välja en gelbaserad rengöring. En gelbaserad rengöring hjälper till att rensa olja från porerna, vilket minskar deras utseende. Det är dock viktigt att rengöringen även är fuktgivande och inte torkar ut huden – vilket kan ge en motsatt effekt på talget.För förstorade porer som orsakats av solskador är de aktiva ämnena utformade för att återskapa hudens naturliga elasticitet så att porerna blir synbart mindre.Vi kan inte komma undan våra gener och förändra storleken på förstorade porer, men vissa ingredienser kan göra att de inte märks lika tydligt. Huden bör exfoliera en eller två gånger i veckan, beroende på typ av peeling. Exfoliating hjälper till att lösa upp döda hudceller och talg från porerna som kan blockera dem. Leta efter exfolierande produkter som innehåller salicylsyra. Dessa produkter kan oftast användas oftare än 1-2 gånger i veckan beroende på sammansättningen. Använd enligt anvisningen. 6. Applicera en lermask – Att använda en lermask en eller två gånger i veckan kan hjälpa till att ta bort olja från porerna. Detta kan hindra dem från att bli förstorade och minska deras utseende.Alla har porer, det finns för att vi ska kunna svettas och för att huden ska smörja sig själv med hjälp av talg. Alltså ett ganska fiffigt påhitt av kroppen! Just pormask blir det när porern tilltäpps igen med talg och fastnar. Det blir överskott av talg och gamla hudceller vilken kan orsaka tillstånd som exempelvis akne. Pormaskar bildas som ett resultat av överskott av talg som produceras vid basen av hårstrån. Detta kan ofta bero på hormonförändringar, särskilt under puberteten.

2. Tvätta ansiktet morgon och kväll – Att tvätta ansiktet är grundläggande hudvård. Att ha en bra ansiktsrengöring är viktig. Att tvätta ansiktet varje morgon och kväll hjälper till att tvätta bort olja och smuts från porerna, vilket bidrar till att minska tilltäppthet.
1. Välj Vattenbaserade Hudvårdsprodukter – Om du har en fet hud bör de se till att de använder vattenbaserade produkter. Användning av vattenbaserade produkter undviker extra olja att komma in i porerna. En person med fet hudtyp och stora porer bör undvika oljebaserade produkter. Dessa kan leda till överflödig olja på huden, vilket gör att porerna upplevs större.

Ingredienser i hudvårdsprodukter som bygger upp huden från insidan och stimulerar produktionen av kollagen har indirekt effekt på porerna. När kollagenet och elastinet stärks så blir huden fastare och spänstigare, vilket ger en porsammandragande effekt.
Ärftlighet är en viktig faktor för porernas storlek samt mycket fet hud och förtjockad epidermis till följd av solskador. Personer med naturligt fet hud kan lättare få akneutslag och förstorade porer. Testosteronnivån är en styrande faktor för talgproduktionen och därför har män ofta större porer än kvinnor. Både män och kvinnor har testosteron, som är en viktig faktor för hudens talgproduktion. Ett enzym som heter 5-alfareduktas omvandlar testosteron till dihydrotestosteron, som stimulerar talgproduktionen. Komedoner uppstår i utvidgade hårfolliklar som fyllts med keratinavlagringar, bakterier och talg. Komedoner kan vara både öppna eller slutna. Om poren är öppen oxideras hudfetterna och ändrar färg från vitt till svart. Komedoner ger inte upphov till förstorade porer utan är ett oönskat resultat av dem. Vid förstorade porer kan aktiva ingredienser, som rödklöver, behövas för att reglera talgproduktionen och dra samman porerna och även få dem att se mindre igentäppta ut.8. Använd Solskydd – Det är viktigt att ta hand om huden i solen. Om en persons hud blir solskadad torkar huden. När huden är torr kan porerna se större ut. Solen påverkar elasticitet och nedsatt elasticitet kan även visa sig i uttänjda porer.Att klämma pormaskar är verkligen ingenting vi rekommenderar då det finns en övervägande risk för att man klämmer fel och skapar inflammation. Risken är också att man skadar huden då man använder fel teknik och klämmer för hårt. Detta kan leda till att du får fula ärr, blir röd och får ytliga blodkärl. Men om du verkligen, verkligen måste klämma pormaskarna så finns det några saker som man bör göra för att undvika skador och inflammationer.5. Återfukta Huden – Lite motsägelsefullt men fukt kan bidra till att minska porerna. Fuktgivande kräm och serum som används efter rengöring av huden viktigt för hudens balans.

7. Ta alltid bort smink på natten – Det är viktigt att alltid ta bort smink innan du lägger dig. Sova med smink på natten kan leda till att porerna blir blockerade. Detta beror på att smink, olja och bakterier byggs upp i porerna.

Porer är öppningar i hårfolliklar och fungerar som utlopp för transpiration, svett och andra toxiner. Förstorade porer förekommer vid fet problemhud eller åldrande hud och kan täppas igen av dött, keratiniserat material och talg som utsöndras av talgkörtlarna. Personer med förstorade porer kan lättare få akneutslag.
Genom att använda lermasker får du alla goda egenskaper som finns i andra masker, men du slipper oljan som annars kan göra att du får pormaskar eller finnar. Lermasken suger upp all smuts och olja och gör att huden ser strålande ut. Leta också efter masker som innehåller kol, det hjälper till att tömma porer.

Varför återkommer pormaskar?
Det är väldigt vanligt och kan vara säsongsbaserat. Det är till exempel vanligt att man blir torrare under vinterhalvåret. Förstorade porer är en konsekvens av dina pormaskar. Porerna blir vidgade på grund av allt överflödigt talg och döda hudceller som täpper till porens mynning.
Eftersom pormaskar består bland annat av döda hudceller och bakterier så är exfoliering nyckeln bakom en pormaskfri hy. Skrubba huden regelbundet, men det är viktigt att du inte överskrubbar huden. Du ska inte riva sönder huden utan bara få bort döda hudceller.

Det är ingen slump att denna syra ofta ingår i aknebehandlingar, då den är grym på att får bort orenheter som kan bidra till både pormaskar och finnar, den reparerar även hudcellerna. Syran är ganska stark så var varsam med att använda den för mycket, särskilt om du har känslig hy.
Gå aldrig (alltså, ALDRIG) och lägg dig med smink. Ditt smink täpper igen porerna och kan till slut bli pormaskar. När du rengör ditt ansikte ska du vara riktigt noga, se till så att verkligen allt smink försvinner. Rengör gärna huden en gång extra än chansa på att du fått bort allt.

Varm ånga öppnar upp porerna och driver ut smuts och andra orenheter (perfekt). Koka upp varmt vatten, häll det i en stor bunke. Sätt dig sedan med huvudet över det varma vattnet och lägg en handduk över. Sitt så i ungefär 5 – 15 minuter och avsluta med att skrubba huden för att få ut allt smuts. Avslappnande och så bra för huden.
Rengör huden noggrant och tvätta ansiktet med varmt vatten, det öppnar upp porerna och gör att dem blir lättare att tömma. Sedan är det bara att köra på. Du ska dock inte använda dem om du har rosacea, psorerasis, akne eller om du är solbränd.Det du absolut inte ska göra är att klämma dina pormaskar. Förutom att de kan bli inflammerade och leda till finnar så kan du även få ärr. Att klämma dem är frestande men det är ingen permanent lösning, då de alltid kommer dyka upp igen. Istället så finns det några andra och bättre saker du kan göra som får dina pormaskar att försvinna. Dermatologer är oense om pormask-strips är ett bra alternativ för att få bort pormaskarna. Å ena sidan får du ut allt ur porerna men å andra sidan kan huden ta skada av dem och eventuellt orsaka finnar. Använder du dem på rätt sätt så är det trots allt ett bra alternativ. Ansiktsmasker med enzymer tar bort döda hudceller vilket är A och O när det kommer till att bli av med pormaskar. Leta efter masker som innehåller papaya, ananas eller pumpa.Bara för att du har torr hy så betyder det inte att du inte kan få pormaskar. För har du torr och fnasig hy kan det lätt bli att flagorna täpper till porerna. Därför är det viktigt att hela tiden återfukta huden med en bra fuktkräm.

Pormaskar kan verkligen göra en så frustrerad. De tycks alltid dyka upp och dessutom vara så svåra att få bukt med. Vi listar några enkla tips som kan bidra till att dina pormaskar försvinner för gott.
T-zonen är det område i ansiktet som innefattar panna, näsa och haka. Det är vanligt att pormaskar och andra ovälkomna gäster dyker upp här, men det kan också vara spritt på kinderna.

Därefter utförs en behandling på din hy som valts ut för just din problemhy. När det kommer till pormaskar behandlar vi detta med en porrengöring. Vi ångar upp huden, rengör på djupet och klämmer ut innehållet i porerna. Det har visat sig effektivt för att behandla pormaskar.
Flera områden på din hud kan upplevas strama, röda och irriterade. Yttorhet beror på avsaknad av fukt. Det är väldigt vanligt och kan vara säsongsbaserat. Det är till exempel vanligt att man blir torrare under vinterhalvåret.Pormaskar kan också kallas för stora porer, öppna komedoner, stängda komedoner och porig hy. Här läser du mer om vad det är och vilken behandling som är effektiv mot problemet. Vi rekommenderar alltid att börja med en kostnadsfri konsultation. Där skräddarsyr vi en behandlingsplan för dig som vill bli av med pormaskar.Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Pormaskar är ett resultat av en process som startas i acnebenägna porer där hudceller inte faller bort som de ska. Men varför får man pormaskar? Jo, bildandet sker när döda hudceller klumpas ihop nere i poren samtidigt som nya celler produceras snabbare än vad de gör i icke acnebenägna porer. Den ökade talgproduktion gör det trångt eller stängt i porens mynning. Sedan härsknar talget och en bakterie som heter propionibacterium acnes hittar dit.Nej, det enda som möjligtvis är samma är färgen. Milier är inkapslade keratincystor. De saknar helt och hållet poröppning och går därför inte att klämma på samma sätt som en pormask.

Förstorade porer är en konsekvens av dina pormaskar. Porerna blir vidgade på grund av allt överflödigt talg och döda hudceller som täpper till porens mynning. Du ser dina porer tydligare för att de helt enkelt blir större av allt det som bildas i dem. Ja. Porrengöring är i huvudsak behandlande mot svarta och vita pormaskar men kan även vara bra mot andra problem. Eftersom det är i porerna många problem uppstår, som finnar till exempel, kan det i flera fall vara effektivt med en grundlig rengöring. En effektiv behandling mot pormaskar rengör inte bara porerna, utan stoppar även överproduktionen av talg. Så, hur får man bort pormaskar på lång sikt? Hos oss startar du alltid med en gratis hudkonsultation. Vid detta tillfälle tar vi reda på vilken slags problemhy du har och vilka produkter som kan hjälpa dig på bästa sätt.Genom att behandlas med en porrengöring rensas dina porer och töms på sitt överflödiga innehåll. På så vis återställs balansen och i kombination av behandlingen och rätt hudvårdsprodukter kan du förvänta dig att både bli av med dina pormaskar och att hudens naturliga balans återställs.

Problemhy går tyvärr inte att bota. Men genom att behandla rätt och att använda sig av hudvårdsprodukter anpassade efter sitt specifika hudproblem, kan man hålla huden i schack och på sikt se till att man blir kvitt problemet.
Vi rengör huden grundligt och tömmer porerna. Detta är viktigt att få bort inflammationerna som fräter på huden och orsakar acneärr i form av gropar och fläckar.

Hur öppnar man porer i ansiktet?
Börja med att exfoliera huden varsamt med en mild och naturlig peeling – gärna med antibakteriella egenskaper såsom aloe vera eller tea trea oil. På så sätt avlägsnar du ytlig smuts samt döda hudceller och får en ren hudyta att börja jobba med. Ta sedan en lång och varm dusch så att porerna verkligen öppnar upp sig.
Hur snabbt du kan få resultat är individuellt. Men vår vision är att du ska uppleva förbättring efter 1-3 veckor. Men behandlingen gör inte nytta ensam. Lika viktigt som det är att du genomgår den rekommenderade behandlingen är det att du själv behandlar med den hudvårdsrutin du har rekommenderats. Förbättring och resultat uppnås av kombinationen och av att du fortsätter ta hand om din hy. Skulle det inte vara så, är det viktigt att du tar kontakt med din hudterapeut så ni tillsammans kan se över dina rutiner och de produkter som du använder.Bakterien gör att talget i kombination med hudcellerna omvandlas till en aggressiv fettsyra. Syran irriterar, skadar och fräter på huden. Huden försöker skydda sig mot fettsyran och skapar då en inflammation som är den pormask du ser på din hud.Denna webbplats lagrar data som cookies för att möjliggöra viktig webbplatsfunktionalitet, insamling av data för personalisering av marknadsföring, personalisering och analys. Genom att använda vår hemsida godkänner du att vi använder kakor. Cookie PolicyJa! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

För att bli av med dina pormaskar tar din hudterapeut fram en skräddarsydd hudvårdsrutin anpassad för just din hy. Det är viktigt att behandla & balansera huden dagligen.
I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks din pormaskar. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en behandlngsplan åt dig.Därefter är det upp till dig att ta hand om din hy. Till din hjälp har du hudvårdsrutinen som du fått av din hudterapeut. Rutinen återskapar hudens naturliga balans – och bibehålla den på sikt. Välkommen att boka in vår pormask-behandling i Stockholm!

Der är inte bakterier i de svarta pormaskarna. Men kommer det bakterier ner i en tillstoppad talgkörtel/pormask, kan pormaskarna utvecklas till en inflammerad finne. Därför är det viktigt att säkra att huden är ren från bakterier, som annars kan tränga ner i talgkörteln.Vi har utvecklat problemlösande hudvårdsprodukter i över 30 år och alla våra ingredienser är noga utvalda av våra experter och inriktade på specifika hudproblem.

Talg produceras i talgkörtlarna av fett och döda hudceller. Talg är, så att säga, kroppens egen fuktighetskräm. En balanserad produktion av talg är därför nödvändig, annars ville huden vara torr och tunn. Men när talgkörtlarna producerar för mycket talg, samlar det sig i poren i huden. Talgkörteln blir därmed tillstoppad, eftersom talgen inte kan komma upp till hudytan och vidare ut, och en pormask har bildats.
Pormaskar är alltså en hormonellt betingad hudåkomma. Men det är också andra faktorer, som har inflytande på, vem som får pormaskar och oren hud, och vem som slipper.

Pormaskar kan vara vita eller svarta. De svarta pormaskarna ses som små svarta prickar på huden och kallas därför också blackheads. De vita pormaskarna, också kaldet whiteheads, är däremot inte så synliga, men du kan märka dem som en liten bula i huden.
Det kan vara svårt att helt undgå pormaskar, eftersom förekomsten av pormaskar primärt är hormonellt betingat. Men det bästa du själv kan göra för att undgå pormaskar är att tvätta och rensa huden grundligt varje dag – och tillföra fukt efteråt.Pormaskar, finnar och akne/oren hud kan behandlas med laser. Med en laserbehandling eller IPL-lysbehandling kan man reducera talgkörtlarnas storlek och minska produktionen av talg i talgkörtlarna. Slutligen kan en laserbehandling också ta bort eventuella ärr efter akne.Det finns två olika slags pormaskar: svarta pormaskar och vita pormaskar. De svarta pormaskarna är typiskt dem, vi tänker på, när vi talar om pormaskar, och dem känner man också under namnet blackheads eller öppna pormaskar. De sitter runt omkring i ansiktet och på kroppen som små svarta prickar, och ofta sitter de ganska tätt i klungor. De är oftast på nivå med huden och kan därför inte märkas, men bara ses.

Pormaskar kan vara förstadiet till en egentlig finne, men det är dock långt ifrån alla pormaskar, som blir till röda och inflammerade finnar med gul vätska. Det är först, när det tränger bakterier ner till pormaskarna i talgkörteln eller hårsäcken, att den kommer att utveckla sig till en finne.
Ett gammalt husråd rekommenderar att ånga huden för att rensa den. Det kan du göra genom att fylla en gryta med ångande varmt vatten, placera ditt ansikte över grytan och skärma av med en handduk över huvudet. Ångan upplöser döda hudceller, smuts, fett och liknande på huden, och efteråt är det lättare att klämma ut pormaskarna, om du vill det. Kom ihåg att tillföra huden fukt efteråt.Oren hud med pormaskar och finnar är ett irriterande och obehagligt problem för många. Här kan du läsa mera om, hur du kan ta bort olika typer av pormaskar – och på så vis också undgå, att de kanske utvecklar sig till finnar.

Hur får man bort hål i ansiktet?
Kemisk peeling Specialister (hudläkare och/eller hudterapeuter) kan behandla akneärr med peeling. Fruktsyra, salicylsyra eller triklorättiksyra (TCA) används i olika koncentrationer för att avlägsna hudens yttersta lager. När huden läker kan ärren bli mindre synliga och hyn kan bli slätare och jämnare.
Pormaskar kallas också komedoner. Det är de små svarta eller vita prickarna, som många av oss har sittande i ansiktet, primärt på och omkring näsan, i pannan och på hakan. Det är här pormaskarna oftast uppträder, men de kan också sitta andre ställen i ansiktet och på kroppen, bland annat som oren hud på ryggen och bröstet.

Är det bra att göra Portömning?
En portömning är det mest effektiva sättet att bli kvitt pormaskar. Våra hudterapeuter värmer då upp huden, rengör din hy på djupet och exfolierar. Detta löser upp tilltäppta porer och avlägsnar döda hudceller. Behandlingen avslutas med en återfuktande ansiktskräm som balanserar din hud.
När du exfolierar huden, löser du up smuts, fett och döda hudceller genom att skrubba huden försiktigt med små slipkärnor. Du kan köpa en exfolieringsmask eller -kräm hos här. Du kan också köpa salicylsyra på apoteket; det verkar exfolierande.Du kan inte tvätta eller skrubba bort pormaskarna med hårda skrubbkrämer eller skrubbhandskar. Faktiskt, så ska du passe på med att vara för hård vid din hud. Men du kan använda en exfolieringskräm eller – ansiktsmask, som passar till pormaskar och oren hud.

Tandkräm med kokos och zink skyddar effektivt mot plack på tänderna och har en neutral smak av de naturliga ingredienserna. Kokosolja uppfattas som ett naturligt tandblekningsmedel och säkrar att tänder och tandkött hålls friska och fräscha hela dagen och natten.Generellt kan det vara svårt att helt undgå och förebygga pormaskar, eftersom det är en hormonellt betingad hudåkomma. Det finns inte desto mindre massor av goda råd mot såväl behandling som förebyggande av pormaskar. Det viktigaste medlet till både förebyggande och behandling är dock fortfarande grundlig tvätt och att rensa huden.

Hur får man mindre synliga porer?
VÅR HUDVÅRDSRUTIN FÖR ATT MINSKA PORERSTEG 1 – RENGÖR. Rengöring är det första grundläggande steget i din hudvårdsrutin för att minska hur stora porerna ser ut och drar ut vad som hamnat där under dagen. … STEG 2 – MASK OCH EXFOLIERING. … STEG 3 – TONER. … STEG 4 – ÅTERFUKTA.
Pormaskar på näsan ska tas bort på samma sätt som pormaskar andra ställen i ansiktet och på kroppen. Det finns många olika produkter på marknaden, men det viktigaste är att komma ihåg att tvätta och rensa huden väl varje dag och att efteråt tillföra huden fukt.Det finns många olika ansiktsmasker mot pormaskar, som är gjorda speciellt för att motverka pormaskar och oren hud. Här måste du pröva dig fram, tills du hittar en, som fungerar för dig.

Det finns speciella nässtrips eller plåster, som du kan använda på näsan, men också på hakan och i pannan. De små stripsen skulle kunna ta bort de svarta pormaskarna i ett nafs.Det kan vara nästen omöjligt att hålla fingrarna från de små pormaskarna runt omkring i ansiktet och på kroppen. De svarta pormaskarna är för det mesta mycket lätta att klämma eller trycka ut, och när man har gjort det, är pormasken borta. Men får man överhuvudtaget det? Det är mycket få som går genom ett helt liv utan att ha upplevt att få en pormask. En enda liten pormask en gång emellanåt kan man också leva med, men det är inte så kul, när der hela tiden kommer massor av nya pormaskar runt omkring i ansiktet och kanske också på kroppen. De vita pormaskarna får du däremot inte försöka klämma, för det kan man inte. Istället riskerar du bara att förstöra huden och få sår och ärr. Du kan få dem borttagna hos en kosmetolog.

Pormaskar kan uppstå överallt där vi har talgkörtlar, och det har vi över hela kroppen förutom i handflatorna och på fotsulorna. Vi har alltså talgkörtlar överallt, både där vi har hår, och där vi inte har hår.
Pormaskar är i verkligheten ett riktigt dåligt namn för ett hudproblem, som många känner till. Låt det vara helt fast etablerat här, att pormaskar inte har något som helst att göra med varken maskar eller andra levande väsen.Varianten med Fresh Mint har en frisk smak av mentol och skyddar tandemaljen mot karies och bakterier medan tandkrämen samtidigt hjälper mot dålig andedräkt. När du borstar tänderna med Tooth Paste Fresh Mint på morgonen håller du andedräkten fräsch hela dagen.

Den här produkten är inte avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förhindra sjukdomar. Rådgivning och rekommendationer som ges på den här webbplatsen eller som personlig konsultation via telefon, e-post, personlig kontakt, online-coaching eller på annat sätt används efter läsarens eget gottfinnande och på egen risk. Innehållet kan inte ersätta behörig professionell rådgivning eller behandling av en utbildad och kvalificerad läkare. Vi rekommenderar alltid att du först gör ett lapptest genom att stryka på produkten på ett litet område på armen, ansiktet eller halsen 24–48 timmar innan du stryker på produkten på hela området för att säkra att ingredienserna passar för din hud. För ytterligare juridisk information, se här
På apoteket kan du få olika typer kräm mot pormaskar och salva mot oren hud. Har du bara pormaskar, ska du ha ett medel, som är speciellt menat för det. Det kunde typiskt vara medel som innehåller A-vitaminsyra. Har du också inflammerade finnar, så behöver du ett antibakteriellt medel.Pormaskar i örat kan vara svåra att nå, men i princip ska de tas bort på samma sätt som pormaskar alla andra ställen i ansiktet och på kroppen. Du kan också klämma pormaskarna, om du är försiktig, så du inte förstör huden.

Hur blir man av med porer i ansiktet?
Få bort pormaskar med våra 5 enkla tipsJobba på djupet. En exfoliering är ett måste i hudvårdsrutinen om du vill behandla tilltäpptheter och pormaskar. … Ös på med fukt. Det är lätt att tro att huden måste torkas ut för att pormasken ska vilja fly sin kos. … Lägg på en lermask. … Sudda ut och jämna till. … För en porfri yta.
Du får klämma de svarta pormaskarna, om de är lätta att trycka ut, och du aktar huden, så du inte får sår och ärr. Du ska också akta, så att det inte kommer bakterier ner i poren, så den lilla pormasken istället blir till en stor finne. Det kan du göra genom att använda ett rent papper/näsduk. Det finns också en speciell pormaskborttagare, som du kan använda. Det kallas också ett komedonspjut. Du kan hitta det här.Det drabbar speciellt unga i puberteten, men det är inte uteslutande ett tonårsfenomen, för hos en del människor är det dessvärre något som varar livet ut.

Använd gärna tvätt- och rensprodukter, som är speciellt lämpade för oren hud med pormaskar och finnar. Det kan vara traditionella produkter, eller det kan vara naturmedel, till exempel innehållande tea tree oil (teträolja), som är känd för deras antibakteriella effekt.

Det finns alltså inte bakterier i en pormask, men om det tränger bakterier ner i talgkörteln tila pormaskarna, kan det uppstå en infektion som blir till en finne. En pormask beror inte heller på smuts, som kan tvättas av. Men det är viktigt att använda produkter mot pormaskar som tar bort bakterier och samtidigt håller huden sund.
Om pormaskar ska tas bort permanent, ska man ha ändrat talgproduktionen, som är det, som ger pormaskar. Det kan man kanske göra med en laserbehandling eller med olika krämer och salvor. Har du mycket besvärlig akne, kan en tablettkur, som du ska ha på recept hos din läkare kanske också vara en lösning.

Alla som lider av pormaskar, finnar och oren hud, är förståeligt nog mycket upptagna av, hur de kan slippa deras hudåkomma. Det kan vara svårt för andra med en ren och slätt persikohud att sätta sig in i problemet. Men har du prövat att ha huvudet och kroppen fulla av pormaskar och finnar, så vet du hur irriterande och obehagligt det är – och hur mycket det fyller i vardagen.
Pormaskar på hakan ska tas bort på samma sätt som pormaskar i resten av ansiktet och på kroppen. Det finnes många olika medel på marknaden och massor av goda råd. Det viktigaste rådet är att se till att rensa och tvätta huden varje dag och att använda en bra och lämplig fuktighetskräm efteråt.Barn får sällan pormaskar, eftersom pormaskar och oren hud är en hormonellt betingad hudåkomma, som beror på en överproduktion av hormoner, som leder till en överproduktion av talg. Det börjar typiskt i puberteten, där det sker en ändrad hormonproduktion.Der finns många olika medel mot pormaskar på marknaden. Något kan fungera för dig, medan annat inte kommer att ha någon effekt. Så du måste pröva dig fram. Det viktigaste rådet är dock att tvätta och rensa huden två gånger om dagen och därefter fukta huden med en bra fuktighetskräm, som är speciellt lämpad för oren hud med pormaskar. Det kunde vara en bra kräm med Tea Tree Oil.De uppstår på grund av tillstoppade talgkörtlar. När något av den tillstoppade talgen kommer upp till hudytan, kommer den i förbindelse med syre, och det är det som ger den svarta färgen. De svarta pormaskarna är alltså ikke svarta på grund av bristande renlighet eller dålig hygien. Och generellt, så beror oren hud, pormaskar och finnar inte på bristfällig renlighet och hygien, utan bara på en överproduktion av talg, som får huden att bli fet och oren.

Vad händer om man klämmer pormaskar?
Att klämma pormaskar är verkligen ingenting vi rekommenderar då det finns en övervägande risk för att man klämmer fel och skapar inflammation. Risken är också att man skadar huden då man använder fel teknik och klämmer för hårt. Detta kan leda till att du får fula ärr, blir röd och får ytliga blodkärl.
Pormaskarna kan sitta överallt i hela pannan. På näsan är det typiskt på det yttersta av näsan och på bägge sidor av näsan, att det finns flest pormaskar. Och på hakan är det hele hakområdet, som kan vara utsatt, kanske med störst koncentration på den övre delen av hakan.

När det finns en hormonell obalans i kroppen, kommer det typisk att ske en överproduktion av hormoner. Den ökade hormonproduktionen medför också en ökad talgproduktion, som kan föra till tillstoppade talgkörtlar.
Våra gener spelar en roll. Det finns några familjer, som bara drabbas hårdare av pormaskar, finnar och oren hud än andra. Stress har också inflytande på vår hormonproduktion och därmed vårt hudtillstånd. Däremot spelar kost, krämer och makeup bara en begränsad roll i förhållande till utvecklingen av pormaskar och oren hud.Pormaskar kommer speciellt där vi har flest talgkörtlar. På kroppen är det bland annat på ryggen och på bröstet. Men du kan få pormaskar överallt på kroppen: på överarmarna, på låren, på baken och alla andra ställen på kroppen.

Hur gör man en Portömning hemma?
Börja med att exfoliera huden varsamt med en mild och naturlig peeling – gärna med antibakteriella egenskaper såsom aloe vera eller tea trea oil. På så sätt avlägsnar du ytlig smuts samt döda hudceller och får en ren hudyta att börja jobba med. Ta sedan en lång och varm dusch så att porerna verkligen öppnar upp sig.
Du kan också göra din egen ansiktsmask. Det är mycket billigare, och det är inte så svårt som det låter. Du kan hitta många olika recept på hemlagade ansiktsmasker med så olika ingredienser som olivolja, honung, bakpulver, äggvitor, papaya, grön te, havregryn, kanel, gurka, avocado eller yoghurt. Här är vi över i avdelningen med husråd. En del av dem fungerar kanske, medan andra inte gör det. Så det är bara att pröva sig fram. Men se upp med ingredienser som är för hårda för huden – det skulle ju gärna försköna huden och inte förstöra den.Pormaskar beror på tillstoppade talgkörtlar på grund av en hormonell obalans i kroppen, där det sker en överproduktion av hormoner. Den ökade hormonproduktionen medför också en ökad talgproduktion, som kan leda till tillstoppade talgkörtlar.

På kroppen är det kanske lite lättare att dölja pormaskarna. Men utvecklar de sig till finnar, som en del pormaskar gör, är de rätt så tydliga, också på kroppen.
Även om pormaskarna ofta ses i T-zonen, kan du också uppleva att ha pormaskar andra ställen i ansiktet: i tinningarna, på kinderna och helt inne i öronen. Det är mycket irriterende, men bestämt inte alls ovanligt.Förutom den dagliga tvätten, rensningen och vården av huden, kan du använda en ansiktsmask eller exfolieringskräm en gång i veckan för att rensa på djupet. Du kan också välja att använda en kräm mot akne som förebyggande mot nye pormaskar och finnar.

Du ska vara försiktig när du exfolierar huden, och du får inte göra det mer än en gång i veckan, för det är för hårt för huden. Efteråt ska huden ha fukt, så den inte torkar ut.
Generellt finns det dessvärre ingen snabb behandling, som avlägsnar problemet på nolltid. Så under alla omständigheter ska du beväpna dig med tålamod och komma ihåg, att det viktigaste rådet av alla är att tvätta och rensa din hud väl, så du håller den ren. Börja alltid med en tvål mot pormaskar – och så att tillföra den fukt efteråt. Det är speciellt i puberteten, att vi ser en hormonell obalans hos många unga, och det betyder ofta oren hud med pormaskar och finnar. Men obalans i hormonproduktionen kan också förekomma på senere tidpunkter i livet hos både män och kvinnor. Alla kan därför uppleva att få pormaskar. Det finns massor av medel och produkter på marknaden, som lovar en snabb behandling av pormaskar, finnar och oren hud, men det allra viktigaste rådet är att använda ditt sunda förnuft, så du inte köper dig fattig och blir alltför besviken.Pormaskar i ansiktet är ganska synliga, och därför är det extra irriterande att ha pormaskar just här. De sitter typiskt i den så kallade T-zonen, som sträcker sig som ett T från pannan ner över näsan och till hakan. Det är här vi har flest talgkörtlar, och där huden har tendens till att bli fetast.

Pormaskar uppstår på grund av tillstoppade talgkörtlar i ansiktet eller på kroppen. Pormaskar har alltså inget att göra med bristfällig renlighet eller dålig hygien. God renlighet och hygien samt en god hudvård är dock viktiga medel i kampen mot pormaskarna, vilket du kan läsa mera om senare i artikeln. • Professionella kosmetiska behandlingar: På en skönhetssalong utförs pormaskborttagning av en utbildad expert: ett ångbad för ansiktet öppnar upp porerna, så att pormaskarna kan avlägsnas. Efteråt desinficeras huden, tonas och får lite extra omvårdnad. Du kommer att bli överraskad över hur pass mycket du kan förbättra din huds utseende! Men sådana behandlingar är ofta dyra och därför kan det vara bäst att börja med en pormaskborttagningskräm, om du inte är redo att investera en större summa pengar ännu. • Antibakteriella täckstift: Om du vill täcka över pormaskar i ansiktet, använd inte vanligt smink. Det är bättre att använda täckstift eller ansiktspuder med antiseptisk effekt.

Tyvärr finns det ingen trollformel för permanent pormaskborttagning. Därför är det viktigt att hitta en hudvårdsrutin som är skräddarsydd för just dina hudönskemål och din hudtyp.
Hudorenheter förekommer alltid vid talgfolliklarna. Dessa folliklar, som består av ett litet hårstrå och talgkörtlar, återfinns huvudsakligen i ansiktet, på bröstkorgen och på ryggen. Om follikelkanalen blir blockerad eller om bakterier kommer in i poren, bildas en pormask, till exempel pormaskar näsan.Ansiktsmasker: Regelbundna ansiktsbehandlingar avlägsnar olja, döda hudceller och pormaskar i ansiktet! Skäm bort din hud med en ansiktsmask en gång i veckan för att få en strålande hud med lyster.

Hur får man bort pormaskar i ansiktet?
Pormaskar i ansiktet är vanligt och näsan brukar vara ett av deras favoritställe. Att använda en mild ansiktsskrubb eller peeling som kan hjälpa till att avlägsna överflödig talg och döda hudceller som täpper till porerna. Fråga gärna personalen på apoteket vilken ansiktsvård som kan passa för din hudtyp.
Pormaskskrubb: Till hud med blemmor och massor av pormaskar i ansiktet behöver du en pormaskborttagningskräm. Men om du är på jakt efter något som både tar bort pormaskar och vårdar resten av huden, är NIVEA MagicBAR Exfoliating Face Scrub den idealiska produkten för dig. Den renar huden från överskottsolja för att förebygga pormaskar och finnar.• Livsstil: Vill du ha färre pormaskar i ansiktet? Att lägga om kosten och ändra dina livsstilvanor kan hjälpa dig med just den saken. Skippa fettrik mat som innehåller färre vitaminer och spårämnen, eftersom det kan skada din hud. Ät hälsosam mat i stället och drick massor av vätska. Vi rekommenderar även att du undviker rökning. Rökning är som gift för din hud och kan påverka hudens utseende negativt på lång sikt. Om du kombinerar en hälsosam livsstil med en bra pormaskborttagningskräm kommer du definitivt att se en förbättring av hudens utseende.

Rengöringsremsor: Använd rengöringsremsor i T-zonen. Låt remsan sitta kvar en stund och riv sedan av den med ett enda drag. Detta avlägsnar överskottstalg från porerna – pormaskarna i ansiktet har inte en chans!
Blemmig, fet hud producerar alltför mycket talg och får huden att se glansig ut. Porerna blir blockerade och pormaskar kan dyka upp. Intensiv rengöring är extra viktigt i det här fallet. Avlägsna överskottstalg med en mild tvättgel som är skonsam mot huden och ger massor av fukt. En mild tvättgel är ett utmärkt alternativ till en pormaskborttagningskräm, som inte bara fungerar som en kräm mot pormaskar utan även håller huden ren och klar.Vi förstår att du vill veta hur du kan bli av med pormaskar – särskilt pormaskar i ansiktet – men det kan ta ett tag, så du måste ha tålamod. Under tiden är det smart att lära sig hur man motverkar blockerade porer och hantera dem redan innan problemet uppstår!