Posted on

Namnsdag 1 Augusti

Birthday.se hjälper dig att säkerställa glädjen för dina nära och kära, och andra du vill hylla på deras bemärkelsedagar. En kostnadsfri tjänst som föddes 11 maj 2006.Bandhagen, Enskede, Enskede gård, Enskededalen, Hägersten, Johanneshov, Lidingö, Nacka, Nacka strand, Solna, Stockholm, Tomteboda, Trekanten, Trångsund, ÅrstaDetta är en lista över Sveriges namnsdagar sorterad efter datum. Den nuvarande namnlängden har funnits sedan 2001, och innehåller sedan dess både ennamns- och tvånamnsdagar. Totalt listas 616 namn, varav 300 är kvinnonamn och 316 är mansnamn. Från och med år 2022 innehåller namnlängden 627 namn, 310 namn som oftast bärs av kvinnor och 317 namn som oftast bärs av män.

De första kända beläggen för begreppet ”fruntimmersvecka” finns från 1840-talet. I dag säger man ofta att fruntimmersveckan är särskilt regnig (”fruntimren håller inte tätt”). Förr var det särskilt Margaretadagen den 20 juli som ansågs stå för regnandet (”Margareta gråter”, ”Greta väter nöten”). Frågar man Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., infaller visserligen veckan under en av årets nederbördsrikaste perioder men skiljer sig inte från veckan före eller efter.
Vilka är då fruntimren i almanackan? Vi tar hjälp av namnlexikonet Förnamn i Sverige för att titta lite närmare på namnen. Rubriken ”tidigast belagt” anger när namnet första gången förekommer som förnamn i skriftliga källor i Sverige och ”i almanackan sedan” anger när namnet fick sin plats i namnlängden på nuvarande datum.Fruntimmersveckan är den näst sista veckan i juli, 18–24 juli, då alla dagarna utom den första (Fredrik, Fritz) bär kvinnonamn: Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma, Kristina. De flesta namnen är fast förankrade i almanackan sedan andra halvan av 1700-talet och tillhör de partier som förändrades minst när den nya namnlängden togs i bruk år 2001. I december finns en manlig motsvarighet till fruntimmersveckan, ”gubbtian” Öppnas i nytt fönster..

Det finns 105 namnsdagsbarn i augusti. Månaden inleds med Pelle och Per som har namnsdag 1 augusti och avslutas med Arve, Arvid, Arvida, Arvo och Vidar som har namnsdag 31 augusti.
Namnsdagarna är hämtade från Akademialmanackan som ges ut av Svenska Akademien och innehåller en namnlista som förutom de 616 namnen som ingår i den vanliga namnlängden även innehåller vissa namn som är språkligt besläktade med dom.

Vem har namnsdag 23 juli?
Kort svar: Emma har namnsdag 23 juli eftersom dåvarande kronprinsparet 1827 ville att deras barn (om det blev en flicka) skulle heta Emma och då behövde man få in det namnet i almanackan.
Vilka namn har egentligen namnsdag i månaden augusti? Här listar vi allihop, så att du enkelt kan hitta dem och klicka dig vidare till de namn du vill läsa på mer om.

We and our partners use cookies to Store and/or access information on a device. We and our partners use data for Personalised ads and content, ad and content measurement, audience insights and product development. An example of data being processed may be a unique identifier stored in a cookie. Some of our partners may process your data as a part of their legitimate business interest without asking for consent. To view the purposes they believe they have legitimate interest for, or to object to this data processing use the vendor list link below. The consent submitted will only be used for data processing originating from this website. If you would like to change your settings or withdraw consent at any time, the link to do so is in our privacy policy accessible from our home page..
Se gärna vilket namn som har namnsdag under årets andra månader: Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, Juli, Augusti, September, Oktober, November och December.

Namnsdagar i augusti är samma år efter år och det enda som ändras är veckodagen då namnsdagen infaller. De namnsdagar du hittar i augusti månad fastställdes redan 2001. Några av de personer som har namnsdag i augusti är Kajsa, Uno, Ellen, Arvid och Raoul.

Ursprungligen var det helgons dagar som firades, där ett visst helgon associerades med en specifik dag på året. Denna tradition utvecklades över tid för att inkludera mer ”vanliga” namn, inte bara helgon. I vissa länder, som Sverige, har kyrkan haft stort inflytande på hur namnsdagar fördelas över året, medan det i andra länder har utvecklats på olika sätt.Namnsdagar d.v.s den namnlängd som för närvarande används i de flesta almanackor hanteras av Namnlängdskommittèn. Denna kommittè inkluderar representanter från Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien samt Institutet för språk och folkminnen.

Vilka kändisar fyller är 1 augusti?
Clotilde Lopez de Broschek och Jörgen Persson har födelsedag den 1 augusti.
Att fira namnsdagar ger människor ytterligare en anledning att fira, utöver födelsedagar och stora helgdagar. Det kan vara ett sätt att visa uppskattning och kärlek till vänner, familj eller kollegor, genom att skicka ett kort, ge en liten present eller helt enkelt genom att önska dem en ”glad namnsdag”. Detta kan skapa en positiv atmosfär och förstärka sociala band.Kommittèn består i dagsläget av flera akademiska experter. Dessa inkluderar professor Bo Ralph från Svenska Akademien, professor östen Dahl från Vetenskapsakademien, professor Lars-Erik Edlund från Vitterhetsakademien samt docent Katharina Leibring från Institutet för språk och folkminnen. Namnsdagar är en tradition som innebär att specifika dagar på året associeras med särskilda namn. Det är vanligt att folk frågar varandra, eller söker på internet på vem eller vilka som ska fira dagens namnsdag. Denna tradition har rötter i flera olika kulturer och religioner, inklusive kristendomen, där namnsdagar ofta var kopplade till helgon. Till exempel, i Sverige, Finland och många andra europeiska länder, är namnsdagar kopplade till den kristna traditionen. Här nedan kan du hitta en lista över alla svenska namnsdagar i augusti som vi finns listade här på År.nu, sorterade enligt datum i fallande ordning. Klicka här du vill se alla namnsdagar, vill du se för en särskild månad kan du klicka dig vidare in på den månad du är nyfiken på här nedan.Kort svar: Emma har namnsdag 23 juli eftersom dåvarande kronprinsparet 1827 ville att deras barn (om det blev en flicka) skulle heta Emma och då behövde man få in det namnet i almanackan.

I äldre almanackor stod namnet Apollinaris på den 23 juli. Appolinaris var (enligt legenden) biskop i Ravenna i Italien under det första århundradet. Redan i en av de äldsta bevarade svenska almanackorna – Vallentunakalenderiet – är Apollinaris namn med. Och så var det fram till 1827.Bakgrunden till att Emma istället infördes som namnsdag 23 juli 1827 är att Josefin av Leuchtenberg (gift med kronprins Oscar, senare Oscar I) ville att deras första barn skulle heta Emma om det blev en flicka. Därför införde man Emma i namnlängden samma år som barnet skulle födas. Dock blev det en pojke som fick heta Gustaf, men namnet Emma är kvar i almanackan.

Begreppet fruntimmersvecka kommer av att 19-24 juli är sex dagar i rad med bara kvinnonamn (Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina). Dock är fruntimmersveckan inte äldre än två knappa sekel eftersom det var först 1827 som Emma infördes den 23 juli och raden av sex kvinnonamn blev komplett.
Durspelets dag firas den 21 augusti varje år. Enligt Svenska Durspelsföreningen är avsikten med dagen att alla durspelare med sitt dragspel ska gå ut på gator och torg denna dag och spela för folket.Alla pensionärers dag uppmärksammas den 21 augusti. I dessa Coronatidertider bör det firas med munskydd åt alla som vill ha munskydd överallt i det offentliga rummet. Om inte annat för att visa solidaritet och ansvarstagande.

Vem har namnsdag den 8 augusti?
De som har namnsdag den 8 / 8 är Silva, Silvana, Silvia, Sylva, Sylve, Sylvi, Sylvia och Sylvie.
Den 26 augusti uppmärksammas alla hundar oavsett stamtavla och livsomständigheter med en egen dag – Hundens dag. Alla hundars dag emanerar från National Dog Day i USA som firas den 26 augusti varje år. Dagen etablerades år 2004 av Colleen Paige, känd livstilsinfluenser. Valet av datum kommer av att denna dag när Colleen var 10 år adopterade hennes familj sin första hemlösa hund.*Arkeologidagen är ett årligt återkommande arrangemang under augustimånaden som organiseras av Riksantikvarieämbetet tillsammans med evenemang, länsmuseer och andra lokala aktörer. Arkeologidagen firas i regel den sista söndagen i augusti.

Vilka kvinnor har namnsdag i juli?
NamnsdagsbarnenSara (19 juli) Sara är ett bibliskt namn av hebreiskt ursprung med betydelsen ’furstinna’ och kommer från bibelns berättelse om Abrahams hustru Sara. … Margareta, Greta (20 juli) … Johanna (21 juli) … Magdalena, Madeleine (22 juli) … Emma, Emmy (23 juli) … Kristina, Kerstin (24 juli)
Augustimånadens första dag tillägnades Petrus helgonet. Det är han som brukar kallas sankte Per och som avbildas med nycklarna till den himmelska porten. Det är också han som är ihågkommen i namnet på St Petruskyrkan i Rom. I Bibelns Matteusevangelium säger Jesus till Petrus: ”Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket”. Enligt den katolska kyrkan är påvarna Petrus efterträdare på jorden.

Även främmande länders sändebud omfattades av kaffeförbudet, vilket ansågs vara opassande intrång i de diplomatiska rättigheterna. Sverige blev ökänt som en småsint coffebyråkrati.
Den 30 augusti uppmärksammas den Internationella dagen för offren för påtvingade försvinnanden. Dagen som är initierad av FN infaller alltid den 30 augusti.Minnesdagen för den Romska förintelsen. Dagen uppmärksammas den 2 augusti. Sedan 2015 är 2 augusti minnesdag för likvideringen av romska fångar i Auschwitz-Birkenau natten mot den 3 augusti 1944.

Vem har namnsdag 2 augusti?
De som har namnsdag den 2 / 8 är Kaja, Kajsa, Karen, Kari, Karin och Karna.
OBS! Innehållet på Notisas sidor får bara läsas här. All kopiering och publicering av texter och bilder utan tillstånd är otillåten. Beställning av artiklar och bilder kan göras via Notisa media (Notisa Bildarkivet)Inom den katolska kyrkan firas Assumptio Mariae, Jungfru Marie upptagande till himlen den 15 augusti. Dagen kallas också Jungfru Marie himmelsfärd. Inom den ortodoxa kyrkan uppfattas dagen som Jungfru Marie dödsdag. Dagen användes för vädertydor i gamla bondesamhället men dagens väder gällde bara i två veckor. Enligt gammal tradition gällde att man bad Heliga Maria bära med sig förlorade ej välsignade barn till himlen.

Vilka har namnsdag 1 augusti?
AugustiDatumNamnsdag1 augustiPer2 augustiKarin, Kajsa3 augustiTage4 augustiArne, Arnold
*I år firas Polisens dag den 31 augusti. Polisens dag infaller sista torsdagen i augusti. Dagen är initierad av Polisförbundet för att medvetandegöra det viktiga arbete som polisen varje dag utför för människors trygghet.Den 24 augusti när Bartolomeus har namnsdag börjar hösten och böndernas år närmar sig sakta men säkert vinterns skede. Då är det dags att ta tydor och försöka utluska hur vintern kommer att bli. Bartolomeus eller Bartolomaios var en av Jesu lärjungar. Hans helgondag infaller den 24 augusti enligt västliga kyrkan, enligt den östortodoxa kyrkan den 11 juni. Internationella ickevåldsdagen initierad av FN:s generalförsamling. Påminner oss om Mahatma Gandhis födelsedatum. Avsikten med dagen är att sprida budskapet om icke våld. I den gamla nordiska folk-kalendern var St Per också en betydelsefull person. Hans dag kallades Peter fäng. Enligt traditionen fick Petrus denna dag besök av herrens ängel och blev befriad från det fängsliga förvar som han befann sig i. St Petrus dag var ett betydelsefullt vädermärke. Enligt allmän uppfattning skulle vädret St Pers dag vara tre veckor framåt. Efter Pers dag skulle potatisen skördas och dagen var också märkesdag för ålfisket.Surströmmingspremiären infaller alltid den tredje torsdagen i augusti. En ny sed med möjlighet att bli tradition är ”Ulvötestet”. Vid detta test som genomförs årligen i SurströmmingsAkademins regi koras bästa surströmmingen. Dag och plats för eventet lördag före tredje torsdag i augusti i Ulvöhamn.Rötmånaden brukade inledas den 23 juli och avslutades i augusti en månad senare. Under rötmånaden var det osunt att åderlåta sig eller att använda medikamenter. Därtill var det viktigt att äta med måtta. Gröt och soppa rekommenderades. Rötmånaden var farlig på många sätt. Maten blev skämd och vattnet skadligt. Luften jäste av ohälsosamma odörer. I de alltmer mörknande augustikvällarna smög sig troll och oknytt närmare gårdarna.

Den 22 augusti varje år uppmärksammas Internationella minnesdagen för människor som fallit offer för våldsdåd relaterade till religion eller andra trosuppfattningar. Dagen är initierad av FN.
Den 8 augusti uppmärksammas internationella kattdagen. Dagen är initierad av International Fund for Animal Welfare i Kanada år 2002. Den svenska kattens dag, firas den 2 december och har instiftats av Sveriges kattklubbars riksförbund, Sverak.

Vad är speciellt med 2 augusti?
1944 – Natten till den 3 augusti likviderar nazisterna ”zigenarlägret” i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, då 1 408 romer deporteras till Buchenwald och de övriga (2 897) gasas ihjäl. Sedan 2015 är därför 2 augusti minnesdag för den romska förintelsen, med officiellt stöd av EU.
När riksdagen ville minska kaffeimporten av ekonomiska skäl infördes förbud mot affedrickande. Dyra böter väntade dem som trotsade förbuden. Men det blev nästan en sport att anordna kafferep i lönndom. Kaffet fick många obskyra smeknamn. Rörande samkväm anordnades för de närmast sörjande av kaffets vänner. Poeter skaldade sorgesamma dikter till kaffets gudinna och begrät de tomma kaffekopparna.Larsdagen eller Larsmässan den 10 augusti uppmärksammades särskilt i gamla tider. Då togs vädertydor inför framtiden. S:t Laurentius var ett vördat helgon som lidit martyrdöden i Rom år 258. I de nordiska länderna kallades han S:t Lars. Lunds domkyrka har S:t Lars som sitt skyddshelgon.

Lantbruksdjurens dag skapad av den amerikanska organisationen Farm Animals Rights Movement för att uppmärksamma förhållandena för de landlevande djur som uppföds för matproduktion. Främst fjäderfä och grisar. Dagen är omnämnd av RLF.

Vem har namnsdag den 10 augusti?
I dag har Lars namnsdag.
*Internationella geocachingdagen – International Geocaching Day uppmärksammas tredje lördagen i augusti. Geocaching är nutidens version av att gömma nyckeln eller delta i skattjakt med hjälp av en bärbar GPS eller en smartphone.Den 27 augusti uppmärksammas Roaul Wallenbergs dag. Denna dag delar även Stiftelen Raoul Wallenberg ut Raul Wallenberg-priset. Priset belönar bl.a. civilkurage, främjandet av människors lika värde, uppmuntrar till tolerans och motarbetar. Syftet med dagen är att minnas Raoul Wallenbergs gärning under andra världskriget och att visa det enskilda exemplets betydelse även i stora sammanhang.

Internationella dagen för humanitärt arbete – World Humanitarian Day (WHD) är en FN-dag som firas den 19 augusti varje år. Dagen fokuserar på det humanitära arbete som utförs i mänsklighetens tjänst och påminner om att trots alla faror och uppoffringar fortsätter arbetet.

*Hemlösa djurs dag uppmärksammas tredje lördagen i augusti. Dagens focus är skapa förutsättningar för omplacering av och nödvändig omsorg om hemlösa djur.
Den 6 augusti är det den internationella IPA-dagen. Dagen har funnits sedan 2011. IPA betyder India Pale Ale och är ett överjäst öl framställt med mycket humle och malt.

För 60 år sedan, 1960, meddelade den sovjetiska telegrambyrån Tass att en 141 år gammal man påträffats i den dåtida sovjetrepubliken Kirgizistan. Nyhetsbyrån angav att mannens yoghurtätande kunde ha varit en orsak till rekordåldern.För 76 år sedan, 1944, föddes Björn Ferm, modern femkampare. Han vann OS-guld individuellt i Mexico City 1968, och tog dessutom VM-silver i lag 1967 och VM-brons individuellt 1967 och 1969. Sedan 1980-talet bor Ferm i Bangkok i Thailand.För 15 år sedan, 2005, tog debutanten Emil Wingstedt guld på sprintdistansen i orienterings-VM i Japan. Han var visserligen ingen nybörjare internationellt, eftersom han redan hade två raka EM-guld på samma distans.Namnet \u00e4r en nordisk variant av latinets Laurentius, \u201dman fr\u00e5n Laurentum\u201d (stad i Italien), som kom hit p\u00e5 medeltiden. Tidigt 1500-tal b\u00f6rjade kortformen Lars anv\u00e4ndas. Det blev popul\u00e4rt under 1930- till 1950-talen och uppskattas \u00e4n i dag. Omkring 228\u00a0600 personer heter Lars eller Larz, cirka 85\u00a0600 kallas s\u00e5, med medel\u00e5ldern 64.

F\u00f6r 76 \u00e5r sedan, 1944, f\u00f6ddes Bj\u00f6rn Ferm, modern femkampare. Han vann OS-guld individuellt i Mexico City 1968, och tog dessutom VM-silver i lag 1967 och VM-brons individuellt 1967 och 1969. Sedan 1980-talet bor Ferm i Bangkok i Thailand.
F\u00f6r 69 \u00e5r sedan, 1951, f\u00f6ddes rocks\u00e5ngaren och l\u00e5tskrivaren Per \u201dPlura\u201d Jonsson. Han var med och bildade gruppen Eldkvarn i Norrk\u00f6ping p\u00e5 1970-talet, och har p\u00e5 senare \u00e5r blivit k\u00e4nd som kock i eget matprogram. \u00c5r 2008 gav han ut sin sj\u00e4lvbiografi, Resa genom ensamheten, och 2010 medverkade han i TV4:s S\u00e5 mycket b\u00e4ttre och han \u00e4r \u00e4ven med i \u00e5rets upps\u00e4ttning. I fjol kunde vi ocks\u00e5 se Plura i tv-underh\u00e5llningen Stj\u00e4rnornas stj\u00e4rna.För 69 år sedan, 1951, föddes rocksångaren och låtskrivaren Per ”Plura” Jonsson. Han var med och bildade gruppen Eldkvarn i Norrköping på 1970-talet, och har på senare år blivit känd som kock i eget matprogram. År 2008 gav han ut sin självbiografi, Resa genom ensamheten, och 2010 medverkade han i TV4:s Så mycket bättre och han är även med i årets uppsättning. I fjol kunde vi också se Plura i tv-underhållningen Stjärnornas stjärna.