Posted on

När är Vecka 34

Livet förändras och därför är det bra att se över sina försäkringar med jämna mellanrum. Ring oss för kostnadsfri rådgivning eller läs mer på egen hand. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Är det är 2023?
2023 (MMXXIII) är det nuvarande året och är ett normalår som började en söndag i den gregorianska kalendern. I Sverige är 2023 ett kungligt jubileumsår.
Trög mage är det många kvinnor som drabbas av i slutet av graviditeten. Dels beror det på att du inte är lika rörlig längre, dels trycker livmodern på tarmarna. Om du äter järntabletter bidrar även detta till ökad risk för förstoppning. Det du kan göra är att äta mer fibrer, dricka mycket vatten och röra på dig. Läs gärna om tips på gravidträning.Många kommer ihåg att försäkra sina barn, men glömmer ofta bort att försäkra det viktigaste i barnens liv. Sig själva. Vi kan hjälpa till så att hela familjen, liten som stor, blir rätt försäkrad. Om du orkar röra på dig som vanligt behöver din kropp ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Barnet i din mage tar upp mer och mer plats och det är lätt att känna sig andfådd och känna av trycket mot revbenen. Under slutet av graviditeten kan värkarna ge en känsla av att lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas emellanåt. Nu står livmodern som allra högst. Det kan vara svårt att sova ordentligt, så vila gärna ofta under dagen.Det börjar bli dags att ha en förlossningsväska redo och färdigpackad. Har du ett tungt jobb kan du begära att bli omplacerad eller söka havandeskapspenning. Om inte, så kan du alltid börja använda föräldrapenningen i slutet av graviditeten.

Utrymmet minskar för varje dag och barnets rörelser blir större och långsammare. Kring den här perioden lägger sig en del barn tillrätta. Vissa fixerar huvudet i bäckeningången, medan cirka 3-4 % av alla barn lägger sig med stjärten eller benen neråt i bäckenet (sätesbjudning/fotbjudning). Man kan då försöka få barnet att vända sig till huvudbjudning, en så kallad yttre vändning, som görs på förlossningen omkring vecka 37+0.
Det går absolut! – När barnen är nyfödda – när den första vaknar och är hungrig – mata den andra i sömnen. – När barnen bli äldre – erbjud alltid barnen mat samtidigt och låt dem gärna ha en trevlig stund kring maten ihop. Det är väldigt socialt berikande att vara tvilling. – När det kommer till sömnen så är tipset att alltid lägga dem samtidigt oavsett om de vaknar olika tider.

Vilken vecka är 23 juni 2023?
OB-ersättning, Midsommarafton vecka 25, fredag 23 juni 2023 för personliga assistenter.
Från det att du börjat känna barnets rörelser ska du känna barnet i livmodern varje dag. Barnet utför både små och stora rörelser. Du känner inte nödvändigtvis av när det suger på tummen eller gör små griprörelser med händerna men de flesta sparkar och andra större rörelser känns väl, speciellt under den senare delen av graviditeten.

I vilken månad är jag gravid?
Det första steget till att räkna ut hur långt gången graviditeten är, går ut på att lista ut den senaste menstruationens första dag. Sedan räknar man en månad på 28 dagar (fyra veckor), som också är genomsnittslängden på en menstruationscykel. Då får du fram hur långt gången graviditeten är.
Även du kan börja känna dig matt, som följd av att du kanske behöver dra ett tyngre lass hemma till exempel. Du kanske också känner dig spänd och nervös inför förlossningen och barnets ankomst. Försök att hitta tid för återhämtning och lugn även du.Vätska kan samlas i kroppen och du märker det till exempel på att dina händer och fötter svullnar – kanske passar inte dina ringar längre? Din blodvolym har ökat med cirka en liter, men från och med nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen.

Om du är bekymrad över att ditt barn rör sig mindre än vanligt ska du kontakta förlossningen direkt – dag som natt – speciellt om detta sker nära tiden för beräknad förlossning.Av och till är det dock lugnt i livmodern – barnet sover då, flera gånger under ett dygn. De flesta barn är aktiva på kvällen och tidigt på morgonen, men det kan skilja sig från barn till barn hur mycket och hur kraftigt barnet sparkar.I vissa kretsar är det vanligt att den blivande mamman får en så kallad förlossningspresent eller push present i samband med födseln. Undersök lite diskret vad som förväntas av dig. En present kan vara ett fint sätt att hylla henne för att hon burit och fött ert barn, ofta under stora umbäranden.Det här innebär att den senaste mensens första dag även blir graviditets första dag, fast man egentligen inte hunnit bli gravid än eftersom befruktning sker vid ägglossning, omkring vecka 2+0.

Vilka datum blir vecka 35?
Vecka 35 börjar måndagen den 30:e augusti och sista dagen som har veckonumret 35 är söndagen den 5:e september.
Barnmorskor och andra inom vården räknar alltid den fullgångna veckan som man har klarat av. Det vill säga om du är i vecka 26+2, säger vårdpersonal att du är i vecka 26. Blivande föräldrar räknar ofta den veckan man är “inne” i, det vill säga om du är i vecka 26+2 så säger man att man är inne i vecka 27. När någon frågar vilken vecka du befinner dig i kan svaret vara två olika, för det beror på hur man räknar. Är du i vecka 18 när du är i vecka 17+2, eller när du är i vecka 18+2? Hur du som blivande förälder räknar vilken vecka du är i skiljer sig dessutom ofta från hur vårdpersonal räknar. Så låt oss reda ut alla frågetecken kring hur man ska beräkna BF och varför man räknar gravidveckor! För att räkna ut hur långt gången graviditeten är behöver du ha koll på din senaste menstruations första dag. Baby Journeys gravidkalender kan beräkna BF automatiskt utifrån detta, så när du har plussat på en sticka kan vi vara först ut med att ge dig ett i ungefärligt datum att utgå ifrån och som ger dig svaret på när din bebis äntligen kommer. Vill du ha lite mer förståelse kring hur man beräknar BF i praktiken så kan du räkna månader (räknas som 28 dagar) eller gravidveckor (7 dagar) från din senaste menstruations första dag och framåt – då kan du själv lista ut hur långt gången du är. Förmodligen kommer du inse att 28 dagar gånger 9 (antalet månader du är gravid) inte är lika med 280 dagar som en graviditet alltid räknas som. Detta beror på att de 9 månader som man brukar prata om att graviditeten är, börjar räknas från vecka 4, vilket är ungefär den tidpunkt du kan lista ut att du är gravid. Detta innebär alltså att du egentligen kommer vara gravid i 10 månader om du räknar från menstruationens första dag! Genom att räkna ut BF får du ett hum om när bebisen kommer, men väldigt få barn föds just vid beräknad förlossning. Datumet ger egentligen en indikation om ungefär när du kan förvänta dig att barnet är redo att möta världen. Det datumet då du beräknar förlossningen kan även komma att ändras ett par dagar fram eller tillbaka när du gör ultraljud, då kan vårdpersonalen nämligen mäta fostret och på så sätt avgöra graviditetsvecka. Ditt datum kan även flyttas beroende på om du har en extra lång eller kort menstruationscykel.Det här innebär att graviditeten (40 veckor) egentligen varar i 10 månader från menstruationens första dag. Den längd på 9 månader som man brukar prata om baserar sig alltså från ungefär vecka 4-5 när man kan se eller få reda på att man är gravid, och fram till BF.Baby Journey kan beräkna ditt BF automatiskt utifrån din senaste menstruations första dag, så när du har plussat på en sticka kan vi vara först ut med att ge dig ett i ungefärligt datum att utgå ifrån och som ger dig svaret på när din bebis äntligen kommer.De flesta plattformar för graviditeter, Baby Journey inkluderat, räknar utifrån den vecka du är inne i för tillfället. Om du är i vecka 24+2, är du alltså i vecka 25 hos oss!

Det första steget till att räkna ut hur långt gången graviditeten är, går ut på att lista ut den senaste menstruationens första dag. Sedan räknar man en månad på 28 dagar (fyra veckor), som också är genomsnittslängden på en menstruationscykel. Då får du fram hur långt gången graviditeten är.

Är det röd dag 6 januari 2023?
Den 6 januari är det trettondagen som är en röd dag. Fredagen därefter kan därför vara en klämdag för att ta ut eventuell ledighet.
De flesta skulle nog svara att det går 52 veckor på ett år, men det kan även finnas en vecka 53 under ett år. Dock så är det aldrig en full sju dagars vecka under samma år, utan den rullar över till nästkommande år. Detta sker vid de tillfällen då vecka 52 tar slut före den 28:e decemberSöndag räknas i det kyrkliga numreringssystemet också som feria prima eller den första dagen i veckan; ändå, på samma gång, siffror som ” åttonde dagen ”, och har ibland kallats så i kristen liturgi.Enligt islamisk tro började konceptet sju dagar i veckan med att Allah skapade universum. Abu Huraira rapporterade att Muhammed sa: Allah, den Upphöjde och Härliga, skapade leran på lördagen och Han skapade bergen på söndagen och Han skapade träden på måndagen och Han skapade de saker som innebar arbete på tisdagen och skapade ljus på onsdagen och Han orsakade djuren att sprida på torsdag och skapade Adam efter ’Asr på fredag; den sista skapelsen vid fredagens sista timme, dvs mellan eftermiddag och natt.Sjudagarsveckan var känd i Indien på 600-talet, refererad till i Pañcasiddhāntikā . Shashi (2000) nämner Garga Samhita , som han placerar på 1:a århundradet f.Kr. eller AD, som en möjlig tidigare referens till en sjudagarsvecka i Indien. Han drar slutsatsen att ”de ovanstående hänvisningarna ger en terminus ad quem (dvs. 1:a århundradet) The terminus a quo kan inte anges med säkerhet”.

Veckor i ett gregorianskt kalenderår kan numreras för varje år. Denna typ av numrering används ofta i europeiska och asiatiska länder. Det är mindre vanligt i USA och på andra håll.
Justin Martyr skrev: ”den första dagen efter sabbaten, som återstår den första av alla dagarna, kallas dock den åttonde, enligt antalet av cykelns alla dagar, och [ännu] förblir den första.”

Vilken vecka är 1 augusti 2023?
Augusti 2023VeckaMåTi3113278331415342122
Räknat från nymånen , firade babylonierna den 7:e, 14:e, 21:e och 28:e som ”heliga dagar”, även kallade ”onda dagar” (vilket betyder olyckliga för vissa aktiviteter). På dessa dagar förbjöds tjänstemän från olika aktiviteter och vanliga män förbjöds att ”önska”, och åtminstone den 28 var känd som en ”vilodag”. På var och en av dem gjordes offer till en annan gud och gudinna.

De tidigaste bevisen på en astrologisk betydelse av en sjudagarsperiod är kopplad till Gudea , prästkungen av Lagash i Sumer under Gutian-dynastin (cirka 2100 f.Kr.), som byggde ett sjurums tempel, som han invigde med ett sju rum. -dagsfestival. I översvämningsberättelsen om det assyrisk-babyloniska eposet av Gilgamesh varar stormen i sju dagar, duvan skickas ut efter sju dagar och den Noaliknande karaktären Utnapishtim lämnar arken sju dagar efter att den når den fasta marken.
Grundregeln för att identifiera vecka 1 för det nya året är att den första veckan måste innehålla minst 4 dagar. Man kan även säga att den veckan som innefattar den första torsdagen på året är vecka ett. Eller då den 4:e januari dyker upp.

Medeltida kristna traditioner förknippade med den lyckliga eller oturliga karaktären av vissa dagar i veckan överlevde in i den moderna perioden. Detta gäller i första hand fredagen , förknippad med Jesu korsfästelse . Söndagen, ibland personifierad som den heliga Anastasia , var själv ett föremål för tillbedjan i Ryssland, en praxis som fördömdes i en predikan som fanns kvar i kopior som går tillbaka till 1300-talet.Den kinesiska varianten av planetsystemet fördes till Japan av den japanska munken Kūkai (900-talet). Överlevande dagböcker från den japanska statsmannen Fujiwara Michinaga visar sjudagarssystemet som användes i Heian-perioden Japan så tidigt som 1007. I Japan hölls sjudagarssystemet i bruk för astrologiska ändamål tills det befordrades till en fullfjädrad västerländsk- stilkalendrisk grund under Meijiperioden (1868–1912).

En tradition av spådomar ordnade för de dagar i veckan då vissa högtidsdagar inträffar utvecklas under tidigmedeltiden. Det finns många senare varianter av detta, inklusive tyska Bauern-Praktik och versionerna av Erra Pater publicerade i 1500- till 1600-talets England, hånade i Samuel Butlers Hudibras . Syd- och östslaviska versioner är kända som koliadniki (från koliada , ett lån av latinska calendae ), med bulgariska kopior från 1200-talet och serbiska versioner från 1300-talet. Den tidigaste kända hänvisningen i kinesiska skrifter till en sjudagarsvecka tillskrivs Fan Ning, som levde i slutet av 300-talet i Jin-dynastin , medan diffusioner från manikéerna är dokumenterade med skrifter av den kinesiske buddhistmunken Yi Jing och Ceylonesisk eller centralasiatisk buddhistmunk Bu Kong från 700-talet ( Tangdynastin ). Systemet för numrering av veckor är ISO-veckodatumsystemet , som ingår i ISO 8601 . Detta system dikterar att varje vecka börjar på en måndag och är associerad med året som innehåller den veckans torsdag.Har du läst igenom allt detta idag så fick du veta så mycket mer än bara vad det är för vecka nu. Hoppas att du får nytta av all denna kunskap om hur man räknar veckor och och dess historik.

Om du undrar; vilken vecka är det nu? Så ser du denna vecka nu, . Svaret på vilket veckonummer det är idag kan du se här varje veckodag, året om, 24 sju. Ibland kan man även lätt glömma vad det är för dag, eller till och med år, speciellt under semestertider, så vi påminner även om vilket år det är.En period på åtta dagar, vanligtvis (men inte alltid, främst på grund av juldagen) som börjar och slutar på en söndag, kallas en oktav , särskilt i romersk-katolsk liturgi . På tyska betyder frasen heute in acht Tagen (bokstavligen ”idag om åtta dagar”) dvs. på samma veckodag. Detsamma gäller den italienska frasen oggi otto (bokstavligen ”idag åtta”) och den franska à huitaine.Ytterligare information: Stilla veckan och påskveckan Den sju dagar långa veckocykeln har förblivit obruten i kristenheten , och därmed i västerländsk historia, i nästan två årtusenden, trots förändringar av de koptiska , julianska och gregorianska kalendrarna, som påvisats genom att datumet för påskdagen har spårats tillbaka genom ett stort antal beräkningstabeller till en etiopisk kopia av ett tidigt Alexandriskt bord som börjar med påsken 311 e.Kr.

Standarden som används av flera länder i Europa för att hålla koll på vad det är för vecka nu benämns som ISO 8601. Vilket är en internationell standard för angivelse av datum, tid och tidsintervall, med syfte att kunna ange dessa entydigt.
Där många Norrköpingsbor möts, vid Resecentrum, ligger Renströmmen, en perfekt miljö för ditt företags eller organisations konferenser eller möten. Här kan ni njuta av husets anrika , charmiga själ i en varm och vänlig atmosfär till välsmakande mat som serveras med omtanke. Där många Norrköpingsbor möts, vid Resecentrum, ligger Renströmmen, en perfekt miljö för ditt företags eller organisations konferenser eller möten. Här kan ni njuta av husets anrika , charmiga själ i en varm och vänlig atmosfär till välsmakande mat som serveras med omtanke.Där många Norrköpingsbor möts, vid Resecentrum. Tillsammans med Scandic Hotel kan vi erbjuda helhetslösningar för era möten och konferenser, precis vid tågstationen i centrala Norrköping.

Vad händer i januari 2023?
1 januari:Sverige tillträder som ordförandeland för Europeiska unionens råd för perioden 1 januari–30 juni 2023.Kroatien inför euron som valuta och ansluter sig till Schengenområdet.Luiz Inácio Lula da Silva tillträder som Brasiliens president.
Där många Norrköpingsbor möts, vid Resecentrum, ligger Renströmmen, en perfekt miljö för ditt företags eller organisations konferenser eller möten. Här kan ni njuta av husets anrika , charmiga själ i en varm och vänlig atmosfär till välsmakande mat som serveras med omtanke.

Vilka datum är vecka 34 2023?
Veckonummer 2023VeckaFrånTillVecka 34Måndag 21 augustiSöndag 27 augustiVecka 35Måndag 28 augustiSöndag 3 septemberVecka 36Måndag 4 septemberSöndag 10 septemberVecka 37Måndag 11 septemberSöndag 17 september
Nu är barnets matchvikt ungefär 2,3 kg. Det är hela 46 cm långt och har fötter som är runt 6-7 cm långa. Men än finns det rum för ungefär en liter fostervatten i hinnsäcken där barnet ligger och lyssnar på kurrande mage och trygga hjärtslag. Efter förlossningen vill bebisen därför gärna ligga så nära det går, eftersom det känner trygghet i kroppens ljud. Sugreflexen är också tydlig just nu, en del barn suger på tummen som du kan se och man kan ana att sugreflexen också ger trygghet för barnet när det kommit ut. Då kan bebisen visa att den är hungrig och vill amma genom att styra upp handen mot munnen för egen maskin och suga på den. Ögonen har utvecklats och pupillerna kan vidgas och dras samman. Det finns forskare som menar att barnet redan nu kan fokusera blicken. Något vi säkert vet är att det skiljer på ljus och mörker och därmed kan uppfatta dag och natt.Nu har magen troligen blivit så stor att naveln kan bukta ut istället för in, som en liten knapp. Den kommer att gå tillbaka efter förlossningen när det finns plats igen. Du kanske också har sett en mörk rand från övre delen av magen och neråt? Denna mörka linje, Linea nigra, syns ofta tydligare ju mörkare hud du har men kommer att blekna efter förlossningen och i de flesta fall försvinna helt. Det är också vanligt att få hudbristningar som för det mesta dyker upp på bröst, mage och rumpa. Hur mycket du får är ärftligt, och även om det för de flesta inte försvinner helt så bleknar dom efter förlossningen. Man kan köpa olika oljor och salvor som ska motverka bristningarna, men det finns inga bevis för att de fungerar – försök istället se bristningarna som ett bevis på vad din kropp klarat av! Sen kan det ju ändå vara skönt att smörja och massera magen – både för dig och barnet. Tillhör du tvillingklubben så kommer du nog föda ganska snart. Att tvillingar oftast föds tidigare beror på att livmodertappen belastas hårdare av två små barn. I genomsnitt brukar de flesta tvillingarna vilja komma ut två till tre veckor tidigare än ett barn som är ensamt i magen, men det är inte alls ovanligt att de kommer tidigare ändå. Vid en vaginal förlossning kan de komma direkt efter varandra – som om de legat på kö – men vanligtvis brukar kroppen vara klok nog att ta en liten paus så det dröjer en stund mellan första och andra barnet.Det enda man med säkerhet kan säga om förlossningar är att de sällan går att planera. Visst har ni fått ett datum för beräknad födelse, men bara 5% av barnen tycker det är något att hålla sig till. Det finns heller ingen mall för hur du ska göra för att stötta under förlossningen, när den väl kommer, eftersom alla födslar är olika. Det du kan veta är att det med allra största sannolikhet inte kommer bli som ni föreställt er – mycket kan förändras på plats och det är omöjligt att veta hur man kommer känna där och då. Det finns dock ett par saker som du som står bredvid – i ditt livs viktigaste biroll – kan hjälpa till med. Först och främst, finns det ett förlossningsbrev så är det bra om du vet vad som står i det. Har du dessutom läst på om smärtlindringar och förlossningsställningar kommer du lättare hänga med i vad barnmorskan menar. Du kan då få rollen som reseledare och berätta vad som händer och vart i förloppet ni befinner er – om det är något som kan lugna. Som partner blir man ofta också lustgasansvarig. Då ska du instruera när och hur hon ska andas – men oroa dig inte, du förväntas inte kunna det som rinnande vatten i förväg utan barnmorskan kommer visa på plats. Du kan dessutom hjälpa till och badda en svettig panna och påminna om att fylla på med vätska om det blir långdraget. (Glöm inte bort att också du behöver vätska och energi!). Tänk på att du är den som känner din partner allra bäst och vet vad ni har pratat om inför förlossningen, se till att föra hennes talan om hon inte orkar. Viktigast av allt är att du kommer vara en hand att hålla i och det känslomässiga stöd som behövs för att ge självförtroende. Bli inte förvånad om hennes önskemål där och då ändras mot vad ni pratat om innan eller det som står i förlossningsbrevet, det beror helt och fullt på hur hon upplever situationen. Tänk att det som sägs på plats är det som gäller.

I Sverige är 2023 ett kungligt jubileumsår. Den 6 juni är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung under mötet i Strängnäs 1523, och den 15 september är det 50 år sedan Sveriges kung Carl XVI Gustaf tillträdde den svenska tronen 1973.
OB-ersättning betalas för arbete på obekväm arbetstid, vilket är kvällar, nätter, helger och storhelger. På vår sida om kollektivavtal kan du läsa och jämföra kollektivavtalen i branschen.Helt utan läkemedel kan du börja med att försöka hålla handen så stilla som möjligt. Det kan också hjälpa med en skena. Be din läkare eller barnmorska visa hur du ska använda den. Undvik kraftiga tänjningar och sträckningar av handleden samt sysslor med vibrationer, t.ex. klippa gräset eller att hålla i en stavmixer. Mjuka strechningar och yoga kan lindra besvären, men det finns inga vetenskapliga belägg eller garantier.

Bebisens rörelser kan man nu även ofta se utifrån – ett härligt ögonblick för din partner som stärker banden till bebisen. Ni kan också försöka ”leka” med lillen. Tryck försiktigt på magen och se om det blir någon reaktion.
En annan sak som gäller oro för förtidiga värkar: Sex med en gravidmage kan visserligen vara lite besvärligare, men det utlöser vanligtvis inga värkar, såvida bebisen inte är redo att födas. Det kan heller inte skada bebisen. Det stämmer att sperma innehåller prostaglandin, som används när man vill sätta igång värkar. I sperman finns emellertid en väldigt låg koncentration och det är inte vetenskapligt bevisat att det (eventuellt i samband med det oxytocin som utsöndras vid orgasm) verkligen kan sätta igång en förlossning.Karpaltunneln är precis som det låter ett litet rör där underarmens senor och nerver går in i handen. Vid exempelvis ödem kan trycket på karpaltunneln leda till att man får stickningar i händerna, att händerna ”somnar” eller att det gör ont.Yippee – nu är det bara finliret kvar! Om din bebis skulle komma till världen redan nu har den goda chanser att överleva och små risker att få bestående men. Varför du inte ska skåla i champagne trots denna goda nyhet, vad din bebis fortfarande saknar och mer spännande fakta om vecka 34 får du veta här!

Din bebis viktökning innebär att du behöver mer energi. Uppbyggnaden av skelettet stöttar du med tillräckligt med kalcium, vilket vi gick detaljerat beskrev för vecka 30.

På grund av gravidmagen kan du kanske ändå inte riktigt hugga in på maten, eftersom många gravida nu i slutet av graviditeten lider av halsbränna. Istället för stora måltider kan det vara bättre med flera små.
Om du ska göra en undersökning hos gynekologen kan det hända att man tar ett prov för att se om det finns bakterier eller svamp i slidan. I så fall kan det behandlas innan förlossningen för att inte utgöra en risk för ditt barn. Det är framför allt B-streptokocker som kan utgöra en risk, eftersom de i värsta fall kan orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och blodförgiftning hos nyfödda. Infektioner kan dessutom leda till förtidiga värkar.

Vilka datum är det vecka 36?
Vecka 36 börjar måndagen den 4:e september och sista dagen som har veckonumret 36 är söndagen den 10:e september.
Precis som tidigare bör du inte dricka alkohol. Även om bebisens utveckling har kommit lång påverkar alkoholen hjärnan, organen och diverse system hos bebisen. Eftersom det inte finns någon ”riskfri” mängd alkohol är det bäst att helt avstå ända till slutet. Alkohol är alltid en toxisk (giftig) substans för kroppen.Förvärkar – Livmodern tränar inför förlossningen vilket kan kännas i form av förvärkar. Ibland är de svagare, ibland kraftigare. Vissa förvärkar känns inte alls, men om du lägger handen utanpå magen kan det kännas att livmodern plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig nedåt. Förvärkar kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Läs mer om förvärkar.

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

En teckningsblödning kommer från ytliga blodkärl i slemhinnan i livmodern. Blodkärlen kan brista när livmodertappen öppnar sig. Man märker ofta detta genom att man får blod på pappret efter att man kissat.Utöver detta så kan vätskeansamling bakom ögat tillfälligt ändra formen på ögat så att vissa kvinnor blir närsynta eller långsynta. Lyckligtvis så är dessa problem övergående och de försvinner normalt efter förlossningen. Kom dock ihåg att visa mer allvarliga synproblem kan vara tecken på graviditetsdiabetes eller högt blodtryck. Nämn alltid dessa förändringar för din läkare eller barnmorska.

Barnet är nu för stort för att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett.
Mindre än fem procent (3-4 procent) av alla barn lägger sig med stjärten eller benen neråt i bäckenet, s.k. sätesbjudning eller fotbjudning. Upptäcker man detta så försöker de inom vården att få barnet att vända sig rätt. Detta brukar göras på förlossningen runt vecka 37.

Kramper i benen – Att få benkramper är vanligt runt vecka 34. Tyvärr kommer de både dag och natt, men de är något vanligare nattetid. Läs mer om kramp.

Förlossningsberättelsen är publicerad på Babyhjälp.se. Lina berättar om förlossningen av sitt tredje barn Ebba. I förlossningsberättelsen kan du läsa om Linas upplevelse, hur snabbt det gick och vilken smärtlindring som Lina tyckte fungerade bäst.
Barnet är i graviditetsvecka 34 ungefär 45 centimeter långt mellan huvud och häl och väger drygt 2,1 kilo. Livmoderns mått är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm.

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.
Teoretiskt sett kan barnet redan nu i vecka 34 födas när som helst och det kan därför vara bra att förbereda sig själv på alla sätt. Har du planerat hur ni ska ta er hem från förlossningen?När du är gravid i vecka 34 kan barnet mycket väl reagera olika på mammas, pappas, partners samt främmande personers röster. Barnets fingernaglar har nått toppen av sin fingrar nu och när det föds är det redo för sin första manikyr.

Hårväxt – Håret växer som aldrig förr under graviditeten och det blir även mer glänsande. Trevlig att där är något du kan tacka din graviditetshormoner för! Det du kanske inte är lika glad för är att håret även växer bra på andra platser, som på dina kinder, din haka och på din rygg. Det går bra att vaxa sig under graviditeten, men då huden är extra känslig nu så ska du behandla den extra skonsamt. Läs mer om hår och naglar.
Vi hjälper dig som är gravid eller är förälder till små barn med fakta som underlättar vardagen. Babyhjälp.se följer dig under denna tid som är fylld av frågetecken och funderingar. Babyhjälp.se har sedan 2009 varit en ledande faktasida för gravida och småbarnsföräldrar.Läckande råmjölk – Nu när förlossningen närmar sig så kan brösten mycket väl börja läcka. Det som kommer nu är råmjölk, barnets första kost. Denna mjölk är gulaktig till färgen. Läcker det mycket så kan du prova att använda amningsinlägg i behån. Läs mer om läckande bröst.

Många barn ligger i vecka 34 med huvudet nedåt. Vissa barn fixerar huvudet i bäckeningången, men det kan också dröja några veckor till. Mot slutet av graviditeten brukar man kontrollera på MVC om barnet ligger rätt och om det är fixera.
Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt. Barnet kan även själv bekämpa lättare infektioner med sitt nyutvecklade immunsystem. Omkring vecka 34 är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.I vecka 34 märker du säkert av att kroppen svullnat. Tydligast märks det på händer och fötter. Kanske passar inte dina ringar längre? Ett tips kan vara att ta av åtsittande smycken medan du kan. Det är tråkigt om du senare inte kan få av dem och tvingas klippa av dem. Undvik även att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet.

Flytningar – Flytningarna kan runt vecka 34 bli allt mer rikliga. Orsaken är att hormonerna ökar blodflödet till bäckenområdet och stimulerar slemhinnorna. I slutet av graviditeten kan det även vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Kontakta en barnmorska om du är osäker. Läs mer om flytningar.
Andnöd – Under en längre tid har du nu säkert känt att det varit svårt att andas. Har barnet vänt sig rätt, med huvudet nedåt, så kan det nu lätta något. Om barnet inte vänt sig så har lungorna fortfarande svårt att expandera till följd av barnets och livmoderns tryck. Det sägs att det kan underlätta att sova på vänster sida.Tycker du att du ser sämre? Det är inte omöjligt att det stämmer. Ytterligare en sak som påverkas av graviditetshormonerna är just ögonen och synen. Du kan få en suddigare syn och en minskad tårproduktion. Bär du kontaktlinser så kan du uppleva att dina ögon blir väldigt torra.