Posted on

Nordic Hot Tubs

Försäljning av amerikanska spabad, pooler, swimspa, hot tubs, utespa, kemikalier och pooltillbehör. Varmt välkomna att besöka oss och ta del av våra fantastiska priser på våra härliga amerikanska spabad. Vi reserverar oss för prisändringar och eventuella felskrivningar.

När du ska välja vilket filter som passar ditt spabad så är det viktigt att du väljer rätt storlek och typ på själva kopplingen. Ha i åtanke att de storlekar vi har på vår hemsida är de standardstorlekar som finns för spabadsfilter. När du har mätt kopplingen på ditt befintliga spabadsfilter så är det bara att matcha det med närmsta storleken på koppling hos oss. Det är inte ovanligt att måttet diffar på ett par millimeter, något som lätt kan hända om man tex använder en tumstock eller dylikt. Då kopplingen är gjord av plast så är den förlåtande och kommer att passa in i alla fall.
Spabadsfilter är en viktig del i rengöringsprocessen av ditt spabadsvatten. Hos oss hittar du filter av högsta kvalitet där själva lamellfiltret är gjort av polyester. Alla våra spabadsfilter är producerade med hållbarhet i fokus. Vanliga partiklar som hud, hår, kosmetika och pollen försämrar ditt spabadsvatten. Spabadsfilter är till för att fånga upp dessa partiklar på ett effektivt sätt. Våra filter är tvättbara och bör rengöras minst en gång i månaden samt bytas ut efter ungefär ett år. Lättast rengör du ditt filter med Spacare Filter Cleaner samt Spa Wand.Vad gäller själva storleken på filtret så vill man ha ett så stort filter som möjligt då den kommer att rena ditt spabadsvatten på ett effektivare sätt. Med andra ord så gör det inget om storleken på ditt nuvarande filter och det du köper av oss inte är identisk. Det viktigaste är att filtret får plats i själva filterhuset på ditt spabad.

Folkpool Garden med extra kraftig konstruktion är framtagen för att kunna placeras både i och ovan mark samt vara halvt nedgrävd. Det gör att den passar många olika tomttyper och ypperligt till något mer kuperade tomter. Genom att nyttja en kuperad tomts förutsättningar blir poolen en naturlig del av tomten samtidigt som schaktningen blir minimal. Rejäla komponenter som är lätta att montera, perfekt för självbyggaren.
Här finns allt för bad & lek och träning. I vårt sortiment finns uppblåsbara badleksaker och madrasser, badlakan, simglasögon, handpaddlar, badmössor, armringar, fotplattor för aquajogging, bollar, belysning, solfångarduschar och eldkorgar.

Folkpool Classic började tillverkas 1968 och är i dag Sveriges mest sålda pool. Ett gott betyg och ett bevis på att den håller länge. Folkpool Classic är enkel att montera och passar nästan alla typer av tomter. Den finns i flera standardstorlekar, där 4 x 8 m är det överlägset vanligaste valet. Valmöjligheterna är lika stora som tillbehörsutbudet till denna pool och vem gillar inte en klassiker?Ett par gånger i månaden kommer Allt om Bostads Nyhetsbrev – rakt ner i mejlboxen. Där samlar vi det senaste som har hänt inom Hem & Trädgård. Vi ger dig tips & råd samt ger dig möjlighet att tävla om fina priser och få unika erbjudanden. Lys upp en vacker vattenspegel. Alla Moodlight är vattentåliga och lämpar sig för pool- och spamiljöer. Moodlight Klot är därtill dränksäkra och flyter runt vackert och färgar vattenspegeln i regnbågens alla färger. Kan även användas vintertid. Ger extra vacker snöeffekt. Dimension One Spas har tillverkat Spa i över 30 år och leder utvecklingen när det gäller ergonomi och funktioner. Med flest patent i branschen hittar du bättre lösningar för rening och massage. Detta är märket för er som vill ha det mest påkostade Spabadet utan kompromisser, ett spabad utöver det vanliga. Varumärket erbjuder spabad i tre olika serier: Bay, Reflection och @Home. Vita Spa är mycket mer än bara ett bad. Det är en egen rofylld värld där du kan slappna av och hämta ny energi. Sedan 1974 har Vita Spa använt den senaste teknologin för att skapa innovativa och bekväma spabad med välgörande funktioner. Varumärket är synonymt med kvalitet, pålitlighet och bekvämlighet till ett överkomligt pris. Synergy är en serie LED-lampor med inbyggd högtalare och kylförvaring. Bluetoothenheten synkroniserar du enkelt med din smartphone för att spela musik. Synergy finns att köpa i tre olika storlekar och är lika snygga ensamma som tillsammans, lätta att flytta runt och placera precis var du vill.

Hur mycket el drar en badtunna?
Ett spabad förbrukar el för bland annat uppvärmning, jetstrålar och eventuell belysning. Generellt brukar man räkna med att ett spabad förbrukar 300-500 kwh per månad eller 3000-4000 kWh per år.
Ditt badparadis behöver sina självklara tillbehör för att göra badupplevelsen komplett. På den här sidan hittar du alltifrån badbollar och simmande leksaker till poolstädare, poolpumpar och klorautomater. Folkpool har ett komplett utbud med tillbehör för din pool.

Kan man stänga av ett spabad på vintern?
Kan jag tömma ur vattnet och stänga av badet? Det finns en stor risk med att låta spabadet stå tomt på vatten när det är minusgrader ute. Frysskador är ett vanligt förekommande fenomen på kar som står tomma och vi rekommenderar därför aldrig att man gör en tömning inför vintern.
Familjen Jacuzzi la grunden till vad spabad är idag när de 1968 lanserade det första fristående, helt integrerade bubbelbadet. Sedan dess har utvecklingen bara fortsatt. Med ledord som njutning, design, hälsa och funktion levererar Jacuzzi® en överlägsen badupplevelse än idag.

Hur mycket el drar ett spabad i månaden?
Elförbrukning spabad Generellt brukar man räkna med att ett spabad förbrukar 300-500 kwh per månad eller 3000-4000 kWh per år. Du kan läsa mer om elförbrukning här. Tänk på att köpa ett spabad med bra isolering, om du vill säkerställa låga omkostnader.
Folkpool AquaShell är en glasfiberpool som levereras i ett stycke, vilket gör den mycket enkel att installera. Poolen introducerades i vårt sortiment 2011 och har redan hunnit bli en favorit, mycket tack vare sin hållbara konstruktion. En konstruktion som få på marknaden kan mäta sig med. Folkpool AquaShell ger dessutom din tomt, trädgård och hus ett visuellt lyft.Förhöj badupplevelsen med sköna och praktiska tillbehör för ditt spabad. Vi har locklyftare, trappor, nackkuddar med mera plus all kemi som kan behövas. För extra välbefinnande finns spadofter, stämningsbelysning och högtalare. Folkpool Octavia bjuder på fantastiskt samspel mellan form och funktion. Poolens vackert brutna hörn gör att den lättare passar in där det finns begränsat med utrymme. Eftersom konstruktionen bygger på vår beprövade Classic-modell kan vi lova att den är lika bra som den ser ut. Med ett mycket tilltalande yttre är Folkpool Octavia det perfekta valet för dig som är ute efter mer än en pool, den ger dig de bästa förutsättningarna för att skapa ditt drömrum utomhus. Beroende på vilken typ av spabad du valt finns det lite olika tillbehör som du kan komplettera med. Vissa ger dig möjlighet att lägga till fler jetstrålar. Andra tillbehör kan vara extra belysning, trappor, mugghållare, brickor för mat med mera.Ditt spabad får inte stå öppet så länge vattnet är djupare än 20 centimeter, så att barn eller djur kan trilla ner och drunkna i vattnet. Därför är det viktigt att du har ett lock eller annan täckning som tål vikten från ett barn utan att ge vika.Om: Spabad för 5 personer samt barn-sittplats som även kan användas som avsvalningsplats. Kommer med rostfria jetstrålar och massagemunstycken samt belysning och reningssystem (ozon) med en pump. Det framgår inte om det ingår lock. Värmaren är på 3 kW.

Vad kostar spabad på vintern?
Spabad kräver lite underhåll för att säkerställa att vattnet är rent. Sammanlagt brukar detta kosta 800-1500 kronor per år. Ett spabad som används flitigt, kräver också lite mer underhåll. Dessutom kostar energiförbrukningen, som går till bland annat uppvärmning, jetstrålar och eventuell belysning.
Det framgår inte hur välisolerade de är och det är inte alla som redovisar materialval. Har du egna erfarenheter av spabaden ovan, eller andra slags spabad, så kommentera gärna.Staket eller annat skydd runtom: Det ska finnas ett staket eller liknande skyddande avgränsning runt som är minst 0,9 meter högt. Eller annan skyddsanordning som säkerställer samma skydd som ett staket skulle ha givit.

Dessa fasta spabad finns vanligen i storlek mellan 4-8 personer, även om det finns extremer åt bägge håll. De är många gånger fyrkantiga och har en inre form som skapar som sittplatser i karet.
Det finns förstås fler alternativ än de fasta spabaden. Exempelvis är uppblåsbara spabad ett populärt första steg in i spabadsvärlden, för att se om det ens är något man kommer att använda.Vilken storlek och typ av spabad du bör köpa beror mycket på hur du tänkt använda det. Är ni bara en eller två personer och har inte tänkt bada ihop med vänner, räcker det med ett lite mindre kar och ett enklare reningssystem. Är ni däremot en hel familj som ska dela på det och som badar ofta är det mer befogat att köpa ett större kar med ett rejält reningsverk. När gäller val av märke är det viktigt att fundera på hur länge återförsäljaren funnits, hur länge tillverkaren av spabadet funnits och hur tillgången till reservdelar kommer att se ut framöver. Framför allt fasta spabad är ofta tekniktyngda – i jämförelse med en simpel badkopp där du enkelt kan byta ut reningen om den går sönder – och då är tillgången till reservdelar a och o för att du ska få maximalt värde av dina pengar. Vidare är det viktigt med en bra garanti som omfattar alla delar av spabadet. Vanligen kommer de med funktioner såsom inbyggd belysning och jetstrålar för massage. Ibland även radio, blåtandskoppling till telefonen samt app-stöd så att du kan starta spabadet från telefonen. Ett spabad värmer upp vattnet ca 1,5-2 grader C per timma.Även andra faktorer påverkar. Var finns tillgång till el och avlopp så att du enkelt kan värma, rena och tömma spabadet? Vilken tyngd klarar underlagen på dessa platser, och är underlaget i våg? Om svaret är nej på den frågan kommer du att behöva förstärka samt jämna av ytan.De största och dyraste modellerna av fasta spa kallas swimspa. De är ett mellanting mellan ett spabad och en swimmingpool kan man säga. De är framtagna för att kunna simträna i. Med hjälp av en jetstråle kan du simma utan vändningar.När du ska köpa spabad bör du börja med att bestämma vad spabadet får kosta – sätt upp en budget. Sedan gäller det att hitta ett spabad som passar in på platsen där det ska placeras samt rymmer så många personer du hade tänkt skulle bada samtidigt. Spabadet ska ha de funktioner du efterfrågar i form av uppvärmning, massage, jetstrålar, belysning, rengöring, appstöd för start via telefonen, med mera. Det är också viktigt att spabadet har en bra tyst cirkulationspump som håller vattnet rent så att bakterier inte frodas. Kontrollera spabadets energiförbrukning, garantier och tillgången till reservdelar innan köp.

Ett swimspa kan användas året om, likt övriga fast installerade spabad. Jämfört med en pool är det mer platseffektivt. Det ett swimspa har som poolen inte har är spaavdelningen med massage.
Därefter bestämmer du var på tomten eller altanen som är lämpliga potentiella platser. Väderstrecket spelar roll. Varifrån kommer exempelvis solljuset? En fördel med söderläge är att vattnet inte svalnar lika fort, men det kan också bli jobbigt med direkt solljus för de som badar eftersom det heta sommardagar kan bli väldigt varmt. Ett mellanting är att se till att det finns tillgång till parasoll.Ett alternativ till spabad är att du köper en badtunna. Dessa finns som rena plastbaljor, som trätunna eller som en kombination där du har en plastbalja som insats i en träram. Fördelen med det sistnämnda är att du får en helt tät lösning som inte suger vatten och som är lätt att göra ren, men samtidigt det traditionella och naturrena utseendet som trä ger. Ska du ändå bygga in badtunnan i trädäcket spelar det kanske ingen roll, då kan det gå lika bra med den lite billigare plasttunnan.Uppblåsbara spabad finns också i olika storlekar och med olika slags funktionalitet. De har till exempel ofta jetmunstycken och rening inbyggt. Vanligen är de runda i formen, även om det också finns kvadratiska, och de är huvudsakligen gjorda av PVC. Kvaliteten kan skilja sig åt, vilket gör att vissa tål att stå ute året om medan andra ska tappas på luft och tas in under vinterhalvåret. Ett av de billigare uppblåsbara spabaden är runt med 180 cm i diameter och 66 cm djup och rymmer fyra personer. Ett lite större med sex sittplatser kan vara 202 cm brett och 90 cm högt. Ett annat spabad för 10 personer har måtten 229 cm bredd och 92 cm höjd. Ett swimspa för 10 personer kan ha måtten 228 cm längd, 137 cm bredd och 228 cm djup. Även om majoriteten av dessa spabad är kvadratiska finns det även runda samt rektangulära varianter. Vad du väljer är en smaksak och beroende av hur platsen badet ska stå på ser ut.Eftersom spabadet kan komma med vissa krav, såsom saker som rör elanslutningen och kringtillbehör så är det många gånger en god idé att ta kontakt med en behörig elektriker tidigt. Se över vad ditt hem klarar av. Vilken elanslutning krävs för spabadet – ska det vara 2x16A eller 3x16A? Klarar ditt hem detta? Finns det möjlighet till separat jordfelsbrytare?

Ordningslagen omfattar alla bassänger, fasta som lösa, på tomtmark och på allmän plats. Enligt ordningslagen är det anläggningens ägare som ansvarar för att bestämmelserna i lagen uppfylls. Enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet är djupare än 20 centimeter, slår Boverket fast.Många vill komplettera med ett lock eller annan typ av övertäckning. En trappa kan behövas om spabadet inte sänks ner i marken. Det finns särskilda dammsugare med skaft som någon kan tänkas vilja sälja på dig, men frågan är om det behövs om du ändå byter vattnet då och då.Det finns uppblåsbara spabad tillverkade av pvc som du kan tömma och ställa undan om du så önskar. Andra funktioner som är mer eller mindre lyxiga och avancerade som spabad kan ha är: När man tänker på spabad är det ofta just ett fast eluppvärmt permanent spabad som man har i åtanke. Dessa är tunga och otympliga så det är inget du flyttar runt på tomten eller ställer undan på vintern. Istället avjämnar man platsen, ser till att det finns god dränering för spillvatten, isolerar karet om det inte redan har fullgod isolering och kopplar det till el och avlopp. Elen används till uppvärmning, belysning och rening. Vidare påverkar placeringen inköpet. Du ska ha plats för spabadet. Platsen ska även rymma inkoppling till avlopp samt el om det är en lite större och mer permanent kopp du tänkt investera i.

Tänk också på att vissa typer av pooltak kan kräva bygglov, det är dock vanligen endast när det kommer till större pool av typen som man kan simma i, eftersom dessa ofta har ett skjutbart tak som bygger en del på höjden.
När du värderar priset bör du ta hänsyn till vad som ingår och vilket arbete som krävs på tomten. Ingår exempelvis reningssystem eller måste du köpa till pump och filter? Krävs markarbeten? Kommer spabadets installation kräva att du tar hem en elektriker?

Om: Spabad för ca 5 personer (sittplatser) samt en liggplats. Kommer med rostfria jet-strålar och inbyggd belysning. Det ingår ett lock till spabadet, samt ett reningssystem med två pumpar. Värmaren är på 2 eller 3 kW. Du kan köpa till musiksystem som tillval.
Nedan listar vi fyra exempel på spabad i olika prisklasser. Vi har valt ut spabad som enligt tillverkaren rymmer fem personer, för att visa på vilket prisspann det finns. De har alla lite olika storlek och form, men ska alltså klara fem personer som badar samtidigt.

Kan man ha ett spabad inomhus?
Har man plats, kan man även ha sitt spabad stå inomhus, tänk då på att ha bra ventilation i utrymmet där spabadet placeras. Hur mycket kostar det att hålla spabadet igång året runt? Det varierar lite beroende på storlek.
Ett varmt massagebad utomhus att sjunka ner i en kall vinterkväll är drömmen för många. Men det gäller att tänka igenom köpet noga innan du slår till. Här guidar vi till sakerna som är viktiga att undersöka innan du köper ett spabad till uteplatsen.Hur snabb uppvärmning spabadet har är en annan viktig faktor. Tar det exempelvis 6-8 timmar att värma upp det, såsom det lätt kan göra i en stor badtunna med vedkamin som huvudsaklig värmekälla, eller tar det 40 minuter? Och vad kostar då denna uppvärmning, alltså hur mycket el drar spabadet eller vilken tillgång har ni till ved?

Vad är en Hot Tub?
Det går att beskriva en hot tub som ett bärbart spa ovan jord. Det beror på att du kan placera din hot tub antingen ute på tomten, altanen eller inomhus. Tanken är att hot tub ska bidra till en avkopplande och välgörande upplevelse för dig, familj och vänner.
Du behöver generellt sett inte bygglov för vare sig pool eller spabad, men däremot finns det säkerhetsregler som gäller för fast pool (alltså ej för sådana som kan flyttas runt på tomten).Om: Ett runt spabad som rymmer 4-5 personer och som har permawoodpanel av komposit som imiterar en trälik utsida. Badet har inbyggd LED-belysning, 12 rostfria jet-munstycken och automatiskt reningssystem (ozon) med en pump. Värmaren är på 3kW.

Om: Spabad med plats för 5 sittande personer samt en liggplats och en avsvalkningsplats/barn-säte. Badet kommer med reningssystem (tvåstegs ozon) om 2 pumpar och 35 olika jet-munstycken av 10 olika sorter som bland annat ska kunna ge nackmassage. Badet har inbyggd belysning samt en fontän. Lock ingår och detta är låsbart så att ingen obehörig kan öppna. Värmaren är 3,4-5,5 kW.Saker som också påverkar köpet är hur många som ska bada i spabadet, samt hur ofta det är tänkt att användas. Om familjen består av fyra personer och ni har gäster som också ska bada är kanske ett kar för sex personer att föredra. Ju oftare ni tänkt bada, desto viktigare är reningssystemet, för det blir mer påfrestning på det om ni är en större grupp och om ni badar ofta.

De “vanliga” permanenta spabaden för fem personer kostar mellan 20 000 kr – 200 000 kr. Läs mer under rubriken ”Exempel fyra spabad i olika prisklasser”, längre ner i artikeln.
Polypropylen-filter är mycket effektiva på att samla in icke-önskvärda partiklar ur vattnet. Polypropylen, ligger i lager inuti filtret för att bort smutsen. Polypropylen i folkmun benämnas även som rengöringsfria filter. Polypropylen-filter tar bort partiklar ner till 1-5 micron. Rengöringsfria spabadsfilter ska ersättas med 1st nytt ca var 3e månad. Har du 2st. byter du var 6e månad osv. Det man ska ta i beaktning är hur stor badbelastningen är.

Spabadsfilter bör rengöras varannan månad. Vid hög badbelastning, ska spabadsfiltret rengöras oftare. Viktigt att du har ett extra spabadsfilter som du skiftar med efter varje bad.Har du frågor om spabadsfilter går det givets bra att kontakta vårt team. Bäst är att du mailar din fråga för snabbare återkoppling. [email protected] Alternativt 0910-13013Lamellfilter (spabadsfiltret) är gjorda av polyester och är tvättbara. Spabadsfiltret är utformat som en filterpatron med olika anslutningar som ansluts till en skimmer, kan även benämnas som breddavlopp. Vissa spafabrikat har även ett förfilter som tar de grövre partiklarna. Spabadsfiltret tar det fina. Spabadsfiltret rengörs enkelt genom att man tar ur filtret använd en 10 liters hink som du för över Spabadsfiltret till i badvattnet, då fastnar det grumliga i hinken. Efter du tagit ur Spabadsfiltret följ anvisningarna från leverantören för filtertvätt.Tillgång till el och VVS, bärighet hos underlaget, avstånd till huset, väderstreck samt underlaget mellan spabadet och altan/hus påverkar valet av placering.Badvattnets pH ska vara någonstans runt 7.2 till 7.6, då är det varken surt eller basiskt och därmed idealiskt för att badas i och för att pumpar och annat inte ska ta skada. Organiska ämnen, exempelvis hudrester, gör att pH stiger. Regnvatten är ofta surt och gör att pH:t sjunker. PH-värdet regleras med hjälp av pH-reglerande medel. Men du måste även få bort smuts för att pH:t ska hålla sig neutralt.Bildtext: Nina har nästan 200 000 följare på Instagram som älskar att ta del av hennes dagliga tips och inspirationsbilder från hennes eget hem och trädgård. Du hittar henne här: Interior_by_nina.

Vad kostar en Hot Tub?
Ett spabad kostar från ca 3 000 kr för de minsta uppblåsbara, upp till ca 600 000 kr för ett avancerat swimspa. De “vanliga” permanenta spabaden för fem personer kostar mellan 20 000 kr – 200 000 kr. Läs mer under rubriken ”Exempel fyra spabad i olika prisklasser”, längre ner i artikeln.
När du prisjämför spabad bör du kontrollera att du gör det på rättvisa grunder. Ingår exempelvis pump och annan nödvändig utrustning i priset? Vilka funktioner och tillbehör får du med för pengarna? Hur lång garanti är det på spabadet, och gäller det hela spabadet eller bara vissa delar av det?

Tänk också på att du under vissa tider på året kan göra klipp på spabad på rea. Vidare kan du prisjämföra för att hitta bästa möjliga priset på just det spabad som du tänkt köpa. Är du medlem hos PriceRunner (vilket är gratis) kan du se hur priset på det spabad du är intresserad av förändrats över tid. Det kanske visar sig att det just nu kostar flera tusen kronor mer än vad det brukar göra, eller tvärtom, att det just nu är flera tusen kronor billigare.
Lyxigt spabad på 1 200 liter, som helt klart blir uterummets höjdpunkt. Karet rymmer upp till åtta personer, med 42 stycken jetmunstycken som masserar badgästernas ryggar.När du köper ditt spabad bör du även passa på att köpa alla nödvändiga tillbehör så att du slipper en vända extra till affären. Det du bör ha med på inköpslistan är: pH-mätare, pH-reglerande medel, klor, håv och aktivt syre.

Ett populärt uppblåsbart spabad från välkända Lay-Z-Spa. Rymmer upp till fyra personer. 80 jetmunstycken masserar spända ryggar medan vattnet värmer upp trötta leder efter en lång dag på jobbet.Det finns särskilda produkter framtagna för att sänka och höja samtliga värden vi tar upp i den här guiden. Allt från pH-reglerande medel och klortabletter till produkter som sänker eller höjer alkalinitet och kalkhårdhet.

Ställ gärna spabadet så att du får sol hela dagen om det är möjligt. Spabadet ger underbar svalka till heta sommardagar i trädgården och på kvällen är det ljuvligt att kunna ta ett dopp i kvällens sista solstrålar.

Har du möjlighet att nyttja sjövatten och kan filtrera det är detta också ett alternativ vid placering en bit bort från huset. Dock bör du inte bara släppa ut vattnet i naturen igen efteråt, speciellt inte om du använder avdödande medel mot bakterier (såsom klor och liknande). Då gäller ändå att du har koppling till fungerande avlopp.
Ett spabad har vanligen en garanti på mellan 2 och 10 år beroende på material och vilka delar i systemet som omfattas av garantin. Komponenterna i det kan dock hålla upp till 20 år om du tar väl hand om dem. Det handlar om att underhålla spabadet regelbundet så att inte delarna överbelastas eller tar skada, vilket de exempelvis kan göra om du har felaktig balans i vattnet. Du bör även se till att följa instruktionerna för vinterförvaring.Om spabadet bygger en del på höjden kan du även fundera på om du behöver någon form av stege eller enklare trappa/pall för att ni enkelt ska kunna ta er i och ur – speciellt om ni har en plattsättning runt karet som lätt blir hal om den blir våt.

Hur låg temperatur kan man ha i spabad på vintern?
Vill du sänka temperaturen i ditt spa så bör du inte understiga 20°C. Detta är vanligtvis den lägsta inställbara temperaturen men givetvis kan det skilja mellan olika modeller. Ska du låta ditt spabad stå orört i mindre än 3 veckor, så bör du ändå låta vattnet hålla sin temperatur.
Om vi delar in prisspannet i under 10 000, upp till 100 000 kronor och därefter över 100 000 kronor ser vi att de uppblåsbara vanligen hamnar i kategori 1, medan de för fast installation vanligen kvalar in i kategori 2. De som kostar över 100 000 kronor är antingen lyxutrustade och väldigt stora spabad, eller så kallade swimspa som är ett mellanting mellan spabad och swimmingpool. Locklyftare är ett smidigt tillbehör för dig som snabbt och enkelt vill kunna lyfta locket åt sidan. Lock är för övrigt ett tillbehör som du bör se till ingår, gärna isolerat – så kallat termolock, eftersom du dels minskar på underhållsbehovet och dels får en mer energieffektiv uppvärmning. Placeringen av spabadet är extremt viktig eftersom en felaktig placering gör att det kommer att användas mer sällan. En så här stor investering vill du såklart kunna känna att du vill nyttja ofta. Hur mycket ström ditt spabad drar beror på en rad olika faktorer, allt från vilken temperatur du vill att vattnet ska ha till hur välisolerat karet är. Snittet ligger mellan 200 och 500 kWh per månad. Betalar du då 1,5 krona per kWh så kostar spabadet dig mellan 300 och 750 kronor i månaden. Hur mycket klor du ska ha i ditt spabad beror på hur stor vattenmängd det är och hur ofta samt hur många ni är som badar, men det handlar vanligen inte om mer än någon matsked eller två.Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.

Vad är väl bättre en het sommardag än att kunna ta sig ett dopp? Eller varför inte kliva ner i varmvatten tillsammans med vännerna en kall vinterdag? Detta kan du få till genom att skapa ett utespa med badmöjlighet.Ska du bygga in spabadet i en trall/sänka ner det i marken, eller ska det stå ovanpå en trall? Om du vill gräva ner det måste du säkerställa att det spabad du kollar på är byggt för att klara detta.

Alkalinitet och kalkhårdhet påverkar också balansen i vattnet. Alkalinitetvärdet ska ligga mellan 80 och 160 ppm, kalkhårdheten mellan 200-400 ppm. Om alkaliniteten är i obalans får du antingen ett svajigt eller ett trögjusterat pH, har du istället för låg eller för hög kalkhårdhet kan du få utfällningar av kalk i vattnet – det blir grumligt eller aggressivt.
Några välkända butiker som säljer spabad är Folkpool, GardenStore och Poolkungen. Sedan säljer även större byggvaruhus spabad ibland, exempelvis Bauhaus.

Det viktiga är att underlaget är plant och jämnt så att inte vattnet inuti karet belastar väggarna ojämnt. Samt att underlaget har tillräcklig bärighet.

Fasta spabad har vanligen ett större sittdjup än uppblåsbara spabad eftersom de har en bänk i sig som du sitter på. De kostar mer än uppblåsbara och är lite krångligare att få på plats och installerade, men har som sagt högre komfort, mer utrymme, fungerar året om och har fler funktioner.
Det är således A och O att du köper ett spabad med bra garanti – hos en butik med god kundservice och ett stort reservdelslager. För om garantin löpt ut vill du ju ändå kunna få ut någon till dig som har kunskap och utrustning för att laga det.Hur mycket vatten som ryms i ett spabad beror på hur stort spabad du köpt. Ett litet spabad rymmer kanske bara 600 liter, medan ett stort för en grupp personer kan rymma 1 800 liter. Det är med andra ord ganska stor skillnad. Det beror även på hur det är utformat inuti med sittplatser och form.

Priserna för spabad varierar mellan 1000 och 190 000 kronor, ett rejält spann med andra ord. Vanligen kostar de uppblåsbara spabaden lite mindre än de som är tänkta för permanent installation.

Men det finns förstås avkall från detta. Ibland kan det vara så att man har en fin havsutsikt en bit bort på tomten som man vill nyttja, och att det där till och med kanske redan finns ett passande trädäck. Då får du helt enkelt dra ut el och VVS dit.
Hur många ska kunna bada i spabadet samtidigt? Vill ni exempelvis ha möjlighet att bjuda över vänner? Eller är det bara tänkt för den närmaste familjen? Och hur långa är ni i familjen? Spabadet utgör ett platsbesparande och komfortabelt mellanting som fungerar året om så länge du har tillgång till el och vatten. Det består av ett isolerat glasfiber-/akrylkar, alternativt ett uppblåsbart PVC-kar. Du ställer själv in temperatur och sedan håller det sig på den temperaturen utan att du behöver anstränga dig. Således lite mindre jobb under användning än vad det är med en vedeldad badtunna, och samtidigt året runt-bad till skillnad från en stor utomhuspool. Underhållningssystem är också en allt vanligare funktion. Dels i form av musikanläggning, ibland ihop med radio. Dels i form av inbyggd TV. Det vanligaste är att det finns högtalare och bluetooth så att du kan spela musik trådlöst från din mobiltelefon eller surfplatta.Om spabadet och altanen ligger en bit bort från huset är det inte helt fel att investera i en utomhusdusch. På så vis kan ni skölja av er före badet för att minska nedsmutsning av vattnet, och även skölja av er badvattnet efteråt. Det finns smarta utomhusduschar som ger varmvatten genom att låta solen värma upp vattnet i dem, så kallad soldusch eller trädgårdsdusch. Både komfortabelt och funktionellt.

Vad kostar det att värma upp ett spa bad?
Ett spabad förbrukar el för bland annat uppvärmning, jetstrålar och eventuell belysning. Generellt brukar man räkna med att ett spabad förbrukar 300-500 kwh per månad eller 3000-4000 kWh per år. Du kan läsa mer om elförbrukning här. Tänk på att köpa ett spabad med bra isolering, om du vill säkerställa låga omkostnader.
Alla kanske inte vill bada samtidigt men möjligheten att umgås blir bättre med sittplatser runt spabadet. Se till att ha en skön loungeavdelning och några solstolar för att skapa en härlig plats att hänga på. Vi har dessutom investerat i en 4 meter lång markis som sträcker sig ut över halva trädäcket. Skugga är viktigt under dagens hetaste timmar och då kan man dra sig tillbaka i loungeavdelningen.

Många spabad, både uppblåsbara och vanliga traditionella permanenta spabad, kommer med bubbelfunktion så att de blir som en jacuzzi eller bubbelpool. Vissa har även massagefunktion via jets (jetmunstycken) och den funktionen olika kraftfull i olika spabadserier, hos vissa kan du även reglera den. Du bör rådgöra med butiken vilken modell som passar dina önskemål.
För dig som inte vet om du kommer bada mycket i ditt spabad eller inte kan det kanske vara en idé att börja med att skaffa ett uppblåsbart spabad. Om det visar sig att ni älskar att bada i det kan nästa steg vara ett fast spabad. Spabad värms upp via el, fylls upp med vatten och töms till ett avlopp. Allt detta bör med andra ord finnas tillgängligt på platsen som du har valt om du ska kunna sköta om spabadet och använda det ordentligt. Uppblåsbara spa är av förstärkt plast/PVC eftersom det är ett följsamt material. Medan spabad för permanent installation är gjorda av glasfiber eller akryl eftersom det är ett hållbart och styvt material.Du har att välja mellan uppblåsbara spabad, traditionella spabad för permanent installation samt så kallade swimspa som är större och mer avlånga än de traditionella spabaden.

Vad händer om spabadet går sönder efter två år? Har du garanti kvar? Finns det reservdelar? Välj en butik som funnits länge och ett märke som du vet att det kommer att finnas tillgång till reservdelar hos under många år.
Uppblåsbart runt spabad med massor av funktioner. Spabadet har till exempel inbyggd belysning i olika färger som lyser upp och skapar mysstämning kvällstid. Badet rymmer upp till 6 personer och klarar temperaturer ned till -10 grader så att du även kan bada på vintern. 138 munstycken masserar ryggen och skapar liv och rörelse i vattnet medan ni badar.Du kan även chockklorera spabadet för att nolla vattnet och så att säga “börja om från början”. Detta brukar man få göra ett par gånger per säsong om man badar ofta.

Vad kostar ett uppblåsbart spabad i månaden?
Snittet ligger mellan 200 och 500 kWh per månad. Betalar du då 1,5 krona per kWh så kostar spabadet dig mellan 300 och 750 kronor i månaden.
Vilken klorhalt i spabad? Idealiskt för fritt eller totalt klor är 1 ppm, men det kan variera runt 1–3 ppm och ändå anses godkänt. För bundet klor är det 0 ppm som gäller, eller maximalt 0,5 ppm.

Underhållet av ett spabad består dels av vattenbyte två till tre gånger per säsong, dels av balansering och mätningar cirka en gång i veckan under högsäsong. Du behöver även rengöra filtret i spabadet ungefär en gång i månaden.
Du kan placera det direkt på en altan under förutsättning att altanen har bärighet för detta. Ett annat alternativ är att sänka ned karet i altanen. Då gör man vanligen så att man gräver ur marken som spabadet ska stå på och skapar en dränerande avjämnad grusbädd.

Poolrobotar är främst avsedda för större pooler, men det finns även pooldammsugare med skaft som kan vara ett intressant tillbehör. I de flesta fall väljer man dock att byta vattnet 2-3 gånger per säsong och då är det enkelt att torka rent karet på samma gång.
Vilket spabad ska du köpa? Vilka funktioner får du inte missa? Vi går igenom allt viktigt du behöver veta om att ha spabad utomhus. Du får även tips av inredaren Nina Mansoori om hur du kan liva upp miljön runt ditt spabad.En del spabad har numera en app som du kan styra dem via. Du kan därmed slå på värmen när du åker från jobbet och ha ett uppvärmt bad redo när du kommer hem.

Utbudet av spabad är mycket stort och kan nog upplevas lite som en djungel. Därför är det viktigt att du vet vad du är ute efter. På så vis kan du begränsa dig i dina sökningar, vilket underlättar en hel del.
Influencern och inredaren Nina Mansoori har ett spabad som man kan placera både utomhus och inomhus. Spabadet har en ganska säregen och fräck design, som Nina sedan har lyft fram genom sin inredning på uteplatsen. Här ger hon oss sina 5 bästa tips på vad du ska tänka på när du planerar miljön för ditt spabad.Jag skulle nog vilja påstå att belysningen är A och O. Den sätter verkligen stämningen och är ovärderlig för myskänslan på kvällen. Vi har valt att sätta belysning på staketet som styrs med skymningsrelä. Jag tycker det är toppen att addera med solcellslampor och levande ljus i skyddande glasurnor för att höja stämningen lite extra runt spa området när solens strålar gått ner för dagen. Om du har en fin utsikt och ändå vill skärma av runt spabadet kan du välja ett glasstaket mot utsikten. Då ser du ändå ut, men begränsar för blåsten.

De standardutrustade (nackkuddar, belysning och jets) traditionella kvadratiska spabaden med omkring 6 platser ligger vanligen någonstans mellan 60 000 och 100 000 kronor i pris.
Det finns lite olika typer av bad och de har alla sina för- och nackdelar. Allt från den vedeldade badtunnan som kan placeras var som helst så länge det finns tillgång till ved och vatten, till den större swimmingpoolen som du kan simma i sommartid.Hur lång tid det tar att värma ett spabad beror på vilken temperatur du har när du börjar, hur välisolerat det är samt hur kallt det är ute. Men i genomsnitt värms det upp med cirka två grader i timmen.

De i glasfiber eller akryl – som är tänkta för permanentinstallation – är oftast kvadratiska eller rektangulära, men det finns även ett par runda modeller.
Klorera gör du cirka en gång per vecka och lämpligen på kvällen så att det får göra sitt över natten. Aktivt syre kan du däremot ha i oftare – om ni exempelvis badar dagligen. Aktivt syre används för att döda bakterier och försvinner snabbare än klor, du kan bada redan ett par timmar efter behandlingen.Uppblåsbara spabad har sällan inbyggda sittplatser, du sitter vanligen på golvet – till skillnad från fasta spabad. De har fördel i sitt attraktiva pris, att du kan flytta runt dem, samt att du enkelt kan plocka bort dem om du inte vill använda dem längre. Men nackdel i att de har färre funktioner och något sämre komfort än fasta spabad. Vanligen blåser de upp sig automatiskt så du behöver inte oroa dig över att du ska behöva stå och blåsa upp dem med egen kraft. Vissa av dem tål bara att vara igång sommartid, kontrollera detta före köp om du även vill kunna bada på vintern. Du har lagt en stor summa pengar på ditt spabad. Dels i inköpskostnad, dels på förberedelser och fix med miljön runtomkring det. Allt från el och VVS till inredning och belysning har anpassats. Vad händer då om spabadet går sönder? Inte ska du behöva gå och köpa ett nytt det första du gör. Att skapa sin egen lilla oas runt spabadet gör det extra mysigt. En stor palm i kruka skapar utomlandskänsla och sen kan man addera med mindre prydnadsgräs och sommarblommor i några krukor. Dessa kan man enkelt flytta runt efter tycke och smak. Vi har byggt en upphöjd mur med vintergröna växter och en blommande klematis som skapar stämningen på sommaren. Denna rabatt kräver inte mycket vatten och klarar sig själv även i torra perioder.Självklart kan du köpa något slags elverk att värma det via. Men det normala är att man ställer spabadet på en plats där det finns eluttag (förutsatt det kopplas in via stickkontakt) alternativt att man låter en elektriker dra ut el till platsen eller ansluta det direkt till elnätet.

Färgmässigt är det vanligast med spabad i vitt, svart eller grått – även om det förekommer avvikelser från detta såsom exempelvis spabad i brunt och blått.Vi har valt att placera spabadet på vårt träddäck med staket runt omkring och ett vindskydd ut mot trädgården. På detta sätt har vi skapat en helt insynskyddad och vindfri plats eftersom det ofta blåser i trädgården. Ett bra sätt att bibehålla utsikten är att investera i glasräcken som ger dig lä men ändå en fin utsikt mot trädgården. Speciellt fint och praktiskt om du har spabadet på en plats med höjd.Samtliga spabad är inköpta från Folkpool AB och är genomgångna, testade samt att trasiga komponenter är utbyta. Spabaden levereras med ett nytt lock och nytt filter.På Trygghandel.se hittar du allt du behöver för ditt badrum, oavsett om du är på jakt efter ett badkar, duschkabin eller en badrumsmöbel så har vi artiklarna för dig.

Obs! Blanda ej kemikalierna, det kan leda till kraftiga reaktioner och gasbildning. Väl utspätt i spabadet kan kemikalierna kombineras. De skall dock ej tillsättas samtidigt!
I vårt stora sortiment har vi även badkar med dörr samt specialartiklar såsom en kort duschkabin som passar perfekt i källaren, är det någon specialartikel som du söker så kolla med oss först. Vår kunniga kundtjänst står till ditt förfogande. Vi önskar dig varmt välkommen!

Obs! Viktigt att tänka på vid vattenbyte. När du fyllt på nytt vatten kan det samlas luft i systemet, vilket kan skada pumpar och andra komponenter. Längst fram på cirkulationspumpen kan man köra in en skruvmejsel för att manuellt snurra pumpen ett par varv för att släppa ut luften.Vi är ett litet företag med stor kunskap och inom spabad och pool. Vi tillhandahåller ett brett sortiment av tillbehör för pool och spabad. Kemikalier, spalock, pool- och spafilter samt rengöringsredskap, badtermometer, spadofter och mycket mer som får din badupplevelse att nå nya höjder. De flesta produkter i vårt sortiment finns på lager, så vi kan garantera snabba leveranser! Vi lever på att ge dig den bästa tänkbara servicen du kan få – din badupplevelse är vårt kall.

Temperaturen i ett spabad höjs vanligtvis med mellan 1-2 grader per timme. Hur lång tid det kommer att ta för att värma upp ditt spabad beror bland annat utomhustemperaturen, vilken temperatur vattnet hållert som du spolar upp ditt spabad med och vilken temperatur du vill att vattnet ska komma upp i. När sedan vattnet i ditt spabad har kommit upp i rätt temperatur så ser pumpen till att ditt spabad håller denna. Även nattetid då temperaturen sjunker utomhus så håller spabadet samma temperatur. Dock så kan det krävas mer energi för detta.

Hur ofta du bör byta vatten i ditt spabad beror främst på hur många ni är som använder badet och hur ofta ni badar. Generellt så kan man säga att om man använder komunalt vatten, är fyra personer som badar två gånger i veckan så ska man byta spabadets vatten ungefär tre till fyra gånger per år. Vid mer frekvent badande eller om det är fler som nyttjar spabadet så bör det vara fler vattenbyten. Likaså gäller om man har egen brunn som vattnet tas av, då bör det också ske fler vattenbyten. Ett vattenbyte innan vintern bör planeras in före den stränga kylan kommer, då detta skulle kräva mer energi.
Under kortare perioder är det okej att spabadet står tomt, men detta är något som bör undvikas. Risken för att rost bildas i rörsystemen är stor och att kallt vatten fryser sönder plastdetaljer. Så med andra ord så bör du inte tömma ditt spabad under vintern. Läs mer i vår guide om hur du kan sänka elförbrukningen på ditt spabad.Vad är rätt temperatur i ett spabad? Finns det en rekommenderad temperatur som vattnet bör ligga på för att spabadets pumpverk och mekanik ska fungera optimalt, eller är detta en smaksak och upp till varje spaägare? För vuxna så ligger en behaglig temperatur på ett spa mellan 37-40°C. Det finns givetvis undantag, mindre barn föredrar också oftast ett par grader svalare vatten. Så även om du föredrar långa bad, då kan det vara skönt att sänka temperaturen lite. Sommartid när solen gassar så kan det däremot vara skönt att istället kunna krypa ner och ta ett svalkande dopp i spabadet. Så med andra ord så varierar temperaturen något på spabad och detta beror främst på vilka som badar i det och vilken tid på säsongen det är.

Kan man bada när det regnar? Ja, du kan bada när det regnar, men du ska vara medveten om att regn i spabadets vatten stör pH-värdet och förorenar vattnet. Med det sagt så bör du göra en vattenanalys när du har badat klart för att reglera värdena igen. Det vanligaste är att pH-värdet höjs efter att det regnat, förutsatt att du badar och spalocket inte har varit på.
Ska du inte använda ditt spabad under en längre tid, tre veckor eller mer så kan du sänka temperaturen på ditt spabad. Vill du sänka temperaturen i ditt spa så bör du inte understiga 20°C. Detta är vanligtvis den lägsta inställbara temperaturen men givetvis kan det skilja mellan olika modeller. Ska du låta ditt spabad stå orört i mindre än 3 veckor, så bör du ändå låta vattnet hålla sin temperatur. Detta för att det tar mycket energi för att värma upp vattnet igen. De flesta modeller värmer vattnet 1-2°C i timmen och under hela denna tiden så kommer pumpen att vara igång.

Funderar du på vilken temperatur du bör hålla i spabadet, om denna kan sänkas under vintersäsongen eller hur ofta du behöver byta vatten? Här tar vi upp några av de frågor som många blivande spaägare har, eller funderingar som dyker upp hos er som redan är ägare av ett spabad.
Spabaden från Nordic Hot Tubs är isolerade med polyuretanskum runt skalet och en 7,5 cm tjock isolerings­matta innanför kabinetten. Ett kraftigt och låsbart termolock ingår alltid när du köper ett spabad från Folkpool.

Ett signum för Nordic är den kraftiga Turbojeten, som även fungerar som en flödesreglerare så att du kan koncentrera flödet till specifika säten, eller jämnt över hela badet.
Vi använder enhetsidentifierare för att anpassa innehåll på sajten, analysera hur den används och för att anpassa marknadsföring efter dina intressen. Du kan läsa mer om hur de används, vilka de är och vilka du tillåter sajten att använda i vår cookie policy. Du godkänner våra cookies vid fortsatt användande av vår sajt.Varje spatillverkare har sin egen teknik för att uppnå bästa resultat. För att få fram oberoende tester på vad baden verkligen drar har Folkpool genomfört energitester hos RISE i Borås. Redan från början bestämde grundaren Bill Gibson att satsa på högsta kvalitet, gediget hantverk och ge sina kunder en angenäm badupplevelse. Fokus skulle läggas på det avslappnande och välgörande badet inte onödiga krusiduller. En annan viktig aspekt för Bill var att baden skulle vara pålitliga. Vi kan prata länge om hur förträffliga våra bad är. Men det bästa beviset på spabadens förträfflighet är självklart att vi genom åren har fått så många trogna och nöjda kunder.