Posted on

Nysilver Bestick Modeller

Gense står för svensktillverkade originalmodeller av silverbestick sedan 1849. Silverbesticken från Gense kombinerar kvalitet och tradition med funktion och design. I Hallbergs Gulds sortiment hittar du bl a följande modeller: Chippendale, Rosenholm, Olga och Svensk.

Kan man putsa nysilver med bikarbonat?
Jag har köpt en del nysilver på olika loppisar och sommarauktioner. Det är ofta i ganska dåligt skick (fläckligt osv) så jag ”putsar” gärna silvret med mirakelprodukten bikarbonat. Gör så här: Fyll en kastrull med vatten och lägg aluminiumfolie i botten.
Knivblad Silver kan missfärgas. Skälet till missfärgningen är att det finns svavel vilket har kommit kontakt med silvret. Svavel i förening med silver är ingen bra kombination. Tyvärr går den inte alltid att undvika.Svavel finns i luften, i vissa maträtter, på händer, i gummisnoddar, i cigarettrök, i vissa material. Missfärgningen som i vardagligt tal brukar kallas att silvret oxiderar är i själva verket inte en oxidation utan en sulfidering. Sulfidbeläggningen som bildas är en gråsvart hinna.Vi har många gånger fått frågan om att titta på äkta silver. Bestick eller andra föremål som ägaren har ärvt, fått eller på annat sätt kommit över. Bestick eller andra föremål där ägaren är helt säker på att föremålen är av riktigt silver. Ibland där en arvtagare har fått berättat att denne skulle få ärva äkta silver och att det låg en förmögenhet väntande i byrålådan. Förvånansvärt ofta är det då nysilver. I fallen där ägaren inte haft kunskap att kontrollera eller har fått hjälp att tyda stämplar skulle vi sträcka oss till att påstå att en uteslutande majoritet av föremålen istället då är i nysilver. Att förutsätta att något är i silver genom att enbart titta på föremålen, utan att också undersöka stämplar på varje enskilt föremål är en dålig metod att fastställa silverinnehåll. Det är också detsamma som att inte veta. Har du frågor eller funderingar om vad som är nysilver? Kontakta oss!Vi köper inte nysilver och vi betalar inte heller för returfrakter för nysilver som skickats in i tron att det är just äkta silver. Vi hjälper dig däremot gärna att kostnadsfritt avgöra vad som är vad. Vi köper självklart också äkta silver.

Hur ser man att det är nysilver?
Nysilver är stämplat med ALP eller NS. Finns det inga stämplarna så kan du testa att mycket försiktigt böja på föremålet, exempelvis skaftet på en sked. Nysilver är mycket hårt och stumt medans silverföremål är mjukare och går att böja utan att ta i hårt.
En enkel grundregel är också, ju mer förvirrande stämpel är. Ju större sannolikhet är det då att föremålet just är nysilver. Är du tveksam vid en försäljning om vad som är silver och vad som är nysilver, Kontakta oss. Vi hjälper dig kostnadsfritt.Andra knep kan vara att leta efter genomnötning. Nysilverföremål vilka använts under lång tid har ofta det tunna silverlagret nötts igenom. Detta speciellt på undersidor och ytor där föremålet därför fått ett naturligt slitage. Det kan därför framträda en svagt gulaktig mässingston. Samma mässingsgula ton kan finnas i gravyrmönster där den tunna silverytan genomträngts vid graveringen. Vid professionell testning kan också probering användas vilken ger en färgreagens för riktigt silver.

Idag ser man många som annonserar om att de köper guld på nätet. På Guldbrev köper vi inte bara guld, utan även silver. Till skillnad från många andra guld- och silverköpare, så tar vi emot ditt silver i samma påse som du skickar in ditt guld med. På så sätt slipper du skicka in det separat, eller åka till en butik. Du kan enkelt lägga ner ditt silver i samma påse som guldet du skickar in, och följa de övriga stegen som förklaras i instruktionsbladet som skickas med i påsen, samt under ”Så fungerar det” i huvudmenyn.

Vad ska man inte äta med silverbestick?
Undvik maträtter som lutfisk och ägg, gravlaxsås tillsammans med silver. Dessa innehåller svavel vilket silvret kommer att regera med. Vill du ändå använda dina bestick till dessa maträtter, spola av besticken direkt efter användandet. Undvik att ha silver framme i en rökig miljö
Gäller guldtackor från Boliden som skickas nästkommande vardag, maximerat till 25 gram/person. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.

Argentum är det latinska namnet för silver och betyder pengar. Det har använts som pengar i mycket stor utsträckning, men eftersom silver precis som guld blivit dyrare har myntens silverinnehåll successivt fasats ut till förmån för billigare metaller. Idag finns det inga svenska silvermynt i cirkulation längre. Däremot tillverkas fortfarande samlarmynt och investeringsmynt i silver. Som bekant är silver också populärt i smycken, bestick och prydnadsföremål tack vare sin höga lyster.
925 silver motsvarar den finaste silverkvalitén i matsilver och smycken, och kallas för Sterlingsilver. Den här typen av silverföremål består till största delen av silver (92,5%), och resten av andra metaller, bl.a. koppar. Se exempelbilden till vänster på hur en 925 silverstämpel kan se ut.

Vi betalar enligt dagspris per gram för det silver som har silverstämplarna Kattfot 800, Kattfot 830 och Sterling 925 (S925). Det är oftast silverbestick och smycken som har dessa stämplar.
Mer betalt när du säljer mycket & skickas nästkommande vardag, få högst pris vid mer än 300 gram guld. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.Innan du skickar in silver råder vi dig att titta efter en silverstämpel, då vi bara köper äkta silver med stämplarna 925 eller 830. Har man en äldre samling matsilver är det bra att kontrollera alla delarna, eftersom det är vanligt att sådana samlingar kompletterats efterhand med delar i nysilver. Även nysilver brukar vara stämplat med exempelvis ”NS” eller ”Alp” (alpacka).

Silver är ett grundämne med en egenskap som gör det användbart inom andra områden också, såsom elektriska kontakter, lödmaterial och i högkapacitetsbatterier. Det är nämligen den metall som har den bästa ledningsförmågan i den periodiska tabellen. Därför används silver i mycket hög utsträckning i elektronik, men då i mycket små mängder.
830 silver har en 83-procentig silverhalt. Beteckningen 830 kommer liksom 925 från att man mäter halten i tusendelar (830/1000 = 0,83 = 83 %). En sådan stämpel kan se ut som bilden till vänster till exempel. Anledningen till att man har stämplar på silverföremål (och även guldföremål) är för att kunna avgöra hur stor silverhalten är och som ett intyg på att förmålet är i äkta silver.Det är mycket vanligt att man misstar nysilver för riktigt silver. Många föremål såsom silverbrickor, silverfat och silverbestick är tillverkade i just nysilver. Nysilver innehåller inget silver alls eller är endast pläterat med mycket små mängder äkta silver. Värdet är väldigt lågt, så det är också svårt att hitta någon som vill köpa det.Vi köper för tillfället alla typer av silverföremål så som silversmycken, silverbestick, silvermynt med mera. Vi köper alla typer av silverföremål oavsett skick och vikt, som är stämplat med 925 eller 830. Detta är den s.k. finhaltstämplingen och betyder att det är äkta silver.

När vi köper silver, så är syftet att smälta ner det och sälja det vidare. Detta är vad de flesta guld- och silverhandlare gör. Därför är skicket på dina silverföremål eller silversmycken inte viktigt. På så sätt kan det vara en bra idé att samla ihop gamla silversmycken, silverskedar eller andra silverföremål som man har hemma, som inte kommer till användning, och skicka in det till oss. Pengarna du får kan du säkert göra något bättre för!
Guldbrev har sedan flera år tillbaka köpt guld på nätet från privatpersoner. När du säljer ditt guld till oss, så tar vi även emot ditt silver! Det är enkelt och tryggt med Guldbrev. Du skickar helt enkelt in alla föremål, guld och silver, i samma brev. När du skickar in REK-brevet till oss så är det försäkrat upp till 10 000 SEK. Läs vidare om du har silver som du vill sälja. Kom dock ihåg att vi bara tar emot silver om du skickar det tillsammans med guld eller om silvervikten överstiger 200 gram, då kan man skicka in enbart silverföremål.

Vad betyder Alp på bestick?
ALP står för Alpacca, vilket är benämningen på ett mässingsföremål som elektropläterats. NS står för Nickel-Silver alternativt Ny-Silver.
Vilken metod du väljer beror dels på hur dina silverföremål ser ut, dels på vilka produkter du har hemma. Den mest miljövänliga metoden är att använda någon svag syra i form av ättika.

Varför svartnar nysilver?
Nysilver är ofta elektrolytiskt belagt med ett tunt lager med riktigt silver. Därför reagerar det på exakt samma sätt som riktigt silver. Att det svartnat eller behöver putsas är därför inte på något sätt en garanti för att det är solitt silver. Det är graverat, därför är det äkta silver!
Du kan boka in din hemstädning enkelt på vår hemsida, i Freskas egna app eller med hjälp av Freskas kundservice direkt i vår chatt. När du bokar in din hemstädning väljer du önskad intervall för din städning samt vilken dag och tid du vill att vi ska komma. Vi städar efter checklista men du får gärna informera oss om du har några speciella önskemål kring din städning – Vill du att vi lägger extra fokus någonstans? Eller finns det några känsliga ytor i ditt hem? Vi hör alltid av oss till dig om några frågor skulle dyka upp under städningens gång, och du kan alltid lägga till information och önskemål i Freskas app, eller kontakta vår kundservice om du har några frågor. Meddela oss om du lämnar in nycklar på vårt kontor i Liljeholmen innan din städning, är på plats och öppnar vid ditt första städtillfället och ger nycklarna till din städare eller om du planerar att vara hemma och öppna vid varje städtillfälle. När du valt vilket betalsätt som passar dig bäst och bekräftat din beställning så får du en bokningsbekräftelse skickad till din mail.

Är silverkedjan helt i silver utan några detaljer i ett annat material kan du använda en metod som innebär att du doppar ner hela kedjan i en lösning som avlägsnar silversulfiden. Om det är en gammal eller detaljrik kedja kan det dock vara bra att rådgöra med en silversmed innan du påbörjar behandlingen. Då riskerar du inte att utsätta din silverkedja för något som kan skada den.
Du behöver ha en dammsugare, mopp och en hink. Vi har alltid med oss vårt Svanenmärkta rengöringsmedel. Första gången som vi städar hos dig har vi med oss mikrofiberdukar som vi lämnar kvar efter städningen. Dessa ser du som kund till att tvätta inför nästa städning.

Observera att om dina silverföremål består av ädelstenar, stenar eller andra metaller ska du inte använda den här metoden eftersom de då kan skadas under den kemiska processen.På samma sätt som med silversmycken är det viktigt att kontrollera att dina bestick inte har detaljer i andra metaller eller innefattade stenar. Består besticken enbart av silver använder du den metod som du finner enklast.

När du häller kokande vatten över bikarbonaten kan det bubbla och fräsa. Det beror på att bikarbonaten ger ifrån sig kolsyra. Därför är det bra att skydda ögonen. Dessutom kan den här metoden lukta illa eftersom det bildas svavelväte under processen. Det kan också irritera luftvägarna. Se därför till att du utför arbetet där ventilationen är god.Då det är lätt att putsa silver är det emellertid enkelt att återge det dess glans. Du behöver bara få en rutin i att rengöra ditt silver då och då. Så därför får du själv hitta tid att ta hand om ditt silver eller anlita någon som gör det åt dig. Ta en titt på vår hemsida för att se hur vi kan hjälpa dig att få ett renare hem.

Efter den första städningen lämnar vi kvar mikrofiberdukar hos dig. När din städare har städat klart din bostad hänger hen trasorna på hinkkanten så att de torkar ordentligt och inte lämnar lukt efter sig. Hinken ställer vi i badrummet eller tvättstugan. Tvätta dukarna separat i 60 grader utan sköljmedel efter varje städning. Lägg de torra dukarna sedan i städhinken, så att de kan användas vid nästa städtillfälle. När dukarna är utnötta byter vi ut dem automatisk åt dig så att du alltid har fräscha mikrofiberdukar. Du får använda dukarna även privat mellan städningarna, kom bara ihåg att de behöver vara rena när din städare kommer nästa gång.Efter den första städningen lämnar vi kvar mikrofiberdukar hos dig. När din städare har städat klart din bostad hänger hen trasorna på hinkkanten så att de torkar ordentligt och inte lämnar lukt efter sig. Hinken ställer vi i badrummet eller tvättstugan. Tvätta dukarna separat i 60 grader utan sköljmedel efter varje städning. Lägg de torra dukarna sedan i städhinken, så att de kan användas vid nästa städtillfälle. När dukarna är utnötta byter vi ut dem automatisk åt dig så att du alltid har fräscha mikrofiberdukar. Du får använda dukarna även privat mellan städningarna, kom bara ihåg att de behöver vara rena när din städare kommer nästa gång.
Det tredje sättet att göra rent ditt silver är med hjälp av slipmedel. I välsorterade livsmedelsbutiker hittar du silverputs men det går lika bra att använda vanlig tandkräm. Det beror på att tandkrämen innehåller små plastkorn som slipar emaljen så att du får skinande tänder. Därför fungerar tandkräm lika bra som silverputs när du vill att silvret ska glittra. Gör så här:Är det mycket gamla eller ömtåliga silverföremål bör du undvika den här metoden då de kan ge repor. Använd då någon av de andra metoderna eller rådgör med en silversmed.

Vad är värdet på nysilver?
VAD ÄR NYSILVER VÄRT? Nysilver är i sig inte värt många kronor. I de allra flesta fall kan du räkna med att nysilvret inte är värt mer än helt vanlig mässing. Det brukar exempelvis gå att hitta ett äldre bestick-set om tio-tolv gafflar och knivar i nysilver för omkring 300-400 kronor.
Den kemiska reaktionen går till på det viset att den basiska bikarbonaten gör att aluminiumet men inte silvret oxiderar. Det beror på att aluminium är en oädel metall. Således kommer aluminiumet oxidera till aluminiumjoner samtidigt som det avger elektroner till silverjonerna i silversulfiden. På så sätt återfår silvret sin lyster medan aluminiumet blir missfärgat.Liksom med många andra avlagringar på produkter i hemmet, kan du även avlägsna silversulfid med hjälp av syra. I köket finns det en mängd olika syror du kan använda. Du måste dock vara försiktig med koncentrationen så att inte silvret skadas. Därför är livsmedel som innehåller ättika, såsom ketchup till exempel, utmärkt för att putsa silver. Då tomat dessutom är en sur grönsak förstärker det effekten.Nej, det har vi inte. Du kan boka av- och omboka din nästkommande hemstädning kostnadsfritt 72 timmar innan, och pausa eller avsluta ditt städabonnemang när du vill.

En annan metod att få tillbaka lysten är att putsa silver med bikarbonat. Då försvinner silversulfiden genom en kemisk reaktion. För att putsa silver med bikarbonat behöver du också aluminium. Det är nämligen de här två ämnena i kombination som skapar den kemiska reaktionen. Har du inte bikarbonat hemma går det lika bra att putsa silver med bakpulver, det är nämligen nästan samma sak. Silversulfid heter den svarta missfärgning som dina silverbestick eller silversmycken får när de legat oanvända en tid. Det beror på en kemisk förening som skapas när silvret kommer i kontakt med syre och svavelväte som finns i luften eller i proteinrik mat. Missfärgningen beror alltså inte på smuts på grund av att du använder dina silverföremål. Istället är det för att du inte nyttjar ditt silver som det blir mörkt och tappar sin lyster. När besticken eller smyckena brukas nöts nämligen en del av silversulfiden bort. När du rengör med ketchup kan du putsa varje smycke eller bestick för sig. Det är rekommenderat om andra metaller eller stenar ingår. Då gör du på följande sätt:Ja, vi är anslutna till kollektivavtal. Vår personal arbetar på antingen hel- eller deltids kontrakt och får självklart betald semester, pensionsavsättningar, friskvårdsbidrag och andra förmåner. Vi försöker alltid ha bättre villkor än vårt kollektivavtal.

När du väl putsat dina silverbestick till en fin lyster kan du förvara dem inlindade i silkespapper. Då svartnar de inte lika fort. På så vis kanske du inte behöver putsa dem inför varje finare middag du ska bjuda på.Ja, du kan av- eller omboka din städning när som helst enkelt i Freska-appen. Du kan också kontakta kundservice direkt i vår chatt, som finns på webben och i appen, eller kontakta oss via mail.

Kaikki palvelumme ovat kotitalousvähennyskelpoisia! Kotitalousvähennys on vuonna 2022 60 % eli esimerkiksi tilatessasi säännöllisen siivouksen, tuntihinta onkin noin 19,60 €/h. Voit lukea kotitalousvähennyksestä lisää täältä. 👉 Kaipaatko kotitalousvähennyskoostetta vuodelta 2021? Saat koosteen tilaamastasi palveluista, sekä ohjeet kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen helposti omasta Freska-sovelluksestasi! Lähetämme koosteen sinulle myös erikseen sähköpostitse alkuvuodesta 2022. Tarvittaessa saat myös neuvoja ja vastauksia askarruttaviin kysymyksiisi asiakaspalvelustamme chat-keskustelusta, joka löytyy nettisivuiltamme tai sovelluksesta tai sähköpostilla [email protected]
Om du har silversmycken som fått en matt lyster finns det olika sätt att åtgärda det. Vilket sätt du väljer beror emellertid på hur ditt smycke ser ut. Om ditt smycke förutom silver även har ädelstenar eller andra stenar, liksom delar gjord av någon annan metall kan du inte använda en metod som inbegriper att du doppar hela smycket i en lösning. Det kan nämligen leda till skador på de delar som inte är av silver. Istället får du då putsa silverdelarna med hjälp av en liten borste eller duk på vilken du applicerat ett putsmedel. Jag har köpt en del nysilver på olika loppisar och sommarauktioner. Det är ofta i ganska dåligt skick (fläckligt osv) så jag ”putsar” gärna silvret med mirakelprodukten bikarbonat. 💪🏻 Gör så här: Fyll en kastrull med vatten och lägg aluminiumfolie i botten. Fyll på vatten så det kommer att täcka silvret. Koka upp vattnet i kastrullen. Lägg i silvret. OBS det måste vara i kontakt med folien. Häll i ett par teskedar bikarbonat. Stäng av plattan. Ta upp silvret när det ser fint ut, kan ta ett par minuter, skölj i vatten och polera lite. Klart!Fyll i fälten nedan och tryck sen på ”Spara”. Din recension kommer då att publiceras för alla kunder. Vi förbehåller oss rätten att ta bort recensioner med innehåll som kan anses stötande eller som vi bedömer som icke relevanta.

”Kärt barn har många namn”. Vi har valt att kalla modellen Gammal nysilver, andra tillverkares besticknamn kan vara; Svaneholm, Olga, Gammal Engelsk och Ester. Tillverkaren till denna orginal modell är Juveel Oü.
Vi har som mål att vara Sveriges främsta leverantör av matsilver- och nysilverbestick med hög service, snabba leveranser och bra pris. Sedan 1990 levererar vi silverbestick från norra Europas ledande varumärken: Juveel, Kultakeskus och TH Marthinssen . Varumärkena Gense-Mema Gab och Juveel tillverkas med samma maskiner och av samma duktiga silversmeder. Kvaliten är den samma på Juveels orginal produkter som på Mema Gab produkter med mycket små skillnader mellan de lika modellerna.

Matsilver i serien Gammal nysilver finns i många olika utföranden. Serien består av såväl matbestick som serveringsbestick och säljs även i flerpack till förmånliga priser. Gammal nysilver finns även som äkta silverbestick.
Gammal nysilver är en matsilvermodell i nyrokoko som spårats till 1820-talets England. Många varianter har förekommit av Gammal nysilver. Under mitten av 1830-talet kom denna matsilvermodell till Sverige och är sedan dess mycket populär.

Juvelerare med egna guldsmeder och certifierade urmakare i huset. Vi säljer smycken, juveler och kvalitetsklockor att bära och älska under lång tid. Alla tongivande varumärken inklusive egen smyckedesign och med stort utbud för dop, förlovning & vigsel. Hos oss går kvalitet hand i hand med ansvar för hållbarhet och vi erbjuder diamantexpertis samt kvalificerad service och reparationer.
Juvelerare med egna guldsmeder och certifierade urmakare i huset. Vi säljer smycken, juveler och kvalitetsklockor att bära och älska under lång tid. Alla tongivande varumärken inklusive egen smyckedesign och med stort utbud för dop, förlovning & vigsel. Hos oss går kvalitet hand i hand med ansvar för hållbarhet och vi erbjuder diamantexpertis samt kvalificerad service och\\nreparationer.

Vem köper Nysilverbestick?
Hos Finguld kan du sälja ditt silver. Vi köper silver i alla möjliga former och även platina. De silverföremål som vi köper mest av är smycken, bestick och mynt, men du kan även sälja dina andra föremål som är tillverkade i silver.
Upptäck nysilver från Guldfynd! Finns i olika modeller: matsked, matgaffel, matkniv, bordskniv, bordssked, bordsgaffel, kaffesked, efterrättsked med mer!Prisskillnaden mellan nysilver och silver är markant. Går vi efter metallpriser kostar mässing i dagsläget ca 19 SEK/kg medan verksilver kostar ca 4000 SEK/kg. Priserna varierar även kraftigt mellan olika bestickmodeller, formgivare etc. I Sverige arbetas det mest med sterlingsilver och verksilver. Sterlingsilvret är renast med 925/1000 silver (övriga 75/1000 brukar bestå utav koppar). Dock är detta relativt mjukt och klarar belastning dåligt. Därför tillverkas många bestick och även smycken i 830/1000 silver så kallat verksilver. Det enklaste är att kontrollera de stämplar som finns på besticken. Svenskt silver har som mest sex olika stämplar. I nämnd ordning betyder dessa: 1. Tillverkarens registrerade stämpel. 2. Ortstämpel. 3. Kontrollstämpel, även känd som kattfot. 4. Metallstämpel, S för silver. 5. Finhaltstämpel, anges i tusendelar. 6. Årsstämpel, startade år 1759 med A1.

EPNS står för Electro Plated Nickel Silver. I Sverige har detta översatts till Extra Prima Ny-Silver. ALP står för Alpacca, vilket är benämningen på ett mässingsföremål som elektropläterats. NS står för Nickel-Silver alternativt Ny-Silver. Ett knep för att komma ihåg att nysilver inte är detsamma som silver är att skriva om förkortningen NS till ”Nästan Silver”.Tyvärr förfalskas ibland silverstämplar. Likväl är importerat silver ibland helt ostämplat. Att avgöra huruvida det är riktigt silver eller inte utan att ha stämplar att förlita sig på är mycket svårt. Ett sätt, som förvisso kräver mycket erfarenhet och fingertoppskänsla, är att bryta och bända lite försiktigt i föremålet. Silver är mjukt medan nysilver (mässing) är betydligt stummare/hårdare. Kvarstår osäkerhet återstår endast att testa silvret med probersyra. Detta görs enklast hos en auktoriserad silverhandlare eller auktionsfirma.

Silver är ett metalliskt grundämne med kemisk förkortning Ag, medan nysilver är en legering av koppar, zink samt vanligtvis nickel. Nysilver är således mässing (legeringen koppar/zink) i grund och botten. Mässingsföremålet förses i efterhand med ett tunt lager silver genom elektroplätering. I många fall ser man gula fläckar på gamla nysilverbestick. Detta beror på att de putsats mycket genom årens lopp, vilket gör att silverhinnan nöts bort och mässingen framträder. Nu kan alla dricka ur silverbägare och äta måltiderna med nysilverbestick. Servera maten på silverfat köpt begagnat på Tradera. Med lite tur finns det perfekta fatet bland annonserna från privatpersoner och företag. OBS! Vi säljer de svenska original modellerna från Gense (MEMA/GAB) som sålts i svenska butiker sedan 1800-talet! Var noggrann med att du väljer samma bestick som du börjat samla på!Nysilverbestick är ett utmärkt val för dig som vill ha vackra och högkvalitativa bestick utan att behöva betala för äkta silver. De passar lika bra för vardagsbruk som för festliga tillfällen och är dessutom lätta att sköta.

Nysilverbestick är ett populärt och prisvärt alternativ till äkta silverbestick. De tillverkas av en legering som kallas alpacka, vilket är en blandning av koppar, nickel och zink. Nicklet i legeringen gör att mässingens gula färg försvinner, och gör att färgen efterliknar silver. För att ge besticken en exklusiv känsla och efterlikna äkta silverbestick så elektropläteras besticken med ett lager av rent silver för att ge dem det eleganta och glänsande silverutseendet. Knivbladen på nysilverknivar tillverkas idag av rostfritt stål men äldre knivar kan ha knivblad i kolstål.När du väljer nysilverbestick är det viktigt att känna igen de olika beteckningarna som används för att märka dem. Ofta står det ”ALP”, ”NS”, ”Prima ALP”, ”NS ALP” eller ”silver plated” på besticken. Tänk på att en äkta silverstämpel aldrig förekommer på nysilver.

Hos oss hittar du ett brett utbud av nysilverbestick från de kända märkena Chippendale och Gammal. Vi är stolta över att samarbeta med OÜ Juveel, en anrik tillverkare grundad 1923, som levererar matsilver till flera av de stora varumärkena i Sverige och Finland. Juveel är kända för att använda silver av premiumkvalitet i sina produkter, vilket gör att våra nysilverbestick kan användas och uppskattas av flera generationer.
Vi bjuder in dig att utforska vårt sortiment av nysilverbestick från Chippendale och Gammal. Vi har också ett mindre sortiment av Gense, då dessa utgår ur sortimentet. Vi är övertygade om att du kommer att hitta något som passar både din smak och din budget.Det här kompliceras något av att mycket utländskt silver helt saknar stämplar. Dessutom förekommer även falska silverstämplar på en del föremål. Att ett föremål har en välkänd silverstämpel är alltså ingen garanti för att det består av riktigt silver. Omvänt kan ett omärkt föremål mycket väl innehålla äkta silver.

Ibland kan det vara lätt att luras att tro att fina föremål är mer värda mer pengar än de egentligen är. Kom ihåg att även om ett föremål präglas av hantverksskicklighet och vacker design så behöver det inte betyda att det också består av ett dyrbart material. Ett föremål i nysilver eller annan metall med tunt lager pläterat silver kan vara mycket vackra och välgjorda. Samtidigt som ett tvättäkta silverföremål kan vara både trist och taffligt tillverkat.

Vad gör man med gamla Nysilverbestick?
Ta hand om dina bestick Förvara dem helst i besticklindor eller schatull. Lägg inte silverbestick tillsammans med rostfritt stål, de kan få fläckar. Handdiska bestick i nysilver, samt de med trä- eller bakelitskaft. Torka dem alltid innan du lägger i besticklåda. Cachad
I Sverige användes länge stämpeln Extra Prima Nysilver. Det är vanligt att äldre föremål i nysilver bär denna stämpel. Även stämplarna NS och ALP är vanliga på nysilver. ALP är en förkortning för alpacka och NS står för Nickel Silver eller nysilver på svenska.Nysilver behöver dock inte bestå av den ovannämnda blandningen. Faktum är att det inte finns några regler eller riktlinjer för vilka metaller nysilver ska bestå av. Nysilver kan alltså vara lite vad som helst. En vanligt förekommande metallblandning i nysilver är tre delar koppar, en del zink och en del nickel som därefter täcks med ett tunt lager äkta silver genom elektroplätering. Nysilver som är pläterat med äkta silver kallas ibland argentan eller alpacka.

Skillnaden i pris mellan äkta silver och nysilver är rejäl. Sterlingsilver/silver 925 kostar omkring 4 500 kronor kilot. Verksilver (som blandats ut till 83% renhet för att göra det hårdare) kostar runt 4000 kronor. Priset för mässing och olika varianter av nysilver ligger omkring 20 kronor kilot. Samtidigt kan nysilverföremål från eftertraktade kollektioner och populära fabrikat vara värda mer än vad materialvärdet ger vid handen.
I många fall visar det sig dessvärre att smycket, bestick-setet eller ljusstakarna består av helt vanligt nysilver och följaktligen inte är värda så fullt så mycket som kunden hoppats på.

Hur får man nysilver blankt?
Gör så här:Klicka tandkräm eller silverputs på en trasa.Putsa varje föremål tills du är nöjd.Gnugga åt samma håll i en rak rörelse för att undvika repor.Byt trasa vid behov för att inte gnugga in gammal silversulfid.Skölj med varmt vatten.Torka och putsa med en trasa.
I vissa fall kan det även vara svårt för sakkunniga att se skillnaden med blotta ögat. Så hur gör man då för att skilja agnarna från vetet? I den här artikeln går vi igenom skillnaden mellan nysilver och riktigt silver och delar med oss av några fiffiga knep för att identifiera dem.

Om föremål i pläterat nysilver graverats kan man ofta se den mässingsgula färgen i botten av gravyrspåren. Äkta silver är också avsevärt mjukare än nysilver som är mer stumt, så oftast kan du känna skillnaden. Om du fortfarande är osäker kan du alltid lämna in föremålet hos en metall- eller antikexpert eller hos oss på Sefina Pantbank. Vi erbjuder alltid kostnadsfri värdering.
Nysilver innehåller trots namnet och sitt extremt silvriga utseende inget silver alls. Det är nicklet som ger nysilvret sin karaktäristisk silveraktiga grå färg.Nysilver är i sig inte värt många kronor. I de allra flesta fall kan du räkna med att nysilvret inte är värt mer än helt vanlig mässing. Det brukar exempelvis gå att hitta ett äldre bestick-set om tio-tolv gafflar och knivar i nysilver för omkring 300-400 kronor.Det enklaste sättet att avgöra om ett föremål består av äkta silver eller nysilver är, som nämnt ovan, att titta på de stämplar som finns på föremålen. Äkta silver ska nämligen alltid ha stämplar som identifierar det som äkta silver.Den 30 Juni har vi förändrade öppettider i Borås. Vi har öppet kl 10 – 16, med lunchstängt 13 – 14. Du kan alltid hantera dina ärenden på på Sefina.se Avvisa