Posted on

Parterapi På Nätet

De flesta relationer skaver i perioder på ett eller annat sätt. Trots att ni i början var så kära i varandra, allt verkade så lätt och framtiden såg ljus ut. Men så gick åren och det börjar smyga sig in negativa mönster i relationen. Men ni älskar ju fortfarande varandra och delar en historia. Och romantiken finns fortfarande där, om än bara då och då.

Genom att kommunicera med dig partner och vara tydlig med vad du så kan du arbeta med en relation som har börjat skava med mål att reparera den. Det gäller dock att vara lyhörd och sätta upp mindre delmål på vägen, för att kunna mäta om relationen går framåt, stannat upp eller faktiskt backar och lösningen är separera.3. Framtiden är oviss Vi vill alla bli älskade och många av oss är rädda för att bli ensamma. Det här kan göra att vi ibland lite för lättvindigt väljer att gå in i en relation, som kanske egentligen inte är hundra procent bra ens från början. Vi väljer att blunda för problemen och att inte känna efter för mycket – eftersom alternativet att vara ensam känns så skrämmande. Var ärlig mot dig själv, om du innerst inne har svårt att se en framtid ihop, eller hoppas på att träffa någon annan som du känner starkare för, borde du göra slut redan nu. Det är varken ärligt mot dig själv eller din partner att stanna i något halvdant.För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer. Det är dock krävande och utmattande att gå så länge och fundera. Sätt upp en deadline för dig själv och din relation, ge det t.ex. tre månader då ni båda aktivt jobbar på en förändring, har det inte blivit bättre under den perioden så behöver ni ta ett aktivt beslut hur ni vill att framtiden ska se ut. Bestäm när du ska tänka på detta och när du ska lägga det åt sidan, t.ex. “på bussen på väg till jobbet på morgonen, då tillåter jag dessa tankar att komma”. 1. Du utsätts för ett svek som inte kan förlåtas Ett av de allra vanligaste och största sveket är otrohet, och det går faktiskt att förlåta. Men det tar tid och kräver hårt arbete. Är ni inte båda beredda att arbeta vidare på relationen och förtroendet med full kraft så är situationen ohållbar.

Här är det viktigt att inte lägga in värderingar i frågan. Det spelar ingen roll vems ”fel” det är, eller vad som har hänt. Frågan är densamma, hur mår du i relationen och utifrån det svar du ger dig själv kan du även ta tag i frågan. Det låter kanske lätt, men det är många gånger långt ifrån lätt. Om svaret på frågan är att du inte mår bra, då behöver du se över din situation och aktivt arbeta för att ändra den.

• Kommunicera – det är alltid bra att prata, men se upp så det inte blir det enda ni gör. På siten goon.se finns verktyg för att kommunicera både enklare och bättre i ditt förhållande.
• Ta dig tid och sätt upp deadline – det är inte alltid saker och ting blir tydliga direkt. Många lever i flera år med tankarna om att “Reparera eller separera”. • Prata med någon – en vän eller en professionell person som kan hjälpa till på vägen. Det är inte alltid lätt att komma på alla verktyg själv, då kan det vara skönt att få tips. Professionella personer kan ofta hjälpa dig med handfasta råd för att komma vidare i dina tankar och handlingar. Hos goon.se finns tips på samtalsstöd som gärna pratar med och stöttar dig om personer i din närhet inte finns tillgängliga. När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.Ofta väljer vi att ta den enkla och den för stunden minst smärtsamma vägen. Vi stannar kvar, väntar ut problemen och försöker trycka undan känslorna som pockar på. Men att gå runt i ovisshet, där något hela tiden skaver, hjälper inte, varken på kort eller lång sikt. Ett uppbrott kan trots allt leda till något bättre, när man väl har tagit sig igenom den allra tuffaste tiden. För även om livet inte alltid blir som du hade tänkt, så kan det bli riktigt bra ändå.

Det finns också tillfällen där även om grundkärleken finns där, så räcker den faktiskt inte till, och det bästa är att lämna relationen – hur ont det än gör. Skäl till det kan vara något av nedan:
2. Minus överväger plus Din kärleksrelation påverkar hur du generellt mår i livet. Även små saker som skaver i relationen kan det göra att du känner dig nedstämd och sorgsen. Det kan bli svårare att uppskatta saker du egentligen brukar tycka om, eftersom relationsproblemen påverkar hela din sinnesstämning. Så, var ärlig mot dig själv. Om du märker att relationen gör dig olycklig och den känslan inte släpper trots försök att förbättra saker mellan er är det dags att lämna.

Ni kan se lediga tider och enkelt boka en tid på vår bokningssida. Det går också bra att kontakta oss på telefon 073 – 774 81 21 eller epost [email protected] så hjälper vi er med er bokning.
Vi erbjuder parterapi online som är baserad på IBCT. Det är en terapiform som har sin grund i KBT och kännetecknas bland annat av struktur, konkreta verktyg och övningar, samt tydliga mål.Terapin inleds med att vi genom samtal och analyser skapar förståelse för problemet och vad ni behöver göra för att komma till förändring med det. Utifrån det sätter vi sedan upp mål för terapin.

Ni kommer att få en bekräftelse på er bokning via epost. I samma meddelande finns även den länk som ni sedan klickar på för att enkelt ansluta till videosamtalet vid den bokade tiden.
Under det första samtalet hjälps vi åt med att prata om det problem som ni söker hjälp för och vad ni skulle vilja uppnå med parterapin. I slutet av samtalet berättar vi för er hur vi skulle kunna hjälpa er.

Priset per samtal (60 minuter) är 1250 kr och betalas antingen med Swish i slutet av samtalet eller i efterhand via faktura. Avbokning senare än 24 timmar innan en bokad tid debiteras med fullt pris.
Exempel på problem som våra klienter söker parterapi hos oss för kan vara svårigheter med kommunikation, ständiga bråk, livspusslet, bonusfamiljen, otrohet eller problem i sexlivet.

Med hjälp av Zoom kan vi erbjuda parterapi online med hög säkerhet och kvalitet. Den enda utrustning ni behöver är en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Ni behöver inte ladda ned någon app.
Med hjälp av konkreta verktyg och övningar kommer ni sedan att få hjälp med att kunna hantera problemet och agera på ett nytt sätt som skapar förutsättning för er att stegvis närma er era mål.

Parterapi online brukar börja med det som kallas grundpaketet och inkluderar förutom evidensbaserade formulär för mående samt kartläggning av relationen, två träffar gemensamt à 1,5 timme vardera samt en varsin enskild träff à 1 timme vardera. En del par känner att de efter grundpaketet kan arbeta vidare själva med de verktyg de fått medan andra vill fortsätta parterapi online några gånger till, Era behov styr.
RAW Relations består främst av Anna-Karin som är en erfaren KBT-terapeuter med inriktning mot både individ, par och organisation. Ibland gästar andra erfarna konsulter, till exempel en psykolog. Gemensamt för oss är att vi inte är rädda för att höra om livet som det är, inget filter behövs. Vi tror verkligen på varje människas möjligheter till utveckling. Läs mer

Hur räddar man ett dött förhållande?
Ta stöd från dina vänner och familj – när de sagt att du borde lämna förhållandet har de inte sagt det för att göra dig ledsen utan för att de bryr sig om dig. Prata av dig och ta dig an deras råd. Umgås med de som får dig att må bra och acceptera att du kommer må dåligt ett tag.
Ibland vill eller kan ni av någon anledning inte gå i parterapi med fysiska träffar. Då kan parterapi online eller som många säger, familjerådgivning, med RAW Relations vara en lösning. Det går bra att skapa en förtroendefull miljö även digitalt. RAW Relations tror på skräddarsydda möten och därför erbjuder vi ingen generell parkurs utan möten som anpassas just efter Er situation. Hur vi arbetar med parterapi online skiljer sig inte nämnvärt från då vi ses fysiskt. Läs gärna mer om metod under fliken ”Parterapi”.Ta professionell hjälp av till exempel psykolog eller KBT. Ibland kan det vara skönt att prata med någon som inte är känslomässigt involverad, som lyssnar och ger dig den hjälp du behöver för att ändra ditt beteendemönster och osunda tankar. Börja jobba med dig själv och din självkänsla – börja inse hur fantastisk du är och att du förtjänar det bästa!

Du bestämmer inte själv när du ska ta semester. Inte heller vart ni ska åka i sommar. Du bokar av en kväll med tjejerna för att din partner kunde ju äntligen ses den dagen… Att du dessutom börjar klä dig så som din partner önskar sig, avstår från att träffa familj och vänner är ett stort varningstecken. Du lever i skuggan av din partners liv – istället för att leva ditt egna!
Det kan vara så att du fått reda på vissa saker som din partner varit med om i sitt förflutna. Men även om du självklart vet att hen haft ett liv innan dig så har vissa saker etsat sig fast i minnet. Det här kan vara riktigt plågsamt – särskilt om dessa saker du fått reda på ger dig en annan bild än vad du trott om din partner. Om du inte känner att du kan acceptera din partner för den personen hen är eller det liv hen haft (eller tvärtom) är det värt att tänka på – det är varken sunt för dig eller din partner!Ni har haft världens bråk. Men sedan så överraskar hen dig med en ros på en måndag eller frukost på sängen och så var allt glömt. Fram tills nästa bråk i alla fall. Det här är ett tecken på ett osunt förhållande – låt din partner överraska dig med fina saker men det ska inte alltid vara i kombination efter varje bråk som hen vill bli förlåten för.

Kärlek ska vara underbart – det ska inte kännas som ditt livs svåraste uppgift. Om ditt förhållande kantas av ständiga bråk, mer tårar än skratt och där du inte respekteras gör du dig själv en stor tjänst genom att gå vidare. Ta en titt nedan på tio tecken som avslöjar en destruktiv relation samt hur du på bästa sätt avslutar det.
Kärlek ska inte behöva vara så svårt. Om du har en partner som ständigt tar ut sin ilska på dig och triggar nya bråk, inte respekterar dina gränser och aldrig lär sig av sina misstag befinner du dig förmodligen i ett väldigt destruktivt förhållande. Om er relation dessutom består av lögner och svek, om din partner aldrig känner skuld utan alltid skyller sina misstag på dig och gång på gång gör dig ledsen måste du inse att det är dags att lämna detta förhållande. Känns din kärlekshistoria som ett ytterligare jobb i ditt liv och känner du att du bortprioriterat dig själv? Då är det dags att tänka om – glöm inte att kärleken till dig själv är den finaste du har! Du är helnöjd med din sminkning men sen kommer det ett bråk igen. Den här gången blir du inte arg utan ledsen. Men kom ihåg – din sminkning är för fin för att gråta bort. Och du är så mycket mer värd än att må dåligt och gråta mer än du skrattar! Du förtjänar någon som får din mascara att rinna på grund av en ohejdbar skrattattack, ingenting annat! Läs böcker eller lyssna på poddar om personer som varit med om samma sak – du är inte ensam! Även om det kan kännas som att du är den enda som går igenom detta har andra gjort det innan. Låt dig motiveras av andra som tagit sig ur ett destruktivt förhållande och låt dig inspireras av hur mycket bättre de mår idag. Det kommer att vara värt det i slutändan!

Du vill gärna tro på att kärleken övervinner allt. Och du ger inte upp – du ska minsann klara alla era dalar och uppförsbackar i förhållandet. Även om hen ljugit dig rakt upp i ansiktet eller behandlat dig som skit. Men det är dags att sluta tro att kärleken är det enda som kan rädda er – rädda dig själv genom att börja ge dig själv den kärlek du förtjänar!
Samma typ av misstag får inte hända flera gånger. För då är det inte längre ett snedsteg utan ett val. Om din partner återigen bytt nummer med andra på en efterfest eller varit otrogen ska du inte ta hens parti och bortförklara det inte. Det är din partner som ska skämmas – inte du!Ta stöd från dina vänner och familj – när de sagt att du borde lämna förhållandet har de inte sagt det för att göra dig ledsen utan för att de bryr sig om dig. Prata av dig och ta dig an deras råd. Umgås med de som får dig att må bra och acceptera att du kommer må dåligt ett tag. Här är bästa sättet att komma över sitt ex enligt forskning.

Du tror starkt på att det är du som har makten att kunna förändra din partner till en bättre person. “JAG kan få hen mindre svartsjuk, JAG kan få hen att ändra sin livsstil”, är tankar som inte är främmande för dig. Men du måste också förstå att ibland går det inte att ändra personer, vissa personer behöver professionellt stöd och hjälp för att kunna bryta vissa beteendemönster (t.ex. vid missbruk eller beroende). Ställ inte för höga krav på dig själv – du kommer aldrig att kunna förändra en person som inte vill förändras.Har du redan under relationens lopp försökt prata med din partner och berättat hur mycket era bråk påverkar och tär på dig? Kan ni på något sätt jobba tillsammans för att lösa situationen? Om hen inte lyssnat på dina ord, inte försökt förstå dina känslor eller förbättrat sitt beteende är det bara att inse att förhållandet inte går att rädda. Då är det dags att gå skilda vägar – för ditt välmående och din emotionella hälsa är värt allt! Att bryta med någon man är kär i är svårt och du kommer att behöva kämpa. Men det kommer att vara värt det! Tänk på att DU är det dyrbaraste du har och ingen ska få behandla dig som skit. Inte ens om du tror att det är ditt livs kärlek det handlar om – för ditt livs kärlek skulle aldrig behandla dig så!

Hur löser man problem i ett förhållande?
Hur kan man lösa relationsproblem på egen hand?Reflektera över vad du saknar/längtar efter i er relation. Utgå från hur relationen ser ut idag och skriv ned vad du upplever som problematiskt just nu. … Dela med din partner. … Lyssna på din partners upplevelse. … Hitta en väg framåt tillsammans. … Börja med dig själv.
När mobilen plingar till klockan fyra på morgonen och du känner ett tryck över bröstet. För att sedan intala dig själv om att det säkert är din partners mamma som undrar hur hen mår. Våga ta konflikten och fråga – öppna upp ögonen när du känner att du börjat blunda!

När vet man att relationen inte fungerar?
Söka hjälp för att fortsätta tillsammans För det första behöver du få veta om din partner också kan tänka sig att kämpa för relationen. Om så är fallet, var inte rädd för att ta hjälp utifrån. Ibland kan det behövas att man bollar med någon utomstående kring hur man har det tillsammans för att komma vidare.
Det första du gör är att förstå, acceptera och erkänna situationen. Kanske har du blundat för alla varningstecken och helt enkelt blivit mycket kär i din partner och älskar hen (trots allt) mest av allt? Och det är inte helt konstigt varför det blir så – när vi blir kära förändras vårt känslomässiga tillstånd vilket ökar en viss tolerans och förståelse för misstag. Men om ovanstående steg stämmer överens med ditt förhållande och dina närmsta ständigt försöker få dig att öppna upp ögonen är det dags att vakna upp till verkligheten och inse att du inte är lycklig i er relation!Om era bråk går så långt att ni skriker på varandra, förstör varandras ägodelar eller säger hårda ord för att medvetet såra – är det här en ringande varningsklocka. Det här är inte ett försvarbart beteende från någon av er sida och om ni tar fram varandras värsta sidor är det dags att börja inse det och gå vidare.

Plötsligt är det ert drama och era bråk som du lever för. Ni måste bli sams igen, ni måste lösa det här! Och så pågår det om och om igen. Du glömmer sådant du tidigare brunnit för och din motivation till annat är som bortblåst. Försök hitta tillbaka till sådant som tidigare gjort dig lycklig och låt inte hela ditt liv kretsa kring ett förhållande som förmodligen ändå inte kommer att hålla.
Vid behov kan jag efter en session dela ut en ”enkät” med olika former av positiva kvaliteter av karaktären; ”Min partner har egenskaper som jag uppskattar” och ”Vi har trevligt tillsammans”. Uppgiften blir att varje dag påminna sig själv om sin partners positiva kvaliteter.

Vad kostar det att gå i parterapi?
Vad kostar parterapi? Det går inte att säga på rak arm vad parterapi har för pris då det varierar kraftigt mellan olika mottagningar. Hos en privat parterapeut kan priset hamna på upp emot 1 000 kronor i timmen, medan kommunal familjerådgivning brukar ligga runt 250 kronor i timmen. Cachad
Vissa klienter upplever dock att de inte klarar av att vara lika positiva mellan terapisession­erna. Det beror sannolikt att tilliten till varandra inte är tillräckligt stark.Som människor måste vi ständigt kunna för­hålla oss till yttre föränd­ringar som t.ex för­sämrad ekonomi eller att ett barn kommer till världen. Vi måste också kunna hantera att partnern för­ändras, att hon eller han inte vill byta bostad eller plötsligt får en minskad sexlust. Par i medelåldern som går i parterapi upplever ofta att attraktionen har försvunnit p.g.a. av alla ”måsten” i livet. Tiden räcker helt enkelt inte till. De har svårt att att förena kärlekslivet med karriär och barnuppfostran. Om det uppstod några svårigheter under den första tiden, hur löste man dessa? Kompromissade man ? Var det någon som ändrade sin ståndpunkt eller sopande man eventuella problem under mattan?Det är två olika sätt att uttrycka sitt missnöje på men båda ”strategierna” är lika dåliga då de saboterar parets möjligheter att komma varandra närmare. Om du vill ha fler exempel på parterapeutiska övningar föreslår jag att du läser min artikelserie om Gottmans sju gyllene regler för en lycklig kärleksrelation. Vad jag brukar lyfta i parterapin är att vi som par tenderar att glömma att livet är i en ständig förändring. Vi kan som par inte sluta upp att ”dansa i takt” bara för att vi är i en relation.Jag kommer också beskriva hur jag arbetar som parterapeut. Artikeln avslutas med att jag ger några exempel på övningar som jag ibland använder mig av i och utanför terapirummet Jag är medveten om att ovan­stående är en grov general­isering. Men det verkar som alla åldrar har sina egna speciella problem. Det som däremot förenar paren är att de ofta upplever att de inte kan kommunicera med varandra om sina problem. Hur kändes det första mötet? Vad var det man gillade hos den andra? Vad var det som gjorde att man bestämde sig för att bli ett par? Vilka var höjdpunkterna under det första året/åren ?Jag brukar be dem att avsätta åtminstone en timma för denna övning. När de är klara, avsätter de tid för dela sina reflektioner med varandra. Det är viktigt att det görs när båda tycker att det råder någorlunda lugn och ro i relationen.29 min läsning Har ni fastnad i er relation? År det något som saknas? Som parterapeut använder jag mig ibland av en metod som har utvecklats av amerikanen John Gottman professor i psykologi. Metoden finns…

Har Mindler parterapi?
Har du problem i en relation? Boka ett individuellt samtal för en första bedömning! Mindler kan tyvärr inte erbjuda parterapi digitalt. På vår mottagning i Malmö erbjuder vi privat parterapi. Cachad
Många klarar inte av att tala om det som är svårt. De känner sig inte sedda och i värsta fall inte heller respekterade. När man är som mest sårbar försöker man skydda sig själv vilket gör att det är svårt att ta in någons annans behov. Det blir en ond cirkel.Det är också bra om man tar upp händelser som har skett i närtid. Om det är allt för svårt så kan man reflektera över när man senast upplevde att dessa kvaliteter återfanns i relationen.8 min läsning Brukar du leta fel hos din partner? Du kanske tenderar att jaga upp dig själv genom att hela tiden tänka på hur din partners brister begränsar och förstör ditt liv. Hur tycker…

När var och en i parterapi får tala om det som är bra och svårt i i relation infinner sig ofta en känsla lättnad. De upplever för första gången på mycket länge att de får en möjlighet att uttrycka sig till sin partner utan att bli avbruten.
10 min läsning Har ni tillitsproblem i er relation? Var på er vakt. Utan tillit kommer relationen sakta men säkert att förtvina. Mitt råd som parterapeut är att ni försöker ta tag i era problem…

Ett exempel på en positiv övning kan vara att paret får möjlighet att reflektera över deras första tid tillsammans. På var sitt håll skriver de ned om när, var och hur de träffades.

Kan parterapi rädda förhållandet?
Det kan absolut fungera. Parterapi är ett bra forum för att prata öppet med en person som är van vid att hjälpa till att tydliggöra problembeteenden i relationen, och ge tips på alternativa beteenden. Men en förutsättning är att det inte bara är en part som vill gå till terapeut.
Yngre par som söker hjälp brukar ofta ha svårigheter med bestämma hur de ska gå vidare. De kanske inte kan bestämma sig för om de ska flytta ihop eller så kan det finnas en osäkerhet om huruvida de är mogna att bli föräldrar.De flesta äldre par som söker hjälp har ofta haft problem med sin relation under en längre tid. Dessa par känner att de har tagit varandra för givet och visar inte längre varandra uppskatt­ning. De känner ofta att de har kommit till vägs ände.Övningen kan avslutas med att var och en sammanfattar sin tid tillsammans genom att rita en graf (kurva) som beskriver relationens höjdpunkter och svackor.

Det är bra om man är så konkret och detaljrik som möjligt med sina tankar och känslor. Även om relationen är spänd så brukar det finnas vissa glädjeämnen som är värda att plocka fram.
Paren får vid nästa möte berätta om hur de upplevde att göra övningarna och vilka effekter de eventuellt fick på en själv och sin partner. Det kan synes vara enkla övningar men forskning visar att ett positivt tänkande kan påverka våra känslor.

Istället för att lyssna så tenderar man att gå i försvar och ankla­ga. Det är inte ovanligt att den ena är aktivt aggressiv (utåt­agerande) medan den andra är passivt aggressiv (inåtvänd).Det är par i alla åldrar som söker parterapi. Skälen till varför de söker varierar men man kan se vissa mönster beroende på hur gamla de är och och hur länge de har varit ett par.

För dessa klienter brukar jag rekommen­dera hemövningar som komplement till par­terapin. Uppgifter som gör att de kan utforska det som är svårt men också se eventuella glädje­ämnen i relationen.10 min läsning En parterapi-metod som väckt mitt intresse är Emotionally Focused Therapy, förkortat EFT. På svenska kallas den Emotion­ellt Fokuserad Parterapi. Enligt en vet­en­skaplig utvärd­ering har EFT som metod upp­visat mycket goda resultat, Drygt…

När ska man gå i parterapi?
Det finns en rad olika anledningar att söka sig till parterapi. För par som exempelvis inte längre känner närhet till varandra, ständigt bråkar om samma problem, eller känner att relationen tar mer energi än vad den ger, kan parterapi vara ett effektivt verktyg.
Kan vem som helst boka tid hos en kommunal familje­rådgivare? Vilka frågor och problem kan man ta upp? Hur länge går man i samtal? På vilket sätt skiljer sig familje­rådgivning från parterapi? Det är några frågor som jag kommer att besvara i denna artikel.Om vi inte är observanta och samtalar om våra behov och önskningar är risken stor att man börjar ”trampa varandra på tårna i dansen”. En annan sak jag brukar lyfta i början av parterapin är att när problem hopar sig så tenderar vi att glömma bort det som är och har varit positivt med relationen.

15 min läsning Har din partner varit otrogen? Att bli sviken av någon som står en nära kan vara en djup och traumatisk upplevelse. För många är nog otrohet i en relation den värsta typen…
I en relation är det lätt hänt att man tappar bort sig själv och varandra. I denna artikel kommer jag i allmänna ordalag berätta lite om varför det kan vara en god idé att gå i parterapi.

De viktigaste markeras med ett stödord. Det är bra om ordentligt med tid avsätts för denna övning så att man hinner återskapa gamla minnen av tankar och känslor.

Olika parterapeuter tillämpar olika tekniker, relationsövningar och tips speciellt anpassade för varje individuellt par. Nedan finns några vanliga tips och övningar som kan förbättra relationer:
Läs mer om de olika områdena innan du bestämmer dig för vilket IKBT som kan passa dig, om du redan vet vad du behöver hjälp med så laddar du enkelt ner vår app och sätter igång. Instruktioner hittar du, genom att klicka här. Kontakta oss på [email protected] eller i meddelandefunktionen som du finner nere till höger på webbsidan. Vi finns tillgängliga helgfria vardagar måndag till torsdag kl 07.00-19.00 och fredagar kl 07.00-17.00. Vi gör vårt bästa för att besvara din fråga inom 24 timmar. Besöket är kostnadsfritt om du har ett frikort. Du uppger ditt frikortsnummer och kortets giltighetstid under fliken “Mer” eller när du betalar för ditt besök.Även ett par med minimala svårigheter kan ha nytta av några få parterapisamtal. Dock finns det mer allvarliga tecken på att parterapi kan vara nödvändigt för att förhållandet inte ska falla samman. Vanliga tecken på att man bör söka relationsterapi inkluderar:

Ladda ner Mindler-appen till din smartphone eller surfplatta genom Apple Appstore eller Google Play. Logga in och identifiera dig med BankID. Om du inte använt Mindler tidigare måste du registrera dig som användare genom att ange telefonnummer, postadress och e-postadress. Du bokar enkelt ett videobesök på en tid som passar dig. Du får även välja själv vilken psykolog du vill prata med. Betalning sker med bankkort. Om du har frikort anger du ditt frikortsnummer istället för bankkort när du bokar ett besök.
Om du inte är nöjd med den vård eller bemötandet du fått vill vi gärna ta del av dina synpunkter. Vänd dig i första hand direkt till oss på Mindler genom att skicka ett meddelande till [email protected], så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt.Priset på parterapi varierar mycket. Kyrklig eller kommunal familjerådgivning är oftast den billigaste metoden, och kan ligga på några 100 kr i timmen. En del kommuner erbjuder till och med helt gratis rådgivning. En privat parterapeut i större städer kan dock kosta kring 1500 kr i timmen. Eftersom denna oftast är legitimerad psykolog eller terapeut, kan terapeuten därför tillämpa mer erkända effektiva metoder såsom EFT eller KBT. Det viktigaste är att man väljer den form av terapi som passar ens egna önskemål och eventuella ekonomiska förutsättningar bäst.

För att få kontinuitet i behandlingen är det viktigt att du inte hoppar runt mellan olika psykologer. Om det av någon anledning inte skulle fungera mellan dig och din psykolog finns det möjlighet att byta.
Alla som arbetar inom hälso- och sjukvården måste anteckna det som behövs för att du ska få en bra och säker vård. Anteckningarna görs i din journal. Din psykolog kommer att göra anteckningar i din journal under mötet. Du kan själv läsa vad psykologen har skrivit i journalen om du loggar in på 1177.se. På Mindler använder vi oss av sammanhållen journalföring, vilket innebär att journalinformation kan delas med andra vårdgivare. Vårdpersonal får bara titta i din journal om de har en patientrelation med dig och om de har fått ditt samtycke. Hälso- och sjukvårdspersonal har tystnadsplikt och det går alltid att spåra vem som har läst journalen. Läs gärna mer om hur din journal hanteras på 1177.

Du kan avboka och omboka dina möten själv i appen fram till 24 timmar innan mötet. Är ditt möte inom 24 timmar måste du kontakta supporten för att av- och omboka. Du kan alltid avboka kostnadsfritt fram till 24 timmar innan mötet. Avbokar du inom mindre än 24 timmar innan bokad tid eller om du uteblir från besöket, får du betala 300 kronor. När du laddar ned appen kommer du att få svara på ett antal frågor utifrån ditt aktuella välmående och därefter får du förslag på psykologer som är specialiserade inom just det som du söker hjälp för. Det är även viktigt att höja fram de sakerna som funkar riktigt bra inom förhållandet för att påminna paret om de positiva aspekterna av förhållandet och orsakerna till varför de är i relationen från första början. Parterapeuten hjälper paret att jämlikt få kommunicera sina individuella tankar utan avbrott eller att någondera av parterna höjer rösten eller attackerar. Vissa parterapeuter fokuserar mycket på acceptans, alltså att acceptera sin partners brister och inse att det finns karaktärsdrag och beteenden som inte går att förändra.I Sverige har det visats att EFT hjälper 90% av par att förbättra sin relation. Tyvärr är EFT inte så vanligt i Sverige, och det kan vara svårt att hitta en terapeut som bedriver denna teknik. Andra former av terapi har för det mesta positiva resultat, och även om terapin kanske inte är lyckad i alla fall kommer den åtminstone inte att försämra förhållandet.Parterapins resultat varierar från fall till fall. Ibland lyckas parterapeuten rädda förhållandet och återinför kärlek och förståelse till relationen. Ibland kan den bästa lösningen vara skilsmässa eller separation, och i sådana fall kan parterapin se till att det blir en lugn och empatisk process.

Det är viktigt att välja en passande parterapeut. Några kriterier att tänka på kan vara terapeutens kön, ålder, utbildning, legitimering, terapitillvägagångssätt, erfarenhet och även något så praktiskt som avståndet till mottagningen och kostnaden.
Terapeutens roll är att hjälpa paret att lyssna på varandra och försöka få dem att förstå den andras tankar och bekymmer på ett mer empatiskt sätt. Detta görs genom att ställa tankeväckande frågor som stimulerar diskussion, och även erbjuda relationsövningar och tips som kan hjälpa paret både under terapisessionen och utanför den. Terapeuten kan även inspirera till nya kommunikationsmönster och tillvägagångssätt för problemlösning.

Om du inte uppnått frikort registrerar vi dina besök automatiskt om du är folkbokförd i en region som är ansluten till e-frikort. Om din region inte är ansluten behöver du själv registrera dina kvitton hos din vårdcentral eller region.
Samtalen mellan par och terapeut är olika i varje individuellt fall, men det finns vissa igenkända vanliga teman som ofta tas upp inom parterapi. Ofta låter terapeuten båda parter att berätta om sina problem för att främja partnerns förståelse för den andras beteende. Terapeuten kan också fokusera på förhållanden i barndomen och traumatiska händelser som kanske fortfarande påverkar hur paret behandlar varandra.Det finns många studier som visar på positiva resultat av parterapi. I en amerikansk studie genomförd av psykologiprofessorn Andrew Christensen vid UCLA i Los Angeles hjälpte parterapi hälften av 134 par att förbättra sina relationer, som tidigare varit djupt olyckliga. Även om hälften kan tyckas vara en liten del är resultatet ändå ett bevis på parterapins framgång. Effektiviteten av parterapisamtalen är väldigt mycket beroende av parets villighet att samarbeta och faktiskt försöka förbättra förhållandet och lyssna.

Teorin förutsätter att alla delar av ett system måste vara delaktiga i en förändring. Därför behandlas problemen och konflikterna tillsammans, så att båda klienter är på ”samma lag” i kampen mot förbättring. Dock är det också viktigt för båda parter att uttala sina individuella tankar och problem för att öka förståelse för varandra inom förhållandet.
Ditt första besök är ett bedömningssamtal där din psykolog tar reda på om Mindler är rätt vårdinstans för dig. Under besöket kommer din psykolog att ställa dig en del frågor och du får möjlighet att berätta vad du söker hjälp för. Om ni går vidare kommer din psykolog att lägga upp en behandlingsplan för dig. Du kommer att få fortsätta med samma psykolog genom hela behandlingen.I vår app hittar du ett stort antal IKBT-program (IKBT = internetbaserad kognitiv beteendeterapi) som du kan jobba med mellan videosamtalen med din psykolog. IKBT-programmen är skrivna av psykologer och anpassade för olika typer av besvär, som stress, depression, oro och social ångest.

Vanligtvis träffas terapeuten och paret varannan vecka eller var tredje vecka, men i mer akuta fall kan man träffas oftare. Hur ofta paret vill träffa terapeuten diskuteras ofta på det första mötet. En terapisession kan vara från allt mellan en halv till två timmar. Antalet sessioner varierar, men ligger ofta mellan 5 och 15 gånger.

Andra former och inriktningar av parterapi är bl.a. emotionellt fokuserad parterapi (EFT), integrativ beteendeterapi för par (IBCT), och kognitiv beteendeterapi för par (KBT). EFT fokuserar på förståelse av varandras känslor och att förstärka en ”vi-känsla”. IBCT inriktar sig på att finna acceptans för sin partners beteenden och åsikter. Inom KBT är det beteenden och kommunikationssätt som är viktigast, och terapin fokuserar på att förbättra dessa genom övningar.

Ibland kan parterapi också ge insikt i huruvida relationen bör fortsätta eller inte. Tillsammans med en partner träffar man en terapeut för samtal. Terapeuten hjälper paret att kommunicera sina svårigheter tydligare och öka förståelse mellan båda parterna.Systemisk parterapi bygger på idéen att förhållandet är ett system, och att båda parterna är väsentliga delar i systemet som är beroende av den andra delen.

Parterapi kan även vara hälsosamt för par utan större konflikter, eftersom det främjer kommunikationen och kan stärka kärleken ytterligare. Den här sortens terapi kan även fungera bra inom familjeterapin, då oftast många problem par upplever uppstår i eller kring familjen.Olika relationssvårigheter kan kräva olika slags parterapi. Det är upp till terapeuten att lyssna till problemen och utifrån det anpassa terapisessionernas struktur.

Med Mindler kan du få hjälp med flera områden som rör psykisk ohälsa, oavsett var i Sverige du bor. Om du vill får du fortsätta träffa samma psykolog under hela behandlingen men det går även att byta.
”Parterap online kan kan låta lite skrämmande och jobbigt, men vi ser det mer som en vägledning mot en lyckligare framtid. Om ni ska tillbringa era liv tillsammans, vill ni att det ska vara så bra som möjligt, eller hur?”

‍Därför utvecklade han Remainly som tar upp ämnen som de flesta par kämpar med. Så att alla kan få hjälp med en gång utan att behöva boka tid någonstans.
Vår psykolog lär ut användbara tips och tekniker kring hur man kan tänka och agera på egen hand i olika situationer, för att kunna förbättra sin relation.Parterapi online har visat sig vara värdefullt för många par i en stressig vardag, då man kan få instruktioner och göra gemensamma övningar när och var det passar bäst. Remainly har haft tusentals nöjda svenska kunder sedan starten i 2021! Lär dig mer om de fem personlighetsdragen enligt Big Five modellen; Är ni lika eller långt ifrån varandra och hur kan ni anpassa er? Lär dig mer om din partners personlighet så att ni kan närma er varandra med nyfikenhet och respekt. Gör vårt personlighetstest och få din personliga rapport. Vi använder Big Five personlighetsmodellen som ett sätt för dig att utforska din egen personlighet samt hur den påverkar dina relationer med andra omkring dig.Du kan också betala till mitt bankgiro-konto men då behöver pengarna finnas på kontot i god tid innan mötet. Mitt Swish-Nummer och bankgiro-nummer får du i mejlet med din inbjudan till internet-mötet. Kvitto skickas med sms eller mejl.Om du av någon anledning känner dig osäker så kan jag avsätta några minuter för ett förmöte så vi kan lösa eventuella problem. Om tekniken mot förmodan inte fungerar behöver du naturligtvis inte betala något.

En annan viktig förklaring till det ökade intresset för online terapi är svårigheten att få snabb psykologisk hjälp om man bor utanför de svenska storstadsregionerna. Det är ett problem som också har uppmärksammats av Socialstyrelsen.
Men det finns även andra skäl till varför även många Stockholmare allt mer föredrar terapi online. En uppenbar fördel med att kommunicera via internet är att metoden är tidseffektiv. Du slipper till exempel att resa till min mottagning vilket kan vara besvärligt om det innebär att du måste ta ledigt från jobbet.För dig som inte kan eller vill komma till min mottagning så erbjuder jag även en online-tjänst för individuell samtalsterapi och parterapi oavsett var du bor i landet. Det innebär att vi kan tala med varandra på nätet via en dator eller mobil. Om du har lite datorvana så ska det inte vara några problem att få till ett videomöte. Det enda du behöver är att boka en tid och ladda ned en app som är kostnadsfri.

Hur löser man ett trasigt förhållande?
Genom att kommunicera med dig partner och vara tydlig med vad du så kan du arbeta med en relation som har börjat skava med mål att reparera den. Det gäller dock att vara lyhörd och sätta upp mindre delmål på vägen, för att kunna mäta om relationen går framåt, stannat upp eller faktiskt backar och lösningen är separera.
Under årens lopp har intresset för terapi online ökat påtagligt. Inte minst efter covid-pandemin har jag fått många nya klienter, allt från Ystad till Haparanda. Jag har även hjälpt svenskar boende i utlandet.

När du har fyllt i formuläret och bokat en tid (och kryssat i video-möte) kommer du först få ett bekräftelsemejl. Därefter får du ett mejl med en inbjudan till ett internet-möte.
När du får din inbjudan till internet-mötet får du också konkreta instruktioner om hur du själv kan kontrollera om din enhet har fungerade ljud och bild. Det ska vara ganska enkelt att komma igång.Läs gärna lite om mina metoder och artiklar på denna hemsida för att få en uppfattning om vad jag kan hjälpa till med. Exempel på vanliga orsaker till varför man söker samtalsterapi och parterapi är:

Hur ofta hjälper parterapi?
Det är vanligt att gå i parterapi varannan till var tredje vecka, men vid större relationsproblem kan man ses varje vecka. Det är viktigt att ha en viss kontinuitet i terapin, åtminstone i början. Men med tiden blir ofta paret mer självgående i att förstå och lösa sina relationsproblem och då kan man glesa ut besöken.
Till skillnad från mina vanliga möten behöver du betala i förväg. Betalning för ett video-möte online sker till mitt företag-Swish-nummer. Det ska du göra före eller i direkt anslutning till mötet (kräver att du själv har Swish).

Hur får man gratis terapi?
Du som arbetar kan ibland få samtal med psykolog hos företagshälsovården. Om du studerar på högskolan kan du kontakta studenthälsan, som ibland kan erbjuda samtalsstöd. Du kan också söka psykoterapi via ett universitet eller institut som utbildar psykologer eller psykoterapeuter.
Om du bokar terapi online med mig så kommer du att behöva installera ett gratisprogram från Bluejeans på din dator eller mobil för att få det att fungera. Trots att denna tjänst har blivit allt mer efterfrågad så måste jag säga att min personliga åsikt är att terapi online har sina begränsningar, både för klienten som för terapeuten. Det beror på att jag tror att ett direkt personligt möte gör det enklare att förstå varandra när man utforskar svåra ämnen. Ett annat viktigt skäl till varför jag erbjuder terapi online är att mottagningen som ligger på våningsplan 2 saknar hiss och en rullstolsramp för rullatorer och rullstolar.Det kan också vara ett alternativ när du är för sjuk för att komma till min mottagning men tillräckligt frisk för ett möte. En annan fördel med ett video-möte är att vissa upplever att man kan vara mer anonym när man ”möts” på distans. Du får bekräftelse-mejlet omgående efter bokningen. Mejlet om video/internet-mötet kan ta något längre tid att få. Men om du inte får dessa två mejl inom 6 timmar ska du höra av dig till [email protected] Det har bedrivits en hel del forskning om effektiviteten av online-terapi. Vissa studier visar att metoden kan vara vara framgångsrik. Det har resulterat i att det idag finns många terapeuter, framförallt KBT-terapeuter, som stöttar sina klienter via internet. Det kan handla om allt från ångest, depression till olika former av relationsproblem. Här ser du priserna för mina tjänster. Jag har ett mindre pristillägg på mina kväll- och helgtider. Observera att erbjudandet om halva priset för första mötet inte gäller för internet-terapi. En bokning av ett video-möte måste ske minst 24 timmar i förväg. När du fyller i dina kontaktuppgifter är det viktigt och nödvändigt att du kryssar i ”Ja” för ett videosamtal.