Posted on

Paula’s Choice Stearyl Alcohol

När en säger ordet ’peeling’ tänker en annan ofta på en ansiktsskrubb. Men en peeling behöver inte nödvändigtvis vara en mekanisk peeling (alltså en ansiktsskrubb med korn). Jag själv föredrar syrapeelingar framför mekaniska peelingar. Om du lägger till peeling i din hudvårdsrutin kommer du att få se slående resultat. Det finns SÅ många anledningar att låta exfoliera huden. Bland annat hjälper peeling till att avlägsna döda hudceller för att därefter ge plats till nya. Detta gör i sin tur att alla fuktkrämer, serum eller annat du lägger pengarna på, faktiskt ger nytta. Om du aldrig exfolierar huden matar du bara dina fina hudkrämer till död hud. En som regelbundet använder peeling i sin hudvårdsrutin får ofta känna av len, mjuk och jämn hud.Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Isopentane, Cocamidopropyl Betaine, Isobutane, Sorbitol, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Olea Europaea Leaf Extract, Olive Oil PEG-7 Esters, Shea Butter Ethyl Esters, Isopropyl Palmitate, Glycerin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Sodium Chloride, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Citrid Acid, Sodium Benzoate, Disodium EDTA, Parfum.

I Juli månad påbörjade jag en hemmabehandling, microneedling/mikronålsbehandling, med hjälp av en så kallad Skinroller. Idag tänkte jag att jag skulle dela med mig av mina tankar och resultat i form av ett uppföljningsinlägg/recension.
Det finns en del som är skeptiska till att utföra denna typ av behandling hemma, men jag känner mig faktiskt mer säker att använda behandlingen hemma än att göra den på salong. Detta är för att jag är galet noga med hygienen, och nu slipper jag oroa mig för att någon annans bakterier kan finnas kvar på skinrollern.Aqua, Olea Europaea Fruit Oil, Squalane, Glycerin, Stearic Acid, Olive Oil Decyl Esters, Betaine, Cetearyl Olivate, Theobroma Cacao Seed Butter, Panthenol, Cetyl Alcohol, Sorbitan Olivate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Cetyl Palmitate, Sorbitan Palmitate, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Parfum, Tocopherol, Beta-Sitosterol, Glycine Soja Oil, Citric Acid, Sodium HydroxideDen här satsen blir endast till en burk om ca 60 ml, men du kan såklart göra dubbel sats- eller mer. Det du kan tänka på i dessa fall är att tillsätta t.ex lite E-vitamin (länk HÄR) för att förlänga hållbarheten på ansiktskrämerna, om du gör flera burkar. Jag tycker att det är så himla roligt att stå i köket och göra dessa krämer, att jag helt enkelt hellre gör små satser lite mer ofta, men det väljer du såklart själv.Du ska alltså vara noggrann med att rengöra både din egen hud och skinrollern. Detta på grund av att nålarna faktiskt penetrerar huden, och om verktyget eller huden inte är helt rena kan bakterier komma att tryckas ned i din hud. Katastrofläge! En rengöringsspray följer med då du beställer från skinroller.se!

Jag brukar snöra ned allt i en mixer eftersom att jag vill ha havregrynen lite mindre. Men den som inte har en mixer klarar sig gott med att mosa ihop allt med en gaffel i en skål.Om du är intresserad att läsa mer om olika former av syra-peelingar, rekommenderar jag dig att läsa detta (länk) blogginlägg av hudspecialisten Annica Forsgren.

Jag kan ha fått ett måndagsexemplar, och vill inte att ni ska avstå från att köpa produkten bara för att jag har haft problem med förpackningen. MEN, var uppmärksamma. Kolla för fasiken att den är stängd TVÅ gånger, annars kan ni komma att bli olycklig. Två gånger. Det finns många olika rengöringar på marknaden, bland annat rengöringsmjölker, rengöringsoljor och rengöringsgeler. Se till att produkten du väljer är anpassad för din hudtyp. Det jag inte gillar med masken, förutom parfymen, är dess höga innehåll av ingrediensen alcohol denat. Jag förstår faktiskt inte vad en uttorkande alkohol har att göra på femte plats i ingredienslistan i en fuktgivande ansiktsmask? Jag förstår verkligen inte! En anledning att proppa i ingrediensen kan vara att användaren känner att masken absorberas snabbare in i huden; men återigen: i en ansiktsmask?! Det är ju inte ens meningen att den ska absorberas snabbt? Jag skulle jättegärna vilja veta vad anledningen bakom detta var, om det överhuvudtaget fanns någon…Huden behöver återfuktas för att må bra, och därför tycker jag att alla ska ha en fuktkräm till ansiktet. Och nej, kroppslotion duger absolut inte! För dig som är redo att satsa någorlunda skulle jag införskaffa både en nattkräm och en dagkräm. Nattkrämer är ofta aningen fetare och rikare än dagkrämer, och ger ofta fukt och näring på djupet. En dagkräm och andra sidan ska, enligt mig, vara aningen tunnare i konsistensen och inte lämna någon synbar eller kännbar yta på huden. I en dagkräm bör det, enligt min mening, finnas solskydd. Välj en hudkräm som är anpassad efter din hudtyp. Min favoritprodukt av dessa fyra! LOVELOVELOVE it! Oliva Foaming Shower Gel är en skummande duschmousse med ekologiskt olivbladsextrakt. Olivbladsextrakt innehåller antioxidanter som hjälper huden att bevara sin naturliga fuktbalans. C-vitamin är en kraftig antioxidant som gör mycket nytta för huden, bland annat genom att hjälpa huden att återuppbygga kollagen. C-vitamin har också en utjämnande effekt på huden då den kan hjälpa till att bland annat bleka åldersfläckar.

Vare sig du är en sminkbärare eller inte, behöver du en rengöring till ansiktet. Och NEJ, tvål duger absolut inte. En rengöring som är avsedd till ansiktet är det som gäller. Detta behövs av det solklara skälet att huden behöver rengöras, även av de som inte bär smink. Mycket kan komma att röra ansiktet under dagen: exempelvis mobilskärmar, fingrar, eller hår med eventuella stylingprodukter. Du kanske är ute och går vid en trafikerad väg där smuts från vägen virvlar upp i luften, som sedan hamnar på huden. Huden blir med andra ord utsatt för SÅ mycket, så det gäller att rengöra den.Jag varierar dosering lite på grund av hur stor och mogen bananen är. Men på en banan brukar det gå åt ungefär två matskedar honung och två matskedar havregryn. Aqua,Polyvinyl Alcohol, Propylene Glycol, Alcohol, Glycerin, Avena Sativa(Oat)Peptide, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil, Calendula Officinalis Flower Extract, Aloe Barbadensis LeafExtract, Carbon Black, Polyethylene, Phenoxyethanol, Menthol, Parfum Med endast tio dagar kvar till jul tänkte jag dela med mig av ett hett julklappstips! Jag har pysslat en del med att göra egna hud och kroppsvårdsprodukter, och de är verkligen de perfekta presenterna! Inte bara för att det är himla fint att ge någon hemmagjorda, personliga presenter- utan även för plånbokens skull. Det kan väl knappast bara vara jag som känner att plånboken känns lite extra tunn nu?

Jag har använt min skinroller ungefär en gång i veckan i 12 veckor. Jag ska vara ärlig, det är ingenting man längtar till, att rulla den lilla nålförsedda rollern över huden: det gör nämligen lite ont. Eller, tja, det sticks. Det är absolut inte plågsamt, men som sagt- ingen behandling man längtar efter. Som ni kanske förstår har jag använt skinrollern på kvällen, aldrig på mornarna. Till en början var det för att jag inte ville gå runt och vara röd i ansiktet under en hel dag- men min hud blev snabbt vän med rollern: och rodnaden går faktiskt ner oerhört snabbt efter användning. Detta är såklart individuellt, men min hud har verkligen inte reagerat illa överhuvudtaget. Masken ska alltså, då den stelnar, binda till sig diverse orenheter och talg för att sedan låta detta följa med masken då en avlägsnar den från huden. Visst är det en olustigt tillfredsställande tanke? Att kunna lyfta ut allt detta ur porerna?

Honung är som de flesta vet antibakteriellt och är superbra på att dämpa rodnader. Det kan hjälpa dig som både har acne och rosacea. Jag som genomgått perioder av mycket acne känner verkligen att honung gör underverk på min hy.Pressbilden från skinroller.se visar detta tydligt, om du kikar på den cirkulära bilden ovan. Det är alltså så ansiktsmasken ska/kan se ut efter att du avlägsnat den. De små ’taggarna’ som sitter kvar på masken är alltså pormaskar och andra orenheter som befunnit sig i porerna.

Dagen efter när jag ser serumet sluter jag ögonen och förbannar mig själv då jag ser att kartongen är neddränkt med serum. Jääääävla klantarsel, tänkte jag, och förbannade mig själv för att jag tänkte att jag inte stängt locket ordentligt. Hjärtekross.
Men ni ser den räfflade kanten på flaskhalsen, och den lilla plastringen nedanför? Jag tror att det är något där som är FEL på min flaska. När jag första gången hade öppnat, provat, doftat och pillat på produkten, snurrade jag igen pipetten och lade ned flaskan i den medföljande kartongen (inte med på bild).Det är svårt att försöka ge er en bild av duschskummet, men så här ser en liiiiiten minipump ut på handen. När du sedan tillsätter lite vatten och börjar löddra in kroppen- DÅ jäklar snackar vi!

Bivax verkar skyddande för huden och har också emulgerande egenskaper. Den gör alltså att oljorna och vattnet i hudkrämen inte skär sig, att oljorna lägger sig ovanpå vattnet.Här blir det lite pilligt. Du har nu oljeblandningen i en skål och vattnet i en skål, och du ska vänta tills de båda är 50 grader innan du kan gå vidare. Jag använder mig av en digital kökstermometer som jag låter pendla mellan de olika skålarna. Här gäller det alltså att ha tungan rätt i mun, och jag har tyvärr inget enkelt knep på hur du kan få det att gå smidigare. Men om du snabbt vill ’kyla ned’ vattnet eller oljeblandingen- häll över blandningen i en ny skål! Då sjunker temperaturen fort.

Ett ansiktsserum appliceras efter rengöring och eventuellt ansiktsvatten, men före en eventuell fuktkräm. Men varför ska en använda ett serum? Jo, ett serum har ofta mindre molekyler än vad vanliga hudkrämer har, vilket gör att de kan tränga ned ännu djupare i huden. Serum innehåller ofta ett högt innehåll av aktiva, kraftfulla ingredienser. Serumet ovan från Neutriherbs innehåller bland annat Vitamin C och hyaluronsyra.Den svarta ansiktsmasken appliceras i ansiktet för att sitta kvar i ca 15-25 minuter. När verkningstiden är färdig ska masken dras av huden. Japp, dras, eftersom att masken stelnar på huden. När du avlägsnar masken ska orenheter som finns i porerna helt enkelt följa med masken. Huden ska därefter lämnas mjuk, matt och ren.

Ni känner säkert igen det svenska märket Oliva, men kanske vart förvirrade av de nya färgerna? Det är nämligen så att Olivas produkter har fått sig en makeover med ny design och ny doft! Tidigare var förpackningarna olivgröna med en helt annan logo, se bilden nedan!

Havregryn ger masken en härlig grynighet. När jag ska tvätta bort masken brukar jag alltså varsamt massera ansiktet och låta havregrynen milt exfoliera huden. Ett annat plus är att havregryn innehåller massor med zink, en mineral som gör underverk med huden.Water (Aqua), Glycerin, Ethyl Ascorbic Acid (Vitamin C), Butylene Glycol, Betaine, Glyceryl Polymethacrylate, Glycyrrhiza Glabra Root Extract, Citrus Aurantium Dulcis Peel Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Rosa Canina Fruit Extract, Panthenol, Niacinamide, Hydroxyethylcellulose, Carbomer, Triethanolamine, Sodium Hyaluronate, Salicylic Acid, Peg-40 Hydrogenated Castor Oil, Phenoxyethanol, Parfum När jag två dagar efter skulle packa med mig en necessär för en natt borta, så händer det igen. Den läckte ut i necessären. Jag har märkt att jag måste stänga produkten två gånger, eftersom att den aldrig går igen på första försöket. Det låter konstigt och det är svårt att förklara, men det är som att korken går upp om man inte är JÄTTEnoggrann med att stänga den på exakt rätt sätt, vilket innebär att du måste skruva tills den lossar, och därefter skruva åt den igen. Oliva Cleansing Mousse är ett rengöringsmousse för ansiktet. Ansiktstvätten ska skonsamt ta bort orenheter och smink, samt lämna huden fräsch och ren. Oliva beskriver att produkten ska ge ett ”härligt krämigt lödder” vid användning.Oliva Foot Cream är en fotkräm med ekologisk olivolja som ska mjukgöra och återfukta dina fötter på djupet. Nu har jag i och för sig endast använt fotkrämen ett par dagar, men hittills älskar jag den! Den känns verkligen rik på fukt, men blir inte sådär kladdig som många fotkrämer annars blir. Jag absolut HATAR kladd, och det glädjer mig därför att fotkrämen så snabbt sjunker in i huden.

När blandningarna båda är 50 grader kan du starta stavmixern i oljeblandningen. Häll långsamt i vattnet medan du kör stavmixern. Låt stavmixern gå ett par minuter, sen kan du röra med skeden i ett par minuter (ofta behöver stavmixern någon paus för att inte överhetta) och sen kör du stavmixern igen. Detta gör du enda till krämen har svalnat.
Jag har låtit min sambo prova masken också, och den funkar desto bättre på honom! Då vi tagit bort ansiktsmasken på honom såg den faktiskt ut som på pressbilden: full med vita prickar!Jag har fått en del frågor i min inkorg om vad ”man behöver” och inte. När det gäller smink brukar jag vara lite anti att svara på frågorna om vad man behöver, just eftersom att smink ska vara något personligt, som du använder för din egen skull- inte för att du behöver. Men hudvård känns, i mina ögon, rätt nödvändigt. Visst, det är inte en nödvändighet på det planet att det absolut inte går att klara sig utan hudvårdsprodukter. Jag menar, om du fastnade på en öde ö utan nattkräm skulle inte huden dö av vanvård. Den här nödvändigheten är på ett helt annat plan. Jag tänkte alltså prata om vilka hudvårdsprodukter ”man behöver” om en vill att huden ska må bra!

Neutriherbs Vitamin C Serum känns väldigt lätt på huden. Det sjunker in väldigt fort, så du behöver absolut inte stå och vänta på att det ska sjunka in som en kan måsta göra med ett oljeserum. Det doftar just ingenting (YEEEY för parfymfritt) och varken känns eller syns ett par minuter efter att du applicerat det på huden.
Oliva Day Cream är en dagkräm med ekologiskt certifierad olivolja som ska skydda huden och göra den mjuk, samtidigt som den ger näring och återfukta på djupet. Krämen känns lätt men ändå rik, och hittills tycker jag att den känns myyyycket behaglig- förutom att den innehåller parfym. Den är visserligen väldigt milt parfymerad, så pass milt att doften knappt känns, men ändå. Är det bara jag som tycker att det känns lite onödigt?Geranium eterisk olja kan uteslutas, det är inget som är helt nödvändigt för att hudkrämen ska göra nytta. Men jag tycker ändå att det är ett riktigt härligt plus i kanten. Opella.se beskriver oljan såhär:När min sambo provade masken frågade han om det skulle göra lika ont att dra bort den. Jag vet vad han tänkte tillbaka på. För ett par år sedan testade vi en liknande ansiktsmask som gjorde så HEMSKT ont att dra bort! Så jag fattade hans rädsla. Att avlägsna den här masken ger inte ALLS samma smärta som den andra masken, men det är knappast behagligt. Men det är helt enkelt så det är med dessa masker. Om en vill vara fin, får en lida pin!Jag har testat liknande duschkrämer, och jag är helt såld på konceptet! För er som inte tar testat ett skummande duschmousse kan jag försöka beskriva det med en konstig liknelse. Det är ungefär som ett raklödder- fast det är tvål. Get it? Det är alltså till en början som en gel, men den förvandlas alltså till ett rikt, fylligt skum! Det är en sån himla behaglig produkt att ha ståendes i duschen, och den doftar jättegott! Den är dessutom extremt dryg då du behöver så pass lite produkt för att tvåla in hela kroppen.

Aqua, Glycerin, Urea, Olea Europaea Fruit Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Hydrogenated Vegetable Oil, Stearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Lactic Acid, Tocopheryl Acetate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Sodium Hydroxide, Parfum.
Efter att nålarna har penetrerat hudytan ska diverse aktiva ämnen i krämer, serum och liknande- kunna tas upp ännu bättre av huden. Och det är DÄR jag tror att skinrollern har hjälpt mig mest. Jag har massor av olika hudvårdsprodukter i användning, med goa ingredienser såsom: niacinamide, hyaluronsyra, c-vitamin och retinoid.

Idag tänkte jag visa dig hur du kan göra din egen ansiktskräm med mandelolja, jojobaolja, sheasmör och bivax! Mandelolja och jojobaolja kan bytas ut mot andra vegetabiliska oljor beroende på vad din hud gillar för oljor.

Jag må säga att jag är överraskad över de resultat jag har fått. Nu har inte jag en massa ärr i ansiktet, utan endast lite akneärr kring munnen. Ärren finns kvar, men jag tycker att de är betydligt mindre synliga. Men det är inte behandlingen av ärren jag är mest imponerad av; det är hudstrukturen överlag.
Jag började använda mitt serum samtidigt som det blev sommar ’på riktigt’ i norrland, och jag började i samma veva använda min skinroller. Jag vet inte exakt VAD det är jag har att tacka: solen, serumet, eller skinrollern. Kanske allihopa. Men min hud mår hur som helst JÄTTEBRA och har gjort det ända sedan jag började använda serumet! Jag kommer definitivt att fortsätta, och rekommenderar det såklart vidare till er! Jag känner typ… mjaaaaaaaa. Det må vara en smaksak, men jag tycker att den känns aningen för vattnig och tunn för att ordentligt kunna rengöra mitt face. Det känns ungefär som de automatiska tvålpumparna på offentliga toaletter, ni vet, de som automatiskt doserar en vattnig, aningen löddrig dos handtvål. Rengöringen bör, enligt mitt tycke, masseras in på torr hud- eftersom att den redan känns aningen utspädd. Och eftersom att den är aningen vattning blir produkten aningen odryg. Sheasmör är en väldigt vanlig ingrediens i ekologisk hudvård. Sheasmöret är en olja i fast form som smälter i kontakt med huden. Det verkar extremt återfuktande, samt hävdas att det är både inflammationshämmande och att det påskyndar hudläkningen vid småsår och liknande. Det är faktiskt rätt sällan som jag gör en produktrecension om en produkt som jag inte gillat. Om jag köper en produkt eller mottar ett pressutskick ser jag alltid till att prova produkten, MEN. Om jag av någon anledning inte gillar produkten brukar jag helt enkelt inte nämna den för er, just för att jag tycker att det är roligare att hålla en positiv stämning på bloggen. Men häromdagen frågade min kompis Kate huruvida jag gillade L’oréal Rosy Glow Mask eller ej, och tänkte ge er ett litet utlåtande eftersom att jag faktiskt presenterade masken i ett tidigare inlägg. Hej godingar! Idag tänkte jag visa upp ännu en produkt ifrån märket Neutriherbs. Här har vi en ’blackhead removal peel-of mask’. Ni är säkert många som har sett reklambilder, videos eller liknande på nätet om dessa svarta ansiktsmasker. Det finns nämligen en hel del liknande masker på marknaden.

Produkten kan användas som en ’vanlig’ ansiktsmask, där du applicerar den i ansiktet och låter den verka i 10-15 minuter innan du tvättar bort den. En ska också kunna använda den som en fuktmask under natten, då du alltså inte tvättar bort den överhuvudtaget.
Jojobaolja är min absoluta favoritolja, vilket ni kanske vet eftersom att jag tjatar om den hela tiden, haha! Jojobaolja är egentligen ett flytande vax (!) och gör otroligt mycket gott för huden. Jag lärde mig bland annat under min makeupartistutbildning att jojobaoljan kan penetrera ned djupare i huden än någon annan olja, eftersom att den molekylära sammansättningen av oljan är mycket lik vår huds eget sebum. Häftigt va?! Jojobaoljan verkar balanserande för huden, vilket gör att den passar bra på alla hudtyper. Jag tänkte också dela med mig av mitt första intryck av produkten! Jag använde den igårkväll för första gången på ett väl rengjort ansikte. Jag lät rollern rulla jääääätteförsiktigt över huden, inget forcerat tryck ska såklart användas. Det stack absolut litegrann, men jag trodde faktiskt att det skulle vara värre. Jag lydde förpackningens råd och rullade uppåt och nedåt, åt båda sidorna och diagonalt. Förpackningens bruksanvisning rekommenderar att en ska ’rulla ca 10 gånger per område’, men jag höll mig till hälften. Jag ville helt enkelt se hur huden reagerade. Efter behandlingen stacks det lite på huden i ungefär en halvtimma. Inte så att det gjorde ont, men det kändes. Jag var också lite röd efter användning, men inte alls lika mycket som om jag skulle klämt pormaskar (en synd jag dessvärre ägnar mig åt ibland). När jag vaknade upp imorse var ingen rodnad kvar överhuvudtaget, huden såg helt ut som vanligt. Banan är en frukt som inte bara är mjukgörande för huden, den innehåller även en stor mängd kalium, ett mineralämne som hjälper huden att boosta tillväxten av nya celler. Så vare sej du vill upprätthålla den redan fina huden du har, eller om du vill boosta den lite extra- är banan helt magiskt för huden.Så här snygg blir man med masken på! (Sorry boys I’m taken). Jag brukar lämna den på i cirkus 20 minuter innan jag tvättar bort den! Huden blir sååå mjuk och len, men det kan ändå tålas att smörja in den efteråt.Jag vet dock flera som har testat den här rengöringen och faktiskt gillat den. Jag köpte den faktiskt själv efter att ha fått den rekommenderad för ett par år sedan. Men njae, det är inget som faller just mig i smaken.

Mandelolja är en mycket mild olja som passar alla hudtyper. Mandeloljan är bra för dig med finnar eller oren hy, samt för dig som vill ha lite ’anti-age’ i din hudvård! Detta för att mandelolja bland annat innehåller den naturliga antioxidanten Vitamin E som hjälper huden att slåss mot fria radikaler!
Aqua, PEG-10 Olive Glycerides, Sodium Laureth Sulfate, PEG-12, Olive Oil PEG-7 Esters, Glycerin, Sodium Benzoate, Capryl/Capramidopropyl Betaine, Parfum, Citric Acid, Olea Europaea Leaf Extract.Alltså sorry for partypooping men det finns en grej jag måste tillägga. Detta är helt enkelt min plikt som skönhetsbloggare. Det jag ska snacka om är FÖRPACKNINGEN. Som ni ser kommer serumet förpackade i en snygg, brun glasburk (vilket är genialiskt då C-vitamin ibland kan komma att förstöras av solljus), med en medföljande pipett som gör det lätt att dosera. Hittills är det suveränt.Hyaluronsyra är en väldigt omtalad ingrediens i många hudvårdsprodukter. Hyaluronsyra är en vattenbindande molekyl som finns naturligt i huden, men som dessvärre bryts ned av bland annat UVB-strålning som så många utsätter sig för nu på sommaren. Det pratas mycket om hyaluronsyra som en anti-age-ingrediens, men då och då tycker jag att det låter lite för bra för att vara sant. Ni vet, som på alla TV-reklamer om rynkkräm då rynkorna helt enkelt studsar upp igen. Haha riktigt så fungerar den inte, men jag tror bestämt att den gör mycket gott för huden. Hyaluronsyra finns ju redan naturligt i vår hud och kropp, men bryts ned med åldern. Mikronålsbehandlingen kan användas för att behandla celliliter, akneärr och kirurgiska ärr samt minska synligheten av rynkor. Bland annat. Jag är fri från både hudbristningar, rynkor och kirurgiska ärr: men däremot har jag en del akneärr i ansiktet. Jag ser verkligen fram emot att testa produkten och se om den kan hjälpa mig att reducera synligheten på mina akneärr då jag uppfattar ärren som väldigt störande. Jag heter Nicolina Viklund, är utbildad makeup-artist inom skönhet, mode, specialeffekter, TV/film, fotografi och airbrush. Jag är en skönhetsnörd utan dess like, som också hyser stort intresse för media, journalistik och kommunikation.Produkten är likt gele i konsistensen, och doftar rätt starkt av parfym. Den doftar oerhört gott, men som ni kanske vet är jag inte så förtjust i parfymerad hudvård. Jag ser liksom ingen
anledning.

Microneedling är en skönhetsbehandling som kan utföras på salong- eller hemma. För att genomföra behandlingen används en så kallad ’skinroller’. Det är alltså en hudroller som är utrustad med hela 190 stycken mikronålar av titan som ska rollas över huden. Det må låta konstigt och till och med skadligt, men riktigt så är det inte. Mikronålsbehandlingen skapar en kontrollerad skada som gör att hudens läkningsprocess kickar igång: och detta ska bland annat leda till att kollagenproduktionen i huden sätter gasen i botten, vilket i sin tur ska leda till en friskare och finare hud.
Microneedling är en skönhetsbehandling som kan utföras på salong- eller hemma. För att genomföra behandlingen används en så kallad ‘skinroller’. Det är alltså en hudroller som är utrustad med hela 190 stycken mikronålar av titan som ska rollas över huden. Det må låta konstigt och till och med skadligt, men riktigt så är det inte. Mikronålsbehandlingen skapar en kontrollerad skada som gör att hudens läkningsprocess kickar igång: och detta ska bland annat leda till att kollagenproduktionen i huden sätter gasen i botten, vilket i sin tur ska leda till en friskare och finare hud. Mikronålsbehandlingen kan användas för att behandla celluliter, acneärr och kirurgiska ärr samt minska synligheten av rynkor. Bland annat.Jo, produkten fungerar faktiskt! Men kanske inte så bra som i mina innersta drömmar. Visst, en del smuts kommer ur porerna, men långt ifrån allt. Jag har dock inte provat en enda peelof-mask som faktiskt kan lyckas lyfta bort ALLT ur porerna (går det ens?).Hej godingar! Idag är det sista dagen på den här temaveckan med naturlig hudvård som fokus. Jag hoppas att ni alla har gillat inläggen! Jag tänkte avrunda veckan med en favorit i repris, nämligen inlägget med hemmagjord ansiktsmasken med banan, honung och havregryn! Jag hoppas att ni gillar det!Polyquaternium (polyquat eller quat) är en av de aktiva ingredienserna i hårvårdsprodukter, d.v.s. de har en faktiskt funktion i produkten och används inte bara för att fylla ut produkter, ge en doft eller en viss färg. Precis som silikon lägger quats sig kring hårstrået och fungerar utredande och mjukgörande. Quats används också ofta i produkter som är färgbevarande, ger UV-skydd och skyddar mot fuktighet. Silikoner och polyquats använder olika metoder för att fästa sig vid hårstrået. Hår är negativt laddat och polyquats är positivt laddat så de dras naturligt mot varandra. Silikoner stannar på hårstrået p.g.a dess inkompatibilitet med vatten.

Jag får ofta frågor om ingredienserna i hårprodukter och det är många som har hört/läst att en viss produkt är dålig och undviker därför alla produkter med denna ingrediens. Men det är inte så svart/vitt. Vissa ingredienser behövs i vissa produkter och det är mängden av en ingrediens, ingrediensens egenskaper samt den kemiska kompositionen i en produkt som avgör om det är bra eller dåligt.
///Read this and it’s really good! The author knows his chemistry and explains everything very well and it’s easy to understand what he means. He discusses everything from silicones, polyquats and other hair care ingredients to what it is that makes a mascara clump. A must for anyone who is interested in the ingredients in beauty products.I Danmark har man dessutom förbjudit 4 parabener i produkter som används på barn under tre år: Isopropylparaben, Isobutylparaben, Propylparaben och Butylparaben där ett förbud om de två senaste fortfarande diskuteras i EU.

Polyquaternium (polyquat or quat) is one of the active ingredients in hair products – it has an actual function in the products and is not used to just fill out the product, give a nice smell or color. Much like a silicone it coats the hair strand and acts conditioning and detangling. Quats are also often used in products that will help keep your hair color, protect against UV rays or act humidity resistant. Silicones and polyquats have different methods to staying on the hair: the hair is negatively charged while polyquats are positively charged so they are naturally drawn to each other. Silicones on the other hand stay on the hair because of their incompatibility with water.
Baserat på den forskning som gjorts på senare år: nej. Men det finns de som tycker ”Better safe than sorry” och undviker parabener. Personligen använder jag i dagsläget parabener, men inte i deodoranter bara för säkerhets skull (eftersom deon appliceras så nära brösten och bröstens lymfkörtlar). Det kan vara bra att känna till riskerna i alla fall, känna till forskningen och därefter fatta ett beslut.För det första finns det VÄLDIGT få helt naturliga hår- och skönhetsprodukter. De flesta, även de som påstår sig vara ”naturliga”, innehåller ofta kemikalier. Det är alltså inte dokumenterat att naturliga produkter har en bättre effekt på håret eller hyn. Det handlar helt enkelt om vad man tror på. Om man trivs bäst med naturliga ingredienser så ska man fortsätta använda dem, men alla kemikalier är alltså inte farliga och alla naturliga ingredienser är heller inte ofarliga – t.ex. har ginseng och andra örter kunnat kopplas till cancer*. Du kan läsa mer om vad jag skrivit om det här.

Remember: everybody’s hair is different – some hairs can’t stand silicones while others crave it, some hair can’t be washed with SLS while others, like mine, need to have it. You can safely use polyquats if you don’t experience any problems with the products that contain it.

Problemet kommer ligger i hårgelén och många andra stylingprodukter. Ofta innehåller de silikoner. Silikoner KAN tvättas ur med ett sulfatfritt schampo men det betyder inte att de går bort helt. Du kan antingen:
Kom ihåg: allas hår är olika – några hår tål inte silikon medan andra måste ha det, några hår kan inte tvättas med SLS medan andra, som mitt, kräver det. Du kan använda polyquats om du inte upplever att du får problem av användningen.

Den här har jag själv läst en del och den är verkligen superbra. Författaren kan sin kemi och förklarar allting väldigt pedagogiskt och det är lätt att förstå vad han menar. Han tar upp allt ifrån silikoner, polyquats och andra hårvårdsingredienser till vad det är som gör att en maskara klumpar. Ett måste för den som är intresserad av ingredienser i skönhetsprodukter. Finns här.
Alla märken rekommenderar att man använder schampo och balsam ur samma serie med anledningen att de är kemiskt gjorda för varandra. Huruvida det stämmer eller inte kan vi ju inte veta då vi inte kan de specifika recepten på produkterna men man kan säga att ett märke och särskilt en hårvårdsserie inom ett märke ofta har pH-värden som kompletterar varandra på olika sätt. Det kan alltså vara en bra idé att hålla sig inom samma märke när det gäller schampo och balsam men vad gäller stylingprodukter o.s.v. spelar det ingen större roll.Men saken är den att när det kommer till hårprodukter så som schampo och balsam (samt vax och hårspray) så tycker i alla fall jag att det är en stor skillnad på ett schampo som kostar 29 och ett som kostar 149. Och att det senare är billigare. Men vad är skillnaderna då, undrar ni säkert? Men varför vill företagen att vi associerar hårprodukterna till mat? Mat är en naturlig del av våra liv och de senaste årens fokus på nyttig mat och nyttiga egenskaper i t.ex. choklad har fått ett allt större fokus i medierna. Vi är mer medvetna om vilka vitaminer, antioxidanter o.s.v. vi behöver stoppa i vår kropp och vi associerar alla dessa ämnen som vi hittar i olika matvaror som bra och effektfulla. Därför är det heller inte så konstigt att vi tror detsamma när vi läser att en hårprodukt innehåller vitaminer och nyttiga antioxidanter som vi hittar i choklad och blåbär. Problemet är bara att vi inte kan tillföra sådana vitaminer och nyttigheter genom att applicera det på håret. Vårt hår lever endast i hårroten och så fort det växer ut från vår hårbotten så är det dött – det kan inte uppta några vitaminer som helst. Vissa vitaminer kan vi absorbera genom huden och hårbotten, men även om vi upptar vitaminer i hårbotten så kommer det inte att påverka det hår som växer ut – bara huden som du applicerar det på. Så anledningen till att hårprodukterna associeras till mat är för att de vill att du ska tro att produkterna är effektfulla – precis som den mat du äter. Att det sedan doftar av sötsaker som får vår hjärna att reagera positivt (vi associerar det till att äta sötsaker vilket sätter igång det s.k. rewardsystemet med dopaminer) är ett plus i kanten. Hur många av er har inte köpt hudvård/hårprodukter bara för att de doftar fantastiskt? Utan att gå för djupt in i marknadsföring så handlar det helt enkelt om hur företaget/PR-byrån har valt att ”branda” en produkt. Utifrån den målgrupp man har brandar man sina produkter och detta gäller allt ifrån var produkten säljs, hur den ska se ut, hur reklamen ska vara, vad den ska kosta, hur den ska dofta o.s.v. Detta gäller så klart inte bara hårprodukter men allt vi köper. Om ni tittar på reklam, filmer eller produkter till t.ex. män så är de ofta i dova färger: blått, mörkgrönt, brunt o.s.v. medan man använder andra färger så som rosa, vitt, lila, turkos o.s.v. till kvinnor. Detsamma gäller t.ex. produktnamn. Tittar vi på hår/hudvårdsprodukter till män hittar vi ofta orden ”active”, ”force”, ”matt”, ”cool” eller varför inte ”Clean Brew” för att anspela på alla (?) mäns favoritdryck. Ser vi närmare på produkter för kvinnor är det ”coco”, ”sugar” och andra saker som alla (?!) kvinnor använder när de går runt hemma och bakar till sin man (ironi).

Yes, quats can build up like all conditioning products. However, there are different types of quats and some of them have a higher ability to build up than others.
Methylparaben (E218), ethylparaben (E214), propylparaben (E216), butylparaben och heptylparaben(E209). Även isobutylparaben, isopropylparaben, benzylparaben används men i mindre utsträckning.Svaret är kort sagt ”nej… MEN!”. Det är nämligen så att ditt hår är dött och kan därför inte ”vänja sig” vid något så som din kropp kan göra med mat och träning t.ex. Men däremot är det inte ovanligt att man efter att ha använt ett schampo och balsam ett tag känner av mindre effekt än normalt. Detta beror dock inte på att håret ”vant sig” men kan vara en rad olika faktorer:

Efter mitt inlägg om silikoner fick jag en fråga om polyquaternium, som också finns i hårvårdsprodukter och huruvida dessa har silikon-liknande egenskaper och bygger upp sig kring hårstrået.
Man skiljer på långkedjiga och kortkedjiga alkoholer och det är främst de sistnämnda som är dåliga för håret. Dessa alkoholer används ofta i stylingprodukter så som hårspray och andra produkter som ska hålla håret på plats. Exempel på dåliga alkoholer:

Vare sig du vill, eller absolut inte vill, att dina hårprodukter ska innehålla protein finns det bara ett sätt att kolla upp det på: läs ingredienslistan. Så vad är det man ska kolla efter när man vill veta om ett schampo, balsam eller stylingprodukt innehåller protein?
Jag skrev ju häromdagen att dyrast inte alltid är bäst när det kommer till hår- och skönhetsprodukter. Och så är det ju, ett pris sätts som sagt beroende på en massa olika faktorer: efterfrågan, ingredienser, målgrupp, varumärke, tillgång o.s.v. I samband med inlägget fick jag en fråga om jag inte kunde tipsa om några bra och billiga schampon och balsam. En väldigt bra och relevant fråga. För om det finns bra, billigt smink och bra hudvårdsmärken som inte kostar 1 500 kr för 30ml så borde det ju även finnas bra och billiga hårvårdsprodukter, eller hur? Logik!Parabener är konserveringsmedel som alltså används för att få hudkrämer, schampon o.s.v. att hålla längre. De motverkar bakterier och svamp och används så mycket eftersom de är väldigt billiga att framställa för producenterna och de gör sitt jobb bra. De är mindre allergiframkallande än andra konserveringsmedel och är heller inte skadliga för miljön.

Jag vill också påpeka att håret inte tar skada av att man använder schampo och balsam från två olika märken. Jag har använt Paul Mitchells schampo och Redkens All Soft-balsam hur länge som helst och det har fungerat bra på mig. Det beror helt på ditt eget hår och det är främst där man ska utgå ifrån – inte vad märkena säger. Jag har en hårbotten som lätt blir fet och längder som lätt blir torra. Att hitta ett schampo och balsam från samma serie då är inte lätt. Därför har jag tagit ett volymgivande schampo som jag vet fungerar bra och kombinerat det med mitt
favoritbalsam som alltid gör mitt hår lent och mjukt. Om jag hade använt Redkens All Soft Shampoo hade jag inte alls fått samma känsla av fyllighet och volym i håret som jag får med Paul Mitchell.
/// I was asked if there is a book where you can read more about the ingredients found in hair care and beauty products. I do not own myself (yet) but there are a lot of great books for those who want to immerse themselves in the subject. Here are a few:

Om du är osäker på om ditt schampo eller balsam innehåller protein kan du kolla listan här. Observera att protein i hårprodukter inte nödvändigtvis är dåligt för håret, men om ditt hår är fyllt av proteiner kan det lättare gå av etc (läs mer i länken ovan).
Ja, polyquats kan byggas upp runt hårstrået som alla utredande produkter kan. Men det finns olika typer av quats och några av dessa har högre förmåga att byggas upp medan andra inte byggs upp särskilt mycket.Hur fungerar det med att blanda produkter? Ska man helst ha samma serie och märke på schampo, balsam, inpackning, styling osv eller går det bra att blanda, undrade Hanna. Och jag ska givetvis försöka ge ett svar! Du kan kolla igenom dina hårprodukters ingredienslista efter silikoner. Här har du en lista på vattenlösliga och icke-vattenlösliga silikoner att titta efter: Den senaste tiden har vi som konsumenter blivit betydligt mer försiktiga och kunniga när det kommer till ingredienser som finns i krämer, hårvårdsprodukter och smink. En av de ingredienser som det har varit väldigt mycket snack om är parabener och jag tänkte därför skriva lite om den samt om du bör undvika den eller inte.

Först vill jag slå fast att jag INTE nödvändigtvis tycker att ”naturliga” produkter är bättre för håret. Jag tog t.ex. upp parabener här, alkoholer här och pratar om kemi lite allmänt här. Det är nödvändigtvis alltså inte dåligt. Med din hårtyp så kan sulfat- och silikonfritt fungera riktigt bra. Då skulle jag tipsa dig om följande:
OBS! Jag har kollat varenda ingrediens på varenda produkt i listan själv och tar förbehåll för att jag kan ha översett någon ingrediens. Tänk också på att ingredienslistan i produkter kan ändras! Silikoner finns inte bara i hårprodukter utan alla möjliga produkter så som fuktkrämer, smink, primers o.s.v. och de fungerar mjukgörande och utslätande. I hårprodukter sluter silikonerna sig runt hårstrået och skapar en hinna över hårstrået så att ytan på hårstrået blir slät och mjuk. Håret ser glansigt ut, blir lätt att borsta ut o.s.v. Låter fantastiskt eller hur? Problemet är dock att det finns olika typer av silikoner: vattenlösliga och icke-vattenlösliga. Som namnet antyder innebär det att vissa silikoner inte kan tvättas ur håret med bara vatten. Det innebär då att hinnan som skapas på hårstrået byggs upp och efter ett tag blir håret istället torrt, strävt och kan kännas lite plastigt och syntetiskt, vilket ju oftast är det man vill undvika och därför börjar använda mjukgörande produkter. Som jag har skrivit tidigare kan håret bli mättat på proteiner. Det kan faktiskt bli så pass mättat på proteiner att det bryts av eller känns torrt, skadat och sprött. Ironiskt nog innehåller schampon mot skadat/slitet hår oftast också proteiner.

För några dagar sedan skrev jag om vitaminer i hårprodukter och hur det inte finns några bevis för att hårprodukter faktiskt kan ha en närande effekt på håret. Men varför påstår företagen bakom hårprodukter att hävda att deras hårprodukter innehåller vitaminer och proteiner när det ändå inte har någon effekt? Har ni lagt märke till att både hår och skönhetsprodukter ofta innehåller ord som ska få oss att associera produkten till mat – främst sötsaker? Foundation mousse? För att inte tala om choklad/kokos-doftande bodylotions eller Tigis kollektion Candy Fixations! Varför är det så?
After my post on silicones in hair products I was asked about Polyquaternium and if this ingredient has the same characteristics as silicones and build up on the hair.

Det är ju möjligt att reagera på en viss ingrediens i sminket men normalt sett är det inte så att man får finnar av makeup. Istället kan det vara dålig hygien, utgångna produkter eller att du glömmer att tvätta av dig sminket när du ska sova som kan orsaka finnar
Givetvis är detta problematiskt. Många marknadsförare och PR-folk är fast i ett gammeldags genustänk som går ut på att befästa de könsstereotypiska egenskaperna. Väldigt tråkigt, men tydligen fungerar det bra för många.

Så ett billigt schampo är alltså inte billigare i längden eftersom du behöver köpa mer av det. Alla frisörschampon är dock inte superdryga, jag tycker t.ex. att Matrix Sleek har en lite tråkig konsistens för att vara så dyr och jag behöver använda mer av det schampot än av Paul Mitchells version men fortfarande mycket mindre än om jag använder ett dyrt schampo.
Jag fick en fråga om det finns en bok där man kan läsa mer om ingredienser som förekommer i hårvårds- och skönhetsprodukter. Jag äger ingen själv (än) men det finns en massa bra böcker för de som vill fördjupa sig i ämnet. Här är några:Så nästa gång ni ska välja en hårprodukt – kolla på ingredienslistan, slå upp ingredienserna eller googla produkten och se om ni hittar några objektiva recensioner på produkten och ta det där med doft, vitaminer och keratinextrakt med en nypa salt!

Jag har fått en fråga som jag tänkte skriva lite mer om i detta inlägg, nämligen om det stämmer att håret vänjer sig vid det schampo och balsam som man använder så att effekten av produkterna minskar eller försvinner.
Icke-vattenlösliga silikoner KAN tvättas ur, men de behöver schampo med sulfater i för att tvättas ur – och ibland även djuprengörande schampo. Så om du använder silikoner som är icke-vattenlösliga böra du använda ett djuprengörande schampo då och då./// Paula Begoun is the woman behind the skincare brand Paula’s Choice and is the go-to person when it comes to cosmetics ingredients and how the products are marketed. This book addresses what the beauty industry is actually allowed to say their products do and is a good read for anyone who believes that a certain cream magically makes your cellulite disappear just because the company’s ”studies” have shown that. She informs about a number of different brands and talks about good and bad ingredients. This is also a must for anyone interested in the subject.

Jag får ofta frågor om silikoner i hårvårdsprodukter – bör man undvika dem? Är de dåliga för håret? Hur känner man igen dem? Detta inlägg är tillägnat er så att ni får en större förståelse för vad silikoner är och hur du kan identifiera dem på ingredienslistan.Bra hårprodukter, smink och hudvårdsprodukter finns i alla prisklasser. Det är ingredienserna och sammansättningen som avgör om produkten är bra och inte priset. Ett bra exempel är La Mers kända och populära kräm som kostar upp emot 1 500-2 000 kr. Kollar man ingredienslistan innehåller den faktiskt liknande produkter som Niveas klassiska kräm (ni vet den i blå plåtburk) innehåller. La Mers innehåller produkter som företaget själv hävdar är superbra men det finns ingen oberoende forskning omkring huruvida detta är sant. Ett pris sätts beroende på vilken grupp man riktar sig till och hur mycket pengar denna grupp vill lägga på produkter. Det handlar om branding och marknadsföring. Givetvis kan man märka skillnad också – särskilt när det kommer till ögonskuggor tycker jag och pigmenteringen samt hållbarheten och jag märker också stor skillnad på billigare hårspray och dyrare. Men att dyrare alltid är bättre är bara en myt.

Det fanns en reklam från Schwarzkopf för en tid sedan som sa att man skulle skippa frisörbesöket och använda deras schampo istället eftersom att det reparerar hårstrået och kluvna toppar. Lögn! Ingenting kan reparera kluvna hårtoppar – inga silikonserum, magiska droppar från orienten, dyra eller billiga schampon eller andra hårprodukter kan reparera dina kluvna hårtoppar. Kluvna hårtoppar ska ALLTID klippas bort!
Detta är en sådan grej jag tror vi alla fått höra när vi var små och jag hör det fortfarande ofta. Vi får INTE längre hår snabbare av att klippa håret oftare. Hårets växt kontrolleras helt och håller i din hårbotten och allt hår som har växt ut, d.v.s. det du ser är dött. Håret kan se finare ut när topparna klipps och man motverkar också att de kluvna hårtopparna går högre upp i håret. Ju högre upp klyvningen går desto mer måste du klippa av när du väl klipper håret.1. Använda en vanlig hårgelé som du gillar men använda ett djuprengörande schampo som kommer in på djupet. De flesta djuprengörande schampon innehåller sulfater men du kan prova Alterna Bamboo Style Deep Cleanse Clarifying Shampoo (här) eller Pureology Purify Shampoo (här) som båda är silikon- och sulfatfria. Tvätta med detta ca var 4-5 tvätt om du använder gelé varje dag.