Posted on

Pizzeria Norrköping Kungsgatan

Det är inte förrän Bengt Wedholm den 23 december 1968 inför en särskild pizza-del på Östermalmsrestaurangen Östergök som den slår igenom stort och mindre än ett år senare öppnade Giuseppe Sperandio den första renodlade pizzerian i Sverige, Pizzeria Piazza Opera, på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Några år senare, 1973, öppnade Malmös första och numera äldsta pizzabutik, Perugina. Än idag, 44 år senare, kan Malmöborna njuta av Peruginas pizzor. Detta är, i korta drag, bakgrunden till hur en enkel, opretentiös men samtidigt otroligt variationsrik, smakrik och alldeles underbar rätt har tagit plats i så många människors hjärtan världen över.

På 1600-talet gjorde pizza med toppning entré men var ännu inte vitt spridd, utan avgränsad till Medelhavet. Fortfarande användes mestadels ister, kryddor och vitlök. Tomatsås nämns för första gången i ett skriftligt verk år 1778 och i början på 1800-talet började användandet av tomatsås och mozzarella, gjord av buffelmjölk, på pizzan få genomslag i Italien. Pizzan är den äldsta maträtt som människan har lämnat i arv och redan under forntiden blandade de första människorna krossade sädeskorn med vatten till en smet som lagades på glöd eller på en stenhäll. Gröten stelnade och fick en fast karaktär och man hade uppfunnit det första brödet: det ojästa plattbrödet. Antikens greker, 500 f.Kr. började baka små tunnbröd i runda platta former som man bakade på heta stenar. Dessa tunnbröd toppades med olivolja, färska kryddor från Medelhavet och gröna blad.Den moderna pizzan härstammar från den italienska söderns hjärta – Neapel. Legenden säger att skapandet av den klassiska pizzan som vi känner till idag inträffade den 9 juni 1879 när Umberto I och hans drottning Margherita av Savojen tillkallade den kända neapolitanske pizzamakaren Don Raffaele Esposito och hans fru Rosa Brandi. Det kungliga paret hade hört mycket gott om den man som hade ryktet kring sig om att vara den bästa pizzaiolin i Neapel. Paret bakade tre klassiska pizzor: Pizza Mastunicola med ister, ost och basilika, Pizza alla Marinara med tomat, vitlök, olivolja och oregano och den sista valde Rosa Brandi att döpa till Pizza Margherita till drottningens ära. Pizzan toppades med tomat, olivolja, mozzarella och basilika och skulle symbolisera den italienska flaggans färger. Från och med den här dagen spreds pizzan, med Pizza Margherita i fronten, till länder i Europa och övriga världen.

Var ligger Sveriges bästa pizzeria?
Om man ska tro de italienska pizza-experterna (och det gör vi!) så heter Sveriges bästa pizzeria Lilla Napoli och ligger i Falkenberg. Här bakar Ville Ilola och Besmir Balaj sin tolkning av den napolitanska pizzan. ” Vi vet själva inte en enda pizza i Neapel som är exakt som vår, kanske finns det eller kanske inte.
Korn och havre ersattes å småningom av vete och när egyptierna upptäckte jäst så skapades ett jäst, luftigare och mer lättsmält bröd som lade grunden till den moderna pizzan.

Vilka pizzor är populärast?
Topp 5 pizzasorter i Sverige 2021Kebabpizza.Vesuvio.Hawaii.Capricciosa.Margherita.
Till Sverige kom pizzan för första gången år 1947 då det öppnades två svenska restauranger, båda med pizza på menyn. I Västerås 1947 öppnade restaurang Sjöhagen där den första pizzan huvudsakligen serverades till de italienska arbetarna som arbetade på Asea. Under samma tid introducerade Luciano Frati pizzan på restaurang Tre Remmare i Stockholm men succén uteblir.Norrmännen äter mer pizza än någort annat folk i världen. Under fjolåret hann de äta 5,4 kilo pizza per person. Tyskarna, som är världens näst mest pizzaälskande folkslag, äter inte ens hälften så mycket – 2,1 kilo per person och år.

Frågan är varför vi älskar kebabpizzan så mycket? Här svarar Jiray Seropian, känd under instagramkontot @kebabspotting på var den bästa kebaben finns i Sverige – och vad som måste finnas på för att det ska bli en riktigt bra kebabpizza.
Han säger att det finns bra förklaringar till att vi väljer pizza dagen efter fest. Pizza är lättillgängligt och innehåller samtliga grundsmaker – sött, salt, surt, beskt och umami. Det är ovanligt att maträtter har så pass kompletta grundsmaker.

Vad kostar Sveriges dyraste pizza?
Världens dyraste pizza är svensk. För drygt 20 000 spänn får man sätta tänderna i Kobebiff, hummer, buffelmozzarella och bladguld.
Enligt Guinness rekordbok sattes världsrekordet i världens största pizza i december 1990 i Norwood Hypermarket i Sydafrika. Pizzan var 37.4 meter i diameter och vägde 12.19 ton. Pizza med salsiccia och mozarella – använd färsk salsiccia till pizzan genom att ta bort skinnet på korven och smula den över pizzan. Fantastiskt gott tillsammans med mozzarella. – Lök, tomat och något med hetta måste finnas med. Ett bröd som är tjockt nog att hålla ihop utan att bli degigt och eventuellt lite mild viltlöksås. Kyckling, nöt och fläsk är gott men för mig är det klassisk kebab på lamm som är favoriten, säger han.– Pizzans framgång bygger på igenkänning och tröst. Det kan man behöva dagen efter, har måltidshistorikern och matforskaren Richard Tellström tidigare förklarat för Aftonbladet.

Men vissa pizzor är klart populärare än andra. Utifrån de beställningar som har gjorts på Foodora under året 2021 har företaget listat de pizzasorter som är våra mesta favoriter.Rekordet på längsta pizzan sattes istället i Italien 2016. Då gick hundra italienska kockar ihop och gjorde en 1 853,88 meter lång pizza – med 2000 kilo mozzarella.Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.

– Det här är grundsmakernas måltid och det grova smakackordet. Det handlar inte om något finlir, jag tror det är det som gör att pizzan är väldigt populär, säger Richard Tellström.
Och det är faktiskt så att nyårsdagen är den dag på året då vi äter som allra mest pizza i Sverige. Bara via hemleveranstjänsten Foodora säljer restaurangerna mer än två pizzor i sekunden.Med Allabolag Plus får du tillgång till bolagshändelser, uppskattat bolagsvärde och bevakning av upp till 25 bolag. Varje månad får du även följande produkter:Bolagsvärdet är en kvalificerad bedömning av ett företags teoretiska värde som inte nödvändigtvis reflekterar ett eventuellt försäljningspris av bolaget.Gamla Frantzén var på 90 kvadrat men antalet platser var även då 23. Den största nyheten är det öppna köket med en eldstad för matlagning över öppen eld, något som Niklas Ekstedt var först med på en stjärnkrog.

När pizza kom till Sverige?
Till Sverige kom pizzan för första gången år 1947 då det öppnades två svenska restauranger, båda med pizza på menyn. I Västerås 1947 öppnade restaurang Sjöhagen där den första pizzan huvudsakligen serverades till de italienska arbetarna som arbetade på Asea.
Restaurangen på 521 kvadratmeter avsedd för 23 gäster, består av tre plan i en fastighet från 1880, granne med konditoriet Vete-Katten på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm. Den ska ha kostat cirka 75 miljoner kronor men om det avser hela fastigheten eller bara restaurangen är oklart skriver Di.Den typiska pizzerian kan också ha väggar målade i starka färger, allmogeföremål och jakttroféer, takfläkt med belysning och speglar inramade av gardiner.

Vad kostar en pizza på 70 talet?
Pizzan Napolitana kostade 7 kr. Förutom att äta pizza kunde man ägna sig åt att dricka gott och åt att dansa. Källor uppger att det var mattvång, så man kunde inte dricka alkohol utan att åtminstone äta lite pizzakanter. 1974 ombildades Pizzerian till den klassiska pizzerian Palermo som fanns kvar i massor av år.
Den första pizzerian i Örebro öppnade torsdagen den 23 juli 1970 på Storgatan 21. Det är en klassisk nöjesadress: på den tiden låg den intill bigrafen Röda kvarn. Innan det blev en pizzeria hette det både Loftet och 21:an och var café med jukebox och senare dansställe. Innan huset revs låg puben Galway Inn i lokalen längst ner, med sin dansvåning Loftet högst upp. Den första pizzerian hette kort och gott Pizzerian. Restaurangen drevs av Rolf och Birgitta Lager och man anställde en äkta pizzabagare från Rom som hette Antonio Renna. Pizzan Napolitana kostade 7 kr. Förutom att äta pizza kunde man ägna sig åt att dricka gott och åt att dansa. Källor uppger att det var mattvång, så man kunde inte dricka alkohol utan att åtminstone äta lite pizzakanter. 1974 ombildades Pizzerian till den klassiska pizzerian Palermo som fanns kvar i massor av år.För det mesta finns det ingen plan bakom inredningen på pizzeriorna, många av ägarna har den inställningen att eftersom kunderna för det mesta köper med sig maten hem så spelar det ingen roll hur det ser ut i restaurangen. Man kan konstatera att det egentligen inte finns någon pizzeria som är den andra lik, men ändå kan man tala om ”en typisk pizzeria”. Det finns detaljer i inredningen som kombineras på olika sätt i de olika restaurangerna. De bidrar till att ge en lätt igenkännbar ”stil”.

Vilket land äter mest pizza i världen?
Norrmännen äter mer pizza än någort annat folk i världen. Under fjolåret hann de äta 5,4 kilo pizza per person. Tyskarna, som är världens näst mest pizzaälskande folkslag, äter inte ens hälften så mycket – 2,1 kilo per person och år. I Sverige har vi en jämförelsevis modest pizzakonsumtion.
Den typiska pizzerian kan t ex ha panelklädda väggar, tavlor med filmstjärnor eller havsmotiv på, bord utan duk eller andra dekorationer och vägglampetter i olika stil.

Vilken är Sveriges dyraste restaurang?
Den 30 augusti öppnar nya Frantzén. Den blir Sveriges dyraste restaurang genom tiderna, per stol räknat, enligt Di Weekend. Restaurangen på 521 kvadratmeter avsedd för 23 gäster, består av tre plan i en fastighet från 1880, granne med konditoriet Vete-Katten på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm.
Inte är det väl något speciellt med pizzeriorna i Örebro om man jämför med alla andra pizzerior i landet. Eller? Vetenskapen har i vilket fall noga dokumenterat pizzerior och pizza och det har forskats i var den första pizzerian i Örebro egentligen låg.Jo, att det är män med utländsk bakgrund som äger de flesta pizzerior och anledningen är att det är enda sättet för dem att få ett jobb, samtidigt som det är relativt billigt och enkelt att starta verksamheten. De har lärt sig yrket genom att ”gå bredvid” någon som redan kan och de har få – om ens några – anställda.

Trovärdighet baseras på hur stor andel av företagets kunder som tillfrågas att lämna ett omdöme och hur stor möjlighet Reco har att bekräfta kundrelationen.

För oss på Reco är riktig transparens viktigt. För att hjälpa dig att utvärdera Kungsgatans Kebab i Norrköping AB har vi sammanställt vad vi vet om deras omdömenVi tillåter inte att företag erbjuder någon slags betalning i utbyte mot omdömen, och på samma sätt tillåter vi inte oss själva att ta bort negativa omdömen för att ett företag vill eller erbjuder betalning för det. Hos oss går trovärdighet och din tillit alltid först.Vi jobbar hårt för att kontrollera att de som lämnar ett omdöme finns på riktigt och faktiskt har köpt den vara eller tjänst de skriver om. Det sker bland annat genom BankID och noggranna kontroller mot företagens kundregister.

Företaget är inte självt aktivt på Reco. Omdömen kommer från användare som själva sökt upp företaget. Reco identifierar den som lämnar omdöme med BankID men vet inget om kundrelationen till företaget.På Lilla Napoli bokar du när du vill att pizzan ska vara klar, inte när du vill komma. Har du inte bokat så finns det risk för att du blir utan då pizzorna har en rykande åtgång. Som om inte pizzorna vore anledning nog så har de också en fantastisk vinlista med spännande viner till bra priser.

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med den.
Om man ska tro de italienska pizza-experterna (och det gör vi!) så heter Sveriges bästa pizzeria Lilla Napoli och ligger i Falkenberg. Här bakar Ville Ilola och Besmir Balaj sin tolkning av den napolitanska pizzan. ” Vi vet själva inte en enda pizza i Neapel som är exakt som vår, kanske finns det eller kanske inte. Huvudsaken är att vi rör oss inom det ramverk man kan kalla pizzan för Napolitansk, och det gör vi med råge.”Den italienska organisation 50 Top Pizza som uppmärksammar de pizzerior som tar den autentiska pizzan på allvar har inga problem med killarnas tolkning. När de nyligen presenterade topp 50 i Europa (utanför Italien) så rankades Lilla Napoli så högt som nummer 7! Lilla Napoli vann också specialpriset ”Territorial Identity” för deras djupa förståelse av vikten att använda de bästa råvarorna från trakten runt Neapel. Det finns inte en producent eller leverantör som de inte har besökt personligen.

Vår svenska restaurangguide White Guide gjorde nyligen ett återbesök och deras intryck går på samma linje: ”Spänningen stiger. Är den lika himmelsk som sist? Och svaret är… Ja! I det containerliknande lilla bygget gräddas fortfarande den bästa napolitanska pizza du kan tänka dig. Det går fort, det är enkelt och kul…”
På Goda Italien hittar du autentisk italiensk mat som risotto, bolognese äkta, saltimbocca alla romana, köttfärssås, ciabatta, tagliata, ravioli, pesto. Klassiska italienska recept på polenta, polpette, focaccia, tortellini, arancini, arrabbiata, ossobuco, vitello tonnato. Goda rätter och lättlagade middagar som lasagne, napolitansk pizza, bruschetta, ragu, gnocchi, cannoli, caprese, pizzasås, förrätt. Pastarätter som äkta carbonara, saffranspasta, penne alla vodka, pasta al limone, pasta alla norma. Goda efterrätter och desserter som pannacotta, tiramisu, italiensk glass, gelato, biscotti, affogato, semifreddo. Enkla vegetariska recept med burrata, mozzarella, olivolja som melanzane alla parmigiana, cacio e pepe och pasta pomodoro. Lär dig kombinera mat och vin, italienskt vin. Även limoncello, negroni, aperol spritz och goda drinkar. Vi delar restips till Rom, Milano, Florens, Neapel, Siena, Cinque terre, Toscana, Ligurien. Även guider i Comosjön, Sardinien, Sicilien, Capri, Venedig, Piemonte, Dolomiterna och Alperna.

Sacha Rajkovic bakar Victoriapizzan på Peppes Bodega under tennisdagarna i Båstad 11–12 juli. Så fort någon köper en hel pizza noteras det i Guinness rekordbok.
I dagsläget är de största branscherna i Norrköping papper och förpackning, logistik och transport, elektronik, it och media, samt handel. Norrköping är bas för många kända namn inom olika branscher. Whirlpool, Goodyear, Stadium och Servera är några exempel på företag som har sin varudistribution i Norrköping. Sedan 1970-talet har Norrköping även varit utgångsområde för fem statliga verk; Luftfartsverket, Migrationsverket, Sjöfartsverket, Kriminalvårdsstyrelsen samt SMHI (Statens Meteorologiska och Hydrologiska Institut).Norrköping är en tätort i Norrköpings kommun som är belägen i Östergötland. Norrköping är Sveriges tionde största stad med runt 94 000 invånare. I Norrköping kommun finns cirka 140 000 invånare, vilket gör Norrköping till centralort för kommunen.

1758 grundades Norrköpings Tidningar som än idag finns ute på marknaden. Detta gör tidningen till Sveriges äldsta idag existerande nyhetstidning. Några decennier senare när 1800-talet närmade sig och industrialismen tog fart på riktigt, lades stor fokus textilindustrin i Norrköping. Redan under tidigt 1800-tal, närmare bestämt 1830 stod Norrköping för hela 70 % av hela landets textilindustri.
Från början låg Norrköpings centrum kring Gamla Torget. Idag är torget omgivet av 1700- och 1800-talshus, såsom Tesdorpfska, Eschelsonska och Waseska husen. Drottninggatan är innerstadens huvudgata, och sträcker sig från Norra Promenaden och järnvägsstationen (byggd 1866), till Konstmuseet (byggd 1946). Ett vanligt förekommande transportmedel i staden, men ett ack så ovanligt transportmedel utanför, är spårvagn. Norrköping är en av 3 kvarvarande spårvagnsstäder i Sverige.

Norrköping är en stad som tidigare var en industri-, handels-, och sjöfarts-stad, men år 1960 kom textilindustrin till att bli basen för Norrköpings näringsliv.Du surfar med en föråldrad webbläsare och utsätter din dator för säkerhetshål och begränsad funktionalitet. Vi rekommenderar att du uppdaterar till senaste versionen av Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, eller annan modern webbläsare.

Pappersbranchen har alltid haft en stor roll i Norrköping, och 1986 ersattes papperstillverkningen i centrala Norrköping med Bravikens Pappersbruk. Bravikens Pappersbruk är ett toppmodernt pappersbruk beläget norr om staden, som produceras 700 000 ton tidnings- och telefonkatalogspapper varje år.
År 1943 grundade Flygvapnet en flygflottilj i Norrköping vid namn Bråvalla flygflottilj, och 51 år senare (1994) avvecklades det som hade kommit till att bli en av de större och modernaste flygflottiljerna i Sverige. I samband med avvecklingen fick omkring 1000 anställda och upp till 800 soldater packa ihop och lämna området. Idag kallas en del av området för Bråvalla flygplats, och en annan del är idag känd som platsen för Bråvalla Festival. Under 3 hektiska dagar i slutet av juni hålls en av Sveriges största musikfestivaler vid utkanten av Norrköping – Bråvalla festival. Bråvalla festivals första år var 2013, där 51 590 besökare anlände. Arrangörerna FKP Scorpio (som även arrangerar Where’s the Music? och Getaway Rock Festival) estimerade runt 40 000 besökare, med det visade sig vara en underskattning med marginal. Detta höga antal gav Bråvalla Festival titeln som Sveriges mest besökta festival någonsin. Året därpå slog rekordet av festivalen Sthlm Fields, men senare samma år höjde Bråvallla festival återigen ribban med över 56 000 besökare, och tog återigen tillbaka titeln de fick året innan. Bråvalla festival har gästats av stora artister såsom Robbie Williams, Calvin Harris, Muse, Kent, Zara Larsson och Sabaton.

År 1384 fick Norrköping stadsprivilegier, och blev således officiellt en stad. Under 1600-talet fick Norrköping sin storhetstid. Nederländaren Louis De Geer kom på besök, och med hans bakgrund som affärsman gjorde han om Norrköping till den industristad som den är känd som än idag. Vid den här tiden kom pappersbruket, vapenfabriker, klädesfabriker och skeppsarv till Norrköping. Som resultat av detta ökade stadens invånarantal kraftigt och det tog inte lång tid innan Norrköping kom att bli Sveriges näst största stad till befolkningsantal.
Rent geografiskt är Norrköping belägen längst in i Bråviken. Staden delas upp av Motala ström. Motala ström är en älv (eller stor å) som rinner genom Norrköping.Norrköping har ett rikt utbud av shopping-stråk, och vi har öppettider för de flesta butiker. Stadens största externa köpcentrum heter Ingelsta handelscentrum, men utöver det har Norrköping 3 etapper av shopping. Första etappen går längs Kromgatan, och där finner du 15 butiker på 38 000 kvadratmeter av ren shopping. Andra etappen går längs Koppargatan, men mellan Krom- och Koppargatan finns det som kanske är det mest intressanta Shoppingcentret av dem alla – Ingelsta shopping. Ingelsta shopping är en shoppinggalleria med 50 butiker för tillfället, men som ska byggas ut med 10 000 kvadratmeter för att ge plats åt 20 nya butiker. Shoppingcentret har fått pris från Retail Awards för bästa köpcentrum/galleria. Om detta inte vore tillräckligt finns även flera shoppingstråk längs Malmgatan, och även ytterligare två vid Ekbacken.

Vad är Sveriges bästa pizzeria?
Om man ska tro de italienska pizza-experterna (och det gör vi!) så heter Sveriges bästa pizzeria Lilla Napoli och ligger i Falkenberg.
Vi strävar efter att alltid visa aktuell och uppdaterad information över hela RestarangMenyn.se. Enskilda restauranger kan emellertid ibland justera sådant som kontaktinformation, menyer och priser snabbare än vi hinner lägga in ändringarna. Därför behöver vi reservera oss för eventuella felskrivningar.