Posted on

Poggio Civetta Chianti Classico

Är vinerna av lite lättare och fruktigare slag är de goda följeslagare till både pasta, pizza, charkuterier, och lite lättare kötträtter. Till de stramare och kraftfullare vinerna passar kraftigare rätter med råvaror som har en avrundande effekt, en kombination av syra, sälta och fett. Ett tips är också att använda soltorkade tomater, fin balsamicovinäger eller körsbär i maten.

Vad passar till Chianti?
Chianti till snacks Bruschetta och en annan antipasto passar ofta mycket bra ihop med en flaska Chianti. Tilltugg som passar bra ihop med Chianti inkluderar bland annat: Prosciutto, salami, mortadella och andra italienska charkuterier. Gröna eller svarta oliver.
De styrande i Florens var mer bekymrade över den eventuella utgången och valde därför en svart tupp som inte fick någon tillgång till mat. Denna plågade tupp gal därför i desperation och hunger redan innan gryningen, och följden blev att den florentinska ryttaren mötte sin kombattant vid Fonterutoli som ligger endast 12 km från Sienna. Att behandla den unika vingården Santedame med respekt, passion och omsorg i minsta detalj är heligt för producenten Ruffino. Vingården Santedame odlas ekologiskt i samklang med naturen. När man strosar runt på morgonen, när solen precis har gått upp, morgondiset dansar kring de knotiga vinstockarna och fåglarna lovsjunger den nya dagen – då är det inte konstigt att man känner en viss andakt. En känsla som förstärks av att det mitt i vingården finns ett vackert kapell från 1400-talet som ståtar med en ljuvligt vacker fresk föreställande Jungfru Maria. Vinet har fått mycket goda omdömen från både internationella och svenska vinjournalister och vi kan inte annat än att hålla med. Santedame Chianti Classico Organic är väl värt att prova.Det vackra vinodlingsområdet med böljande kullar, pinjeträd och grönskande vinodlingar består av åtta olika kommuner: Greve in Chianti, Radda in Chianti, Castellina in Chianti och Gaiole in Chianti samt delar av kommunerna San Casciano Val di Pesa, Barberino Tavarnelle, Poggibonsi och Castelnuovo Berardenga.

Symbolen ska enligt en sägen härstamma från 1200-talet då städerna Sienna och Florens i ett försök att avbryta långvariga stridigheter istället skulle sätta gränsen mellan deras riken genom en tävling. En riddare från respektive stad skulle starta så fort tuppen gol vid gryningen, och där ryttarna sedan möttes skulle gränsen sättas. Sienna var på den tiden kända för sina rashästar så de kände sig mycket nöjda över denna diplomatiska lösning och födde omsorgsfullt upp en grann vit tupp för ändamålet.
Huvudrätten består av härliga, örtmarinerade lammracks. Ta tillvara på skyn från lammracksen så får du en helt otroligt god sås. Till detta serverar jag ugnsrostad delikatesspotatis med mycket salt!Santedame Chianti Classico Organic har en medelstor doft med trevliga och nyanserade inslag av mörka körsbär, kanel, kryddor, och kakao, Smaken är medelfyllig med frisk syra och toner av körsbär, plommon, lingon, kakao, kanel och pinjenötter. Det populära vinområdet Chianti Classico har en anrik historia. Det finns bevarade dokument daterade redan 1398 som nämner området Chianti och refererar till vin. År 1716 inrättades en av de första lagstiftningarna i världen där man kopplade ihop ett vin med ett definierat ursprungsområde. Det var storgreven Cosimo III av Toscana som bildade det område som idag går under namnet Chianti Classico. År 1984 erhöll vinområdet den högsta ursprungsbeteckningen i Italien; DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). En vanlig Chianti Classico måste lagras under minst 12 månader och vinerna måste vara typiska för området. En Riserva måste lagras under minst 24 månader, där minimum 3 månader måste vara flasklagring. Och slutligen toppen av pyramiden; Gran Selezione som tillkom 2014. Dessa viner måste komma från en enskild vinegendom, vara från en enskild vingård eller vara ett urval av de bästa druvorna. Vinerna måste lagras under minst 30 månader, varav minst 3 som flasklagring.Den svarta tuppen (Gallo Nero) pryder sedan 2005 alla flaskor från ursprunget Chianti Classico. Men även långt tidigare har denna tupp varit en symbol för detta toscanska vinodlingsområde.Under de senaste åren har det skett imponerande kvalitetsförbättringar i vinerna från Chianti Classico och de kan idag mäta sig med de mest intressanta vinerna i världen. folk o folk ger dig mer kött på benen var det gäller detta högaktuella vinområde.

Vingården Santedame är belägen i kommunen Castellina in Chianti och vingårdarna vetter mot söder. De mycket låga skördeuttaget kommer från den ambitiösa beskärningen i vingården och den karga jordmånen Galestro som är en spröd skifferlera. Detta ger vinet fin intensitet och smaklängd.Chianti-vinerna passar utmärkt med lagrade hårdostar vilket gör smaken hos vinerna mjukare och fruktigare vilket många Chianti Classico viner mår bra av. I Chianti Classico måste Sangiovese ingå med minst 80% och de övriga druvorna får maximalt uppnå 20% Bland de övriga har vi inhemska druvor såsom Canaiolo Nero, Ciliegiolo, Colorino, Fogliatonda, Malvasia Nera, Mammolo, Pugnitello och de internationella druvorna såsom Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Vinerna från Chianti Classico i Toscana kan idag kvalitetsmässigt mäta sig med de mest intressanta vinerna i världen. Läs mer om detta anrika vinområde.De är många producenter som numera använder 100% Sangiovese, men så har det inte alltid varit. Historisk var det alltid en blandning som också kunde innehålla gröna druvor. Först 1996 blev det lagligt att basera ett vin helt och hållet på Sangiovese och från 2006 års årgång blev det förbjudet att inkludera gröna druvor i en Chianti Classico.Druvan Sangiovese är rekommenderad eller godkänd i mer än hälften av Italiens vinregioner, men det är i Toscana du hittar de mest hyllade vinerna. Produktionen i Toscana är till över 80 procent röda viner med Sangiovese i toppen bland de blå druvsorterna. Av Toscanas sju DOCG är sex baserade på Sangiovese; Chianti Classico, Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Carmignano och Morellino di Scansano.

Chianti Classico vinerna visar upp ett brett spektra av egenskaper. De är torra, friska och ibland riktigt strama. I doft och smak finner du ofta, körsbär, plommon, mandel, örter, choklad, balsamicovinäger, tobak, kaffe, svart te och pinjenötter.
Vinområdet Chianti Classico ligger mellan städerna Florens och Sienna i hjärtat av Toscana. Det ligger inbäddat i det större vinområdet Chianti, men är helt separerade genom egen lagstiftning och ursprungsbeteckning.Här har vi skapat en samling viner från en producent som snabbt fann sin plats i våra hjärtan och blivit till en stående husproducent hemma i stugorna. Prova det mesta och bästa från högkvalitativa och mycket prisvärda Canto dei Vigneti.

I mellersta delen av Italien ligger det vackra och böljande Toscana med det klassiska vindistriktet Chianti som en klar lysande stjärna. Här återfinns några utav landets absolut mest ansedda viner gjorda först och främst på områdets ljuva druva framför andra, Sangiovese!
Här har vi skapat en samling viner från en  producent som snabbt fann sin plats i våra hjärtan och blivit till en stående husproducent hemma i stugorna. Prova det mesta och bästa från högkvalitativa och mycket prisvärda Canto dei Vigneti.I mellersta delen av Italien ligger det vackra och böljande Toscana med det klassiska vindistriktet Chianti som en klar lysande stjärna. Här återfinns några utav landets absolut mest ansedda viner gjorda först och främst på områdets ljuva druva framför andra, Sangiovese! En stor vinupplevelse till överkomligt pris. Så kan man beskriva Castelforte Amarone della Valpolicella från 2015. – För endast 299 kronor vågar vi påstå att det är svårt, om inte omöjligt, att hitt.. På etiketten kan ni hitta två olika benämningar av Chianti, dels Chianti DOCG men även Chianti Classico DOCG. Anges Classico innebär det att vinet kommer från de mest centrala (äldsta) delarna av kvalitetsregionen Chianti.Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.Vinguiden använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.

Hur mycket vin dricker en italienare?
Länder som dricker mest vin per capita 2020RankCountryconsumption per person, litre wine1Portugal51.92Italy46.63France464Switzerland35.7
Smak: Torr med karakteristisk merlotbitter ton, inslag av lingonfrukt, kaffe, liten sträv karaktär med medellång eftersmak i balanserad, torr stil. 750 ml – 13% – 89 krInvånarna i den lilla italienska byn trodde inte sina ögon. Ur vattenkranarna kom faktiskt vin. Många passade snabbt på att bunkra upp den dyrbara drycken i kastruller och hinkar – och ta bild..

Smak: Balanserad, torr, lätt i stilen, kryddig garvsyra, frisk med inslag av lingon, röda bär, järn, medellång eftersmak där kryddighet och friskhet dominerar. 750 ml – 13.5% – 125 kr
Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns på borden i alla italienska restauranger med eller utan självaktning på 80-talet.
Antingen eller, aldrig både och. Det är vad som gäller när Nebbiolo kommer på tal, en druva som kan ge världens strävaste viner. Många älskar den, andra älskar att hata den. Det krävs mod att stå em..För att man skall få ange Chianti Classico på flaskan måste en viss mängd av druvan Sangiovese användas, dock minst 80 %. Sangiovese är en italiensk klassiker och en av de mest planterade druvorna i Italien. Namnet Sangiovese kommer från ”sangue di giove” som betyder Jupiters blod.Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..DRYCKER NÅGOT FÖRE MATEN Hallonmojito Lime, hallon, rom, råsocker Jordgubbsbellini Jordgubbspuré toppat med prosecco Sommarcosmopolitan Vodka, amaretto, rabarbersirap, citronjuice Aloha Härnö gin, blå PROVNING Château LespaultMartillac 2014 Graves, Pessac-Léognan. Nr. 99885 Pris: 275:- Alkoholhalt. 14 % SFF: 1-6-10 Färg. Ljus, gul färg. Doft. Nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, Chateau Pierrail Blanc 2014 Bordeaux, Frankrike Stor, aromatisk och fräsch doft. Smaken är torr med fina toner av mogna krusbär, fläder, exotisk frukt och citrus. Syran är fint balanserad och semillondruvan

Så använder du vin i matlagning. Vin i mat kan definitivt höja smakupplevelsen på allt från såser och grytor till soppor och efterrätter. Men hur ska jag tänka och vad finns det för möjligheter och fallgropar?
Vitvin Vitt vin kan göras på såväl gröna som blå druvor, men det normala är att endast gröna druvor används. Det beror inte minst på att de gröna druvorna brukar hävda sig bättre i kyla än de blå, ochMånadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Vinpaket Nr 6 Maj 2010 Maj månad nu kommer Rosévinerna! Tänk på att dessa högkvalitativa roséviner är lika

Vad betyder Classico?
Classico En italiensk term som betyder att vinet kommer från det historiska – ”klassiska” – hjärtat av en vinregion.
Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrike är känt som ett väldigt bra vitvinsland. Vi tänker oftast på utmärkta viner av druvorna Grüner Veltliner och Riesling. Men i Österrike finns detFinvinsprovning Falun 20150331 Vad är finviner? Kvällens viner Walter Hansel North Slope Chadonnay 2009 Domaine Bonneau du Martray Corton-Charlemagne 2007 Maison Louis Jadot Pommard 1er Cru 1997 Braida

Vilken mat passar till Chianti Classico?
Sangiovese viner som chianti classico passar fantastiskt bra till pizza, pasta med tomatsås och olika ostar. Även tyngre rätter, exempelvis grillat fläskkött, är en bra matchning.
43 20 CHAMPAGNE TAITTINGER BRUT MILLÉSIMÉ 2008 Art. nr: 7871 Pris: 489: 12,5% alc/vol. 750 ml Nobelchampagne 20 Denna årgångschampagne serverades till förrätten; piggvar och kammussla med växter från havet, brynt smör och löjrom, en rätt signerad Sayan Isaksson. CHAMPAGNE TAITTINGER BRUT RÉSERVE Art. nr: 7422 Pris: 385: 12,5% alc/vol. 750 ml Serverades under Nobelfestligheterna 20 till blomkålssoppa med mosaik på kungskrabba, ärtor och citronpicklad blomkål, en rätt skapad av Klas Lindberg. Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.

Chardonnay. Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan vi egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla husets vita på krogen? Att odla Chardonnay
Vinlistan Vita viner på glas Husets vita vin 75:-/ 285:- Engel Riesling Resérve, Fr 95:-/ 410:- Chateau S:t Michelle Chardonnay, USA 85:-/ 345:- Röda viner på glas Husets Röda vin 75:-/ 285:- Côtes-du-Rhône

39 Supergeneröst och yppigt med massor av saftig frukt LEVA&BO 39/20 FYND! 4 Borås Tidning 28 augusti 20 Här finns inte mycket att gnälla om. En personlig doft av potpurri på fräscha örter och eucalyptus parat med mogna svarta vinbär, lavendel och kryddor från en vingård söder om Adelaide. Drick till ugnsrostade rödbetor med krämig getost och valnötter. GP 2 september 20 Pris 9kr Artikelnr: 2954 Namn: Shottesbrooke Bush vine grenache Land: Australien Alkohol är beroendeframkallande.64 Posttidning B Returadress: Förlaget Apéritif AB, Stenslingan 1, Danderyd ALLESVERLOREN TOURIGA NAÇIONAL MYCKET FRUKTIG SMAK MED FATKARAKTÄR, INSLAG AV MÖRKA KÖRSBÄR, ÖRTER, BJÖRNBÄR, CHOKLAD, KAFFE OCH LAKRITS. PASSAR BRA TILL RÄTTER AV VILT, LAMM ELLER NÖTKÖTT. ALLESVERLOREN TOURIGA NAÇIONAL ÅRGÅNG: 20, %VOL, ART.NR 2005, 750 ML 129KR VIN FRÅN SYDAFRIKA

Kalazic Sauvignon Blanc 1 Systembolagets enda kroatiska vin KALAZIC SAUVIGNON BLANC kommer från natursköna Baranja i Kroatien. Det är det enda kroatiska vinet i Systembolagets fasta sortiment. UTVALD AV
07 feb 2017 Priorat Skribent: Vin & Matguiden Ett av de högst ansedda vinområdena i Spanien. Spanien är ett land fullt av äldre vinregioner som hela tiden kämpar med att föryngra sig för att passa in i

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Vinpaket Nr 8 Oktober 2010 Den sköna sommaren är slut och regnet och rusket gör att det åter är dags för
Mousserande -Geisweiler Crémant de Bourgogne – Ursprung: Franrkike Fruktig doft av äpple och citrus. Torrt, mycket frisk, fruktig smak med inslag av bröd, nougat och röda äpplen. Serveras som apertif ellerRöda viner Jacob s Creek Organic 86 I 339 1865 529 Shiraz Cabernet Ekologiskt Intensiv doft av plommon och kryddiga svarta vinbär med en ton av mörka körsbär samt en söt vaniljton från eken. Mjuk, fyllig

El Olivo Cava & Champagne Campo Viejo Cava Brut Ursprung: Spanien, Penédes, Bodegas Campo Viejo. Druvor: Macabeo, Xarel-lo, Parellada Fruktig, samt lite brödig doft med inslag av gröna äpplen och citrus. 25 Veuve Fourny & Fils Detta familjeägda champagnehus framställer fantastisk champagne av biodynamiskt odlade druvor från den egna gården Clos NotreDame i byn Vertus. Med gamla vinstockar på små och unika odlingsmarker har familjen genom generationer skapat ett respekterat varumärke i den prestigefulla regionen Côte des Blancs. Ren elegans Vve Fourny& Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru Värdig en vinnare. Veuve Fourny & Fils Blanc de Blancs serverades på Nobelmiddagen 2011 till hummer med picklade vintergrönsaker och jordärtskockspuré. Harmoni, finess och elegans en Blanc de Blancs med allt man kan önska sig av en klassisk champagne. Chardonnaydruvor av Premier Cru handplockas och utvalda delar av skörden får jäsa på i små ekfat. Vid buteljeringen förenas olika lagringar och årgångar och vinets komplexa toner och nyanser får sedan utvecklas under en källarlagring på dryga 30 månader. Resultatet blir en champagne med en härlig mineralaktig doft och citrusfrisk syra trendriktigt ren och torr med små livliga bubblor. 279: Art.nr Alkoholhalt 12% Alkoholkonsumtion under graviditeten kan skada barnet. 25 Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD Bäste kund, Vi har härmed nöjet att presentera de av våra viner som f n finns i sortimentet. Katalogen förändras allteftersom nya produkter tillkommer och slutsålda utgår.VINPROVNING Gamla Värden mot Nya Världen Rent a Sommelier Eva och Mikael Gunnarson Historia Gamla värden Armenien En miljon år sedan vildvin – vitis vinifera silvestris 7000t f.kr Normadiska stammar planterade

Vilket vin ska man ha till pasta?
Till pasta med ostsås eller grön pesto matchar bäst vita viner som Chardonnay och Verdicchio. Till pasta med fisk och skaldjur passar bäst vita viner som Frascati, Verdicchio, Vernaccia Si San Gimignano eller törra roséviner.
Muscat d Alsase 2005 Muscat n i vinet är Muscat, en av de fyra ädla druvorna i Alsace. Alcoholhalt 12 %. för mångfald vad gäller växter o djur. Med hjälp av detta främjar man de naturliga fienden tillKleine Zalze Cellar Selection Merlot 2016, Sydafrika (Husets) Merlot Ett medelfylligt vin med smak av röda och mörka bär med inslag av kryddor. Ett friskt och fruktigt vin med en rund avslutning. Rekommenderas

Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Ett stort tack till Mats Leijon och kockarna för en god och väl genomförd provning. Vi hittar numera bra i de centrala vindistrikten i Sydafrika och riskerar
Sötma Ampelos Phos (Vit) Moscophilero-Roditis Moscophilero-Roditis är gamla inhemska druvor på Peleponnesos. Nemea som är ett av Grekland mest välrenomerade vinområden, ligger uppe i bergen omedelbartProdukter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012. Hälge Côtes du Rhône Nu finns vårens succé-vin Hälge Côtes du Rhône även tillgänglig för restauranger. Vinet lanserades i slutet av mars 2011 och

Judgment of Paris eller Kalifornien utmanar Frankrike Stenungsunds Vinsällskap 2017-11-09 Henrik Hansson & Björn Fogelmark Vinprovningen i Paris 1976 De här var med Chateau Montelena Fremark Abbey Spring
Anna de Codorníu Brut (nr 7369) Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688) Rotari Brut Riserva (nr 7567) 8 gram/liter 11,5% Pris 115,00 kr 7 gram/liter 12,0 % Pris 99,00 kr 11gram/liter 12,5 %37 Weingut Von Winning Von Winnings breda sortiment borgar alltid för kvalitet * Strålande vin av hög kvalitet Allt om Vin nr Ungt! Thorughly promising Stephan Reinhardt 226, The Wine Advocate 4,5/5p Anders Röttorp vinbanken.se 28/5 Veckans favorit *Linda Stensen A Perfect Guide 10/9 Skire Project Thomas Möller & Co 20 Von Winning Pinot Noir II Art nr Pfalz, Tyskland Pinot noir 100% Alkohol % Rött, Kryddigt och mustigt Tillfälligt Exklusivt sortiment Finns i ca butiker Kan även beställas på systembolaget.se Pris 239 kr (750 ml) 20 Ungeheuer GG, Von Winning Art nr Forst, Pfalz, Tyskland Riesling 100% Alkohol 12% Vitt, Torrt Lagras med fördel! Tillfälligt Exklusivt sortiment Finns i 3 butiker. Kan även beställas på systembolaget.se Pris 279 kr (750 ml) 20 Win Win Art nr VDP Gutswein Von Winning, Pfalz, Tyskland Riesling 100% Alkohol 12% Vitt, Torrt Finns i vissa butiker annars be personalen ta hem. Kan även beställas på systembolaget.se Pris 129 kr (750 ml) 20 Von Winning Riesling Art nr Von Winning, Pfalz, Tyskland Riesling 100% Alkohol 12% Vitt, Nästan torrt Finns i butik annars be personalen ta hem. Kan även beställas på systembolaget.se Pris 1 kr (750 ml) Till rätter av feta eller vilda fåglar eller rätter av fläsk eller lamm. Sensuell fatkaraktär. Kan drickas nu, och bör då dekanteras och luftas i kylen ca 1 tim. Till exklusiv aperitif eller fina fisk och skaldjursrätter. Till aperitif, fina fisken, skaldjur och sparris. Utmärkt till buffé! Till aperitif, fisk eller skaldjur och asiatiskt. Passar till inlagd sill! systembolaget.se sök på Von Winning Varannan förare som omkommer i singelolyckor i trafiken är alkoholpåverkad. 37 Kårleone Vinlista 2014 Husets Avignonesi 280 Sauvignon Blanc 2011 Friskt och fräscht husvin Pasqua Soave 160 Enkelt, men mycket prisvärt vin. Codice V 290 Smakfullt aromatiskt vin från Toscana Solesole PER MORBERG LANSERAR SITT FÖRSTA EGNA VIN, EN CABERNET SAUVIGNON FRÅN CHILE. Nu så! Här kommer mitt eget vin. Ett rött bordsvin som inte ska skämmas för sig. För en hundring ska alla kunna få ett riktigt

Nyhetsbrev Ekologisk Lansering Nummer 1 Mars 2015 Den andra Mars 2015 lanserar Vinia Sweden äntligen det ekologiska vinet Maury i Systembolagets fasta sortiment. lanseras i Premium ABCDE-butikerna. Det
27 SIMONSIG Chardonnay 20 Simonsig Chardonnay är ett av 101 viner du skall dricka innan du dör tipsar Andreas Kjörling i sin nya bok med samma namn. Bästa köp tycker Allt om Vin, Nr 5/20. Gott till ugnsbakad torskrygg, hälsar Tryffelsvinets Vinklubb. Simonsig Chardonnay Artikelnr: 2032 Alkoholhalt:,5% Pris: 89 kr Spännande recept och information om vinet finns på Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckorDruvprovning Munskänkarna 2012-05-11 6 vita druvor + 6 röda druvor 3 vita viner + 3 röda viner Vita Druvor Chardonnay Chardonnay är en av väldens mest odlade druva – anpassar sig lått till olika typer

Nummer 2 Mars 2015 Få ursprung ligger så varmt om hjärtat hos oss Svenskar som Rioja. Dessa fatlagrade viner med sin mjuka vaniljlika karaktär har konsumerats av svenskar sedan det stora genombrottet kring
Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Ikväll – en snabb tvärgående rosa resa i Champagne, allt från rosa lyxchampagne till mindre lyxig bugetskumpa och en välsmakande mousserad rosé från Bourgogne kallad Cremant. Sen ska vi avsluta med en
Gott Vin Ett vinbrev från Wine Consulting Sweden Objektivt. Oberoende. Nr 4, 2017 – Rapport från mässan ProWein Hej och välkommen till ett nytt nummer av Gott Vin. Det är en dryg månad sedan förra numret,

AVEC malt60 AVEC? Provning Daniel Bouju cognac Boulard calvados de Montal armagnac Två uppgifter Cognac Cognac – historik Bönderna i Charantes tillverkade surt och dåligt vin Holländska sjömän drack vinet
Mousserande vin Rosévin Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 47,20 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med

Mousserande / Champagne Cava Bocchoris Brut Nature Reserva NV, Katalonien, Spanien Cava Artesá Det här är en Cava av den modernare stilen, det vill säga mycket frukt och inte så mycket jordiga aromer Karaktär:

Marslansering I Mars 2014 lanserar Vinia vinet i det fasta sortimentet på Systembolaget. Vinet lanseras i sortimentmixarna standard CD samt premium ABCDE och har en butikstäckning med 205 butiker. Producenten
Rött El Vino Husets: Glas Mellan karaff Stor karaff (ca 2-3 glas) (ca 1 flaska) Spring Village Shiraz 69:- 139:- 269:- Ett medelfylligt, mjukt och generöst fruktigt vin ifrån Australien med inslag av mörka Vinlista Vita viner Dessertvin Australien Tyskland Jacob s Creek Semillon, Smak av tropisk frukt och gräs med inslag av citrus. Anselmann Auslese Riesling Intensiv, frisk och fruktig med inslag av honung. Vina Nora Nora da Neve 2012 Rías Baixas, Spanien Doften är ganska stor och fruktig i aromatisk stil med inslag av citrus, fat och hasselnötter. Smaken är torr i komplex och elegant stil med toner av exotisk

Gamla Krogens vinlista Årets vinlista presenterar en samling kraftfulla och högklassiga viner från i första hand Frankrike, Spanien och Argentina. Nya länder på listan är USA och Libanon Vita De vita vinernaVi provar oss igenom Rhône, dessa fylliga fantastiska viner. Vi har valt viner från både norra och södra Rhône. Men vi har även några favoriter från bra till säsongens skaldjur och kommande höstgrytor.

Vilken druva i Chianti?
I Chianti Classico måste Sangiovese ingå med minst 80% och de övriga druvorna får maximalt uppnå 20% Bland de övriga har vi inhemska druvor såsom Canaiolo Nero, Ciliegiolo, Colorino, Fogliatonda, Malvasia Nera, Mammolo, Pugnitello och de internationella druvorna såsom Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.
Sammanfattning av Nyhetsprovningen 2015-12-10 Annchatrine, Maggan och Björn höll i tåtarna även för årets sista nyhetsprovning, med utmärkt resultat. Vi provade 4 vita och 4 röda viner, till detta serverades1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo 2 Periquita 2007 (nr 2574) Península de Setúbal 3 Meia Pipa 2007 (nr 2564) Terras do Sado 4 Casa Santos Lima Syrah 2008 (nr 6298) Lisboa

Vilken druva är godast?
Från hela världen. För är det något man kan säga om Cabernet Sauvignon och Pinot Noir och Syrah, så är det att de är världens tre bästa druvor av en anledning. Vi börjar med den mest känsliga, eleganten i trion, Pinot Noir.
Avesta Whiskysällskaps provning nr 7 2004-11-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets femte och sista provning hade temat gammal whisky. Till denna provning kom 39 medlemmar samt11 apr 2016 10 viner att alltid ha hemma Skribent: Vin & Matguiden Man vet aldrig när man får oväntat besök, eller när det är dags att bjuda till lite extra. Vi tipsar om 10 viner som finns på hyllan hos

Vad betyder Chianti?
Nordiskt namn som syftar på naturväsendet alf. Eventuellt även en variant av det tyska namnet Adolf som betyder ädel varg..
Röda Viner La Croix St Pierre Rouge Languedoc/IGP Pays d Oc, Frankrike Medelfylligt och fruktigt vin med toner av hallon, blåbär, jordgubbar och körsbär. Tanninerna är mjuka och avslutet fruktigt och fräscht5 Cavas huvudområde Karta över cavadistrikten Karta över cavaområdet. champaña i hela Spanien, men den internationella debuten kom så sent som 1980talet. Phylloxeran drabbade Katalonien Det medförde att en radikal omvandling av odlingarna genomfördes. Man valde druvsorter mer omsorgsfullt och sökte de mest lämpade jordarna för plantering av nya vinstockar. Idag ÿ nns odlingar från Medelhavet ända upp till 800 meter över havet. De största odlingarna ligger på meters höjd. producerade snart över askor cava om året. Därför behövde de bygga ett nytt vineri och en ny större vinkällare. Då engageraed Manuel Raventós modernistarkitekten Gaudis lärjunge Josep Puig i Cadafalch. Byggnaderna tog 20 år att färdigställa och invigdes först 19. Cavakatedralen som den också kallas är ett antal anmärkningsvärda industribyggnader i modernistisk still klassades de som ett nationellt historiskt minnesmärke för katalansk modernistisk arkitektur och är väl värda ett besök. Cava blir DO Ordet cava fastslogs redan 1959 när handeln med mousserande vin första gången reglerades. Ino ciellt användes ordet i barerna redan tidigare för att särskilja dyr fransk champagne från spansk champaña. I barerna beställdes det vanligtvis champagne från cava, det vill säga från den egna källaren. År 1969 uppdateras lagstiftningen så att ordet cava reserverades för mousserande viner gjorda med traditionell metod med en andra jäsning på aska. År 1972 skapades Consejo regulador Phylloxeradagen 8 september ÿ ras årligen I Sant Sadurni D Anoia är det helgdag 8 september då Phylloxeradagen ÿ ras. Alla klär sig i gult och det är karnevaler med festligheter för barnen på dagen och för vuxna på kvällen. Stora Phylloxeraÿ gurer bärs runt ackompanjerade av trummor och fyrverkerier. Dockor bärs fram föreställande kända personligheter såsom Manuel Raventós på Codorníu som vid sekelskiftet bekämpade phylloxeran och till sist lyckades rädda vinodlingarna. Codorníu var redan vid sekelskiftet framgångsrika på den spanska marknaden och Phylloxerakarnevalen med insekten som utrustas med fyrverkerier och bärs fram med trummor genom gatorna med barn och vuxna klädda i gult. 5

Druvan special Bromma höst 2014 Merlot Curt Avermark Egenskaper – Traditionellt den andra blå druvan i Bordeaux. (Och den 3:e mest odlade blå druvan i Frankrike efter Grenache och Carignan) – Nödvändig

Bilaga till pressmeddelande från Kung Markatta 26 april 2016 Produktinformation nyheter Kung Markatta sommaren 2016 Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml Kung Markattas Mousserande Äppelmust tillverkas
DRYCK Rött vin Moncaro Rosso Organic Fruktig och balanserad smak av körsbär och röda bär. Frisk med lätt ton av ekfat Côtes-du-Rhône Saint-Francois eko Rhonedalen, Frankrike Vinet har en elegant kryddighet

APERITIF – FÖRDRINKAR 4 CL. Martini Bianco 55 kr Martini Rosso in the sun 55 kr Campari / soda / juice 65 kr Margherita 65 kr P 2 65 kr Vanilla sky 65 kr Dry Martini 65 kr Vodka lime 65 kr RÖDA VINER ’LIBANESISKA’
Torbreck GSM Old Vines 2012 Barossa Valley – South Australia, Australien Doften är stor och tät med koncentrerad mörk frukt. Smaken är medelfyllig med koncentrerade och lite kryddiga toner av mörka bär.Scarlet Runner Shiraz 1 Scarlet Runner Shiraz en ekologisk australiensare SCARLET RUNNER SHIRAZ kommer från McLaren Vale och produceras av Spring Seed Wine Co. Vinet är ekologiskt och odlas enligt gammaldags

Vilket är det bästa italienska vinet?
Topp 10: Bästa italienska vinerna 2023Rubesco Lungarotti, 2019 Nr 2942 | 115 kr. … Monti Garbi Ripasso, 2019 Nr 5328 | 139 kr. … Livio Sassetti Brunello di Montalcino Pertimali, 2015. … Crudo Catarratto Zibibbo Organic, 2021 Nr 4993 | 79 kr. … Benanti Etna Bianco, 2019 Nr 92701 | 199 kr. … Terre Nere Etna Bianco, 2019 | 200 kr.
Vita Husets Gaba do Xil 280 100% Spanska druvan Godello. Skiffer och granitjord skapar ett friskt och smakrikt vin. Till både fiskoch sniglar. Ej ekfatslagrat. Fritsch Gruner Veltliner 300 Österrikes druvaVINLISTA Mousserande & Champagne Duc de Foix Cava Brut Covides, Penedes, Spanien Doften är medelstor och frisk med inslag av gröna äpplen. Smaken är torr, frisk och balanserad med inslag av äpplen och

Podere Forte – har något stort på gång i årgång 2016 Vineriet Podere Forte och de kringliggande biodynamiska vingårdarna liksom botaniska trädgårdar är en historia för sig, svidande vackert, unikt och

Mousserande viner Med fokus på traditionell metod Det finns åtta (eller mera korrekt 7+1) metoder för framställning av mousserande vin i världen. Läskedrycksmetoden: Ett vanligt vin där bubblorna tillförs
35 Quinta de Chocapalha Utforska vägen som leder till det nya och spännande i vinlandet Portugal. En vinmakerska som sticker ut. Sandra Tavares da Silva är en av de mest kända vinprofilerna i sitt hemland Portugal. Hon är en av de starkast lysande stjärnorna i den nya generationen vinmakare som blandar både nya och gamla metoder resultatet är kraftiga och fruktigt fylliga viner som mottagit många fina utmärkelser i internationell press. Med stigande vinkunskap bland oss svenskar är det fler som väljer att göra avstickare från de traditionella regionerna och finna vägar som leder till nya upptäckter av fantastiska och spännande viner. Årets Munskänksvin 20. Tillfällig lansering 4/11 ny årgång 20 Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 9: % Tillfällig lansering /9 Quinta de Chocapalha Sauvignon Blanc 119: 12,5% CH By Chocapalha* 259:,5% 736 Quinta de Chocapalha Chardonnay* 124: 12,5% Quinta de Chocapalha Branco White* 4: % Chocapalha Vinha Mae Red* 225:,5% Chocapalha Reserva Branco* 175:,5% Arinto by Quinta de Chocapalha* 100: 12,5% Quinta de Chocapalha Tinto Red Wine* 119:,5% * Beställningssortimentet. Läs mer om Sandras alla viner på vår hemsida Alkoholkonsumtion under graviditeten kan skada barnet. 35

Vad vill du servera till den goda julmaten? För dig som tycker om blandlådor har vi tre Jullådor; Rött, Vitt och Champagner. Vinerna du beställer kommer första veckorna i december, lagom till julstöket. P R O D U K T I N F O R M AT I O N F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE SEPTEMBER 2015 Nytt 5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST Säsongsnyheter OKTOBERFEST Röda viner Tommasi Valpolicella DOC 2015, Italien (Husets) Corvina Veronese, Rondinella, Molinara Fräsch och fruktig doft med inslag av körsbär som även finns i smaken. Rekommenderas till vitt kött, pasta,

23 & FYND! Håkan Larsson, Mitt i, 2/2 20 GP 24/7 20 BÄSTA KÖP! Allt om Vin, nr 7 20 TIPS V I N K ÄL L AR VI N KÄL LAR Nr Masi Amarone Costasera 2011, 295 kr. Alkoholhalt % (finns även i 375 ml, 00 ml och 3000 ml). vinunic.se Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor 23
4 Cava höjer ribban MED CAVA DE PARAJE CALIFICADO Gamla vineriet hos Codorníu, numera historiskt minnesmärke Spanien är ett av världens största producentländer av mousserande vin. Det mesta är cava och nu utökas reglerna för kvalitetscava med ytterligare en nivå. Den 1 juli 20 införde Spanien begreppet Cava de Paraje Calificado. För en Paraje måste druvorna komma från en godkänd utvald vingård, dessutom med skärpta uttags och lagringskrav. Text: Eric Stein Foto: Per Stein Spanien ligger på ärde plats bland världens producenter av mousserande vin med en produktion 20 av 244 miljoner askor. Störst är Frankrike med 465,5 miljoner askor, följt av Italien med 426 miljoner askor och Tyskland 346 miljoner askor (Källa: Champagne & Sparkling Wine Guide, T Stevenson). Druvor avsedda för cava odlas på ha. Det är många odlare som bara odlar och säljer druvor till vinerier. Det ÿ nns 8 registrerade basvinsproducenter, medan det totalt ÿ nns hela 241 registrerade cavaproducenter. Av dessa är det bara cirka 50 som har hela 4 produktionskedjan och odlar druvor, viniÿ erar och producerar cava. Av produktionen såldes % till EU och 18 % till andra marknader. 35 % konsumerades i Spanien. Produktionsvolymen har varit ganska konstant, men sedan 2010 har exporten utanför EU ökat. De länder som konsumerar mest cava är Tyskland och Belgien med Sverige på en åttonde plats. Phylloxera satte fart på utvecklingen Det var Louis Pasteur som med sina mikrobiologiska studier för styrning av den andra jäsningen i aska som satte fart på intresset för mousserande vin i mitten av 1800talet. Några familjer från San Sadurní d Anoia blev intresserade av att själva göra mousserande vin. I samarbete med Institut Agricola Catalan de San Isidre började de experimentera med lämpliga druvor och den nya tekniken. År 1872 kunde Josep Raventós på gården Codorníu i San Sadurní d Anoia producera de första askorna. De gjorde succé och den lilla staden blev snart ett centrum för spansk champaña som det då hette. Under 1920talet spred sig intresset för spansk

Mat & Vin Hur svårt kan det vara? Sinnena Provning är lätt Alla äger sin upplevelse Provning är svårt Knepigt att sätta ord på vad man upplever. en är en kombination av dessa En del smak är känsel ex hetta
Vinlista Mousserande Folkets Fatöl 25cl 35cl 50cl Norrlands Guld 39:- 59:- 79:- Spendrups Old Gold 39:- 59:- 79:- Champagne 139/890 kr Piper-Heidsieck Brut 55% pinot noir, 30% pinot meunier och 15% chardonnayAsian 7.GarlicChicken Vitlök,svartpepparochkoriandermarineradkyckling lépåsaladsbädd. 149kr 8.CashewChicken Wokadkyckling lémedgrönsakerochcashewnöter. 149kr 9.XiChuanChicken Wokadkyckling lémedgrönsakerochxichuansås.

KENDALL-JACKSON en 60 länder. Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon Ursprung: Alexander Valley, Kalifornien, USA Druva: 100% Cabernet Sauvignon Vinerna i serien Highland EstateRöda viner Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) Corvina Veronese, Rondinella, Molinara Fräsch och fruktig doft med inslag av körsbär som även finns i smaken. Rekommenderas till vitt kött, pasta,Mousserande -Grans Moments – Druvor: Macabeo, Xarel-lo & Parellada Ursprung: Spanien Smaken är lätt, elegant, ren och frisk. Torr men med en avrundad fruktsötma och med en kort men fin fruktig eftersmakRÖDA VINER Wyndham Estate Bin 444 Cabernet Sauvignon Ett genröst och fylligt vin med den typiska tonen av mynta. Passar utmärkt till nöt, vilt, pasta och ost. 1865 Cabernet Sauvignon Fyllig, varm och intensiv LÄSK OCH LÄTTDRYCK Isvatten 10 kr Läsk 25 kr Coca-cola, Fanta, Sprite Mineralvatten 25 kr Juice Liten 22 kr Stor 25 kr Lättöl 25 kr FÖRDRINKAR Dry Martini Gin och torr vermouth Cosmopolitan Vodka, tranbär, VINKLUBBEN VADÅ BORDÅ? Rioja En spansk klassiker HÅKANSDAL 76 12 MAJ 2007 Spaniens vindistrikt País Vasco Navarra La Rioja Aragonien Galicien Kastillien- La Mancha Kastillien- León Madrid Valencia Katalonien

Mousserande vin Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 43,20 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med inslag
VITA VINER 2007 CHABLIS DOMAINE DE VAUDON, JOSEPH DROUHIN, BOURGOGNE Lätt och rund med en aning rökig ton, inslag av päron & citrus 590 2007 GENTIL HUGEL, HUGEL ET FILS, ALSACE Torr med citruslik fruktsyraChampagne David Léclapart 51380 Trépail (Premier Cru) 10 000 flaskor per år David Léclapart är en spännande champagneproducent som vi kommer att följa med intresse i framtiden. Han är redan kultförklarad

Mousserande vin & Rosé Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 44,00 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft medDRYCKER NÅGOT FÖRE MATEN Rabarberbellini Rabarber och jordgubbar toppas med prosecco Flädercocktail Virtuous vodka, St Germain fläderlikör, citronjuice och sockerlag Gin & Tonic Hernö Gin, tonic, gurka

Malbec 2017-04-28 1 Malbec 2017-04-28 2,8 milj km 2 0,5 milj km 2 32 milj invånare 62 milj invånare 3700 km långt 2 Kvällen Druvan Malbec Frankrike vs Argentina Provning 6 viner 4 Argentina, 2 FrankrikeFRIMURARSALONGERNA VITA VINER Penfolds Thomas Hyland – Chardonnay – Australien, Adelaide 405,- Mycket fruktig smak med tydligt rostad fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör och nötter. Gustave

Vad menas med Chianti Classico?
Anges Classico innebär det att vinet kommer från de mest centrala (äldsta) delarna av kvalitetsregionen Chianti. För att man skall få ange Chianti Classico på flaskan måste en viss mängd av druvan Sangiovese användas, dock minst 80 %. Sangiovese är en italiensk klassiker och en av de mest planterade druvorna i Italien.
55 Mitt val i år bland normalpris champagnerna, ligger i BS. Anders Röttorp, vinbanken.se 399:00 WH I TE ART. NR: Selected by Richard Juhlin GRAND CRU BLANC DE BLANCS Vår Blanc de Blancs är en mycket smakrik BdB. Dess kontrasterande toner sträcker sig från intensiva mineraler med inslag av färska hasselnötter, mandel, och vita blommor med accenter av akacia, och kaprifol. Druva: Chardonnay 499:00 P IN INK K ART. NR: B L AC K ART. NR: GRAND CRU ROSÉ En mycket smakrik rosé champagne med en koncentrerad fruktighet, där även de eleganta blå druvorna ger karaktär. Utvecklad doft av röda bär, apelsinblodapelsin, blommor, kakao och mineral. Smaken är frisk och fyllig med inslag av citrus, grapefrukt, blodapelsin, blommor, kakao och mineral. Lång eftersmak. Druva: Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Meunier 499:00 GRAND CRU BLANC DE NOIR När Blanc de Noir är som bäst! Stor doft med komplexa toner av röda bär, örter, mogna körsbär och honung. Kraftfull med nyanserad syra, bra balans och en lång eftersmak. En champagne som inte är svår att tycka om. Druva: Pinot Noir & Pinot Meunier 55Vinkatalog från LEVI Import Vifrana En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vifrana är en ny och toppmodern vinproducent i Rumänien. Hela vingården, som är på ca. 130ha och ligger i byn Adamclisi

Laura Catena La Posta Malbec Fazzio Vineyard 2015 Mendoza, Argentina Vinet är medelfylligt med varm fin frukt som samtidigt leverarar elegans. Smaken bjuder på aromer av svarta vinbär och körsbär och avslutandeMOUSSERANDE VIN Segura Viudas Brut Reserva Cava Glas 75 kr Flaska 299 kr Ursprung: Spanien, Segura Viudas, Druvor: Macabeo, Parellada, Xarel-lo Rätt fylligt, torrt vin med bra friskhet och med toner av EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017 SEX MER ELLER MINDRE SÖTA VINER MED TILLTUGG VIT PORT RÖD PORT SAUTERNES MOSCATO VIN SANTO TOKAJI DE VINER VI KOMMER PROVA IKVÄLL ÄR: VIT PORT PORTAL 1 Château Cru Cantemerle 2010 (90417) Bordeaux Supérieur % Merlot, % Cabernet Sauvignon och % Cabernet Franc 2 Château Fourcas Hosten 2008 (95585) Listrac 59% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 1% CabernetVinlista träkolskrogen 2012 Vita Husets Lurton 240 Pinot Gris, Argentina Frisk och fruktig smak passar till sniglar, skadjur och fisk. Abadal 250 70% Chardonnay, 20% Sauvignon Blanc och 10% av den lokala Tre hyperintressanta vinnyheter i oktober. folk o folks dryckesexpert är mycket entusiastisk inför de nya vinerna som lanseras den 5 oktober. Den 5:e oktober lanserar vi tre nya viner i Systembolagets 2 Pol Roger Handcrafted since 1849! Pol Roger Handcrafted since 1849! POL ROGER Brut Réserve 375ml 220kr 750ml 409kr 00ml 809kr Art.nr.7549 POL ROGER Blanc de Blancs ml 619kr Art.nr POL ROGER Brut Vintage ml 529kr Art.nr WARD WINES Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblemME NY À LA CARTE INNAN MATEN Vitlöksbröd med aioli-dipp. Gratinerat chili- och vitlöksbröd med mozzarella samt philadelphiaost – serveras med aioli. Friterade kycklingvingar i het ananassalsa serveras

Europas pärlor Skaftö 30 dec 2009 Krister Larsson ”Jag dricker champagne när jag är lycklig och när jag är ledsen. Ibland dricker jag när jag är ensam. Har jag sällskap anser jag att champagne är självklart.
Finca Loranque Toledo La Mancha Spanien Finca Loranque Lacruz, Syrah/Tempranillo 2005 Ett uttrycksfullt och modernt vin till sin karaktär, Trots en mognadsprocess där ekfaten uteslutits är det lätt attVinlista Vita viner Dessertvin Frankrike Jean-Claude Boisset Bourgogne Les Ursulines 2012 Torr, ung, frisk och fruktig med inslag av citrus, mineral och fat. 395:- Domaine La Bastide abondance 2012 Roussanne,9 Codorníus chefsvinmakaren Bruno Colomer Marti. chardonnay och pinot noir och försöker skapa en ny stil då druvorna ger bra syra till vinet. Druvorna odlas i ett område med inlandsklimat med stora skillnader mellan dag och natt. I det området är det så torrt att konstbevattning är nödvändigt. Skörden sker tidigt för att bibehålla syran. På köpet får de en fruktighet som känns kvar även efter 8 år på aska. Codorníu använder genomgående kronkapsyl och plastkapsel före degorgeringen. De använder normalt maskiner, gyropalett för remuage, men de kan använda pupitre för högre kvaliteter. Nästan hela produktionen av mousserande vin är brut, dessutom tillämpas malolaktisk jäsning nästan genomgående för att cavan ska bli mer tilltalande för en bredare publik. Vi provade Codorníu har cava från instegsmodeller till riktigt intressant kvalitetscava. Provningen bjöd högt inslag av internationella druvor och vi får nog räkna med mer av det i framtiden. Gran reservan var den som stack ut. Anna de Codorníu Brut 70 % chardonay och 10 % av vardera macabeu, parellada och xarello. Lagrad nio månader på aska. Ljusgul färg, svag doft och fruktig smak av godis, lite citrusbeska och frisk syra. Gran Codorníu Brut % pinot noir från ski erjord med 20 åriga stockar. Fin roséfärg, svag hallondoft, mild mousse och fruktig, lång eftersmak. Reina Maria Christina Brut. 20 En blanc de noir av 100 % pinot noir. Svag doft, smak med ÿ n mousse och lång eftersmak. Jaume de Codornie Gran Reserva Brut 2011, 35 % chardonnay, 44 % pinot noir, 10 % xarello. Fin doft, ÿ n fruktighet I smaken, svag mousse och lång eftersmak. Lap Cet % chardonnay. Gul färg, ÿ n fruktdoft, ÿ n mousse och fruktig smak. 9våra EKOLOGISKA viner Intresset för ekologiskt vin ökar för varje år men något som är mycket viktigt att ta i beaktning är att många producenter odlar ekologiskt och biodynamiskt men väljer att inte märka

PRODUCENT V5560 Produktionsår IL BRUT S/A GARGANEGA CHARDONNAY STÅLTANK / FLASKA Restsötma 5,8 GRAM/LITER Även om producenten kanske är mest känd för sina röda viner så producerar de även en del vita och
För kampanjerbjudanden gäller villkor som visas på restaurangens sida. Erbjudanden på alkoholhaltig dryck gäller enbart för vuxna. Alkoholmissbruk är farligt för din hälsa. Drick med måtta.