Posted on

Ppg Wave 3 V

För att kunna visa innehållet behöver vi ditt godkännande. Om du inte fått möjlighet att godkänna kan det bero på ett tillfälligt fel hos oss eller att ett plugin till din webbläsare blockerar vår förfrågan.

Waldorf Edition, slutligen, är ett pluggpaket med tre nygamla komponenter: synten PPG Wave 2.V, trummaskinen Attack och filterpluggen D-Pole, baserad på algoritmen i synten Microwave II. Attack bygger på syntetiska trumljud och ska låta som trummaskinerna gjorde på 80- och 90-talen.
Blofeld är en stilren syntmodul för bordsplacering som är fullt bakåtkompatibel med ljudprogram till Micro Q. Den kopplas till en dator via usb 2-port, eller så använder du det rejält tilltagna teckenfönstret för ljudredigeringen. Och om du undrar så är Blofeld naturligtvis namnet på en av de riktigt stora filmskurkarna, Ernst Stavros Blofeld, medverkande i åtskilliga James Bond-produktioner.Waldorf söker sig också tillbaka till rötterna genom att släppa nyutgåvor av Q, Q+ och Micro Q under namnet Phoenix Edition. Här handlar det om begränsade upplagor med ny design.Wavetable-synten Stromberg är en klaviaturmodell med alla filter du kommer att behöva och full bakåtkompatibilitet med ljudprogram till Wave, Microwave och Q. Riktigt intressanta är de två analoga moduler som sitter på Strombergs baksida: ett analogfilter och en rörförstärkare som låter dig ratta fram lagom dos rördistorsion.Zarenbourg är ett elpiano med den rätta retrolooken. Men under ytan är detta ett hypermodernt instrument. Klangerna framkallas nämligen med hjälp av modellering, precis som i elpianopluggar som Velvet och Lounge Lizard. Fem olika elpianomodeller finns att välja mellan, och du kan spela upp dem via instrumentets inbyggda högtalare.

Waldorf är tillbaka och visar tre helt nya hårdvarusyntar på mässgolvet: Blofeld, Stromberg och Zarenbourg. Bakom det skurkaktiga namnet Blofeld döljer sig en elegant bordssynt av va-typ (virtuell analog).
Vi var nog många som helt hade räknat ut syntfabriken Waldorf, men lagom till Namm gör de nu comeback med en rejäl lansering: Sex hårdvarusyntar (låt vara tre pånyttfödda syntar) och ett paket med mjukvarupluggar visas upp på mässgolvet.Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.

En av de absolut vanligaste frågorna vi får på kundtjänst är från föräldrar som undrar vilket keyboard de ska köpa till sina barn som vill lära sig spela piano. Då ett digitalpiano kan vara en större investering så är ett keyboard ett billigare instrument som även är ett musikaliskt, roligt och smidigt sätt att lära sig spela på.
Wavetable-synt, 8-röster, 4-part multitimbral, 2 oscillatorer, analogt filter, 2 envelopes, arpeggiator, 6 utgångar, härstammar från Microwave I/II/XT samt PPG Wave 2Loop-pedaler introducerades redan 2001, med den första pedalen från BOSS som var RC-20. BOSS var pionjärer inom detta område, och idag 10 år senare, är det inte många musiker som inte känner till loopers. Waldorf M är en av de bästa syntarna som vi testat 2022. M härstammar från Waldorfs första Microwave-syntar som i sin tur härstammar från legendariska Wavetable-synten PPG Wave 2 (lanserades 1981). M fångar helt och hållet magin med PPG Wave samtidigt som den är utrustad med moderna funktioner för 2020-talet. Synten kan leverera allt från ambienta ljudlandskap, kristallklart FM-liknande sound, varma och feta analoga pads, leads och basar samt de klassiska PPG-körljuden. M är helt enkelt en fantastiskt välljudande synt som passar till alla musikgenrers. Focusrite Scarlett OctoPre är en 8-kanals mikrofonpreamp med analog TRS och digital ADAT ut. Innehåller likadana preampar (med fantommatning) som övriga produkter i andra generations Scarlettserie. Fungerar som expansion till alla ljudkort med digital ADAT in och levereras med ett mjukvarupaket.EB-2146 är ett strängset (medium light tension) från Ernie Ball för 6-strängad akustisk stålsträngad gitarr, tillverkat i USA. Strängtjocklekar: 012, 016, 024, 032, 044, 054.

ASP880 är en 8-kanals mikrofonpreamp och AD-omvandlare från Audient. Förutom 8 av företagets välkända klass A-mikrofonpreampar, 2 JFET instrumentingångar och Burr Brown AD-omvandlare, har ASP800 2 ”Retro”-kanaler med en revolutionerande tonkontroll, både analoga och digitala (ADAT) utgångar, samt levereras med ett stort mjukvarupaket.
ASP880 är en 8-kanals mikrofonpreamp och AD-omvandlare från Audient med variabel impedans och högpassfilter. ASP880 har 8 av företagets välkända klass A-mikrofonpreampar, 2 JFET instrumentingångar, Burr Brown AD-omvandlare och digitala utgångar i form av ADAT, AES/EBU och S/PDIF. Levereras med ett stort mjukvarupaket.Focusrite Scarlett OctoPre Dynamic är en 8-kanals mikrofonpreamp/kompressor med analog TRS och digital ADAT ut. Innehåller likadana preampar (med fantommatning) som övriga produkter i andra generations Scarlettserie, och varje kanal har dessutom en analog kompressor. Fungerar som expansion till alla ljudkort med digital ADAT in och levereras med ett mjukvarupaket.

Högtalarkabel från Pulse med obalanserade telekontakter i båda ändarna. Gjutna kontakter och tät skärm ger en hållbar kabel och eliminerar störningar. Pulse högtalarkablar har mycket god signalöverföringsförmåga och sänder rena, opåverkade signaler. Längd: 1,5 meter.
Det billigaste priset för WALDORF PPG V3 just nu är 1 741 kr. Det är en av de 100 mest populära produkterna i kategorin Musikprogram & DAW. Prisjakt jämför priser och erbjudande från 2 butiker.Wave 2.2 består av två huvudblock: en digital och en analog panel. Den digitala styr oscillatorerna och sequencern, och den analoga styr filter och förstärkare. Varje ratt har två funktioner och man byter enkelt mellan dem genom att trycka in en knapp. Tysk funktionalitet. De värden man rattar in syns i en stor tvåradersdisplay så man har god översikt under tiden man programmerar ljuden.Det går att skapa de flesta ljudkaraktärer med en PPG Wave 2, både digitala och analogliknande. Dessutom har Wave 2 den speciella kvaliteten att kunna ta över ett ljudlandskap men även kunna ligga perfekt i bakgrunden – ett sant nöje att mixa.

På den analoga kontrollpanelen hittar vi, förutom filtret, även syntens lfo och tre envelopformare – två stycken adsr och en tredje som bara har attack och decay. Den sistnämnda används för att styra tonhöjd på oscillatorer eller suboscillatorer.På PPG Wave 2.2:s digitala panel har du även tillgång till en intressant, om än rätt svårjobbad, åttaspårs-sequencer. Har du suttit med Logic eller Pro Tools en längre tid kan den kanske kännas en aning gammalmodig. Man kan i alla fall spara 1 000 toner fördelat på 10 sekvenser, som kan vara polyfoniska. Arpeggio-mode finns också för enklare slingor. Programmering av gamla hårdvarusequencrar är en fröjd när det väl börjar klarna. Begränsningar blir möjligheter och känslan av old school-datorprogrammering är inte helt avlägsen.

För att programmera de olika parametrarna på synten väljer man via en nummersats vilken parameter, och sedan skruvar man en av de åtta rattarna till önskat värde. Varje ratt har dessutom två funktioner (därav Multiple function) som väljs genom ett enkelt knapptryck. Själva känslan är som en klassisk analogsynt fast ljudet är annorlunda – om man vill.PPG Wave 2.2 har två oscillatorer per röst som kan producera 30 gånger 64 olika ”single waveform cycles” vardera. De härstammar från bland annat akustiska pianon och saxofonsamplingar. Dessutom går det att tillföra och redigera helt nya. Variationsrikedom är en underdrift.

Om man till exempel använder lfo:n för att modulera vilken vågform som spelas upp så kan man simulera pwm eller oscillatorsync. Wavetables kom att bli ett av de mest använda sounden inom populärmusik under 1980-talet och användes bland annat av Depeche Mode, Gary Numan och Front 242.
Waldorf PPG Wave 3.V is the reincarnation of the legendary PPG Wave Synthesizer, which no doubt is considered one of the most respected high-end synthesizers of the 80s.Audient Sono är ett USB-ljudkort för macOS och Windows utvecklat specifikt för gitarrister, och kombinerar Audients erkänt höga ljudkvalitet med inbyggt rör samt förstärkar- och kabinettsimulering från Two Notes.

Sono har 2st professionella Klass A mikrofonpreampar, 1 JFET DI-instrumentingång med extra förstärkarutgång, 8 kanaler optisk (ADAT) in, n åtta kanaler optisk in (ADAT), två högtalarutgångar samt hörlursutgång, och levereras med mjukvarupaketet ARC Creative Hub inklusive Cubase 10LE och mjukvarusyntar från Steinberg och Waldorf.
Oavsett vilken musik du och dina eventuella medmusiker vill spela in i hemmastudion så finns det ett och annat du behöver veta vad gäller valet av ljudkort. Här kan du läsa mer om vad som skiljer olika ljudkort åt, och vad som lämpar sig bäst för din hemmastudio.Mikrofonkabel med XLR-hona till XLR-hane. Gjutna kontakter och tät skärm ger en hållbar kabel och eliminerar störningar. Pulse mikrofonkablar är dessutom utrustade med ett praktiskt färgkodningssystem. Använd medföljande färgkodsringar för att strukturera upp din scen/studio. Längd: 1 meter.

Audient EVO 4 är ett väldigt kompakt ljudkort för macOS och Windows med två komboingångar bestyckade med fantommatade mikrofonförstärkare. Här finns även en instrumentingång (Hi-Z), utgångar till högtalare samt en hörlursutgång. Ljudkortet ansluts via USB.
I Syntronik finns fyra olika keyboard-lägen: Poly, Mono, Legato 1 och Legato 2. Skillnaden mellan de två Legato-varianterna är att det i läge 1 tar lika långt att glida mellan tonerna, oavsett hur långt ifrån de är från varandra, medan det i 2:an tar längre tid ju längre det är mellan dem – de flesta gamla drakmaskiner beter sig som det senare.Förutom stand alone-versionen finns produkten också tillgänglig som plugin i formaten VST (2 och 3), AAX och Audio Unit (Mac). Allt i 64 bitar, helt i tidens anda.Allt är tämligen enkelt under hela installationen så när som på en sak, de tillhörande ljudpaketen. Har du köpt hela paketet får du likväl via hemsidan tanka ner varje enskild synt manuellt. Dessutom är många av dessa uppdelade på flera filer så om du ska tanka ned allt rör det sig om totalt 23 filer. Vill du därutöver ha ner till din PC och din Mac blir det till att ladda ner dubbelt.

Något som gör Syntronik till väldigt användbart för livemusiker är möjligheten att själv konfigurera fjärrstyrning, både genom att byta ljud via program change men också med möjlighet att ställa in kommandon för att kontrollera browserfunktionerna. Väldigt gesvint.
I likhet med Amplitube Custom Shop och Sampletank 3 erbjuds också en gratisvariant av Syntronik. Med denna följer ett begränsat antal ljud och syftet är, med största sannolikhet, att gratisätarna ska få mersmak och köpa till fler och fler delar efterhand. Var och ett av de instrument som ingår går att köpa separat för 625 kronor/styck. Som den kvicktänkte läsare du är begriper du snart att det är långt mer lönsamt att köpa loss hela klabbet direkt och betala 2 499 kronor för alla 17 instrumenten.En grundläggande skillnad är att medan Arturias TAE-teknologi emulerar hela ljudkedjan, inklusive vågformer, jobbar IK Multimedias DRIFT med att i realtid fas- och pitch-manipulera samplade vågformer. Båda varianterna har såväl för- som nackdelar. Den franska erbjuder i slutändan en mer realistisk approximation eftersom själva vågformen då kan ändras utefter behag, medan man med den italienska får nöja sig med att utgå från de som tillverkaren erbjuder. En fördel med den senare är att man genom att använda samplingar sparar en del processorkraft i själva ljudalstringsledet. En annan är att prislappen på den senare är långt mer sparsmakad, cirkus hälften om man går på listpris. För en tid sedan kom senaste produkten, Syntronik, en slags syntantologi som först släpptes för datorer och strax efter till Ipad. I denna test ligger fokus på den förstnämnda men vi unnar oss också ett par blickar på det mobila derivatet. IK Multimedia, som idag ofta förknippas med hård- och mjukvara för mobila musiker, började faktiskt med utveckling av program till stationära datorer. Redan 1997 släppte de första versionen Groove Maker och under årens lopp har de givit oss både masteringlösningar och workstationsyntar i virtuella format.

För de som vill vräka på rejält erbjuder instrumentet upp till fyra parter, A-D. Givetvis går det att köra allt på samma gång men också dela upp utefter tangentspann och/eller anslag. När denna del aktiveras får man ett fullskärmsläge att trixa i, vilket gör det väldigt överskådligt.
Varje part har ett eget effektrack, där fem insertmoduler kan husera i serie. Att gå igenom alla de effekter som följer med skulle bli denna översikt överdådig; hela 38 olika följer med och de flesta då, helt logiskt, inlånade från Amplitube och T-racks. Här finns en diger samling burkar, alla indelade enligt följande: Modulation, Dynamics/Eq, Filter, Distortion, Amps och Reverb/Delay.

Datorversionen, som finns till både Mac­- och Windows-burkar är baserad på Sampletank 3-tekniken och därmed kan användaren själv välja om man vill köra instrumenten genom denna eller via den specialskräddade Syntronik-skruden. Fördelen med att använda Sampletank är att man då får lite mer ingående möjligheter till kontroll, dock på bekostnad av de snygga grafiska gränssnitten som IK-gänget lagt en hel del möda på. Det blir liksom lite mer feeling när man kör den senare. Notera att du måste uppdatera din Sampletank 3 till senaste versionen för att få med de effekter som är nya i och med releasen av Syntronik, mer om dessa nedan.Ovan gnäll till trots; rent ljud- och spelmässigt känns Syntronik väldigt direkt och av absolut toppkvalitet. De olika filterkaraktärerna är väldigt väl slöjdade och den effektsamling som följer med ger allt en rejäl extraskjuts. Jag har starka misstankar att den här produkten indirekt också kommer inverka på framtida försäljning av Amplitube och T-racks. Jag känner personligen att många andra av mina spår också behöver åka en sväng genom IK Multimedias effektpark.

När de ändå har en egen hjälpreda tycker jag att denna också kunde ta hand om ljudbanksnedladdningarna. Vi snackar ändå om 50 GB data som ska lalla ner på hårddisken och att då göra det via webbläsaren känns lite väl blodtryckshöjande. Och kom nu inte och tjafsa om att fixa någon download manager – vi är väl musiker och inte någon förlängning av IT-avdelningen?Redan inledningsvis redde vi ut det här med hur själva oscillator-vågformerna generas i Syntronik. I detta avseende landar vi i sampling, där varje förlaga multisamplats för att få till så mycket variation som möjligt. Det är alltså inte möjligt att manuellt steglöst ratta sig mellan exempelvis fyrkant- och sågtandsvåg i någon av syntarna. Istället finns det i undermenyn Basic rena och icke effektade vågformer för varje synt. För att motverka statiskt och sampleraktigt resultat använder sig IK Multimedia av en egenutvecklad metod för att efterlikna den analoga skevhet som vi alla älskar: DRIFT. Denna ägnar sig åt att efterlikna den lynnighet som man förväntar sig från analoga oscillatorer. Resultatet är riktigt angenämt och som mest påtagligt när man kör två oscillatorer sida vid sida. Vågformerna glider så där harmoniskt och skönt ifrån varandra, både fas- och pitchmässigt. Sedan en tid tillbaka har allt fler tillverkare uppdaterat sina grafiska gränssnitt, så att de är mer eller mindre skalbara. Många har olika fasta zoomlägen att hoppa mellan men så är inte fallet med Syntronik. Här är det helt och hållet vektoriserat vilket gör det fullt möjligt att få till exakt den storlek man vill. Notera dock att Sampletank fortfarande inte är skalbart och när man kört den nya instrument-bonanzan i sitt eget GUI blir det en smärre chock att återvända till Sampletanks puttifnuttiga fönster. Jag ber en stilla bön att IK Multimedia kommer uppdatera Sampletank 3 snart. Det finns emellertid lite saker jag saknar här. Det går i nuläget inte att överlappa olika parter så att de gradvis tonar över mellan varandra, som i exempelvis Spectrasonic Omnishpere. Här är det heltonslägen och fasta anslagsgränser som gäller. Vi får hoppas att detta utvecklas framöver, ty eftersom Syntronik också funkar på Ipaden skulle detta kunna bli en riktig höjdare för resande musikanter som föredrar att kuska runt med handbagage.

På presetsidan har IK sedan länge visat sig vara riktigt slipade. För att återanknyta till Sampletank är de förinställda ljuden där allt som oftast mer inbjudande och direkt spelbara, jämfört med andra tillverkare där fabriksinställningarna låter lössläppt programmeringspsycho som har som livsmål att bevisa att less aldrig är more…
Efter köp laddas produkten ned och med hjälp av hjälpmjukvaran Authorization Manager registrerar man snabbt det man köpt genom att använda sina loginuppgifter till IK Multimedias User Area samt serienummer.

Våra vänner i Modena i norra Italien kan sina syntar. Så pass bra att de vet hur de kan klappa ihop dem med varandra på ett behändigt sätt så ett och samma instrument få in fler förlagor. Om de inte gjort det hade vi haft 38 olika instrument att gå vilse mellan, nu har de kvantifierat ihop dessa till 17. Se faktaruta intill för en förteckning över vad de lyckats pressa in.
Själva sättet att leta fram ljud görs enligt en flerstegsmodell där man dels markerar ett eller flera instrument och därefter karaktär(er). Utefter dessa val visas en filtrerad sökträffslista som det bara är att välja och vraka i. (Nu ska man bara orka spara om alla dessa till det presetformat som det egna värdprogrammet använder sig av.)Utöver dessa klassiker hittar vi också tillverkarens egna VCF-filter som vi känner igen från både Sampletank och Samplemoog samt ett formatfilter och en phaser.Samma fingertoppskänsla hittar vi i Syntronik. En hel del synt- och/eller tidstypiska karaktärsklanger poppar upp överallt. På mitt kontor talades det om att jag skulle bjuda på fika varje gång jag spelade introt till Van Halens Jump. (alternativt få kollegornas handflator applicerade mot mina kinder, med högt velocityvärde bakom.)En eloge ska de ha för att de förenklat och standardiserat både benämningar och upplägg av rattar och vred. När man går från exempelvis Blau till J-8 blir det inget paradigmskifte avseende terminologi, vilket gör det enkelt att hoppa mellan olika instrument utan att orsaka förvirring. Visst, man kan inte klandra exempelvis Arturia för att de inte gjort på samma sätt. Där är ju ambitionen att helt och hållet efterlikna givna original.

Varje part har sin egen arpeggiator på upp till 16 steg, ställbart på mellan helnot och 64-delar, och även som trioler och punkterat. Förutom anslag går det enkelt att förlänga och korta ner individuella steg genom att hålla in skift-tangenten. Givetvis finns också övergripande reglage för notlängd och swing.

Total sju olika filtervarianter finns, varav fyra är emuleringar av ”gamla godingar”. M-type imiterar ett Moog transistor ladder-filter som vi återfinner i både 904A-modulen och Minimoog. R-type siktar på Roland IR3909-chippet, som bland annat återfinns i Jupiter 8 och Juno 60. C-Type är Curtis CEM3320; ett välanvänt chip som vi hittar i klassiker som Oberheim OBXa, Rev 3 av Prophet 5, PPG Wave 2.3. O-Type är IK-gängets virtualisering av Oberheims 2-poliga state variable-filter, hämtad från SEM-skolan.