Posted on

Proppskåp Hur Gör Man

Men du är införstådd med att om du säkrar upp befintligt kablage så är risken att det börjar brinna, eftersom du har problem med överbelastning redan nu.finns 13A säkringar som passar i 10A bottnar. har du kablar i väggen så kan det vara vanskligt om de börjar brinna men 1.5mm brukar klara rätt mycket innan de börjar brinna, men säkerhet framför allt.

Hur byter man propp i proppskåp?
Byte av proppsäkring Skruva ur propphuven med den trasiga proppsäkringen ur elcentralen. Ta ur den trasiga säkringen ur propphuven och sätt dit en ny säkring med samma märkström. Skruva sedan tillbaka propphuven med den nya säkringen i elcentralen.
Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10I nya elcentraler sitter en jordfelsbrytare som känner av fel i elsystemet och då bryter strömmen. Om din bostad blir strömlös och knappen på jordfelsbrytaren fallit ner gör du följande: Om du belastar elsystemet, exempelvis köra flera värmealstrande elapparater samtidigt, så kan en eller flera säkringar gå sönder och du märker det på att strömmen bryts. På vardagsspråk säger vi att ”proppen har gått” eller att “säkringen har löst ut”. Beroende på om du har ett äldre proppskåp eller elcentral med automatsäkringar samt jordfelsbrytare så ser det lite olika ut. Hushållen förbrukar idag mer el än någonsin, vilket inte minst märks i våra kök, där köksapparaterna konkurrerar om utrymmet. För att minska risken för överbelastning, som i värsta fall kan leda till brand, finns därför säkringar eller proppar i din elcentral. Det syns tydligt om en propp eller säkring har gått – vilket vi nu ska gå närmare in på.När du åtgärdat en trasig propp eller säkring så bör du vara uppmärksam på om det händer igen. Säkringar som löser ut ofta kan indikera installationsfel eller fel i någon ansluten produkt. Orsaken till att säkringar löser ut kan också vara överbelastning.

Vi får inte heller glömma att elmaterial dessutom är en förbrukningsvara med begränsad livslängd. Är du igång med renovering av din fastighet – glöm inte att även elsystemet kan behöva en modernisering. Det handlar om trygghet och elsäkerhet, något som vi på Svenska Eljouren är angelägna om att leverera. Kontakta oss för rådgivning och för snabb offert.

Slår jordfelsbrytaren fortsatt ifrån behöver du göra en felsökning. Här kan du läsa en artikel om hur du felsöker en jordfelsbrytare. Hittar du inte orsaken till att jordfelsbrytaren eller en säkring slår av så kontaktar du Svenska Eljouren. En fast installerad jordfelsbrytare vid elcentralen är idag ett krav för alla nyproducerade bostäder – och något vi på Svenska Eljouren gärna installerar i ditt hem om du saknar en.Om strömmen går, om det blir mörkt hemma eller om spisen eller något annat plötsligt inte fungerar så kan det vara proppen eller säkringen som gått. Alternativt att jordfelsbrytaren har slagit ifrån. Detta sker för att skydda ditt elsystem från överbelastning eller annat elfel. I nyare bostäder med en modern elcentral är den utrustad med automatsäkringar som bryter strömmen när elsystemet överbelastas. Denna sorts säkringar går inte sönder och ska bytas ut du kan enkelt återställa säkringen. Vid din elcentral finns en gruppförteckning monterad som visar vilken säkring som gäller för rum, belysning eller vitvara. I äldre fastigheter kan det finnas proppskåp. Säkringarna utgörs av proppar (porslinssäkringar eller keramiska säkringar) – och en trasig propp känns igen på att färgpricken (som indikerar Ampere) i änden har lossnat. Du byter enkelt ut den trasiga mot en ny propp där färgpricken har samma färg som bottenplattan i säkringshållaren: Grön färg är 6 Ampere, röd färg är 10 Ampere och grå färg är 16 Ampere. Viktigt att komma ihåg är att en trasig propp aldrig ska återanvändas utan slängas och sorteras som elektriskt avfall.Elektriker som hyllar konsumentmakt i elbranschen. Svenska Eljourens elektriker är proffs på el som gärna passar dina tider – dygnet runt, året om utan dröjsmål.

Om strömmen går i din lägenhet beror det troligtvis på att jordfelsbrytaren eller en säkring har slagit ifrån. Det går ofta att räkna ut vad som har orsakat felet genom att titta i elcentralen.Våra besökares säkerhet är viktig för oss. Vi vill dessutom kunna erbjuda en bra användarupplevelse. Därför har vi utvecklat vår webbplats för att den ska fungera riktigt bra i webbläsare som uppdateras ofta och anses som säkra. Vi rekommenderar dig att uppdatera din webbläsare till någon av dem, t ex Chrome eller Safari.

Vad händer i en propp säkring när den går sönder?
Skulle du belasta elsystemet hårt, exempelvis genom att ha flera elapparater igång samtidigt, så kan en eller flera säkringar gå sönder och det är då strömmen bryts. ”Proppen har gått” eller säkringen har löst ut! Då kan du behöva byta propp. Den propp som är trasig känns igen på att färgpricken i änden har lossnat.
Om du bor i ett nytt eller nyrenoverat hus är din lägenhet utrustad med automatsäkringar. Även där bryts strömmen när elsystemet överbelastas, men säkringen går inte sönder. Du återställer säkringen genom att trycka upp den säkringsknapp som fallit ner.

Om du byter propp, tänk på att välja rätt styrka. Färgen visar vilken strömstyrka säkringen har. Proppen ska ha samma färg som bottenplattan inne i säkringshållaren. Spisar behöver ofta 16 ampere (grå färg) och sätter du av misstag dit en med lägre styrka så går proppen sönder igen.
I din lägenhet finns en elcentral/proppskåp som innehåller säkringar som skyddar elsystem från överbelastning. Skåpet sitter i hallen eller i klädkammaren och här kan du felsöka och avhjälpa fel om strömmen gått hemma hos dig. Däremot ska du alltid kontakta Familjebostäder angående lagning av strömbrytare, vägguttag och fasta installationer.När spisen eller något annat inte fungerar kan det vara proppen i elcentralen som gått. De flesta spisar går på trefas-el. Det innebär att spisen har tre säkringar. Titta på schemat i säkringsskåpet. Kontrollera alla tre säkringarna och byt proppar alternativt fäll upp knapparna.

Kan man sätta i fel propp?
Om du byter propp, tänk på att välja rätt styrka. Färgen visar vilken strömstyrka säkringen har. Proppen ska ha samma färg som bottenplattan inne i säkringshållaren. Spisar behöver ofta 16 ampere (grå färg) och sätter du av misstag dit en med lägre styrka så går proppen sönder igen. Cachad
Det verkar som att du besöker oss med Internet Explorer. Den webbläsaren har inte längre support från tillverkaren Microsoft. Den anses inte heller längre vara tillräckligt säker.I nya elcentraler sitter också en jordfelsbrytare. Den känner av om någonting är fel i elsystemet och stänger då av strömmen. Om lägenheten blir strömlös: dra ur kontakten till den apparat som du nyss kopplat in och återställ sedan jordfelsbrytaren genom att trycka upp knappen som fallit ner. Om jordfelsbrytaren fortfarande slår ifrån behöver du göra en felsökning. Börja med att slå ifrån alla säkringar och slå på jordfelsbrytaren. Slå sedan på säkringarna, en i taget, tills du ser var jordfelsbrytaren kopplar ifrån.

Hur ska ett proppskåp se ut?
Elcentralen eller proppskåpet sitter oftast i hallen eller i en klädkammare. Där ska det finnas ett schema med en förteckning över vilken automatsäkring – eller propp – som gäller för vilken del av bostaden. Där ska det även tydligt framgå vilket rum det gäller, vilken belysning – eller vilken vitvara. Cachad
Kanske belastar till exempel en vattenkokare och en brödrost samma säkring. Testa då att slå av någon av apparaterna och tryck upp säkringsknappen som fallit ner. Om detta inte hjälper gör du en felsökning och testar säkring för säkring enligt den instruktion som sitter intill elcentralen.I de flesta lägenheter är en så kallad ”automatsäkringscentral” monterad som har knappar som faller ner om systemet blir överbelastat. I ett fåtal äldre lägenheter sitter äldre proppskåp med så kallade ”proppsäkringar”. Där automatsäkringscentral är monterad finns även en jordfelsbrytare.

Bor du i ett äldre hus kan du ha ett proppskåp som innehåller säkringar eller så kallade proppar som skyddar elsystem från överbelastning. Om du belastar elsystemet hårt, till exempel genom att ha flera elapparater igång samtidigt, kan en eller flera säkringar gå sönder och strömmen brytas. Du kan då behöva byta propp.Du ser vilken propp som är trasig genom att den lilla färgpricken i änden har lossnat. Byt ut den trasiga mot en ny vars färgprick har samma färg som bottenplattan i säkringshållaren. Hur många ampere (A) proppen är till för framgår av färgmärkningen i bakkant på proppen. Grön färg är 6A, röd 10A, grå är 16A.

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.
Att byta ut ett proppskåp med gamla porslinssäkringar till en ny elcentral med automatsäkringar kostar mellan 3.000 – 15.000 kronor efter rotavdrag, beroende på hur stor den nya elcentralen behöver vara.Jordfelsbrytaren som ingår ger ett bra extra skydd mot elolyckor. Om det uppstår ett fel på en elsladd eller apparat bryter den strömmen på bråkdelen av en sekund (0.25ms). Har du ett gammalt proppskåp med smältproppar i din fastighet, kan det vara klokt att byta ut den mot en nyare elcentral med jordfelsbrytare. Det ökar säkerheten betydligt i din bostad. Men vilken huvudsäkring bör man ha i sin bostad? Merparten av alla privatpersoner har enbart hushållsel och i dessa fall räcker det med en huvudsäkring på 16 ampere. Men för hushåll med högre förbrukning 20 000 kWh per år kan det vara nödvändigt med säkringar som är större. 20 eller 25 Ampere kan det handla om i dessa fall.Skulle det uppstå en kortslutning eller överbelastning på elen i din bostad så ska du vara glad över att ha fungerande säkringar. Dessa fel skulle annars kunna orsaka allvarliga skador som bränder och elektriska stötar med mera.

Bostadens huvudsäkring sitter i huvudmätarskåpet och består oftast av tre säkringar, en för varje fas. Huvudsäkringens uppgift är att skydda elcentralen från elfel och sätter dessutom ett tak för din totala användning av el.
Vi på HRB Installation i Stockholm utför alla typer av arbeten inom el. Prisvärda tjänster och bästa tänkbara service. Vi arbetar efter en tydlig miljö- och kvalitetsplan med kvalitetssäkring och uppföljning av alla arbeten.

I modernare elcentraler finns ofta så kallade automatsäkringar . Där behöver man aldrig skruva ur eller i några gammaldags ”proppar”. När en sådan säkring slår ifrån trycker du in den utlösta knapen, på riktigt nya modeller behöver man bara trycka tillbaka brytaren/vippen till dess ursprungliga läge. Om detta inte fungerar och du inte får elen tillbaka så bör du kontakta en behörig elektriker.
Om dina säkringar ofta blir överhettade eller om lamporna blinkar och beter sig underligt kan det vara någon form av problem med dina elinstallationer eller någon apparat. Går det en propp så är det alltid rekommendabelt att kontrollera vilken anledningen till detta är. Överbelastning eller kortslutning? Är det brödrosten eller någon apparat som krånglar? Be alltid en utbildad och behörig elektriker se över din el om det är något problem med elen i din bostad.Du får inte ändra nivå på din säkring själv. Ska du höja säkringen måste du kontakta en behörig elektriker, som anmäler behovet till ditt elbolag. En höjd säkring kan i många fall innebära höjda anslutningsavgifter och kan i vissa fall även leda till att man måste byta mätarcentral eller mätarskåp.

Hur mycket kostar det att byta proppskåp?
Att byta ut ett proppskåp med gamla porslinssäkringar till en ny elcentral med automatsäkringar kostar mellan 3.000 – 15.000 kronor efter rotavdrag, beroende på hur stor den nya elcentralen behöver vara.
Ett bra tips för den som vill känna sig säker för att elnätet inte ska överbelastas och säkringen ska smälla är att installera en så kallad belastningsvakt. Den kopplar på automatisk väg bort vissa elapparater när du använder andra. På detta sätt kan du i vissa fall använda dig av en lägre säkring utan risk för problem.Vilka faktorer kan göra att ett hushåll behöver en större och kraftigare huvudsäkring? Självklart påverkas elförbrukningen mycket av stora elapparater eller maskiner som har hög effekt. Det kan handla om elpannor, direktverkande elvärme, bastuanlägggning, svetsaggregat och elektriska motorer av större typ. DU kan också behöva en kraftfullare säkring om de använder stora mängder energi under vissa årstider, exempelvis om du har en utomhusbadtunna som behöver värmas upp för bruk under den kalla vintern.

När man byter säkring, eller propp som det fortfarande kallas i folkmun trots att de gamla proppsäkringarna långsamt är på väg ut, så ska man läsa på säkringen och i proppskåpet vilken säkring som är aktuell. Byt absolut inte ut en säkring av en storlek till en högre, det kommer inte att fungera.
Här berättar vi mer om vilken huvudsäkring du bör välja för att strömmen inte ska gå i din bostad. Dessutom vidare information om säkringar och elsäkerhet.Vad ska man göra om huvudsäkringen går? Tala med ditt elbolag, det är troligt att du behöver en säkring med högre nivå. Din elförbrukning kan ha gått upp av någon specifik anledning. Först och främst är det viktigt att veta vilken huvudsäkring man har. Säkringens storlek kan du se på din elräkning i de flesta fall. Är huvudsäkringen för hög så betalar du en högre årsavgift än du egentligen behöver. Så det kan finnas en hel del pengar att tjäna på att kontrollera detta. Det är också bra om du använder stödstrumpor som kan göra att det inte samlas så mycket blod i benen. Stödstrumpor motverkar blodstockning och bensvullnad. Stödstrumpor finns att köpa på apotek eller i affärer som säljer olika typer av hjälpmedel. Strumpans övre gräns bör sluta två till tre centimeter nedanför knävecket. Fråga butikspersonalen om råd angående storleken.

Det är bra om du regelbundet rör på och trampar med fötterna om du sitter stilla länge, till exempel under en flygresa. Ännu bättre är att gå omkring lite i planet om du har möjlighet till det. Du bör också använda stödstrumpor för att förebygga blodproppar när du sitter stilla under lång tid, till exempel vid resor.
Ibland bedömer läkaren att du ska fortsätta med enbart sprutor under hela behandlingsperioden. Det gäller särskilt vid ökad blödningsrisk och tumörsjukdomar, eller om du har svårt att äta eller komma på regelbundna blodprovskontroller.

Hur ser proppar ut?
Ena vaden eller benet svullnar och blir varmare. Ibland uppstår även rodnad eller annan missfärgning. Vaden kan vara öm och spänd om du klämmer på den. Du kan få värk i benet, vaden eller i sällsynta fall i hålfoten, framför allt när du går och använder vadmuskeln.
En blodpropp beror på att blodet levrar sig och bildar en propp i ett blodkärl. Det blir då svårare för blodet att passera. Blodproppar i benen som lossnar kan följa med blodet och fastna i lungorna. En propp som upptäcks och behandlas tidigt är oftast inte farlig. Men blir den större kan den hindra blodcirkulationen allvarligt.

För att minska risken för en ytterligare propp ska du vara noga med att fortsätta med det blodförtunnande läkemedlet enligt läkarens anvisningar. Det är viktigt att använda stödstrumpa från det att du stiger upp på morgonen tills du lägger dig på kvällen om du har blivit ordinerad att använda en sådan. Du ska också undvika att ha benen helt stilla under längre stunder.
Det finns två olika sorters blodkärl, vener och artärer. Artärerna leder det syresatta blodet från hjärtat och ut i kroppen, medan venerna leder tillbaka det syrefattiga blodet till hjärtat och lungorna för syresättning igen. Det finns djupa vener som löper i musklerna och ytliga, som går ytligt under huden.Det är sällan en blodpropp i en ven leder till stroke eller hjärtinfarkt eftersom lungornas nät av små blodkärl som kallas kapillärer hindrar proppen från att passera lungan. Blodproppar kan leda till hjärtinfarkt eller hjärtsvikt om du får stora proppar eller flera små proppar som fastnar i lungorna. Blodproppar kan också orsaka hjärtinfarkt eller hjärtsvikt om du redan har en hjärtsjukdom eller lungsjukdom, vilket gör att belastningen på hjärtat blir för stor.Även om du har besvär som är typiska för blodpropp är det svårt för läkaren att ställa diagnos bara genom att titta och känna på benet. För att läkaren ska vara helt säker behöver du gå igenom en eller flera undersökningar.

Ibland kan blodproppar börja växa till allt eftersom fler och fler blodplättar fastnar vid exempelvis en skada på ett blodkärl. När även andra blodkroppar fastnar i anslutning till blodplättarna blir proppen större och blodcirkulationen genom kärlet långsammare. Till slut kan blodkärlet bli helt tilltäppt av det stelnade blodet.
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.Det är viktigt att du äter en allsidig kost när du får läkemedel som innehåller warfarin. Förändrade matvanor kan påverka läkemedlets effekt. Kontakta din sjuksköterska eller läkare om du inte kan äta på grund av till exempel någon sjukdom. Det är också viktigt att du berättar vilka övriga läkemedel och hälsokostpreparat du använder eftersom de eventuellt kan påverka warfarinbehandlingen. För att undvika blodproppar i benen är det viktigt att du använder vadmusklerna genom att röra på dig så gott du kan. När du inte använder vadmusklerna blir det sämre återflöde av blod i benet och det kan då svullna. Det gäller vare sig du ligger, sitter eller står. Inför större operationer är det vanligt att få läkemedel som motverkar att blodproppar bildas under eller efter operationen. Behandlingen kan börja redan kvällen före operationen och sedan fortsätta under några dagar. Ibland kan du behöva ta blodförtunnande läkemedel i upp till en månad, till exempel efter en canceroperation eller höftledsoperation.Warfarintabletternas effekt kontrolleras regelbundet med blodprover. I början får du lämna prov varje vecka, men när värdena blir mer stabila kan det räcka om du lämnar prov från varannan till var åttonde vecka. Kontakta genast din läkare om besvären inte minskar eftersom det kan betyda att den behandling du får inte räcker eller att du har någon annan sjukdom som påverkar behandlingen. Att du lättare råkar ut för proppar i venerna efter en förlossning beror framför allt på hormonförändringar. Om ett blodkärl skadas vid förlossningen kan risken för blodproppar också öka. Det finns också tromboflebiter, de kallas också ytliga blodproppar. Det innebär att du har en inflammation och ibland även en propp i en ytlig ven. Det kan kännas som en liten, öm förhårdnad alldeles under huden. Tromboflebiter är i sig ofarliga, men kan i vissa fall sprida sig till de djupa venerna i lår och knäveck och öka risken för blodproppar där. Det är vanligare att du får tromboflebiter om du har åderbråck eftersom de uppstår i samma ytliga blodkärl.

Oftast får du genomgå en ultraljudsundersökning. Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt och undersökningen gör inte ont. Med hjälp av undersökningen kan läkaren direkt se om det har bildats en propp i ett blodkärl. Om du inte har en blodpropp kan undersökningen visa andra orsaker till att benet är svullet.
Du kan även använda speciella stödstrumpor efter en operation. De ska vanligtvis användas endast på dagarna och förstärker den pumpeffekt som vadmusklerna har när de drar ihop sig.I Sverige får fler än tiotusen personer varje år behandling för blodroppar i venerna. Blodproppar är mycket ovanligt hos barn, men vanligt om du har cancer eller är över 65 år. Många gånger går det inte att förklara varför en enskild person får en blodpropp. Om du en gång har haft en blodpropp i ben eller lunga har du lättare att få det igen. Det kan till exempel bero på att du har en sjukdom som gör att du lättare får blodproppar. Du kan också ha rester av en tidigare propp som hindrar blodflödet eller gör att kärlväggen är ojämn. Venerna i benen har en sorts ventiler som kallas klaffar. De hindrar blodet från att rinna bakåt. Klaffarna gör att trycket i fotens vener inte blir för högt när du står upp och att blod inte samlas så att underbenet och foten svullnar. Vid en blodpropp kan du få sprutor med heparin och tabletter med det verksamma ämnet warfarin. Det har även blivit vanligt med en ny typ av blodförtunnande läkemedel. De tas som tabletter och kräver inte några regelbundna blodprover under pågående behandling.

Måste man slå av strömmen när man byter propp?
Det är bra att du är försiktig med el. Grundregeln är att man ska slå från huvudbrytaren eller koppla bort belastningen, när man byter en proppsäkring. Särskilt om det är lite större ström uppstår det annars gnistor eller ljusbågar, som kan orsaka skada, och i värsta även fall brännskador på den som tar ur säkringen.
Sprutorna och tabletterna innehåller ämnen som gör att blodet inte levras lika lätt som tidigare. Ibland får du sprutorna på sjukhus men du får oftast lära dig att ta sprutorna själv hemma, kanske med hjälp av en närstående. Du kan få hjälp av en distriktssköterska om det behövs.Innan du får nya läkemedel utskrivna bör du berätta för alla läkare du träffar om du använder ett blodförtunnande läkemedel. Du ska alltid berätta om alla läkemedel eller kosttillskott som du använder för den som skriver ut ett blodförtunnande läkemedel.

Det börjar ofta med att läkaren mäter vadens omfång och jämför med den andra vaden. Eventuella temperaturskillnader undersöks och läkaren känner på vaden för att bedöma om den är öm och spänd.
Risken för att du ska få en ny blodpropp ökar om du en gång haft en blodpropp. Det gäller speciellt om du tillhör någon av de grupper som har lättare att få proppar. Därför är det viktigt att du berättar för läkaren om du tidigare har haft en blodpropp om du till exempel ska genomgå en operation.Om undersökningarna inte ger något säkert svar kan du få åka hem igen, men om besvären inte går över eller förvärras bör du återkomma efter några dagar för en ny undersökning.

Du ska inte använda warfarin när du är gravid, eftersom det verksamma ämnet i läkemedlet påverkar fostret och kan orsaka missbildningar. Du ska inte heller använda nya blodförtunnande läkemedel när du är gravid eftersom det är oklart om de påverkar graviditeten. Du kan i stället behöva sprutor med lågmolekylära hepariner under hela graviditeten och minst ett par månader efter förlossningen.
Eftersom flödet av blod från benet hindras av blodproppen, pressas vätska från blodet ut i vävnaderna runt venen och gör att underbenet eller ibland hela benet svullnar och gör ont. Benet gör ont även eftersom vävnaderna får brist på syre när blodflödet hindras av proppen.

Det finns även så kallade kompressionsstrumpor. De är indelade i olika klasser med olika mycket tryck och ska provas ut för att sitta så bra som möjligt. Kompressionsstrumpor skrivs ut av läkare vid behov, men de går också att köpa i affärer som säljer olika typer av hjälpmedel. Att ha benen högt är också bra för att motverka blodstockning i benet.En blodpropp kallas även trombos. De är vanligast i benen och börjar ofta i ett blodkärl i ena vaden. Det är mycket ovanligt med blodpropp i båda benen samtidigt. En blodpropp som lossnar och fastnar i lungorna kan ge allvarliga symtom.

Strumporna finns i olika storlekar med olika tryck och det är därför viktigt att du får rätt storlek. Det kan kännas lite obehagligt när du sätter på dig strumpan i början, men det ska inte göra ont. Be en sjuksköterska kontrollera att du har rätt storlek om det gör ont i vaden när du har strumpan på.
Du får blodförtunnande läkemedel som gör att blodet inte levras lika lätt som tidigare om läkaren konstaterat att du har en blodpropp i benet. Behandlingen förhindrar att proppen blir större och underlättar för kroppen att lösa upp proppen så att blodkärlet öppnas igen. Dessutom minskar risken för nya proppar. Förutom behandling med läkemedel får du ofta rådet att använda en speciell stödstrumpa som motverkar att blodet rinner bakåt i venen och därmed minskar bensvullnad. Du ska ta på dig strumpan redan i sängen på morgonen och inte ta av den förrän du lägger dig igen. Du kan få hjälp av hemtjänsten eller distriktssköterskan om du har svårt att få på dig strumpan och inte kan få hjälp av någon hemma. Det finns även hjälpmedel som eventuellt kan underlätta när du tar på dig strumpan. Du bör alltid diskutera med din läkare vilken typ av strumpa som rekommenderas och hur länge du ska använda den. Det är ovanligt, men ibland får du genomgå en typ av röntgenundersökning som kallas flebografi. Den innebär att kontrastmedel sprutas in i en ven i foten. Sedan tas röntgenbilder och läkaren kan se hur kontrastmedlet sprids uppåt i venerna. På röntgenbilden blir kontrastmedlet vitt. Där blodproppen sitter kan inte kontrastmedlet ta sig fram. Därför syns ett mörkt område i blodkärlet där proppen sitter. Det kan göra ont när kontrastmedlet sprutas in, men det går snabbt över. Oftast får du svar på undersökningen inom några timmar.Det är ovanligt, men om proppen är stor och du har allvarliga symtom kan du få det blodförtunnande medlet heparin som dropp direkt i blodet. Du får det i stället för sprutor under några dagar i början av behandlingen. Du måste vara inlagd på sjukhus om du får heparindropp. Du blir också inlagd om du har ökad risk att få komplikationer som till exempel blödningar eller om du har andra sjukdomar.Ofta är det flera faktorer som tillsammans ökar risken att att få en blodpropp. Du kan få en blodpropp i venerna av många olika orsaker. Här är några exempel:

För att bensvullnaden ska minska om du har kraftig svullnad kan du vid sidan om den blodförtunnande behandlingen under en kortare tid även få vätskedrivande läkemedel, så kallad diuretika.

Läkaren bestämmer hur länge du ska använda strumpan. Ett år eller längre är inte ovanligt, särskilt om benet fortfarande är svullet. Det är bra om du rör på dig. Ha benet i högläge samt böj och sträck omväxlande på foten då och då om du sitter stilla långa stunder.När du får en blodpropp levrar sig blodet och bildar en propp inuti ett blodkärl, men löses inte upp igen som den ska. Proppen gör det svårare för blodet att passera genom blodkärlet. Blodproppar är vanligast i benen, och börjar ofta i vaderna. Proppar kan någon gång bildas också på andra ställen i kroppen, till exempel i armarna, men det är inte alls lika vanligt. Ibland kan proppar som bildas i benen eller bäckenet lossna och följa med blodet och fastna i ena eller båda lungorna.Det är bra att promenera. Du kan försöka trampa med fötterna, vifta med tårna och röra på benen flera gånger varje dag om du är sängliggande. Vadmusklernas sammandragningar pressar ihop venerna och hjälper till att föra blodet i riktning mot hjärtat. Att hålla benet högt kan även underlätta återflödet av blod.Du kan i vissa fall få ett blodförtunnande läkemedel i förebyggande syfte om du har en känd ökad risk för att få blodproppar. Det gäller till exempel inför en längre flygresa. Ett blodförtunnande läkemedel får du i form av en spruta eller tablett efter samråd med läkare. Det finns blodförtunnande tabletter som verkar snabbare än warfarin och som kan ersätta sprutor.Behandlingen pågår vanligtvis i tre till sex månader. Du kan behöva längre behandling om blodproppen är stor, om du har haft blodpropp tidigare eller om läkaren bedömer att risken för nya proppar är hög.De kan orsaka stroke om de fastnar i hjärnans blodkärl eller hjärtinfarkt om de fastnar i de små blodkärl som förser hjärtmuskeln med syrerikt blod. De kan också fastna i artärer som går till armarna eller benen, men de kan aldrig komma till lungorna.

Hur fixar man en propp?
Byte av proppsäkring Skruva ur propphuven med den trasiga proppsäkringen ur elcentralen. Ta ur den trasiga säkringen ur propphuven och sätt dit en ny säkring med samma märkström. Skruva sedan tillbaka propphuven med den nya säkringen i elcentralen.
Det finns fördelar och nackdelar med både tabletter och sprutor. Många tycker att det är lättare att svälja en tablett än att ta en spruta. Vid till exempel samtidig behandling av cancer kan det hända att du enbart tar sprutor. Du slipper då de blodprover som är nödvändiga för att kontrollera doseringen av warfarintabletterna. De nyare tabletterna med blodförtunnande läkemedel kan du ibland även få använda om du har cancer med blodpropp.Du får ofta smärtstillande läkemedel med till exempel paracetamol om du har ont. Paracetamol ökar inte risken för blödningar, men det gör smärtstillande läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra. Även smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel med ibuprofen eller naproxen ökar risken för blödningar.

Du kommer även att få en liten bricka att ha om halsen där det står vilket blodförtunnande läkemedel du använder. Det är viktigt för vårdpersonal att veta det om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka och inte kan berätta det själv.
Om du har haft en blodpropp i benens djupa vener kan venens klaffar ha fått en skada som inte läker. Då rinner blodet bakåt och det samlas mer blod i benet. Det kan visa sig som svullnad, mörkare hud och några år senare kan du i enstaka fall få svårläkta bensår, oftast vid fotknölen på insidan av foten. Det kan du försöka förebygga med stödstrumpor eller kompressionsstrumpor.

Eftersom den blodförtunnande behandlingen minskar blodets förmåga att levra sig kan du lättare få blödningar. Du kan till exempel lättare få blödande tandkött eller börja blöda när du rakar dig. Du kan också lättare få näsblod, blod i urinen eller mörk avföring. Blödningarna kan i ett fåtal fall vara livshotande. Om du får blödningar eller plötsligt får svår huvudvärk ska du kontakta läkare omedelbart.
Det finns en typ av blodförtunnande läkemedel med de verksamma ämnena apixaban, dabigatran, edoxaban och rivaroxaban. De verksamma ämnena är likvärdiga vid behandling av blodpropp men har några praktiska skillnader. Dabigatran och edoxaban kräver heparinsprutor första veckan medan du får apixaban och rivaroxaban i en högre dos i början av behandlingen. Rivaroxaban och edoxaban tar du en gång per dag medan dabigatran och apixaban tas två gånger per dag. Dessa läkemedel kräver inte några regelbundna blodprover som vid behandling med warfarin. Den läkare som behandlar dig avgör om du är lämplig för att använda någon av dessa tabletter.En djup venpropp som upptäcks och behandlas tidigt är oftast inte farlig och ger inga bestående problem. En blodpropp i underbenets vener som inte behandlas och som växer sig större, är däremot svårare att behandla och kan hindra blodcirkulationen allvarligt. En blodpropp i en ven kan bli flera decimeter lång. En sådan blodpropp i vaden kan öka i storlek och så småningom nå upp till lårvenerna och bäckenvenerna.

Blodproppar i de djupa venerna måste snarast behandlas av läkare. Proppen försvinner inte av sig själv, utan kan öka i storlek om den inte behandlas. Du kan inte behandla blodproppar på egen hand eller med alternativmedicin. Däremot är det bra om du rör på dig för att hjälpa kroppen att lösa upp blodproppen.Vid operationer och olycksfall sker många förändringar i kroppen som bland annat gör att blodet levrar sig lättare än vanligt. I kombination med att du ligger stilla under och kanske även efter operationen eller skadan ökar risken för att få en blodpropp.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att du har en blodpropp i benet. Om det är stängt, ring telefonnummer 1177 för att få sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
När du har åderbråck cirkulerar blodet lite långsammare eftersom de så kallade klaffarna i venerna redan fungerar lite sämre än vanligt. Klaffarna fungerar som en sorts ventil och mer blod kan samlas i benen om de inte håller tätt. Genom att blodet cirkulerar långsammare kan det bildas proppar. Därför är det bra om du undviker att sitta stilla eller stå upp länge.

Blodproppar som bildas i benens eller bäckenets vener kan lossna och följa med blodet och fastna i ena eller båda lungorna. Plötslig andnöd, hosta eller håll i sidan av bröstet när du andas kan tyda på att en blodpropp följt med blodet till lungorna och fastnat. Läs mer om blodpropp i lungan.
Blodproppar som har bildats i vänstra delen av hjärtat eller i halsens pulsådror kan också följa med blodet, men inte via venerna. Den här typen av blodproppar följer i stället med de så kallade artärerna, det vill säga de blodkärl som leder blodet från hjärtat och ut i kroppen.Det finns en något ökad risk för att du ska få en blodpropp om du är gravid. Det beror på att du har högre halter av hormonet östrogen i blodet och att blodet cirkulerar långsammare när den växande livmodern trycker på blodkärlen.

Våra hem blir alltmer fyllda av elprylar och vi förbrukar mer el än någonsin. Detta märks framför allt i våra kök – där köksapparaterna konkurrerar om utrymmet.
En säkring är en slags säkerhetsanordning som ska förhindra överbelastning i elektriska anläggningar. För att förhindra överhettning – och i värsta fall en brand – finns därför säkringar i varje fastighets elcentral.I nya eller nyrenoverade fastigheter har elecentralen så kallade automatsäkringar – som bryter strömmen när systemet överbelastas. Säkringen går då inte sönder – utan du kan enkelt återställa den genom att trycka upp den säkringsknapp som fallit ner. Där automatsäkringscentral är monterad finns även en jordfelsbrytare.

En rätt dimensionerad säkring bryter strömmen i en ledare om strömmen blir större än tillåten för ledaren ifråga. Detta kan ske vid en överbelastning eller kortslutning – då strömmen i ledaren överstiger dess dimension. En säkring kan även bryta strömmen om det finns ett installationsfel – eller fel i någon ansluten produkt.

Om du har problem med att proppen går hela tiden kan du titta på hur många watt exempelvis diskmaskinen drar. Så här kan du räkna ut hur många watt en säkring klarar:
Att byta ut ett gammalt proppskåp med gamla porslinssäkringar till en ny elcentral med automatsäkringar kan kosta mellan 3 000 – 15 000 kronor efter rotavdrag. Priset är oftast beroende på hur stor den nya elcentralen behöver vara. Att byta elcentral ökar säkerheten avsevärt i din fastighet – i synnerhet om du i nuläget har en äldre modell eller en elcentral som inte fungerar optimalt. Arbetet måste utföras av en elektriker.Felet kan bestå av att en vattenkokare och en brödrost belastar samma säkring. Du kan enkelt hitta detta problem genom att slå av någon av apparaterna och trycka upp den säkringsknapp som fallit ner. Om detta inte skulle hjälpa gör du en felsökning och testar säkring för säkring – enligt den instruktion som sitter intill elcentralen. Ibland följer jordfelsbrytaren med ner och då slocknar hela lägenheten eller huset.

Hur fungerar ett säkringsskåp?
Proppskåp och ampere I ett vanligt proppskåp sitter porslinssäkringar som tål olika mycket ström innan de löser ut och stänger av strömtillförseln. Man mäter hur stark ström är i ampere, förkortat A. Vanliga storlekar på proppar för hemmabruk är 6A, 10A och 16A. Cachad
Om strömmen bryts hemma beror det ofta på att jordfelsbrytaren eller en säkring har slagit ifrån. Orsakerna kan vara många, men det är oftast inget fel på elnätet. Här går vi igenom vad en säkring – eller en propp – innebär, och hur du kan hitta och åtgärda felet på egen hand.​​Sedan år 2000 är jordfelsbrytare ett krav i nyproducerade bostäder. Den bryter strömmen snabbt vid jordfel i elanläggningen eller i anslutna produkter. Elsäkerhetsverket rekommenderar att jordfelsbrytaren ska testas minst två gånger per år. Jordfelsbrytaren ger ett skydd mot såväl personskador som elbränder. Du kan alltså belasta 10 A-säkringen med 2 200 Watt. Om exempelvis diskmaskinen drar 1 800 Watt får du 500 Watt över till andra apparater som är kopplade till samma säkring. Överbelastas elledingen slår säkringen ifrån – och proppen går. Om jordfelsbrytaren slår ifrån kan det bero på flera olika orsaker. Kanske har du nyligen kopplat in eller hanterat någon elprodukt – eller använt den på fel sätt? Koppla då ifrån produkten och återställ jordfelsbrytaren.I äldre fastigheter utgörs säkringarna oftast av proppar, även kallade porslinsäkringar, eller keramiska säkringar. Om elsystemet belastas hårt – när exempelvis en vattenkokare och en diskmaskin går samtidigt – kan en eller flera säkringar gå sönder, och då bryts strömmen.

Om du byter propp – tänk på att välja rätt styrka. Det finns olika färger på gamla säkringar – och den propp som har gått sönder känns igen på att färgpricken (eller signalpärlan) i ena ändan har lossnat. Du byter då ut den trasiga proppen mot en ny där färgpricken har samma färg som bottenplattan i säkringshållaren. Elcentralen eller proppskåpet sitter oftast i hallen eller i en klädkammare. Där ska det finnas ett schema med en förteckning över vilken automatsäkring – eller propp – som gäller för vilken del av bostaden. Där ska det även tydligt framgå vilket rum det gäller, vilken belysning – eller vilken vitvara. Det här gör det möjligt att lokalisera var någonstans felet har uppstått. Om du har problem med säkringar som löser ut behöver du hitta orsaken. Genom att titta på säkringskåpet – eller proppskåpet – går det ofta att hitta felet på egen hand. Elcentralen kan sägas vara hemmets elektroniska nav, det är därifrån alla elledningar löper ut i fastigheten. Det är i elcentralen du hittar de säkringar som löser ut, om ledningarna blir överbelastade – eller om det sker en kortslutning i någon apparat som är ansluten.Om du bor i ett äldre hus – eller en äldre lägenhet som inte har renoverats på länge – kan det därför komma att uppstå fel. Elledningarna blir helt enkelt överbelastade eftersom det inte är byggt – eller anpassat – för dagens mängd av elektriska apparater.

När du fått fram den nya proppen, så ska du skruva ur den gamla och sätta i den nya. Du kan börja med att skruva ut propphuven ur elskåpet. Sedan skruvar du ur den trasiga säkringen. Se till att pricken på den nya proppen har samma färg som bottenplattan i hållaren.Det är bra att stänga av huvudströmbrytaren till proppskåpet innan du skruvar av den trasiga propphuven, för säkerhets skull. Strömmen kommer då vara av i hela huset, så ha en ficklampa med dig ifall du behöver.

Gick strömmen helt plötsligt? Förmodligen är det en propp som har gått. Det är enkelt att byta. Det du ska göra först är att hitta den trasiga proppen. Det gör du genom att öppna proppskåpet och leta efter den eller de proppar som gått. För att se vilken av dem det är så ska du kolla i änden på propparna. Där finns det en färgbricka. Denna indikerar amperen, eller strömstyrkan. När proppen har gått, så kommer denna färgplatta att ha fallit ner. Dock kan det hända att den inte har gjort det, då får du testa dig fram till vilken det kan vara.
När du har tagit reda på vilken propp det är som har gått, så ska du ta fram en ny propp. Du måste ha rätt propp för att ersätta den gamla. Detta görs även det genom att titta på proppens färgbricka. Det finns olika färgbrickor som motsvarar säkringens strömstyrka. Du ska därmed välja en propp med samma färg. Sdan kommer propparna olika storlekar för att det inte ska gå att skruva på fel propp i fel hål.Om du tar ut fel säkring (propp) i elcentralen inför ett arbete, kan en olycka ske. Dessutom kan det ta lång tid att få igång anläggningen om du inte hittar den trasiga säkringen. Vid alla elcentraler ska det därför finnas en aktuell gruppförteckning som visar vad som är anslutet till säkringarna. Propphuvar ska därför vara försedda med skyddsglas. Dessutom måste alla propphuvar finnas och vara hela. På nya propphuvar finns ett litet testhål för att inte glaset ska tas sönder. För att minska riskerna för olyckor och brand ska materiel och damm avlägsnas från elcentralen. Om olyckan är framme, till exempel vid ett säkringsbyte, ska du ha möjlighet att ta dig bort från olycksplatsen. I bostäder rekommenderas därför minst 0,8 meter fritt utrymme framför elcentralen.Obs! Allt arbete på centralen ska utföras av en auktoriserad elinstallatör eller registrerat elinstallationsföretag. Säkringsbyte och justering av gruppförteckningen kan dock utföras av annan som har kunskaper om åtgärderna.

Och ett Proppskåp är verkligen FULA! Och därmed ytterst tacksamma att gömma oavsett vad man gör. Även om det är “minidraperi” över, eller som i skräprummet häromdagen, ett helt draperi. Jag får många ”proppfrågor” och visar några små proppgömmor som jag snickrat ihop med hjälp av ”halvfabrikat”.
Jag ritade ett nytt kök, men hoppsan!! här dök det dök upp ett litet käckt proppskåp! Ingen av oss hade öppnat dörrarna, jag som skulle ha det helt öppet.Här i hallen lyste proppskåpet som en sol innan, som de ofta gör i äldre hus, dvs helt synliga! Satte upp skoskåp från Ikea som både hylla och förvaring under.

Hur dölja proppskåp?
Masonitskivan i botten likaså. När skåpet var uppsatt, sågade jag till och satt dit mellanväggen (med små vinklar) och en hylla som jag gjorde av ett hyllplan, så att U fick lite extra förvaring. Så här såg ut för länge sen. Det här lilla hänga-på-skåpet dolde iaf propparna.
Tack för bra tips som vanligt!! Vad kul det var att träffa dig på drömhuset i morse.var ju bara tvungen att tacka dig för en trevlig blogg när jag fick syn på dig.!!! Glöm inte att hälsa till Pernilla!! Kram från Helen

I övernattningslyan till familjen K från Borås fanns det inte heller nåt skåp till elcentralen. Ritade en enkel variant som snickaren kapade till och byggde av MDF.
Här läggs information in som ska synas under övrigt i kotakta oss boxen. Det går bra att lägga in länkar och telefonnummer, ex. verksamhetens egen sida Länk till annan webbplats. eller 073-1234567

Alla som är folkbokförda i Eksjö kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslag skiljer sig från synpunkter. Ett medborgarförslag är en möjlighet att lämna förslag på något nytt utöver ordinarie verksamhet. Alla medborgarförslag som kommer in är offentliga handlingar och behandlas politiskt.Dina synpunkter är värdefulla för att förbättra kommunens verksamhet, service och tjänster. En synpunkt kan vara ett förbättringsförslag, ett klagomål eller kanske beröm som du vill framföra. Din synpunkt skickas till berörd verksamhet, och om du så vill får du återkoppling på det du skickat in. Du kan också välja att vara anonym. Ibland kan propparna vara trasiga även om inte den lilla plattan har fallit av. När detta skett kan man prova sig fram genom att byta ut säkringen en åt gången. 3. Vissa vitvaror (kyl/frys, tvättmaskin, spis och diskmaskin etc) kräver fler än en propp för att fungera. För att i detta fall kunna avgöra vilken eller vilka proppar som har ”gått”, kan man titta på proppens baksida (den som är synlig utåt).Vaknade av en smäll i hallen och att mina fåglar blev helt skräckslagna. trodde nått hade trillan ner men när jag gick ut i köket och skulle tända lampan insåg jag att det var tamejfan proppen som hade gått..

4. I centrum av proppen sitter en mindre metallplatta (kan vara färgad som i bilden). Om denna metallplatta har fallit bort så vet du att denna proppen är trasig
TACK! När de enda säkringarna man någonsin kommit nära har varit automatsäkringar så blir man rätt ställd då en vanlig går, men tack vare detta så fixade det sig snabbt så här mitt i natten.

2. Börja med att kolla på säkringsschemat (du finner det i, eller i närheten av proppskåpet) för att hitta den propp som stämmer överens med det område/rum där strömmen har försvunnit.
Här har proppen gått hur många ggr som helst.Sista gången var den så het så den gick ej att röra.Den hade även gått en gång när vi inte var hemma.Känns obehagligt.

Så då var det bara att hoppa upp på nätet och kolla hur fan man byter skiten 😛 (tack till alla briljanta människor som insett att inte alla har tummen på rätt ställe och fixat denna sida)
7. Beroende på strömkällan (kyl, spis etc) har propparna en viss Ampere (skrivs A). Genom att återigen kolla på proppschemat får du reda på vilken Ampere som skall användas för strömkällan.Tack så mycket. Strömmen gick i halva lägenheten och jag trodde att dom höll på att fixa med något (fanns en lapp om det) så blev lite purken. Sen när jag märkte att strömmen bara var borta i ena halvan av lägenheten så kom jag efter lite sökande hit och lyckades åtgärda problemet. Thumbs up.