Posted on

Restaurang Aska Falkenberg

Vad som får Solhaga att lyfta är de aktsamt bakade bröden. Bullar, knäcke, kakor och levain, en fröjd för både öga och smaklökar, att njuta i soldränkt trädgård med hemblandad lemonad.

Eld, rök, kol och aska. Fyra komponenter som förvandlat den gamla stenladan på Skrea backe till en av Sveriges mest omsusade grillrestauranger. Bidragit till det har givetvis faktumet att det är gastrogänget bakom Prostens Pizza, Globalize Food Truck och Pine Ridge Brewery som ligger bakom. Men vad som fått det goda ryktet att spridas riktigt vida kring sedan öppningen för två år sedan är kombinationen svenska råvaror tillagade med globala bbq-metoder i tre hemmasnickrade smokers. Här samlas varje onsdag till söndag nya och gamla vänner runt långbord för att mumsa helgrillad rotselleri, karamelliserat sidfläsk och kantonesisk char siu med smak av honung och hoisinsås. För säsongen glödpinat med hjälp av Martin Nord från SmoKing Aces BBQ. Fingerlickin’ good!Det går att få vanlig fika, men givetvis är kakaobönan i bränn-punkt, även i flytande och fryst form. Varma och kalla choklad-drycker, glass, mousse, macarons, ett överdåd av fantasifullt smaksatta praliner och en synnerligen tung tryffeltårta. Fortfarande sötsugen? Både chokladprovningar och tillverkningskurser erbjuds.

– Den lagas på vad som finns runt husknuten och hos våra grannar. Till exempel terrine på fasan och jordgubbsdessert som smakar som att ramla framstupa i ett jordgubbsland när man var parvel, förklarar Johan.Rum att hyra, mjuka gräs-mattor och en prunkande täppa. Nybryggda drycker och hembakat. Och förstås: äpplen, äpplen, äpplen. Till synes oändliga mängder av fruktträd – cirka 250 stycken för att vara mer exakt, och många så låga att även barn kan plocka – förvandlas på Äppelgården till sötsaker, bröd, must och rårörd saft att njuta i Astrid Lindgren-miljö. Som att stiga tillbaka i tiden till barndomens somrar, då mor- och farföräldrar ställde till med klassisk kaffebjudning. Jan och Gunvi Olsson, som tog över odlingen och handelsträdgården i början av 2000-talet, driver inte längre kaféet, men Gunvis vida berömda äppelkaka har för evigt en hedersplats på matsedeln.Skottorps slott dyker upp i historieböckerna redan 1435. Själva herresätet uppfördes på 1670-talet och Karl XI och Ulrika Eleonora satte tonen när de firade bröllop följande årtionde. Den nuvarande byggnadsstilen empire är hovintendent Carl Fredrik Sundvalls idé. Ingen dålig miljö att förädla kakao i.Inte bara nöden är uppfinningarnas moder, utan även drömmen. I Sara Wennerströms fall både och. Fruktlös husjakt i Göteborg ledde till köp av sommarhus i Halland som hade uthus med bakugn – och därmed växte en hobby till eget bageri, samtidigt som lägenhet och jobb i storstan gavs upp.

Varbergsborna Rina Ratell och Johan Blidberg var nykära när de föll pladask för en 1800-talskåk i Falkenbergstrakten, obebodd sedan 1950-talet. Ett par veckor senare var paret rotade på en plats de inte ens ville lämna för att köpa mjölk. Passande, med tanke på att det var en gammal mejeribostad de köpt. Idag är övervåningen deras hem, medan bottenplan huserar kök och hungriga gäster. Deras då-och-då-öppna krog (hemsidan kungör de så kallade matkalasen) är familjens förlängda vardagsrum och paret har gått varsamt fram i sin renovering för att återskapa snarare än nyskapa. Och maten?
När Falkenberg prisades som årets ”värt en resa” på White Guide-galan i våras var det för att hela staden blivit grogrund för entreprenörskap och gastronomi. Raka motsatsen till ”för många kockar” helt enkelt. Och är det någon som vässat Falkenbergs förmåga att gå i bräschen för matkonst i världsklass så är det hotellet Strandbadens drygt årsgamla krog Köket. Galant ledd av Knútur Kristjánsson, med ett förflutet på Fäviken och Oaxen, har en kulinarisk mötesplats med skönt orubblig hemma hos-känsla vuxit fram. Sällan har något som låter så enkelt (kanapéer, rökt makrill, lammtartar och smörpocherad slätvar) förvandlats till en sådan smakfest, pricksäkert parad med ekoviner. ”Damn fine social dine!”, som de själva säger.– Ingen fattade vad vi skulle göra i lilla Slöinge, men jag var säker på att det skulle gå bra, skrattar Sara och påpekar att surdegssuccén har den generösa lokalkulturen att tacka.

Don’t understand a word? You can always use Google translate, but keep in mind that the translation won’t be 100% accurate. You can also visit our pages in English with the most essential information.
Lis Mejeri, Glommens Fiskekrog, Suseå Choklad, Skrea Ost, Eivor Gavie´s Syrade Grönsaker, Gastroprenören/Handlar´n Långås, Korshags Food, Tångagård, Globalize Foodtruck, Stålboms Konditori, Gårdsbutik Thuresson, Gudmundsgården, Solhaga Stenugnsbageri, Hermans Restaurang, Gits Gård, Annas Bakgård, Prostens Pizza, Aska World Wide BBQ, Matglädje i Halland, Ästad Vingård, Laxbutiken i Heberg, Slöinge Kafferosteri, Sörby Retreatcenter, Källsjö Mejeri, Lilla Napoli, Harrys Falkenberg, Smoking Aces BBQ, Ugglarps Grönt, Borgmästargården, The Pine Ridge Brewery, Restaurang Gustaf Bratt, Hallads Bär, Äppelgården, Falkenberg Strandbad, Peters Konditori, Gunnagård, Källdalens Trädgårdar, SIA Glass, Berte Qvarn, Hule Trädgård & Musteri, Ocean Hotel Och Rådhustorget No: 1AFalkenbergs Skafferi är en samling människor som brinner för god och bra mat. För samarbete och viljan att tillsammans ge Falkenbergs besökare det allra bästa. Tillsammans är ett ledord, och tillsammans med Destination Falkenberg skapades Falkenbergs Skafferi.Från villaområdet har du cykelavstånd till Falkenbergsortens Ryttarförening som erbjuder ridskola och uppstallning. Närheten till havet ger dig ett kort skrittavstånd till en ridtur längs stranden under höst, vinter och vår! Sommartid reserveras den fina strandstranden åt badande, picknickande gäster med eller utan spring i benen.

Som boende i Skrea har du förmånen till ett par riktiga guldkorn vad gäller restauranger på krypavstånd, Aska World Wide BBQ som tar barbecuen till nya höjder och Lisa Lemkes ”Prostens Pizza” som blivit vida känd. Lisa och mannen Marcus Nordgren med familj bor här på Prästgården i Skrea Backe och har skapat en härlig och familjär atmosfär att njuta av. Du som vill lära dig hur du skapar dessa fantastiska vedeldade pizzor går en pizzakurs!
Söker du mer aktivitet kanske vind- och kitesurf passar dig. I norra-mellersta delen av ovan nämnda strand finns en 300 m lång zon där du då kan hålla till. Här är dynerna inte lika höga som på Skrea Strand. Det är tillåtet att parkera bilen på delar av stranden, vilket gör det lätt att transportera utrustning.

Tröingeberg är en barnvänlig stadsdel i Vinberg Socken i nordöstra Falkenberg. Området ligger på ett litet berg, eller kulle, och karaktäriseras av Tröigebergsbacken som är en mycket lång backe. I huvudsak finns här villabebyggelse med vackra promenadvägar, skogsdungar och flertalet lekplatser i den gröna miljön. En F9-skola för ca 1000 elever är planerad till området och ska stå klar 2024. Den ersätter då två äldre skolor. I planen ingår trygga vägar till skolan. I närområdet finns en elljusslinga för den som gärna springer ett varv efter jobbet!
Har du hund blir du glad över närheten till väluppfostrade kompisar på Brukhundklubben vid Prästaliden. Här finns stora träningsplaner, agilityplan och kursverksamhet med duktiga instruktörer.Det finns ett övre och ett nedre Tröingeberg, eller gamla och nya Trönigeberg. I det övre området dominerar villor från 50- till 70-talen, varpå man fortsatte bebygga det nedre området efter 70-talet. Här finns ett vattentorn som inte är något vattentorn men som är ett konstverk i graffittistil, en tennisklubb, flera förskolor och en servicebutik. Öster om området övergår villabebyggelsen i en åkermark som avgränsas av Ätran strömmande vatten. Här kan det mycket väl bli bostäder framöver. Söderut finner du området Fajans & Östra Gärdet med fler lekplatser, skola, restauranger etc. I bakdelen av Tröingeberg, på cykel- eller promenadavstånd och bredvid Tröinge Ängar, ligger Falkenbergs station. Länstrafikens busslinje Falkenberg – Vessigebro – Ullared passerar här. Alldeles intill villaområdet ligger Falkenbergs Golfklubb som utöver en 18 hålsbana och 9 håls bana erbjuder en teknikbana med 5 korthål. Restaurangen erbjuder lunch under säsong, och har asiatiska alternativ på menyn. Konstcafét Ringsegården är en upplevelse och utflyktsmål dit du kan ta dig för att uppleva en härlig atmosfär. De är störst i Sverige på att erbjuda varierande och storslagna utställningar med konstverk och böcker. Här finns också en presentbutik. På Klitterbadet intill Strandbaden kan du motionsimma i 50-metersbassänger inomhus, träna på gym, koppla av i en bubbelpool eller bastu samt nå höga höjder på klätterväggen.
Simskolan har sitt främsta fokus på de yngre barnen. 
Andra saker som lockar långväga gäster är Vallarna nära Falkenbergs centrum, som erbjuder ett stort naturområde med rikt djurliv. Här sätts varje sommar upp en teater med Astrid Lindgren-tema, samt anordnas allsång och andra evenemang! Falkenbergsrevyn har sedan den startade på 80-talet vuxit till en riktig magnet och drar en publik om 25 000 personer årligen till Falkenbergs Stadsteater. Den visas även på SVT för en miljonpublik! Det händer i Falkenberg helt enkelt – välkommen att bosätta dig i området!

Genom området leder huvudgatan Österleden som övergår i Lasarettsvägen och tar dig vidare till Falkenbergs centrum på bara 15 minuter på cykel. På vägen finner du bland annat vårdcentral och kvinnohälsovård. Barnens favoritplats Vallarna ligger på vägen och nära centrum! Här finner du lekpark, mini-zoo, minigolf, parkourpark, boule center, discgolfpark och såklart Vallarnas friluftsteater!Skrea Strand är en av Sveriges mest populära stränder. De två kilometrarna fin sandstrand kantas av sanddyner, badstugor, restauranger och caféer. En lång badbrygga sträcker sig ut i havet i höjd med fantastiska resorten Falkenberg Strandbad, i folkmun kallat Strandbaden. Här kan du gott unna dig en spaupplevelse på hemmaplan med deras dagspaerbjudanden, eller ett besök i deras restaurang Köket! Även Ocean Hotel ligger på stranden och bjuder på upplevelser i restaurang och bar. Att området är omtyckt vittnar campingplatserna om! Hit reser man gärna tillbaka. Fyrstjärniga Skrea Camping lockar med sand mellan tårna, lata dagar bakom solglasögonen och stunder med familj och vänner, små och stora upplevelser! Det är en av Hallands största campingar och vi förstår varför området drar folk – Skrea är ett riktigt paradis! Som boende längs kusten bor du nära naturen. På den halländska strandängen springer strandskatan mellan tuvorna och söker föda och har du tur ser du tornfalken ryttla i jakt på sin. I området håller betande får och nötboskap landskapet öppet och här kan man ströva i timtal för att finna ro i själen och njuta av utsikten. Badstranden nedanför Ringsegård är en 2 km lång barnvänlig sandstrand med en stillsammare och mer naturnära profil än Skrea Strand. Här förbinds ön Bastuholmen med land via en stenpir. Prova krabbmete här! Norr om denna kallas stranden Hansagård. Söderut ligger Grimsholmen naturreservat.Obs! Inga uppgifter i detta formulär, varken dina eller mottagarens, sparas i våra register. Vi kommer därför inte heller att kontakta varken dig eller din vän utifrån detta.

Välkommen till Skrea – en tätort i Falkenbergs kommun, knappa milen från centrala Falkenberg. Här bor du i ett fantastiskt område nära naturen och med en rad upplevelser som konkurrerar om din uppmärksamhet! Skrea socken ligger vid kusten, med Ätran i norr och Susen i söder. Det är en slättbygd med långgrunda stränder vari det finns två naturreservat – Grimsholmen och Smörkullen. Här har funnits boplatser sedan stenåldern!Som boende längs kusten bor du nära naturen. På den halländska strandängen springer strandskatan mellan tuvorna och söker föda och har du tur ser du tornfalken ryttla i jakt på sin. I området håller betande får och nötboskap landskapet öppet och här kan man ströva i timtal för att finna ro i själen och njuta av utsikten. Du tar dig lätt till Stortorget på fina cykelvägar, med buss eller bil. Vill du ta tåget ligger det ca 15 minuter bort och här parkerar du lätt i anslutning till järnvägen. För daglig service finner du sommartid en butik på Hansagårds camping, annars finner du närmaste livsmedelsbutik i Hjortsbergs Centrum ca 4 km bort. Här finns också annan service som apotek, konditori, pizzeria, färghandel mm. Härifrån är det inte långt till ishallen eller Falcon Alkoholfri Arena på Kristineslätt. Om du gillar att spela dator kanske det är som så att du också vill äta när du är där, mitt uppe i spelet. Ofta spelar det ingen roll om det är ett vanligt datorspel eller om det är online casino man spelar på. Det är minst lika jobbigt att behöva gå ifrån. Här i artikeln får du en del tips på olika rätter som fungerar bra att äta när man sitter vid datorn. Dessutom kan man få en del tips på hur datorn och utrustning kring den kan skyddas mot matrester, vätskor och annat.Det finns en hel del att tänka på om man ska gå på en restaurang. Det är inte bara att gå ut och äta. Om man är ensam behöver man sällan tänka på att anpassa sig till vad andra vill. Om man känner för att gå på en BBQ-restaurang kan man göra det. Rör det sig däremot om en hel familj ska alla komma överens om vad man ska äta och mycket annat. Det ska dessutom funderas över vad man ska äta för rätt, hur länge man ska äta och när man ska gå till restaurangen. Men det räcker inte. Man måste också tänka på att ha lite koll på restaurangens hygien och liknande. Om maten inte sköts på rätt sätt, om man inte diskar i rätt temperatur och annat är risken stor att man blir sjuk. Det här bör man tänka på när man ska gå på restaurang och äta.

Här på sajten kan du bland annat läsa mer om hur du kan finna bra deals på olika restauranger. Ofta kan BBQ-restauranger ha en del erbjudanden som gästerna kan dra nytta av. Om en hel familj ska gå på restaurang kan det kosta en hel del och då kan en bra deal göra att man kan gå ut och äta lite oftare.
Oavsett om du ofta går på restaurang eller om du bara går dit någon gång ibland kan det vara bra att ha lite koll på vad som är bra att tänka på. Dessutom kan du som är i tankarna på att starta en egen restaurang få en hel del bra tips här.Hej och varmt välkommen till askaBBQ.se! Om du är intresserad av mat, grillat och restaurang överlag har du verkligen kommit till helt rätt sajt. Här är det precis det du kan läsa mer om.

Att starta en restaurang kan vara en stor dröm. För många går den aldrig i uppfyllelse utan det stannar helt enkelt som en dröm. Andra gör slag i saken och startar upp serveringar och mycket annat. Oavsett om man vill starta en restaurang eller om man bara vill fundera lite på saken kan det vara bra att veta lite mer. Här får du veta mer om hur det går till att starta en restaurang. Du får också veta mer om hur du kan finna bra leverantörer, om vilka olika typer av restauranger det finns med mera.
Aska är ett samarbete med ölbryggeriet The Pine Ridge Brewery och Globalize Food Truck – båda från Falkenberg. Premiären är satt till våren. Håll utkik på Facebook och hemsidan för mer information och bokning.Matkreatören, kocken och entreprenören Lisa Lemke är i farten igen. Den populära restaurangen Prostens Pizza, som hon driver i hemmet tillsammans med familjen, får nu tillökning av Aska, en bbq-restaurang där allt ska göras från grunden. Till och med röken bygger de själva. Som namnet antyder är det eld, rök, glöd och aska som är tillagningsmetoden och råvarorna hämtas från omgivningen. På Instagram utlovar Lisa allt från southern bbq och kinesisk char till helgrillad rotselleri och sydafrikansk brai.

Välkommen till himlamycketsverige! Här delar vi med oss av våra favoritställen i Sverige. Vi som ligger bakom sajten heter Anna-Lena Ahlberg och Karin Löwencrantz – läs mer om vilka vi är och tipsa oss gärna!
Ölen kom från The Pine Ridge Brewery, ett lokalt bryggeri. Jag testade på Jumping Jacks Hoppy Lager då David fick dra strået att köra bil och därmed dricka läsk. Lite synd att de inte hade några goa folköl eller alkoholfria val, då restaurangen ändå befinner sig så det krävs bil.

Efter en stund kom maten. Veggiebricka till mig och köttbricka till David. Lite väl saftiga pengar (200 kr vs 300 kr) kan jag tycka – speciellt för min veggiebricka som knappt innehöll något protein alls. Hade gärna sett nåt mer grillat här.
Men hej hörrni, nu är jag åter på svensk mark efter ett antal sköna dagar i Barcelona. Det klibbiga svenska sommarvädret verkar hålla i sig, trettio grader så här klockan 10 på förmiddagen, men vår regnmätare skvallrar om att det faktiskt har regnat här i Mölndal. Hurra! Nu är det ju inte vädret jag ska babbla om, även om det nästintill är ännu mer omöjligt denna sommar, utan jag ska ta med er på en barbequeutflykt som jag och David gjorde efter vi badat på Skrea Strand. Vi fick nämligen tips att besöka Aska BBQ som ligger en bit utanför Falkenberg så det var dit vi styrde våra saltstänkta kroppar för att hugga in på lite mat.Vinkade hejdå till ladan och Aska BBQ. Hit får vi ändå återkomma, men då om kvällen – jag tänker att det är riktigt mysigt att sitta här med alla ljus tända, äta en bit samt kanske vara med i deras quiz.

Familjedelning ingår i din prenumeration. Det innebär att du kan dela med dig av din prenumeration till resten av din familj. Med ett eget konto kan man anpassa innehållet precis som man själv vill, genom att följa olika ämnen och skribenter samt prenumerera på olika nyhetsbrev.
Vår nyhetsapp är riktigt bra för dig som uppskattar våra nyheter. Den är gratis att ladda ned och finns givetvis till både iPhone och Android. Med appen får du en snabb och bra upplevelse där du får möjlighet att själv styra över vilka nyheter som ska skickas som pushnotiser direkt till din telefon.

Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en uppskattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prenumeration.
2E Group, nordens ledande upplevelsekoncern, skapar upplevelser och möten för en bred publik. I koncernen ingår 2Entertain, Hansen Event & Conference samt Wallmans Nöjen. 2E Group AB (publ) med kontor i Stockholm, Göteborg, Oslo, Malmö, Växjö och Falkenberg är listat på First North med Remium som Certified Adviser.

För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.2Entertain strävar ständigt efter att höja gästupplevelsen och det har under en längre period varit gästernas önskemål att 2Entertain som producerar underhållningen på Vallarnas friluftsteater, även ska erbjuda någonstans att äta i anslutning till teatern. För att göra det på bästa sätt behöver man en erfaren partner med vana från restaurangverksamhet.

– Det kommer att byggas en riktig Upplevelserestaurang, en plats där våra besökare njuter av god mat gjord på närproducerade råvaror och där man trivs med alla sina sinnen. Naturen, atmosfären kring Vallarna och underhållningen här under alla åren, allt ska finnas med i tankarna när man slår sig till bords i sommar, säger Susanne Nilsson, VD på 2Entertain.
-Vi hade ambitionen att servera våra gäster den bästa maten i Falkenberg i direkt anslutning till Sveriges vackraste utomhusteater. Men vi kände att vi behövde hjälp utifrån för att kunna leverera våra högt ställda mål ifråga om kvalitet, berättar Janne Andersson, producent på 2Entertain.2Entertain initierar, producerar, marknadsför och säljer underhållning med hög kvalité till en bred publik på olika mötesplatser sedan starten 1987. Visionen är ständig utveckling av show & business. 2Entertain är delägare i Osloteatern Chat Noir, Stockholmsteatrarna Oscarsteatern, Intiman och China Teatern. 2Entertain driver också Lisebergsteatern i Göteborg och Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. 2Entertain, med kontor i Stockholm, Göteborg, Oslo och Falkenberg, är en del av 2E Group.

Vallarnas Upplevelserestaurang invigs i samband med premiären för årets föreställning Campa i klaveret- En hejdlöst rolig husvagnsbuskis söndagen den 1 juli. I ett restaurangområde som rymmer över 200 personer kommer det att bjudas på goda menyer med förstaklassiga råvaror i en fantastisk miljö som dessutom kommer att erbjuda mer än en härlig matupplevelse. När så en av stadens mest anrika restauranger, Gustaf Bratt, ifjol sorgligt nog brann ner, öppnade sig stora möjligheter för både produktionsbolaget och Falkenbergsentreprenörerna John Nilsson och Kristian Andersson, som med stor framgång drivit krogen i flera år.

För första gången i direkt anslutning till Vallarnas friluftsteater kommer det att byggas en riktig Upplevelserestaurang. Det är ett samarbete mellan Falkenbergsföretagen 2Entertain och Gustaf Bratt och restaurangen kommer invigas med pompa och ståt i samband med premiären för årets föreställning på Vallarna.
-Jag tror att många som bor i stan och de som reser hit på sommaren tycker det var väldigt tråkigt när Gustaf Bratt plötsligt låg i aska. Nu får vi en fantastisk chans att ge Falkenberg och inte minst 70 000 farsbesökare en upplevelse de sent kommer glömma. Både jag och John kände direkt att det var rätt beslut att samarbeta med Vallarna. Det handlar om hjärta i det man gör, precis samma energi och precision som vi står för varje dag i restaurangbranschen, har alla runt Vallarna visat genom åren, berättar Kristian Andersson, som äger Gustaf Bratt tillsammans med John Nilsson.När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

Här har vi blandat oss varsitt glas, Ante och jag. Den ena med Hendricks gin, den andra med The Botanist. En skvätt soda och så en grankvist enligt anvisningarna på flaskan. Kvisten stack så fint i näsan när doft, smak och känsel utmanades i en och samma ljuvliga klunk. Vi kom fram till att The Botanist funkade bäst ihop med tonicen, som var både kärv och mjuk. En fullträff helt enkelt, en helt vanlig fredag i Falkenberg.Men hur kom det sig egentligen att Falkenberg blev mitt hem av alla ställen på jorden, jag som kommer från Bohuslän och är inbiten göteborgare? Det är precis tio år sedan Ante och jag köpte Solhaga av ren slump, med tanken att ha det som sommarhus. Vi hade kollat på säkert femtio hus i hela västra Sverige, men det här var första gången som vi var helt överens. Vi tog det på ren magkänsla, även om vi visste att det skulle ta många timmar på målarstegen för att få ordning på torpet. Här är vi 2008, i närkamp med linoljefärgen.

Förutom innehållet i flaskan måste man också älska bäst-före-etiketten. Är inte helt säker på att den håller för en granskning av Miljö & Hälsa, men jag hoppas på det bästa.
Dessutom är Strandbadens finrestaurang Köket nominerat i kategorin Årets Stjärnskott. Här är en bild från vårt senaste besök på restaurangen då vi fick griskind serverad vid bordet av Knútur Kristjánsson som står för konceptet. Jag har varit där flera gånger och det är lika fantastiskt varje gång.Som de flesta informationsfilmer vill den klämma in precis ALLT det fantastiska med Falkenberg, på engelska med halländsk brytning. Och visst är mycket av det som visas i filmen fina grejer. Det är stränder, shopping, revyer, racing och toppenbra företagsklimat illustrerat av enorma fyrkantiga fabriker och ölflaskor på löpande band. Men småstadens dåliga självförtroende lyser igenom. Och tänk att inte ett enda ord nämns om den matkultur som nu är en av de främsta anledningarna till att folk vill åka hit och till och med bo här. Så snabbt kan utveckling gå när man jobbar ihop och har roligt.Journalist från Göteborg som började blogga 2009, med drömmar om ett bageri i ett förfallet uthus i halländska Slöinge. I februari 2011 öppnade Solhaga Stenugnsbageri utan att jag visste det minsta om vad jag gav mig in på. Den här bloggen handlar om min resa från amatör till entreprenör. Om recept, renoveringen av vårt hus från 1900, en älskad trädgård, livet i och runt bageriet.En del frågade hur vi kunde lämna Göteborg för landsbygden, där händer ju inte så mycket eller? Men oj så mycket roligt jag har haft tack vare det här kreativa matkollektivet där det ena ger det andra. När det gick bra för Slöinge pensionat startade vi bageri. Och när det gick bra för bageriet tyckte Daniel på pensionatet att det var dags att starta Slöinge kafferosteri istället för att jobba som ingenjör. Sådär håller det på, i en positiv spiral som jag hoppas för evigt ska fortsätta att skruva sig framåt genom tiden.

Häromkvällen satt Ante och jag och ojade oss fascinerat över den här gamla informationsfilmen från Falkenbergs kommun. Jag vet inte hur han hittade den, men den publicerades iallafall på Youtube för bara sex år sedan.Och apropå roligt – tillbaka till Stafsinge tonic som jag nämnde i början. Med så fina restauranger som Köket i Falkenberg, borde det inte finnas en lokal tonic? Såklart att det borde! I eftermiddags dök Johan Blidberg upp i bageriet. Ni som följt bloggen vet att han är kock, och jobbade på Solhaga ett par år medan han och sambon Rina Ratell drog igång sitt eget drömprojekt Lis Mejeri, som numera är hyllad hemmakrog i Stafsinge norr om Falkenberg. Och inte nog med det, numera tillverkar han även en egen tonic tillsammans med lokale entreprenören Alex Bennheden under ettiketten Stafsinge Tonic. Johan vet att jag älskar gin & tonic, så jag fick äran att bli en av de första försökskaninerna.

Så mycket visioner som bubblade. Här skulle byggas en ny matregion, dit folk skulle vallfärda. Jag var först inne på att jag skulle hjälpa till genom min roll som marknadsförare, men kom snart på andra tankar. Så mycket roligare det kunde bli att själv vara en del av allt detta. Lisa blev en av dem som verkligen peppade mig att dra igång bageriet 2011. Här är hon tillsammans med maken Marcus (som även jobbar på Solhaga ibland). Under tiden som har gått har Lisa och Marcus hunnit starta två restauranger – Prostens Pizza och Aska BBQ. Och jag har hunnit lära känna i princip alla som jobbar med hantverksmässig mat i den här kommunen.
Både Ante och jag jobbade på reklambyrå, men längtade efter ett annat liv. På närbelägna Gudmundsgården hittade vi broschyren Kulinarisk Resa genom Halland. Tänk att det fanns så många mysiga gårdsbutiker här. Och på Region Halland jobbades det med ett projekt som kallades MatHalland, för att stärka kulturen med små entreprenörer inom mat. Jag blev nyfiken och gick på en branschdag som arrangerades av regionen på Tjolöholms Slott hösten 2009. Där träffade jag en massa roligt matfolk, bland annat Lisa Lemke som var precis i början av en karriär med egna kokböcker och uppdrag som tv-kock.Hårt samarbete har tagit oss långt. Vi jobbar med, hos och för varandra. Vi köper varandras produkter, lånar utrustning och medarbetare av varandra när det kniper. Gläds med den som det går bra för, och tröstar den som hade en dålig dag. Delar med oss av kunskap och nya idéer. Alltid som kollegor, aldrig som konkurrenter. Här är jag ute och plockar fänkålsdill med Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt, en av mina bästa matvänner.Idag firar vi fredag med en extra fin gin & tonic – med den allra första flaskan från nystartade Stafsinge Tonic. För nu i veckan kom nomineringarna till White Guide 2018, guiden som listar de bästa restaurangerna i Sverige. Priser delas ut den 5 mars i en mängd olika kategorier. Falkenbergs kommun blir historisk genom att ta hem en nominering i kategorin Årets Värt En Resa. Det är första gången en plats är nominerad i guiden, och det finns nästan inte ord för hur stolt jag blir. (Viss varning för stor entusiasm i detta inlägg alltså, tänk även på att jag kan ha tömt minst ett av ovanstående glas innan vi kommer till slutet.)The Old Smokehouse har öppet för lunch, brunch och middag och man anordnar även musikevent, spelningar med mera. Beställ mat från à la carte-menyn eller testa deras BBQ plate om du vill prova lite av varje (och är extra hungrig). Pris cirka 400 kr per person.Förra året blev en grandios start för Holy Smoke BBQ i Bräcke utanför Höganäs i nordvästra Skåne. Det som började som ett intresse för rökt och grillat kött lockade många bbq-sugna och i år har Johan Fritzell utökat sin bbq-restaurang för att kunna ta emot ännu fler gäster. Köttet hämtas från världens alla hörn men också från lokala producenter.I sommar anordnas dessutom fyra matlagningskurser där du kan gå i skola hos bbq-mästare från USA och Sverige, bland andra Christian Hellberg och Tommy Myllymäki. Lär dig om rökteknik, hur man tillagar mat i grillgrop, men också knepen för vanlig snabbgrillning. Men skynda att boka – platserna tar snabbt slut.