Posted on

Ridgeback Till Salu

En Rhodesian ridgebacks päls kan variera från ljust vetefärgad till mörkt röd. Det finns hundar med vita tecken på bröst och tassar men det är inte vanligt. De flesta har svart nos men de kan också ha leverfärgad nos. Den korthåriga pälsen är praktisk och behöver ingen särskild pälsvård.Rhodesian Ridgeback är en stor, pampig afrikansk hundras från södra Afrika. Hundrasen, som också kallas afrikansk lejonhund, är från början en jakthund men som i Sverige är populär som sällskapshund och utställningshund.

År 1922 nedtecknades den första rasstandarden för Rhodesian ridgeback. Redan 1936 kom den första ridgebacken till Sverige men det var först på 60-talet som hundrasen etablerades på allvar i Sverige. Idag finns det ca 4200 hundar av rasen här.
Precis som hos många andra stora hundraser förekommer också höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED). Dessutom finns det inom rasen en hel del allergier.Det finns individer inom hundrasen som tyvärr har mer rädslor än vad som är önskvärt. En kombination med vaktegenskaper och rädslor blir jobbigt att hantera som hundägare. Det är därför inte en hundras man kan rekommendera till en oerfaren hundägare. Rhodesian ridgeback har en del hudproblem där det mest utmärkande är dermoid sinus som är en missbildning i huden. Dermoid sinus är medfött och innebär att det bildas ”rör” av hudceller som sträcker sig ner i underhuden och ibland så långt som till ryggraden. Röret kan vara så tunt som en sytråd och vara öppen i huden eller inte. Man har sett att defekten finns hos ca 3% av alla rhodesianvalpar. När man upptäcker en dermoid sinus brukar man operera bort den då det finns en stor risk att den blir inflammerad. Den här hundrasen härstammar från södra Afrika där man hade ett behov av jakthundar som var snabba, starka och uthålliga. Ursprungligen använde man hundarna vid storviltsjakt på lejon, därav namnet afrikansk lejonhund. Man jagade på ett sätt där man lät hundarna trötta ut eller ställa viltet så jägaren fick träff. Den vetefärgade pälsen var en fördel när hundarna rörde sig på savannen och knappt syntes i högt torrt gräs.Det här är en hundras som är lojal och intelligent. Hundrasen mognar långsamt och kan vara intensiv som unghund men med rätt uppfostran och mycket miljöträning växer den upp till att bli en trygg och trofast familjemedlem. Eftersom den tidigare avlades till jakt- och vakthund har den fortfarande sådana egenskaper som att de kan vara viljestarka, självständiga och vilja skydda sin ägare och familj.

Köpahund är Sveriges bästa annonsplats för hundar! På Köpahund vill vi att du som söker en ny familjemedlem och du som är uppfödare ska hitta varandra.
Svenska Kennelklubben är hundägarnas riksorganisation och företräder alla hundar och hundägare i Sverige. Med våra 300 000 medlemmar är vi en av landets största intresseorganisationer. Vi sprider information, utbildar och väcker debatt – och visar på den stora glädjen och nyttan med hund! .Vi hR fått valpar o de nu 4 veckor. Finns 2 hanar kvar till salu. Mer info under flik. Nästa valpkull 🥰bilder o info läggs löpande under min Facebook sida, finns här längre ner. Vi är en familj som bor på en liten gård på landet i Sävsjö där vi har liten uppfödning av Rhodesian Ridgeback, vi väljer endast ut de bästa till avel men främst är våra hundar våra familjemedlemmar och vi tar nån kull när det passar och känns bra. också håller på med kursverksamhet inom hund.

I vår avel är det mentala viktigt liksom hälsan. En mentalt stabil klok hund är betydligt lättare att ha i familjen, träna och det man har som mål. Man kan göra lite fel utan hunden blir ”fel”. I dagens samhälle krävs det också mycket av våra hundar mot förr då de var på gårdarna och inte följde med på olika sociala aktiviteter som idag och då krävs det stabilare nerver på våra hundar. Vi gör alltid mentaltest på våra hundar samt våra valpar.
Hälsan i vår avel är mycket viktig. Vi vänder och vrider info om hane till blivande kombination för valpkull. Vi kollar linjer bakåt samt själva kombinationen ihop. Vi vill ha låga inavelsgrader helst noll i flera generationer. Vi röntgar alla och DNA kollar det som behövs. Bra foder till valpkullen som är varierad gynnar ”bra magbakterier” och ger en bra uppväxt för skelett och immunförsvar tillsammans med rörelse för bygga muskler och ligament.Det finns lite olika varianter på en Akita och du kan få betala upp till 40.000kr för vissa. Rysslands president Vladimir Putin äger en Akita som heter Yume.

Precis som med alla hundraser så tillkommer det extra utgifter när du skaffar dig en hund. Förutom själva inköpspriset på hunden så är det mycket annat som ska betalas. Allt från regelbundna veterinärkontroller till mat, godis, leksaker och hundträning.Det är viktigt med social träning i tidig ålder för att en bullmastiff ska kunna acceptera främlingar. En Bullmastiff är beskyddande, envis och stark. Bullmastiff kan kostar cirka 20.000-30.000kr beroende på vilken uppfödare.Namnet Rottweiler Metzgerhunde har de fått från staden Rottweil och Metzgerhunde betyder slaktarhund på tyska. En Rottweiler kan kosta 20.000 till 55.000 kr beroende på om de har en eftertraktad stamtavla. Priserna på vissa hundraser kan verkligen chocka och ofta är det hundraser som kändisar eller kungligheter har då de blir populära. Även hundraser med en speciell stamtavla kostar extra mycket. Den dyraste hundrasen som har sålts är en tibetansk mastiff som såldes för nästan 12 miljoner kronor 2014. Den här hundrasen är lojal och kärleksfull till sin familj och personer den känner men är mer reserverad till främlingar. Därför är det ett måsta att träna en afganhund i tidig ålder. En afganhund kan kosta allt från 10.000-24.000kr beroende på uppfödare och stamtavla.Löwchen är en hundras med silkeslen päls och som även kallas för ”litet lejon” eftersom klippningen på deras päls påminner om ett lejon som också är deras signum. En renrasig Löwchen är idag väldigt ovanlig att få tag på vilket gör den till en av de dyraste hundraserna idag. Vill du ha en Löwchen kan du få betala upp till 90.000kr. Bullmastiffen är en stor och kompat hundras som förr kallades för ”skogsvaktarens natthund” då man på 1800-talet använde just bullmastiffen för att fånga tjuvskyttar. Det är faktiskt en av de absolut största hundraserna.Ursprungligen var den irländska varghunden avsedd för att jaga vargar och större villebråd men är idag en sällskapshund. En renrasig irländsk varghunds valp kommer att kosta dig 17.000-25.000kr

Hur gammal blir en rhodesian ridgeback?
10 till 12 årRhodesian ridgeback / Livslängd
Lämna inte en Samojed ensam för länge, de trivs bäst med att vara med sin familj. Ett smeknamn de har är ”leende” hunden då deras ansiktsuttryck ser ut som att den ler hela tiden.Vissa hundraser anses som en status symbol i vissa länder och därför är priset högt på dessa. Andra saker som också spelar in är om de har en speciell stamtavla eller om det bara finns få av just en speciell hundras gör också att priset blir högre.

Det här är en glad och lojal hund som sällan skäller den kallas även för den ”snälla jätten”. Sankt Bernhards är en riktigt mysig familjehud och den älskar familjelivet.

Chow Chow är en lurvig kompakt hundras som är envis och självständig. Det är en hund med ett björnliknande utseende och många tycker den ser ut som en lurvig nallebjörn.
Bulldogg är en hundras som är rolig, snäll och envis. De går även bra ihop med andra sällskapsdjur om de tränas för det i tidig ålder. En bulldogg är en mysig sällskaps- eller familjehund.Det här är ingen hundras som du skaffar första gången då den kräver mycket träning och uppfostran. Och ha i åtanke att detta är en hundras med en stark jaktinstinkt.

Dogo Argentino är en muskulös hundras med långa ben som har sitt ursprung från Argentina. Det här är en hundras som inte skäller mycket, är lojal, kärleksfull, tålig och självsäker.

För en fransk bulldogg får du betala minst 20.000kr men priset blir dyrare beroende på stamtavla och uppfödare. Men räkna inte med att få en fransk bulldogg för under 20.000kr.
Den franska bulldoggen ”fralla” är en liten hundras som blivit populär de senaste åren vilket har gjort att priset också har ökat. Fransk bulldogg är liten men en modig hundras, de är även kärleksfull, lojal och levnadsglada.De kräver mycket motion och träning i tidig ålder för att kunna socialisera sig med andra djur. Annars kan de vara väldigt högljudda och skälla en del. Beroende på vilken art av Faraohund kan du få betala upp till 60.000kr. Akita är en stor hundras som kommer från de bergiga regionerna i norra Japan. Det är en lugn och tystlåten hundras men som är stark, modig och en perfekt vakthund eller sällskapshund då den är lojal till sin ägare och familj. Samojed anses av många vara en av de vackraste hundraserna i världen och det är en hund som passar för ett hem med allergiker. Du kan få betala upp till över 70.000kr för att få en Samojed hund.

Hur är det att ha en rhodesian ridgeback?
Rhodesian ridgeback är en stark, kraftfull hund som kan vara bestämd och envis. Den är lugn och självsäker hemma, men väldigt vaksam mot främlingar. Det är inte en ideal ras för en förstagångsägare, utan behöver uppfostras och få tidig social träning av en erfaren ägare.
Faraohunden är en elegant och smal hundras som har sitt ursprung i Malta. Men det har även hittats kvarlevor av hundar som påminner om faraohunden i Egypten från långt tillbaka i tiden.Faraohunden är självständig, glad, lojal med mycket energi.Hundrasen kräver mycket motion men också mental stimulans. De har sitt ursprung i Tyskland och hör till de äldsta-, men även mest omtyckta hundraserna.Dogo Argentino är en lugn hund och passar utmärkt som familjehund. För en Dogo Argentino-valp får du betala någonstans mellan 19.000-30.000kr beroende på vilken uppfödare.

Afghanhunden är en av de äldsta hundraserna i världen och älskar att springa i full fart, de är också viga och kan hoppa högt. Faktum är att det är en av de hundraserna som springer snabbast i världen.
Varför vissa hundraser är dyrare än andra beror på flera saker. Bland annat kan priserna stiga på vissa hundar om det är kändisar eller kungligheter som har en viss ras som blir populär.Man kan lätt luras av det gulliga och lurviga utseendet en Chow Chow har men de kan lätt nafsa på dig om den känner sig hotad och har ett ilsket temperament om den inte uppfostras bra i tidig ålder.Den Tibetanska Mastiffen är en stor tibetansk hundras med en tjock och lång päls likt ett lejon. Deras ursprung är från Tibet, Kina, Indien, Mongoliet och Nepal. I första hand används de för att vakta boskap i de bergiga regionerna.Var medveten om att en bulldogg har ofta hälsoproblem med andningen då ansiktet är tillplattat men det kan även förekomma ögon- och hudproblem på den här hundrasen. Priset för en bulldogg ligger kring 15.000-20.000kr beroende på uppfödare.

Samojed är en vit vallhund från norra Ryssland som ser ut som en fluffig gosedjurshund. De används även mycket för att dra slädar och vid polarexpeditioner. Samojed är en snäll, lojal och beskyddande hund. De kommer att skydda sin ägare och familj mot främlingar.

Men kom ihåg att det inte bara är inköpspriset på en hund du ska ha råd med. Det tillkommer även massa extra kostnader med att skaffa en hund som exempel mat, försäkring, träning. leksaker och veterinärkostnader.
Du kanske mest känner igen Sankt Bernhardshund från Astrid Lindgrens tv-serie ”Saltkråkan” där Tjorven hade en Sankt Bernhardshund vid namn Båtsman. En renrasig Saint Bernard-valp kostar mellan 15.000-25.000kr. En tibetansk mastiff kan kosta uppemot över 60.000kr. Den dyraste tibetanska mastiffen som sålts är en med guldfärgad (röd) päls som såldes i Kina för 12 miljoner kronor. Hundrasen har även på senast tid blivit en symbol för status i Kina. Vart Chow Chow har sitt ursprung från början vet man inte riktigt men man tror att den kommer från Mongoliet från början och vart senare introducerad i Kina. För fler hundra år sedan användes Chow Chow som vakthund vid tempel för att skrämma bort onda andar.Rhodesian ridgeback är en lättskött ras när det gäller pälsvård. Det räcker om man borstar den korthåriga pälsen med en borsthandske av gummi en eller två gånger i veckan.

Rhodesian ridgeback är en stark, kraftfull hund som kan vara bestämd och envis. Den är lugn och självsäker hemma, men väldigt vaksam mot främlingar. Det är inte en ideal ras för en förstagångsägare, utan behöver uppfostras och få tidig social träning av en erfaren ägare.
Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Rhodesian ridgeback riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker. Rhodesian ridgeback kan drabbas av en särskild medfödd missbildning i huden (dermoid sinus) och alla nyfödda valpar bör screenas för detta. Likt många raser kan den även drabbas av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel. Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.Det finns dokumenterat att hottentotterna i Sydafrika använde hundar med hårkam på ryggen som jägare och sällskapshundar från åtminstone 1400-talet. Dessa hundar avlades för att jaga storvilt, att spåra och fånga bytet, men inte attackera det. När de hade fångat sitt byte skällde de för att informera jägaren. På 1800-talet parade europeiska nybyggare dessa hundar med sina egna mastiffer och spårhundar, vilket gav oss den rhodesian ridgeback som vi känner i dag. Numera används få av hundarna som jakthundar; i stället är de vakt- och sällskapshundar. Rhodesian ridgeback är en stor, enfärgad, aktiv ras med kort päls och en distinkt hårkam som går längs ryggen. Det är en kraftfull och smidig hund som är 61–69 cm i mankhöjd och väger 30–39 kg som vuxen. Pälsen har en nyans från ljust vetefärgad till mörkt röd. En rhodesian ridgeback behöver ett par timmars motion varje dag. Den har starka jaktinstinkter och bör bara släppas lös i säkra områden för att springa fritt, och först när man är säker på att den kommer på inkallning.

Löwchen, eller lilla lejonhunden som den också kallas, är en sällsynt ras. 1973 var den världens mest ovanligaste. Då fanns det bara 65 av dem, nu finns fler. Den anses vara en allergifri hund. Normalvikten är runt 6 kilo och kan som mest kosta kring 25 000 kronor.
Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-out

Lejonkungen? Nej, men i nomadkulturerna i Kina, Tibet och Nepal används den för att skydda fåren från leoparder. Den kan bli 83 centimeter hög och väga runt 70 kilo. Den kan ta upp kampen även mot varg. Den är intelligent och perfekt för familjen, men inte för nybörjaren. Kostar runt 60 000 kronor om du har otur.Saluki kallas också för den persiska vinthunden. Hunden användes förr för jakt. Den är snäll, smart och lättlärd. Normalvikten är runt 18-27 kilo. En Saluki kostar cirka 20 000 kronor.

Vilken hundras är mest tillgiven?
Bordercollie. Den smartaste hundrasen är också den mest behövande. Bodercollies är arbetsnarkomaner som lever för att göra sina ägare nöjda. När du sätter i gång med att träna deras lydighet samt annan träning, lär de sig väldigt snabbt och minns det man lärt dem för resten av livet.
Rottweiler är en av världens fyra dyraste raser, enligt luxxory.com. Här finns också hunden som tar upp kampen mot vargen. Se listan på världens (nej, inte Sveriges) 10 dyraste hundraser. Är din hund med på listan?En allt vanligare hund i Sverige som användes flitigt under andra världskriget. Kommer från tyska orten Rottweil. Kan kosta så mycket som upp emot 50 000 kronor.Rasen från 1955 är en mix av karpatiska vargar och schäfern. Den har en naturlig jaktinstinkt, så tidig social träning krävs. Den är expert på kroppsspråk och gillar att vara en del i en grupp, vare sig det är hundar eller människor. Kostar runt 80 000 kronor men är förbjuden i Sverige. Däremot är den erkänd som ras av FOI som Sveriges kennelklubb lyder under. En stark och dominant hund som är snäll mot sin ägare men inte mot främlingar. Väger 50-60 kilo. Hunden har sitt ursprung i norra Japan, nu finns också en amerikansk Akita. Pris ska enligt Luxxory kunna uppgå till 35 000 kronor på sina ställen. Den här afrikanska ståtliga hunden kräver sin ägare. Den behöver mycket, och avancerad, träning och har bra läkekött. Den är social och känslig. Den är cirka 75 centimeter hög och väger runt 15-25 kilo. Priset? Cirka 25 000 kronor, på några ställen i världen.

Maltas nationalhund kallades för harhundar på Malta eftersom de användes i harjakten. I Sverige får inte vinthundar användas till riktig jakt. Väger cirka 27 kilo. Kostar i värsta fall runt 55 000 kronor.

Hur snabb är en Ridgeback?
Rhodesian Ridgeback – 40km/h.
Namnet kommer från det sibiriska samefolket. Den används som renhund. De är väldigt snälla och inte så bra vakthundar. Däremot skäller de när någon kommer in på deras territorie. Priset ligger på 40 000 kr, enligt Luxxory.com.En bra familjehund men rekommenderas inte för nybörjare. Vill du köpa den här rasen, som heter Perro sin pelo del Peru, ska du förstå hundspråk. Den är livlig och gillar att leka med andra hundar.

Vilken är den dyraste hunden?
1. Tibetansk mastiff – 60 000 kronor.
Degenerativ myelopati är en neurologisk sjukdom som drabbar ryggmärgen och yttrar sig som en fortskridande vinglighet utan samtidig smärta. Symptomen börjar i bakbenen för att i ett senare skede även drabba frambenen. De flesta hundar som utvecklar sjukdomen är än åtta år och i dagsläget saknas behandling.Pälsfärgen får variera från ljus till röd vetefärg. Lite vitt på bröst och tår är tillåtet, men större vita fläckar på bröst, buk, och ovanför tassarna är inte önskvärt. Mörkt nosparti och mörka öron är tillåtet.

Rhodesian ridgeback är känd för att vara lojal och intelligent och med sin bakgrund besitter den också en hel del vakt- och jaktinstinkter. Det är viljestarka och relativt självständiga hundar som gärna tar på sig uppgiften att skydda sina ägare och familjer. En del ridgebacks besitter mer rädslor än vad som är önskvärt vilket i kombination med dess vaktegenskaper kan vara en utmaning. Därför är den här rasen inte det bästa valet för en oerfaren hundägare.Rasen etablerades officiellt 1922 av en man vid namn Francis Barnes. Några år senare registrerades hunden av den sydafrikanska kennelklubben och namnet ändrades från rhodesian lion dog till rhodesian ridgeback. Namnet kommer från åsen (”ridge” på engelska) av bakåtväxande päls på hundens rygg och det land där rasen först registrerades, Rhodesia (nuvarande Zimbabwe). Till Sverige kom den första ridgebacken 1936, men det var först på 1960-talet som rasen etablerades på allvar.

SLO är en immunmedierad sjukdom som resulterar i kloavlossning hos i övrigt helt friska hundar. Sjukdomen är ett resultat av att immunförsvaret av misstag angriper kroppens egen vävnad, vilket resulterar i inflammation och kloskada/kloavlossning. En SLO-drabbad hund tappar ofta så gott som alla klor inom loppet av några månader. Sjukdomen kan inte botas men det finns behandling som kan lindra symptomen.
Rhodesian ridgeback är i allmänhet friska hundar men precis som andra raser förekommer en del sjukdomar inom rasen. Ridgebacks är överrepresenterad avseende immunförsvarsrelaterade sjukdomar, däribland allergi. Höftleds- och armbågsledsdysplasi förekommer, men ofta av relativt lindrig karaktär.

Varje hund är unik och utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund. En del ridgebacks har lätt för att gå upp i vikt och de är också kända för att stjäla mat från köksbänkar. Se till att inte lämna någon mat obevakad inom räckhåll för hunden.

Rhodesian ridgebacks utmärkande drag är den ås av päls som löper längs ryggen i motsatt riktning mot resten av pälsen. Den korta pälsen kräver ingen särskild vård.
En rhodesian ridgeback mognar långsamt och den kan vara ganska intensiv som valp och unghund. Om du funderar på att skaffa en hund av denna ras så räkna med att du kommer att få lägga mycket tid på uppfostran. Du måste också vara beredd på att den här hunden behöver riklig miljö- och socialiseringsträning för att växa upp till en trygg, harmonisk hund.En rhodesian ridgeback kräver en kärleksfull och konsekvent uppfostran. Den har en återhållsam inställning till främlingar, men det är viktigt att hunden inte utvecklar en rädsla för främmande människor. En tidig och målmedveten miljö- och socialiseringsträning är därför en viktig del i en ridgebacks uppfostran.

Rhodesian ridgeback är aktiv och energisk. Den är framavlad för långa jaktpass och är atletisk och uthållig. Även om det är relativt ovanligt idag så finns det ridgebacks som används i praktisk jakt, och de är särskilt duktiga viltspårhundar. Idag hålls rasen främst som sällskapshund, men dess ägare måste vara beredd på att ridgebacken behöver mycket motion. Det är en hund som är idealisk för löpning, cykling och vandring – en riktig långdistanslöpare. Inomhus är ridgebacken i allmänhet en lugn och tyst hund, så länge den har fått sitt aktiveringsbehov tillfredsställt. Rasen är förhållandevis anpassningsbar och kan trivas i många olika levnadsförhållanden och livsstilar.Rhodesian ridgeback härstammar från södra Afrika där den initialt föddes upp för att hjälpa de afrikanska bönderna i jakten på vilt. För detta ändamål krävdes en snabb, stark, uthållig och modig hund som skulle trötta ut bytet, i synnerhet lejon. Hunden skulle också fungera som vakthund på gårdarna. Rasens ursprung är till viss del okänt men man tror att den uppkom genom en korsning mellan inhemska sydafrikanska hundar och hundar som togs med av europeiska kolonisatörer under 1600-talets mitt. Rasen som vi känner den idag började utvecklas först omkring mitten av 1800-talet.

Vilka är de dyraste hundraserna?
De 6 dyraste hundraserna i världen är Tibetan Mastiff, Samojed, Chow Chow, Löwchen, Akita och Faraohund. Varför vissa hundraser är dyrare än andra beror på flera saker. Bland annat kan priserna stiga på vissa hundar om det är kändisar eller kungligheter som har en viss ras som blir populär.
Cirka 3% av alla ridgebacks föds med så kallad dermoid sinus vilket är en missbildning i huden. En sträng av hudceller sträcker sig ner i underhuden och i allvarligaste fall ned till ryggmärgen. Många av dessa dermoid sinus blir infekterade och kan orsaka stora problem hos hunden, varför rekommendationen är att avlägsna dem kirurgiskt. Arvsgången för dermoid sinus är okänd.Rhodesian ridgeback är en kraftfull och atletisk hund som kan vara både envis och stark. Det kräver målmedvetenhet och tålamod av ägaren. Liksom alla hundar ska ridgebacken tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Jag heter Marika Hollstedt och bor på underbara Färingsö i utkanten av Stockholm med mina härliga Rhodesian Ridgebacks. Sedan år 2001 har jag utbildat mig och förkovrat mig inom det mesta som har med hund att göra. Som t. ex. hundars mentalitet, anatomi, hälsa och hundträning. Till vardags äger och driver jag sedan år 2002 Mikis Hunddagis i Bromma. Genom att studera och arbeta med en flock bestående av 12-30 hundar av olika raser och mentalitet varje veckodag sedan år 2002 tror jag mig ha lärt mig en hel del om hundars mentalitet och givetvis hundhantering och träning. Jag är även utbildad Instruktör inom SBK. Detta är fantastiskt roligt och givande då jag är en inbiten hundmänniska. Det är ett privilegium att få arbeta heltid med hundar.
Att ”bli med valp” från Mirathi innebär att du har ett livslångt stöd från mig som uppfödare. Jag kommer att finnas där för dig/er som valpköpare i både med- och motgång. Förhoppningsvis vill du/ni hänga med på valpträffar, kurser och andra roligheter. Det är oerhört viktigt för mig att vi har kontakt med varandra då jag vill kunna följa alla individer och veta att dom har det bra, samt kunna utvärdera varje kull. Hur blev dom? Hur mår dom i vardagen? Osv.Tack vare Harry blev jag totalt förälskad i rasen och år 2004 kom min alldeles egna hane in i mitt liv, Anzantras Chief Cherokee ”Aragorn”. Efter några år då Aragorn mognat var längtan efter en till Ridgeback stor. År 2008 importerade jag min första tik från Norge, Kangelanis Impressive Enya ”Enya”. Tätt efter Enya, år 2009 kom min andra tik, Anzantras Indra Mirathi ”Indra” in i mitt liv. 2013 stannade min härliga hane Mio (Mirathis Dreamcatcher) kvar hemma och 2017 föddes min nya tik Juno (Mirathis here to Stay). 2019 importerade jag Mali (Kiss from Maleficent Sliúnce Zambesi) från Tjeckien och 2020 flyttade Mios`dotter hit, Vilda (Vackra Vilda Miocha Indaani Mirathi). Vi gör många roliga saker ihop som t. ex. lydnadsträning, utställningar, viltspår, skogspromenader, leker och myser osv. Jag älskar deras knasigheter, galna race i skogen och att bara.. vara med dom:) Mina hundar lever som fullvärdiga familjemedlemmar och jag älskar varje minut tillsammans med dom!

Varför har rhodesian ridgeback?
Rhodesian ridgeback härstammar från södra Afrika där den initialt föddes upp för att hjälpa de afrikanska bönderna i jakten på vilt. För detta ändamål krävdes en snabb, stark, uthållig och modig hund som skulle trötta ut bytet, i synnerhet lejon. Hunden skulle också fungera som vakthund på gårdarna.
En Rhodesian Ridgeback som mår bra, har ett innehållsrikt och aktivt liv är den mest underbara vännen och familjehunden man kan önska sig. Att få ge andra Ridgebackälskare och framtida Ridgebackägare möjligheten att leva med en Rhodesian Ridgeback och uppleva allt som det innebär känns fantastiskt!Välkommen att kontakta mig om du har frågor om vår underbara ras, om du är intresserad av någon av min hundar eller framtida valpkullar.En hund har precis som oss, både bra och mindre bra egenskaper. Jag som uppfödare har ansvaret att efter bästa förmåga försöka stärka önskade egenskaper och förbättra de mindre önskade egenskaperna när jag planerar mitt avelsarbete. Att använda helt friska hundar i avel är för mig en självklarhet. Jag lägger ner stor tid och planering inför en valpkull och tillsammans med min egen erfarenhet av hund och mitt eget kritiska öga använder jag ett antal olika verktyg. T. ex. mentalbeskrivningar eller mentaltest som ofta finns att tillgå, hälsokontroller, ledröntgenresultat mm. Min strävan kommer alltid vara att försöka föda upp sunda, rastypiska hundar som mår bra och fungerar väl i vår stundtals lite väl ”snabba” vardag.

Vid ca 1,5-2 års ålder mentalbeskrivs varje kull. Tidigare använde jag mig av ”MH” men har nu gått över till den nya officiella mentalbeskrivningen BPH- .Beteende- och personlighets- beskrivning hund. Det är ett sätt för mig att utvärdera kullens mentala egenskaper. Det är både roligt och lärorikt att vara med om en mentalbeskrivning 🙂 Detta är också någonting som varje valpköpare åtar sig att vara med på när man köper en valp av mig.En liten och selektiv uppfödning av Rhodesian Ridgebacks, även kallade ”Afrikansk Lejonhund”. Namnet ”Mirathi” kommer från det Afrikanska Swahili och betyder ”arv”.

Vilken är den starkaste hunden i hela världen?
Den tibetanska mastiffen är en av de mest imponerande och kraftfulla raserna som finns, även om det inte råder någon enighet om att det är den starkaste hunden. Skriven och verifierad av Biolog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez.
Första gången jag kom i kontakt med en Rhodesian Ridgeback var år 2002. Den Ridgebackhanen heter Harry och började då på mitt hunddagis. En betydelsefull hund och som är värd att nämnas då mitt liv inte hade tagit den inriktningen den tagit om jag inte träffat honom!Vid ca 1-1,5 års ålder höftledsröntgas (HD) och armbågsledsröntgad (ED) varje kull. Detta är någonting som varje valpköpare åtar sig att vara med på när man köper en valp av mig. Nedan hittar du information om mig och Kennel Mirathi. Även kortfattad information om hur jag tänker kring avel samt vad det innebär att köpa valp från mig. Min ambition och förhoppning är att föda upp Rhodesian Ridgebacks som är sunda och friska både mentalt och fysiskt. Hälsa och mentalitet är oerhört viktigt för mig och ligger alltid i fokus i min uppfödning. Självklart vill jag även föda upp hundar som är rastypiska med passande exteriör enligt rasstandard.Rhodesian ridgeback är en självständig hund med en stark vilja och en stark jaktinstinkt. Den är hängiven sin familj, och även vaksam och beredd att försvara det som anförtrotts den. Det är inte en hund som bjuder in främlingar med viftande svans, men den är inte heller ovillig när det kommer till att lära känna nya människor. Rhodesian ridgeback är en ras som bäst passar för erfarna hundägare, och om du vill lära dig mer om denna aktiva hundras kan man läsa mer längre ner på denna sida. Här på Djurportal.se kan man även hitta både valpar och vuxna rhodesian ridgebacks till salu.

Rasen kan dock vara en utmaning vid möten med andra hundar. Den bör vänjas tidigt vid främlingar och hundar och socialisering är a och o för att få en trevlig hund. Den anpassar sig lätt till familjens aktivitetsnivå och är en bra sällskapshund med människor som vet hur de ska etablera ledarskap och erbjuda social närhet, kontakt och mentalt stimulerande uppgifter. Det är med andra ord inte en hund som passar en förstagångs-hundägare. Jaktinstinkten är stark och det krävs tidig och ihärdig träning för att lära hunden att komma tillbaka när den har fått upp doftspår på viltet. Ätbara belöningar fungerar oftast bäst, medan hårdhet och upprepning har en negativ effekt. Rasen är smidig och stark, men inte särskilt träningskrävande för en erfaren hundägare. Rasen gör sig bäst när den får springa fritt också, så det är viktigt att ge den möjlighet att röra sig utan koppel på stora inhägnade områden. Övningar som stärker samarbetet och som lär hunden att komma när den kallas på bör tränas och belönas dagligen för att bibehålla en härlig hund som inte blir destruktiv.
Utvecklingen av dagens ras började troligen när holländska kolonisatörer anlände till Kapkolonin i södra Afrika runt 1650. Deras jakt- och vakthundar blandades med de inhemska stammarnas jakthundar, som hade den karakteristiska kammen på ryggen. Rasens ursprungliga uppgift var att spåra storvilt (särskilt lejon), vanligtvis i grupper om två eller tre, och att hålla dess uppmärksamhet med mod och smidighet tills jägaren anlände. Idag är rasen dock nästan uteslutande en sällskapshund.

Pälsen är kort, tät, slät och glansig och kräver lite arbete med en borste eller en fuktig tvättlapp en gång i veckan. Rasens utmärkande drag är ryggens kamm av päls, som bildas av att pälsen växer i ett ca 5 cm brett bälte från axel till höft i motsatt riktning mot resten av pälsen. Godkända färger är ljus wheaten till röd, eventuellt med lite vitt på bröstet och mörkare nos och öron. Hanhundar blir 63-69 cm höga och tikar 61-66 cm. De väger runt 32-36 kg.
Med jämna mellanrum ordnar vi syskonträffar där vi och våra valpköpare får möjlighet att träffas för att utbyta erfarenheter och se hur både kullsyskonen och hundar från de andra kullarna har utvecklats. Vi träffas för en rejäl långpromenad med våra hundar på vackra Skäralid och samlas därefter för en gemensam grillkväll hemma hos oss.Billinge Gårds Kennel was founded in 2005 by Helena Färlevik and Martin Wiklund. Our kennel is situated on the countryside in Skåne and we breed our dogs in an home environment. We have a great interest in showing our dogs and are happy to support our dog owners. If you’re thinking about getting a Rhodesian Ridgeback or is interested in knowing more about the breed, you are most welcome to contact us.

För våra utställningsintresserade valpköpare finns det med jämna mellanrum möjlighet att delta i handlerkurser som hålls i parken eller atriumgården på Röstånga Gästgivaregård. Där lär vi oss att visa upp våra hundar på bästa sätt för framtida utställningar.
BPH är en trevlig aktivitet för att lära känna sin egen hund ännu bättre och även ett bra verktyg för uppfödare att följa utvecklingen över tiden hos sin ras.

Vi som driver Billinge Gårds Kennel är Helena Färlevik och Martin Wiklund. Vår kennel grundades 2005 och bedrivs i hemmiljö på landet i skånska Billinge. Vi har ett stort intresse av att ställa ut våra hundar och finns gärna till hands för våra valpköpare. Om du funderar på att skaffa en Rhodesian Ridgeback eller är intresserad av att veta mer om rasen, är du varmt välkommen att kontakta oss.
Här söker du enkelt bland alla annonser som ligger upplagda på hemsidan. Du kan söka antingen på ett sökord eller fylla i fler kriterier som blir grunden för din sökning. Senare kommer du få upp en resultatsida med alla annonser som matchade din sökning, där klickar du på den annons du är intresserad av att läsa mer om. Just nu finns det 0 säljesannonser på hemsidan – kom tillbaka snart för fler!

Om din valp är renrasig så följer det med en stamtavla utfärdad från Svenska kennelklubben (SKK) med valpköpet. Där står valpens och hans släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödarens namn och adress, valpens vaccinationer stämplas också här. Detta registreringsbevis/stamtavla är ett måste om din valp är renrasig!
Om din valp endast har ett registreringsbevis från Statens Jordbruksverket så betyder det att den finns i deras register (vilket det är lag på) men den har inget som talar om att den är renrasig och därmed räknas den som blandras och du kan inte därför ex försäkra den som renrasig valp.Dessa hundar kan nå hastigheter på upp till 56km/h trots sin storlek, hanarna kan bli hela 85cm höga och väga upp till 46kg. Borzois är fantastiska familjehundar som är hängivna sina ägare, men de kan vara reserverade mot främlingar.Dalmatiner har mycket uthållighet och kan springa non-stop i timmar, vilket har gjort dem populära bland människor som tycker om att jogga eller cykla med sina hundar. Denna ras är mycket intelligent och kan tränas för en mängd olika syften, men de måste utsättas för nya situationer ofta för att förbli lugna och sociala.

Jack Russel terrier är otroligt snabba och smidiga, men de är också en av de mest envisa hundraserna som finns. De är kända som världens snabbaste ”lilla” hundras och kan nå hastigheter på 48km/h.

Hur mycket kostar en rhodesian ridgeback?
En rhodesian ridgeback kostar ungefär 20 000–25 000 kr beroende på uppfödare, stamtavla och hundens ålder.
Anledningen till att jag tog med den Italienska Vinthunden i listan är egentligen inte för den är snabbast utan för att den är extremt snabb för sin (lilla) storlek.Weimaraner föddes upp i Tyskland och användes ursprungligen för jakt på storvilt som vildsvin och björnar, varför de ofta kallades för de ”grå spökena” av lokalbefolkningen.

Dessa hundar är uppfödda för att jaga småvilt som gnagare och kaniner, vilket är anledningen till att de ofta jagar bilar eller andra saker som rör sig snabbt.
Italienska Vinthundar är en av de minsta hundraserna i hela världen, men de kompenserar för sin ringa storlek med snabbhet och intelligens. Trots att de är en av de minsta typen av Greyhound så kan de springa upp till 40km/h.

Denna hundras är nära besläktad med de jakthundar som ses på den amerikanska kontinenten. De kommer från Afrika söder om Sahara, där de användes för jakt och för att vakta campingplatser.
De har ofta långa- och starka steg vilket gör att de kan täcka mer mark med varje steg. Detta beror på att deras benmuskler har mycket elasticitet, vilket gör att de snabbt kan sträcka sig och sedan dra ihop sig igen.Skotska Hjorthundar föddes upp för uthållighet och hårdhet i det skotska höglandet, men de kan också tränas för en mängd andra ändamål. Dessa hundar är en av få raser som officiellt har erkänts av Vatikanen som en helgonhund.Basenjis introducerades till västvärlden av den engelske upptäcktsresanden Harry Johnston i hans expedition av Uganda mellan 1887 och 1892. 1933 erkändes dessa hundar av American Kennel Club som en variant av den afrikanska Basenji.Många som äger en hund vill kunna springa med den, därför är det viktigt att se till att din hundras har rätt kroppsbyggnad för löpning. De snabbaste hundarna är vanligtvis också väldigt smarta och lydiga, vilket gör dem till perfekta husdjur för aktiva familjer som tycker om att delta i hundsporter som Agility.

Dessa hundar kan nå maxhastigheter på 56km/h och de deltar ofta i tävlingar. Engelska Pointers är medelstora hundar. De är lojala, vilket gör dem till fantastiska husdjur så länge de får den motion som de behöver dagligen.
Whippeten är en liten vinthund som ursprungligen föddes upp som jaktkamrat i England, där den idag är en av de mest populära hundraserna. Den här rasen är otroligt snabb och kan nå hastigheter på upp till 56km/h, vilket är samma som för en Borzoi.

Border Collien framavlades på de brittiska öarna som en arbetshund för alla ändamål, och den är idag känd för sin intelligens och lydnad mot kommandon. Den är otroligt smidig och atletisk, men är en hund som behöver mycket motion för att må bra.
Dessa hundar kan nå hastigheter på upp på 48km/h och de är bäst lämpade att bo i hushåll där de får komma ut och röra på sig mycket, det är en hundras som gärna följer med ut på joggingrundan. Dessa hundar är otroligt energiska och behöver mycket motion dagligen.

Borzois härstammar från Ryssland. Dessa hundar föddes upp för att jaga bland annat rävar och kaniner. Borzois har använts som kungliga jaktkamrater sedan 1500-talet och deras härstamning kan spåras så långt tillbaka som 1200 f.Kr.
Dessa hundar är smidiga varelser som älskar att arbeta såväl som att leka, vilket är anledningen till att de älskar att vara med människor och ha ett jobb att göra.Å andra sidan kan husky springa förhållandevis snabbt under flera timmar och har otroligt bra uthållighet. Den klarar av att springa upp över 10 mil om dagen och används främst som draghund tack vara sin uthållighet då den kan dra slädar etc. långa sträckor utan vila.

De flesta hundraser gillar att springa, vissa snabbare än andra. Oavsett om det är efter en boll eller med andra hundar. Vissa hundraser är extremt snabbt tack vare sin anatomi och kan komma upp i hastigheter upp till 70km/h.
Dessa hundar är bäst lämpade för kallare klimat, eftersom de har tjocka pälsar som skyddar dem mot kylan. Tillsammans med dragen i ansiktet och den atletiska kroppen är det en hund med vargliknande utseende.

Hur många rhodesian ridgeback finns det i Sverige?
År 1922 nedtecknades den första rasstandarden för Rhodesian ridgeback. Redan 1936 kom den första ridgebacken till Sverige men det var först på 60-talet som hundrasen etablerades på allvar i Sverige. Idag finns det ca 4200 hundar av rasen här.
Labrador retrievers är den överlägset mest populära hundrasen i världen, eftersom de utmärker sig i en otrolig mängd olika uppgifter och kan tränas för att utföra praktiskt taget alla typer av arbete.

Den har också väldigt bra uthållighet, vilket gör att den kan springa utan att bli trött i timmar, vilket gör den perfekt för hundsporter som Agility eller Flyball.
De behöver minst två timmars daglig motion till skillnad från de flesta hundar som klarar sig med mindre än halva tiden. Dessa hundar är några av de snabbaste raserna i världen och når hastigheter på upp till 48 km/h.De är intelligenta, med en hög grad av lydnad vilket gör dem lätta att träna. De har hög uthållighet och energinivåer samt är otroligt snabba. Om du vill ha en lydig, frisk och atletisk hund så är detta rasen för dig så länge du själv orkar med tempot som krävs. Dessa hundar har ett kraftfullt doftsinne och kommer att jaga efter alla byten som flyr från dem, till den punkt där de till och med kan springa ut i trafiken om deras instinkter slår in. Det är även en hund som är bra på att vakta. Vissa hundraser är historiskt uppfödda för att vara snabba för att klara olika uppgifter. Tävlings- och jakthundar är exempel på hundar springer snabbt. En del hundar har en hög toppfart, vissa är uthålliga när det springer långa distanser och vissa hundar är bra på båda delarna. Siberian Husky används som slädhund, vilket är anledningen till att de är kända för sin snabbhet och otroliga uthållighet. Dessa hundar föddes upp av Chukchi-stammen i Sibirien som en uthållighetsslädhund, där de kan dra tunga laster i hastigheter om 16-25km/h väldigt långa sträckor. Basenji är kända för sin unika förmåga att avge ett joddliknande ljud som kan höras i flera kilometer, men de skäller inte som andra vanliga hundraser. De är snabba och kan komma upp i hastigheter om 40km/h.Dalmatiner är uppkallade efter den dalmatiska kusten i Kroatien, där de ursprungligen föddes upp. De är nära besläktade med flera andra raser, bland annat Engelska Pointer som jag nämner här nedanför.