Posted on

Rikshem Helsingborg Mina Sidor

Hyr du din bostad tillsammans med någon, och en av er vill säga upp sin del, gäller tre kalendermånaders uppsägningstid. Tre kalendermånaders uppsägningstid gäller alltid om ni inte har avtalat om något annat. Använd blanketten nedan och skicka per post eller inskannad via e-post till ditt ortskontor. Om du ska säga upp din del av avtalet, kan det inte ske via BankID.

Om du vill säga upp ditt hyreskontrakt är det några saker som är viktiga att tänka på. Uppsägningstiden är tre månader och du behöver lämna in din uppsägning skriftligt.
Vi skickar en bekräftelse till dig när vi har tagit emot din uppsägning. Om du inte fått en bekräftelse inom sju (7) dagar, behöver du ta kontakt med ditt ortskontor.

Uppsägningstiden för ett lägenhetskontrakt är vanligtvis tre kalendermånader. På ditt hyreskontrakt framgår vilken uppsägningstid du har för ditt kontrakt. Uppsägningstiden börjar räknas vid månadsskiftet efter det att vi har fått in din uppsägning.

I Helsingborg bor du nära havet och har även närhet till Danmark. Här är Rikshem ett av de största privata fastighetsbolagen med stort utbud av hyresrätter. Våra lägenheter i Helsingborg förmedlas via Rikshems egen kostnadsfria bostadskö.
Oavsett om du söker lägenhet för boende redan idag eller vill ställa dig i kö för framtida boende, är du välkommen att registrera dig som bostadssökande hos oss. Registrera dig då som bostadssökande hos oss. Att registrera sig som bostadssökande hos oss är en liten insats som kan leda till en hel del. Som nyckeln till ditt nästa boende.Vi har lägenheter i flera områden runt om i Helsingborg. Allt ifrån de äldre delarna i Helsingborgs centrum till bostadsområden med närhet till grönska, parker och stränder.

Så fort du har registrerat dig i Rikshems bostadskö på Mina sidor börjar du samla bopoäng. Du kan då söka bland våra lediga lägenheter i Helsingborg och anmäla ditt intresse för intressanta bostäder. Registreringen är gratis och öppen för alla som fyllt 16 år. Du registrerar dig snabbt och enkelt på Mina sidor.Även om vi kanske misstänker att det är någon av dina vårdnadshavare som läser det här, så går det så klart alldeles utmärkt för dig själv att registrera dig för att samla bopoäng. Välkommen!

Lägenheterna i Malmö, Storstockholm (Södertälje, Sigtuna, Märsta och Upplands Väsby) och Uppsala/Knivsta hyrs ut via regionala bostadsköer. De har sina egna kösystem – Boplats Syd, Bostadsförmedlingen i Stockholm och Uppsala bostadsförmedling.Alla föräldrar vet hur fort tiden går. Småttingarna som nyss lärde sig gå, började vips i skolan och i nästa ögonblick är någon annan nummer ett. Oavsett var i ”växa upp”-karusellen du befinner dig, är det en bra idé att börja samla bopoäng. Och nu är det alltså möjligt redan från 16 år.

Att samla bopoäng hos Rikshem kostar ingenting och registreringen är öppen för alla som fyllt 16 år. Så snart registreringen är klar börjar bopoängen rulla in. Ju fler insamlade bopoäng, desto större chans att få den där drömlägenheten när den väl dyker upp. Ja, när ni båda är redo att ta steget så klart.
Ditt exemplar av hyreskontraktet är en värdehandling. Var rädd om det och förvara det på ett säkert ställe. Läs kontraktet och alla bilagor noga så att du vet vad som gäller, om du till exempel vill hyra ut lägenheten i andra hand. Vi är glada att du snart ska flytta in och bo hos oss på Rikshem. För oss är det viktigt att din inflyttning och ditt boende blir så bra som möjligt. Vi har samlat och listat viktiga saker att tänka på innan du flyttar in. För att få el till ditt nya boende krävs två avtal, ett med en elleverantör och ett med elnätsföretaget som äger elnätet där bostaden ligger. Logga in på Mina sidor för att hitta din elnätsägare.

Kontakta en elleverantör och välj vilket elavtal du vill ha. Om du inte gör det kommer du att bli anvisad en elleverantör. Det betyder att elnätsföretaget hänvisar dig till ett elhandelsföretag som ger dig ett tillsvidarepris. Det anvisade priset är oftast mycket dyrare än om du själv tecknar ett elavtal hos den elleverantör du själv vill ha.

I din hyra ingår en bredbandsuppkoppling på 1 Mbit/s som du själv beställer via Zmarket. Där hittar du också alla tillgängliga hastigheter och leverantörer för just din bostad. Du väljer helt fritt mellan dessa om du vill ha en snabbare uppkoppling. För att beställa, gå in på rikshem.zmarket.se
För att säkra att din post hamnar på din nya adress behöver du göra en flyttanmälan hos Adressändring. Gör det i god tid (minst fem arbetsdagar innan) så att myndigheter och företag får information om din nya adress. Gå in på adressandring.se för att göra en felanmälan och få mer information.

När du flyttar in ska du folkbokföra dig på adressen. Gör en flyttanmälan hos Skatteverket. Gå in på skatteverket.se och uppge lägenhetsnumrets fyra siffror som du finner på ovanför din lägenhetsdörr.

När du flyttar in i din lägenhet kvitterar du ut nycklar till lägenhetens lås. Du får dessutom en nyckel eller tagg som går till tvättstuga, soprum och andra gemensamma utrymmen. Nycklarna lämnas ut till dig som kontraktsinnehavare. Det är därför viktigt att du har med kontraktet på lägenheten samt legitimation när du hämtar ut nycklarna. Detsamma gäller om du har fått ett garagekontrakt. Om du inte själv har möjlighet att hämta ut nycklarna, ska den som kommer i ditt ställe ha fullmakt, sin och din legitimation.

Du som bor i Rikshems lägenheter behöver ha en hemförsäkring. Vi erbjuder alla nyinflyttade hos oss, tillsammans med Trygg Hansa, två månaders hemförsäkring kostnadsfritt.
Sensorn är en liten, trådlös och batteridriven dosa som sitter på väggen i din hall eller i ditt vardagsrum. Via 4G-nätet skickar dosan automatiskt data med jämna mellanrum. Datan ger oss möjlighet att säkerställa en jämn uppvärmning och ett bra inomhusklimat i våra fastigheter.Ta reda på om din fastighet är ansluten. Gå in på rikshem.zmarket.se och ange din gatuadress. Är din fastighet ännu inte ansluten, kontakta ditt ortskontor och få reda på vad som gäller i ditt hus.På din hyresavi hittar du objektsnumret för din lägenhet. Ange alltid detta nummer vid kontakt med oss. Objektsnumret är inte detsamma som lägenhetsnumret i din adress. Det senare är Skatteverkets lägenhetsnummer och används endast vid till exempel elavtal eller adressändring. Dina hyresavier finner du under Min hyra på Mina sidor.Om du önskar fler nycklar eller taggar kontaktar du oss. Du bekostar extranycklar och extrataggar själv. När du flyttar återlämnar du samtliga nycklar och taggar.

Om det finns ett extralås som installerats av tidigare hyresgäst har fastighetsägaren inget ansvar att tillhandahålla nyckel till detta. Vi lämnar självklart den till dig om vi fått den från den föregående hyresgästen. Vill du som ny hyresgäst ha ett nytt lås eller en ny nyckel bekostar du detta själv. Hör av dig till ditt ortskontor.
Du får tillträde till din lägenhet tidigast den dag hyreskontraktet börjar gälla. Om dagen infaller på en lördag, söndag eller annan helgdag, får du enligt hyreslagen flytta in första vardagen därefter. Ditt ortskontor meddelar dig vilken tid du kan hämta dina nycklar till lägenheten och fastigheten.

Du beställer de tjänster du önskar genom att besöka beställningsportalen på portalen.openuniverse.se och söka fram din adress. Via portalen kan du beställa en gratis bredbandstjänst på 0,5 Mbit/s, samt din kollektiva tv från Telenor. Du kan också ringa till Telenor på 020–222 222 för hjälp och beställning.
Rikshems öppna nät innebär större valfrihet för dig som hyresgäst. De flesta av våra fastigheter är anslutna till öppet nät vilket innebär att bredband och tv ingår i din hyra. Ta gärna en titt här, på våra vanliga frågor och svar innan du kontaktar oss. Här samlar och besvarar vi vanliga frågor från våra hyresgäster. Möjligheten är stor att vi redan har svaret på din fråga här. Tutar det upptaget? Vid vissa tidpunkter när kundtjänst har öppet är belastningen högre än vid andra tillfällen. Ett tips för att slippa väntetid i telefonkön är att ringa när belastningen på kundtjänst är lägre.

Störningsjouren och Rikshems kundtjänst har samma telefonnummer: 010-70 99 200. När kundtjänst har stängt för dagen kopplas ditt samtal automatiskt vidare till jouren. Störningsjouren har öppet dygnet runt. I en del av våra bostadsområden planeras för omfattande ombyggnationer, bland annat stamrenoveringar. Lediga lägenheter i dessa områden hyr vi därför ut med korttidskontrakt. Om du tecknar ett korttidskontrakt behåller du dina poäng i Rikshems bostadskö. På Mina sidor kan söka lediga lägenheter med hjälp av poängen efter att din spärrtid har gått ut.

Med ett korttidskontrakt får du inget besittningsskydd, utan är skyldig att flytta när ditt kontrakt går ut. Avtal gällande avstående från besittningsskydd ska du underteckna vid avtalsskrivandet och det ska godkännas av hyresnämnden.
Lägenheter med korttidskontrakt hyr vi ut i befintligt skick och enbart nödvändiga reparationer blir utförda. Du kan inte göra tillval på dessa bostäder. Lägenheter med korttidsavtal hyr vi ut via Ledigt just nu.

Om du tappar bort en nyckel ska du omgående anmäla detta till ditt ortskontor. Du står själv för kostnaden för låsbyte. Om inte alla nycklar finns kvar när du flyttar blir du ersättningsskyldig för ett låsbyte.
När du flyttar in i din lägenhet kvitterar du ut nycklar till lägenhetens lås. Du får dessutom en nyckel som går till tvättstuga, soprum och andra gemensamma utrymmen.Om det finns ett extra lås som installerats av tidigare hyresgäst har fastighetsägaren inget ansvar att tillhandahålla nyckel till detta. Har vi fått nyckel till extralåset av föregående hyresgäst så lämnar vi självklart den till dig. Vill du som ny hyresgäst ha ett nytt lås eller en ny nyckel bekostar du detta själv. Hör av dig till oss i så fall.

Från den dagen du flyttar in har du ansvar för lägenheten. Ta hand om din lägenhet på ett bra och skonsamt sätt. Här har vi samlat råd och tips som hjälper dig.
Det ska vara enkelt att vara kund hos oss på Rikshem. På Mina sidor hittar du det mesta du behöver veta runt ditt boende. På startsidan ser du aktuella nyheter för ditt bostadsområde och det hus du bor i. Här hittar du även snabbvägar till våra tjänster, som din hyra, felanmälan, bokning av tvättstuga och vanliga frågor och svar.

Vi tillämpar först-till-kvarn principen, vilket betyder att är du först att anmäla intresse så kommer du att få bilplatsen du sökt. Detta utifrån att sökvillkoren har uppfyllts. Tänk på att säkerställa att tillträdesdatumet fungerar för dig innan du tackar ja.
Ägs bilplatsen och lägenheten av samma dotterbolag kommer hyran för bilplatsen på din hyresavi. Annars kommer du att få två hyresavier, en för bilplatsen och en för lägenheten.

Uppfyller du villkoren att få hyra bilplats kommer du att få hyreskontrakt skickat till dig via e-post. Avtalet behöver du signera elektroniskt via BankID.
Vi har flera områden där du som inte bor hos oss är välkommen att hyra bilplats. Tänk på att det då tillkommer 25% moms på bilplatshyran. Detta i enlighet med mervärdeskattelagen.Vi på Rikshem erbjuder bilplatser både utomhus samt i garage. Du söker parkeringsplats och garage genom att logga in på Mina sidor. Under rubriken Samla poäng registrerar du dig för vilket område du vill hyra bilplats på. Våra lediga bilplatser hittar du sedan under Ledig just nu på rikshem.seDu får särskild information i samband med kontraktsskrivningen om din bilplats har nyckel eller en tagg. Du kan läsa mer om var du kan hämta ut nycklar samt hur du gör när du ska lämna tillbaka dem under Nycklar & Lås på Mina sidor.Du som är hyresgäst hos oss och hyr bilplats i annat område kan behöva betala 25% moms på din bilplats. Detta enligt Skatteverkets regler. Reglerna säger att lägenhetsavtalet och bilplatsavtalet ska vara knutna till samma bolag för att bilplatsen ska vara momsbefriad. Rikshem har flertalet dotterbolag, vilket innebär att bilplatsen i vissa fall kan bli momsbelagd även fast du är bostadshyresgäst.

På vissa orter förmedlas våra lediga lägenheter via regionala bostadsförmedlingar. För att söka dessa lägenheter registrerar du dig i respektive bostadskö:
När du bor hos Rikshem räknas även boendetiden för ditt aktuella hyreskontrakt som poäng. Om du säger upp din lägenhet, men står kvar som bostadssökande, räknas poängen från det datum du registrerat dig som sökande på Mina sidor. Det vill säga att boendetiden tas bort i samband med uppsägning av hyreskontraktet. Boendetiden nollställs även vid lägenhetsbyte.Som bostadssökande hos Rikshem kan du registrera dig från det du fyllt 16 år. Din anmälan gör du på Mina sidor. Du får en poäng per dag från och med den dagen du registrerar dig. Har du varit registrerad hos oss i ett år har du samlat på dig 365 poäng. Din anmälan är personlig och kan inte överlåtas eller ärvas av någon annan. Det är heller inte möjligt att registrera en medsökande. Du kan söka max sex lägenheter samtidigt. Du kan tacka nej till max fyra erbjudanden under en period på sex månader. Tackar du nej till fler blir du spärrad från att söka andra lediga lägenheter de följande sex månaderna. Får vi inget svar på ett erbjudande tolkar vi det som ett nej och lägenheten erbjuds till andra kunder. Har du tackat ja till ett erbjudande, men sedan ångrar dig blir du spärrad i ett år och poängen nollställs. När du registrerar dig anger du om du är intresserad av lägenhet, studentlägenhet, parkering eller förråd. När du söker lägenhet hos oss godkänner och accepterar du att Rikshem får hämta in boendereferenser hos nuvarande och tidigare hyresvärd. Vi tar kreditupplysning på alla sökande som är aktuella för visning och kontrakt. Du kan när som helst gå in på Mina sidor och lägga till eller ändra din registrering.För att söka våra lediga bostäder behöver du registrera dig och samla poäng. Det gör du enkelt på Mina sidor. Registreringen är gratis och öppen för alla som fyllt 16 år. Registrera dig i dag – ju förr desto bättre! Lediga parkeringsplatser och förråd publiceras här under Ledigt just nu. Tilldelningen sker efter först till kvarn-principen, det vill säga att den som först gör en intresseanmälan erbjuds kontrakt. Vid stor efterfrågan på parkeringsplatser kan det i vissa fall begränsas vilka sökande som kan göra en intresseanmälan, till exempel endast hyresgäster i området. För att behålla dina poäng behöver du uppdatera din intresseanmälan minst var tolfte månad genom att logga in på Mina sidor. Vi rensar våra register automatiskt och en raderad sökprofil kan inte återställas. Det gäller oavsett om raderingen skett genom den automatiska rensningen eller om du själv har raderat din profil.De lägenheter som är lediga för uthyrning via Rikshem publiceras här under Ledigt just nu. Lediga lägenheter fördelas bland dem som aktivt anmält sitt intresse samt uppfyller de kriterier som anges i vår uthyrningspolicy.Du kan välja att prenumerera på lediga lägenheter, studentlägenheter, parkering eller förråd som matchar din intresseanmälan genom att registrera det på Mina sidor.

Vid uthyrning av lägenheter med korttidskontrakt behåller du dina poäng – poängen nollställs inte. Sökande blir spärrad i sex månader, men kötiden räknas upp under spärrtiden.
Halmstad är en hamnstad i södra Halland med närhet till både hav och långa stränder. Genom staden rinner ån Nissan. I Halmstad är
Rikshem en etablerad fastighetsägare av samhällsfastigheter. Under de senaste åren har vi kompletterat beståndet med nybyggda lägenheter i bra lägen.

I oktober 2020 togs de första spadtagen för Rikshems allra första hyresrätter i Halmstad. Sammanlagt har det byggt 359 nya lägenheter fördelade på tre byggprojekt och områden i staden.I Halmstad har Rikshem ett stort antal samhällsfastigheter, som Rikshem äger och förvaltar. Halmstad kommun ansvarar för den verksamhet som bedrivs i respektive fastighet, exempelvis äldreboende eller förskola.I det nya centrala bostadsområdet Västra Förstaden har Rikshem byggt 175 nya hyresrätter och i Fyllinge 92 hyresrätter. I Västra Förstaden, som ligger i ett av Halmstads mest attraktiva lägen, flyttade de första hyresgästerna in hösten 2023.