Posted on

Rolex 5513 Maxi

Kaplans är ett familjeföretag i tredje generationen bestående av Kaplans Auktioner och systerbolaget Kaplans Guldsmedsverkstad. Kaplans Auktioner är Nordens ledande auktionshus på smycken, silver, ädelstenar och klockor. Kaplans Guldsmedsverkstad är en exklusiv guldsmedsaffär som finns i samma lokaler som auktionshuset. Till oss kommer kunder som vill köpa, sälja, värdera och omarbeta varor.För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.

Passande nog erbjuder vårens kvalitetsauktion på Kaplans, Klockkvaliten den 18 maj, inte mindre än 27 st Rolexklockor av olika modeller och tillverkningsår till försäljning. Vi har frågat Georgios Batselas, chef för Kaplans Klockvärdering mer om den enorma attraktionskraft som Rolex besitter.
När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

Kaplans når en stor publik av köpare i Storstockholm och Sverige, de Nordiska länderna och resten av världen. Vi har över 200 000 registrerade kunder och våra auktioner följs regelbundet av tusentals stamkunder och viktiga handlare, både genom personliga besök och över Internet.Genom att vi i ett hus samlar värderingstjänster, auktioner, butiksförsäljning samt guldsmedsverkstad har vi förmåga att erbjuda våra kunder unika lösningar till ett mycket konkurrenskraftigt pris.Bud är bindande och det tillkommer köparprovision på upp till 20 procent på det klubbade beloppet samt en slagavgift på 50 kr. På våra klubbauktioner gäller inte ångerrätt.Det var inte bara fiktiva agenter som bar Submariner. Brittiska flottan specialbeställde en version av modellen till sina attackdykare under 1960- och 1970-talet i versioner som inte såldes till allmänheten. Dessa benämns som Milsubs (military Submariners) och är en annan av de stora samlarversionerna. Till den tredje generationen, som fasades in under mitten av 1980-talet, introduceras safirglas och vattentätheten höjs till 300 meter. 2009 genomfördes den senaste estetiska uppdateringen av modellserien, då den likt flera andra av Rolex sportmodeller fick en lite tjockare så kallad Maxi-boett men som fortfarande mäter 40 mm.

När Rolex lanserade den första referensen 6204 av modellen Submariner under klockmässan i Basel 1954 hade modellen långt ifrån den lyxstatus som den förknippas med i dag. Rolex ambition var att skapa ett verktyg för dykare med en funktion som tidigare inte erbjudits på marknaden – ett dykur vattentätt till 100 meter. Det må råda delade meningar om vilken som var den första riktiga dykarklockan, då Blancpain lanserade sin klassiker Fifty Fathoms samma år, men de flesta är nog rörande eniga om vilken av de två modellerna som vunnit störst uppskattning på marknaden de senaste 60 åren.
Rolex Submariner har sedan lanseringen gått igenom fyra större faser. Den första generationen av klockor från 1950-talet kännetecknades av en boettstorlek på ca 37 mm och saknade alla kronskydd. De var försedda med plexiglas, och bortsett från första referenserna 6204 och 6205 hade de en vattentäthet till 200 meter. Den kanske mest kända versionen av dessa är referens 6238, som även kallas Big Crown på grund av den större krona som skulle göra det enklare att vrida upp klockan även med dykarhandskar. Detta var referensen som Sean Connery bar under de första Bondfilmerna, och modellen har sedan dess varit en av de mest eftertraktade i samlarkretsar.Vill ni titta på en klocka så behöver ni boka tid minst ett dygn innan ni vill komma. Ring 0707-204204 eller skicka ett mail på [email protected] för att boka en tid.

En 6538 känner ni direkt igen på den stora kronan utan kronskydd, men de kom med antingen ”two-line or four-line gilt dials”, beroende på om de var Chronometer-Certified eller inte.
Det sägs att den diskreta markeringen var för att markera vilka klockor som hade det lite mindre radioaktiva tritium istället för det mer radioaktiva radium på markeringarna.

Eftersom dessa tillverkades i liten serie och aldrig såldes till allmänheten, och eftersom väldigt få har ens överlevt historien fram tills idag, så är de bland de mest åtråvärda och värdefulla Submariners.

En klocka med spräckt glas är INTE det minsta lilla vattentät och det är bara en tidsfråga innan glaset faller uti och du kan få ”glas” bitar i urverket, och sen blir det dyrt.
Fler Rolex Sport-modeller fick denna Serti behandling sen, GMT-Master, Yaht-Master osv, men när vi tänker på ordet Serti så tänker vi på en flashig Submariner.

Men det som gör att den har fått smeknamnet ”Big Crown” är ju att kronan är väldans stor, relativt till storleken av klockan, och att denna klocka inte kom med kronskydd / bågarna på sidan om kronan, vilket gör att kronan ser ännu större ut.
Denna stiligare Submariner från 1968 fick faktiskt Jubileelänken, för att visa att Submariner kunde vara en stilig klocka också, och inte bara ett dykarinstrument, även om den var av guld.Och denna urtavla med diamanter tillsammans med blåa ädelstenar för 6,9 och 12 är så snygg, en klocka som jag har sett på mååååånga släktingar, men som ändå bara tillverkades under 4 år!

Det senaste generationsskiftet skedde så sent som 2021 (ref. 124270) vilket ännu en gång höjde Rolex-insatta ögonbryn. Explorer återgick då nämligen till sina ursprungliga 36mm och gick dessutom att få med boett i stål och guld, för första gången sedan 1960-talet.
Listpriset för en Explorer i stål är i skrivande stund 82 300 kronor, en ansenlig summa för en så basal klocka samtidigt som det är oklart om den ens går att köpa hos en auktoriserad handlare idag. Hysterin kring Rolex sportklockor verkar ännu inte ha avtagit nämnvärt trots annalkande lågkonjunktur världen runt.Rolex Cosmograph mätte 37mm, gick att få i stål eller guld och hyste samma Valjoux 72-verk som tidigare. Den största nyheten var att tachymeter-skalan nu flyttats ut på bezeln i stil med Omega Speedmaster, en ovanlighet bland kronografer. Bezeln var i stål och urtavlan i så kallat panda-utförande. Urverket är Rolex nya Caliber 3230 som debuterade 2020, givetvis certifierat enligt märkets Superlative Chronometer-norm, nu med fenomenala antimagnetiska egenskaper och 70 timmars gångreserv. Att hitta ett lika exakt urverk som dessutom innehar samma pålitlighet och livslängd, är kanske inte möjligt. Trots namnet “Cosmograph” var ref. 6239 från början utvecklad för racingförares behov. Daytona-benämningen kom till för att uppmärksamma märkets sponsring av Nascar-tävlingarna på Daytona Beach i Florida. Rolex hade varit officiell tidtagare för racet sedan 1962 och under 1964 började man dela ut Cosmograph-klockor till vinnarna i loppen.

En tanke kan vara att Rolex har ett antal sportklockor på programmet som alla mäter mellan 40 och 42mm, och att Explorer liksom försvann i mängden. Kanske tänkte man att det goda utbudet tillåter att man tar ut svängarna med Explorer och gör något verkligt renlärigt av den. Det vill säga skala av boetten till originalets 36mm.

Sju olika referensnummer kom och gick bara under 1950-talet. Det handlade om små formmässiga förändringar av urtavla, bezel och krona medan nytt urverk (Caliber 1030) kom 1956 och ökad vattentäthet till 200 meter introducerades samma år (ref. 6538).
Inuti Submariner tickade Rolex Caliber A260, en automatisk enhet med inbyggt stötskydd. Något som okulärt präglar dessa tidiga Submariners är för övrigt de tunna, “pennformade” visarna istället för senare tiders berömda, så kallade “Mercedes-visare”.Vidare begåvades nya Submariner med det helt nya 3230/3235-urverket, samma enhet som sitter i Explorer som beskrivs ovan. En datum-version (3235) går dock till skillnad från Explorer att få till Submariner, såsom det (nästan) alltid har varit.

Att följa utvecklingen av Submariner är minst sagt komplicerat då ett oräkneligt antal mindre förändringar gjordes under åren, samtidigt som olika referenser tillverkades parallellt, med olika boettmått och olika vattentätheter (100m/200m). En full genomgång får läsas på annan plats (det krävs en hel bok) men vi ska med bred pensel försöka pricka in åtminstone de viktigaste förändringarna som skedde under modellens historia.
1933 gjorde man en stor sak av att deltagarna i världens första expedition som flög över Mount Everest bar Oyster-klockor. Tjugo år senare, 1953, nådde Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay till sist toppen av samma berg, och med på resan fanns just Oysters. Huruvida de bar dem under det lyckade toppförsöket råder det dock delade meningar om.

Submariner finns precis som tidigare i olika varianter i stål/guld, gulguld och vitguld, med svart, blå eller grön bezel beroende på modell. Den minst dyra, No Date i stål, betingar 103 900 kronor enligt Rolex hemsida. Priserna har alltså stigit markant de senaste åren och Submariner lär vara ännu svårare att införskaffa än en Explorer. Submariner-hysterin är alltjämt rådande.

Rolex Explorer fick sällskap av den mer utåtriktade Explorer II 1971, där främst större boett och en andra tidszon med en 24-timmarsskala på bezeln på den senare skilde dem åt. Båda modeller har sedan funnits parallellt i Rolex-programmet ända fram till idag.
Det här är egentligen ingen lyxpryl utan endast en riktigt bra, välgjord klocka. Den är lätt och oansenlig på armen, men skänker ändå stor närvaro. Kvalitet på boett och stållänk är massiv utan att det lyser en i ögonen.I övrigt är nya Explorer lika asketisk och anspråkslös som alltid. Här saknas ju alla former av finesser såsom datum och glasbaksida. Explorern är omåttligt blygsam och diskret i uttrycket, den totala motsatsen till gangsta-rapparens diamantströsslade prål-dinka på röda mattan. Den är avskalad som ett förhörsrum i Östberlin, knastertorr som en Mercedes 200 Diesel. Men samtidigt välgjord och detaljperfekt som ett Fabergéägg.

16520 salufördes ända fram till 2000 då 116520 tog över, där den stora nyheten var ett helt nytt, Rolex-utvecklat urverk – märkets första egna kronografverk. 2016 avtäcktes nuvarande version vilken begåvades med keramisk bezel. Precis som tidigare mäter den 40mm över boetten och saluförs i ett gott antal referenser i stål, stål/guld, gulguld, roséguld, vitguld och platina, med olika valmöjligheter kring länkar och utförande på urtavla.En uppdaterad Cosmograph (ref. 6241) kom 1966 (ref. 6240 utgjorde en prototyp) med förbättrat urverk i form av Valjoux 722. Denna variant kännetecknas av stålbezel med ett hölje av svart plast. Därefter följde ett antal mindre uppdateringar främst hos urverk, urtavla och bezel som renderade i ytterligare nya referensnummer.

Denna referens är välkänd bland entusiaster genom att det är den Submariner-variant som Sean Connery bar i den första Bond-filmen från 1962. Och det var inte bara i fiktionen som officerare i den brittiska krigsmakten bar Submariners; de användes nämligen av attackdykarna i Special Boat Service under 50- och 60-talen.
Jag brukar säga att Rolex är klockornas motsvarighet till Mercedes. De bygger allt från rena arbetsfordon till ikoniska lyx- och supersportbilar. Alltid dyrt, men uppnåeligt för väldigt många vanliga dödliga om de strävar och prioriterar. Alltså som Rolex. Man bygger allt från stryktåliga instrument för yrkesmän till svindyra smyckesklockor för de rika och berömda.2010 förnyades Explorer ännu en gång (ref. 214270) då boetten förstorades från klassiska 36mm till 39mm, en revolution med Explorer-mått mätt kan man nog påstå. Många purister sparkade bakut, en äkta Explorer ska vara 36mm enligt många, medan andra menade att en modern herrklocka nog fungerar bättre med större mått. Var och en får avgöra sin egen ståndpunkt.

Hur Rolex ska fira sin dykande 70-åring är idag okänt. Kanske får vi se en ny Hulk, eller varför inte en Submariner i platina? En läskande tanke skulle annars kunna vara en retro-Sub med 37mm-boett och en härligt tunn bezel i aluminium!Ett gott antal jubileer inom klockindustrin utkristalliseras under 2023. Rolex är inget undantag och firar hela tre stycken. Racingkronografen Daytona fyller 60 år medan dykaruret Submariner såväl som instrumentklockan Explorer firar 70. Eqotime förtäljer historien och funderar på hur Rolex kan komma att fira sina berömda jubilarer. Rolex har producerat kronografer sedan 1930-talet, dock med urverk inköpta utifrån de första 70 åren eller så. 1955 utkom en sportig kronograf baserad på klassiska Oyster-boetten i form av Rolex Oyster Chronograph ref. 6234 och inuti tickade ett av de finaste kronografverken i historien: Caliber 72 från Valjoux. Rolex grundades 1905 och redan 1926 såddes det frö som skulle bana väg för en enastående framtid av legendariska instrumentur – introduktionen av Rolex Oyster. Den var världens första vattentäta klocka, enligt Rolex själva.

1981 fick Submariner nytt urverk igen (Caliber 3035) med Superlative Chronometer-status, bezeln blev vridbar åt ett håll (tidigare båda hållen) medan en mer glansig urtavla med indikatorer i vitguld tillkom. Vid det här laget hade modellen således förvandlats till den lyxklocka som den är idag.
Idag fokuserar vi på den enklare ur-Explorern som designmässigt har förändrats märkvärdigt lite över sina 70 år. Tekniskt har den förstås förnyats ett antal gånger under decennierna, där moderniserade urverk och förbättrad vattentäthet utgjort de huvudsakliga framstegen.1984 kom stål/guld-versionen (Rolesor) och 1988 var det återigen dags för ett nytt urverk (Caliber 3135). Dessa referenser (ref. 16610 etc.) kom att saluföras i hela två decennier med endast små förändringar under resans gång.De tre jubilarerna för dagen är alla ättlingar till dessa instrumentklockor från 1900-talets första hälft och utstrålar starkt den aura som företaget en gång skapade kring dem, vars myt och magik man tycks ha gett evigt liv.

Grundpriset för en Daytona i stål med stållänk ligger idag på 168 500 kronor, men som med alla stålsportklockor från Rolex är det endast av akademiskt intresse för de flesta. Den lär knappast gå att beställa hos auktoriserade handlare, än mindre köpa över disk, varken i Sverige eller utomlands. Sådan är efterfrågan.
Att klockor krymper är något av en trend i klockindustrin idag. Det var som att marknaden fick nog av det eviga boettsvällandet, och undertecknad är en av dem som jublar varje gång det sker.Modellens 50-årsjubileum firades (inofficiellt) med “Kermit”, en Submariner med grön bezel. Den följdes för övrigt upp av “Hulk” 2008 som begåvades med Maxi-boetten och med både bezel och urtavla i grönt, en extremt eftertraktad modell idag. Boomen för rekreationsdykning drog ju igång någon gång under det tidiga 50-talet och det var den franske dykar-entusiasten och tillika Rolex-styrelsemedlemmen René-Paul Jeanneret som framförde idén om ett dykarur i märkespaletten. Vid 1989 års uppdatering (ref. 14270) fick Explorer safirglas och en lyxigare utförd urtavla med mer påkostade indikatorer och en mer glansig yta. Ett nytt urverk i form av Caliber 3000 kompletterade det hela. 2001 introducerade ännu ett uppdaterat urverk i form av Caliber 3130, som precis som alltid kom att sprida sig till hela Rolex-programmet.Han fick styrelsen att inse att Rolex genom att äntra detta nya segment skulle utöka sin kundbas, ett antagande som skulle visa sig stämma bättre än vad någon troligen kunde ana.