Posted on

Rör Genom Vägg Badrum

Renoverar du ett badrum från grunden är det alltid rekommenderat att ta bort det gamla tätskiktet och lägga på nytt, för att arbetet ska hålla så länge som möjligt. Den vattentäta spärren hindrar fukt och vatten från att ta sig in i de beståndsdelar och utrymmen som inte tål väta och hjälper därmed till att minimera risken för skador och mögel i badrummets byggmaterial. Taket däremot, som enbart utsätts för exempelvis kondensvatten och hög luftfuktighet, behöver inte ha tätskikt. Det kan räcka med att bara måla det med en godkänd vattentät våtrumsfärg. Reglerna för tätskikt kan se olika ut beroende på vad för slags våtrum det handlar om (toalettrum utan dusch, vanligt badrum, tvättstuga), vilket slags underlag väggen/golvet består av samt om våtrummet ska byggas med exempelvis keramiskt material – dubbelkolla därför alltid vad som gäller för det badrum du vill renovera!Har det gått många år sedan senaste badrumsrenoveringen? Då kan det vara dags att skrida till verket! I den här artikeln får du en komplett guide med viktiga steg i renoveringen, men också information om tidsåtgång, regler och kostnader.Det finns inga regler som säger att du inte får renovera ditt badrum själv. Däremot är badrummet en särskild speciell plats i hemmet, eftersom det förekommer mycket vatten och fukt i utrymmet. Alla rör, väggar och golv måste därför vara fuktsäkra och monterade utifrån samma direktiv som gäller för auktoriserade hantverkare. Om inte du eller någon i din närhet har de kunskaper som krävs för att renovera ett våtrum inom exempelvis snickeri, VVS och plattsättning är det alltså bäst att anlita proffs för de moment inom renoveringen som du känner dig osäker på.Alla regler för ett fackmannamässigt utfört arbete hittar du hos Boverket, GVK (Golvbranschens VåtrumsKontroll) och branschreglerna för Säker Vatteninstallation. Nedan angivna direktiv är generella och innehåller inte de detaljerade direktiv som kan förekomma inom vissa regelverk.

Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha bygghemmas nyhetsbrev och godkänner att bygghemma behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt bygghemmas integritetspolicy.
För att väggar och golv i våtzon 1 ska skyddas från fuktskador och vattenläckage behöver de vara försedda med en vattentät fuktspärr – exempelvis våtrumsmatta, tätskiktsfolie eller våtrumsskivor. De olika typerna av fuktspärrar för väggar ingår vanligtvis i ett system som beror på underlagets utformning och med specifika krav för genomförande.När det kommer till elarbeten är det ett ord som gäller – nej! Här krävs det att du anlitar en behörig elinstallatör, eftersom det är olagligt att själv utföra några elinstallationer hemma (oavsett vilket rum det gäller). Alla lagar kring vad du får göra i hemmet när det innefattar el finns att hitta hos Elsäkerhetsverket.

Till att börja med är det bra att ha känna till att badrum omfattas av det regelverk som gäller för våtrum. Generellt brukar våtrummet delas in i två zoner – våtzon 1 och våtzon 2. Varför denna indelning görs är främst på grund av att det måste ställas högre krav på tätskiktet samt olika typer av borrningsarbeten i våtzon 1. Med våtzon 1 menas de delar av väggar som normalt sett kommer i direkt kontakt med vatten (såsom duschutrymmet och närliggande väggar) samt hela golvytan. Inom våtzon 2 ingår övriga väggar i badrummet, som varken kommer i direkt kontakt med vatten eller är inom en meter från duschutrymmet. Det finns dock olika tilläggsregler beroende på om det gäller en yttervägg eller en vägg som angränsar till ett annat rum, så dubbelkolla alltid de regler som gäller för just ditt badrum.

På grund av det fuktiga klimatet stortrivs kalk, mögel och smuts i våra badrum. Därför är det extra viktigt att städa ofta, inte minst väggar och detaljer av glas, som väl omhändertagna, gör stor skillnad för hur ditt badrum upplevs.
En generell uppskattning är att den tekniska livslängden på ett badrum är ungefär 15 – 20 år. Självklart är det många omständigheter som påverkar hur lång tid det tar innan badrummet egentligen är för gammalt. Har renoveringar och underhållsarbeten gjorts löpande under årens gång kan badrummet leva problemfritt bra mycket längre än 20 år, men är exempelvis tätskiktet av typen tunn dispersion (som användes under 1980-talet och början av 1990-talet) är det hög tid att renovera.Har du ett litet badrum men vill ändå inte kompromissa med utseende och funktion? Vi tipsar om badrumsinredningen som både är snygg och tar liten plats. Är du på jakt efter ett tvättställ till badrummet? Vi ger dig råd inför köpet och tipsar om de fem modeller som sålde allra bäst hos oss under förra året. Beroende på vilken försäkring du har kan det faktiskt vara så att du får ersättning för vattenskador i badrummet trots att du har gjort renoveringen själv. Vissa försäkringsbolag kräver att du visar upp ett våtrumsintyg för att kunna få kompensation för skadorna, vilket innebär att renoveringsarbetet måste ha blivit utfört av en auktoriserad firma. Däremot finns det också en hel del försäkringsbolag som inte behöver intyg, utan istället kräver någon slags dokumentation på att renoveringen är fackmannamässigt utförd. Det kan röra sig om exempelvis bilder och videor som tydligt visar hur bygget ser ut “bakom kulisserna”, för att kunna säkerställa att arbetet har gått till enligt branschregler trots att det är en privatperson som utfört det. För att vara på den säkra sidan behöver du alltså ta reda på vad som gäller hos ditt försäkringsbolag men också dokumentera alla steg i renoveringen. Budget, standard eller lyx? När du ska renovera ditt badrum finns det mycket att tänka på – kostnader, material och hantverkare. Vi ger dig tips för en badrumsrenovering i din prisklass. Även när det kommer till själva inredningen i badrummet finns det olika branschregler du behöver ta hänsyn till. Nedan hittar du några olika måttdirektiv. Det finns också ytterligare regler för tätskikt och rörgenomföring när det kommer till exempelvis installation av WC-stol, så dubbelkolla alltid vad som gäller för just det tillbehör du vill montera.Ska du ge dig på att renovera badrummet själv? Då är det viktigt att du har koll på de bransch- och försäkringsregler som gäller vid en ombyggnation av våtrum. I den här artikeln får du reda på allt du behöver veta om direktiv för bland annat tätskikt, men också svar på några vanliga frågor.

Rörgenomföringar som bryter golvets tätskikt ska undvikas så långt det går i syfte att minimera risken för vattenskada. I undantagsfall där det inte är praktiskt möjligt eller där det finns särskilda tekniska lösningar kan undantag godkännas.Tabellen nedan redogör vilka typer av rörgenomföringar som är godkända i respektive utrymme/golv med krav om tätskikt. Genomföringen är godkänd förutsatt att övriga krav och toleranser efterlevs.

Vid rörgenomföringar som bryter golvets tätskikt ställs det krav på både placering och fixering för att möjliggöra fackmässiga installationer av tätskikt.
Något som Max Martin Construction vägrade gå med på. Byggfirman pekade på att bostadsrättshavarna inte försett företaget med korrekta handlingar när det gäller rördragningarna före byggstart.

Måste man ha inspektionslucka i badrum?
Men i samband med de nya branschreglerna som trädde i kraft i januari så kan man inte ha en vanlig servicelucka, eller inspektionslucka som man säger vardagligt. Förut var det tillåtet utanför våtzon ett men nu måste en servicelucka vara typgodkänd och testad med det tätskikt som monteras på väggarna.
”Bostadsrättshavarna måste därför antas ha godtagit att den prisuppgift som anges i offerten fortfarande ska gälla. De har därmed inte rätt till något prisavdrag i denna del”, ansåg nämnden och avslog parets krav när det gäller rördragningen.

Eftersom rördragningen delvis är dold och delvis utanpåliggande samt att ett fördelarskåp är installerat är kostnaden för rördragningen densamma som för en helt dold rördragning, menade Max Martin Construction.För ett år sen beställde ett par i en bostadsrätt i centrala Stockholm en badrumsrenovering av Max Martin Construction, en byggfirma som specialiserat sig på just renovering av badrum.

Eftersom bostadsrättshavarna inte ville bygga en installationsvägg, informerades de om att utanpåliggande rördragning skulle vara det enda möjliga alternativet, vilket de accepterade, enligt företaget, som drog dolda rör från stam till fördelarskåp.
Nämndens slutsats var att parterna kommit överens om en annan lösning för rördragningen än den som beskrivs i offerten, utan att ha gjort någon prisjustering.När vi hade våtzon ett och två så sträckte sig ettan en meter utanför duschen eller badkaret. Då kunde man placera luckan i samma rum men med minimal risk för fukt. Nu när Säker Vatten har tagit bort våtzonerna så kan den inte sitta på väggen någonstans därinne även om badrummet är 40 kvadratmeter stort om den inte är typgodkänd.Svaret är nej. Det här är en väldigt intressant fråga och många har blivit lite konfunderade över hur man ska göra. Men i samband med de nya branschreglerna som trädde i kraft i januari så kan man inte ha en vanlig servicelucka, eller inspektionslucka som man säger vardagligt. Förut var det tillåtet utanför våtzon ett men nu måste en servicelucka vara typgodkänd och testad med det tätskikt som monteras på väggarna.I dag finns i princip bara en lucka som uppfyller kraven men det kommer att komma flera. Mitt tips är att – om det går – placera fördelarskåpet eller serviceluckan i taket alternativt utanför badrummet och sedan dra läckageindikeringen in i våtrummet.

( LÅST ARTIKEL | FÖR PRENUMERANTER ) VVS-Forums badrumsexpert, besiktningsmannen Sajad Mirkhalafi svarar på frågor om våtrum, branschregler och fuktskador.
De här serviceluckorna är dyra, några tusen kronor, och väldigt otympliga. Den minsta modellen är 35 gånger 35 centimeter med en tjocklek på 7-8 centimeter så det krävs en hel del för att kunna installera den. Det bästa alternativet är som sagt taket om det går eller att placera den utvänd bort från våtrummet där luckan öppnas från ett angränsande utrymme som hallen eller sovrummet.Ska du totalrenovera ditt badrum är det så klart mer att tänka på än att dra rören genom duschen, och tjusningen med att skapa sitt drömbadrum är ju att du på förhand kan planera för utanpåliggande rör. Genom att rita upp ditt nya badrum i 3D ser du exakt hur ditt nya badrum kommer att se ut och vart alla vattenledningar och rör kommer att vara synliga. Som du ser på bilden kan rörläggaren göra två små hål och föra igenom rören. Har du redan rör installerade kan man istället göra 2 st ”U”. Det är alltså inga problem att dra utanpåliggande rör, vare sig du bara fräschar upp badrummet eller för dig som totalrenoverar. I detta badrum finns det bästa från båda världar, det rustika, råa med putsade väggar och det mjuka enkla i klassiska kakelplattor och en ljusblå möbel.

Det kan vara lite klurigt att få till rörgenomföring och samtidigt uppfylla alla regler. Så, när du planerar ditt nya badrum och ska montera en ny dusch kan du göra rörgenomföring upp till 35mm ut från väggen. Du kan alltså ha utanpåliggande rör trots duschväggen.
Ska du bara ha ny dusch är ju vattenrören redan på plats och då rekommenderar vi att du väljer svensktillverkat. Först och främst har vi duschtillverkare i absolut världsklass, men du drar också nytta av att svenska duschmärken känner till reglerna för utanpåliggande rör. Vi kanske är lite subjektiva, men vi älskar svensk och skandinavisk design.Har du fler frågor om badrum är du välkommen att skriva till oss på Facebook Staffanstorp eller Facebook Lomma eller besöka en av våra butiker i Lomma eller Staffanstorp.

Vilka rörgenomföringar får finnas genom vägg i plats för bad eller dusch?
I plats för bad eller dusch får det endast finnas golvbrunn. I bad- eller duschrum, tvättstuga och rum med vattenvärmare eller motsvarande ska inga rörgenomföringar finnas i golv förutom spillvattenrör och golvbrunn.
Oroa dig inte för rördragningen när du börjar planera ditt badrum. Idag kan du göra hål i duschprofilen som fäster duschen mot väggen, eller i duschglaset om du inte ska ha någon profil. Det finns dock några saker att tänka på vid utanpåliggande rör i badrum..Vi har byggt nyckelfärdiga badrum till fast totalpris i Skåne i över 12 år. I våra moderna badrumsbutiker i Lomma och Staffanstorp hjälper dig hitta kakel, klinker och badrumsinredning från våra starka, skandinaviska varumärken. Vi projektleder hela din badrumsrenovering från ritning till slutbesiktning och lämnar tio års garanti. Ta första steget redan idag och boka en kostnadsfri 3D-ritning. Välkommen till oss! Det finns många sätt att utföra underarbeten, vi utför alltid underarbeten efter ett säkert sätt. Speciellt när det kommer till gipsskivor, då vi alltid installerar våtrumsgips istället för standard gips (fast detta är tillåtet enligt gällande branschregler). Detta gör vi för att för att minimera risken för att mögel bildas i väggar pga. kondens (som kan bildas av temperaturskillnader som ofta uppstår mellan badrum och intill liggande utrymmen) Nedan är en kort beskrivning om hur en badrumsrenovering går till. Det kan vara svårt att beskriva exakt hur din badrumsrenovering utförs, eftersom varje badrum har olika förutsättningar till renovering och då sker även renoveringen på lite olika sätt. Ibland putsas exempelvis betongväggarna jämna och ibland rivs alla skivmaterial ner och regelverket måste därefter kompletteras osv.När du ska renovera ett badrum kan det vara en god idé att läsa på lite om aktuella regler 2021 en badrumsrenovering kräver och hur den utförs rent praktiskt.

Du kan även boka in ett kostnadsfritt möte med oss, så går vi igenom ditt badrum del för del och tittar på vilka arbeten som behöver utföras, och hur vi kan utföra dessa på bästa sätt. Därefter får du även en offert från oss.
Du kan läsa mer om elsäkerhet i badrum hos Elsäkerhetsverket , reglerna kan också vara bra att läsa om du planerar att el-uttag m.m skall placeras på specifika platser i badrummet.Vid rörgenomföringar som bryter väggens tätskikt ställs det krav på både placering och fixering för att möjliggöra fackmässiga installationer av tätskikt.

Tabellen nedan redogör för vilka typer av genomföringar som är godkända att bryta väggens tätskikt beroende på typ av rör och utrymme. Förutsatt att alla ovanstående krav och toleranser följs.Kraven vid genomföring av el i våtrum är samordnade med Installatörsföretagen i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum. ”Tät anslutning” har preciserats och kravet på plats för bad eller dusch samt våtzon 1 är förtydligat. Alla elgenomföringar vid bad eller dusch ska göras med ett fixerat VP-rör för att möjliggöra en tät anslutning till väggens tätskikt. En viktig nyhet i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum som börjar gälla den 1 jan 2021 är att avståndet mellan rörgenomföringar i vägg för värme- eller tappvattenrör blir större. Uppdateringen är välkommen, då tidigare avstånd upplevts som alltför kort och försvårat en säker montering av tätskiktet. GVK är en stiftelse där Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännytta, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR ingår. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.I GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännytta, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, Installatörsföretagen och Golvbranschen, GBR. Dessa organisationer och företag arbetar gemensamt för att minska vattenskador i svenska våtrum och sprida den kunskap som samlas in. Via GVK ger man ut branschregler för hur ett tätt våtrum ska utföras.

Nu är det Säkra Våtrum 2021:1 som gäller. De nya branschreglerna ersätter från och med 1 januari 2021 de tidigare reglerna för fackmässig installation av våtrum, Säkra Våtrum 2016:1. Branschreglerna uppdateras för att spegla aktuella lagkrav, teknisk utveckling och vara enkla att följa och förstå. Nu finns en webbutbildning som går igenom de viktigaste förändringarna.
I de fall där detta inte är möjligt har organisationerna GVK, BKR och Säker Vatten gemensamt kommit fram till ett godkänt undantag. Undantaget innebär att det måste vara ett minsta avstånd på 100 millimeter mellan rörgenomföringshylsor som bryter golvets tätskikt, och minst 60 millimeter till vägg. Tätskiktsentreprenören får då tillräckligt utrymme för att montera tätskiktet på ett fackmässigt sätt.Fönster ska placeras utanför plats för bad eller dusch. Tidigare har detta varit en rekommendation. I de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 framgår tydligt vad som är en fackmässig installation samt vad som är att betrakta som avvikelse och alltså inte följer gällande branschregler. Skärpningen innebär att risken för fukt- och vattenskador minimeras.- Detta är i första hand en harmonisering med Säker Vattens branschregler för VVS-installatörer, säger Johan Aspelin, vd på GVK. Regeln fanns redan i förra utgåvan av branschreglerna, men är nu tydligare skriven. Det godkända undantaget innebär att det GVK-auktoriserade företaget kan göra en fackmässig installation av tätskikt också när rörgenomföringshylsor, av olika skäl, bryter golvets tätskikt.Metoden att täta rörgenomföringar på vägg med plastmatta som tät- och ytskikt får nu en ny, säker lösning i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1. Tätning av plastmatta mot rör ska göras med butylband om inte leverantören rekommenderar annat. Tätningen ska även ha ett sprutskydd, till exempel en väggbricka, för att undvika mekanisk åverkan på butylbandet.

För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.
När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

Får man ha vattenrör i vägg?
Vid rörgenomföringar i vägg: För rör eller skyddsrör med större diameter än 32 mm ska avstånd mellan rör vara minst 60 mm. Avståndet mellan rör och tätskiktet på angränsande vägg eller golv ska vara minst 60 mm. Rör ska sticka ut cirka 60 mm från väggens tätskikt. Cachad
Trösklar och karmar vid dörröppning i våtrum måste vara på plats innan tätskiktet monteras. För dörrkarm placerad i våtzon 1 krävs att tätskiktet dras ut på karmen. Tröskel i våtrum ska vara i liv med våtrumsvägg för att möjliggöra foglöst uppvik av tätskiktet. Syftet med skärpta krav i de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1 är att tätskiktet ska skydda fuktkänsligt material.Nu är de här, de uppdaterade branschreglerna för fackmässig installation i våtrum. En omfattande samordning med de näraliggande organisationerna Säker Vatten och BKR samt insamling av erfarenheter och återkoppling från GVK-företagen har lett fram till Säkra Våtrum 2021:1. Syftet är att gällande branschregler ska vara tydliga, enkla att förstå samt följa aktuella lagkrav och teknisk utveckling.Ett våtrum delas in i plats för bad eller dusch, våtzon 1 och 2 beroende på vattenbegjutning och fuktbelastning. Kraven på tätskikt, och genomföringar i tätskiktet, är olika stränga beroende på vilken våtzon det handlar om. Tidigare har det förekommit missförstånd om vad som gäller i våtzon 1 och 2. De uppdaterade branschreglerna förtydligar nu vilka krav som gäller i respektive zon.Huvudregeln för rörgenomföring i golv med tätskikt är att det ska undvikas helt förutom vad gäller spillvattenrör och golvbrunn. Övriga rör, till vattenmätare, värmepump och vattenvärmare, ska om möjligt gå via till exempel en teknikslits och komma ut genom vägg för att underlätta en säker anslutning mellan rör och tätskikt.En tydligare disposition där branschreglerna följer byggprocessen och anvisningar för hur reglerna ska läsas. Det är en av de viktiga nyheterna när de uppdaterade branschreglerna Säkra Våtrum börjar gälla 1 januari 2021. Syftet är att enklare förstå vad som står i regelverket och vad det faktiskt innebär. Det är en välkommen uppdatering, då det funnits synpunkter på att reglerna varit svårtolkade.Tappvattenrör och radiatorrör ska vid nyinstallation och renovering, enligt Säker Vatteninstallation, sedan september 2005, inte bryta tätskikt i golv. GVK har anslutit sig till denna regel. Regeln har tillkommit för att minska vattenskador, framför allt i träbjälklag som ju är fuktkänsliga. Skadorna har vanligen orsakats av att rören varit slarvigt monterade. Rören har varit monterade för nära vägg, de har suttit för tätt intill varandra, de har varit monterade snett och dessutom varit undermåligt fastsatta. Detta har inneburit att man inte kunnat komma åt att montera tätskiktet ej heller kunnat säkerställa tätskiktets hållbarhet om rören inte varit fixerade.

Med en regeldetektor lokaliserar du snabbt och enkelt träreglar, kopparrör, elledningar m.m. i väggen när du ska bygga eller renovera. Den upptäcker och varnar så att du inte av misstag ska borra eller såga i en vattenledning eller liknande. De olika modellerna av regeldetektorer har olika specifikationer vad gäller vilka typer av material de klarar att lokalisera, vilket lokaliseringsdjup de fungerar på och på vilket sätt de varnar eller indikerar. Här kan du läsa mer om de olika regeldetektorerna och hitta den modell som uppfyller dina krav.
Fallet mot en stadardgolvbrunn byggs nämligen upp som en “tratt” för att leda ner vattnet mot golvbrunnen. Se bilden ovan. Och utan att kapa de stora plattorna blir det svårt att att skapa det rätta fallet.

För några år sedan var valet av golvbrunn i dusch en ickefråga. Då fanns den centrerade vanliga golvbrunnen och inget mer. Men nu när du ska renovera badrummet kommer du att inse att det finns flertalet olika lösningar och designalternativ.
Så, för att undvika att det händer ska du fundera igenom vilken kakelsättning/mönster som plattorna ska sättas. Och glöm inte att du ska bestämma detta för både golv och vägg.Det andra alternativet är den avlånga väggnära golvbrunnen, även kallat linjeavlopp. Denna variant placeras mot väggen på samma vägg som duschblandaren sitter och finns i olika längder.We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below. Först och främst är det viktigt att vara inställd på att du ska ta beslutet kring golvbrunn tidigt i din badrumsrenovering. Helst redan innan du tar in offert på ditt badrum. Detta för att de olika lösningarna kostar olika mycket och det är tidigt i badrumsrenoveringen som avloppen förbereds. Nedan har vi på Renomate lyft fram 3 viktiga frågor och beslut som du med största sannolikhet behöver ta under din badrumsrenovering och tips på hur du kan förbereda dina svar.

Äntligen har du bestämt dig för platta på golv och vägg i ditt badrum och du kanske tänker att du är klar med dina beslut. Men nej. Nu kommer nämligen frågan från plattsättaren om vilken kakelsättning/mönster du vill ha på golv på väggar.
Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.Du kan nämligen bestämma hur själva golvbrunnssilen ska se ut. Brunssilen är alltså själva locket på brunnen, den som fångar upp hår etc från att åka ner i avloppet.

Kort kan man säga att utanpåliggande rördragningar är det som är standard i Sverige. Det är billigare än dolda rör då det endast kräver en ingång genom tätskiktet och därmed kan dras när badrummet är färdigkaklat, men också för att det är betydligt mindre förarbete än att dra alla rör i vägg.
Även här kan du välja design på silen. Det går att få bland annat i krom, svart eller som på bilden med en ”tile-in” funktion, ibland även kallad ”paneldesign”. Unidrain och Purus är två vanliga varumärken som säljer denna typ av golvbrunnar för badrum.Både den väggnära golvbrunnen och hörnavloppet passar perfekt om du vill ha stora plattor på golvet. Detta för att fallet, dvs lutningen mot avloppet endast behöver komma från ett håll.

Så, du kan antingen kan välja att ha vattenledningarna synliga, dvs utanpåliggande, eller dolda, vilket betyder att de är dragna i väggen och därför inte syns.
Det finns en uppsjö av olika alternativ på brunnssil och ett tips är att matcha brunnssilen med badrummets övriga stil och design. Har du svarta detaljer kan du välja en svart brunnssil och så vidare.En annan fråga som du kommer att få från din byggare eller rörmokare är om du vill ha utanpåliggande eller dolda rör. Frågan kan också komma så tidigt som i offertstadiet då det är olika priser på de två alternativen.

Och på tal om kakelsättning, glöm inte heller att du ska bestämma kulör på fog och fogbredd. Om du känner dig osäker här kan du fråga leverantören av plattorna om de har något bra tips.
Vill du också få hjälp att renovera ditt badrum. Vi på Renomate hjälper dig att planera, hitta rätt byggbolag och ger dig support under hela renoveringen.We also use third-party cookies that help us analyze how you use this website, store your preferences, and provide the content and advertisements that are relevant to you. These cookies will only be stored in your browser with your prior consent. Slutligen kan det vara bra att veta att de väggnära golvbrunnarna ofta är dyrare att köpa in och kräver mer av installatören än den klassiska centrerade golvbrunnen. Denna golvbrunn placeras som det låter, i ett hörn. En lösning som ofta fungerar bra i mindre badrum och upplevs diskret då den göms i ett hörn. Och precis som med de andra två alternativen så kan du även till hörnavloppet v
älja brunnssil.

I alla renoveringar och kanske främst i badrumsrenoveringar dyker det upp frågor från din hantverkare. Vissa frågor kommer du att kunna svara på hur lätt som helst och andra frågor kanske inte alls är helt självklara.Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Så, för att underlätta för dig och hjälpa dig att förbereda dig på frågan som kommer att komma under din badrumsrenovering kommer här en liten guide kring golvbrunnar.
Eller så frågar han/hon inte utan förutsätter vilken sättning du vill ha, vilket kan resultera i att du kommer hem och blir besviken och att det inte alls ser ut som du hade tänkt dig.Den vanligaste är en rund eller fyrkantig standardgolvbrunn som placeras i mitten av duschen. Väljer du denna typ av golvbrunn så har du ytterligare några val att göra.

Hur vet man om det går rör i väggen?
Med en regeldetektor lokaliserar du snabbt och enkelt träreglar, kopparrör, elledningar m.m. i väggen när du ska bygga eller renovera. Den upptäcker och varnar så att du inte av misstag ska borra eller såga i en vattenledning eller liknande.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.Det kan vara så att dolda rör inte fungerar i ditt badrum, det beror på vilka väggar du har eller om det finns utrymme att bygga ut väggen. Så det kan vara bra att dubbelkolla detta med dina hantverkare. Men mest troligt har du ett val. Standardgolvbrunn passar utmärkt om du vill ha mindre storlek på golvplattorna i ditt badrum. Det vill säga plattor som är ca 15×15 cm eller mindre. Har du större plattor i ditt badrum, kommer plattsättaren mest troligt behöva kapa plattorna för att kunna skapa det korrekta fallet, dvs lutningen mot golvbrunnen. Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.Det finns även en variant på standardgolvbrunnen som heter “tile-in”. Där läggs en kakelplatta som brunnslock. Denna golvbrunn blir diskret och ser nästan ut som en del av golvet. Denna lösning passar dig som vill ha en diskret design där golvbrunnen knappt syns.

Får man skarva vattenrör i vägg?
Enligt svenska regler skall alla skarvar vara synliga och lätt inspekterbara. Det vill säga att det inte är tillåtet att skarva dolt i väggar, tak och golv.
Exempel på det är kuvertskärning eller diagonalkapning. Att kuvertskära eller diagonalkapa innebär helt enkelt att plattsättaren skär den fyrkantiga plattan diagonalt och på så sätt vinklar ner plattorna mot den centrerade brunnen.Vid ett badrumsbygge är flera entreprenörer ofta iblandade. Rörmokaren, elektriker, snickare och plattsättaren ska koordinera sina arbeten sinsemellan. Eftersom el-och vattendragning bryter tätskiktet är det mycket viktigt att dessa utförs korrekt, annars riskerar tätningen att bli bristfällig. Vid renovering är förutsättningarna redan givna, och inte alltid utefter dagens standard. I dessa fall måste man ta ett aktivt beslut om att anpassa exempelvis rördragningen till dagens standard eller behålla förutsättningen och arbeta fackmässigt utefter denna. I dessa fall skriver man en så kallad avvikelse.

I äldre konstruktioner som saknar modern dränering, isolering och ångspärr på yttervägg kan fukt från marken utifrån pressas inåt. Detta upplever man genom att källaren är fuktigare än övriga delar av huset. I det fallet finns en risk att ett tätskikt stoppar fukten som pressar utifrån vilken kan ge negativa följdeffekter.Detta innebär en nedsänk duschdel och det blir en kant där fallet för övrig yta möter duschområdet. Det är även möjligt att lägga övrig yta likt C. Mellanbadrum med hörnbrunn med lutning i två riktningar och på så vis undvika kanten. Är avståndet på den övriga ytan fram till dörren längre än 7 m kan detta innebära att golvet blir något upphöjt mot intilliggande rum. Det kan då vara lämpligt att undersöka möjligheten till ett nedsänkt bjälklag. Alternativt avtala med beställaren om att låta den bortre övriga ytan ha lägre fall än 5 mm/m. Fördelen med denna lösning är färre genomföringar i tätskiktet och att lösningen kan byggas efter allt tätskiktsarbete är utfört. Lösningen kan också utföras i ett redan existerande badrum. Golvet ska vara klätt med keramik för denna lösning och väggen innanför inbyggnaden rekommenderas också vara klädd med keramik. Läckageindikering i golv-vägg vinkel bör vara tillräckligt stort för att ytspänningen inte ska stoppa vattnet, 5 mm är en lämplig höjd.I plats för dusch och bad (gult område) ska det vara minst 7- 20 mm/m från brunnens fläns till kanterna på fallet. Är brunnen inte centrerad kan avståndet mellan vägg och brunn vara relativt kort, vilket kan betyda att lutningen behöver uppgå till mer än 20 mm/m för att få en bra linje i golv/väggvinkel.

En yttervägg med trästomme är som regel i nybyggnation utförd med en plastfilm (åldersbeständig plast) som agerar ångspärr för att hindra ett för högt fukttillstånd i konstruktionen orsakat av de stora värmevariationerna mellan ute och inne. I fall där vi har ett våtrum med dusch/badplats (våtzon 1) mot en yttervägg kan detta orsaka en motsatt fuktmekanik, av denna anledning ska tätskiktet ha tillräckligt högt ånggenomgångsmotstånd. Med dagens tätskikt så är det bara folien som klarar det.
I det här alternativet så är det lokalfall till båda brunnarna vilket medför att vi måste spackla golvet med brytningar. Den här typen av spacklingar kräver mer planering och tid. Här bör man med fördel ha dialog med beställaren om vilken brunn som tar övrig yta.I de fall man valt att använda en hörnbrunn kan man lägga ett jämt fall mot brunnen eller enligt bild bryta av i en fog för planare golv. I detta fall blir lutningstoleransen samma på övrig yta och i plats för dusch och bad (gult område), och bör ligga mellan 7-10 mm/m.

Fördelen med denna lösning är att du underlättar tätningsarbetet genom att produkten i sig är tät. Observera att det endast är en speciell typ av inbyggnadstoalett som kan användas för detta alternativ.
För inbyggnadsprodukter eller rör finns olika lösningar. Inbyggnaden har olika krav beroende på lösningen. Det är möjligt att placera tätskiktet innanför eller utanför produkten.Branschreglerna är ett mått på fackmässighet och för badrum utförda enligt BBV ska ett kvalitetsdokument lämnas, dessa kan endast lämnas av behöriga företag med behöriga plattsättare. I källare med tillskjutande markfukt är därför kravet på tätskikt borttaget. Här används istället oorganiska material och konstruktionen kan andas. Dock ska innerväggarna mot andra rum i källaren tätas och tätskikt kan sättas i det mest utsatta områdena, dusch och bad. Det är också möjligt att använda ett så kallat diffusionsöppet tätskikt. Det är ett tätskikt med mycket lågt ånggenomgångsmotstånd som tillåter konstruktionen att andas. Genom att använda relativt små plattor kan lutningen som sker i flera riktningar hanteras väl. I duschen där lutningen är större kan det vara nödvändigt att gå ner till ytterligare mindre plattor (10×10 exempelvis), alternativt kan större plattor kuvert-sågas.

Reglerna för produkter som placeras innanför tätskiktet hanteras i BBV. Produkter placerade utanför tätskiktet hanteras genom samordning mellan reglerna för Säker Vatteninstallation och BBV, det betyder att anslutningen/ genomföringen mot produkten ska uppfylla kraven i den gemensamma branschkravet Branschkrav för anslutning av tätskikt mot VVS-produkt som är framtaget gemensamt mellan GVK, MVK, Säker Vatten och Byggkeramikrådet.
Innan 2007 var det vanligast att använda ett så kallat ”rollat system”, ett vätskebaserat tätskikt. Idag använder vi främst rollade system vid massiva konstruktioner. Sedan en tid finns även den täta skivan, en byggskiva med ett monterat tätskiktslager monterat på fabrik.

Med en ångbroms som har ånggenomgångsmotstånd omkring 90 000 till 190 000 s/m kan alla tätskikt över 1,0 milj. s/m användas. Ifall det är plast i ytterväggen ska tätskiktssystem ha ett ånggenomgångsmotstånd över 2,5 milj. s/m.

I det fallet man exempelvis har både en dusch och ett badkar där brunnarna ligger på samma sida av rummet, kan man väja att dela upp lutningen, så att viss lutning går mot badkar och viss går mot duschen. Det går även att lägga all övrig yta mot en brunn och endast lokalt fall under exempelvis badkaret.I badrum med dubbla golvbrunnar så kan man avtala med beställaren att lägga allt fall till brunnen i duschen. Golvbrunnen under badkaret kommer då att ligga med i plattornas linje och endast fungera som avlopp till badkaretFördelen med denna lösning är färre genomföringar i tätskiktet men utan att lösningen stjäl utrymme. Det inre utrymmet kläs med tätskikt från tätskiktsystemet. Botten utförs med en slitsbotten med fall och utlopp för att upptäcka läckage från cisternen. Utloppet för läckageindikering bör placeras minst 60 mm upp, och invändig diameter på utloppet minst 20 mm, enligt Säker Vattens branschregler.”Förutom att anpassa produkterna till de nya reglerna, har vi tillfört nya funktioner och värden. Numera är kopplingarna på de flesta väggbrickor demonterbara och därför enklare att jobba med. Alla produkter är dessutom helt blyfria, eftersom vi ser en tydligt ökad efterfrågan av miljösäkra produkter på marknaden.”

Får man skarva rör i vägg?
Enligt svenska regler skall alla skarvar vara synliga och lätt inspekterbara. Det vill säga att det inte är tillåtet att skarva dolt i väggar, tak och golv.
Från den 1 januari 2021 gäller nya mått för genomföring av rör enligt Branschregler från Säker Vatten, BKR och GVK. Måtten gäller vid genomföring i vägg med tätskikt och har tillkommit för att tätskiktet ska kunna appliceras korrekt och vattenskadesäkert.Våra rostfria, blankpolerade produkter rekommenderar vi till våtrumsmiljöer som utsätts för lite tuffare slitage. Brickorna har blivit stabilare i nytt utförande och levereras liksom Design Line produkterna med kopplingar, cellpackning och dräneringshål.

Trio Perfekta är i dag en av landets största leverantörer av produkter som leder vattnet i våra byggnader. Du hittar vårt sortiment hos installatörer och återförsäljare. Sedan 2016 är vi en del i koncernen BLS Industries, ett koncentrat av expertis som gynnar både oss själva och våra kunder.Du har säkert redan hört att branschreglerna för Säker Vatteninstallation uppdateras 1 januari 2021. Vi lyfter ett par förändringar som påverkat vår produktutveckling och genererat produkter i miljösäkra material och med nya funktioner.

En helt ny formgivning har vuxit fram med de nya branschreglerna, de rena linjerna är kvar och hörnen är mjukt rundade över hela sortimentet. En nyhet, förutom utökat röravstånd, är att täckpluggar som döljer skruv-huvudena följer med produkten. Sortimentet är ursprungligen framtaget för att matcha med övrig utvald VVS i moderna våtrumsmiljöer och har nu blivit ännu vassare! Hål för rörgenomföring i golv- eller väggskiva avsedd för tätskikt ska vara utfört med högst 2 mm mellanrum mellan skiva och rör eller annan genom föringsdetalj. Samordna vem som ansvarar för håltagning. En genomföringshylsa ska utföras med slät yta och vara anpassad till golvets tätskikt. Tätning ska utföras mellan medierör alternativt skyddsrör och genomföringshylsa enligt rörleverantörens monteringsanvisning. Samordna så att eventuell tätskiktsmanschett kan träs över genomföringshylsa innan vidare inkoppling sker.Spillvattenrör eller anslutningsstos för WC-stol ska vara avpassade för tätning mot golvets tätskikt. Avsättningar för spillvatten ska vara täckta med skyddslock under byggtiden.

Varför ska rören dras ut genom vägg och inte upp genom golv i badrum?
Tappvattenrör och radiatorrör ska vid nyinstallation och renovering, enligt Säker Vatteninstallation, sedan september 2005, inte bryta tätskikt i golv. GVK har anslutit sig till denna regel. Regeln har tillkommit för att minska vattenskador, framför allt i träbjälklag som ju är fuktkänsliga.
Spillvattenrör eller anslutningsstos för WC ska vara avpassad för tätning mot väggens tätskikt. Avsättningar för tappvatten- och spillvattenrör ska vara täckta med skyddslock eller motsvarande under byggtiden.I bad- eller duschrum ska inga rörgenomföringar finnas i golv med tätskikt förutom avlopp och golvbrunn. I plats för bad eller dusch får det endast finnas golvbrunn.

Får man bygga in rör i badrum?
3.3.1 Rörgenomföring i golv med tätskikt. I bad- eller duschrum ska inga rörgenomföringar finnas i golv med tätskikt förutom avlopp och golvbrunn. I plats för bad eller dusch får det endast finnas golvbrunn. Cachad
Avsättningar för rör ska vara monterade vinkelrätt mot vägg så att efterjustering inte behöver göras när tätskiktet monterats. Avsättningar för rör ska sticka ut cirka 100 mm från väggskiva eller motsvarande. Se fig. 3.3.2b.Vid avsättningar i golv för till exempel WC-stol, tvättställ eller andra avloppsenheter eller vid genomföringshylsa ska mått mellan rör eller hylsa och väggens tätskikt inte vara mindre än 60 mm och mellan två genomföringshylsor minst 100 mm. Mått mellan underlag för tätskikt och spillvatten avsättningens eller hylsans överkant ska inte vara mindre än 40 mm vid montering av tätskikt. När yt- och tätskikt är monterat kan röret kapas ner men inte under nivå för tätskiktets uppvik på röret. Se fig. 3.3.1c. Rörgenomföringar i golv i tvättstuga, apparatrum eller i annat utrymme med vattenvärmare, värmepump eller liknande kan utföras med en genomföringshylsa. I småhus som inte har tvättstuga eller annat apparatrum kan rörgenomföringar till vattenvärmare, värmepump eller liknande göras med en genomföringshylsa i bad- eller duschrumsgolv, dock inte i plats för bad eller dusch. Se fig. 3.3.1b. Spillvattenrör, anslutningsstos för WC-stol eller genomföringshylsa ska vara monterade och fixerade innan tätskiktet monteras, så att rörelse inte kan uppstå mellan rör, WC-stos eller hylsa och golv. Se fig. 3.3.1d.Tätning mellan rör eller annan genomföringsdetalj och golvets tätskikt ska utföras med material som levereras och monteras av tätskiktsentreprenören. Samordna så att eventuell tätskiktsmanschett kan träs över genomföringshylsa innan vidare inkoppling sker.

Även om ditt badrum har vattenledningar just där du tänkt dig din nya duschvägg så är det oftast inget problem. I princip alla duschväggar i våra serier ARC och LINC kan monteras trots vattenledningar längs med väggen.
Alla våra duschväggar med väggprofil (LINC Original och Flex) har utrymme för rörgenomföring, upp till 35 mm från väggen. Borrning och montering löser du på egen hand, antingen själv eller med hjälp av en hantverkare. Se beskrivning i bilden ovan.

Får man ha utanpåliggande rör i badrum?
Det kan vara lite klurigt att få till rörgenomföring och samtidigt uppfylla alla regler. Så, när du planerar ditt nya badrum och ska montera en ny dusch kan du göra rörgenomföring upp till 35mm ut från väggen. Du kan alltså ha utanpåliggande rör trots duschväggen.
När du ska planera badrum gäller det att hitta lösningarna. Här har vi samlat guider, tips och checklistor som vi tror att du kan att ha nytta och glädje av i din badrumsplanering.

Det smidigaste sättet är att först montera duschen och att sedan borra hål som vattenrören dras genom. Tänk på att ”jacka” ur bakstycket på lyftgångjärn så att duschen enkelt kan monteras ner för eventuellt byte av lister. Om rören redan sitter på plats när duschväggen ska monteras, så ”jacka ur” i väggprofilen samt bakstycket på lyftgångjärnet. Be gärna en återförsäljare om vidare råd.
För duschväggar utan väggprofil (ARC Original och Frame) behöver vi veta måtten för hålen i samband med din beställning eftersom håltagningen inte kan göras efter att glaset härdats. Duschväggen levereras med hål i glaset färdig för montering.

Att renovera ett badrum innebär en rad viktiga beslut. Det är en stor investering, det påverkar hemmets värde och det måste göras professionellt. Men framförallt är badrummet ett rum vi vill trivas med. Badrummet ska vara både funktionellt och snyggt.

Väggar har högre brandskyddskrav än golv. Det innebär att våra produkter för vägg innehåller en högre andel brandhämmande mineraler. En konsekvens av det är att väggmaterialet blir något mindre flexibelt. Flexibiliteten är viktig att bevara i golvmaterialet som ofta viks längs väggar och rör. Därför använder vi två olika material i alla våra våtrumsgodkända kollektioner.
Få människor tänker på sina badrum, toaletter och tvättstugor som “våtrum”. Men termen är relevant när det kommer till renovering. Våtrum måste byggas med våtrumsgodkända material och installeras enligt Boverkets Byggregler för att t.ex. hemförsäkringar ska gälla vid skador. Våtrum är branschtermen för alla ytor i hemmet som måste skyddas mot fuktskador. Som våtrum räknas badrum, dusch, toalett, tvättstuga och utrymmen med varmvattenberedare. De höga säkerhetskraven på våtrum har gjort att badrumsrenoveringar kräver en professionell installatör.Badrummet har blivit allt viktigare och kraven allt högre. Det ska inte bara vara snyggt, utan också hållbart, praktiskt, lättstädat, hygieniskt och prisvärt. Och framför allt vattentätt. Allt detta får du med våra våtrumsmattor för badrum.

Vad gäller för vägguttag i badrum?
Efter 1997 har det krävts att nya eluttag installerade i badrum ska vara skyddade med en jordfelsbrytare. Den bryter strömmen i felsituationer – men med en ström som är mycket mindre än säkringens ström – och förhindrar att omedelbar livsfara uppstår.
“Homogen vinyl” är inget ord som brukar dyka upp i inredningsreportagen. Men detta material i ett skikt har gjort oerhörd nytta i offentliga miljöer. Sedan 2019 finns iQ-golven även tillgängliga för privatkunder, redo att installeras i badrum, tvättstugor och kök. Med ett iQ-golv får du ett extraordinärt flexibelt, tåligt och motståndskraftigt golv. iQ-golven är så flexibla att de lätt kan klä in alla typer av ytor, inredning, möbler och rör.

Kollektionen Aquarelle består av våtrumsmattor för golv, våtrumsväggar samt våtrumsbård som används för att täcka utrymmet mellan vägg och tak. Våtrumsmattor kan ge såväl ett enhetligt uttryck som känslan av mönstrad tapet. Aquarelle Våtrumsvägg kommer dels i mönster som matchar golven och dels i mönster som hämtar sin inspiration från tapetdesign. Till skillnad från iQ-golven är Aquarelle heterogen, den är alltså uppdelad i flera olika skikt. Aquarelle uppfyller branschens hårdaste krav på vattentäthet.
Aquarelle våtrumsvägg installeras horisontellt (med möjlighet att installera några mönster vertikalt). Om omkretsen på rummet är tio meter, köper du tio meter matta om den ska monteras horisontellt. Bredden är två meter, vilket gör att det behövs en bård för att täcka väggen upp till taket. Vi har både mönstrade och enfärgade bårder som matchar väggmattorna. Vägg och bård skärs dock till av material från olika produktionsomgångar och kan därför skilja sig något i nyans.När du byter den är det viktigt att du inte skär för djupt med din hobbykniv. Gör du det riskerar du nämligen att förstöra våtrumsmembranen som skyddar den bakomliggande konstruktionen mot fuktskador.

Skulle du vilja bli en ännu bättre hantverkare? Då ska du se på när en av våra skickligaste hantverkare delar med sig av sina erfarenheter om badrummet. Du kommer garanterat att lära dig en hel del!
VIDEO: När det är torrt och varmt ute är risken för bladlusangrepp som störst. Lössen är inte svåra att se och man kan bekämpa dem med både vatten och såplösning. Lössen samlas ofta i stora kolonier runt blomknopparna – eller till att