Posted on

Rosta Sesamfrön I Stekpanna

– Hela psylliumfrön går, precis som hela linfrön, oförändrade genom kroppen. Inga näringsämnen tas upp men de gelbildande vattenlösliga fibrerna är bra för tarmarnas funktion. De bidrar till en långsammare blodsockerhöjning och stabilare insulinnivåer. De kan också minska risken för tarmcancer och ha en kolesterolsänkande effekt.- Linfröet är ett näringsrikt frö med ett högt innehåll av B-vitaminer, mineraler och protein. De innehåller även rikligt med omega-3 i form av alfa-linolensyra (ALA). ALA omvandlas av kroppen i viss grad till de nyttiga fettsyrorna EPA och DHA, som vanligtvis hittas i fiskfett. Linfrön hjälper även till att hålla magen i trim på grund av ett högt innehåll av vattenlösliga fibrer. Linfrön innehåller också höga halter lignaner, en typ av fytoöstrogener som har en cancerhämmande effekt, framför allt när det gäller bröstcancer. Näringen från linfrön tas endast upp om de är krossade eller söndertuggade, men fibrerna gör gott för magen även i hel form. Det är viktigt att hålla sig till den rekommenderade dosen på max en till två matskedar hela frön om dagen. Fröna innehåller nämligen förhållandevis höga halter cyanid som blockerar syretransporten i kroppen.

Frön kan man använda i det mesta. I müslin, gröten, bröddegen, salladen, smoothien, på laxen eller helt enkelt äta dem som de är. För ett hälsosamt snack kan man rosta pumpafrön i ugnen och krydda med salt. Ett betydligt bättre alternativ än chips och popcorn! Tänk dock på att alla frön innehåller en hel del fett som drar upp kalorimängden.- Sesamfrön är mycket näringsrika och innehåller, förutom kalcium, järn, magnesium och B-vitaminer, även ämnet sesamin vilket är en typ av lignaner som har kopplats ihop med en rad olika hälsoeffekter. Det är en mycket kraftfull antioxidant, verkar antiinflammatoriskt, sänker kolesterolvärdet och har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det verkar också kunna öka leverns fettförbränning och på så sätt ge viktminskningen en extra skjuts. Kroppen har lättast att ta upp näringen från krossade sesamfrön. Tänk dock på att de, precis som solrosfrön, innehåller mycket omega-6.

– Pumpakärnor är rika på nyttiga antioxidanter och mineraler, bland annat E-vitamin, zink och magnesium. Proteinhalten på 24 procent hör till den högsta bland frön.
​ – Solrosfrön är mycket näringsrika med ett högt innehåll av B-vitaminer, E-vitamin och mineraler som järn, kalcium, magnesium och zink. De innehåller även kolesterolsänkande växtsteroler. Dessvärre innehåller de mycket höga halter omega-6 fettsyror, vilket de flesta redan har ett för högt intag av. Tänk därför på mängden och undvik helst solrosolja.– Det populära chiafröet innehåller hela 20 procent omega-3, vilket gör det till ett av våra mest omega-3-rika livsmedel. De innehåller dock endast alfa-linolensyra, vilket omvandlas till de nyttiga DHA- och EPA-fettsyrorna i ganska liten utsträckning. Även chiafrön innehåller mycket vattenlösliga fibrer och är alltså bra för tarmhälsan. Fröna kan också hjälpa till att reglera vätskebalansen i kroppen och verkar kunna ge ökad uthållighet vid långdistansträning.

Sallader: Sesamfrön kan användas som en del av dressingar eller strös över sallader för att ge en knaprig och smakfull touch. Du kan också rosta sesamfrön lätt innan du lägger till dem i salladen för att intensifiera smaken.
Bakning: Sesamfrön kan användas för att dekorera och ge textur till bakverk som bröd, bullar, kakor och kakor. Du kan strö sesamfrön över ytan på dina bakverk innan de gräddas för att ge dem en attraktiv och knaprig yta.Wokrätter: Sesamfrön kan användas som en smaksättning och garnering i wokrätter. Du kan rosta sesamfrön i en torr stekpanna för att förstärka deras nötiga smak och sedan strö över dem på färdiga wokrätter för att ge extra smak och textur.

Sesamfrön är näringsrika och ger en mild och nötig smak till rätterna. Kom ihåg att rosta dem försiktigt för att förbättra deras smak och textur. Du kan använda sesamfrön från TRS för att ge dina bakverk, panerade rätter, wokrätter och sallader en extra dimension av smak och konsistens.
Panering: Sesamfrön kan användas som en del av paneringen för kött, fisk eller grönsaker. Du kan blanda sesamfrön med ströbröd eller mjöl för att skapa en knaprig och smakfull yta när du steker eller steker maten.Jag orkar inte göra egen paneer. Jag köper cypriotisk anariost i stället. Jag är sugen på palak paneer för det är jag varje vinter. Efter att på nittiotalet ätit rätten vid varje restaurangbesök på indiska eller pakistanska restauranger i västra Londons utkanter är det nu så många år sedan jag provade en bra palak paneer att jag inte minns hur den ska smaka. Kokboken jag ställer mitt hopp till är den kladdigaste jag äger och min inkörsport till att laga indiskt hemma: Quick After-Work Indian Vegetarian Cookbook av Kumud Shah. Boken har ett paneerrecept som jag inspirerats mycket av. Grundreceptet är för mattar paneer med gröna ärter men jag föredrar palak paneer, eller sag paneer, som rätten heter med spenat. Inspirerad av Annas marmorerade ischoklad med kallpressad kokosolja snodde jag ihop dessa gotter till mor och moster – två systrar som älskar kokos och mjölkchoklad. Ischokladen fick fin smak av kokosoljan Cocosa som jag hittade på Astrid och aporna i Malmö. Soppan är sötsyrlig och rödbetsgrann med mjöligt dova bönor och gröna stråk av silkig bladspenat. En kryddigare variant av denna, nu också med snitsigt myntaströssel.Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte ”spår av”. Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.Risentas svarta sesamfrön har en nötig smak och är goda att använda i asiatiska maträtter. De fungerar utmärkt att rosta och användas som en knaprig topping på sushi eller sallader. Svarta sesamfrön passar också bra som dekoration på bröd eller i fröknäcke.Jag hade i nästan 2 msk vatten och det blev jättebra konsistens! Får dock slänga alltihop i alla fall för jag rostade sesamfröna tills de började bli en aning gyllenbruna kanterna. Det räckte tydligen för att få hela havrebitarna att smaka som beska brända popkorn. Det står inte i receptet men låt det inte bli minsta lilla färg på sesamfröna och havren när du rostar dem!

Hej Hanna! Vad tråkigt att det inte blev lyckat. Testa att rosta sesamfröna och havregrynen lite kortare tid. Anledningen till att de rostas är att få fram mer smak men det är inte gott om det smakar bränt. Hälsningar, VeronicaLättgjorda havrebitar perfekta till mellanmål eller som nyttigt kvällssnack. Rosta havregryn i torr stekpanna tillsammans med sesamfrön. Mixa med grovhackade nötter och fikon. Tryck ut i en form och ställ i kylskåp någon timme. Skär i bitar och njut!

Sesamfrön är rika på mineraler, E-vitamin, kalcium, zink, järn, selen och nyttiga fettsyror och sägs ha antiinflammatoriska och antioxidativa effekter.Sesamörten, sesamum indicum, är ett ettårigt stäppgräs i vilket det ingår många vilda arter i Afrika och på vissa håll i Asien. Örten odlas på många håll i världen med tropiskt klimat och växten kan bli upp till en meter hög med kraftiga, långa och spetsiga blad. Blommorna på växten är stora och klockformade med vit eller svagt rosa färg. Sesamfröet ligger samlade i fröskidor och har en nötaktig smak med ett rikt innehåll på näring, vitaminer och mineraler.Sesam är en mycket gammal kulturväxt och enligt en assyrisk legend så drack gudarna vin gjort på sesam när de skapade världen. Inom hinduismen så är sesamfrön en symbol som står för odödlighet och fröna används ofta som offergåvor. Det sägs också att formeln “Sesam öppna dig” från sagan Tusen och en natt syftar på när fröskidan öppnar sig och fröna faller ut.I Chile ingår sesamfrön i en chokladpasta som heter Mole. I västvärlden använder vi gärna sesamfrön som garnering på bröd och kakor eller som panering på kött och fisk. Man pressar även en klar ljusgul olja ur fröna som är en mycket vanlig smaksättare i asiatisk mat, med sin sötaktiga och nötiga smak De ljusa sorterna används flitigt i mellanöstern där det är vanligt att fröna mals ihop med nötter och socker till en kaka som heter Halvah. Sesamfrön mals också till en oljig pasta, tahini som till exempel används som ingrediens i Hummus, kikärtsdippen från mellanöstern. Använd vårt ekologiska svarta sesamfrö i asiatiska maträtter, i sallader eller som garnering på olika sorters bröd som småfranskor och hamburgerbröd, eller varför inte blanda ner i en musli eller baka frökex med sesamfrö i. Sesamfrön innehåller mindre än fem procent kolhydrater och passar bra till de som äter en kolhydratreducerad kost.Det finns gräddvita, rödaktiga och svarta frön, där det svarta sesamfröet är mer smakrikt och ännu mer näringsfyllt med en mer besk smak jämfört med sina kompisar och har ett stort innehåll av antioxidanter som hämmar fria radikaler i kroppen.

Kan man köpa rostade sesamfrön?
Kryddlandet rekommenderar! Hos Kryddlandet kan du köpa rostade sesamfrön – till bra pris och snabb leverans! Upptäck Kryddlandets mixade rostade sesamfrön; vita och svarta, till topping och dekoration på sallad, bröd, soppa eller sushi. Innehåller endast rostade sesamfrön – inga tillsatser!
Svarta sesamfrön är mycket vanliga i asiatisk matkultur och den nötaktiga smaken passar bra i sallader, i sushi och på bröd. Det svarta fröet är mycket dekorativt och ger en speciell karaktär i både färg och smak. Det svarta fröet är bittrare i smaken men mildras om man torrostar fröna i stekpanna.

Vad är det för skillnad på skalade och oskalade sesamfrön?
Oskalade sesamfrön innehåller mer järn och kalcium än skalade, främst eftersom mineralerna till stor del sitter i själva skalet. Sesamfrön är ett av alla livsmedel som har högst halt av kalcium. Sesamfrön innehåller också precis som många andra frön mycket magnesium.
Sesamfröet används hela som krydda och det svarta fröet är mycket vanligt i Japan och i japansk mat, men även inom annan asiatisk matlagning. I Japan använder man sesamfrön till en kryddblandning som heter gomashio och består av lätt rostade frön med havssalt.Häll solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön och linfrön i en torr stekpanna. Strö över en liten nypa flingsalt och rosta på medelvärme till dess att fröna börjar anta en gyllenbrun nyans. Rör bland fröna i stekpannan med jämna mellanrum så att de inte bräns. Servera fröna strödda på sallad, rostade rotsaker eller pastarätter.

Oskalade sesamfrön innehåller mer järn och kalcium än skalade, främst eftersom mineralerna till stor del sitter i själva skalet. Sesamfrön är ett av alla livsmedel som har högst halt av kalcium. Sesamfrön innehåller också precis som många andra frön mycket magnesium. Tänk på att du behöver krossa oskalade sesamfrön för att få tillgång till all dess näring och fettsyror.
FÖRETAGSNAMN använder cookies och liknande tekniker för att kunna förbättra din användarupplevelse och för nedanstående ändamål. Du kan här välja att acceptera samtliga cookies eller anpassa vilka cookies du accepterar eller inte.Rawfoodshop Scandinavia AB använder cookies och liknande lagringstekniker för att ge dig anpassat innehåll, relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Du bekräftar att du har läst vår cookiepolicy och samtycker till vår användning av cookies genom att klicka på ”Stäng och godkänn”. Du kan själv när som helst kontrollera vilka cookies som sparas i din webbläsare under ”Inställningar”. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy och i vår cookiepolicy.

Hur mycket sesamfrön kan man äta per dag?
Eviras nya anvisning är att vuxna ska äta högst två matskedar frön från oljeväxter per dag, och variera frösorterna. Gravida och ammande borde helt undvika fröna, men små mängder i till exempel bröd är ingen katastrof. Spädbarn ska inte heller äta frön, medan barn i åldern 1-6 år ska hålla sig till en matsked.
Oskalade sesamfrön går att använda fröna till bakning av bröd eller till att göra vegetariska pastejer såsom hummus. Ihop med vatten kan man även göra sin egen sesammjölk i en mixer. Extra goda att rosta och ha i sallader.Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Eviras nya anvisning är att vuxna ska äta högst två matskedar frön från oljeväxter per dag, och variera frösorterna. Gravida och ammande borde helt undvika fröna, men små mängder i till exempel bröd är ingen katastrof.
Evira och de kommunala livsmedelstillsynsmyndigheterna granskade näringssammansättningen och halterna av tungmetaller i frön av oljeväxter som finns på den finländska marknaden.

Arja Lyytikäinen påminner om att det ofta finns frön i sallader eller bröd som också ska räknas in i den dagliga dosen. Och så ska man komma ihåg att variera fröna.
Nickelhalterna var speciellt höga i solrosfrön, men också i hela hampfrön och pinjenötter. De största kadmiumhalterna fanns i solrosfrön, linfrön och vallmofrön.

Generalsekreteraren Arja Lyytikäinen på Statens näringsdelegation säger att fröna innehåller många viktiga näringsämnen som är centrala hälsofrämjare, men att de på grund av sitt höga energiinnehåll och tungmetallerna de samlar i sig ska användas med variation och måtta.
Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer. Överlag är en daglig dos på ungefär 30 gram nötter, mandlar och frön av varierande sort nyttigt för en vuxen, enligt Evira. 30 gram är ungefär en handfull. För barn i lekåldern är ungefär hälften av det här en passlig daglig portion. Enligt Evira är fröna mycket energirika, och det är därför de kan samla i sig tungmetaller. Särskilt handlar det om nickel och kadmium, medan mängderna bly och kvicksilver var små i fröna, enligt Eviras undersökning.Gnistor från loket orsakar enligt Olycksutredningscentralen relativt ofta bränder i terrängen då det är torrt i naturen. Till exempel under veckoslutet 10–11.6 2023 orsakade det aktuella museitåget tre bränder i terrängen, i Alberga, i Gjuteriet och i Kervo. Bränderna var små och begränsade sig till banområdet.Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Måste man skala sesamfrön?
Sesamfrön kan vara både skalade och oskalade. De skalade har en mild och nötaktig smak som blir tydligar om fröna rostas. De används ofta till bakning, men är också goda i panering, wokrätter och sallader. De har ett högt innehåll av omättade fetter och innehåller både proteiner och fibrer.
Kryddlandet är Sveriges största krydd- och tebutik. Hos Kryddlandet kan du köpa rostade sesamfrön till bra pris & snabb leverans. I Kryddlandets breda sortiment finns även ett stort utbud av ekologiska kryddor & många förpackningsstorlekar att välja på!Filed under: Allmänt | Tagged: glutenfri, glutenfritt, grönsak, Grönsaker, gurka, gurksallad, huvudrätt, huvudrätter, laktosfritt, marinerad gurka, mat, middag, middagar, recept, rostade sesamfrön, sallad, sallader, sesam, sesamfrön, slanggurka, Soja, sojamarinerad gurka, Tillbehör, varmrätt, varmrätter, vegan, vegetariskt, veggo | Leave a comment »

4. Slå på vatten och tillsätt fond eller buljong. Koka upp och tillsätt sedan linguinen. Låt koka ca 12 min, eller tills pastan mjuknat. När det återstår ca 5 min, tillsätt broccolin och tofun. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens. Smaka av hot poten med soja, några droppar sesamolja, socker och limesaft.
2. Skala löken och vitlöken. Skiva löken och finhacka vitlöken. Finhacka chilin. Skala och finhacka ingefäran. Skär broccolin i mindre buketter och skala och strimla stammen.

Enkelt stekpannebröd som går snabbt att svischa ihop och grädda i stekpanna. Perfekt att göra om/när du inte har tillgång till ugn som tex i båten eller sommarstugan. Till ett sånt här bröd, 1-2 portioner, använder jag:Dela pak choi i fyra på längden och stek hårt i en stekpanna utan fett till att den får färg. Rosta cashewnötterna i en stekpanna. Strimla salladslök och chili.

Hur man rostar sesamfrön?
Att rosta sesamfrönVärm upp en stekpanna på medelvärme, utan att ha i olja.Lägg i ett lager med sesamfrön, ungefär en halv deciliter.Håll koll på sesamfröna så att de inte bränns vid, och rör runt eller skaka om dem då och då. Det tar ungefär fem minuter att rosta dem.Låt dem svalna på en tallrik när de är färdiga.
Rosta sesamfrön tills de är gyllene i en stekpanna. Häll av saften från kycklingen och koka ihop med lite honung. Pensla kycklingen med glazen och strö över sesamfrön.Ta fram smöret i god tid så det är rumsvarmt. Skala och riv ner vitlök i smöret. Smörj sedan in kycklingen i vitlökssmöret. Ett tips är att smörja innanför skinnet så att kycklingen blir extra saftig. Salta och peppra. Baka i ugn på 195°C till en innertemperatur på 82°C intill benet.

100 % svensk kyckling omsorgsfullt uppfödd på våra svenska gårdar, vilket innebär god djurhållning, högsta kvalitet och hälsosam, klimatsmart mat på tallriken. För dig som är allergisk är det bra att läsa innehållsförteckningen.
Sesamfrön är en sak, men rostade sesamfrön? Rostade sesamfrön blir en helt annan sakt! Att rosta sesamfrön får fram deras naturliga nötaktiga smak, och det gör dem ännu krispigare. Jag rostar nästan alltid sesamfrön innan användning. De är perfekta i exempelvis asiatiska nudelrätter som eller på sushi sushi, men de fungerar även i medelhavskost och i mellanösternrätter som hummus eller falafel. Det bästa är att det bara några minuter att rosta sesamfrön!Hemmanytt.se är en webbplats som i huvudsak drivs av Frida Jakobsson. Jag är en glad hem- och matfantast, som driven av rent intresse och genuin passion skriver och publicerar innehåll på hemsidan! Hos Hemmanytt.se hittar du artiklar om hem, mat, hushåll, och livsstil. Målet med innehållet är att det ska vara till nytta och förbättra ditt liv i hemmet. Hemsidan strävar efter att fungera som en informationsbank med allt du kan tänkas behöva för ditt hem. Vårt mål är att ständigt erbjuda nytt, hjälpsamt, intressant, och inspirerande innehåll.

Är det nyttigt att äta sesamfrön?
Nyttigheter i sesamfrön Sesamfrön är rika på mineraler, E-vitamin, kalcium, zink, järn, selen och nyttiga fettsyror och sägs ha antiinflammatoriska och antioxidativa effekter.
Rostade sesamfrön är krispiga och har en härligt nötig smak! De är fantastiska som topping på nudlar, grönsaker och mycket mer. I denna artikel går vi igenom hur du rostar sesamfrön på två olika sätt.Vi och våra partners använder cookies för att Lagra och/eller få åtkomst till information på en enhet. Kakor används för Anpassade annonser och anpassat innehåll, annons- och innehållsmätning, målgruppsstatistik och produktutveckling. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du vår användning av kakor. Samtycket används endast för databehandling som härrör från denna webbplats. För att se ändamålen som våra partners anser att de har ett berättigat intresse för, eller för att invända mot denna databehandling, använd knappen för leverantörslistan nedan.

Kan man Rosta sesamfrön?
Oskalade sesamfrön har en milt nötig smak och är fina att dekorera med. Rosta dem gärna för en knaprig topping.
Food, in the end, in our own tradition, is something holy. It’s not about nutrients and calories. It’s about sharing. It’s about honesty. It’s about identity.

För det här inlägget har jag förberett en sesammylk (mjölk med Y istället för med I används numer ofta när man talar om miljövänliga alternativ till ko- get- eller fårmjölk).Du hittar ofta sesamfrön i japansk och kinesisk mat men används också ofta i raw och makrobiotiska matlagning på grund av deras fantastiska näringinnehåll. Om du äter raw food, välj de oskalade eller svarta fröna som inte värmts upp vid behandling.

När du verkligen börjar uppskatta den lätt rökiga smaken av sesamolja, kan du även lägga till ett par droppar av oljan till din till chokladmousse. Smaksensation!
Vidare har jag köpt en Raw Tahini (eller Tahina), en ren sesampasta utan några andra ingredienser. Du kan enkelt göra det själv mycket billigare men jag blev lite lat helt plötsligt… Om du köper den, notera att det finns två olika sorters tahini. En gjord av vita, skalade frön och en annan gjord av de oskalade fröna. Du kan enkelt se skillnad på färgerna. Men kanske ännu viktigare, är att smaken skiljer sig väldigt mycket från varandra. Den oskalade är ganska bitter och kan behöva lite tid att vänja sig vid.Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Rör soja och sirap till smidig konsistens. Blanda med resten av ingredienserna. Såsen är mycket smakrik och räcker till många.DinVinguide.se är en guide för människor som har mat, dryck, vin och livsnjutning som intressen. Våra namnkunniga skribenter inspirerar, utbildar och rapporterar om trender, nyheter och traditioner inom vinvärlden.Välkommen till DinVinguide.se!

Tamarisoja är en naturligt glutenfri soja med välbalanserad, fyllig och mild smak. Helt utan tillsatser. Den jag rekommenderar är lagrad i minst sex månader och tappad på lite större flaska (du hittar den här, 500 ml) utmärkt för storanvändaren, som jag! Passar bra till dippsåser, i matlagning, nudelrätter och vegetariska rätter. Vill du testa finns det även en mindre flaska här. Har du ingen tamarisoja hemma, men istället har ”vanlig soja” kan du alltid ersätta det när det står i receptet att du behöver tamarisoja.
Jag utgick från mitt recept på kokosbacon (en vegansk smaksättning på kokoschips som man kan äta istället för bacon på exempelvis en caesarsallad eller som snacks på helgen) men gjorde såklart om det litegrann. Jag hoppas att du också tycker om dessa lika mycket som vi! Längst ner i inlägget finns förslag hur du kan använda dina färdiga chilirostade sesamfrön.Go chu jang betyder chilibönpasta och är en mycket vanlig stapelvara i det koreanska köket. Det är en smakrik fermenterad chilipasta med lite seg konsistens. Den ska användas i matlagning, i allt från marinader, dressingar, i majonnäs, nudelrätter soppor med mera. Smaken är sötstark (ej sötsliskig), rund och fruktig. Den har en tydlig umamismak god sälta men är enligt mig inte allt för stark. Om du inte tål gluten ska du välja den från Risberg som är naturligt glutenfri (jag länkar den i receptet) Har du ingen Go chu jang hemma och vill laga något där det behövs kan du ersätta med valfri chilisås och en gnutta valfri sötning, men det kommer inte bli helt samma sak.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.Chilirostade sesamfrön är en stor favorit hos oss! Men eftersom en burk färdiga kostar närmare 50 kr för knappt 2 dl kände jag att det var dags att göra något åt saken och göra egna istället! Det tog varken lång tid eller var krångligt. Och gott var det också! Jag tänker att det blir en väldigt trevlig present också att ge bort en burk chilirostade sesamfrön, istället för en blomma eller vinflaska när du går på middag eller så.Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Platta ut till en avlång kaka, ca 12×24 cm, på bakpappersklädd plåt och skåra degen i 12 bitar.Om det är någonting jag försöker bli bättre på så är det fisk. Fisk är mycket snabblagat, verkligen perfekt som vardagsmat och det är nyttig. Problemet är bara att jag gillar inte all sorts fisk utan endast de med mindre smak, som torsk. Denna gång så valde jag att komponera ihop citron tillsammans med fisken, något som går väldigt bra ihop. Och för att göra rätten lite roligare så strödde jag över lite sesamfrö, la i även lite skivade rödlöksbitar och morötter.

1 dl kokosflingor, 1 dl pumpa- eller solroskärnor, ½ dl sesamfrön, 1 dl ris puffar (osockrade), 2 dl havregryn, 1 ½ dl torkade tranbär, 2 äggvitor, 1 – 2 ½ msk honung (efter eget tycke )

Häll upp degen på en lätt mjölad bakbord. Arbeta så lite som möjligt med degen. Dela degen i 2 bitar och rulla varsamt ut i önskad längd/form. Avsluta med att rulla bitarna i fröblandningen. Sätt på bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 260 grader och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten.
Här kommer ett recept på nyttiga energibars. Här finns inga konstiga tillsatser och inget vitt socker heller. Jag har dock smaksatt det med lite honung för att det ska bli godare, men det kan uteslutas om man så vill. Detta recept är även bra att ha som grund och man kan variera det på många olika sätt. Man kan t.ex. tillsätta lite vit choklad, passar jättebra bra ihop med tranbären. Sist ner i inlägget finns det en uträkning för oss Viktväktare med och utan choklad.Jag använde mig av en ½-deciliter mått för att lika stora bröd, det blev 10 stycken. Ta mått med decilitermåttet och forma med händerna till små bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrö och grädda mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter. Tänk på att alla ugn är olika. Gör du bröden större så ska det vara längre i ugnen. Bröden är även lite kladdiga i mitten när de är varma och nygräddade.

Här får du ett recept på en god sallad som man kan använda som bas och sedan lägga till andra grönsaker efter eget önskemål. Samma är det om du vill ha någon dressing, för denna gång har jag valt att bara pressa över lite citron. Man kan även ta bort falafeln och bara göra rödbetssalladen och servera den till grillat, supergott det med. Och vill man ha lite matigare sallad så kan man lägga till matvete eller varför inte quinoa. Som sagt, ett bra basrecept som man kan utveckla till så mycket annat. Receptet nedan är endast till två personen men går naturligtvis att dubbla upp till fyra eller mer.
Många tror det är svårt att baka eget matbröd och visst det kan vara så ibland, men inte så där toksvårt. Jag tycker att du ikväll ska fixa ihop denna deg för då kommer du bli överlycklig av doften av nybakat bröd imorgon bitti. Förra helgen så gjorde jag det själv och kommer nog göra om det ikväll, för det var så ljuvligt gott med ljummen nybakad brödbit. Receptet passar perfekt även för den lilla familjen med få medlemmar då det bara är 8-10 bröd av denna sats. Om det blir över så är det bara att frysa in. Ha en trevlig fredag.25 g jäst, 1 påse Kronjäst surdeg Fullkornsvete (färsk), 500 g (5 dl) kallt vatten, 200 g (3 dl) grahamsmjöl, 620 g (10 dl) vetemjöl (gärna special), 15 g (2 ½ tsk) salt, 20 g (1 msk) olja (raps eller oliv), 30 g flytande honung Ibland är det så gott med ett enkelt vitt bröd. I helgen så bakade jag detta formbröd och smaksatte det med både svarta och vita sesamfrön. Jättegott! Och ni ska veta att det blir extra gott om ni rostar det. Ett tips är att baka ihop degen på kvällen och låta den kall jäsa i kylen under natten. Ta fram brödet på morgonen och låt det stå på diskbänken medan ugnen blir varm. Hembakat är bäst! Arbeta upp degen på bakbordet och baka ut den till 2 formbröd. Lägg bröden i väl smorda formar eller på plåt och låt dem jäsa ytterligare cirka 30 minuter. Jag strödde sesamfrö i formarna innan jag la degen, men det kan man hoppa över då de lossnar så lätt efter gräddningen. Sätt ugnen på 250 grader så att den hinner bli riktigt varm.Smula jästen. Tillsätt lite av det kalla vattnet och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av vattnet, oljan, saltet, rågmjölet och till sist även vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Häll smeten på bakplåten. Jag bredde ut smeten i form av en rektangel. Lägg sedan ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla ut så tunt du vill ha det. Dra bort bakplåtspapperet. Skär ut bitar efter eget val och strö över med flingsalt.Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Smält fettet och häll det i degbunken. Tillsätt därefter mjöl och salt. Knåda ihop till en blank smidig deg. Låt degen jäsa på dragfri plats till sin dubbla storlek, cirka 30 minuter.

Pensla och strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 25-30 minuter. Lossa bröden från formarna när de är färdiggräddade och låt limporna att svalna på galler under bakduk.

Vilka sesamfrön är nyttigast?
Hälsofördelar med svarta sesamfrön Kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Kan motverka benskörhet då zink har visat sig öka bentätheten och sesamfrön är en källa till kalcium. Ger en bra mag-tarmhälsa då sesamfrön är rika på fibrer.
Rosta fröblandningen i en torr panna på spisen eller i ugnen (200 grader) i cirka 10 minuter. Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt de övriga ingredienserna förutom saltet. Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös men inte kladdig. Låt jäsa till dubbel storlek i en bunke täckt med plast i minst 2 timmar.Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 8-10 bitar, beroende på hur stora du vill ha bröden. Forma till långa släta bröd som lägg på en bakpappersklädd plåt. Täck plåten med bakduk och ställ i kylskåp över natten.

Är rostade sesamfrön nyttigt?
Sesamfrön. – Sesamfrön är mycket näringsrika och innehåller, förutom kalcium, järn, magnesium och B-vitaminer, även ämnet sesamin vilket är en typ av lignaner som har kopplats ihop med en rad olika hälsoeffekter.
Gör gärna 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen. Sänk temperaturen till 220 grader. Grädda i mitten av ugnen tills brödet får fin färg, ca 25-30 minuter.Detta recept fick jag från mina arbetskollegor Wayra och Marita. Det är ett fröknäcke som är jättegott och väldigt enkelt att göra. Det är bara att blanda ihop smeten, lägga det på plåt, kavla ut och in i ugnen en timme. Klart. Sedan får du ett riktigt smarrigt och knaprigt fröknäcke som du kan ta till frukost, till mellanmål eller till soppan. Skär gärna upp bitarna innan du ställer in plåten i ugnen, det blir mycket lättare att bryta sönder knäcket i fina bitar efter gräddningen. TIPS! Gör 2 plåtar på en gång, det kommer att gå åt, det jag lovar er.