Posted on

Rut Och Ragnar

Rut och Ragnar är överlyckliga. De faller på knä inför varandra och lovar, dyrt och heligt, att hålla sitt viktiga beslut. De har minsann bestämt sig – äntligen ska de skiljas! Men går det egentligen att lämna varandra efter trettiotre år tillsammans? Vem ska få behålla gökuret och borde man ha hindersprövning för att ta ut skilsmässa?Rut och Ragnar är två personer som man både kan känna igen sig i och förvånas över. De är bittert roliga och lockar till värme och medkänsla. I Rut och Ragnar visar Kristina Lugn återigen sitt mästerskap i att vända och vrida på de små, men avgörande detaljerna i vardagslivet.

Jag antar att det är något som Kristina Lugn tänkt på när hon valt skådespelare. ”Jag är så glad och tacksam att Rut och Ragnar överlämnats till Jan-Olof Strandberg (regi), Ingvar Kjellsson och Meta Velander skriver hon i programmet. Kanske vill hon att publiken i dag ska få en chans att själva välja om lyckliga äktenskap är möjliga eller inte.
Kristina Lugn skrev Rut och Ragnar 1997 och rollerna spelades på urpremiären av henne själv och Allan Edwall. Lugns dialog är svart och utan hopp. Rut och Ragnar har egentligen aldrig varit lyckliga som gifta och inte ens nu när de ska skiljas känner de den lycka de hade förväntat sig. Det visar sig inte vara så lätt att dela upp alla minnen och att bli helt fria från varandra.

Jag kan tänka mig att pjäsen gav en helt annan upplevelse med Kristina Lugn och Allan Edwall i rollerna. Med det strävsamma paret Meta Velander och Ingvar Kjellsson blir det en rolig om än lite tragisk föreställning. Deras värme tränger igenom dialogen och ger publiken ett hopp som egentligen inte finns i manus. De bittra kommentarerna blir i stället lite gulliga och det känns mer som äktenskapligt smågnabb än som en slutgiltig skilsmässa.

Det äkta paret sedan drygt 50 år, Meta Velander och Ingvar Kjellsson, spelar Kristina Lugns pjäs ”Rut och Ragnar” på Stockholms Stadsteater. Rut och Ragnar har varit gifta nästan lika länge och nu har de äntligen tagit steget som de länge drömt och – de ska skiljas.
”Det sista fotografiet av dig och mig tillsammans… Det känns lite konstigt. Jag är så van att du står i bakgrunden. Eller i utkanterna. Nej! Säg ingenting! Du tänkte säga att du är en förgrundsgestalt, eller hur? Jag vet alltid vad du ska säga när du avbryter mig. Jag är så van vid att du finns i de här trakterna.”Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Vi är ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer. Vi gör föreställningar på vår egen scen, på Malmö Opera samt på turné i Skåne, Sverige och världen. Sedan 2005 har vi våra lokaler vid Dockan i Malmö. Här presenterar vi våra egna föreställningar men också gästspel och olika former av events. De kastar sig in i denna vuxenrit, men ju längre in i den de kommer desto mer upptäcker de att de inte vet vem personen är som skiljer sig. Går det att utplåna allt som varit under så lång tid? Kan man skapa en ritual för skilsmässa? Skilsmässan har debatterats flitigt i media och åsikterna går isär. Är det möjligt att gå lycklig ur en skilsmässa och hur ska man genomföra den rent praktiskt?För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Genom att erbjuda en mångfald av relevanta och utvecklande upplevelser bidrar vi till ett socialt hållbart samhälle. Vi arbetar i nära dialog med konsten, kulturen och människorna i den värld vi alla delar för att fler ska upptäcka kraften i den samtida dansen. Skånes Dansteater ägs av Region Skåne.

Poppegårdens vita skånelänga från 1700-talet, med sina klättrande rosor och Öresund i fonden, var under många år Nils Poppes oas, strax norr om Helsingborg. Här kunde han dra sig tillbaka och vila, men även bjuda in folk från när och fjärran till samkväm i glada vänners lag.Rut och Ragnar är en av Kristina Lugns mest älskade pjäser. Den publicerades första gången 1997 och har sedan dess spelats flitigt. Bland annat på Stockholms Stadsteater, där den gick i flera år med Meta Velander och Ingvar Kjellson i rollerna. Den handlar om ett par som har varit gifta i 35 år och som nu äntligen bestämt sig för att gå skilda vägar. När pjäsen börjar dansar de överlyckliga en vals tillsammans. Men sedan börjar minnena stiga upp till ytan, med olika anklagelser som följd. Pjäsen är mycket rolig, full av bitande ironi och drastiska formuleringar. Men den vore inte skriven av Kristina Lugn om det inte också fanns en mörk klangbotten. Själv säger hon så här: Rut och Ragnar har nu bråkat färdigt för den här gången. Stolarna är tillbakalämnade till Vikvalla idrottsplats. Alla flyttkartonger är uppeldade och matsalsbordet är nu definitivt itusågat och ligger som ett kasserat virkesupplag vid garaget i väntan på grovsopehämtningen om två veckor. Nära 1400 personer har hittat hit till Poppegården denna sommar! Det var många skratt, men ibland förfasade man sig… Nu är Nils Poppe sedan flera år bortgången, men hans fru Gunilla håller fortfarande kulturtraditionen i Domsten levande med nya uppsättningar på gården varje sommar.

När rosorna ännu en gång blommar utmed skånelängans fasad och sommarsolen åter låter sundet glittra i fonden, ser jag och Per fram emot att under hela juli månad få ta emot både gamla stamgäster och nya ansikten här på Poppegården. Varmt välkomna!
Som till exempel när Ragnar säger: ”Du är min längtan uttryckt i fläsk!” Då hördes ibland en kommentar ifrån publiken: ”Nej men det var det värsta!” Många hade också funderingar kring det vemodiga slutet.Det gör att Meta Velanders Rut, som redan hos Lugn har problemformuleringsinitiativet, i än högre grad får det genom sättet hon spelar. Hon är förnuftets röst: det räcker nu, vi delar upp pinalerna och skiljs. Ragnar i Ingvar Kjellsons skepnad tänker på annat, deltar i ett absurt spel om kärlek, familj, makt och relationer.

Nu spelar de Rut och Ragnar av Kristina Lugn, en pjäs om en skilsmässa genomförd med samma högtidlighet som ett bröllop. Kristina Lugn skrev pjäsen på det ironiska 90-talet för Allan Edwall, sig själv och Teater Brunnsgatan fyra.

Och Lugns pjäs? Tid har gått. Synen på äktenskap har tagit ytterligare ett steg mot ett individens projekt med absolut frivillighet i varje sekund. Det överrumplande vid uruppförandet av Lugns Rut och Ragnar har övergått i något eftersinnande.
Oupphörligt intressant och snart nog mer fängslande än själva pjäsen är att här möts två spelstilar: Meta Velander spelar realistiskt, klokt och med en munter glimt i ögat. Ingvar Kjellson har en särskild förtrogenhet med klassisk absurdism.Skådespelarna Meta Velander och Ingvar Kjellson är båda runt 80 år gamla, de har varit gifta med varandra hela sina vuxna liv. De har spelat teater lika länge och är intressanta tillsammans och var för sig, som levande teaterhistoria och som samtidsstudium.

Att Velander-Kjellson är gifta på riktigt, och inte skilda, vare sig från någon annan eller varandra, skapar en annan kontext till den korta och bagatellartade pjäsen.

Östersunds-Posten, ÖP, är en dagstidning som getts ut sedan år 1877. Vi bevakar Jämtland och Härjedalen och finns som papperstidning, e-tidning, sajt, app, i nyhetsbrev och sociala medier.Pjäsen som skrevs av Kristina Lugn sätts nu upp av Teater Västernorrland tillsammans med Estrad Norr. Regissör är Iso Porovic som blev tillfrågad av Ingrid Wallin om han ville regissera pjäsen.

– Kristina Lugn har följt mig i flera år och hon är som en själsfrände för mig eftersom jag har läst så mycket hon gjort. Jag har alltid tyckt om hennes texter, berättar hon.
Sedan premiären i mars har ensemblen turnérat i Västernorrland och gjort runt 25 föreställningar. Efter ett sommaruppehåll är det nu dags för Jämtland.En föreställning i kärlekens och skilsmässans tecken. Pjäsen ”Rut & Ragnar” skrevs redan 1974 av Kristina Lugn och på tisdag är det Jämtlandspremiär för en helt ny uppsättning.

Pjäsen skrevs 1997 av Kristina Lugn och har sedan dess satts upp ett otal gånger runt om Sverige. Att åldras förknippas ofta med ensamhet, men i denna pjäs väljer Rut & Ragnar att avge skilsmässolöften efter ett långt liv tillsammans.
Rut och Ragnar handlar om livet, om att vi föds och dör ensamma, men däremellan söker vi tröst, värme, mening hos varandra och hos våra vänner som dör ifrån oss i en evig skilsmässa.Ingrid Wallin och Gustav Kling har en långa karriärer bakom sig från film och teater. I denna pjäs får de i Iso Porovic´s regi arbeta med Kristina Lugns ordkonster. Där skilsmässolöftena efterföljs av en svekmånad. Delning av de gemensamma ägodelarna men hur delar man på gemensamma minnen och drömmar?

Du är varmt välkommen att bevittna när vi högtidligen avger löften om att avstå från varandra och lämna varandra i fred. Efteråt blir det stor skilsmässofest! I stället för gåva mottages tacksamt bidrag till vår svekmånad. OSA senast 20 oktober till worst man. Vänligen, Rut & Ragnar.
Av Kristina Lugn Regi Carl Otto Evers Skådespelare Gerd Hegnell, Sven Wollter Scenografi Clive Leaver Kostym Susan Salomonsson Ljus Anders Johansson Mask Elisabeth Wigander Ljud Jörgen Ericson Dramaturg Sisela LindblomMed Kristina Lugns skilsmässopjäs Rut och Ragnar återförenas Gerd Hegnell och Sven Wollter på scen! Två omåttligt folkkära skådespelare som dessutom firar 60-årsjubileum som skådespelare under spelperioden. För 60 år sedan kom de båda in på Stadsteaterns elevskola och blev klasskamrater.Ska vi skiljas? Ragnar frågar med darr på rösten och Rut jublar över all denna lycka. Äntligen ska hon bli fri igen och slippa vara hopsydd och reducerad till en hälft, om än äkta. Nu ska Rut bli hel och helt och hållet sig själv. Fast först den viktiga skilsmässoceremonin, svekmånaden och så till sist kan Rut lämnas tillbaka till sin far som märkligt nog ännu lever.Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Den här stjärnklassificeringen tilldelas i regel av ett officiellt branschorgan för hotellklassificering eller annan tredje part. Boendet har själv tillhandahållit uppgiften till Booking.com. Allt innehåll ska vara äkta och unikt för gästen. Recensioner är som mest värdefulla om de är originella och objektiva. Ditt bidrag ska vara ditt, och ingen annans. Booking.coms samarbetspartners får inte publicera något på gästernas vägnar eller erbjuda ersättning mot recensioner. Försök att få ner en konkurrents recensionspoängen genom att skicka in en negativ recension kommer inte tolereras.

Helst skulle vi vilja kunna publicera alla recensioner vi får, oavsett om de är positiva eller negativa. Vi visar dock inte några recensioner som innehåller eller refererar till (bland annat)
Respektera andras privatliv. Booking.com kommer göra ansträngningar för att dölja e-postadresser, telefonnummer, webbplatsadresser, konton till sociala medier och liknande uppgifter.Bidragen ska vara reserelaterade. De mest hjälpsamma bidragen är detaljerade och hjälper andra att fatta ett bättre beslut. Vänligen avstå från att skicka in personorienterade, politiska, etiska eller religionskritiska kommentarer. Marknadsföringsrelaterat innehåll kommer tas bort, och kommentarer som rör Booking.coms tjänster bör vidarebefordras till våra kundtjänstteam.

När du ser flera recensioner kommer de nyaste att visas överst, med förbehåll för några andra faktorer (vilket språk recensionen är skriven på, om det bara är ett betyg eller om den även innehåller kommentarer osv.). Om du vill kan du sortera och/eller filtrera dem (efter tid på året, gästbetyg etc.).

För att se till att recensionerna är relevanta kan vi endast godta recensioner som skickas in inom 3 månader från utcheckningen, och vi kan sluta visa recensioner som är mer än 36 månader gamla eller om det sker ett ägarbyte på boendet.
Som standard sorteras recensioner på datum och andra kriterier så att de mest relevanta recensionerna visas på, inklusive, men inte begränsat till: ditt språk, recensioner med text och recensioner som inte är anonyma. Ytterligare sorteringsalternativ kan finnas tillgängliga (typ av resenär, betyg etc.).

Den här tjänsten kan innehålla översättningar från Google. Google frånsäger sig alla ansvarsförbindelser kopplade till översättningarna, uttalade eller underförstådda, inklusive garantier gällande korrekthet, pålitlighet och underförstådda garantier gällande kommersiella syften, lämplighet för ett särskilt syfte och icke-intrång.
Varje gästbetyg är på 1–10. För att få fram den övergripande poängen du ser lägger vi ihop alla gästbetyg vi tagit emot och delar totalsumman med antalet gästbetyg vi fått. Dessutom kan gäster även ge separata ”delbetyg” inom viktiga kategorier som läge, städning, personal, bekvämlighet, faciliteter, prisvärdhet och gratis WiFi. Observera att gästerna skickar in sina delbetyg och övergripande betyg oberoende av varandra. Det finns med andra ord ingen direkt koppling mellan dem.Åsikterna som uttrycks i bidragen tillhör Booking.coms kunder och boenden, och inte Booking.com. Booking.com tar inte på sig ansvar eller förpliktelse för några recensioner eller svar. Booking.com är en distributör (utan förpliktelse att verifiera) och inte ansvarig utgivare av dessa kommentarer och svar.

Dessa riktlinjer och normer syftar till att hålla innehållet på Booking.com relevant och familjevänligt utan att begränsa uttryck för starka åsikter. De gäller oavsett vad vilka känslor kommentaren förmedlar.
Genom att ha det här alternativet aktiverat kommer du att se de mest relevanta sökresultaten och få en bättre sökupplevelse. Om du avaktiverar funktionen kommer dina sökningar att rankas baserat på gästbetyg och lägsta pris.Enda sättet att lämna en recension är att först göra en bokning. På så sätt vet vi att våra recensioner kommer från riktiga gäster som faktiskt har bott där.

Bidrag ska vara lämpliga för en global publik. Undvik att använda obsceniteter eller efterlikna obsceniteter med kreativ stavning, på något språk. Kommentarer och media som innehåller hets mot folkgrupp, diskriminerande uttalanden, hot, sexuellt explicit språk, våld samt främjande av olaglig verksamhet är inte tillåtna.
Du kan recensera ett boende du bokat via vår plattform om du har bott där eller om du anlände till boendet men inte genomförde din vistelse. Kontakta vår kundservice om du vill ändra en recension som du redan skickat in.Efter resan berättar gästerna om sin vistelse. Vi scannar recensionerna så det inte förekommer oanständigt språk och kollar också att det är verkliga personer som faktiskt bott där innan vi lägger till recensionerna på vår webbplats.