Posted on

Sir Taste A Lot

Nyanserad, något humlearomatisk smak med tydlig beska, med inslag av aprikosmarmelad, sirapslimpa, apelsinskal och honung. Serveras vid 10-12 °C som sällskapsdryck eller till smakrika rätter av fläsk, lamm eller nötkött, gärna grillat.Ale tillverkas genom varmjäsning, till skillnad från kalljäsning eller den ovanliga spontanjäsningen. Varmjäsning sker normalt vid rumstemperatur. IPA, india pale ale, är framställt med extra mycket humle och malt.

Därefter fick vörtpannan gå på högtryck. Grundtanken är densamma som för lillbrorsan, ett öl som har torrhumlats och som har karaktär och fruktighet. Skillnaden är att de två humlesorterna Citra och Cascade har tillkommit och gjort andra favoriter som Amarillo och Perle sällskap. Resultatet är ett milt humleblommigt öl med en väl balanserad maltighet och fyllighet och med en markerad beska.Nu lanseras ölet Sir Taste-a-Lot 4,5 på Systembolaget. Grundidén är densamma som för det uppskattade 3,5-ölet; ett torrhumlat öl med karaktär och fruktighet.

– När vi satt och diskuterade öl stod det så tydligt klart att något saknades – och plötsligt som en blixt från en klarblå himmel slog det oss; Sir Taste-a-Lot behöver en lite starkare brorsa. Sagt och gjort, fram med papper och penna och räkna på receptet. Fem maltsorter och fyra humlesorter blev utgångspunkten, säger Lars Kassel på Brutal Brewing.
För ett tag sedan fick man på Brutal Brewing en stund över till att sitta ner och njuta av en öl. Som så ofta, är det i sådana avslappnade stunder som bra idéer föds.Portello är en kolsyrad läskedryck som har sitt ursprung i Malmbergets bryggeri på 1920-talet. Det är en klassisk dryck i Norrland. Drycken blandas efter det gamla receptet och med riktigt socker. Portello tillverkas av Vasa Bryggeri.Frisk smak av bröd, kryddor och honung och ton av tropisk frukt av citrus sammanbakat med behaglig beska. Trevlig smak men den är lite återhållsam och blyg.

Vilka dricker mest Coca-Cola i världen?
Svensken Alex Samuelson fick patent på den välkända Coca-Colaflaskans form år 1915. 2009 drack svensken i genomsnitt 71 liter läsk per år. I Europa dricker tjeckerna mest läsk med en konsumtion på ungefär 130 liter per person och år. Mest läsk dricks det i USA.
Brutal Brewing Sir Taste-a-Lot är bryggd av Spendrups Bryggeri och är en folköl av stilen lager. Humlesorterna magnum, amarillo och perle har använts i bryggprocessen. Det innebär att jag bland annat borde känna en fruktig doft och smak. Är detta min nya favorit bland folköl? Det ska jag ta reda på nu.

Brutal Brewing Sir Taste-a-Lot är lite återhållsam öl. Men den är rätt god ändå. Den passar att dricka som sällskapsdryck, till grillad mat eller asiatiskt. Jag kan tänka mig att köpa den igen.
Huvudkontoret ligger i Stockholm i Stockholms kommun. Spendrups har fyra bryggerier som är belägna i Grängesberg, Hällefors, Visby (mikrobryggeriet Gotlands Bryggeri) och Stockholm (mikrobryggeriet Omaka). Samtliga bryggerier är BRC-certifierade (British Retailers Consortium).

Spendrups historia börjar år 1735 med anfadern Mads Pedersen som lämnade byn Spentrup i Danmark och flyttade till Köpenhamn och blev brännvinsbrännare. År 1855 flyttade Jens Fredrik Oscar Spendrup, barnbarnsbarn till Mads Pedersen, till Sverige och bosatte sig i Halland. År 1923 förvärvade Louis Spendrup, son till Jens Fredrik Oscar, Grängesbergs bryggeri i Grängesberg, Dalarna för 65 000 kr.År 1980 förvärvades även Risingsbo ångbryggeri i Morgårdshammar. Spendrups flyttade Risingsbos verksamhet till Grängesberg 1989. År 1982 bytte Grängesbergs Bryggeri AB namn till Spendrups Bryggeri AB. År 1983 börsintroducerades företaget, men lämnade börsen igen 2001.

Vem äger Spendrups?
SpendrupsHistorikÄgareSpendrup Holding BVModerbolagSpendrup Invest ABDotterbolagSpring Wine & Spirits Gotlands Bryggeri Hellefors Bryggeri OMAKA Grythyttans GlöggfabrikÖvrigt
Bland Spendrups egna varumärken finns bland annat Spendrups, Grängesberg, Norrlands Guld, Mariestads, Melleruds, Loka, Nygårda och Trocadero. Bland varumärken som företaget tillverkar under licens finns bland annat Heineken, Schweppes, El Coto och Cono Sur.

Varför heter inte Trocadero Zero Trocadero?
VARFÖR HETER DET INTE TROCAZERO? När vi lanserade Trocadero Zero valde vi att bevara namnet som funnits på drycken sedan 1953 – trots att vi peggade upp för årtiondets ordvits. Däremot finns det inget som säger att den inte kan heta TrocaZero i folkmun!
Spendrups Bryggeriaktiebolag är ett svenskt bryggeri, som grundades 1897 som Grängesbergs Bryggeri AB. I koncernen ingår även dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri (sedan 1995), Hellefors Bryggeri (sedan 2008), Omaka (sedan 2019) och Grythyttans Glöggfabrik (sedan 2021). Totalt har Spendrupskoncernen omkring 1 100 medarbetare och omsätter omkring 4,1 miljarder svenska kronor (2021).I maj 2011 presenterade bryggeriet sina planer att lägga ner anläggningarna i Vårby och i Loviseberg i Tumba under 2012–2014 för att koncentrera tillverkningen till Grängesberg. Sista augusti 2013 upphörde verksamheten på bryggeriet i Vårby.

Under 2015 var Spendrups Systembolagets näst största leverantör med 12,5 % av marknaden för alla drycker som säljs på Systembolaget (öl, cider & blanddrycker, vin, sprit samt alkoholfritt). I varugruppen öl stod Spendrups för 21,6 % av produkterna (50 612 575 liter). Samma år såldes 859 488 liter cider och blanddrycker och 410 598 liter alkoholfria drycker från Spendrups på Systembolaget. För restaurangmarknaden finns det inte några officiella siffror.
År 1989 köpte Spendrups Kooperativa Förbundets bryggeriverksamhet, bestående av Wårby Bryggerier utanför Stockholm och Sollefteå Bryggeri (nuvarande Zeunerts bryggeri). Med på köpet i affären fick man bland annat varumärket Norrlands Guld och den svenska licensen för Pepsi. Bryggeriet i Sollefteå, där Norrlands Guld bryggdes från början, lades ner och såldes sedan vidare medan Vårbybryggeriet behölls.I och med att det statliga vin- och spritmonopolet slopades 1995 på grund av EU-inträdet började Spendrups importera samt distribuera vin. 2001 startade företaget spritdistribution, och samma år började licenstillverkning av Heineken. Pepsi-licensen övertogs av Carlsberg Sverige 2000 men 2009 fick Spendrups in Schweppes i sitt sortiment.År 1950 tog Jens Fredrik ”PO” Spendrup, son till Louis Spendrup, över bryggeriet och fördubblade omsättningen varje år under hela 1950-talet. År 1967 förvärvades Mariestads bryggeri och 1972 flyttas den verksamheten till Grängesberg. År 1976 blev bröderna Jens och Ulf Spendrup, söner till Jens Fredrik ”PO” Spendrup, chefer för Grängesbergs Bryggeri. India Folk Pale Ale från Trainstation Brewery. Finns bara i Stockholm och Uppsala. Grymt öl och mil bättre än ovan recenserade öl även om jag även brukar köpa det ibland då det är väldigt lätt att få tag på. Jag har aldrig hittat nån folköl som inte bara är törstsläckare och måltidsdryck utan också njutbar för sin egen skull. I Sir Taste-A-Lot har jag till slut hittat denna öl. Bra med storbryggerier som inte bara vill vinstmaximera med utslätade produkter som alla andra också har utan även vågar experimentera!- Vi ser stora möjligheter att utveckla varumärket som har blivit så älskat av det svenska folket bland alla globala läskedrycker. Dessa fanns inte tidigare när åtta bryggerier delade på ansvaret för varumärkets utveckling, säger Erik Jarnsjö, försäljningsdirektör på Spendrups.

Avtalen som Nordarom tidigare har haft med sju andra bryggerier avslutas den 20 november 2017. Spendrups blir därmed ensam leverantör av Trocadero till dagligvaru- och servicehandeln och till restauranger. Spendrups har sedan länge stått för största delen av varumärkets volym av Trocadero. Läsken kommer att tillverkas på bryggeriet i Grängesberg med en årlig produktion av cirka 12 miljoner liter.- Nordarom har tillverkat Trocaderos extrakt sedan år 2006. Nu är det dags för läsk-ikonen att varsamt förädlas och utvecklas. Vi är glada över att Spendrups tar hand om Trocaderos resa framåt och kommer att följa utvecklingen av varumärket med stort intresse.Vi kommer även i fortsättningen att tillverka Trocaderos extrakt, säger Mats Hansare, vd för Nordarom.

Spendrups har en lång tradition av att hitta och framgångsrikt utveckla klassiska svenska varumärken, som exempelvis Loka, Mariestads och Norrlands Guld. Nu vill vi göra en liknande resa med den klassiska läsken Trocadero.
Spendrups Bryggeri har idag tagit över varumärket Trocadero från Nordarom AB. Genom förvärvet får Spendrups ansvar för den totala produktionen av Trocadero och möjlighet att utveckla och förädla det ikoniska svenska varumärket.

Sedan 1953 har Trocadero producerats efter samma unika recept – först av Saturnus och därefter av Nordarom i Norrköping. Produktionen har de senaste fem åren legat stabilt på mellan 11 och 12 miljoner liter per år. Trocadero finns i 33 cl returglas, 33 cl burk och 33, 50 och 150 cl petflaska.
Sedan starten för över 100 år sedan har vi vuxit till Sveriges ledande bryggeri och står i dag för en tredjedel av den svenska ölmarknaden. I våra bryggerier producerar vi cirka 360 miljoner liter dryck om året för välkända varumärken som Norrlands Guld, Mariestads, Heineken, Loka, Briska, Nygårda och Schweppes. Vi tar ständigt fram nya produkter i vårt utvecklingsbryggeri i Länna där vi testar nya idéer och förverkligar våra drömmar. Kreativ produktutveckling är en central del av vår företagskultur. I den experimenterande andan föddes till exempel Pistonhead från bryggeriverkstaden Brutal Brewing – en välutvecklad lager med rock n’ roll-attityd som dessutom är ett av landets mest sålda ekologiska öl på Systembolaget.

Så vad händer i morgon? Vi är stolta över det vi byggt tillsammans så här långt, men vi nöjer oss inte med att vara Sveriges ledande bryggeri. Som Fredriks farfar Jens Fredrik ”PO” Spendrup brukade säga: ”Stillestånd är lika med tillbakagång”. Så vår vision är: Att vara ett bryggeri i världsklass. Därför jobbar vi ständigt med produktutveckling och sätter vår egen kreativitet, skaparkraft och hantverksskicklighet på hårda prov. Varje dag.

Vi är Spendrups, det svenska familjebryggeriet. I dag drivs företaget i fjärde generationen med flera familjemedlemmar som aktiva eldsjälar i hjärtat av våra verksamheter. I vår storfamilj ingår givetvis också alla våra 1100 medarbetare, som jobbar i Grängesberg, Hällefors, Visby, Stockholm och på alla våra terminaler och säljkontor runt om i Sverige.
En annan hjärtefråga är miljö och hållbarhet. Vi har och kommer alltid ta ett aktivt ansvar. Konsumenterna förväntar sig det av oss, restaurang- och detaljhandelsbranscherna förväntar sig det av oss – och vi kräver det av oss själva. Därför är vi redan idag ledande på ekologisk öl och brygger cirkulärt för att minska vår miljöpåverkan. Vår långsiktiga målsättning är att bli fossilfria i vår verksamhet, med hjälp av både smart teknik och en stor portion jävlar anamma.

Är Spendrups svenskt?
Vi är Spendrups, det svenska familjebryggeriet. I dag drivs företaget i fjärde generationen med flera familjemedlemmar som aktiva eldsjälar i hjärtat av våra verksamheter.
De senaste åren har svenskarnas ölintresse exploderat. Det finns fler bryggerier än någonsin och allt fler testar nya sorter på krogen, eller väljer att brygga sitt eget öl. Det gillar vi! Vi älskar öl – och vi älskar svenskarnas intresse för det. Inga är gladare än vi över att fler utvecklats till kompetenta ”ölnördar”, som ställer höga krav på sitt öl. Nu är vi ju dock inte bara ölentusiaster, utan vi brinner för allt som har med genuina dryckesupplevelser att göra. Vi producerar också läsk, vatten, cider och är en stor importör av vin. Kvalitet, nytänkande och passion är nyckelord för oss och vi lever i nära symbios med restaurangvärlden för att tillsammans erbjuda de bästa smakupplevelserna. Det märks inte minst genom vårt starka engagemang i Årets Kock-tävlingen, SM i professionell matlagning.En betydelsefull person för svensk läsk var essensmakaren Harry Roberts som tillsammans med sin far Robert startade företaget Roberts 1910. Bland Harrys första recept fanns julmust och Champis. Idag ägs företaget av Harrys sonson Göran och julmusten är ett traditionsenligt inslag på julbordet. Svenskarna dricker 35 miljoner liter julmust varje jul. Idag varnar läkare för att läskdrickande leder till dåliga tänder men från början var den kolsyrade läsken medicin. I slutet av 1600-talet ansåg man att kolsyrat vatten kunde bota sjukdomar. Frukt och bär gjorde vattnet godare. Kemisten Torbern Bergman framställde kolsyrat mineralvatten år 1770. När Coca-Cola skapades av apotekaren John Stith Pemberton 1886 såg man även den som en stärkande medicin. I Sverige minskar försäljningen av Coca-Cola med hälften i december — då dricker vi julmust i stället.Läsk framställs i fabrik och är en alkoholfri, ofta kolsyrad dryck. Den är smaksatt med socker, fruktsyror eller essenser, ibland ingår mineralvatten. Tillverkningen utgår från en sockerlag och en aromblandning. Dessa blandas till ett läskedryckskoncentrat — en så kallad syrup eller essens som sedan blandas med kolsyrat vatten. Kolsyra är en kemisk förening som bildas i en vattenlösning av koldioxid som är satt under tryck, och det är när syran omvandlas till koldioxid igen det blir bubblor i läsken. Kolsyra uppstår naturligt i dryck när man jäser socker i en syrefattig miljö, som när man gör cider, öl och mousserande vin — andra drycker med bubblor i.

Reklamen har alltid spelat en viktig roll för läsken och Pommacs tidiga kampanjer var ofta omtalade. På jubileumsutställningen i Göteborg 1923 byggdes ett elva meter högt Pommactorn där besökarna fick provsmaka. Under 1920- och 30-talet gjordes många kampanjer riktade mot en högre samhällsklass. På annonser från denna tid kan man se kvinnor i tjusiga klänningar som åker sportbil eller dansar. 1938 komponerades en Pommac-vals och på 1940-talet fick kända konstnärer som Isaac Grünewald utforma reklamen. Under 1950-talet ville man nå en bredare målgrupp, Pommac blev folkligt. Under 1980-talet användes återigen konstnärer och vid Pommacs 75-års jubileum 1994 gjordes en museiturné som visade målningar, broschyrer och annonser.Den svenska läskedryckens ursprung har två huvudspår: apotekare som tillverkade läsk genom att blanda juice och socker i mineralvatten och bryggerier som under 1800-talet producerade sockerdricka. 1874 bildade Stockholms apotekare Apotekarnes mineralvatten AB. De sålde 37 olika sorters mineralvatten. Konkurrenten Apoteket Nordstjernans satsning på läskedrycker med fruktsmak blev en viktig milstolpe i läskhistorien. Citronbrus, Äppellemonad, och Champagne-dricka introducerades 1905 och gjorde genast succé. Vid första världskriget hade dock Nordstjernan gått upp i Apotekarnes.

Coca-Cola kom till Sverige på 1950-talet, men slog inte igenom riktigt förrän en bit in på 1970-talet. Läsken uppfanns av apotekaren John S Pemberton (1831—1888) 1886, men var då även den tänkt som stärkande medicin. Koffeinet var förbjudet i svenska läskedrycker fram till 1953 men sedan var det fritt fram för Coca-Cola. På 1960-talet drack vänstern svensk Cuba Cola. Det sägs att de därmed trodde sig stödja Castro. Under 1950-talet kom också Fanta till Sverige. Läsken hade skapats när tyska Coca-Cola under andra världskriget inte kunde få tag på Coca-Colaessens.
Kolsyra är en kemisk förening som bildas i en vattenlösning av koldioxid, som uppstår när man jäser socker i en syrefattig miljö. Då blir det sockerdricka.

Trots larmen om att transporterna är en miljöfara slog försäljningen av flaskvatten rekord sommaren 2010. Inte mindre än 30 miljoner liter vatten såldes i juli. Naturskyddsföreningen har räknat ut att denna konsumtion belastade miljön med lika mycket koldioxid som 16 000 oljeeldade villor. Bryggerinäringen räknar på annat sätt, enligt dem motsvarar en persons årsförbrukning flaskvatten en torktumling eller två hamburgare.
Urban Hjärne var Karl XI:s livläkare. 1678 grundade han Medevi hälsobrunn i norra Östergötland. På den tiden ansåg man att mineralvatten var en hälsodryck som kunde bota det mesta. Torbern Bergman lyckades 1771 tillverka kolsyrat mineralvatten genom den så kallade skvalpningsmetoden och 1776 startade den första mineralvattenfabriken i Sverige. Kemisten Jöns Jacob Berzelius skrev sin magisteravhandling om mineralbeståndsdelarna i vattnet från Medevi hälsobrunn. Han experimenterade fram olika smaksatta drycker och banade väg för den svenska läskedrycken.

På 1970-talet var det kärvt för bryggerinäringen, men när sötningsmedlet aspartam godkändes under 1980-talet ökade försäljningen igen. Det var då light-dryckerna fick sitt stora genombrott. Marknaden för läsk och mineralvatten ökade med hela 56 procent mellan 1985 och 1989. Förutom de nya light-produkterna berodde ökningen bland annat på den nya PET-flaskan på1,5 liter , men även på att bordsvatten av typen Vichy Noveau hade blivit en populär måltidsdryck.Pepsi och Coca-Cola har länge slagits om förstaplatsen på läsktronen. Pepsi använder sig av kändisar som Madonna och Britney Spears för att visa att de är ”the choice of a new generation”. En reklamfilmsinspelning med Michael Jackson 1984 fick mycket uppmärksamhet då att stjärnans hår började brinna. På 1980-talet gjorde Coca-Cola det otänkbara. De ändrade sitt recept. Colafanatiker hamstrade lager av den gamla brygden och proteststormar svallade. Coca-Cola gick tillbaka till sin klassiska smak och fick mängder av gratispublicitet.

Vem äger Brutal Brewing?
Brutal Brewing grundades 2011 och ägs av Spendrups.
Tekniska är en del av de 55 aktörer på Royal Djurgården. Här samarbetar vi för att du ska få den bästa upplevelsen på vår gemensamma plats – Skandinaviens främsta attraktion.

Vem äger varumärket Trocadero?
Spendrups Bryggeri har idag tagit över varumärket Trocadero från Nordarom AB. Genom förvärvet får Spendrups ansvar för den totala produktionen av Trocadero och möjlighet att utveckla och förädla det ikoniska svenska varumärket.
2009 drack svensken i genomsnitt 71 liter läsk per år. I Europa dricker tjeckerna mest läsk med en konsumtion på ungefär 130 liter per person och år. Mest läsk dricks det i USA. Där drack man i cirka 200 liter per person under 2002. Ordet läsk kommer från verbet att läska sig. Det är från början det tyska låneordet löschen som betyder släcka. Läskande drycker ska släcka törsten.

Vilken läsk säljer mest i Sverige?
Sett till hela landet är Coca-Cola den mest köpta drycken, men Red Bull har lyckats ta över tronen i Halland, Skåne, Stockholm, Södermanland och Västra Götaland.
Företaget Fructus skapade 1919 Pommac och 1920 började ölbryggerierna ta över läsktillverkningen. På 1960-talet lanserades Trocadero som blev norrlänningarnas favorit, samt succéerna Festis och Zingo från Apotekarnes.Våra läskedrycker har blivit blekare. Trocadero som brukade vara knallorange är numera gyllengul. Många färgämnen förbjöds under 1970-talet. På 1920-talet sålde Apotekarnes till och med radioaktivt vatten för att man trodde att det var hälsosamt. Dagens läskedrycker är nog ofarligare att dricka. Dessutom finns smaksatt mineralvatten utan vare sig färg eller socker samt. Det senaste tillskottet är färgglada vitamin- och mineraldrycker som är något sötade.

Varför heter det inte Trocadero?
NAMNET. För er som glömt heter Trocca egentligen Trocadero. Enligt Edward Liepe, sonson till Håkansson, kom idén till namnet Trocadero troligen från torget ”Place du Trocadéro” i Paris eller från den franska klubben med samma namn.
Tillsammans arbetar vi mot ett gemensamt övergripande mål, att få fler unga att intressera sig för naturvetenskap och teknik. Som samarbetspartner till Tekniska museet förenar du affärsnytta med samhällsengagemang.